Ascultă Radio România Regional Live

Statul Major al Forţelor Terestre

Silviu Gimiga: Noi construim și acele lucruri pe care le construim rămân pentru viitor

Silviu Gimiga: Noi construim și acele lucruri pe care le construim rămân pentru viitor

Publicat de prosavioleta, 1 octombrie 2024, 11:20

Cristian Dumitrașcu: Domnule colonel Gimiga, nu doar pentru că acum, în septembrie, s-au împlinit 50 de ani de la inaugurarea drumului vestit Transfăgărășan, vom vorbi despre arma geniu, sunt destul de puțini oameni care știu că, de fapt, acest drum a fost în mare parte realizat de către geniștii militari. Începem invers. Începem de azi și vom vorbi despre ce a fost acum 50 de ani. Ce înseamnă astăzi arma geniu?
Silviu Gimiga: În general, este o armă greu de accesat de către militari, deoarece nu înseamnă numai ordine și disciplină, ci și inginerie, anumite cunoștințe din toate domeniile chimiei, biologiei și altor materii pe care le facem în colegiile și academiile militare. Militarii geniști sunt o armă de sprijin de luptă și de-a lungul timpului au fost implicați în majoritatea activităților de amploare desfășurate de Armata României pentru țara noastră. Și mă refer aici, după Transfăgărășan, la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului, la unul din tronsoanele Autostrăzii Soarelui, la construirea metroului bucureștean și a altor drumuri de importanță deosebită, care erau considerate, și sunt și astăzi, infrastructuri strategice neapărat necesare pentru apărarea colectivă a țării. Arma geniu primește misiuni din ce în ce mai complexe, care poate nu se văd ca acelea din trecut, dar ajută foarte mult la desfășurarea activităților Armatei României pentru obiectivele la care este angrenată, și mă refer aici la pandemia de COVID, unde am construit un spital militar în 2 săptămâni, cu efortul mai multor structuri, am construit o bază militară, să zicem așa, asemănătoare teatrelor de operații Afganistan și Irak, unde majoritatea militarilor implicați în acea lucrare au desfășurat misiuni complexe de-a lungul timpului; crearea unor noi unități militare în care ne antrenăm alături de militarii parteneri din Alianța NATO, și mă refer aici la Poligoanele Cincu, Smârdan de la Galați, Poligonul Babadag.
Cristian Dumitrașcu:  Este un episod pe care ni-l propunem, în care să vorbim și despre prezent, dar și despre trecut, despre tradiție, pentru că la armată, și nu doar, tradiția este cea de care și în care ne ancorăm, ceremonia care a fost acum câteva zile la Poarta Geniștilor și la Poarta Întâlnirii, acolo unde colegul meu colonelul Florin Șperlea, redactorul-șef al ‘Observatorului Militar’, a vorbit cu câțiva dintre artizanii, din păcate, din ce în ce mai puțini, dintre artizanii construirii Transfăgărășanului și revenim.

Vince Deszo: Unitatea noastră, din care am făcut parte, a venit în 19 ianuarie 1971 cu 25 de cadre, din care mai trăim eu şi domnul colonel Coman, care am lucrat direct cu utilajele. Era un comandant de pluton la utilaje. Fiind condiții grele, era necesar ca să fie atacat din două părți – și din partea de sud, și din partea de nord. Utilajele nu se puteau aduce decât prin demontare în partea de jos, iar pe partea de sus cu mecanici și montam la loc și dădeam drumul la producție. Toate au fost numai utilaje românești. Aici ce s-a făcut prototipul buldozere 6500. În ’73 a venit o delegație din Polonia și când a văzut în ce condiții se lucrează, a făcut contract imediat acolo jos, la hotel – 300 de buldozere.
Nicolae Coman: Colonel Coman Nicolae. A fost foarte greu, nicăieri, în tot parcursul Transfăgărășanului, nu găsesc sector așa de greu. În partea cealaltă era efectiv prăpastie și la mijlocul prăpastiei, pe coasta aia trebuia să deschidem drumul. Când au reușit să urce buldozerele să se întâlnească ele, lamă în lamă, atunci am fost bucuroși și am știut că am deschis drumul. Au aflat și cei de jos, pentru că a fost o bucurie și am strigat „Ura” de aici, cred că o jumătate de oră. Am comandat o companie de la Batalionul de Pionieri, plus întăririle cu tehnică de la celelalte subunități. Și aici am rămas 2 ani. I-am spus la nepotul meu, care are acum 20 de ani, i-am spus: „Frăție, nu poți să vii cu mine acum, dar gândește-te la împlinirea a 100 de ani, vei avea 70, și să vii să le povestești celor care participă că bunicul tău a deschis drumul în sectorul Poarta Întâlnirii.
Cristian Dumitrașcu: Am revenit aici, în studioul Agenției Media a Armatei. Domnule colonel Gimiga, Armata României, în ultimii 15 ani, a cunoscut în sfârșit o dezvoltare din punctul ăsta de vedere. Este absolut vizibilă înzestrarea pe care o are armata. Se întâmplă și în arma geniu?
Silviu Gimiga: Sigur că da. O serie de militari îmbrățișează arma geniu pentru complexitatea ei și normal că acești oameni, inteligenți aș spune eu, fac orice este posibil pentru a atrage fonduri financiare pentru a achiziționa tehnică și tehnologie, astfel încât să fim interoperabili cu celelalte armate din cadrul Alianței, în special cu unitățile militare din arma geniu. Avem programe majore la nivelul Statului Major al Forțelor Terestre care funcționează, avem un program de mare vizibilitate la nivelul Alianței NATO, unde avem un reprezentant care negociază posibilitatea achiziționării împreună a tehnologiilor emergente existente pe piața mondială și cred că suntem pe un tren ascendent, astfel încât noua generație de geniști să beneficieze de tehnologii mult mai performante chiar decât cele pe care le avem acum.
Cristian Dumitrașcu:  Este un concept interesant, pentru că arma geniu este una costisitoare și pentru că sunt utilaje care implică mari costuri, ați spus că e un plan de achiziție împreună, la nivel NATO.
Silviu Gimiga: Da.

