În 2023, în perioada 16-22 ianuarie se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, marcarea acesteia având drept scop creșterea gradului de conștientizare a importanței screening-ului de col uterin.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) a fost lansată în 2007, pentru a informa populația feminină în privința cauzelor acestui tip de cancer și pentru a atrage atenția asupra mijloacelor de prevenire.
Cancerul de col uterin (numit și cancer cervical) reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani, conform site-ului http://www.sant.ro.
Boala este provocată de infecția cu HPV (Virusul Papilloma Uman) dar poate fi prevenită prin vaccinare. Organizația Mondială a Sănătăţii estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte cu 21% până in anul 2025.
Romania are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an din întreaga Uniune Europeană. Prevenţia pe termen mediu poate fi reprezentată de un program de screening cu testul Babeş-Papanicolau, la nivelul întregii populaţii.
Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinată prin vaccinare împotriva infecţiei cu virusul HPV.
Programele de prevenţie sunt mult mai eficiente şi mai puţin costisitoare decât tratamentele curative. Ministerul Sănătăţii plăteşte anual 60 de milioane de euro pentru pacientele bolnave de cancer de col, în vreme ce desfăşurarea unui program de prevenţie prin vaccinare împotriva HPV pentru 70% dintre persoanele specifice este în valoare de 10,5 milioane de euro.
Centru de vaccinare cu noua variantă de ser împotriva COVID-19, în județul Harghita!
Publicat de Andra Radu,
22 decembrie 2022, 14:50 / actualizat: 22 decembrie 2022, 17:32
În județul Harghita există un singur centru de vaccinare cu noua variantă de ser împotriva COVID-19, din cauza interesului scăzut pentru vaccinare.
Centrul este situat în incinta Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, iar vaccinarea se face strict pe bază de programare și doar atunci când există suficienți doritori astfel încât să fie alocat și personal medical în acest sens.
Primele 24 de persoane au fost vaccinate marți, săptămâna aceasta, iar mâine va avea loc o nouă rundă de vaccinări cu personal medical.
Noi programări se vor face, cel mai probabil, pentru anul viitor, a precizat coordonatorul centrului, medicul epidemiolog Sergiu Sîrgeorzan.
Rapelul cu noua variantă a vaccinului COVID-19 se poate administra tuturor persoanelor care au o schemă completă de vaccinare, adică trei doze cu Pfizer sau o doză cu Johnson.
Primele doze din noua variantă de vaccin împotriva Covid au ajuns săptămâna trecută în județul Harghita.
O parte au fost alocate centrului de vaccinare, iar mai puțin de 200 de doze au fost distribuie medicilor de familie care, până acum, nu au raportat nici o administrare, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Harghita.
În județul Alba se reia imunizarea împotriva virusului HPV. Aproape 1.300 de doze de vaccin vor fi distribuite, de miercuri, 7 decembrie, medicilor de familie.
Direcția de Sănătate Publică precizează că cifra acoperă cererile restante, depuse începând din octombrie 2021.
În județ, vaccinarea HPV a fost decalată din cauza dozelor insuficiente, raportat la solicitările făcute de către părinți, menționează DSP.
Instituția apreciază că, prin recepționarea de la Ministerul Sănătăţii, la finalul lunii noiembrie, a 1.290 de doze de vaccin Gardasil, se ajunge la zi cu imunizarea împotriva virusului HPV.
Vaccinarea împotriva infecției cu HPV se realizează la solicitarea părinților/reprezentanților legali, adresată medicului de familie, și e disponibilă numai pentru fetele care, la data solicitării, se încadrează în grupa de vârstă 11-18 ani.
DSP Alba menționează că, la momentul actual, un singur produs este autorizat şi, ca urmare, este utilizat pentru vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV, respectiv Gardasil 9.
Aproape șapte mii de doze de vaccin pneumococic vor ajunge la Constanța, pentru imunizarea bebelușilor.
Ministerul Sănătății a anunțat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, 178.000 de doze vor fi livrate în teritoriu, iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța va primi 6.950 de doze.
Vaccinul pneumococic se administrează la două, patru și 11 luni. Potrivit DSP, în județul Constanța, medicii au la dispoziție toate vaccinurile cuprinse în schema națională și nu există sincope în imunizarea gratuită a copiilor.
Ministerul Sănătății a mai anunțat, ieri, că 130.000 de doze de vaccin hepatitic B, contractate la începutul lunii trecute, vor fi livrate la mijlocul lui noiembrie.
Totodată, pentru vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani.
Pacienții depistați pozitiv cu COVID-19, care au simptome ușoare sau medii și nu au nevoie de oxigenoterapie, beneficiază de investigații medicale și de tratament în regim ambulatoriu, la cele 5 centre de evaluare din județul Brașov:
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov;
Spitalul Municipal Săcele;
Asociația Centrul Rezidențial pentru Vârstnici Maria;
Spitalul Municipal Doctor Aurel Tulbure Fărăraș;
Spitalul Orășenesc Rupea..
„Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Brașov are încheiate contracte cu cele 5 unități sanitare în vederea asigurării accesului mai rapid al pacienților la analize specifice și tratament pentru COVID-19, pentru toate cazurile care nu necesită internarea în spital și care pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor medicilor de familie și a medicilor care lucrează în cadrul centrelor de evaluare”, a precizat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Ancuța Daisa.
Vaccinarea împotriva virusului Sars-Cov-2 se poate face, începând cu 1 iulie, doar în cabinetele medicilor de familie.
Peste 1.300 de doze de vaccin HPV au fost administrate anul trecut în județul Mureș la fete de peste 11 ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare împotriva virusului papiloma uman, virusul responsabil de declanșarea cancerului de col uterin.
Vaccinul se administrează în trei doze la interval de două luni.
Medicii de familie au trimis și anul acesta lista cu persoanele care au solicitat vaccinul, iar dozele sunt suficiente, precizează șeful DSP Mureș, Iuliu Moldovan.
De asemenea, medicii de familie spun că nu au sincope în aprovizionarea cu vaccin anti HPV și tot mai multe persoane îl solicită. Medicul de familie din Târgu Mureș, Monica Pușcaș, crede că și băieții ar trebui vaccinați.
Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea asociată cancerului de col uterin, prin urmare cazurile sunt de două ori și jumătate mai multe, iar mortalitatea de patru ori mai mare.
Începând de astăzi, copiii cu vârstele între cinci şi 11 ani pot fi vaccinaţi împotriva COVID-19 la centrul din Cantina Municipiului Sibiu.
„Primăria Sibiu a operaţionalizat un flux nou de vaccinare la centrul de la Cantina Municipiului Sibiu (Calea Guşteriţei, nr. 22), dedicat copiilor cu vârsta între 5 şi 11 ani. Pentru aceasta, a fost asigurat personalul necesar, s-au făcut amenajările pentru respectarea circuitelor separate, indicate în normative, şi s-au achiziţionat echipamente medicale adaptate specificului pediatric.
Vaccinarea copiilor în acest centru va începe de miercuri, 26 ianuarie. Procesul de vaccinare se va desfăşura zilnic, de luni până duminică, între orele 08:15 – 19:45. Părinţii se pot prezenta cu copiii direct în centru sau pot face o programare pe platforma naţională de programări: vaccinare-covid.gov.ro, din contul lor, pentru centrele marcate cu P_PED”, se arată în comunicat.
De asemenea, este în continuare activ şi un flux dedicat persoanelor cu vârsta de peste 12 ani, deschis conform aceluiaşi program.
Un număr de 348.000 de doze de vaccin Janssen vor ajunge astăzi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
Conform CNCAV, dozele de vaccin vor fi distribuite după cum urmează:
Centrul Naţional de Stocare Bucureşti – 156.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Braşov – 43.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj – 36.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanţa – 31.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova – 40.800 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iaşi – 40.800 doze.
Până la acest moment, România a recepţionat 2.815.500 doze de vaccin produse de compania farmaceutică Johnson & Johnson, iar 1.634.572 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul naţional şi Centrele regionale de depozitare, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
Raed Arafat: “Oamenii trebuie să se vaccineze și să înțeleagă că aceasta este poate singura soluție pentru a evita un nou val și pentru a reduce actualul impact al acestui val”
Invitat la rubrica săptămânală “Subiectul Săptămânii” a fost Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. În această perioadă sunt transportați în Uniunea Europeană o serie de pacienți de la București cu un avion de transport C-27 Spartan.
Avionul va ateriza la Târgu Mureș de unde va lua pacienți pe care îi va deplasa în Cehia. Mai multe despre acest subiect, despre această colaborare ne-a spus Raed Arafat în interviul pe care l-a realizat Anca Făgăraș de la Jurnal Militar Târgu Mureș.
Anca Făgăraș (reporter): Domnule Arafat, bun venit la Subiectul săptămânii. Avem cel mai mare număr de pacienți internați în secțiile ATI. Care ar fi media acestor zile?
Raed Arafat: Acum suntem la 1.500 și ceva de pacienți, plus pacienții aflaţi în UPU. Deci noi în ultima perioadă am avut 1.700-1.800, chiar am depășit 1.800 de pacienți internați în secțiile de ATI și pe lângă pacienții în stare critică aflat și ventilat în cadrul unităților de primiri urgență.
