Ascultă Radio România Regional Live

Sea Breeze 21

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 27 iulie 2021, 13:04

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria” s-a întors joi, 22 – douăzecișidouă iulie, în Portul Militar Constanța, după încheierea misiunii internaționale pe care a executat-o, în perioada 1 – 21 iulie, ca parte a grupării navale permanente SNMG-2 – Standing NATO Maritime Group Two.

Pe durata celor trei săptămâni, nava militară românească a participat, în apele internaționale ale Mării Negre, la exercițiile multinaționale „Sea Breeze 21”, organizat de forțele navale ale Ucrainei și cele ale Statelor Unite ale Americii și „Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei.

Cum a decurs misiunea pentru cei 240 de marinari militari români ne spune comandorul Adrian Gobjilă, comandantul Fregatei „Regina Maria”.

Comandorul Adrian Gobjilă: Am desfășurat multiple exerciții de apărare antiaeriană cu participarea a numeroase platforme aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei și Bulgariei. Misiuni de luptă la suprafață împotriva unor nave de luptă de patrulare din Grecia, România, Bulgaria.

Am executat misiuni de interdicție maritimă cu forțele de scafandrii și un exercițiu de fastrow cu inserție la bordul Fregatei Regina Maria. Misiunea din Marea Neagră s-a terminat.

Ne pregătim pentru următoarea misiune în arealul Mării Mediterane cu alte noi provocări.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la înființarea Brigăzii 15 Mecanizată din Polonia, militarii Grupului Multinațional de Luptă au primit vizita unor elevi de liceu, prilej cu care au organizat o prezentare de tehnică, în vederea familiarizării tinerilor cu rolul și misiunile pe care Grupul Multinațional le are de îndeplinit.

Cu aceeași ocazie, pe unul din lacurile din apropierea localității Giżycko, a fost organizată și o competiție sportivă de caiac-canoe. Cum a fost pentru militarii detașamentului românesc de apărare antiaeriană, rotația a noua, ne spune locotenent Mădălina Boboc.

Locotenent Mădălina Boboc: Militarii au fost implicați să le arate tinerilor cât mai multe…și le-au prezentat principalale echipamente și categorii de armament pe care le întrebuințează în luptă. Pentru mulți dintre elevi a fost o experiență unică.

Militarii detașamentului au fost invitați la o competiție sportive de caiac-canoe și volei pe plajă. Vremea a fost excelentă, astfel că cei 7 kilometrii pe care participanții i-au avut de parcurs la proba de canoe au fost prea puțini. Toți coechipierii s-au bucurat pe deplini și au avut posibilitatea de a lega noi prietenii.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Cu un rol strategic în menținerea securității în Balcanii de Vest, misiunea NATO KFOR reprezintă una din principalele forțe de stabilitate din Kosovo, aducând contribuții remarcabile în ce privește facilitarea integrării euro-atlantice în regiune.

Cei aproximativ 3.500 de militari din 27 de țări ajută la menținerea unui mediu sigur prin sprijinirea efortului umanitar internațional și asigurarea siguranței și a ordinii publice. Dintre aceștia, 51 de militari sunt români,deținând funcții cheie de stat major în cadrul comandamentului NATO.

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:46

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Magia sărbătorilor de iarnă s-a simțit în fiecare colț de lume în care acționează militarii români....

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale miercuri, 11 decembrie 2024, 08:42

Misiuni Internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Pe 2 decembrie s-au împlinit 20 de ani de când a fost lansată misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și...

Misiuni Internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 13 iulie 2021, 11:38

Edi Nicola (realizator rubrică): România a găzduit la Baza 90 Transport Aerian Otopeni, comandor aviator Gheorghe Bănciulescu, operaţiunea militară Resolute Support Retrograde, care a avut ca scop redislocarea trupelor şi materialelor din Afganistan către Europa pentru ţările membre ale programului „Unităţi multinaţionale de transport strategic”.

În acest sens, grupul de transport aerian strategic din Baza Aeriană Pápa, din Ungaria, a executat un pod aerian între Baza 90 Transport Aerian Otopeni, folosită ca nod, şi alte trei aeroporturi militare din Afganistan – Bagram, Mazar i Sharif, Kabul – pentru redislocarea trupelor, echipamentelor şi materialelor în Europa.

Operaţiunea Resolute Support Retrograde are dublă însemnătate istorică, în primul rând fiind cea mai mare operaţiune de tip pod aerian şi, în al doilea rând, a contribuit la retragerea trupelor şi a materialelor din Afganistan. după 20 de ani de luptă.

Cu detalii, comandorul Gabriel Movileanu, comandantul Grupului de Sprijin al Bazei 90 Transport Aerian Otopeni:

Comandorul Gabriel Movileanu: Pentru această operaţiune, Baza 90 a pus la dispoziţie platformele pentru parcarea aeronavelor C-17 şi a asigurat dirijarea la sol a acestora.

De asemenea, spaţiile de lucru pentru echipele grupului de transport greu de la Pápa, din Ungaria, care au asigurat pregătirea şi executarea misiunilor şi mentenanţa aeronavelor.

Baza 90 a utilizat un nou terminal de pasageri şi materiale, dat în exploatare în cursul acestui an, lucru care a ajutat mult buna desfăşurare a activităţilor.

Edi Nicola (realizator rubrică): Forţele Navale Române au participat în perioada 28 iunie – 10 iulie la exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 21”, organizat de Forţele Navale ale Statelor Unite ale Americii şi cele ale Ucrainei în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioanele de instrucţie terestre din zona Odesa.

Corveta contraamiral „Horia Macelariu” a plecat din Portul Militar Mangalia şi a luat cap compas Portul Odesa din Ucraina, unde a acostat, alături de alte nave militare străine participante la „Sea Breeze 21”.

Căpitan comandor Gabriel Lungu, comandantul corvetei contraamiral „Horia Macelariu”:

Căpitan comandor Gabriel Lungu: În timpul exerciţiului am executat respingerea ambarcaţiunilor rapide de suprafaţă, reaprovizionare de mare, remorcajul unei nave avariate cu defecţiuni la sistemul de propulsie, respingerea aviaţiei inamice şi căutarea, descoperirea, indentificarea, urmărirea şi atacul submarinului.

Edi Nicola (realizator rubrică): Cea de-a doua navă militară, care a reprezentat Forţele Navale Române la exerciţiul din Ucraina, a fost fregata „Regina Maria”, cu un elicopter IAR-330 Puma Naval, ambarcat la bord.

Fregata a executat o serie de exerciţii în comun cu fregata neerlandeză „Eversten”, după care s-a integrat în gruparea navală permanentă a Alianţei Nord-Atlantice care operează în Marea Neagră şi a participat la exerciţiul „Sea Breeze 21” din Ucraina. Comandor Adrian Gobjilă, comandantul fregatei „Regina Maria”:

Comandor Adrian Gobjilă: „Sea Breeze 21” este cea mai mare participare din istoria exerciţiilor. De asemenea, are o înseamnătate deosebită, pentru că deschiderea s-a suprapus cu Ziua Forţelor Navale Ucrainene, precum şi Ziua Statelor Unite. Reacţia Federaţiei Ruse a fost semnificativă, cu un număr crescut de nave, care au monitorizat acest exerciţiu.

Edi Nicola (realizator rubrică): Contingentul românesc aparţinând Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov”, din Focşani, îşi continuă misiunea în Polonia. Artileriştii vrânceni participă la exerciţii şi activităţi de instruire, alături de militarii americani, polonezi, britanici şi croaţi, în cadrul cărora sunt testate şi validate tehnicile, tacticile şi procedurile exersate pe terenul de instrucţie. Locotenent Mădălina Boboc, ofiţerul de informare şi relaţii publice al detaşamentului:

Locotenent Mădălina Boboc: Timp de două zile, secţiile de tragere au exersat tactici şi proceduri specifice privind deplasarea pe terenuri greu accesibile, au avut posibilitatea de a pune în practică schemele de manevră şi s-au antrenat la îmbunătăţirea baremelor, pentru a fi gata de luptă în cel mai scurt timp.

Toate eforturile şi experienţa dobândintă ne-au ajutat să desfăşurăm un exerciţiu integrat şi sincronizat, astfel încât să ne putem pune în valoare toate capabilităţile de care dispunem.

Edi Nicola (realizator rubrică): Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită la Forţa Kosovo, condusă de NATO, unde s-a întâlnit cu comandantul KFOR, generalul-maior Franco Federici.

Personalul din 27 de naţiuni, care au contribuit cu trupe şi directorul echipei NATO de consiliere şi legătură, generalul de brigade Jörg Rüter, Mai multe amănunte în ediţia viitoare a „Jurnalului militar”.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:46

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Magia sărbătorilor de iarnă s-a simțit în fiecare colț de lume în care acționează militarii români....

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale miercuri, 11 decembrie 2024, 08:42

Misiuni Internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Pe 2 decembrie s-au împlinit 20 de ani de când a fost lansată misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și...

Misiuni Internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale

Exercițiul “SEA BREEZE ‘21”

Exercițiul “SEA BREEZE ‘21”

Publicat de prosavioleta, 6 iulie 2021, 14:45

Andreea Popescu (realizator rubrică): Bun găsit! Forţele Navale Române participă între 28 iunie şi 10 iulie la Exerciţiul Multinaţional „Sea Breeze 21”, organizat de Forţele Navale ale SUA şi cele ale Ucrainei în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa. Ţara noastră este reprezentată de fregata „Regina Maria”, având un elicopter IAR-330 PUMA Naval ambarcat la bord, corveta „Contraamiral Horia Macelariu” şi peste 300 de marinari militari.

Contraamiral Mihai Panait, Șeful Statului Major al Forţelor Navale: Marea Neagră este o regiune importantă pentru păstrarea echilibrului. Este important să menţinem libertatea de navigaţie în apele internaţionale, în conformitate cu procedurile operaţionale şi cu legislaţia internaţională în vigoare. „Sea Breeze 21” este determinant pentru dezvoltarea unui cadru de interoperabilitate la nivelul alianţei euroatlantice şi este important şi pentru membrii NATO, dar şi pentru membrii PFP – partenerii noştri din Marea Neagră, Ucraina şi Georgia – să fie prezenţi, să participe în aceste exerciţii, să planifice, să conducă şi să încerce să îşi ridice nivelul de interoperabilitate de la procedurile pe domeniul naval, pe domeniul maritim până la procedurile Joint sau inter-agenţii.

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Stiri - AM luni, 20 ianuarie 2025, 16:57

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale va lansa în 2025 12 programe majore de înzestrare pentru care va plăti, în...

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Stiri - AM luni, 20 ianuarie 2025, 16:44

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și-a extins prezența, cu efective și tehnică militară, la încă două grupuri de luptă ale NATO...

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA
Stiri - AM luni, 20 ianuarie 2025, 16:25

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării Angel Tîlvăr s-a întâlnit marți, la București, cu James O’Brien, asistentul pentru...

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA
O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:50

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În baza aeriană de la Ramstein a avut loc joi o nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina....

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:40

Sistemele Patriot vor ajunge în România în intervalul 2027-2029

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Pentagonul a atribuit companiei Raytheon Technologies un contract în valoare de aproape un miliard de dolari...

Sistemele Patriot vor ajunge în România în intervalul 2027-2029
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:20

Exercițiul Steadfast Dart 25

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Bulgaria găzduiesc până la finalul lunii februarie unul dintre exercițiile importante...

Exercițiul Steadfast Dart 25
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:10

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din Produsul Intern Brut, cel mai mare procent...

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:00

MApN intenționează să crească efectivele armatei

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale intenționează să crească efectivele armatei până la 100.000 de persoane,...

MApN intenționează să crească efectivele armatei