Cristian Dumitrașcu:  Este și motivul pentru care aveți întâlniri destul de dese la nivelul Alianței, în diferite țări europene, cu specialiștii din NATO. Care a fost ultima întâlnire și cea mai, să zicem, interesantă din punctul dumneavoastră de vedere?
Silviu Gimiga: În fiecare an, reprezentantul armei geniu, și anume comandantul Brigăzii 10 Geniu, participă la un seminar de profil cu geniștii responsabili din fiecare țară membră NATO, unde se discută despre posibilitatea punerii împreună a tehnicii și tehnologiilor de geniu, astfel încât, în cazul unei amenințări asupra granițelor Alianței NATO, împreună să reușim să învingem, să acoperim toate cele patru domenii complexe ale armei geniu, și anume mobilitate, contra-mobilitate, menținerea capacității operaționale a trupelor, precum și sprijinul de geniu general al tuturor forțelor.
Cristian Dumitrașcu: Sprijinul de geniu general al tuturor forțelor – vă rog să dezvoltați!
Silviu Gimiga: Sprijin de geniu general înseamnă construirea unui spital ROL 2, așa cum am discutat mai devreme, înseamnă construirea de drumuri necesare asigurării mișcării forțelor pe câmpul de luptă, înseamnă instalarea unor poduri provizorii pentru trecerea marilor forțe luptătoare pe câmpul de luptă, precum și construirea de platforme, parcări și tot ceea ce este necesar pentru cartiruirea trupelor în caz de nevoie.
Cristian Dumitrașcu:  Ce lecții învățate sunt pentru geniști din războiul din Ucraina?
Silviu Gimiga: Foarte multe. E momentul să le introducem în regulamentele și manualele militare ale armei geniu. Sunt multe probleme pe linie de asigurare a mobilității, de asigurare a contra-mobilității, lucruri pe care nu le-am învățat din regulamente sau de la profesorii din academii sau colegii militare.
Cristian Dumitrașcu:  Sau nici măcar din lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, de la care au trecut, iată, 80 de ani.
Silviu Gimiga: Îmbinarea acelor lecții identificate cu ceea ce am învățat noi cred că ne va aduce o plusvaloare într-un eventual conflict sau amenințare pe care o vom traversa vreodată.
Cristian Dumitrașcu:  Mie mi se pare, din ce-mi spuneți, că arma geniu e o armă atât de specială și de specializată încât selecția pare a fi, poate, cel mai greu de dus la bun sfârșit. Adică aveți nevoie de oameni specializați în domenii pe care nu le prea mai regăsim în România, pentru că știm că forța de muncă a plecat și ea în zone mai bine plătite.
Silviu Gimiga: În Academia Forțelor Terestre de la Sibiu, militarii de anul trei aleg această armă tocmai pentru complexitatea provocărilor cu care se vor confrunta în viitor și pentru faptul că această unică brigadă de geniu îți oferă niște satisfacții pe care la alte arme poate nu le întâlneşti. Și mă refer aici la infrastructura la care participi ca om care pune umărul la treabă și rămâne ceva în urma lui. Noi suntem una din armele care construim și acele lucruri pe care le construim rămân pentru viitor.
Cristian Dumitrașcu: Pentru că suntem la finalul interviului, nu pot să nu vă întreb despre faptul că sunteți o brigadă unică în Armata României și că aveți subunități, aveți un batalion subordonat în capătul celălalt de țară, de la Brăila, de unde este brigada, până la Satu Mare, la Batalionul Tisa, sunt o mulțime de kilometri.
Silviu Gimiga: Aș zice că suntem mândri pentru faptul că suntem responsabili cu asigurarea sprijinului de geniu în toată România. Avem unități subordonate la Satu Mare, Alba Iulia, București și Brăila. În plus, avem în coordonare și direcționare și batalioane în alte localități, precum Deva, Buzău, pe care le coordonăm și cooperăm astfel încât toate lucrările de infrastructură necesare să se desfășoare în volum complet, la timp și de calitate. Când am ales această armă, am știut că este complexă, am știut că este posibil să lucrăm la lucrări de artă, ca și Transfăgărășanul, Canalul Dunărea-Marea Neagă sau Palatul Parlamentului. Fiecare dintre noi, când am ales, ne-am asumat o anumită responsabilitate. Și eu, personal, până acum nu am întâlnit pe cineva care să se plângă de acest lucru.
Cristian Dumitrașcu:  La final, ce pledoarie ați avea pentru tinerii care să zicem că s-ar putea gândi să bată la porțile Academiei de la Sibiu, Academiei Forțelor Terestre, sau la porțile altor instituții care pregătesc geniști?
Silviu Gimiga: Un tânăr militar ar trebui să aleagă arma geniu pentru că poate fi repartizat oriunde pe teritoriul național și poate că va primi repartiția acolo unde își dorește, are posibilitatea să-și dezvolte viața personală prin beneficiile pe care le câștigă. Cred că te simți împlinit atunci când poți să-ţi sprijini colegii din forțele luptătoare. Aș vrea să închei cu mottoul „Luptăm acolo unde ni se cere și învingem acolo unde luptăm”.

Angel Tîlvăr: Prin apartenența la NATO, România beneficiază de garanții de securitate pe care nu le-a mai avut niciodată în istoria ei
Interviul săptămânii luni, 14 octombrie 2024, 16:43

Angel Tîlvăr: Prin apartenența la NATO, România beneficiază de garanții de securitate pe care nu le-a mai avut niciodată în istoria ei

La Interviul Săptămânii invitat este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care i-a vizitat săptămâna trecută pe militarii români...

Angel Tîlvăr: Prin apartenența la NATO, România beneficiază de garanții de securitate pe care nu le-a mai avut niciodată în istoria ei
Ileana Rotaru: Copiii din ziua de astăzi învață înțelegând conceptele la modul practic, utilitar, pragmatic
Interviul săptămânii marți, 8 octombrie 2024, 17:28

Ileana Rotaru: Copiii din ziua de astăzi învață înțelegând conceptele la modul practic, utilitar, pragmatic

Cristian Dumitrașcu: Doamnă profesor Ileana Rotaru, bine ați venit! Ileana Rotaru: Mulțumesc frumos pentru invitație! Cristian Dumitrașcu: Unul...

Ileana Rotaru: Copiii din ziua de astăzi învață înțelegând conceptele la modul practic, utilitar, pragmatic
Ștefan Ciochinaru: Trebuie vegheat cu foarte mare atenție, pentru că proliferarea nucleară este catastrofală pentru existența omenirii
Interviul săptămânii luni, 23 septembrie 2024, 15:28

Ștefan Ciochinaru: Trebuie vegheat cu foarte mare atenție, pentru că proliferarea nucleară este catastrofală pentru existența omenirii

La Interviul săptămânii, doctorul în drept, jurnalistul și profesorul de științe politice Ștefan Ciochinaru face o analiză în acest...

