Ca de fiecare dată, vă întâmpin cu același „bun găsit”, în acest spațiu dedicat inspirației pentru tot ceea ce reprezintă frumusețea vieții.
Vă propun o porție, de fapt chiar două, de răsfăț cu uleiuri naturale ale căror secrete vor fi dezvăluite de Elena Papuc și Andreea Rădulescu.
Ele au descopeit că sănătatea și bucuria vieții, de multe ori, sunt asociate, mai mult sau mai puțin conștient, cu dragostea pentru natură.
De altfel, nu o dată ne-am dorit să simțim și să ne încărcăm de mirosul pădurii cu tente de pin sau brad, de aroma plantelor și a florilor, să profităm de beneficiile recunoscute, oferite de natură.
Undeva, în Valea Nucului, comuna Berca, am aflat povestea unei buzoience – Elena Papuc, care a descoperit beneficiile uleiurilor esențiale extrase din plante. Și-a amenajat un mic laborator artizanal, a combinat cele mai bune ingrediente, bazându-se pe experiența profesională acumulată în străinătate, și a împachetat propriile produse 100% naturale sub marca Păpușa Cosmetics.
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Foto: Camelia Teodosiu
Săpunuri ecologice, uleiuri parfumante, creme naturale, ne provoacă să ghicim aromele de lavandă, cimbru, scorțișoara, gălbenele…
Nefiind siguri de răspunsul corect, o rugăm pe Elena Papuc să ne spună care sunt ingredientele de bază ale produselor românești Păpușa cosmetics.
Rețetele acestor produse au fost omologate și încet, încet, Elena Papuc a devenit un nume care poate da sfaturi de încredere privind utilizarea produselor naturiste.
Același interes devenit pasiune pentru produsele naturiste, bazate pe uleiuri esențiale, l-am întâlnit și la Andreea Rădulescu – care, după o experiență de peste 20 de ani în domeniul farmaceutic, a dezvoltat un concept propriu devenit marcă a produselor CredNatura.
Foto: Andreea Rădulescu
Foto: Andreea Rădulescu
Foto: Andreea Rădulescu
Foto: Andreea Rădulescu
Foto: Andreea Rădulescu
Foto: Andreea Rădulescu
Andreea ne împărtășește că esența vieții este iubirea, pentru că din iubire se nasc vieți, visuri, misiuni și pasiuni. Iar Dumnezeu, din marea Lui grijă față de noi, oamenii, ne-a lăsat moștenire cea mai frumoasă formă de iubire, natura!
Mereu s-a gândit că a fost binecuvântată să aibă o misiune atât de frumoasă – aceea de a-i inspira pe oameni să se iubească, să strălucească, să aibă încredere în ei…să se simtă parte din Universul viu pe care îl onorează cu fiecare pas făcut prin iarba proaspătă de vară, prin fiecare inspirație a aerului parfumat de primăvară, prin fiecare privire îndreptată spre cerul înstelat.
Despre CredNatura, Andreea Rădulescu ne spune că este o poveste autentică, 100% românească, care s-a născut după 20 de ani de învățare, testare și aprofundare în domeniul farmaceutic. A fost un pas natural către împlinirea misiunii pe care consideră că o are. Este modul prin care își exprimă iubirea față de oameni și de mediul înconjurător, sub forma produselor cosmetice naturale, create cu bucurie, responsabil, în serii limitate și care au la bază extracte naturale din plante, uleiuri esențiale și unturi fine. Cea mai simplă și curată formă de recunoștință față de darurile pământului
Așadar, pășim într-o călătorie magică, în care natura ne va ghida pașii către sănătate, frumusețe și fericire prin uleiurile esențiale naturale.
Un nou raport al ONU arată că sănătatea femeilor și a copiilor a avut de suferit în întreaga lume, întrucât consecințele conflictelor, ale pandemiei de COVID-19 și ale crizei climatice converg cu efectele devastatoare asupra viitorului copiilor, tinerilor și femeilor.
Datele prezentate în raport indică un regres critic al tuturor măsurilor majore luate pentru bunăstarea copiilor și al multor indicatori esențiali ai Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
De la ultimul Raport de progres Every Woman Every Child(Fiecare femeie, fiecare copil), publicat în 2020, insecuritatea alimentară, foametea, căsătoriile în rândul copiilor, riscurile privind actele de violență comise de partener, precum și depresia și anxietatea adolescenților s-au accentuat.
Aproximativ 25 de milioane de copii au rămas nevaccinați sau nu au fost vaccinați conform schemelor complete de imunizare, cu 6 milioane mai mult decât în 2019, ceea ce sporește riscul de a contracta boli mortale sau invalidante.
Milioane de copii au fost privați de participarea școlară în timpul pandemiei, mulți pentru o perioadă de timp care a depășit un an, pe când aproximativ 80% dintre copiii din 104 state și teritorii s-au confruntat cu pierderi în învățare din cauza închiderii școlilor. De la începutul pandemiei, 10,5 milioane de copii și-au pierdut un părinte sau un îngrijitor din cauza COVID-19.
„Promisiunile pe care nu le-am respectat au la bază eșecul nostru în a rezolva inegalitățile profunde care au condus la crize mondiale, de la pandemia de COVID-19 până la conflicte și urgențe climatice. Raportul descrie consecințele acestor crize asupra femeilor, copiilor și adolescenților, de la rata mortalității materne la pierderile din învățământ și până la malnutriție severă”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.
Raportul prezintă dovezi multiple care arată că șansele copiilor și adolescenților de a duce o viață sănătoasă depind în mod esențial de locul nașterii lor, expunerea la conflict și contextul economic al familiilor lor. De exemplu:
Un copil născut într-o țară cu venituri mici are, în medie, o speranță de viață la naștere de aproximativ 63 de ani, spre deosebire de 80 de ani într-un stat cu venituri ridicate. Acest decalaj devastator de 17 ani s-a modificat insuficient în ultimii ani. În 2020, 5 milioane de copii au murit înainte de a împlini 5 ani, în mare parte din cauze care pot fi prevenite sau tratate. În același timp, majoritatea deceselor materne, ale copiilor și ale adolescenților și a nașterilor de copii morți sunt concentrate în doar două regiuni: Africa sub-sahariană și Asia de Sud.
Peste 45 de milioane de copii s-au confruntat cu malnutriție acută în 2020, o afecțiune care le amenință viața și care îi face pe copii vulnerabili în fața întârzierilor de dezvoltare și a bolilor. Aproape trei sferturi dintre acești copii trăiesc în state cu venituri medii inferioare. În 2020 un număr copleșitor de 149 de milioane de copii sufereau de retard de creștere. Africa este singura regiune în care numărul copiilor cu retard de creștere a sporit în ultimii 20 de ani de la 54,4 milioane în 2000 la 61,4 milioane în 2020.
Primele șase țări cu cele mai mari cifre de persoane strămutate intern, Afghanistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Sudan, Republica Arabă Siriană și Yemen se numără și printre primele 10 state afectate de insecuritate alimentară.
O femeie din Africa sub-sahariană are o probabilitate de 130 de ori mai mare să moară din cauze care țin de sarcină sau de naștere decât o femeie din Europa sau America de Nord. Serviciile de îngrijire pre și post natală și de asistență calificată la naștere sunt departe de a fi accesibile tuturor femeilor din statele cu venituri mici și medii, expunându-le riscului decesului și dizabilităților.
Milioane de copii și familiile lor se confruntă cu o stare precară a sănătății fizice și mintale în urma dezastrelor umanitare recente din Afghanistan, Etiopia, Pakistan, Somalia, Ucraina și Yemen. În 2021, un număr record de 89,3 milioane de persoane din întreaga lume au fost alungate din propriile case de război, violență, persecuție și abuzuri asupra drepturilor omului.
Raportul face apel către comunitatea globală pentru a corecta această traiectorie devastatoare și pentru a respecta promisiunile făcute femeilor, copiilor și adolescenților în enunțul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Același raport recomandă în mod special statelor să continue investițiile în servicii de sănătate, pentru a aborda toate crizele și precaritatea alimentară și pentru a împuternici femeile și tinerii din întreaga lume.
Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu, relatează The Indepenent marţi.
O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a examinat date colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare şi s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59.
Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%.
Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.
Cercetări anterioare au evidenţiat asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare, însă acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm şi nu durata somnului.
Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.
Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.
Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.
Cu toate acestea, aceste date indică doar o corelaţie între ora de culcare şi bolile de inimă şi nu sunt suficiente pentru a demonstra că orele de culcare târzii sau timpurii cauzează apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.
Jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 şi 24 de ani (Generaţia Z) ar încheia o asigurare pentru spitalizare cauzată de boală sau accident, în timp ce aproape un sfert (23%) dintre persoanele incluse în această categorie au deja o asigurare de viaţă, relevă rezultatele unui studiu publicat luni.
Conform cercetării, şapte din zece tineri din Generaţia Z (71%) declară că o asigurare de viaţă reprezintă un instrument financiar util.
De asemenea, 50% dintre participanţii la cercetare ar opta pentru o asigurare de viaţă cu spitalizare provocată de boală sau accident, iar cel mai ridicat interes pentru asigurările de accidente se manifestă în rândul celui mai tânăr segment dintre cei intervievaţi. Astfel, 41% dintre persoanele de 16 – 18 ani s-ar asigura împotriva unui accident rutier, casnic, survenit în timpul diverselor activităţi sportive etc.
În acelaşi timp, tinerii cu vârste cuprinse între 22 şi 24 de ani sunt interesaţi în mod deosebit de cumpărarea unei asigurări cu economisire pentru o planificare financiară pe termen lung.
Studiul „Insights PulseZ” a fost realizat de Romanian Business Leaders (RBL), în parteneriat cu Aegon România, în perioada iunie – iulie 2021, pe un eşantion de circa 1.200 de tineri din România.
