Ascultă Radio România Regional Live

Radu Tudor: Nu trebuie pus, sub nici o formă la îndoială, Alianța Nord-Atlantică. Fără NATO nu va exista pace nici în Europa, nici în America

În contextul actual de securitate din Europa, în apărarea bătrânului continent, sunt, iată, elemente, sunt instrumente de reacție. Situația din Ucraina profund marcată de războiul de agresiune al Rusiei, iată subiectele pe care le-a dezbătut Radu Dobrițoiu în emisiunea „Agenda Globală” de aici, de la Radio România Actualităție, joi, seara. Invitatul lui a fost analistul militar Radu Tudor, de la care aflăm și cât de importantă este prezența aliată în România, dar și despre dezvoltarea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, precum și rolul strategic al acesteia pentru partenerii americani. Un fragment doar din acest dialog la Interviul Săptămânii.

Radu Tudor: Nu trebuie pus, sub nici o formă la îndoială, Alianța Nord-Atlantică. Fără NATO nu va exista pace nici în Europa, nici în America

Publicat de Gabriel Stan, 19 mai 2025, 15:33

Radu Dobriţoiu: Dezvoltăm subiectele legate de Ucraina și apărarea Europei cu invitatul acestei ediții, Radu Tudor, analist militar.

Radu Tudor: Mulțumesc pentru invitație și salutări Radio România Actualități!

Radu Dobriţoiu: După luni de negocieri dificile, Statele Unite ale Americii și Ucraina au semnat un acord de înființare a fondului de investiții pentru reconstrucție.

Ca recunoaștere a sprijinului financiar și material semnificativ pe care Washingtonul l-a oferit Kievului de la invazia pe scară largă a Rusiei, acest parteneriat economic stabilește colaborarea dintre cele două guverne, investițiile viitoare, activele.

Domnule Radu Tudor, din perspectiva securității economice și a celei militare, ce reprezintă acest acord?

Radu Tudor: În primul rând reprezintă o veste bună pentru faptul că nu mai avem tensiuni între Statele Unite și Ucraina și că perspectiva păcii pentru care președintele american Donald Trump depune eforturi insistente devine mai realizabilă, mai aproape de ceea ce presupune efortul diplomatic în acest sens.

Cred că și Ucraina își dorește foarte mult o relație funcțională cu Statele Unite. Am depășit, să spunem, turbulentele și nemulțumirile și vom vedea probabil în continuare acele elemente esențiale de ajutor militar pentru ca Ucraina să-și poată apăra teritoriul și să-i respingă pe invadatorii ruși, care au creat cea mai mare tragedie europeană după Al Doilea Război Mondial.

Așadar, ne uităm la partea bună, ne dăm seama că americanii au ajutat în ultimii 11 ani, din 2014, au acordat un ajutor militar de securitate consistent Ucrainei, nu și-a propus niciun alt președinte să ceară compensații pentru acest ajutor, dar iată că a venit Donald Trump și el consideră că acest ajutor trebuie să aibă parte de o compensare economică și se întâmplă lucrul acesta.

Radu Dobriţoiu: Petrolul și gazele sunt incluse, alături de minereuri rare, în ciuda faptului că o mare parte din discuțiile despre acord se referă la bogăția de minereuri a Ucrainei. În toate cazurile, resursele rămân în proprietatea Ucrainei, chiar dacă SUA vor avea acces la acestea. Cât și cum va susține acest acord securitatea militară a Ucrainei?

Radu Tudor: Domnule Radu Dobriţoiu, haideți să propunem radioascultătorilor noștri o variantă cât se poate de realistă din perspectiva acordului pentru petrol și gaze. Atunci o prezență americană în exploatările de gaze din Marea Neagră sau de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea frontierei cu România, ar putea să fie o veste excepțională. De ce?

Pentru că o prezență economică americană este tot timpul însoțită de o prezență militară. Își vor proteja exploatările, își vor proteja oamenii care lucrează în acea zonă, își vor proteja business-urile de miliarde și lucrul acesta nu o pot face decât cu prezența trupelor.

Radu Dobriţoiu: Acordul dintre Washington și Kiev precizează clar și se referă la invazia pe scară largă a Rusiei, iar Departamentul de Trezorerie al SUA adaugă că niciun stat sau persoană care au finanțat sau susținut mașina de război rusească nu vor avea voie să beneficieze de reconstrucția Ucrainei.

Washingtonul pare să fi făcut o concesie. Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat că acordul nu impune ca țara sa să plătească nicio presupusă datorie.

Domnule Radu Tudor, este o schimbare importantă de retorică a Administrației Trump?

Radu Tudor: Da, cu siguranță, din punctul meu de vedere, este o mare victorie a diplomației ucrainene. Dacă această țară greu încercată, vecina noastră, care este invadată de Rusia, care are zeci de milioane de oameni afectați de război, care are sute de mii de morți, care se confruntă cu o catastrofă economică în urma invaziei rusești, daune de peste 500 de miliarde de euro, dacă această țară atât de greu lovită și încercată reușește să impună, într-un fel, condițiile sale în faţa Statelor Unite, cea mai mare putere economică și militară a lumii, înseamnă că au negociatori excepționali. Pentru că știm bine, nu e simplu să negociezi cu Donald Trump, știm bine că el atunci când își pune în cap ceva, obține.

Radu Dobriţoiu: Domnule Radu Tudor, avem periodic declarații lansate de Casa Albă. Ce reprezintă ceasul deșteptător pus de Donald Trump pe masa Europei în materie de apărare?

