Ascultă Radio România Regional Live

M.A.I. aproape de tine

M.A.I. aproape de tine

Publicat de Gabriel Stan, 21 noiembrie 2022, 15:28

În rubrica realizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, ” M.A.I. aproape de tine” avem un reportaj despre câinii de serviciu ai polițiștilor de frontieră. Colega noastră, Andra Barbul, a discutat despre aceștia cu Mihaela Leș, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

Mihaela Leș: Câinii pentru misiunile specifice ale Poliției de frontieră pot fi câine universal, adică este un câine care este dresat pentru detectarea mirosului uman și de intervenție sau poate fi un câine de patrulare și intervenție, un câine de detectare miros produse, cum ar fi substanțe explozive, tutun, substanțe stupefiante sau un câine care poate să descopere persoanele ascunse în mijlocul de transport.

Astfel, ca și domenii de activitate în care se folosește câinele de serviciu, împreună întotdeauna cu conductorul, adică cu polițistul de frontieră, poate fi, de exemplu, preluarea urmelor de miros uman, precum și descoperirea obiectelor ce poartă miros uman.

Totodată, pentru protecția polițistului de frontieră sau a patrulelor care desfășoară activitatea în zona de competență, precum și reținerea sau chiar escortarea persoanelor descoperite în ilegalitate la zona de frontieră, căutarea și descoperirea substanțelor explozive, stupefiante, tutun și multe alte activități din ceea ce înseamnă situația operativă la frontiera de sud-vest, am putea spune, a României.

Andra Barbul: Aș vrea să știu, câte exemplare canine aveți?

Mihaela Leş: În acest moment, în ceea ce înseamnă cele trei județe din componența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara sunt 50 de câini de serviciu.

Andra Barbul: Cum arată o zi din viața unei echipe și cum se realizează efectiv pregătirea unei emisiuni?

Mihaela Leş: Câinele de serviciu este folosit întotdeauna doar de către conductor, adică de către polițistul de frontieră căruia îi este încredințat. El este acela care se ocupă de antrenamentul câinelui, de hrănirea câinelui, de îngrijirea și de modul în care este utilizat câinele de serviciu în vederea obținerii rezultatelor din munca operativă.

Și atunci, înainte de plecarea într-o misiune de patrulare, de exemplu, sau de supraveghere a frontierei de stat, întotdeauna se are în vedere verificarea stării de sănătate a câinelui. Urmează transportul la locul de serviciu, care se efectuează întotdeauna cu un vehicul autorizat pentru transport câine.

Pentru ascultători e bine de precizat că este important să-i ferim pe câinii de serviciu specializați, în munca operativă a Poliției de Frontieră, pe tot ce înseamnă mirosuri diferite, puternice, sunete, zgomote, că ar putea să le afecteze mirosul cu care ei sunt obișnuiți pentru detectarea, de exemplu, a substanțelor explozive.

Ulterior, ajuns la locul de serviciu, conducătorul întotdeauna eliberează câinele pentru câteva minute, ca acesta să obișnuiască cu spațiul, cu mediul înconjurător, pentru a putea să desfășoare misiunile și să respecte ordinele pe care le primește.

Și un lucru cred că foarte important este faptul că pe întreaga activitate a câinelui de serviciu, conductorul are în permanență grijă de câinele de serviciu, ca acesta să nu se accidenteze, să își păstreze intact mirosul, simţul olfactiv pentru care este specializat.

Tot un aspect important de precizat: niciodată câinii de serviciu nu sunt folosiți la temperaturi mai joase de minus 10 grade sau mai ridicate de 30 de grade.

Andra Barbul: Care este relația dintre instructorul canin și exemplarul său canin?

Mihaela Leş: Întotdeauna, înainte de orice dresaj, orice antrenament sau orice curs de specializare, putem să spunem, se formează relația de atașament.

După ce atașamentul este foarte bine format, urmează să se realizeze cursurile specializate, în funcție de abilitățile pe care le demonstrează câinele respectiv.

Pe parcursul anilor, în repetate rânduri, câinii de serviciu au avut diferite rezultate, de la descoperirea de bunuri ascunse, persoane ascunse, precum și, așa cum spuneam, în activități zilnice de conducere a persoanelor care, de exemplu, încearcă să intre ilegal în România.

Andra Barbul: Aș vrea să știu dacă ați avut un exemplar campion în instituția dumneavoastră.

Mihaela Leş: Au fost mai mulți, pe parcursul anilor, dar cel mai recent este câinele Pica, care își desfășoară activitatea la Sectorul Poliției de Frontieră Deta, împreună cu polițistul de frontieră.

Ei fac o echipă frumoasă împreună și a fost câinele declarat campion, ca fiind câine universal, când a avut loc Campionatul pe Ministerul de Interne, care s-a desfășurat la Sibiu. Câine universal, adică este dresat și antrenat în detectarea mirosului uman, dar și în intervenție.

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:26

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Forțelor Terestre a organizat miercuri, în capitală, un exercițiu demonstrativ care a...

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:22

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait, s-a întâlnit la Constanța cu omologul francez,...

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:17

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit miercuri la București cu...

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:09

Forumul diplomatic din Antalya

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat Simona Cojocaru a reprezentat Ministerul Apărării Naționale la Forumul Diplomației de la...

Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:02

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii s-a aflat în această săptămână într-o vizită...

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 18:26

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate

Radu Dobriţoiu: Apartenența României la umbrela de securitate euroatlantică a devenit realitate în martie 2004, prin depunerea instrumentelor de...

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): La început de rubrică ne oprim în Polonia, unde, la nivelul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:35

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române

Adrian Gîtman: 18 pacienți și 29 membri de familie au fost aduși miercuri din Israel în România cu o aeronavă a forțelor aeriene. O parte...

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.