Busuiocul însoțește multe feluri de mâncare, mai ales vara. Se foloseşte după gust pentru a da o aromă proaspătă şi rafinată salatelor, ciorbelor, sosurilor şi diferitelor preparate, dar prospețimea și aroma nu sunt singurele sale atuuri.
Această plantă aromatică are multiple beneficii pentru corpul uman. Iată cinci dintre ele:
1. Busuiocul este bogat în antioxidanți – Aceste componente ajută la neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor. Astfel, această plantă are o acțiune anti-îmbătrânire.
2. Promovează digestia – Ingredientul celebrului pesto italian acționează și asupra sistemului digestiv. Ajută împotriva balonării, gazelor sau arsurilor la stomac. Antispastică, această plantă aromatica ușor de cultivat ameliorează, de asemenea, greața, vărsăturile și alte dureri abdominale.
3. Remediu împotriva obosealii – Se știe că frunzele de busuioc stimulează corpul. Astfel, ajută în lupta împotriva oboselii fizice și nervoase, ameliorează durerile de cap și migrenele. În caz de scădere a tonusului, depresie temporară sau stres, puteți infuza câteva frunze în apă clocotită timp de aproximativ zece minute.
4. Este un cocktail de vitamine – Busuiocul conține multe vitamine: A, C și K, esențiale pentru coagularea sângelui și pentru formarea oaselor. Această plantă iubitoare de căldură este, de asemenea, o sursă importantă de minerale, deoarece oferă fier, calciu, magneziu și potasiu.
5. Este antiinfecţios – Busuiocul are proprietăți antivirale şi întărește sistemul imunitar. Mestecarea frunzelor de busuioc sau gargară pot ajuta, de asemenea, la vindecarea unei afte, la combaterea plăcii dentare sau la ameliorarea gingivitei.
O dietă alimentară corectă ajută dantura să fie sănătoasă și frumoasă. Este important consumul de produse bogate în calciu şi fosfor. Acestea sunt elementele esenţiale ale smalţului, care vor menţine dinţii sănătoşi.
Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, tofu, migdalele. Alimentele bogate în fosfor sunt seminţele de dovleac, peştele, nucile braziliene, carnea roşie, ouăle.
Consumul de fructe şi legume crude este indicat pentru menţinerea sănătăţii cavităţii bucale. Cele mai bune opţiuni sunt ţelina, merele, castraveţii, morcovii.
Vitamina D este crucială pentru starea generală de sănătate, dar este foarte importantă şi pentru dinţi sănătoşi. Principalul motiv este că această vitamină ajută corpul să absoarbă mai bine calciul. Alimentele cu un aport important de Vitamina D sunt peştele, gălbenuşul de ou, uleiul din ficat de cod.
Vitamina C întăreşte vasele de sânge şi reduce inflamaţia, ceea ce ajută gingiile să rămână mai sănătoase. Este necesară şi pentru producerea de colagen, o proteină cheie care ajută împotriva parodontitei.
Lipsa acestei vitamine face ca gingiile să fie mai sensibile şi mai vulnerabile la bacteriile care cauzează boli parodontale. Alimentele bogate în vitamina C sunt ardeii, portocalele, kiwi, căpşunile, broccoli, varza.
Persoanele care trăiesc până la 105 ani şi mai mult au gene speciale, potrivit unui studiu recent.
Cercetătorii din Italia au comparat genomul oamenilor foarte în vârstă cu cel al persoanelor sănătoase care au peste 70 de ani.
Oamenii de ştiinţă au analizat mai îndeaproape trei gene care sunt legate de îmbătrânire. Ei au descoperit că persoanele foarte vârstnice aveau mult mai puţine mutaţii decât persoanele din grupul de comparaţie.
În plus, s-a constatat că persoanele în vârstă aveau mai multe variante genetice în genomul lor, care le protejează ADN-ul de anumite semne de deteriorare.
Cercetătorii văd acest lucru ca o dovadă a faptului că o viaţă lungă depinde nu numai de cât de sănătos trăim, ci şi de ce gene avem.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.883 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19. Au fost făcute 35.000 de teste. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.012.373 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 915.464 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, a precizat GCS.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 813 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
13.661 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.530 la terapie intensivă.
În total, 62.691 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-CoV-2 sunt în izolare la domiciliu şi 16.347 se află în izolare instituţionalizată pe teritoriul României. De asemenea, 50.168 de persoane se află în carantină la domiciliu şi în carantină instituţionalizată – 124, potrivit GCS.
193 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în ultimele 24 de ore.
3.611 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 14.000 de teste, a informat Grupul de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 977.986 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 875.487 au fost declarate vindecate, a precizat GCS.
La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 6.825.004 de teste RT-PCR şi 648.373 de teste rapide antigenice.
În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 8.452 de teste RT-PCR (6.013 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 2.439 la cerere) şi 5.851 de teste rapide antigenice.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 690 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 24.190 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 04.04.2021 (10:00) – 05.04.2021 (10:00) au fost raportate 120 de decese (64 bărbați și 56 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 41 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 35 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.
116 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.165. Dintre acestea, 1.478 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.825.004 teste RT-PCR și 648.373 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.452 de teste RT-PCR (6.013 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.439 la cerere) și 5.851 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 65.775 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 16.635 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.144 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 99 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.033 de apeluri la numărul unic de urgență 112.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.497 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2: 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.118 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia, 137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 46 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 3 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
La nivel mondial, aproximativ una din opt țări cheltuie mai mult cu plata datoriilor decât cu serviciile sociale, potrivit unui raport al UNICEF.
Raportul COVID-19 and the Looming Debt Crisis [COVID-19 și iminenta criză a datoriilor] notează faptul că 25 de țări din lume – majoritatea împovărate deja de sărăcie și lipsuri – au alocat în 2019 o proporție mai mare din cheltuielile publice totale pentru plata datoriilor decât pentru educație, sănătate și protecție socială la un loc. Potrivit raportului, sunt necesare eforturi globale pentru a proteja cheltuielile sociale și, implicit, dreptul fiecărui copil la protecție socială, educație și servicii medicale.
„Copiii care trăiesc în țări cu datorii mari și cu resurse limitate pentru protecție socială, educație și sănătate au puține șanse să scape vreodată de sărăcie și lipsuri”, a declarat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Costurile personale și publice sunt enorme, prin urmare copiii, comunitățile și țările lor nu prea pot spera la o dezvoltare economică și socială sustenabilă”.
Înaintea pandemiei de COVID-19, statele cu cel mai mare grad de îndatorare – inclusiv Ciad, Gambia, Haiti și Sudanul de Sud – cheltuiau cel puțin 3 dolari pentru plata datoriilor la fiecare dolar alocat serviciilor sociale esențiale, potrivit raportului.
În plus, raportul semnalează faptul că un sfert dintre țările cu venituri mici și medii – în care trăiesc 200 de milioane de copii – sunt actualmente supraîndatorate sau prezintă risc de supraîndatorare.
Deși națiunile din cadrul G20 au demarat Inițiativa privind suspendarea plății datoriilor în perioada aprilie 2020 – iunie 2021, doar una din trei țări eligibile au participat la acest demers. Până acum, inițiativa a contribuit la menținerea cheltuielilor din domeniul sănătății și al protecției sociale în cele 46 de țări participante. Cu toate acestea, cheltuielile cu educația s-au redus deja în ultimul an. Potrivit raportului, se pare că țările îndatorate au tăiat cheltuielile aferente protecției copilului, nutriției și serviciilor de apă, salubritate și igienă.
„Pandemia a provocat în domeniul educației o catastrofă globală ce trebuie remediată urgent pentru ca generația COVID-19 să nu devină o generație pierdută. Totuși, din cauza COVID-19 și a presiunii datoriilor ce afectează aceste țări, observăm deja o contractare a bugetelor educației într-un moment în care țările trebuie să investească în îmbunătățirea școlilor și a sistemelor de învățământ”, a declarat Fore.
Raportul remarcă totodată faptul că răspunsul global la criza datoriilor este prea redus în comparație cu răspunsul fiscal adoptat în cazul COVID-19. Moratoriul nu acoperă actualmente datoriile către creditorii comerciali, motiv pentru care țările cu venituri medii sunt tot mai expuse.
Pentru a asigura protecția drepturilor copilului după pandemia de COVID-19, este crucială reconfigurarea procesului de restructurare a datoriilor la nivel internațional, care să includă acordarea unui sprijin preferențial mai consistent țărilor sărace puternic îndatorate, o mai mare transparență privind datoriile în cadrul proceselor de bugetare de la nivel național și acțiuni coordonate din partea creditorilor.
„Scutirea parțială sau totală de datorii și restructurarea completă a acestora este esențială pentru asigurarea unei redresări incluzive și durabile, astfel încât copiii să nu suporte o dublă povară, aceea a unor servicii sociale reduse în prezent și cea a unor datorii majorate în viitor”, a afirmat Fore.
„Este imperativ ca agențiile internaționale, creditorii și guvernele naționale să acționeze împreună pentru a reduce povara datoriilor și pentru a direcționa economiile spre investiții sociale incluzive”.
295 de doze de vaccin anti-COVID-19 nu au fost folosite în judeţul Cluj, dintre care aproximativ 240 la Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca, din cauza unui frigider defect.
„Din 295 de doze ratate în judeţ, vreo 240 au fost la Institutul de Gastroenterologie. S-a defectat frigiderul; a fost cumpărat nou pentru vaccinare. Dimineaţa au constatat că temperatura era de 20 de grade Celsius, în loc de 6. Vaccinurile n-au mai putut fi folosite”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.
Vaccinurile de la Institutul de Gastroenterologie erau destinate medicilor, care au fost reprogramaţi.
