Ascultă Radio România Regional Live

Universitatea de Vest din Timișoara

Ileana Rotaru: „Românilor le este mai frică de bocancul rusesc decât de orice alte idei sau tendințe în altă zonă”

Ileana Rotaru: „Românilor le este mai frică de bocancul rusesc decât de orice alte idei sau tendințe în altă zonă”

Publicat de prosavioleta, 12 februarie 2025, 08:48

Constantin Herțanu: Bine ați revenit la „Jurnal militar”!
Ileana Rotaru: Bine v-am regăsit. Mulțumesc frumos pentru invitație.
Constantin Herțanu: Ne bucurăm mult să fim din nou împreună. Motivul este acela că un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda Funky Citizens, arată că cei mai mulți români sunt de părere că direcția politică a României trebuie să fie una pro-europeană și pro-NATO.
Ileana Rotaru: Da, mulțumesc frumos pentru că ați ridicat această problemă legată de astfel de cercetări care au loc în ultima vreme. Am fost obișnuiți în special cu cercetări de tip sondaj de opinie legate de activitatea politică, să spun, și electorală pentru anul trecut și, desigur, pentru anul electoral care s-a prelungit în țara noastră. Dar astfel de cercetări despre care ați spus și dumneavoastră, cele realizate de INSCOP, având ca beneficiari societăți organizaționale nonguvernamentale, în cazul de față Funky Citizens, vreau să vă spun doar că INSCOP a mai realizat astfel de cercetări, tot în cadrul unor proiecte cu finanțare nerambursabilă, în care am avut și eu plăcerea să colaborez. Mă refer la cercetări legate tot pe teme de intenție, ieșire, dezinformare legate de instituțiile Uniunii Europene și alianțelor politice și militare din care România face parte. Și aici mă refer tot la un studiu longitudinal realizat ca având ca beneficiar New Strategy Center, un think tank care promovează cultura de securitate regională în România, și nu numai. Și ceea ce pot să spun este faptul că avem nevoie la nivelul societății și de astfel de cercetări, cercetări care sunt reprezentative prin eșantioanele pe care le-au descris și felul în care au fost realizate astfel de sondaje și faptul că au fost date publicității, și nu au rămas doar niște cercetări de sertar, să spun așa. Revenind la întrebarea dumneavoastră, noi am observat, pentru că m-am uitat peste datele prezentate de INSCOP și am avut, cum spuneam, și resursele legate de cealaltă cercetare, realizată tot de INSCOP, referitoare la aceste aspecte privind direcția în care se îndreaptă România. Și, mai pe scurt, pentru a înțelege toată lumea, gradul de încredere pe care respondenții acestui eșantion reprezentativ la nivel național, putem să generalizăm, să spun gradul de încredere al românilor, indică clar o încredere în instituțiile europene și alianțele politico-militare, respectiv NATO. Poziția românilor este una extrem de puternică vizavi de gradul de încredere în aceste instituții, undeva procentele situându-se peste 70%, atingând un maxim, să spun, în decembrie 2024, de 87,5% deci, iată, aproape 90%.
Constantin Herțanu: Aș vrea să precizez că este în creștere față de ianuarie 2022, chiar înainte de a ataca Rusia Ucraina, cu mai bine de 10 procente. Atunci era undeva la 77%.
Ileana Rotaru: Da. Și nu doar acest lucru, ci, asta voiam să atrag atenția, că vorbim aici de o consistență a opiniei publice corelată cu aceste evenimente și acest context. Și chiar după un an electoral în care am avut candidați și partide politice care au adresat cu efervescență, aș putea spune, cu totul și cu totul ieșite din comun anumite enunțuri, afirmații, narațiuni, sau cum vreți dumneavoastră să le mai spuneți, vizavi de relația României cu Uniunea Europeană și cu NATO, acele curente în care discutau despre România ca țară de mâna a doua, colonie ș.a.m.d., totuși, poziționarea este una extrem de puternică. Și de aceea spun, vorbim despre o consistență a curentului de opinie legată de încrederea românilor în aceste două instituții menționate.
Constantin Herțanu: Să spunem și faptul că acum, în urma acestui sondaj, doar 4,1% consideră că România ar trebui să se îndrepte către Est – Rusia, China, față de 10,4% în același ianuarie 2022.
Ileana Rotaru: M-am uitat și la modul de formulare al întrebărilor. Este o chestiune foarte importantă felul în care acești itemi…
Constantin Herțanu: Exact.
Ileana Rotaru: …sunt formulați în astfel de cercetări, și sunt punctate foarte bine, de fapt, două chestiuni, să spun, care sunt antagonice, să le zicem așa, un fel de Da și Nu, respectiv Vestul, care este definit ca Uniunea Europeană, Statele Unite și NATO, și Estul – definit ca Rusia și China. Iată că oamenii înțeleg foarte bine, în pofida, cum spuneam, a acestor narațiuni, a acestor afirmații populiste legate de felul în care ar trebui să ne manifestăm sau ar trebui să ia România ca direcție politică și militară, în cazul în care aceștia ar fi câștigat mai mult decât majoritatea parlamentară, sunt, de fapt, inconsistente cu masa, să spun, cu tendința și cu opțiunea la nivelul societății românești.
Constantin Herțanu: Dacă ne întoarcem la NATO, 88,1% dintre respondenți consideră că România nu trebuie să iasă din NATO și doar 8,1% răspund afirmativ la această întrebare.