Anca Făgăraș (reporter): Uniunea Europeană ne-a venit în ajutor cu materiale sanitare, cu medicamente, dar și cu tratarea pacienților COVID cu forme grave. Chiar marți 2 noiembrie, o aeronavă militară configurată pentru misiuni medicale a efectuat un transport umanitar către Germania cu 6 pacienți români aflați în stare gravă. Este evident că sunt decizii importante ce țin de viețile oamenilor care trebuie luate rapid. Este complicată procedura aceasta de transfer?
Raed Arafat:Acolo unde am fost primit lucrurile au decurs foarte repede. Noi cu Germania am avut trei transferuri, unul luni cu o aeronavă de la forțele aeriene germane, tot cu şase pacienți, unul marți cu aeronava Forţelor Aeriene România, cu un echipaj SMURD la bord, tot şase pacienţi, şi marţi a fost ultimul transfer, pentru că Germania ne-a primit cu 18 pacienţi, aşa că am dus 18 pacienţi în Germania. Dar noi am mai dus şi în Polonia, am dus şi în Ungaria, am dus în Austria pacienţi şi urmează să mai ducem în Cehia şi în Danemarca până se linişteşte situaţia la noi şi decongestionăm UPU.
Anca Făgăraș (reporter): Cum decurge colaborarea cu Ministerul Apărării Naționale în aceste acțiuni, în aceste transporturi?
Raed Arafat:Noi cu Ministerul Apărării Naționale știți foarte bine că avem o colaborare tradițională foarte veche, foarte bine pusă la punct. Nu numai pe calea forțelor aeriene, dar și pe calea medicală în timpul COVID-ului cu spitalele de campanie care au fost instalate, cele de la Ana Aslan, cel de la Timișoara, cel de la Constanța, la care se adaugă alte activități, gen transport pacienți în afara țării sau transport materiale și echipe care me-au ajutat foarte mult. În ultima perioadă avem incendiul de la Oituz, unde Forțele Aeriene au participat cu mai multe aruncări de apă de pe avioanele Spartan, care sunt în dotarea Forţelor Aeriene. Deci, colaborarea este una foarte complexă şi foarte, foarte pozitivă şi foarte bună.
Anca Făgăraș (reporter): Aş vrea să vă rog să ne explicați cum se întâmplă acest trasport, având în vedere că pacienții transportați trebuie monitorizați în permanență?
Raed Arafat:Medicii care participă și asistenții medical sunt foarte bine pregătiţi în acest sens, aşa că ei monitorizează aparatele.
Pacienții sunt de regulă ventilaţi, sunt monitorizați cardiac, funcțiile vitale sunt monitorizate, au medicamente care se administrează continuu pe injectomate, cum zicem noi, pe pompe care sunt specializate să injecteze medicamentele cu o anumită viteză, pentru un anumit dozaj, aşa că personalul medical este foarte bine pregătit în acest sens. Şi este normal, când ai mai mulţi pacienţi gravi încercăm să fie personalul suficient în avion, astfel încât fiecare pacient să nu scape în niciun minut să nu fi observat și monitorizat.
Anca Făgăraș (reporter): Un sfat pentru ascultătorii noştri în această perioadă.
Raed Arafat:Să se vaccineze, în primul rând. Să înțeleagă că aceasta este poate singura soluție pentru a evita un nou val și pentru a reduce actualul impact al acestui val. Cred că dovezile sunt destul de clare despre rolul vaccinului și țările care au vaccinare mai consistentă, cu un procent mai mare, chiar dacă au infecții noi, nu au impactul pe care îl avem noi pe secțiile de terapie intensivă și urgență.
Deci, să se vaccineze şi să se vaccineze cei care nu s-au vaccinat până acum. Unu, că fac foarte bine pentru ei, pentru sănătatea lor, evită să ajungă, dacă se infectează, într-o stare gravă la spital sau chiar să-și piardă viată şi, în același timp, împreună dacă facem acest lucru reușim cu siguranță să reducem impactul pe care îl are aces virus asupra sistemului sanitar.
Anca Făgăraș (reporter): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat. Domnule Arafat, vă mulțumesc și vă mai așteptăm la noi la radio.
În perioada 5-7 noiembrie, la Brăila, o să se organizeze un maraton de vaccinare anti-COVID, între orele 8:00-24:00, în centrul comercial din comuna Chiscani, potrivit informaţiilor furnizate marţi de Instituţia Prefectului Judeţul Brăila.
Maratonul de vaccinare anti-COVID va fi organizat la un nou centru din incinta Promenada Mall Brăila, care este deschis zilnic între orele 8:00-20:00, iar în perioada 5-7 noiembrie programul va fi prelungit până la ora 24:00, la propunerea prefectului judeţului Brăila, Florin Sergiu Dobrescu.
Noul centru va funcţiona cu şapte medici, 13 asistenţi şi patru registratori, iar vaccinurile disponibile vor fi de la Pfizer şi Johnson & Johnson, cel cu doză unică.
În acelaşi timp, Instituţia Prefectului Judeţul Brăila precizează că centrul de vaccinare de tip drive-thru, amenajat în parcarea centrului comercial din comuna Chiscani, îşi va suspenda activitatea odată cu deschiderea celui din interiorul mall-ului.
„S-a decis deschiderea noii locaţii de vaccinare pentru că suntem deja în luna noiembrie şi este bine să nu ţinem personalul medico-sanitar în frig, în parcare, pentru vaccinarea populaţiei şi de aceea am operaţionalizat un nou centru în interiorul Promenada Mall. Le mulţumim pe această cale reprezentanţilor acestui mall, pentru că au răspuns solicitărilor noastre, dar mai ales medicilor, asistenţilor şi registratorilor pentru că sprijină acest demers.
Cât priveşte vaccinarea, eu am convingerea că este cea mai bună variantă pentru imunizarea populaţiei şi încurajez brăilenii să se vaccineze. Eu sunt vaccinat, la fel şi familia mea şi chiar astăzi fiul meu de 16 ani se vaccinează cu a doua doză a serului anti-COVID. E alegerea lui şi eu, ca părinte, îl încurajez să ia cele mai bune decizii”, a declarat prefectul Brăilei, Florin Sergiu Dobrescu.
Autorităţile clujene organizează la Cluj-Napoca un maraton al vaccinării, care durează trei zile, pentru toţi doritorii de peste 12 ani.
„În perioada 29 octombrie, ora 08:00 până în 31 octombrie, ora 20:00, non-stop, locuitorii din Cluj-Napoca, dar şi cei din alte localităţi, se vor putea vaccina cu tipul de vaccin Pfizer-BioNTech, fără programare, într-un maraton al vaccinării la centrul drive-through, de la Sala Sportului „Horia Demian”, Cluj-Napoca”, se arată într-o informare transmisă de prefectul Tasnadi Szilard.
„Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european”, se menţionează în informarea prefectului.
O nouă tranşă de vaccin, mai exact 303.030 de doze de la compania Pfizer BioNTech, va sosi joi în ţară, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană şi vor ajunge pe Aeroportul din Otopeni.
Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, a precizat CNCAV.
Dozele vor fi distribuite astfel:
Centrul Naţional de Depozitare Bucureşti – 186.030 doze;
Centrul Regional de Depozitare Braşov – 117.000 doze.
MApN crește capacitatea de acțiune pentru combaterea pandemiei
Publicat de prosavioleta,
13 octombrie 2021, 00:58 / actualizat: 13 octombrie 2021, 13:02
Cristian Dumitrașcu (realizator): MApN ne informează că armata crește capacitatea de acțiune pentru combaterea pandemiei. Va prelua chiar de astăzi managementul Spitalului modular de la Lețcani, din județul Iași, și, de asemenea, Forțele Aeriene Române vor pune la dispoziție capabilitățile de transport aerian necesare, vor efectua, la solicitare, în cel mai scurt timp misiuni în țară sau în afara țării pentru a salva vieți. De asemenea, toate cele 11 spitale militare și cele trei unități sanitare mobile din București, Constanța și Timișoara îşi vor extinde capacitatea de tratare a pacienților cu COVID pentru forme ușoare, medii sau severe, iar MApN continuă să asigure zilnic 34 de fluxuri de vaccinare cu vaccinurile Pfizer și Moderna în toate acestea spitale militare. Mai multe găsiți pe mapn.ro.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la Subiectul săptămânii, comandantul director general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, generalul de brigadă doctor Florin Oancea. Domnule general, bun venit la ”Jurnal militar”!
General de brigadă Florin Oancea: Bine v-am regăsit. Să sperăm că vom mai purta discuții și în viitor, să fim sănătoși.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Suntem într-o perioadă foarte complicată. E mai complicată decât începutul pandemiei de acum un an?
General de brigadă Florin Oancea: Deja purtatul măștii a devenit un act reflex și ar trebui să rămână un act reflex și pentru viitorul apropiat. Nu pot să spun că este mai greu decât la începutul pandemiei. Acum știm practic ce ne așteaptă, avem experiența acestei perioade, un an și jumătate, în curând poate vor fi doi ani de la debutul acestei pandemii. Părerea mea că sistemul medical este mai bine pregătit în acest moment, nemaiexistând elementul surpriză de la începutul pandemiei.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Chiar dacă a fost, iată, cea mai complicată săptămână de la începutul pandemiei, cu cele mai multe cazuri, soluția rămâne în continuare vaccinarea.
