Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate
Publicat de Gabriel Stan, 9 octombrie 2023, 16:11
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 27 septembrie, în portul britanic Rosyth, Scoția, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Marcel Neculae, a reprezentanților autorităților militare ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a reprezentanților șantierului naval constructor Babcock și a membrilor echipajului navei.
Cristian Dumitrașcu a realizat un interviu în direct în cadrul emisiunii Jurnal Militar, la Radio România Actualități, cu șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule amiral, bună dimineața și bine ați venit la Radio România Actualități!
Mihai Panait: Bună dimineața dumneavoastră și radioascultătorilor dumneavoastră! Mulțumesc pentru invitație și oportunitate!
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Mulțumesc și eu pentru că ați fost de acord să intrați așa de dimineață cu noi!
Plănuisem cumva să intrăm de săptămâna trecută, pentru că îmi spuneați că este un moment istoric pentru Forțele Navale și întotdeauna când ne mai vine câte o navă, cum zicem noi, este o bucurie nu doar în Forțe Navale ci ar trebui să fie o bucurie pentru toată lumea, cu atât mai mult cu cât nava despre care ne veți spune este una importantă, în contextul războiului de lângă noi.
Mihai Panait: Este adevărat. Am reușit să semnăm un contract important pentru Forțele Navale Române, pentru Armata României, să achiziționăm două vânătoare de mine din Marea Britanie, clasa Sandown, și în urmă cu o săptămână să acordăm pavilionul românesc, drapelul României acestei nave, vânătorului de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, pe data de 27 septembrie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Rosyth, Marea Britanie.
Este un moment istoric pentru Forțele Navale Române și suntem mândri că putem să aducem capabilități noi în cadrul Forțelor Navale Române, așa cum spuneați, în această perioadă deosebit de provocatoare în regiunea Mării Negre, datorită situației complexe de securitate, cu un război în proximitate și cu un număr de 83 de mine marine derivante descoperite și distruse până în momentul de față.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Aș putea spune sau am putea spune că Forțele Navale, de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei, au fost cele mai expuse. Forțele Navale au fost cele mai în contact cu pericolul războiului, pentru că avem… nu cu mult timp în urmă au fost mai multe intervenții pe mare pentru neutralizarea minelor. Deci această navă, iată, vine în momentul, să zicem, potrivit.
Mihai Panait: Contribuie semnificativ această achiziție, această nouă navă, aceste două nave, pentru că vorbim de două nave care vor intra în serviciul Forțelor Navale Române, nu doar vânătorul de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, de asemenea, vânătorul de mine 271 „Căpitan Constantin Dumitrescu” în următoarea perioadă va intra în acest proces de preluare de către Forțele Navale Române de la Marina Regală Britanică.
Și în contextul în care, pentru executarea misiunilor specifice din zona noastră de responsabilitate, putem afirma că vom consolida mediul de securitate regională, precum și vom aduce un plus de eficiență în această luptă deosebit de dificilă împotriva minelor derivante descoperite în ultimul an și jumătate de la începerea războiului ruso-ucrainean.
Este o capabilitate importantă, este altă generație, o nouă generație de nave de capabilități pe care le aducem în Forțele Navale Române, alături de capabilitățile existente, mă refer la dragoarele maritime care le avem în dotarea Forțelor Navale Române și a puitorului de mine.
Această capabilitate nouă aduce un plus de dotare, cu echipamente moderne, cu steme, de detecție și de distrugere a minelor, în toate mediile – și la suprafață și în mediul submers, astfel încât să putem să ridicăm standardele și să păstrăm acest nivel de interoperabilitate cu aliații din Alianța Euroatlantică.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Cele pe care le-ați enumerat se numără, evident, printre avantaje, printre avantajele achiziționării acestui tip de de navă, chiar dacă ea este una second-hand. Este adevărat că trebuia să ajungă în Ucraina această navă? Au fost niște…
Mihai Panait: Nu, au fost alte programe, sunt alte programe pentru…
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Am înțeles.
Mihai Panait: Este adevărat, și Forțele Navale Ucrainene au achiziționat două vânătoare de mine din aceeași clasă, dar alături de Ucraina mai avem încă trei țări care au achiziționat și dețin astfel de nave din clasa Sandown. Este vorba de Grecia, Estonia, Lituania.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Deci sunt niște nave, am putea să spunem, la mare căutare pentru acest tip de intervenție.
Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial în momentul de față și faptul că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate este un lucru deosebit de important.
Dezvoltarea capabilităților, a noilor tehnologii este, în bună măsură, unul dintre obiectivele importante ale Forțelor Navale Române.
Și în această idee cred că putem afirma că am făcut un pas important înainte și pentru viitorul Forțelor Navale, pentru executarea misiunilor actuale pe mediul de securitate și pe provocările existente, cu acest pericol deosebit de mare al minelor derivante, dar și pentru tinerii ofițeri și maiștri militari care vor încadra aceste nave, pentru viitorul Forțelor Navale Române.
Pentru că viitorul Forțelor Navale Române, al Marinei Militare este reprezentat de acești tineri ofițeri și maiștrii militari care se dezvoltă odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale Române a noilor capabilități.
Ați afirmat corect la începutul intervenției dumneavoastră că, odată cu pavilionului navei de către comandantul navei, vânătorul de mine 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a devenit pământ românesc.
Este teritoriu național, conform legislației naționale, și în conformitate cu regulamentul serviciului la bordul navelor militare.
Echipajul navei este format din 40 de militari. Începem în curând perioada finală de certificare, de evaluare a echipajului și a navei pentru a putea să desfășoare marșul de dislocare către țară, către portul de bază Constanța, astfel încât în decembrie să avem această navă în România.
De asemenea, începem deja, de săptămâna viitoare, pregătirea pentru cel de-al doilea vânător de mine, navă care se află deja într-un șantier naval din Marea Britanie, pentru a fi pregătit și modernizat înainte de a intra în serviciul Forțelor Navale Române.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Vor fi doar aceste două vânătoare de mine sau sunt preconizate și altele?
Mihai Panait: Nu, în conformitate cu aprobarea Parlamentului României și cu programul de înzestrare al Armatei României, acesta este programul de dotare, cu două vânătoare de mine.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Cu două vânătoare de mine.
Mihai Panait: Acestea sunt planurile actuale. Sunt și alte capabilități care vor intra în cadrul Forțelor Navale Române în următoarea perioadă, în conformitate cu aprobările legislative naționale.
Și mă refer la cele două elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață, la vehiculele amfibii de asalt pentru regimentul de infanterie marină, la divizionul de rachete de coastă cu noua rachetă NSM care va intra în dotarea Forțelor Navale, un contract G2G deja semnat cu Marina Militară a Statelor Unite ale Americii…
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Foarte important.
Mihai Panait: Și alte programe care sunt în desfășurare, astfel încât să putem să facem pași importanți în dezvoltarea Forțelor Navale Române, a capabilităților necesare pentru executarea misiunilor în zona de responsabilitate maritimă și fluvială, în același timp.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Și cei de acasă, așa, în încheiere, cu alte cuvinte, să poată dormi mai liniștiți, știind că Forțele Navale sunt dotate și că acolo unde e pericol, că acolo e zona, militarii români pot să facă față unei agresiuni.
Domnule viceamiral Mihai Panait, vă mulțumesc pentru intervenție!
Mihai Panait: Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitate și vă doresc și dumneavoastră, cum doresc și acestui vânător de mine, primul din seria celor două care care vor întări capabilitățile marinei militare, Forțelor Navale Române, bun cart înainte!
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Bun cart înainte! Mulțumesc! A fost cu noi Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.