Teodora Mazere (realizator rubrică): Magia sărbătorilor de iarnă s-a simțit în fiecare colț de lume în care acționează militarii români. Chiar dacă sunt departe de casă, artileriștii antiaerieni dobrogeni au sărbătorit Crăciunul în stil tradițional, de la straie românești la tradiții și bucate specifice. Cu detalii vine locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 16-lea detașameGrupului de Luptănt românesc, dislocat în cadrul grupului de luptă din Polonia. Cosmin Marinescu: Această săptămână a debutat pentru militarii detașamentului cu participarea la o serie de activități religioase prilejuite de apropierea Crăciunului. Activitățile au fost conduse de un sobor de preoți cae au venit în Polonia pentru militarii români. De asemenea, militarii detașamentului au colindat partenerii din cadrul Grupului de Luptă NATO, organizând și o serie de activități tradiționale, pentru a prezenta tradițiile românești de sărbătorire a Crăciunului. Teodora Mazere (realizator rubrică): Spiritul Crăciunului s-a simțit chiar și la 30 de grade Celsius și 4.500 kilometri depărtare de casă, mai precis în baza Moana din Republica Centrafricană, unde acționează un detașament românesc în cadrul misiunii Uniunii Europene. Cu dorul în suflet, militarii români au încercat să suplinească lipsa celor dragi printr-o vizită la un orfelinat, ducându-le cadouri copiilor, iar satisfacția efortului depus în aceste luni de misiune a venit cu trei zile înainte de Crăciun, când 30 de studenți, ofițeri și subofițeri din cadrul Forțelor Armate și Jandarmeriei au absolvit un curs de pregătire ce-i califică pentru o funcție în domeniul administrativ, iar instructori le-au fost inclusiv militarii români. Comanda misiunii Uniunii Europene de instruire a Forțelor armate din Republica Centrafricană este deținută din luna octombrie a anului 2023 de către România, în acest moment generalul de brigadă Nicolae-Gabriel Oros fiind cel care își exercită mandatul.
Încheiem ediția de astăzi cu vești din Bosnia şi Herţegovina, acolo unde se desfășoară cea mai importantă misiune multinațională din Balcanii de Vest, EUFOR ALTHEA , a cărei comandă va fi preluată din 2025 de către generalul-maior Florin Barbu. În acest moment, România participă cu cel mai mare număr de efective la operația EUFOR ALTHEA. Cu un rezumat al acțiunilor militarilor români în luna decembrie în Bosnia și Herţegovina vine locotenentul Bogdan Brăileanu, ofițer în cadrul companiei de manevră ALTHEA. Bogdan Brăileanu: Militarii au început să desfășoare activități specifice, operației de menținere a păcii, misiuni de patrulare în diverse locații, în scopul culegerii de informații, precum și în scopul de a face vizibilă prezența permanentă a forțelor EUFOR în Bosnia și Herţegovina. Totodată, în parteneriat cu militarii din acțiunile componente ale batalionului multinațional, militarii români au luat parte la diverse exerciții specifice pentru menținerea capacității operaționale și crearea coeziunii între structuri, atât de necesară pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor.
Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2024, 08:42
Teodora Mazere (realizator rubrică): Pe 2 decembrie s-au împlinit 20 de ani de când a fost lansată misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina. Inițial, operația a fost responsabilă de supervizarea implementării componentelor militare ale Acordului de Pace de la Dayton, urmând ca din 2012 să se axeze pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei și Herțegovinei. Pentru Forțele Aeriene Române, operația ALTHEA a reprezentat prima misiune într-un teatru de operații după cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent, 24 de state participă la EUFOR ALTHEA, RomânNATOia fiind țara cu cea mai mare contribuție de militari în cadrul misiunii. Locotenentul Bogdan Brăileanu, ofițer în cadrul Companiei de Manevră ALTHEA:
Bogdan Brăileanu: Lecția învățată de militari prin participarea la misiunile și operațiile de menținere a păcii este aceea că securitatea se obține prin contracararea imediată a provocărilor, acolo unde acestea se manifestă, pentru a nu permite instabilității să se instaleze. Totodată, am început să creștem nivelul de coeziune al grupului prin participarea la diverse evenimente sportive și culturale comune. Teodora Mazere (realizator rubrică): Următorul popas este pe mare, în vecinătatea insulei Creta, unde Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor numărul 2 a participat la exercițiul naval Gripos, organizat de Forțele Navale Elene, urmărindu-se astfel îmbunătățirea cooperării internaționale și pregătirea pentru operațiuni de luptă contra minelor. Forțele Navale Române asigură, din luna iulie, comanda grupării navale, prin comandorul Sebastian Barote, care exercită această responsabilitate la bordul puitorului de mine și plase 274, fiind secondat de Statul Major format din nouă militari români și trei ofițeri din forțele navale partenere. Cu amănunte despre exercițiul Gripos vine locotenentul Vasile Daniel Andrei, comandant grup de luptă, navigație și observare la bordul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Vasile Daniel Andrei: Obiectivele principale includ consolidarea interoperabilității între aliați, exersarea tehnicilor avansate de descoperire, identificare și neutralizare a minelor marine și creșterea capacității de reacție la toate tipurile de amenințări din zona de operații. Exercițiul implică scenarii complexe, care includ detectarea minelor, securizarea căilor de comunicații maritime și protecția convoaielor. Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultimele vești le primim din Polonia, unde artileriștii antiaerieni dobrogeni, membri ai Detașamentului Iron Cheetahs, continuă pregătirea alături de partenerii aliați în poligonul Bemowo Piskie. România participă din anul 2017 în Polonia la asigurarea prezenței înaintate consolidate pe flancul estic al Alianței, iar în anul 2020, în această misiune, complexul antiaerian Oerlikon a fost înlocuit cu sistemul antiaerian Gepard. Detalii despre acțiunile din ultimele zile ne oferă locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de apărare antiaeriană Iron Cheetahs Rotația a 16-a. Cosmin Marinescu: Această săptămână a debutat pentru militarii detașamentului cu executarea mentenanței tehnicii și echipamentelor militare, precum și pregătirea acestora pentru sezonul rece şi a culminat cu executarea unui exercițiu de rezolvare a unei situații tactice sub bateria de apărare antiaeriană, în poligonul de instrucție Bemowo Piskie din Polonia. De asemenea, militarii români au participat la invitația partenerului american la pregătirea și împodobirea bradului de Crăciun în bază, alături de aliații britanici, polonezi și croați, cu scopul de a instala atmosfera de sărbători, deși suntem departe de casă.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din cadrul misiunii de instruire a Uniunii Europene în Republica Centrafricană a întreprins recent o acțiune umanitară caritabilă. Au fost donate alimente, medicamente și rechizite pentru un cămin care se ocupă de tinerele abandonate. Într-un context internațional dificil, misiunea militarilor români în Republica Centrafricană demonstrează dedicarea pentru sprijinirea celor mai vulnerabili și pentru promovarea păcii și securității. Despre relațiile interumane și interacțiunea băștinașilor cu militarii ne vorbește locotenentul Iulian Eavaz, comandantul Detașamentului de protecție a forței în cadrul misiunii Uniunii Europene în Republica Centrafricană. Iulian Eavaz: Populaţia e destul de prietenoasă cu noi, ne tratează de la egal la egal. Distanța lor socială este un pic mai redusă. Atunci când doresc să vorbească cu noi, se apropie mult mai mult de noi decât suntem noi obișnuiți în Europa. Distanța de la care două persoane poartă o convorbire este undeva la doi metri, pentru persoane care nu sunt neapărat prietene. Ei bine, aici această distanță scade la un metru, poate sub un metru uneori. Teodora Mazere (realizator rubrică): Mai este o lună de zile până când militarii Detașamentului de apărare antiaeriană rotația 16 vor prelua comanda de la colegii lor focșăneni, dislocați în Polonia. Zilele trecute au finalizat etapa de pregătire pentru misiune, fiind evaluați în poligonul Murfatlar. În tot acest timp, militarii detașamentului ‘Sky Guardians’ au participat la ultima ședință de tragere cu armamentul de infanterie. Începând cu anul 2017, Armata României participă în cadrul grupului de luptă NATO din Polonia, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate în sistem rotațional în nord-estul Alianței, pentru descurajarea oricărei potențiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summitului NATO de la Varșovia din 2016. Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima staționare de astăzi este la bordul Dragorului maritim 30 ‘Sublocotenent Alexandru Axente’, care participă timp de nouă zile la a doua activare a Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră. În perioada 25-27 septembrie, Forțele Navale ale Turciei au organizat exercițiul multinațional NUSRET ’24, la care au participat navele din cadrul grupării și cărora li s-a alăturat Puitorul de mine și plase 274 ‘Viceamiral Constantin Bălescu’, navă care din luna iunie a preluat comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor. Căpitan comandorul Ionuț Diaconu, șeful de Stat Major al Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.
Ionuț Diaconu: Această grupare, înființată în luna iulie a acestui an, a fost desemnată și formată din nave aparținând forțelor navale române, bulgare și turce. Este o misiune grea, o misiune cu un pericol real de mine în Marea Neagră. Ca diferențe este modul de luptă, modul de descoperire și modul de distrugere a acestor mine.
Publicat de prosavioleta,
10 septembrie 2024, 08:07
Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament aparţinând Batalinoului 151 Infanterie Războieni, alături de celelalte structuri româneşti dislocate în acest teatru de operaţii, participă la exerciţiul multinaţional „Quick Response 2024”. Sunt angrenate trupe din toate cele 23 de ţări ale EUFOR, care sunt întărite temporar de forţele de rezervă austriece, maghiare şi române. Prezenţa continuă a membrilor EUFOR în comunităţile locale le oferă o perspectivă mai bună asupra situaţiei de la faţa locului şi le dă oportunitatea de a ajuta partenerii locali în asigurarea unui mediu stabil și sigur.
Locotenentul Maria Bibire (ofițer în cadrul Companiei Stat Major și Deservire, dislocată în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina): Compania Sat Major și Deservire acordă sprijinul logistic real batalionului multinațional și batalionului IRF în vederea îndeplinirii cu succes a misiunilor încredințate pe timpul exercițiului „Quick Response ’24”. Scopul acestui exercițiu este de a simula intervenția trupelor participante la Operația EUFOR ALTHEA, în acord cu angajamentele de menținere a stabilității și securității naționale asumate de către țările membre.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea staționare este în Polonia, mai precis în baza Bemowo Piskie, unde îi găsim pe artileriștii antiaerieni focșeneni, membri ai celui de-al 15-a lea detașament românesc dislocat în cadrul Grupului de luptă din această țară. La patru luni și jumătate de la preluarea misiunii, militarii români continuă antrenamentele alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței. Cu amănunte despre acțiunile din ultimele zile vine locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al contingentului antiaerian românesc.
