Leonard Gabriel Baraboi: Ne gândim la viitor în ce privește tehnica. Nu mai e niciun secret faptul că, începând cu anul 2030, urmează să primim cele 32 de avioane F-35, avion de ultimă generație, care va constitui, cel puțin în Europa, coloana vertebrală Alianței Nord-Atlantice
20 iulie este Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Invitatul lui Constantin Herțanu la Interviul Săptămânii este Generalul-locotenent Leonard-Gabriel Baraboi, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene. Domnia sa face o scurtă radiografie a acestei categorii de forțe din care aflăm care este astăzi rolul aviației militare române, care sunt provocările actuale, cum au evoluat forțele aeriene și ce proiecte majore sunt în desfășurare.

Publicat de Gabriel Stan, 21 iulie 2025, 17:45
Constantin Herţanu (realizator rubrică): Domnule general, bine ați venit la „Interviul săptămânii” la „Jurnal militar”.
Leonard Gabriel Baraboi: Mulțumesc de invitație! Sunt onorat.
Constantin Herţanu (realizator rubrică): Așadar, Ziua Forțelor Aeriene – ce semnificație are pentru dumneavoastră și ce sentimente vă încearcă la această aniversare?
Leonard Gabriel Baraboi: Suntem onoraţi să cinstim memoria înaintașilor noștri, a celor care și-au adus contribuția la aviația militară românescă și nu numai, Vlaicu, Vuia, Coandă, Oberth, oameni care au făcut diferența și au scos România în lume pe primele locuri.
Este un sentiment de mândrie, în același timp, iar în calitate de șef al Forțelor Aeriene Române este un moment de bilanţ, în care observ ce pași am făcut, ce nevoi mai avem și cât de repede trebuie să ne adaptăm la realitățile cotidiene, având în vedere lecțiile învățate și identificate din războiul din Ucraina și nu numai.
Constantin Herţanu (realizator rubrică): Schimbări majore în Forțele Aeriene Române în ceea ce privește atât echipamentele, tehnologia și chiar strategia operațională. Vorbim despre achiziții recente de aeronave, vorbim despre modernizarea echipamentelor și vorbim despre interoperabilitatea cu NATO. Ce ne spuneți la acest subiect?
Leonard Gabriel Baraboi: O să vă împărtășesc faptul că cel puțin în Forțele Aeriene Române există o tradiție de continuitate. Aceste programe nu au fost începute acum, el a fost început mai devreme, în anii 2000-2010, și au continuat.
Rolul meu a fost doar să continui, unele din programele de înzestrare au ajuns la maturitate și aici ați observat și dumneavoastră noua tehnică intrată în exploatarea Forțelor Aeriene în dotare.
Mă refer, un mic exemplu, sistemele Patriot, ultimă generație, și în plan aeronautic, referindu-mă strict la aeronave, cele trei escadrile F-16, prima achiziționată din Portugalia și următoarele două din Norvegia.
Cea din Portugalia și prima din Norvegia sunt deja în țară, am modernizat parte din tehnica de radiolocație, mai avem și alte programe de achiziție.
Constantin Herţanu (realizator rubrică): Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă Forțele Aeriene astăzi, având în vedere contextul geopolitic și chiar securitatea regională?
Leonard Gabriel Baraboi: Nu doar noi, cei din România, cât și colegii din întreaga lume în ce priveşte Forțele Aeriene, ne confruntăm cu o lipsă a resursei umane, în ce sens?
În sensul în care parte din piloți, de exemplu, sau din navigatori aleg să meargă în viața civilă, întrucât viața civilă le oferă niște salarii mai mari – un aspect al acestui subiect.
Al doilea aspect ar fi că partea de atracție, cu toate că am făcut o promovare și facem o promovare agresivă, faptul că suntem patrioți, ne iubim țara și suntem convinși că și colegii din viața civilă fac același lucru, din păcate nu sosesc la instituțiile de învățământ, la examenele de admitere în același număr mare cum ne-am obișnuit înaintea războiului din Ucraina, de exemplu.
Constantin Herţanu (realizator rubrică): Domnule general, sunt convins că cei care sunt pe recepție la această oră nu cunosc foarte bine misiunile și exercițiile internaționale la care sunt angrenați militarii noștri din Forțele Aeriene. Aș vrea să le aducem la minte faptul că avem misiuni internaționale permanente, cum sunt cele din Bosnia și Herţegovina și cele de poliție aeriană din Lituania.
Leonard Gabriel Baraboi: Da, și Forțele Aeriene Române participă la eforturile României de a demonstra că suntem nu doar un consumator de securitate, ci și un producător de securitate, astfel încât participăm la poliția aeriană, așa cum ați menționat și dumneavoastră în Lituania, cu patru F-16 și un detașament de 100 de persoane, care la sfârșitul acestei luni vor încheia misiunile și vor sosi acasă, și misiunea din Bosnia, care este o misiune de un an de zile, unde suntem onorați noi, ca țară, să avem și comanda întregii misiuni.
În afară de aceste exerciții, care sunt cu o asemenea vizibilitate, avem în fiecare an exerciții naționale, multinaţionale, atât în România, cât și în străinătate. Un element de premieră ar fi participarea unui avion C-27 Spartan la exercițiul „Emerald Warrior” în Statele Unite, unde pentru prima dată în istoria aviației militare, acest avion a decolat din România și a aterizat în Statele Unite, a participat la exerciții acolo împreună cu Forțele Speciale Americane, iar la întoarcerea în țară am pus în aplicare ce am învățat acolo, împreună cu Forțele pentru Operații Speciale din România.
Constantin Herţanu (realizator rubrică): Zile de foc, așadar, pentru dumneavoastră, chiar la propriu, pentru că vorbim de lunile de vară, aveți foarte multe exerciții, foarte multe misiuni. Domnule general, cum vedeți viitorul aviaţiei militare în România în următorii, să zicem, 10-20 de ani?
Leonard Gabriel Baraboi: Ne gândim la viitor, atât pe termen scurt, mediu, cât și lung. În ce privește tehnica, nu mai e niciun secret faptul că, începând cu anul 2030, urmează să primim cele 32 de avioane F-35, avion de ultimă generație, avion care, la acel moment, va constitui, cel puțin în Europa, coloana vertebrală Alianței Nord-Atlantice.
Va fi un avion care se va găsi în dotarea majorității țărilor din NATO, element care ne va oferi o operaționalizare mult mai facilă și, bineînțeles, vom fi interoperabili, astfel încât, oriunde am acționa în spațiul aerian al Europei, vom găsi parteneri care să ne ajute să punem în operă conceptul ACE, Agile Combat Employment, conceptul NATO, însemnând că poți ateriza pe o bază străină, un echipaj de altă naționalitate îți poate alimenta aeronava cu combustibili, şi, bineînțeles, cu armament și după aia să continui misiunea.
Repet, cea mai importantă resursă a Forțelor Aeriene este resursa umană, resursă umană în care vom continua să investim și e resursă umană pe care o școlarizăm atât în România, cât și în instituția de învățământ din afara României, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii.
Constantin Herţanu (realizator rubrică): Mulțumim mult pentru toate aceste informații, mulțumim și pentru timpul acordat pentru prezența dumneavoastră la „Jurnal militar.
Reamintesc ascultătorilor că a fost alături de noi, generalul locotenent Leonard Gabriel Baraboi, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene. Domnule general, cer senin și la mulți ani tuturor celor care trudesc Forțele Aeriene Române.
Leonard Gabriel Baraboi: Mulțumim frumos de oportunitate, la mulți ani tuturor și doar împreună, cer senin!