Ileana Rotaru: Ideea este că românilor, în general, le este mai frică, să spun așa, în termeni mai puțin eleganți, de bocancul rusesc decât de orice alte idei sau tendințe în altă zonă. Iar în această perioadă ne gândim totuși că vorbim de, iată, aproape trei ani da, de război, românii au avut timp nu doar să vadă sau să audă declarații politice, ci chiar au avut ocazia să simtă pe propria piele faptul că există un nivel de siguranță, de securitate politică și militară în țară datorită faptului că România este stat membru NATO. Și să nu uităm, tot de la dumneavoastră, din media, știm deja și urmărind, desigur, și sursele de informare ale Ministerului Apărării Naționale, în anul acesta vor avea loc exerciții militare extrem de puternice…
Constantin Herțanu: Au început deja exercițiile militare, da, da…
Ileana Rotaru: Da, au început deja, ceea ce cred că va duce din nou la o consolidare a acestei încrederi în NATO; și, pe de altă parte, desigur, aceste dezinformări, aceste discursuri rău intenționate se vor diminua. Sperăm.
Constantin Herțanu: Da. Vorbim despre dezinformare, despre știri false, despre neîncredere. Și, aici, undeva la 30% dintre respondenți apreciază că în ultimele luni au fost expuși la știri false și la dezinformări în foarte mare măsură.
Ileana Rotaru: Da, cum am spus, Ministerul Apărării Naționale, chiar deține deja supremația din punct de vedere al instituțiilor guvernamentale legate de combaterea acestor dezinformări în spațiul public. Este foarte promptă explicația pe care reprezentanții Ministerului Apărării o dau în spațiul public de fiecare dată când apar astfel de, să spun, curente știri, nici măcar nu sunt știri din punct de vedere jurnalistic. Dar, în sfârșit, aceste tipuri de informații, să le spunem, conținuturi. Dar acest procent, să știți, legat de expunerea la dezinformare de fapt, conștientizarea acestei expuneri la dezinformare iarăși a rămas destul de constant în opțiunile exprimate de respondenți în aceste cercetări. Acest procent de 30% se menține, cum spuneam, din ianuarie 2022 până în decembrie 2024, este o conștientizare a acestei expuneri la dezinformare din partea populației. Și dezinformarea este conștientizată ca fiind un fenomen real, un fenomen care are impact și care, de asemenea, tot din acest studiu, acest ultim studiu al INSCOP, arată de fapt și faptul că oamenii chiar conștientizează că aceste dezinformări au un impact, au o influență în opțiunile de vot exprimate sau în alte alegeri pe care le fac. Dar, pe de altă parte, să spun, reversul medaliei este faptul că o lipsă de încredere sau o scădere de încredere a cetățenilor într-un stat democratic, într-un stat de drept, în mijloacele de comunicare în masă, în mass media, de fapt, includem aici și platformele online și social media, pot să aibă repercusiuni extrem de grave, pentru că totuși mass media reprezintă un sistem care asigură circulația și distribuția informațiilor, opiniilor, interpretează, educă, ca să nu mai spunem că reprezintă câinele de pază al democrației sau a patra putere în stat. Astfel de demersuri ar trebui poate reglementate mai bine sau puse în funcțiune anumite mecanisme care există în România la nivelul instituțiilor care se ocupă de monitorizarea unor asemenea derapaje. Și poate în sensul acesta și încrederea cetățenilor în media va fi una mai ridicată, tocmai pentru că s-ar face această curățenie, să spun nu în sensul în care, atenție, nu vorbim despre cenzură sau libertatea de exprimare sau lucruri de genul acesta, ci efectiv sancționarea derapajelor care nu fac cinste profesiei de jurnalist și a unui cod de etică profesional.
Constantin Herțanu: Foarte pe scurt, putem trage o concluzie referitor la starea socială în care ne găsim astăzi?
Ileana Rotaru: România încă este într-un proces electoral, cum spuneam și la începutul interviului nostru, este într-un proces de dezbatere. Acum, ce să spun, situația, contextul politic desigur că are un impact destul de consistent, destul de puternic. Din punctul nostru de vedere, și aici mă refer la colegii din zona academică, din zona de cercetare științifică, pe temele acestea, în domeniul acesta, nu putem decât să sperăm că va fi un echilibru și vom avea o creștere, să spun, a gradului de încredere în acest tip de dezbatere-confruntare, dar una echilibrată, cu argumente, matură și care, până la urmă, va duce către o explicare și o interpretare în continuarea acestor trenduri, să le spunem, acestor curente de opinie publică. Și, de asemenea, de ce nu, practic, o înțelegere mai bine a nevoilor societății românești, a celor care sunt destul de bine detaliați ca profil socio-demografic în aceste studii și, de ce nu, o exprimare, până la urmă, a tuturor acestor opțiuni sau acestor atitudini într-un mod cât se poate de iluminist, să spunem așa, cu o raționalitate critică, egalitară și care să exprime, până la urmă, un bine general pentru România în viitor.
Constantin Herțanu: Vă reamintesc că a fost alături de noi la „Interviul săptămânii” doamna conferențiar universitar doctor Ileana Rotaru, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Vă mulțumim mult pentru toate aceste informații. Vă mai așteptăm la „Jurnal militar”.
Ileana Rotaru: Vă mulțumesc încă o dată pentru invitație și mulțumesc și ascultătorilor dumneavoastră pentru atenție!

