Ascultă Radio România Regional Live

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Publicat de Gabriel Stan, 20 mai 2024, 18:26

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie mai largă de exerciții partea Defender 24, cel mai mare exercițiu din acest an al armatei americane în Europa, la care participă peste 40.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere.

În cadrul secvențelor desfășurate în țara noastră, circa 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos au desfășurat Operația Aeropurtată Multinațională Joint Forcible Entry, care a inclus și misiuni de desant al parașutiștilor și desantare de tehnică militară.

Secvența principală a avut loc luni, pe 13 mai, în zona Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii.

Operații similare au avut loc în această perioadă și înalte cinci state aliate și partenere – Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia, realizându-se astfel cea mai mare operație de desant din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vom afla despre cum se lucrează la scenariile unor astfel de exerciții, cum sunt conectate aceste antrenamente din toată Europa, dar și despre întoarcerea la abordarea clasică a aducerii acțiunilor militare, împreună cu generalul de brigadă Daniel Pop, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre. Un interviu realizat de Cristian Dumitrașcu.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Defender 24 – mare exercițiu, care se desfășoară anual în toată Europa. Defender, un exercițiu care vine nu doar să arate, ci chiar să instruiască oamenii pentru ce este mai rău, mai ales într-o asemenea perioadă, ultimii 3 ani. Ce este de fapt acest defender, iată, integrat și structurat pe mai multe exerciții în această perioadă?

General de brigadă Daniel Pop: Defender Europe reprezintă un complex de exerciții anual, planificat și condus de către Comandamentul Forțelor Terestre Americane din Europa și Africa, care se desfășoară în fiecare an, cu preponderență pe evenimentul principal, pe aripa de sud a Alianței sau pe aripa de nord a Alianței.

Doar că vă aduceți aminte, anul trecut, Defender 2023 a avut ca eveniment principal Saber Guardian, care s-a desfășurat aici, la noi, în România, cu o participare de peste 9.000 de militari străini. Iată că anul acesta, având în vedere că efortul principal al Alianței este pentru probarea reacției în partea de nord, evenimentul principal a avut loc în partea de nord, respectiv, pe teritoriul Poloniei și a noilor membri ai Alianței.

Rămâne bineînțeles ca una dintre secvențe, pentru că vorbim de trei secvențe, ca și în fiecare an – de Swift Response, Immediate Response, Saber Guardian, care are loc în România, sau Saber Strike, care are loc în partea de nord a alianței – să vedem secvența care se întâmplă pe teritoriul României.

Dacă vă aduceți aminte, undeva prin luna ianuarie, a fost un complex de întrebări adresat de către opinia publică, cum este de altfel și normal, de ce România nu participă la cel mai mare exercițiu NATO? Răspunsurile noastre în acea perioadă au fost doar: răbdare, răbdare, răbdare.

Toate aceste exerciții din cadrul Alianței sunt construite într-un continuu, care vin probabil din anul anterior sau din exercițiile de nivel strategic din anul respectiv. În momentul din ianuarie, ca să zic așa, în momentul respectiv, România era angajată doar coobservator, fiind considerată în scenariu doar o națiune afectată.

Iată că în a doua parte a anului, efortul vine pe partea de sud a Alianței, cu acest exercițiu Swift Response, care încearcă să pună în balanță reacția din partea de nord cu reacția din partea de sud, arătând astfel că Alianța este activă pe întregul front sau pe întregul flanc al său.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Și de data asta, iată, România își dovedește și acea calitate tot mai des amintită și de furnizor de securitate, nu doar de eventuală țară afectată.

General de brigadă Daniel Pop: Așa este și efortul principal pentru noi în acest an este și în ceea ce privește facilitățile ca națiune-gazdă pe care le putem pune la dispoziția aliaților noștri, pe care, în caz de nevoie, trebuie să-i găzduim.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Ar fi interesant pentru ascultători să înțeleagă ceea ce ar putea să pară destul de complicat, un Defender 24 cu mai multe etape, cu mai multe să le spunem subscenarii. Ar fi interesant de văzut cât de eficienți putem fi, pentru că sunt și niște evaluări după aceste exerciții și ce reprezintă de fapt rezultatul final.

General de brigadă Daniel Pop: Întregul construct al exercițiilor din cadrul Alianței, și automat și la nivel național, sunt desfășurate într-un continuu, un continuu în care pleacă de la o dilemă strategică sau de la o problemă militară operativă, astfel încât să putem să ne antrenăm resursele din toate domeniile, în toate mediile, fie că vorbim de domeniile operaționale sau funcționale, fie că vorbim de mediile maritim, aerian și terestru.

În cazul nostru, vorbim despre o reacție în cadrul mediul terestru, cu sprijinul celorlalți colegi de la celelalte categorii de forțe. Și aici o să vedem o resursă semnificativă de aviație, atât din partea Alianței, cât și din partea națională.

Sigur că evaluările fiecărui exercițiu constau și stau la baza planificării exercițiilor următoare, a problemelor de experimentat sau de verificat și cuantificat pentru exercițiile care urmează în anii următori sau în ciclurile de pregătire următoare.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Lecții învățate, așa cum știm cu toții.

General de brigadă Daniel Pop: Da, cred că trebuie să schimbăm un pic paradigma aici și să nu vorbim doar de lecții învățate.