General de brigadă Florin Oancea: Din fericire în acest moment avem această soluție. Să ne amintim că la începutul pandemiei încă nu știam foarte multe despre acest virus, nu luasem în calcul varianta vaccinării. Acum avem această soluție, posibilitate de a scădea numărul îmbolnăvirilor, de a scădea numărul bolilor grave și a scădea numărul pacienților care ar putea să se îmbolnăvească sau chiar să, să spunem să moară în urma acestei infecții.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Sunteţi directorul institutului unde a venit prima oară vaccinul în România. La dumneavoastră s-a centralizat, la Cantacuzino, a plecat în toată țara. Lucrurile nu au funcționat chiar așa cum am sperat cu toții, dar iată că cei care s-au vaccinat cu primele două doze sau cu o doză după caz, în funcție de vaccin, pot merge și ați început deja să vaccinați cu a treia doză.
General de brigadă Florin Oancea: Da. Pot spune cu puterea exemplului că probabil că sunt printre primii oameni care s-au vaccinat cu doza a treia. Putem spune că începând cu luna a opta de la rapel anticorpii au scăzut și astfel că protecția pentru infecția cu acest virus am considerat-o minimă și am luat în calcul acest de risc și am ales să mai fac o doză pentru a fi sigur că organismul meu are încă o armă de atac împotriva acestui virus. Ce am observat pe parcursul campaniei de vaccinare este că oamenii nu au înțeles practic ceea ce presupune acest vaccin, probabil că nici noi, personalul medical nu le-am explicat foarte mult ce înseamnă acest vaccin. Oamenii nu au înțeles diferența între infecție cu virusul SARS-CoV-2 și ce presupune boala COVID-19. Au apărut atâtea discuții, că oamenii vaccinaţi s-au infectat, că de ce să ne vaccinăm. Trebuie să înțelegem foarte bine că acest vaccin nu te protejează de infecție, însă îți asigură o armă împotriva luptei cu COVID-19, boala nu va fi la fel de gravă ca pentru persoanele nevaccinate. Asta este marea problemă și cu ce ne-am întâlnit, cel puțin oamenii cu care am intrat eu în contact și am discutat, nu au înțeles foarte bine diferența între infecție și boală. Să sperăm că vom reuși până la urmă să îi facem să înțeleagă, oamenii să poată să prelucreze acest bombardament de informații pe care îl primesc și să înțeleagă că vaccinarea nu te ferește de infecție, însă te ferește de boală.
Cristian Dumitrașcu (realizator): A fost un an şi jumătate foarte greu pentru oamenii din medicină și acum, iată s-a redeschis și aceste spitale suport, cum este ROL 2 de la București și la Cluj și la Constanța. Cum sunt oamenii pe care îi aveţi în subordine, sunt în continuare motivaţi sau sunt și ei cumva dezamăgiţi pe alocuri pentru lipsa de răspuns în multe cazuri a oamenilor față de rigori, față de vaccin?
General de brigadă Florin Oancea: Putem spune că da, sistemul medical militar a răspuns foarte bine la această provocare, la solicitarea mediului civil. În definitiv, noi avem o oarecare rigoare, anumite regulamente, anumite standarde. Pot spune că a fost foarte greu și rămâne să fie foarte greu. Gândiți-vă că sistemul medical militar nu este dimensionat pentru a suplini întreg sistemul medical din România. Aș putea spune ca un sentiment general, cred că este frustrare, că indiferent cât de mult încerci să îi faci pe oameni să înțeleagă că acest vaccin poate să le salveze viața sunt totuși reticenți. Mă întorc la aceeași problemă. Nu cred că avem capacitatea să gestionăm atâtea informaţii. Am întâlnit-o și cred că sunt mulți colegi sunt în asentimentul meu.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Mesajul dumneavoastră de final, pentru oamenii care ascultă la radio, în plină pandemie, în revenire de pandemie cu foarte multe cazuri, care ar fi?
General de brigadă Florin Oancea: Să menţinem aceste măsuri de protecție, să o numim protecție fizică, acea distanțare socială, portul măștii, măsurile de igienă individuală și colectivă și fiecare om care nu s-a vaccinat să ia în calcul această oportunitate de a-şi salva viața, să spunem să ne îndreptăm către o viață normală.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la „Subiectul săptămânii” a fost comandantul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-militară Cantacuzino, generalul de brigadă doctor Florin Oancea. Domnule general, vă mulțumesc și vă mai aşteptăm la Radio!
General de brigadă Florin Oancea: Şi eu vă mulțumesc! Oricând cu plăcere.
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...
Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...
Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...
Cetăţenii români pot intra în Bulgaria, de la 1 septembrie, pe baza prezentării unui certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, dovedind trecerea prin boală sau cu un test efectuat sau a unui document similar care conţine aceleaşi date ca şi certificatul digital.
Între categoriile speciale de persoane exceptate de la cerinţa prezentării de documente COVID la intrarea în Republica Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat, şi copiii cu vârsta de până la 12 ani.
Cetăţenilor români le este permisă intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin puncte de trecere a frontierei unde se află personal medical bulgar.
Astfel, din România se poate intra pe teritoriul statului vecin prin PTF Giurgiu – Ruse, judeţul Giurgiu, PTF Calafat – Vidin, judeţul Dolj, PTF Bechet – Oriahovo, judeţul Dolj, PTF Turnu Măgurele – PTF Somovit-Nikopol, judeţul Teleorman, PTF Vama Veche – Durankulak, judeţul Constanţa.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, Hotărârea nr. 52 privind actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, în zona roşie fiind introduse Grecia, Irlanda, Monaco, iar în zona galbenă Franţa, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras.
Lista aprobată joi intră în vigoare din data de 1 august, decizia în acest sens fiind luată pentru a nu-i afecta pe cei care se întorc în ţară la acest sfârşit de săptămână.
Principalele modificări survenite sunt:
în zona roşie vor intra: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curacao şi Insulele Virgine ale Statelor Unite;
în zona galbenă vor intra: din zona roşie, în urma scăderii incidenţei, Suriname şi Insulele Feroe şi din zona verde, în urma creşterii incidenţei, Franţa, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba şi Sint Marteen;
în zona verde vor intra: Oman, Paraguay şi Uruguay.
Persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate anti-COVID.
De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.
Andreea Popescu(realizator rubrică): Portalul web de pe care cetățenii români sau străini și pot genera certificatele digitale UE privind COVID este operațional din 1 iulie. Cei care doresc un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei au la dispoziție începând de joi platforma certificat-covid.gov.ro. Interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de zece pași poate fi obținut certificatul.
La nivelul Ministerului Apărării Naționale au fost deja transmise ordine prin care operatorii din call-center-uri vin în sprijinul celor care nu reușesc să obțină certificatul digital direct de pe platformă.
Maior Cosmin Condoiu, comandantul Batalionului 113 Artilerie „Bărăganul”: Avem organizată în cadrul batalionului o structură de call-center care, începând din data de 1 iulie, pe lângă sarcinile de până acum, o să aibă în sarcină și preluarea datelor necesare eliberării certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 pentru persoanele care vor solicita acest lucru. Totodată, ne ocupăm și de transportul vaccinului în județul Ialomița, către celelalte centre de vaccinare.
Studenţii Universităţii „Babeş-Bolyai” care doresc să folosească, peste vară, căminele în scop personal, în regim hotelier, trebuie să se vaccineze anti-COVID-19, în timp ce studenţii care au peste vară activităţi didactice obligatorii nu sunt condiţionaţi de vaccin.
„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de discuţiile şi de confuziile generate în spaţiul public de Hotărârea Consiliului de Administraţie al UBB în legătură cu obligaţia studenţilor de a se vaccina pentru a putea utiliza căminele studenţeşti peste vară.
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, facem următoarele precizări: Studenţii UBB care desfăşoară activităţi didactice obligatorii sunt cazaţi, în regimul constrângerilor impuse de pandemie, fără a fi condiţionaţi de vaccinare;
Studenţii care nu au activităţi didactice obligatorii, dar doresc să rămână în oraş şi să utilizeze căminele UBB„’în regim hotelier”, cu scop personal, au obligaţia de vaccinare.
Această decizie, luată în spiritul autonomiei universitare, prin analogie cu reglementări similare din alte domenii, este necesară pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021-2022 (inclusiv cazarea studenţilor)”, se arată într-un comunicat transmis de UBB.
Potrivit sursei citate, modalităţile de cazare şi de începere a anului universitar 2021-2022 vor fi stabilitate la sfârşitul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale existente.
„UBB se pregăteşte să înceapă anul universitar 2021-2022 în logica clasică. Dar acest lucru depinde atât de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale, cât şi de măsurile interne.
Măsura vaccinării pentru acei studenţi care doresc să utilizeze peste vară, „în regim hotelier”, căminele UBB – este o astfel de măsură, luată democratic, inclusiv cu participarea studenţilor, pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021 – 2022.
Aşadar, este o decizie comună pentru a putea pregăti fără riscuri mari un nou an universitar 2021-2022, fără a discrimina pe cineva academic (nimeni nu este oprit de la un act academic)”, a declarat, conform comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
La următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie va fi analizat dacă vaccinarea poate să fie înlocuită (nu doar ca măsură excepţională) cu prezentarea periodică a unui test şi/sau cu dovada trecerii prin boală.
Copiii cu vârsta de 12 ani şi peste se pot vaccina de astăzi împotriva COVID-19, potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a Platformei naţionale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.