Nicolae Crețu: În ultimi 3 ani a crescut foarte, foarte mult nivelul de interoperabilitate între structuri de diferite dimensiuni, furnizate sau generate de statele membre NATO. Am primit nu mai puțin de 12 detașamente care au executat misiuni de poliție aeriană întărită, fiind o măsură de întărire a prezenței pe flancul estic, care și-a dorit și cred că a obținut efectul de descurajare
Interviul săptămânii luni, 17 februarie 2025, 15:01

Nicolae Crețu: În ultimi 3 ani a crescut foarte, foarte mult nivelul de interoperabilitate între structuri de diferite dimensiuni, furnizate sau generate de statele membre NATO. Am primit nu mai puțin de 12 detașamente care au executat misiuni de poliție aeriană întărită, fiind o măsură de întărire a prezenței pe flancul estic, care și-a dorit și cred că a obținut efectul de descurajare

Bogdan Dinu (realizator rubrică): Domnule general de flotilă aeriană, vă mulțumim că ne-ați spune aici, în Baza 57 Aeriană „Căpitan...

Nicolae Crețu: În ultimi 3 ani a crescut foarte, foarte mult nivelul de interoperabilitate între structuri de diferite dimensiuni, furnizate sau generate de statele membre NATO. Am primit nu mai puțin de 12 detașamente care au executat misiuni de poliție aeriană întărită, fiind o măsură de întărire a prezenței pe flancul estic, care și-a dorit și cred că a obținut efectul de descurajare
Angel Tîlvăr: Pe plan mondial există o scădere a apetenței pentru cariera militară. Mă bucur că România a găsit variante care să readucă oamenii în interiorul acestei cariere
Interviul săptămânii luni, 3 februarie 2025, 16:41

Angel Tîlvăr: Pe plan mondial există o scădere a apetenței pentru cariera militară. Mă bucur că România a găsit variante care să readucă oamenii în interiorul acestei cariere

Gabriela Saksa (realizator rubrică): Invitat la „Interviul săptămânii” este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr. Ne...

Angel Tîlvăr: Pe plan mondial există o scădere a apetenței pentru cariera militară. Mă bucur că România a găsit variante care să readucă oamenii în interiorul acestei cariere
Petre Otu: Trebuie să fim atenți la lecţiile pe care ni le oferă istoria
Interviul săptămânii marți, 28 ianuarie 2025, 22:39

Petre Otu: Trebuie să fim atenți la lecţiile pe care ni le oferă istoria

Andra Barbul: Domnule profesor și istoric Petre Otu, bine v-am găsit la „Interviul săptămânii”. Petre Otu: Vă mulțumesc tare mult...

Petre Otu: Trebuie să fim atenți la lecţiile pe care ni le oferă istoria
Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri, dar dacă nu se pune suflet, atunci nu are viață
Interviul săptămânii luni, 20 ianuarie 2025, 17:42

Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri, dar dacă nu se pune suflet, atunci nu are viață

Valentin Tănase: Figura lui m-a preocupat încă, sigur, din copilărie. Am încercat să îl desenez atunci, cu posibilitățile mele de atunci,...

Valentin Tănase: În epoca inteligenței artificiale se pot face foarte multe lucruri, dar dacă nu se pune suflet, atunci nu are viață
Interviul săptămânii marți, 14 ianuarie 2025, 09:11

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta

Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Interviul săptămânii sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 17:02

Sarmiza Andronic: Dezinformarea este la ordinea zilei. Avem un război informațional în plină desfășurare

Larisa Vasile (realizator rubrică): Bine ați venit! Sarmiza Andronic: Bine v-am găsit! Larisa Vasile (realizator rubrică): Vorbim astăzi despre...

Sarmiza Andronic: Dezinformarea este la ordinea zilei. Avem un război informațional în plină desfășurare
Interviul săptămânii miercuri, 1 ianuarie 2025, 16:28

Constantin Spînu: Manipulările apelează la fricile primare ale noastre, ca ființe sociale

Cristian Dumitrașcu: Domnule general-maior Spînu, bine ați venit. Constantin Spînu: Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație. Cristian...

Constantin Spînu: Manipulările apelează la fricile primare ale noastre, ca ființe sociale
Interviul săptămânii luni, 23 decembrie 2024, 13:27

Constantin Spînu: Chiar dacă Armata este una dintre instituțiile cu un grad mare de încredere în rândul populației, noi nu folosim în mod incorect acest potențial, acest statut, ci oferim utilizatorului posibilitatea să se documenteze singur

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule general-maior Spînu, bine ați venit în această dimineață. Constantin Spînu: Vă mulțumesc...

Constantin Spînu: Chiar dacă Armata este una dintre instituțiile cu un grad mare de încredere în rândul populației, noi nu folosim în mod incorect acest potențial, acest statut, ci oferim utilizatorului posibilitatea să se documenteze singur

Fake news și dezinformarea online

Fake news și dezinformarea online

Publicat de Gabriel Stan, 2 martie 2022, 16:13

Ileana Rotaru, profesor universitar doctor în cadrul Universității de Vest din Timișoara, a fost prezentă în emisiunea Jurnal Militar Reșița, realizată de Larisa Vasile și a discutat despre Fake News, efectul lor în războiul actual dintre Ucraina și Rusia și impactul asupra populației. Vă invităm să ascultați interviul integral!

Larisa Vasile: Prin telefon cu noi se află doamna Ileana Rotaru, profesor universitar doctor în cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Bună ziua, doamna Rotaru, pe lângă această de avalanșă de știri false din care trebuie să pescuim iată ce este important și ce este adevărat cred că este de speriat și acest conținut vizual fals care se propagă atât de ușor…

Ileana Rotaru: Întotdeauna conținutul vizual reprezentat din imagini, fotografii, videouri, dar și în ultima vreme aceste meme-uri, giff-uri și așa mai departe au avut un impact mult mai puternic decât textul scris.

Asta pe deoparte pentru că, desigur imaginea se citește mai ușor, ca să spun așa, în ghilimele și în același timp impactul vizual emoțional este unul foarte, foarte puternic.

Da, imaginile ne influențează și ne determină să reacționăm emoțional mult mai puternic.

Ca oameni de rând, să spun așa, fără o cunoștință temeinică în domeniul analizelor vizuale, cel mai important lucru ar fi să preluăm acele imagini sau să le analizăm în repertoriul nostru critic cele care sunt din surse oficiale. Aici mă refer la imaginile date de jurnaliștii acreditați, cei care se află în teatrele de operații, respectiv în Ucraina și care sunt preluate de marile agenții de știri internaționale.