Ștefan Ciochinaru: Trebuie vegheat cu foarte mare atenție, pentru că proliferarea nucleară este catastrofală pentru existența omenirii
Angel Tîlvăr: “Avem procedurile necesare, urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim”
Interviul săptămânii marți, 17 septembrie 2024, 12:09

Angel Tîlvăr: “Avem procedurile necesare, urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim”

Cristian Dumitrașcu: Domnule ministru Tîlvăr, vă mulțumim pentru acest interviu exclusiv. Angel Tîlvăr: Şi eu vă mulțumesc! Cristian...

Angel Tîlvăr: “Avem procedurile necesare, urmărim cu mare atenție și suntem pregătiți în orice moment să intervenim”
Interviul săptămânii marți, 10 septembrie 2024, 08:20

Anatolie Nosatîi: Nu mai trăim acel lux de pace, stabilitate și o încredere că nu poate fi zguduită Europa de războaie sau alte provocări

Cristian Dumitrașcu: Domnule ministru, este un fel de a spune bine ați venit, că de fapt noi am venit de la București și vă mulțumim pentru...

Anatolie Nosatîi: Nu mai trăim acel lux de pace, stabilitate și o încredere că nu poate fi zguduită Europa de războaie sau alte provocări
Interviul săptămânii luni, 2 septembrie 2024, 20:15

Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari

În această săptămână vă propunem a doua parte a interviului cu generalul-maior în rezervă Dan Grecu, vicepreședinte al Asociației...

Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari
Interviul săptămânii luni, 26 august 2024, 11:54

Dan Grecu: „Acțiunea ucrainenilor este surprinzătoare şi are rezultate”

Cristian Dumitrașcu: Dle General-maior Dan Grecu, bun venit în studioul agenției Media a armatei. Dan Grecu: Mulțumesc pentru invitație....

Dan Grecu: „Acțiunea ucrainenilor este surprinzătoare şi are rezultate”
Interviul săptămânii luni, 19 august 2024, 13:51

Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat

Interviul săptămânii a fost realizat în preajma Zilei Marinei și a Forțelor Navale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul...

Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat

Prima ediție a conferinței „Liderii viitorului”

Prima ediție a conferinței „Liderii viitorului”

Publicat de prosavioleta, 1 octombrie 2024, 10:45


Gabriela Saksa (realizator emisiune):
Săptămâna aceasta a avut loc prima ediție a conferinței „Liderii viitorului”, inițiată de Statul Major al Forțelor Terestre. Evenimentul a fost găzduit de Banca Națională a României și a reunit personalități marcante din țară și nu numai, lideri consacrați în diferite domenii, nu doar cel militar, care au împărtăşit experiența profesională și au răspuns întrebărilor tinerilor ofițeri prezenți la conferință.
Angel Tîlvăr: Calitățile pe care un lider trebuie să le aibă, pe lângă cele profesionale, trebuie să aibă calități și în domeniul diplomației militare, economic, trebuie să aibă înțelegerea celor pe care urmează să-i comande și să dovedească dedicație pentru a implementa deciziile care se iau din punct de vedere militar. Deci, iată, sunt în această ecuație mulți parametri pe care ei trebuie să îi îndeplinească.
Gabriela Saksa (realizator emisiune): Prezent la eveniment a fost și Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, care a vorbit despre așteptările populației de la militarii din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Raed Arafat: Fiecare are construcția lui. Eu sunt cel care, dacă pui piedici, încearcă întotdeauna să le surmonteze, să treacă pe lângă, peste, pe undeva, numai să facă ce crede că este bine; şi acest lucru s-a întâmplat. Şi am avut o echipă, asta e cel mai important lucru, n-am fost singur niciodată. Să-și asume și să-și facă treaba acolo unde a fost pus să răspundă de o activitate care întotdeauna este pentru patria și pentru România. Deci asta este așteptarea noastră de la orice militar, că vorbim de Ministerul Apărării, că vorbim de Ministerul de Interne. În final, avem un singur scop, eu nefiind militar, o spun, este să servim patria și să servim România și să facem ce trebuie pentru binele ei.

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie

Ședință de informare a Ministrului Apărării Naționale

Ședință de informare a Ministrului Apărării Naționale

Publicat de prosavioleta, 22 iulie 2024, 16:09

Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri cu echipa de comandă și cu personalul din Statul major al Forţelor Terestre. Șeful Forțelor Terestre Române, generalul-locotenent Ciprian Marin, l-a informat pe ministrul apărării despre principalele obiective și proiectele acestei categorii de forțe ale armatei și a afirmat că instruirea militarilor se face în acord cu ceea ce presupune mediul de securitate actual. Angel Tîlvăr a apreciat modul în care își îndeplinesc misiunile militarii din forțele terestre și i-a asigurat că resursa umană este o prioritate pentru conducerea ministerului.

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie

A 15-a ediție a Taberei de vară pentru cercetași

A 15-a ediție a Taberei de vară pentru cercetași

Publicat de Gabriel Stan, 3 iulie 2023, 12:36

Adrian Gîtman (realizator rubrică): La Predeal este în desfășurare cea de-a 15-a ediție a Taberei de vară pentru cercetași organizată de Ministerul Apărării Naționale, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Asociația de Caritate din Armata României ‘Camarazii”.

32 de elevi, fete și băieți, selectați în urma unei competiții naționale desfășurată online, își testează limitele sub îndrumarea instructorilor militari.

Marşuri pe distanțe lungi, mișcări de instrucție de front, metode de traversare a cursurilor de apă, au fost câteva dintre provocările pregătite de organizatori.

Am aflat de la coordonatorul proiectului, colonelul Mihaela Iliescu: Pe parcursul celor 7 zile de tabără, elevii au participat la ateliere interactive împreună cu instructorii militari, au învățat tehnici de alpinism, tehnici de supraviețuire în natură, au participat la un atelier de călărie. Un eveniment inedit pentru ei, pentru ediția din acest an, a fost participarea la ceremonia militară din Piața Sfatului din Brașov, ceremonia aniversării centenarului Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa.

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Tabăra este găzduită de Batalionul 21 Vânători de munte și are sprijinul Clubului Sportiv al Armatei Steaua și Statului Major al Forțelor Terestre.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

A 15-a ediţiei a taberei de vară pentru cercetaşi

A 15-a ediţiei a taberei de vară pentru cercetaşi

Publicat de Gabriel Stan, 8 mai 2023, 12:21

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Direcţia Informare şi Relaţii publice a Ministerului Apărării a lansat concursul naţional pentru selecţia participanţilor la cea de a 15-a ediţiei a taberei de vară pentru cercetaşi.

