Ascultă Radio România Regional Live

Șofranul – cel mai scump condiment din lume!

Șofranul – cel mai scump condiment din lume!

Publicat de Mihaela Costache, 20 iulie 2015, 08:15

Valoarea sa o depășește, pe piețele internaționale, pe cea a aurului și se datorează metodelor migăloase de recoltare.

Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția de a strânge firele delicate ale florilor datează de aproximativ 3.000 de ani.

Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice, care asigură o aromă puternică acestui condiment folosit în cele mai exclusiviste restaurante din lume, dar și în medicina tradițională asiatică.

Pe de altă parte comerțul cu acest produs este din ce în ce mai anevoios, din cauza sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.

Numeroase companii şi bănci iraniene nu pot accesa piețele de desfacere din Europa, Canada şi SUA şi nici sprijin financiar din partea organizațiilor monetare internaționale, astfel că au adoptat politici de barter și primesc la schimb bunuri de larg consum sau alimente, în schimbul șofranului.

În prezent un kilogram de șofran se vinde cu aproximativ 2.000 de dolari.

Sursa Bucuresti FM

Consumul excesiv al unor produse, amenință ecosistemul marin
Culinar vineri, 14 august 2015, 09:10

Consumul excesiv al unor produse, amenință ecosistemul marin

Locuitorii din Hong Kong, dar și turiștii care vizitează acest oraș, pun în pericol ecosistemul marin, susține organizația World Wild Fund. Nu...

Consumul excesiv al unor produse, amenință ecosistemul marin
Porumbul medicament universal
Culinar miercuri, 12 august 2015, 17:30

Porumbul medicament universal

Fiert sau copt, având gust bun, porumbul poate fi consumat în această perioadă. De mai bine de 500 de ani, de când a fost adus de peste ocean a...

Porumbul medicament universal
30% din produsele lactate din România nu au nici urmă de lapte
Culinar luni, 10 august 2015, 17:20

30% din produsele lactate din România nu au nici urmă de lapte

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Taurine din România au demonstrat, prin analize de laborator, că o bună parte din ceea ce găsim pe...

30% din produsele lactate din România nu au nici urmă de lapte
Fantezie thailandeza
Culinar luni, 10 august 2015, 16:10

Fantezie thailandeza

Tineți post? Dacă nu știți ce să mai gătiți, noi vă propunem ca la cina din această seară să încercați un fel de mâncare special –...

Fantezie thailandeza
Culinar luni, 10 august 2015, 09:30

Condimentele care ne îmbunătățesc viața

Consumul de condimente ar putea contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Potrivit unui studiu, consumul de alimente condimentate ar putea...

Condimentele care ne îmbunătățesc viața
Culinar duminică, 19 iulie 2015, 10:30

Rețetele culinare moldoveneşti au cucerit mapamondul!

Reţetele modoveneşti de plăcinte cu verdeţuri şi ou şi roşii fripte cu brânză şi usturoi au făcut înconjurul lumii. O jurnalistă de la...

Rețetele culinare moldoveneşti au cucerit mapamondul!
Culinar sâmbătă, 18 iulie 2015, 12:58

ORA FRESH Limonadă… altfel: cu castraveţi!

Pentru zilele călduroase de vară, vă propunem o reţetă rapidă şi inedită de limonadă cu castraveţi şi mentă pentru hidratare şi...

ORA FRESH Limonadă… altfel: cu castraveţi!
Culinar joi, 16 iulie 2015, 11:00

Visinele combat obezitatea. Vezi ce alte beneficii pentru sanatate mai au!

O porţie „modestă” de vişine pe zi combate cu succes obezitatea, insomnia şi reduce durerirle provocate de artrită. Aceste fructe sunt...

Visinele combat obezitatea. Vezi ce alte beneficii pentru sanatate mai au!