UPDATE: Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași!
Foto: Sursa foto: bucurestifm
Publicat de Andra Radu,
3 iunie 2022, 09:25 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Update: La etajul 1 al instituției medicale au fost semnalate degajări de fum. Mai multe persoane au fost evacuate în curtea spitalului. Au fost evacuați 50 de copii şi 150 de persoane adulte, anunţă ISU.
Incidentul a fost în corpul nou al spitalului.
………………………………………………………………………………………..
În aceste moment, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași a izbucnit un incendiu.
Printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 s-a sesizat faptul că la etajul 1 al unităţii medicale s-au înregistrat degajări de fum.
Un copil de doi ani şi jumătate, supus unei operaţii chirurgicale în premieră est-europeană!
Foto: Sursa foto: Andra Radu
Publicat de Andra Radu,
29 decembrie 2021, 15:11 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Un copil de doi ani şi jumătate, dintr-un centru de plasament, a fost supus unei operaţii chirurgicale în premieră est-europeană, prin care îi este redată posibilitatea de a se alimenta normal.
„Este vorba despre acalazie, o afecţiune extrem de rară, există sub 10 cazuri în România, iar pacienţilor le rămâne un muşchi blocat între esofag şi stomac şi nu se pot alimenta. Anterior intervenţiei de la noi, a suferit o operaţie şi nu putea să se alimenteze, refuza mâncarea, se îneca şi îi era teamă să se alimenteze.
Premiera constă în faptul că este vorba de vârsta mică a pacientului, de doi ani şi jumătate, iar intervenţia a fost o decizie de colectiv, nu una uşoară. Operaţia a durat circa 40 de minute şi este una în premieră în Europa de Est. Mesajul este că nu avem voie să lăsăm pe nimeni în urmă”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. Marcel Tanţău, coordonatorul echipei medicale de la Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, echipă care a efectuat operaţia.
Numărul de cazuri de COVID-19 a început să crească în judeţul Suceava!
Foto: sursa foto: bucurestifm
Publicat de Andra Radu,
28 decembrie 2021, 17:54 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Numărul de cazuri active de COVID-19 a început să crească în judeţul Suceava, ajungând la 229 în ultimele 24 de ore, comparativ cu 213 la raportarea precedentă.
Potrivit Prefecturii Suceava, în judeţ au fost internate în ultimele 24 de ore patru persoane suspecte de infecţie cu SARS-CoV-2, alte două au fost externate, iar două au decedat.
Din totalul celor 480 pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, 42 sunt diagnosticaţi cu COVID-19, alţi 14 se află în zona tampon şi 424 pacienţi sunt cu alte afecţiuni non-COVID.
Dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 din SJU Suceava, unul prezintă forme uşoare ale bolii, 18 au forme medii, 19 prezintă forme severe, iar patru cu forme grave sunt internaţi în secţia ATI, unul fiind intubat.
SJU Suceava dispune, la această dată, de 432 paturi libere, dintre care 93 pentru pacienţi cu patologie COVID-19 şi 314 în sectorul non-COVID.
La unitatea ATI sunt disponibile şase paturi pentru pacienţi cu COVID-19, sunt 30 de ventilatoare libere, dintre care nouă pentru pacienţi cu COVID-19 şi 21 pentru pacienţi non- COVID.
Totalul persoanelor internate şi diagnosticate cu COVID-19 la nivelul judeţului Suceava este de 70, iar numărul persoanelor suspecte de COVID-19 este de 20.
La nivelul judeţului sunt disponibile în spitale 178 locuri libere pentru patologia COVID şi 42 locuri pentru zona tampon.
Adolescent salvat de salvamontiștii din Bușteni și transportat la spital!
Foto: Sursa foto: Salvamont Busteni/facebook
Publicat de Andra Radu,
26 decembrie 2021, 19:53 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Un adolescent în vârstă de 15 ani, căzut astăzi de pe ATV într-o râpă din Munţii Baiului, a fost scos de salvamontişti şi transportat cu targa pe munte până la un drum forestier, de unde a fost preluat de un echipaj SMURD pentru a fi transportat la spital. Tânărul a suferit o gravă fractură deschisă la un picior, având hemoragie.
„Un tânăr de 15 ani, a fost astăzi la un pas să-şi piardă viaţa în Munţii Baiului. Acesta se afla cu tatăl său şi cu alţi prieteni la o plimbare cu ATV-urile pe un drum foarte alunecos, acoperit cu zăpadă. Nu se ştie încă din ce motiv, victima a căzut de pe ATV şi s-a prăbuşit peste 10 metri într-o râpă.
A suferit o gravă fractură deschisă la membrul inferior drept cu hemoragie. Salvamontiştii din Buşteni şi cei de la ISU i-au acordat victimei primele îngrijiri la locul accidentului şi au transportat-o pe targă până la drumul forestier.
De acolo a fost preluată de un UTV Salvamont şi coborâtă de pe munte. Un echipaj SMURD a preluat accidentatul din oraş si l-a dus la spital”, se menţionează în informarea publicată pe pagina de facebook a Salvamont Buşteni.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost dotat cu un echipament medical de ultimă generaţie!
Foto: Sursa foto: Andra Radu
Publicat de Andra Radu,
28 octombrie 2021, 17:18 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi a fost dotat cu un echipament medical de ultimă generaţie printr-o investiţie de aproximativ 2.000.000 lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, informează Biroul de presă al instituţiei.
Potrivit sursei citate, este vorba despre un sistem complex de litotriţie, cu ajutorul căruia pot fi fragmentaţi calculii renali.
