Ascultă Radio România Regional Live

First Military Running Challenge 2023. Militarii români au venit cu medalii în țară

First Military Running Challenge 2023. Militarii români au venit cu medalii în țară

Publicat de Gabriel Stan, 24 aprilie 2023, 14:56 / actualizat: 24 aprilie 2023, 22:37

România a fost reprezentată peste hotare la concursul militar de maraton şi ultramaraton ‘1st Military Running Challenge 2023’.

Acesta a avut loc în Portugalia, iar echipa României a participat în perioada 13-17 aprilie. Premiile obţinute de ai noştri au fost locul întâi şi doi la maratonul individual, locul întâi la echipe masculin şi Trofeul fairplay.

Gabriel Stan a stat de vorbă cu şeful delegaţiei, dar şi cu doi dintre militarii participanţi la concurs din echipa României despre cât de dură a fost competiția, condițiile avute, dar și despre medaliile obținute.

Laurenţiu Toma: Sunt colonel Toma Laurenţiu, şef birou în cadrul Serviciului educaţie fizică militară din Statul Major al Apărării.

Anul trecut a fost un proiect-pilot, la care au participat doar două ţări, Portugalia şi Franţa, şi se doreşte continuarea acestui proiect, anul acesta fiind prima etapă.

Am primit invitaţia de participare din partea delegaţiei Armatei Portugheze la Consiliul Internaţional al Sportului Militar şi în perioada 13 – 17 aprilie am participat cu delegaţia Armatei României la concursul de maraton şi ultramaraton ‘1st Military Running Challenge 2023’, în Portugalia, competiţie organizată sub egida Consiliului Internaţional al Sportului Militar.

În fiecare an se organizează campionate mondiale militare, competiţii de nivel mondial sau regional. Chiar anul acesta Armata României a participat la Campionatul Mondial Militar din Suedia. Din păcate nu s-au obţinut rezultate notabile, sportivii nordici fiind foarte buni în acest domeniu.

Gabriel Stan (reporter): Aţi avut rezultate foarte bune la această competiţie sportivă. Oare va fi o presiune în plus pentru competiţia următoare?

Laurenţiu Toma: A fost o competiţie foarte dificilă, pe distanţe lungi, 42 km la maraton şi 100 km la ultramaraton, la feminin şi masculin.

Sportivii noştri au reuşit rezultate notabile. Avem locul unu şi doi la individual masculin şi locul întâi pe echipe. Traseul a fost foarte dificil. Detalii tehnice privind traseul vă pot da sportivii noştri care au luat la pas întregul traseu.

Gabriel Stan (reporter): Ştiţi cumva anul viitor dacă va fi tot în Portugalia?

Laurenţiu Toma: Doresc să permanentizeze această competiţie şi ne-au promis că vom fi din nou invitaţi şi anul viitor, mai ales din postura de câştigători la concursul masculin. Premiile au fost onorifice, cupe, medalii, diplome. Armata României a primit şi Premiul fairplay, oferit din partea organizatorilor.

Leonard Albert Mitrică: Mă numesc Mitrică Leonard Albert, am gradul de locotenent şi sunt încadrat la unitatea din Braşov. S-a numit Military Running Challenge, a fost la prima ediţie organizată de către Armata Portugheză.

A fost vorba despre competiţia la care au luat parte cinci ţări şi 50 de concurenţi. Competiţia a fost destul de grea, deoarece condiţiile meteo au fost foarte diferite de cele de la noi din ţară. A fost foarte cald, mi-a îngreunat efortul foarte mult.

Gabriel Stan (reporter): Aţi întâmpinat ceva probleme?

Leonard Albert Mitrică: Câteva probleme minore legate de marcarea traseului, dar s-au rezolvat rapid, deoarece am avut traseul şi pe chat, şi atunci ne-am orientat mult mai uşor. Per total a fost foarte bine organizat.

Gabriel Stan (reporter): Cât timp v-aţi pregătit pentru acest concurs?

Leonard Albert Mitrică: Fiind legitimat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua, îmi desfăşor activitatea în cadrul Secţiei de alergare montană, iar noi ne pregătim constant pentru competiţiile de alergare montană atât naţionale cât şi internaţionale.

Eu, unul, personal fac parte şi din lotul naţional al Federaţiei Române de Atletism, reprezentând România la Campionatul Mondial. Am obţinut locul doi la individual, iar cu echipa am obţinut locul întâi, deoarece şi plutonierul major Bogdan Damian a terminat cursa pe locul întâi, iar atunci s-a acumulat punctajul şi împreună am obţinut locul întâi la echipe.

Laura Diana Popescu: Sunt caporal Popescu Laura Diana, sunt din Cluj-Napoca, la clubul CSM Cluj şi CSU Reşiţa, am dublă legitimare, şi am participat la concursul din Portugalia la cursa de 45 km.

Gabriel Stan (reporter): Cum s-a desfăşurat competiţia? Cum aţi resimţit-o?

Laura Diana Popescu: A fost o cursă…, de fapt cea mai dificilă cursă pentru mine, pentru că a fost o căldură foarte mare. Pot să spun că ne-a ars soarele, cel puţin pielea noastră e toată roşie şi traseul foarte greu, urcări şi coborâri pe care nu le-am întâlnit până acum.

Am mai participat la curse de alergare montană, dar ca în Portugalia n-am mai întâlnit. A fost o cursă dificilă, dar sunt fericită că am putut să trec peste toate greutăţile din cursă şi am terminat cursa sănătoasă şi fără accidentări. La fel şi colegele mele.

Gabriel Stan (reporter): Ce premii mai aveţi câştigate, atât ca militar, cât şi ca civil?

Laura Diana Popescu: Ca militar, am cu lotul României, cu echipa de fete în Serbia, avem locul trei, locul doi în anii trecuţi. Sunt campioană naţională la Campionatul Naţional de 6 ore.

Am trei medalii la campionatele mondiale ca junioară şi ca senioară, tot pe alergare montană. La cursa de maraton mai am medalie.

Gabriel Stan (reporter): Care este programul următor?

Laura Diana Popescu: Urmează Campionatul Balcanic de Semaraton Militar, din 5-8 mai, tot cu lotul României militar o să mergem.

Sperăm să câştigăm de data asta, că este pe plat. Şi următoarea cursă civilă este Campionatul Naţional de 6 ore, unde sper să fac un record naţional şi să câştig cursa, să iau loc întâi.

 

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:26

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Forțelor Terestre a organizat miercuri, în capitală, un exercițiu demonstrativ care a...

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:22

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait, s-a întâlnit la Constanța cu omologul francez,...

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:17

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit miercuri la București cu...

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:09

Forumul diplomatic din Antalya

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat Simona Cojocaru a reprezentat Ministerul Apărării Naționale la Forumul Diplomației de la...

Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:02

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii s-a aflat în această săptămână într-o vizită...

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 18:26

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate

Radu Dobriţoiu: Apartenența României la umbrela de securitate euroatlantică a devenit realitate în martie 2004, prin depunerea instrumentelor de...

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): La început de rubrică ne oprim în Polonia, unde, la nivelul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:35

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române

Adrian Gîtman: 18 pacienți și 29 membri de familie au fost aduși miercuri din Israel în România cu o aeronavă a forțelor aeriene. O parte...

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.