Locotenent Valentin Alexandru: Militarii detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians” au executat un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice de nivel baterie, în cadrul căruia militarii au reacționat la incidentele create în câmpul tactic. Pe 6 septembrie am participat la activitățile desfășurate cu ocazia sărbătoririi zilei bazei, activități ce au constat în prezentare de tehnică și echipamente militare și defilarea militarilor alături de celelalte națiuni din cadrul Grupului de luptă.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultimele vești le primim de la militarii Statului Major al Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Contra Minelor numărul 2, care timp de două săptămâni participă la exercițiul „Dynamic Move”, faza a II-a găzduit de Comandamentul Forțelor Navale din Italia. Acest tip de exercițiu joacă un rol esențial în vederea asigurării instruirii capacităților de luptă contra minelor ale NATO, contribuind semnificativ la eficacitatea operațională a Alianței în asigurarea securității maritime, cât și la pregătirea personalului de comandă pentru a acționa în situații reale. Din La Spezia Italia, transmite căpitanul Laurențiu Roadevin, ofițer în cadrul Statului Major al Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Contra Minelor numărul 2.
Căpitan Laurenţiu Roadevin: „Dynamic Move” este un exercițiu asistat pe calculator care se concentrează pe conducerea operațiunilor specifice de luptă contra minerilor, reunind atât militari din state membre NATO, cât și din state non-NATO, cu atribuții în domeniul MCM. Aceste exercițiu este esențial pentru pregătirea forțelor NATO în fața amenințărilor complexe reprezentate de pericolul minelor navale, pe parcursul căruia se generează un scenariu simulat al unei crize reale, într-un mediu computerizat avansat.
Teodora Mazere (realizator rubrică) – Primul popas al acestei săptămâni îl facem pe Marea Mediterană, acolo unde Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor, sub comandă românească, desfășoară misiuni specifice, în conformitate cu graficul de generare al forțelor stabilite de Comandamentul maritim aliat al NATO. Obiectivele principale ale grupării sunt: asigurarea capacității de reacție imediată a NATO, creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate, precum și promovarea imaginii Alianței Nord-Atlantice. Despre acțiunile din ultimele zile, ne vorbește căpitanul Răzvan Tătăruşanu, ofițer în cadrul grupării navale permanente NATO. Răzvan Tătăruşanu: Gruparea navală NATO de luptă contra minelor numărul 2 a desfășurat o serie de antrenamente pe mare în comun cu nava italiană tip vânător de mine ITS Gaeta și cu nava turcească tip vânător de mine TCG ENEZ, pentru a spori securitatea maritimă din zona de responsabilitate și nivelul de interoperabilitate între aliații NATO. Navele au efectuat operațiuni specifice de luptă și cercetare contra minelor pe rute prestabilite în apele teritoriale italiene.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Pe valurile Mediteranei, ne îndreptăm spre portul Bodrum, unde Nava-Şcoală Mircea a acostat pentru 4 zile în vederea refacerii capacității operaționale. Perioada escalei a reprezentat o oază de relaxare pentru echipaj și cadeți, după zilele în care marea a fost foarte agitată. Tot în această perioadă, nava a fost deschisă pentru vizitare și a existat și un eveniment de diplomație navală, o recepție organizată la bord împreună cu Ambasada României la Ankara și Consulatul General al României la Izmir. Detalii despre acțiunile din penultima etapă de marş, ne oferă căpitan-comandorul Silviu Marius Moraru, comandantul Navei-Şcoală Mircea. Silviu Marius Moraru, comandantul Navei-Şcoală Mircea: Ne-am concentrat pe activități atât de instruire cât și partea de bună dispoziție. Am reușit să concentrăm cumva atenția cadeţilor pe partea de utilizare a sextantului. În continuare, i-am folosit ca să facă carturi alături de membrii echipajului, să înțeleagă ce presupune partea de navigație pe timp de zi, pe timp de noapte, în mare, cu condiții puțin mai neprielnice.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea oprire este în Polonia, unde îi găsim pe artileriștii anti-aerieni focşăneni, membri ai Grupului de Luptă NATO. Zilele acestea au participat la o sesiune trageri de luptă cu complexele antiaeriene Ghepard, fiind primul exercițiu întrunit al grupului de luptă după rotația contingentului american. Locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al contingentului Sky Guardians, cu un mesaj dedicat colegilor tanchiști. Locotenentul Valentin Alexandru: Le doresc colegilor tanchiști un sincer ‘La mulți ani!’ Ziua dumneavoastră sper să vă aducă multe împliniri atât pe plan personal cât și profesional.
Teodora Mazere (realizator rubrică): O nouă rotație a elementelor naționale de sprijin din Kosovo și Bosnia și Herțegovina a avut loc săptămâna aceasta. După șase luni de misiune, militarii aparținând Brigăzii 122 Sprijin logistic Muntenia au raportat ‘Misiune îndeplinită’ în cadrul ceremoniei de repatriere. Detalii despre misiunea acestui tip de detașament ne oferă locotenent-colonelul Valeriu Pârvan, comandantul Elementului Național de Sprijin(ENS) rotația a 4-a din Bosnia și Herţegovina, aflat la început de mandat. Valeriu Pârvan: ENS-ul asigură sprijin logistic de linia a treia pentru toate structurile naționale dislocate acolo. Cu militarii din celelalte părți armate cooperăm și colaborăm pentru realizarea diferitelor sarcini încredinţate.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere (realizator rubrică): Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor, aflată de două săptămâni sub comandă românească, își continuă misiunea de patrulare în Marea Mediterană, concomitent cu desfășurarea diverselor activități de antrenament menite să întărească cooperarea și interoperabilitatea între navele aliate. Cu detalii despre acțiunile din ultimele zile vine căpitanul Andrei Zamfir, ofițerul cu operațiile în stafful Grupării Navale Permanente a NATO de luptă Contra Minelor. Andrei Zamfir: Vânătorul de mine aparținând Forțelor Navale ale Turciei s-a alăturat Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Contra Minelor – SNMCMG-2, alături de Nava comandant puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”. Gruparea NATO a desfășurat prima vizită în baza navală din Aksaz, Turcia. Pe timpul scalei, navele au executat secvențe de antrenament în comun și reaprovizionare. Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe Marea Mediterană, unde studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, aflați la bordul Navei-școală Mircea, au încheiat cea mai lungă etapă a marșului de instrucție din acest an, cu durata de șase zile și 900 de mile marine, velierul intrând în portul Livorno din Italia pentru o escală de două zile. La bord, instrucția și practica studenților continuă prin cursuri, antrenamente în arboradă, exerciții de vitalitate a navei și om la apă, ultimul fiind desfășurat în largul vulcanului Stromboli. Căpitan Ștefan Scutelnicu, comandant serviciu manevra velelor la bordul Navei-școală Mircea: Cadeții au trecut prin majoritatea activităților specifice care se execută la bordul lui Mircea și până în momentul actual nivelul lor de pregătire este bun și de aici încolo nu putem decât să construim, să creștem acest nivel și să adăugăm în portofoliul lor de cunoștințe cât mai multe elemente noi de care vor avea nevoie în viitoarea carieră de ofițeri de marină. Teodora Mazere (realizator rubrică): Părăsim valurile Mării Mediterane și ajungem pe uscat, mai precis în Kosovo, acolo unde țara noastră contribuie în cadrul misiunii NATO KFOR cu peste 80 de militari. Asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil este obiectivul principal al misiunii la care își aduc contribuția militarii români alături de parteneri din 21 de țări. Despre ce presupune această experiență într-un mediu internațional ne vorbește locotenentul Laurențiu Lepădatu, ofițer în cadrul Comandamentului Multinațional din Misiunea NATO KFOR. Laurențiu Lepădatu: Capacitatea fiecăruia de a-și însuși dezideratul comun demonstrează că, în ciuda așa-ziselor bariere culturale, colaborarea și înțelegerea reciprocă depășesc posibilele diferențe și conduc la realizarea obiectivelor comune.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria” a ajuns vineri în Portul Militar Constanța, după 40 de zile petrecute în Marea Mediterană, în cadrul misiunii EUNAVFOR MED IRINI, desfășurată sub egida Uniunii Europene. Contribuind la asigurarea respectării embargoului ONU asupra armelor impus Libiei, nava românească a desfășurat misiuni de monitorizare a traficului maritim și inspecții la bordul navelor comerciale aflate în tranzit în Bazinul Mediteranean, pentru a îmbunătăți situația de securitate din zonă și pentru a sprijini efortul comun de încetare a conflictului din Libia, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană.
Teodora Mazere (realizator rubrică):: Poposim acum pe uscat, mai precis în Kosovo, unde o echipă formată din militari aparținând Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” acționează în cadrul comandamentului Batalionului Multinațional. Grecia este națiunea-cadru a acestei misiuni, iar comanda și controlul sunt asigurate de militari din cele patru țări contributoare, și anume, Albania, Bulgaria, Grecia și România. Această structură multinațională are ca principală misiune asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare pentru toți cetățenii și a comunităților din această regiune. Cu amănunte vine căpitanul Andrei Vicol, ofițer de Stat Major.
