Ascultă Radio România Regional Live

Ziua Culturii Naţionale

Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri, dar dacă nu se pune suflet, atunci nu are viață

Pe 15 ianuarie, în România este celebrată Ziua Culturii Naționale, prin urmare, invitatul lui Cristian Dumitrașcu este Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei. Personalitate complexă, vedetă printre școlarii de la începutul anilor ’80, artistul a deschis peste 50 de expoziții personale de pictură și grafică atât în țară cât și în străinătate. Autor a numeroase lucrări de pictură murală monumentală și mozaic, lucrări de sculptură precum busturi monumentale, basoreliefuri, compoziții ronde-bose, statui ecvestre, monumente de for public, Valentin Tănase este câștigătorul a numeroase premii, dar și este totodată decorat cu mai multe ordine și medalii naționale.

Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri, dar dacă nu se pune suflet, atunci nu are viață

Publicat de Gabriel Stan, 20 ianuarie 2025, 17:42

Valentin Tănase: Figura lui m-a preocupat încă, sigur, din copilărie. Am încercat să îl desenez atunci, cu posibilitățile mele de atunci, și mai recent, în urmă cu niște ani, eu am propus ca una din sălile Cercului Militar Național să capete denumirea Sala „Mihai Eminescu”.

Pentru această sală am propus un bust al marelui poet și am făcut patru desene inspirate de cele patru fotografii cunoscute ale marelui poet, începând cu aceea celebră de la 19 ani, făcută la Praga. Urmează cea care a fost făcută pentru calendarul Junimii, la 27 de ani, și ultimele două fotografii în care Eminescu poartă mustață, e marcat de maturitatea sa frământată și le-am așezat pe peretele principal al acestei săli, pe care așa, în ideea mea, am denumit-o un fel de catapeteasmă a culturii naționale.

Eu am fost întotdeauna ghidat de o afirmație a lui Nicolae Iorga care spunea: o armată fără steag de cultură este o gloată, nu o oaste! Afirmația lui Nicolae Iorga este, de fapt, deviza pe care cred eu că trebuie să o capete toate instituțiile de cultură ale Armatei, care sunt, de fapt, un corolar important în devenirea și în imaginea de fapt a Armatei Române. Acest studio de arte plastice al Armatei, pe care îl deservesc de 40 și ceva de ani…

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): 1983 aţi spus.

Valentin Tănase: 1983. A luat fiinţă în forma de astăzi în 1945, dar el are o îndelungată tradiție. Primul colectiv de artiști plastici înrolați în slujba Armatei a fost alcătuit în 1877, în timpul Războiului pentru Independența României, când au fost chemați sub drapel artiști importanți ai epocii, în frunte cu Nicolae Grigorescu, artistul național, pictorul nostru național.

Alături de el au mai fost Oscar Obedeanu, a fost George Demetrescu Mirea, Sava Henția și pictorul și fotograful Carol Popp de Szathmári.

Ei, de fapt, sunt inițiatorii acestui prim studio de arte plastice. Mai apoi, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, la comanda șefului Marelui Cartier General al Armatei, generalul Constantin Prezan, a fost alcătuit un al doilea colectiv de artiști în slujba Armatei care să reflecte prin creațiile lor eroismul ostaşului român.

Din el au făcut parte mari pictori din perioada interbelică a noastră. Au fost acolo Camil Ressu, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, între pictori. Şi dintre sculptori Oscar Han, Cornel Medrea și Ion Jalea. Este nevoie de această parte culturală care să fie, de fapt, o efigie, o imagine a Armatei Române.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Eu sunt foarte bucuros și foarte onorat că suntem aici, la „Interviul săptămânii”, pentru că, asemenea multora din generația mea, am crescut cu ilustrațiile dumneavoastră în povestiri istorice, Dumitru Almaș, nu, și benzile desenate, revista „Cutezătorii”, sunt foarte mulți care știu aceste ilustrații și aceste picturi și care nu știu că sunt create de Valentin Tănase.

Valentin Tănase: Pentru mine, desenul a fost primul meu limbaj. Sigur că pe măsura creșterii în vârstă mi-am format un anume gen de desen realist. Şi m-a ajutat, pe lângă aceasta, și dragostea mea pentru istorie.

Am vrut de copil să cunosc marile fapte de arme ale înaintașilor noștri, cumva să mă impregnez cu acest trecut istoric. Încetul cu încetul, pe măsura anilor, am început să fiu mai apropiat, să înțeleg mai bine, de fapt, evoluția noastră istorică și încă din băncile școlii am încercat să desenez domnitori, voievozi, astfel că încă din anii liceului am reușit să fiu publicat în aceste reviste de adolescenți „Cutezătorii”, cu benzi desenate, planșe istorice, care m-au ajutat peste ani, după ce am absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, să realizez, împreună cu istoricul și scriitorul Dumitru Almaș, trei volume de povestiri istorice de format mare, cu multe ilustrații bogat exprimate, cu detalii care parcurg, practic, toată istoria noastră, începând de la daci şi romani și terminându-se, bineînțeles, atunci trebuia să se termine cu acea zisă Epocă de Aur.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Este foarte diferită scultura de pictură, pentru că ați început cu pictură, cu desen, cu benzi de senate, dar sunteți unul dintre cei mai mari sculptori ai României acum?

Valentin Tănase: În perioada adolescenței am fost fascinat de imensa personalitate a lui Michelangelo și mi-am propus, așa mi-am dorit, să devin sculptor. Când am vrut să mă înscriu pentru examenul de arte plastice la institutul de profil, m-am dus cu o mapă de desene la un profesor recunoscut din cadrul institutului, arătându-i lucrările mele și cerându-i o opinie.

El mi-a spus: pentru tine e mai bine să dai la grafică, pentru că stăpânești desenul, e mai dificil să intri la sculptură, dar o să poți face pe parcurs, dacă chiar te pasionează. Și cam acesta a fost adevărul.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Haideți să vorbim, dacă tot suntem la capitolul sculptură, despre monumentele foarte cunoscute cărora le-ați dat naștere.

Valentin Tănase: Este Monumentul Topogeodezilor Militari, care este la sediul acestei direcţii de topogeodezie, pe bulevardul Ion Mihalache. Mai este Monumentul Muzicii Militare…

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Cred că e cel mai recent.

Valentin Tănase: E cel mai recent; și în clipa de față este realizat în proporție de 70% Monumentul Transmisioniștilor Militari. Sunt multe așa. Sigur, primul și cel care m-a solicitat într-un mod deosebit a fost Monumentul Eroilor Militari Căzuţi la Datorie, pe care l-am realizat în anul 2010.

Și pentru că a fost o solicitare din partea ministerului ca să fie gata până la aniversarea Zilei Armatei, 25 octombrie, am avut un răgaz de doar patru luni. Norocul meu atunci că am avut șansa să angajez niște sculptori mai tineri, pentru că fără ajutorul lor nu puteam să-l fac în acest timp.