Astfel, platforma de programare a fost optimizată şi permite programarea copiilor cu vârsta de 12 ani şi peste prin contul părinţilor.
Schema de vaccinare şi modalităţile de programare sunt la fel ca la populaţia adultă.
Pentru vaccinarea copiilor cu vârsta de 12 ani şi peste este obligatorie acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către tutorele legal.
Vaccinul autorizat pentru copiii cu vârsta de 12 ani şi peste este Comirnaty produs de BioNTech Pfizer. În grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi.
În timp ce serviciile de vaccinare au început să se redreseze după perturbările cauzate de COVID-19, milioane de copii rămân în continuare vulnerabili în fața bolilor mortale, au avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Gavi, Alianța pentru vaccinuri, în timpul Săptămânii Mondiale a Imunizării, subliniind nevoia imperioasă de a reînnoi la nivel mondial angajamentul privind creșterea accesului și a utilizării vaccinurilor.
„Vaccinurile ne vor ajuta să învingem pandemia de COVID-19, însă doar dacă asigurăm un acces echitabil tuturor statelor și dacă implementăm sisteme solide pentru furnizarea lor”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS.
„Pentru a evita numeroasele epidemii de boli ce pun în pericol viețile, precum rujeola, febra galbenă și difteria, trebuie să ne asigurăm că serviciile ce realizează vaccinări de rutină sunt protejate în fiecare țară din lume”.
Un studiu OMS a relevat faptul că, în ciuda progreselor înregistrate față de situația din 2020, peste o treime dintre țările respondente (37%) încă raportează perturbări la nivelul serviciilor responsabile de imunizarea de rutină.
Campaniile de vaccinare în masă prezintă de asemenea întreruperi. Potrivit noilor date, 60 dintre aceste campanii vitale sunt actualmente amânate în 50 de state, expunând aproximativ 228 de milioane de persoane – majoritatea lor copii – riscului de a contracta boli precum rujeola, febra galbenă și poliomielita. Peste jumătate dintre cele 50 de țări afectate sunt state din Africa, evidențiindu-se inegalități persistente la nivelul accesului populației la serviciile critice de vaccinare.
Campaniile de imunizare împotriva rujeolei, una dintre cele mai contagioase boli care poate declanșa focare importante acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, sunt cele mai afectate. Douăzeci și trei dintre campaniile amânate sunt campanii antirujeolice, fiind afectate 140 de milioane de persoane, potrivit estimărilor. Multe campanii sunt deja întârziate de mai bine de un an.
„Chiar și înaintea pandemiei, existau semne îngrijorătoare care arătau că începem să pierdem teren în lupta împotriva bolilor copilăriei care pot fi prevenite, 20 de milioane de copii nebeneficiind de vaccinări esențiale”, a afirmat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.
„Pandemia a dus la înrăutățirea situației, care era oricum una gravă, împiedicând vaccinarea a milioane de alți copii. Acum când vaccinurile sunt în atenția tuturor, trebuie să folosim această energie pentru a ajuta fiecare copil să recupereze vaccinările împotriva rujeolei, poliomielitei și a altor boli. Nu avem timp de pierdut. Orice timp pierdut înseamnă vieți pierdute”.
Din cauza acoperirii vaccinale insuficiente, au fost raportate focare importante de rujeolă în țări precum Republica Democrată Congo, Pakistan și Yemen, agențiile avertizând că acestea pot apărea și în alte state, având în vedere numărul tot mai mare de copii care nu au acces la vaccinuri vitale. Aceste focare izbucnesc în locuri care se confruntă deja cu situații conflictuale și cu perturbări ale serviciilor din cauza măsurilor adoptate ca răspuns la COVID-19.
Furnizarea vaccinurilor și a altor echipamente este, de asemenea, esențială în procesul de vaccinare a copiilor. Din cauza perturbărilor apărute la începutul pandemiei de COVID-19, UNICEF a livrat 2,01 miliarde de doze de vaccin în 2020, comparativ cu 2,29 miliarde în 2019.
„Este posibil ca milioane de copii din lumea întreagă să nu aibă acces la vaccinuri de bază, în timp ce actuala pandemie amenință să anuleze două decenii de progrese înregistrate în domeniul vaccinărilor de rutină”, a afirmat dr. Berkley, Director Executiv al Gavi, Alianța pentru vaccinuri.
„Pentru a sprijini eforturile de redresare în urma pandemiei de COVID-19 și pentru a combate viitoarele pandemii, va trebui să prioritizăm imunizarea de rutină, concentrându-ne totodată asupra copiilor cărora nu li s-a administrat niciun vaccin de rutină, adică asupra copiilor cu zero doze administrate. Pentru aceasta, trebuie să lucrăm împreună – la nivelul agențiilor de dezvoltare, al guvernelor și al societății civile – pentru a ne asigura că nu este lăsat în urmă niciun copil”.
Noua strategie globală privind imunizarea vizează salvarea a peste 50 de milioane de vieți
Pentru a răspunde acestor provocări și pentru a susține eforturile de redresare în urma pandemiei de COVID-19, OMS, UNICEF, Gavi și alți parteneri au lansat Agenda de imunizare 2030 [Immunization Agenda 2030 – IA2030], o nouă strategie globală ambițioasă ce urmărește maximizarea impactului vital al vaccinurilor prin sisteme de imunizare mai solide.
Agenda vizează vaccinurile administrate pe tot parcursul vieții, din copilărie până la adolescență și perioada maturității târzii. În cazul în care va fi implementată integral, va permite evitarea unui număr estimat de 50 de milioane de decese, potrivit OMS – 75% dintre acestea în țări cu venituri mici și medii inferioare.
Printre țintele ce urmează a fi atinse până în 2030, se numără:
asigurarea unui grad de acoperire de 90% în cazul vaccinurilor esențiale administrate în copilărie și în adolescență;
reducerea la jumătate a numărului de copii care nu beneficiază de niciun vaccin;
finalizarea introducerii în 500 de teritorii naționale sau subnaționale a unor vaccinuri noi sau insuficient utilizate – cum sunt cele împotriva COVID-19, a rotavirusului sau a papilomavirusului uman (HPV).
Necesitatea unor acțiuni urgente din partea tuturor actorilor din sfera imunizării
În vederea atingerii obiectivelor ambițioase ale IA2030, OMS, UNICEF, Gavi și partenerii lor îndeamnă la acțiuni importante:
1. Liderii mondiali și comunitatea globală din domeniul sănătății și al dezvoltării ar trebui să își ia angajamente clare față de IA2030 și să investească în sisteme de imunizare mai solide, cu abordări personalizate în cazul țărilor fragile și afectate de conflicte. Imunizarea constituie un element vital al unui sistem de sănătate eficace, fiind fundamentală în eforturile de pregătire și de răspuns la pandemie și esențială pentru prevenirea presiunii exercitate de epidemiile multiple în momentul redeschiderii societății.
2. Toate țările ar trebui să formuleze și să implementeze planuri naționale de imunizare ambițioase, în concordanță cu cadrul IA2030, și să crească investițiile menite să asigure servicii de vaccinare accesibile tuturor.
3. Donatorii și guvernele ar trebui să crească investițiile în cercetarea, inovarea, dezvoltarea și livrarea vaccinurilor, cu accent pe nevoile populației deservite insuficient.
4. Industria farmaceutică și oamenii de știință, în colaborare cu guvernele și finanțatorii, ar trebui să continue accelerarea demersurilor de cercetare și dezvoltare în domeniul vaccinurilor, să asigure aprovizionarea continuă cu vaccinuri accesibile financiar în vederea acoperirii nevoilor globale și să aplice și în cazul altor boli lecțiile învățate în timpul pandemiei de COVID-19.
Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, sărbătorită în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie, UNICEF în România reafirmă nevoia de a crește acoperirea vaccinală pentru copii, pentru a-i proteja împotriva bolilor care pot fi prevenite, reamintindu-le factorilor de decizie și autorităților că imunizarea este o investiție pentru ziua de mâine, care creează un viitor mai sănătos, mai sigur și mai prosper pentru toți.
„Criza provocată de COVID-19 ne-a reamintit de puterea pe care vaccinurile o au pentru a menține lumea mai sănătoasă. Dar a contribuit și la aducerea imunizării în atenția publică, pentru a vorbi despre vaccinuri și despre cum acestea salvează vieți și pentru a reafirma că fiecare copil are dreptul să aibă acces la vaccinare. Cu toate acestea, pandemia periclitează programele de imunizare de rutină în întreaga lume și trebuie să ne asigurăm că vaccinurile împotriva bolilor care pot fi prevenite ajung la copii”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
Potrivit estimărilor pentru România ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale UNICEF:
în 2019, acoperirea vaccinului BCG (împotriva tuberculozei) era de 96%, în scădere de la 99% cu un deceniu înainte, în 2009;
vaccinul DTP1 (împotriva difteriei, tusei convulsive și tetanosului) avea o acoperire de 94% în 2019, mai scăzută decât cea de 99% estimată cu două decenii anterior;
acoperirea vaccinului DTP3 era de 88% în 2019, față de 99% în 2000;
imunizarea împotriva rujeolei a coborât la 90% în 2019, de la valoarea de 98% în 2000 – pentru prima doză și la 76% pentru cea de a doua doză.