Tabăra este organizată în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineret şi Egalităţii de Şanse şi cu Asociaţia de Caritate din Armata României, „Camarazii”.

La ediţia din acest an, organizată la Predeal în perioada 25 iunie – 2 iulie, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre, se pot înscrie elevii care sunt la momentul desfăşurării concursului în clasele a VI-a şi a VII-ea.

Din cel 32 de locuri disponibile, patru vor fi ocupate de elevi instituţionalizaţi cu rezultate foarte bune la învăţătură, selecţionaţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Alte patru locuri sunt rezervate pentru eelvii cu o situaţie socială defavorizată selectaţi cu sprijinul Asociaţiei „Camarazii”. Celelalte 24 de locuri, însemnând 12 echipe, sunt scoase la concurs, ne-a declarat ofiţerul de proiect, colonelul Mihaela Iliescu.

Colonel Mihaela Iliescu: Pentru acest an, concursul de selecţie se va desfăşura într-o singură etapă, prin intermediul internetului, în perioada 2 – 9 mai.

Astfel, elevii se pot înscrie în echipe de câte doi şi vor trebui să completeze un formular de înregistrare şi să răspundă la 30 de întrebări care acoperă domenii precum Armata României, NATO, Uniunea Europeană, participarea militarilor româreprezentanţii la misiuni internaţionale, carieră militară.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Schimbare la comandă a Forţelor Terestre Române

Schimbare la comandă a Forţelor Terestre Române

Publicat de Gabriel Stan, 24 aprilie 2023, 11:36

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Schimbare la comandă a Forţelor Terestre Române. Noul şef al acestei categorii de forţe a armatei este generalul-maior Ciprian Marin, care a preluat mandatul de la generalul-locotenent Iulian Berdilă, promovat în funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie la Statul Major al Apărării.

Ceremonia de predare-primire a comenzii şi drapelului de luptă a avut loc marţi, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Angel Tâlvăr, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Anterior noii poziţii, generalul-maior Ciprian Marin a comandat Divizia II Infanterie şi Brigada 8 LAROM şi a fost şeful Direcţiei Operaţii la Statul Major al Apărării.

Generalul Marin a participat la două misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan şi are un tur de misiune la Comandamentul NATO de la Madrid.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Vizita comandantului forțelor terestre SUA pentru Europa și Africa la București

Vizita comandantului forțelor terestre SUA pentru Europa și Africa la București

Publicat de Gabriel Stan, 28 noiembrie 2022, 13:38

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Generalul Daniel Petrescu, șeful statului Major al Apărării, s-a întâlnit miercuri la București, cu generalul Darryl Williams, comandantul forțelor terestre ale Statelor Unite ale Americii pentru Europa și Africa.

Cei doi oficiali au discutat despre consolidarea capacității defensive aliate pe flancul estic al NATO, postura forțelor americane în România și despre pregătirea militarilor celor două țări în cadrul evenimentelor majore de instruire.

Programul comandantului USAREUR a cuprins și întrevederi la comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est și la Statul Major al Forțelor Terestre.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Cătălin Tomescu: De aia ne-am dus în NATO, ca să îl am pe fratele meu mai mare, să îl chem să mă ajute în caz că vine ăsta peste mine … singuri nu puteam să ne descurcăm mai bine, indiferent de ce fel de amenințare aveam

Cătălin Tomescu: De aia ne-am dus în NATO, ca să îl am pe fratele meu mai mare, să îl chem să mă ajute în caz că vine ăsta peste mine … singuri nu puteam să ne descurcăm mai bine, indiferent de ce fel de amenințare aveam

Publicat de Gabriel Stan, 18 iulie 2022, 17:30

În această săptămână am ales ca subiect în rubrica noastră cei 25 de ani împliniți în 11 iulie de la semnarea a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. De ce a fost acel moment unul de referință pentru țara noastră și pentru Armata Română aflăm din interviul pe care l-am realizat cu generalul-locotenent în rezervă Cătălin Tomescu, cel care a comandat până de curând Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est, cea mai importantă structură NATO aflată pe teritoriul României.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule general-locotenent, bine ați venit la „Jurnal militar”, bine aţi venit la „Subiectul săptămânii”!

Cătălin Tomescu: Mulțumesc de invitaţie. Vă salut!

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Două subiecte importante pe agenda recentă: în 11 iulie ’97 s-a semnat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Dvs, ca unul dintre marii strategi ai Armatei României moderne, ne puteți spune dacă a fost un pas corect sau nu?

Cătălin Tomescu: Deciziile la vremea respectivă au fost decizii corecte, neputând să fim neutri, neputând să fim singuri. Parteneriatul cu Statele Unite, la fel, este un mecanism care ne acordă anumite drepturi și anumite privilegii și care s-au impus din punctul meu de vedere.

Bineînțeles că au fost și neîmpliniri, cum sunt și acum, treaba cu vizele şi așa mai departe, dar uite că ușor-ușor investițiile au început să curgă nu neapărat în sistemul militar, cât şi în sistemul civil şi sper să continue să se dezvolte, iar Statele Unite, să nu uităm, este singura țară care își permite să acționeze unitar la nivel global, în sensul că noi trebuie sau ascultătorii noştri trebuie să înțeleagă că Statele Unite au o pălărie care are steagul NATO pe ea, care acționează în cadrul organizaţiei.

Chiar dacă sunt cei mai potriviți, să nu uităm că NATO este o organizaţie care acţionează pe bază de consens și fiecare țară are un vot, are un drept, capitalele conduc NATO. Secretarul general este doar un angajat, înalt funcţionar public plătit foarte bine să aibă grijă de gestiunea organizației.

Spuneam Statele Unite au o dată pălăria cu steagul NATO, după care Statele Unite au pălăria cu Statele Unite. Parteneriatul Strategic ne oferă anumite avantaje și un exemplu pentru ascultători, ca să nu lungesc, venirea grupului de luptă al Statelor Unite pe teritoriul României.

S-a vorbit, toată lumea ştie – cei o mie şi ceva de militari, plus acum elementele din Divizia 101 Aeropurtată de comandă plus o brigadă. Asta a venit în baza acestui parteneriat și nu-i de colea să ți se aducă 5.000 de militari de la 10.000 de km distanță să stea pe teritoriul prin rotație câte nouă luni sau un an de zile, nu e lucru de colea, nemaivorbind de costuri. Deci cred că parteneriatul strategic cu SUA a fost o decizie bună și sper să se dezvolte corespunzător, cum funcționează vizavi de alte state.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): În ce poziție eraţi în ’97 când s-a semnat parteneriatul?

