Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Bulgaria găzduiesc până la finalul lunii februarie unul dintre exercițiile importante desfășurate în acest an de Alianța Nord-Atlantică. Steadfast Dart 25 este planificat de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și are rolul de a testa și antrena dislocarea operațională a forței de reacție Aliate în flancul estic al NATO, se arată în calendarul activităților Alianței pentru acest an. Exercițiul constă în planificarea și executarea unei operații multi-domeniu pentru a întări forțele aliate aflate deja pe teritoriul celor două țări. În total, vor participa aproximativ 10.000 de militari din nouă țări aliate, din toate categoriile de forțe terestre, aeriene, navale și pentru operații speciale. În România, secvențele de instruire vor avea loc în poligoanele Smârdan, Cincu, Bogata și Babadag. Forța de Reacție Aliată a fost creată la mijlocul anului trecut, în urma deciziilor luate la Summitul NATO de la Vilnius din 2023 și are rolul de a răspunde eficient la potențialele situației de criză în toate domeniile și tipurile de operații.
Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de acest fel au loc de cel puțin trei ori pe an, în județe diferite ale țării, până la zece județe. Ultimul a avut loc în toamna trecută, în județe învecinate, Vrancea și Vaslui. În mod normal, următoarele exerciții vor avea județe din alte regiuni geografice, cu un număr de unități variabil, din toate categoriile de forțe ale armatei. Sunt exerciții, din punctul nostru de vedere, perfect normale de instruire pe linie de mobilizare. Ele au avut loc în toată perioada României moderne. Trebuie să ne întoarcem la izvorul de drept al întregii legislații române, Constituția României. În Articolul 55 avem prevăzut faptul că fiecare cetățean român are dreptul să-și apăre țara.
Bulancea Cosmin: Sublocotenent Bulancea Cosmin, comandant pluton lunetiști în cadrul companiei comandă Batalion 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”. La MOBEX sunt instructor la atelierul de antrenament în condițiile ședinței de tragere. Le reamintim militarilor din rezervă locul din grupă, funcțiunile din grupă, ce au ei de făcut în cazul în care sunt mobilizați și, cel mai important, sincronizarea dintre militarii activi și militarii rezervişti. Nu este o mare problemă, pentru că militarii deja au fost instruiți și ei doar își reamintesc, sunt pregătiți, știu să tragă, este un mare avantaj, țintele cad și după atâția ani. Orice experiență este binevenită. Am discutat cu mai mulți ofițeri în rezervă, care mi-au dat sfaturi. Ei sunt fericiți că lasă ceva în urmă și m-au îndrumat.
Violeta Proșa (reporter): De ce infanterie, ci nu artilerie, parașutism, altceva?
Bulancea Cosmin: Infanteria mi s-a părut că mi se potrivește cel mai bine. Mi-a plăcut de mic. Calea asta am ales-o încă din școala gimnazială. Mi-au plăcut paradele, mi-a plăcut tehnica, tot ce a ținut de tactică. Îmi respect țara și cum spune și jurământul, mi-aș da viața pentru patrie.
Marica Cristian: Marica Cristian, din Galați, stagiu obligatoriu militar. Am prins când au venit americanii prima dată în România, la Mihail Kogălingeanu. În Constanța am făcut armata. Acolo am terminat. Este prima participare, pentru că acuma mi-a venit rândul. Cei de la CJ Galați au hotărât că trebuie să vin și eu și m-am prezentat. Este o nouă experiență. Au trecut 20 de ani de când n-am mai folosit uniformă, arme. Te ajută, te călește, ca bărbat, să fii puțin mai ordonat, să ai un stil de viață corect, să respecți anumite reguli în viață și poate și în căsnicie. Depinde de fiecare cum crede că merită să facă ceea ce a învățat în armată.
Violeta Proșa (reporter): Făcând o comparație între stagiul militar pe care l-ați satisfăcut și ceea ce ați văzut astăzi în unități, ce este acum față de ce era atunci? Cum vi se pare?
Marica Cristian: Este o diferență mare. Ținuta este altceva față de ce am prins eu când am făcut armata. Noi purtam de la unul la altul. Nu aveai ținută nouă, nu aveai bocanci noi. Dacă ţi se nimereau bocanci mai uzați, asta e, cu asta defilai un an de zile.
Violeta Proșa (reporter): Dacă va fi cazul să mai fiți chemat la astfel de exerciții, veți mai veni?
Cristian Marica: Dacă îmi permite sănătatea, am să revin cu drag.
