Ascultă Radio România Regional Live

Reportaj Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos din Brăila

Reportaj Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos din Brăila

Publicat de Gabriel Stan, 14 februarie 2022, 14:16

Continuăm seria de reportaje cu marile unități care apără flancul estic al României și cel sud-estic al NATO. Dacă săptămâna trecută am trecut în revistă Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt din Iași, astăzi vorbim despre Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos din Brăila, reportaj de Bogdan Dinu de la Jurnal Militar Constanța.

Bogdan Dinu: Singura mare unitate care continuă tradiția armei geniu în armata României, fie că vorbim de geniști pontonieri EOD sau alte specializări, este Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos.

Dincolo de faptul că este una din structurile de elită al armatei României, cu un specific aparte, trebuie să spunem că brigada acoperă tot teritoriul național, nu doar flancul estic.

Mai mult, poate nu știați, dar este singura unitate din Forțele Terestre care are în subordine nave militare fluviale de transport; este vorba de Batalionul Nave Treceri Fluviale Danubius de la Brăila.

Comandantul Brigăzii 10 Geniu Dunărea de Jos, colonelul Sorin Călin: Brigada 10 Geniu asigură sprijinul de geniu al Forțelor Terestre prin sprijinul de geniu luptă, asigurarea protecției forțelor și menținerea capabilității de supraviețuire a acestora.

Misiuni importante: construcții pe drumuri și poduri plutitoare și poduri fix, amenajarea punctelor de comandă, amenajarea pozițiilor de tragere, asigurarea cu apă și cu energie electrică a punctelor de comandă.

Comandantul brigăzii este dislocat la Brăila. În Brăila mai sunt două unități de geniu: Batalionul Nave Treceri Fluviale și Batalionul 72 Geniu, care este de pontonieri. În țară, mai avem în București  Batalionul 96 Geniu, la Alba Iulia – Batalionul 136 Geniu și la Satu Mare – Batalionul 52 Geniu.

Bogdan Dinu:  Geniștii Brigăzii 10 asigură sprijin atât în acțiuni militare, cât și sprijin autorităților locale în situații de urgență, iar cel mai bun exemplu este instalarea, într-un timp foarte scurt, a formațiunii medicale de tip Rol 2 în incinta Institutului Ana Aslan din Otopeni.

De-a lungul timpului, brigada a fost prezentă în teatrele de operații din Bosnia-Herțegovina, Irak și Afganistan, dar exercițiile multinaționale din ultimii ani din estul României, desfășurate pe măsura tensionării situației de securitate din zonă, ultimul fiind ”Argedava 21”, cu secvențele extraordinare de forțare a fluviului de la Bordușani, Frecăței și Vărsătura, sunt elementele cele mai recente de pe blazon și care îi dau măsura adevăratei valori.

Sorin Călin: Au fost exerciții la care Brigada 10 a participat în cooperare cu forțe din NATO; exercițiile s-au desfășurată la Frecăței și Bordușani, unde Brigada 10 Geniu efectiv a construit la Bordușani un pod de pontoane pe trei fire de circulație, cu lungimea de aproximativ 780 de m.

Bogdan Dinu: Dincolo de existența grupurilor EOD în cadrul batalioanelor, vorbim de cea mai nouă specialitate a armei geniu – Explosive Ordnance Disposal, grupul care lucrează inclusiv cu câini de serviciu sau specificului naval fluvial dat de Batalionul Nave Treceri Fluviale Danubius, fără îndoială pata de culoare, dacă vreți, dar și cartea de vizită a Brigăzii este Batalionul 52 Geniu Tisa de la Satu Mare, care acționează într-un cadru multinațional.

Căpitanul Marius Brândușan, șef al operațiilor și instrucției la Batalionul 52 Geniu Tisa: Batalionul a fost reorganizat în anul 2002, moment în care a fost desemnat să facă parte din inițiativa regională numită Tisa, alături de alte unități de geniu din Ungaria, Ucraina și Slovacia.

Anual se desfășoară prin rotație pe teritoriul fiecărei țări membre. Anual participăm la un exercițiu Resolute Castle, care se desfășoară în poligonul Cincu, alături de partenerii americani, britanici și alte țări membre NATO. Avem destul de lucru!

Bogdan Dinu: E încă mult de lucru pentru Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos, l-ați auzit pe interlocutorul meu, și mai ales aici, în partea de est, dovadă, exercițiile aliate semnificative care au loc în zonă și în care este implicată marea unitate, astfel că structurile de geniu vor fi, în continuare, modernizate și înzestrate cu tehnică și materiale încât să fie în măsură să asigure cooperarea cu forțele din structurile NATO și sprijinul genistic pentru acțiunile desfășurate.

Marius Brândușan: Brigada, în curând, va intra la consolidare; prima unitate care intră este chiar grupul 2 EOD de la București, urmând ca anul viitor să intre grupul EOD de la Brăila și Batalionul 96 Geniu, brigada fiind planificată a intra ulterior. Vreau să asigur întreaga populație că Brigada 10 Geniu este în măsură să își îndeplinească misiunile atât la pace, cât și la război.

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:26

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Forțelor Terestre a organizat miercuri, în capitală, un exercițiu demonstrativ care a...

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:22

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait, s-a întâlnit la Constanța cu omologul francez,...

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:17

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit miercuri la București cu...

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:09

Forumul diplomatic din Antalya

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat Simona Cojocaru a reprezentat Ministerul Apărării Naționale la Forumul Diplomației de la...

Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:02

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii s-a aflat în această săptămână într-o vizită...

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 18:26

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate

Radu Dobriţoiu: Apartenența României la umbrela de securitate euroatlantică a devenit realitate în martie 2004, prin depunerea instrumentelor de...

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): La început de rubrică ne oprim în Polonia, unde, la nivelul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:35

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române

Adrian Gîtman: 18 pacienți și 29 membri de familie au fost aduși miercuri din Israel în România cu o aeronavă a forțelor aeriene. O parte...

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.