Andrei Vicol: Această misiune reprezintă practic o continuare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut, atunci când Batalionul Multinațional a fost activat pentru prima dată și a acționat timp de aproape patru luni în această regiune. Între timp, însă, cerințele operaționale au crescut aici. De aceea suntem la datorie zi și noapte și muncim umăr la umăr alături de partenerii noștri pentru a îndeplini cu succes misiunea încredințată. * Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Kosovo facem un salt în Polonia, mai precis în Baza Bemowo Piskie, unde detașamentul românesc de apărare antiaeriană Sky Guardians continuă antrenamentele alături de partenerii din cadrul Grupului de Luptă, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței. Zilele trecute au fost dedicate tragerilor cu armamentul ușor de infanterie pe timp de zi și noapte. Detalii ne oferă locotenentul Alexandru Valentin, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 15-a lea detașament românesc dislocat în Polonia. Alexandru Valentin: La tragerile pe timp de noapte am avut și un schimb de experiență cu partenerii americani. Activitatea a constat în prezentare armamentului ușor de infanterie din înzestarea detașamentului, iar după familiarizarea cu echipamentele militarii americani au executat trageri cu arma de asalt și cu pistolul.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ajungem pe calea apelor în zona Bazei Navale Varna și a apelor teritoriale din Marea Neagră ale Bulgariei, unde timp de 6 zile s-a desfășurat pentru al 4-lea an consecutiv exercițiul „Triton 24”. La sesiunile de antrenament au participat militari din Bulgaria, Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, țara noastră fiind reprezentată de o echipă formată din 14 scafandri. Pe timpul acțiunilor pe mare au fost elaborate și testate proceduri pentru detectarea, clasificarea și eliminarea munițiilor neexplodate și a minelor de fund.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere: Deschidem ediția de astăzi cu vești din Baza Aeriană Beja din Portugalia, unde un contingent format din 35 de militari și trei aeronave F-16 aparținând Bazei 86 Aeriană Borcea acționează alături de parteneri din 12 state, în cadrul exercițiului „Real Thaw 24”. Condus de Forțele Aeriene Portugheze, evenimentul înglobează pentru prima dată și exercițiul „Hot Blade”, destinat elicopterelor, creându-se astfel un mediu operațional complex pentru piloții participanți. Cu detalii vine căpitanul Alex Beraţco, pilot în cadrul Escadrilei 53. Alex Beraţco:“Real Thaw/Hot Blade” implică un număr mare de aeronave ale Forțelor Aeriene Portugheze, cum ar fi avioane de luptă F-16, sisteme de apărare aeriană, nave, elicoptere, avioane de transport, cât și de antrenament. Colaborarea strânsă și eficientă cu toți ceilalți participanți se bazează pe comunicare deschisă, respect reciproc pentru capacitățile și procedurile fiecărei forțe aeriene, contribuind la o mai bună înțelegere și cooperare în cadrul alianței. Teodora Mazere: Rămânem pe continentul european și vorbim despre exercițiul „Combined Resolve”, desfășurat în baza Hohenfels din Germania, care presupune testarea capacității operaționale a unităților și marilor unități participante, în vederea aducerii operațiilor militare în context întrunit și multinațional, conform standardelor NATO. Un punct de comandă de nivel divizie, aparținând Diviziei 2 Infanterie „Getica”, a fost dislocat în afara țării, pentru a participa la acest exercițiu multinațional. Amănunte ne oferă sublocotenentul Daniel Năndran, ofițerul de informare și relații publice al structurii românești. Daniel Năndran: Obiectivele de instruire vizează exersarea în context multinațional întrunit, a unor procese complexe, specifice la nivelul unui punct de comandă, cum ar fi procesul de planificare în timp scurt, procesul de management al țintelor, procesul de integrare aero-terestră și conducerea operațiilor curente. Teodora Mazere: Din Germania ajungem în Polonia, unde, la o lună de zile de la preluarea misiunii, artileriștii antiaerieni focșăneni se antrenează alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi din cadrul grupului de luptă, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe Flancul nord-estic al Alianței. Despre evenimentele din ultimele zile ne vorbește locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului „Sky Guardians”. Valentin Alexandru:Săptămâna aceasta a avut loc un eveniment foarte important pentru battle group, și anume ceremonia de transfer de autoritate a comenzii Grupului de Luptă NATO din Polonia. La această ceremonie au participat toate detașamentele din cadrul grupului de luptă și reprezentanți ai autorităților publice poloneze.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem rubrica de astăzi cu povești din Portugalia de la militarii Batalionului 22 Infanterie Romanați, care, timp de două săptămâni, s-au antrenat alături de partenerii portughezi, slovaci și spanioli în cadrul exercițiului Orion 24. Desfășurat în poligonul Santa Margarida, exercițiul a vizat, printre altele, antrenarea în vederea planificării și desfășurării operațiilor de luptă pentru a crește gradul de cooperare și interacțiune într-un mediu multinațional. Este cea de-a treia participare pentru militarii caracaleni la exercițiul Orion 24. Locotenent Ștefan Iancu, comandantul plutonului românesc: Acomodarea a cuprins briefinguri despre măsuri de siguranță, facilitățile puse la dispoziție în bază, urmând ca apoi să executăm recunoașteri în teren pentru desfășurarea activităților ce au fost întreprinse în cadrul exercițiului. Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem în sfera exercițiilor internaționale și vorbim despre participarea unui pluton din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină la cel mai impresionant exercițiu al Comandamentului Flotei Marine Italiene, Mare Aperto 2024. Startul exercițiului, la care își dau concursul peste 9.000 de militari din 22 de țări, a fost dat în portul Pireu din Grecia, urmând ca pe parcursul a patru săptămâni să ajungă în Italia și apoi în Spania. Militarii români acționează în cadrul unei grupări de infanterie marină, alături de partenerii italieni și spanioli. Cu amănunte, vine căpitanul Lucian Caliceanu, comandantul plutonului participant la exercițiul Mare Aperto ’24. Lucian Caliceanu: Misiunea de desantare începe cu pregătirea misiunii, pregătirea personalului, executarea îmbarcării şi debarcării cu mijloace de debarcare: bărci rapide de asalt sau vehicule de desant. Desantarea într-un raion, după care executăm activități specifice. Reporter: Următoarea oprire o facem în Polonia, unde România participă, din anul 2017, cu efective pentru consolidarea flancului nord-estic al Alianței. La două săptămâni de la preluarea misiunii, artileriștii antiaerieni focșeneni au intrat în linie dreaptă cu pregătirea. Teodora Mazere (realizator rubrică): Cu detalii, vine locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 15-lea detașament românesc dislocat în cadrul grupului de luptă din Polonia. Valentin Alexandru: Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” a atins capacitatea operațională finală. Pentru aceasta am executat trageri cu armamentul ușor de infanterie și trageri reale cu complexele antiaeri Ghepard. Teodora Mazere (realizator rubrică): Ajungem în Republica Centrafricană, unde contribuţia României la misiunea Uniunii Europene a fost suplimentată din luna decembrie cu un pluton aparținând Batalionului 22 Vânători de Munte Cireșoaia din Sfântul Gheorghe. Operaţia Uniunii Europene acordă sprijin autorităților centrafricane din domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate ale Republicii Centrafricane. Căpitanul Florin Nicoară, comandantul structurii de vânători de munte. Florin Nicoară: Este foarte greu să te descurci aici, că lucrurile sunt foarte scumpe, iar raportat la nivelul de trai pe care îl au și banii pe care îi câştigă, vorbim de niște munci uzuale, este foarte greu de trăit, dar oamenii sunt fericiți şi asta arată cât de mult înseamnă pentru ei lucrurile mărunte și faptul că duc o viață liniștită. Îi vezi cu zâmbetul pe buze. Și pentru noi e foarte impresionant acest aspect. Teodora Mazere (realizator rubrică): Încheiem rubrica de astăzi cu o veste de peste Atlantic, din baza Sheppard din Texas, unde cei doi locotenenți români, aflați la programul NATO comun de pregătire a piloților, au avut primul zbor în simplă comandă cu aeronava T-38. România face parte din acest program din anul 2016, fiind al 14-lea stat acceptat.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Publicat de gabrielasaksa,
1 aprilie 2024, 12:31 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:16
Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc se apropie de final. În cele cinci luni și jumătate, militarii turdeni au participat la exerciții în comun cu partenerii americani, britanici, croați și polonezi, în cadrul cărora au fost testate și validate tehnicile, tacticile și procedurile exersate în vederea îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.
Căpitanul Andrei Gașpar, ofițer de Stat Major în cadrul Detașamentului ,,Gheparzii Transilvani”, dislocat în Polonia: Modul de viață este puțin diferit aici, cu schimbări cât se poate de rapide, cu nevoia de a avea un nivel de adaptare și un nivel ridicat la stres de asemenea, dar cu toate astea ne-am descurcat destul de bine. Având în vedere faptul că pe lângă activitățile de instruire sau exerciții multinaționale, în cadrul grupului de lucru organizăm foarte multe activități sportive.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european și ajungem în Balcani, mai precis Bosnia și Herțegovina, unde acționează elementul național de sprijin, structură generată de Comandamentul Logistic Întrunit și aflată sub coordonarea operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, având rolul de a asigura sprijinul logistic, sprijinul de comunicații, financiar și juridic pentru militarii care participă la Operația EUFOR Althea. Despre importanța desfășurării acțiunilor într-un cadru legal ne vorbește lcotenentul Andreea Axinte, consilier juridic în cadrul Elementului Național de Sprijin din Bosnia și Herțegovina.
Andreea Axinte: Consilierul juridic este important pentru a sprijini și a consilia personalul participant, de a asigura asistența juridică în ceea ce privește legislația națională, cât și modul de desfășurare a activităților și a executării misiunilor. Pe anumite domenii, cum ar fi cel al reclamațiilor, colaborăm cu Departamentul de Legal al EUFOR și astfel legăm relațiile și cu persanul din cadrul EUFOR pe partea de asistență juridică.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Ultimul popas de astăzi îl facem în Republica Centrafricană, unde Uniunea Europeană desfășoară din anul 2016 misiunea de instruire militară pentru susținerea reformei apărării, în carul unui proiect mai amplu al sectorul de securitate, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale de sprijin. La această operație participă 13 țări, printre care și România. Misiunea urmează o abordare integrată, flexibilă și modulară în cele trei domenii în care este implicată de consiliere strategică, instruire operațională și educația.
Plutonierul Elena Stoleru, specialist în comunicații în cadrul Detașamentului de Protecție a Forței: Am avut ocazia să intru în contact cu situații cu totul și cu totul de altă natură comparativ cu ce suntem noi obișnuiți, bineînțeles, direcționate în zona culturii mai ales și a obiceiurilor, a tradițiilor pe care le întâlnim aici, și nu în ultimul rând a valorilor după care oamenii de aici, din diferite țări, proveniți din diferite medii de viață, cu diferite niveluri de pregătire profesională, ale educației sau ale nivelului bunăstării materiale, își ghidează cumva viața și își îndeplinesc credințele și aspirațiile sau idealurile.
Teodora Mzere (realizator rubrică): Anduranță este cuvântul acestei săptămâni, care caracterizează activitatea artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc dislocat în Polonia, astfel că primele zile ale lunii martie i-au găsit pe militarii turdeni într-un marș tactic de 20 km având drept scop menținerea capacității fizice și îmbunătățirea reacției la diverse incidente ce pot apărea într-o situație reală. O altă provocare la care au luat parte este competiția între națiunile participante la misiune, în cadrul căreia artileriștii români au avut de trecut probe atât de cultură generală, cât și probe fizice și tactice. Cu detalii vine locotenentul Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului „Gheparzii Transilvani”.
Maria Dohotar: Competiția aero PANTHER SHIELD, organizată la nivelul Grupului de Luptă, a fost cea care a încheiat seria activităților din această săptămână pentru „Gheparzii Transilvani”. Echipa detașamentului, formată din 20 de militari, a luat startul acestei competiții alături de celelalte echipe reprezentante ale națiunilor din cadrul grupului de luptă. Probele din cadrul acesteia le-au testat militarilor atât anduranța fizică, cât și cunoștințele de cultură generală.
Teodora Mzere (realizator rubrică): Următoarele vești le primim din Republica Centrafricană, unde o parte din militarii Batalionului 22 Vânători de Munte Cireșoaia din Sfântu Gheorghe participă la Misiunea Uniunii Europene de Protecție a Forței. Și-au început mandatul în luna decembrie, urmând ca în luna iulie să se întoarcă înapoi în țară. Cu detalii despre membrii acestui contingent și misiunea pe care o desfășoară vine căpitanul Florin Nicoară.
Florin Nicoară: Undeva la 50% din militarii pe care îi am în subordine sunt la prima misiune, dar am și cealaltă jumătate, ceilalţi 50%, care au experiențe în teatrul de operație, fie în Afganistan, fie Irak. Este ceva diferit, este ceva loc pentru toți și încercăm să ne facem misiunea astfel încât siguranța personalului și a facilităților, să primeze în ochii noştri.
