Ascultă Radio România Regional Live

Consumul excesiv al unor produse, amenință ecosistemul marin

Consumul excesiv al unor produse, amenință ecosistemul marin

Publicat de Mihaela Costache, 14 august 2015, 09:10

Locuitorii din Hong Kong, dar și turiștii care vizitează acest oraș, pun în pericol ecosistemul marin, susține organizația World Wild Fund.
Nu este vorba de poluare, ci de pofta acestora de a mânca pești, scoici și crabi.

Animalele marine sunt nelipsite din meniurile restaurantelor, indiferent dacă sunt sau nu de lux.
Pentru a-i atrage pe clienți, localurile le oferă posibilitatea să-și aleagă din acvariu, peștii pe care vor să-i mănânce.
Din păcate, în meniuri se regăsesc și specii amenințate cu dispariția.

De altfel mai mult de jumătate dintre peștii, homarii și scoicile care ajung în farfuriile oamenilor provin din resurse „foarte puțin durabile”, potrivit WWF.
În plus, pescuitul prin metode controversate, duce la epuizarea stocurilor și amenință cu dispariția unor specii.

Oraşul Hong Kong este unul dintre cei mai mari importatori mondiali de produse ale mării, fiindcă în apele regiunii, unde s-a pescuit excesiv, peştii sunt o raritate.
World Wild Fund a postat online un ghid cu produsele durabile și le-a cerut proprietarilor de restaurante să le pună în meniuri pe acelea care nu amenință ecosistemul.

Unii proprietari de localuri se tem însă că, dacă schimbă lucrurile, își vor pierde clienții.

Ecologiștii spun că s-a înregistrat totuși un progres în privința protejării speciilor amenințate cu dispariția.
Un sondaj recent a arătat că 80% dintre consumatori nu ar cumpăra pește din resurse aflate pe cale de epuizare, dacă ar ști acest lucru.

Porumbul medicament universal
Culinar miercuri, 12 august 2015, 17:30

Porumbul medicament universal

Fiert sau copt, având gust bun, porumbul poate fi consumat în această perioadă. De mai bine de 500 de ani, de când a fost adus de peste ocean a...

Porumbul medicament universal
30% din produsele lactate din România nu au nici urmă de lapte
Culinar luni, 10 august 2015, 17:20

30% din produsele lactate din România nu au nici urmă de lapte

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Taurine din România au demonstrat, prin analize de laborator, că o bună parte din ceea ce găsim pe...

30% din produsele lactate din România nu au nici urmă de lapte
Fantezie thailandeza
Culinar luni, 10 august 2015, 16:10

Fantezie thailandeza

Tineți post? Dacă nu știți ce să mai gătiți, noi vă propunem ca la cina din această seară să încercați un fel de mâncare special –...

Fantezie thailandeza
Condimentele care ne îmbunătățesc viața
Culinar luni, 10 august 2015, 09:30

Condimentele care ne îmbunătățesc viața

Consumul de condimente ar putea contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Potrivit unui studiu, consumul de alimente condimentate ar putea...

Condimentele care ne îmbunătățesc viața
Culinar luni, 20 iulie 2015, 08:15

Șofranul – cel mai scump condiment din lume!

Valoarea sa o depășește, pe piețele internaționale, pe cea a aurului și se datorează metodelor migăloase de recoltare. Țara cea mai...

Șofranul – cel mai scump condiment din lume!
Culinar duminică, 19 iulie 2015, 10:30

Rețetele culinare moldoveneşti au cucerit mapamondul!

Reţetele modoveneşti de plăcinte cu verdeţuri şi ou şi roşii fripte cu brânză şi usturoi au făcut înconjurul lumii. O jurnalistă de la...

Rețetele culinare moldoveneşti au cucerit mapamondul!
Culinar sâmbătă, 18 iulie 2015, 12:58

ORA FRESH Limonadă… altfel: cu castraveţi!

Pentru zilele călduroase de vară, vă propunem o reţetă rapidă şi inedită de limonadă cu castraveţi şi mentă pentru hidratare şi...

ORA FRESH Limonadă… altfel: cu castraveţi!
Culinar joi, 16 iulie 2015, 11:00

Visinele combat obezitatea. Vezi ce alte beneficii pentru sanatate mai au!

O porţie „modestă” de vişine pe zi combate cu succes obezitatea, insomnia şi reduce durerirle provocate de artrită. Aceste fructe sunt...

Visinele combat obezitatea. Vezi ce alte beneficii pentru sanatate mai au!