Leuştean Costel: Plutonier-adjutant principal în rezervă Leuștean Costel. E un exercițiu de antrenament. A început cu prezentarea personalului, echiparea și deplasarea în poligonul Smârdan, unde vom executa o ședință de tragere cu armamentul de infanterie. Este prima participare la exercițiul MOBEX. Înțeleg că se vor face periodic și voi participa cu mare plăcere de fiecare dată. Cred că e o datorie de onoare să îți aperi patria, în primul rând, şi contextul actual obligă la o participare voluntară, mult mai serioasă și firească în același timp.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Publicat de prosavioleta,
12 februarie 2024, 19:55
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Alianța Nord-Atlantică desfășoară până pe 25 februarie exercițiul Dynamic Front 24, destinat instruirii trupelor de artilerie. Exercițiul este condus de Comandamentul 56 Artilerie al Forțelor Terestre Americane în Europa, iar manevrele au loc în Germania, Polonia, Spania și în România. Constantin Herțanu are detalii.
Constantin Hertanu (reporter): Dynamic Front parte din prima fază a celui mai mare exercițiu NATO desfășurat în acest an, Steadfast Defender. La antrenamente iau parte circa 1.000 de militari din 20 de țări aliate și partenere. Comandantul Comandamentului 56 Artilerie, generalul-maior Andrew Gainey, a declarat că exercițiul oferă ocazia consolidării cooperării printr-un proces continuu de pregătire și un schimb constant de idei. Ediția din acest an a exercițiului include pentru prima dată implicarea Comandamentului Corpului de Dislocare Rapidă al NATO din Spania pentru conducerea tuturor forțelor participante. România participă la Dynamic Front cu 100 de militari în Germania și în poligonul de la Smârdan.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): 10.000 de militari din România și din alte 12 țări aliate și partenere ai participă până pe 9 iunie la exercițiul „Saber Guardian 23”.
Antrenamentele cuprind deplasări în cadrul tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, paraşutări și acțiuni cu specific medical, de evacuare și tratament al răniților.
Ceremonia de deschidere a exercițiului a avut loc luni, în poligonul Smârdan, din județul Galați, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr.
Angel Tîlvăr:Este un exercițiu important pentru noi, un exerciţiu care să dezvolte capacitatea de a opera împreună.
Acest gen de exerciții reprezintă un lucru obișnuit pentru Alianţă, dar contextul în care ne află face ca ele să capete o importanță deosebit pentru că este vital pentru noi ca mesajul pe care îl dăm cetățeni să fie acela că Armata României își face datoria, că militarii români sunt pregătiți și că avem echipamentele necesare unei țări care să poată garanta cetăţenilor ei o formă de normalitate pe care ne-o dorim cu toții.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Principalele secvențe ale exercițiului se desfășoară în poligoanele de la Cincu, Smârdan, Babadag, Capu Midia, în Baza Aeriană de la Mihail Kogălceanu și în raioane de instruire din zona localităților Slobozia, Bordușani, Vărsătura și Frecăței. „Saber Guardian” este cel mai complex exercițiu multinațional de instruire din acest an.
Am aflat că la generalul locotenent Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite: Astfel de exerciții nu sunt o noutate; o tradiție de 10 ani ne-a dus la un complex de factori prin care noi am reușit să ne demonstrăm capabilitatea de operativitate, capabilitatea de integrare cu celelalte țări, ne-a dus către o diversificare și o amplificare a obiectivelor de instruit și de asemenea a audienței de instruit.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): „Saber Guardian 23” este integrat în complexul de exerciții Defender, planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii în Europa.
900 de militari români și americani, cu peste 70 de mijloace tehnice s-au instruit în comun, în perioada 2 la 10 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre Române, din Smârdan, în cadrul exercițiului “Justice Eagle 22.1”.
Acesta a fost organizat de Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” și s-a desfășurat în baza unui scenariu unic, imaginar, dar adaptat amenințărilor operaționale posibile.
Tragerile de luptă s-au executat cu tancuri T-55, transportoare amfibiu blindate TAB-77, vehicule de luptă „Bradley” și transportoare blindate Stryker.
Militarii americani provin din detaşamentele dislocate în România ca parte a măsurilor de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive în regiunea Mării Negre.
Comandantul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești”, colonel Adrian Costaru, ne-a prezentat situația din poligon și a oferit detalii în legătură cu acest exercițiu:
Militarii români prezenți la exercițiul “Justice Eagle 22.1” au făcut parte din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” (Batalionul 341 Infanterie “Constanța”, Batalionul 911 Infanterie “Capidava”, Batalionul 912 Tancuri, “Scynthia Minor”, Batalionul 114 Tancuri “Petru Cercel” și Batalionul 168 Sprijin Logistic “Pontus Euxinus”.
La exercițiu a asistat și un grup de aproximativ 40 de studenți de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați.
Despre experiența trăită într-un poligon militar, trei dintre studenții prezenți ne-au împărtășit opinia lor despre cele văzute în poligonul Smârdan.
Alexandru Ciubotaru:Mi-a plăcut că s-au coordonat foarte bine și faptul că armata americană a adus tehnică militară modernă la Galați.
Daniela Lungeanu:Am fost foarte încântată și eram sigură că voi descoperi alte lucruri noi față de cele pe care le știam deja, despre ce se întâmplă într-un poligon.
Sunt la primul contrac ca rezervist voluntar și sunt impresionată și mândră de tot ceea ce înseamnă armata.
Gabriel Silion:Este o experiență ieșită din comun, deoarece nu te întâlnești în fiecare zi cu un soldat al unei armarte mari cum este cea a Statelor Unite, să porți un mic dialog… Fără doar și poate aș mai participa la un eveniment de acest gen.
Exerciţiul multinaţional „Justice Eagle” se desfăşoară anual pe teritoriul României şi are ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate membre ale NATO, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent şi dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale.
Reportajul a fost realizat de Gabriel Stan, de la Jurnal Militar Radio România Actualități.
Au fost în această săptămână în armată două aniversări importante: arma chimică, așa cum a fost ea înființată acum 98 de ani, actuala CBRN – o să vă spun imediat despre ce e vorba – și Poliția Militară înființată acum 31 de ani.
Avem două interviuri, unul de la Huşi, unul de la București.
Până atunci, vreau să consemnăm apariția cărții colegului nostru Radu Dobrițoiu, o carte despre bătălia de la Nassiriyah, în noaptea de 14 spre 15 mai 2004, alături de brigada italiană din care făceau parte trupele românești din sudul Irakului, participau la cele mai puternice lupte cu milițiile clericul radical Muqtada al-Sadr.
În Nassiriyah, aproximativ 500 de insurgenți din armată Mahdi se confruntau cu Brigada „Ariete”, cu aproximativ 2.500 de militari dintre care două mii de luptători, iar dintre aceștia aproximativ 530 erau români.
Într-o ediție viitoare vom realiza un interviu despre această carte. Este o apariție eveniment, cu un format destul de rar. Este o carte document din teatrul de război și vă promit că în ediţiile viitoare vom avea un interviu exclusiv despre această carte.
Revenind la ce vă spuneam mai devreme. Astăzi, 15 mai, chiar astăzi se împlinesc 98 de ani de la înființarea armei chimice în Armata Română.
Am fost la Huși săptămâna asta, unde am vorbit cu comandantul Batalionului 202 Apărare Chimică Biologică Radiologică și Nucleară Intervenție la Dezastre „Gheorghe Teleman”, așa se numește batalionul, dar eu aici vă explicăm că CBRN înseamnă apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară.
Îl ascultăm pe locotenent colonelul inginer Cristinel-Florin Girigan, comandantul batalionului de la Huși.
Locotenent Colonel Cristinel-Florin Girigan: Apărarea CBRN este o armă de sprijin de luptăm, pregătită să asigure sprijinul pe linie de apărare CBRN eșalonul superior și unităților subordonate al cărui scop este să asigure libertatea de acțiune și capacitatea operațională a acestora.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Este exact ce se întâmplă chiar în aceste zile în România, în aplicațiile importante internaționale. Aveți oameni chiar în Smârdan. Am ascultat mai devreme în rubrica de actualitate ce se întâmplă în săptămâna asta în Smârdan. Acolo aveți oameni care vin în suportul luptătorilor.
Locotenent Colonel Cristinel-Florin Girigan: Dar așa este. În ultima vreme nici o aplicație nu se desfășoară fără sprijinul celor din domeniul apărării CBRN și doresc pe această cale să le mulțumesc subordonaților mei care sărbătoresc această zi importantă din arma apărare CBRN, 15 mai, așa cum știu ei cel mai bine, în poligoanele patriei.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Înțeleg că au venit în dotare lucruri noi, cum ar fi o mască de gaze specială, care nu este chiar similară cu acea mască de gaze pe care cu toții o știm.
Locotenent Colonel Cristinel-Florin Girigan: Da, așa este. Lucrurile evoluează spre bine. Am primit tehnică nouă, m[şti contra gazelor de ultimă generație complete de protecție și așa cum am citit și din presă urmează să primim tehnică nouă, care să ne ajute să ne îndeplinim misiunile.
Echipamente de apărare CBRN este foarte important să le avem la ultimă generație, pentru că este în joc viața oamenilor. Trebuie să asigure toate condițiile necesare protecție acestora.
În primul rând vreau să le mulțumesc celor care se află la datorie în poligoane și de asemenea să le urez tuturor chimiștilor militari La mulți ani, multă sănătate și numai împliniri atât pe plan profesional, cât și pe planul familial.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Tot în 15 mai, dar în 1990, a fost înființată poliția militară, un interviu pe cale pe care l-a realizat Cornelia Mihăilă cu șeful secției poliție militare din Statul Major al Forțelor Terestre, colonelul Cristinel Ristea.
Șeful secției poliție militare Cristinel Ristea (Statul Major al Forțelor Terestre): În anul 1990, după înlăturarea regimului comunist, Ministerul Apărării Naționale a considerat ca este necesară înființarea structurilor de poliție militară.
Astfel au luat ființă structuri de poliție militară în garnizoana Bucureș Batalionul 265 Poliție Militarti,ă, o structură emblematică a Armatei Române, pe urmă companii de poliție militară în garnizoanele Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Buzău, Craiova și Constanța.
Am participat în toate teatrele de operațiuni în care a participat Armata României după 1990, atât în Bosnia Herțegovina și Kosovo, dacă e să ne referim la teatrele de operații din Balcani, în Irak și în Afganistan.
În acest moment mai avem un detașament de poliție militară în Afganistan în baza militară Bagram. Pe teritoriul național, după cum bine știți, se desfășoară o suită de exerciții integrat într-un exercițiu Dacia 21 LIVEX.
Vreau să mulțumesc participanților la trafic pentru că ne sprijină în desfășurarea în condiții de siguranță a deplasării, probabil au observat atât pe Facebook, cât și la televizor sau la radio detalii privind tranzitul forțelor militare străine care participă la aceste exerciții naționale.
Sunt 31 de ani de la înființarea structurilor de poliție militară, sunt niște ani ai maturității. Le urez La mulți ani, sănătate și toate cele bune alături de cei dragi!
Cristian Dumitrașcu (realizator): Îi mulțumim colonelului Cristinel Ristea și la mulți ani polițiștilor militari. Închei cu trei aniversări. A fost o săptămână, în istoria noastră a fost o săptămână prolifică, închei cu trei zburători.
Să zicem Tudor Greceanu, mare aviat, unul dintre marii piloți de vânătoare pe care i-am avut în Al Doilea Război. S-a născut în 13 mai 1917, căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu s-a născut în 17 mai 1912 la Colonești și, evident, zborul lui Dumitru Prunariu de acum 40 de ani. Sunt Cristian Dumitrașcu.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Reacția militarilor polonezi după ce au oferit primul ajutor unor civili în drumul spre Smârdan: “Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!”
Publicat de Gabriel Stan,
10 mai 2021, 16:12 / actualizat: 10 mai 2021, 17:42
Reacția militarilor polonezi după ce au oferit primul ajutor unor civili în drumul spre Smârdan: “Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!”
Joi, 6 mai, un convoi al contigentului polonez ce se afla în România pentru excerțitul tactic Justice Sword 21 / Dacia Livex a oprit în zona locatății Bărgău (la aproximativ 20 de kilometri nord de Slobozia) în dreptul unui accident ce s-a petrecut pe drumul pe care ei îl aveau de parcurs din Craiova până la poligonul din Smârdan, locul de desfășurare al activităților militare.
Echipajul medical polonez a oferit primul ajutor oamenilor implicați în accident până la sosirea echipelor de ambulanță și poliție din cadrul localității.
Despre acest subiect, ofițerul de presă al detașamentului polonez aflat în România, Darius Szeleg, ne-a oferit informații detaliate despre reacția promptă pe care au avut-o în acel moment dificil.
“Misiunea noastră este de proteja oamenii indiferent de moment!” Căpitan Darius Szeląg (ofițer de presă al detașamentului Polonez).
Căpitan Darius Szeląg (ofițer de presă al detașamentului Polonez):„Prezența noastră în România a început în 2017, după declarația NATO, iar misiunea PMC (Polish Military Contingent – Contingentul Militar Polonez) în principal a început în luna ianuarie a acestui an și se va întinde pe durata a 6 luni, undeva până în luna August, anul curent.
Misiunea noastră este de a stopa potențialii inamici ce ar putea intra pe teritoriul țării, într-un exercițiu comun realizat în România.
Acest contingent este necesar ambelor țări ținând cont de faptul că anul acesta participăm la cel mai mare exercițiu militar al armatei, din România.
Evenimentul la care am luat parte în România s-a petrecut pe data de 5 mai, în jurul orei 18:00. Convoiul nostru se îndrepta din Craiova spre Smârdan, iar accidentul s-a petrecut la 20 de kilometri nord de Slobozia.
Grupul nostru a observat câteva mașini care s-au lovit pe marginea drumului, credem noi, din cauza neadaptării vitezei.
A fost o ciocnire a mașinilor civile, iar prima reacție a convoiului a fost de a se opri și a vedea ce s-a petrecut…dacă există victime, sau doar avarii.
Comandantul convoiul a solicitat oprirea acestuia pentru a acorda primul ajutor. A împărțit în două coloana, partea principală și-a continuat drumul, iar două mașini medicale s-au oprit pentru a interveni.
Reacția a fost promptă verificând în primul rând starea victimelor și apoi condițiile autovehicolelor…la prima vedere, starea oamenilor implicați în accident era bună, iar din informațiile pe care le dețin, aceștia au fost transferați la cel mai apropiat spital din localitate pentru alte analize și verificări amănunțite.
Intervenția paramedicilor convoiului a durat aproximativ 13 minute, timp în care au verificat starea de sănătate a victimelor, în timp ce Poliția Militară a contactat serviciul local de ambulanță, pompieri și Poliția Română.
Nu este prima oară când oferim ajutor cetățenilor civili în România. Doi soldați din garnizoana noastră au luat parte cu ceva luni în urmă la salvarea unui cetățean care căzuse în mijlocul străzii și se află într-o stare deteriorată.
Acesta a fost dus pe marginea drumului unde i s-a oferit primul ajutor, iar acolo am solicitat suport poliției locale și al serviciului de ambulanță.
Soldații noștri sunt instruți periodic să ofere primul ajutor indiferent de situație, mai ales pe timp de pace, atunci când nu suntem în misiuni sau pregătiri militare.
Suntem soldați, dar așa cum știți, pe timp de pace servim patria indiferent de situație, nu doar în misiuni militare cât și civile, prin protejarea cetățenilor. Consider că, și nu este doar părea mea, pe timp de pace, misiunea nostră este de a proteja oamenii”.
Justice Sword 21 este un exercițiu tactic, de tip LIVEX (exercițiu tactic întrunit, cu trageri reale), ce are ca principal scop de a îmbunătății capacitatea structurii de planificare, conducere și desfășurare acțiunii de luptă în contextul multinațional și întrunit, folosind un scenariu fictiv.
În perioada 4-19 mai 2021 la acest exercițiu participă peste 2.000 de militari și aproximativ 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă în cadrul Forțelor Terestre Române, la Centrul Secundar pentru Luptă Smârdan, pentru verificarea capacității de luptă și reacție a structurilor incluse în pachetul unic de forțe, puse la dispoziție de NATO.
Urmăriți un interviu realizat de Gabriel Stan în colaborare cu Edi Nicola, corespondent Jurnal Militar Craiova.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
2 martie 2017, 15:10 / actualizat: 7 martie 2017, 10:05
UNIUNEA ETNICILOR ROMÂNI DIN BULGARIA în colaborare cu Casa de Cultură „Sf Teofana Basarab” din Vidin, Societatea Culturală a Vlahilor organizează vineri, 3 martie 2017, o manifestare culturală complexă dedicată comemorării ostașilor români și a celor căzuţi pe câmpul de luptă de la Smârdan şi Vidin pentru eliberarea Bulgariei. La manifestări vor lua parte lideri ai comunităţii româneşti din Bulgaria, România şi Serbia, istorici, sociologi, jurnalişti, oameni politici, membri ai corpului diplomatic ai Ambasadei Române din Sofia, profesori universitari, studenţi. Manifestraea va debuta cu depunerea de coroane de flori la Monumentul de la Smârdan în memoria eroilor, urmată de defilare pe traseul Muzeul „Konac” – Piaţa „Bdinti”. Momentul culminant va consta în Ceremonia oficiala si depunerea de coroane de flori la monumentul din Piaţa „Bdinti”.
Informaţiile ne-au fost transmise de dr. Ivo Filipov Gheorghiev, Preşedintele „AVE”Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.
A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.