Teodora Mzere (realizator rubrică): Revenind pe continentul european, mai precis în Georgia, unde s-a dat statul exercițiului Trojan Footprint 24, la care participă și România, alături de alte 12 state. Cu o istorie de 8 ani de zile, Trojan Footprint este cel mai mare exercițiu destinat forțelor pentru operații speciale, anul acesta desfășurându-se simultan în trei țări Georgia, Grecia și România. Cu amănunte vine colegul meu Constantin Herțanu.
Constanti Herțanu: Desfășurată în perioada 4-15 martie de Comandamentul pentru Operații Speciale din Statele Unite ale Americii în Europa, Trojan Footprint 24 este un exercițiu conceput pentru a demonstra capacitatea Statelor Unite ale Americii, aliaților NATO și a națiunilor partenere de a răspunde hotărâtor oricărei amenințări din orice direcție. 2.000 de militari din Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia Muntenegru, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și Statele Unite participă anul acesta la Trojan Footprintt 24, desfășurat sub umbrela exercițiul lui NATO Steadfast Defender 2024.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere (realizator rubrică): Un detașament din compunerea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, dislocat în Centrul de Instruire Grafenwöehr din Germania, reprezintă țara noastră la exercițiul multinațional „Dynamic Front 24”. Destinat instruirii trupelor de artilerie, cu accent pe creșterea interoperabilității structurilor multinaționale în vederea asigurării sprijinului prin foc în operațiile militare de intensitate ridicată, „Dynamic Front 24” face parte din prima fază a celui mai mare exercițiu NATO desfășurat în acest an, și anume, „Steadfast Defender”. Locotenent-colonelul Daniel Bornac, comandantul Batalionului 84 Asigurare Date „Mărăști” din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice.
Daniel Bornac:În această activitate majoră de instruire sunt implicați peste 1.000 de militari, aparținându-i un număr de 24 de state aliate și partenere NATO. Literația din acest an include, pentru prima dată, implicarea Comandamentului Corpului de Dislocare Rapidă al NATO din Spania în asigurarea elementului de comandă control, precum și a unui flux informațional coerent și veridic din perspectivatactică.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Germania poposim în Balcani, mai precis în baza Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina, acolo unde acționează un pluton aparținând Batalionului 22 Infanterie „Romanaţi” din Caracal. Începând cu luna ianuarie a anului 2022, România a suplimentat contribuția la misiunea EUFOR ALTHEA cu un pluton care desfășoară misiuni în sprijinul autorităților locale, având ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când se desfășoară misiunea Uniunii Europene pe teritoriul Bosniei și Herțegovinei, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite. Căpitanul Marinela Bivolanu, comandantul plutonului românesc din baza Camp Butmir Sarajevo.
Marinela Bivolanu:Ameninţări sunt în fiecare teatru de operaţii. Colegii care au fost înainte și-au dat interesul spre a ne instrui pe noi în misiunile pe care le avem de executat, astfel încât să nu existe probleme, să menținem și chiar să ridicăm imaginea României în cadrul operației.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din baza Camp Butmir ne îndreptăm către Baza Bemowo Piskie din Polonia, unde un detașament de artileriști antiaerieni, aparținând Batalionului Trei „Potaissa” din Turda, continuă pregătirea alături de aliați în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate în sistem rotațional, pe Flancul nord-estic al Alianței. Cu provocările acestei săptămâni ne ține la curent locotenentul Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentul „Gheparzii Transilvani”.
Maria Dohotar:Exercițiile de rezolvare a unei situații tactice, precum și cele de antrenament în teren au fost cele care au dominat programul de înscrire al materiei de artilerie antiaeriană din cadrul detașamentului. Obiectivul acestor exerciții este menținerea nivelului înalt al pregătirii militarilor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Părăsim continentul european și ajungem în Republica Centrafricană, unde un detașament de militarii români acționează în cadrul misiunii Uniunii Europene, care contribuie la reforma sectorului apărării din această țară. Începând cu luna octombrie a anului trecut, comanda acestei misiuni este asigurată de către generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan. Uniunea Europeană continuă să dezvolte angajamente și proiecte care includ acțiuni în domeniul educației și consilierii strategice pentru dezvoltarea unui mediu de securitate stabil și de lungă durată. Comandantul misiunii Uniunii Europene în Republica Centrafricană, generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.
Cornel Tonea-Bălan:În ceea ce privește reforma sectorului de securitate, alături de noi există o misiune a Națiunilor Unite, numită MINUSCA. Există delegația Uniunii Europene, există o altă misiune a Uniunii Europene de consiliere – EUAM. Împreună încercăm să facem astfel încât această reformă să se realizeze și să se treacă peste dificultățile materiale care sunt extrem de mari, sunt importante, pot fi relevante, dar misiunea trebuie să continue.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere (realizator rubrică): Un pluton aparţinând Batalionului 30 Vânători de Munte ‘Dragoslavele’ a participat timp de 2 săptămâni în Italia la exerciţiul ‘VOLPE BIANCA 2024’, sesiunile de antrenament fiind planificate şi conduse de trupele alpine italiene. Startul exerciţiului a fost marcat printr-un marş tactic pe schiuri pe distanţă medie, condiţiile meteo punând la încercare rezistenţa fizică şi psihică a luptătorilor. Rolul vânătorilor de munte români a fost acela de a intercepta şi nimici elementele inamice ce se retrag din zona de angajare a forţelor principale. Detalii ne oferă locotenentul Octavian Radu, comandantul plutonului românesc participant la exerciţiul ‘VOLPE BIANCA 2024’ din Italia.
Octavian Radu: Militarii execută sarcinile tactice încredinţate într-o bază de patrulare dispusă la o altitudine considerabilă, mai exact 1.900m care, alături de condiţiile meteo, creează un cadru pentru antrenarea trupelor alpine.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european şi ne îndreptăm spre nord-est, mai precis în Polonia, unde artileriştii antiaerieni din cel de-al 14-lea contingent românesc dislocat în baza Bemowo Piskie au ajuns la jumătatea misiunii. Săptămâna aceasta au pregătit tehnica în vederea participării la un exerciţiu cu trageri de lupte reale, în comun cu ceilalţi parteneri din cadrul grupului de luptă. Această activitate nu a fost singura provocare de pe agenda de instrucţie. Despre îmbinarea tehnologiei cu acţiunile de luptă ne vorbeşte locotenentul Maria Dohotar, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Detaşamentului Românesc Gheparzii Transilvaniei. Maria Dohotar: Alături de militari polonezi, în cadrul brigăzii 15 mecanizată, ne-am antrenat în executarea tragerii cu armamentul de infanterie în diferite situaţii care simulau condiţiile specifice unui câmp de luptă modern.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima oprire de astăzi o facem în Republica Centrafricană, acolo unde contribuţia României la misiunea Uniunii Europene a fost suplimentată din luna decembrie, cu un pluton aparţinând Batalionului 22 Vânători de Munte Cireşoaia din Sfântu Gheorghe. Operaţia Uniunii Europene acordă sprijin autorităţilor centrafricane în domeniile consiliere strategică şi educaţie pentru forţele de securitate ale Republicii Centrafricane. Prima mare provocare pentru vânătorii de munte a reprezentat-o adaptare la temperaturile ridicate din regiunea africană. Despre cum decurg acţiunile plutonului din Sfântu Gheorghe aflăm detalii de la căpitanul Florin Nicoară, comandantul structurii de vânători de munte.
Florin Nicoară: Părăsim baza în fiecare zi. Am militari care execută patrule în fiecare zi, am militari care escortează anumite persoane din cadrul misiunii pentru a-şi desfăşura activităţile în anumite zone ale capitalei Bangui.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere ( realizator rubrică ):- Primele vești le primim din Alabama, Statele Unite ale Americii, unde pe durata a cinci zile s-a desfășurat competiția „Cel mai bun luptător”, iar câștigătorul celui mai înalt loc pe podium la categoria Soldați este fruntașul Andrei Chiuaru, din Batalionul 191 Infanterie din Arad. Probele au fost dintre cele mai diverse. Pornind de la un marș tactic pe distanța de 19 km, continuând cu deplasarea în teren cu ajutorul busolei și a hărții și ajungând de la proba de foc în care au tras asupra țintelor cu armamentul american. În semn de recunoaștere a calităților dovedite, colegul nostru a fost decorat de către generalul-maior Sheryl Gordon, comandantul Gărzii Naționale a statului Alabama.
Traversăm Atlanticul și ajungem în Polonia, unde instrucția cu armamentul de infanterie a dominat seria activităților de instruire desfășurate de către militarii turdeni aparținând Detașamentului de Apărare Antiaeriană GHeparzii Transilvani. Amănunte ne oferă locotenentul Maria Tuhotar, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 14-lea contingent românesc dislocat în Polonia. Maria Tuhotar: Menținerea înaltului nivel al pregătirii se numără printre principalele obiective ale militarilor detașamentului. După ședințele de tragere executate pe timp de zi cu armamentul individual, în această săptămână colegii noștri au trecut la desfășurarea instrucției pe timp de noapte. Astfel, aceștia au executat în poligonul de infanterie ședințe de tragere cu armamentul individual. Teodora Mazere ( realizator rubrică ): Facem un scurt popas în baza Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina, unde a fost arborat steagul Suediei, țară ale cărei forțe vor face parte în viitor din operația EUFOR Althea, ceremonia fiind prezidată de comandantul misiunii, generalul-maior Helmut Habermayer. Drapelul suedez indică prezența celui de-al 23-lea stat care sprijină autoritățile și cetățenii Bosniei și Herțegovinei prin menținerea unui mediu sigur și stabil. Suedia a contribuit cu echipe de legătură, observare și instruire încă de la înființarea misiunii din decembrie 2004 până în 2016, urmând apoi o pauză de șapte ani.
Ajungem în Kosovo, unde detașamentul românesc care a făcut parte din comandamentul Batalionului II Multinațional al Forței NATO și-a încheiat misiunea. Colegii noștri sunt din Brigada 15 Mecanizată de la Iași, iar în teatrul de operații au acționat timp de trei luni de zile alături de militari din Grecia, Bulgaria și Albania. Despre ce a însemnat această experiență pentru militarii români, aflăm detalii de la șeful modulului românesc, maiorul Narcis Grigoraș. Narcis Grigoraș: A fost o experiență deosebită, ne-a oferit oportunitatea de a ne verifica capacitatea de a lucra cu parteneri, de a depăși barierele lingvistice și de a ne focusa pe îndeplinirea misiunii și a obiectivelor acesteia. Teodora Mazere ( realizator rubrică ): Încheiem rubrica de astăzi cu vești de pe puntea Vânătorului de mine M270, care se află în ultima etapă de marș din lungul drum către portul Constanța. Chiar dacă sunt nerăbdători să ajungă acasă, marinarii militari de la bord desfășoară acțiuni de asigurare a vitalității navei, de comunicații, de lansare ambarcațiuni, de realimentare pe mare și de remorcaj. Până în prezent, vânătorul de mine a parcurs peste 3.000 de mile marine. Locotenent comandorul Denis Giubernea, comandantul Vânătorului de mine M270: Suntem în largul Mării Egee, în drum spre Constanța. Pe 14 decembrie am plecat din portul Souda, Grecia, după câteva ore în care s-a efectuat refacerea capacității de luptă a navei și a echipajului. Mai sunt doar câteva zile până la sosirea în Portul Militar Constanța și se va încheia o etapă a pregătirii noastre. Suntem convinși că ne așteaptă multe provocări și suntem gata de acțiune.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere ( realizator rubrică ): Militarii români care acționează în Balcanii de Vest au fost vizitați săptămâna aceasta de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr. Peste 200 de militari români participă la misiunea KFOR din Kosovo, iar 213 își aduc contribuția la operația EUFOR „Althea” din Bosnia și Herțegovina.