După cum vedem, întreaga Alianță spuneam anul trecut că trece printr-un proces amplu și foarte brutal de transformare, datorat și mediului de securitate actual, și faptului că ne aflăm într-adevăr într-o situație de criză majoră, cum nu ne-am mai întâlnit de la Războiul Rece încoace, şi atunci automat trebuie să ne adaptăm și noi formele și metodele de pregătire și, ca urmare, vom încerca să trecem la lecții învățate și un pic la amintiri, ca să zic așa, și la aducere aminte.

Pentru că de la un concept de, să zic așa, ‘out of aria’ (în afara ariei) pe care l-am cunoscut în Armata României și practic în întreaga Alianță în ultimii 10 ani, cu acele misiuni în teatre de operații din Afganistan, Kosovo, Bosnia-Herţegovina sau Irak, iată că ne întoarcem înapoi la planurile de apărare.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): La sfârșit, domnule general, aș vrea să vă invit să le vorbiţi oamenilor care ne ascultă, pentru că nu se întâmplă foarte des, dar atunci când se întâmplă, sigur, este vizibil și este cumva pentru unii înfricoșător să vadă atâtea forțe deplasate, tehnică militară, oameni, iată, cel mai mare desant de la al Doilea Război Mondial încoace, ce ar trebui să ştie oamenii de acasă și la ce să se aștepte?

General de brigadă Daniel Pop: Că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Ne pregătim ca în orice moment să putem să generăm un mediu sigur şi de securitate, în care ei să-și poată desfășura activitatea zilnică.

Acesta este rolul nostru și pentru aceasta ne pregătim zi de zi. Toate mișcările de tehnică, fie că vorbim de tehnică terestră sau aeriană, în perioada următoare, desfășurate pe teritoriul României, sunt doar în legătură și în concordanță cu scenariul acestui exercițiu.

Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): A fost generalul de brigadă Daniel Pop, locuitorul șefului Statului Major al Forțelor.

Reuniune trilaterală la Sofia
Actualitatea militara marți, 8 iulie 2025, 08:10

Reuniune trilaterală la Sofia

Sonia Raicu: Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat miercuri, 2 iulie, alături de generalul Metin Gürak,...

Reuniune trilaterală la Sofia
Noi atacuri cu drone în Ucraina
Actualitatea militara marți, 8 iulie 2025, 08:00

Noi atacuri cu drone în Ucraina

Sonia Raicu: Federația Rusă a reluat atacurile cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de 1...

Noi atacuri cu drone în Ucraina
Dr. Emil Boboiescu: De cât ori vă veți uita la Drapelul Național, imaginați-vă că acesta este reprezentantul nostru al tuturor!
Actualitatea militara luni, 30 iunie 2025, 16:51

Dr. Emil Boboiescu: De cât ori vă veți uita la Drapelul Național, imaginați-vă că acesta este reprezentantul nostru al tuturor!

Dr. Emil Boboiescu: Povestea Tricolorului Românesc este una, la prima vedere, simplă, însă ea are mai multe aspecte, am putea spune noi,...

Dr. Emil Boboiescu: De cât ori vă veți uita la Drapelul Național, imaginați-vă că acesta este reprezentantul nostru al tuturor!
Dan-Florin Grecu: România este un stat disciplinat, în sensul că merge în siajul marilor puteri. Problema este în ce măsură putem să susținem acest efort, pentru că, să nu uităm, suntem un stat cu peste 9,5% deficit bugetar în anul anterior
Actualitatea militara luni, 30 iunie 2025, 16:20

Dan-Florin Grecu: România este un stat disciplinat, în sensul că merge în siajul marilor puteri. Problema este în ce măsură putem să susținem acest efort, pentru că, să nu uităm, suntem un stat cu peste 9,5% deficit bugetar în anul anterior

Constantin Herțanu (realizator rubrică): Bine ați venit la „Jurnal militar”! Dan-Florin Grecu: Mulțumesc frumos pentru invitație!...

Dan-Florin Grecu: România este un stat disciplinat, în sensul că merge în siajul marilor puteri. Problema este în ce măsură putem să susținem acest efort, pentru că, să nu uităm, suntem un stat cu peste 9,5% deficit bugetar în anul anterior
Actualitatea militara luni, 30 iunie 2025, 16:00

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Polonia, unde artileriștii antiaerieni turdeni, membri ai celui de...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara luni, 30 iunie 2025, 15:40

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a revenit în portul militar Constanța

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Vânătorul de mine M270 al Forțelor Navale Române a încheiat participarea la cea de-a cincea activare a...

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a revenit în portul militar Constanța
Actualitatea militara luni, 30 iunie 2025, 15:40

Ziua Industriei de Apărare Româno-Britanice la Palatul Cercului Militar Național

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Direcția Generală pentru Armamente a Ministerului Apărării Naționale și Ambasada Regatului Unit al Marii...

Ziua Industriei de Apărare Româno-Britanice la Palatul Cercului Militar Național
Actualitatea militara luni, 30 iunie 2025, 15:37

O nouă ședință a Consiliului Militar susținută la Craiova

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Comandanții de structuri din Forțele Terestre Române s-au întâlnit la Craiova pentru o nouă ședință a...

O nouă ședință a Consiliului Militar susținută la Craiova
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.