Ascultă Radio România Regional Live

7 abilitati medicinale ale uleiului de argan demonstrate stiintific

7 abilitati medicinale ale uleiului de argan demonstrate stiintific

Publicat de Andrei Cretoiu, 26 iunie 2014, 14:35

Cei mai multi dintre noi au auzit de extraordinarele proprietati ale uleiului de argan. Folosit adesea in prepararea produselor cosmetice, sau pentru hidratarea parului, uleiul de argan este natural si sanatos, chiar daca pretul sau este nu tocmai “prietenos”. Dar cati dintre voi stiu ca uleiul de argan presat la rece are numeroase beneficii si pentru sanatatea organismului atunci cand este consumat intern ?!

Bineinteles, trebuie sa alegem acea varianta de ulei la care este specificat ca se poate folosi si pentru uz intern si intr-adevar, sunt putine situatii. Majoritatea comerciantilor, aleg doar varianta strict pentru uz cosmetic, probabil din ratiuni economice.

Acest ulei provine exclusiv din Maroc, unde cresc arborii de Argan – mai ales in partea de sud-vest a acestei tari. Arborele de argan este protejat de UNESCO, din cauza raritatii sale dar si dupa ce pretiosul ulei de argan a trecut de granitele Africii de Nord si a luat calea Europei, Americii, Asiei, etc. Arborele de argan este extrem de bine adaptat la seceta si la conditii dure climatice. Un copac produce in medie aproximativ 7-8 Kg de fructe/an, iar pentru producerea unui litru de ulei presat la rece, este nevoie de aproximativ 8 arbori. Astfel se explica si pretul sau ceva mai costisitor.

Avand in vedere cererea tot mai mare de ulei de argan la nivel mondial si faptul ca acesta incet-incet isi dovedeste utilitatea atat in scop cosmetic cat si terapeutic, tot mai multi oameni de stiinta din domeniile adiacente au inceput sa-l studieze in amanunt.

Abilitatile medicinale demonstrate stiintific ale uleiului de argan

  • 1. Regleaza colesterolul din sange, prin scaderea colesterolului rau, avand rol benefic si pentru reglarea tensiunii arteriale.
  • 2. Este un anti-inflamator puternic, deoarece contine o multime de antioxidanti, ce ajuta la regenerarea celulelor.
  • 3. Ajuta la scaderea in greutate, favorizand o digestie cat mai normala, reducand constipatia si inhiband senzatia de foame.
  • 4. Creste imunitatea organismului si stimuleaza functiile creierului.
  • 5. O alta particularitate importanta a sa este ca poate fi utilizat ca un tratament dar si o preventie pentru diabet zaharat. Studiile au descoperit ca uleiul de argan scade rezistenta la insulina – un pas de initiere in dezvoltarea diabetului. Potrivit unui studiu din 2009 in legatura cu metabolismul, consumul de ulei de argan inverseaza schimbarile metabolice asociate cu diete bogate in zahar – se reduce riscul de debut in diabetul zaharat. In general, uleiul de argan poate reduce efectele nocive ale unei diete bogate în carbohidrati.
  • 6. Lupta impotriva cancerului: uleiul de argan consumat zilnic (1-2 lingurite complementar unui regim de viata echilibrat si sanatos) reduce rata de diviziune celulara pentru cancerul de prostata, astfel componentele din acest miraculos ulei fac sa incetineasca considerabil ritmul de crestere pentru mai multe tipuri de celule canceroase. Antioxidantii din compozitie, ajuta la repararea unor leziuni celulare, care se poate acumula si care pot duce la mutatii genetice in mai multe tipuri de cancer.
  • 7. Este un ulei cu o rezistenta la oxidare sensibil mai mare decat uleiul de masline si este format din acizi grasi nesaturati in proportie de 80%. Sa nu uitam ca acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati de catre organism, motiv pentru care trebuie sa-i asimilam printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Compozitia speciala a uleiului de argan consta din grasimi nesaturate – Omega 3, 6, 9, steroli, vitamina E. Continutul de acid oleic – Omega 9 il face eficient in scaderea colesterolului rau (LDL) si cresterea colesterolului bun (HDL), prostaglandinele care se formeaza in organism dupa ce consumam acest ulei imbunatatesc circulatia, cresc imunitatea si suprima inflamatia. Vitamina E – actioneaza ca un antioxidant natural puternic prin neutralizarea stresului oxidativ la nivel celular. Acidul linoleic – Omega 6 ajuta in probleme reumatologice vasculare.

Un cunoscut prof. Doctor neurochirurg de la spitalul Presbyterian din New-York (prof. Dr. Philip Steig) intr-un articol de-al sau, confirma spusele multor nutritionisti care afirma ca 30% din dieta noastra trebuie sa vina din grasimi iar acestea sa fie in proportie de peste 75% nesaturate. Sursele de grasimi nesaturate, pentru cei ce consumam hrana vie o reprezinta fructele oleaginoase si uleiurile presate la rece. Dintre acestea, uleiul de argan obtinut prin presarea la rece a nucleelor nucilor arborilor de argan ocupa un loc special. Contine Omega 3 mai mult decat uleiul de masline si Vitamina E mai mult decat uleiul de migdale dulci.

De fapt, uleiul de argan este un adevarat laborator in sine si ofera resurse valoroase pentru combaterea deteriorarii celulelor avand si proprietati anti-cancer.

Si nu uita, poti afla mai multe informatii pe siteul http://marawvegan.ro

ABBA revine!
Inedit joi, 4 aprilie 2019, 10:39

ABBA revine!

”Mamma Mia”, ”Waterloo”, ”Fernando”, ”Dancing Queen”, ”Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”, ”Super Trouper”,...

ABBA revine!
Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie
Inedit sâmbătă, 9 decembrie 2017, 21:30

Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie

În următoarea perioadă nu este exclusă o scumpire a produselor de panificaţie şi patiserie pe fondul creşterii preţurilor la energie, gaze...

Vești proaste pentru români! Se scumpesc produsele de panificaţie
Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Inedit sâmbătă, 23 septembrie 2017, 21:00

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate

Timișoara va marca, anul acesta, momentul eliberării de sub dominație otomană printr-un eveniment de alergare cu rezonanță istorică....

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Oameni & Fapte – 14 septembrie
Inedit joi, 14 septembrie 2017, 11:30

Oameni & Fapte – 14 septembrie

– Este cea de-a 257-a zi a lui 2017. Au mai rămas 108 zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 6:58 şi va apune la ora...

Oameni & Fapte – 14 septembrie
Inedit joi, 7 septembrie 2017, 20:00

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit se numeşte conferinţa de parenting care are loc joi, 7 septembrie, începând cu oar...

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit
Inedit marți, 5 septembrie 2017, 19:30

Cele mai ciudate concursuri de frumusețe

Pentru multe persoane, concursurile de frumusețe sunt o competiţie subiectivă. Evaluarea trăsăturilor fizice şi nu a talentelor și...

Cele mai ciudate concursuri de frumusețe
Inedit vineri, 1 septembrie 2017, 10:00

Mii de jucării confiscate

Jucării contrafăcute – confiscate de la o firmă din București. Produsele proveneau din China și au fost descoperite într-un container, la...

Mii de jucării confiscate
Inedit sâmbătă, 29 iulie 2017, 11:30

Personalități care vor avea statuie în Cluj, la Centenarul Unirii

Două statui care să-i reprezinte pe Iuliu Maniu şi pe cardinalul Iuliu Hossu se numără printre propunerile prin care să fie marcat, la Cluj,...

Personalități care vor avea statuie în Cluj, la Centenarul Unirii
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.