În discursul său, ministrul apărării naționale a subliniat faptul că regiunea Balcanilor de Vest reprezintă o zonă de importanță strategică pentru România și că țara noastră va rămâne angajată în procesul de menținere a păcii în Kosovo. Angel Tîlvăr: Pentru noi este important să ne asigurăm de faptul că au toate condițiile necesare să-și ducă la îndeplinire misiunile, așa cum au făcut-o până acum, iar faptul că de fiecare dată când vorbim cu cei care sunt implicați în astfel de misiuni din alte națiuni primim numai cuvinte de apreciere cred că vorbește de la sine. Teodora Mazere ( realizator rubrică ): Ajungem la bordul vânătorului de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, care a parcurs prima etapă a marșului către țară. Traseul din portul scoțian Rosyth până la destinația intermediară Le Havre, pe Sena, în Franța, a fost unul extrem de dificil, marcat de condiții meteorologice nefavorabile. Marinarii militari români au navigat prin apele agitate ale Mării Nordului și Canalului Mânecii, dovedind că pregătirea lor în țară și în Marea Britanie este esențială în astfel de circumstanțe. Escala franceză a oferit echipajului posibilitatea refacerii capacităților pentru următoarea etapă de marș – provocarea Atlanticului și tranzitarea Golfului Biscaya. Vânătorul de mine este primul dintre cele două nave prevăzute să fie livrate prin acorduri de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, fiind o navă militară interoperabilă cu structurile NATO și având capabilități de luptă contra minelor marine. Primim vești chiar de pe puntea navei, de la comandantul ei, locotenent comandorul Denis Giubernea. Lt. cdor. Denis Giubernea: Cu fiecare milă parcursă, știm că suntem mai aproape de îndeplinirea primei noastre misiuni. Această achiziție, cu siguranță, va permite României, prin Forțele Navale, să rămână un aliat-cheie al NATO și să aibă o contribuție directă la securitatea maritimă a regiunii. Teodora Mazere ( realizator rubrică ): Următoarea oprire o facem în Baza Bemowo Piskie din Polonia, unde militarii turdeni aparținând Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”au dat startul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. Au fost desfășurate competiții sportive la care au participat echipele tuturor națiunilor din cadrul grupului de luptă, cât și elevi ai școlii din localitate.
Ultimele vești de astăzi le primim din țară, mai precis de la militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe, care au participat la exercițiul de repetare a misiunii, desfășurat în vederea validării nivelului de pregătire dobândit înainte de dislocarea în Republica Centrafricană. Astfel, o parte din vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe vor participa în perioada decembrie 2023-iulie 2024 la misiunea Uniunii Europene de Protecție a Forței în Republica Centrafricană. Îl ascultați în cele ce urmează pe comandantul detașamentului, căpitanul Florin Nicoară.
Cpt. Florin Nicoară: Fiind prima misiune, tot devotamentul este pentru a-mi îndeplini cu succes toate sarcinile pe care le-am de îndeplinit împreună cu detașamentul. Este momentul în care pot să îmi dovedesc dacă toată pregătirea militară de-a lungul carierei, pot să o pun în practică într-un mediu real, altul decât cel al antrenamentelor și al exercițiilor pe care le-am desfășurat pe teritoriul național.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere (realizator rubrică): Primele vești le primim din Republica Centrafricană, unde generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan a preluat comanda misiunii de instruire a Uniunii Europene de la omologul său, generalul de brigadă Lino Goncalves. Instituită în aprilie 2016, această misiune este angajată în reforma sectorului apărării din Republica Centrafricană.Colegii noștri din cadrul echipei românești participă la procesul de pregătire al militarilor din țara gazdă prin activități de consiliere la nivel strategic, cât și prin organizarea și conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate. Detalii despre pașii premergători unei misiuni internaționale, ne oferă generalul de flotilă aeriană, Cătălin Băhneanu, locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite. Cătălin Băhneanu:Toate procesele pleacă de la selecție. Chiar aș putea spune că întâi este asumarea misiunii, după care selecția personalului. Urmează apoi o evaluare a celor selectați pentru misiunile respective, iar aici începe detalierea misiunile sub ONU, UE, OSCE, coaliție au un anumit tipic, misiunile sub NATO, au un alt tipic. De regulă, misiunile NATO sunt colective, cu subunități organice, celelalte sunt individuale.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ne îndreptăm spre continentul european și poposim în Bosnia și Herțegovina, mai precis că în Camp Butmir din Sarajevo, acolo unde compania românească de manevră Althea a predat responsabilitatea și misiunea partenerilor din Țările de Jos. La începutul anului 2022, România suplimenta contribuția la operația EUFOR Althea, cu 164 de militari, în vederea îmbunătățirii nivelului de protecție a forței pe timpul executării misiunilor în acest teatru de operații. Teodora Mazere (realizator rubrică): Trecem granița spre sud-est și ajungem în Kosovo, acolo unde țara noastră și-a asumat angajamentul de a contribui cu forțe și mijloace tehnice la efortul comun de menținere a păcii în această regiune. În cadrul misiunii NATO KFOR, 65 de militari formează detașamentul românesc care acționează în cadrul Batalionului 2 multinațional. Alături de celelalte structuri militare dislocate în Kosovo, Batalionul multinațional are ca principală misiune asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare pentru toți cetățenii. Cu detalii vine maiorul Narcis Grigoraș, ofițer în cadrul modulului românesc din Batalionul 2 multinațional, dislocat în Kosovo. Narcis Grigoraș:Ne desfășurăm activitatea întrunit, pe celule, în schimburi, astfel încât să fim capabili de a acționa 24 h în mod continuu, în eventualitatea prevenirii oricăror incidente care ar putea apărea. Partenerul ne apreciază, colegii cu care ne desfășurăm activitatea se pot baza pe noi. Suntem aici să executăm o misiune și asta vom face.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Balcani, ajungem pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, mai precis în Polonia, unde militarii dobrogeni se apropie cu pași repezi de sfârșitul misiunii, locul lor fiind luat, la începutul lunii noiembrie, de militarii turdeni din Batalionul 3 Potaissa. Până la momentul bilanțului, Gheparzii de Fier au participat zilele acestea la un exercițiu în care au fost angrenate forțe din cadrul grupului de luptă, cât și din unități ale națiunii gazdă. Cu detalii vine Edi Nicolae. Edi Nicola ( reporter ): Exercițiul a avut ca obiectiv principal augmentarea unei structuri poloneze cu personal din cadrul grupului de luptă. Pe durata întregii acțiuni, militarii din cadrul elementelor de comandă i-au înlocuit pe omologii națiunii-gazdă, conform unor jocuri de război bazate pe scenarii fictive, create pentru a dezvolta interoperabilitatea la nivel NATO.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Publicat de gabrielasaksa,
25 septembrie 2023, 12:17
Teodora Mazere (realizator rubrică): La cinci luni de zile de la începerea misiunii, militarii celui de-al 13-lea detașament românesc dislocat în cadrul grupului de luptă din Polonia, continuă pregătirea în vederea asigurării securității pe flancul nord-estic al Alianței. Gheparzi de Fier, alături de ceilalți parteneri, și-au adus contribuția la desfășurare a programului „Cadet training”, destinat viitoriilor cadeți ai națiunii gazdă. Rolul artileriștilor anti-aerieni dobrogeni a fost de a prezenta tehnica și armamentul din dotare în vederea familiarizării viitorilor alia polonezi cu concede ce presupun interoperabilitate la nivel NATO. Aceasta nu a fost singura provocare a săptămânii. Cu detalii despre celelalte evenimente la care au participat Gheparzii de Fier vine căpitanul Alin Șerban, ofițerul de legătură al tașamentului românesc dislocat în Polonia. Cpt. Alin Șerban:Am asistat la schimbarea comenzilor partenerilor americani. Astfel, ceremonia de predare-primire a comenzii și a drapelului de luptă la nivelul gattlegroup-ului a fost executată în prezent și invitați din cadrul a peste cinci țări membre NATO. Finalul săptămânii ne-a găsit la sediul Diviziei Multinaționalei Nord-Est, în localitatea Elblag. Cu o parte dintre ofițerii specialiști din cadrul elementului de comandă al detașamentului nostru.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ajungem la Marea Mediterană, unde fregata Regina Maria, împreună cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și un detașament de operatori pentru forțe speciale reprezintă România la operația NATO SEA Guardian. Misiunea are rolul de a combate terorismul pe mare și de a contribui la consolidarea capacității de securitate maritimă. Este cea de-a șasea participare a Fregatei la această misiune de la lansarea în 2016, în urma summitului de la Varșovia. În 2021, Fregata Regina Maria a asigurat comanda grupării navale care a acționat în cadrul Operației Sea Guardian și a coordonat misiunile de patrulare din Marea Mediterană. Mitel Alexandru, comandantul Fregatei Regina Maria:Misiunea Fregata Regina Maria se bazează pe asumarea obligațiilor României față de Alianță, prin prezența navală, privind descurajarea unor eventuale amenințări la adresa Alianței și, nu în ultimul rând, furnizarea unui răspuns militar rapid în situații de criză.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe Mediterană ne întoarcem pe uscat, mai precis, în Balcani, unde militari din 22 de țări participă la exercițiul Rapid Response 2023 din Bosnia și Herțegovina. Această desfășurare de forțe are rolul de a confirma sprijinul Eufor în menținerea unui mediu sigur și stabil în Bosnia și Herțegovina. În prezent, România participă cu 213 militari la misiunea EUFOR Althea
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Teodora Mazere (realizator rubrică): Artileriștii antiaerieni din cadrul celei de-a XI-a rotații din Polonia alături de aliații din cadrul grupului de luptă au primit zilele trecute vizita premierului și a ministrului apărării din țara gazdă. Cu această ocazie, militarii români alături de partenerii americani, britanici și polonezi au desfășurat un exercițiu demonstrativ. Tot în aceasta perioadă s-a derulat pentru prima dată și concursul militar aplicativ Gepards Legacy.