Întregul sistem este compus dintr-un generator de unde ultrasonice, un aparat radiologic cu braţ mobil, masă de lucru acţionată electric, ecograf, o unitate externă pentru analiza imaginilor obţinute cu ajutorul aparatului radiologic şi o staţie de control a tuturor echipamentelor.
Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a precizat că aproximativ 90% dintre pacienţii cu calculi renali pot fi trataţi cu acest echipament medical ultraperformant.
O nouă linie de gardă a fost înființată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj!
Foto: Sursa foto: Andra Radu
Publicat de Andra Radu,
12 octombrie 2020, 14:05 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
O nouă linie de gardă a fost înfiinţată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, în specialitatea Radiologie şi Imagistică Medicală, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19.
„Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a dispus, în urma discuţiilor purtate cu conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, înfiinţarea unei linii de gardă în specialitatea Radiologie şi Imagistică Medicală. Această măsură care vizează activitatea unităţii medicale aflată sub autoritatea forului administrativ judeţean este justificată de dorinţa de a face faţă în condiţii optime numărului în creştere de pacienţi infectaţi cu coronavirus care necesită evaluare medicală atât în spitalizare continuă, cât şi în servicii de spitalizare de zi”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.
Linia de gardă în specialitatea Radiologie şi Imagistică Medicală va funcţiona în regim non-stop, 24/24 de ore, de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă şi duminică vor exista două schimburi.
„Mobilizăm toate resursele necesare şi luăm măsurile adecvate pentru investigarea şi tratarea optimă a pacienţilor care se confruntă cu virusul SARS-CoV-2. Dispunem de fondurile necesare şi de personalul specializat care să deservească această linie de gardă, astfel că decizia vine, cu siguranţă, în beneficiul direct al pacienţilor. Extrem de important, noua linie de gardă va veni nu doar în sprijinul pacienţilor Spitalului de Boli Infecţioase, ci şi al celorlalte spitale COVID din Cluj”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
Măsura va fi aplicată pentru o perioadă determinată, atâta timp cât necesităţile o vor impune.
Aparat de ventilație mecanică la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc!
Foto: Sursa foto: Andra Radu
Publicat de Andra Radu,
17 septembrie 2020, 15:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
Un aparat de ventilaţie mecanică a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, fiind achiziţionat din donaţiile făcute de Primăria comunei Frumoasa, Asociaţia pentru Frumoasa şi composesoratele din localităţile Frumoasa, Nicoleşti şi Bîrzava.
Suma donată reprezintă mai mult de jumătate din valoarea aparatului, de circa 88.000 lei, restul banilor fiind alocaţi de ceilalţi donatori.
Medicul şef al secţiei ATI, dr. Bartha Istvan, a explicat că aparatul care a fost pus în funcţiune la secţia pe care o conduce este unul hibrid, care este folosit în prezent ca un aparat mobil de ventilaţie mecanică, iar dacă situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte, poate fi utilizat ca aparat de ventilaţie fix.
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii SJU Miercurea Ciuc, în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru sprijinirea spitalului pentru a face faţă pandemiei de COVID-19 s-au primit, până în prezent, donaţii de peste 3,1 milioane de lei.
Activitățile didactice și de practică pentru studenții de la Medicină au fost suspendate!
Foto: Sursa foto: Andra Radu
Publicat de Andra Radu,
9 martie 2020, 12:35 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
Studenţii Facultăţii de Medicină din Sibiu nu mai fac practică în spitalele din municipiu, începând de astăzi, a anunţat Universitatea „Lucian Blaga” printr-un comunicat de presă.
Măsura a fost luată până la finalul lunii martie.
„Având în vedere situaţia epidemiologică privind infecţia cu COVID-19 şi Hotărârea nr. 6 din 06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, se suspendă în totalitate activitatea didactică a studenţilor din spitalele în care ne desfăşurăm activitatea, până la data de 31 martie 2020. Activitatea didactică desfăşurată în alte spaţii decât spitalele partenere se va desfăşura conform orarului. Toate informaţiile referitoare la desfăşurarea procesului didactic vor fi transmise studenţilor prin şefii de an”, a declarat decanul Facultăţii de Medicină, dr. Gabriela Boţa.
Conducerea ULBS a decis ca în toate spaţiile didactice şi administrative să fie montate dozatoare cu dezinfectanţi.
De asemenea, Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” din Iaşi a decis, în contextul măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, ca pe 9 şi 10 martie să fie suspendată în totalitate activitatea didactică cu studenţii, iar între 11 şi 31 martie cursurile să se desfăşoare online.
„În perioada 9-10 martie 2020 se suspendă, în totalitate, activitatea didactică cu studenţii. În acest interval, Decanatele facultăţilor vor evalua spaţiile necesare pentru relocarea activităţilor didactice din spitale.
Începând cu data de 11 martie 2020 până la 31 martie 2020 cursurile la toate facultăţile şi specializările se vor desfăşura on-line, pe platforma de e-learning.
Lucrările practice din anii preclinici se vor desfăşura conform orarului deja stabilit. Stagiile clinice se vor desfăşura, sub formă de prezentări de caz (…), în spaţiile de învăţământ ale Universităţii, altele decât cele din clinici, conform orarului care va fi perfectat în zilele de 9 şi 10 martie 2020″, se precizează într-un comunicat al UMF Iaşi.
„Orice nouă decizie privind activitatea didactică viitoare va fi postată pe site-ul universităţii (…), pe newsletter (…) şi pe pagina oficială de Facebook a Universităţii (…), pe care vă rugăm să le consultaţi frecvent. Conducerea UMF Iaşi invită la tratarea cu maximă responsabilitate a situaţiei, fiind încrezătoare că respectarea recomandărilor oficiale va reduce riscul epidemiologic de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus”, se mai menţionează în comunicat.
Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş a decis suspendarea tuturor stagiilor clinice şi lucrărilor practice timp de două zile.
„Se suspendă în totalitate stagiile clinice şi lucrările practice pentru disciplinele clinice ale studenţilor Facultăţii de Medicină, Facultăţii de Medicină în limba engleză, Facultăţii de Medicină dentară şi Facultăţii de Farmacie, pentru zilele de 9-10 martie 2020.
Lucrările practice desfăşurate în alte spaţii spaţii decât clinicile universitare precum şi cursurile se vor desfăşura conform programului normal.
Începând cu data de 11 martie 2020, stagiile clinice şi lucrările practice pentru disciplinele clinice se vor desfăşura în spaţiile puse la dispoziţie de către universitate, altele decât cele aparţinând clinicilor.
Şefii de disciplină vor organiza aceste activităţi sub formă de Case-Based Learning şi Problem-Based Learning, utilizând Must Seen Clinical Situations corespunzător fiecărei discipline clinice. În acest sens, se va face o programare săptămânală a temelor şi a cadrelor didactice responsabile de acestea, care vor fi transmise la decanatele facultăţilor.
În situaţii speciale, se vor muta ore de seminarii, cursuri sau lucrări practice care se desfăşoară între orele 8:00-14:00 în segmentul orar 14:00-20:00, pentru a elibera spaţiile necesare activităţilor (…)
Serviciile administrative vor lua măsuri de urgenţă pentru funcţionalizarea tuturor spaţiilor care pot fi utilizate în scopuri didactice şi pentru intensificarea măsurilor profilactice specifice”, a anunţat UMFST Târgu Mureş.
Verificări la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad!
Foto: Sursa foto: http://www.radiotimisoara.ro/
Publicat de Andra Radu,
14 ianuarie 2020, 10:58 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20
Reprezentanții ISU Arad au transmis, astăzi, că au fost efectuate verificări la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, după ce mai mulți copii au ajuns la spital cu simptome ce ar fi fost provocate de o deratizare.
Pompierii susțin că probele aeriene nu au indicat nimic pe aparate.
Potrivit ISU Arad, au fost prelevate și probe de pe bănci și diferite obiecte, care vor fi verificate în laborator.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, anterior, că a dispus un control mixt de urgență la unitatea școlară.
„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar se pare că la Arad nimeni nu şi-a făcut treaba.
Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate.
Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia”, a declarat, luni seara, ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
O echipă a DSP Arad, formată din epidemiologi, s-a deplasat la Spitalul Județean pentru a verifica, împreună cu personalul medical, simptomatologia copiilor.
Publicat de Andra Radu,
21 noiembrie 2019, 15:03 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20
Un elev de 14 ani, de la o școală gimnazială din municipiul Constanța, a fost atacat, miercuri, cu un cuțit, fiind înțepat în coapsă, de către un coleg de clasă, în timpul pauzei.
„Astăzi, în jurul orei 10:15, poliţiştii Secţiei 1 au fost sesizaţi cu privire la faptul că doi elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 5 au fost implicaţi într-un conflict. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au constatat faptul că un minor, de 14 ani, în urma unui conflict mai vechi, a fost agresat, fiind înţepat cu un obiect tăietor înţepător, în coapsa piciorului drept, de către un alt coleg de clasă, în vârstă de 14 ani, în timp ce se aflau în pauză, pe holul şcolii”, a transmis IPJ.
Minorul rănit a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la spital, iar în urma controalelor medicale care au arătat că nu i-a fost pusă viaţa în pericol, acesta nu a fost internat.
A fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
„Cuţitul respectiv era de mici dimensiuni, era ascuns în buzunarul hainei, iar legea nu permite să percheziţionăm elevii. Nu avea nimeni cum să realizeze, cum să preîntâmpine …, mai ales că în cursul zilei de ieri nu a existat nicio altercaţie între cei doi, elevul agresor a fost la primele două ore, a stat liniştit şi pe urmă, pur şi simplu, l-a aşteptat la intrarea în şcoală. E un antreu, exact unde se află uşa de acces, acolo s-a întâmplat evenimentul”, a afirmat reprezentantul ISJ Constanţa.
Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a demarat o anchetă în acest caz la Şcoala Gimnazială nr. 5 „Nicolae Iorga”.
Intervenție medicală în premieră la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.
Publicat de Dan Boanţă,
7 martie 2019, 09:54 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20
La spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a avut loc o intervenţie în premieră. Un bărbat care a căzut de la înălţime a fost operat la coloană cu ajutorul unui robot, cumpărat în urmă cu câteva săptămâni. Marele avantaj al unei astfel de intervenţii este recuperarea rapidă a pacientului.
O mână robot îi ghidează pe specialişti să aplice şuruburile cu cea mai mare precizie. Pe masa de operaţie stă un botoşănean de 56 de ani care a căzut de la şapte metri înălţime.
„În mod simplu utilizarea robotului ne permite inserția extrem de precisă a şuruburilor prin pediculii vertebrali”, afirmă Cezar Popescu, medic primar ortoped pentru Digi24 Iasi.
Pregatiţi în prealabil, specialiştii în ortopedie, bioinginerii si asistentele medicale care au intrat în sala de operaţie s+au comportat exemplar.
„Se fixează traiectoria, nivelul, unghiul şurubului. Robotul preia aceste date”, spune Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, citat de Digi24 Iasi.
Costul operatiei este de 1.500 de euro, iar banii provin din bugetul spitalului. Medicii spun că beneficiile folosirii acestui robot unic în lume, achiziţionat în decembrie cu 1,2 milioane de euro, sunt nenumărate pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii delicate.
„Scopul este în primul rând reducerea dozei de radiaţie pentru noi şi pentru bolnav, bineînţeles, şi creşterea acurateţei”, spune Bogdan Costăchescu, medic primar.
Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași ne explică:
„Un pacient fără deficit motor, care nu necesită recuperare poate fi externat la 2-3 zile, faţă de 10-14 sau chiar mai mult la operaţiile clasice”
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a urmărit operaţia şi le-a promis medicilor de la Iasi că ministerul pe care îl conduce doreşte să facă investiţii în aparatură medicală, în echipamente şi nu numai.
La spitalul ieşean, anual, câteva sute de oameni ar putea beneficia de acest gen de intervenţie.
6 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Judeţean Mureş
Publicat de adinaiftime,
8 septembrie 2017, 12:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25
Aceasta este suma prevăzută în planul de investiții în cursul anului 2017.
Consiliul Judeţean Mureş a aprobat miercuri, în cadrul rectificării bugetului, suma de 1.365.000 lei spitalului judeţean, pentru a acoperi o serie de investiţii de urgenţă. Din acești bani, 300.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru achiziționarea de echipamente de sterilizare pentru specializările ginecologie și oftalmologie. Restul sumei va fi alocată achiziționării a 3 cazane pentru centrala termică, astfel încât să se poată asigura încălzirea adecvată a secțiilor pe perioada iernii.
În afara sumelor menţionate, în cursul anului 2017 Spitalului Clinic Judeţean Mureş i s-a alocat din bugetul judeţean aproximativ 4,6 milioane de lei pentru investiţii şi lucrări de reparaţii.
Cazuri de hepatită virală semnalate în Murgeni, judeţul Vaslui
Publicat de adinaiftime,
4 septembrie 2017, 11:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25
În judeţul Vaslui au fost diagnosticate mai multe cazuri de hepatită în ultima perioadă. Medicii spun că deocamdată nu poate fi vorba despre un focar, dar atrag atenţia că trebuie respectate normele de igienă.
În ultimele zile, mai mule cazuri de hepatită virală acută sunt semnalate în zona arondată oraşului Murgeni din judeţul Vaslui.
Într-o singură zi, de pildă, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a transportat la spital din localitatea Cârja trei copii.
Vârstele pacienţilor disgnosticaţi până acum sunt între 6 şi 27 de ani. Nu este vorba însă în prezent despre un focar al acestei boli, dau asigurări reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, însă nerespectarea regulilor elementare de igienă implică riscul creşterii numărului de îmbolnăviri. (Radio Iaşi/ Alina Darie/ FOTO dietetik.ro)
Vaslui: Numărul persoanelor cu toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat prăjituri la o cofetărie, a crescut la 19
Publicat de adinaiftime,
31 august 2017, 10:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25
Prefectul Eduard-Andrei POPICA urmărește cu atenție situația de la Bârlad, unde 19 persoane, dintre care șase minori, au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, după ce au consumat prăjituri de la două cofetării din municipiul Bârlad.
”Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au demarat o anchetă epidemiologică.Au fost prelevate probe din produsele alimentare, de la angajaţi şi de la pacienţi, iar la sfârşitul săptămânii vom avea rezultatele de laborator. De asemenea, inspectorii au făcut analize la apă. Așteptăm rezultatele probelor de laborator, pentru a confirma dacă e vorba de toxiinfecție alimentară și pentru a stabili care aufost cauzele îmbolnăvirilor”, a declarat prefectul Eduard-Andrei POPICA.
Din cele 19 persoane cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, 18 sunt internatela Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, iar una este internată la Spitalul Județeande Urgență Vaslui.
(Vasile Geles, corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă cugetliber.ro)
Secția de hemodializă din Bistrița, renovată în timp record
Publicat de adinaiftime,
22 august 2017, 10:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:26
Secţia de hemodializă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa a fost reabilitată şi modernizată în doar 65 de ore.
Lucrările au fost efectuate în acest sfârşit de săptămână şi au costat aproximativ 42.000 euro.
Investiţia a constat în refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, refacerea pardoselilor, placarea pereţilor cu materiale cu efect permanent bactericid, montarea unor aparate de sterilizare a aerului în fiecare salon, introducerea reţelei de internet şi a unui sistem tv la fiecare pat.
Acest proiect de reabilitare a fost conceput ca urmare a faptului că activitatea secţiei nu putea fi întreruptă mai mult de trei zile, pacienţii fiind dependenţi de şedinţele de dializă.
În secţia de hemodializă se realizează, lunar, aproximativ 400 de şedinţe de dializă, de care beneficiază 34 de pacienţi.
Publicat de adinaiftime,
19 august 2017, 19:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:26
In curtea spitalului se va ridica un nou corp de cladire cu 12 etaje si heliport.
Comandantul unitatii, Florentina Ionita Radu spune ca in 3 ani aici se va construi o noua cladire care va contine un ansamblu de blocuri chirurgicale cu 30 de sali de operatii si o noua unitate de primiri urgente.
Florentina Ionita Radu mai spune ca ceea ce parea un impediment major, structura pavilionara a spitalului, poate fi transformat intr-un imens avantaj- acela de a dezvolta spitalul pe functiuni: acut, cronic, invatamant, cercetare, recuperare.
Un alt mare obiectiv il constituie realizarea unui centru pentru recuperare neurologica, neuromotorie si post traumatica pentru militarii raniti in teatrele de operatii, mai spune sursa citata.
Spitalul Militar Central era, la momentul construirii lui, in 1889, cel mai modern din Europa.
80 de saloane cu aer condiționat la Spitalul de Urgență din Tg. Mureș
Publicat de adinaiftime,
13 august 2017, 09:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:26
Pe lângă acestea, aer condiționat mai este instalat în toate sălile de operații, săli de naștere, Anestezie-Terapie Intensivă, în Ambulatoriu, pe anumite holuri și la Unitate de Primiri Urgențe a SMURD.
De asemenea, ultimele etaje ale Spitalului, recent renovate, sunt complet climatizate.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș, Mariana Negoiță:
În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș 80 de saloane sunt dotate cu aer condiționat, mai ales în secțiile de Ortopedie, în cele două Chirurgii, Cardiologie, Neurologie, Neurochirurgie, la Radiologie, pe holurile unde așteaptă pacienții. De asemenea, în secțiile clinice de Obstetrică Ginecologie și Neonatologie în partea renovată, etajele 8, 9 și 10, există un sistem de ventilo-convertoare atât în saloane cât și pe holuri. În UPU SMURD există sistem de climatizare. De asemenea, în Ambulatoriul de specialitate adulți și copii există un sistem nou de climatizare.”
Spitalul de Urgență din Tîrgu-Mureș a fost construit între anii 1975-1981 și era considerat cel mai mare spital din Estul Europei la acea dată.
Acesta cuprinde aproximativ 50 de secții și compartimente medicale și cu profil chirurgical, ambulatorii de specialitate pentru adulți și copii și mai multe laboratoare de explorări și analize medicale.
Suceava: Peste un milion de euro pentru amenajarea unei secţii de îngrijiri paliative în cadrul Spitalului Judeţean
Publicat de adinaiftime,
26 iulie 2017, 18:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:27
Consiliul Judeţean (CJ) Suceava va aloca peste un milion de euro pentru amenajarea unei secţii de îngrijiri paliative în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, destinată pacienţilor cu boli incurabile, în faze terminale, a anunţat, marţi, şeful administraţiei judeţene Gheorghe Flutur, care a iniţiat un proiect de hotărâre ce urmează să fie votat de aleşii judeţeni.
Potrivit lui Flutur, în prezent, SJU Suceava nu beneficiază de un spaţiu special amenajat, în conformitate cu normele în vigoare, pentru serviciile de îngrijiri paliative.
”În aceste condiţii, se impune promovarea unui obiectiv de investiţii prin care să fie organizată această activitate destinată pacienţilor cu boli incurabile şi pentru alinarea suferinţei acestora”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În opinia lui Flutur, varianta optimă decisă pentru acest amplasament este la demisolul clădirii din curtea Spitalului Vechi Suceava, unde funcţionează Secţia de Pneumologie, deoarece se creează legături funcţionale cu secţiile apropiate din incintă, respectiv Oncologie sau Boli cronice.
Preşedintele CJ Suceava a precizat că amenajarea acestei secţii presupune lucrări ce includ demolări, decapări, desfaceri, finisaje interioare şi exterioare, montarea unui ascensor de persoane, consolidări, hidroizolaţii, instalaţii sanitare, termice, electrice, hidranţi, ventilare, condiţionare şi distribuţie fluide medicale.
Suprafaţa desfăşurată propusă a obiectivului de investiţii este de 950 mp, iar valoarea acestuia, inclusiv TVA, conform devizului general, este de 5.472.185,78 lei din care construcţii-montaj 3.877.008, 10 lei.
Noul Spital al Brașovului, în prima dezbatere publică
Publicat de adinaiftime,
27 iunie 2017, 19:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:27
Brașovenii sunt invitați la o întâlnire cu toți factorii interesați de construirea unui spital nou, la Brașov.
Joi, 29 iunie, între orele 18.30 și 20.30, la Aula Universității Transilvania, va avea loc prima dezbatere publică organizată de Asociația Noul Spital al Brașovului sub titulatura: „Noul Spital al Brașovului – un proiect al comunității, între progrese și limitări ale parcursului. Cum poate fi sprijinit?”
Președintele ANSB, dr. Dan Grigorescu, invită toți brașovenii interesați de acest proiect, ca alături de prieteni sau cunoscuți, să fie parte a eforturilor de „energizare” a parcursului acestui proiect aflat pe agenda comunității brașovene. „Această inițiativă survine în urma realizării de către Comitetul Director al ANSB a unor analize de ultimă oră care au avut ca și concluzie comună aceea că este mai mult decât necesară intensificarea eforturilor comunității pentru a da impulsuri suplimentare elementelor de parcurs ale proiectului Noului Spital, dintre care cea mai importantă este sprijinirea discutării în regim de urgență la Senatul României a proiectului de lege privitor la transferul de proprietate la municipiul Brașov al unei parcele de teren necesare pentru întregirea terenului necesar Noului Spital, proiect depus și asumat de toți parlamentarii de Brașov, la a cărui concepție au participat reprezentanții Primăriei Brașov, ai CJ Brașov, ai Instituției Prefectului Brașov și, nu în ultimul rând, ai ANSB”, spune președintele asociației, dr. Dan Grigorescu.
Organizatorii doresc ca la astfel de dezbateri publice periodice să participe, pe lângă membrii ANSB, și oricare alți cetățeni interesați aparținând comunității brașovene, fie ei susținători sau contestatari ai proiectului, ocazie cu care să se facă un schimb de informații recente, de idei sau de argumente referitoare la proiect.
„Fiecare dezbatere publică va începe cu o scurtă informare a participanților privitoare la stadiul actual (aflat, evident, într-o permanentă evoluție) al proiectului și la acțiunile care se consideră a fi absolut necesar de întreprins pe oricare palier pentru sprijinirea proiectului. Acțiunea va continua cu un dialog deschis între participanți, având ca scop identificarea căilor viitoare de acțiune prin care proiectul poate fi sprijinit”, a mai precizat președintele ANSB, dr. Dan Grigorescu.
Publicat de Mihaela Costache,
6 octombrie 2015, 08:10 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:35
La Cernavodă va fi inaugurat azi, Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Orăşenesc.
După o perioadă de câteva luni de renovări şi o investiţie de peste 100 de mii de lei din bugetul local, spitalul orăşenesc va avea un nou compartiment cu 6 linii de gardă: chirurgie, ginecologie, medicină internă, pediatrie, medicină de urgenţă şi terapie intensivă.
Camerele noului Compartiment de Primiri Urgenţe au fost dotate cu 5 paturi, 2 monitoare de funcţii vitale şi alte dotări specifice.
Spitalul din Cernavodă este a doua unitate din ţară care deţine un astfel de Compartiment.
Totodată în curtea spitalului a fost amenajat şi un heliport pentru elicopterele SMURD care vor transporta cazurile de maximă urgenţă.
La eveniment sunt aşteptaţi ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu şi secretarul de stat din M.A.I., Raed Arafat.
Publicat de Mihaela Costache,
13 septembrie 2015, 17:16 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:35
Donează un ban și ajută la construirea un spital!Aşa se strâng fondurile pentru construirea primului spital oncologic pentru copii.
Asociația 1leu.org a organizat în acest weekend, pentru a doua oară campania de strângere de fonduri la ieșirea de la stația de metrou Constantin Brâncoveanu chiar lângă Parcul „Lumea Copiilor” din Bucureşti.
Bucureștenii au fost provocați să doneze marunțișul de prin casă, iar până acum s-au adunat aproximativ 1000 de kilograme de monede, transformati în lei asta înseamnă aproximativ 200.000, bani destinați sutelor de copii diagnosticaţi anual cu o formă sau alta de cancer.
Dacă fiecare român ar dona un leu o dată la nouă luni, în trei ani s-ar strânge banii necesari pentru a construi primul spital oncologic dedicat exclusiv copiilor din România.
Este calculul făcut de Alex Zamfir, tânărul care a lansat această campanie.
Alex a declarat pentru Bucuresti FM că „fiecare bănuţ care vine ne aduce mai aproape de cei 80 de milioane de lei care ne trebuie pentru a construi şi a dota acest spital pentru copiii bolnavi de cancer.”
În vară, în numai o jumătate de zi, voluntarii au cântărit câteva sute de kilograme de monede. Saci întregi au venit din mai multe oraşe din ţară, unde oamenii au pus mână de la mână ca să ajute copiii bolnavi.
Prima strângere de fonduri a fost în luna iunie, atunci când iniţiatorii proiectului au strâns o tonă de monede, deşi se aşteptau la doar 100 de kilograme.
Cei care vor să doneze bani pentru spitalul de copii mai pot merge până la ora 18:00 la intrarea în Orăşelul Copiilor, lângă staţia de metrou Constantin Brâncoveanu.
Bucurestenii s-au mobilizat si astazi exemplar si au donat monede pentru construirea primul spital oncologic pentru copii.
Pentru construirea si dotarea primului centru medical independent, de oncologie si hematologie pediatrica din Romania este de nevoie insa de 80 de milioane de lei.
Organizatia si-a propus sa stranga in acest weekend doua tone de monde, dupa ce, in vara, a adunat o tona de banuti in numai o zi. insert alex
Si pentru ca fiecare banut aduce asociatia mai aproape de cei 80 de milioane de lei – bani necesari construirii spitalului – oamenii s-au mobilizat exemplar insert oameni
Asociatia 1 Leu desfasoara si alte evenimente de strangere de fonduri pentru construirea spitalului.
Este vorba despre crosurile care sunt organizate lunar.
Bucurestifm sustine acest proiect.
16 tineri cazati la o pensiune din Breaza, au ajuns la spital !
Publicat de Mihaela Costache,
6 august 2015, 07:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:36
Comisarii de la Protectia Consumatorului au aplicat o amendã de 30.000 de lei unei pensiuni din Breaza la care sunt cazati mai multi tineri care fac parte dintr-un lot sportiv si care au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfectie alimentara.
Politia a deschis dosar penal in acest caz.
Inspectorii ANPC au depistat la unitatea de alimentatie publicã ce deserveste pensiunea mai multe nereguli, între care unele care vizeazã neevidentierea temperaturilor de depozitare si prezenta unor semipreparate si preparate neetichetate în frigider.
De asemenea, s-a dispus deschiderea unui dosar penal pentru sãvârsirea infractiunii de infectare a apei, deoarece existã suspiciuni cu privire la o sursã de apã care este folositã de respectiva unitate de alimentatie publicã în activitãtile curente.
Autoritatile au prelevat probe de apã care vor fi analizate de specialisti.
16 tineri, cu vârste cuprinse între 14-21 ani, care fac parte dintr-un lot sportiv cazat la o pensiune din Breaza, au ajuns, în ultimele 24 de ore, la Spitalul din Câmpina cu simptome specifice toxiinfectiei alimentare, pentru a primi ingrijiri medicale.
Spitalul Louis Țurcanu a pierdut nouă specialiști în domeniul oncohematologiei, în ultimii cinci ani
Publicat de Mihaela Costache,
28 iulie 2015, 08:20 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:36
Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara a pierdut în ultimii cinci ani nouă specialişti în domeniul oncohematologiei pediatrice.
Numărul cadrelor medicale este oricum foarte mic, iar înlocuirea celor care tratează copiii cu diferite forma de cancer care au plecat nu se face uşor, spune medicul Margit Şerban
Își dedică, pot să spun, aproape toată viața, pentru că nu poți vorbi despre activitate de șapte ore pe zi sau cinci zile pe săptămână. Practic, fără după-amieze sau weekend-uri în care să nu poată să fie accesați. Oameni de deosebită calitate, școliți prin țări străine. N-ai cum să înlocuiești un specialist cu un începător. Nici măcar cu un specialist pediatru, pentru că trebuie o pregătire cu totul specială în domeniul oncohematologiei pediatrice.
Anual, aproximativ 90 de micuţi sunt diagnosticaţi cu diferite afecţiuni oncohematologice, la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara, care au nevoie de tratament pe lângă cei aflaţi deja în evidenţa medicilor.
21 de persoane au ajuns la spital în urma unui eveniment !
Publicat de Mihaela Costache,
27 iulie 2015, 16:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:36
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au început o anchetă epidemiologică după ce 21 de persoane care au luat parte la un praznic din localitatea Rotăria au ajuns la spital.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, a declarat astăzi că dintre cele 22 de persoane care au acuzat stări de rău, 21 au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, dintre acestea cinci fiind copii cu vârste cuprinse între 4 şi 19 ani.
‘La Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi au fost internate 21 de persoane diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară. Focarul a fost înregistrat în comuna Ciorteşti, satul Rotăria, după consumul de alimente din pachetele primite cu ocazia unei pomeniri. Până acum au fost identificaţi 32 de consumatori cu vârste între 4 şi 84 de ani‘, a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.
În momentul internării, pacienţii aveau frisoane, febră, cefalee, greţuri, vărsături, ameţeli, dureri abdominale, diaree sau lipotimie.
Pacienţii susţin că la praznic au primit pachetele cu alimente care au constat în felii de pâine, salam şi caşcaval feliat, friptură din carne de porc preparată la cuptor, sarmale din carne de porc, măsline şi roşii.
‘Alimentul posibil incriminat, consumat de toţi bolnavii, ca aliment unic sau în asociere cu altele, este friptura din carne de porc. Conform informaţiilor obţinute de la persoanele care au organizat pomenirea, alimentele au fost achiziţionate şi au fost preparate sâmbătă, în locuinţa unui membru al familiei. De la domiciliul acestuia s-au recoltat probe de aliment, care au fost puse în lucru în laboratorul DSP‘, a explicat Marius Voicescu.
De mâine, Spitalul Sfântul Spiridon din Iași are un nou director medical după ce actualul director, prof. dr. Gheorghe Bălan, a împlinit vârsta de pensionare.
Funcția va fi ocupată, interimar, până la organizarea concursului de prof.dr. Ștefan Georgescu, șeful Clincii a II- Chirurgie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.
Ştefan Georgescu este profesor la Universitatea de Medicină si Farmacie Gr .T. Popa și a ocupat în perioada 2003-2005 funcția de director al DSP Iași. (Cristina Mihăilă, corespondent Radio Iaşi/FOTO arhivă gandul.info)
Biblioteca pentru copii din cadrul SCJU Târgu Mureş a fost inaugurată vineri, crearea ei fiind posibilă printr-o donaţie de peste 700 de volume a editurilor prezente la Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș, care a avut loc la sfârşit de săptămână.
Potrivit directorului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Ovidiu Butuc, micii pacienţi se vor bucura acum de poveştile copilăriei.
Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, este de părere că, în acest fel, scopul cărţilor este valorificat.
Editorii nu au ezitat să le ofere celor mici o colecţie cu cele mai valoroase lucrări.
Asociaţia Editurilor ar putea aduce copiilor din spital şi tablete pentru a citi cărţi electronice.
Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu, spune că ţn prezent se lucrează la un sistem care va scurta timpul în care pacientul va ajunge la spital.
In plus, medicii vor avea acces mai uşor la datele acestuia.
Fişa bolnavului va fi primită ţn ambulanţă, în format electronic, se va completa cu alte date, iar apoi va fi transmisă la unitatea de primiri urgenţe.
Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 55 milioane lei pentru reabilitarea mai multor spitale.
Banii vor fi utilizaţi pentru lucrări de reabilitare.
Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Sănătăţii să prezinte până săptămâna viitoare o situaţie privind toate maternităţile din ţară aflate în diverse stadii de construcţie sau modernizare, pentru suplimentarea sau alocarea fondurilor necesare incheierii lucrărilor.
Cei care vor să ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge.
Saptamana trecuta mii de oameni au răspuns apelului făcut de autoritătile sanitare.
Din cauza crizei de sânge, în multe spitale medicii au operat numai urgentele.
S-a ajuns în această situatie pentru că numărul donatorilor a scăzut, pe timpul verii, în timp ce solicitările au crescut mai ales din cauza numeroaselor accidente.
Donatorii trebuie să aibă între 18 si 62 de ani si intre 50 si 65 de de kilograme.
Recompensa constă în bonuri de masă, reduceri la abonamentul de transport în comun, analize gratuite si o zi liberă de la serviciu.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea se confruntă cu o criză de medicamente, conducerea unităţii susţinând că problemele au apărut pe fondul subfinanţării.
Unitatea medicală nu mai are în stocuri aspirină, algocalmin, diazepam, penicilină, paracetamol sau vitamină B1.