Cătălin Tomescu: În 1997 eram la Statul Major al Forțelor Terestre, lucram ca ofițer în Birou Operații Speciale, eram ofițerul 1, adică al doilea după şef, ca să zic așa, în Statul Major al Forțelor Terestre şi răspundeam de obiectivele de interoperabilitate la nivelul Forțelor Terestre și de participarea structurilor românești din Forțele Terestre la misiuni în afară. Pe vremea aia aveam: Angola și operațiunea Alba din Albania, dacă își aduc aminte ascultătorii.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Ați participat așadar la această reforma dură la care a fost supusă armata și care acum de pe ultima funcție pe care aţi ocupat-o cu doar câteva luni în urmă, ați trecut în rezervă din funcția de șef al Comandamentului Corpului multinațional Sud Est al NATO. Puteți să afirmați cu toată responsabilitatea că s-au atins obiectivele și că lucrurile sunt așa cum s-au gândit ele atunci?

Cătălin Tomescu: Domne’, eu am trăit cu asta, eu am crescut cu integrarea României în NATO. A fost un proces greu, nu a fost simplu deloc. De ce? Că trebuia să iei măsuri drastice pentru că la creștere și la bine, se bagă toți; când trebuie să tai, nu prea se mai bagă.

Era ideea aia, da mă știu că trebuie să tăiem, dar s-o taie ăla după mine, că nu o tai eu acum. E ca cu încălzirea globală: toată lumea știe că face rău, dar niciun şef de stat nu vrea să-şi oprească motoarele industriei pentru că îşi dă seama că afectează anumite interese ale țării lui.

A trebuit să tăiem funcţii, a trebuit să închidem cazărmi, a trebuit să ne schimbăm mentalități, a trebuit să învățăm engleză, a trebuit să învățăm proceduri NATO, a trebuit să participăm la misiuni prin Angola, prin Afganistan, prin Irak. Cine se gândea până în ’89 că ajungem noi să mergem până în teritoriile astea? Deci a fost o treabă grea, a fost o treabă care șefii, liderii respectivi, eu eram mic, dar am trăit lângă şefi mari, care au ajuns mari ulterior, au trebuit să muncească foarte mult ca să schimbe sistemul.

Mulți dintre ei erau la o vârstă la care schimbarea nu prea mai curgea așa ușor pentru că una este să te schimbi um aveam eu în ’89, aveam 25 de ani și una este să te schimbi atunci și să schimbi rusa pe engleză şi să schimbi mentalitatea sovietică pe mentalitatea NATO, și alta e să ai 55 de ani, după ce 35 de ani ai lucrat într-un anumit sistem, să te schimbi în două luni şi să iei sistemul celălalt, nu prea mai merge așa.

Prin urmare, Forțele Terestre, că aici știu foarte bine, procesul de transformare a lor, început din 1994 efectiv, de când am semnat parteneriatul pentru pace până în 2004, 10 ani ca să devenim membri, plus ulterior până acum doi ani, facem 30 de ani, din 1994 când a început procesul a avut și succese și insucces. În ce sens? Nu toate ne-au ieşit așa cum am vrut. Uneori nu am găsit omul potrivit la locul potrivit. Nu totdeauna am avut banii necesari.

De exemplu sunt discuții întregi în spațiul public privind înzestrarea că merge greu cu corveta, cu avionul. Adevărat acesta e un exemplu concret, poate și noi militarii avem vină, dar să ştiţi ca inclusiv procedura și mecanismele sunt uneori greșite. De asemenea interesul care bineînțeles totdeauna îşi are rolul lui.

Prin urmare, au fost şi elemente de succes, au fost și elemente de insucces dar crearea corpului, ca să închid, Comandamentului Corpului de la Sibiu din structura de forţe a NATO, forțele terestre rămâne ca succes.

Dacă nu eram crezuţi în stare că putem să îl creăm, să îl conducem și să îl facem să devină o capabilitate eficientă, să îl facem după procedură, fiți convins că la summit nu se aproba – și sunt cuvinte frumoase cu care să ne refuze, exact cum am pățit și ’97. În ’97, ne aşteptam și noi să fim invitați.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Ne-au refuzat frumos.

Cătălin Tomescu: Ne-au refuzat elegant și ni s-a spus că trebuie să mai așteptăm o tură.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): O chestiune pe care sunt convins că o puteți aborda într-o notă personală. De când erați comandantul Brigăzii de la Focșani, până când ați parcurs toate treptele carierei militare comandantul Diviziei 1, ați ajuns până la NATO, la Corpul NATO de reacție rapidă din Istanbul, v-aţi luptat permanent cu ceea ce am descoperit tot un soi de fake news – țineți minte cum spuneau unii români: armata noastră cheltuie banii și nu face nimic, când de fapt rusul poate veni în două zile și tot ceea ce facem noi cu Armata română e în van, pentru că rușii pot veni şi pot face praf tot – ceea ce s-a demonstrat acum iată în războiul din Ucraina, că nu e chiar așa.

Cătălin Tomescu: Păi, domne’, el poate să vină în două zile că nu-l ține nimeni. Putin nu mai e predictibil. El poate să ia decizii ce vrea el, pe mine nici nu mă interesează asta. Bine, e bine să știu dacă sunt pe lista lui de priorităţi şi dacă vrea să intre, dar numai că n-am treabă eu, eu nu mă pregătesc că vine ăsta în două zile sau în trei.

Spunea un înțelept: o armată se construiește, nu neapărat ca să câștigi un război, ci ca să îl previ. Asta e una. Doi: de aia am apelat pentru NATO, că singuri nu puteam să facem față. Păi da, ştim istoria de 2000 de ani…păi nu ne-am bătut cu ăștia? Uneori am fost cu ei, uneori am fost împotriva lor? E greu să te lupţi cu o ţară de 113 milioane și cu capabilități militare, chiar de astea nu neapărat super-tehnologizate din belşug, că uite ce se întâmplă acum în Ucraina. Dau cu bombe în ei și pot să dea trei ani de zile, pot să îi bombardeze aşa, fără să cucerească nici un metru de teren. De aia ne-am dus în NATO, ca să îl am pe fratele meu mai mare, să îl chem să mă ajute în caz că vine ăsta peste mine, că eu nu am de unde să știu ce visează.