Potrivit celor mai recente date publicate de Institutului Național de Sănătate Publică, 20.204 de cazuri de rujeolă și 64 de decese din cauza acestei boli au fost raportate până în august 2020, de la începutul epidemiei de rujeolă, în 2016. Marea majoritate a acestora s-au înregistrat la copii care nu fuseseră vaccinați anterior.
Alte date globale ale UNICEF arată că:
Anual, 14 milioane de copii din întreaga lume nu primesc niciun vaccin împotriva bolilor care pot fi prevenite. 60% dintre acești copii trăiesc în doar nouă țări (India, Republica Democrată Congo, Pakistan, Filipine, Etiopia, Brazilia, Indonezia, Angola);
40% dintre copii care nu au beneficiat în întregime de vaccinare trăiesc în zone instabile sau afectate de crize umanitare, inclusiv în țări afectate de conflicte;
UNICEF a ajutat ca peste 760 de milioane de copii să beneficieze de vaccinuri care au prevenit peste 13 milioane de decese în ultimii 20 de ani;
UNICEF se află în fruntea campaniei istorice de distribuire a vaccinurilor anti COVID-19 cu obiectivul de a face disponibile două miliarde de vaccinuri pentru livrare tuturor statelor și economiilor participante în Mecanismul COVAX până la finalul lui 2021.
„Imunizarea este cea mai importantă intervenție de sănătate publică din istorie. Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an, prevenind peste 20 de boli ce pot fi fatale, ajutând oamenii de toate vârstele să trăiască mai mult și să fie mai sănătoși. Vaccinurile funcționează și ne aduc mai aproape unii de ceilalți”, a afirmat Pieter Bult.
Publicat de Gabriel Stan,
22 aprilie 2021, 12:55 / actualizat: 22 aprilie 2021, 17:16
Andreea Popescu (realizator rubrică): 20 de centre mobile de vaccinare, coordonate de Direcția Medicală a Armatei, vor participa în sprijinul autorităților locale în localități izolate sau greu accesibile.
Personalul care va încadra aceste centre mobile face parte din unități militare și instituții medicale ale Ministerului Apărării Naționale din București, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești, Focșani, Timișoara, Constanța, Galați, Iași și Sibiu.
Ministerul Apărării Naționale a crescut din 16 aprilie capacitatea de vaccinare și va deschide progresiv fluxuri suplimentare de vaccinare la cererea autorităților publice locale. Armata asigură în prezent locuri în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în spitalele militare și în unități militare din capitală și din țară, deservite de aproape 1.000 de angajați ai instituției.
De asemenea, militarii gestionează în totalitate call center-urile destinate programării telefonice la vaccinare, iar Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino este Centrul național de stocare a vaccinului COVID-19.
Forțele Aeriene Române contribuie la rândul lor la eforturile de combatere a pandemiei, executând zboruri pentru transportul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 și a materialelor sanitare.
Peste 22.000 de persoane din judeţul Olt au fost vaccinate anti-COVID-19 atât cu prima cât şi cu a doua doză de ser, iar altor 12.036 de persoane le-a fost administrată prima doză de vaccin, potrivit reprezentanţilor DSP Olt.
De asemenea, a fost raportat încă un caz de reacţie adversă într-un centru din judeţ. Reprezentanţii DSP Olt au precizat că a fost vorba de o lipotimie, la un tânăr de 25 de ani căruia i-a fost administrat ser de la Pfizer BioNTech. Tânărul a fost asistat medical în centrul de vaccinare şi nu a necesitat transportul la spital.
De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent în judeţul Olt au fost administrate în total 56.798 doze de vaccin şi au înregistrate 25 de cazuri de reacţii adverse.
În judeţul Olt, pentru vaccinarea anti-COVID-19 au fost utilizate 45.526 doze de produs de la Pfizer BioNTech, 5.708 doze de ser Moderna şi 5.564 de doze AstraZeneca.
De astăzi, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa au devenit funcţionale 20 de noi fluxuri de vaccinare, care se adaugă celor 14 linii existente.
Capacitatea de vaccinare a centrului a fost suplimentată, ajungând la 34 de linii de vaccinare, care sunt operaţionale în funcţie de programări şi de numărul de vaccinuri disponibile.
Echipa mobilă va acţiona în teritoriu pentru vaccinarea persoanelor instituţionalizate, persoanelor netransportabile şi a celor care domiciliază la aceeaşi adresă. Vor fi vaccinate aproximativ 2.000 de persoane.
Până în prezent, la nivelul centrelor de vaccinare din judeţul Constanţa au fost vaccinate 72.951 de persoane. La nivelul municipiului Constanţa, au fost vaccinate peste 30.000 de persoane.
Centrul de vaccinare este deschis zilnic, între orele 08:00-20:00, inclusiv sâmbăta şi duminica.
Orice informaţie legată de activitatea de vaccinare la centrul de la Pavilionul Expoziţional poate fi obţinută la numărul de telefon 0241.484.724. Linia telefonică este disponibilă zilnic, între orele 09:00-17:00.
Opt echipe mobile de vaccinare la domiciliu au devenit operaţionale, de astăzi, în Timişoara, pentru cei care nu se pot deplasa, precum şi pentru aparţinătorii acestora, care locuiesc la aceeaşi adresă.
Fiecare echipă este dotată cu un autoturism BMW pentru deplasarea la domiciliul celor imobilizaţi.
„Persoanele vârstnice care nu se pot deplasa sau/şi sunt imobilizate la pat, precum şi aparţinătorii împreună cu care locuiesc şi care doresc să beneficieze de acest serviciu, pot suna la call-centerul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara (telefon 0356.406.517).
Programul de vaccinare la domiciliu, destinat persoanelor vârstnice şi imobilizate la pat din cauza diferitelor afecţiuni, este realizat de Primăria Timişoara împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi este coordonat de celula interinstituţională creată special pentru vaccinare. Proiectul este realizat în parteneriat logistic cu Automobile Bavaria Timişoara”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Fiecare echipă de vaccinare este formată din patru persoane: un şofer, un medic şi doi asistenţi. Persoanele care vor beneficia de acest serviciu vor fi anunţate în prealabil de vizita acestor echipe.
În Sibiu, numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a depăşit, astăzi, numărul total al pacienţilor cu COVID-19 înregistraţi de la începutul pandemiei şi până în prezent, potrivit datelor prezentate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
„De la debutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, la nivelul judeţului Sibiu s-au administrat 33.687 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, în cadrul etapei I şi etapei a II-a din Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Până la momentul de faţă au fost imunizate, în total, 20.387 persoane cu prima doză de vaccin şi 13.300 persoane cu cea de-a doua doză”, se precizează într-un comunicat al DSP Sibiu.
Potrivit DSP, „în judeţul Sibiu, de la debutul pandemiei şi până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS-CoV-2 20.105 de persoane (dintre care în ultimele 24 de ore 48 de persoane). Până la data curentă au fost vindecate 14.514 de persoane, iar 726 persoane au decedat (2 în ultimele 24 h), din rândul celor confirmate pozitiv.”
Directorul executiv adjunct al DSP Sibiu, medicul Adela Morar, spune că populaţia trebuie în continuare să se protejeze, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată a crescut la 1,82 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate 29.769 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Dintre persoanele vaccinate, 12.917 au primit prima doză, iar 16.852 – doza de rapel.
Până în prezent, au fost vaccinate 598.135 de persoane. Dintre acestea, 475.086 cu o doză, iar 123.049 cu două doze.
La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 66 reacţii comune şi minore, din care: 5 reacţii de tip local, 61 reacţii generale.
Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 1.880 de reacţii comune şi minore, din care: 461 reacţii de tip local, cu durere la locul injectării; 1.419 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), iar 9 reacţii adverse sunt în curs de investigare.
Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.
Primăria Municipiului Sibiu anunţă că persoanele imobilizate şi nedeplasabile se pot înscrie telefonic pentru vaccinare la domiciliu.
Asistenţii personali sau membrii ai familiilor acestora îi pot înscrie pe listele care vor fi realizate de Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Sibiu apelând următoarele numere de telefon: 0369/446.441 – Centrul de Servicii Comunitare, 0800.811.822 – Tel Verde Direcţia Asistenţă Socială, 0269/208.928 – Serviciul pentru Persoane cu Dizabilităţi.
De asemenea se poate solicita înscrierea persoanelor imobilizate şi nedeplasabile şi pe următoarele adrese de e-mail: protectie.speciala@sibiu.ro şi ciad@sibiu.ro.
Potrivit Primăriei Sibiu, Direcţia de Asistenţă Socială va solicita următoarele informaţii: numele, prenumele, vârsta, adresa unde locuieşte persoana în cauză şi unde poate fi găsită de echipele de vaccinare.
În alcătuirea acestor liste, Direcţia de Asistenţă Socială este sprijinită de medicii de familie care au obligaţia legală de a pune la dispoziţie lista proprie conţinând persoanele imobilizate sau nedeplasabile pe care le au în grijă, ca pacienţi.
După întocmirea acestor liste, Direcţia de Asistenţă Socială Sibiu le va comunica Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei pentru organizarea procesului de vaccinare, anunţă Primăria Sibiu.
295 de doze de vaccin anti-COVID-19 nu au fost folosite în judeţul Cluj, dintre care aproximativ 240 la Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca, din cauza unui frigider defect.
„Din 295 de doze ratate în judeţ, vreo 240 au fost la Institutul de Gastroenterologie. S-a defectat frigiderul; a fost cumpărat nou pentru vaccinare. Dimineaţa au constatat că temperatura era de 20 de grade Celsius, în loc de 6. Vaccinurile n-au mai putut fi folosite”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.
