Ascultă Radio România Regional Live

Faceți o plimbare lungă pentru fiecare felie de cozonac mâncată!

Faceți o plimbare lungă pentru fiecare felie de cozonac mâncată!

Publicat de Andra Radu, 25 aprilie 2019, 19:14

Anul acesta, vacanța de Paște și de 1 Mai durează o săptămână, perioadă presărată cu multe provocări culinare. Asta dacă ne gândim că din meniul românilor nu lipsesc ouăle, drobul, cozonacul, friptura de miel, brânza de oaie, micii, stufatul, salatele cu maioneză, icre și toate variantele și formele de dulciuri, toate stropite din belșug cu vin, bere și sucuri de tot felul. Este adevărat că este și perioada salatelor, însă acestea pălesc în umbra preparatelor hipercalorice, consumate deseori în combinații mai mult decât nerecomandate. Ca în fiecare an, nutriționiștii atrag atenția celor care nu vor să apeleze la camera de gardă a spitalelor, sau nu vor să pună rapid câteva kilograme în plus, asupra regulilor pe care ar trebui să le aplice atunci când se așază la masă.

Paștele este un motiv de sărbătoare, inclusiv culinară, iar obiceiul românesc este să avem masa plină cu de toate. Până aici totul bine și sănătos, dar combinațiile alimentare și cantitățile nu sunt cele potrivite. Masa de Paşti trebuie să conţină ce putem mânca zilnic, nu să fie un ospăţ stropit continuu cu băutură, iar ouăle, ciorba, friptura de miel şi cozonacul nu trebuie mâncate toate grămadă, pentru că sunt bombe calorice şi ar putea transforma totul în suferinţă.

· Trebuie spus neapărat – carnea de miel este indigestă. Nu amestecăm la aceeași masă. produsele din carne, cu lactatele și oul. Drob cu ou, friptură de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bombă calorică. Aşadar, trebuie să mâncăm din fiecare produs porţii foarte mici şi salată foarte mare. Se recomandă jumătate de felie drob cu un ou şi multe legume, apoi, friptura cu multă salată, fără piure, mai bine spanac. Trebuie corelată cantitatea de glucide şi de lipide cu ceea ce voi face în continuare în acea zi. De fapt, ceea ce face o masă indigestă, greu de digerat, sunt grăsimile din mâncare. Aşa că trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mâncare, din gălbenuşul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grăsimea din oaie, din drob, maioneza.

· Dulciurile ar trebui făcute în casă și consumate în prima parte a zilei, în niciun caz imediat după masă. Cel mai uşor desert ar fi pasca, dacă are brânză mai puţin grasă şi nu conţine un carton de ouă. Cozonac, torturi sau alte prăjituri cu creme ar trebui să lipsescă de pe masa din ziua de Paşti. De asemenea, nu este bine să mănânci fructe după masă, pentru că blochează pilorul şi fac fermentaţie alcoolică. Masa s-ar putea încheia cu o cafea, care ajută digestia, sau o altă băutură digestivă.

· Alcoolul poate fi consumat cu moderație, adică 1-2 pahare vin sec de exemplu, la distanță de o oră de la masă.

Să fim la fel de cumpătați și de 1 Mai, când cel mai mare pericol îl reprezintă combinația de mici cu cartofi prăjiți și bere.O combinație letală din punctul meu de vedere al nutriționiștilor. Micii nu sunt răi dacă îi consumăm la masa de prânz, alături de muștar fără zahăr și o felie, două de pâine prăjita. Micii sunt făcuți din carne tocată, asezonată cu mirodenii, dar nu trebuie neglijat faptul că în general carnea tocată este mai greu digerabilă și bogată în grăsimi. Consumată ocazional și nu în combinație cu cartofi prăjiți, reprezintă o masă bogată în proteine și grăsimi de origine animală.

Așadar, profitați de Sărbători pentru a sta cu familia, dar petreceți mult timp în natură! Faceți o plimbare lungă pentru fiecare felie de cozonac consumată!

Etichete:
Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie
Inedit sâmbătă, 9 decembrie 2017, 21:30

Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie

În următoarea perioadă nu este exclusă o scumpire a produselor de panificaţie şi patiserie pe fondul creşterii preţurilor la energie, gaze...

Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie
Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Inedit sâmbătă, 23 septembrie 2017, 21:00

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate

Timișoara va marca, anul acesta, momentul eliberării de sub dominație otomană printr-un eveniment de alergare cu rezonanță istorică....

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Oameni & Fapte – 14 septembrie
Inedit joi, 14 septembrie 2017, 11:30

Oameni & Fapte – 14 septembrie

– Este cea de-a 257-a zi a lui 2017. Au mai rămas 108 zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 6:58 şi va apune la ora...

Oameni & Fapte – 14 septembrie
Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit
Inedit joi, 7 septembrie 2017, 20:00

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit se numeşte conferinţa de parenting care are loc joi, 7 septembrie, începând cu oar...

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit
Inedit marți, 5 septembrie 2017, 19:30

Cele mai ciudate concursuri de frumusețe

Pentru multe persoane, concursurile de frumusețe sunt o competiţie subiectivă. Evaluarea trăsăturilor fizice şi nu a talentelor și...

Cele mai ciudate concursuri de frumusețe
Inedit vineri, 1 septembrie 2017, 10:00

Mii de jucării confiscate

Jucării contrafăcute – confiscate de la o firmă din București. Produsele proveneau din China și au fost descoperite într-un container, la...

Mii de jucării confiscate
Inedit sâmbătă, 29 iulie 2017, 11:30

Personalități care vor avea statuie în Cluj, la Centenarul Unirii

Două statui care să-i reprezinte pe Iuliu Maniu şi pe cardinalul Iuliu Hossu se numără printre propunerile prin care să fie marcat, la Cluj,...

Personalități care vor avea statuie în Cluj, la Centenarul Unirii
Inedit sâmbătă, 8 iulie 2017, 11:00

AEROMANIA: Anul acesta participanții vor avea parte de noi surprize pe aeroportul de la Tuzla

Aeroportul de la Tuzla se pregăteşte de sărbătoare: pe 19 august va avea loc a 11-a ediţie a show-ului acrobatic aerian „Aeromania”....

AEROMANIA: Anul acesta participanții vor avea parte de noi surprize pe aeroportul de la Tuzla