Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 28 mai 2025, 08:20
Teodora Mazere (realizator rubrică): Detașamentul Aerian „Carpathian Vipers”, dislocat în Lituania pentru a participa la misiunile de poliție aeriană întărită, a desfășurat zilele trecute prima misiune de intervenție rapidă reală pentru identificarea și interceptarea unei aeronave „bogey” în apropierea spațiului aerian baltic. Cu detalii despre această misiune vine sublocotenentul Florentina Rebega, ofițerul de informare și relații publice al contingentului aerian românesc.
Florentina Rebega: Piloții români au reacționat în cel mai scurt timp, demonstrând vigilență, coordonare și un angajament ferm față de misiunea încredințată: misiunea de a proteja spațiul aerian NATO. Capacitatea de a detecta, intercepta și monitoriza potențialele amenințări este crucială pentru menținerea securității și stabilității în regiunea baltică și în întreg spațiul aerian aliat.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Un detașament format din două elicoptere IAR-330 Socat și militari aparținând Bazei 71, respectiv în 95 Aeriană, participă până pe 30 mai la stagiul de instruire aplicativ Air Centric Personnel Recovery Operatives Course 2025 în baza aeriană Albacete din Spania. Acest curs este organizat anual, fiind, în acest moment, la nivel european, singura activitate care se concentrează doar pe misiuni de recuperare a personalului. Militarii vor utiliza tehnici, tactici și proceduri aplicabile la nivel multinațional întrunit, ceea ce va determina dezvoltarea capabilităților de planificare și execuție în Forțele Aeriene Române.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Cea de-a doua rotație a Detașamentului Forțelor Aeriene Române “Dacian Pumas” și-a preluat misiunea în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Dacian Pumas, Sarajevo. Pentru următoarele patru luni, Detașamentul “Dacian Pumas” va participa la operația Eufor Althea, executând misiuni specifice de transport, cercetare și evacuare medicală sub comanda Eufor. Contingentul cuprinde patru elicoptere și aproximativ o sută de militari. Locotenentul Petre Bărbulescu, pilot în cadrul detașamentului, ne vorbește despre una din provocările acestei misiuni.
Petre Bărbulescu: Una dintre întâmplările care mi-au rămas în minte s-a petrecut în timpul unei misiuni de transport. Pe traiect am fost nevoiți să modificăm brusc planul de zbor, din cauza condițiilor meteo care s-au schimbat rapid. În acele momente am realizat cât de importantă este planificarea temeinică, dar și comunicarea în timp real între membrii echipajului. Totul a decurs bine, dar a fost un moment în care am simțit cu adevărat ce înseamnă să te bazezi pe colegi și pe încrederea construită în ore lungi de muncă împreună.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea staționare este în Polonia, unde militarii antiaerieni turdeni au participat alături de partenerii din cadrul grupului de luptă și de alte forțe din Cehia, Lituania și Polonia la exercițiul „Brave 25″. Cu detalii despre acțiunile din cadrul acestui exercițiu vine locotenentul Bianca Pop, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”.
Bianca Pop: Acest exercițiu a contribuit semnificativ la creșterea vizibilității în cadrul forțelor NATO, permițând instruirea în comun cu militarii aliați, consolidarea interoperabilității și întărirea încrederii reciproce. Scenarul complex al exercițiului, desfășurat cu subunități de infanterie, tancuri, artilerie terestră și artilerie antiaeriană, sprijinite de aviație, a urmărit modul de reacție ale acestora în diferite situații specifice câmpului de luptă modern.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima oprire este la bordul Fregatei „Regele Ferdinand”, care a participat zilele trecute la o serie de activități de supraveghere a traficului maritim, contribuind la atingerea obiectivelor de securitate ale Uniunii Europene în regiunea Mării Mediterane. Timp de 40 de zile, până la jumătatea lunii iunie, Fregata Forțelor Navale Române va face parte din gruparea navală a operației EUNAVFORMED IRINI, desfășurată sub egida Uniunii Europene, alături de nave partenere din Franța, Grecia și Italia.