@corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca
Hai cu noi pe #radio #radioromaniaregional #muzica #corinachiriac #bogdandragomir !
Bun găsit tuturor la emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, aici la Radio România Regional!
Sunt Bogdan Dragomir și vă invit, în cadrul rubricii Portrete Muzicale, să sărbătorim o mare artistă a scenei muzicale româneşti dar şi cu realizări internaţionale deosebite – Doamna CORINA CHIRIAC!
Îi spunem şi noi cu drag LA MULŢI ANI şi îi dorim sănătate şi multe bucurii!
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii (Bogdan Dragomir – realizator, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie). Audiţie plăcută!
Emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE a fost realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, tvr.ro, corinachiriac.ro, Wikipedia.org şi cu materiale jurnalistice muzicale din arhiva personală.
Ne reîntâlnim şi în edițiile viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci, realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir de la microfon şi Florin Bordeiașu din regia de emisie vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
@mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca
Hai cu noi pe #radio #radioromaniaregional #muzica #mihaelarunceanu #bogdandragomir !
„Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun şi mai frumos în noi…” – acesta a fost moto-ul vieţii Mihaelei Runceanu, o stea a muzicii uşoare româneşti, răpită prematur şi nedrept din vieţile noastre în urmă cu 35 de ani.
Bun găsit tuturor prietenilor emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă salutăm cu drag! Astăzi, la „Albume de Colecţie”, vom face un Remember 35 pentru una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară dar şi un pedagog cu un har deosebit – MIHAELA RUNCEANU! Viaţa i s-a curmat brutal şi nedrept într-o noapte de noiembrie a anului 1989.
Vom omagia şi noi, aici la Radio România Regional, scurta dar frumoasa carieră artistică a interpretei MIHAELA RUNCEANU prin prezentarea albumului VOM FI MEREU, editat şi produs în 1999 de Casa de Discuri ELECTRECORD!
În continuare, vom asculta câteva şlagăre în interpretarea Mihaelei Runceanu,de pe albumul “Vom fi mereu” editat post mortem pe CD în 1999 de Casa de discuri Electrecord. Acompaniază orchestra Electrecord – dirij. Alexandru Imre şi Orch. de estradă Radio – dirij. Sile Dinicu.
*****
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, un Remember 35 adus interpretei MIHAELA RUNCEANU! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2024 Radio România Regional).
*****
Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generații Perene – Albume de Colecţie, am ascultat astăzi câteva şlagăre din repertoriul unei mari artiste! Ne aducem aminte cu drag de Mihaela Runceanu și o vom reasculta cu plăcere de fiecare dată aici la Radio România!
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir, Casa de Discuri ELECTRECORD, (http://runceanumark.blogspot.ro/2009/02/biografie-mihaela-runceanu.html), http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 octombrie 2024, 10:42 / actualizat: 2 octombrie 2024, 13:48
@danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica
Hai cu noi pe #radio #radioromaniaregional #muzica #danspataru #bogdandragomir !
Bun găsit, tuturor! Am considerat normal și onorant pentru mine și pentru noi toți, melomanii muzicii ușoare românești, ca – la împlinirea a 85 de ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea în neființă – în ediția de astăzi să-i aducem un omagiu marelui artist interpret, poate cel mai cunoscut și apreciat solist din România – DAN SPĂTARU!
„Te-așteaptă un om” (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” Disc 4 (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Dan Spătaru.
La Muzica Unei Generații Perene, în cadrul rubricii Albume de Colecție – vă invit să ascultăm câteva dintre cele mai cunoscute șlagăre înregistrate pe albumul intitulat chiar așa – DAN SPĂTARU, album editat în anul 1996 de Casa de discuri ELECTRECORD.
După prima piesă, ascultată deja, intitulată „Te-așteaptă un om”, piesă regăsită și pe culegerea audio muzicală intitulată „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” – editată de Radio România și Casa ROTON – urmează alte două piese selectate de pe albumul DAN SPĂTARU: „Țărăncuță, țărăncuță” și „În rândul patru”.
„Țărăncuță, țărăncuță!” (Ion Vasilescu/Mihai Maximilian) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.
„În rândul patru” (Temistocle Popa/Mircea Block) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.
Interpretul de muzică ușoară Dan George Spătaru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, jud. Constanța – d. 8 septembrie 2004, București), un fenomen în zona interpretativă, cu totul diferit de alte voci, a fost – probabil – cea mai mare vedetă a cântecului autohton, pe care compozitorul Horia Moculescu îl numește “un interpret cu stea”.
„A debutat în 1964 într-un spectacol televizat alături de Pompilia Stoian. A fost premiat la Concursul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia (ediția 1966, cu Olimpiada tinereții de Temistocle Popa, în 1969 cu premiul pentru interpretare). La Sopot-Polonia, ca reprezentant al Casei de discuri Electrecord, cu care a colaborat frecvent, în Ziua Discului a fost aplaudat de peste 7000 de spectatori, timp de 20 de minute – record al manifestării, consemnat în Cartea de Onoare. Între 1972-1979 a fost prim solist al Teatrului Fantasio din Constanța. Și compozitorul și dirijorul Aurel Manolache, directorul instituției, avea fler la lansarea și cultivarea vedetelor. De altfel și melodia acestuia „Ale tale”, a devenit în interpretarea lui Dan Spătaru un mare șlagăr. Prezența interpretului în turnee internaționale (Rusia, Germania, Israel, Cuba, Ungaria, Italia) se bucura de aceeași apreciere a publicului. Vocea lui Dan Spătaru cucerea orice fire artistică, deschisă către muzică…”
Să ascultăm încă două piese celebre de pe albumul DAN SPĂTARU, în interpretarea unică și plină de farmec a artistului omagiat astăzi, intitulate „Drumurile” și „Măicuță, îți mulțumesc!”.
„Drumurile” (Repert. internațional/Dan Spătaru) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.
„Măicuță, îți mulțumesc!” (Temistocle Popa/Eugen Mirea) de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi – la finalul rubricii „Albume de colecție” – vă invită să ascultaţi, de pe albumul “DAN SPĂTARU” editat în anul 1996 de Casa de Discuri ELECTRECORD, o piesă de referință din repertoriul său, cu mare succes la public, intitulată sugestiv „Să cântăm, chitara mea!”
„Să cântăm chitara mea (Temistocle Popa/Mircea Block)” de pe albumul DAN SPĂTARU (C&P 1996 Electrecord) interpretată de Dan Spătaru.
Sursa: https://radioromaniacultural.ro/greii-muzicii-usoare-romanesti-dan-spataru/ – Daniela Caraman Fotea, Casa de Discuri ELECTRECORD, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
P.S.: Am avut privilegiul de a cânta muzică ușoară (împreună cu colegii mei din Cvintetul vocal LUCHIAN – condus de Ioan Luchian Mihalea) pe scenă, împreună cu Dan Spătaru și cu alți mari artiști ai scenei românești… și de fiecare dată ne-a oferit o lecție de profesionalism, ținută impecabilă, colegialitate deosebită și o modestie exemplară… cum rar mai găsești astăzi în acest domeniu! Mulțumesc, Dan Spătaru!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
20240615_155826 Foto Festiv. Internațional Hermannstadtfest.2024.Sala Thalia.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație, frumusețe spirituală și ospitalitate – numit Sibiu, mă întorc împreună cu colegii și prietenii mei, membrii în juriul Festivalului Internațional Hermannstadtfest, pentru a realiza o nouă ediție a acestui important eveniment muzical-artistic pentru copii și tineret, eveniment organizat impecabil de Daniela și Dominique Simionescu împreună cu echipa lor fantastică de voluntari! Felicitări tuturor pentru cea mai bună ediție, de până acum, a acestui festival!
20240615_150959 Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Festivalul Internațional „Hermannstadtfest”, ediţia a XII-a, a avut loc în perioada 13-16 iunie 2024, la Sibiu, în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat și a fost organizat de Asociația Domy Music Star, Asociația Filantropică OLIVIA, Palatul Copiilor Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, acest eveniment fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu!
DSC_0011 Foto Dominique Simionescu la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Parteneri media:Radio România Regional, Radio România Antena Sibiului și Radio România Brașov FM.
La această manifestare culturală au participat peste 120 de tineri din România, Bucovina de Nord (Ucraina), Republica Moldova, Bulgaria, Belgia și Italia.