Sursele oficiale sunt cele pe care transmit ministerele de resort, Ministerul Apărării Naționale, Guvernul României și așa mai departe.

Ce este iarăși destul de greu pentru cetățeanul de rând este să observe aceste fonomene care țin de deep fake. Adică sunt imagini, videouri, care sunt modificate prin programe cibernetice făcute cu cea mare expertiză, dar mai mult decât atât nu putem să le înțeleg și să le detectăm decât dacă ele sunt denotate din surse oficiale, prin agenții de fake check, ca surse false.

Trebuie să fim foarte atenți la cei care își exprimă aceste opinii, dar în opiniile exprimate personale, atenție sunt subiective, sunt punctele de vedere ale diferitelor oameni, care au diferite valori, diferite interese, scopuri, prestigiu, prestanță…câștigarea unui anumit electorat, unui anumit număr de urmăritori. Unii dintre ei au chiar și scopuri economice pentru a face trafic pe anumite site-uri și a câștiga din publicitate și din alte resurse de genul acesta…

 

 

Forțele Navale Române propun un proiect de dezvoltare a Portului Militar Constanța
Actualitatea militara luni, 10 martie 2025, 10:24

Forțele Navale Române propun un proiect de dezvoltare a Portului Militar Constanța

Adrian Gâtman (realizator rubrică): Portul Militar Constanța va beneficia de un proiect de dezvoltare a infrastructurii inițiat de Forțele...

Forțele Navale Române propun un proiect de dezvoltare a Portului Militar Constanța
Ceremonia oficială de întoarcere a echipei Armatei României de la Jocurilor Paralimpice Invictus, Canada 2025
Actualitatea militara luni, 10 martie 2025, 10:10

Ceremonia oficială de întoarcere a echipei Armatei României de la Jocurilor Paralimpice Invictus, Canada 2025

Adrian Gâtman (realizator rubrică): La câteva zile de la încheierea Jocurilor Paralimpice Invictus din Canada, la Ministerul Apărării...

Ceremonia oficială de întoarcere a echipei Armatei României de la Jocurilor Paralimpice Invictus, Canada 2025
Întâlnirea comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputatilor alături de conducerea Ministerului Apărării Naționale
Actualitatea militara luni, 10 martie 2025, 10:01

Întâlnirea comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputatilor alături de conducerea Ministerului Apărării Naționale

Adrian Gâtman (realizator rubrică): Conducerea Ministerului Apărării Naționale s-a întâlnit, marți, cu membrii Comisiilor pentru apărare,...

Întâlnirea comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputatilor alături de conducerea Ministerului Apărării Naționale
Cătălin Tomescu: Înainte de NATO trebuie să ne apărăm noi țara
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:45

Cătălin Tomescu: Înainte de NATO trebuie să ne apărăm noi țara

Cristian Dumitrașcu: Domnule general Tomescu, aș vrea să pornim de la următoarea afirmație a unora. Dacă ne gândim bine, de vreo...

Cătălin Tomescu: Înainte de NATO trebuie să ne apărăm noi țara
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:30

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Pentru început ne oprim în Polonia, unde la nivelul Detașamentului de Apărare Antiaeriană Iron Cheetahs,...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:20

Liderii țărilor din Uniunea Europeană se vor întâlni la Bruxelles

Sorina Vrînceanu: Liderii țărilor din Uniunea Europeană se vor întâlni joi, 6 martie, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni extraordinare a...

Liderii țărilor din Uniunea Europeană se vor întâlni la Bruxelles
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:15

Acordul privind cooperarea în domeniul apărării cu Marea Britanie a fost trimis către Parlament

Sorina Vrînceanu: Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 27 februarie, transmiterea către Parlament pentru dezbatere și ratificare a...

Acordul privind cooperarea în domeniul apărării cu Marea Britanie a fost trimis către Parlament
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:05

Întâlnire oficiali apărare România – Polonia la Ministerul Apărării Naționale

Sorina Vrînceanu: Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 24 februarie, la sediul ministerului, cu Pawel Bejda,...

Întâlnire oficiali apărare România – Polonia la Ministerul Apărării Naționale

Proiect „Investiții într-un viitor mai sigur”

Proiect „Investiții într-un viitor mai sigur”

Publicat de Gabriel Stan, 1 februarie 2022, 15:06

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cercul Militar Național a găzduit vineri conferința de bilanț a proiectului „Investiții într-un viitor mai sigur”, organizată de New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre din Sibiu, și cosponzorizat de Divizia de Diplomație Publică a NATO.

Proiectul s-a desfășurat în ultimele două luni ale anului trecut și a presupus activități comune ale studenților, prin care a fost evaluat nivelul de cunoștințe privitoare la Alianța Nord-Atlantică, dar și gradul de recunoaștere a știrilor false prezente în campaniile de dezinformare.

Proiectul a reprezentat un exemplu al cooperării între mediul academic – civil și militar – pentru creșterea rezilienței societății în fața agresiunilor de tip informațional, mai ales pe segmentul tinerei generații, a declarat Izel Selim, director de programe New Strategy Center.

Izel Selim: Astăzi am avut ocazia să prezentăm rezultatele proiectului „Investments în a safer future”, proiect care este o inovație prin faptul că aduce laolaltă mediul nonguvernamental, mediul academic civil și cel militar; un proiect de mai multe etape, care își propune să sporească reziliența tinerilor la campaniile de dezinformare.

Îi face mai pregătiți atunci când trebuie să gestioneze acest flux de informații fără precedent cu care ne confruntăm în ultima vreme.