Radu Tudor: Cred că, dacă ar fi să ne uităm la partea bună, este faptul că aliații europeni nu mai pot să fie în continuare prea relaxați și nepermis de implicați în securitatea continentului european. Nu trebuie pus, sub niciun formă la îndoială, Alianța Nord-Atlantică.

Fără NATO nu va exista pace nici în Europa, nici în America. Fără implicarea Europei și a Statelor Unite și fără existența NATO, războiul va izbucni oricând, pentru că Rusia atât așteaptă.

Radu Dobriţoiu: Germania are un nou cancelar federal. Va reuși acesta, alături de Franța, să recupereze timpul pierdut de apărarea europeană?

Radu Tudor: Sunt convins că da și mă bucur că puneți această întrebare, pentru că Friedrich Merz are o reputație foarte bună. El e un bavarez cu un trecut cât se poate de serios și sunt convins că atunci când nemții își pornesc motoarele, acestea funcționează bine, știu cum să folosească banii, economia Germaniei ar putea să crească în urma investițiilor în industria de apărare, e o cerere uriașă pentru produse militare în momentul de față, cea mai importantă companie germană, Rheinmetall, spune că are producția asigurată până dincolo de 2035.

Radu Dobriţoiu: Neptun Deep, zăcămintele noastre de gaze din Marea Neagră. Să precizăm: zona exclusivă economică nu este protejată de NATO. Câteva cuvinte despre dezvoltarea Bazei de la Mihail Kogălniceanu, domnule Radu Tudor.

Radu Tudor: Baza aeriană Mihail Kogălnicianu este elementul crucial de securitate pentru România, pentru Flancul estic al NATO și pentru interesele americane în această zonă. De ce? Pentru că România nu are niște forțe navale foarte bine dotate și nu își poate proteja, așa cum bine ați spus, apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă.

Această avere imensă, 26 de miliarde de euro gaze românești în Marea Neagră, ne vor propulsa pe locul întâi în Uniunea Europeană la producție și export.

Vom deveni țara europeană cu cea mai bogată resursă de energie. Ca să o putem valorifica, trebuie să o protejăm. Fără americani la Kogălniceanu și fără dezvoltarea acestei baze, nu ne vom putea proteja marea, marea resursă de energie românească din Marea Neagră.

Radu Dobriţoiu: Într-un minut, domnule Radu Tudor, traversăm o perioadă dificilă pentru securitatea Europei? Cât de importantă este prezența aliată în România, pe teritoriul țării noastre?

Radu Tudor: Fără prezență aliată nu există un Flanc estic al NATO liniștit. Fără prezență aliată, noi singuri nu ne putem apăra. Trăim vremuri în care doar împreună, noi, cei 32 de membri NATO, ne vom putea apăra reciproc, potrivit angajamentului „Toți pentru unul, unul pentru toți”.

Forțele Aeriene Române continuă pregătirea pentru misiunea Eufor Althea
Actualitatea militara luni, 19 mai 2025, 14:58

Forțele Aeriene Române continuă pregătirea pentru misiunea Eufor Althea

Adrian Gîtman (realizator rubrică): A doua rotație a Detașamentului Forțelor Aeriene Române pentru operația EUFOR ALTHEA din Bosnia și...

Forțele Aeriene Române continuă pregătirea pentru misiunea Eufor Althea
Exercițiul NATO „DACIAN SPRING 2025”
Actualitatea militara luni, 19 mai 2025, 14:53

Exercițiul NATO „DACIAN SPRING 2025”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Continuă până pe 23 mai exercițiul multinaţional Dacian Spring 2025, găzduit de România și la care...

Exercițiul NATO „DACIAN SPRING 2025”
Participarea Șefului SMAp la Comitetele militare NATO și UE de la Bruxelles
Actualitatea militara luni, 19 mai 2025, 14:47

Participarea Șefului SMAp la Comitetele militare NATO și UE de la Bruxelles

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la mijlocul acestei săptămâni...

Participarea Șefului SMAp la Comitetele militare NATO și UE de la Bruxelles
Reuniunea Ministerială ONU privind Operațiile de Menținere a Păcii
Actualitatea militara luni, 19 mai 2025, 14:34

Reuniunea Ministerială ONU privind Operațiile de Menținere a Păcii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Organizația Națiunilor Unite a desfășurat la Berlin reuniunea ministerială privind operațiile de...

Reuniunea Ministerială ONU privind Operațiile de Menținere a Păcii
Actualitatea militara miercuri, 14 mai 2025, 08:53

Prima ediție a Forumului Forțelor pentru Operații Speciale din Sud-Estul Europei

Adrian Gîtman: Prima ediție a Forumului Forțelor pentru Operații Speciale din Sud-Estul Europei va avea loc la Târgu Mureș, la începutul lunii...

Prima ediție a Forumului Forțelor pentru Operații Speciale din Sud-Estul Europei
Actualitatea militara miercuri, 14 mai 2025, 08:47

Seminarul pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere

Adrian Gîtman: Asociația Ofițerilor în Rezervă din România a organizat la România seminarul pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele...

Seminarul pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere
Actualitatea militara miercuri, 14 mai 2025, 08:44

Conferința „Femeile, Pacea și Securitatea”

Adrian Gîtman: La Palatul Parlamentului s-a desfășurat în joi conferința aniversară „Femeile, Pacea și Securitatea”, în...

Conferința „Femeile, Pacea și Securitatea”
Actualitatea militara miercuri, 14 mai 2025, 08:41

Întâlnire între miniștrii apărării din România și Olanda la Borcea

Adrian Gîtman: Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești va fi dezvoltat cu programe de pregătire a specialiștilor în domeniul...

Întâlnire între miniștrii apărării din România și Olanda la Borcea
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.