Misiuni Internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 19 mai 2025, 15:19
Teodora Mazere (realizator rubrică): O structură românească din cadrul Batalionului 812 Infanterie Bistrița a participat, timp de două săptămâni, la exercițiul Orion 25, desfășurat în Portugalia, exercițiu care reprezintă faza finală de pregătire pentru grupul de luptă european, o forță multinaţională de înaltă pregătire, capabilă să fie dislocată rapid în scenarii de criză și care va fi comandată, pentru prima dată, de armata portugheză.
Peste 1.700 de militari din Portugalia, Spania, Franța, Italia și România și-au unit forțele în cadrul exercițiului Orion 25.
Prin aceste acțiuni comune se creează o bază solidă de încredere și cooperare între structurile implicate, reprezentând o ocazie prielnică de împărtășire a cunoștințelor și a celor mai bune practici.
Locotenentul Alexandru Ignat, comandantul detașamentului românesc participant la exercițiul Orion 25: Pe lângă exercițiul de antrenament în teren, pentru integrarea forțelor și testarea interoperabilității, s-au desfășurat activități de instruire în comun de comparare și validare a procedurilor standard de operare, cum ar fi: acordarea primului ajutor și evacuarea unui rănit, modul de curățare a unei tranșee, acțiunile plutonului de infanterie în mediul urban, escortarea unui convoi și ședințe de tragere cu armamentul ușor de infanterie, unde militarii fiecărei națiuni au avut oportunitatea de a testa armamentul partenerilor străini în poligoanele de tragere ale Brigăzii mecanizate Santa Margarida.
Teodora Mazere (realizator rubrică): S-au împlinit patru luni de prezență militară românească în cadrul grupului de luptă din Slovacia, România fiind reprezentată de un pluton antitanc generat de Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”.
Săptămâna aceasta, structura românească participă la Exerciţiul multinaţional Slovak Shield 25, la care își aduc contribuția atât militari din cadrul grupului de luptă, cât și detașamente din Polonia, Statele Unite ale Americii și Ungaria. Cu amănunte vine locotenentul Cristian Matache, ofițerul de legătură al plutonului antitanc „Black Lions”: Evenimentul major de instruire este organizat de partenerul slovac și se desfășoară în perioada 12 – 28 mai.
În acest context, militarii români au executat marți, 13 mai, un exercițiu cu trageri reale de luptă cu sistemul antitanc portativ Spike LR. Activitatea a marcat totodată prima lansare executată de la momentul dislocării până în prezent.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Un alt exercițiu de amploare se desfășoară până pe 23 mai în Lituania. Este vorba despre Hedgehog 25, la care participă 11 națiuni membre NATO, printre care și România.
Exercițiul din acest an, concentrându-se pe planificarea și executarea operațiunilor militare, cât și pe îmbunătățirea interoperabilității.
Începând cu luna aprilie, detașamentul aerian românesc, format din aproximativ 100 de militari și 4 aeronave F-16 Fighting Falcon, execută misiuni de poliție aeriană întărită.
Cu detalii despre exercițiul Hedgehog 2025 vine capitanul Alex Beraczko, pilot în cadrul detașamentului Carpathian Vipers: Se exersează atât dislocarea unităților de luptă în Estonia, cât și suportul acestora.
Scopul principal al exercițiului este pregătirea apărării țărilor baltice, prin suportul activităților forțelor terestre estoniene, cât și dezvoltarea cooperării, interoperabilității între națiunile participante.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Încheiem rubrica de astăzi cu vești de peste Atlantic, unde o delegație formată din 10 militari ai Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii a participat în Alabama la un exercițiu anual de specialitate.
Activitatea, incluzând instruire în domeniu, probe sportive, trageri, o probă de anduranță și exercițiul tactic în teren.
În contrapartidă, în România, în a doua jumătate a anului, se va organiza exercițiul „Cetatea”, la care sunt invitați partenerii americani.