Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 14 mai 2025, 08:02
Ciprian Panga (realizator rubrică): În baza militară din Bemowo Piskie, din Polonia, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, format din militari ai Batalionului 3 Apărare Antiaeriană Potaissa din Turda, participă la misiunea NATO de asigurare a prezenței înaintate, consolidate pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, în conformitate cu măsurile adoptate la summit-ul NATO de la Varșovia din anul 2016. Timp de șase luni, militarii români sunt implicați în exerciții și activități de instruire, alături de partenerii din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Croaţia și Polonia. Locotenent Laura Bianca Pop, ofiţerul de informare și relații publice al detașamentului:
Laura Bianca Pop: Militarii români continuă seria activităților de instruire desfășurate în Polonia. Astfel, pentru ‘Gheparzii Transilvani’, această săptămână a început în pași de marș. Aceștia au executat un marș tactic pe distanță medie, cu scopul de a-și menține capabilitățile fizice. De asemenea, am participat cu tehnica din dotarea bateriei de artilerie antiaeriană la un static display, organizat pentru vizita locțiitorului Corpului 5.
Ciprian Panga (realizator rubrică): Fregata ”Regele Ferdinand” 221 se află în marș către Marea Mediterană, unde va participa, până la jumătatea lunii iunie, la operația EUNAVFOR MED IRINI, desfășurată sub egida Uniunii Europene. În cele peste 40 de zile de misiune, fregata Forțelor Navale Române va face parte din gruparea navală a operației, alături de nave partenere din Franța, Grecia și Italia, și va avea un rol esențial în sprijinirea respectării embargoului asupra armelor impus Libiei prin rezoluția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Fregata „Regele Ferdinand” 221 este comandată de comandorul Florian Tudorașcu și are la bord un echipaj format din 240 de militari și un elicopter Puma Naval. Căpitanul Valentin Iulian Terente, pilot șef la Grupul 256 Elicoptere:
Valentin Iulian Terente: Cu siguranță, misiunile variază, pregătirea a început încă de la Tuzla, de când ne-am pregătit să îmbarcăm elicopterul. Va urma să executăm misiuni de cercetare, misiuni de supraveghere, misiuni în comun cu grupa FOS, vom avea și trageri reale la bordul elicopterului, în concluzie misiuni destul de complexe, diverse, care implică un nivel destul de ridicat de pregătire, dar sunt convins că vom face față cu brio.
Ciprian Panga (realizator rubrică): În Republica Centrafricană, România contribuie semnificativ la misiunea Uniunii Europene de Instruire a Forțelor Armate, instituită în aprilie 2016, pentru a sprijini reforma sectorului de apărare a țării. În prezent, militarii români formează cel mai numeros contingent între cele nouă state contributoare la EUTM-RCA, oferind expertiză în toate domeniile misiunii. Aceștia sunt implicați activi în planificarea și implementarea instruirii operaționale, asigurând dezvoltarea capacităților forțelor armate ale Republicii Centrafricane. Căpitan Alexandru Cadar, instructor în cadrul misiunii:
Alexandru Cadar: Misiunea noastră principală este de a sprijini autoritățile centrafricane în formarea viitorilor ofițeri și subofițeri în cadrul a două școli din capitala țării, Bangui. În prezent, la școala de subofițeri oferim suport în predarea unor discipline militare teoretice precum leadership militar, pedagogie și limba engleză. De asemenea, desfășurăm activități de mentorat pentru instructorii militari centrafricani în ceea ce privește planificarea, organizarea, susținerea și evaluarea disciplinelor militare practice. Mai concret, contribuim direct la formarea viitoarelor generații de instructori.