Festivalul a avut trei secțiuni, respectiv: Muzică Populară – Tradițională (dedicată artistei Lucreția Ciobanu), Muzică de Divertisment (pop, rock, jazz, opera, musical, etno, etc.) și Creație (cu două subsecțiuni: Creație proprie și Reorchestrație și reinterpretare a unei piese românești). De asemenea, ca în fiecare an, festivalul a avut și două secțiuni speciale: Secțiunea „Portret de compozitor – Jolt Kerestely”(unde concurenții au interpretat piese compuse de compozitorul Jolt Kerestely) și Secțiunea „Remember – Dan Spătaru” (unde concurenții au interpretat piese interpretate de regretatul artist Dan Spătaru).
Din juriul acestui concurs au făcut parte compozitori, realizatori radio-tv, interpreţi consacraţi, ziarişti, profesori de specialitate, precum şi reprezentanţi ai organizatorilor: Bogdan Dragomir, Codruț Croitoru, Daniel Vecsei, Denise Ordean, Tsvetelin Ilchev, Daniel Gheorghe, Sida Spătaru, Jolt Kerestely, Edward Dabrowsky, Robert Târnăveanu, Rodica Popa Comăniciu, Iurie Levcic, Rodica Roșioru.
Președintele juriului a fost compozitorul și chitaristul ADRIAN ORDEAN!
Foto juriu la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto arh.festiv. – arh.pers. B.Dragomir)
Multe felicitări și artiștilor invitați să susțină recitaluri: Bya Fashion by Bianca Bucă, Ansamblul Cibinul, Ansamblul Poienița, Cenaclul Lumină Lină, Tudor Miron, Cristina Liță, Rodica Popa Comăniciu, Ioana Dragomir, Nicoleta Mocan, Gabriel Mardale, Tina Miholcea, Robert Târnăveanu, Tsvetelin Ilchev, Călin Lupea.
Galerie foto deBogdan Dragomir.
Dominique Simionescu
Rodica Popa Comăniciu
Robert Târnoveanu
Ioana Dragomir
În cadrul acestui eveniment, mi-au atras atenția două momente speciale: recitalul artistului TUDOR MIRON – și aici mă alătur ideii sale tot mai prezentă și alarmantă din peisajul educațional românesc – intitulată STOP BULLYING! Transmitem un semnal către autorități pentru stoparea imediată a acestui fenomen și asumarea unor măsuri urgente la nivelul instituțiilor de învățământ din România! Bravo, Tudor!
Tudor Miron are 12 ani și într-un singur an a fost victima a două acte de bullying. Același agresor, care a doua oară, însă, a fost mult mai violent. De ce? Pentru că în fața legii, agresorul, tot minor, beneficiază de protecție, iar asta îl face să nu se oprească.
De aproape un an de zile, Tudor a început o campanie de conștientizare anti-bullying în festivaluri și școli, cu piesa „În umbra ta/ Stop Bullying”. Piesa este despre trăirile unui copil, victimă a bullying-ului, despre ce simte acesta, despre teama pe care o trăiește zilnic și despre repercusiuni.
AC6A7161 Foto Tudor Miron la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Andu Miron – arh.pers. B.Dragomir)
Tudor este pasionat de chitară. A reușit în doar trei ani să fie pe afiș alături de nume consacrate din showbiz, cum ar fi: Proconsul, Antract, Semnal M, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Claudiu Purcărin (Nightlosers), George Sărluceranu (Spin, Green Ties) și alții, iar în anul 2023, susținut de membrii trupelor Scarlet Aura și Green Ties, a cântat în deschiderea Festivalului Internațional de Blues ”Urban Blues Fest” București. Este câștigătorul a mai multor trofee și premii atât naționale, cât și internaționale.
Prin mesajul acestei piese, Tudor vrea să vă provoace la o dezbatere, deoarece simte că nu este protejat de lege.
“Am ales acest moment pentru a promova acest mesaj anti-bullying, deoarece de curând am fost iarăși victima unui act de bullying, iar agresorul, același fiind, a fost mult mai violent. Așa am aflat de la poliție că agresorul meu, care îmi este coleg de școală, și care e de aceeași vârstă cu mine, are – de fapt – aceleași drepturi ca și mine. Și atunci cine îl oprește? Iar pe mine cine mă protejează?”
Piesa „În umbra ta/ Stop Bullying” a fost lansată la Festivalul Internațional ”Silver Yantra” din Bulgaria, unde a obținut Premiul Special al Juriului. Piesa a fost prezentată și într-o variantă folk la evenimentul „In memoriam Valeriu Sterian”.
Își dorește ca această piesă să fie cât mai prezentă în spațiul public și să fie ca un semnal de alarmă pentru ca oamenii să înțeleagă că acest fenomen există.
Cel de-al doilea eveniment care mi-a atras atenția într-un mod extrem de pozitiv este o altă noutate a acestui festival și anume, Clasic e Fantastic! Deși intitulată inițial Lecția de jazz cu Irina Sârbu, Puiu Pascu, Tudor și Ciprian Parghel, din motive independente de voința artiștilor și a organizatorilor (respectiv o urgență medicală în familia artistei Irina Sârbu), această lecție de jazz s-a transformat ad-hoc (mai precis în câteva ore) într-o lecție de jazz improvizată cu un succes deosebit în fața unei săli pline de concurenți dar și de mulți fani ai genului, moderată dar și susținută vocal de Dominique Simionescu și Călin Lupea acompaniați cu profesionalism de cei doi corifei autentici ai genului – Tudor Parghel – la pian și Ciprian Parghel – la contrabas (copiii regretatei și inegalabilei Anca Parghel)! Felicitări tuturor, a fost o ”lecție” remarcabilă!
20240615_160114 Foto Festiv. Internațional Hermannstadtfest.2024.Sala Thalia.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Tot printre noutățile acestei ediții, remarcăm o vizită specială – spectacolul de deschidere, care a avut loc la Tălmăcel, jud. Sibiu, un loc pitoresc cu totul special. Acolo, cu sprijinul Primăriei Tălmaciu au avut loc recitalurile invitaților speciali: Codruț Croitoru, Denise Ordean & Anabelle, Tudor Miron, Izabela Văcăruș, Carina Leonte, Sofia Leonte, Emilia Maria Țîrle, Lavinia Gabriela Corugă, Ansamblul ,,Fluierașii”, Iulian Hanea, Cristina Posa și Ansamblul ,,Datina”.
DSC_0040 Recital Anabelle Ordean la Hermannsradtfest.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Festivalul HERMANNSTADTFEST a fost susținut și promovat de Radio România Regional, cu sprijinul colegilor de la Radio România Brașov FM și Radio România Antena Sibiului.
Foto afiș final festival Hermannstadtfest 2024.1100 (foto arh.festiv. – foto arh. pers. B.Dragomir)
Acțiunea culturală a fost cofinanțată de Primăria Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu.
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ,,HERMANNSTADTFEST” – PALMARESUL EDIȚIEI A XII-A, SIBIU – ROMÂNIA
MARELE TROFEU – MUZICĂ POPULARĂ – TRADIȚIONALĂ: Zoneva Syana (Bulgaria)
MARELE TROFEU – MUZICĂ DE DIVERTISMENT: Oanța Bianca (Rep. Moldova)
TROFEUL ADRIAN ORDEAN:
– Band by Costi Mihai Trainer (Cisnădie, jud. Sibiu)
– Matei Antonino Gabriel Aurel (Moreni)
PREMIUL 1 CU EXCELENȚĂ ,,HERMANNSTADTFEST”: Unguraș Oana Ilaria (Oradea)
PREMIUL 1 CU EXCELENȚĂ ,,LUCREȚIA CIOBANU”: Matyas Jessica (Mediaș, jud. Sibiu)
SECȚIUNEA ,,REMEMBER – DAN SPĂTARU”: Premiul 1 cu excelență: Buțurcă Anamaria Daniela (Curtici, jud. Arad)
SECȚIUNEA ,,PORTRET DE COMPOZITOR – JOLT KERESTELY”: Premiul 1 cu excelență: Luncanu Teodora Andreea (Iași)
SECȚIUNEA CREAȚIE: Premiul 1 cu excelență: Stroia Maya (Brașov)
SECȚIUNEA REORCHESTRAȚIE ȘI REINTERPRETARE A UNEI MELODII ROMÂNEȘTI:
– Premiul 1 cu excelență: Fresh Elite (Brașov)
PREMIUL DE EXCELENȚĂ DOMY MUSIC STAR: Bebeșelea Anisia (Săliște, jud. Sibiu),
Fulea Antonia Maria (Sibiu)
PREMIUL ÎNVINGĂTORILOR: Ioniță Antonia Izabela (Târgoviște), Căruțașu Marina Florina (Călărași), Hanț Sara (Sibiu)
PREMIUL SPECIAL CODRUȚ CROITORU: Bodea Larisa (Cluj Napoca)
PREMIUL SPECIAL ,,TINERE TALENTE” – Radio România Regional: Oanța Bianca (Rep. Moldova)
Lista completă cu Trofeele și premiile acordate celor mai talentați copii și tineri în cadrul acestei ediții poate fi accesată direct pe pagina de internet a organizatorului!
https://www.facebook.com/HermannstadtFest.Sibiu sau accesând link-ul https://campioniimuzicii.blogspot.com/2024/07/editia-de-poveste-festivalului.html
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional a fost acordat în cadrul Galei Laureaților unei tinere interprete din Republica Moldova (clasa prof. Rodica Roșioru) care a impresionat juriul prin talentul și calitățile artistice deosebite – BIANCA OANȚA!
Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Hermannstadtfest 2024.1100 (foto din arh.pers. B.Dragomir)
DSC_0357 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
DSC_0356 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
DSC_0350 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Felicitări, BIANCA OANȚA și mult succes în continuare!
DSC_0348 Foto Bianca Oanța – Premiul Tinere Talente RRR la Festiv. Internațional Hermannstadtfest 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
P.S.: Vom face update cu informații și muzică interpretată de Bianca Oanța după ce vom primi aceste materiale!
Întregul eveniment de la Sibiu a fost prezentat cu profesionalism și dăruire de Bianca Bucă, Andrei Coman și Diana Vecsei și transmis live, video și audio, pe pagina de facebook a Festivalului Hermannstadtfest și retransmis pe pagina de facebook Radio România Brașov FM!
La final, se cuvine să felicităm toți participanții, profesorii, părinții și, în special organizatorii pentru realizarea cu succes și profesionalism și în condiții deosebite a acestui eveniment deosebit de complex!
Mulțumiri speciale Asociației Filantropice ,,Olivia” și Palatului Copiilor Sibiu, dar și partenerilor evenimentului: Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Inspectoratul Școlar Sibiu, Primăria Tălmaciu, Filarmonica de Stat Sibiu, Casa de Cultură a Studenților Sibiu, Povestea Calendarului, Asociația Clasic e Fantastic, Studio Canto Rodica Popa Comaniciu, Asociația Culturală Cununa Blăjelului, Little John’s House, Ansamblul Cibinul, Cercul Militar Sibiu.
Felicitări tuturor și la bună revedere în 2025, la ediția a XIII-a!
Foto Povestea Calendarului 2024.1.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Surse: Hermannstdtfest, arh. festivalului, arh. pers. Bogdan Dragomir, Radio Romania Brasov FM! Mulțumiri speciale prietenilor festivalului – Andu Miron și Dan Grecu (foto) și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
B.D. – Jurnalist în acțiune la festiv. Hermannstadtfest 2023.1100 (foto din arh.festiv. – arh.pers.B.Dragomir)
Cu Tudor Miron – o speranță a muzicii românești.1100 (foto din arh.festiv. – arh pers. B.Dragomir)
P.S.2: Festivalul s-a finalizat într-o locație de poveste din județul Sibiu: Povestea Calendarului (Porumbacu de Sus). Mulțumim pentru toate poveștile și amintirile de neuitat! Am surprins câteva imagini din acest loc minunat și le-am pus într-o galerie la sfârșitul acestui material! Cele bune!
Bogdan Dragomir (foto din arh. personala)
Bogdan Dragomir
Muzician și jurnalist la
RADIO ROMÂNIA REGIONAL (iulie 2024)
Galerie foto de Bogdan Dragomir
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Povestea Calendarului 2024.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Din fonoteca muzicalăRadio România Regional, pentru ediția lunii februarie 2019, am ales trei piese de referinţă din creația muzicală românească, aducând un omagiu artistic marii noastre interprete IOANA RADU dar și carierei componistice a creatorilor RADU ȘERBAN și DAN IAGNOV !
Cover CD Electrecord – Melodii-de-Radu-Serban.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
Pentru început vă invit să ascultăm din creația compozitorului RADU ȘERBAN (1 dec. 1927, Caracal – 6 februarie 1984, București), piesa
„Parfumul străzilor” (Radu Şerban/Constantin Cârjan), interpretată de Corina Chiriac. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
În continuare, din repertoriul multîndrăgitei artiste a poporului IOANA RADU (17 februarie 1917, București – 19 septembrie 1990, București), o mare interpretă căreia îi aducem astăzi un respectuos omagiu muzical!
Ioana-Radu.1100 (radioiasi.ro)
Să ascultăm piesa I-auzi valea cum sună! de pe albumul „IOANA RADU – vol.1”, editat în anul 1995 de Casa de discuri ELECTRECORD. Interpretează din folclorul românesc, Doamna IOANA RADU!
“I-auzi valea cum sună!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
În încheierea ediției speciale a lunii februarie – „Fonoteca Melomanului”, vă propun piesa compozitorului DAN IAGNOV (6 februarie 1935, București – 19 februarie 2012 București), intitulată „Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei), interpretată de Sanda Ladoși!
Foto cover CD Dan Iagnov – C&P Ovo Music.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
„Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” – Disc 3, (C&P 1995 Roton și Radio România, interpretată de Sanda Ladoși.
Muzica românească este mult mai săracă, astăzi, fără acești mari artiști…
Surse: Fonoteca Radio România Regional, electrecord.ro, wikipedia.org, ovomusic.ro, materiale din arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversare OANA SÎRBU! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 mai 2023, 10:17 / actualizat: 21 iunie 2023, 12:54
Bun găsit tuturor! Artistei aniversate astăzi – frumoasă, talentată și sensibilă interpretă dedicată muzicii ușoare românești – OANA SÎRBU, îi dorim sănătate, bucurii, toate gândurile noastre bune și tradiționalul LA MULȚI ANI !
(AUDIO) „Inimi hoinare” (muz. Virgil Popescu, vers. George Popovici) de pe albumul „Oana Sârbu – Un altfel de portret!” (C&P 2011 Radio România) interpretată de Oana Sârbu.
20190527_111620 foto by cover CD Un altfel de portret – Oana Sîrbu (prel. 1100 by Bogdan Dragomir)
„Un altfel de portret” (Virgil Popescu/George Popovici) de pe albumul „Oana Sîrbu – un altfel de portret” (C&P – 2011 Virgil Popescu/Distribuit de E-media), interpretată de Oana Sîrbu.
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – OLIMPIA PANCIU 70! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 martie 2023, 09:02 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:25
Bun găsit tuturor, vă invit în cadrul ediției speciale a rubricii aniversare FONOTECA MELOMANULUI, să îi dorim sănătate, multe bucurii și toate gândurile bune unei alte mari artiste, o voce de referință a muzicii pop românești din perioada anilor 1970-1985 – OLIMPIA PANCIU (n. 30.03.1953)!
„Un party de ziua mea” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
„Olimpia Panciu a absolvit Școala Populară de Artă din București (1969). În 1970 se clasează pe locul 2 la spectacolul concurs „Se caută o vedetă” și atrage atenția unor importanți realizatori de televiziune. Melodia „Păpușa” de Mihai Constantinescu, devenită mare șlagăr, intră în programele de „heavy rotation” ale Radioului național, alături de alte piese pe care compozitorii de succes ai vremii i le oferă. Trio-ul Marius, Olimpia și Mihai (lansat în 1982), promovat în serialele de televiziune de mare popularitate – Cenușăreasa, 3 prieteni, Frumoasa din pădurea adormită, Poppey marinarul, îi atestă vedetariatul. Simpatica și atrăgătoarea solistă figurează în distribuțiile a sute de spectacole. Între 1972-1983 participă la festivaluri internaționale (Grecia, Polonia-Sopot, Cehoslovacia, Iugoslavia-Ljubliana), Ungaria, R.D.Germania-Dresda). Face turnee în Cehoslovacia, Germania, Rusia (1982-1983). Mircea Romcescu îi scrie serialul de piese transpus pe discul Olimpia – 1982. Se stabilește în Danemarca (1985), împreună cu viitorul soț – Mircea Romcescu. Desfășoară o activitate susținută ca textieră. Prin vocea cu timbru particular, muzicalitate, prezența scenică, Olimpia și-a asigurat întâietate printre vedetele pop-ului românesc.” – Daniela Caraman Fotea(extras din prezentarea din booklet-ul CD-ului Mircea Romcescu & Olimpia Panciu – NUMAI ÎMPREUNĂ – C&P 2003 SRR-Editura Radio)
„Ne-am cunoscut întâmplător” (Mircea Romcescu/ Olimpia Panciu) de pe albumul NUMAI ÎMPREUNĂ (C&P 2003 SRR-Edit. Radio) interpretată de Olimpia Panciu.
Bogdan Dragomir – Realizatorul emisiunii – vă mulţumește pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă dorește toate cele bune!
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene, la Radio România Regional!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – Albume de colecție – ”Declarație de Dragoste” – GABRIEL DOROBANȚU 70! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
3 ianuarie 2023, 13:49 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:35
La mulți ani, GABRIEL DOROBANȚU!
Cum reuşeşte o melodie să rămână în memoria noastră şi să fie transmisă din generaţie în generaţie? Explicaţia poate ţine de o zodie norocoasă sau pur şi simplu de cât de uşor poate fi ea fredonată. Este şi cazul piesei „Hai vino iar în gara noastră mică”, una dintre cele mai frumoase 100 de melodii româneşti din toate timpurile.
Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică” începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la tânărul interpret Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.
DSC_0737 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Dumitru Lupu, compozitor: “E o zodie, un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine.
„Hai vino iar în gara noastra mică” poate fi considerată cartea de vizită a interpretului Gabriel Dorobanţu, dar puţini ştiu că lui nu i-a plăcut melodia de la bun început.
Melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1 (n.a. Radio România Actualități), la emisiunea “Orele Serii” şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu.
DSC_0743 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
„Hai vino iar în gara noastra mică” s-a cântat în numeroase limbi şi poate fi interpretată şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă. Şi este poate cea mai bună dovada că un cântec simplu, care poate fi fredonat uşor, ajunge mai repede pe buzele tuturor, indiferent de vârstă. (Sursa: “Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,” un proiect al reţelei regionale Radio România.)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
Astăzi îl aniversăm cu drag și cu prețuire pe unul dintre cei mai romantici și loiali trubaduri ai muzicii ușoare românești – GABRIEL DOROBANȚU – căruia îi dorim sănătate, bucurii și gânduri bune! LA MULȚI ANI, GABRIEL!
La rubrica Albume de colecție, vom difuza câteva piese reprezentative interpretate de Gabriel Dorobanțu, de pe albumul Declarație de Dragoste, lansat în anul 1997, la Casa de discuri Electrecord!
DSC_0702 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
GABRIEL DOROBANȚU s-a născut în București la data de 3 Ianuarie 1953.
Într-o epocă în care muzica house sparge pereții discotecilor și obosește creierii ascultătorilor, când manelele chinuie gustul melomanilor adevărați, unul dintre ultimii romantici ai momentului incită sufletele celor care mai au timp și pentru muzica bună, aceea care nu se demodează niciodată. Se poate mândri cu faptul că nu a acceptat nici un fel de compromis niciodată, ci a rămas fidel publicului care îl adoră pentru șlagărele sale care frâng inimile.
”Eu îmi văd de drumul meu” (Viorel Gavrilă / Roxana Popescu) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100.4
A absolvit Școala Populară de Artă, Secția Canto, clasa profesoarei Florica Orăscu, iar în 1980 participă la Concursul ”București 80” unde obține Premiul al III-lea la secțiunea muzică ușoară;
În 1981, participă la Festivalul de interpretare „Mărțișor”, la Dorohoi, unde obține Trofeul „Mărțișor”.
Debutează oficial la treizeci de ani în anul 1983, la Festivalul Concurs de la Mamaia, unde obține Mențiune la Secțiunea Interpretare, cu melodia „Ochii tăi” (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr.
Înregistrează aproximativ 400 de piese, care se regăsesc pe cele patru discuri vinil și opt CD-uri.
În martie 2011 Gabriel Dorobanțu lansează albumul ”Povestea nu s-a terminat” împreună cu Casa de discuri ”Ovo Music”.
”Am jurat să ne-ntâlnim” (Marian Stârcea / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100
PREMII
* 1987 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1989 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1997 – Premiul Uniunii Compozitorilor pentru Discul de Autor „Santa Maria Maggiore”, cu melodii semnate de autorul moldovean Petre Teodorovici.
* 2007 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „O picătură de amor”, produs de Electrecord.
* 2008 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „Izvorul iubirii”, produs de Ovo Music.
TURNEE: Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Belgia, Anglia, Republica Moldova, Israel, Spania, Kuweit, etc.
SPECTACOLE: Cântă în spectacole de revistă la Teatrul „Constantin Tănase” din București și „Majestic” din Ploiești.
FILM: A făcut parte din distribuția filmelor pentru copii „Peștele verde” ; „Trupa de show”; ” Dramaticus „.
CARTE: „Șueta cu… Gabriel Dorobanțu”, autor Eugen Rotaru, Editura Curtea Veche, București, 2006.
”De ce nu vii?” (Eugen Mihăescu / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100.1
„Sunt credincios meseriei mele. Am supraviețuit în veritabila pânză de păianjen, așa cum numesc eu moda în muzică, datorită sincerității mele.”
„Cântecele trebuie să fie mici momente de viață. Trăirile omenești, sentimentele răscolitoare, eterna iubire reprezintă temele predilecte ale șlagărelor, cu care mă prezint în fața marelui juriu – publicul. Eu pledez pentru reîntoarcerea la lirism, romantism, parametrii care vor dăinui cât lumea.” – Gabriel Dorobanțu.
DSC_0786 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Surse:https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Dorobantu, http://www.gabrieldorobantu.ro/, Fonoteca Radio România Regional, Casa de discuri Electrecord, arhiva pers. Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – Colinde românești la Radio România Regional! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 decembrie 2022, 14:19 / actualizat: 20 iunie 2023, 10:51
Pentru că este Sfânta Sărbătoare a românilor de pretutindeni, Naşterea Domnului IISUS HRISTOS, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de COLINDE ROMÂNEȘTI, daruri muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (Astăzi s-a născut Hristos! / Iată, vin colindători! / Moș Crăciun cu plete dalbe și Bună Dimineața la Moș Ajun!),
Ştefan Hruşcă (Zoriori de ziuă / Urare!),
Anca Parghel(Colind pentru România),
Adrian Daminescu(Cântec de Crăciun!),
Corina Chiriac & Nicolae Caragia (Am să-l rog frumos pe Moș Crăciun!),
Florin Apostol (Atunci când iarna vine!),
Andra (Vis de iarnă),
Laurenţiu Cazan (Angel),
Dida Drăgan(N-am ce-ți da, Măicuță!),
Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea (E ajun de Crăciun!),
Ducu Bertzi (Florile dalbe / Pe podele de nuiele / Primenește gazdă, casa!),
Distinto(Luna),
Jonathan Alexandru (Seara Sfântă de Crăciun!),
George Miron & Acapella(Colindăm!),
Marcel Pavel & Sunetul Muzicii(Iarna spune povești!),
Bogdan Dragomir(E Seara de Ajun!),
Noni Răzvan Ene (Prayer),
Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean (Cheamă un Înger!),
dar şi de un invitat surpriză – Roberto Alagna (O, ce veste minunată!)!
DSC_0097 Foto Casa lui Mos Craciun.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2019 Radio România Regional.
* * * * *
Craciun La Filuta.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou … fără gând rău! LA MULŢI ANI!
Surse info:Materiale audio muzicale din Fonoteca Radio România şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic muzical!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
22 iulie 2022, 10:01 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:58
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre!
Invitaţii aniversaţi şi omagiaţi în ediţia de astăzi sunt Mirabela Dauer, Mădălina Manole și Ileana Șipoteanu!
* * * * *
Pentru început vom aniversao mare artistă a scenei muzicale româneşti, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară din România dar şi un om cu un suflet și har deosebit – MIRABELA DAUER!La mulți ani, Mira, cu mulți, mulți ani sănătoși și cu multe bucurii împreună cu cei dragi!
Din Fonoteca Radio România Regional am ales două piese reprezentative intitulate – „Frunza mea albastră” (Marian Nistor – Radu Stanca), interpretată în duet cu Marian Nistor (Savoy) şi “Te aștept să vii!” (Ionel Tudor – Andreea Andrei)! Interpretează cu glasul său unic şi inconfundabil, MIRABELA DAUER!
(AUDIO) ”Frunza mea albastră” (Marian Nistor / Radu Stanca), de pe albumul Muzică de colecție – Mirabela Dauer (C&P Electrecord/Intercont Music – O prod. 2007 Jurnalul Național), interpretată de Mirabela Dauer & Marian Nistor.
mirabela-mare(andreipartos.ro / Radio România Actualități).1100
(AUDIO) „Te aștept să vii” (Ionel Tudor / Andreea Andrei) de pe albumul ”80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Mirabela Dauer.
În cadrul ediției de astăzi a rubricii Fonoteca melomanului, o aniversăm ”in memoriam” – 55 ani – pe interpreta MĂDĂLINA MANOLE – considerată de mulți critici muzicali ai genului – artista cu cea mai frumoasă voce pop rock din România! Vă invit să ascultăm în continuare două şlagăre din repertoriul său, mare parte alcătuit din șlagărele create de compozitorul Șerban Georgescu! Piesele se intitulează: “Da, te iubesc!” (muz. Șerban Georgescu, text Roxana Popescu) şi “Fată dragă!” (muz. Șerban Georgescu, text Aurel Felea).
(AUDIO) „Da, te iubesc!” (Șerban Georgescu / Roxana Popescu) de pe albumul ”Tu n-ai avut curaj” (METROPOL MUSIC BUCURESTI) interpretată de Madalina Manole.
(AUDIO) „Fată dragă” (Șerban Georgescu / Aurel Felea) de pe albumul ”80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Mădălina Manole.
Aproape de finalul acestei ediții a rubricii FONOTECA MELOMANULUI am ales să difuzăm din fonoteca muzicală Radio România Regional, două piese – „Ce mult te-am iubit” (muz. Dumitru Lupu, text Mala Bărbulescu) și „Rendez-vous!” (muz. Dumitru Lupu, text Viorel Popescu) de pe albumul „Refrenele iubirii” (C&P SC SPIROS SRL Galați) – piese muzicale de referinţă din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete ILEANA ȘIPOTEANU, artistă căreia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii!
(AUDIO) „Ce mult te-am iubit” (Dumitru Lupu / Mala Bărbulescu) de pe albumul ”Refrene de iubire” (C&P 2004 S.C.SPIROS SRL Galați), interpretată de Ileana Sipoteanu.
(AUDIO) „Rendez-vous!” (Dumitru Lupu / Viorel Popescu) de pe albumul ”Refrene de iubire” (C&P 2004 S.C.SPIROS SRL Galați), interpretată de Ileana Sipoteanu.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, agerpres.ro, andreipartos.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – DUMITRU LUPU 70 – Aniversare in memoriam!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 mai 2022, 09:21 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:10
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
„Am avut prilejul de a lucra cu mari somităţi de la care am învăţat foarte multe. Aici aş menţiona colaborarea mea cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştri Sile Dinicu şi Cornel Popescu, în preajma cărora am stat ani de zile. Eram printre puţinii tineri orchestratori care puteau mânui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se învaţă la şcoală…”, a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu pentru site-ul Ovomusic.ro.
Astăzi aducem un omagiu – in memoriam 70 – compozitorului și prietenului DUMITRU LUPU!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional – invitatul aniversat ”IN MEMORIAM” este compozitorul DUMITRU LUPU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, C&P Radio România Regional).
* * * * *
Compozitorul DUMITRU LUPU s-a născut la 25 mai 1952, de loc din Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzică şi Arte plastice din Piteşti până în anul 1972 şi a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto în anul 1982. Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) din 1989 și din anul 2005 membru al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Din acelaşi an, 2005, prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța. A fost dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. De asemenea, Dumitru Lupu a fost inițiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”.
„Iubire din Ardeal” (Dumitru Lupu; Cornel Udrea) de pe „Albumul cu melodii „(C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
„Sunt demodat!” (muz. si vers. Dumitru Lupu) de pe „Albumul cu melodii ” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
Creaţia sa muzicală cuprinde peste 500 de piese de muzică uşoară aflate în fonoteca Radio România, a participat şi a realizat sute de emisiuni TV, a fost autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii. A avut de mic copil, după cum mărturiseşte, înclinaţii muzicale. A urmat cursuri de vioară, violă, axându-se apoi pe interpretare vocală.
A fost autor de cărti pentru copii. S-a considerat împlinit, numărându-se printre cei „care au ajuns în viaţă exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobby-ul, nesimţindu-se încorsetat de nimic“ (gds.ro). Pentru Dumitru Lupu, destinul a însemnat muzica de teatru de revistă şi film.
„Ce mult îmi place pizza!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. personală) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Samba florilor” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Mi-am obţinut dreptul de a mă adresa actorilor, de a-i pregăti muzical prin cunoştinţe, spectacole şi organizarea producţiei artistice. (…) Mă simt responsabil să arăt studenţilor lucruri care nu sunt scrise în cărţi, dar de care eu m-am lovit. Vor intra într-o practică în care au nevoie de experienţele altora. Le arăt că nu trebuie să înveţe tot ce ştie un muzician, pentru că n-ar avea timp, ci să cunoască fenomenul. În prezent, avem de-a face cu actorul total care cântă, dansează, rosteşte profesional pentru a putea face faţă cerinţelor actuale. Ca profesor, încerc să fiu cât mai deschis, să învăţ şi eu de la ei…”, declara compozitorul Dumitru Lupu, pentru Ovomusic.ro, în calitatea sa de profesor universitar, extrem de fericit pentru posibilitatea de a împărtăşi studenţilor săi din experienţa sa artistică.
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisievă doresc sănătate și gânduri bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului DUMITRU LUPU, aniversat ”in memoriam 70” astăzi la Radio România Regional – piesele „VINO SĂ DANSEZI CU MINE!”, interpretă ILEANA ŞIPOTEANU şi “M-AI PĂRĂSIT!”, interpret FUEGO, ambele piese scrise pe versurile lui Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva personală a compozitorului Dumitru Lupu, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional!
„Vino să dansezi cu mine! ” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Ileana Sipoteanu.
„M-ai părăsit!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de FUEGO.
Sursa info şi foto:Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org., ovomusic.ro, gds.ro, andreipartos.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Aurelian Andreescu 80 (aniv. in memoriam)!
Publicat de Bogdan Dragomir,
12 mai 2022, 08:55 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:11
*****
Aici puteţi asculta var. audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE la Radio România Regional – un omagiu adus carierei artistice a interpretului de muzică uşoară AURELIAN ANDREESCU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regia de emisie – Florin Bordeiaşu)
*****
Aurelian Andreescu s-a născut în data de 12 mai 1942 la București şi a trecut în nefiinţă la vârsta de 44 de ani, în data de 22 iulie 1986, la Constanța. Aurelian Andreescu a fost cel mai valoros interpret român de muzică ușoară din timpul său şi nu numai.
„Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo / Ioana Diaconescu)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Cariera sa muzicală a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman. Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, dar și în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, secţiunea „Ziua discului”. A făcut parte din echipa României, alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, echipă care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele” a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.
De-a lungul carierei, a oferit istoriei muzicii ușoare românești peste 600 de piese. Multe sunt evergreen-uri. Acest repertoriu uriaș s-a încadrat între două momente importante ale carierei sale, interpretarea a două creaţii muzicale de referinţă. Prima fiind oferită lui Aurelian Andreescu de neuitatul Florin Bogardo – Tu ești primăvara mea… iar cea de a doua creaţie semnificativă şi totodată emblematică pentru repertoriul său, o constituie marele șlagăr al muzicii uşoare româneşti din toate timpurile – Oameni – muzica Marius Țeicu – versuri Ovidiu Dumitru. Aurelian Andreescu a murit în 1986, suferind de ciroză.
Din anul 1993, la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti are loc anual – in memoriam Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu”.
„Merit eu” (Vasile Veselovski / Mihai Maximilian) de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Despre Aurelian Andreescu
„Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.” — compozitorul Temistocle Popa.
„Cântecul a fost cel care ne-a unit, punând temelia unei prietenii trainice. M-a impresionat de prima dată datorită caracterului său excepțional. A fost unul dintre puținii care și-au respectat cu adevărat cariera.” — interpreta Aura Urziceanu.
„Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit.” — interpretul Mihai Constantinescu.
„Era o prezență tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viață, admirabil prieten.” — actorul Alexandru Arșinel.
„Aurelian Andreescu era un om frumos din toate punctele de vedere și un mare caracter.” — poetul Corneliu Vadim Tudor.
„Copacul (Jolt Kerestely / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Discografie:
Succese internaționale (1973, Electrecord)
Cele mai frumoase melodii (1986, Electrecord)
Aurelian Andreescu (2001, Electrecord)
Aurelian Andreescu – Muzică de colecție (2007, Jurnalul Național)
Despre interpreţii săi preferaţi, Titus Andrei – Realizator de emisiuni muzicale la Radio România – spune: „Aurelian Andreescu este cea mai mare voce dintre soliştii din România, mă refer la partea bărbătească. Au încercat foarte mulţi de când s-a prăpădit Aurică, să-i abordeze melodiile în festivaluri, în spectacole, la sala Radio în spectacolele noastre, dar el rămâne inegalabil. Nimeni nu poate cânta ca el. Nu pot să-mi dau seama ce ar fi însemnat dacă trăia azi. Probabil că la fel, cea mai mare voce. Aurelian Andreescu a fost cel mai haios om pe care l-am cunoscut vreodată. Am fost la multe ediţii ale festivalului “Mamaia” împreună, eu fiind solist al sextetului Cantabile. Aurică era un om atât de vesel, atât de surprinzător prin comportamentul lui, plin de vervă în faţa tuturor. Totdeauna venea cu o poantă, cu un banc, cu o poveste întâmplată ieri, azi. Era un om atât de plăcut, era imposibil să aibă pe cineva care să-l invidieze, poate pentru marea lui meserie, marele lui talent şi atunci e o invidie sinceră şi profesională. Dar ca să-l invidiezi pe Aurică pentru ceva era imposibil. Cred că asemenea caractere azi sunt atât de rare… Nu tot ce a cântat, dar cel puţin 20 de melodii din repertoriul lui merită să fie şi azi în orice clasament din România…”
„… În țară, prezența lui în studiourile de înregistrări era urmată de o … ploaie de șlagăre! Mandy, Vasile V. Vasilache, Laurențiu Profeta, George Grigoriu, Ramon Tavernier, Petre Firulescu, Petre Mihăescu, Delmar, Vasile Veselovschi și-au concretizat talentul prin vocea lui. Cânta orice – piese mari, de linie, dansante, lirice, glumețe. Toate deveneau șlagăre. …..Compozitorii români îl asaltau cu oferte. Vocea lui iubea microfonul – spunea Jolt Kerestely, experimentatul maestru de sunet al televiziunii. Da, Aurelian Andreescu a fost și râmâne unul dintre acei oameni minunați glorificați prin splendida melodie.” – muzicolog Daniela Caraman-Fotea.
„Oameni (Marius Teicu / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. Electrecord, dirij. Alexandru Imre.
*****
Surse info: Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.org.ro, www.discogs.com, topromanesc.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Compozitorul HORIA MOCULESCU 85! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
18 martie 2022, 10:37 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:17
Aici puteti asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generatii Perene – Horia Moculescu 85 ani – Radio Romania Regional/Bogdan Dragomir.
* * * * *
„Mai dă-mi o speranţă” (Horia Moculescu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) de pe albumul Best Of – C&P 2008 OVO MUSIC interpretată de Adrian Daminescu.
O zi specială pentru muzica uşoară românească şi pentru un mare artist al României – La mulţi ani, HORIA MOCULESCU – 85 ANI!
Din partea mamei (Nidia Copetti), Moculescu este de origine italiană, iar din partea tatălui (Nicolae Moculescu, fost ofițer în armata română interbelică) este de origine română. Talent muzical precoce, învață autodidact acordeonul la vârsta de șase ani. Rămâne orfan de mamă în anul 1948. Urmează cursurile medii la Liceul de Băieți (azi Colegiul Național Mihai Viteazul) din Turda, pe care le absolvă în anul 1954. Aici se remarcă prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică ușoară la pian și la acordeon. Din cauza așa-zisei „origini sociale nesănătoase” din timpul regimului comunist, nu a fost admis la Conservatorul din București. Se înscrie la Facultatea de Mine din Petroșani, unde își pune în evidență talentul de interpret muzical în cadrul orchestrei facultății. În continuare, se dedică exclusiv muzicii, activând ca pianist în localuri de bun renume din București și de pe litoralulMării Negre. În această perioadă începe să compună melodii de muzică ușoară. Piesa lui de debut a fost De-ai fi tu salcie la mal.
„Salcia” (Horia Moculescu/Mihai Maximilian) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” – C&P 1995 Radio România, interpretată de Mihaela Mihai.
Horia Moculescu la RRActualitati
Membru al Uniunii Compozitorilor din România, a compus cca. 500 melodii și a luat peste 200 premii. A fost, între altele, realizatorul emisiunii de televiziune „Atenție, se cântă!” (TVR2 2009 – 2013, 29 iunie).
Ca solist vocal și compozitor, a înregistrat doar două discuri vinil 7 și un singur LP : 1962 – ● Norma Mia ● Cosi Pallida ● Madame ● Ciao, EDC 541, Vinil, Electrecord; 1965 – Al III-lea Festival De Muzică Ușoară Romanească Mamaia – August 1965, EDC 613, Vinil, Electrecord (Fața A Horia Moculescu – Sînt Tînăr, Vara La Mamaia, Iarna La Sinaia/Fața B Constantin Drăghici – Dorule, Să Cîntăm); 1976 – Salcia – Melodii De Horia Moculescu, STM-EDE 01227, Vinil, Electrecord; Compilații : 2005 – The Best Romanian Music, CD 4 din 10 CD Box Set, NC 005, CDS Music.
„Şi dacă” (Vasile Veselovski/Mihai Maximilian) de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Horia Moculescu.
Horia-Moculescu (eurovision.tvr.ro)
Muzică de film: Mireasma ploilor târzii (1984); Vară sentimentală (1986); Primăvara bobocilor (1987); Maria și marea (1988); Secretul armei… secrete (1988); Miss Litoral (1991); Pistruiatul (1973).
A compus peste 400 melodii, colaborând cu Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Corina Dogaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiță și alții. Dintre melodiile cele mai cunoscute amintim:
„Pentru tot ce-a fost îți mulțumesc”, „Fir de busuioc”, „Inima ta”, „Păi de ce?”, „Primăverii n-ai ce-i face”, „Prima iubire și ultima”, „Până ieri”, „La mulți ani”, „Cere-mi”, „Azi nu voi putea dormi”, „Ce bine e să știi să citești”, „Balanța inimii”, „Anul 2000”, „Fântânile albastre”.
„Eu şi tu (Horia Moculescu/Eugen Rotaru)” de pe albumul „Duete celebre Vol. 2” (C – Electrecord / P – 2010 Roton), interpretată de Corina Chiriac şi Horia Moculescu.
Dintre cele 200 de premii primite de-a lungul timpului, cele mai recente sunt: Premiul Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru anul 2008, Premiul „Compozitorul anului 2012”, acordat de Revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și alături de actrița Alexandra Velniciuc, Premiul APTR 2013 pentru susținerea și promovarea interpretărilor live la Televiziunea Română.
„Concurs de dans” (Horia Moculescu/Corina Brăneanu)” din Fonoteca Radio România) interpretată de Cvintetul LUCHIAN (Ioan Luchian Mihalea, Bogdan Dragomir, Cristian Caragea, Mircea Cotigă, Mihai Ţiulete). Lansat: 1981.
CompozitorulHoria Moculescua primit Premiul Specialpentru întreaga carieră, laGala Premiilor Muzicale Radio România 2014.
“Eu nu am vârstă … Dacă te gândeşti că am intrat prima dată pe poarta Radioului în ’62, sunt de atunci 53 de ani, sute de înregistrări aici, cred că am şi peste 200 de piese în Cardex, cel puţin o sută de apariţii pe scena Radio, este aşa o mângâiere sufletească să te primească publicul atât de frumos cum m-a primit pe mine… M-a emoţionat!”, a mărturisit Maestrul Moculescu. (Radio România Actualităţi – 23 martie 2015).
„Eu sunt fata ta” (Horia Moculescu/Eugen Rotaru) de pe albumul „THE GOLDEN STAR” (C&P 2001 Fundaţia Culturală PHOENIX), interpretată de Nidia Moculescu, 11 ani în anul 2001.
„‘Salcia’ nu este cea mai bună piesă a mea. Am piese pe care le consider mai elaborate, mai reușite, mai întregi. La ‘Salcia’ a fost impactul foarte mare. Este foarte greu de cântat, dar asta nu înseamnă că este foarte elaborată. Cred că mai bună este melodia pe care o cântă Corina: ‘Inima ta’. Este mai elaborată, este de inspirație folclorică”.
„Inima ta” (Horia Moculescu/Mihai Maximilian) de pe albumul Corina Chiriac (C&P – Radio România/Electrecord) interpretată de Corina Chiriac.
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, wikipedia.org.ro, bucurestifm.ro, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Agenția de presă RADOR. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Aniversare specială ELENA CÂRSTEA – La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 februarie 2022, 19:37 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:18
Radio România Regional vă propune astăzi la MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE o aniversare de suflet a unei artiste de excepţie – ELENA CÂRSTEA, ocazie cu care, noi, prietenii şi foştii colegi de scenă îi dorim peste mări şi ţări, sănătate, bucurii şi LA MULŢI ANI!
Elena Cârsteas-a născut la 26 februarie1962 în Agnita, județul Sibiu și este solistă de muzică ușoară/pop, compozitoare și textieră. A absolvit în anul 1981 Liceul de artă din Sibiu și încă de la 16 ani și-a format primul grup muzical împreună cu Ioan Gyuri Pascu. Formația celor doi s-a numit “Trandafirii negri”. A cântat de mic copil împreună cu sora sa în formații muzicale școlare. Colaborează cu grupul Star 2000 al lui Petre Geambașu pentru un turneu în Emiratele Arabe Unite.
În perioada 1982-1986 este solista formațiilor Cornel Verban și Alexandru Wilmany. În 1983 obţine Premiul Publicului la Festivalul „Melodii 83”, cu primul ei mare hit – „Ochii tăi”. În 1989 realizează şi lansează primul ei album, intitulat „Ochii tăi”, iar în 1990, albumul “Sunday”, amândouă bine primite de public. Din 1990 a efectuat turnee înSUA, Germania, Canada, Regatul Unit. În 1993 şi 1994 scoate 3 albume: Colinde (cu Ştefan Iordache), Baladă pentru Sanda şi O iubire imposibilă. În 1995 obţine locul 1 la Festivalul de la Izmir, în Turcia, iar 1998 locul 1 la Coven, Irlanda. În 1996 scoate primul album de versuri, intitulat Poezele pentru Vipi, iar Radio Contact o desemneaza „Cea mai bună interpretă a anului”. Tot în acelaşi an, Elena lansează albumul 5 anotimpuri. Obţine premii importante în Egipt şi Lituania, cu piese compuse de ea.
Nu sunt perfectă – Text, muz. şi voce: Elena Cârstea, de pe albumul „Nu sunt perfectă” (C&P 1998 INTERCONT MUSIC)
În 1998 lansează împreună cu Casa de Discuri INTERCONT MUSIC albumul Nu sunt perfectă. Din 1994 este director artistic la complexul artistic Vox Maris. În 1999 înființează și este președinte de onoare al Sindicatului Interpreților și Compozitorilor Liberi Profesioniști. În 2000 lansează albumul „Colinde americane” şi obţine premiul 1 pentru piesa Let’s Change the World. În 2004 este decorată cu ordinul „Meritul Cultural – grad de cavaler” de Preşedintele României.
Ochii tăi – Text, muz. şi voce: Elena Cârstea, de pe albumul „Nu sunt perfectă” (C&P 1998 INTERCONT MUSIC). Solişti: Elena Cârstea, Dida Drăgan, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Sanda Ladoşi, Narcisa Suciu, Carmen Trandafir, Gabriel Cotabiţă, Ovidiu Komornik şi Laurenţiu Cazan – solo chitară.
În luna iulie 2009 a fost diagnosticată de medici cu anevrism cerebral. Operația a decurs cu succes. În 2013, după refacerea în urma intervenției chirurgicale, s-a hotărât să participe la Eurovision în cadrul Selecției Naţionale. Piesa cu care a concurat, intitulată „Spinning”, a fost compusă pe versurile ei, iar muzica a fost compusă de Cristian Faur.
Din 1990 până acum a susținut aproximativ 3.000 de concerte în țară și peste hotare. După o așa activitate intensă, artista s-a mutat în S.U.A. alături de soțul ei, Glenn Muttart, și de cele două fiice ale ei, Adriana și Sanda.
Gelozie – Text, muz. şi voce: Elena Cârstea, de pe albumul „Nu sunt perfectă” (C&P 1998 INTERCONT MUSIC).
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Agerpres.ro, Intercont Music, wikipedia.org, andreipartos.ro, romania-actualitati.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – ”Muzica lui Bogdan” – Microrecital aniv. MARINA FLOREA! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 ianuarie 2022, 11:31 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:21
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit la – Muzica lui Bogdan – o rubrică muzicală cu interpreți și compozitori renumiți din întreaga lume, dar în mod special din România!
Astăzi, aniversăm o artistă cu totul specială (n.25.01.1962), o fire veselă și optimistă, o prietenă adevărată a tuturor artiștilor din România! Îi dorim sănătate, bucurii și fericire Doamnei MARINA FLOREA! La mulți ani!
”Marina Florea s-a lansat în muzică pe scena Festivalului de la Mamaia, în 1983, când a cucerit trofeul festivalului cu melodia „Marea mea iubire, marea”, semnată de George Grigoriu. De atunci a participat la aproape toate ediţiile Festivalului Mamaia, de fiecare dată cucerind premii la secţiunea creaţie sau susţinând recitaluri… Cariera artistei s-a dezvoltat frumos, rămânând până în prezent una dintre solistele apreciate din muzica uşoară românească.” (Sursa: Marina Bădulescu/Agerpres)
Am ales din repertoriul său extrem de bogat și variat,două piese de succes ale compozitorilor Ionel Tudor și Mihai Alexandru, intitulate
„Stele perechi”(m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” (1995 C & P Roton & Radio România), interpretată de Marina Florea.
și
”Vreau”(muzică, text și prod. 2009 Mihai Alexandru) interpretată de Marina Florea.
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Agenția de presă AGERPRES. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – SONG – Aniversare „in memoriam” 70 – Ioan Luchian Mihalea!
Publicat de Bogdan Dragomir,
15 decembrie 2021, 12:17 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:40
„Iac-Aşa” (Simeon Niculescu) de pe albumul Grupul Coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
ioan-luchian-mihalea-600/arh.pers.B.Dragomir
În fiecare an, mai ales în perioada 1980 şi până în 1993, perioadă în care am activat ca membru și solist al formațiilor conduse de Ioan Luchian Mihalea, în data de 15 Decembrie, membrii Grupului Coral SONG susţineau un concert extraordinar anual şi apoi se întâlneau la Sala de repetiţii a Casei de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti unde sărbătoreau împlinirea unui nou an de activitate artistică a formaţiei, dar şi mai important, era ziua de naştere a fondatorului şi dirijorului acestui grup de excepţie din lumea noastră muzicală, a lui Ioan Luchian Mihalea (n.15 dec.1951-d.29 noi.1993)
Am scris în fiecare an despre SONG, Minisong, Cvintetul vocal LUCHIAN și despre celelalte minuni artistice create de Ioan Luchian Mihalea, așa că în această ediție aniversară a SONG-ului – intitulată ALBUME DE COLECȚIE – vom asculta mai multă muzică!
Tuturor celor care îşi amintesc acele frumoase vremuri artistice dar şi ascultătorilor fideli de astăzi care iubesc muzica bună şi de calitate, vă doresc audiţie plăcută în continuare!
20181025_161829 Cover 1100 Booklet CD Grupul Coral SONG (foto arh. personală Bogdan Dragomir)
Albumul de Colecție de astăzi se numește chiar așa: „Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea”, editat pe CD în anul 1998 de Casa de discuri ELECTRECORD!
20181025_161854 Cover Booklet 1100 CD Grupul Coral SONG (foto arh. personală Bogdan Dragomir)
Ce se întâmpla de fapt la aceste întâlniri anuale: se întâlneau membrii Song-ului din toate generaţiile, ca într-o mare familie, se cântau piesele celebre ale grupului, dar în special erau interpretate colinde româneşti şi internaţionale!
„Kalinka” – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor și solist Ioan Luchian Mihalea.
Despre activitatea artistică a muzicianului Ioan Luchian Mihalea – solist interpret, actor, compozitor, dirijor şi profesor – şi a grupurilor artistice pe care le-a fondat – SONG, Minisong şi 5 LUCHIAN – am povestit pe larg în Agenda cultural-muzicală a zilei de 30 Noiembrie 2015, atunci când comemoram trecerea în nefiinţă a marelui artist. (https://www.romaniaregional.ro/2015/11/30/agenda-cultural-muzicala-a-zilei-30-noiembrie-2015/ ).
„Cine Iubeste Si Lasă” – de pe albumul „Grupul coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretată de Grupul coral „Song”, solist si dirijor Ioan Luchian Mihalea.
„Vis de dragoste” (prel. cântec american, vers. Ioan Luchian Mihalea) de pe albumul „Grupul Coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretat de Ioan Luchian Mihalea şi Cvintetul LUCHIAN.
„Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Grupul MINISONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
20181025_162327 Cover Layout 1100 CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
„Colindă de pricină” (Adrian Pop) – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – ne-am reamintit de un mare muzician – Ioan Luchian Mihalea şi am aniversat 70 de ani de la naşterea sa și 48 de ani de la crearea Grupului Coral SONG!
confesiune-oanta_23936700-640-tvr3-tvr-ro
„Să nu uităm niciodată că am fost fericiți împreună în lumina acestui mare suflet…”
„La mulţi ani cu sănătate!” – Grupul SONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
Ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare, până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele noastre şi toate gândurile bune!
P.S.: Mulțumesc Marinei Bădulescu și agerpres.ro pentru
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Remember ANDA CĂLUGĂREANU 75!
Publicat de Bogdan Dragomir,
24 octombrie 2021, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:44
Bun gasit la o nouă întâlnire cu muzica uşoară românească! Astăzi, la rubrica MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE aniversăm 75 ani de la naşterea îndrăgitei ANDA CĂLUGĂREANU – actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk !
Anda Călugareanu – „Portocala” (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) de pe albumul „80 de ani de muzică” Disc 4 – Prod. C – Radio Romania & P – 2008 Roton.
Anda Călugăreanu pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu (n. 24 octombrie 1946, Bucureşti – d. 15 august 1992) a fost o actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk, a fost un om de televiziune, a fost un om ce… „Nu obosea niciodată, nu se dădea bătută nici atunci când lacrimi grele îi ardeau obrajii şi sufletul” (Ioana Bogdan – realizator TVR). A avut șansa de a se face cunoscută prin prezentarea la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă. Aici a fost remarcată de Mircea Crișan care a insistat până tânăra pe jumătate armeancă a primit postul de solistă. Tot Crişan este cel care i-a propus numele de scenă Anda, pentru a evita cacofonia Anca Călugăreanu. „Să fi avut vreo 16-17 ani când s-a prezentat la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă”, îşi aminteşte comicul Mircea Crişan. Concursul fusese organizat de formă: comandantul ansamblului, colonelul Costoli, nu putea să-şi angajeze altfel fata, aspirantă la statutul de vedetă a muzicii. Când în comisie s-au discutat prestaţiile concurentelor şi a fost propus numele „pilei”, Crişan a protestat, amintindu-le colegilor de „una, Călugăreanu, o cântăreaţă care s-a prezentat precum cele profesioniste”. Deși în aparență, micuță și fragedă, era extrem de ambițioasă, tenace și încăpăţânată şi nu a renunţat la visul de a deveni actriţă cu patalama, în ciuda celor nouă eşecuri la examenul de admitere la Institutul De Arta Teatrală și Cinematografie. În anii ’60 Cornel Fugaru o alege ca solistă în formația Sincron și începe să aibă o carieră uimitoare în muzică. Prima apariţie mai importantă a fost cu formaţia Sincron, la Sala Palatului din Bucureşti, în anul 1965. A colaborat ani de-a rândul la evenimentele Cenaclului Flacăra.
Anda Călugăreanu – „Revino” (Cornel Fugaru/Liviu Tudor Samuilă) de pe albumul SYNCRON – CD 4 (1965-1966) – Copyright 1966 Cornel Fugaru.
O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a şi fost căsătorită, şi Florian Pittiş, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a fost unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii Române. „Leopoldina Bălănuţă a invitat-o să recite alături de ea la Teatrul Mic”, povesteşte Florian Pittis. Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scundă pentru Institut. A dat de nenumarate ori la institut şi de fiecare dată, era respinsă din cauza înălţimii. Dar nu s-a lăsat până n-a intrat, în 1984. “Orice i se întâmpla în viaţă, nu voia să se ştie că suferă. N-am văzut-o niciodată plângând. Extraordinar om, prieten, coleg, artist, soţie, mamă… Blestemul vieţii ei: întotdeauna a luat lucrurile de la capăt”, a consemnat pentru nemurire Florian Pittiş. De asemenea, rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu… din arhiva TVR.
A luat parte la numeroase festivaluri şi turnee în ţară şi peste hotare. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune. A participat la Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia – ediţia a VII-a (1972), unde a câştigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambaşu. (Wikipedia.org)
Anda Călugăreanu – „În rândul patru banca de la geam!” (Temistocle Popa/Mircea Block) de pe albumul „…frumoasele mele lalele” Melodii de Temistocle Popa – C&P 2001 Electrecord.
După 1990, recăsătorită cu Alexandru Medeleanu din 1986, părea că în sfârșit și-a găsit liniștea, şi-a împrumutat vocea personajului Oache din Filmul Maria Mirabela (regia: Ion Popescu-Gopo, 1981), iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda”, alături de păpuşa Omidée, dar …viaţa nu o iartă – avea cancer la plămâni și trecea prin chinuri groaznice. Ultima dorinţă a ei a fost „să facem în aşa fel încât lumea să n-o uite” (Alexandru Medeleanu). În ultimii ani de viaţă a fost chiar şi profesoară de actorie. Voia să imprime discuri speciale cu muzică pentru copii. Începuse deja să strângă materiale. Şi-ar mai fi dorit un disc cu muzică uşoară. Avea proiecte de emisiuni TV… Însă, aşa cum spunea I.L. Caragiale, „Norocul e prea puţin şi lumea prea multă”. Iar Anda Călugăreanu nu a avut norocul să mai trăiască. (Sursa: Jurnalul Naţional-Ediţie de colecţie/Anda Călugăreanu)
Anda Călugăreanu – „N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)” de pe albumul Ion Cristinoiu – „Te aşteaptă un om” (C&P 2000 Electrecord).
*****
Surse: wikipedia.org, Agenţia de Presă RADOR, arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Remember AUREL MANOLACHE 90!
Publicat de Bogdan Dragomir,
5 octombrie 2021, 13:44 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:46
Bun găsit la o nouă întâlnire cu mari artişti, muzicieni români şi creaţia lor artistică inegalabilă doar aici la Radio România Regional, pe www.www.radioromaniaregional.ro în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE!
Anul acesta, Maestrul AUREL MANOLACHE, „tataia copiilor” cum îl alintau cu drag participanţii la cel mai important festival muzical pentru copii din România în perioada 2001-2010, ar fi împlinit 90 de ani! În calitate de fost colaborator al Maestrului şi reprezentant al co-producătorului acestui festival din acea perioadă – Societatea Română de Radiodifuziune – dar şi în calitate de membru al juriilor de preselecţie a celor mai talentaţi copii din întreaga ţară, preselecţii organizate şi susţinute cu sprijinul Reţelei Studiourilor Regionale – Radio România Regional, îi aduc împreună cu colegii mei un sincer omagiu şi ne îndreptăm gândurile bune către sufletul său mare, profesionalismul său deosebit şi dorinţa nemărginită de a promova copiii talentaţi şi creaţia muzicală românească de calitate!
Vă oferim în minutele următoare, cu sprijinul colegei noastre Mona Vîlceanu de la Radio România Iaşi, ultimul interviu realizat cu Maestrul AUREL MANOLACHE înainte de trecerea în nefiinţă, în data de 7 martie 2010. (C & P 2010 Fonoteca de Aur RADIO ROMÂNIA).
Aurel Manolache
Aurel Manolache s-a născut pe 5 octombrie 1931, la Galați și a decedat pe data de 9 martie 2010. Trecerea sa în neființă a reprezentat o pierdere mare pentru Constanța, Aurel Manolache și regretatul său frate, Gelu Manolache, lăsându-și amprenta creatoare asupra orașului. În 1950, după absolvirea liceului, s-a angajat ca dirijor la Orchestra Populara “Valurile Dunării” din Galați (1950-52). A fost apoi dirijor la Ansamblul de Cântece și Dansuri al orașului Galați (1952-54), profesor suplinitor de muzică la școala Medie de Marină din Galați (1953-55), profesor la școala Metalurgică din Galați (1954-56), dirijor și director la Teatrul de Estradă din Galați (1954-56). În 1956 se mută la Constanța unde devine dirijor la Teatrul Marinei Militare din Constanța (1956-59), dirijor și șef de secție estradă la Teatrul de Stat din Constanța (1959-69), prim dirijor și director la Teatrul Fantasio din Constanța (al cărui fondator este) (1969-90). Aurel Manolache revine la conducerea Teatrului Fantasio din 2002, pentru încă doi ani, până la desființarea sa, în 2004. Aurel Manolache a fost și un apreciat compozitor de muzică ușoară. El a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în anul 1968.
„Ale tale” (muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru) este singura melodie interpretată în duet de cei doi monştri sacri ai muzicii uşoare româneşti: Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru. Varianta în limba spaniolă cântată de cei doi mari artişti pe scena Festivalului Internaţional Varadero (Cuba, decembrie 1967) a fost singura melodie care a purtat numele acestui eveniment şi i-a transformat pe Margareta Pâslaru şi pe Dan Spătaru în adevaratele vedete ale ediţiei din acel an. (http://margaretapaslaru-legendasimit.blogspot.ro/2011/01/margareta-paslaru-sapte-ani-la-rand-pe.html)
„Ale Tale” – muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru, interpreţi Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru, C & P – Electrecord.
Aurel Manolache a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia și cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A dirijat și numeroase spectacole și ediții ale Festivalului Național de Muzică Ușoară de la Mamaia. În anul 2001 Aurel Manolache a inițiat Festivalul “Mamaia Copiilor” (al cărui director general a fost în perioada 2001-2010) împreună cu compozitorul Dumitru Lupu (directorul artistic al festivalului). (https://ro.wikipedia.org/wiki/Aurel_Manolache).