Forțele Navale Române propun un proiect de dezvoltare a Portului Militar Constanța
Actualitatea militara luni, 10 martie 2025, 10:24

Forțele Navale Române propun un proiect de dezvoltare a Portului Militar Constanța

Adrian Gâtman (realizator rubrică): Portul Militar Constanța va beneficia de un proiect de dezvoltare a infrastructurii inițiat de Forțele...

Forțele Navale Române propun un proiect de dezvoltare a Portului Militar Constanța
Ceremonia oficială de întoarcere a echipei Armatei României de la Jocurilor Paralimpice Invictus, Canada 2025
Actualitatea militara luni, 10 martie 2025, 10:10

Ceremonia oficială de întoarcere a echipei Armatei României de la Jocurilor Paralimpice Invictus, Canada 2025

Adrian Gâtman (realizator rubrică): La câteva zile de la încheierea Jocurilor Paralimpice Invictus din Canada, la Ministerul Apărării...

Ceremonia oficială de întoarcere a echipei Armatei României de la Jocurilor Paralimpice Invictus, Canada 2025
Întâlnirea comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputatilor alături de conducerea Ministerului Apărării Naționale
Actualitatea militara luni, 10 martie 2025, 10:01

Întâlnirea comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputatilor alături de conducerea Ministerului Apărării Naționale

Adrian Gâtman (realizator rubrică): Conducerea Ministerului Apărării Naționale s-a întâlnit, marți, cu membrii Comisiilor pentru apărare,...

Întâlnirea comisiilor pentru apărare ale Senatului și Camerei Deputatilor alături de conducerea Ministerului Apărării Naționale
Cătălin Tomescu: Înainte de NATO trebuie să ne apărăm noi țara
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:45

Cătălin Tomescu: Înainte de NATO trebuie să ne apărăm noi țara

Cristian Dumitrașcu: Domnule general Tomescu, aș vrea să pornim de la următoarea afirmație a unora. Dacă ne gândim bine, de vreo...

Cătălin Tomescu: Înainte de NATO trebuie să ne apărăm noi țara
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:30

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Pentru început ne oprim în Polonia, unde la nivelul Detașamentului de Apărare Antiaeriană Iron Cheetahs,...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:20

Liderii țărilor din Uniunea Europeană se vor întâlni la Bruxelles

Sorina Vrînceanu: Liderii țărilor din Uniunea Europeană se vor întâlni joi, 6 martie, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni extraordinare a...

Liderii țărilor din Uniunea Europeană se vor întâlni la Bruxelles
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:15

Acordul privind cooperarea în domeniul apărării cu Marea Britanie a fost trimis către Parlament

Sorina Vrînceanu: Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 27 februarie, transmiterea către Parlament pentru dezbatere și ratificare a...

Acordul privind cooperarea în domeniul apărării cu Marea Britanie a fost trimis către Parlament
Actualitatea militara marți, 4 martie 2025, 08:05

Întâlnire oficiali apărare România – Polonia la Ministerul Apărării Naționale

Sorina Vrînceanu: Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 24 februarie, la sediul ministerului, cu Pawel Bejda,...

Întâlnire oficiali apărare România – Polonia la Ministerul Apărării Naționale

UVT va participa la un nou proiect pentru stimularea inovaţiei!

UVT va participa la un nou proiect pentru stimularea inovaţiei!
Foto: Sursa foto: Universitatea de Vest din Timișoara/Facebook

Publicat de Andra Radu, 20 iulie 2021, 12:40 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) va participa la un nou proiect finanţat de Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), pentru stimularea inovaţiei şi antreprenoriatului.

Proiectul „INNOUNITA – Dezvoltarea Capacităţii de Inovare în UNITA” va fi finanţat cu aproximativ 400.000 de euro şi se va derula până la sfârşitul anului 2021, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 18 luni.

Proiectul urmăreşte consolidarea parteneriatelor printr-o reţea îmbunătăţită de învăţare reciprocă şi colaborare cu EIT KIC (Comunităţi de Cunoaştere şi Inovare), precum şi să contribuie la dezvoltarea de inovaţii şi afaceri, creând condiţii pentru ca membrii comunităţii să îşi dezvolte afaceri şi start-up-uri.

Un alt scop vizat de proiect este creşterea gradului de calitate a inovaţiei şi educaţiei antreprenoriale prin programe de inovare şi formare antreprenorială şi scheme de mentorat pentru personal şi studenţi.

Proiectul este organizat cu accent pe sustenabilitatea rezultatelor prin crearea unei reţele inteligente şi creative de tineri inovatori, provenind din licee sau chiar start-up-uri, continuând cu activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Totodată, proiectul va reprezenta o oportunitate de a familiariza participanţii şi inovatorii activi cu privire la portofoliile de programe ale Comunităţilor de Cunoaştere şi Inovare EIT.

Ca parte a acestui proiect, UVT va lucra împreună cu parteneri din Italia (coordonator de proiect), Portugalia, Spania şi Franţa.

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial

Acord între patru universități pentru creșterea numărului de locuri destinate viitorilor asistenți sociali!

Acord între patru universități pentru creșterea numărului de locuri destinate viitorilor asistenți sociali!
Foto: Sursa foto: Universitatea Babeş-Bolyai/Facebook

Publicat de Andra Radu, 26 mai 2021, 16:46 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19

Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR), UNICEF în România, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Universitatea de Vest din Timișoara au semnat vineri, 21 mai, un acord pentru dezvoltarea și promovarea unui cadru de politică publică care vizează creșterea numărului de asistenți sociali cu precădere în zonele rurale, împreună cu facilitarea accesului la învățământul superior pentru persoanele având atribuții de asistență socială deja active în domeniu.

Numărul total necesar de asistenți sociali licențiați este estimat la 11.100, iar 70% dintre angajații din sistemul de asistență socială nu au studii în domeniu.

