Ascultă Radio România Regional Live

Viață de parașutist militar!

Viață de parașutist militar!

Publicat de Gabriel Stan, 29 octombrie 2021, 11:53

Colonel Neculai Nuțu, Șef birou instrucție de zbor și parașutare FAC/JTAC în cadrul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale are o experiență extrem de vastă, fiind unul dintre cei mai experimentați parașutiști din cadrul FOS.

Colonelul Neculai Nuțu are peste 1.600 de salturi executate cu 15 complete diferite de parașutare, din 11 tipuri de aeronave.

Acesta a fost decorat în 2019 cu Emblema de Onoare a Armatei României și a primit Certificatul Record Național pentru “Cel mai mare steag național aeropurtat”, de 800 de metri pătrați, în cadrul unui miting aeronautic organizat pe aerodromul din Tecuci, dintr-o aeronavă de timp C27J Spartan.

 Ciprian Panga (reporter): Domnule colonel când v-ați început cariera de parașutist?

Colonel Neculai Nuțu: Am început-o în anul 1995, practic atunci când eram în anul 3 ca student militar în cadrul Institutului Național de Infanterie și Chimie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Ulterior, după anul 1996, când am absolvit, am fost repartizat în garnizoana Câmpia Turzii unde am început să îmi desăvârșesc pregătirea ca parașutist militar.

Ciprian Panga (reporter):  Cum ați început? Pe ce tip de parașută și pe ce săriți acum?

Colonel Neculai Nuțu: În 1995 am început pe completul de parașute BG7, BG3M, la vechea și marea școală a parașutismului militar românesc, în Crângul Buzăului; de atunci și până în zilele noastre am ajuns să sar cu peste 15 tipuri de parașute, de fabricație românească sau internațională, din peste 11 tipuri de aeronave.

Ciprian Panga (reporter):  Câte salturi aveți acum?

Colonel Neculai Nuțu: Peste 1650 de salturi; și cu categoria aripă și cu categoria rotundă.

Ciprian Panga (reporter):  Și acum ce ați învățat dumneavoastră în toți anii aceștia de carieră dați mai departe. Sunteți încadrat la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, ce presupune funcția dumneavoastră?

Colonel Neculai Nuțu: Legat de tot ce am învățat, în primul rând vreau să le mulțumesc tuturor celor de la care am învățat. Și cea mai mare mândrie a mea este că tot ce am învățat am posibilitatea să transmit, să-i învăț pe alții și sunt foarte încântat și onorat să văd că, în acest moment, am militari instruiți de mine care sunt mult mai buni decât mine și au atins mult mai multe performanțe.

În cadrul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, mă ocup de pregătirea, instruirea, ridicarea nivelului de pregătire al militarilor din forțele pentru operații speciale și a celor din structurile cu care cooperăm, naționale și internaționale.

Ciprian Panga (reporter):  Puteți să îmi dați un exemplu de un moment mai tensionat, mai dificil de la salturi?

Colonel Neculai Nuțu: Momente mai dificile sunt când ți se întâmplă, din nefericire, câte un accident – mai faci o entorsă, mai faci o fractură, important e să ai răbdare să te recuperezi și o reiei de unde ai rămas, conștientizezi ce ai greșit, repari și mergi mai departe.

Ciprian Panga (reporter):  Cât de important este psihicul pentru un parașutist?

Colonel Neculai Nuțu: Foarte important, cel mai important, nu ai cum să faci asta dacă nu ai un psihic foarte sănătos.

Ciprian Panga (reporter):  Credeți că există teama aia de a ieși din avion?

Colonel Neculai Nuțu: Întotdeauna există dar trebuie să o controlezi, întotdeauna, absolut de fiecare dată.

Nu neapărat teama de a ieși din avion, dar parașutistul, de când pleacă spre aerodrom sau, și cu o seară înainte, se gândește „Ok, mâine zbor, ce trebuie să fac? Să dorm 8 ore, să mă hrănesc, să mă hidratez, să am echipamentul la mine”.