Nu vedeți că ei scot din tolbă lucruri care aparțineau spațiului sovietic, chestii de genul în care nici nu îţi vine să crezi? Cum am spus, domnule, trebuie să desenăm harta conform anului 1997. Ce vorbești? Păi cum să mă întorc în ’97, ai înnebunit? Noi suntem români, noi ne-am găsit viitorul nostru încolo, bun, rău, cum o fi. Bineînţeles că o să vină unul şi o să zică: „Ce ne-a adus nouă UE sau ce ne-a adus NATO sau ce ne-a adus…?” Nu am o problemă, putem să discutăm. Ideea e că, ce sunt convins și o spun cu toată tăria, singuri nu puteam să ne descurcăm mai bine decât în cadrul organizațiilor NATO sau UE, indiferent de ce fel de amenințare aveam.

Prin urmare, toată presiunea asta care e asupra sistemul militar, că suntem incapabili să răspundem…Ce vorbești, domnule? Păi, într-adevăr, poate nu avem toată tehnologia pe care ne-o dorim, poate nu avem numărul de oameni necesar, salariile mici de la baza carierei şi aşa mai departe, toate astea contribuie şi îl fac pe tânărul din ziua de azi, care e tot timpul în competiție sistemul militar cu societatea civilă…

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Cu atât mai mult acum decât acum 20 de ani.

Cătălin Tomescu: Absolut! Şi atunci? Trebuie să revenim la principiile noastre și să lăsăm neapărat denigrarea și punerea la zid. Încă o dată, avem și noi lipsurile noastră de sistem, dar nu le facem în spațiul public.

Iar faptul că există o amenințare de la Est ar trebui să ne convingă de necesitatea stabilirii unui sistem militar performant. Armata costă bani peste tot, dar să îmi spună cineva ce ţară care nu a avut securitatea garantată şi un sistem militar performant, care să îi asigure această independență de decizie şi suveranitate, a avut succes. Că eu nu cunosc niciuna.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Chiar că ultima întrebare. Se apropie Ziua Tanchiştilor. Sunteți tanchist, o analiză foarte scurtă a noului fel de a combate tancurile. Am văzut ce mare succes au avut ucrainenii cu Javelin a lor, cum avem noi Spike-ul. Cum e?

Cătălin Tomescu: Da, domnule, e adevărat. Ştiţi, au mai spus anumiţi cetățeni, să spunem așa, că tancul s-a dus. Nu e, domnilor… Uitaţi ce se întâmplă acum în Ucraina. Ăsta poate să dea doi ani cu bombe în ucraineni, de la Liov, de la graniţa de vest, până la cea de est.

Problema e în felul următor, nu înseamnă că ai cucerit ceva, înseamnă că ai distrus, ai neutralizat, ai nimicit, ai înspăimântat, ai omorât civili sau nu. Îți trebuie o mașină de luptă de infanterie sau un tanc care să se ducă să pună și şenila pe o linie și să spui: „de aici în spate e al meu, de aici încolo e al vostru, încă până ce vă cuceresc”.

Deci, mașina asta, tancul ăsta trebuie să existe întotdeauna, pentru că numai așa cucerești, restul, dai bombe. Da, e adevărat. Când s-a bombardat Kosovo, de exemplu. Păi da, s-a bombardat din aer 30 de zile, dar știţi cine a fost primul batalion care a intrat în Kosovo, prin Muntenegru? Batalionul de Căşti Albastre al ruşilor. Da, asta e din ’99, dacă vă aduceţi aminte.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Da.

Cătălin Tomescu: În fine, ce vreau să spun este că aviație, artilerie, bombe, rachete și așa mai departe contribuie la obținerea succesului prin distrugere, neutralizare, nimicire de obiective, numai că cucerirea efectivă se face numai pe terestru și numai cu tancuri sau cu infanterie, că asta e prima linie. Al doilea element vis-a-vis de viitorul tancului este că te-a cucerit inamicul, cum i-au cucerit rușii pe ucraineni pe anumite zone, 200 de km, cât au intrat ei în Donbas.

Alea nu se iau înapoi cu artileria. Pot să îi bombardeze cu Himars-ul pe ruşi până o să le presneasă creierii. Problema e că dacă nu își adună două brigăzi de tancuri, să se ducă să dea contralovitură și să se oprească pe granița străveche, nu are cum să plece ăla de acolo.

În rest, ăla e bombardat, adică merge și cu viceversa. Deci, de aceea tancul rămâne o mașină încă viabilă, că ești singurul cu care poți să cucerești pe uscat, bineînțeles, și e singurul cu care poți să dai riposte ofensive, că riposta nu se dă cu racheta sau cu tunul, se dă cu tancul sau MLI. Trei – inamicul, că e dronă, sistemele astea moderne, domnule, astea au fost întotdeauna.

Dumneavoastră sunteţi tânăr, dar pentru cei care au o vârstă puțin mai înaintată, îşi aduc aminte de Războiul Rece. Asta e valabil în orice echipament de luptă, în orice tehnologie, că e avion, că e tanc, că e… Rușii făceau unul care trăgea cu cinci gloanţe pe minut, americanii făceau unul – sau neamțul, sau francezul – care trăgea șapte, după care se făcea unul caretrăgea nouă. Gândiţi-vă, americanul a inventat A-10, celebrul bombardier care a fost construit ca să nimicească tancuri.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): „Purcelușul”.

Cătălin Tomescu: Exact. Javelin e racheta care e făcută să nimicească tancuri. Există muniții de artilerie explozive sau cu teleghidare care sunt făcute să nimiceasă… Deci, tancul a avut tot timpul inamic.

Au fost create elicoptere care să lupte împotriva tancurilor şi atât. Punct. Inamicul ăla a fost întotdeauna. Că a apărut o dronă acum, nu e o mare problemă. Într-adevăr, e periculoasă, pentru că e mică, e greu de nimicit și așa mai departe, dar numai că tancul nu o să dispară că a apărut drona.

Uite, nemţii fac acum Leopardul A-7 ultima formă, cu protecție electromagnetică, care e făcut tocmai ca să nu mai intre rachete, tot ce e ghidat infraroşu sau electromagnetic să nu mai aibă eficienţă.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Şi nu mai intră, nu?

Cătălin Tomescu: Exact. Deci, totdeauna, industriile de apărare ale ţărilor dezvoltate, care şi-au permis, inventează ceva care să se pună pe tanc…

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Cu o contramăsură.

Cătălin Tomescu: O contramăsură care să îi facă ăluia muniţia ineficientă, care bineînțeles, ălălaltul, la rândul lui, se va duce şi va dezvolta ceva care să-i bruieze lui ăsta ş.a.m.d., dar asta se va întâmpla prin 2100. Deci, pentru dragii mei tanchişti, le urez la mulţi ani, dacă tot m-ați întrebat şi le doresc să le vină echipamente de luptă performante cât mai curând posibil.