Semnatarii își propun ca, până în 2030, furnizarea serviciilor sociale complexe să fie realizată numai de către asistenți sociali, așa cum sunt definiți în Legea 466/2004, pentru asigurarea calității corespunzătoare a acestor servicii.

Prin protocolul semnat vineri, începând cu acest an, vor fi introduse etapizat programe specifice pentru consolidarea forței de muncă din domeniul serviciilor sociale la nivel local. Un exemplu este cel al programelor care vizează creșterea numărului de locuri pentru învățământul la distanță astfel încât să se ajungă la cel puțin 500 locuri la nivel național.

Un alt obiectiv al acordului se referă la colaborarea pentru dezvoltarea competențelor și  a capacităților pentru cercetare, pregătire și supervizarea pentru profesiile forței de muncă din serviciile sociale, incluzând promovarea Codului privind practica asistentului social.

  • În România, există un deficit de angajați în sistemul de asistență socială și disparități semnificative între numărul de angajați din mediul rural și cel urban (1,27 de angajați pe localitate în rural față de 5,75 în urban).
  • Aproximativ 70% dintre angajații din sistemul de asistență socială nu au studii în domeniu.
  • Din cele 3.187 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din România, 2.060 (64,6%) nu au nici un furnizor de servicii sociale acreditat, iar 2.302 de UAT-uri (72,2%) nu au nici un serviciu social licențiat.
  • Pentru a acoperi nevoile grupurilor vulnerabile la nivel național, ar fi necesar un număr de 8.430 servicii sociale, iar pentru acoperirea cu personal calificat a acestor servicii, ar fi nevoie de 22.644 de specialiști. Numărul total necesar de asistenți sociali licențiați este estimat la 11.100. În cadrul CNASR sunt înregistrați în prezent 10.235 asistenți sociali.

Îi felicit pe semnatarii acordului și vă mulțumesc, în numele a milioane de beneficiari ai creșterii calității serviciilor sociale ca urmare a încheierii acestui parteneriat. Cei care furnizează serviciile sociale sunt profesioniștii pe care dumneavoastră îi pregătiți în universități.

Pe lângă cunoștințele teoretice, pe lângă toate informațiile pe care dumneavoastră le transmiteți, încercați să le transmiteți valorile care trebuie să-i însoțească, pentru că un om care lucrează în asistență socială trebuie să aibă vocație pentru aceasta, să înțeleagă că el este cel care, în primul rând, trebuie să dea dovadă de empatie, de omenie, de bunătate față de persoanele cu care lucrează”, a declarat Florica Cherecheș, Președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Experiența ultimilor ani ne arată că, la nivel local, se constată o mare lipsă a asistenților sociali. Deși prevederile legislative există, constatăm, în practică, că ele nu se aplică, că nu sunt angajați, la nivelul serviciilor publice de asistență socială, asistenți sociali, cu precădere în mediul rural.

De cele mai multe ori, asistența socială este realizată la nivel local de persoane care nu au trecut nici măcar printr-un curs de perfecționare sau specializare, nemaivorbind de curs de calificare. Salutăm această inițiativă de a identifica și implementa soluții pentru creșterea numărului de profesioniști din domeniul asistenței sociale”, a afirmat Péter János Makkai, Secretar de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ne dorim ca împreună, până în 2030, să clădim un sistem profesionist de asistență socială în care furnizarea serviciilor de specialitate să fie realizată de către asistenți sociali calificați, asigurând astfel calitatea serviciilor sociale acordate”, a afirmat Doru Buzducea, Președinte CNASR.

Accentul pus pe nevoia de extindere a ofertei de învățământ la distanță îl vedem ca pe o soluție optimă – și nu de compromis – la nevoia de profesioniști pregătiți bine și în acord cu cerințele legale și nevoile beneficiarilor. Învățământul la distanță sperăm că va face mai accesibilă oferta universităților noastre studenților din mediul rural, zona cu cel mai mare deficit de asistenți sociali cu studii de specialitate”, a declarat Prof. Dr. Conțiu Tiberiu ȘOITU, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială de la UBB Cluj-Napoca susține obiectivele declarate ale acordului de parteneriat semnat vineri: dorește consolidarea forței de muncă din domeniul serviciilor sociale la nivel rural, promovează creșterea numărului de asistenți sociali în special în mediul rural și susține persoanele care activează în serviciile sociale să se califice ca asistenți sociali.

Încearcă să facă acest lucru mai ales prin programul de învățământ la distanța al facultății, care în ultimii 12 ani a avut peste 300 de licențiați în asistență socială, ce se adaugă celor din programul de învățământ la zi. Încercăm să dezvoltăm competențe și abilități folosindu-ne de specificul UBB: orientare spre tradiția de excelență și integrând noua pedagogie universitară a UBB”, a declarat Conf. univ. dr.  Paul-Teodor Hărăguș, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Babeș-Bolyai.

Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Sociologie și Psihologie, se alătură acestui demers de susținere a profesiei de asistent social, fiind principalul furnizor de formare în domeniul asistenței sociale din Regiunea de Vest a României.

Un actor implicat în viața comunității, Universitatea de Vest din Timișoara intenționează să contribuie în mod activ la creșterea calității serviciilor sociale furnizate la nivel național prin adaptarea conținuturilor educaționale la cerințele societății, prin dezvoltarea de studii aplicative cu privire la nevoile sociale ale grupurilor vulnerabile și prin acțiuni de colaborare cu principalele instituții și organizații în vederea integrării profesionale a absolvenților specializării asistență socială.

Actualul context pandemic a demonstrat importanța asistenților sociali profesioniști în comunitate, prin urmare considerăm o prioritate profesionalizarea serviciilor sociale, îndeosebi pe cele din mediul rural”, a declarat Conf. univ. dr.  Irina Macsinga, Decan  Facultatea de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest.