După aceea, practic, sunt foarte legat sufletește de cele două statui ecvestre ale lui Mihai Viteazul, pentru că Mihai Viteazul este eroul meu de suflet. L-am reprezentat în nenumărate picturi și desene, și pentru mine asta a fost ocazia să îl fac și în 3D, cum se spune. Primul monument a fost cel de la Târgu Mureș.

Cu această experiență câștigată, am vrut să fac un monument asemănător în București, la Brigada 30 Gardă, care poartă numele marelui domnitor. La Cluj, de pildă, am statuia generalului Gheorghe Mărdărescu, care a cucerit Budapesta în 1919, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Am la Buzău pe mareșalul Averescu, mai am un Averescu și aici, la București, în fața Mănăstirii Cașin. Am un bust Mihai Viteazul la Şelimbăr, un Ştefan cel Mare la Suceava… S-au adunat, în timp, mai multe lucrări de sculptură, care sunt pe mai multe coordonate.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Vă invit să revenim la pictură, la pictura „militară”. O frescă celebră este chiar aici, în Ministerul Apărării, și care a suscitat de-a lungul vremii multe discuții, apariții în presă.

Valentin Tănase: E adevărat. E o lucrare murală de mari dimensiuni, în care intră foarte multe personaje. Este nevoie de o diversificare a fizionomiilor, ca să nu fie stereotipe. Și acest lucru se practică încă din anii Renașterii.

Mai târziu, în epoca mai modernă, toate lucrările murale cuprindeau, între altele, și figuri contemporane.

Pictorul nostru național Theodor Aman a făcut mai multe scene – e un tablou celebru, solii turci primiți la Vlad Țepeș, în care apare și el în cortegiu. Așa că atunci când a trebuit ca eu să fac această frescă cu numeroase personaje – cred că sunt peste 50-60 de persoane acolo…

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Doar?! În toată fresca?

Valentin Tănase: Da; am vrut să fac o diversificare a fizionomiilor, a chipurilor. Şi atunci am abordat imaginile, portretele colegilor mei, în primul rând. Am foarte mulți colegi care sunt reprezentați în diverse chipuri. I-am adăugat și pe cei patru Beatles, care purtau plete și bărbi și se puteau foarte bine încadra în epocă, și sigur că, ca un fel de semnătură nescrisă, mi-am făcut și eu un autoportet. Şi alături de autoportretul meu l-am făcut pe tatăl meu în chipul episcopului care îl primește pe Mihai Viteazul la Alba Iulia.

Într-una din zile, când lucram la această frescă, soția mea a venit să vadă evoluția lucrării și, văzând portretul socrului său, mi-a zis: „Dar pe tatăl meu, care știi cât de mult te iubește, de ce nu-l faci și pe el undeva?” Întâmplarea a făcut că atunci, în 1994, socrul meu semăna foarte bine cu Traian Băsescu. În 1994, Traian Băsescu nu avea nicio funcție publică, așa că asemănarea cu el nu a fost sesizată de nimeni.

După 2005, când Traian Băsescu era deja președintele României, un ziarist a văzut asemănarea și a trâmbițat peste tot: „Ia uite, Traian Băsescu într-o frescă la Ministerul Apărării!” De aici s-a creat legenda. S-au făcut dezmințiri în presă, a intervenit inclusiv cunoscutul istoric Răzvan Theodorescu și, într-un final, chiar Traian Băsescu a venit aici, invitat la o ceremonie care s-a desfășurat chiar în fața frescei, și am avut ocazia să discut cu dânsul și mi-a zis: „Da, da, cunosc această anecdotă; și noi am dezmințit-o!”

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Ați avut onoarea de a fi invitat și apreciat și de Regele Mihai.

Valentin Tănase: În Cercul Militar Național, în Salonul Fondatorilor, deci, în prima sală importantă care se deschide înaintea Sălii de Marmură, la sugestia mea și cu acordul conducerii de atunci, am făcut portetele regilor și reginelor: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria.

Regele Mihai a fost invitat cu o anumită ocazie acolo, a văzut cele patru portrete și a dorit să afle cine le-a făcut și, aflând, m-a invitat la Palatul Elisabeta. Mi-a plăcut foarte mult figura Regelui Mihai: sobru, foarte reținut, dar cu o demnitate; cu o demnitate chiar regală. Ulterior acestei întâlniri ale noastre, regele mi-a solicitat mai multe lucrări. Am făcut, pentru Palatul CEC, toți cei patru regi, am făcut și pentru alte instituții care purtau numele unuia sau altuia dintre regii României.

Mi-a solicitat un bust al Regelui Carol I atunci când a ținut acel faimos discurs la împlinirea vârstei de 90 de ani, în fața Parlamentului, şi eu am făcut un bust Carol I. Şi toate astea au culminat cu bustul pe care mi l-a solicitat să-l fac în şoseaua Kisseleff, în acea piațetă care a căpătat denumirea de Piațeta Regelui.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Chiar este ultima întrebare, și e una retorică: în epoca deja a inteligenței artificiale, ce viitor mai are arta dumneavoastră?

Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri; se poate face și sculptură în 3D cu o imprimantă 3D. Dar arta făcută cu mâna, cu gândul, cu sufletul, cu inima eu zic că încă are un viitor.

Chiar dacă e făcută cu inteligența artificială, dacă nu se pune suflet în ea, dacă nu se pune trăire, atunci nu are viață.

Poate că, eu știu, peste nu știu câți ani, pictura făcută cu mâna să scadă foarte mult în interes, dar în clipa de față nu cred. Va fi întotdeauna nevoie de oameni, că nu cu mâna sau cu pensula pictează; pictează întotdeauna cu capul și cu inima.

O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 17:03

O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române au executat miercuri o nouă misiune umanitară pentru transportul a 12 pacienți...

O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române
Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:57

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale va lansa în 2025 12 programe majore de înzestrare pentru care va plăti, în...

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:44

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și-a extins prezența, cu efective și tehnică militară, la încă două grupuri de luptă ale NATO...

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:25

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării Angel Tîlvăr s-a întâlnit marți, la București, cu James O’Brien, asistentul pentru...

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 09:11

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta

Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 09:00

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire o facem în Polonia, unde noul an i-a regăsit pe militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:50

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În baza aeriană de la Ramstein a avut loc joi o nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina....

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:40

Sistemele Patriot vor ajunge în România în intervalul 2027-2029

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Pentagonul a atribuit companiei Raytheon Technologies un contract în valoare de aproape un miliard de dolari...

Sistemele Patriot vor ajunge în România în intervalul 2027-2029

Ziua Culturii Naționale  și „Eminescu – aer curat” la Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Ziua Culturii Naționale  și „Eminescu – aer curat” la Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Publicat de Camelia Teodosiu, 17 ianuarie 2024, 23:02

„Dacă poprul român dispare de pe fața pământului și rămâne o carte a lui Eminecu, lumea va știi cine au fost românii” – a spus, cu profunzime și atât de frumos, Mircea Eliade.

Într-un interviu realizat de poetul Nicolae Băciuț, în 1980, Nichita Stănescu spunea: ”Eminescu? E foarte greu să respiri după el, dar cu clipa în care el ne-a devenit nouă tuturor respiraţie, va trebui ca noi înşine, la rândul nostru, să fim respiraţie nenăscuţilor. Eminescu este pur, genuin, un aer curat”.

