Traian Jurchela s-a născut la 5 august 1949 în satul Ilidia, comuna Ciclova Română, Caraş-Severin. Domeniul artei populare l-a fermecat şi l-a atras din ce în ce mai mult, astfel încât dragostea pentru folclorul bănăţean l-a determinat să cânte muzică populară şi să se preocupe de culegerea unor melodii şi texte din comun natală şi localităţile învecinate.
Una dintre doinele sale culese din folclorul românesc este Gugulan cu car cu mere. Banatul este şi va rămâne minunat prin vocea lui Traian Jurchela, unul dintre cei mai îndrăgiţi doinitori. Piesa Gugulan cu car cu mere demonstrează că Banatul de munte rămâne un izvor nesecat de creaţii autentice inspirate din viaţa de zi cu zi.
Îndrăgitul artist Marius Ţeicu s-a născut pe 9 mai 1945, la Reşiţa, judeţul Caraş-Severin. Compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor şi profesor, a absolvit “Liceul de muzică” din Timişoara în 1963, la secţia oboi-pian şi “Academia de muzică” din Bucureşti în 1968 la secţia dirijat. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din anul 1974.
Printre numeroasele şlagăre compuse de Marius Ţeicu se numără şi O portocală, versuri Ovidiu Dumitru, melodie cântată de-a lungul timpului de generaţii întregi şi lansată prima dată la Radio România de regretata Anda Călugăreanu. Încă de la prima lansare pe scenă, mărturiseşte Marius Ţeicu, melodia a primit 3 biss-uri, fiind apreciată de public şi datorită vocii unice a Andei Călugăreanu.
În ziua de astăzi, însuşi compozitorul a făcut mai multe remixuri pe această melodie, un remix pentru copii. Marius Ţeicu poartă o mare iubire acestei piese, dar şi Andei Călugăreanu, melodia fiind chiar soneria telefonul mobil al artistului.
Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin desfăşoară zilele acestea o acţiune de combatere a dăunătorilor vânatului cu păr, precum vulpea, şacalul, câinii şi pisicile hoinare, dar şi a aceluia cu pene: coţofana, cioara grivă şi gaiţa.
Şeful compartimentului vânătoare şi salmonicultură, Traian Roşu a precizat pentru Radio Reşiţa că, în baza programului de recoltă din acest sezon, la dăunătorii cu păr, din peste 160 de exemplare au fost extrase aproximativ 80, iar din cele cu pene, din totalul de 70, puţin peste 50.
Ursul, lupul şi râsul nu fac obiectul acestui program pentru că sunt specii protejate de lege, a mai spus Traian Roşu.
“Să mori de dragoste rănită” a fost declarată “Melodia secolului al XX-lea” de către public, cu ocazia galei organizate de Televiziunea Română 2, în anul 2000.
Piesa a fost înscrisă în 1995 la Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia, cea mai iubită sărbătoare a muzicii româneşti de atunci. Era o sărbătoare muzicală unde atunci când oamenii iubeau o anumită creaţie umpleau scena de flori. Aşa s-a întâmplat şi în 1995 după interpretarea de excepţie a Angelei Similea. Publicul s-a revoltat ulterior când s-a aflat că melodia “Să mori de dragoste rănită” nu a obţinut decât locul doi. Se pare că juriul a fost subiectiv.
În anul imediat următor, pentru că piesa a devenit un adevărat şlagăr, la Mamaia, “Să mori de dragoste rănită” a primit MareleTrofeu al Festivalului. Astfel că visul regretatului şi marelui compozitor Marcel Dragomir a devenit realitate.
Odată cu sosirea anotimpului rece, la nivelul judeţului Caraş-Severin s-a dat startul sacrificării suinelor şi implicit a examenelor trichineloscopice la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică.
Cetăţenii, care sacrifică porci în sistem tradiţional pentru consumul propriu, pot solicita examenul trichineloscopic zilnic între 8.00 şi 16.00, precum şi în zilele de sâmbătă şi duminică, doar la cabinetele veterinare concesionare, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul instituţiei, Nicolae Crista. Potrivit acestuia, la nivelul judeţului, există astfel de cabinete în fiecare oraş şi comună. La Reşiţa este autorizat un singur cabinet, ca şi în anii precedenţi, cel din Piaţa Reşiţa Sud.
Potrivit acestuia la sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare se face doar examenul pentru mistreţi prin metoda digestiei artificiale.
În urma discuţiei avute cu preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, medicul Alin Deteşan, taxele practicate pentru efectuarea examenului trichineloscopic de anul acesta au fost stabilite şi sunt cuprinse între 15 şi 25 de lei la cabinetele veterinare concesionare şi de 47 de lei cu TVA la sediul DSVSA, a mai spus Nicolae Crista.
Pedalează 60 de minute cu România Regional şi câştigi o bicicletă Omega MTB!
E simplu: asculţi Emisiunea “De 10xRomânia”, eşti atent la detaliile legate de concurs şi poţi fi chiar tu marele câştigător!
Iată detaliile concursului:
Perioada de desfăşurare: 06 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, luni – vineri timp de 8 săptămâni (concursul nu se desfăşoară în 1 decembrie şi în perioada 23 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018)
Emisiunea “De 10xRomânia” se difuzează în fiecare săptămână de luni până vineri, în intervalul 10.00 – 11.00, şi este realizată prin rotaţie de câte un studio regional (București FM, Radio Cluj, Radio Constanţa, Radio Oltenia-Craiova, Radio Iaşi, Radio Reşiţa, Radio Timişoara şi Radio Tg. Mureş) şi difuzată simultan de toate cele opt studiouri regionale.
În fiecare săptămână, de luni până joi, în cadrul radiocircuitului “De 10xRomânia”, se va lansa o temă a zilei, la care participanţii la concurs vor răspunde prin sms, la un număr de telefon, comunicat în timpul emisiunii. Pentru că, în săptămâna 13—17 noiembrie 2017, emisiunea radiocircuit “De 10xRomânia”, este realizată de Radio Cluj, numărul de telefon la care aşteptăm răspunsurile voastre este: 0752.22.86.37.
Vă mai spunem doar că fiecare dintre cei care doresc să participe la concurs, va trimite, pe lângă răspunsul la tema zilei, numele şi prenumele complet.