UNICEF se alătură și sprijină eforturile de creștere a accesului și calității serviciilor sociale pentru a îmbunătăți situația copiilor din România, care s-a agravat în ultimul an, și, ca parte a recuperării naționale post COVID-19, invită partenerii să folosească criza actuală ca pe o oportunitate de a rezolva problemele structurale cu care se confruntă sistemul de asistență socială”, a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial

Google deschide un atelier digital la Timişoara

Google deschide un atelier digital la Timişoara

Publicat de adinaiftime, 21 noiembrie 2017, 00:09 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:23

Studenţii, profesorii şi antreprenorii din Timişoara vor beneficia de consultanţă şi sprijin din partea unuia dintre giganţii internetului. Universitatea de Vest din Timişoara a încheiat un parteneriat şi compania americană Google.

În cadrul parteneriatului va fi deschis Atelierul Digital Google ce reprezintă atât o infrastructură modernă dedicată tinerilor studenți ai UVT, cât și un program complex de instruire în mediul online.

Parteneriatul va fi unul pe termen lung, până în 2020, și presupune desfășurarea mai multor activități pentru studenți, antreprenori, IMM-uri din Regiunea Vest.

Specialişti din cadrul Google vor susţine la Timişoara cursuri şi discuţii, iar infrastructura modernă din cadrul atelierului le va oferi tinerilor instruire în domeniul marketingului online. Cei vizaţi vor putea participa la cursuri online gratuite, în urma cărora se pot obține certificări recunoscute de Google și IAB Europe.

„Colaborarea cu cei de la Google este un câștig important pentru studenții și profesorii noștri de specialitate. Atelierul Digital va însemna întărirea competențelor în domeniul marketingului online. Sprijinul oferit în ceea ce privește curriculumul universitar este de bun augur, implicarea companiilor în elaborarea ofertelor educaționale fiind una din prioritățile noastre, având deja multe exemple în această direcție”, spune Rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Atelierul Digital a fost amenajat de compania americană şi va funcţiona de miercuri la sediul FEEA, pe strada Pestalozzi 16.

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial

”Universitaria” pentru dezvoltarea învăţământului superior!

”Universitaria” pentru dezvoltarea învăţământului superior!

Publicat de adinaiftime, 6 noiembrie 2017, 20:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:23

Întruniți la Universitatea de Vest din Timișoara în acest sfârșit de săptămână, reprezentații universităților Consorțiului „Universitaria”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București, și-au reafirmat disponibilitatea de a se implica în identificarea soluțiilor pentru continuarea dezvoltării învățământului superior din România.

În cadrul întâlnirii, a fost adusă în discuție finanțarea universităților, cerându-se explicit creșterea finanțării instituționale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorărilor salariale prevăzute în Legea 153/2017, inclusiv a diferențelor rezultate în urma introducerii indemnizației pentru deținerea titlului științific de doctor, precum și alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariaților în baza sentințelor judecătorești și a legii nr. 85/2016. De asemenea, s-a solicitat o recalculare a alocărilor pe student echivalent unitar astfel încât să reflecte creșterile salariale din ultima perioadă.

În plus, reprezentanții Consorțiului susțin distribuirea a 1% din finanțarea de bază a universităților pentru cercetarea universitară, pe criterii competitive. Având în vedere contribuția universităților membre ale Consorțiului la producția științifică a României, aceștia solicită implicarea reprezentanților Consorțiului în elaborarea metodologiei de finanțare.

De asemenea, conducerile celor cinci universități consideră că orice discuție referitoare la o nouă lege a educației nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanților universităților membre ale Consorțiului – universitățile românești clasate pe primele poziții în ierarhizările internaționale. Acestea își manifestă interesul și angajamentul pentru participarea la elaborarea legii educației, de la stadiu de idee până la detalii legate de normele metodologice de aplicare.

Reprezentanții Consorțiului se declară îngrijorați de ce se întâmplă cu finanțarea competitivă a cercetării în România. Aceștia constată unele incidente nefericite în derularea ultimelor competiții: criterii de evaluare interpretabile, renunțarea la evaluatorii internaționali, precum și alte insuficiențe procedurale. Mai mult decât atât, universitățile membre ale Consorțiului solicită publicarea datelor în baza cărora Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior propune finanțarea suplimentară și cea de bază, pentru a elimina orice supoziție de manipulare sau falsă raportare.

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial

Situaţia locurilor de cazare în căminele studenţeşti din Timişoara

Situaţia locurilor de cazare în căminele studenţeşti din Timişoara

Publicat de adinaiftime, 24 septembrie 2017, 12:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25

Peste 13.000 de locuri de cazare sunt disponibile în căminele celor patru universităţi de stat din Timişoara.

Cele mai multe locuri, respective 6.000, sunt disponibile în cele 16 cămine ale Universităţii Politehnica. Studenţii care au locuri bugetate vor plăti lunar 95 de lei pentru a locui în camere cu cinci paturi, iar cei de la taxă vor achita o sută de lei. În camerele cu două paturi, studenţii de pe locurile bugetate vor plăti 160 de lei, iar cei la fără taxă vor plăti 165 de lei.

Universitatea de Vest din Timişoara are disponibile aproximativ 3.000 de locuri în zece cămine, iar preţul mediu pentru cazare este de o sută de lei.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara sunt disponibile aproximativ 2.500 de locuri de cazare în şapte cămine.

Tarifele de cazare sunt cuprinse, pentru cei de la fără taxă, între 75 şi 200 de lei, iar pentru cei cu taxă între 185 şi 310 lei pe lună.