Momentele alese anul acesta, într-o ordine diferită de cea a derulării lor la Muzeul Satului, sunt reprezentative pentru simbolurile asociate Zilei Culturii Naționale – Eminescu și Nichita Stănescu.

Conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” își reamintește și ne împărtășește de fiecare dată, pe 15 ianuarie, că Biblia şi Poezia lui Eminescu sunt cele două cărţi de suflet, care o ajută să treacă peste momentele grele.

Vă invităm să ascultați această ediție specială a Bibliotecii de Bucurii realizată de Ziua Culturii Naționale cu fragmente de la evenimentele desfășurate la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

La vernisajul expoziției “Sub semnul marelui Eminescu”, unde sunt expuse lucrări ale artiștilor plastici, membrii ai Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP  (Uniunea Artăștilor Plastici) din România, îi ascultăm pe rând pe Doamna Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Marius Tița, critic de artă și pictorul Florian Mihăilescu.

Tot la vernisajul acestei expoziții – “Sub semnul marelui Eminescu”, pe care o puteți vizita la Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, actrița Doina Ghițescu a adus un frumos omagiu marelu nostru poet și a recitat 3 fragmente din 3 poeme.

De asemenea, în foaierul Sălii Victor Ioan Popa  de la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, au mai avut loc, de Ziua Culturii Naționale, ateliere de creație pentru copii – “Lacul codrilor albaștri”- coordonator Luminița Voica.

La vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română” realizată de editura Princeps din Ploiești, au fost expuse 80 de afișe și fotografii reprezentative pentru viața și opera poetului Nichita Stănescu.

Iar momentele artistice care au avut loc în Sala Victor Ioan Popa  de la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” au emoționat publicul care și-a manifestat admirația prin aplauze îndelungate.

Programul evenimentelor desfășurate pe 15 ianuarie 2024, de Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”:

  • Ateliere de creație pentru copii “Lacul codrilor albaștri”- coordonator Luminița Voica
  • Vernisajul expoziției de fotografie “Patria mea, limba română” realizată de editura Princeps din Ploiești – 80 de afișe și fotografii reprezentative din viața și opera poetului Nichita Stănescu
  • Proiecția filmului realizat la Ploiești, la Teatrul Toma Caragiu, In Memoriam Nichita Stănescu
  • “Pe lângă plopii fără soț”- moment artistic realizat de studenții UNATC
  • “O, rămâi!” recital de cântec și poezie în interpretarea Ansamblului Fluierașii de la Merișani
  • “Stelele-n cer”- recital al reprezentanților Asociației ArtPulse, studenți la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele de canto – conf.univ.dr. Iulia Isaev, respectiv conf.univ.dr. Claudia Codreanu.
  • Vernisajul expoziției “ Sub semnul marelui Eminescu”- lucrări ale artiștilor plastici, membrii ai Asociației Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România
    • Curatorii expoziției: Florian Mihăilescu și Cristian Olteanu.
    • Prezentator: Marius Tița, critic de artă

Realizator: Camelia Teodosiu

Fotografii: Camelia Teodosiu

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Biblioteca de bucurii joi, 30 noiembrie 2023, 13:14

Valahii din Moravia – monografie fotografică

În această ediție a emisiunii, așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o monografie fotografică despre valahii din Moravia. Oamenii de aici...

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Biblioteca de bucurii marți, 21 noiembrie 2023, 09:53

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

În Biblioteca de Bucurii ne întâlnim cu actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, umor și subtilitate artistică....

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii miercuri, 25 octombrie 2023, 16:39

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”

Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o....

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 28 septembrie 2023, 10:17

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii

Bun găsit în spațiul dedicat ideilor și subiectelor care inspiră frumusețea vieții. Pentru subiectul acestei ediții a emisiunii, m-am oprit...

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 10 august 2023, 16:57

Împreună pictăm Catedrala Mântuirii Neamului

În București, pe „Dealul Arsenalului”, mare construcție hărăzită să atingă Cerul. Este Catedrala Mântuirii Neamului cu semnificație...

Împreună pictăm Catedrala Mântuirii Neamului
Biblioteca de bucurii joi, 3 august 2023, 17:50

Aluniș Eco LiterArt  – Eco Numărători din 3 în 3

Practici și viziuni artistice adunate în proiectul „Aluniș Eco LiterArt” Bun găsit vă spune Camelia Teodosiu plină de inspirația adusă de...

Aluniș Eco LiterArt  – Eco Numărători din 3 în 3
Biblioteca de bucurii joi, 27 iulie 2023, 10:47

Esența Naturii în Uleiuri Magice

Ca de fiecare dată, vă întâmpin cu același „bun găsit”, în acest spațiu dedicat inspirației pentru tot ceea ce reprezintă frumusețea...

Esența Naturii în Uleiuri Magice
Biblioteca de bucurii joi, 13 iulie 2023, 14:39

Povești din Plaiul Alunișului

Poposim pe plaiul Alunișului – un loc de poveste cu o însemnătate aparte din punct de vedere spiritual, istoric, geografic și cultural....

Povești din Plaiul Alunișului

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la Arad!

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la Arad!
Foto: Sursa foto: Primăria Municipiului Arad/facebook

Publicat de Andra Radu, 13 ianuarie 2023, 15:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită la Arad prin mai multe evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu.

Centrul Cultural Județean, Școala Populară de Arte, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, Complexul Muzeal Arad și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” au organizat vineri de la ora 11:00, la Sala Marii Uniri, un eveniment dedicat zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.

Tot vineri, Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură organizează de la ora 18:30 la cinema ARTA un recital de poezie cu actorii Teatrului Clasic din Arad.

Angela Petrean-Varjasi și Zoltan Lovas vor aduce în fața publicului creații din opera marelui poet național Mihai Eminescu.

După recitalul de poezie, va fi proiectat singurul lungmetraj românesc care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă, „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban.

Intrarea este liberă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Expoziţie de stampe japoneze la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”!

Expoziţie de stampe japoneze la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”!
Foto: Sursa foto: Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»/facebook

Publicat de Andra Radu, 12 ianuarie 2023, 17:12 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

O expoziţie de stampe japoneze va fi oferită publicului şi turiştilor aflaţi în tranzit prin judeţul Maramureş cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, a anunţat, joi, Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.

Programul de vizitare al expoziţiei din data de 15 ianuarie este în intervalul 10:00 – 17:00 (ultima intrare la 16:30). Expoziţia se intitulează „Repere europene între tradiţii şi inovaţii şi a expoziţiei temporare de stampe japoneze BIJIN-GA: Femei frumoase, curtezane, gheişe”.

De asemenea, vizitatorii vor beneficia, de la ora 12:00, de un ghidaj de specialitate gratuit în expoziția permanentă pentru un grup maxim de 20 persoane.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Peste 500 de cărți donate de Radio Timișoara au ajuns la Vârșeț

Peste 500 de cărți donate de Radio Timișoara au ajuns la Vârșeț

Publicat de Andrei Cretoiu, 27 martie 2022, 23:16 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

Radio Timișoara a făcut, astăzi, o nouă donație de carte, cea de a treia, în Serbia, la Vârșeț. Peste 500 de cărți, selectate conform programelor școlare, au ajuns la sediul Consiliului național al minorității naționale române Vârșeț.