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Vă mulțumesc. Invitat la ‘Subiectul săptămânii’ a fost generalul locotenent Cătălin Tomescu. Dle general, vă mulţumesc şi vă mai aşteptăm la radio.

Cătălin Tomescu: Şi eu vă mulţumesc. Sănătate!

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

A 14-a ediție a taberei de vară pentru cercetași

A 14-a ediție a taberei de vară pentru cercetași

Publicat de prosavioleta, 13 iulie 2022, 07:38

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Tabăra de vară pentru cercetași, organizată de Direcția Informare și Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale, a ajuns la cea de a 14-a ediție. Activitatea este găzduită în acest an de Batalionul 21 Vânători de munte din Predeal și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Şanse și cu asociația de caritate „Camarazii”, cu sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre și Clubului Sportiv al Armatei Steaua. 32 de elevi din toată țara, selectați în urma unei competiții naționale, au posibilitatea să afle noțiuni despre armată și despre profesia militară. Tabăra are și o componentă practică, cu ședințe de alpinism, drumeții, tehnici de supraviețuire în natură, instrucție de front, toate adaptate vârstei participanților, sub îndrumarea instructorilor militari.
Colonel Mihaela Iliescu, coordonatorul taberei: Tabăra este desfășurată sub deviza „Fii cel mai bun, fii la înălțime”. Avem printre obiective însușirea de către tinerii participanți a unor cunoștințe de bază despre Armata României, despre profesia militară, iau contact cu diferite structuri militare, văd care este viața reală a militarilor, îi văd în acțiune și încercăm să le punem în valoare calitățile fizice, spiritul de competiție și de echipă.

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie

,,Încoronarea de la Alba-Iulia 100”-Școala de subofițeri și maiștri militari „Basarab I”

,,Încoronarea de la Alba-Iulia 100”-Școala de subofițeri și maiștri militari „Basarab I”

Publicat de prosavioleta, 5 iulie 2022, 15:15

Bogdan Răducan (realizator): În școlile militare, de maiștri militari și subofițeri din întreaga țară, au avut loc ieri festivități de absolvire a promoțiilor ce poartă denumirea ,,Încoronarea de la Alba-Iulia 100”. Peste 400 de absolvenți, dintre care cei mai mulți proveniți din rândul soldaților și gradaților profesioniști, au fost avansați la Școala de subofițeri și maiștri militari „Basarab I”, din Pitești, urmând să-și înceapă activitatea în unitățile militare din teritoriu. Aceleași neobosit, Cristian Dumitrașcu, a fost prezent la ceremonie.

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Sg. Cicherea Alexandru Marian

Cristian Dumitrașcu: Şef de promoție în arma?

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Intendenţă.

Cristian Dumitrașcu: Cea mai mare medie pe școală?

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da.

Cristian Dumitrașcu: Cât a fost?

Sg. Cicherea Alexandru Marian: 9,61. Am avut colegi deosebiți care ne-au ajutat și ne-au ajutat la fiecare pas și totul ne-a făcut să fie mult mai ușor. Dar într-adevăr a fost foarte foarte greu.

Cristian Dumitrașcu: Ați venit din viaţa civilă sau aţi fost militar angajat înainte?

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Militar angajat.


Cristian Dumitrașcu:
Unde și pe ce?

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Am fost în Craiova pe arma auto.

Cristian Dumitrașcu: Ați schimbat arma de la auto la intendență?

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da, doar am avut… a fost un pic diferit pentru că am avut opțiuni limitate, ținând cont de facultate.

Cristian Dumitrașcu: Repartiția?

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Timișoara.

Cristian Dumitrașcu: Așa ați vrut?


Sg. Cicherea Alexandru Marian:
Da, prietena mea este acolo și am ales să merg să fim amândoi.

Cristian Dumitrașcu: Felicitări, succes în carieră și ne vedem la Timișoara!

Sg. Cicherea Alexandru Marian: Mulțumesc frumos!

 Sg. Ghiță Gelu: Bună ziua! Numele meu este Ghiță Gelu.

Cristian Dumitrașcu: Sergent Ghiță Gelu și dumneavoastră sunteți soția?

Ghiţă Ana-Maria: Da, Ghiță Ana-Maria!

Sg. Ghiță Gelu: El este băiat. Copilul nostru, Luca Valentin.

Cristian Dumitrașcu: Ghiță Luca Valentin. Cum vi s-a părut așa?

Ghiţă Ana-Maria: Da, foarte emoționant când i-am văzut pe toți!

Cristian Dumitrașcu: V-a trecut de toată greutatea și de toată lipsa de acasă și perioada?

Ghiţă Ana-Maria: Da, da.

Cristian Dumitrașcu: Care a fost cel mai greu moment așa, până astăzi?

Ghiţă Ana-Maria: Toate momentele au fost grele, mai ales acum, că este foarte mic și este în creștere. Acum, în perioada aceasta când trebuie să știe de tată, el a fost plecat, dar acum suntem împreună toți.

Cristian Dumitrașcu: După avansare, unde aveți post?

Sg. Ghiță Gelu: Postul meu este la Batalionul II Călugăreni, comandant /piese aruncător/ 82. Planul meu este să mă pregătesc cât mai bine și să îndeplinesc toate sarcinile pe care o să le am pe viitor.

Bogdan Răducan (realizator): Așa cum se obișnuiește și cum ați auzit mai devreme, la festivitatea de absolvire de la Pitești au fost prezenți și membrii familiilor noilor subofițeri ai Armatei României. Lor li s-a adresat locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Cristian Dan.

Gen. mr. Cristian Dan: Dragi membrii de familie, fie că vorbesc de părinți, frați, surori, soții, copii, pentru cea mai mare parte dintre colegii mei, i-aţi predat familiei armatei acum ceva timp, dar îi predaţi din nou, într-o nouă postură, aceea de subofiţer al Armatei României, şi vă spun cu mâna pe inimă că sunt extrem de onorat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră. Familia Armatei României va avea grijă de ei.

Bogdan Răducan (realizator): Reporter Cristian Dumitraşcu. Încă o dată, mulţumesc. Tinerilor noştri colegi le dorim şi noi mult succes în carieră.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Vasile Dîncu: “Națiunea cadru al grupului de luptă al NATO va fi Franța”

Vasile Dîncu: “Națiunea cadru al grupului de luptă al NATO va fi Franța”

Publicat de Gabriel Stan, 23 februarie 2022, 13:19

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale a grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe flancul estic. Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat că națiunea cadru al grupului de luptă va fi Franța.