Vaccinurile de la Institutul de Gastroenterologie erau destinate medicilor, care au fost reprogramaţi.
„Erau destinate etapei 1, pentru medici. Dar au fost reprogramaţi, s-au repartizat în alte părţi, s-a rezolvat problema”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.
Primăria Braşov pune la dispoziţia persoanelor greu deplasabile, în vederea vaccinării împotriva COVID-19, două microbuze, echipate corespunzător, cele câteva sute de beneficiari urmând să fie programaţi pentru imunizare începând de săptămâna viitoare.
Viceprimarul Flavia Boghiu a precizat că este vorba despre câteva sute de persoane, greu deplasabile sau fără aparţinători, aflate în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei, care vor fi sprijiniţi să se programeze pe platforma de vaccinare şi să fie transportaţi la centrele de care aparţin. În trei zile de la debutul etapei a II-a a campaniei de vaccinare, au fost epuizate toate dozele repartizate centrelor de vaccinare.
La rândul său, directorul DAS Braşov, Monica Chelban, a precizat că de acest sprijin vor putea beneficia 500 de persoane cu handicap locomotor, plus cele dependente, cărora li se adaugă persoanele care nu au figurat, până în prezent, în evidenţele instituţiei.
În ce priveşte programările, acestea vor fi făcute de reprezentanţii DAS pentru cei care nu reuşesc să se înregistreze pe platforma de vaccinare prin intermediul medicilor de familie sau a aparţinătorilor, a menţionat Chelban.
Ea a amintit că, în ultima săptămână, colegii săi au făcut campanie de informare privind vaccinarea pentru aproximativ 1.500 de persoane
În ce priveşte căminul de bătrâni din subordinea DAS, ea a afirmat că aproximativ 75% dintre beneficiari au fost vaccinaţi, adică 54 de persoane, restul având afecţiuni care îi împiedică să se imunizeze – fiind vorba inclusiv de vârstnici care au fost internaţi în spitale cu COVID-19, precum şi persoane care nu şi-au dat acordul pentru această etapă.
Vaccinarea vârstnicilor a fost efectuată de către echipe mobile, care, în prezent, efectuează şi vaccinarea la centrul pentru persoanele fără adăpost din subordinea Primăriei.
Patru dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul sanitar și umanitar au anunțat crearea unor stocuri globale de vaccinuri împotriva Ebola în vederea asigurării unui răspuns în caz de epidemie.
Eforturile de creare a stocurilor au fost coordonate de către Grupul Internațional de Coordonare pentru Furnizarea Vaccinurilor, din care fac parte Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR) și Médecins Sans Frontières (MSF), cu sprijin financiar din partea Gavi, Alianța pentru Vaccinuri. Stocurile vor permite statelor, sprijinite de organizațiile umanitare, să țină sub control viitoarele epidemii de Ebola prin asigurarea unui acces prompt la vaccinuri populației expuse riscului în timpul epidemiilor.
Vaccinul împotriva Ebola (rVSV∆G-ZEBOV-GP, viu), sub formă de soluție injectabilă în flacon monodoză, este produs de Merck, Sharp & Dohme (MSD) Corp. și dezvoltat cu sprijinul financiar al guvernului american. Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul împotriva virusului Ebola în noiembrie 2019, vaccinul fiind deja precalificat de către OMS și autorizat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii, precum și de către opt state africane.
Înaintea autorizării, vaccinul a fost administrat unui număr de peste 350.000 de persoane în Guineea și în Republica Democratică Congo în timpul epidemiilor de Ebola din 2018-2020, în baza unui protocol privind „utilizarea compasională”.
Vaccinul, pe care Grupul strategic consultativ al experților (GSCE) în imunizare îl recomandă a fi utilizat în timpul epidemiilor de Ebola în cadrul unui set mai amplu de măsuri menite să asigure un răspuns la epidemia de Ebola, protejează împotriva virusului Ebola Zair despre care se știe că declanșează epidemii.
„Pandemia de COVID-19 ne reamintește faptul că vaccinurile au puterea incredibilă de a salva viața celor expuși la virusuri mortale”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Vaccinurile împotriva Ebola au permis prevenirea uneia dintre cele temute boli din lume. Crearea acestor noi stocuri reprezintă un excelent exemplu de solidaritate, demersuri științifice și cooperare între organizațiile internaționale și sectorul privat cu scopul de a salva vieți”.
UNICEF administrează stocurile în numele Grupului Internațional de Coordonare, organismul care, așa cum se întâmplă și în cazul stocurilor de vaccinuri împotriva holerei, a meningitei și a febrei galbene, va decide cum se alocă și se eliberează stocurile.
Stocurile sunt depozitate în Elveția și sunt pregătite să fie livrate statelor pentru a putea răspunde în situații de urgență. Decizia privind alocarea vaccinurilor se va lua în maxim 48 de ore de la primirea unei solicitări din partea unui stat; vaccinurile vor fi puse la dispoziție de către producător împreună cu ultra-ambalaje ce mențin lanțul de frig pentru a fi transportate în statele solicitante în maxim 48 de ore de la luarea deciziei. Timpul prevăzut pentru livrarea vaccinurilor de la locul depozitării în statele solicitante este, în general, de șapte zile.
„Suntem mândri că facem parte din acest demers fără precedent menit să contribuie la asigurarea unui control rapid al eventualelor focare de Ebola”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Știm că, în cazul epidemiilor, pregătirea este esențială. Aceste stocuri de vaccinuri împotriva Ebola reprezintă o realizare remarcabilă ce ne va permite să distribuim cât mai repede vaccinuri celor care au cea mai mare nevoie de ele”.
Având în vedere că focarele de Ebola sunt destul de rare și de imprevizibile, nu există o piață constantă pentru vaccin. Vaccinurile sunt asigurate doar prin crearea unor stocuri și sunt disponibile în cantități limitate. Vaccinul împotriva Ebola este rezervat răspunsului la epidemie pentru a proteja populația cea mai expusă riscului de a contracta Ebola, inclusiv cadrele medicale și personalul din linia întâi.
„Acesta este un moment de cotitură. Doar în ultimii zece ani, am văzut cum Ebola a devastat comunități din Africa de Vest și din Africa Centrală, cele mai afectate fiind întotdeauna persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile”, a declarat secretarul general al FISCR, Jagan Chapagain. „În timpul fiecărei epidemii, voluntarii noștri și-au riscat propriile vieți pentru a salva vieți. Cu ajutorul acestor stocuri, sper că se va reduce dramatic impactul acestei boli cumplite”.
„Crearea unor stocuri de vaccinuri împotriva Ebola sub coordonarea Grupului Internațional de Coordonare reprezintă un pas important”, a afirmat dr. Natalie Roberts, manager de programe în cadrul Fundației MSF. „Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri în timpul epidemiilor de boli prevenibile prin vaccinare, iar Ebola nu constituie o excepție. Prin crearea unor stocuri de vaccinuri împotriva Ebola, se poate asigura un management mai transparent al stocurilor existente la nivel global și livrarea promptă a vaccinului acolo unde este cea mai mare nevoie, așa cum a solicitat MSF în timpul epidemiilor recente din Republica Democratică Congo”.
În primă fază, sunt disponibile 6.890 de doze pentru răspunsul la epidemie, urmând a se adăuga noi stocuri în această lună, pe parcursul anului 2021 și ulterior. În funcție de rata de livrare a vaccinurilor, s-ar putea să fie nevoie de 2-3 ani pentru a atinge nivelul recomandat de GSCE, și anume stocuri de urgență cuprinzând 500.000 de doze de vaccin împotriva Ebola. OMS, UNICEF, Gavi și producătorii de vaccinuri analizează încontinuu opțiunile disponibile pentru a extinde rezervele de vaccin în cazul în care se va înregistra o creștere a cererii la nivel mondial.
Peste 2.000 de persoane din judeţul Prahova au fost vaccinate!
Publicat de Andra Radu,
7 ianuarie 2021, 16:00 / actualizat: 7 ianuarie 2021, 17:58
Peste 2.200 de persoane din judeţul Prahova au fost vaccinate anti-COVID de la începutul campaniei, autorităţile anunţând că, astăzi a fost înregistrată apariţia unei reacţii alergice în urma administrării serului.
Potrivit Prefecturii Prahova, până la această dată au ajuns în judeţ 2.750 de doze de vaccin, 2.234 fiind consumate până joi la ora 13:30, iar alte 516 doze sunt în curs de administrare.
O persoană care a primit vaccinul anti-COVID şi care se ştia ca fiind alergică la unele medicamente, dar nu la vreuna dintre substanţele conţinute de vaccin, a suferit reacţii de tip alergic, starea acesteia fiind bună.
Primele reacţii au apărut la 5 minute de la vaccinare, persoana în cauză fiind, la acel moment, în camera de supraveghere post-imunizare.
„Reacţiile au fost: înroşirea feţei, înţepături/furnicături în zona bărbiei şi senzaţie de sufocare, durere de cap. Cadrul respectiv a fost cooperant tot timpul. Cam în 10 minute, conform epidemiologului de la centrul de vaccinare (este unul dintre centrele din Ploieşti), persoana şi-a revenit, nemaifiind prezent niciunul dintre simptomele amintite. (…) Nu a necesitat internare”, a informat Prefectura Prahova.
