Miercuri, 16 noiembrie 2022, începând cu ora 19:00, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iași susține concertul „Negro Spirituals”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.
Distribuție:
Dirijor: JÓZSEF HORVÁTH
Soliști: Daniela Goria, Mihaela Blându, Bogdan Cojocariu și Liviu Muntean
La pian: Adina Alupei
Biletele se găsesc la casa de bilete a instituției din str. „Cuza Vodă” nr.29.
De asemenea, vineri, 18 noiembrie 2022, începând cu ora 19:00, orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași va susține la Casa de Cultură a Studenților, un minunat concert sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, oferind publicului trei lucrări celebre din creația marelui compozitor Ludwig van Beethoven. Pianistul Daniel Golți face parte din spectacol.
În program:
Ludwig van Beethoven – Uvertura Coriolan, op.62
Ludwig van Beethoven – Concertul nr.1 pentru pian și orchestră în do major, op.15
Ludwig van Beethoven – Simfonia nr.6 în fa major, op.68, Pastorala
Biletele se găsesc la Casa de bilete a instituției din str. „Cuza Vodă” nr.29, iar în ziua concertului, ele pot fi procurate și de la Casa de Cultură a Studenților, începând cu ora 18:00.
Bastionul Theresia din Timișoara găzduiește trei concerte inedite sub marca Flight Festival, în acest sfârșit de săptămână.
„Flying Piano” este programat sâmbătă de la ora 19:00 și va fi urmat, de la ora 21:00, de Electric.
Flautistul Matei Ioachimescu, compozitorul Cristian Lolea și artistul multimedia Tom Brânduș propun un spectacol electrizant pentru flaut și medii electronice.
„Silent Shadows”, duminică de la 21:00, este un spectacol multimedia care trage un semnal de alarmă asupra dezvoltării haotice a umanității, a supra-tehnologizării și a impactului acestora asupra vieții.
Intrarea este gratuită pentru toate cele trei evenimente, cu rezervarea locului în prealabil pe www.poftimcultura.ro.
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) „Blue Theatre” se va desfăşura în perioada 27 august – 3 septembrie. Spectacolele vor avea loc pe trei scene în aer liber, pregătite special pentru acest eveniment.
Sursa foto: FITIC-Festivalul International de Teatru Independent – Constanta/facebook
Intrarea la festival, aflat la a VII-a ediţie, este liberă, în limita locurilor disponibile. Biletele pot fi rezervate pe bilet.ro Spectacolele vor fi susţinute pe Scena Tomis de pe Bulevardul Tomis – zona Prefectură, Scena Parc şi Scena Workshop, ambele amenajate în Parcul Arheologic.
Printre invitații speciali se numără Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Marius Bodochi, Bogdan Mălăele, Radu Captari.
În program sunt înscrise şi ateliere de teatru, improvizaţie, dans şi muzică, cu intrarea liberă. Pentru workshop-uri, organizatorii au pregătit o scenă separată, în Parcul Arheologic.
16 trupe de teatru, dar şi un program cu activităţi interactive, vor fi prezentate publicului, începând de joi, timp de patru zile, în cadrul Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, la Teatrul Gulliver din Galați.
Ediția din acest an îşi aşteaptă publicul cu spectacole inedite, alături de trupe de renume din ţară şi din străinătate:
„Born in the sand”, un spectacol special cu desene în nisip al Companiei de Teatru „Boxart” din Bulgaria;
„Când totul era verde”, un spectacol emoţionant de la The Key Theatre Israel;
spectacole de marcă şi reprezentaţii surprinzătoare pentru copii, adolescenţi, adulţi şi pentru întreaga familie;
Freak Show cu Florin Piersic Junior, un one-man-show unic în România.
În completarea spectacolelor desfăşurate la Sala Mare a Teatrului Dramatic, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gulliver” a pregătit un program cu activităţi interactive, cu acces gratuit, în Grădina Publică din Galaţi, de joi până duminică, de la ora 18:00, spectacole în aer liber, ateliere de creaţie, cu instrumente muzicale, experimente ştiinţifice, trucuri de magie şi baloane de săpun, joacă distractivă cu marionete gigant, păpuşi uriaşe, personaje impresionante pe catalige şi alte momente speciale.
Toate detaliile cu privire la spectacolele şi activităţilor programate în cadrul Festivalului „Gulliver” 2022 sunt disponibile pe site-ul: www.teatrul-gulliver.ro şi pagina de facebook „TeatrulGulliver”.
Opera Naţională Română din Timişoara a pregătit 10 spectacole, dintre care două de balet, care vor fi prezentate în cadrul celei de-a XLVI-a ediţii a Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală”, ce se va desfăşura în perioada 4 – 27 mai. Nouă spectacole se vor ţine pe scena timişoreană, iar o reprezentaţie va fi la Belgrad.
Deschiderea festivalului va avea loc miercuri, 4 mai, cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, iar vineri, 6 mai, pe scena Teatrului „Madlenianum” din Belgrad va fi prezentată opera „Tosca”, de Giacomo Puccini, în limba italiană. Duminică, pe scena de acasă se ridică cortina pentru musicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe.
Sursa foto: Opera Națională Română din Timișoara/facebook
Urmează două seri, pe 13 mai şi 14 mai, în care va fi prezentată o coproducţie realizată împreună cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, respectiv „Disney: Beauty and the Beast” („Frumoasa şi Bestia”) de Alan Menken.
Miercuri, 18 mai, scena revine operei, cu „La Traviata” de Giuseppe Verdi, iar duminică, 22 mai, se prezintă musicalul „Scripcarul pe acoperiş” de Jerry Bock. Miercuri, 25 mai, „La Serva Padrona” de Giovanni Battista Pergolesi încheie seria spectacolelor de operă şi a musicalurilor cuprinse în festival.
Cele două seri de balet prezente în „Timişoara Muzicală” sunt programate vineri, 20 mai, pentru „La Bayadere” de Ludwig Minkus, şi vineri, 27 mai, când „Creaţiunile lui Prometeu„ de Ludwig van Beethoven vor încheia festivalul. Toate spectacolele încep la ora 19:00, anunţă un comunicat al ONRT.
În această săptămână la Inedit vom discuta despre muzica militară și măestria ce face ca acest fenomen să atragă publicul la evenimentele la care participă. Pentru cei care nu știu, muzica militară nu înseamnă doar repertorii cu iz militar, ci și interpretări de muzică clasică, modernă, folclor, blues sau jazz.
Despre toate aceste aspecte, cât și despre multe altele, ne va povesti în cele ce urmează, coloneul Aurel Gheorghiță, Inspectorul muzicilor militare, care a fost prezent telefonic, în Vinerea Mare, în emisiunea “Vești de Acasă“ de la Radio România Internțional.
Interviul a fost realizat de Cristian Dumitrașcu, de la Radio România Actualități.
Colonelul Aurel Gheorghiță: Muzica militară alături de acești oameni minunați poate să abordeze de la marșul tradițonal până la vocal simfonic. Repertoriul nostru este format din marșuri, cântece patriotice și ostășești, pe care cu drag le-am interpretat în aceste zile, dar putem să cântăm și muzică ușoară, muzică populară, tradițională, în așa fel încât să putem să abordăm orice subiect. Sunt oameni care au talent, au dragoste, dăruire și pot să facă orice și încă ceva pe deasupra.
Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării este dusă la rang de artă, iar despre toate aceste lucruri, dar și despre noile talente aduse în această echipă minunată, ne relatează în cele ce urmează, Inspectorul muzicilor militare.
Colonelul Aurel Gheorghiță: Ne pregătim în fiecare zi, exact ca un soldat care trebuie să-și facă instrucția, așa și muzica militară și instrumentistul studiază în fiecare zi. Este important să adaptezi repertoriul și să-l aduci în actualitatea, vis-a-vis de evenimentele care se desfășoară.
Nu este greu pentru că tot ceea ce facem este cu plăcere, cu dăruire, profesionalism, iar pe această cale aș vrea să anunț că muzica reprezentativă are oameni tineri, frumoși, dornici de afirmare și nu este decât inteligența și intuiția celui care stă în față ca acest program să fie adecvat și să-l facem așa cum îl știm noi de când eram mai tineri.
Pe lângă concertele oferite atât în țară cât și în străinătate, Muzica reprezentativă a Armatei a avut ocazia să ofere show-uri și la televiziunile din țară în cadrul unor evenimente organizate alături de Emilia Dorobanțu și alți artiști consacrați.
Sursa foto: Facebook Muzica reprezentativă a M.Ap.N pagină oficială
În prima zi de Paște, pe 24 aprilie, la Râșnov, va avea loc o vânătoare de ouă de dinozauri. Evenimentul este organizat de cei de la Dino Parc, iar startul va fi dat începând cu orele 11:00. Cei de la Parcul cu dinozauri au, însă, și alte surprize pregătite pentru vizitatori.
„Echipa va ascunde aproximativ 300 de ouă de jucărie, care puse în apa eclozează și din care ies pui de dinozauri. Sunt niște jucării foarte amuzante pentru cei mici. Mai mult decât atât, pentru această vară noi ne pregătim intens cu multe surprize pentru vizitatori: de la concerte și spectacole speciale, până la noi expoziții științifice și de amuzament pe care le vom lansa curând.
Chiar în acest moment sunt instalate în parc noi exponate, care înfățișează oameni și viețuitoare care au trăit în Epoca de Gheață și care vor putea fi vizitate curând”, a precizat purtătorul de cuvânt al Dino Parc Râșnov, Marina Vlădescu.
Un bilet pentru adult costă 36 de lei, iar pentru copii, biletul este 28 de lei. Pentru micuții mai mici de 3 ani, intrarea este gratuită. Există și reduceri pentru grupuri, studenți și pensionari.
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) prezintă, în luna martie, două spectacole în premieră, „Macbeth”, de William Shakespeare, în regia lui Botond Nagy, şi „Echilibru fragil”, de Edward Albee, un spectacol de Mariana Cămărăşan. Pentru a oferi publicului un cadou deosebit cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, una dintre premiere este programată în data de 27 martie.
De asemenea, în cursul lunii martie, TNRS oferă publicului unele dintre cele mai apreciate producţii din repertoriul său, la Sala Mare şi Sala Studio.
Avanpremiera producţiei „Macbeth”, a Secţiei Germane, care îi are în distribuţie pe actorii Daniel Bucher, Emoke Boldizsar, Benedikt Haefner şi Ioana Cosma, va avea loc în 17 martie, la ora 19:00, la Sala Mare.
„Echilibru fragil”, premiera Secţiei Române, îi are în distribuţie pe: Serenela Mureşan, Mariana Mihu-Plier, Florin Coşuleţ, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Vlad Robaş. Avanpremiera este programată în 26 martie 2022, iar premiera în 27 martie 2022, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Ambele spectacole au loc la ora 19:00, la Sala Mare.
Biletele pentru spectacolele TNRS sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro, şi la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr. 17. Accesul publicului la reprezentaţii este permis doar în baza certificatului verde COVID. Preţul unui bilet este 30 lei, respectiv 25 lei cu reducere.
Spectacolele „Meşterul păpuşar” și „Elixirul dragostei” la Opera Braşov!
Publicat de Andra Radu,
14 februarie 2022, 16:15 / actualizat: 14 februarie 2022, 17:25
Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 11:00, în Sala Operei Braşov, copiii sunt invitaţi să participe la un spectacol de balet, special conceput pentru ei: „Meşterul păpuşar”, după baletul clasic „Coppelia”, pe muzica compozitorului francez Leo Delibes.
Acţiunea este plasată într-un mic târg din Boemia. Eroul central, Coppelius, este un bătrân misterios care duce o viaţă izolată, construind păpuşi mecanice şi trăind cu speranţa că, într-o bună zi, va reuşi să le însufleţească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meşterului şi se substituie celei mai frumoase păpuşi.
Prefăcându-se că reacţionează la semnele magice încercate de Coppelius, îl face să creadă că şi-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppelius îşi dă seama că a fost înşelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare şi pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită şi pe care izbuteşte să-l recucerească.
Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuşi meşterul Coppelius, care şi-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară. Pe parcursul spectacolului, povestitorul Lorand Cristian va descrie cele mai importante moment de balet şi va creiona, cu măiestrie, firul poveştii, la care vă invităm să luaţi parte.
În distribuţie: Swanilda – Anamaria Boancă, Franz – Claudiu Dane, Coppelius – Adrian Scriminţ, alături de soliştii şi ansamblul de balet al Operei Braşov: Diana Drăgan, Valentina Mirică, Chisako Ota, Cristina Rotundu, Raluca Şut, Meda Enăcache, Adriana Simion, Alexandra Scriminţ, Melania Condoiu, Matei Rada, Iulia Coşeriu şi Otilia Scriminţ.
Regia spectacolului şi adaptarea coregrafică sunt semnate de Alexandru Fotescu, scenografia de Rodica Garştea. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
Sâmbătă, 19 februarie 2022, de la ora 18:30, în Sala Operei Braşov, fiindcă sărbătorim luna iubirii, va avea loc spectacolul „Elixirul dragostei”, opera lui Gaetano Donizetti, cea mai recentă premieră a Operei Braşov. Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială, acum 190 de ani, pe 12 mai 1832, la Teatro della Canobbiana din Milano.
Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea. Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferenţă. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan şi a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câştige dragostea Adinei. În sat îşi face apariţia doctorul Dulcamara, un şarlatan care vinde licori „făcătoare de minuni”.
Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele ‘Isolda’, dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieşi profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina şi care nu este altceva decât vin. Între timp, Adina se decide să îl trateze cu indiferenţă pe Nemorino şi acceptă să se mărite cu sergentul Belcore, venit cu regimentul său în acele locuri.
Tânărul îndrăgostit se înrolează şi el în armată, în căutarea unei vieţi mai bune. La un moment dat, Adina îl surprinde având o lacrimă pe obraz şi, astfel, se convinge de fidelitatea lui. Belcore îi vede pe cei doi împreună, dar acceptă înfrângerea cu fruntea sus. Dulcamara spune tuturor că datorită elixirului său iubirea este posibilă şi mai vinde, astfel, câteva sticluţe.
În distribuţie: Adina – Silvia Micu, Nemorino – Liviu Iftene, Belcore – Alexandru Chiriac (debut), Dulcamara – Marian Reşte, Gianetta – Anca Panait (debut), Notarul – Adrian Scriminţ, Soldat – Cristian Dicu, Asistenţii lui Dulcamara – Matei Rada, Adrian Scriminţ, Deak Attila Valentin. Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov. Conducerea muzicală a acestui specatcol îi aparţine maestrului Traian Ichim. Regia artistică şi lighting design-ul sunt semnate de Claudia Machedon. Scenografia: Rodica Garştea. Dirijor cor: Dragoş-Mihai Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mişcare scenică: Ramona Mezei. Asistenţi regie: Nicoleta Chirilă, Valentina Mărgăraş. Regie scenă: Marilena Aldea.
Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51.
Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informaţii se pot obţine la telefon: 0268-419380.
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă, în luna februarie, reprezentaţii teatrale în toate zilele de joi, vineri, sâmbătă şi duminică.
„În această perioadă dificilă pe care o traversăm, actorii TNRS şi întreaga noastră echipă depune eforturi pentru a reuşi să aducă în faţa publicului din Sibiu şi de pretutindeni spectacole noi, dar şi reprezentaţii care s-au bucurat, de-a lungul timpului, de un succes notabil.
Readucem pe scenă, spre exemplu, spectacolul Hedda Gabler, în regia lui Botond Nagy şi cu Ofelia Popii în rolul principal, alături de alte reprezentaţii excepţionale ale TNRS. Invităm spectatorii şi la producţiile recent create de Secţia germană, toate fiind titrate şi în limba română.
Ne preocupă siguranţa spectatorilor, astfel că luăm toate măsurile care se impun în această perioadă pentru ca publicul să aibă parte de miracolul creaţiei, de bucuria pe care teatrul o poate aduce în sufletele noastre”, spune Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu.
Toate spectacolele sunt programate la Sala Mare a TNRS, la ora 19:00, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, iar duminica la ora 17:00. Biletele sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro, şi la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr. 17.
Accesul publicului la reprezentaţii este permis doar în baza certificatului verde COVID, iar locurile sunt disponibile în limita a 30% din capacitatea sălii. Preţul unui bilet este 30 lei, respectiv 25 lei cu reducere.
Programul lunii februarie 2022 pe scena TNRS:
3 februarie 2022, ora 19:00, you-topia, regia Edith Buttingsrud, Florian von Hoermann;
4 februarie 2022, ora 19:00, Oscar şi Buni Roz, regia Diana Fufezan:
5 februarie 2022, ora 19:00, Cui i-e frică de Virginia Woolf?, regia Andrei şi Andreea Grosu;
6 februarie 2022, ora 17:00, Necunoscuta cunoscută, regia Victor Olăhuţ;
10 şi 11 februarie 2022, ora 19:00, Iubire cu năbădăi, regia Şerban Puiu;
12 februarie 2022, ora 19:00, Felii, regia: Lia Bugnar;
13 februarie 2022, ora 17:00, Încoace şi încolo, regia Alexander Riemenschneider;
17 februarie 2022, ora 19:00, domnul iedeman, regia David Paska;
18 februarie 2022, ora 19:00, Cerere în căsătorie, regia: Robert Raponja;
19 februarie 2022, ora 19:00, Îmi place cum miroşi!, regia: Şerban Puiu;
20 februarie 2022, ora 17:00, Jocuri de scenă, regia: Mariana Mihu – Plier;
25 februarie 2022, ora 19:00, Hedda Gabler, regia: Botond Nagy;
26 februarie 2022, ora 19:00, Steaua fără nume, regia: Florin Coşuleţ;
27 februarie 2022, ora 17:00, Bărbate, treci la fapte! , regia: Şerban Puiu.
Spectacole lirice şi dramatice de Ziua Culturii Naţionale, la Timişoara!
Publicat de Andra Radu,
14 ianuarie 2022, 17:00 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 18:32
Ziua Culturii Naţionale este marcată, la Timişoara, printr-o serie de spectacole lirice şi dramatice ale instituţiilor culturale, prelegeri şi depuneri de jerbe la bustul poetului Mihai Eminescu.
Opera Naţională Română din Timişoara deschide şirul evenimentelor, vineri, de la ora 19:00, cu premiera „Creaţiunile lui Prometeu”, unicul spectacol de balet compus de Ludwig van Beethoven.
Conducerea muzicală îi aparţine invitatului Friederich Pfeiffer, iar scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, în coregrafia şi regia lui Ovidiu Matei Iancu (invitat). Pe scenă vor evolua Bogdan Rădăcină (Prometeu), Andrea Chiappetta (Zeus), alături de cuplurile: Bogdan Rădăcină/ Nanako Imai, Andrea Chiappetta/Manuela Ardelean, Flavius Popa/Alina Mihai, Sergiu Mihalic/Codruţa Bălan, Andrea Chiappetta/Carla Dukai.
În rolurile Zeilor: Olga Sfetcu, Alina Mihai, Raisa Kadar, Codruţa Bălan, Andrea Giurgiu, Iulia Duţă, Sayuki Totsuka, Larisa Clement, Flavius Popa, Sergiu Mihalic, Giuseppe Paolicelli, Antonio Bisogno, Darius Agrima, Sergiu Anghel.
Oameni: Andreea Mihalic, Nicolae Hamill, Naomi Ţurlui, Raluca Todosi, Federica Franceschini, Iustina Ciobanu, Melanie Izzo, Carla Dukai, Cristina Mârza, Teodora Bălăjel, Alexandru Pîntea şi Teodor Pătraşcu.
Pentru aceeaşi oră, Filarmonica Banatul a pregătit un concert coral susţinut de Corul „Ion Românu” al Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Iosif Todea. Soliştii Maria Oniţa (soprană), Cristian Ardelean (bariton), Emanuelle Nori (Tenor), Lucian Oniţa (bas), acompaniaţi la pian de Regina Csermak, alături de actriţa Daniela Torok vor susţine un program cu lucrări pe versurile lui Mihai Eminescu, semnate de Paul Constantinescu, V. Popovici, I. D. Chirescu, Aurel Eliade, Tudor Flondor, L. Profeta şi G. Şorban.
Teatrul Naţional din Timişoara prezintă în premieră spectacolul „Eminescu”, un scenariu pe texte din poezia şi publicistica Luceafărului poeziei româneşti, creat în cadrul CelebrART, program dedicat personalităţilor şi evenimentelor majore ale culturii româneşti şi universale şi face parte din noul mandat de management la Teatrul Naţional Timişoara.
Spectacolul va fi susţinut de actorii Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu şi Cristian Szekeres, în regia artistică semnată de Mihaela Lichiardopol; spaţiul scenografic îi aparţine Gabrielei Strugaru-Popa.
Institutului Francez din România la Timişoara anunţă, pentru sâmbătă, două evenimente literar-muzicale. Pe acordurile de violoncel ale Alexandrei Guţu, Robert Şerban şi Alexandru Condrache vor prezenta cea mai recent apărută carte a scriitorului Vasile Popovici, „Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea Cărtărescu”.
Muzeul Satului Bănăţean devine, sâmbătă, scena unui crâmpei al culturii naţionale, cu expoziţii, lansări de carte şi momente muzicale.
„Sunt trei expoziţii foto, ”Anotimpurile Satului Românesc”, ”Al cincilea anotimp – iarna în timp de pandemie de păpădie” şi ”Bănăţenii de altădată” – fotografii rarisime cu bunicii şi străbunicii noştri în port popular original şi originar, pe zone etnografice. Pe marginea subiectelor amintite vom avea adevărate mini conferinţe în care vor vorbi, pe lângă organizatorii expoziţiilor (Maria Hadiji, Borco Ilin şi Marius Matei), invitaţii de vază din domeniul etnografiei, artei fotografice şi muzicale, Camelia Burghele, Beatrix Leila Imre şi Cristian Graure,” anunţă directorul Muzeului, Dan Radosav.
Biblioteca Judeţean Timiş organizează, sâmbătă, la Secţia de Arte „Deliu Petriu”, de la ora 15:00, o întâlnire cu reprezentanţi ai minorităţilor din Banat, ca parte a unei importante contribuţii la proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023.
Opera Naţională Română din Iaşi a informat că s-a pregătit într-un mod special de sărbători. Moş Crăciun aşteaptă scrisorile copiilor şi la căsuţa poştală special amenajată în faţa acestei instituţii culturale.
Instituţia a programat pe 22 şi 23 decembrie, de la orele 17:00 şi 19:00, în Sala Mare, patru spectacole specifice acestei perioade, intitulate „Cântând Crăciunul”.
Reprezentaţiile vor fi prefaţate de un eveniment dedicat cadrelor medicale implicate în lupta contra COVID-19, care vor fi colindate duminică, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
În plus, foaierul instituţiei a fost decorat fastuos, iar conducerea şi artiştii ONRI au lansat o provocare inedită copiilor.
„Am amplasat în faţa Operei o cutie poştală specială, în care vor putea fi puse scrisori adresate lui Moş Crăciun. Cu siguranţă, Moşul le va aduce tuturor cadourile dorite, la casele lor, pentru că toţi copiii din Iaşi sunt cuminţi şi isteţi.
La Operă, Moş Crăciun va lăsa copilului care-i va scrie cea mai frumoasă scrisoare o invitaţie la lojă la un spectacol de pe 23 decembrie şi dulciuri de la renumitul producător belgian Leonidas. Câştigătorul premiului va fi anunţat miercuri dimineaţă”, a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Daniel Şandru.
De asemenea, Opera Naţională Română din Iaşi a mai pregătit opereta „Liliacul”, de Johan Strauss (fiul), pe 28 şi 29 decembrie.
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu participă cu patru spectacole la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, eveniment care se va desfăşura în perioada 6-14 noiembrie 2021, în format online, informează un comunicat de presă.
„”Autobahn”, de Neil LaBute, regia Andreea şi Andrei Grosu, director de imagine şi montaj Alexandru Condurache, scenografia Vladimir Turturica, a fost selectat la secţiunea Creaţia şi va fi difuzat în data de 9 noiembrie, ora 21:00 pe www.fnt.ro.
”Conferinţa iraniană”, de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, scenografia Oana Micu, este inclus tot la secţiunea Creaţia şi este programat în data de 10 noiembrie, ora 19:00, pe www.fnt.ro.
”Tom şi Jerry 2.0”, adaptare după ”Jerry and Tom” de Rick Cleveland, regia Florin Piersic jr., scenografia Tudor Prodan, face parte din secţiunea Recreaţia şi va putea fi vizionat în data de 13 noiembrie ora 17:00, pe www.fnt.ro.
”Văzduh”, texte de George Gordon Byron, John M. Hull şi Liviu Oros, un spectacol de Victor Olăhuţ, este inclus în programul Festivalului la secţiunea Instalaţii performative şi este programat în data de 12 noiembrie, ora 21,00, pe www.fnt.ro”, se precizează în comunicat.
Publicul va avea posibilitatea să vizioneze spectacolele timp de 48 de ore.
Teatrul ca un Joc se desfăşoară în perioada 6 septembrie – 8 octombrie 2021 în judeţul Sibiu. Un proiect dedicat tinerilor cu desfăşurare artistică în zone neconvenţionale.
Spectacolele de teatru propuse de organizatori vor avea loc în spaţiile Centrelor de Tineret din Sibiu şi Răşinari.
„Aceşti ultimi doi ani, cu totul speciali au schimbat regulile jocului. Teatrul există de peste 2000 de ani şi cu siguranţă nu va dispărea tocmai acum când avem nevoie cu disperare de a schimba energii creatoare spre a ne potoli sufletele însingurate de această izolare Propunem o reîntâlnire cu actorul tânăr în spaţii neconvenţionale adaptate special pentru derularea de performance-uri.
Intrarea la spectacole este liberă în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face respectând toate normele în vigoare. Spectatorii sunt aşteptaţi pe strada Nicolae Teclu nr 41 unde îşi are sediul Centrul de Tineret din Sibiu. La Răşinari, spectatorii sunt invitaţi la Centrul de Tineret din comună, pe strada Octavian Goga nr 1527, chiar în incinta Căminului Cultural.” a spus actorul şi preşedintele asociaţiei Become – Cătălin Grigoraş
În acest weekend puteţi urmări:
17.09.2021, ora 19:00 – GUNOIERUL: o super comedie după un text semnat Mimi Brănescu la Centrul de Tineret din Sibiu
18.09 2021, ora 18:00 S-A ÎNTAMPLAT ÎNTR-O JOI text Elise Wilk, regia Laura Moldovan la Centrul de Tineret din Răşinari
19.09.2021, ora 19:00 ORACOL text Rucsandra Pop, un spectacol de Graţiela Bădescu la Centrul de Tineret din Sibiu
Cei mai mici dintre spectatori sunt aşteptaţi sâmbătă 18.09.2021, ora 11:00 la SCUFIŢA ROŞIE – spectacol ce va avea loc la Casa de Cultură din Cisnădie.
Pentru mai multe detalii despre program se poate accesa pagina de facebook a proiectului TEATRUL CA UN JOC. Rezervări se pot face la numărul de telefon 0745 261 751.
Artiştii din patru instituţii de cultură din municipiul Iaşi vor susţine, în luna septembrie, timp de zece zile, zece spectacole şi concerte în diferite locaţii şi spaţii neconvenţionale din oraş, în cadrul unui proiect intitulat „Artişti în oraş”.
În cadrul noului proiect vor susţine spectacole şi concerte artişti din cadrul Ateneului Naţional din Iaşi, Operei Naţionale Române, Casei de Cultură a Studenţilor şi Şcolii Populare de Arte.
În cazul în care acest proiect se va bucura de succes în rândul ieşenilor, va fi extins atât din punct de vedere al perioadei de desfăşurării, cât şi al numărului de evenimente organizate, a spus managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.
„Nu facem doar parteneriate doar pe hârtie. Ştim că, din nefericire, aceasta a devenit o practică în societatea românească. Iată că parteneriatul pe care l-am semnat în această vară cu Ateneul Naţional din Iaşi face paşi concreţi.
La o săptămână după ce am anunţat derularea unui nou proiect, ‘Matinee la Operă’, acum, datorită implicării domnului Apreotesei, venim cu acest nou proiect, ‘Artişti în oraş’. Avem în Iaşi o infrastructură culturală care trebuie evidenţiată. Faptul că managerii a patru instituţii de cultură din Iaşi fac acest prim pas cred că arată o mare deschidere în primul rând către publicul larg.
Trebuie să acceptăm că societatea noastră s-a modernizat nu doar politic, ci şi din perspectiva cunoaşterii şi a educaţiei. Avem un public care aşteaptă astfel de evenimente şi manifestări artistice, avem un public pe care îl putem educa”, a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Daniel Şandru.
„Acum, efortul conjugat al celor patru instituţii este de foarte bun augur pentru că nu trebuie să ne mai închidem în turnul de fildeş, ci trebuie să ieşim în întâmpinarea publicului, mai ales a speranţelor tinere. Pe 10 şi 24 septembrie, în Parcul Copou şi la Pomul Verde, vom avea spectacole susţinute de aripa tânără a soliştilor ONRI, care vor fi acompaniaţi la pian de colegii din ONRI.
De asemenea, va fi organizată Gala Doga care reuneşte Orchestra de Tineret a municipiului Iaşi, corul ONRI, Corul Marii Uniri de la Ateneul Naţional din Iaşi, Corul de Copii al Municipiului Iaşi, şi solişti ai ONRI, cu prezenţa maestrului Eugen Doga”, a declarat Andrei Fermeşanu, directorul artistic al ONRI.
În cadrul proiectului „Artişti în oraş”, pe 26 septembrie, 40 de artişti de la ansamblul folcloric Doina Carpaţilor, de la clubul de dans The Sky şi de la clubul Dance vor susţine spectacole pe esplanada Mimoza.
„Neamţ Art Festival” ediția a 2-a se desfăşoară în perioada 3-5 septembrie, în Piatra-Neamţ. Astfel, în fiecare după-amiază a perioadei 3-5 septembrie 2021, Parcul Central din Târgu Neamţ va găzdui spectacole de dans şi muzică dedicate publicului local.
„Neamţ Art Festival se vrea a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul celor şapte arte, viaţa social-culturală a municipiului Piatra-Neamţ, mult afectată în această perioadă de pandemie. Din paleta celor şapte arte (pictură, sculptură, arhitectură, muzică, dans, literatură, cinematografie) această a doua ediţie a Neamţ Art Festival aduce în prim-plan muzica, prin cele trei evenimente excepţionale: Concertul de muzică de fanfară, Concertul Trio Boema şi Rock Symphonic Concert al Filarmonicii de Stat din Sibiu”, se arată în comunicatul organizatorilor.
De asemenea, teatrul va fi prezent la „Neamţ Art Festival” prin intermediul a două spectacole dedicate celor mici, iar dansul va fi adus de unul dintre cluburile de profil din judeţ, în vreme ce arta vizuală propune, în două locuri diferite, expoziţii de fotografie.
Din proiect nu lipseşte literatura, urmând să fie lansate două volume dedicate copiilor: „Răvaş de colorat”, respectiv „DaBaDa, NuBaNu”.
Sâmbătă se va desfăşura un eveniment aparte, la Muzeul de Artă şi apoi pe scena din Piaţa Turnului, cei interesaţi vor putea participa „la o extraordinară prezentare de bijuterii confecţionate manual, inspirate de arta populară românească, precum şi de străvechea civilizaţie cucuteniană”.
În cadrul evenimentul vor avea loc şi patru ateliere (două de ceramică, unul de sticlărie şi altul dedicat armelor medievale), precum şi demonstraţii de arte marţiale.
„Locul ales pentru desfăşurarea celor mai multe dintre evenimentele culturale este centrul istoric al municipiului – Curtea Domnească -, loc tradiţional în care au loc anual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului: Festivalul ‘Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ’ şi Festivalul Internaţional de Folclor ‘Ceahlăul’. Dar, spre deosebire de ediţia inaugurală, de anul trecut, în 2021 Neamţ Art Festival aduce pietrenilor arta atât în centrul urbei, cât şi la periferie, locul cunoscut sub denumirea de La Caiace fiind considerat ideal pentru câteva ore de destindere”, se arată în comunicat.
Începe „Dance Sea-mphony 2021”. Evenimentul presupune susţinerea a 18 spectacole coregrafice de către 12 solişti şi 12 membri ai ansamblului, zilnic în perioada 12 – 29 august 2021, între orele 20:00 – 21:00, în zona grupului statuar „Pescarii” de pe faleza Cazino Constanţa.
Coregrafiile vor aborda genuri de muzică diverse: clasică, dar şi şlagăre, evergreen-uri, hit-uri pop-rock româneşti şi străine, cântece cunoscute de muzică populară românească, muzică latino etc.), iar dansatorii vor încânta publicul cu dans modern, contemporan, neoclasic, vals, tango, flamenco, dansuri tradiţionale româneşti stilizate, dansuri greceşti, spaniole etc.
Repertoriul muzical al celor 18 spectacole va fi variat, accesibil pentru publicul larg şi va cuprinde melodii cunoscute din diferite stiluri muzicale.
Coloana sonoră a spectacolelor coregrafice va include piesele muzicale:
The Second Waltz (Dmitri Shostakovich),
La Paloma (Andre Rieu),
My Way (Frank Sinatra),
Panaderos de la tertulia (Francisco de Goya),
Gramofon (Eugen Doga),
Tango (Enrico Macias),
And the Waltz Goes On (Anthony Hopkins),
Bolero (Maurice Ravel),
Conquest of Paradise (Vangelis),
La gitanilla (Julio Preciado),
Grande Valse Viennoise (Frederic Chopin),
The Lonely Shepherd (James Last),
Da, te iubesc (Mădălina Manole),
Pe ape (Iris),
Ballade pour Adeline (Richard Clayderman),
Gingaşa şi tandra mea fiară (Eugen Doga),
Libertango (Astor Piazzolla),
Tango (Flamenco Armi),
Gold und Silber (Franz Lehar),
Valurile Dunării (Iosif Ivanovici),
Mă întorc la tine, mare albastră (Daniel Iordăchioaie),
Frumoasa mea (Marcel Pavel),
Iubirea înfloreşte primavara (Fuego),
De-ar fi să vii (Mihaela Runceanu),
Fericirea are chipul tău (Mihaela Runceanu),
Ochii tai (Holograf),
Eu te voi iubi (Adrian Daminescu),
Hai acasă (Gil Dobrică),
Ce are ea (Delia),
La del manojo de rosas (Pablo Sorozabal),
Ana (Vama Veche),
Fandango de Doña Francisquita (Amadeu Vives),
Cerul (Proconsul),
Mi-e dor de tine (Malina Olinescu),
Căsuţa noastră (Gică Petrescu),
Unde dragoste nu e nimic nu e (Gheorghe Gheorghiu),
Drumurile noastre (Dan Spătaru),
Hai vino iar in gara noastră mică (Gabriel Dorobanţu),
Din toata inima (Voltaj),
Vara nu dorm (Connect-R),
Dance me to the end of love (Leonard Cohen),
Por una Cabeza (Carlos Gardel),
Take the lead tango (Soundtrack),
Last of the Mohicans (Soundtrack),
Historia de un amor (Julio Iglesias),
Tango to Evora (Soundtrack),
Gladiatorul – Now we are free (Soundtrack),
Game of thrones (Soundtrack),
Una noche mas (Argentin tango),
I’m yours (Jason Mraz),
Pearl Harbor (Soundtrack),
Schindler’s list (Soundtrack),
You raise me up (Josh Groban),
Pearl Harbour (Tennessee),
What a wonderful world (Luis Armstrong),
Nothing else matters (Metallica),
Stand by me (Ben King),
Zorba Grecul,
Opa-opa (muzică armânească),
Bunica bate toba (Zdob şi Zdup),
Dj Vasile (Zdob şi Zdup),
Basul şi cu toba mare (Viţa de vie).
Accesul spectatorilor la concerte va fi gratuit Organizatorii vor lua toate măsurile stabilite de legislaţie pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
Teatrul de Stat Constanţa începe vineri, 6 august, o mini-stagiune estivală care va cuprinde reprezentaţii la sediu, la Teatrul de Vară Soveja, turnee şi participări la festivaluri importante, dar şi două spectacole ale unor trupe de tineri actori şi balerini constănţeni, anunţă instituţia într-un comunicat.
Programul „Serile de vară” al Teatrului de Stat va începe la sediul instituţiei, vineri, 6 august, ora 20:00, cu spectacolul „Maria Tănase. O poveste” şi va continua în weekend-ul următor cu reprezentaţiile „Doi tineri din Verona”, de William Shakespeare, traducerea: Lucia Verona, regia: Alexandru Mâzgăreanu, şi „Ăştia suntem noi”, spectacol al trupei de liceeni „Praf de stele”, coordonator Arina Cojocaru, prezentat de Teatrul de Stat Constanţa, în cadrul Festivalului IDEO IDEIS.
Evenimentul se va încheia marţi, 31 august, în curtea Teatrului de Stat Constanţa care va găzdui, începând cu ora 21:00, Nocturnele de muzică şi poezie dobrogeană.
„Asigurăm spectatorii că în Teatrul de Stat Constanţa sunt aplicate toate măsurile de protecţie prevăzute de normele legale în vigoare, în contextul pandemiei de COVID-19. Biletele la spectacolele Teatrului de Stat Constanţa pot fi achiziţionate fie online, prin platforma www.mystage.ro, fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanţa – Bulevardul Ferdinand nr. 11”, se arată în comunicatul Teatrului de Stat Constanţa.
Teatrul de Păpuşi „Gulliver” Galaţi demarează programul „Stagiune Estivală” prin care vor fi desfăşurate activităţi de vacanţă şi joacă distractivă pentru cei mici, a informat, joi, Biroul de presă al instituţiei de cultură.
„Pentru că vacanţa aduce şi mai multă poftă de joacă, chef de poveşti şi activităţi distractive pentru cei mici, începând cu prima duminică din luna august, Teatrul ‘Gulliver’, în colaborare cu Primăria Municipiului Galaţi, demarează programul ‘Stagiune Estivală’, în cadrul căruia cei mici se pot bucura de evenimente speciale, desfăşurate în aer liber, în locaţiile preferate din oraş”, anunţă reprezentanţii instituţiei de cultură.
Duminică, 1 august, de la ora 19:00, Teatrul „Gulliver” cheamă copiii la joacă distractivă, în Grădina Publică, la prima serie de activităţi de vacanţă: un inedit spectacol IMPRO, în care cei mici vor crea o poveste împreună cu actorii teatrului, sesiune de face painting, unde se vor transforma în personajele preferate, super distracţie cu muzică, dans şi voie bună, joacă cu baloane, plus multe alte surprize.
Luna august continuă cu activităţi speciale în duminicile de 8 şi 15, în noi locaţii în aer liber, respectiv pe esplanada din zona Spicu şi pe Faleza Dunării.
Totodată, pe 5 septembrie, sunt planificate noi evenimente pentru a marca încheierea vacanţei, cu spectacole în aer liber şi alte activităţi dedicate copiilor.
Participarea la spectacole şi activităţi este liberă.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va prezenta, în perioada 20-29 august, peste 600 de evenimente realizate de artişti din 37 de ţări, de pe toate continentele, pentru ceea ce va însemna cea mai complexă ediţie desfăşurată până în prezent, anunţă organizatorii într-un comunicat de presă.
Ediţia din acest an a FITS, a cărei temă este una sugestivă, „Speranţa împreună / Building hope together”, va avea o triplă dimensiune, fizică, hibridă şi online.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu îşi propune să construiască speranţa împreună cu publicul său, în faţa căruia va prezenta un veritabil regal al artelor spectacolului, cu producţii de teatru, dans, circ, film, musical, operă, carte, conferinţe, expoziţii, performance, muzică, spectacole de stradă.
Israel Galván Company, Charlotte Rampling, Tokyo Metropolitan Theatre, Kibbutz Contemporary Dance Company, María Pagés Compańía sunt doar câţiva dintre marii artişti şi marile companii ale lumii care vor fi parte a FITS 2021.
Reprezentaţiile Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor fi disponibile în săli de spectacole, în spaţii neconvenţionale, în biserici, în pieţele centrale ale Sibiului şi în casele spectatorilor, prin site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, www.scena-digitala.ro, pagina de Facebook şi canalul de YouTube.
Sursa foto: FITS/Facebook
Dimensiunea fizică din acest a FITS va include spectacolele din sălile de teatru, din spaţiile outdoor şi din alte locaţii unde sunt programate reprezentaţii cu public.
Acestei componente i se va adăuga varianta hibridă, în care spectacolele indoor, cu public, vor fi transmise în direct, prin intermediul a cinci echipe de streaming în săli de cinema, şi în alte spaţii din Sibiu şi din ţară, în toate zonele unde responsabilii locali îşi doresc un parteneriat cu FITS. Acestor două componente li se adaugă cea de-a treia dimensiune, cea online, prin intermediul căreia producţii special adaptate pentru zona digitală vor fi disponibile iubitorilor de teatru.
Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 22 iulie, pe www.sibfest.ro şi prin intermediul platformei Entertix, cu preţuri cuprinse între 20 lei şi 150 lei, pentru spectacolele fizice.
„Accesul la evenimentele care se vor desfăşura în spaţii închise se va face în baza biletului individual, al unui document de identitate, precum şi a prezentării a unuia dintre următoarele documente:
dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-COV2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare),
test PCR negativ – efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului,
dovadă a rezultatului negativ certificat de o unitate medicală a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea evenimentului,
dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-COV-2.
Pentru accesul în săli, organizatorii vor pune la dispoziţia spectatorilor brăţări care să faciliteze triajul epidemiologic rapid. Purtarea măştii de protecţie în săli este obligatorie, în acest moment”, informează organizatorii FITS.
Guvernul a decis ca începând de astăzi să intre în vigoare o serie de măsuri de relaxare, printre care se numără: activităţi culturale, artistice şi de divertisment organizate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, redeschiderea piscinelor şi a locurilor de joacă din spaţii închise.
Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi se pot desfăşura în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condiţiile asigurării unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi doar dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Participarea la aceste activităţi este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
În condiţiile stabilite, organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr cuprins între 1.000 şi 5.000 de persoane, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării.
O altă măsură care intră în vigoare ste creşterea numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii care pot circula în grupuri pietonale, de la 6 la 8 persoane. La nunţi, botezuri, mese festive, parastase pot participa maxim 70 de persoane în spaţii deschise şi maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
Activităţile culturale, artistice şi de divertisment se pot desfăşura în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi se pot cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior şi 200 în exterior.
Se pot organiza, de asemenea, conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior.
Se redeschid şi locurile de joacă în spaţii închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, sau a faptului că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.
Competiţiile sportive în spaţii închise sau deschise se vor putea desfăşura cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
La aceste activităţi pot participa doar persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Activitatea în sălile de sport/fitness va fi permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.
De astăzi se redeschid piscinele în spaţii închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Tot de la această dată, restaurantele şi cafenelele din interior pot funcţiona la 70% din capacitatea maximă, în intervalul orar 5:00-24:00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Creşte gradul de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora în staţiunile de pe Litoral.
Activităţile în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri vor fi reluate în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea publicului vaccinat până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Va fi crescut gradul de ocupare la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
Festivităţile organizate în spaţii deschise, prilejuite de terminarea anului şcolar, se vor putea desfăşura cu participarea elevilor şi personalului didactic, precum şi a aparţinătorilor, dacă aceştia din urmă sunt persoane vaccinate, prezintă rezultatul negativ al unui test sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Purtarea măştii de protecţie nu va mai fi obligatorie la locurile de muncă în spaţii închise, unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători.
Masca rămâne obligatorie în toate spaţiile închise comune.
Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” vă invită în acest sfârşit de săptămână la premiera operei „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach. Spectacolele vor avea loc sâmbătă şi duminică, 29-30 mai 2021, începând cu ora 19:00
Premiera „Povestirile lui Hoffmann„ de Jacques Offenbach, pe libretul lui Jules Barbier are regia artistică, decorurile şi light design semnate de Ştefan Munteanu, costumele de Daniela Vlădescu, conducerea muzicală fiind asigurată de Adrian Stanache, care este şi maestru de cor.
În distribuţia spectacolului de sâmbătă, 29 mai, vă veţi reîntâlni cu Doru Iftene, Lucia Mihalache, Silvia Simionescu, Nicoleta Ardelean, Laura Eftimie, Marius Eftimie, Mădălin Băldău, Silviu Vizan, Iulian Bratu, Ana Maria Mladinovici, Laurenţiu Severin, Marius Turtoi, Maria Cernat, Cristian Caragea, Adrian Pârlea.
Duminică, 30 mai, distribuţia îi are în prim plan pe Răzvan Săraru, Lucia Mihalache, Silvia Simionescu, Nicoleta Ardelean, Stela Sârbu şi nu numai.
Biletele se pot achiziţiona doar de la Agenţia Teatrului.
Opera Naţională Română Iaşi şi-a adaptat programul la scenariul roşu. Astfel, reprezentaţiile pot fi urmărite în perioada următoare pe site-ul instituţiei şi pe pagina sa de socializare.
„După ce sâmbătă a fost difuzat evenimentul „El tango”, care a avut premiera în acest an, săptămâna aceasta iubitorii operei pot viziona un nou spectacol extrem de apreciat, „Carmen” de Georges Bizet. Reprezentaţia care a avut loc pe 26 februarie va putea fi urmărită gratuit joi, de la ora 18:30.
Vor interpreta Maria Miron Sîrbu (Carmen), Teodor Ilincăi (Don Jose), Alexandru Constantin (Escamillo), Ana Maria Donose (Micaela), soliştii, Corul şi Orchestra Operei ieşene.
Conducerea muzicală a fost asigurată de Ciprian Teodoraşcu. Opera Naţională Română Iaşi lucrează în această perioadă şi la alte titluri îndrăgite, care vor fi difuzate în perioada următoare”, au anunţat reprezentanţii ONRI.
Conducerea Operei Naţionale Române Iaşi a luat decizia de a organiza spectacole în mediul online deoarece CJSU a decis ca municipiul Iaşi să intre în scenariul roşu în urma creşterii ratei de infectări cu COVID-19.
Opera Națională Română din Iaşi a pregătit un program inedit de sărbători pentru publicul care nu are posibilitatea să urmărească live spectacolele iubite, din cauza pandemiei de coronavirus, se arată într-un anunţ făcut public miercuri de instituţia de cultură.
Astfel, în prima zi de Crăciun şi în ultima zi a anului vor fi difuzate două reprezentaţii care au fost extrem de apreciate de spectatori, baletul „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski, respectiv opereta în trei acte „Liliacul”, de Johan Strauss – fiul.
De asemenea, până la finalul anului, pe site-ul Operei ieşene vor fi difuzate mai multe momente deosebite în interpretarea apreciaţilor artişti ai instituţiei.
„Începând de astăzi (miercuri, n.red.) şi până de Revelion vor fi prezentate colinde şi arii celebre de operă, înregistrate special pentru zilele de sărbătoare din această perioadă, precum şi fragmente din spectacolul ‘El Tango’, care a avut premiera în stagiunea estivală a acestui an”, se mai arată în anunţul Operei Naţionale Române din Iaşi.
Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) 2020 debutează în această seară, în aer liber, pe platoul natural al termelor romane din zona peninsulară a oraşului, amplasate în zona Edificiului Roman cu Mozaic, informează producătorul evenimentului, Art Society Center.
Potrivit organizatorilor, FITIC 2020 se desfăşoară de astăzi până duminică, evenimentul, inclus în Programul Prioritar Cultural Naţional, având loc sub patronajul Ministerului Culturii.
Spectacolele au loc la Termele Romane, în Parcul Carol I, pe două scene amenajate în zonele A şi B în cadrul secţiunilor Blue Theatre Independence (teatru, dramaturgie contemporană şi teatru-dans), Seathre (teatru pentru liceeni) şi Red Theatre Revolution (teatru studenţesc).
În afara spectacolelor ce vor participa la secţiunile în concurs, sunt prezentate publicului şi spectacole invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituţii publice de teatru din ţară sau companii private, protagonişti fiind actori consacraţi şi tineri ai scenei româneşti precum: Rodica Popescu Bitănescu, Paula Chirilă, Rodica Mandache, Anca Sigartău, Marius Bodochi, Răzvan Vasilescu.
Intrarea este gratuită la toate spectacolele, dar, din cauza numărului redus de locuri disponibile, impus de restricţiile provocate de noul coronavirus, locurile pot fi rezervate doar pe www.bilet.ro.
Rezervarea este necesară pentru respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară: evitarea aglomerării de persoane la accesul în spaţiu, formarea de cozi.
Rezervarea poate fi anulată cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, locul urmând să fie oferit altui spectator.
Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente muzicale neconvenționale, ce vor avea loc în parcuri, muzee, centre comerciale și clădiri de birouri din toate colțurile Bucureștiului.
Accesul publicului la evenimentele desfășurate în cadrul programului Orașul cântă este liber.
Program 14 – 20 septembrie
Sâmbătă, 14 septembrie
11:00 – 12:30 – Muzeul Național al Țăranului Român
Lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia vor fi prezenţi la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale – VSLO, care se va desfăşura în perioada 23 august – 1 septembrie, la Vama Veche.
Cea de-a zecea ediţie a evenimentului va avea un program variat, cu numeroase workshopuri şi seminarii gratuite de fotografie, film, pictură şi sculptură, care se vor desfăşura în locaţiile partenere – La Frontiera, Papa la Şoni şi Acolo – Vama Veche.
Potrivit organizatorilor, oferta de cursuri practice este generoasă, cuprinzând workshopuri de fotografie de acţiune, de produs, de street photography, fotojurnalism sau fotografie de scenă şi teatru.
Cele mai cunoscute nume ale fotografiei românești se regăsesc și anul acesta pe afișul VSLO, alături de importanți fotografi europeni și americani: Vlad Eftenie, Cătălin Săvulescu, Vali Bărbulescu, Marian Sterea, Andrei Ciobică, Florin Ghioca, Cornel Lazia, Paul Păun, Dragoș Cristea și Andrei Apostol vor susține cursuri și seminarii alături de Marek Czarnecki, Chris Suspect, Olav Urdahl, Jeanette Hägglund, Spyros Papaspyropoulos, Michail Moscholios și Jens Krauer.
La VSLO va fi prezentată expoziția semnată Jeanette Hägglund, o călătorie în lumea fotografiei dedicată arhitecturii, descoperind „Secret”-ul liniilor și al culorilor incredibile. Din Norvegia, Ane Dahl Kistengard propune o expoziție fără ezitare – „There is no time for hesitation!”, cu fotografii care taie răsuflarea privitorilor.
Lumea subacvatică li s-a deschis lui Andrei Ciobică și George Stănculeanu, iar aceștia, la rândul lor, au fotografiat-o cu achipamente specifice, arătând o aventură neașteptată în vernisajul „Unexpected Adventure”.
„Act Angry” este titlul expoziției pe care fotograful oficial al Teatrului Național din București, Florin Ghioca, o vernisează pe 28 august la VSLO.
De asemenea, la un an după ce a părăsit acestă lume, celebrului fotograf Sorin Radu i se organizează un vernisaj in memoriam.
Workshopuri de pictură susținute de artistul plastic Daniel Prapone
De la deprinderea tehnicilor de pictură ale Marilor Maeștrii până la acuarelă, cărbune, ulei sau șpaclu, de la cubism la pointilism, cursul de pictură le va oferi participanților un venisaj colectiv la finalul festivalului.
Sculptură în pietre de mare
Artistul Mircea Tocaci va fi prezent în perioada 25-31 august la VSLO, în încercarea de a da formă trăirilor, reacțiilor și percepțiilor pe care oamenii le au în momentul prezent.
Programul concertelor și pieselor de teatru:
vineri, 23 august, la Papa la Șoni, trupa Bosquito va deschide seria recitalurilor;
pe 24, 25 și 26 august trupa Nightloosers va susține trei concerte în stilul binecunoscut. „Cinste lor!”
pe 29 august, în același loc, trupa Basska revine cu un super-recital;
pe 30 august cei de la Phaser incing atmosfera nocturnă din Vama Veche.
Seria de concerte se încheie în chiar ultima zi din august, cu Adam Haraszti Projekt, un proiect înființat în 2015 la Londra, abordând un stil variat, de la jazz la soul și hip-hop. De asemenea, pe 28, 29 și 30 august, la Famagusta vor avea loc trei spectacole performance de teatru, o trilogie semnată Paul Cimpoieru.
Piaţeta Perla din staţiunea Mamaia găzduieşte timp de cinci zile, începând de astăzi, târgul de carte Gaudeamus Litoral.
Pe lângă mii de titluri la preţuri extra-sezon, pentru toate preferinţele şi bugetele și tombola Gaudeamus, târgul de carte oferă și un program de evenimente variat, care include deopotrivă lansări și prezentări de carte și spectacole antrenante găzduite de scena amenajată în Piațeta Perla în fiecare seară de la ora 19:00.
Vor fi recitaluri ale unor interpreți îndrăgiți de muzică ușoară și populară, dansuri de societate, dansuri moderne și dansuri țigănești.
Deschiderea oficială va fi acompaniată de momentele artistice susținut de Fanfara Militară a Forțelor Navale, Ansamblul Folcloric „Doina Casimcei” și Ansamblul Folcloric „Brâncovenii”.
Vineri, 2 august, Ansamblul Folcloric „Dorulețul” din Tulcea, Ansamblul Folcloric „Plai de dor” de la Niculițel, Asociația STRATONIS din Tuzla și Centrul Cultural „Ion Creangă” din Tuzla vor întreține atmosfera.
Sâmbătă seara vor urca pe scenă Minivedetele Asociației Culturale „Belle Arti”, Ciro De Luca, Daniel Iordăchioaie și Aurelian Temișan.
Duminică, ansamblurile folclorice „Dunărenii”, „Beștepeanca”, „Jocul”, „Ghiocel de Luncavița” și „Mușețeanca” vor face un spectacol excepțional pentru toți cei prezenți la târg.
Luni se vor decerna trofeele, iar publicul se va bucura de momente artistice oferite de: Fanfara „Muzica Apelor”, Ansamblul Folcloric „Dorulețul” din Tulcea, Sorin Banciu, Maria Panov, Virginia Ciorogaru, Ansamblul Rușilor Lipoveni și ansamblul de dansuri țigănești.
Târgul este deschis zilnic, între orele 15:00 şi 23:00, iar intrarea este liberă.
Evenimentul este organizat de Radio Constanța în colaborare cu Primăria Municipiului Constanța.
Peste 250 de artişti din România, Ungaria, Ucraina şi Italia sunt aşteptaţi să facă spectacol, de vineri până duminică, la Festivalul Sighişoara Medievală.
Ediția din acest an își propune să aducă Festivalul Sighişoara Medievală la valoarea pe care o merită, și anume a celui mai vechi festival medieval din România care să se bucure de autenticitatea perioadei declarate prin spectacole, muzică și imagine, devenind astfel o poartă de călătorie în timp care să pună în valoare Cetatea Sighișoarei. Importanţa acestei manifestări constă în puntea de comunicare realizată prin intermediul artei, cu ajutorul genurilor specifice Epocii Medievale.
„Cel mai important festival medieval apărut în anul 1992, care prezintă viaţa civilă şi militară a secolelor XIII – XVII, îşi deschide porţile în perioada 26 – 28 iulie 2019. Tema festivalului de anul acesta este ‘Misterul medieval’ făcând referire la formele teatrale apărute în Evul Mediu cu acceptul bisericii şi care promovau moralităţi religioase, tablouri biblice, ce aveau ca scop educarea poporului, dar şi la înţelesul enigmatic al acestei perioade”, se arată în comunicatul organizatorilor.
Publicul va avea ocazia să vadă concerte pe scenă şi stradale, demonstraţii militare, reconstituiri istorice ale unor evenimente militare pedestre şi ecvestre, spectacole de teatru medievale, de commedia dell’Arte, jonglerii, dansuri medievale, magie şi ateliere artistice şi de mânuire a armelor medievale.
„Printre artiştii participanţi vor fi actorii Eugenia Şerban, Cosmin Şofron, Gabriel Apostol, Trupele de muzică SPIRITUAL SEASONS din Ucraina, ANNO MUSICA din Ungaria, SPECIMEN TEATRO din Italia, CIMPOIERII de Transilvania şi TRUVERII din Romania, dintre cei mai importanţi lăutişti din ţară: Caius Hera, Cristi Lazar, Nicolae Szekely, Companii teatrale precum Skepsis din Alba Iulia, Studio 24 din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, ordine militare din Mediaş, Cluj Napoca, Braşov, Bucureşti, Artgotica din Sibiu cu jonglerii cu steaguri şi Nosa din Bistriţa cu dansuri medievale. Dar să nu uităm de proiecţia video de pe Turnul cu ceas, ce va închide această ediţie”, se precizează în comunicat.
Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, o amplă acţiune culturală la care vor participa peste 30 de teatre din țară și străinătate.
Spectacolele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de Mare” dar şi în Piața Ovidiu.
Sursa foto: www.teatruldestatconstanta.ro
Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății” este o continuare a “Serilor de teatru antic” inițiate în anii ’70 de bine-cunoscutul regizor Silviu Purcărete.
Ediția de anul acesta are în program producții teatrale ale marilor regizori din România, spectacole pe texte clasice și contemporane, o parte din ele atacând, sub o formă sau alta, temele mitologice şi evoluţia lor de-a lungul timpului.
Biletele pentru evenimentele desfășurate la Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” și Teatrul pentru Copii şi Tineret “Căluţul de Mare” se pot achiziționa online, de pe platforma www.mystage.ro, dar și de la agenția de bilete a Teatrului de Stat Constanța.
Spectacolele din Piața Ovidiu, și recitalul de la Muzeul Național de Artă au intrarea liberă.
Programul festivalului ”Miturile Cetății” se găsește aici!
În perioada 2-7 iunie, în Bucureşti, Radio România organizează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică.
În acest an, evenimentul va fi găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti – o colaborare onorantă, între două instituţii ale artei teatrale, cu tradiţie şi valoare în peisajul cultural românesc.
Conferinţa de presă şi deschiderea oficială a Festivalului vor avea loc luni, 3 iunie, de la ora 12:00, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti.
Audiţiile producţiilor în concurs se vor desfăşura în perioada 2-6 iunie, începând cu ora 9:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti, la care sunt aşteptaţi profesionişti şi iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Vă reamintim că limba oficială a festivalului este engleza.
Gala de premiere va fi găzduită de spaţiul elegant şi primitor al Foaierului Tapiseriei (la etajul Sălii Mari), vineri, 7 iunie, de la ora 16:00.
Grand Prix Nova este un eveniment unic în România, dedicat creativităţii în lumea sonoră, pe care o face accesibilă oamenilor de teatru interesaţi de fenomen şi publicului larg. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul teatrului radiofonic este o marcă de originalitate în rândul competiţiilor de gen, Grand Prix Nova fiind unul dintre puţinele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.
În această ediţie, 41 de producţii de teatru radiofonic, din 19 ţări din toată lumea, au fost selectate pentru a concura pentru Marele Premiu, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural (secţiune inaugurată cu succes în ediţia 2018, ce oferă ascultătorilor un nou nivel de experienţă audio, audiţia 3D în căşti).
Pasionaţii de teatru radiofonic pot accesa, în perioada festivalului, pe www.eteatru.ro, producţiile radiofonice în concurs, însoţite de textele acestora în engleză.
Festivalul Grand Prix Nova se prezintă şi ca o călătorie pasionantă în jurul lumii, pe calea undelor. De la subiectul spectacolelor, la limba vorbită de actori şi la ţările de producţie, ascultătorii descoperă o imagine bogată a spiritului inovator şi profesionist din creaţia sonoră internaţională. Dintre ţările participante, amintim: Georgia, Iran, Canada, Argentina, Slovacia, Islanda, Germania, Franţa, Marea Britanie ş.a.
Competiţia va fi jurizată, şi în acest an, de importanţi specialişti din domeniu. Preşedintele juriului este Mathias Calmeyer, actor norvegian, autorul şi regizorul mai multor spectacole de teatru şi operă, seriale tv şi filme de scurt-metraj şi, în ultimii şase ani, director al NRK- Radioteatret.
Alături de el, sunt: Jasna Mesarić(regizor artistic la departamentul de teatru al Radioteleviziunii Croate, laureată a mai multor concursuri internaţionale de prestigiu), Alexandre Plank (dramaturg francez, traducător, compozitor, realizator de producţii radiofonice, absolvent de filosofie al Universităţii Bauhaus din Weimar), Akim Mogaji (producător, regizor şi formator în domeniul creaţiilor audio-vizuale, de artă şi documentare, fiind recunoscut pentru importanta sa contribuţie în cadrul Asia-Pacific Broadcasting Union) şi Ilinca Stihi (regizor cu un palmares impresionant de premii internaţionale, recunoscută pentru stilul experimental în care îşi construieşte spectacolele, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova şi membră a numeroase jurii ale festivalurilor de profil).
Premiile Teatrului Naţional Radiofonic
Radio România îşi onorează în fiecare an actorii, recompensând ingredientul esenţial în reuşita unui spectacol sonor, interpretarea la microfon. Oferim anual, distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent, pentru cea mai bună actriţă, el mai bun actor şi debut. Decernarea premiilor TNR va avea loc în cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova 2019, de vineri, 7 iunie, la ora 16:00, în Foaierul Tapiseriei (de la etajul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti).
Atelierele
Festivalul Grand Prix Nova îşi asumă rolul de mediu al comunicării şi al schimbului de idei creative. De aceea, atelierele sunt o tradiţie în evenimentul nostru. Workshopurile ediţiei a VII-a sunt concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, cu membrii juriului, pe firul unei teme actuale: Reality and fiction / New technologies challenge the aesthetics of the audio dramas.
Atelierele se vor desfăşura zilnic (în perioada 2-6 iunie), începând cu ora 20:00, la Grădina Eden din Calea Victoriei nr.107, iar accesul e liber.
Mathias Calmeyer, Akim Mogaji, Jasna Mesarić, Alexandre Plank împreună cu Anamaria Pravicencu (atelier realizat în parteneriat cu Sâmbăta sonoră) aşteaptă profesionişti în domeniu, artişti interesaţi de noi direcţii estetice, dar şi publicul preocupat de fenomenul radiofonic, la aceste sesiuni de dialog.
Pentru ultima întâlnire joi, 6 iunie, ora 20:00, Ilinca Stihi & Amandine Casadamont propun audiţia, în premieră absolută, a spectacolului Imperiul bicefal / L’Empire bicephale (varianta în limba română), o coproducţie Radio România Cultural – France Culture. Producţia e realizată în cadrul Sezonului Cultural Franţa-România 2019 şi comentează în cheie comică felul în care două societăţi, care împărtăşesc în acelaşi timp diferenţe şi asemănări, construiesc imaginea unui viitor distopic prin deturnarea valorilor democraţiei.
Spectacolul va fi difuzat şi pe Radio Romania Cultural, vineri, 7 iunie, la ora 00:00.
Grand Prix Nova 2019 este, din nou, un punct de intersecţie culturală în domeniul teatrului radiofonic şi al creaţiilor audio inedite cu cele mai diverse identităţi.
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 51-a organizează prima preselecţie la Constanţa (30.04.2018)! Mult succes!
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 aprilie 2018, 12:58 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:26
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 51-a, desfășurată sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, organizează PRESELECŢII REGIONALE PENTRU CONCURSUL DE INTERPRETARE
– la Constanţa, preselecţie regională, în data de 30 aprilie 2018, la ora 11.00, la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Strada Mircea cel Bătrân nr. 97. – la Craiova, preselecţie regională, în data de 19 mai 2018, la ora 11.00 la Opera Română Craiova, adresa Str. Mihai Viteazul, nr. 7, Craiova, Dolj.
– la Cluj, preselecţie regională, în data de 23 mai 2018, la ora 11.00 la sala Radio România Cluj, adresa Str. Donath nr. 160, Cluj Napoca.
– la Iaşi, preselecţie regională, în data de 25 mai 2018, la ora 12.00 la Ateneul din Iaşi, adresa Strada Ion Creangă nr. 14, Iaşi.
– la Bucureşti, preselecţie regională, în data de 31 mai 2018, la ora 11.00 la Radio România, studioul T3 adresa Strada G-ral Berthelot, nr. 60-64, Bucureşti.
– la Târgovişte, preselecţie regională, în data de 2 iunie 2018, la ora 11.00 la Casa Romanţei, Bd. Regele Carol I, nr. 3, Târgovişte, jud. Dâmboviţa
– la Chişinău, preselecţie regională, realizată în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, la sediul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău (persoană de contact: director Svetlana Bivol).
Condiţiile de participare la PRESELECŢIILE REGIONALE pentru Concursul de Interpretare a Romanţei Româneşti sunt prevăzute în REGULAMENTUL OFICIAL al Festivalului Naţional “Crizantema de Aur” postat pe site-ul www.crizantemaaur.ro
Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Uniunea
Muzicienilor din Moldova și în parteneriat cu Radio România și cu Televiziunea Română – posturile regionale Iași, Cluj, Craiova, Timișoara și Târgu-Mureș. Ediţia din acest an are drept temă „Romanţa ne uneşte” şi este dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi Anului European al Patrimoniului Cultural.
Mult succes tuturor participanţilor şi organizatorilor!
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete Muzicale: La mulţi ani, MADRIGAL 55! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 aprilie 2018, 11:13 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:31
Astăzi, în cadrul rubricii Portrete Muzicale a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, vă invit să aniversăm 55 de ani de la fondarea de către Maestrul Marin Constantin a unui miracol artistic al istoriei muzicii corale româneşti şi universale numit simplu, la începuturile sale, Corul de Cameră MADRIGAL! Cu acestă ocazie vom afla amănunte biografice şi vom asculta piese corale reprezentative interpretate de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, fondat şi dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN!
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii PORTRETE MUZICALE din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, Maestrul Marin Constantin a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului din București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia), Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto și Belef (Belgrad) etc.
„Il est bel et bon” (Passereau) de pe albumul „MADRIGAL chamber chorus, conducter: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Madrigalul in Elvetia-1981 (640.foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Anul acesta se împlinesc 55 de ani (11.04.1963) de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Corului de Cameră „Madrigal” – fondator şi dirijor Marin Constantin (n. 1925 – m. 2011). Cu un repertoriu renascentist, gregorian şi baroc precum şi din muzica tradiţională şi contemporană românească şi peste 4100 de concerte de mare succes susţinute în ţară dar şi pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia, ansamblul a susţinut primul recital la 7 iulie 1963.
„Anastaseos Imera” (Anonymous) de pe albumul „ROMANIAN NATIONAL CHOIR MADRIGAL, Conductor: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul Madrigal dirijat de Marin Constantin (foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Din luna februarie a anului 2015, când s-au împlinit 90 de ani de la naşterea fondatorului – Marin Constantin, Corul Naţional de Cameră “Madrigal” cuprinde în titulatura sa şi numele acestuia, devenind “Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin”.
„PE CĂRARE SUB UN BRAD” (D.G. Kiriac) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMÂNESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Nicolae Herlea.
Corul National de Camera MADRIGAL dirijat de Marin Constantin la Festivalul International GEORGE ENESCU – in Sala Parlamentului Romaniei (arh. Muzeului Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)
Am avut onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN!
foto Corul National de Camera MADRIGAL – Dirij. si fondator Marin Constantin (www.marinconstantin.org – arhiva foto/arh.pers.B.Dragomir)
„Mărire’ntru cele’nalte” (Nicolae Lungu) de pe albumul „ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Despre MADRIGAL şi MARIN CONSTANTINs-au scris cărţi, articole, s-au realizat filme şi s-au difuzat foarte multe înregistrări audio şi video! Este o mare bucurie pentru oamenii iubitori de cultură să poată accesa internetul în zilele noastre şi să poată afla povestea colindelor tradiţionale româneşti (www.marinconstantin.org).
1990-Turneu Japonia cu Corul MADRIGAL1 (Arhiva MADRIGAL/arh.pers.B.Dragomir)
„TREI PĂSTORI” (Timotei Popovici) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul MADRIGAL a fost şi este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.
1990-Repetitie inainte de concert Turneu Japonia cu Corul Madrigal/arh.pers.B.Dragomir
„JOCURI (Divertisment folcloric de Cornelia Tăutu)” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Bogdan Dragomir.
În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte cote artistice, Corul MADRIGAL, aflat sub bagheta Maestrului Marin Constantin, a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului universal UNESCO.
Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” i-a fost conferit titlul de Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincţia a fost acordată la Palatul Naţiunilor Unite – Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate, care a a avut loc între 23-25 noiembrie 2016. Pe 24 noiembrie, Corul – dirijat de Anna Ungureanu, actualul Director muzical-artistic al formaţiei, a concertat în prezenţa a peste 140 de miniştri şi ambasadori ai ONU, în marea sală a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (World Intellectual Property Organization). (adevarul.ro)
„RĂSUNETUL ARDEALULUI” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Lucian Bonifaciu.
1990-Japonia-truneu cu Madrigalul-Intalnire cu marea soprana ILEANA COTRUBAS/arh.pers.B.Dragomir
Ar trebui, din când în când, să facem un exerciţiu de memorie şi să ne reevaluăm amintirile şi valorile culturale, mai ales pe cele naţionale, pentru că în ultimii ani suntem „bombardaţi” şi „intoxicaţi” cu toate kitch-urile posibile…părerea mea…, mă refer strict la cele muzical-artistice, uitând complet de marile noastre valori culturale cu care România se mândrea şi cucerea cele mai importante scene artistice internaţionale!
Imnul Madrigalului- Marin Constantin -Vezzosette (Gastoldi)
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Wikipedia.org, marinconstantin.org şi materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “Corul de Cameră MADRIGAL – Dirijor: MARIN CONSTANTIN” (C & P – ARTEXIM), “ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” (C & P-1992 Electrecord), „BIJUTERII CORALE ROMÂNEŞTI” (I) şi (II) – (C&P 1997 Electrecord).
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete muzicale – ADRIAN ENESCU 70!
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 martie 2018, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:34
“Bună seara, iubite!” (muz. Adrian Enescu; vers. Lucian Avramescu; interpretare Loredana Groza feat. Ion Caramitru), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat în anul 1995 de Radio România & ROTON.