Căpitanul Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană -,, Gheparzii Transilvani”: Cele mai bune grupe, formate din 6 membrii, s-au aliniat la startul acesteia. Concurenții au trebuit să parcurgă probe diferite pe un traseu de 15 km în care și-au dovedit abilitățile profesionale dobândite dar și rezistența și pregătirea fizică. În clasamentul final al competiției, două echipe românești au urcat pe podium.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din baza din Bemowo Piskie ajungem pe puntea Navei Școală Mircea care își continuă cel de-al doilea marș internațional de instrucție. Pregătirea cadeților de la bord continuă atât în arboradă cât și prin exerciții, cum a fost cel de abandon al navei desfășurat la un nivel foarte apropiat de realitate. Pe lângă instrucție au fost și antrenamente de tras la rame cu cele două bărci. Deși este un velier, pregătirea la bord se desfășoară și pentru cei cu specializarea electromecanică, ei efectuând carturi la sala mașinilor.
Student caporal Alexandru Mihai Dan: Trebuie să ne echipăm corespunzător pentru că este gălăgie foarte mare, este mult ulei. A fost primul meu contact cu ceva ce ține de specializarea mea, nu știam nimic legat de motoare, nimic legat de fluide. Cadrele, ofițerii, maiștrii, soldații gradați, m-au ajutat foarte mult să înțeleg tot ce se întâmplă, m-au îndrumat și acum încep să-mi pun bazele a ceea ce urmează să studiez mai departe. Cred că m-au pregătit și i-au pregătit și pe colegii mei pentru ceea ce urmează să facem noi în cariera noastră.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Nava școală Mircea se află în escală în portul Valletta din Malta până pe data de 13 iulie după care se va îndrepta spre ultimul port din acest marș de instrucție, și anume Alexandria din Egipt.
Tot către continentul african ne îndreptam și noi atenția, mai precis spre Sudanul de Sud, acolo unde un grup format din șapte militari români participă la misiunea UNMIS ce are drept obiectiv asigurarea sprijinului pentru procesul de pace și consolidarea pe termen lung a statului de drept și a dezvoltării economice. Deplasarea în zonele de securitate se face cu ajutorul patrulelor iar detalii despre specificul organizării acestei activități ne oferă Colonelul Dan Ruja, observator ONU în Sudanul de Sud.
Colonelul Dan Ruja: Înainte de fiecare patrulă, această structură de securitate trebuie să-și dea un aviz referitor la nevoia de a folosi forța de protecție a batalionului acesta de protecție. Există și zone în care patrula se poate deplasa fără ei și nu s-au semnalat incidente. Culmea, cele mai recente incidente au vizat chiar membrii acestei forțe de protecție care, bineînțeles, sunt înarmați.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii celui de-al 11-lea contingent românesc, care acționează în cadrul grupului de luptă din Polonia, continuă procesul de instruire în poligoanele din apropierea bazei din Bemowo Piskie. În această perioadă au participat alături de partenerii americani, la un exerciţiu de antrenament de nivel baterie, de această dată având în teren atât vehicule aeriene fără pilot, de tip Raven, cât şi transportoare blindate de tip Stryker. Căpitanul Liviu Burtică ne vorbeşte despre un alt antrenament la care au participat anterior exerciţiului din teren.
Căpitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii transilvani”: Antrenament în simulatorul de tragere al partenerilor polonezi, pe care militarii români l-au considerat o experienţă inedită, fiind pentru prima dată când au avut ocazia să îl utilizeze. Aici am simulat tragerea cu diverse categorii de armament de infanterie, folosind scenarii cu grade de dificultate diferite.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe continentul european ajungem în Africa, mai precis în Republica Centrafricană. Lansată de Uniunea Europeană în 2016, European Union Training Mission, este o misiune de instruire militară al cărei obiectiv constă în consilierea strategică a autorităţilor politice şi militare din Republica Centraficană. România participă la această misiune cu șapte militari, iar pe perioada mandatului de un an de zile personalul este implicat în activități specifice de patrulare, legătură și consiliere.
Colonelul Olimpiu Golea, senior național al contingentului din Republica Centrafricană: De când nu ne-am mai auzit, situaţia de securitate s-a înrăutăţit. Au fost mai multe incidente, nu la adresa contingentului român, la adresa unor misiuni internaţionale. Nu au fost urmări grave. Deşi situaţia de securitate pornise pe un drum mai bun, din păcate, apar tot timpul incidente, ameninţări din partea grupurilor armate care doresc să ajungă la putere, să răstoarne regimul şi să pună oamenii lor în aceste funcţii.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe continentul ars de soare facem o oprire pe puntea Navei-școală „Mircea”, care a ajuns în Valencia, acesta fiind cel de-al treilea port în care acostează în acest marș internațional. Instrucția și antrenamentele în arboradă s-au intensificat, iar pentru prima dată s-a reușit navigația cu toate velele pătrate întinse, aceasta fiind cea mai bună performanță în ceea ce privește navigația cu vele din actualul marş. Tot în aceste zile a demarat și instrucția la navigația cu sextantul atât ziua, cât și noaptea, astfel încât studenții să își poată consolida cunoștințele despre navigație.
Student caporal Cătălina Soltan de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”: E o experiență unică în viaţa oricărui militar student, chiar marinar, şi nu oricine ar putea trăi așa ceva. E palpitant. Am avut un mic exces de adrenalină la început, dar nu pot să spun că nu ador să fiu acolo. Abia aștept să mai urc și următoarea dată. E mai greu, mai dificil. Depinde şi de starea mării și de vreme şi de cum bate vântul, pentru că vela aia dă peste noi, dar îmi place.
Publicat de Gabriel Stan,
10 ianuarie 2022, 12:32 / actualizat: 17 ianuarie 2022, 17:21
Teodora Mazere (realizator rubrică): La două luni şi jumătate de la începerea misiunii în Polonia, artileriștii antiaerieni din cadrul Rotaţiei a X-a se pregătesc intense pentru exercițiile din acest an. Au încheiat anul 2021 printr-un marș de 15 km, iar luna ianuarie le aduce noi provocări la care vor răspunde alături de partenerii americani, britanici, polonezi și croați.
Diana Aioanei:Sunt locotenent Diana Aioanei, ofiţerul de informare și relații publice a Detașamentului de apărare antiaeriană „Gheparzii de fier”.
Exercițiile desfășurate pe timpul misiunii au rolul de a îmbunătății și menține nivelul de pregătire al militarilor români pentru ca aceștia să își poată îndeplinit cu succes sarcinile ce le revin în cadrul grupului de luptă.
Suntem dornici să ne reluăm activitatea, suntem pregătiți să participăm la exerciții, deoarece ne putem îmbunătăți nivelul de cooperare împreună cu aliații.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Polonia ajungem în Kosovo, acolo unde din 1999, NATO desfășoară operația de menținere a păcii KFOR. În implementarea obiectivului de asigurare a unui mediu de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare în Kosovo, un rol important îl joacă radioul.
Cel mai rapid mijloc de comunicare, radioul KFOR promovează acțiunile desfășurate în sprijinul populației civile și în același timp, încurajează menținerea bunelor relații între membrii diverselor comunități etnice din Kosovo. Plutonierul major Daniel Pleșa, subofițer în cadrul comandamentului KFOR:
Daniel Pleșa:Zi de zi, Radio KFOR oferă publicului din Kosovo muzică locală și internațională, știri care exclud partea politică, organizând concursuri cu premii, cu scopul de a fideliza audienţa. Printre emisiunile mele se numără și verificarea prevenției radio în diferite zone din Kosovo și oferirea unui feedback din partea ascultătorilor cu privire la conținuturile disponibile pe post.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Balcani ajungem în apropierea Ecuatorului, mai precis, în Sudanul de Sud, acolo unde șapte militari români participă la misiunea UNMISS, care are ca obiectiv asigurarea sprijinului pentru procesul de pace și consolidarea pe termen lung a statului de drept și a dezvoltării economice.
Libertatea de mișcare a patrulelor integrate în zona de responsabilitate s-a îmbunătățit, dar încă mai sunt raportate situații sporadice de refuz al accesului patrulelor la punctele de control. Din Sudanul de Sud, colonelul Dan Ruja:
Dan Ruja:A fost stabilit nivelul de securitate dacă este necesar sau nu ‘force protection’. Ajungem acolo şi în primul moment, aceasta este regula, trebuie să întâlneşti şeful din zona respectivă. Asistentul de limbă traduce din engleză ceea ce spun eu în engleză în limba lor, care e un amestec de limbă arabă, dar ei au şi alte dialecte pentru care interpretul respectiv trebuie să fie pregătit.
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Ilie Pintea: “Nu există apusuri mai frumoase decât cele din Afganistan, chiar dacă sunt brăzdate de avioanele de luptă. Oamenii se bucurau de lucrurile astea, care par foarte simple”
Teodora Mazere: Ilie Pintea, bun venit la Jurnal Militar, bun venit la Subiectul Săptămânii.
Ilie Pintea:Mulțumesc frumos. Bine v-am găsit!
Teodora Mazere: Ai lasat de curând o carte cu același nume pe care l-a avut și expoziția de fotografie, “Afganistan – chipuri ale războiului”, expoziției pe care ai prezentat-o aici în România, dar și în Afganistan. Apoi la sediul NATO din Bruxelles, dar a ajuns chiar și în America.
La ce ar trebuie să se aștepte cititorul atunci când deschide paginile volumului? Este o carte de ficțiune sau un jurnal de front?
Ilie Pintea:Nici una, nici alta. Nu am pretenția de a fi un jurnal de front, nici măcar un reportaj literar de mari dimensiuni. Pur și simplu sunt însemnările mele din cele 5 misiuni la care am participitat împreună cu armata română în teatrul de operații din Afganistan.
Sunt emoțiile pe care le-am simțit acolo, dar mai ales sunt oamenii pe care i-am cunoscut. O mulțime de oameni de la diferite structuri au acceptat să mă primească în mijlocul lor și să-și spună poveștile și cea mai mare bucurie pentru mine a fost să pot să spun mai departe aceste povești la Radio România Actualități și iată cum în această carte găsiți ce nu a încăput în reportajele radio constrânse de un minutaj foarte exact, așa cum bine știți.
Sunt peste 100 de fotografii în cartea acestea, cele mai multe inedite și sunt și 10 coduri QR pe care, o dată scanate cu telefonul, poți vedea secvențe video, care ilustrează și mai bine textul din carte.
Teodora Mazere: În momentul de față, fotografiile și cartea sunt un tot unitar?
Ilie Pintea:Da, sigur, așa am gândit, cartea să aibă legătură cu expoziția aceasta. Legătura cea mai strânsă este Mădălin Stoica pe care l-am cunoscut în Afganistan în 2017 și care la scurt timp după ce m-am întors în țară a murit în urma unei explozii produsă de o mașină capcană, undeva pe drumurile din zona de patrulare a plutonului său.
M-a marcat mai mult decât aș fi crezut moartea acestui camarad, chiar dacă am avut atât de puțin timp petrecut alături de el, am fost în câteva misiuni împreună, el fiind sanitarul plutonului. Ne-am împrietenit foarte repede și așa am petrecut câteva zile împreună și când a venit vestea morții sale a fost mai mult decât un nume într-un comunicat de presă, a fost un om pe care l-am cunoscut și căruia am simțit nevoie să îi aduc acest ultim omagiu, dacă pot spune așa.