Aproape 1.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost distribuite luni în şase centre de vaccinare înfiinţate în judeţul Constanţa, pentru demararea primei etape a campaniei de vaccinare, urmând să fie imunizate peste 4.000 de persoane din domeniile medical şi social, a informat Instituţia Prefectului.
Potrivit sursei citate, sunt centre de vaccinare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Spitalul Municipal Mangalia, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord, Spitalul Municipal Medgidia şi Spitalul Militar de Urgenţă „Al. Gafencu” – SMMIT.
În funcţie de necesităţi, autorităţile au în vedere deschiderea altor două centre de vaccinare, la spitalele orăşeneşti de la Cernavodă şi Hârşova.
„Peste 4.000 de oameni din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat urmează să fie imunizaţi. Astăzi, 4 ianuarie a.c., au fost distribuite 975 de doze”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de prefectură.
Instituţia Prefectului a menţionat că dozele folosite în prima fază a campaniei fac parte din tranşa de vaccinuri sosită în ţară pe 29 decembrie 2020, Constanţei, care este centru regional de depozitare, fiindu-i alocate aproape 9.000 de doze.
„Fiind centru regional de depozitare (în schema naţională sunt 6 astfel de centre), judeţului Constanţa i-a fost alocat un total de 8.775 de doze, care au fost împărţite inclusiv în Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea. Transportul flacoanelor a început în cursul nopţii trecute şi a fost făcut în condiţii optime de siguranţă, la temperaturile recomandate, fiind folosite vehicule şi lăzi frigorifice speciale”, potrivit sursei citate.
În schema actuală, pentru următoarele etape de vaccinare, la nivelul judeţului Constanţa a fost stabilit un număr de 19 centre de vaccinare, dintre care două în municipiul Constanţa.
„Trebuie menţionat că cele două centre din municipiu vor avea, în total, 32 de cabinete. În fiecare cabinet va exista o echipă formată din patru persoane (un medic, doi asistenţi şi un registrator). În municipiul Constanţa, aproximativ 64.000 de oameni au vârsta de peste 65 de ani. Astfel de centre vor funcţiona în mai multe localităţi din judeţul Constanţa, după cum urmează: Medgidia, Mangalia, Năvodari, Cernavodă, Ovidiu, Valu lui Traian, Eforie, Cumpăna, Hârşova, Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Negru Vodă, Cobadin, Techirghiol şi Băneasa”, se spune în comunicat.
UNICEF colaborează cu companiile aeriene și transportatorii de marfă pentru livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19!
Publicat de Andra Radu,
23 noiembrie 2020, 17:49 / actualizat: 23 noiembrie 2020, 18:50
UNICEF colaborează cu principalele companii aeriene și transportatorii de marfă de la nivel global în vederea intensificării eforturilor de livrare a vaccinurilor împotriva COVID-19 în peste 92 de țări din lume imediat ce vaccinurile vor fi disponibile.
În cadrul pregătirilor, săptămâna trecută, UNICEF, Organizația Panamericană a Sănătății (OPAS) și Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) au informat principalele companii aeriene de la nivel global cu privire la capacitatea necesară conform estimărilor și au discutat despre modul prin care vor fi transportate aproape 2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 în 2021. Acestea se adaugă miliardului de seringi ce trebuie transportate pe cale maritimă.
Întâlnirea virtuală a avut loc la scurt timp după primul eveniment logistic organizat online de către UNICEF, în cadrul căruia s-a discutat despre transportul vaccinurilor împotriva COVID-19. La această discuție importantă au luat parte peste 350 de parteneri logistici, inclusiv transportatori aerieni de marfă, companii maritime și asociații logistice globale.
„Odată cu continuarea demersurilor privind crearea unor vaccinuri împotriva COVID-19, UNICEF împreună cu companiile aeriene, operatorii de mărfuri, companiile maritime și alte asociații logistice își intensifică eforturile pentru livrarea cât mai rapidă și mai sigură a vaccinurilor vitale”, a declarat Etleva Kadilli, director al Diviziei de Aprovizionare a UNICEF. „Prin această colaborare importantă, ne vom asigura că există capacitatea de transport necesară acestei uriașe operațiuni istorice. Avem nevoie de implicarea tuturor pe măsură ce ne pregătim de livrarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, a seringilor și a altor echipamente individuale de protecție care să protejeze personalul din prima linie din lumea întreagă. Protejând aceste persoane, protejăm, practic, milioane de copii care depind de serviciile medicale pe care le oferă acestea”.
În următoarele săptămâni, UNICEF va evalua și capacitatea de transport existentă pentru a identifica lipsurile și necesarul. Se anticipează că achiziția, livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 vor constitui cea mai amplă și mai rapidă operațiune de acest gen întreprinsă vreodată. UNICEF depune eforturi pentru a achiziționa și a livra vaccinuri de la producătorii care au încheiate acorduri cu Mecanismul COVAX. În colaborare cu OPAS, UNICEF va coordona procesul de achiziție și livrare pentru 92 de țări cu venituri mici și venituri medii inferioare, într-un mod cât mai rapid și mai sigur.
Aceste demersuri au la bază îndelungata colaborare a UNICEF cu sectorul logistic privind transportul de provizii în lumea întreagă, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie. Din ianuarie, UNICEF a furnizat materiale pentru lupta împotriva COVID-19 în valoare de peste 190 de milioane de USD, precum măști, combinezoane, concentratoare de oxigen și kituri de testare, sprijinind răspunsul țărilor la pandemie.
Fiind cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, UNICEF achiziționează în mod obișnuit peste 2 miliarde de doze de vaccin anual pentru vaccinări de rutină și răspunsul la epidemii, în numele a aproape 100 de țări. Această expertiză incomparabilă include coordonarea a mii de transporturi cu diferite cerințe privind lanțul de frig, prin urmare UNICEF este un expert în gestionarea lanțului de aprovizionare în cazul produselor cu temperatură controlată, lucru atât de necesar în cadrul acestui demers istoric. Pentru a reduce la minim întreruperea programelor de vaccinare de rutină din cauza operațiunilor legate de vaccinurile împotriva COVID-19 și seringile aferente, UNICEF și partenerii săi vor continua să se coordoneze îndeaproape cu operatorii logistici pentru a asigura livrarea la timp peste tot în lume.
„Sprijinul guvernelor, partenerilor și sectorului privat va fi determinant pentru asigurarea unui transport cât mai eficient al vaccinurilor împotriva unor boli fatale, precum rujeola, difteria și tetanosul, pe lângă COVID-19”, a afirmat Kadilli.
Luna trecută, UNICEF a început crearea unor stocuri de peste 1 miliard de seringi până în 2021 pentru a asigura necesarul inițial și prepoziționarea vaccinurilor împotriva COVID-19.
În condițiile în care lumea așteaptă un vaccin împotriva COVID-19, UNICEF a început deja pregătirile pentru livrarea rapidă, sigură și eficientă a viitorului vaccin, prin achiziționarea și pre-poziționarea seringilor și a altor echipamente necesare.
Imediat ce vaccinurile împotriva COVID-19 trec cu succes de studiile clinice, sunt aprobate și primesc recomandarea de utilizare, va fi nevoie de tot atâtea seringi câte doze de vaccin vor fi produse.
Pentru demararea preparativelor, anul acesta, UNICEF va face stocuri de 520 de milioane de seringi în depozitele sale, în cadrul unui plan mai amplu ce vizează 1 miliard de seringi până în 2021, pentru a acoperi cererea inițială și a se asigura că seringile sunt livrate statelor înaintea vaccinurilor împotriva COVID-19.
În 2021, presupunând că vor fi disponibile suficiente doze de vaccinuri împotriva COVID-19, UNICEF preconizează că va livra peste 1 miliard de seringi, în sprijinul eforturilor de vaccinare împotriva COVID-19, pe lângă cele 620 de milioane de seringi pe care UNICEF le va cumpăra pentru alte programe de vaccinare împotriva altor boli, precum rujeola, febra tifoidă și altele.
„Vaccinarea lumii împotriva COVID-19 va reprezenta una dintre cele mai de amploare acțiuni din istoria omenirii și va trebui să acționăm cât de repede ne permite producția de vaccinuri”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.
„Pentru a acționa rapid pe viitor, trebuie să acționăm rapid acum. Până la finalul anului, vom avea deja peste jumătate de miliard de seringi pre-poziționate acolo unde pot fi expediate rapid și cu costuri mici. Asta înseamnă suficiente seringi pentru a face înconjurul lumii o dată și jumătate”.
În baza îndelungatei colaborări dintre cei doi parteneri, Gavi va rambursa costurile efectuate de UNICEF pentru achiziționarea seringilor și a recipientelor pentru eliminarea lor în siguranță, care vor fi mai apoi utilizate în cadrul Facilității pentru acces global la vaccinuri împotriva COVID-19 (Facilitatea COVAX) și pentru alte programe de imunizare finanțate de Gavi, în caz de nevoie.
Pe lângă seringi, UNICEF cumpără și 5 milioane de recipiente pentru eliminarea în siguranță a acestora, astfel încât seringile și acele folosite să fie aruncate în siguranță de către personalul din unitățile medicale, prevenind astfel riscul de înțepare accidentală și de contractare a unor boli cu transmitere sangvină. Fiecare recipient are o capacitate de 100 de seringi. Astfel, UNICEF va achiziționa în paralel suficiente recipiente de acest gen pentru a acoperi întreaga cantitate de seringi.