Pe timpul echipării cu parașuta deja începe și își reamintește procedurile, trebuie să controlez asta, fiecare își controlează parașuta individual atunci când o pregătește, după care este un alt coleg care face controlul tehnic la parașute, deci se controlează unii pe alții.

Pe timpul zborului, pe traiect, deseori vezi colegii că dau mărunt din buze. Ce spun? trebuie să fac aia, mai spun un Tatăl nostru, fiecare în credința lui; în momentul în care se ridică și ajungem pe direcția de lansare la înălțimea prestabilită, toți sunt numai un zâmbet, se vede bucuria din sufletul lor de a sări din avion, de a controla parașuta și de a veni în siguranță la sol.

Nu se vede niciodată unul să sară încruntat, speriat din avion și întotdeauna, după o aterizare, toți mai vor.

Ciprian Panga (reporter): Văd pe șapca dumneavoastră „Moșu”. Îmi puteți spune de unde vi se trage, dacă are legătură cu parașutiștii sau nu?

Colonel Neculai Nuțu: La mine Moșu a apărut în anul 1992, când am ales eu și mi-am dorit să devin ofițer în Armata României, mergând la Institut, la Sibiu, eram cu patru ani mai mare decât colegii mei.

Fusesem militar în termen, am prins revoluția din 1989, apoi am lucrat militar angajat pe bază de contract, clar că aveam oarece experiență în plus față de colegii mei, care majoritatea erau veniți din licee, 18 ani, eu eram cel mai bătrân.

Și la un moment dat, la o activitate de rutină, am spus unui coleg „Măi, uite, eu cred că lucrurile trebuie făcute altfel de cum v-ați organizat voi”.

La care colegul, sătul așa un pic de sfaturile mele, zice „Mai lasă-mă, bă, moșule” și mi-a rămas Moșu. N-a avut legătură cu parașutiștii, acum are.

Ciprian Panga (reporter): Sunt foarte mulți oameni care au trecut prin mâna dumneavoastră și dacă îi întrebi cine i-a învățat tainele parașutismului nu o să spună niciodată Colonelul Nuțu, o să spună Moșu. Vă mulțumesc mult de tot și succes în toată cariera dumneavoastră.

Colonel Neculai Nuțu: Și eu vă mulțumesc din suflet.

Interviul a fost realizat de Ciprian Panga, de la Jurnal Militar Brașov.

Sursă foto: MApN.ro, Facebook MApN și Facebook Forțele pentru Operații Speciale Române.

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:26

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Forțelor Terestre a organizat miercuri, în capitală, un exercițiu demonstrativ care a...

Exercițiu demonstrativ organizat de Statul Major al Forțelor Terestre
Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:22

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Forțelor Navale Române, viceamiralul Mihai Panait, s-a întâlnit la Constanța cu omologul francez,...

Vizita oficială în România a șefului Statului Major al Forțelor Navale Franceze
Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:17

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit miercuri la București cu...

Întrevederea Șefului Statului Major al Apărării cu generalul Christopher Donahue
Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:09

Forumul diplomatic din Antalya

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Secretarul de stat Simona Cojocaru a reprezentat Ministerul Apărării Naționale la Forumul Diplomației de la...

Forumul diplomatic din Antalya
Actualitatea militara marți, 22 aprilie 2025, 15:02

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii s-a aflat în această săptămână într-o vizită...

Vizita delegației Congresului Statelor Unite ale Americii în România
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 18:26

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate

Radu Dobriţoiu: Apartenența României la umbrela de securitate euroatlantică a devenit realitate în martie 2004, prin depunerea instrumentelor de...

Constantin Spînu: România nu este doar un consumator de securitate
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): La început de rubrică ne oprim în Polonia, unde, la nivelul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara luni, 14 aprilie 2025, 17:35

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române

Adrian Gîtman: 18 pacienți și 29 membri de familie au fost aduși miercuri din Israel în România cu o aeronavă a forțelor aeriene. O parte...

Misiune de sprijin a Forțelor Aeriene Române
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.