De aici, cărțile vor fi împărțite școlilor unde copiii învață în limba română în ciclul gimnazial și liceal. Au fost prezenți profesori și directori de școli din zona Vârșeț și zona Pancevo.

Ca și la întâlnirile anterioare, când s-au donat de fiecare dată tot peste 500 de cărți , desfășurate în octombrie 2021 și ianuarie 2022 și aceasta face parte din acțiunea „Badea Cârțan-Ai carte, ai parte” prin care am donat aproape 300.000 de cărți în țară și străinătate, și a beneficiat de sprijinul Consulatului general al României la Vârșeț și al Consiliului național al minorității naționale române Vârșeț.

Donația din ianuarie a fost făcută cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Și de această dată au fost prezenți colegii de la Radioteleviziunea Novi Sad și de la presa comunității românești.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Ziua Culturii Naționale într-un dialog pentru tihna sufletului

Ziua Culturii Naționale într-un dialog pentru tihna sufletului

Publicat de Camelia Teodosiu, 15 ianuarie 2022, 19:23

Vă invităm la o ediție specială realizată de Ziua Culturii Naționale marcată de interpreta de muzică populară Narcisa Băleanu, o reprezentantă a generației tinere care iubește poezia, muzica și teatrul.

Narcisa Băleanu are 28 de ani și este mesager al cântecului popular din Mehedinți. Născută pe malul Dunării, în Drobeta Turnu Severin, este un artist cu implicare deosebită în conservarea muzicii tradiționale românești fiind preocupată de artă, de comunicare și de poezie.
Debutul său muzical a avut loc la vârsta de 7 ani când a cântat la concursul „Floarea din Grădină”, la Sala Radio, din București, acompaniată de Orchestra Populară Radio, condusă de Paraschiv Oprea.

Articol integral și podcast pe romaniadenota10.ro

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Biblioteca de bucurii miercuri, 6 decembrie 2023, 22:11

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor

Social Skills in Blended Learning for better student Achievement Astăzi vom discuta despre un proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii...

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Valahii din Moravia – monografie fotografică
Biblioteca de bucurii joi, 30 noiembrie 2023, 13:14

Valahii din Moravia – monografie fotografică

În această ediție a emisiunii, așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o monografie fotografică despre valahii din Moravia. Oamenii de aici...

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Biblioteca de bucurii marți, 21 noiembrie 2023, 09:53

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

În Biblioteca de Bucurii ne întâlnim cu actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, umor și subtilitate artistică....

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii miercuri, 25 octombrie 2023, 16:39

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”

Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o....

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii joi, 28 septembrie 2023, 10:17

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii

Bun găsit în spațiul dedicat ideilor și subiectelor care inspiră frumusețea vieții. Pentru subiectul acestei ediții a emisiunii, m-am oprit...

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 10 august 2023, 16:57

Împreună pictăm Catedrala Mântuirii Neamului

În București, pe „Dealul Arsenalului”, mare construcție hărăzită să atingă Cerul. Este Catedrala Mântuirii Neamului cu semnificație...

Împreună pictăm Catedrala Mântuirii Neamului
Biblioteca de bucurii joi, 3 august 2023, 17:50

Aluniș Eco LiterArt  – Eco Numărători din 3 în 3

Practici și viziuni artistice adunate în proiectul „Aluniș Eco LiterArt” Bun găsit vă spune Camelia Teodosiu plină de inspirația adusă de...

Aluniș Eco LiterArt  – Eco Numărători din 3 în 3
Biblioteca de bucurii joi, 27 iulie 2023, 10:47

Esența Naturii în Uleiuri Magice

Ca de fiecare dată, vă întâmpin cu același „bun găsit”, în acest spațiu dedicat inspirației pentru tot ceea ce reprezintă frumusețea...

Esența Naturii în Uleiuri Magice

Spectacole lirice şi dramatice de Ziua Culturii Naţionale, la Timişoara!

Spectacole lirice şi dramatice de Ziua Culturii Naţionale, la Timişoara!
Foto: Sursa foto: Opera Națională Română din Timișoara/facebook

Publicat de Andra Radu, 14 ianuarie 2022, 17:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Ziua Culturii Naţionale este marcată, la Timişoara, printr-o serie de spectacole lirice şi dramatice ale instituţiilor culturale, prelegeri şi depuneri de jerbe la bustul poetului Mihai Eminescu.

Opera Naţională Română din Timişoara deschide şirul evenimentelor, vineri, de la ora 19:00, cu premiera „Creaţiunile lui Prometeu”, unicul spectacol de balet compus de Ludwig van Beethoven.

Conducerea muzicală îi aparţine invitatului Friederich Pfeiffer, iar scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, în coregrafia şi regia lui Ovidiu Matei Iancu (invitat). Pe scenă vor evolua Bogdan Rădăcină (Prometeu), Andrea Chiappetta (Zeus), alături de cuplurile: Bogdan Rădăcină/ Nanako Imai, Andrea Chiappetta/Manuela Ardelean, Flavius Popa/Alina Mihai, Sergiu Mihalic/Codruţa Bălan, Andrea Chiappetta/Carla Dukai.

În rolurile Zeilor: Olga Sfetcu, Alina Mihai, Raisa Kadar, Codruţa Bălan, Andrea Giurgiu, Iulia Duţă, Sayuki Totsuka, Larisa Clement, Flavius Popa, Sergiu Mihalic, Giuseppe Paolicelli, Antonio Bisogno, Darius Agrima, Sergiu Anghel.

Oameni: Andreea Mihalic, Nicolae Hamill, Naomi Ţurlui, Raluca Todosi, Federica Franceschini, Iustina Ciobanu, Melanie Izzo, Carla Dukai, Cristina Mârza, Teodora Bălăjel, Alexandru Pîntea şi Teodor Pătraşcu.

Pentru aceeaşi oră, Filarmonica Banatul a pregătit un concert coral susţinut de Corul „Ion Românu” al Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Iosif Todea. Soliştii Maria Oniţa (soprană), Cristian Ardelean (bariton), Emanuelle Nori (Tenor), Lucian Oniţa (bas), acompaniaţi la pian de Regina Csermak, alături de actriţa Daniela Torok vor susţine un program cu lucrări pe versurile lui Mihai Eminescu, semnate de Paul Constantinescu, V. Popovici, I. D. Chirescu, Aurel Eliade, Tudor Flondor, L. Profeta şi G. Şorban.

Teatrul Naţional din Timişoara prezintă în premieră spectacolul „Eminescu”, un scenariu pe texte din poezia şi publicistica Luceafărului poeziei româneşti, creat în cadrul CelebrART, program dedicat personalităţilor şi evenimentelor majore ale culturii româneşti şi universale şi face parte din noul mandat de management la Teatrul Naţional Timişoara.