Vasile Dîncu: Mai este nevoie de câteva elemente care țin de decizii tehnice. Noi am depășit, să spunem, prima frază în care împreună cu partea franceză am evaluat capabilitățile noastre și posibilitățile de a aduce un  Battle Group, în jur de 1.000 de luptători în România. Suntem optimiști că în această primăvară vom reuși să finalizăm aceste proceduri, care țin de decizi NATO.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Numeroase întâlniri oficiale la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale

Numeroase întâlniri oficiale la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale

Publicat de prosavioleta, 21 decembrie 2021, 18:40

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Instruirea în comun și cooperarea militară au fost subiectele întâlnirii dintre șeful statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Iulian Berdilă, cu omologul său grec generalul locotenent Charalampos Lalousis, aflat în vizită în țara noastră. Oficialul grec a fost primit și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Concluzia discuțiilor fiind că participarea militarilor la exercițiile militare comune rămâne cheia pentru creșterea interoperabilității forțelor celor două state. Tot în această săptămână secretarul de stat, Simona Cojocaru și generalul Daniel Petrescu au reafirmat la întâlnirea cu atașații apărării acreditați la București faptul că relațiile dintre Armata României și armatele străine se bazează pe dialog și colaborare. În cadrul acțiunilor de cooperare militară se înscrie și vizita în România a comandantului zonei maritime mediteraneene, viceamiralul Gilles Boidevezi.

Viceamiral Gilles Boidevezi: Cooperarea cu România nu se limitează la zona Mării Negre, ci continuă şi în zona Mării Mediterane, activitățile fiind planificate la nivel global. Relațiile dintre România și Franța trebuie să fie consolidate, dar, bineînțeles, asociind atât ţările riverane, cât şi cele din NATO și Uniunea Europeană.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Vizita oficialului militar în țara noastră a avut loc în contextul în care în Marea Neagră își desfășoară misiunea de prezență fregata franceză Auvergne, care va avea și o serie de exerciții comune cu Forțele Navale Române.

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Stiri - AM miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Stiri - AM marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie

Cursul pentru jurnaliști care transmit din zone de conflict

Cursul pentru jurnaliști care transmit din zone de conflict

Publicat de prosavioleta, 28 septembrie 2021, 23:47

Cristian Dumitrașcu (realizator): fost o săptămână plină. Am fost la Târgu Mureș, acolo unde a fost organizat de Direcția Informare și Relații Publice cu sprijinul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, Statului Major al Forţelor Terestre şi Statului Major al Forţelor Aeriene, cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de război. Este un curs aflat la a 17-a ediție. Armata României este una dintre puținele din NATO care oferă un astfel de tip de pregătire jurnaliştilor preocupaţi de domeniul militar. Radio România Actualităţi l-a avut până astăzi acolo pe Alex Buzică. O să ne spună el săptămâna viitoare ce a păţit. De asemenea, toată reţeaua „Jurnal militar” a avut acolo şi de la București, şi de la Brașov, şi de la Târgu Mureș ziarişti care s-au instruit toată săptămâna aceasta. Cei 316 jurnaliști care au absolvit acest curs, începând din 2004 și până în prezent, reprezintă interlocutori obiectivi, care își îndeplinesc cu competență și profesionalism misiunea asumată de a aduce informații corecte către publicul larg – este un comunicat pe site-ul Ministerului Apărării care spune așa. După săptămâna care a curs acum, sunt convins că au dreptate. Ascultăm o secvență din prima zi de instruire pe care au avut-o jurnaliștii la Târgu Mureș.

Instructor din Forțele pentru Operații Speciale: De exemplu, dacă sunteţi undeva într-o zonă, eu știu, vă faceți dumneavoastră meseria acolo și apar probleme, ușor intrăm după dumneavoastră cu asta. Am intrat, v-am scos afară, v-am pus în maşină, am pişcat-o, imediat. Sunt foarte mobile mașinile. Poți să treci prin apă cu ele până la nivelul filtrului. O să daţi şi o tură cu ea, ca să vă învățați un pic cu sunetul. Sunt nişte chestii pe care trebuie să le simțiți. Când plecați de aici, vreau să simțiți feeling-ul ăla, da? Ce înseamnă puterea aia a unei mașini de luptă, ce înseamnă sunetul ăla, să faci diferența. De exemplu, când încep să tragă pe aici, scapă situația de sub control, dumneavoastră vă aruncaţi într-un şanţ sau ceva şi ţi-ai tras în cap o glugă sau te-ai pus cu mâinile la cap, tu trebuie să auzi motorul. „Vin ăştia să mă scoată să mă scoată, vine Humvee-ul, ăsta e al meu” – ştii o treabă, da? Ai ieşit afară, că poate te-ai ascuns sub un podeţ, auzi o mşină, ai ieşit afară, e exact ăla care te caută. Nu e bine. Dacă auzi un Humvee – „Ăsta a venit să mă salveze”. Dumneavoastră trebuie să fiţi în stare să faceți deosebirile astea, da? Asta vreau să vă fac eu aici, să înţelegeţi. Trebuie să simţi mirosul ăala de praf de pușcă, că aşa miroase Humvee-ul, când îl simţi. S-ar putea să fie noapte, nu vezi, e ceaţă, simţi mirosul ăla de gaz ars de la Humvee. Astea sunt chestii pe care trebuie să le simţiţi – miros, sunet. În armată nu e numai tot ce vezi. Aşa sună o armă a prietenilor, ăștia care sunt cu mine, armele lor sună așa, ale inamicului sună invers.
Cristian Dumitrașcu (realizator): L-am ascultat aici, la „Jurnal militar” pe unul dintre instructorii din Forțele pentru Operații Speciale. Nu îi dăm numele, că nu se poate, așa este regula pentru militarii aceștia speciali.

 

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Inedit - AM marți, 8 octombrie 2024, 17:37

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.

Sunt sergent major în rezervă Czifrak Gabriel am vârsta de 26 de ani și sunt activ în armată de la vârsta de 19 ani, în Batalionul 812...

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Inedit - AM luni, 22 iulie 2024, 16:54

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”

Paul Palencsar: E prima mea călătorie la Athos, a fost în martie, anul ăsta, în 2024. Nu fusesem la Athos niciodată. Mulți dintre prietenii...

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24
Inedit - AM luni, 8 aprilie 2024, 20:30

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul,...

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia