Ascultă Radio România Regional Live

Sala Radio

Moștenitorii României muzicale: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor!

Moștenitorii României muzicale: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor!

Publicat de Andra Radu, 10 februarie 2023, 09:00

Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: Violin in love.

Lucrări semnate de un celebru cuplu de muzicieni ai secolului al XIX-lea, Robert Schumann și Clara Schumann, fac parte din program. Sonata nr. 2 pentru vioară și pian de Robert Schumann este un opus creat în ultimii ani ai vieții de muzicianul german, emblematic pentru stilul romantic, o partitură în care pune înțelepciunea maturității, dar și patosul iubirii – lucrarea a fost interpretată în premieră chiar cu soția lui, Clara Schumann, la pian.

Cele 3 romanțe pentru vioară și pian au fost create de Clara Schumann în 1853, la doi ani după ce soțul ei scrisese Sonata nr. 2 pentru vioară și pian. Este opusul care demonstrează că cea care este cunoscută drept una dintre marile pianiste ale secolului al XIX-lea, Clara Schumann, a fost și o foarte talentată compozitoare, care a ales însă să stea în umbra celebrului ei soț.

Povestea de iubire dintre Clara și Robert Schumann a devenit o adevărată legendă; trecând peste împotrivirea acerbă a tatălui Clarei, care fusese profesorul de pian al lui Robert, cei doi se căsătoresc, în 1840. Robert moare la 46 ani, în 1856, în urma unei boli mentale la care e posibil să fi contribuit și perioada sentimentală foarte dificilă dinaintea căsătoriei sale. Clara va trăi încă 40 ani, însă nu s-a mai recăsătorit niciodată.

Programul muzical de la Sala Radio, dedicat iubirii și delicatelor ei meandre, este completat de Sonata nr. 4 pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven, opus creat în 1801, la un an după ce Beethoven scrisese prima lui simfonie. Este perioada când se îndrăgostește de contesa Guicciardi, căreia avea să-i dedice apoi una dintre cele mai cunoscute sonate beethoveniene pentru pian: celebra Sonată a lunii, op. 27 nr. 2.

Recitalul de la Sala Radio face parte din proiectul „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, și este primul realizat în coproducție cu Artexim, Radio România Muzical și Artexim urmând să realizeze în perioada următoare mai multe proiecte dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului internațional George Enescu.

Biletele sunt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.

„Un talent ieșit din comun”, după cum îl descrie dirijorul Cristian Mandeal, Valentin Șerban a atras atenția lumii muzicale românești și internaționale după ce a cucerit premiul I la Concursul internațional George Enescu, ediția 2020-2021. Interpretarea sa din finala competiției, când a interpretat dificilul concert de Jean Sibelius, a rămas unul dintre cele mai emoționante momente din istoria concursului, Valentin fiind bolnav atunci cu un diagnostic grav.

Valentin Șerban (32 ani) este originar din Brașov, orașul unde a studiat la Universitatea Transilvania; s-a perfecționat la Universitatea de Muzică din Graz sub îndrumarea unei celebre violoniste române, Silvia Marcovici. A fost membru al Orchestrei Române de Tineret și al Ansamblului Les Dissonances, condus de David Grimal. Activitatea sa concertistică intensă se desfășoară atât în România, cât și în străinătate, intensitatea trăirii interpretărilor sale, eleganța și puritatea sunetului fiind unanim apreciate.

Daria Tudor (25 ani) a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din București; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon și Rikako Murata.

În prezent, își continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră și acompaniament de lied la aceeași universitate, sub îndrumarea prof. Björn Lehmann (Artemis Quartet), prof. Frank-Immo Zichner și prof. Eric Schneider.

Începând din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni și Eric Schneider, precum și ca pianistă a clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania.

În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist – Enlight Prize – în cadrul Festivalului Art of the Piano – Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania și Austria: Alpenarte – Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer – Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest – Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo – Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internațional “George Enescu” de la București.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Cristian Mandeal dirijează o lucrare monumentală la Sala Radio: Simfonia Nr. 7 de Anton Bruckner!

Cristian Mandeal dirijează o lucrare monumentală la Sala Radio: Simfonia Nr. 7 de Anton Bruckner!

Publicat de Andra Radu, 7 februarie 2023, 12:34

Vineri, 10 februarie, de la 19:00, apreciatul dirijor român Cristian Mandeal se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru a dirija Simfonia nr. 7 în Mi major, semnată de compozitorul austriac Anton Bruckner. Lucrarea monumentală a fost dedicată celebrului monarh al Bavariei Ludwig al II-lea, cunoscut ca un mare susținător al artelor (în special, al muzicii lui Richard Wagner).

Destinul lucrării este, de altfel, construit pe o emoționantă poveste din istoria muzicii: Bruckner era un mare admirator al lui Wagner, pe care se spune că efectiv îl venera. Cea de-a 3-a simfonie a lui Bruckner fusese dedicată lui Wagner: „Eminenței Sale Excelențe, Richard Wagner, cel de neatins, celebru în întreaga lume, exaltat maestru al poeziei și al muzicii, cu cea mai profundă reverență, dedicație semnată de Anton Bruckner.”

În timp ce compunea Simfonia a 7-a, Bruckner a asistat la premiera absolută a operei lui Wagner „Parsifal”, la marele festival de la Bayreuth (Germania), eveniment conceput de Wagner însuși.

Aici cei doi compozitori s-au reîntâlnit: Wagner și-a manifestat admirația față de lucrările lui Bruckner, comparându-l pe acesta cu Beethoven și promițându-i că îi va dirija simfoniile, dar acest lucru nu s-a mai petrecut niciodată: Wagner a trecut în neființă câteva luni mai târziu, în februarie 1883. Când a aflat vestea șocantă, Bruckner – care tocmai își compunea partea de Adagio a simfoniei – a adăugat un final solemn acestei părți, în memoria lui Wagner.

Premiera lucrării a avut loc la Leipzig, în 1884, și s-a bucurat de un mare succes de public, sporind notorietatea creatorului care se luptase din greu, până la 60 de ani, să își construiască un loc în istoria muzicii.

Cu prilejul premierei, s-au adunat bani pentru construirea unui memorial Wagner.

La finalul acestui concert, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio la o sesiune de autografe oferită de dirijorul Cristian Mandeal pe albumul Serenity, recent apărut la Editura Casa Radio.

În aproape 50 de ani de activitate derulată în România și pe scene internaționale, Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România.

A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la Orchestra „Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor invitat al Orchestrei „Hallé” Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Albumul (CD) „Serenity. Orchestra de Cameră Radio, dirijor Cristian Mandeal” este disponibil la librăria Editurii Casa Radio și prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Violonistul francez David Grimal, invitat special la Sala Radio!

Violonistul francez David Grimal, invitat special la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 12 decembrie 2022, 15:20

Ultimul concert din acest an prezentat de Orchestra de Cameră Radio este un eveniment de înaltă ținută, conceput în jurul invitatului special al serii. Miercuri, 14 decembrie (ora 19:00), celebrul violonist francez David Grimal va evolua pe scena Sălii Radio, în dublă ipostază, de solist și dirijor.

Născut în 1973, David a absolvit Conservatorul din Paris și cariera sa a însemnat în ultimii 20 de ani concerte susținute ca solist alături de cele mai apreciate orchestre ale lumii: Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Berliner Symphoniker, Russian National Orchestra, New Japan Philharmonic, English Chamber Orchestra, Mozarteum Orchester Salzburg ș.a.

A fost invitat să concerteze în importante săli din lume: Suntory Hall – Tokyo, Philharmonie de Paris, Musikverein – Viena, Concertgebouw – Amsterdam, Berlin Konzerthaus, Wigmore Hall – Londra, Lincoln Center – New York, Conservatorul Ceaikovski – Moscova, Théâtre des Champs Élysées – Paris etc.

Mulți compozitori contemporani i-au dedicat creațiile lor. Unul dintre proiectele de suflet ale lui David Grimal este ansamblul Les Dissonances – al cărui fondator și director artistic este. Les Dissonances este considerată singura orchestră simfonică din lume care interpretează repertoriul standard fără dirijor.

David Grimal este și un apreciat pedagog – predă astăzi la Hochschule für Musik – Saarbrücken (Germania) – și este invitat frecvent să facă parte din jurii de concursuri internaționale. Interpretează pe o vioară Stradivarius din 1710, denumită Ex-Roederer.

Concertul va fi dedicat în exclusivitate muzicii unuia dintre mari compozitori germani: Felix Mendelssohn, considerat un geniu al muzicii sec. XIX, așa cum fusese Mozart un secol mai devreme. În prima parte a serii veți asculta Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră și în cea de-a doua parte vă veți bucura de Simfonia nr. 4 – Italiana.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Finnegan Downie Dear, câștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, invitat la Sala Radio!

Finnegan Downie Dear, câștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, invitat la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 15 noiembrie 2022, 15:44

Câștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, Finnegan Downie Dear, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin (Opera de Stat din Berlin), este invitat la Sala Radio să dirijeze un concert Beethoven/Schubert.

Născut la Londra, absolvent al Universității din Cambridge și al Academiei Regale de Muzică, Finnegan Downie Dear a dirijat orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna și se va afla vineri, 18 noiembrie 2022, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

Îl veți aplauda pe scena Sălii Radio și pe cunoscutul pianist Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și protagonist al turneului național anual „Pianul Călător”, care va interpreta Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră, semnat de Beethoven. După o primă audiție privată, premiera absolută a lucrării a avut loc pe 22 decembrie 1808 la Viena, cu Beethoven însuși ca solist, aceasta fiind de altfel ultima sa apariție în această ipostază.

În partea a doua a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 9 în Do major semnată de compozitorul austriac Franz Schubert, care a marcat arta muzicală prin genialitatea sa, exprimată într-un număr mare de lucrări create în doar 31 de ani de viață. Deși până la trecerea sa în neființă foarte puține partituri i-au fost cântate sau publicate, Schubert este astăzi recunoscut ca primul mare „poet” romantic în istoria muzicii.

Destinul lucrării pe care o veți asculta la Sala Radio este unul inedit și implică alți doi mari compozitori. La 10 ani ani după moartea lui Schubert, în 1838, în timpul unei vizite la Viena, Robert Schumann a primit o copie a partiturii din partea fratelui celui trecut în neființă, a apreciat foarte mult lucrarea și a adus creația la Leipzig. Aici simfonia a fost interpretată pentru prima oară pe 21 martie 1839, sub bagheta lui Felix Mendelssohn.

În stagiunea 22/23, Finnegan Downie Dear va debuta la Staatsoper Berlin și va dirija la pupitrul ansamblului Staatskapelle Berlin. De asemenea, va debuta cu orchestre precum Camerata Salzburg, Deutsches Symphony-Orchester Berlin, Filarmonica din Baltimore, Orchestra Radioului Național Polonez, Tokyo Metropolitan Symphony și va reveni la Orchestra Simfonică din Göteborg.