Spectacolul va fi susţinut de actorii Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu şi Cristian Szekeres, în regia artistică semnată de Mihaela Lichiardopol; spaţiul scenografic îi aparţine Gabrielei Strugaru-Popa.

Institutului Francez din România la Timişoara anunţă, pentru sâmbătă, două evenimente literar-muzicale. Pe acordurile de violoncel ale Alexandrei Guţu, Robert Şerban şi Alexandru Condrache vor prezenta cea mai recent apărută carte a scriitorului Vasile Popovici, „Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea Cărtărescu”.

Muzeul Satului Bănăţean devine, sâmbătă, scena unui crâmpei al culturii naţionale, cu expoziţii, lansări de carte şi momente muzicale.

„Sunt trei expoziţii foto, ”Anotimpurile Satului Românesc”, ”Al cincilea anotimp – iarna în timp de pandemie de păpădie” şi ”Bănăţenii de altădată” – fotografii rarisime cu bunicii şi străbunicii noştri în port popular original şi originar, pe zone etnografice. Pe marginea subiectelor amintite vom avea adevărate mini conferinţe în care vor vorbi, pe lângă organizatorii expoziţiilor (Maria Hadiji, Borco Ilin şi Marius Matei), invitaţii de vază din domeniul etnografiei, artei fotografice şi muzicale, Camelia Burghele, Beatrix Leila Imre şi Cristian Graure,” anunţă directorul Muzeului, Dan Radosav.

Biblioteca Judeţean Timiş organizează, sâmbătă, la Secţia de Arte „Deliu Petriu”, de la ora 15:00, o întâlnire cu reprezentanţi ai minorităţilor din Banat, ca parte a unei importante contribuţii la proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Ziua Culturii Naționale la Radio România!

Ziua Culturii Naționale la Radio România!

Publicat de Andra Radu, 14 ianuarie 2022, 10:09 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011. Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este poetul care i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. Inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului eminescian nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate.

Va fi un weekend special la Radio România – toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune vor avea programe speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale: interviuri, reportaje, dezbateri, ediţii speciale, emisiuni dedicate.

„Niciodată în istoria noastră națională, artiștii nu au fost văzuți așa cum ar trebui să fie văzuți de către o națiune civilizată”, spune Mircea Cărtărescu în cadrul emisiunii speciale Cultura între extreme, moderată de Dan Vasiliu, produsă de Radio România Cultural și difuzată de toate posturile Radio România.

În cadrul acesteia se va vorbi, o dată în plus, despre discrepanțele din cultura românească, despre premiile internaționale prestigioase obținute de artiștii români, în contextul în care domeniul cultural este subfinanțat și nu reprezintă o prioritate pentru clasa politică.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorul Radu Jude, pianista Alexandra Dariescu, profesorul universitar Daniel David, criticul de teatru Cristina Modreanu și profesorul de filozofie Ștefan Motologa sunt invitații alături de care vor fi puse în dezbatere reușitele dar și provocările cărora trebuie să le facă față cultura și educația din România.

Ziua Culturii Naționale în sărbătoare și în dezbatere la Radio România Cultural

Ziua Culturii Naționale este, anul acesta, la Radio România Cultural, prilej de sărbătoare, dar și de dezbatere. Dăm tonul culturii este deviza postului Radio România Cultural care este în totalitate dedicat acestui fenomen. De aceea, este o bucurie faptul că pe 15 ianuarie cultura națională este, o dată mai mult, și în atenția altor mijloace media, dar și a autorităților și a întregii societăți românești.

Pe 15 ianuarie, de la ora 12:00, Radio România Cultural va transmite emisiunea specială Cultura între extreme, moderată de Dan Vasiliu.

Începând cu ora 16:00, Radio România Cultural va transmite în direct, în calitate de coproducător: Gala Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2021, care se va desfășura la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Pe parcursul zilei veți putea asculta vocile unor importanți oameni de cultură români extrase din Fonoteca de Aur a Radio România. Printre aceștia de numără: Cella Delavrancea, Eugen Ionescu, Gellu Naum, George Bacovia, Henri Coandă, Tudor Arghezi etc.

De la ora 19:00, Radio România Cultural va transmite în direct, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacolul organizat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Vor evolua nume celebre din România şi Republica Moldova printre care Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Oana Pellea, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Teodora Gheorghiu, Ruxandra Donose, Daniel Magdal, alături de orchestra Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta lui Tiberiu Soare.

Radio România Muzical va transmite în direct de la Sala Radio, vineri 14 ianuarie, începând cu ora 19:00, Concertul Orchestrei Nationale Radio dedicat Zilei Culturii Naționale, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, solist Răzvan Suma.

Pe 15 ianuarie, pe parcursul intregii zile, Radio România Muzical va difuza creaţii în interpretări românești de referință și lucrări din literatura muzicală românească, selecțiuni din concertul Gheorghe Zamfir-80, susținut la Sala Radio, muzică românească înregistrată în studiourile Radio România de pianistul Ștefan Vârtejaru, finalist al bursei Moștenitorii României muzicale şi, începând cu ora 18:30, transmisiunea în direct de la Ateneul Român a Concertului Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dedicat Zilei Culturii Naționale .

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Radio România invită posturile de radio private să se alăture demersului de conştientizare a importanţei şi a valorii patrimoniului cultural naţional, prin difuzarea a două piese de patrimoniu din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române: un fragment din poezia Luceafărul de Mihai Eminescu, în lectura istorică a lui George Vraca, din 1959, și Balada lui Ciprian Porumbescu, o înregistrare din 2020, în interpretarea lui Răzvan Stoica – vioară, Andreea Stoica – pian si Kamerata Stradivarius. Este un gest simbolic, un gest de unitate, de celebrare și reflecție asupra culturii române.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Ziua Culturii Naționale aniversată la Sala Radio, printr-un concert integral românesc!

Ziua Culturii Naționale aniversată la Sala Radio, printr-un concert integral românesc!

Publicat de Andra Radu, 11 ianuarie 2022, 13:54 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Primul concert al Noului An prezentat de Orchestra Națională Radio aduce pe scena Sălii Radio un repertoriu românesc 100%, într-un concert conceput special cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Vineri, 14 ianuarie 2022 (de la 19:00), îi veți aplauda pe doi muzicieni români care au purtat numele artei românești peste hotare: dirijorul Cristian Oroșanu – aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin și violoncelistul Răzvan Suma – care a prezentat peste 1000 de concerte și recitaluri pe toate continentele și a înregistrat 12 albume până în prezent.

Programul serii cuprinde integral lucrări semnate de compozitori români: Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, Constantin Dimitrescu – Dans ţărănescSerenada română, Paul Constantinescu – Cântec vechi – lucrări ce îl au ca solist pe Răzvan Suma – și Marțian Negrea – Suita Prin Munţii Apuseni.

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester (DSO) Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la DSO Berlin.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară.

Solist al Orchestrelor Radio și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul Răzvan Suma dezvoltă o bogată carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele.

Cu o carieră concretizată în cele 12 albume ale sale, Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, artistul a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach, CD realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.

Răzvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg grație turneelor naționale și internaționale pe care le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german și apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul român în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017). Turneul „Vă plaCello?” – 2018 – a adus o nouă abordare artistică în activitatea violoncelistului Răzvan Suma.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.

Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale

15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 15 ianuarie 2021, 14:27 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011. Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este poetul care i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare. Inteligenţa lui, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului eminescian nu au rămas neobservate, ci au fost apreciate.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Lucia Juncu, un artist plastic al reflecțiilor profunde

Lucia Juncu, un artist plastic al reflecțiilor profunde

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 28 ianuarie 2020, 13:15 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19

Absolventă a Institutului de Arte din Chișinău, Facultatea de Arte Plastice (1989-1995) și a cursurilor private de compoziție, desen și pictură la Institutul de Arte din Talin, Lucia Juncu este  un artist cunoscut, debutul său fiind consemnat în 1980 la Expoziția Unională a Școlii de Arte Plastice din Moscova, URSS.

Participarea la expoziții naționale (amintim câteva: Expoziția anuală de Artă Contemporană de la Chișinău, Centrul Expozițional Constantin Brâncuși din Chișinău, Centrul Krasnaia Pesnia în cadrul ediției a noua a Festivalului de Film de la Moscova) îi va conferi statutul de artist plastic consacrat.

S-a evidențiat și ca restaurator al bisericilor Sfântul Dumitru și Stavropoleos din București și ”Înălțarea Domnului” din comuna Dobrești, Argeș. Sensibilitatea artistului plastic se va reflecta în producerea emoției estetice și în crearea unui univers emoțional, în care Lucia Juncu pendulează între expresia fizionomiilor candide și fața fără chip a personajelor din peisajele expuse recent  la Galeria Artelor de la Cercul Militar Național din București în ianuarie 2020.

Personalitate artistică manifestată în pictură, acuarelă și ca restaurator de pictură murală bisericească, Lucia Juncu își prezintă creațiile cu o modestie susținută de delicatețea unei emoții artistice catalizatoare de impresii generatoare de reflecții profunde.

Și nu întâmplător, sentimentul de românism pe care îl resimte cu acuitate, a determinat-o să expună în București, în perioada în care se aniversa Ziua Culturii Naționale, un popas prin arta veritabilă în universul de creație românesc validat de timp.

Vă oferim spre audiție o emisiune radiofonică realizată în studioul Societății Române de Radiodifuziune în genar 2020 și difuzată la Radiodifuziunea ungară, MTVA, emisiunile în limba română. Regia tehnică: Florin Bordeiașu.

Un Ceas de taină cu Lucia Juncu.

 

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în structura centrală a  Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune

 

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

15 ianuarie – 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu!

15 ianuarie – 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu!

Publicat de Andra Radu, 15 ianuarie 2020, 13:53 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20

Se împlinesc 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Eminescu a fost supranumit „Luceafărul poeziei româneşti” şi a rămas cel mai important reprezentant al romantismului din literatura română, un remarcabil erudit şi militant activ pentru dreptul la existenţă naţională a poporului român.

Poetul Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. Din 1860 până în 1963, a urmat cursurile Liceului german din Cernăuţi, apoi s-a retras ca elev particular. În 1864 s-a angajat copist la Tribunalul din Botoşani, iar din 1865 a devenit custode al bibliotecii profesorului său, Aron Pumnul.

După moartea lui Aron Pumnul, tânărul Eminovici (numele poetului la naştere) a plecat în Transilvania, la Blaj şi Sibiu, unde şi-a continuat studiile liceale. A ajuns apoi la Bucureşti, urmând trupele de teatru Tardini-Vlădicescu, Iorgu Caragiale (1866-1868), Mihail Pascaly (1868), fiind copist şi sufleur, apoi a ajuns la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a fost angajat ca sufleur.

În perioada 1869-1872 a fost „student extraordinar” la Facultatea de Filosofie de la Viena, unde a audiat cursuri de filosofie, drept, economie politică, filologie romanică, ştiinţe. Aici a făcut parte din societatea literar-socială „România” şi din cea literar-ştiinţifică „România jună”. Tot la Viena l-a cunoscut pe Ioan Slavici.

În 1872 o cunoaşte, la Viena, pe Veronica Micle, cea care a devenit apoi marea lui iubire.

Primele încercări de poezie ale lui Mihai Eminescu datează din ianuarie 1866, când a debutat cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o M. Eminovici, care era închinată memoriei profesorului său.

În 1870 a început să colaboreze la revista ieşeană „Convorbiri literare”, unde a publicat poezia „Venere şi Madonă”, poemul „Epigonii”, povestea „Făt-Frumos din lacrimă”, urmate în 1871 de poeziile „Mortua est”, „Înger de pază” şi „Noaptea”.

Primul şi singurul volum de poezii tipărit în timpul vieţii lui Mihai Eminescu a apărut la 21 decembrie 1883, purtând titlul „Poesii”. Ulterior, au mai fost publicate două ediţii – în 1885 şi în 1888.

Cartea a fost tipărită când Eminescu nu era în ţară. Deja se afla internat într-un sanatoriu în Germania, în 1883 apărând primele semne ale bolii. Volumul cuprindea 61 de poezii, plus trei variante la „Mai am un singur dor”.

Pe lângă poezie, Mihai Eminescu a publicat şi proză („Sărmanul Dionis”, „Făt-Frumos din lacrimă”), nuvelă fantastică („Cezara”), povestiri, schiţe, teatru ş.a.

Boala lui Eminescu avansa, iar în primăvara anului 1888 s-a stabilit la Botoşani, la sora sa Henrieta.

În iulie, acelaşi an, a plecat pentru tratament la băile din Hall, în Austria. La întoarcere, s-a mutat în Bucureşti, însoţit de Veronica Micle.

Grav bolnav, Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. Două zile mai târziu, în 17 iunie, a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.

La 28 octombrie 1948 devine membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale.

Pe mai multe clădiri din ţară va fi proiectat portretul poetului Mihai Eminescu. La Iaşi, unde marele poet a locuit în două perioade ale vieţii sale, va avea loc, astăzi, un eveniment omagial.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Eminescu a fost o personalitate incomodă pentru contemporani

Eminescu a fost o personalitate incomodă pentru contemporani

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 12 ianuarie 2018, 19:28 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

 

Românii îl sărbătoresc pe poetul Mihai Eminescu, la 168 de ani de la naşterea sa în data de 15 ianuarie și totodată din 2011 încoace la această dată sărbătorim și Ziua Culturii Naţionale. Și cine ar putea să ne vorbească mai frumos despre însemnătatea acestei zile decât doyen-ul catedrei de limba și literatura română a Facultății Pedagogice „Juhász Gyula” din cadrul Universității de Științe din Seghedin, domnul profesor dr. Gheorghe Petrușan, cunoscut eminescolog, invitat în studioul emisiunii „O voce românească” din Seghedin.


 

A consemnat: Iulia Kaupert, redactor coordonator, MTVA Emisiunile în limba română

Compozitor și interpret: Livia Daniel, Chitighaz

Foto: Iulia Kaupert

 

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

12 proiecte pentru Ziua Culturii Naţionale 2018

12 proiecte pentru Ziua Culturii Naţionale 2018

Publicat de adinaiftime, 7 ianuarie 2018, 18:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

Douăsprezece proiecte pentru Ziua Culturii Naţionale 2018 vor primi finanţare din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), care a alocat pentru această sesiune suma de 250.000 de lei.