Directorul Spitalului Judeţean, Daniel Negoescu, a declarat că metodologia de aprobare a achiziţiilor de medicamente nu are legătură cu lipsa unor medicamente din stocul unităţii, principala problemă fiind subfinanţarea sistemului de sănătate.
CJAS Tulcea a solicitat Casei Naţionale la rectificarea bugetară 8,7 milioane de lei, din care 7,9 milioane urmând să revină Spitalului Judeţean Tulcea.
Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi, Lavinia Scripcaru a declarat pentru Radio Iași că unul dintre motivele pentru criza de sânge cu care se confruntă este perioada vacanţelor şi concediilor, situaţie care a dus la reducerea numărului donatorilor la jumătate faţă de alte luni ale anului.
Lavinia Scripcaru mai atrage atenția că mai multe instituții și organizații ar trebui să se implice în campania de promovare a donării de sânge. Ministerul Sănătăţii a făcut astăzi un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară de sânge, având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul din unele unităţi sanitare.
Ieșenii care vor să doneze sânge se pot adresa centrului de transfuzii din strada Nicolae Bălcescu nr 21.
Din lipsă de fonduri, doar câteva saloane au aer condiționat.
În plus, susține conducerea spitalului, dacă ar fi montate mai multe aparate, sistemul electric nu ar mai face față.
Temperaturile în saloane scad totuși cu câteva grade, ca urmare a izolării exterioare a clădirii, dar şi pentru că pe geamuri a fost montată folie reflectorizantă.
Pentru a suporta mai uşor căldura, pacienţii deschid uşile şi geamurile saloanelor, se plimbă pe holurile mai răcoroase şi consumă multă apă.
Medicii reamintesc că aerul condiționat ajută la înmulțirea germenilor, iar în unele cazuri pot agrava afecțiunile pacienților.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu va introduce un sistem de supraveghere video dedicat exclusiv medicilor. Camerele de monitorizare video vor fi instalate la intrările şi ieşirile din cadrul Spitalului şi vor avea rolul de a înregistra activitatea personalului medical în afara unităţii sanitare.
Măsura a fost luată de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în urma unor sesizări, conform cărora mai multe cadre medicale pleacă periodic din spital, în timpul programului, pentru a merge la cabinetele medicale private unde lucrează. Acestea sunt situate chiar lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, iar medicii prestează aici servicii, uneori pentru aceiaşi pacienţi pe care îi au şi la unitatea medicală de stat.
La două luni de la intrarea în vigoare a contractului-cadru din Sănătate, problemele financiare ale Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa se acutizează tot mai mult.
Sumele alocate pentru cea de-a doua jumătate a anului sunt mult mai mici decât alocarea din luna mai, în jur de trei milioane 900 de mii de lei. După semnarea contractului, în luna iunie spitalul a primit şi mai puţin, trei milioane 700 de mii de lei, iar pentru luniile octombrie , noiembrie şi decembrie CJAS a alocat 0 lei, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, Violeta Florea.
În această situaţie unităţii medicale îi va fi greu să acopere cheltuielile actuale. În prezent plăţile restante ale spitalului sunt de 9 milioane de lei, iar arieratele sunt de peste un milion 63 de mii de lei.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au început o anchetă în satul Păltiniş, după ce boala a fost confirmată în cazul unei persoane, iar în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă sunt internate alte 11 persoane cu suspiciune de hepatită virală acută.
În altă ordine de idei, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România face un apel către parlamentarii şi europarlamentarii români să susţină solicitările pacienţilor cu hepatită, arătând că această boală nu este doar o problemă țării noastre, ci a întregii Uniuni Europene.
România are cea mai mare prevalenţă din spaţiul comunitar în ceea ce priveşte virusul hepatitei C, iar lipsa unor politici de sănătate pune pacienţii în situaţii fără ieşire.
Controlul efectuat de Ministerul Sănătăţii a scos la iveală mai multe nereguli birocratice.
Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, a declarat că în urma controlului au fost găsite o serie de greşeli birocratice în întocmirea fişelor medicale, care nu au influenţat în nici un fel realitatea actului medical.
Andras Nagy Robert a menţionat că neregulile au fost găsite îndeosebi în secţiile în care există un număr redus de personal care trebuie să facă faţă unui volum mare de muncă.
De asemenea, a precizat că echipa de control nu a consemnat existenţa vreunui prejudiciu financiar.
Prin urmare, conducerea Spitalului a plătit amenda, dar contestat sancţiunea aplicată de echipa de control pe considerentul că neregulile sesizate au fost minore şi nu au fost produse cu rea-credinţă, ci din cauza suprasolicitării personalului medical.
Controlul Ministerului Sănătăţii a vizat 77 de spitale din ţară, printre care şi cel din Sfântu Gheorghe.
Cei 74 de asistenţi medicali de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoșani, ale căror contracte individuale de muncă au fost întrerupte, pot rămâne în unitate până la împlinirea vârstei de 65 de ani, se arată într-un comunicat al Instituţiei prefectului.
Oficialii Prefecturii din Botoşani au cerut Ministerului Sănătăţii clarificări cu privire la situaţia cadrelor medicale disponibilizate, după ce sindicatele au ameninţat cu proteste. Asistenţii medicali au fost pensionaţi în aprilie, acest an, pe baza unor prevederi legale, potrivit cărora vârsta de 60 de ani este limită pentru pensionare. Ei au fost, ulterior, reangajaţi, însă pe perioadă determinată, până la ocuparea posturilor prin concurs. În baza noilor clarificări ale Ministerului Sănătăţii, asistenţii medicali vor putea lucre până la împlinirea vârstei de 65 de ani.