Dispozitivele de injectare, precum seringile, și recipientele pentru eliminarea în siguranță au o durată de viață de cinci ani. Și timpii de livrare a acestor dispozitive sunt lungi deoarece reprezintă articole voluminoase ce trebuie transportate pe cale maritimă. Vaccinurile, sensibile la căldură, sunt transportate în mod normal mai repede pe calea aerului.
Pe lângă economisirea de timp, achiziționarea precoce a seringilor și a recipientelor pentru eliminarea în siguranță a acestora permite și reducerea presiunii asupra pieței și prevenirea unei eventuale creșteri vertiginoase a cererii în momentul în care vor fi disponibile vaccinurile.
În calitate de coordonator cheie al achizițiilor în cadrul Gavi, Alianța pentru vaccinuri, UNICEF este deja cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, achiziționând peste 2 miliarde de doze de vaccin anual pentru imunizări de rutină și răspunsul la epidemii, în numele a aproape 100 de țări.
În fiecare an, UNICEF furnizează vaccinuri pentru aproape jumătate dintre copiii lumii, achiziționând și livrând în jur de 600-800 de milioane de seringi pentru programele de imunizare periodică. Odată cu vaccinurile împotriva COVID-19, aceste cifre vor crește probabil de trei sau patru ori, în funcție de numărul de vaccinuri împotriva COVID-19 ce vor fi produse și asigurate de UNICEF.
„Pe parcursul a două decenii, Gavi a ajutat alte 822 de milioane de copii din țările cele mai vulnerabile ale lumii să aibă acces la vaccinuri vitale, atât de importante”, a declarat Seth Berkley, director general al Gavi. „Acest lucru nu ar fi fost posibil fără parteneriatul nostru cu UNICEF, colaborare ce va juca un rol esențial și în activitatea desfășurată de Gavi în cadrul Facilității COVAX”.
Pentru a se asigura că vaccinurile sunt transportate și depozitate la temperatura potrivită, UNICEF, împreună cu OMS, identifică echipamentele frigorifice disponibile și capacitatea de depozitare la nivelul sectorului privat și celui public, pregătind totodată instrucțiunile necesare țărilor pentru preluarea vaccinurilor.
„Facem tot ce ne stă în putință pentru a livra aceste echipamente esențiale într-o manieră eficientă, eficace și la o temperatură adecvată, lucru pe care îl realizăm cu succes în întreaga lume”, a declarat Fore.
Chiar și înaintea pandemiei de COVID-19, cu sprijinul Gavi și în parteneriat cu OMS, UNICEF a modernizat echipamentele frigorifice existente în cadrul unităților medicale de la nivelul țărilor pentru a se asigura că vaccinurile rămân la fel de sigure și de eficace pe durata transportului. Începând cu 2017, au fost instalate peste 40.000 de frigidere, inclusiv frigidere alimentate prin energie solară, în cadrul unităților medicale, mai ales în Africa.
În majoritatea statelor, UNICEF promovează tehnologiile solare pentru a ajuta țările să păstreze lanțul de aprovizionare intact. În Sudanul de Sud, țara cu cea mai scăzută acoperire cu electricitate din lume, unde temperaturile depășesc frecvent 40 de grade Celsius, UNICEF a dotat peste 700 de unități medicale, adică aproximativ 50% dintre unitățile sanitare din țară, cu frigidere alimentate cu energie solară.
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF au lansat ieri un avertisment cu privire la scăderea alarmantă la nivel mondial a numărului de copiii care beneficiază de vaccinurile vitale. Situația este determinată de perturbările produse de pandemia de COVID-19 în oferta și cererea de servicii de imunizare.
Conform celor mai noi date publicate de OMS și UNICEF, aceste perturbări pun în pericol progresele înregistrate în acoperirea mai multor copii și adolescenți cu o gamă mai largă de vaccinuri, progrese deja limitate de un deceniu de stagnare a ratei de vaccinare.
Cele mai noi estimări privind acoperirea vaccinală realizate de OMS și UNICEF pentru anul 2019 arată că există pericolul anulării unor îmbunătățiri, cum sunt introducerea vaccinului HPV în 106 țări și sporirea nivelului de protecție a copiilor împotriva mai multor boli. De exemplu, datele preliminare pentru primele patru luni ale anului 2020 indică o scădere semnificativă a numărului copiilor cărora li se administrează toate cele trei doze ale vaccinului diftero-tetano-pertussis (DTP3). Este prima dată în 28 de ani când se constată o scădere a acoperiri vaccinale cu DTP3 – marker al imunizării la nivel național și transnațional.
„Vaccinurile sunt unul dintre cele mai puternice instrumente din istoria sănătății publice, iar în prezent beneficiază de imunizare mai mulți copii decât oricând altădată,” a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS. „Dar pandemia pune în pericol aceste progrese. Lipsirea copiilor de scheme de imunizare de rutină are ca efecte evitabile suferințe și pierderi de vieți omenești care le-ar putea depăși cu mult pe cele provocate de COVID-19. Nu este însă obligatoriu ca situația să evolueze în acest sens. Vaccinurile pot fi administrate în siguranță chiar și în timpul pandemiei, iar noi facem apel către toate țările să ia măsuri pentru continuarea acestor programe esențiale, salvatoare de vieți”.
Perturbări provocate de COVID-19
Cel puțin 30 de campanii de vaccinare împotriva rujeolei sunt în pericol de anulare din cauza pandemiei de COVID-19, fapt care ar putea conduce la noi focare în 2020 și în anii următori. Conform unui nou sondaj puls realizat de UNICEF, OMS și Gavi în colaborare cu Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor al SUA, Institutul de Vaccinuri Sabin și Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, 75% dintre cele 82 de țări respondente au raportat că, începând cu luna mai a anului 2020, s-au confruntat cu perturbări provocate de COVID-19 în programele lor de imunizare.
Motivele pentru perturbarea serviciilor diferă. Chiar dacă serviciile sunt disponibile, populația nu le poate accesa fie din cauze cum sunt reticența de a părăsi domiciliul, întreruperi ale serviciilor de transport, dificultăți economice, restricții de deplasare, fie din teama de a nu se expune contactului cu persoane suferind de COVID-19. De asemenea, mare parte din personalul sanitar nu este disponibil din cauza restricțiilor de circulație, a detașării către centre de tratament al COVID și a lipsei echipamentelor de protecție.
„COVID-19 a transformat vaccinarea (până de curând, o activitate rutinieră) într-o sarcină descurajantă”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Trebuie să oprim reducerea ratei de acoperire și să reluăm de urgență programele de vaccinare, înainte ca viețile copiilor să fie puse în pericol de alte boli. Nu putem să înlocuim o criză sanitară cu o alta.”
Rata globală de acoperire, stagnantă
Înainte de apariția COVID-19, nivelul de acoperire vaccinală stagna la 85% în cazul vaccinurilor DTP3 și rujeolic. Probabilitatea ca unui copil născut astăzi să i se administreze înainte de a împlini 5 ani toate vaccinurile recomandate la nivel global este sub 20%.
În 2019, aproape 14 milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri vitale, cum sunt vaccinurile DTP3 și rujeolic. Majoritatea acestor copii trăiesc în Africa și, cel mai probabil, nu au acces nici la alte servicii de sănătate. Două treimi dintre acești copii sunt concentrați în 10 țări cu venituri medii și mici: Angola, Brazilia, Republic Democratică Congo, Etiopia, India, Indonezia, Mexic, Nigeria, Pakistan și Filipine. Copiii din țările cu venituri medii au o pondere din ce în ce mai mare în rândul celor nevaccinați.
Progrese și provocări pe țări și pe regiuni
S-au înregistrat anumite progrese. Acoperirea regională cu a treia doză a vaccinului DTP în Asia de Sud a crescut cu 12 puncte procentuale în ultimii 10 ani, în special în India, Nepal și Pakistan. Cu toate acestea, aceste progrese greu-câștigate ar putea fi anulate de perturbări asociate pandemiei de COVID-19. Statele care au înregistrat progrese semnificative, cum sunt Etiopia și Pakistan, sunt expuse riscului de regres, dacă serviciile de imunizare nu sunt reluate cât mai curând posibil.
Situația este în special îngrijorătoare în America Latină și în Caraibe, unde ratele de acoperire tradițional mari au scăzut în ultimul deceniu. În Brazilia, Bolivia, Haiti și Venezuela, acoperirea vaccinală a scăzut cu cel puțin 14 puncte procentuale din 2010. Aceste țări se confruntă în prezent și cu perturbări moderate până la severe asociate COVID19.
Reluarea serviciilor, astfel încât țările să poată oferi în condiții de siguranță servicii de imunizare de rutină în timpul pandemiei de COVID-19, prin respectarea recomandărilor privind igiena, distanțarea fizică asigurarea echipamentelor de protecție pentru personalul sanitar;
Sprijin pentru ca personalul sanitar să comunice activ cu aparținătorii, cărora să le explice cum au fost reconfigurate serviciile pentru a putea fi prestate în condiții de siguranță;
Corectarea lacunelor de acoperire și imunitate;
Extinderea serviciilor de rutină în comunitățile neacoperite, comunități în care trăiesc unii dintre cei mai vulnerabili copii.