Proiectul „Cazinoul din Constanţa. Pariază pe cultură” a primit cel mai mare punctaj – 92 – şi urmează să fie desfăşurat în perioada 14 – 31 ianuarie.

Celalte proiecte vor avea loc în localităţi precum Bucureşti, Mogoşoaia, Ploieşti, Titu, Iaşi, Sibiu, Târgu-Jiu, Braşov, dar şi Castellon (Spania) – organizat de Institutul Hispano Român -, şi Liverpool (Anglia) – organizat de Learning & Development Multicultural Centre.

Un număr de 17 proiecte au fost respinse din raţiuni administrative, dosarele depuse fiind incomplete, potrivit unui anunţ publicat joi pe site-ul instituţiei.

Ziua Culturii Naţionale a fost instituită prin Legea nr. 238/2010: autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile. Finanţarea proiectelor dedicate Zilei Culturii Naţionale se face în baza acestei legi.

Valoarea maximă a sprijinului financiar pe proiect/ acţiune acordat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este de 25.000 de lei.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Concertele lunii ianuarie la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Concertele lunii ianuarie la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Publicat de adinaiftime, 4 ianuarie 2018, 19:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

LUNI 15 IANUARIE 2018, ORA 19.00, SALA LAHOVARI, RM. VÂLCEA

Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii „Ion Dumitrescu și actori ai Teatrului Municipal „Ariel” din Rm. Vâlcea vă prezintă spectacolul dedicat ZILEI CULTURII NAȚIONALE

„EL N-A FOST CÂND ERA, EL E CÂND NU E”

Corul Academic „Euphonia”

Dirijor: AUREL POENARU

Recită actorii: CĂTĂLINA SIMA, MĂDĂLINA FLOROAICA, ANCA OLTEANU, JULLIET ATTOH, CAMELIA CONSTANTIN, ALIN PĂIUȘ și DAN CONSTANTIN

Light Designer: IONUȚ MIHALACHE

LUNI 22 IANUARIE 2018, ORA 19.00, SALA LAHOVARI, RM. VÂLCEA

ANOTIMPURILE – Antonio VIVALDI

Orchestra de cameră a filarmonicii

Dirijor: FLORIN TOTAN

Solistă: MEDA STANCIU – vioară

LUNI 29 IANUARIE 2018, ORA 19.00, SALA LAHOVARI, RM. VÂLCEA

CONCERT SIMFONIC

Orchestra simfonică a filarmonicii

Dirijor: MĂDĂLIN VOICU

Solist: MARIA MARICA – vioară

În program:

Johann Sebastian BACH – Concert pentru vioară și orchestră în la minor, BWV 1041

Wolfgang Amadeus MOZART – Simfonia nr. 33, K. 319, Si Bemol Major

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii:

http://filarmonica-valcea.ro/ sau pagina de facebook a filarmonicii:

Filarmonica Ion Dumitrescu Valcea@filarmonica.valcea

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Proiectul Corbii Albi la Seghedin

Proiectul Corbii Albi la Seghedin

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 19 ianuarie 2017, 10:51 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:28

Vineri, 13 ianuarie, la Seghedin s-a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale şi ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. Evenimentul a avut loc la la Catedra de limba şi literatura română a Institutului Pedagogic Juhász Gyula a Universităţii din Seghedin, invitaţi fiind jurnalişti profesionişti români şi maghiari, membri ai Clubului Media Corbii Albi din Cluj Napoca. Aceştia au vorbit despre proiectul Corbii Albi iniţiat în urmă cu câţiva ani, proiect ce militează pentru convieţuirea constructivă dintre diferite comunităţi etnice, fie ele din România sau din afara graniţelor acesteia. Membrii clubului sunt adepţii dialogului, folosind cuvântul bine plasat ca o armă convingătoare, dar inofensivă. Jurnaliştii au prezentat antologia Corbii Albi 2015 şi au oferit o bursă lunară de 100 de euro pentru un student român din Ungaria – în cazul nostru tânărului Cristian Ardelean din Micherechi, care este anul I. la catedra de română din Seghedin.

(Secvență din interviul cu redactorul-șef al redacției Corbii Albi, Szabó Csaba și cu studentul Cristian Ardelean)

Corespondenta emisiunii „O voce românească” la Budapesta Gabriela Enea Elekes, referent la Editura Didactică din Ungaria şi Președinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Budapesta, a vorbit despre traducerile în limba maghiară ale operei lui Mihai Eminescu. La rândul său profesorul dr. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoconducerii Românilor din Seghedin şi al Autoguvernării Româneşti din Judeţul Csongrad, fost șef de catedră, a promis la rândul său, că de acum încolo şi aceste două organizaţii vor oferi burse liceenilor români din Ungaria, pentru a-i încuraja să se înscrie la Catedra de Limba și Literatura Română din Seghedin. Evenimentul a fost onorat şi de ambasadorul României în Ungaria, dl. Marius Lazurca.

A consemnat: Iulia Kaupert, redactor coordonator MTVA – Radiodifuziunea Ungară, Emisiunile în limba română

(foto: lector Marieta Gavra)

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Evenimente ale Editurii Casa Radio de Ziua Culturii Naţionale

Evenimente ale Editurii Casa Radio de Ziua Culturii Naţionale

Publicat de Andrei Cretoiu, 13 ianuarie 2015, 12:45

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie, odată cu ziua poetului Mihai Eminescu, este celebrată de Editura Casa Radio prin două evenimente editoriale speciale.

Editura Casa Radio vă invită joi, 15 ianuarie, de la ora 18:30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, din Strada Arthur Verona nr. 13-15, la o audiţie specială Tudor Vianu şi la o dezbatere despre importanţa personalităţii acestuia pentru cultura română pornind de la dublul CD Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în colecţia Lecturi pe întuneric. La dezbatere vor participa criticul şi teoreticianul literar Carmen Muşat, Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor şi profesor la Universitatea Bucureşti, criticul literar George Neagoe şi Luigi Bambulea, critic şi eseist. Aceştia vor prezenta noi aspecte din activitatea ultimul mare cărturar român – Tudor Vianu, profesor, critic, estetician, filosof al culturii…

Audiobook-ul Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice reprezintă un eveniment editorial absolut. Cele două CD-uri conţin 11 conferinţe radiofonice istorice din Arhivele Radio România, înregistrări realizate între 1955 şi 1964 de Tudor Vianu. În aceste studii radiofonice Vianu i-a analizat pe Mihai Eminescu, George Coşbuc, Tudor Arghezi, Nicolae Labiş, Cervantes, Goethe, Victor Hugo, Shakespeare, iar audiobook-ul dezvăluie şi o altă ipostază, mai puţin cunoscută a profesorului, cea de poet. Difuzat în premieră în seara zilei de 26 aprilie 1964, poemul Shakespeare avea să fie ultima înregistrare radiofonică a lui Tudor Vianu. O lună mai târziu, pe 21 mai, cărturarul se stingea din viaţă. Se încheia astfel o activitate radiofonică de 35 de ani. Începând din 1929, Tudor Vianu a susţinut la microfonul radioului public peste 100 de conferinţe.

„Cele 11 conferinţe şi poemul Shakespeare, citite la Radio România, între 1955 şi 1964, dezvăluie trăsăturile unui spirit umanist, înrudit cu seniorii criticii socio-literare de astăzi: M.H. Abrams, George Steiner sau Harold Bloom. Glasul profesorului sună plin, uneori cu infuzii oraculare la pasaje extrase din opere, şi totdeauna cu accente bine calibrate asupra explicaţiilor, a interogaţiilor, a problematizărilor şi a controverselor. Ultima silabă este (de)stinsă, ca şi cum faptelor nu le-ar trebui demonstraţii. Vorbitorul îşi îmbracă monologul într-un simpozion cu trecutul şi prezentul…” (George Neagoe, Proba magistraturii. Cum se vorbeşte despre cărţi, fragment din booklet).

Partener media: Radio România Cultural.

* * *

Editura Casa Radio marchează Ziua Culturii Naţionale şi prin lansarea primului compact-disc realizat de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie, ora 20:30, în foaierul Ateneului Român, la finalul concertului susţinut, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, de Orchestra Română de Tineret aflată sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal. Domnia sa şi violoncelistul Marin Cazacu – fondator al reputatului ansamblu, vor participa la lansarea albumului.

Compact-discul cuprinde o selecţie de piese remarcabile, pentru orchestră mare, din repertoriul românesc, creaţii ale lui George Enescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Béla Bartók şi Grigoraş Dinicu.

După cum evidenţia muzicologul Oltea Şerban-Pârâu în prezentarea albumului, prin aceste înregistrări, realizate în 2012 la Radio România, „dirijorul Cristian Mandeal îşi vede răsplătită insistenţa asupra detaliului, ca parte a unui întreg plin de distincţie şi personalitate. (…) Orchestra Română de Tineret a ajuns în doar şase ani să devină nu doar un loc de întâlnire a celor mai talentaţi şi valoroşi tineri muzicieni români, ci un loc în care excelenţa artistică reprezintă motorul motivaţional principal al tuturor muzicienilor.”

Dirijor permanent al Orchestrei Române de Tineret, Cristian Mandeal a colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea şi cu solişti de renume. A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţiile 2001 şi 2003. A realizat numeroase înregistrări pe compact-discuri şi discuri LP cu muzică de operă, simfonică şi de film. Începând din 2005, Cristian Mandeal a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester.

Iniţiat de Marin Cazacu, proiectul Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană, unde sunt selectaţi cei mai buni tineri muzicieni din întreaga ţară, a debutat în 2008, la Sinaia, ca rezultat al necesităţii racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. Prin strădaniile fondatorului său, violoncelistul Marin Cazacu, şi a dirijorului permanent Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret a ajuns în câţiva ani la un nivel artistic de excepţie, devenind în 2011 membră a Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (EFNYO). La ultima sa apariţie internaţională, în iunie 2014, orchestra a triumfat pe scena Filarmonicii din Berlin în cadrul Festivalului Young Euro Classic.

Din luna mai 2014, activităţile Orchestrei Române de Tineret sunt organizate de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, al cărui manager este Marin Cazacu.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical

Mai multe detalii pe www.edituracasaradio.ro

Lansare de carte Andreea Lichi – un gest de omenie pentru un suflet frumos!
Cultură marți, 25 august 2020, 14:58

Lansare de carte Andreea Lichi – un gest de omenie pentru un suflet frumos!

Andreea Lichi este o tânără de 20 ani, pentru care viața înseamnă numeroase provocări și încercări. De 6 ani, din cauza unui accident...

Lansare de carte Andreea Lichi – un gest de omenie pentru un suflet frumos!
Comunicat de Presă – Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST 2020!
Cultură marți, 25 august 2020, 14:30

Comunicat de Presă – Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST 2020!

Comunicat de Presă Festivalul Hermannstadt Fest! Festivalul Internaţional „HERMANNSTADTFEST”! Ediţia a VIII-a – 2-4 septembrie...

Comunicat de Presă – Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST 2020!
Update la Festivalul Național de Creație și Interpretare MAMAIA COPIILOR – Ediție specială 2020 – Creație on-line!
Cultură miercuri, 19 august 2020, 08:40

Update la Festivalul Național de Creație și Interpretare MAMAIA COPIILOR – Ediție specială 2020 – Creație on-line!

Comunicat de Presă Festivalul Național de Creație și Interpretare MAMAIA COPIILOR! Acum 20 de ani, doi compozitori AUREL MANOLACHE și DUMITRU...

Update la Festivalul Național de Creație și Interpretare MAMAIA COPIILOR – Ediție specială 2020 – Creație on-line!
DSC_0789.Festivalul national CRIZANTEMA DE AUR.foto by Bogdan Dragomir
Cultură miercuri, 29 aprilie 2020, 13:56

Preselecții, în perioada 20 mai – 20 iunie 2020, pentru Concursul de Interpretare și Concursul de Creație ale Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 53-a, Târgoviște!

COMUNICAT DE PRESĂ   Ref.: Preselecții, în perioada 20 mai – 20 iunie 2020, pentru Concursul de Interpretare și Concursul de Creație ale...

Preselecții, în perioada 20 mai – 20 iunie 2020, pentru Concursul de Interpretare și Concursul de Creație ale Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 53-a, Târgoviște!
Cultură vineri, 4 octombrie 2019, 10:08

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 52-a, 2019, cu tema „Comori ale Romanţei – patrimoniul poetic şi satul românesc”

COMUNICAT DE PRESĂ Vă facem cunoscut că, în perioada 17-19 octombrie 2019, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei...

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 52-a, 2019, cu tema „Comori ale Romanţei – patrimoniul poetic şi satul românesc”
Cultură miercuri, 21 august 2019, 12:13

Enigme pe portativ – o culegere de rebusuri muzicale realizată de Alexandra Veronica Stroe!

Am primit o carte în dar, la Radio, mi-a plăcut foarte mult ideea și realizarea acestui proiect! Felicitări, Alexandra Veronica Stroe și...

Enigme pe portativ – o culegere de rebusuri muzicale realizată de Alexandra Veronica Stroe!
Cultură marți, 28 mai 2019, 12:26

Preselecții pentru Concursul de Interpretare și Concursul de Creație ale Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 52-a!

COMUNICAT DE PRESĂ Vă facem cunoscut că în perioada 17-19 octombrie 2019 se va desfășura în municipiul Târgoviște cea de-a 52-a ediție a...

Preselecții pentru Concursul de Interpretare și Concursul de Creație ale Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 52-a!
Cultură miercuri, 27 martie 2019, 11:16

S-a redeschis drumul către Sarmizegetusa Regia

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara au verificat modul în care au fost executate lucrările de reparaţii şi au decis că acesta...

S-a redeschis drumul către Sarmizegetusa Regia