Așa a pornit ideea acestei expoziții pe care am realizat-o în premieră absolută în Kandahar, de Ziua Națională a României în 2017, împreună cu, colonelul Toni Ene, ofițerul de relații publice al Batalionului 280 Infanterie.
Expoziția a avut un parcurs internațional, care la un moment dat m-a uimit până și pe mine, a ajuns la Consulatul General al României la Los Angeles, prin țară în mai multe locuri, inclusiv acasă la Mădălin, în garnizoana de la Buzău, la Institutul Cultural Român din București, dar și la Cartierul General al NATO unde a fost vernisată chiar la reuniunea ministerială la care au luat parte toți miniștrii apărării din țările NATO și a fost un moment în care s-a vorbit la superlativ despre armata română, la cel mai înalt nivel, la Cartierul General al NATO, dar din punctul meu de vedere militarii noștri merită pe deplin toate superlativele pe care le-am auzit despre ei de-a lungul timpului atât în Cartierul General al NATO cât și în teatrul de operații din Afganistan.
A fost o adevărată aventură și povestesc în carte episodul pentru că a pornit de la o idee care părea absolut nebunească și căreia nu îi dădea nimeni la început sorți de izbândă, însă atât militarii din Afganistan cât și cei de la Ministerul Apărării, dar și colegii mei de la Radio România actualități au îmbrațișat rapid această idee.
S-a întâmplat într-un timp foarte scurt expoziția aceasta, iar toată lumea a făcut eforturi incredibile ca să poată avea loc și cred că aceea a fost cea mai frumoasă ceremonie de Zi Națională la care am participat vreodată, și spun asta pentru că de vreo 20 de ani transmit de la Alba Iulia în fiecare an, la 1 Decembrie, dar nimic nu se compară cu sentimentul pe care mi l-a dat drapelul României fluturând pe esplanada din Kandahar, în prezența unor înalte oficialități ale Alianței și sub privirile lui Mădălin, care ne zâmbea dintr-o fotografie, care deschidea această expoziție la Kandahar.
A fost un moment unic, care nu s-a mai repetat de atunci și mă bucur că am reușit să facem lucrul acesta în memoria unui prieten și că îi ducem mai departe numele și prin el ne amintim de toți cei care au luptat și au căzut în Afganistan.
Teodora Mazere: În luna aprilie a acestui an, după 19 ani de prezență militară în acest teatru de operații, militarii români s-au întors acasă cu amintiri care mai de care mai diverse. Ai fost alături de ei în 5 misiuni, iar pe lângă zecile de corespondețe transmise către Radio România de acolo, din Afganistan, ai adunat și sute de fotografii. Cine sunt oamenii surprinși în fotografii?
Ilie Pintea:Sunt o mulțime de prieteni dragi, începând cu cei pe care i-am cunoscut la prima mea incursiune în Afganistan, în 2013 și până la “inimile neînfricate” Batalionul 280 infanterie de care mă leagă foarte multe amintiri plăcute.
Îmi place să cred că am învățat foarte multe cu toții din experiența aceasta de a lucra împreună cu partenerii americani și nu numai și că toate aceste lecții învățate au fost bine asimilate și distribuite ca să zic așa și către unitățiile din țară, care au ajuns mai puțin sau deloc în teatrul de operații.
Teodora Mazere: În cartea ta există un titlu “Cel mai frumos apus”! Cum arată acest tablou? Sau e doar o parabolă?
Ilie Pintea:Să știi că cei care au ajuns în Afganistan or să-mi dea dreptate când o să spun că nu există apusuri mai frumoase decât cele de acolo, chiar dacă sunt brăzdate de avioanele de luptă.
Oamenii să știi că se bucurau de lucrurile astea, care par așa, foarte simple, sau nu știu cum să le zic, puerile poate într-un teatru de operații, dar dimpotrivă eu cred că au însemnat extrem de mult. Faptul că ne bucuram de lucruri pe care poate nu le-am fi băgat așa de mult în seamă acasă, cred că a însemnat extrem de mult pentru cei care am fost acolo, iar apusurile astea de soare sunt într-adevăr ceva greu de povestit, de aceea am folosit din plin fotografiile în cartea aceasta.
Teodora Mazere: Ilie, care este fotografia ta de suflet?
Ilie Pintea:E greu de zis. Am primit de mai multe ori întrebarea aceasta și nu cred că am un răspuns, dar sunt câteva fotografii pe care aș fi vrut să le fac și nu le-am putut face, așa cum e cea a castelului de la Kalat, ridicat de Alexandru Macedon, undeva aproape de baza Apaș din Afganistan. Povestesc episodul asta și în carte, era un centru de transmisiuni acolo și evident că nu puteam face fotografii, dar prietenul meu Sorin Homeag, ofițerul de relații publice al “Scorpionilor Galbeni”, m-a dus totuși să văd de undeva de pe parapeții bazei, castelul acesta și mi-a zis “Uite, nu poți să faci fotografii, dar poți să ții minte” și am ținut minte momentul acela așa cum poate nu l-ar fi suprins megapixelii aparatului foto și au fost multe astfel de momente pe care mi-ar fi plăcut să le imortalizez, dar nu am putut.
Cred că cea mai dragă fotografie este cea cu Mădălin Stoica pentru că, o să vedeți în carte, sunt două fotografii cu el, o să vedeți că are un început de zâmbet, care te duce cu gândul la optimism, la ceva pozitiv și faptul că l-am suprins într-un moment în care poate că era așa optimist și plin de speranță înseamnă mult pentru mine și este evident fotografia care mă emoționează cel mai mult prin prisma faptului că el nu mai este și că îl ținem minte măcar așa, prin intermediul acestui început de zâmbet cu care ne privește din fotografie.
Teodora Mazere: Invitat la Subiectul Săptămânii a fost Ilie Pintea, jurnalist Radio România și corespondent de război. Îți mulțumesc și îți doresc sărbători fericite!
Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...
Publicat de prosavioleta,
21 decembrie 2021, 18:58
Teodora Mazere (realizator rubrică): Spiritul Sărbătorilor de Crăciun se simte și în bazele militare internaționale în care acționează militarii români. Ajuns la cea de-a VI-a ediție, evenimentul caritabil ”Aleargă cu Moș Crăciun” a fost organizat cu intenția de a ajuta 700 de familii din Kosovo aflate în dificultate. Prezent la eveniment, comandantul KFOR, generalul Ferenc Kajári le-a amintit participanților faptul că obiectivul misiunii KFOR nu este doar de a oferi un mediu sigur și securizat, ci și de a fi aproape de toate comunitățile care trăiesc în Kosovo. Căpitan Ștefan Dalbane, ofițer în cadrul comandamentului KFOR. Căpitan Ștefan Dalbane: Peste 200 de militari, în frunte cu comandantul KFOR general maior Ferenc Kajári, au participat la eveniment îmbrăcați în costume de Moș Crăciun sau în uniformă militară, purtând și drapelele naționale ale statelor pe care le reprezintă. Eu am alergat împreună cu mai mulți militari ai contingentului român. Dăruind, activitatea ne ajută să simțim și aici atmosfera sărbătorilor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): România participă cu un efectiv de șapte militari în sprijinul misiunii ONU de menținere a păcii în Republica Sudanul de Sud. Pe durata unui an de zile, personalul militar este implicat în activități specifice de patrulare, observare, asistență, legătură și consiliere. Una dintre misiunile de bază ale militarilor ONU este de a dezvolta, în parteneriat cu autoritățile locale, proiecte și strategii privind dezarmarea, demobilizarea și reintegrarea socială a foștilor combatanți. Îl ascultați pe locotenent-colonelul Olimpiu Golea, observator militar în Republica Centrafricană. Locotenent-colonel Olimpiu Golea: Republica Centrafricană a fost colonie franceză. Bineînțeles, toate instituțiile statului vorbesc limba franceză. Este o condiție pentru cei care vin în armată să vorbească limba franceză. Localnicii vorbesc shango. Toată lumea trebuie să cunoască shango și cu partenerii din armata centrafricană limba franceză. Teodora Mazere (realizator rubrică): Cel de-al 11-lea detașament de apărare antiaeriană constituit în vederea participării la misiunea din Polonia a început pregătirea, urmând ca la începutul lunii aprilie să facă schimbul cu Gheparzii de Fier. Până atunci, militarii dobrogeni care acționează în baza din Bemowo Piskie au participat alături de partenerii americani din compania Cobra la ultima ședință de tragere din acest an cu armamentul ușor de infanterie. Aceste schimburi de experiență au menirea de a menține un nivel ridicat de interoperabilitate între aliații grupului de luptă din Polonia. Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de apărare antiaeriană Rotația a X-a. Locotenent Diana Aioanei: Am executat o tragere cu armamentul ușor de infanterie, la care i-am invitat și pe aliații noștri americani, deoarece acum două săptămâni militarii companiei Cobra ne-au invitat pe noi să executăm trageri cu armamentul lor de infanterie. Ei au executat trageri cu pistolul calibru 9 mm și cu pușcă automată 5.45 mm. Feedback-ul militarilor americani a fost foarte bun și ne-au felicitat.
Publicat de Gabriel Stan,
14 decembrie 2021, 14:42
Teodora Mazere (realizator rubrică): Desfășurată sub egida Uniunii Europene, pe durata a 100 de zile, operațiunea „IRINI” urmărește respectarea embargoului ONU asupra armelor impus Libiei. România este reprezentată la această misiune de puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” şi de un detaşament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat.
Participarea Armatei României la operațiunea „IRINI” contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană, precum și la asigurarea securității în Marea Mediterană.
Căpitanul Bogdan Oancea, comandantul detașamentului de scafandri de luptă:În primul rând promovăm misiunea, promovăm faptul că suntem aici pentru a furniza securitate în bazinul Mării Mediterane, îi asigurăm că pot apela la noi la orice oră pentru ajutor şi totodată îi încurajăm să ne ţină la curent dacă află ei ceva legat de misiunea de bază, respectarea embargoului impus Libiei.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Timp de două săptămâni, o companie din cadrul Batalionului 24 Vânători de Munte, general Gheorghe Avrămescu, a participat în Kosovo la o serie de activităţi de instruire şi coordonare în comun cu partenerii NATO. Obiectivul acestor sesiuni a fost de a spori interoperabilitatea şi de a pregăti forţele pentru misiuni de menţinere a păcii şi stabilităţii în caz de urgenţă în Kosovo.
Locotenent Ionuţ Ciucan, comandantul companiei din rezerva Kosovo Force:Activităţile au constat în recunoaştere în teren atât terestru, cât şi aerian, conferinţe de planificare, precum şi exerciţii demonstrative destinate implementării tacticilor specifice misiunii, care sunt esenţiale asigurării unui răspuns rapid, contribuind în acelaşi timp la antrenarea militarilor români într-un scenariu cât şi mai apropiat de cel real.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Începutul săptămânii le-a adus o nouă provocare „Gheparzilor de Fier”, militarii dobrogeni participând la un exerciţiu cu ţinte aeriene marcate, desfăşurat în apropierea bazei de antrenament Bemowo Piskie. Antrenarea secţiilor Ghepard de a aduce acţiuni de luptă într-un mediu complex, cât şi îmbunătăţirea relaţiilor de comandă-control au fost principalele obiective ale exerciţiului.
