Ascultă Radio România Regional Live

O scurtă istorie a ceaiului

O scurtă istorie a ceaiului
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 19 aprilie 2019, 10:33

Fără lichide, omul nu poate supravieţui mai mult de câteva zile. O ceașcă cu ceai delicioasă și relaxantă este binevenită oricând.

Povestea ceaiului se întinde pe o lungă durată de timp, acesta ajungând să se numească băutura regală.

Ceaiul are o importanță mare pentru civilizațiile asiatice și din acest motiv legendele nu lipsesc.

Una dintre ele susține că Împăratul Shennong a descoperit ceaiul în momentul în care acesta stătea la umbra unui copac și bea dintr-un bol cu apă fierbinte. Deodată îi cad din copac două frunze în bol și văzând acesta că apa prinde culoare, curiozitatea îl face să guste. Spre surprinderea lui, apa căpătase un gust revigorant și aromat.

Sursa foto: Andra Radu

O altă legendă spune că fondatorul școlii budiste, Zen, a adormit în fața unui zid după ce a meditat timp de nouă ani. Acest lucru l-a înfuriat și și-a taăat ploapele. Acestea au prins rădăcini și au crescut în tufe de ceai.

Sfârșitul secolului 16 aduce mențiuni care atestă că ceaiul ajunge în Europa, mai precis în Portugalia, însă, olandezii sunt primii care încep importarea acestuia.

La curtea engleză, ceaiul a fost introdus la mijlocul secolului 17 de către prințesa Ecaterina de Braganza în momentul căsătoriei sale cu prințul moștenitor Carol al 2-lea. Din acel moment, ceaiul a devenit un element principal în viața britanicilor până în ziua de azi.

Prelucrarea acestuia are mai multe etape:

1. Veștejirea
2. Rularea
3. Oxidarea( fermentația)
4. Stoparea oxidării
5. Sortarea
6. Modelarea
7. Finisarea
8. Uscarea
9. Învechirea

Sursa foto: Andra Radu

Metoda tradițională este cea manuală însă, mai nou, se folosesc mașinării speciale pentru fiecare etapă. Procedura este una simplă dar trebuie controlată cu atenție pentru a se obține savoarea potrivită.

Avem mai multe tipuri de ceai principalele fiind ceaiul alb, verde, oolong, negru, pu-erh. De asemenea, beneficiile lui sunt multe: îmbunătățește metabolismul, sistemul cardiovascular, nervos, osos, imunitar, ajută la prevenirea diabetului și cancerului.

Prepararea și servirea acestuia se face după mai multe metode:

1. Metoda chinezească
2. Metoda japoneză
3. Metoda marocană
4. Metoda englezească
5. Metoda rusească

Cantitatea de ceai pe care o putem bea într-o zi nu trebuie să depășească 1 litru, iar în cazul celor energizante putem bea cel mult trei căni.

Sursa foto: Andra Radu

În România, ceaiul se bea în cantități mici comparativ cu alte țări din Europa.

Britanicii consumă în medie 2 kg de ceai pe an, românii doar 70 de grame, iar campioni sunt turcii care într-un an consumă peste 3 kg de ceai.

Ceaiul este o băutură importantă a culturii lumii și dacă la început se servea la evenimente sociale, la curtea regală, acum se servește în fiecare zi dacă vrei.

Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie
Inedit sâmbătă, 9 decembrie 2017, 21:30

Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie

În următoarea perioadă nu este exclusă o scumpire a produselor de panificaţie şi patiserie pe fondul creşterii preţurilor la energie, gaze...

Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie
Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Inedit sâmbătă, 23 septembrie 2017, 21:00

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate

Timișoara va marca, anul acesta, momentul eliberării de sub dominație otomană printr-un eveniment de alergare cu rezonanță istorică....

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Oameni & Fapte – 14 septembrie
Inedit joi, 14 septembrie 2017, 11:30

Oameni & Fapte – 14 septembrie

– Este cea de-a 257-a zi a lui 2017. Au mai rămas 108 zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 6:58 şi va apune la ora...

Oameni & Fapte – 14 septembrie
Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit
Inedit joi, 7 septembrie 2017, 20:00

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit se numeşte conferinţa de parenting care are loc joi, 7 septembrie, începând cu oar...

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit
Inedit marți, 5 septembrie 2017, 19:30

Cele mai ciudate concursuri de frumusețe

Pentru multe persoane, concursurile de frumusețe sunt o competiţie subiectivă. Evaluarea trăsăturilor fizice şi nu a talentelor și...

Cele mai ciudate concursuri de frumusețe
Inedit vineri, 1 septembrie 2017, 10:00

Mii de jucării confiscate

Jucării contrafăcute – confiscate de la o firmă din București. Produsele proveneau din China și au fost descoperite într-un container, la...

Mii de jucării confiscate
Inedit sâmbătă, 29 iulie 2017, 11:30

Personalități care vor avea statuie în Cluj, la Centenarul Unirii

Două statui care să-i reprezinte pe Iuliu Maniu şi pe cardinalul Iuliu Hossu se numără printre propunerile prin care să fie marcat, la Cluj,...

Personalități care vor avea statuie în Cluj, la Centenarul Unirii
Inedit sâmbătă, 8 iulie 2017, 11:00

AEROMANIA: Anul acesta participanții vor avea parte de noi surprize pe aeroportul de la Tuzla

Aeroportul de la Tuzla se pregăteşte de sărbătoare: pe 19 august va avea loc a 11-a ediţie a show-ului acrobatic aerian „Aeromania”....

AEROMANIA: Anul acesta participanții vor avea parte de noi surprize pe aeroportul de la Tuzla