„Erau destinate etapei 1, pentru medici. Dar au fost reprogramaţi, s-au repartizat în alte părţi, s-a rezolvat problema”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.
Peste 2.000 de persoane din judeţul Prahova au fost vaccinate!
Publicat de Andra Radu,
7 ianuarie 2021, 16:00 / actualizat: 7 ianuarie 2021, 17:58
Peste 2.200 de persoane din judeţul Prahova au fost vaccinate anti-COVID de la începutul campaniei, autorităţile anunţând că, astăzi a fost înregistrată apariţia unei reacţii alergice în urma administrării serului.
Potrivit Prefecturii Prahova, până la această dată au ajuns în judeţ 2.750 de doze de vaccin, 2.234 fiind consumate până joi la ora 13:30, iar alte 516 doze sunt în curs de administrare.
O persoană care a primit vaccinul anti-COVID şi care se ştia ca fiind alergică la unele medicamente, dar nu la vreuna dintre substanţele conţinute de vaccin, a suferit reacţii de tip alergic, starea acesteia fiind bună.
Primele reacţii au apărut la 5 minute de la vaccinare, persoana în cauză fiind, la acel moment, în camera de supraveghere post-imunizare.
„Reacţiile au fost: înroşirea feţei, înţepături/furnicături în zona bărbiei şi senzaţie de sufocare, durere de cap. Cadrul respectiv a fost cooperant tot timpul. Cam în 10 minute, conform epidemiologului de la centrul de vaccinare (este unul dintre centrele din Ploieşti), persoana şi-a revenit, nemaifiind prezent niciunul dintre simptomele amintite. (…) Nu a necesitat internare”, a informat Prefectura Prahova.
Până astăzi, 11 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 545.567 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 443.168 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.460 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.252 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 13.116 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
În intervalul 10.12.2020 (10:00) – 11.12.2020 (10:00) au fost raportate 168 decese (97 bărbați și 71 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 de ani, 8 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 49 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 48 decese la categoria de peste 80 de ani.
155 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 9 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.319. Dintre acestea, 1.299 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.386.813 teste. Dintre acestea, 30.246 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.287 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.959 la cerere.
Pe teritoriul României, 40.530 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.527 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 66.100 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 116 persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.321 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 729 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 10 decembrie a.c., 5.540 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 873.000 de lei. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.950 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu coronavirus: 1.936 în Italia, 1.253 în Spania, 125 în Franța, 3.084 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 4 în Suedia, 123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 2 în Muntenegru și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt și Federația Rusă.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, 32 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
Un număr de 9.005 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 36.271 de teste la nivel naţional, informează, joi, Grupul de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitivș
Până joi, pe teritoriul României au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 323.514 persoane au fost declarate vindecate.
Potrivit GCS, până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 4.011.887 de teste. Dintre acestea, 36.271 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.829 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 13.442 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate şi rezultatele a 620 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore şi transmise până la data de 26 noiembrie.
13.248 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.226 la terapie intensivă, a informat, joi, Grupul de Comunicare Strategică.
Pe teritoriul României, 48.458 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu şi 12.376 se află în izolare instituţionalizată.
De asemenea, 70.873 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar 58 în carantină instituţionalizată.
171 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numărul total al deceselor în România ajungând la 10.712.
Potrivit GCS, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 171 de decese (105 bărbaţi şi 66 femei) ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din spitalele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi în Bucureşti.
Cinci dintre decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 22 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 34 la categoria de vârstă 60-69 ani, 57 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 53 la categoria de peste 80 de ani.
Conform GCS, 163 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, patru nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru patru nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:
Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.
Art. 2 În vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.
Art. 3 În vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.
Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele effectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Art. 6 Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.
Art. 7 (1) Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
Art. 8 Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19.
Art. 9 Se propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
Art. 10 Se propune ca implementarea măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre să se realizeze pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acesteia, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.
Art. 11 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
Progresele fragile înregistrate în domeniul sănătății femeii și copilului sunt periclitate de conflicte, criza climatică și COVID-19, potrivit unui nou raport realizat de mișcarea Every Woman Every Child (Fiecare femeie, fiecare copil).
Raportul Protect the Progress: Rise, Refocus, Recover, 2020 [Protejarea progreselor: Creștere, refocalizare, redresare, 2020] relevă faptul că, de la lansarea Every Woman Every Child în urmă cu 10 ani, mișcare coordonată de secretarul general al ONU, s-au înregistrat progrese remarcabile în sensul ameliorării sănătății femeilor, copiilor și adolescenților din lumea întreagă.
De exemplu, rata de mortalitate a copiilor sub 5 ani a atins un minim istoric în 2019 și peste 1 miliard de copii au fost vaccinați în ultimul deceniu. Acoperirea vaccinală, nașterile asistate de personal calificat și accesul la apă potabilă au înregistrat procente de peste 80%.
Mortalitatea maternă s-a redus cu 35% din anul 2000, scăderile cele mai consistente raportându-se după 2010. De asemenea, potrivit estimărilor, au fost prevenite 25 de milioane de căsătorii timpurii în ultimul deceniu.
Cu toate acestea, conflictele, instabilitatea climatică și pandemia de COVID-19 pun în pericol sănătatea și bunăstarea tuturor copiilor și adolescenților. Criza provocată de COVID-19, în mod special, adâncește inechitățile existente, întreruperea serviciilor medicale esențiale afectând în mod disproporționat femeile și copiii cei mai vulnerabili.
La apogeul măsurilor de izolare impuse de pandemie, școlile au fost închise în 192 de țări, ceea ce a afectat 1,6 miliarde de elevi. Violența domestică și abuzul asupra fetelor și femeilor au luat amploare. Sărăcia și foametea urmează, la rândul lor, o curbă ascendentă.
„Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, undeva în lume, murea un copil sub 5 ani la fiecare șase secunde”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict și în contexte fragile se confruntă cu greutăți și mai mari de la debutul pandemiei. Trebuie să lucrăm împreună ca să răspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie, consolidând în același timp sistemele de sănătate. Doar așa putem apăra și salva vieți”.
În 2019, 5,2 milioane de copii sub 5 ani și 1 milion de adolescenți au decedat în urma unor cauze evitabile. La fiecare 13 secunde, a murit un nou-născut. La fiecare oră, 33 de femei nu au supraviețuit nașterii și, zilnic, 33.000 de fete au fost forțate să se căsătorească, de obicei cu bărbați mult mai în vârstă.
Raportul analizează inechitățile adânc înrădăcinate ce continuă să priveze femeile, copiii și adolescenții de drepturile lor, constatând că locul nașterii este un important determinant al supraviețuirii.
În 2019, 82% dintre decesele apărute înainte de vârsta de 5 ani și 86% dintre cele înregistrate în rândul mamelor au survenit în Africa Subsahariană și Asia de Sud. Nouă din zece infecții cu HIV depistate în rândul copiilor au fost raportate în Africa Subsahariană. Ratele de mortalitate a mamelor, nou-născuților, copiilor și adolescenților au fost mult mai mari în țările afectate de conflicte cronice.
„De prea mult timp, se acordă o atenție insuficientă sănătății și drepturilor femeilor, copiilor și adolescenților, iar serviciile nu beneficiază de resurse adecvate”, a declarat fostul prim-ministru al Noii Zeelande și președintele Consiliului de administrație al Parteneriatului pentru Sănătatea Mamei, Nou-născutului și Copilului, Helen Clark. „Facem apel la toți partenerii să își unească forțele pentru a ajuta guvernele să consolideze sistemele de sănătate și să elimine inechitățile ce stau în calea progreselor”.
Raportul îndeamnă comunitatea mondială să lupte împotriva COVID-19, onorând și respectând totodată angajamentele menite să ofere o viață mai bună femeilor și copiilor, fără a lungi lista promisiunilor deșarte.
„Pandemia de COVID-19 riscă să anuleze ani întregi de progrese în domeniul sănătății reproducerii și al sănătății mamei, copilului și adolescentului. Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat Muhammad Ali Pate, Director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Grupului Băncii Mondiale și director al Mecanismului de Finanțare Mondială (MFM).
„Parteneriatul MFM își va dubla eforturile pentru a se implica alături de parteneri și state și va onora angajamentul global privind asigurarea accesului tuturor femeilor, adolescenților și copiilor la serviciile medicale de calitate și accesibile ca preț de care au nevoie pentru a supraviețui și a se dezvolta”.
Progresele înregistrate în ultimul deceniu în domeniul sănătății femeii, copilului și adolescentului trebuie ferite de impactul pandemiei și al răspunsului la aceasta, se precizează în raport.
„Regresul accelerat al progreselor obținute cu greu în domeniul sănătății femeii, copilului și adolescentului constituie o reală amenințare”, a afirmat Ties Boerma, director al inițiativei Numărătoarea inversă până în 2030 pentru sănătatea reproducerii și sănătatea mamei, nou-născutului, copilului și adolescentului.
„Așa cum reiese și din monitorizarea intensivă a pandemiei de COVID-19, sunt necesare date locale actualizate în vederea direcționării acțiunilor și a prevenirii creșterii inegalităților. Este mare nevoie de investiții globale și naționale în sistemele informatice locale din domeniul sănătății pentru a putea ghida răspunsul și a apăra progresele”.
În lipsa unor eforturi intense de combatere a deceselor evitabile în rândul copiilor, 48 de milioane de copii sub 5 ani ar putea muri între 2020 și 2030. Aproape jumătate dintre acești copii vor fi nou-născuți.
Raportul îndeamnă țările să continue să investească în sănătatea tuturor femeilor, copiilor și adolescenților, în timpul tuturor crizelor.
„În momentele în care răspundem la pandemia de COVID-19 și ne reimaginăm un viitor mai bun, cu pace permanentă, inclusiv în cadrul familiei, trebuie să repetăm cât se poate de răspicat că drepturile femeilor și ale fetelor nu sunt negociabile. Chiar și în vremuri de criză – mai ales în vremuri de criză – sănătatea reproducerii și a sexualității și drepturile lor trebuie protejate cu orice preț”, a declarat Natalia Kanem, director executiv al UNFPA.
Potrivit raportului, mișcarea Every Woman Every Child este mai importantă ca niciodată, acum, când suntem în pragul unui nou deceniu de acțiune pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în miezul celei mai grave crize sanitare globale a generației noastre.
Avântul mișcării trebuie să continue să susțină multilateralismul, să îndemne la acțiune toate sectoarele pentru a proteja investițiile și progresele enorme realizate în baza angajamentelor de la lansarea sa, în urmă cu 10 ani, și să protejeze sănătatea și bunăstarea fiecărei femei, fiecărui copil și fiecărui adolescent, oriunde s-ar afla.
„Fără îndoială, pandemia frânează eforturile globale menite să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea femeilor și copiilor, dar aceasta ar trebui să ne motiveze și mai mult”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.
„Acțiunile noastre comune sub egida mișcării Every Woman Every Child sunt mai importante ca niciodată. Este momentul să ne reînnoim angajamentul de a crea o lume mai sănătoasă, mai sigură, mai dreaptă și mai sustenabilă pentru femei, copii și generațiile viitoare”.
Publicat de Andra Radu,
24 septembrie 2020, 15:00 / actualizat: 24 septembrie 2020, 18:32
Consumul mai multor ceşti de cafea pe zi este asociat cu prelungirea speranţei de viaţă şi reducerea riscului de agravare a stării de sănătate în cazul pacienţilor cu cancer de colon metastatic, indică rezultatele unei cercetări realizate de experţi de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul şi cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts.
Cercetătorii au analizat şi rezumat datele dintr-un studiu amplu care a arătat o legătură între consumul regulat de cafea şi îmbunătăţirea stării de sănătate la pacienţii care sufereau de această boală.
Studiile efectuate pe un număr de 1.171 de pacienţi cu cancer de colon metastatic care au băut două sau trei căni de cafea pe zi au arătat că speranţa lor de viaţă a crescut, la fel ca şi durata de timp înainte ca boala să se agraveze, comparativ cu alţi pacienţi care nu au consumat cafea.
De asemenea, în urma cercetării, s-a constatat că pacienţii care au băut chiar mai mult de trei căni de cafea pe zi s-au simţit şi mai bine. Potrivit autorilor studiului, multe componente ale cafelei au efecte antioxidante şi antiinflamatorii, dar şi alte beneficii pentru sănătate care pot fi active împotriva cancerului.
Prima staţie sport smart de bus din ţară, inaugurată la Cluj!
Publicat de Andra Radu,
23 septembrie 2020, 15:00 / actualizat: 23 septembrie 2020, 17:46
Sports Festival a inaugurat, la Cluj, prima staţie sport smart de bus din ţară, în care clujenii primesc un bilet de autobuz gratuit dacă fac 20 de genuflexiuni.
„Clujenii pot să obţină timp de 2 săptămâni un bilet de autobuz într-un mod sănătos şi gratuit: făcând 20 de genuflexiuni. Ticketul se numeşte simbolic BILETUL DE SĂNĂTATE şi va fi valid pentru o călătorie în reţeaua de transport public a oraşului, zona urbană.
Staţia sportivă inteligentă a fost amplasată în staţia de autobuz Memorandumului Sud şi va funcţiona timp de 2 săptămâni. Clujenii pot obţine Biletul de Sănătate zilnic, în intervalul orar 05.00- 23.00.
Cei care fac corect 20 de genuflexiuni în faţa unui roboţel, într-un timp limită de 2 minute, primesc pe loc, de la tonomat, un bilet de autobuz. Softul aparatului care emite biletul identifică cu ajutorul unei camere video genuflexiunea făcută de participant şi numără repetările. Sports Festival susţine contravaloarea bilelor emise în cele 2 săptămâni de campanie”, se arată într-un comunicat transmis de Sports Festival.
Campania de sănătate iniţiată de Sports Festival este demarată cu ocazia Săptămânii Europene a Sportului, iar scopul este acela de a încuraja mişcarea şi de a promova un stil de viaţă sănătos.
„Toate acţiunile noastre de când am lansat festivalul au aceeaşi misiune: de a-i inspira pe oameni să facă mişcare, să descopere ce sport li se potriveşte şi să lase acel sport să le transforme viaţa. Acum, mai mult ca niciodată, credem că este absolut necesar să îi acordăm sportului mai multă atenţie şi un loc central în vieţile noastre. Prin sport se pot pune bazele prevenţiei şi educaţiei, publicul poate fi direcţionat către comportamente sănătoase pe termen lung”, declară directorul executiv al Sports Festival, Mirel Alexa.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a atras atenţia că unităţile de învăţământ din judeţ nu dispun de personal de curăţenie suficient. DSP mai precizează că, până la această dată, inspectorii instituţiei au verificat 114 imobile în care urmează să se desfăşoare cursuri, din totalul de 315 din judeţ.
Problema personalului de curăţenie a fost semnalată în mai multe cazuri, la fel şi situaţia stocurilor de substanţe dezinfectante, care ar ajunge doar pentru o lună.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au făcut şi un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală sau grădiniţă, dacă prezintă simptome de răceală sau o stare de sănătate alterată.
Potrivit statisticii DSP Bistriţa-Năsăud, din totalul celor 315 clădiri utilizate de unităţile şcolare, 63 nu deţin autorizaţie de funcţionare din diverse motive: toalete în curte, încălzire cu sobe metalice, clădiri vechi sau aflate în plin proces de reabilitare.
În ceea ce priveşte starea de sănătate a cadrelor didactice, DSP şi Inspectoratul Şcolar au precizat că, la această dată, un singur cadru didactic, care predă la două colegii naţionale din Bistriţa, a fost depistat cu COVID-19.
Noul coronavirus i-a făcut pe români să mănânce mai sănătos şi să redescopere produsele locale, arată un studiu.
Un sfert dintre români declară că acum mănâncă mai sănătos. O treime dintre cei care locuiesc la oraş au început să gătească mai des, în timp ce 74% au comandat mai rar mâncare gata preparată.
Tinerii sunt fruntaşii clasamentului când vine vorba de gătit: peste jumătate dintre ei declară că acum gătesc mai des.
Oamenii au început să mănânce mai sănătos de când cu pandemia se vede şi din faptul că producătorii locali au înregistrat creşteri semnificative ale vânzărilor.
Înainte de pandemie doar 19% dintre români achiziţionau online de la micii producători locali; acum, procentul a urcat la 36.
Mai bine de jumătate dintre cei care comandă online de la producătorii locali spun că marfa acestora este superioară produselor de la supermarket.
În ceea ce priveşte profilul vizitatorilor site-urilor de astfel de produse, studiul indică faptul că 23% sunt bărbaţii, iar 77% – femei, dintre aceştia – 65% au copii.
GCS a anunţat astăzi că au fost înregistrate 190 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus de la ultima informare. La terapie intensivă, în acest moment, sunt internaţi 261 de pacienţi.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 14.530 de persoane. Alte 42.846 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Un număr de 98.491 teste pentru noul coronavirus au fost efectuate până în prezent, la nivel naţional.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 299 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 803 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
Românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 6.633 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 914 au fost declarate vindecate și externate.
Totodată, până acum, 318 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman și Gorj, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 333 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 231 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 24.020 de persoane. Alte 71.293 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 67.204 de teste.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 703 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 420 în Italia, 196 în Spania, 21 în Franța, 9 în Germania, 42 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 2 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 47 de cetățeni români aflați în străinătate, 13 în Italia, 11 în Franța, 12 în Marea Britanie, 7 în Spania, 2 în Germania, unul în Belgia și unul în Suedia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
GCS transmite că, pe teritoriul României, au fost înregistrate 265 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, numărul total al îmbolnăvirilor ridicându-se la 5.467.
Dintre persoanele infectate, 729 au fost declarate vindecate şi externate. La terapie intensivă sunt internaţi 183 de pacienţi.
Potrivit sursei citate, 257 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit.
De asemenea, încă patru cetăţeni români infectaţi cu noul coronavirus au murit în străinătate: doi în Italia, unul în Franţa şi unul în Belgia. Numărul total al deceselor în diaspora, din cauza pandemiei, a ajuns la 42, informează Grupul de Comunicare Strategică.
Românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
Furnizarea transfrontalieră de măști: piața unică UE protejează sănătatea cetățenilor
Publicat de Camelia Teodosiu,
19 martie 2020, 08:16 / actualizat: 19 martie 2020, 23:24
Aprovizionarea continuă în cadrul pieței unice cu bunuri vitale, precum și cu echipamente medicale și de protecție, este esențială pentru abordarea crizei CODVI-19.
Președinții Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, Petra De Sutter (Verzi/ALE, BE) și Comisiei pentru transporturi, Karima Delli (Verts/ALE, FR) au salutat decizia rapidă de astăzi a miniștrilor transporturilor din UE de a sprijini coridoarele prioritare de aprovizionare („green lane supply rutes”) – ce oferă prioritate transportului de bunuri vitale precum alimentele și echipamente medicale și de protecție – așa cum au sugerat eurodeputații și Comisia. Obiectivul acestor măsuri noi și urgente este de a proteja sănătatea și de a pune la dispoziție bunuri și servicii esențiale pe piața internă a UE.
„Închiderea completă a frontierelor ar putea părea cea mai sigură cale de protejare a cetățenilor noștri, dar toți depindem de importurile din alte state membre pentru ca aprovizionarea noastră să rămână neîntreruptă. Garantarea transportului neobstrucționat al produselor esențiale, cum ar fi alimentele, și garantarea unei aprovizionări neîntrerupte cu echipamente medicale și de protecție, sunt menite să asigure faptul că această criză nu se va transforma într-o catastrofă. Depindem unii de alții atunci când vine vorba de sănătatea noastră publică”, a spus președintele Comisiei pentru piața internă.
„Crearea acestor coridoare prioritare — în special pentru echipamentele medicale și de protecție — este extrem de importantă în următoarele zile și săptămâni”, a subliniat doamna de Sutter, referindu-se la angajamentul statelor membre în ceea ce privește furnizarea de echipamente medicale.
Președintele Comisiei pentru transporturi, doamna Karima Delli, a declarat că trecerea fără probleme a frontierelor și iar coordonarea între statele membre vor fi esențiale pentru depășirea acestei crize. „Trebuie să găsim modalități de a ne menține sistemele de transport și de a reduce cozile pentru a economisi timp și bani. Suntem pregătiți să acționăm coordonat și rapid, și să susținem șoferii și întregul sector al transporturilor care acționează neobosit pentru a menține fluxul mărfurilor în timpul acestei crize. Reamintesc, de asemenea, necesitatea urgentă de a pune în aplicare măsuri pentru a pune capăt „zborurilor fantomă”. Companiile aeriene trebuie să primească garanții pentru sloturile orare viitoare. Aceasta este singura modalitate de a evita zborurile fără pasageri în UE”, a concluzionat aceasta.
Până astăzi, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.
Au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timişoara şi câte unul în Bucureşti, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomiţa, Hunedoara, Galaţi şi Suceava.
Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 şi 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria şi Germania.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa şi se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienţilor este bună.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În perioada 15 martie, ora 08.00 – 16 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1153 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 5517 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358.
Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor.
De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Nicio țară nu protejează în mod adecvat sănătatea, mediul și viitorul copiilor, conform unui raport de referință publicat de către o comisie formată din peste 40 de experți în sănătatea copilului și a adolescentului din întreaga lume. Comisia a fost convocată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și The Lancet.
Potrivit raportului intitulat Un viitor pentru copiii lumii, sănătatea și viitorul fiecărui copil și adolescent din lume sunt periclitate în mod direct de degradarea mediului înconjurător, de schimbările climate și practicile de marketing abuzive care promovează intens în rândul copiilor mâncarea procesată de tip fast food, băuturile zaharoase, alcoolul și tutunul.
„În ciuda îmbunătățirii stării de sănătate a copiilor și adolescenților în ultimii 20 de ani, progresele s-au blocat și riscă chiar să fie anulate”, a afirmat fostul prim-ministru al Noii Zeelande și copreședintele Comisiei, Helen Clark.
„Se estimează că aproximativ 250 de milioane de copii sub cinci ani din țările cu venituri mici și medii riscă să nu își atingă potențialul de dezvoltare, conform unor indicatori indirecți ce măsoară deficitul de creștere și sărăcia. Însă și mai îngrijorător este faptul că fiecare copil din lume se confruntă în prezent cu riscuri existențiale din cauza schimbărilor climatice și a presiunilor comerciale”.
„Statele trebuie să abordeze sănătatea copilului și a adolescentului dintr-o altă perspectivă, să se asigure nu numai că reușim să avem grijă de copiii noștri în prezent, ci și că protejăm lumea pe care o vor moșteni aceștia în viitor”, a adăugat Clark.
Raportul include un nou index global cu 180 de țări, ce compară performanțele acestora în ceea ce privește prosperitatea copiilor – cu ajutorul unor indicatori referitori la supraviețuirea și bunăstarea copilului, precum cei din domeniul sănătății, educației și nutriției, sustenabilității – cu un indicator indirect referitor la emisiile de gaze cu efect de seră, și echitatea sau discrepanțele înregistrate la nivelul veniturilor.
Potrivit raportului, în timp ce țările cele mai sărace trebuie să sprijine mai mult copiii pentru ca aceștia să poată avea o viață sănătoasă, emisiile excesive de carbon – provenind în mod disproporționat din țările mai bogate – amenință viitorul tuturor copiilor.
În cazul în care încălzirea globală va depăși 4°C până în anul 2100 conform previziunilor actuale, aceasta va avea consecințe devastatoare asupra sănătății copiilor din cauza creșterii nivelului oceanelor, a valurilor de căldură, a proliferării bolilor precum malaria și febra dengue și a malnutriției.
Conform indicelui, copiii din Norvegia, Republica Coreea și Olanda au cele mai mari șanse de supraviețuire și bunăstare, în timp ce copiii din Republica Centrafricană, Ciad, Somalia, Niger și Mali se află la polul opus. România se află pe poziția 80, între Rusia (79) și Bahamas (81).
Cu toate acestea, când autorii au analizat emisiile de CO2 pe cap de locuitor, țările din fruntea clasamentului au ajuns la coada acestuia: Norvegia a ocupat poziția 156, Republica Coreea, poziția 166, iar Olanda, poziția 160. Fiecare dintre cele trei state emite o cantitate de CO2 pe cap de locuitor ce depășește cu peste 210% ținta lor pentru anul 2030. Statele Unite ale Americii (SUA), Australia și Arabia Saudită se numără printre primele zece state cu cele mai mari emisii.
„Peste 2 miliarde de oameni trăiesc în țări în care dezvoltarea este frânată de crize umanitare, conflicte și dezastre naturale, probleme asociate tot mai mult cu schimbările climatice”, a afirmat ministrul senegalez Awa Coll-Seck, copreședinte al Comisiei. „Deși unele dintre cele mai sărace țări au și cele mai scăzute emisii de CO2, multe dintre acestea sunt expuse celor mai dure impacturi ale climei care se schimbă rapid. Promovarea unor condiții mai bune în prezent care să permită supraviețuirea și prosperitatea copiilor la nivel național nu trebuie să se facă cu prețul periclitării viitorului copiilor la nivel global”.
Singurele țări aflate pe drumul cel bun, cu șanse de a atinge țintele referitoare la emisiile de CO2 pe cap de locuitor până în 2030 și, totodată, cu performanțe bune (printre primele 70) la nivelul indicatorilor privind prosperitatea copiilor, sunt: Albania, Armenia, Grenada, Iordania, Moldova, Sri Lanka, Tunisia, Uruguay și Vietnam.
Copiii cad pradă publicității nocive, obezitatea infantilă crescând de 11 ori
Raportul atrage atenția și asupra pericolului la care sunt expuși copiii prin practicile nocive de marketing. Datele sugerează că, în unele țări, copiii văd 30.000 de reclame numai la televizor într-un singur an, în timp ce gradul de expunere a tinerilor la reclame pentru țigări electronice a crescut cu 250% în SUA în doi ani, ajungând la peste 24 de milioane de tineri.
Profesorul Anthony Costello, unul dintre autorii Comisiei, a declarat: „Autoreglementarea sectorului nu a avut rezultatul scontat. Studiile realizate în Australia, Canada, Mexic, Noua Zeelandă și SUA – printre multe altele – au arătat că practicile de autoreglementare nu au reușit să limiteze promovarea produselor în rândul copiilor.
De exemplu, în ciuda faptului că, în Australia, sectorul a adoptat procedura de autoreglementare, telespectatorii din rândul copiilor și adolescenților au fost în continuare expuși unui număr de 51 de milioane de reclame la băuturi alcoolice într-un singur an de transmisii televizate de fotbal, cricket și rugby. Iar realitatea ar putea fi și mai dură: avem puține date și cifre referitoare la imensa expansiune a reclamelor și a algoritmilor de pe rețelele de socializare care se adresează copiilor noștri”.
Expunerea copiilor la reclame despre mâncarea de proastă calitate și băuturi zaharoase îi determină să cumpere alimente nesănătoase și contribuie la înmulțirea cazurilor de supraponderabilitate și obezitate, stabilindu-se o legătură între marketingul agresiv și creșterea alarmantă a obezității infantile. Numărul copiilor și adolescenților obezi a crescut de 11 ori, de la 11 milioane în 1975 la 124 de milioane în 2016, implicând un cost enorm pentru individ și societate.
Manifest pentru a acționa imediat în favoarea sănătății copiilor și a adolescenților
Pentru a oferi protecție copiilor, autorii independenți din cadrul Comisiei îndeamnă la o nouă mișcare globală cu și pentru copii. Printre recomandările lor se numără:
1. Stoparea emisiilor de CO2 ca o măsură de maximă urgență pentru a asigura un viitor copiilor pe această planetă;
2. Plasarea copiilor și a adolescenților în centrul eforturilor noastre de dezvoltare durabilă;
3. Noi politici și investiții în toate sectoarele care să vizeze sănătatea și drepturile copilului;
4. Ascultarea vocii copiilor în momentul luării deciziilor referitoare la politicile care îi afectează;
5. O reglementare mai aspră la nivel național a marketingului nociv, susținută de un nou Protocol opțional la Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.
Dr. Richard Horton, redactor-șef al seriei de publicații The Lancet, a declarat: „Oportunitatea este imensă. Sunt disponibile date. Avem la îndemână instrumentele necesare. De la șefi de stat până la autorități locale, de la lideri ONU până la copiii înșiși, Comisia ne îndeamnă pe toți să intrăm într-o nouă eră în ceea ce privește sănătatea copiilor și a adolescenților. Va fi nevoie de curaj și angajament pentru a reuși. Este testul suprem al generației noastre”.
„De la criza climatică până la obezitate și publicitatea nocivă, copiii din lumea întreagă se confruntă cu amenințări de neimaginat în urmă cu doar câteva generații”, a declarat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.
„Este momentul să abordăm sănătatea copilului dintr-o altă perspectivă, una care plasează copiii în fruntea agendei de dezvoltare a oricărui guvern și pune bunăstarea acestora înaintea oricăror altor considerente”.
„Acest raport arată că decidenții de la nivel mondial dau, mult prea adesea, greș când vine vorba de copiii și tinerii de azi: nu reușesc să le protejeze sănătatea, nu reușesc să le protejeze drepturile și nu reușesc să le protejeze planeta”, a afirmat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății.
„Acesta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toate țările, în sensul că trebuie să investească în sănătatea și dezvoltarea copiilor, să le asculte vocea, să le protejeze drepturile și să construiască un viitor demn pentru copii”.
Primul impuls, atunci când ne gândim la prosperitate, este să considerăm că vorbim despre partea financiară. Este un punct de vedere, însă nu complet argumentat. Prosperitatea în sine se referă la a trăi bine, cu împlinire, mulțumire și liniște interioară pe toate cele 3 mari planuri ale existenței: sănătate, relații, bani.
De cealaltă parte, un indicator despre care se discută tot mai des atunci când vorbim despre prosperitatea noastră este strâns legat de “inteligența corporală” sau, prescurtat, BQ. Aceasta reprezintă capacitatea corpului de a înmagazina și de a-și “aminti” emoțiile puternice trăite în timpul experiențelor de viață. Mai departe, prin somatizare, corpul nostru ne transmite prin intermediul neplăcerilor/bolilor etc. suferințe fizice, în ce “loc” nepotrivit stă prea mult mintea noastră cu atenția.
Ne trăim succesul sau eșecul prin … cap, stomac, rinichi și picioare
În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), capul, stomacul, rinichii și picioarele sunt cele 4 părți ale corpului nostru care ne pot asigura eșecul sau succesul, prosperitatea sau nu, dacă le acordăm atenția cuvenită, astfel:
1. Capul – partea din corpul nostru care are legătură cu individualitatea noastră, cu „știu că sunt”, „vreau să fiu”, „aleg să cred despre viață”, cu ceea ce ne este specific nouă și ne diferențiază de restul oamenilor, are legătură cu valorile personale, credințele despre viață și principiile pe care ne propunem să le respectăm.
2. Stomacul: influențează starea de sănătate a sistemului muscular. Stomacul reprezintă centrul energetic al voinței, al puterii personale și al imaginii de sine. Deoarece este organul primar al digestiei, coordonând procesul de digestie a alimentelor, din punct de vedere metaforic, psihicul nostru îl asociază cu “digestia” persoanelor, situațiilor, contextelor.
3. Picioarele – partea din corpul nostru care ne poartă într-acolo unde este direcționată și atenția noastră. Ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și de a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune.
4. Rinichii: influențează starea de sănătate a sistemului osos și a părului capilar. Rinichii reprezintă centrul stabilității, siguranței, ancorării în prezent și al legăturii cu pământul, tradițiile, apartenența, sănătatea fizică și, în mod foarte direct cu prosperitatea.
Cum putem folosi Inteligența Corporală pentru a prospera?
“După stabilirea obiectivului, pot interveni în continuare vechi obișnuințe și moduri de gândire, o inflexibilitate în a vrea să învățăm ceva nou, să facem lucrurile diferit sau să fim flexibili în a lua în considerare și părerea altor persoane mai experimentate (acolo unde este cazul). Astfel de sentimente ne dau dureri de cap, la propriu (somatizări în această zonă). Să presupunem că, legat de această zonă, gândurile și starea noastră emoțională sunt echilibrate. Pot însă să apară gânduri de genul: “va fi greu”, “ nu mă descurc”, “mă fac de râs”, “nu mă ajută nimeni” etc., și în acest caz va fi afectată încrederea în sine și în exterior, deci stomacul. Sau, sunt dispus să fac o schimbare, am încredere, dar aleg să nu acționez. Conflictul dintre “vreau” și “nu acționez” creează frustrare și afectează picioarele. Mai departe, observăm că nu ne-am atins obiectivul și începem să ne temem că nu știm, nu putem, nu-l vom atinge niciodată și că viața noastră va fi din ce în ce mai urâtă sau chiar că ne pasc tot felul de pericole. Frică afectează rinichii”, explică Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
În astfel de cazuri, observăm ce semnale ne dă corpul nostru, reținem următoarea schemă și o aplicăm:
• Capul: Vreau și permit (și altfel decât știu până acum)
• Stomacul: Am cu ce (am toată puterea interioară și resursele necesare și toată susținerea vieții și a celor din jur)
• Picioarele: Acționez (îmi asum riscuri și-mi dau șansă să mă apropii de obiectiv)
• Rinichii: Renunț la control și permit (permit să înlocuiesc frica cu surpriza și curiozitatea pentru a beneficia de oportunități).
Moda ţigărilor electronice a devenit un real pericol pentru sănătatea publică, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Ţigara electronică funcţionează cu un sistem electronic care simulează ţigările tradiţionale, scopul principal al fabricării lor fiind să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei. Cu toate acestea, OMS a avertizat că ţigările electronice sunt vătămătoare pentru sănătate, conţinând lichide care creează dependenţă, cu doze mari de nicotină şi alte substanţe toxice.
Mai multe studii au concluzionat că majoritatea utilizatorilor folosesc în acelaşi timp ţigările electronice şi pe cele tradiţionale.
OMS a avertizat că ţigările electronice au deschis tinerilor o nouă uşă spre dependenţă. Potrivit cifrelor, în lume sunt 1,1 miliarde de fumători convenţionali şi 367 de milioane de fumători de ţigări electronice.
În Spania, de exemplu, sunt peste o jumătate de milion de fumători de ţigări electronice, potrivit Uniunii întreprinzătorilor şi promovatorilor ţigării electronice (UPEV).
Din 2014, când a fost aprobată utilizarea ţigării electronice prin directiva Uniunii Europene, în fiecare an creşte cu 25% numărul fumătorilor de ţigări electronice din Spania.
Utilizarea țigaretelor electronice cu conținut de nicotină are un impact nociv semnificativ asupra funcțiilor vasculare, conform unui studiu publicat recent în revista de specialitate „Vascular Medicine: SAGE Journals”.
Studiul, realizat pe tema efectelor secundare ale utilizării țigărilor electronice, arată că fumătorii ce utilizează țigări electronice au un risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare cel puțin la fel de mare precum fumătorii de țigări obișnuite.
Noile constatări au implicații semnificative asupra înțelegerii efectelor secundare pe termen lung ale utilizării acestor dispozitive pe fondul dependenței de nicotină.
UE contribuie la îmbunătățirea sănătății publice prin finanțare și reguli privind o gamă largă de subiecte, precum alimentația, bolile, aerul curat și multe altele.
De ce există o politică în domeniul sănătății la nivel UE
Responsabilitatea pentru organizarea și furnizarea de asistență medicală și de securitate socială revine în primul rând guvernelor naționale. Rolul UE este de a completa și sprijini statele membre în îmbunătățirea stării de sănătate a europenilor, reducerea inegalităților în materie de sănătate și deplasarea către o Europă mai socială.
Evoluția pieței muncii și libera circulație a persoanelor și a bunurilor pe piața internă duce la necesitatea coordonării problemelor de sănătate publică la nivel UE. Politica de sănătate publică a UE ajută statele membre să creeze rezerve de resurse și să soluționeze provocări comune precum rezistența la substanțe antimicrobiene, reducerea incidenței bolilor cronice ce pot fi prevenite și impactul creșterii speranței de viață asupra sistemelor de sănătate.
UE emite recomandări și dispune de legi și standarde pentru protejarea cetățenilor, care acoperă produsele și serviciile de sănătate (cum ar fi produsele farmaceutice, dispozitivele medicale, e-sănătatea) și pacienții (reguli privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere).
Programul de sănătate al UE
Lucrarea este finanțată prin programul de sănătate al UE, care încurajează cooperarea și promovarea strategiilor pentru o stare bună de sănătate și asistență medicală.
Există norme specifice ale UE privind medicamentele pentru copii, bolile rare, produsele pentru terapie avansată și studiile clinice. De asemenea, UE dispune de reguli pentru combaterea medicamentelor falsificate și pentru a asigura controlul comerțului cu medicamente.
În 2017, au fost adoptate noi norme privind dispozitivele medicale de diagnosticare și de diagnosticare in vitro, cum ar fi supapele cardiace sau echipamentul de laborator, pentru a ține pasul cu progresul științific, pentru a îmbunătăți siguranța și pentru a garanta o mai mare transparență.
Întrucât regulile privind utilizarea canabisului medical variază foarte mult între statele membre, Parlamentul a solicitat, în 2019, o abordare la nivelul UE și o cercetare științifică finanțată în mod corespunzător.
Locuri de muncă sănătoase
Legislația UE stabilește cerințele minime de sănătate și siguranță pentru protecția la locul de muncă, permițând statelor membre să aplice dispoziții mai stricte. Există dispoziții specifice privind utilizarea echipamentelor, protecția lucrătoarelor gravide și a tinerilor, precum și expunerea la substanțe specifice, cum ar fi agenți cancerigeni și mutageni, sau zgomot.
Forța de muncă îmbătrânită a Europei și creșterea vârstei de pensionare aduc provocări pentru sănătate. Pentru a menține și a reintegra lucrătorii la locul de muncă cu leziuni sau probleme cronice de sănătate, Parlamentul European a propus, în 2018, măsuri precum adaptarea locurilor de muncă prin programe de dezvoltare a competențelor, asigurarea condițiilor flexibile de lucru și sprijinirea lucrătorilor (inclusiv consultarea unui psiholog sau terapeut).
Societatea favorabilă incluziunii
Pentru a asigura participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societate, Parlamentul a aprobat, în 2019, actul european privind accesibilitatea (EAA). Noile reguli urmăresc să asigure accesul persoanelor în vârstă și persoanelor cu handicap din întreaga UE la produsele de zi cu zi și serviciile-cheie (cum ar fi smartphone-uri, computere, cărți electronice, mașini de check-in, bancomate și alte terminale de plată).
Astăzi este Ziua Mondială a donatorului de Sânge. Organizația Mondială a Sănătății a stabili, în anul 2004, ca 14 iunie să fie ziua în care se mulțumește tuturor donatorilor pentru gestul lor voluntar de a salva vieți.
Este, de asemenea, o oportunitate pentru a spori gradul de conștientizare a nevoii de donări de sânge în mod regulat, pentru asigurarea tuturor persoanelor și comunităților că au acces la livrări sigure și de calitate de sânge și produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătății și ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.
Transfuzia de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Pe lângă latura umanitară, donarea de sânge are efecte benefice pentru sănătatea donatorului, spun medicii. Organismul începe să refacă stocul de celule pierdute imediat după donare, determinând producția de celule noi care îmbunătățesc starea de sănătate a donatorului.
Cantitatea donată se reface complet în 2 săptămâni.
Prima Zi Mondială a Donatorului de Sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
Românii, care în perioada 2015 – 2017 au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, vor fi scutiți de la plata obligatorie a contribuției la sănătate.
”De această măsură vor beneficia și persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada respectivă, adică 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, cu excepția celor care au optat pentru plata contribuției conform Ordonanței de Urgență 41/2015”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Măsura a fost luată de Guvern.
„Acordăm facilitatea persoanelor care au obținut, în perioada 2015- 2017, venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe țară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie, să nu plătească decât opțional asigurări sociale de sănătate. Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 și prevăzută în Codul Fiscal pentru această categorie de contribuabili, anulând obligativitatea de plată a contribuției de asigurări de sănătate. Vom elimina inechități pentru aproximativ 600 de mii de români, pentru că, așa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligație fiscală a contribuabilului să fie proporțională cu veniturile obtinute”, a subliniat Viorica Dancilă.
Persoanele care au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară și au plătit deja CASS, își pot recupera banii dacă depun o cerere, fie online, fie la ghiseele ANAF, prin care solicită înapoierea sumelor achitate. De asemenea, acești pot opta și pentru ca banii să rămână la stat și să fie folosiși pentru compensarea viitoarelor taxe pe care le vor avea de achitat.
„Aceste sume se pot recupera în baza unei solicitări depuse prin spațiul virtual sau printr-o cerere scrisa depusă la Fisc. Sumele se pot cere sau se poate opta să rămână statului în compensare pentru contribuțiile viitoare”, a mai spus Eugen Teodorovici.
UE a pus în aplicare un set de reguli pentru a consolida protecția socială. Acestea includ cerințe minime privind condițiile de muncă, cum ar fi timpul de lucru, munca cu fracțiune de normă, drepturile lucrătorilor la informare cu privire la aspectele importante ale angajării și detașarea lucrătorilor. Acestea reprezintă temelia politicilor sociale ale Europei.
Partenerii sociali (sindicatele și organizațiile patronale) sunt implicați în elaborarea politicilor europene sociale și de ocupare a forței de muncă prin intermediul așa-numitului „dialog social”. Comisia se consultă cu partenerii sociali înainte de a lua măsuri în domeniul politicii sociale. Ulterior, partenerii sociali pot decide să negocieze un acord între ei.
Drepturile lucrătorilor și noile forme de muncă
UE a introdus standarde minime comune privind orele de lucru. Legislația europeană în domeniul timpului de lucru stabilește drepturi individuale pentru toți lucrătorii, cu un maxim de 48 de ore de muncă pe săptămână, concediu anual plătit de cel puțin 4 săptămâni pe an, perioade de odihnă și norme privind munca pe timp de noapte, munca în schimburi și modelele de muncă.
De-a lungul anilor, Europa a asistat la schimbări semnificative pe piața muncii, inclusiv digitalizarea și dezvoltarea de noi tehnologii, creșterea flexibilității și fragmentarea muncii. Aceste evoluții au generat noi forme de muncă, cu o creștere a posturilor temporare și a locurilor de muncă nestandardizate.
Pentru a proteja toți lucrătorii din UE și pentru a îmbunătăți drepturile acestora, Parlamentul a adoptat în 2019 noi norme care introduc drepturi minime în condițiilor de lucru. Legislația stabilește măsuri de protecție cum ar fi limitarea duratei perioadei de probă la șase luni, introducerea formării obligatorii gratuite și interzicerea contractelor restrictive. De asemenea, regulile impun ca toți angajații să primească informații cheie cu privire la responsabilitățile lor într-o săptămână de la începerea activității.
Normele UE impun ca, în cazul concedierilor în masă, angajatorul să negocieze cu reprezentanții lucrătorilor.
La nivel transnațional, angajații sunt reprezentați de comitetele europene de întreprindere. Prin intermediul acestor organisme, lucrătorii sunt informați și consultați de către conducere cu privire la orice decizie semnificativă la nivelul UE ce le-ar putea afecta condițiile de muncă.
Mobilitatea lucrătorilor în cadrul UE
Normele UE privind coordonarea sistemelor de protecție socială ale statelor membre garantează libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE în vederea studiilor sau muncii, fără ca aceștia să-și piardă, parțial sau în totalitate, drepturile de securitate socială. Legislația UE reglementează concediul de boală, concediul de maternitate/paternitate, familia, șomajul și alte avantaje similare ce se află în curs de revizuire.
Decizia de a crea o nouă agenție a UE, Autoritatea Europeană a Muncii, care va fi complet operațională până în 2023, a fost adoptată în 2019 pentru a asista statele membre și Comisia Europeană să pună în aplicare și să asigure respectarea legislației UE în domeniul mobilității forței de muncă și de coordonare socială a sistemelor de securitate.
Angajații pot fi trimiși de către companiile lor la un alt stat membru cu titlu temporar, pentru a îndeplini anumite sarcini. În 2018, normele UE privind detașarea lucrătorilor au fost revizuite pentru a asigura egalitatea de remunerare pentru aceeași muncă în același loc.
Pentru a combate șomajul și a armoniza oferta și cererea de pe piața muncii în Europa, Parlamentul a aprobat, în 2016, o nouă lege pentru revizuirea rețelei europene de ocupare a forței de muncă (EURES) cu o bază de date la nivelul european ce ar face legătura automat între profilele din CV-uri și ofertele de muncă.
Directiva europeană privind siguranța și sănătatea la locul de muncă stabilește principiile generale referitoare la cerințele minime de sănătate și siguranță. Acestea se aplică în aproape toate sectoarele activității publice și private și definește obligațiile pentru angajatori și angajați.
În plus, există norme specifice privind expunerea la substanțe periculoase, anumite grupuri de lucrători (femeile însărcinate sau tinerii), sarcini specifice (manipularea manuală a încărcăturilor) și locurile de muncă (navele de pescuit).
Directiva privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de substanțele cancerigene sau mutagene la locul de muncă, de exemplu, este actualizată periodic stabilind limite de expunere pentru anumite substanțe.
Statele membre pot stabili standarde mai stricte în momentul transpunerii directivelor UE în legislația națională.
Cu o forță de muncă mai în vârstă și o vârstă de pensionare mai târzie, riscul de dezvoltare a problemelor de sănătate a crescut. În 2018, Parlamentul European a adoptat un raport ce propune măsuri care să faciliteze întoarcerea oamenilor la locul de muncă după un concediu medical de lungă durată și pentru a include persoanele cu boli cronice și cu dizabilități în forța de muncă.
Promovarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și egalitatea de gen
Parlamentul European a fost întotdeauna un apărător puternic al egalității dintre femei și bărbați și promovează egalitatea de gen în toate activitățile sale.
Pentru a oferi mai multe șanse egale femeilor și bărbaților și pentru a încuraja o mai bună împărțire a responsabilităților de îngrijire, Parlamentul a adoptat, în 2019, un set de norme care să permită părinților și lucrătorilor să aibă grijă de rudele cu condiții medicale grave pentru a-și echilibra munca și viața privată.
Directiva stabilește un concediu de paternitate de cel puțin 10 zile, un concediu parental de cel puțin 4 luni pentru fiecare părinte (dintre care 2 luni nu sunt transferabile) și 5 zile pe an de concediu plătit pentru îngrijitori.
Drepturile de maternitate sunt definite în directiva privind lucrătoarele gravide, stabilind o perioadă minimă pentru concediul de maternitate de 14 săptămâni, cu 2 săptămâni de concediu obligatoriu înainte și/sau după naștere.
Ciocolata este dulcele preferat de cei mai mulți dintre noi. Fie că vorbim despre ciocolata neagra, cicolata albă, cea cu lapte, cu alune ori cu alte arome, inevitabil în coșul de cumpărături se va afla o ciocolată.
Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.
Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol.
În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, elvetianul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scăzută decât cea a corpului uman.
Ciocolata, benefică pentru sănătate
Consumul de ciocolată neagră s-a dovedit benefic pentru sănătate.
Oamenii de știinţă de la Universitatea Loma Linda din California au constatat că un consum de doar 48 de grame de ciocolată îi ajută pe oameni să-şi însuşească mai bine şi mai uşor diferite informaţii.
Experţii americani recomandă consumul de ciocolată neagră cu un conţinut ridicat de cacao, deoarece îmbunătăţeşte imunitatea activităţii organismului şi creierului.
1. Ciocolata neagră menține flexibilitatea vaselor de sânge
Ciocolata neagră poate menţine flexibilitatea vaselor de sânge şi, astfel, poate reduce riscul de hipertensiune arterială. Cacaoa are acest efect profilactic, datorită flavonoidelor pe care le conţine.
2. Ciocolata neagră, aliatul în combaterea hipertensiunii arteriale
Ciocolata neagră poate fi eficientă în combaterea hipertensiunii arteriale, susţin specialiştii britanici. Simptomele hipertensiunii arteriale – dureri de cap, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie rămân de obicei neobservate.
Potrivit specialiştilor din organizaţia de cercetare a sângelui, Blood Research UK, ciocolata neagră poate fi un bun aliat în lupta împotriva hipertensiunii arteriale. Experţii reamintesc că, potrivit unui număr mare de studii, ciocolata neagră are efect vasodilatator datorat flavanolilor pe care îi conţine.
Anumiti experţi sunt, însă, sceptici cu privire la beneficiile pe termen lung ale ciocolatei negre referitor la scăderea hipertensiuni arteriale.
3. Ciocolata, aliatul-surpriză împotriva diabetului!
Ciocolata se poate dovedi un aliat neobişnuit în lupta împotriva diabetului de tip 2, susţin experţii americani.
Cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că anumiți compuși din cacao ajută organismul să secrete mai multă insulină și să răspundă mai adecvat la creșterea nivelului de glucoză. Insulina este un hormon care reglează glucoza, ale cărei niveluri sunt crescute la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Oamenii de știință au descoperit că anumiţi compuși din cacao, cunoscuți ca monomeri de epicatechină, îmbunătățesc capacitatea celulelor beta de a secreta insulină.
4. Mirosul de ciocolată te ajută să renunți la fumat
Cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh au efectuat un studiu pentru a demonstra faptul că mirosul de ciocolată ajută la renunţarea la ţigări. Acelaşi efect îl au alte arome plăcute, cum ar fi vanilia şi menta sălbatică.
Echipa de cercetători a efectuat experimente cu fumători care încearcă să renunţe la acest obicei. Mirosul de ciocolată i-a ajutat să-şi reducă pofta de nicotină cu 23%. La voluntarii cărora li s-a oferit tutun să miroasă, scăderea poftei de nicotină a fost mai mică – 14%.
Cercetătorii subliniază că noua metodă netradiţională se poate dovedi mai eficientă decât terapiile de substituţie anti-nicotină.
Istoria cafelei datează de mai mult de 1000 de ani, fiind consumată în Orientul Mijlociu de toată lumea. La inceput cafeaua a fost considerată aliment și nu băutură.
Cafeaua are efecte vizibile asupra organismului uman. La unele persoane efectele sunt mai pronunțate sau mai estompate, însă toți cei care savurează cafeaua zi de zi sunt influențați de această licoare magică.
Iată câteva dintre beneficiile cafelei:
1. Cafeaua reduce riscul de acnee rozacee
Oamenii de ştiinţă din China au constatat că un consum frecvent de cofeină reduce riscul de acnee rozacee, o boală cronică asociată cu roşeaţă, inflamaţia pielii şi dilatarea vaselor de sânge.
La femeile care beau zilnic patru sau mai multe ceşti de cafea, au fost raportate aproximativ patru cazuri de rozacee anual din 1.000 de participante. La femeile care consumă una sau mai puţine ceşti de cafea pe zi au fost diagnosticate cinci cazuri de acnee rozacee pe an la 1.000 de participante.
Aceasta reprezintă o reducere cu 23% a riscului de a dezvolta această boală pentru amatoarele de cafea.
2. Cafeaua poate crește speranța de viață
S-au făcut multe studii de-a lungul anilor pentru a demonstra care sunt beneficiile pe care consumul de cafea o are asupra omului. Unul dintre aceste studii a arătat că trei ceşti de cafea pe zi reduc riscul de deces „provocat din orice cauză”, datorită antioxidanților pe care le conţine cafeaua.
Cercetătorii au analizat dosarele medicale ale iubitorilor de cafea, de la mai mult de un milion de cetăţeni din 10 țări europene, şi au descoperit că bărbaţii care beau cel puțin trei cești de cafea pe zi au un risc de deces cu 18% mai mic, decât cei care nu au băut cafea. Pe de altă parte, la femei acest risc a fost redus cu 8%.
Un alt studiu a demonstrat că persoanele care beau o ceaşcă de cafea pe zi au avut un risc de deces cu 12% mai mic decât cele care nu au consumat cafea, iar dacă se consumă două-trei cafele pe zi, acest risc de deces se reduce cu 18%.
Cafeaua poate proteja organismul de anumite boli
Sursa foto: Diana Boboc
Cafeaua poate proteja organismul de cinci boli, susţin cercetătorii de la Universitatea Harvard, după ce au studiat datele a 130.000 de persoane. În primul rând, cafeaua ajută organismul să lupte împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, maladia Parkinson etc.
Cafeaua poate fi şi un agent profilactic al cirozei hepatice, dacă nu este consumată cu rom sau alt alcool. Această băutută aromată şi plăcută poate preveni şi aritmia.
Cu toate acestea, în cazul în care o persoană suferă deja de această afecţiune, cel mai bine este să renunțe la consumul de cafea. Ea are un efect pozitiv şi asupra pancreasului, putând preveni diabetul.
Cafeaua te ajută să scapi de kilogramele în exces
Cafeaua poate fi o „armă” importantă în lupta împotriva obezității, deoarece cafeina ajută la arderea caloriilor, crescând eliberarea hormonului oxitocină. Acest hormon reglează apetitul şi metabolismul și facilitează lupta cu kilogramele în plus.
Potrivit unui studiu, cafeina inhibă apetitul şi stimulează activitatea. Dozele utilizate au fost totuşi foarte mari – 60 mg/kg (echivalent cu 24 până la 36 de cești de cafea de persoană).
Este cunoscut faptul că datorită cafeinei se poate pierde în greutate, însă mecanismul prin care acționează aceasta a fost necunoscut. Cafeina crește consumul zilnic de energie cu 5%.
Europarlamentarul român Gabriela Zoană, în calitatea sa de membru al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a găzduit la Bruxelles Conferința europeană cu tema “Rolul politicii de coeziune a Uniunii Europene în politica de sănătate publică a statelor membre. Exemple de bune practici”, conferință care a continuat cu o vizită de lucru la Spitalul CHU Brugmann, cu sprijinul primarului Bruxelles-ului , d-nul Philippe Close. Evenimentul s-a bucurat de participarea Excelenței Sale, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, doamna Ambasador Luminița Teodora Odobescu, a șefului Misiunii României în Belgia, d-nul Dragoș Bănescu, a directorului medical al Spitalului CHU Brugmann din Bruxelles, d-nul Jean Bernard Gillet, europarlamentarului italian Elena Gentile, membră în Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, manageri de spitale, medici și personal medical din România și Belgia, persoane cu atribuții decizionale și consultative de la nivelul Parlamentului European și Comisiei Europene și personal cu atribuții de decizie din domeniul sănătății din întreaga Uniune Europeană.
Conferința s-a dorit a fi un punct de reper pentru schimbul de experiență între cei care contribuie la crearea legilor la nivelul Uniunii Europene și practicienii din domeniul medical, dar și între medicii și managerii de spitale români și cei europeni. În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre finanțarea din bani europeni a sistemelor de sănătate din România, Belgia, Italia și a celorlalte state membre, despre oportunitățile pe care acum tinerii medici le au în România, despre obiectivele de investiții realizate din fonduri europene, despre cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova, despre cursurile de pregătire și perfecționare profesională a peste 60.000 de medici și personal medical din România. Programul în domeniul sănătății pentru perioada 2014-2020 are alocat un buget de 449,4 milioane de euro și 23 de domenii de prioritate.
”Îmi doresc să continuăm astfel de evenimente, iar feedback-ul pe care l-am primit de la participanții la această conferință a fost unul pozitiv. Medicii români sunt extrem de apreciați peste hotare, iar eu una pot spune cu certitudine acest lucru în urma discuțiilor pe care le-am purtat în cadrul conferinței, ceea ce înseamnă că sistemul universitar și sistemul medical românesc creează în continuare profesioniști care pot să activeze oriunde în Uniunea Europeană. Ceea ce ne dorim cu toții este ca medicii noștri să nu mai plece peste hotare, iar pentru aceasta, așa cum am văzut, Guvernul României a luat câteva măsuri care să contribuie la încurajarea tinerilor medici pentru a rămâne în țară – creșterea salariilor în domeniul medical, demararea construirii unor spitale regionale și îmbunătățirea politicilor publice de sănătate”, a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană la finalul conferinței de marți.
Vizita la Spitalul Bruggman de miercuri, 23 Mai, a fost una care s-a axat pe bunele practici aplicate de către managerul Francis De Dree în ceea ce privește administrarea spitalului și pe înțelegerea de către oaspeții acestuia a procedurilor administrative și medicale care ajută în oferirea cât mai rapidă și la standarde cât mai înalte a celor mai bune servicii medicale pacienților.
”Construcția de spitale și asigurarea infrastructurii acestora prin echipamente de ultimă generație cu ajutorul fondurilor de coeziune reprezintă o opțiune importantă și o resursă pentru sănătatea românească. Putem oferi servicii la standarde europene și în sistemul medical de stat din România construind spitale noi sau dotând cu echipamente performante și cu tehnologie recentă secțiile spitalelor existente”, a mai adăugat Gabriela Zoană.
În luna iunie va fi lansată etapa a doua pentru proiectele dedicate screening-urilor – aprox. 200 de milioane de euro – pentru diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, diabet zaharat, boli cardiovasculare, pulmonare, îngrijirea gravidei și copilului, etc.
Programul face parte din campania națională de screening, finanțată din fonduri europene, propusă de Guvernul României, la preluarea mandatului. În cadrul acestei campanii, aprox. 1,5 milioane persoane, adulți și copii, vor beneficia de servicii de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament pentru principalele patologii.