Locotenent Diana Aioanei, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Detaşamentului de Apărare Antiaeriană Rotaţia a X-a:Avioanele F-16 ale aliaţilor polonezi au reprezentat de această dată ţintele reperate ale „Gheparzilor de Fier”. Au zburat la o înălţime considerabilă, făcând imposibilă identificarea lor cu ochiul liber. A fost prima acţiune de acest gen de la dislocarea noastră pe teritoriul Poloniei. Am reuşit să prindem ţintele cu ajutorul tehnicii, pe care o avem în dotare, pentru idenitificarea aparatelor de zbor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): După 5 săptămâni de misiune în estul Mării Mediterane şi 5.500 de mile marine parcurse, Fregata „Regina Maria” a ajuns luni, 6 decembrie, în portul militar Constanţa. Nava militară a desfăşurat misiuni NATO de monitorizare a traficului maritim în cadrul Grupării Navale Permanente a Alianţei Nord-Atlantice.
Tot în această perioadă, echipajul fregatei a participat la exerciţiile multinaţionale Dogu Akdeniz 21, organizat de Forţele Navale ale Turciei şi „Niriis” 21 organizat de Forţele Navale ale Greciei.
Publicat de prosavioleta,
8 decembrie 2021, 15:29 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Teodora Mazere (realizator rubrică): Marți, 30 noiembrie, conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat o videoconferință, la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor care acționează în mai multe zone de pe glob în misiuni externe. Recent învestit în funcție, ministrul Vasile Dâncu i-a asigurat pe militarii români aflați departe de casă că una dintre prioritățile mandatului său este îmbunătățirea calității vieții personalului Armatei Române.
Vasile Dâncu: Sunteţi cei mai buni ambasadori ai noștri și pentru asta vă mulțumim. Raportați întotdeauna orice nevoi aveți, pentru că noi vom fi alături și vom reacționa prompt. Vă transmit la mulți ani de Ziua Națională, să fiți sănătoși și să vă întoarceți cu bine acasă. Vă așteptăm cu drag!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Primii la raportul de dimineață au fost marinarii de pe Fregata Regina Maria. Din luna octombrie una dintre navele fanion ale forțelor navale române este integrată în gruparea navală permanentă a Nato și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană pentru consolidarea securității aliantei pe flancul sudic. A raportat comandantul navei, comandorul Adrian Gobjilă.
Comandor Adrian Gobjilă: Nava se află în prezent la finalul exerciţiului NIIRIS 2021. Starea moralului şi starea de sănătate sunt foarte bune. Tot echipajul navei este vaccinat. Până în prezent nu am avut simptome, nu am avut cazuri de infectare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Forțele Navale Române participă cu Puitorul de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu și un detașament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat la operația Irini de respectarea embargoului ONU asupra armelor impus Libiei si de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane. Comandantul puitorului de mine și plase, căpitan comandorul Daniel Gheorma
Căpitan Comandor Daniel Gheorma: Puitorul se află în portul Souda, Grecia, în scopul refacerii capacităţii operaţionale alături de alte 12 nave integrate atât în grupări de luptă permanentă ale NATO, cât şi UE. Tot echipajul navei este vaccinat şi carantinat înainte de dislocarea în teatrul de operaţii în Marea Mediterană. Echipajul navei nu părăseşte bordul navei pe perioada de refacere a capacităţii operaţionale şi nu interacţionează cu alte persoane fără a respecta măsurile de protecţie.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situația de securitate din zonele de dislocare. Iată ce le-a transmis șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu:
General Daniel Petrescu: Știți, ca de fiecare dată, că suntem preocupați de ceea ce faceți acolo și știți că urmărim foarte îndeaproape atât situația de securitate, misiunile pe care le executați, ci și modul în care putem să vă sprijinim din țară. Vă rog să vă păstrați în continuare concentrarea în operație și orice nevoie de sprijin aveți, să le raportați la timp.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Aproximativ 600 de militari români se află în prezent în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat în NATO, UE, ONU şi OSCE, iar contingentul dislocat în Kosovo, cu un efectiv de 50 de militari, a transmis echipei de comandă de la București, reprezentată de comandantul Comandamentului forțelor întrunite, generalul maior Dorin Ioniță, situația din ariile de responsabilitate. Îl ascultăm pe locotenent colonelul Alexandru Barbu.
Locotenent Colonel Alexandru Barbu: Activitatea personalului din cadrul Comandamentului KFOR, cât şi a structurilor de informație, se desfășoară normal. În prezent, mai există un singur militar român aflat în izolare în baza militară Villaggio Italia, confirmat pozitiv cu testul PCR.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Atât reprezentantul național din Kosovo, locotenent colonelul Alexandru Barbu, pe care l-am ascultat mai devreme, cât și maiorul Adam Moronescu, comandantul „Gheparzilor de fier”, care acționează în Polonia, i-au informat pe reprezentanții Ministerului Apărării Naționale despre situația cazurilor de COVID apărute în rândul militarilor din subordine. Secretarul de stat Simona Cojocaru i-a felicitat, la rândul său, pe militarii români pentru modul în care își execută misiunile, mulțumindu-le tuturor pentru curajul și dedicarea cu care își fac datoria departe de țară și de cei dragi.
Simona Cojocaru: Este un prilej extraordinar să ne vedem acum cu toții, în preajma Zilei Naționale. Trupele noastre, dumneavoastră, cei din Kosovo, din Bosnia, din Irini, din Gruparea Permanentă Navală, din Polonia, materializați, practic, deciziile politico-militare pe care noi le luăm aici, la nivel național și o faceți excepțional. Nu evaluăm doar noi acest lucru, ci aliații și partenerii noștri. Eu, cel puțin, în toate formatele în care am participat și la NATO și la UE, am auzit numai cuvinte de laudă. Și pentru acest lucru vă mulțumim!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Chiar dacă observatorii ONU aflați în numeroase țări din Africa, dar și în India și Pakistan nu au participat la videoconferința cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, am reușit să luăm legătura cu locotenent colonelul Adrian Cîrstea. Ofițerul român ne-a împărtășit o parte din secretele specifice care îi ajută pe observatorii ONU să își ducă misiunile la final, în siguranță.
Locotenent Colonel Adrian Cîrstea: Misiunile ONU sunt misiuni individuale. Asta înseamnă că nu prea îți poartă nimeni de grijă. Totul ține, în primul rând, de tine, în al doilea rând, de echipă și, mai departe, inclusiv situația asta de securitate, ține de cât de bine este pregătită echipa, cât de bine planifici, cât de bine te informezi înainte de a pleca într-o patrulă.
Teodora Mazere (realizator rubrică): La mai bine de o lună de la începerea misiunii în Polonia „Gheparzii de fier” au participat la primul exercițiu tactic cu trageri de luptă pe timp de noapte în poligonul South Hills. Pentru artileriștii antiaerieni dobrogeni a fost un bun prilej de a demonstra că sunt pregătiți să execute cu succes misiunile încredințate în cadrul Grupului de luptă din Polonia. Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a X-a.
Locotenent Diana Aioanei:Desfăşurarea unui exercițiu cu trageri de luptă reale pe timp de noapte a fost principala activitate la care am luat parte. Pe timpul acestuia echipajele complexului antiaerian „Ghepard” au executat foc asupra bombelor de iluminare, lansate de plutonul de aruncătoare al aliaților. Am avut și un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice în apropierea bazei de antrenament Bemowo Piskie. Au fost create incidente asemănătoare cu cele reale cu scopul de a ne testa capacitatea de adaptare și de a crește nivelul de pregătire al militarilor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Lansată în 1999, ca operaţiune de susţinere a păcii, forţa păcii KFOR este desfășurată în prezent în Balcani, pentru a menține un mediu sigur și stabil, libertate de circulație pentru toți cetățenii din Kosovo şi pentru a facilita integrarea euroatlantică a Balcanilor de Vest. Prin proiectele și donațiile sale KFOR continuă să-și dedice eforturile pentru a sprijini orice inițiativă care ar putea îmbunătăți viitorul populației, cu atenție deosebită acordată generației tinere.Căpitanul Ionuț Dincă, ofițer în cadrul Biroului cooperare civil-militară în Comandamentul KAFOR.
Căpitan Ionuț Dincă: Misiunea echipei din care fac parte este de a sprijini inițiativele de proiecte. Ultimul a constat în donarea de instrumente muzicale unei școli din localitatea Drenas, cu scopul de a asigura un viitor mai bun populație din Kosovo, îndeosebi noii generați, copiilor.
Teodora Mazere (realizator rubrică):Prin participarea la misiuni internaționale sub egida NATO, ONU sau UE România este un contributor important la pacea și securitatea internațională. Desfășurată sub egida Națiunilor Unite ca urmare a adoptării rezoluției Consiliului de Securitate numărul 1996 din 2011, misiunea din Sudanul de Sud are ca obiectiv asigurarea sprijinului pentru procesul de pace și consolidarea pe termen lung a statului de drept și a dezvoltării economice. Colonelul Dan Ruja, observator militar în cadrul misiunii României în Sudanul de Sud.
Colonel Dan Ruja: Noi aici suntem 7 militari români. Mai avem şi membri ai Poliţiei Române, care execută misiuni aici, dacă nu mă înşel în jur de vreo 5. Mai sunt civili, care lucrează pe forţe de protecţie. Noi suntem câţiva români, însă nu prea mulţi. Mai schimbăm o vorbă în limba română în afară de telefon. Ne mai întâlnim, iar acum de 1 Decembrie încercăm să organizăm o întâlnire în capitală.
Teodora Mazere (realizator rubrică):Fregata „Regina Maria” este integrată până la sfârșitul lunii noiembrie în Gruparea navală permanentă a NATO și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană, pentru consolidarea securității Alianţei pe flancul sudic, iar în perioada 25-30 noiembrie navă românească participă la exercițiul multinațional NIRIIS 21.
Publicat de Gabriel Stan,
17 noiembrie 2021, 11:59
Teodora Mazere (realizator rubrică): Gheparzii de Fier au început în forță misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate în Polonia, astfel că, timp de 11 zile, militarii români au participat împreună cu aliații americani, britanici și croați din cadrul Grupului de Luptă la exercițiul multinațional “Rifle Forge”. Misiunea artileriștilor antiaerieni dobrogeni a fost de asigurare a securității spațiului aerian și de facilitare a protecției forțelor din cadrul Grupului de Luptă.
Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Rotația a Zecea: Exerciţiul „Rifle Forge” a fost o adevărată provocare. Bombele de iluminare lansate de plutonul de aruncătoare al aliaților americani au fost inamici vizibili, pe care am reușit să-i facem să dispară cu ajutorul instalațiilor Ghe