Printre angajamentele importante recente se numără London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra – Manchester, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna, Borusan Philharmonic Istanbul și Orchestra Simfonică Națională Coreeană. În stagiunile viitoare, va dirija noi producții de operă la Royal Opera House – Covent Garden și la Theater an der Wien. Experiența anterioară în operă include producții dirijate la Opera Națională Poloneză, Deutsche Oper am Rhein, Opera Națională Coreeană, Opera Regală Suedeză ș.a.

După 14 ani de studii în România, pianistul Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro.

Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concert dedicat centenarului scriitorului José Saramago, la Sala Radio!

Concert dedicat centenarului scriitorului José Saramago, la Sala Radio!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 11 noiembrie 2022, 18:40

Miercuri, 16 noiembrie (de la ora 19:00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru literatură.

Pe scenă va urca apreciatul violonist Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, care a fost aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio.

Artistul român a fost protagonistul unor evenimente-pilot în România: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, a interpretat într-o pădure pentru a se afirma împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier și în faţa unei case în ruine, pentru a opri distrugerea clădirilor incluse în patrimoniul naţional.

La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferite de violonistul Alexandru Tomescu, pe două dintre albumele apărute la Editura Casa Radio: Alexandru Tomescu –Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák și Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák.

Derulat sub bagheta tânărului dirijor portughez Martim Sousa Tavares, concertul de la Sala Radio cuprinde lucrări semnate de compozitori celebri ca Beethoven sau Saint-Säens, dar și partituri ale unor apreciați creatori portughezi. Programul serii reia câteva dintre temele principale ale operei literare semnate de José Saramago.

Evenimentul debutează cu Uvertura lui Carlos Seixas, cel mai important compozitor portughez al perioadei baroce şi însoţitor al lui Domenico Scarlatti la curtea regelui D. João V al Portugaliei, mediu ce caracterizează cea mai importantă lucrare a lui Saramago: O Memorial do Convento (Memorialul mânăstirii).

Urmează Uvertura Penelope, o altă lucrare din secolul al XVIII-lea, din vremea regelui D. José I, compusă de João de Sousa Carvalho, compozitor originar din Alentejo, una dintre regiunile Portugaliei cele mai documentate de Saramago. Veți asculta apoi o creație contemporană: Arrayollo, semnată de João Nascimento, compusă și interpretată în premieră în 2022, inspirată din peisajele întinse ale acestei regiuni portugheze.

În partea a doua a concertului de la Sala Radio veți călători în Lisabona, grație compozitorului francez Camille Saint-Saëns și lucrării sale Une nuit à Lisbonne, o barcarolă inspirată de capitala portugheză.

Prin cele două Romanțe pentru vioară şi orchestră de Beethoven se explorează tema revoluţionară a compozitorului, a cărui viaţă a fost călăuzită de valorile libertăţii şi egalităţii, valori ce se regăsesc şi în scrierile lui José Saramago.

Seara se va încheia cu Dansurile Portuguese de Tiago Derriça, lucrare contemporană care a avut premiera tot anul acesta şi care este inspirată din tradiţiile şi peisajele Portugaliei, reflectate și în lucrarea Viagem a Portugal (Călătorie prin Portugalia), în care Saramago călătoreşte prin istoria şi cultura ţării sale.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Albumele Alexandru Tomescu – Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák și Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák sunt disponibile la librăria Editurii Casa Radio și prin comandă pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, pot fi achiziționate de la partenerii de distribuție.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Pianista Alexandra Silocea, aplaudată pe scene importante ale lumii, la Sala Radio!

Pianista Alexandra Silocea, aplaudată pe scene importante ale lumii, la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 4 noiembrie 2022, 14:03

Pentru prima oară invitată să cânte alături de Orchestra de Cameră Radio, pianista Alexandra Silocea, a debutat pe mari scene ale lumii, precum Konzerthaus sau Musikverein din Viena, Carnegie Hall – New York, Bridgewater Hall din Manchester, Royal Festival Hall și Wigmore Hall din Londra, unde a avut onoarea de a interpreta la patru mâini alături de celebra Elisabeth Leonskaja, în cadrul concertului aniversar al acesteia, la împlinirea a 70 de ani.

Miercuri, 9 noiembrie (de la ora 19:00), Alexandra Silocea va interpreta Mozart – Concertul nr. 17 în Sol major pentru pian şi orchestră.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta lui Leo McFall, câștigător al prestigiosului premiu Deutscher Dirigentenpreis (Premiul Dirijorilor Germani) în 2015, dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Vorarlberg – Austria. Concertul va debuta cu Mozart – muzica de balet din opera Idomeneo și se va încheia cu Simfonia a 4-a compusă de Beethoven.

Născut în Marea Britanie, Leo McFall a studiat arta dirijorală la Academia Sibelius din Helsinki și a urmat studii de perfecționare la Universitatea de Arte din Zürich. Leo McFall s-a bucurat de o frumoasă colaborare cu dirijorul Bernard Haitink, asistându-l în pregătirea concertelor cu Orchestra de Cameră a Europei, Orchestra Simfonică din Chicago, Royal Concertgebouw – Amsterdam, Orchestra Tonhalle – Zürich și Filarmonica din Viena. Printre colaborările recente ale dirijorului Leo McFall se numără proiecte cu BBC Philharmonic, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Orchestre National de Lyon etc.

Debutul Alexandra Silocea, din decembrie 2012, în Marea Britanie, alături de London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski a fost lăudat de presa de specialitate și a atras atenția lumii muzicale din Europa și SUA. În decembrie 2020, tot la invitația lui Vladimir Jurowski, Alexandra a interpretat Concertul nr. 3 Lebewohl pentru pian și orchestră de Elena Kats-Chernin, în premieră europeană.

Alexandra a fost invitată la festivaluri precum Ravinia din Chicago, Brighton și Ryedale Festival din Marea Britanie sau Festivalul Enescu, unde a debutat în 2019 alături de Orchestra Simfonică Academică a Rusiei Evgeny Svetlanov și Vladimir Jurowski, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Șostakovici.

În 2021 a revenit la Festivalul Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin și Vladimir Jurowski, prilej pentru care firma Bösendorfer a adus la București cele patru piane de concert necesare pentru lucrarea Les Noces (Nunta) de Stravinski. Alexandra este artistă Bösendorfer de douăzeci de ani.

Pianista franceză de origine română, Alexandra Silocea a fost admisă la vârsta de 16 ani la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, și apoi la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris. Alexandra Silocea este docent la Conservatorul Friedrich Gulda din Viena și creatoarea noului format de concert, Klimt meets Bösendorfer – The Tree of Life, ce reunește muzică, poezie și un pian Bösendorfer dintr-o serie limitată. Primul concert al acestui proiect a avut loc la Kunsthistorisches Museum din Viena în septembrie 2022, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la nașterea lui Gustav Klimt.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvențele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

94 de ani de Radio România, marcați printr-un concert aniversar!

94 de ani de Radio România, marcați printr-un concert aniversar!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 26 octombrie 2022, 17:06

Radio România împlinește 94 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate, 94 de ani de când prestigioasa instituție publică reflectă cele mai importante evenimente. La 1 noiembrie 1928 a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie cunoscută în prezent sub numele de brand Radio România. Astăzi, Radio România continuă să fie un reper, studiile de audiență reflectând popularitatea emisiunilor difuzate.

Ca o traducere a misiunii de promovare a culturii asumate de radioul public, dirijorul Mihail Jora a înființat în același an 1928 Orchestra Radio, astăzi Orchestra Națională Radio, ansamblu ce sărbătorește, așadar, aceeași frumoasă vârstă de 94 de ani și care dăruiește publicului său, în fiecare an, un concert aniversar.

Vineri, 28 octombrie 2022 (de la 19:00), pe scena Sălii Radio va urca dirijorul român Gheorghe Costin, care s-a format sub îndrumarea unor mari personalităţi dirijorale – Sergiu Celibidache şi Erich Bergel – și a fost aplaudat ca dirijor permanent al filarmonicilor din Timişoara, Târgu-Mureş şi Iaşi. A fost invitat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România, dar şi peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase ansambluri europene, fie împreună cu orchestre româneşti, în turnee sau în festivaluri.

Invitată specială a serii este și pianista Raluca Ştirbăţ, cunoscută publicului larg ca inițiatoare a campaniei de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni (jud. Botoșani). La doar 10 ani, Raluca Știrbăț a debutat alături de Filarmonica Moldova din Iași, sub bagheta lui Ion Baciu. Au urmat concerte cu majoritatea orchestrelor din ţară și apoi și-a construit o frumoasă carieră internațională, fiind aplaudată în Austria (Konzerthaus, Musikverein, Yamahasaal din Viena, Mozarteum – Salzburg, Stefaniensaal – Graz) și în festivaluri din Europa, S.U.A și Japonia.

Concertul aniversar va debuta cu o lucrare a compozitorului român Pascal Bentoiu: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră. Acesta a avut privilegiul de a studia chiar sub îndrumarea lui Mihail Jora, creatorul Orchestrei Naționale Radio.

În a doua parte a serii veți asculta Simfonia nr. 4 de Brahms, a cărei premieră absolută a avut loc chiar sub bagheta compozitorului, la Meiningen (Germania), pe 25 octombrie 1885.

În septembrie 1998, Gheorghe Costin a debutat la pupitrul Orchestrei de cameră „London Schubert Players Orchestra”, în Festivalul Internaţional de la Windsor. Memorabile rămân concertele cu lucrări de Yannis Xenakis din anii 1992 (Bucureşti) şi 1993 (Cluj-Napoca) interpretate în prezenţa compozitorului, eveniment în urma căruia a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor „Mihail Jora” din România. În 2011 și 2017 a dirijat Lebanese Philharmonic Orchestra din Beirut, iar în 2016 a dirijat Kammerorchester din Wernigerode (Germania).

A efectuat turnee în Ungaria, Serbia, Austria, Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Canada, în renumite săli de concerte: Sala UNESCO – Paris, Sala Gasteig, Herkulessaal der Residenz și Carl Orff – Saal (München), Megaro Moussikis (Atena).

Născută la Iași, Raluca Ştirbăţ a început studiul pianului la Liceul de Artă Octav Băncilă, iar după un an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu” a fost admisă cu punctaj maxim la Universitatea de Muzică din Viena, unde a obținut renumita diplomă Solistendiplom şi titlul Magister Artium.

A realizat numeroase imprimări pentru case de discuri și radio-uri, printre care Integralele creației enesciene pentru pian solo (Hänssler classic, 2015) și violoncel și pian (alături de Rudolf Leopold, Paladino music, Viena, 2021), Gramola (Viena, 2011 și 2013), Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana, Hungaroton, ORF.

Înregistrările ei sunt difuzate la posturi radio din Austria (ORF, Radio Stephansdom), Elveţia (Radio Zürich, Suisse Romande, Radio Swiss Classic, Radio della Svizzera Italiana), România, Ungaria etc.

Raluca Știrbăț a fondat Societatea Internaţională George Enescu din Viena, pianista fiind activă şi în domeniul muzicologic și pedagogic. Menționăm traducerea în limba germană a Capodoperelor enesciene de Pascal Bentoiu (George Enescu. Meisterwerke, Frank & Timme, 2015), precum și îngrijirea ediției Urtext a partiturilor Creației pentru pian de Enescu (vol. I, Grafoart, 2016). De curând, Raluca Știrbăț a publicat volumul George Enescu – Creaţia pentru pian (Editura Muzicală, 2022), considerat de personalități marcante ale vieții muzicale românești și nu numai „o carte-scânteie” și „o reușită de referință pentru muzicologia românească”.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

The Paradise of Standards încheie stagiunea Big Band-ului Radio!

The Paradise of Standards încheie stagiunea Big Band-ului Radio!

Publicat de Andra Radu, 14 iunie 2022, 16:34

După o stagiune în care a dăruit lunar melomanilor seri spectaculoase de jazz, blues sau pop la Sala Radio, în compania unor voci ca Luiza Zan, Berti Barbera, Irina Sârbu sau Nadia Trohin, Big Band-ul Radio își încheie stagiunea 2021-2022.

Joi, 16 iunie, de la ora 19:00, sunteți invitați la concertul sugestiv intitulat The Paradise of Standards, eveniment despre care apreciatul dirijor și compozitor Ionel Tudor declară: „ne-am gândit să aducem pe scena Sălii Radio cele mai cunoscute standard-uri scrise special pentru big band. Avem o multitudine de ritmuri, de la swing la funk, și un repertoriu spectaculos care permite solo-uri instrumentale de virtuozitate, punând în valoare talentații instrumentiști ai big band-ului nostru. Suntem siguri că va fi o seară specială, plină de emoție și de bucurie a jazz-ului!”

În programul serii veți asculta Groovin’ High – Dizzy Gillespie, Groovin’ Haro – Don Menza, Chameleon – H. Hancock, Brass Machine – Mark Nobie, Quin tessence – Quincy Jones, Miss Fine – Oliver Nelson, Don’t Get Around – Duke Ellington ș.a.

Fondat în 1949, pentru ca muzica de divertisment să aibă o reprezentare profesională de înaltă ținută în cadrul radioului public, Big Band-ul Radio este ansamblul aplaudat pe scena Festivalului Cerbul de Aur sau al Festivalului de la Mamaia și formația care a asigurat realizarea unui mare număr de emisiuni de radio și de televiziune, alături de cei mai mari soliști români de muzică ușoară, pop, jazz etc. Reunind instrumentiști de mare valoare, Big Band-ul Radio a însemnat și înseamnă și astăzi o adevărată școală de interpretare, de improvizație și orchestrație.

Big Band-ul Radio este condus în prezent de Ionel Tudor, compozitor, dirijor și orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (cu melodia Tell Me Why – Monica Anghel şi Marcel Pavel).

Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială, încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În 1981, a debutat în calitate de compozitor şi a devenit un orchestrator cunoscut și apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor și soliștilor români.

Din 1991, a devenit pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, recitaluri şi gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional Cerbul de Aur – Braşov şi pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reușit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică uşoară, ci şi spre jazz, blues şi chiar rock.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314 68 00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

„Jazz în dar de Dragobete”: Nadia Trohin în concert cu Big Band-ul Radio!

„Jazz în dar de Dragobete”: Nadia Trohin în concert cu Big Band-ul Radio!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 17 februarie 2022, 10:00

Joi, 24 februarie,de la ora 19:00, are loc concertul „Jazz în dar de Dragobete”. Nadia Trohin, una dintre tinerele voci apreciate pe scenele de jazz din România, concertează la Sala Radio alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

Născută la Chişinău, Nadia Trohin a studiat la Universitatea de Muzică Bucureşti şi a fost solista trupei Millenium şi membră a grupului vocal Jazzapella. Este cunoscută de public şi sub numele de ‘fata sihastră’, după succesul melodiei cu acelaşi nume, pe care a interpretat-o ca solistă a formaţiei Millenium.

Nadia Trohin este o tânără artistă cu o personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton. Între 2000-2004 a fost solista grupului Millenium, alături de care a lansat două albume: Fata sihastră şi Creştini, Crăciunul a sosit.

Şi-a definitivat studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 2010, a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Târgu Mureş şi, în acelaşi an, a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian, alături de care a înregistrat CD-ul La margine de Bucureşti, apărut în 2011, la casa de discuri Soft Records.

De atunci, a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Maurice de Martin, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu ş.a.

Sursa foto: Nadia Trohin/facebook

În paralel cu activitatea concertistică, Nadia Trohin se implică activ şi în domeniul educaţional, fiind asistent universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi trainer vocal la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – şi LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.

Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Violonistul Valentin Șerban, invitat special la Sala Radio!

Violonistul Valentin Șerban, invitat special la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 16 februarie 2022, 09:30

Vineri, 18 februarie (de la ora 19:00), Valentin Șerban este invitat special la Sala Radio, unde va interpreta, alături de Orchestra Națională Radio, „Fantezia scoţiană pentru vioară şi orchestră” semnată de compozitorul german Max Bruch.

„Seara scoțiană” propune și Simfonia nr. 3 – Scoţiana, de Felix Mendelssohn, inspirată de vizita acestuia în Marea Britanie în 1829, când a fost impresionat de ruinele capelei din Edinburgh, unde fusese încoronată Mary Stuart, regina Scoției.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului de origine britanică, Rumon Gamba, care se bucură de o frumoasă carieră artistică europeană. A fost dirijor principal şi director muzical al NorrlandsOperan – Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester – Danemarca și dirijor principal şi director muzical al Iceland Symphony Orchestra – Islanda.

Rumon Gamba a colaborat cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Sinfónica de Galicia la Festivalul Musika-Música din Bilbao ș.a. Interesat de muzica nouă, Rumon Gamba a dirijat prime audiţii, printre care premiera operei Two Boys de Nico Muhly, la English National Opera, Concertul pentru violă de Brett Dean, alături de BBC Symphony Orchestra, Dancer in the Dark de Poul Ruders, Blood on the Floor şi Scherzoid de Mark-Anthony Turnage.

Totodată, a dirijat în premieră australiană versiunea originală a Simfoniei nr. 5 de Sibelius, alături de Queensland Symphony Orchestra. Rumon Gamba a mai dirijat The African Prophetess de Larsson Gothe, alături de Norrlands Operan şi corul operei din Cape Town în cadrul unui eveniment organizat de Royal Stockholm Philharmonic.

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional George Enescu (2021), violonistul Valentin Șerban este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator Eyes Wide Shut: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet. Un experiment artistic ce pune la încercare virtuozitatea oricărui mare violonist și împinge limitele de receptare ale muzicii clasice.

Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cu masterul la Kunstuniversität Graz (Austria), îndrumat de celebra violonistă Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (din 2012) și membru al orchestrei Les Dissonances – Paris.

A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri în România dar și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina. Violonistul român a participat la festivaluri precum Krzyzowa Music of Europe (Polonia, 2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), SoNoRo (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Capodopere beethoveniene la Sala Radio: „Imperialul” și „Eroica”!

Capodopere beethoveniene la Sala Radio: „Imperialul” și „Eroica”!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 9 februarie 2022, 18:30 / actualizat: 9 februarie 2022, 20:16

Titanul de la Bonn. O forță a naturii dezlănțuite. Un Prometeu al muzicii cum l-a numit Bizet, creatorul operei Carmen. „Un colos dincolo de înțelegerea majorității muritorilor” – cum l-a definit celebrul violonist Yehudi Menuhin.

Beethoven își „dispută” cu Bach și Mozart poziția de cel mai mare compozitor al lumii, ceea ce este, în final, o problemă de gust. După ce, în 2020, întregul mapamond a aniversat Anul Internațional Beethoven – la 250 de ani de la nașterea compozitorului – Orchestra Națională Radio revine cu un eveniment dedicat integral marelui muzician.

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19:00), la Sala Radio, seara beethoven se va desfășura sub bagheta dirijorului german Christoph König, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

Dintre sutele de lucrări compuse în peste 40 de ani de creație, programul evenimentului de la Sala Radio reunește două „piese de rezistență” din opera beethoveniană: Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră – Imperialul și Simfonia nr. 3 – Eroica.

Compus în 1809, la Viena, celebrul concert de pian a reprezentat o revoluție în lumea muzicii: era prima oară când un compozitor crea un astfel de dialog sonor între pian – ca instrument solist – și orchestră, model pe care ulterior l-au preluat alți mari compozitori ce au urmat, ca Liszt, Brahms, Ceaikovski, Rahmaninov ș.a. În concertul de la Sala Radio îl veți aplauda în ipostază solistică pe pianistul Răzvan Dragnea.

Creată în 1804, Simfonia nr. 3 – Eroica este o piatră de hotar ce marchează creația muzicală de până atunci, ridicând genul simfonic la o altă dimensiune, inclusiv prin faptul că era mult mai lungă decât orice simfonie compusă anterior și implica numeroase dificultăți tehnice pentru o orchestră. Inițial, compozitorul dedicase lucrarea sa lui Napoleon, pe care îl considera o întruchipare a idealurilor de democratice ale Revoluției Franceze. Ulterior, când Napoleon s-a autoproclamat împărat, Beethoven s-a simțit profund dezamăgit, și-a retras dedicația, considerând că Napoleon și-a urmat în final ambițiile proprii și a abdicat de la idealurile sale.

Christoph König, Koenig, Dirigent, Conductor

Din anul 2010, dirijorul german Christoph König este dirijor principal și director muzical al ansamblului Solistes Européens din Luxembourg. A debutat ca dirijor în SUA în 2010 și, de atunci, sub bagheta sa au evoluat orchestrele simfonice din Pittsburgh, Indianapolis, New Jersey, Houston, Oregon, Toronto și celebrul ansamblu Los Angeles Philharmonic.

Între 2009 și 2014 a fost dirijor principal pentru Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música – Portugalia, ansamblu alături de care a făcut turnee în Europa și Brazilia. Între 2003 și 2006 a ocupat aceeași funcție la Malmö Symphony Orchestra – Suedia și a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice din Gran Canaria – Spania.

Colaborările sale includ apreciate ansambluri europene ca Staatskapelle Dresden, Orchestre de Paris, Netherlands Philharmonic, Wiener Concertverein, Warsaw Philharmonic Orchestra, Danish National Symphony, Royal Philharmonic Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Mozarteum Orchestra Salzburg, Beethoven Orchestera Bonn, BBC Scottish Symphony Orchestra.

Răzvan Dragnea a obținut, în 2003, premiul al III-lea al Concursului Internațional „George Enescu” – secțiunea de pian, distincție ce se alătură altor premii câștigate în România sau în străinătate. Pianistul român a fost semifinalist la Concursul Internațional din Pretoria, Africa de Sud, în anul 2000, a câștigat medalia de argint la Concursul Internațional de Pian din Porto, în 2002, iar în următorul an a obținut premiul al III-lea la Lory Walfish International Piano Competition. În anul 2006 a primit Premiul de Interpretare la China Shenzen International Piano Concerto Competition.

În 1991, la doar 12 ani, a debutat alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Iosif Conta, interpretând Concertul pentru pian nr. 21 de Mozart. Turneele l-au purtat în țări ca Africa de Sud, Japonia, Germania, Franța, Italia, Portugalia, Islanda. A susținut numeroase concerte în compania orchestrelor filarmonice din țară și a celor mai prestigioși dirijori români.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Vivaldi – Concert pentru două violoncele, la Sala Radio!

Vivaldi – Concert pentru două violoncele, la Sala Radio!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 7 februarie 2022, 13:35

Ați ascultat vreodată un concert pentru două violoncele? Și mai ales o astfel de lucrare compusă chiar de Vivaldi, celebrul creator al Anotimpurilor?

Miercuri, 9 februarie, de la ora 19:00, la Sala Radio, doi apreciați tineri violonceliști români – Ştefan Cazacu și Mircea Marian, se vor întrece în măiestrie artistică în Concertul în sol minor pentru două violoncele, semnat de Vivaldi. Evenimentul prezentat de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta cunoscutului dirijor Tiberiu Soare.

Concertul va continua cu lucrarea Concertino pentru două violoncele și orchestră de Bernhard Romberg (1767 – 1841), violoncelist și compozitor german, artist ce a câștigat admirația lui Beethoven însuși. Născut într-o familie de muzicieni, Romberg a avut o importanță foarte mare în istoria muzicii și mai ales a instrumentului său, violoncelul. A adus câteva inovații în construcția instrumentului, a sugerat necesitatea construirii de violoncele mai mici pentru copii și a simplificat notația pentru partiturile de violoncel.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 94 – Surpriza, creație a lui Haydn, considerat părintele simfoniei și autor al unui număr de 106 simfonii!

Lucrarea a fost compusă în 1791 la Londra și avut premiera absolută un an mai târziu, în capitala londoneză. Numele partiturii este datorat faptului că autorul lucrării a urmărit, ca și în alte lucrări, să își surprindă publicul prin efecte sonore inedite la vremea respectivă.

Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor-şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul turneelor internaţionale.

A ocupat si poziția de director artistic al Operei Naționale București și este invitat constant să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, Bedrich Smetana Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia) ș.a.

Finalist, în 2021, al Concursului Internațional George Enescu (secțiunea de violoncel) tânărul muzician Ștefan Cazacu (28 de ani) interpretează pe un violoncel de colecție, creat în urmă cu 103 ani, la Torino.

Ștefan Cazacu se bucură de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educația complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ș.a. Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu.

Violoncelistul Mircea Marian este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, membru al formațiilor Duo Cello Jaya, PlaCello, al Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil. A susținut concerte în calitate de solist alături de Filarmonia din Gera – Germania, Orchestra Națională Radio – București, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universității din Graz – Austria, Filarmonica Oltenia din Craiova etc.

De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist, cât și alături de Duo Cello Jaya.

A participat la masterclass-uri și festivaluri precum Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Festivalul Enescu și muzica lumii.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Mozart, în interpretarea lui Alexandru Tomescu, la Sala Radio!

Mozart, în interpretarea lui Alexandru Tomescu, la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 29 ianuarie 2022, 10:00

Miercuri, 2 februarie (de la ora 19:00), Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, va interpreta pe celebra vioară de patrimoniu Stradivarius Elder-Voicu una dintre creațiile ce poartă semnătura lui Mozart: Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră.

Creată în 1775, lucrarea a avut premiera chiar în acel an, la Salzburg, în perioada sărbătorilor de iarnă. Evenimentul prezentat de Orchestra de Cameră Radio la Sala Radio se va desfășura sub bagheta lui Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii Banatul – Timișoara.

Seara de la Sala Radio va debuta cu Sinfonia pentru suflători în sol minor, creație a cunoscutului compozitor italian de operă Gaetano Donizetti și se va încheia cu Dvořák – Serenada în Mi major pentru orchestră de coarde.

Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, Radu Popa și-a continuat studiile la Hochschule für Musik, Viena. S-a format sub îndrumarea renumitului dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan.

Cariera dirijorului Radu Popa se desfășoară între scenele de concert importante ale României (Ateneul Român, Sala Radio) și turnee în străinătate. Radu Popa a fost aplaudat pe podiumul Sălii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naționale Radio – 2009) sau la pupitrul orchestrelor filarmonice Janacek – Ostrava (Cehia), Transilvania (Cluj-Napoca), Banatul (Timișoara) etc. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim, Göteborg, Lvov se înscriu printre destinațiile în care artistul susține concerte.

În urma decernării Premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, renumita casă de discuri Deutsche Grammophon – Sonyclassics.com a editat pe suport CD coloana sonoră a filmului Youth Without Youth (Tinerețe fără tinerețe) – regia: Francis Ford Copolla. Coloana sonoră a fost interpretată de Bucharest Metropolitan Orchestra, sub bagheta lui Radu Popa.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio România din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, 1999) şi Concursul George Enescu (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

În urma concursului național, Alexandru Tomescu a câștigat pentru a treia oară, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii 5 ani. Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay.

Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concert Mozart, Mendelssohn și Wagner, la Sala Radio!

Concert Mozart, Mendelssohn și Wagner, la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 26 ianuarie 2022, 19:45

Vineri, 28 ianuarie (de la ora 19:00), Sala Radio va fi gazda unui concert simfonic ce reunește lucrări semnate de Mozart, Mendelssohn și Wagner, interpretate de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu.

Cu doar 2 luni înainte de moartea sa prematură (la 35 de ani), pe 30 septembrie 1791, Mozart dirija într-un teatru din Viena premiera uneia dintre creațiile sale, ce avea să devină un reper în repertoriul de operă: Flautul fermecat. Până în noiembrie 1792 se dăduseră deja 100 de reprezentații, dar Mozart nu se mai putea bucura de succesul creației sale, care continuă să fie astăzi una dintre cele mai des interpretate opere din toate timpurile.

În programul serii de la Sala Radio veți asculta uvertura operei Flautul fermecat, urmată de o altă lucrare ce poartă semnătura genialului Amadeus: Concertul în La major pentru clarinet și orchestră, prilej de a-l aplauda ca solist pe clarinetistul Adrian Duminică, membru al Orchestrei Naționale Radio.

În continuarea serii, veți asculta uvertura Frumoasa Melusina, creată de Felix Mendelssohn în 1834, ca un dar pentru ziua de naștere a surorii sale, lucrare inspirată de o cunoscută legendă germană a timpului, despre o iubire fantastică între un conte și o ființă supranaturală.

Seara se va încheia cu o altă lucrare ce a constituit inițial un cadou al creatorului său! Wagner a compus Idila Siegfried ca un dar pentru cea de-a doua sa soție (Cosima), de ziua de naștere a acesteia, după aducerea pe lume a fiului lor Siegfried. Ca o surpriză pentru Cosima, un mic ansamblu a interpretat lucrarea în ziua de Crăciun (pe 25 decembrie 1870), chiar pe treptele vilei din Elveția unde cei doi locuiau! Ulterior, creația a fost inclusă în opera Siegfried, parte a celebrei tetralogii wagneriene Inelul Nibelungilor.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concert aniversar Berti Barbera, alături de Big Band-ul Radio!

Concert aniversar Berti Barbera, alături de Big Band-ul Radio!
Foto: Sursa foto: https://www.radioromaniacultural.ro/

Publicat de Andra Radu, 21 ianuarie 2022, 09:30 / actualizat: 21 ianuarie 2022, 12:01

Joi, 27 ianuarie 2022, de la 19:00, Sala Radio va deveni scena unui frumos concert aniversar de jazz: apreciatul solist vocal Berti Barbera sărbătoreşte 50 de ani printr-un eveniment prezentat alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

Despre concertul său sugestiv intitulat „50 and swingin”, Berti Barbera declară: „50, o cifră plină, care poate defini tot felul de repere, ne punctează cicluri existenţiale şi ne oferă prilejul celebrării. O cifră rotundă, cum se spune, care printre altele ne dă iluzia jumătăţii vieţii, deşi am cam trecut binişor de acel moment. Oricum, e un eveniment care merită marcat prin bucurie, împărţită generos cu ceilalţi.

Nu cred că există o ocazie mai bună de a sărbători vârsta de 50 de ani: cu un concert la Sala Radio, alături de Big Band. Un moment unic, marcat de un vârf al activităţii muzicale. Prieteni în sală, prieteni pe scenă şi un concert aniversar. Sărbătoresc cântând, aşa cum dintotdeauna mi-a plăcut.

50 de ani de viaţă, dintre care pe 30 i-am petrecut studiind fenomenul muzical din interior, trăind imensa bucurie de a fi pe scenă sau în studio. Mai mult, acest concert îmi oferă posibilitatea de a-mi extinde repertoriul şi de a-mi declara intenţia de a aborda un repertoriu mai apropiat de jazz, de swing, de pulsaţia care reflectă cel mai clar comunicarea profundă şi fluentă, fluxul comun din interiorul unui grup muzical. 50 and swingin’! E clar că nu se putea mai bine!”

Pe afişul serii de regăsesc piese ca Let The Good Times Roll, The Dirty Boogie, When It Rains It Pours, Early In The Morning, This Cat Is On The Hot Tin Roof, That’s Life, Late In The Evening, Fever ş.a.

Cu un spectru vocal flexibil şi cu un instinct ritmic care îi oferă posibilitatea de a folosi mai multe instrumente de percuţie, Berti Barbera reuşeşte, cu multă pasiune, dezinvoltură şi umor, să dea o formă originală, spectaculoasă şi accesibilă oricărei piese muzicale pe care o abordează. Din discografia sa fac parte titluri ca: RADIO BIG BAND BLUES – LET THE GOOD TIMES ROLL – 2002, Confident Stories – Live In Timişoara – 2005 (alături de Nicu Patoi), Flick Flack – Live at the Philharmonic – 2006 (alături de 4Given), BIG BAND BOOGIE – 2007 ş.a.

Berti Barbera este şi un apreciat realizator şi prezentator de emisiuni radio şi tv şi a prezentat, de asemenea, numeroase festivaluri de jazz şi de blues. A fost coprezentator, alături de Iulian Vrabete (Holograf) al emisiunii muzicale „Taverna”, difuzată săptămânal pe TVR 1 şi gazda „Nopţilor Albe de lângă Biserica Neagră”, emisiune muzicală în direct, din cadrul festivalului „Cerbul de Aur”.

S-a bucurat, de asemenea, de ipostaza de realizator şi prezentator al emisiunilor „Berti Barbera vă recomandă”, „CD Man Berti Barbera” şi „Jazzy Hour” la Radio România Muzical şi, în aceeaşi ipostază, a fost apreciat în cadrul emisiunii „Blues Drop” de la Rock FM. A semnat articole de specialitate în publicaţii ca Stage Pass, Musical Report, Art&Roll, Revista Radio, Sunete, Time Out, Dilema Veche etc.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Ziua Culturii Naționale aniversată la Sala Radio, printr-un concert integral românesc!

Ziua Culturii Naționale aniversată la Sala Radio, printr-un concert integral românesc!

Publicat de Andra Radu, 11 ianuarie 2022, 13:54

Primul concert al Noului An prezentat de Orchestra Națională Radio aduce pe scena Sălii Radio un repertoriu românesc 100%, într-un concert conceput special cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Vineri, 14 ianuarie 2022 (de la 19:00), îi veți aplauda pe doi muzicieni români care au purtat numele artei românești peste hotare: dirijorul Cristian Oroșanu – aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin și violoncelistul Răzvan Suma – care a prezentat peste 1000 de concerte și recitaluri pe toate continentele și a înregistrat 12 albume până în prezent.

Programul serii cuprinde integral lucrări semnate de compozitori români: Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, Constantin Dimitrescu – Dans ţărănescSerenada română, Paul Constantinescu – Cântec vechi – lucrări ce îl au ca solist pe Răzvan Suma – și Marțian Negrea – Suita Prin Munţii Apuseni.

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester (DSO) Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la DSO Berlin.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară.

Solist al Orchestrelor Radio și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul Răzvan Suma dezvoltă o bogată carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele.

Cu o carieră concretizată în cele 12 albume ale sale, Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, artistul a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach, CD realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.

Răzvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg grație turneelor naționale și internaționale pe care le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german și apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul român în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017). Turneul „Vă plaCello?” – 2018 – a adus o nouă abordare artistică în activitatea violoncelistului Răzvan Suma.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.

Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare și Relații Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concert de Crăciun: de la Stille Nacht, la Bună dimineața, la Moș Ajun!

Concert de Crăciun: de la Stille Nacht, la Bună dimineața, la Moș Ajun!

Publicat de Andra Radu, 17 decembrie 2021, 13:23

Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită la Sala Radio, la un concert special de Crăciun derulat sub bagheta dirijorului József Horváth. Repertoriul serii festive cuprinde de la partituri compuse de Händel sau Wagner, la îndrăgitele colinde românești, ca Am plecat să colindăm sau Bună dimineața, la Moș Ajun! (în orchestrația semnată de S. Pautza), dar și cântece de Crăciun din repertoriul internațional ca Joy to the World, Ave Maria sau Stille Nacht (în orchestrația realizată de J. Horváth).

Îi veți aplauda pe scena Sălii Radio pe soliștii vocali Mediana Vlad – soprană, Liviu Indricău – tenor, Olga Murariu Caia – soprană, Grazziela Frangulea – mezzosoprană, Nicolae Simonov – tenor și Cristian Ruja – bas, alături de Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

Cariera artistică a dirijorului József Horváth este legată în primul rând de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Operele Naţionale Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Budapesta și Opera Brașov.

A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Dirijor al Corului Academic Radio din 2016, Ciprian Țuțu a propus o diversificare și o modernizare a repertoriului ansamblului. Născut la Braşov, a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală).

Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este și dirijor al Corului Gheorghe Dima din Braşov. Activitatea sa dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară şi străinătate.

Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii Dmitri Șostakovici din Sankt-Petersburg, iar în 2007 a prezentat o lucrare contemporană, alături de Filarmonica din Roma.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concierto de Aranjuez, capodopera repertoriului pentru chitară clasică, va avea loc la Sala Radio!

Concierto de Aranjuez, capodopera repertoriului pentru chitară clasică, va avea loc la Sala Radio!
Foto: Sursa foto: https://www.radioromaniacultural.ro/

Publicat de Andra Radu, 6 decembrie 2021, 15:46

Istoria muzicii este plină de poveşti fascinante de viaţă, care ar putea constitui oricând subiectul unor pelicule de succes. În 1901, în provincia Valenciei se năştea unul dintre cei mai mari compozitori spanioli şi unul dintre cei mai mari muzicieni ai sec. XX: Joaquin Rodrigo.

Orb de la vârsta de trei ani, Rodrigo şi-a urmat studiile muzicale la Valencia şi Paris, devenind un ilustru pianist şi mare compozitor şi a creat toate lucrările sale folosind alfabetul Braille. În acest fel s-a născut şi capodopera sa: celebrul Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră, cea mai cunoscută partitură din repertoriul de chitară clasică.

Lucrarea a fost creată în 1939, la Paris, şi numele ei este inspirat de grădinile Palatului Regal din Aranjuez (situat la sud de Madrid), creatorul însuşi declarând că a surprins în compoziţia sa: „parfumul magnoliilor, ciripitul păsărilor şi izbucnirea fântânilor.”

Vineri, 10 decembrie, de la ora 19:00 veţi avea şansa de a asculta Concierto de Aranjuez la Sala Radio, în interpretarea tânărului chitarist Dragoş Ilie, alături de Orchestra Naţională Radio.

Laureat al bursei „Moştenitorii României musicale” (proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera), Dragoş Ilie este în prezent doctorand în Statele Unite, la University of Texas at Austin, instituţie în cadrul căreia şi-a început şi activitatea pedagogică.

Concertul se va derula sub bagheta dirijorului grec Anastasios Symeonidis şi va ajunge la milioane de ascultători prin difuzarea pe posturile de radio incluse în reţeaua European Broadcasting Union (EBU).

Programul serii va fi completat de alte două lucrări cu poveşti inedite în istoria muzicii: Uvertura Hebridele, creată de Mendelssohn ca impresie de călătorie după vizitarea insulelor britanice cu acelaşi nume şi Dvorak: Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă. Aceasta a fost scrisă de marele compozitor ceh în timp ce ocupa funcţia de director al Conservatorului de la New York şi este una dintre cele mai cunoscute simfonii cântate astăzi pe mapamond.

Lucrarea este în top 3 printre cele mai des interpretate şi mai des înregistrate creaţii simfonice în Statele Unite.

Născut în anul 1972 la Atena, Anastasios Symeonidis a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Academie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte alături de Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Salonic ş.a.

Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Istanbul State Symphony Orchestra, San Remo Symphony Orchestra, Cyprus State Symphony Orchestra şi a fost director artistic al ansamblurilor muzicale ale radio-ului şi televiziunii publice din Grecia.

Dragoş Ilie a învăţat primele acorduri de chitară de la tatăl său şi a început studiile muzicale la Colegiului Naţional de Artă din Iaşi. A obţinut peste 40 de premii la competiţii naţionale şi internaţionale, majoritatea fiind premii I.

De asemenea, a susţinut concerte şi a participat la masterclass-uri în Europa şi Statele Unite şi a apărut în revistele Classical Guitar Magazine şi Acoustic Guitar Magazine. Dragoş este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume.

Dragoş Ilie este activ şi în domeniul muzicii camerale. În anul 2021 s-a alăturat cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat pentru premiile Grammy.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.

Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Muzicieni din România și Republica Moldova reuniți în premieră pe scena Sălii Radio Dublu concert aniversar: Ziua Națională a României și 10 ani de emisie pentru Radio Chișinău

Muzicieni din România și Republica Moldova reuniți în premieră pe scena Sălii Radio Dublu concert aniversar: Ziua Națională a României și 10 ani de emisie pentru Radio Chișinău

Publicat de Andrei Cretoiu, 29 noiembrie 2021, 16:54

Miercuri, 1 decembrie (ora 19.00), Sala Radio va fi scena unui eveniment extraordinar, ce marchează o dublă aniversare: Ziua Națională a României, dar și 10 ani de emisie a postului Radio Chișinău, parte a portofoliului Radio România. Cu acest prilej deosebit, muzicieni din cele două țări se vor reuni pentru a dărui publicului un concert simfonic de înalt nivel artistic: pe scena Sălii Radio va cânta Orchestra de Cameră Radio, alături de membri ai Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova.

Evenimentul se va desfășura sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova. Un alt element special al serii este și prezența violoncelistului Andrei Ioniță, descris de publicaţia The Times ca „unul dintre cei mai captivanţi violoncelişti care s-au afirmat în ultimul deceniu” și desemnat în 2016 „BBC New Generation Artist”.

Programul serii de la Sala Radio va cuprinde: G. Enescu: Pastorale-Fantaisie, B. Bartók: Dansurile populare românești, C. Filtsch: Uvertura în Re major, M. Haydn: Sinfonia Applausus și J. Haydn: Concertul nr. 2 pentru violoncel şi orchestră.

Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, pe TVR 1 și TVR 3. De asemenea, evenimentul va fi difuzat în live video streaming pe site-urile Radio România și pe platforma vstage.ro

Începând din stagiunea 2020/21, Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, precum și director muzical și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei de Nord. În afară de acestea, își continuă activitatea ca dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care il deține din anul 2016.

Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra etc.

În 2011, Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre.

Andrei Ioniţă s-a lansat pe scena internațională o dată cu momentul câștigării premiului I la Concursul Internaţional Ceaikovski – Moscova – în 2015, una dintre cele mai importante competiții muzicale din lume. La doar 27 de ani, a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena şi Orchestra Filarmonicii din Tokyo.

Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671), oferit prin generozitatea fundaţiei Deutsche Stiftung Musikleben. În ultimele stagiuni, agenda sa a cuprins un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall – Londra, precum şi apariţii la Festivalul de la Verbier – Elveția sau Konzerthaus Berlin.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Deschidere de stagiune la Sala Radio: Sascha Goetzel, Alexandru Tomescu și Josu De Solaun, alături de Orchestra Națională Radio!

Deschidere de stagiune la Sala Radio: Sascha Goetzel, Alexandru Tomescu și Josu De Solaun, alături de Orchestra Națională Radio!
Foto: Sursa foto: https://www.orchestreradio.ro/

Publicat de Andra Radu, 13 octombrie 2021, 08:30

După o frumoasă participare la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România își deschid noua stagiune la Sala Radio!

În ciuda problemelor rezultate din contextul pandemiei, stagiunea 2021-2022 debutează vineri, 15 octombrie (19:00) cu un eveniment extraordinar, în speranța că muzica și artiștii de valoare ce ne-o dăruiesc ne vor ajuta să depășim momentele grele și să revenim la normalitate.

Concertul inaugural – prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO – se va derula cu participarea a trei muzicieni al căror nume vorbește de la sine.

La pupitrul dirijoral se va afla muzicianul vienez SASCHA GOETZEL, recent numit în poziția de director artistic pentru Orchestre National des Pays de la Loire (Franța).

În ipostaze solistice îi veți aplauda pe apreciatul violonist român ALEXANDRU TOMESCU – ce interpretează pe vioara Stradivarius Elder-Voicu și pe pianistul spaniol JOSU DE SOLAUN, câștigător al premiului I al Concursului Internațional „George Enescu” (secțiunea pian) – ediția a XIII-a.

Programul serii de la Sala Radio propune o incursiune prin muzica Germaniei, de la clasicism la romantismul târziu și chiar modernism, prin creațiile a trei mari compozitori.

Sursa foto: https://www.orchestreradio.ro/

Concertul se va deschide cu Uvertura Egmont semnată de BEETHOVEN, lucrare creată pentru a ilustra muzical piesa de teatru cu același nume scrisă de Goethe, care a lăudat el însuși genialitatea compozitorului. Veți asculta apoi Concertul în re minor pentru pian, vioară și orchestră de coarde, compus de MENDELSSOHN… la doar 14 ani!

Evenimentul se va încheia cu Suita Cavalerul Rozelor, realizată pe baza operei omonime semnate de RICHARD STRAUSS. Suita a fost interpretată în premieră absolută în 1944, de către Filarmonica din New York.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare.

Purtarea măștii este obligatorie și accesul publicului în sala de concert (50% din capacitatea maximă) va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării sau trecerii prin boală, care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a cărui verificare este responsabilitatea personalului Radio România, prin aplicația mobilă de verificare „Check DCC”.

Pentru detalii legate de acces, puteți consulta site-ul oficial https://www.orchestreradio.ro/.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. De asemenea, se pot achiziționa DOAR în ziua concertului (între orele 14:00 și 19:00) și de la casa de bilete a Sălii Radio.

Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concertul „Prima Frică Mondială”, interpretată în premieră absolută la Sala Radio!

Concertul „Prima Frică Mondială”, interpretată în premieră absolută la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 23 iunie 2021, 08:44

Vineri, 25 iunie 2021, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio va avea loc concertul de închidere a stagiunii 2020-2021, susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta apreciatului dirijor Nicolae Moldoveanu.

Evenimentul va fi un prilej de a-l aplauda pe cunoscutul flautist Ion-Bogdan Ștefănescu (solist al Filarmonicii „George Enescu”), care cântă pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu. Concertul de închidere a stagiunii va prilejui premiera absolută a concertului pentru flaut și orchestră „World’s First Fear” („Prima Frică Mondială”), creație recent compusă de Dan Dediu.

„Compus în timpul pandemiei de coronavirus, în 2020, și dedicat flautistului Ion Bogdan Ștefănescu, Concertul pentru flaut și orchestră op.172 își adoptă numele de World’s First Fear – Prima Frică Mondială de la o sintagmă forjată de gânditorul francez Bernard-Henri Lévy în eseul intitulat „Acest virus care ne smintește”.

În acest sens, piesa este o meditație muzicală asupra mentalului omenirii de azi, aflată în căutarea unei identități marcante, fără speranța și credința în vreun transcendent, dar cu iluzia secretă că totuși nu e totul pierdut și că un fel de providență ne apără cumva de rele și necazuri, acum și-n viitor.

Cele șapte părți ale concertului propun o suită de miniaturi altoite cu elemente din strategiile cinematografice contemporane – 1. Bacchanale, 2. Pastorale cynique, 3. Imitations alluvionnaires, 4. Skinny Tunes, 5. Lisnafi, 6. Ave Maria (avec Bach et Gounod), 7.

Lockdown interrompu – ce pot fi văzute ca episoade ale unui „sezon” de serial TV, în care temele muzicale sunt „roluri”. De aceea, actualul concert e o „muzică cu portbagaj”, adică își poartă în spate, asemenea melcului, întreaga istorie.”, mărturisește compozitorul Dan Dediu despre creația sa

Programul serii de la Sala Radio mai cuprinde „Sospiri”, lucrare a compozitorului britanic Edward Elgar și Suita „Pulcinella” de Stravinski, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc 50 de ani.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony ș.a.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii „George Enescu”, prof.univ.dr. la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

Din anul 1983 când a debutat pe scena Ateneului Român şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondator al ansamblurilor „Barock Orchestra” și „Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al Trioului „Contraste” şi al Cvintetului de suflători „George Enescu”.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concert dedicat lui George Stephănescu și centenarului Operei Naționale București, la Sala Radio!

Concert dedicat lui George Stephănescu și centenarului Operei Naționale București, la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 4 iunie 2021, 11:41

În 1921 a fost oficial înființată Opera Română (astăzi Opera Națională București), după ani de zile în care compania ce reprezentase titluri de operă și operetă funcționase sub tutela Teatrului Național. Evenimentul inaugural a fost premiera de „Lohengrin” (Wagner), sub bagheta lui George Enescu însuși.

În 2021, Opera își aniversează așadar centenarul, prilej de a-l omagia pe cel căruia i se datorează mare parte din efortul nașterii acestei instituții: compozitorul și dirijorul George Stephănescu (1843-1925), al cărui bust este așezat în fața clădirii Operei Naționale București.

Miercuri, 9 iunie (ora 19:00), cel de-al doilea concert simfonic cu public în sală prezentat la Sala Radio – de Orchestra de Cameră Radio – va fi integral dedicat lui George Stephănescu, ale cărui valoroase creații sunt prea puțin cunoscute publicului larg. Sub titlul Povestea primei simfonii, veți asculta trei dintre creațiile sale: Simfonia în La major – prima simfonie din istoria muzicii românești, Uvertura naţională și Octet în Sol major pentru coarde şi suflători.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Asociația Culturală D’a Camera, ca parte din Proiectul cultural „Povestea primei simfonii”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Concertul se va derula sub bagheta lui Tiberiu Soare. Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999.

Între anii 2012-2015, a fost dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Au urmat apoi alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii, alături de Angela Gheorghiu: 2013 – Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra), Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles).

În 2014, în Germania, a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă, în cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel), eveniment urmat în același an de concerte la Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam și Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Biletele sunt disponibile în sistem online, pe iabilet.ro, și la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele se pot achiziționa, de asemenea, și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Sala Radio se redeschide pentru public!

Sala Radio se redeschide pentru public!

Publicat de Andra Radu, 27 mai 2021, 15:50

Începând din 31 mai, se pun în vânzare biletele pentru concertele ce se vor derula în luna iunie la Sala Radio. După câteva luni în care toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online, publicul va reveni fizic în sală.

Pentru a se asigura siguranța spectatorilor și a se respecta normele în vigoare în context pandemic, sala va fi plină în procent de 30% din capacitatea totală. Nu este necesară prezentarea niciunui certificat de vaccinare sau test.

Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18:50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile de acces afișate la intrare și pe www.orchestreradio.ro.

Primul concert pentru care se vor putea achiziționa bilete este cel prezentat de Orchestra Națională Radio în data de 4 iunie. Un frumos program Mozart/Schubert va fi dirijat de Lubnan Baalbaki (Liban) și concertul va fi un prilej de a o aplauda în ipostază solistică pe pianista Sînziana Mircea.

Biletele în format electronic pentru toate concertele lunii iunie vor fi puse în vânzare începând cu 31 mai, în sistem online, pe iabilet.ro. Biletele se vor găsi și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

De asemenea, biletele se pot achiziționa şi de la casa de bilete a Sălii Radio, începând cu 2 iunie. 

Programul casei de bilete:

  • Luni – închis; marţi – vineri: 15:00-18:00. În zilele de concert/spectacol casa de bilete va fi deschisă până la ora 18:50.
  • Sâmbătă – duminică: închis. În zilele de concert/spectacol (sâmbătă – duminică): 14:00-19:00.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Alexandru Tomescu va interpreta Mendelssohn pe vioara Stradivarius Elden Voicu, la Sala Radio!

Alexandru Tomescu va interpreta Mendelssohn pe vioara Stradivarius Elden Voicu, la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 19 aprilie 2021, 16:13

Alexandru Tomescu va interpreta pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu unul dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate în întreaga lume concerte de vioară compuse vreodată: Concertul în mi minor, ce poartă semnătura lui Felix Mendelssohn.

Miercuri, 21 aprilie, de la 19.00, veți urmări live de la Sala Radio acest eveniment prezentat de Orchestra de Cameră Radio, transmis pe conturile de facebook, dar și pe calea undelor.

Concertul este o creație revoluționară pentru timpurile în care a fost compus și pune la încercare virtuozitatea solistului încă de la primele acorduri. Mendelssohn a conceput lucrarea pentru bunul său prieten, violonistul Ferdinand David, care a și cântat-o la premiera absolută din 1845, la Leipzig.

Concertul de la Sala Radio va fi dirijat de József Horváth. În partea a doua a programului veți asculta o lucrare rar interpretată, dar extrem de frumoasă: Simfonia în Re Major, creație a compozitorului ceh Jan Voříšek (1791 – 1825).

Acesta și-a construit o parte din drumul său muzical în Viena, unde l-a cunoscut pe Beethoven (pe care îl admira foarte mult) și pe Schubert, care i-a devenit foarte bun prieten. Singura sa simfonie este compusă la doar 30 de ani, din cei 34 de ani de viață de care s-a bucurat.

Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio România, din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără : Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long  Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz,  în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

Alexandru Tomescu a câștigat – în noiembrie 2018 – pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu.

Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.

Cariera artistică a dirijorului József Horváth este legată în primul rând de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta.

A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Concert Haydn – Mozart – Beethoven, sub bagheta dirijorului Sascha Goetzel!

Concert Haydn – Mozart – Beethoven, sub bagheta dirijorului Sascha Goetzel!
Foto: Sursa foto: Radio Romania Cultural

Publicat de Andra Radu, 14 aprilie 2021, 16:43

Apreciatul dirijor vienez Sascha Goetzel – care și-a început cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena și este astăzi director artistic onorific al Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul și dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice din Sofia – aduce pe scena Sălii Radio „trio-ul” legendar de compozitori care a scris istoria muzicii vieneze la final de sec. XVIII și început de sec. XIX: Haydn – Mozart – Beethoven.

Vineri, 16 aprilie, de la 19.00, veți asculta în direct de la Sala Radio, exclusiv pe calea undelor, un frumos concert prezentat de Orchestra Națională Radio, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răzvan Suma este cunoscut publicului larg prin numeroasele turnee naționale pe care le-a prezentat, cum ar fi suita Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO?, PlaCello ș.a.

Printre proiectele derulate în acest an de dirijorul Sascha Goetzel se numără albumul înregistrat cu Filarmonica din Monte Carlo „Piazzolla Stories” – dedicat centenarului de la nașterea celebrului compozitor argentinian aniversat în acest an în întreaga lume – și apărut la casa de discuri Warner Classics (februarie 2021).

Sursa foto: https://www.orchestreradio.ro/

Cele mai recente concerte internaționale ale sale s-au derulat în Coreea de Sud, unde a dirijat KBS Symphony Orchestra și a participat la Festivalul Internațional de Muzică din Tongyeong.

Într-o lume artistică mult prea des măcinată de orgolii și gelozii, Haydn și Mozart au fost buni prieteni, s-au respectat și și-au admirat reciproc creațiile. Mozart a fost inspirat, mai ales în prima parte a carierei sale, de Haydn, căruia i-a dedicat șase cvartete de coarde!

La rândul său, Haydn îl considera genial pe Mozart. Privit la vremea sa ca cel mai important compozitor european, Haydn a fost pentru scurt timp și profesor al tânărului Beethoven.

Programul serii de la Sala Radio cuprinde: Mozart – Simfonia nr. 1, Haydn – Concertul nr. 4 pentru violoncel şi orchestră și Beethoven: Simfonia nr. 6 – „Pastorala”.

Concertul va fi transmis LIVE pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Love Around the World: concert de jazz la Sala Radio!

Love Around the World: concert de jazz la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 10 martie 2021, 13:25

Seria de concerte Jazz Evenings at the Radio Hall revine pe scena Sălii Radio, sub forma unui cadou muzical, dedicat Zilei Internaționale a Femeii : Love Around the World (concert fără public).

Protagoniștii evenimentului transmis LIVE de la Sala Radio, membri ai Big Band-ului Radio – trompetistul Sebastian Burneci, pianistul George Natsis, contrabasistul Adrian Flautistu, bateristul Laurențiu Zmău si percuționistul Adrian Cojocaru – vă invită joi, 11 martie 2021, de la ora 19:00, la o călătorie virtuală în jurul lumii, prin cântecele de dragoste propuse într-o abordare inedită.

Vom asculta împreună piese precum „Sabor a mi”, vestitul bolero compus în 1959 de cântărețul mexican Alvaro Carrillo, sau „Guarda che luna”, un minunat cântec de dragoste italian creat de Fred Buscaglione, dar și cântece de iubire autohtone precum „Vreau să vii în viața mea”, compus de Aura Urziceanu, în anul 1986.

Concertul cuprinde, de asemenea, și un emoționant moment de trio de jazz condus de pianistul George Natsis – alături de Adrian Flautistu, la contrabas si Laurențiu Zmău, la baterie – în memoria marelui compozitor și pianist de jazz Chick Corea, care s-a stins din viață pe 9 februarie 2021.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de FACEBOOK Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Călătorie în Viena imperială și Seară de Jazz la Sala Radio!

Călătorie în Viena imperială și Seară de Jazz la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 8 februarie 2021, 16:19

Într-o perioadă în care călătoriile sunt doar de ordinul visului, Orchestrele și Corurile Radio România vă propun două „călătorii muzicale”, sub forma a două concerte ce vor fi transmise LIVE de la Sala Radio.

Miercuri, 10 februarie (19:00), sunteți invitați să vă „îmbarcați” în prima călătorie, către Viena sec. XVIII și începutului de sec. XIX, prin concertul Mozart/Schubert propus de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU, care a fost aplaudat în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin.

Veți avea ocazia să îl ascultați pe VALENTIN ȘERBAN, singurul violonist român calificat în semifinala Concursului Internațional „George Enescu”, ce va avea loc în primăvara acestui an.

Evenimentul va fi preluat LIVE, în parteneriat, și pe pagina oficială de Facebook a Forumului Cultural Austriac.

Joi, 11 februarie (19:00) este rândul iubitorilor de JAZZ să se bucure de o „călătorie” printre câteva dintre cele mai apreciate hit-uri românești de pop-rock sau folk, prezentate publicului într-o nouă versiune inedită, cu sonorități de jazz!

Sub titlul „ROMANIAN HITS” veți asculta șlagăre ca „Vine o zi” (Holograf), „Banii” (Partizan) , „Cântec de leagăn” (Horia Moculescu), „Țara lui Pește” (Vunk), „Trurli” (Vasile V. Vasilache), „Vorbe” (Laurențiu Duță), „Perfect” (Timpuri Noi), „Dor de viață” (Aura Urziceanu).

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Muzica Unei Generații Perene – Omagiu Cornel Fugaru 80!

Muzica Unei Generații Perene – Omagiu Cornel Fugaru 80!

Publicat de Bogdan Dragomir, 2 noiembrie 2020, 15:14 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:51

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE!

Aici puteţi asculta varianta audio a Emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – un omagiu adus artistului și compozitorului CORNEL FUGARU! Audiţie plăcută! (Bogdan Dragomir – Realizator şi Florin Bordeiaşu – Regizor de emisie).

 

Radio România Regional omagiază astăzi pe unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi compozitori ai muzicii uşoare româneşti şi totodată unul dintre primii interpreţi şi creatori ai rock’n roll-ului românesc! Cornel Fugaru, un artist complet – pianist, vocalist, compozitor şi aranjor – a îmbogăţit Fonoteca de aur a radioului public cu o valoroasă colecţie de piese muzicale, s-a născut la 2 decembrie 1940, la Bucureşti, și a plecat în nefiinţă la data de 13 iulie 2011, după o nedreaptă suferinţă.

Activitatea muzicală a lui Cornel Fugaru a fost, încă din 1964, strâns legată de radioul public, care i-a difuzat compoziţiile, atât în interpretarea artiştilor consacraţi, cât şi a tinerelor talente.

Cornel Fugaru a făcut parte din juriile unor festivaluri musicale naţionale şi internaţionale, a susţinut concerte şi recitaluri la televiziune, a apărut ca interpret, în filme şi a obţinut numeroase premii la marile concursuri din România şi din străinătate: Sofia (1968), Poznan (1978), Mamaia (1983 şi 1986), Australia (1997 şi 1998), dar şi premii ale Uniunii Compozitorilor din România (1988, 1990, 1995).

Peste 600 de piese muzicale sub semnătura sa, muzică de film, muzică de teatru, dar şi o rapsodie, compuse de maestrul Cornel Fugaru, creator, împreună cu soţia sa, interpreta şi poeta Mirela Fugaru, a faimosului festival internaţional „Steaua de aur”, apreciat la superlativ chiar de către FIDOF, cea mai înaltă autoritate în materie de festivaluri din lume. Cornel Fugaru s-a ocupat până în ultimele clipe de cei mai tineri interpreţi, cu răbdare şi cu o extraordinară pasiune.

La 29 noiembrie 2004, Societatea Română de Radiodifuziune, în colaborare cu TVR 2 l-au omagiat pe Cornel Fugaru, la Studioul de Concerte „Mihail Jora” al Radioului, în spectacolul dedicat aniversării a 40 de ani de carieră de compozitor şi de la lansarea formaţiei „Sincron”. Tot cu acel prilej, a fost lansat un set de patru albume cu melodii ce au marcat şi punctat cariera compozitorului Cornel Fugaru şi, de asemenea, cartea semnată de ziarista Oana Georgescu, ambele purtând acelaşi titlu – „Fugar(u) prin lumea muzicii”.

În anul 2010, colegul nostru Cezar Andrei de la Radio România Actualități a realizat un amplu interviu cu Cornel Fugaru. Vă prezentăm în această emisiune câteva fragmente, definitorii pentru gândirea sa creatoare dar şi tristeţea pentru situaţia în care se afla şi se află şi în acest moment muzica uşoară românească şi creatorii săi. De asemenea, trage un semnal de alarmă către redactorii muzicali şi forurile competente pentru sprijinirea acestui gen muzical şi pentru păstrarea identităţii artistice româneşti.

 

Track-urile 12, 15, 16 şi 17.- Cornel Fugaru + Fragm. interviu de Cezar Andrei RRA. (romaniacultural.ro)

 

În calitate de muzician, am avut privilegiul şi onoarea de a interpreta pe scenele de concerte din România împreună cu alţi artişti de renume, piesele compuse de Bebe Fugaru, un om şi un prieten deosebit dar şi un compozitor de elită al muzicii româneşti! În anii ’80, eram membru al Cvintetului LUCHIAN, condus de Ioan Luchian Mihalea şi unul dintre şlagărele cele mai apreciate ale acelor vremuri era „Plec în vacanţă!” – compozitor Cornel Fugaru, versurile Eugen Rotaru! Pentru mine, Bebe Fugaru nu a murit, el a plecat …în vacanţă! Mă voi gândi mereu cu drag la el şi vă dăruiesc împreună cu acest mare artist şlagărul său intitulat chiar aşa: Plec în vacanţă!

„Plec in vacanţă!” (C.Fugaru-E.Rotaru)” interpretată de Cvintetul LUCHIAN.

 

Sursa:  www.radioromaniaregional.ro/eualegromania/ , Agenţia de presă RADOR, arh. pers. Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional, Cezar Andrei – Radio România Actualități! Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.

Coperta CD Dan Spataru.1100 (foto reprod. original - foto orig. Electrecord/arh.pers.B.Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

Bursa „Moștenitorii României muzicale” și-a găsit câștigătorul!

Bursa „Moștenitorii României muzicale” și-a găsit câștigătorul!

Publicat de Andra Radu, 1 iulie 2020, 16:34

Proiectul „Moștenitorii României muzicale”, care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent 9 recitaluri și concerte la Sala Radio, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și un dublu CD apărut în 2019 la Editura Casa Radio.

Din 2020, „Moștenitorii României muzicale” înseamnă și o bursă de 4000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera, cu atât mai importantă într-un an când muzicienii sunt afectați de pandemia COVID-19.

În concursul pentru obținerea acestei burse s-au înscris 24 de tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani, aplicațiile fiind transmise exclusiv online.

Juriul care a analizat aceste aplicații este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio, violonistul Răsvan Dumitru, șef partidă vioara a doua în cadrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și membru al Cvartetului Arcadia, Valentina Băințan, producător TVR și Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.

Membru delegat din partea Clubului Rotary Pipera: Dan Popescu, vicepreședinte al clubului și președinte al Comisiei de planificare strategică a districtului Rotary International 2241.

În 29 iunie 2020, juriul a stabilit 4 finaliști, și dintre aceștia, a fost ales câștigătorul bursei.

Câștigător al Bursei „Moștenitorii României muzicale” a fost desemnat pianistul Cadmiel Boțac. În vârstă de 23 ani, Cadmiel Boțac este în prezent masterand la Academia de Muzică și Arte din Viena, după studii la Sighetu-Marmației și Cluj-Napoca.

Deține o listă impresionantă de premii naționale și internaționale, fiind invitat deja regulat în stagiunile de concerte românești, în calitate de solist-concertist. Un talent ieșit din comun, cu o tehnică impecabilă și înțelegere a actului muzical, Cadmiel Boțac deține toate datele pentru o carieră artistică de înalt nivel internațional.

Bursa pusă la dispoziție de Clubul Rotary Pipera îi va permite lui Cadmiel să-și achiziționeze un pian pentru studiu, pe care nu l-a avut niciodată în proprietate până acum.

Ca parte a bursei sale, Cadmiel Boțac va susține un recital la Sala Radio. Mai mult, va susține și un concert alături de Orchestra Națională Radio, iar înregistrările de studio pe care le-a realizat pentru Radio România Muzical ca parte a premiului câștigat în 2018 la Concursul internațional de pian „Transilvania” de la Brașov, vor fi incluse pe un disc al Editurii Casa Radio ce va apărea în 2021.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni care au ajuns în finală, juriul a decis să acorde și alte beneficii pentru aceștia.

Pianista Kira Frolu, în vârstă de 20 ani, în prezent studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, va fi invitată să susțină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio, dar și alături de Cvartetul Arcadia, în cadrul Festivalului „Toamna muzicală clujeană”, precum și un concert în cadrul stagiunii Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Contrabasistul Vlad Rațiu, în vârstă de 23 ani, este invitat să realizeze o sesiune de înregistrări speciale la Sala Radio și de asemenea, să susțină un concert alături de Orchestra de Cameră Radio.

Violoncelistul Cornelius Zirbo (22 ani) va fi solistul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca într-un concert din stagiunea viitoare și va realiza o serie de înregistrări speciale în studiourile Radio România.

Toți finaliștii vor fi invitați să susțină recitaluri în seria „Concertelor roz” organizate de Radio România Muzical și Orchestrele Radio România, de asemenea, vor fi invitați în emisiunile Radio România Muzical.

Desigur, programarea tuturor concertelor și recitalurilor depinde de situația concretă determinată de pandemia COVID-19 și va fi comunicată ulterior.

Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Muzica Unei Generații Perene – Portrete Muzicale – Loredana Groza – La mulți ani!

Muzica Unei Generații Perene – Portrete Muzicale – Loredana Groza – La mulți ani!
Foto: Loredana Groza la Premiile Radio Romania.1100 (foto radioromania.ro)

Publicat de Bogdan Dragomir, 10 iunie 2020, 14:49 / actualizat: 20 iunie 2023, 15:34

Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.

Aici puteți reasculta varianta audio din 10.06.2016 – emis. de arhivă (Bogdan Dragomir – Realizator/Florin Bordeiaşu – Regizor de emisie):

Astăzi, 10 iunie 2020, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, vă invit să aflăm amănunte biografice, să o aniversăm şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale unei interprete foarte apreciată şi îndrăgită în România! La mulţi ani, cu sănătate şi cu cele mai bune gânduri solistei LOREDANA GROZA!

Loredana Groza la Premiile Radio Romania.1100 (foto radioromania.ro)

În această emisiune puteți asculta în interpretarea Loredanei Groza, piesele:

„Mã întreb ce sã fac” (Marius Țeicu/Eugen Rotaru) de pe albumul „The Best Romanian Pop Music – Vol. 4 „(C – UCMR/ADA & P – 2006 Star Media Music), „O Inimă De 16 Ani” (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) de pe albumul „ADRIAN ENESCU si Muzica Sa” (C & P Adrian Enescu), „Buna Seara, Iubite!” (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) de pe albumul „80 de ani de muzică – RADIO ROMÂNIA” (C & P 2008 ROTON) interpretată de Loredana Groza și Ion Caramitru și „Diva Inamorata” (Adrian Enescu, prel. dupa Giacomo Pucini) – C & P Adrian Enescu.

Sursa: Agenția de presă RADOR, www.wikipedia.ro, www.loredana.ro, info și muzică din arhiva personală. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir

 

 

Muzician şi Jurnalist la

logo Radio Romania Regional (C&P Radio Romania)

Coperta CD Dan Spataru.1100 (foto reprod. original - foto orig. Electrecord/arh.pers.B.Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
DSC_0057 Maria Stratulat la Festiv. Soul Music Art Bârlad 2024.1100 (foto Bogdan Dragomir)
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!
Emisiuni/Rubrici marți, 11 iunie 2024, 10:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Emisiuni/Rubrici vineri, 31 mai 2024, 10:11

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!

    Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost,...

Nicu ALIFANTIS 70! ”Mi-a plăcut al dracului de tare ceea ce fac!” – La mulți ani, Nicu!
Emisiuni/Rubrici duminică, 12 mai 2024, 16:26

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!

    Bun găsit tuturor, aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ascultaţi o nouă ediţie a rubricii...

Portrete muzicale – ZSOLT KERESTELY 90! La mulți ani, Maestre!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 17 aprilie 2024, 12:45

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

  Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la ART MUSIC FESTIVAL 2024 – Adelina Maria NEDELCU!

Concertele roz – un nou proiect în direct de la Sala Radio!

Concertele roz – un nou proiect în direct de la Sala Radio!

Publicat de Andra Radu, 28 mai 2020, 16:27

Într-o perioadă plină de incertitudini, cu toate concertele cu public anulate, Radio România Muzical și Orchestrele Radio România deschid cea mai mare scenă din România: în direct de la Sala Radio, concerte fără public, însă cu publicul larg al celor care pot asculta de acasă, pe frecvențele radioului public.

Este un prim pas spre revenirea la normalitatea ante-pandemie; o pată de culoare roz într-o lume gri, simbol pentru speranță și vitalitate.

Începând din 3 iunie până în 9 iulie, pe parcursul a 6 săptămâni, Radio România Muzical și Orchestrele Radio România propun câte două concerte săptămânal, în direct de la Sala Radio pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Ziua de miercuri este dedicată muzicii lui Ludwig van Beethoven: soliștii concertiști ai Orchestrelor Radio România (violoniștii Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail), instrumentiști din Orchestrele Radio România (cvartetul alcătuit din  violoniștii Tiberiu Branga și Andrei Stanciu, violista Emma Rotomeza și violoncelistul Radu Sinaci) și alți muzicieni invitați (violonistul Răzvan Stoica, violoncelistul Ștefan Cazacu, pianiștii Josu de Solaun și Andreea Stoica, harpista Adriana Câlțea) abordează partituri camerale semnate de compozitorul de la nașterea căruia se împlinesc anul acesta 250 ani. Unuia dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii, lui Beethoven îi fuseseră dedicate anul acesta numeroase proiecte, acum anulate – concertele de la Sala Radio explorează extinsa și foarte importanta creație camerală a Titanului de la Bonn, un omagiu necesar în acest an aniversar.

Ziua de joi este dedicată jazzului – Alone Together Jazz Series, proiect propus de membri ai Big Band-ului Radio România – George Natsis, Sebastian Burneci, Laurențiu Zmău, Adrian Flautistu, Paolo Profeti, Cătălin Milea, Liviu Negru și Florian Radu. Spontaneitate, creativitate, viață și un ton estival în aceste concerte cu titluri incitante: “Dor de viață”, “Behind social bars”, “A tribute to Miles”, “Beauty of it all”, “Jazzin’ up video games”. Ultimul concert al seriei va fi susținut de Sorin Zlat Trio, ansamblul selectat de Radio România Muzical pentru participarea la Euroradio Jazz Competition 2020.

Toate concertele vor fi transmise în direct, începând cu ora 19.00, la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Comentariul este asigurat, chiar din sala de concert, de Irina Cristina Vasilescu, realizator Radio România Muzical, pentru seria Beethoven și de Cristian Marica, redactor șef Radio România Cultural și prezentator al Stagiunii de Jazz de Teatrul Act, produsă de Radio România Muzical și Orchestrele Radio România, pentru seria de jazz.

Toate concertele pot fi urmărite în format video pe conturile facebook și youtube Radio România Muzical și Orchestrele și Corurile Radio România: sâmbăta și duminica, începând cu data de 6 iunie, înregistrările concertelor sunt programate, de la ora 19:00, în regim de premieră.

Programul complet al “Concertelor roz”

3 iunie

Seria Beethoven. Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail. Ludwig van Beethoven – Sonatele nr. 1 op. 12 nr. 1 în Re major și nr. 5 op. 24 în Fa major “a Primăverii”. Prezintă Irina Cristina Vasilescu. Redactor Jeanine Costache.

4 iunie

Alone Together Jazz Series. Membri ai Big Bandului Radio România – Sebastian Burneci, Paolo Profeti, George Natsis – Pian, Adrian Flautistu (invitat), Laurențiu Zmău.  Concertul “Dor de viață”. Prezintă Cristian Marica. Redactor Lucian Haralambie.

10 iunie

Seria Beethoven. Violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica. Ludwig van Beethoven – Sonatele nr. 2 op. 12 nr. 2 în La major și nr. 7 op. 30 nr. 2 în do minor. Prezintă Irina Cristina Vasilescu. Redactor Jeanine Costache.

11 iunie

Alone Together Jazz Series. Membri ai Big Bandului Radio România – Sebastian Burneci, Florian Radu, George Natsis, Liviu Negru, Adrian Flautistu (invitat), Laurentiu Zmău. Concertul “Behind social bars”. Prezintă Cristian Marica. Redactor Lucian Haralambie.

17 iunie

Seria Beethoven. Cvartetul alcătuit din violoniștii Tiberiu Branga și Andrei Stanciu, violista Emma Rotomeza și violoncelistul Radu Sinaci. Ludwig van Beethoven – Cvartetele op. 18 nr. 1 în Fa major și nr. 4 în do minor. Prezintă Irina Cristina Vasilescu. Redactor Jeanine Costache.

18 iunie

Alone Together Jazz Series. Membri ai Big Bandului Radio România – Sebastian Burneci, Cătălin Milea, Florian Radu, George Natsis, Adrian Flautistu (invitat),   Laurentiu Zmău. Concertul “A tribute to Miles”. Prezintă Cristian Marica. Redactor Ștefan Costache.

24 iunie

Seria Beethoven. Violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Ștefan Cazacu și harpista Adriana Câlțea.  Ludwig van Beethoven – piese inedite. Prezintă Irina Cristina Vasilescu. Redactor Jeanine Costache.

25 iunie

Alone Together Jazz Series. Membri ai Big Bandului Radio România – Sebastian Burneci, Paolo Profeti, Cătălin Milea, Florian Radu, Liviu Negru, George Natsis, Adrian Flautistu (invitat), Laurențiu Zmău. Concertul “Beauty of it all”. Prezintă Cristian Marica. Redactor Lucian Haralambie.

1 iulie

Seria Beethoven. Pianistul Horia Mihail.  Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 ”Waldstein”, 32 de variatiuni în do minor pe o temă originală WoO 80.  Prezintă Irina Cristina Vasilescu. Redactor Mihai Stănescu.

2 iulie

Alone Together Jazz Series. Membri ai Big Bandului Radio România – Sebastian Burneci, George Natsis, Adrian Flautistu (invitat), Laurentiu Zmău. Concertul “Jazzin’ up video games”. Prezintă Cristian Marica. Redactor Mihai Stănescu.

8 iulie

Seria Beethoven. Violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Josu de Solaun.  Ludwig van Beethoven – Sonatele nr. 3 op. 12 nr. 3 în Mi bemol major și nr. 4 op. 23 în la minor. Prezintă Irina Cristina Vasilescu. Redactor Mihai Stănescu.

9 iulie

Alone Together Jazz Series. Sorin Zlat Trio – Sorin Zlat, Alexandru Marin, Michael Acker. Prezintă Cristian Marica. Redactor Mihai Stănescu.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58