Procedura de desemnare a câştigătorului va avea loc în timpul emisiunii “De 10xRomânia” de vineri, 17 noiembrie 2017, la ora 10.45, folosindu-se sistemul random.org şi va putea fi urmărită în direct, pe pagina de facebook Radio Cluj.
Au fost transmişi live la MTV, au în spate o carieră de 25 de ani şi ne-au adus cele mai frumoase balade româneşti.
Este una dintre cele mai îndrăgite trupe rock din România, dar şi una dintre cele mai longevive şi mai iubite din toate timpurile – Direcţia 5.
Toate melodiile lor îţi ating sufletul, dar în anul 2000, trupa a lansat albumul „Cântece noi cu Direcţia 5”, iar primul extras a fost “Dacă ai şti”, baladă rock devenită un hit.
REGULAMENT de desfăşurare CONCURS De 10xRomânia – OMEGA MTB
Publicat de Andrei Cretoiu,
4 noiembrie 2017, 08:12 / actualizat: 6 noiembrie 2017, 14:28
Perioada de desfăşurare: 06 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, luni – vineri timp de 8 săptămâni în această perioadă (concursul nu se desfăşoară în 1 decembrie şi în perioada 23 decembrie 2017 – 07 ianuarie 2018)
Sponsor: Sport Factory SRL
Număr premii: 8 biciclete OMEGA MTB
În fiecare săptămână, de luni până joi (4 zile lucrătoare), în cadrul radiocircuitului “De 10xRomânia” se va lansa o temă a zilei la care participanţii la concurs vor răspunde prin sms, la un număr de telefon, comunicat în timpul emisiunii (excepţie săptămâna 27.11 – 03.12 când concursul va fi organizat doar în 3 zile).
Pot participa la concurs ascultătorii care au împlinit 18 ani şi nu au rude până la gradul IV şi/sau afini printre salariaţii Societăţii Române de Radiodifuziune.
Fiecare dintre cei care doresc să participe la concurs, vor trimite pe lângă răspunsul la tema zilei, numele şi prenumele complet.
Lista participanţilor din cele patru zile va fi centralizată de studioul regional aflat la coordonarea emisiunii “De 10xRomânia”, iar vineri în cadrul emisiunii De 10xRomânia va avea loc tragerea la sorţi a câştigătorului unei biciclete OMEGA MTB, oferită de sponsor. Extragerea câştigătorului se va face folosind sistemul random.org, iar acesta va fi sunat, în direct, în cadrul emisiunii, imediat după desemnare.
În condiţiile în care cel desemnat nu va răspunde, la telefon, premiul va fi acordat următorului câştigător stabilit prin acelaşi sistem descris mai sus.
Procedura de desemnare a câştigătorului va avea loc în timpul emisiunii “De 10xRomânia” de vineri, la ora 10.45 şi va putea fi urmărită în direct pe streaming-ul video al studioului regional care realizează emisiunea “De 10xRomânia” în acea săptămână.
Premiul va fi livrat direct de sponsorul concursului, pe cheltuiala sa. Câştigătorul va trimite o fotografie selfie cu premiul obţinut, după ce a intrat în posesia lui, la adresa radioromaniaregional@gmail.com.
Fotografia va fi postată pe site-ul DSR, pe paginile studiourilor regionale şi pe reţelele de socializare.
Un ascultător se poate înscrie la concurs o singură dată pe zi, iar în cazul în care este declarat câştigător nu mai poate participa la concurs, până la încheierea acestuia.
Ca urmare, o persoană poate câştiga un singur premiu pe toată durata concursului.
În conformitate cu contractul de sponsorizare şi a mediaplanului agreat, numele sponsorului va fi anunţat de 2 ori în emisiunea “De 10xRomânia”, difuzată de luni până vineri între orele 10.00 – 11.00, astfel: “Participă de luni până joi la concurs şi ai posibilitatea să câştigi o bicicletă OMEGA oferită de sportpartener.ro. Acceptă provocarea şi trimite un sms cu răspunsul corect la numărul de telefon XXX-XX-XX-XX”
În fiecare zi de vineri, înainte şi după extragere se va face anunţul sponsorului astfel: “Sportpartner.ro, unicul importator al bicicletelor OMEGA în România, îţi oferă şansa să câştigi marele premiu – o super bicicleta OMEGA MTB, în valoare de 1400 de lei, cu cadru de aluminiu, echipată Shimano şi cu frâne pe disc. Participă şi acceptă provocarea Omega!”
Regulamentul concursului este promovat atât pe site-ul www.radioromaniaregional.ro, cât şi pe site-urile studiourilor regionale.
De peste 42 de ani, din anul 1975, românii fredonează cântecul Om bun. Generaţii întregi au crescut cu acestă melodie compusă de unul dintre cei mai mari chitariști români – Dan Andrei Aldea, liderul formaţiei Sfinx.
Mesajul emoţionant al cântecului ne identifică pe fiecare dintre noi, într-un moment sau altul al vieţii, fiecare având un ideal în a cărui împlinire sperăm.
Un „Castel” care să ne adăpostească visele, după cum afirmă cantautorul piesei, Dan Andrei Aldea
Centrul Judeţean de Excelenţă Timiş anunţă începerea activităţilor de pregătire a elevilor şi a tinerilor capabili de performanţe înalte. Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, se deschid oficial cursurile din acest an. Astfel, în afara orelor de la şcoală, la Centrul Judeţean de Excelenţă Timiş se studiază matematica, franceza, biologie, geografie.
Se mai primesc cereri de înscriere la următoarele discipline: limba şi literatura română, chimie, informatică, religie şi astronomie, a transmis pentru Radio Reşiţa, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Codruţa Danielescu.
Centrul Judeţean de Excelenţă funcţionează de 4 ani, însă nu beneficiază de un sediu propriu, astfel că s-a recurs la metoda de a se preda rotativ în unităţile de învăţământ din Timişoara. În prezent, 700 de elevi s-au înscris la Centrul Judeţean de Excelenţă.
Campania umanitară ”Împreună dăruim viață” se va desfășura în perioada 31 octombrie – 27 noiembrie. Lansarea evenimentului va avea loc mâine.
31 octombrie 2017 – 13 noiembrie 2017 – campanie de donare de sânge, precum și de promovare a importanței donării de sânge
14 – 26 noiembrie 2017– campanie de distribuire de alimente și obiecte igienico-sanitare, precum și de interacțiune directă cu beneficiarii campaniei
Campania își propune să sprijine dezvoltarea, în rândul locuitorilor municipiului Reșița, responsabilității sociale prin implicarea unui număr cât mai mare de categorii socio-profesionale din municipiul Reșița în implementarea, promovarea și sprijinirea unor activități cu caracter filantropic și educativ la nivel comunitar.
Alt obiectiv este referitor la conștientizarea și mobilizarea potențialilor donatori de sânge despre importanța și avantajele donării de sânge, precum și creșterea în mod constant a numărului de donatori care se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină.
Se urmărește sprijinirea unor categorii sociale defavorizate – în special a bătrânilor bolnavi și singuri din Reșița – prin oferirea de alimente de bază și obiecte igienico-sanitare de strictă necesitate, care să le faciliteze acestora satisfacerea unor nevoi de bază. Acestea vor fi achiziționate cu ajutorul bonurilor valorice (de masă) oferite de către donatorii de sânge din cadrul campaniei.
În cadrul acțiunii umanitare, vor fi sprijiniți, în plan afectiv și spiritual unele categorii sociale defavorizate – în special a bătrânilor bolnavi și singuri – prin activități care presupun interacțiunea directă cu aceștia a voluntarilor implicați inclusiv prin lecturi biblice în comun.
Radio Reşiţa este partener media al acestei ample campanii.
Publicat de Cristina Ion,
27 octombrie 2017, 07:28
Cine n-a ascultat cu emoţie piese ale formaţiei Mondial, precum “Romanţă fără ecou”, cunoscută şi ca “Iubire, bibelou de porţelan” sau “Atât de fragedă”?
În 1966, la Clubul Institutului Politehnic Bucureşti, câţiva studenţi îndrăgostiţi de muzică aveau să constituie o nouă formaţie.
Tuturor membrilor fondatori “le-a sunat” bine propunerea lui Filip Merca, basistul trupei, de a “boteza” noua formaţie Mondial. Cu toţii au considerat că să regăsesc în acest concept.
La inițiativa Radio Reșița, 3000 de euro au donat participanții la Festivalul Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Caraș-Severin, desfășurat ieri la Dezești.
După cum ne-a transmis președintele Clubului de Vânătoare și Pescuit din Reșița, Ion Mustață, săptămâna viitoare această sumă va fi donată secției de neonatologie a Spitalului de Urgență din Reșița care avea nevoie de achiziționarea unui sterilizator.
Publicat de Cristina Ion,
22 octombrie 2017, 08:53
Un cântăreţ de muzică populară este considerat valoros în Banat dacă poate cânta foarte bine o doină. Născut la 20 ianuarie 1930, în localitatea Obreja din judeţul Caraş Severin, Achim Nica avea să devină doinitorul Banatului.
Remarcat de regretata Maria Tănase, în cadrul unui festival de muzică populară organizat în Obreja, Achim Nica este chemat la Bucureşti pentru înregistrări. Debutează la Radiodifuziunea Română cu propria creaţie: “La Obreja-ntr-o grădină” – melodia care îl va face celebru. Devenită un imn al bănăţenilor, doina la Obreja-ntr-o grădină reflectă toată dragostea lui Achim Nica pentru locurile natale, după cum avea să afirme după ani şi ani.
“La Obreja-ntr-o grădină” este piesa care i-a adus renumele micii localităţi din Valea Almăjului, doina care le mai alină dorul obrejenilor plecaţi de acasă, după cum spune şi compozitorul de muzică populară, Simion Ţeicu.
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi va fi organizată vineri, 20 octombrie la Reşiţa.
Evenimentul se adresează însă şi celorlalţi cărăşeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau care deja lucrează şi vor să-şi schimbe locul şi să se angajeze în altă parte, a transmis pentru Radio Reşiţa Marius Dumbravă – director executiv adjunct al AJOFM Caraş-Severin.
Acţiunea va avea loc în foaierul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa începând cu ora 9.00.
Combinatul siderurgic TMK Reşiţa, deşi monitorizat de autorităţile de mediu, poluează continuu cu praf, fum, particule în suspensie şi gaze toxice cartierele din zona veche a municipiului de pe Bârzava.
Deşi inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Caraș-Severin susţin că, monitorizează funcţionarea platformei industriale, problemele de mediu, se pare, sunt departe de a fi rezolvate.
Urmare unei serii de sesizări ale cetăţenilor, inspectorii gărzii de mediu au luat act de solicitările oamenilor şi s-au deplasat la faţa locului. Cetăţenii din cartierele aflate în imediata apropiere a platformei industriale, îşi simt ameninţată viaţa şi sănătatea. În opinia lor cotele emisiilor depăşesc cu mult aerul respirabil, iar autorităţile de mediu nu fac nimic.
Comisarul Gheorghe Muntean a declarat pentru Radio Reşiţa că, inspectorii de mediu lucrează la nota de constatare pe care o efectuează alături de reprezentanţii combinatului siderurgic, urmând ca rezultatele finale ale controlului să fie comunicate la începutul săptămânii viitoare.
Publicat de Cristina Ion,
12 octombrie 2017, 07:04
Istoria discografica a trupei Iris începe în 1984, odată cu lansarea primului album, “Iris I”. Albumul poate fi considerat ca fiind o lucrare “disidentă”, pentru piesele „Trenul fără naş” (pe versuri de Adrian Paunescu) şi „Cei ce vor fi” (semnatarul versurilor fiind poetul Mircea Dinescu, acesta era considerat la vremea respectivă disident).
În numai 4 ani au reuşit să deranjeze regulile regimului comunist, prin materialului discografic , lucru care era interzis..
Albumul „Nu te opri!”, lansat în 1988, include cunoscuta piesă “Floare de Iris”, înregistrată din pricina temerilor că formaţia urma să fie interzisă, după cum mărturiseşte Cristi Minculescu.
Cultura tomatelor a devenit o îndeletnicire de succes pentru legumicultorii din Caraş-Severin.
Până în prezent în judeţ peste 30 de legumicultori sunt înscrişi în programul Tomate 2017, iar acesta le-a fost extrem de benefic, a precizat pentru Radio Reşiţa Adina Bâte – consilier superior în cadrul Direcţiei pentru Agricultură.
Potrivit acesteia, 5 legumicultori au valorificat cantitatea de 2.000 de kg până la mijlocul lunii iunie şi au beneficiat deja de subvenţia corespunzătoare de 3.000 de euro, acordată de Ministerul Agriculturii.
La restul le sunt verificate documentaţiile, iar din 15 decembrie trebuie să depună la sediul direcţiei agricole, actele justificative privind comercializarea tomatelor recoltate.
Adina Bâte a mai spus că, producătorii de tomate din judeţ valorifică întreaga cantitate de roşii fie en-gros, fie direct de acasă pe bază de comenzi ferme din partea cumpărătorilor.
Melodia “Zece” a fost scrisă în anul 1997, iar artistului Florin Chilian îi place să spună acum, la două decenii distanţă, povestea lui “Zece”, povestea unui cântec refuzat. Timp de trei ani această piesă a fost refuzată de radiodifuzori care motivau că nu se mai face muzică doar cu voce şi pian. Cu ajutorul unui prieten, cântecul a ajuns după atâta aşteptare să fie difuzat pe canalul de televiziune MTV unde a urcat în topuri de la prima apariţie.
”Zece” este prima piesă românească care a depăşit pe youtoube un million de vizualizări.
Melodia apare editată în albumul ”Zece porunci”, în 2005. Iniţial s-a numit ”Rebus”, artistul fiind un împătimit al jocului încrucişărilor de cuvinte şi după spusele sale, are la bază emoţia primară şi joaca mentală.
Publicat de Cristina Ion,
24 septembrie 2017, 08:45
Născută într-o zi de vineri, 14 iulie 1967, în Vălenii de Munte, Mădălina Manole, pe numele său de naştere Magdalena Anca Manole, a debutat la o vârstă fragedă, la 15 ani, cariera ei cunoscând un trend ascendent.
A luat “Discul de Aur” cu melodia intitulată “Fata dragă”, a făcut numeroase turnee în SUA, Canada, Austria, Belgia, Germania şi Franţa.
A cântat în deschiderea concertelor renumiţilor Los del Rio şi Whigfield, fiind cotată ca “primul nume al muzicii pop româneşti”.
Zilele recoltei la Reşiţa – un adevărat regal al toamnei în Banatul de Munte
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 19:00
Recolta de toamnă din Banatul de munte va fi expusă reşiţenilor, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie în Parcul Tricolorului din municipiul de pe Bârzava.
Zilele Recoltei de anul acesta se anunță a fi un adevărat „regal” al toamnei. Pe lângă fructele și legumele de sezon sau produsele micilor fermieri din Banatul montan, organizatorii au pregătit și un program folcloric pe măsură care va transforma totul într-o mare petrecere câmpenească, a declarat pentru Radio Reşiţa Dorin Bistrian, directorul SC Pieţe SA.
La standurile amenajate din cartierul Lunca Bârzavei vor fi prezenți fermierii şi legumicultorii din comunele cu tradiţie în domeniu, precum: Fârliug, Belinț, Soceni, Gherteniș, Ezeriș, Eftimie Murgu, Mehadia dar şi din alte localităţi din Caraş-Severin, astfel că gospodinele vor avea prilejul să îşi facă aşa cum trebuie aprovizionarea pentru la iarnă.
De peste trei decenii, fiecare generaţie de liceeni trece pragul şcolii pe acordurile melodiei “Ani de liceu”, unul dintre cele mai cunoscute cântece de muzică uşoară, scris în 1986 de compozitorul Florin Bogardo pe textul lui Saşa Georgescu, fiind interpretat de compozitor şi de soţia sa, Stela Enache.
Melodia a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului „Liceenii” din 1987 în regia lui Nicolae Corjos. Iniţial melodia ar fi trebuit să fie cântată de Oana Sârbu şi Ștefan Bănică jr, protagoniştii rolurilor principale din film, dar în final regizorul a apelat la interpretarea duetului Stela Enache – Florin Bogardo.
Cântecul a apărut pe două albume: „Muzică din filme româneşti” – o producţie Electrecord 1988 şi „Cântecele noastre, toate…”, o producţie Intercont Music 2005.
Publicat de adinaiftime,
11 septembrie 2017, 18:10
Scapă de cheltuiala cu ghiozdanul și rechizitele pentru noul an școlar, dacă rămâi pe frecvențele noastre: 105.6 FM, 91,9 FM și 92,8 FM în Clisura Dunării.
Ascultă la radio cuvântul zilei și poți fi tu câștigătorul!
Regulament concurs:
Grupul țintă
Ascultători cu vârsta de peste 18 ani.
Conceptul și regulamentul – Concurs cu premii Radio Reșița și Ecomart te pregătește de școală!
Important: NU este valabilă formula “mai multe telefoane mai multe șanse de câștig”.
Perioada concursului: 30.08.2017 – 12.09.2017
Participanții trebuie să sune în cadrul emisiunii Sens Unic, să răspundă la întrebările: ”Care este cuvântul zilei și de câte ori a fost difuzat în cursul zilei?”
Premiul: Un ghiozdan complet echipat cu rechizite!
Sponsorul concursului este: ECOMART SHOP din Reșița
Condiții de participare :
La concurs poate participa oricare ascultător al postului Radio România Reșița, cu vârsta peste 18 ani împliniți. Nu au dreptul să participe salariații și rudele până la gradul doi ale celor care lucrează în SRR. Un ascultător poate câștiga un singur premiu pe toată durata concursului.
Câștigătorii concursului vor furniza SRR datele personale, necesare acordării premiilor.
Observație:
Premiul va fi constituit doar din ghiozdan și rechizite și nu din contravaloarea în bani a acestora.
În cel mai recent val de măsurare a audienţelor radio – valul de vară din 2017 – Radio România Actualităţi îşi menţine poziţia de lider de piaţă, înregistrând şi de această dată cea mai mare valoare a indicatorului Market Share din România la nivel naţional, urban şi în Bucureşti: 12,7% la nivel naţional, 13,1% în mediul urban şi de 14,6% în Bucureşti.
Cota de piaţă a programelor Radio România (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Antena Satelor şi Reţeaua Studiourilor Regionale) poziţionează Societatea Română de Radiodifuziune pe locul I în toate cele patru medii de rezidenţă comunicate de Asociaţia pentru Radio Audienţă. Astfel, SRR are cea mai mare cotă de piaţă atât la nivel naţional (29,3%), cât şi la nivel urban (23,5%), rural (39,1%) şi în Bucureşti (19,8%).
În ceea ce priveşte indicatorul Daily Reach (numărul zilnic de ascultători unici), Radio România Actualităţi este ascultat zilnic de peste 1.800.000 de români, situându-se pe locul al treilea la nivel naţional, după Kiss FM şi Radio ZU. În Bucureşti, audienţa zilnică a Radio România Actualităţi este de 220.000 ascultători, fiind cel mai popular post de radio după Radio ZU.
Conform aceluiaşi studiu, Matinalul postului Radio România Actualităţi este emisiunea cu cea mai mare cotă de piaţă (13,5%) din mediul urban, de luni până vineri. În ceea ce priveşte numărul de ascultători, emisiunea adună zilnic 671.800 de persoane, ocupând locul al doilea în ierarhia emisiunilor difuzate în acelaşi tronson orar. În Bucureşti, Matinalul Radio România Actualităţi este cea mai ascultată emisiune de dimineaţă, de luni până vineri, având cei mai mulţi ascultători în fiecare zi (146.900) şi cea mai mare cotă de piaţă (16,9%).
De asemenea, emisiunea Bună dimineaţa, România! a postului Radio România Actualităţi este cea mai ascultată emisiune în intervalul orar în care este difuzată (5:00 – 7:00), de luni până vineri, atât în Bucureşti, cât şi în mediile urban şi rural, având cei mai mulţi ascultători în fiecare zi (83.800 de ascultători zilnic în Bucureşti, 444.300 în mediul urban şi 352.200 în mediul rural) şi cea mai mare cotă de piaţă (23% în Bucureşti, 19,3% în mediul urban şi 20,3% în mediul rural).
În ceea ce priveşte posturile regionale, în Oltenia, Radio Oltenia Craiova este lider de piaţă, având cel mai mare număr zilnic de ascultători (365.400) şi o cotă de piaţă de 25,2%. În Banat, Radio Reşiţa şi Radio Timişoara sunt cele mai ascultate posturi din regiune, având cel mai mare număr zilnic de ascultători şi o cotă de piaţă de 30,4% împreună. În Moldova, Radio Iaşi are cea mai mare cotă de piaţă din regiune (13,3%) şi ocupă locul al treilea în ierarhia posturilor alcătuită în funcţie de numărul zilnic de ascultători (409.000 de ascultători zilnic). În Muntenia, în mediul rural, postul Antena Satelor are cea mai mare cotă de piaţă (26,6%) şi este al doilea cel mai ascultat post după numărul zilnic de ascultători (325.800). Emisiunea „Bună dimineaţa, gospodari!” a postului ocupă locul I de luni până vineri, având cei mai mulţi ascultători (228.700 de ascultători zilnic) şi cea mai mare cotă de piaţă (28,9%), pe tronsonul orar în care este difuzată (5:00 – 9:00).
Studiul de Audienţă Radio – valul de vară 2017 a fost efectuat în perioada 24 aprilie – 13 august 2017 de către IMAS – Marketing şi Sondaje şi Mercury Research SRL, pe un eşantion de 10.079 de persoane, dintre care 7.402 în mediul urban şi 2.677 în mediul rural.
Studiul a cuprins 1.363 de localităţi, dintre care 303 în mediul urban şi 1060 în mediul rural.
Măsurarea audienţei s-a realizat pe baza metodei rememorării audienţei din ziua precedentă (Day After Recall), metodă la care apelează cele mai multe dintre sistemele de măsurare pe plan internaţional, metodologie recomandată de EBU (European Broadcasting Union) şi ESOMAR (European Society for Opinion & Marketing Research).
Vă mulţumim pentru că sunteţi constant alături de noi!
Publicat de Cristina Ion,
8 septembrie 2017, 14:46
La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la făurirea României Mari.
În fiecare an, Radio Romania Regional îţi prezintă cel putin 100 de motive să spui Eu aleg România.
În anul 2014, am vizitat 100 de locuri de vis ale României. 100 de locuri ce merită a fi cunoscute, vizitate şi promovate, locuri ce reprezintă puncte de reper pentru evoluţia noastră, destinaţii încărcate de frumuseţe, spiritualitate, cultură, inedit sau spectaculozitate
Radio Reşiţa îşi menţine poziţia de lider incontestabil în Banat.
O spun datele celui de-al doilea val de măsurare a audienţelor radio efectuat în perioada aprilie – august 2017 de către IMAS – Marketing şi Sondaje SA si MERCURY RESEARCH S.R.L.
156 de mii de ascultători aleg zilnic programele Radio Reșița.
Indiferent că sunt acasă, în mașină sau la serviciu, postul nostru este pe primul loc în preferințele bănățenilor.
Știrile, informațiile regionale dar și muzica generației voastre au atras în această vară și tinerii. Peste 20 de mii de ascultători au vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, iar adolescenții între 15 și 18 ani ne descoperă cu ajutorul dispozitivelor mobile.
Și pentru că informația a evoluat, în luna august 2017, pagina de facebook Radio România Reșița a avut 273.000 de vizitatori unici și 575.000 de vizualizări.
Vă mulţumim pentru fidelitate! Rămâneţi alături de noi, doar împreună putem fi puternici! Noi suntem cei mai buni datorită vouă!
Mai mulţi producători agricoli din comunele Cornereva, Eftimie Murgu şi Scăiuş, participă pentru prima dată, în acest sfârşit de săptămână, la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac din judeţul Alba.
Cărăşenii promovează turismul rural din Banatul de Munte prin produse alimentare specifice zonei cu 4 standuri, a precizat pentru Radio Reşiţa Pavel Nefir – director adjunct al Direcţiei agricole judeţene.
Evenimentul este cel mai longeviv şi cel mai mare târg de turism rural din România care alături de gastronomia specifică zonelor ţării, promovează tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic, a mai spus Pavel Nefir.
Producătorii din Caraş-Severin sunt prezenţi la acest târg din iniţiativa şi cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a Direcţiei pentru Agricultură.
Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie şefii a 13 inspectorate şcolare.
Printre cei demişi se numără și Adrian Doxan, inspectorul general din ISJ Caraş-Severin. Contactat de Radio Reșița, acesta a declarat că se va adresa instanței:
”Vineri, 18 august la ora 22.29 am primit faxul cu decizia de revocare din funcție. Au o notificare în care sunt invocate motivele pentru care încetează acest contract de management. Motive care, după părerea mea sunt foarte subțiri. Nu vă pot spune care sunt acestea pentru că mă voi adresa instanței și nu este indicat să dezvălui!”
Şi judeţele Arad, Mehedinţi, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olţ Tulcea şi Călăraşi au rămas vineri fără inspectori generali.
„Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de management şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contracţ care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evalueze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă”, a explicat pentru Mediafax, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Poate puţini ştiu că Sviniţa – o comună mehedinţeană de pe Clisura Dunării, se mai numeşte şi “tărâmul smochinelor”, deoarece aici este unicul loc din România şi chiar din Europa unde de peste 500 de ani smochinii cresc şi rodesc în gospodăriile oamenilor precum corcoduşii din zona Olteniei.
Primarul Nicolaie Curici a declarat pentru Radio Reşiţa, că Primăria organizează sâmbătă, 19 august cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Smochinelor, o zi cu tradiţionalele concursuri, în care va fi premiată cea mai bună dulceaţă de smochine şi cea mai bună ţuică de fruct. Nu vor lipsi conferinţele, manifestările sportive şi culturale, întrecerile, muzica populară românească şi sârbească, o mulţime de invitaţi din ţară şi străinătate şi, nu în ultimul rând, comercianţii de bere şi mici.
„Este unicul festival din România şi a ajuns la ediţia a XVIII-a. Este un eveniment tradiţional al comunei noastre care cuprinde activităţi sportive şi cultural artistice susţinute de invitaţi şi de formaţia gazdă. Între orele 12.00 şi 14.00 sunt programate conferinţele, iar de la 14.00 expoziţia de produse din smochine şi obiecte tradiţionale, precum şi concursurile de dulceaţă şi ţuică de smochine. La ora 19.00 – parada costumelor populare şi program artistic prezentat de formaţii şi ansambluri din: Moldova Veche, Măceşti, Pojejena, Liubcova, Ştei din judeţul Bihor şi dansatorii ansamblului „Dunav” din Sviniţa. După aceea e balul comun al festivalului.”
Acţiunile în comună vor debuta de la ora 12.00.
Ca element de noutate, dulceaţa de smochine de Sviniţa este marcă înregistrată la OSIM, în urma demersurilor făcute de primarul Nicolaie Curici, iar acum se fac eforturi şi pentru înregistrarea ţuicii de smochine şi a unei prăjituri cu smochine, făcută după o reţetă tradiţională.
Comuna Sviniţa este singurul loc din ţară şi chiar din Europa unde smochinii cresc în gospodăriile oamenilor. Tocmai de aceea capul de afiş al sărbătorii este competiţia oficială de desemnare a localnicilor care au cea mai bună ţuică ori dulceaţă din smochine. Primarul Nicolaie Curici a spus că, în urmă cu aproximativ 500 de ani, smochinul a fost adus la Sviniţa şi pe insula Ada-Kaleh de către un paşă turcesc. Anual se înfiinţează noi livezi cu smochini a câte 200-500 de puieţi, a mai subliniat edilul pentru Radio Reşiţa.
“Putem spune că Sviniţa este un tărâm al smochinelor. Este o zonă unică în ţară şi în Europa. Nu mai există aşa ceva. Aici smochinii cresc precum corcoduşii în Oltenia. Fiecare familie are aproximativ 50 de smochini roditori şi face dulceaţă, ţuică şi alte produse din acest fruct. Şi noi, Primăria, am plantat 1.000 de smochini printr-un proiect de 70.000 de dolari în anul 2012 şi acum aceştia au dat rod. Pe raza comunei sunt aproximativ 5.000 de smochini pe rod în grădinile localnicilor. Clima de aici este cu influenţă mediteraneană şi le prieşte smochinilor. Astă iarnă, Dunărea a fost îngheţată mai multe zile, dar pomii nu au avut de suferit. În ceea ce priveşte dulceaţa de smochine de Sviniţa: am înregistrat-o la OSIM şi acum produsul tradiţional este marcă înregistrată”, a precizat primarul Nicolaie Curici.
Pentru că sunt produse rare şi de calitate, un borcan de dulceaţă de smochine se vinde între 12 şi 15 lei, iar un litru de ţuică de smochine poate ajunge şi până la 100 de lei; preţurile fiind stabilite de producătorii de la standurile ce se vor amplasa în centrul comunei şi în curtea şcolii din localitate. Primarul Sviniţei a declarat că, la Festivalul Smochinelor vor fi prezenţi invitaţi din localităţi din judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Bihor şi Mehedinţi, dar şi oaspeţi din Republica Serbia.
Pe întreaga perioadă a întregii zile de sâmbătă, toţi cei care vor veni la Festivalul Smochinelor vor putea asculta muzică populară de la formaţii culturale din Banat şi din Serbia. Cel mai aşteptat moment al evenimentului va fi concursul prin care juriul va desemna cea mai bună ţuică şi dulceaţă de smochine.
“Sâmbătă, 19 august la Sviniţa, gospodarii comunei vor prepara la faţa locului, în cazane, dulceaţă şi ţuică de smochine, după specialitatea casei, pentru turiştii care vor veni în zonă şi vor vizita una dintre cele mai vechi aşezări din Banat cu etnici sârbi”, a mai spus Nicolaie Curici.
Turiştii, dar şi localnicii din zonele montane sau de pe cheile râurilor din carstul bănăţean sunt feriţi anul acesta de vipere, a precizat pentru Radio Reşiţa, Nicolae Ifca – directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului.
Acesta dă asigurări că, aproape toate traseele marcate trec prin zone împădurite, iar rangerii ariei protejate le supraveghează de două ori pe zi.
Nicolae Ifca a mai spus că, preventiv dacă ajungeţi în zonele cu potential pericol, este bine să purtaţi încălţăminte de munte şi să aveţi grijă pe unde călcaţi. Dacă totusi, din nefericire, sunteţi muşcat de o viperă, improvizaţi rapid un garou, strângeţi deasupra muşcăturii şi sunaţi imediat la 112 de pe un telefon mobil avut obligatoriu în dotare.
Contactat, directorul DSP Caraş-Severin, medicul Dragoş Luca a declarat pentru Radio Reşiţa că instituţia pe care o reprezintă nu mai gestionează dozele de ser antiviperin, unităţile spitaliceşti şi serviciile de ambulanţă sunt obligate să şi-l procure direct de la furnizori, date fiind condiţiile de păstrare şi preţul foarte ridicat al unei doze de aproximativ 2.000 de lei.
În sudul judeţului plantele suferă din cauza lipsei de apă şi cum următoarele zile se anunţă caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, fermierii se tem că porumbul şi floarea-soarelui se vor usca şi astfel îşi vor pierde toate investiţiile făcute.
Cei mai afectaţi sunt însă marii fermieri, care au cheltuit sume uriaşe, în această primăvară, să-şi înfinţeze culturile.
Arşiţă în Caraş-Severin
Dacă în alte judeţe din sudul şi vestul României, seceta ameninţă culturile păioase şi plantele tehnice, Caraş-Severin este momentan ferit de incidenţa caniculei, a precizat pentru Radio Reşiţa Pavel Nefir directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin.
Singurele probleme cu care se confruntă, în prezent, agricultorii din judeţ, sunt culturile de furaje care nu s-au dezvoltat conform parametrilor şi pot compromite recolta acestora.
Programul de susținere al apiculturii, finanțat din fonduri europene și naționale, singura formă de sprijin a apicultorilor, în întârziere anul acesta, a precizat pentru Radio Reşiţa Ida Şuţa – vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin.
Întârzierea aprobării Programului Național Apicol aduce prejudicii și posibilitate ratării absorbției fondurilor pentru 2017. Programul presupune depunerea solicitărilor de decontare a cheltuielilor efectuate anul acesta până la data de 31 iulie.
Măsurile de sprijin financiar cuprinse în program vizează achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, decontarea achizitionării de stupi, cutii și accesorii apicole, dar și achiziționarea de mătci și familii de albine pentru apicultura convențională sau ecologică, a mai spus Ida Şuţa.
Amintim că, afiliaţi Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin sunt peste 1.100 de apicultori. (Hardy Cvoica)
În Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, pe drumul care leagă Peştera Comarnic de Anina veghează, impunătoare, ceea ce moţii Apuseni numeau, mult timp, o „ciudăţenie” naturală.
Este vorba de un exemplar rar de sequoia, cel mai mare arbore din lume, a precizat pentru Radio Reşiţa Nicolae Ifca – directorul arie protejate din Caraş-Severin. Specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva estimează vârsta acestuia la aproximativ 200 de ani, însă nimeni nu știe istoria exactă acestui copac gigantic, a subliniat acesta.
Arborele măsoară peste 45 de metri înălţime şi mai mult de 5 metri în circumferinţă şi cu toate că mediul său natural sunt Munţii Sierra Nevada din Statele Unite, s-a încăpăţânat să trăiască pe pământ românesc, adaptându-se perfect la condițiile climatice din țara noastră, la o altitudine de aproape 700 de metri.
În România există foarte puține exemplare de Sequoia, însă cel din Parcul Semenic – Cheile Carașului este unul din puținele care s-au dezvoltat în mediul natural, într-o pădure. Arborele gigant nu este singura atracţie din judeţ, în parcul central din staţiunea Băile Herculane există încă un exemplar asemănător. Arborii sunt monumente ale naturii şi sunt protejate de lege, a mai spus Nicolae Ifca. (Hardy Cvoica)
Aproximativ o jumătate de hectar cu şofran este recoltat anual din Berzovia.
Este vorba despre o plantaţie înfiinţată de un investitor belgian, care a investit în Caraş-Severin în comerțul vacilor de lapte, în cultivarea legumelor și, din 2013, a înființat și o plantație de șofran.
A început cu 200 de metri pătrați și acum are această cultură pe 4.000 de metri pătrați cu posibilitatea extinderii la 3-4 hectare.
Bulbii de șofran i-a adus din Belgia, a investit peste 17.000 de euro și i-a aclimatizat la condițiile din România, a declarat pentru Radio Reşiţa Vincent de Busson – investitorul belgian.
Investitorul reușește să vândă șofranul în România și în Belgia, în industria gastronomică şi farmaceutică la un preț mediu de 100 de lei gramul, venitul pe hectar ajungând chiar şi la peste 22.000 de euro pe an.
Datorită prețului său ridicat și al profitabilității, șofranul este denumit și „aurul roșu“.
„Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii“, a mai precizat pentru Radio Reşiţa Vincent de Busson – fermierul belgian. „Este o cultură rustică, care necesită foarte multă muncă manuală, nu putem folosi ierbicide, fungicide sau îngrăşăminte chimice, este o cultură rezistentă şi adaptată condiţiilor din România.”
Stabilit în România de 13 ani, după ce a renunțat la o carieră militară, Vincent de Busson provine dintr-o familie de fermieri belgieni.
Culturile de şofran se găsesc pe raza comunei cărăşene Berzovia în direcţia Ramna.
Nu plantezi, adio locuinţă în Reșița.
În Reşiţa, nu se vor mai elibera autorizaţii de construire, dacă proprietarii sau dezvoltatorii nu-şi iau angajamentul că vor sădi pomi fructiferi sau ornamentali. Hotărârea vine în contextul în care autorităţile locale trebuie să ia măsuri pentru crearea de spaţii verzi, a folosirii raţionale, a regenerării şi protecţiei eficiente a mediului. Astfel, persoanele fizice sau juridice care solicită eliberarea unei astfel de autorizaţii trebuie să prezinte, pe lângă documentele solicitate de lege, şi un angajament de plantare de pomi fructiferi sau arbori ornamentali.
Câţi copaci plantăm?
Pentru locuinţele unifamiliale se vor planta minim trei astfel de pomi, pentru cele colective- minim unul pentru fiecare apartament sau garsonieră, iar pentru alte categorii de obiective- câte unul prentru fiecare 100 de metri construiţi.Totodată, pentru fiecare pom tăiat de pe amplasamentul viitoarei construcţii, se vor planta alţi doi. În acest caz, la documentaţia depusă se voranexa şi fotografii cu pomii care urmează să fie tăiaţi, care vor include şi reperele pentru identificarea poziţiei acestora.
Achiziţionarea materialului dendrologic se va face de beneficiarul autorizaţiei, iar primăria municipiului va pune la dispoziţia solicitanţilor instrumentele de lucru necesare şi va asigura prin personalul de specialitate sprijin şi îndrumare.
Pentru a se verifica dacă obligaţia a fost dusă la îndeplinire, la încheierea procesului verbal de recepţie a lucrărilor, se vor anexa fotografii cu arborii plantaţi.
Nu respecţi angajamentul, plăteşti.
Nerespectarea angajamentului de plantare se lasă şi cu amenzi de 1.000 pentru persoanele fizice şi 2.500 pentru cele juridice, şi plata materialului săditor şi a manoperei de plantare, ca sancţiune complementară. Deci , nu plantezi, adio locuinţă.
Şi autorităţile vor pune umărul pentru o „Reşiţă verde”.
Hotărârea consilierilor face parte dintr-un regulament pentru proiectul ”Reşiţa Verde” care prevede obligaţia autorităţilor locale de a lua măsuri pentru crearea, organizarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, prin transformarea terenurilor neproductive, a altor terenuri eliberate de construcţii ori prin aplicarea de metode alternative, pe baza unor proiecte de peisagistică. Totodată, acestea sunt obligate şi să asigure finanţarea materialului dendricol şi a lucrărilor aferente necesare.
Campania Jucăria ta găsește casă nouă! Învață să dăruiești! continuă și astăzi. Mare le-a fost bucuria preșcolarilor de la grădinițele din Măureni, Ramna și Valeapai când jurnaliștii Radio Reșița și voluntarii Crucii Roșii Caraș Severin au ajuns cu sacii plini de jucării. Imaginile vorbesc de la sine!
Grupul Ecologic de Colaborare Nera a realizat, în acest sfârşit de săptămână, o monitorizare a stării mediului şi a modului de practicare a ecoturismului în Parcul Natural Porţile de Fier, pe un sector al Dunării cuprins între localităţile Berzasca şi Baziaş.
„Poluarea cu praf de deşeuri miniere provenit de pe iazurile de decantare ale fostei întreprinderi miniere Moldomin Moldova Nouă, pe care vântul îl antrenează aproape în permanenţă, este principala agresiune ce are loc aici de mai bine de zece ani, atât împotriva patrimoniului natural al Parcului Natural Porţile de Fier, cât şi a localităţilor din Clisura Dunării, din România şi Serbia. Fenomenul afectează direct circa 18.000 de locuitori de pe ambele maluri ale Dunării, precum şi biodiversitatea din Ostrovul Moldova Veche, care este o zonă de protecţie integrală a Parcului Natural Porţile de Fier„, declară Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.
Tot în urma monitorizării, s-a observat că traseul de acces spre peştera Gaura cu Muscă, situată pe teritoriul comunei Coronini, este accidentat, fără elemente de siguranţă şi cu risc ridicat de prăbuşire de pe stâncile abrupte. De asemenea, în rezervaţia naturală Balta Nera – Dunăre, situată pe teritoriul comunei Socol, există mari cantităţi de PET-uri aduse de râul Nera şi depozitate în spatele arborilor prăbuşiţi în albie.
Rezervaţia este o zonă de protecţie integrală, iar fenomenul, potrivit GEC Nera, afectează locurile de cuibărit ale păsărilor de apă. Nu în ultimul rând, pe parcursul monitorizării s-a observat că exemplarele de lăstun de mal au părăsit în mare parte habitatul rezervaţiei Râpa cu Lăstuni – Valea Divici, de pe teritoriul comunei Pojejena.
Monitorizarea a fost realizată în cadrul proiectului ‘Interacţiune ONG – autorităţi pentru protejarea patrimoniului parcurilor naturale şi naţionale din sudul Banatului’, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică.
Şi Colegiul Farmaciştilor din Caraş-Severin se alătură campaniei de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienţii care suferă de boli respiratorii!
Această campanie are scopul de a reduce emisiile cu efect de seră şi amprenta de carbon şi de a proteja sănătatea populaţiei, prin evitarea contaminării solului cu potenţiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator. Astfel, în fiecare farmacie din Caraş-Severin va exista un coş în care pot fi depozitate aceste inhalatoare folosite. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Pavel Roşca explică:
„Am hotărât să încurajăm returnarea acestora pentru că sunt foarte mulţi pacienţi cu diverse boli respiratorii. Noi ne mobilizăm şi o să punem afişe în fiecare farmacie. Oamenii trebuie să vină pentru că doar aşa, prin astfel de acţiuni ne putem proteja sănătatea şi mediul înconjurător”, ne-a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Pavel Roşca.
În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2 , într-un an.
Cancerul de col uterin continuă să facă victime în judeţul Caraş-Severin. Din această cauză Radio România Reşiţa va derula timp de o săptămână o campanie de informare şi de susţinere a programului naţional de depistare a cancerului de col uterin.
Din păcate zeci de femei din Caraş-Severin ajung lunar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara cu forme grave de cancer de col uterin o confirmă chiar şi managerul unităţii medicale, ginecologul Marius Craina care susţine că situaţia a devenit dramatică.
Spitalul Judeţean din Reşiţa desfăşoara în continuare programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin dar femeile nu vin să se testeze chiar dacă acest examen este gratuit. Se pare că o parte din vină o au şi medicii de familie care nu s-au înscris în acest program susţine şeful Serviciului pentru Managementul Calităţii din cadrul spitalului, Violeta Florea. Din 165 de medici de familie doar 22 s-au arătat interesaţi în acest an de acest program, deşi în 2012 atunci când a fost lansat programul s-au înscris 75 de medici, deci săderea este mai mult decât vizibilă!
Femeile recunosc că nu şi-au mai făcut testul babeş papanicolau de ceva vreme dar nici nu au fost informate de către medicii de familie că pot să şi le facă gratuit în cadrul spitalului din Reşiţa.
Mai grav e că şapte din zece femei din Banat nu şi-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor pe col uterin, atrag atenţia medicii ginecologi care îndeamnă femeile să nu uite de prevenţie pentru că acest tip de cancer poate ucide rapid, fiind un inamic tăcut.
Obiectivele specifice programului sunt:
a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce;
b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament;
c) creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Pentru îndeplinirea acestor obiective programul se adresează tuturor femeilor din grupa de vârsta 25-64 ani pe o perioadă de 5 ani. Deci dacă au făcut testul anul acesta gratuit mai au posibilitatea să-l facă peste 5 ani deşi dupa 35 de ani medicii recomandă ca acest test să fie efectuat măcar o dată pe an.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Până la sfârșitul anului 2016, de la începerea programului, au fost efectuate 470.475 de teste, iar coordonatorii programului recomandă tuturor medicilor de familie să intre în programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Acest program este adresat atât femeilor care au asigurare, cât şi celor care nu plătesc contribuţii la asigurări.