Universitatea de Ştiinţe Agricole are cinci cămine cu peste 1.500 de locuri iar cazarea costă între 125 şi 335 de lei.

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial

Tabăra națională de Chimie are loc în Banat

Tabăra națională de Chimie are loc în Banat

Publicat de adinaiftime, 4 septembrie 2017, 08:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25

Eveniment de tradiție și de înaltă ținută profesională, Tabăra Națională de Chimie – ediția a XIII-a, organizată anual de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru pregătirea olimpicilor naţionali se desfășoară, timp de o săptămână, în Timișoara.

Această activitate reunește 80 de elevi din 29 de județe, 15 profesori-lectori din învăţământul  preuniversitar cât și din cel universitar care susţin cursurile de pregătire, 23 de profesori însoțitori, 10 studenți ai Universității de Vest din Timișoara. Profesorii-lectori abordează tematică disciplinei chimie aferentă clasei ce va fi urmată de elevi în anul școlar 2017-2018. Elevii participanți sunt câștigătorii fazei Naționale a Olimpiadei de Chimie a Elevilor, Ediția LI, Târgoviște 2017 şi ai Concursului Raluca Ripan pentru elevii de clasa a VII-a, fiind clasați pe primele 15 locuri la clasele la care au concurat.

Unii dintre aceşti elevi  au facut parte din loturile naţionale şi au participat  la olimpiade internaționale. Precizăm că rezultatele echipelor la olimpiadele internaţioanle de chimie şi ştiinţe în 2017 au fost remarcabile:  Olimpiada Internaţională de Chimie  (desfăsurată la Bangkok) – 2 medalii de aur, 1    medalie de    argint şi 1 medalie de bronz,   Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada 2017 – 1 medalie de aur şi  2 medalii de argint,  EUSO 2017 (desfăşurată la Copenhaga) – ambele echipe au obţinut medalii de bronz, IESO 2017(desfăşurată la Nisa)- 2 medalii de aur, 1    medalie de    argint şi 1 medalie de bronz.

Tabăra Națională de Chimie contribuie, prin pregătirea oferită elevilor pasionaţi de chimie, la obţinerea acestor rezultate ale elevilor români.

Deschiderea festivă a taberei a avut loc sâmbătă în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Activitățile se  deruează la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timișoara și în laboratoarele Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Finalizarea taberei va avea loc prin organizarea unei miniolimpiade, iar cei mai buni elevi vor fi premaţi la festivitatea de închidere a taberei.

sursa foto: ISJ Timiș

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial

Au mai rămas 180 de locuri fără taxă la Universitatea de Vest din Timișoara

Au mai rămas 180 de locuri fără taxă la Universitatea de Vest din Timișoara

Publicat de adinaiftime, 2 septembrie 2017, 10:40 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25

Universitatea de Vest din Timișoara începe luni înscrierile pentru cea de-a doua sesiune de admitere. Candidații mai au la dispoziție 180 de locuri bugetate și alte 2.300 de locuri cu taxă.

Absolvenții de liceu care se vor înscrie la Universitatea de Vest din Timișoara vor putea solicita alocarea unui loc de cazare gratuit pentru o perioadă de trei zile.

UVT pune la dispoziţia candidaţilor 76 de specializări de licenţă, în 11 facultăţi: Arte şi Design; Chimie, Biologie, Geografie; Drept; Economie şi de Administrare a Afacerilor; Educaţie Fizică şi Sport; Fizică; Litere, Istorie şi Teologie; Matematică şi Informatică; Muzică şi Teatru; Sociologie şi Psihologie; ştiinţe Politice, Filosofie şi ştiinţe ale Comunicării.

Instituția vrea să sprijine financiar studenții așa că oferă şapte tipuri de burse cu sume care ajung şi la 1.100 lei, plus alte forme de sprijin material.

În ceea ce privește condițiile de cazare pe durata anului de studiu, UVT deține 3.000 de locuri în zece cămine modernizate.

Sesiunea de admitere de toamnă are loc în perioada 4 – 17 septembrie.

În prima sesiune de admitere, la UVT s-au înscris cu 17% mai mulți tineri decât anul trecut. Conducerea Universităţii anticipează încă 500 de înmatriculări în sesiunea de toamnă, ceea ce ar reprezenta peste 4.000 de ”boboci” în noul an universitar.

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial

Masterat de securitate globală, în premieră la UVT

Masterat de securitate globală, în premieră la UVT

Publicat de adinaiftime, 30 august 2017, 20:20 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25

Universitatea de Vest din Timișoara lansează, anul acesta, un program de masterat în premieră.

Este vorba despre programul “Studii de securitate globală”, conceput în contextul în care Timișoara se află pe ruta imigrației ilegale, iar provocări precum fraudele cibernetice şi bancare, ameninţă securitatea ţării, a declarat rectorul UVT, prof. Marilen Pirtea.

Este primul program de acest fel din vestul țării și va fi derulat de Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării a UVT.  Noul masterat se adresează, în primul rând, specialiştilor care doresc să se perfecţioneze, dar şi tinerilor care doresc să devină profesionişti în acest domeniu.

Vor preda cadre didactice universitare, cu cercetări în domeniu, experţi din sistemul românesc de securitate şi diplomaţie.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, precizează că “Timişoara are o poziţie geografică care potenţează aceste noi elemente de securitate ale României, iar oraşul se află aproape de graniţele actuale ale Uniunii Europene, pe ruta migraţiei ilegale”.

Înscrierile pe cele 30 de lcouri se fac în perioada 11-22 septembrie, la UVT. Selecţia candidaţilor va avea loc în urma unui interviu în care se va discuta pe baza unui eseu motivaţional în care candidatul detaliază problematica de securitate. Interviurile vor avea loc în 23 şi 24 septembrie.

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial