Poposim pe plaiul Alunișului – un loc de poveste cu o însemnătate aparte din punct de vedere spiritual, istoric, geografic și cultural.
Această zonă, Aluniș-Colți, cu sate tradiționale de munte, chihlimbar și fosile, poteci sălbatice prin pădure, așezări rupestre și experiențe rurale autentice, este situată în nordul Munților Buzău fiind declarată Geoparc UNESCO.
Un important punct de reper al locului este Centrul de Artă Aluniș care face parte dintr-un proiect de promovare a culturii tradiționale și a turismului responsabil – cu dragoste și respect pentru natură, cu asumarea datoriei de a promova și a duce mai departe meșteșugurile locului, tradițiile și obiceiurile, dar și cu dorința de a susține economia locală prin promovarea și valorificarea produselor și serviciilor oferite de locuitorii acestui ținut.
Cei din Asociația Centrul de Artă Aluniș, care este organizație non profit, lucrează la firul ierbii dezvoltând proiecte care să rezolve problemele cu care se confruntă comunitatea locală, precum lipsa locurilor de muncă, a accesului la educație culturală, ateliere de formare profesională, ateliere de educație nonformală pentru tineri și lipsa de susținere în continuarea tradițiilor și meșteșugurilor.
Aici ne întâmpină Iulia Iordan care a inaugurat Centrul de Artă, chiar lângă Ansamblul Rupestru din Aluniş, în anul pandemiei. Au urmat alte proiecte – o şcoală de olărit, unică în România, o casă de oaspeţi şi Aluniş Retreat.
Între 2020, când s-a deschis Centrul de Artă Aluniș și până în prezent, au avut loc zecci de evenimente de artă și cultură cu acces gratuit pentru comunitatea locală – expoziții de artă contemporană, cursuri și workshop-uri de dans, pictură, fluier, instrumente arhaice; concerte de muzică live: cobză, muzică arhaică românească, muzică folk (toate cu intrarea liberă); peste o sută de ateliere gratuite de olărit, terapie prin artă, pian, chitară pentru copii din zonă și cei aflați în situații vulnerabile, primul cinema în aer liber de pe Valea Buzăului, programe și campanii de protecția mediului, precum și multe proiecte care susțin copii din familiile defavorizate, aflate în această zonă.
Credem în proiecte dezvoltate pe sistemul „undița nu peștele” care împuternicesc comunitatea locală și asigură autosustenabilitatea demersurilor noastre, declară Iulia Iordan – coordonatoarea Centrului de Artă Aluniș și inițiatoarea proiectelor strategice de aici.
Pentru mai multe informații despre proiectele derulate la Centrul de Artă Aluniș, accesați site-ul https://www.alunisart.ro/
Vă invităm la la Muzeul Țăranului Român să mărțișorim și să sporovăim cu invitata noastră Raluca Minoiu care se declară a fi ”povestaș”. Asta pentru că îi place să se implice în relația cu oamenii, cu cei mici, dar și cu cei mari, fiind psihoterapeut prin joc și dramoterapie. Iar în calitatea sa oficială de șef birou creativitate la Muzeul Național al Țăranului Român coordonează o serie de proiecte care mai de care plin de creativitate, fantezie și magie.
În invitația de a participa la unul din atelierele dedicate venirii primăverii, invitata noastră Raluca Minoiu ne spune:
”Întâi dăm o raită prin muzeu, la vânătoare de semne care protejau de cele rele, în vremuri nu foarte de demult. Apoi facem un șnur luung, cât o zi de vacanță. Sau cât noi de lung. Șnur roș-alb sau negru-alb, ca pe vremuri. Apoi, din tot felul de materiale plăcute atingerii – fetru, cauciuc, paiete, pânză, hârtie manuală, pastă modelatoare, facem un mărțișor-amuletă, două, ba trei, după pricepere și curaj. Și dacă e vreme, spunem și o poveste…”
Povestea mărțișorului
Irina Nicolau
Pentru început, am să desenez un şnur cu doi canafi la capete. În timp ce eu desenez, tu să răsuceşti în gând două fire de mătase, unul roşu şi unul alb. Şi acum vine întrebarea:
– Ce e mărţişorul ???
– Ştie toată lumea, ai să-mi răspunzi, un obicei strămoşesc, un semn de primăvară, îl pui în piept de 1 martie, îl oferi…
– Generalităţi! Am să-ţi explic. E firesc să ştii mai mult, măcar până la genunchiul broaştei.
*
Toată complicaţia vine din faptul că mărţişorul face parte din calendar. Calendarul este un fel de hartă. Hărţile sunt făcute ca să te orientezi în spaţiu. Calendarele te ajută ca să nu te pierzi în timp. Hărţile noi scot din joc pe cele vechi. În cazul calendarelor, situaţia este diferită din cauza sărbătorilor.
Ca să înţelegi ce spun, îţi propun următorul scenariu:
Cândva, un sacerdot a aşezat pe o suprafaţă netedă nişte pietre într-o ordine şi într-un ritm care însemnau pentru el calendar. După el a venit un astrolog şi a aşternut peste pietre un calendar desenat pe piele de viţel. Spinările pietrelor au răzbătut prin piele, sărbătorile noi şi sărbătorile vechi s-au amestecat. Pentru oameni era încă simplu, străbăteau timpul călare pe doi cai. Iar au trecut secolele şi, peste desenul de piele, un astronom a întins calendarul nou, desenat pe pergament. Pietrele au străpuns şi pergamentul, iar sărbătorile desenate pe piele au migrat, de jos în sus. Şi aventura continuă.
Vine vremea calendarelor de hârtie. Le fac savanţii care măsoară timpul tot mai precis. Pietrele sunt tot acolo, dedesubt, dar puţini le mai înţeleg sensul. Culorile tuturor sărbătorilor continuă să migreze de jos în sus. Ce ghiveci! Şi ca şi cum n-ar fi suficientă confuzia, prin mondializare, se produc transferuri de sărbători între culturi.
Din 1997, dacă ne luăm după postul PROTV, românii vor sărbători ziua îndrăgostiţilor de Sfântul Valentin. Mai ştii? Oricum, pe vremuri era mai simplu, calendarul punea ordine în sărbătorile unei singure culturi. Astăzi răspunde unor necesităţi mondiale de comunicare şi sincronizare. Cu roşu sunt scrise zilele când nu te duci la serviciu. Spre deosebire de timpul tare al sărbătorii, timpul „liber” este unul slăbuţ, tocmai bun pentru odihnă şi divertisment. Simt uneori, dimineaţa, cum vin peste mine calendarele primitive, calendarele imperiale, religioase, populare, civile, calendarele culturale, cele ale evenimentelor istorice, care istorie poate fi a unei naţiuni, a unei comunităţi, a unei familii şi chiar a unui individ. Şi eu, dimineaţa, trebuie să decid pe ce cale s-o apuc, dacă va fi o sărbătoare veche, un sfânt creştin, ziua când m-am căsătorit, dacă voi sărbători o eliberare, o aniversare sau voi comemora un dezastru…
Cum spuneam, mărţişorul face parte din calendar. De aici toată complicaţia. Există specialişti care pretind că a existat un calendar vechi care începea primăvara, de 1 martie. Principalul lor argument este numele unor luni: septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, adică a şaptea, a opta, a noua, şi a zecea, socotind după luna martie. În termenii scenariului pe care îl propuneam la început, sub 1 martie a existat în calendarul vechi un bolovan care marca începutul. Toate începuturile sunt făcute dintr-un timp „puternic” şi „bun”.
Acum voi ataca problema abrupt, ce e mărţişorul? Mărţişorul este un obiect de recuzită folosit în cadrul unui obicei care, la fel ca alte obiceiuri, se bazează pe credinţe şi practici. Credinţele şi practicile diferă de la o zonă la alta. Zicala „câte bordeie atâtea obiceie” exagerează, dar nu foarte mult. Punând claie peste grămadă date etnografice din zone şi epoci diferite, cărţile falsifică. Principalele noastre surse de inspiraţie sunt cartea despre sărbătorile la români de Simion Florea Marian şi Vârstele timpului a lui Ion Ghinoiu.
În sate, sărbătoarea de 1 Martie se numea Mărţişor, Baba Dochia sau Dragobete cap de primavară. Mărţisor, după numele lunii, Baba Dochia, după cuvioasa muceniţă Evdochia, serbată de Biserică în această zi şi Dragobete după numele unei sărbători care, în anumite zone, se ţinea în ziua de 24 februarie. Era sărbătoarea îndrăgostiţilor, ziua în care se împerechează păsările, un fel de Sfântul Valentin la români. Ca să contribuie parcă printr-o undă de coerenţă, unele legende îl prezintă pe Dragobete ca pe fiul Babei Dochia. Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. În multe locuri din ţară ele se leagă de originea unor izvoare sau stânci. O femeie moare urcând primăvara, prea devreme, la munte. Şi de aici, variaţiuni. Femeia poate fi tânără sau bătrână, bună sau rea.
Din variantele cele mai numeroase voi produce un rezumat.
A fost cândva o babă care avea o noră. Dacă avea o noră, putem presupune existenţa unui fiu. Baba nu scăpa nici o ocazie ca să-şi năpăstuiască nora. Odată, la un 1 martie a trimis-o să spele lână şi nu oricum, ci s-o facă albă dacă era neagră şi, dacă era albă, s-o facă neagră. Pe noră o ajută Dumnezeu, Hristos, Sfântul Petru, un voinic sau un înger. Succesul norei o face pe babă să creadă că a venit primăvara. Îşi pune 12 cojoace de blană şi urcă împreună cu oile la munte. Acolo, fie că este prea cald, fie că este prea frig; plouă şi ninge, de se udă cojoacele. În ambele cazuri le dezbracă, rând pe rând. Când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă. Sloiul se preface mai apoi în stâncă.
Cu adevărat pasionante sunt amănuntele pe care le furnizează variantele. De pildă, Baba Dochia ia uneori la munte şi pe fiul său, Dragobete. El îngheaţă primul. Din gură îi curge un sloi de gheaţă. Mama, supărată, strigă la el: „Eu mor de frig şi tu cânţi la fluier?”
Alteori, oamenii o avertizează că în martie timpul este schimbător. Dar ea nu amână plecarea la munte şi răspunde cu vulgaritate: „Eu pe Mărţişor/ Îl pun la curişor!” Mărţişor, auzind asemenea cuvinte buruienoase, împrumută de la Faur (februarie) două zile reci ca s-o pedepsească. Presupun că ai remarcat enormitatea pe care a pretins-o baba norei, cea de a spăla lâna până când o face din albă, neagră…
În treacăt fie spus, există informaţii că în anumite zone mărţişorul se făcea din fir negru şi alb. Aşa era şi la albanezii din Calabria. În plus, ei şi-l leagă la picior. Găseşti şnurul alb-roşu de 1 martie peste tot în Balcani. Dar mai avem până la şnur.
Tot într-o legendă despre Baba Dochia, voinicul care o ajută pe noră îi recomandă o anumită piatră cu care să spele lâna. Când e pusă în apă, piatra degajă o spumă roşie ca sângele şi apa începe să clocotească. Multe se spun… Mai adaug numai că, uneori, nora lipseşte pur şi simplu din poveste şi, în aceste cazuri, baba urcă la munte de nebună ce e. Uneori îşi ia cu ea furca, fusul şi un caier de lână. Acest amănunt este important, având în vedere că în ziua de Baba Dochia femeile nu lucrau, ţineau sărbătoarea prin nelucrare. Singura muncă permisă era claca de tors.
După 1 martie vin Zilele Babei. Sunt 9 sau 12, câte au fost şi cojoacele. Timp schimbător. După zilele babelor, urmează cele ale moşilor. Acum timpul se stabilizează. A venit primăvara.
Ce fac femeile primăvara, de 1 martie? Cum spuneam, nu lucrează, dacă sunt tinere îşi fac Dragobete. Mamele răsucesc mărţişor pentru copii, dar nu numai pentru copii. Să le luăm pe rând. Se zice că serbarea prin nelucrare se face pentru a domoli mânia Babei Dochia şi frigul de primăvară, ca să nu zacă nimeni din casă bolnav de vărsat sau să moară înecat. Se putea face clacă de tors, dar asta am mai spus. Şi Dragobetele fetelor ce era? Se duceau la pădure şi căutau flori de fragi, adunau apa de pe flori şi se spălau pe faţă zicând:
„Floare de fragă din luna Marţ
La toată lumea să fiu dragă,
Urâciunile să le desparţi.”
Şi am ajuns şi la şnurul de mărţişor… Femeile răsuceau fir alb şi roşu de lână, bumbac sau arnici. Firul se lega la gâtul sau la mâna copiilor. Sunt locuri unde purtau mărţişor şi fetele tinere şi chiar nevestele, aşa scrie Simion Florea Marian. Tot el avertizează că obiceiul începe să se piardă în Moldova şi Bucovina. Adică, pe la 1900 se pierdea deja. Îl citează pe N. Gane care deplânge pierderea obiceiului la 1873. Marian menţionează practica de a atârna o monedă de şnur. Şnurul era purtat pentru noroc şi sănătate. Fetele îl purtau ca să nu aibă tenul pătat. Îl „dezbrăcau” cu socoteală (începe iar nebunia variantelor zonale) la 7, 9, 12 zile după 1 martie, când înfloreşte vişinul sau trandafirul , când sosesc berzele sau rândunelele; în ziua de 40 de mucenici; de Sfântul Gheorghe. Mărţişorul se „îmbracă” dimineaţa, înainte de răsărit, şi se „dezbracă” fără să te vadă soarele, pentru că te înnegreşte.
Alte informaţii ne indică practici şi mai interesante. Se spune că femeile leagă mărţişor nu numai la copii, ci la toţi membrii familiei, la porc, la cornul vitei, la cloşcă, la doniţă… Adică protejează prin cercuri magice tot. Înainte să dispară, la sate a pătruns moda mărţişorului împletit din fire de mătase. Îl făceau fetele, foarte des, pentru feciori. Un amănunt pe care l-am omis: în unele locuri, cu banul de mărţişor se cumpăra vin roşu şi caş pe care tinerii le mâncau de Sfântul Gheorghe la iarbă verde.
Diferenţele dintre mărţişorul din sat şi cel de la oraş s-au accentuat în ultimele două sute de ani. La 1800 era şnur şi monedă, atât la oraş, cât şi la sat. La începutul secolului al XIX-lea, ce descoperă oraşul? Răzuieşte o faţă a banului de argint şi scrijeleşte 18… Nu îmi amintesc o mie opt sute şi cât, era în prima jumătate a secolului. Am văzut mărţişorul la Manina Vulpe. Urmează moda brelocurilor de aur, de argint, pentru cei mai amărâţi de dublé. Brelocuri cu semne de noroc: trifoi cu patru foi, purceluş, cărţi de joc, zaruri. Tinerii le oferă fetelor pe care le iubesc. Aşa eşuează mărţişorul în câmpul amorului. Acum intră în repertoriul mărţişorului inimioara. Doamne, câte inimioare am mai văzut, inimioară cu lacăt, inimioară cu floare, inimioară străpunsă de săgeată, inimioară pe plic, pe calendar, inimioară pe scăriţă, inimioară cu inimioară..!
În prima mea copilărie, adică prin anii ’50, situaţia se prezenta aşa, din ce mi-aduc aminte. Mamele puneau mărţişoare la fetiţe. Râdeam de băieţii cu mărţişor. Fetiţele făceau între ele schimb de mărţişoare. Uneori mai dădeau şi profesoarelor, dar nu era nebunia de acum. Femeile în toată firea mai primeau mărţişoare de la soţi şi colegi de serviciu, dar le purtau puţin. Cele mai multe erau din mărgele, lemn şi mărgeluşe.
Vin comuniştii tot mai tare cu laicizarea. De mărţişor nu se prea leagă. Tablă, sticlă, plastic… Oamenii caută ceva mai deosebit. De aur şi argint nu poate fi vorba. Valoarea începe să fie dată de „creaţia” artistică. Fac mărţişoare tot felul de pictori şi arhitecţi. Cei mai mulţi sunt studenţi.
Începe perioada în care mărţişorul se confecţionează din orice şi poate să semnifice orice: două mărgele şi o pană, o scoică lipită pe un carton, flori imortele stropite cu sclipici, o tăbliţă găurită, repet, orice. În deceniul nouă, mărţişorul este ambalat într-un plastic transparent. Uneori nici nu poţi să-l scoţi de acolo, în loc să-l pui în piept îl aşezi în vitrină. În paralel, magazinele pregătesc cadouri preambalate cu adaos de mărţişor, soluţie comodă pentru cine nu ştie să aleagă.
Din 1978, se vând mărţişoare şi pe stradă. Ies studenţii de la Arhitectură şi cei de la Arte frumoase ca să-şi facă bani pentru vacanţe la 2 Mai. Pe urmă iese oricine. Centrul de creaţie al municipiului eliberează autorizaţie pentru producător. Mărţişoarele „se strigă”. În reclame se fac aluzii timide la lipsa de carne, brânză, ouă, la lipsa de tot. În anul 1987 am numărat în Piaţa Amzei peste 200 de tarabe. Erau vânzători care vindeau marfa într-o valiză diplomat, alţii pe o masă pliantă. Poliţiştii fojgăiau aruncând priviri de stăpân.
După Revoluţie, în primii doi ani, interesul pentru mărţişor a scăzut. Deşi, să nu uităm, în 1990 se vinde mărţişorul cu portretul lui Petre Roman.
După 1993, afacerea începe să meargă din nou. S-a încheiat cariera „mărţişorului de cooperativă”, vândut la stat. S-a încheiat şi cu magia. Mărţişorul a devenit joc şi ocazie de a da plocon cuiva care altfel ar primi greu. E vremea lui „orice” şi a lui „oricum”. Oamenii se refugiază în afaceri şi joacă.
Cândva, oamenii credeau în puterea magică a mărţişorului. Acum nu mai cred. Cândva, oamenii credeau că o babă a urcat la munte cu 12 cojoace şi a îngheţat. Acum nu mai cred. Şi nici nu vor mai crede vreodată. Tot ce pot e să cunoască povestea. Atât.
Povestită şi scrisă de mână de Irina Nicolau – specialist în etnologie, istorie orală și muzeologie, folcloristă și eseistă
Bun găsit tuturor celor interesați să descopere frumusețea vieții pentru a trăi în armonie cu ei înșiși, dar și cu ceilalți,
De acestă dată vă invit într-un spațiu cultural inedit al Capitalei, numit Seneca Anticafe. Aici descoperim un univers al cărților, al preocupării pentru cultură, spiritualitate, amprenta ecologică,proiecte sociale dar mai ales pentru crearea unui mediu favorabil relațiilor interumane.
Aflu că sub umbrela Asociației SNK se desfășoară patru proiecte strategice:
Editura Seneca – prima editură verde din România Editura Seneca
Spațiul cultural Seneca Anticafe
centru de educație ecologică Seneca Ecologos și
proiectul umanitar – Bunicii noștri
Editura Seneca a publicat zeci de cărți și câteva audiobook-uri din domeniul Ecologiei și Filosofiei.
Inspirați din înțelepciunea filosofilor stoici, au decis să publice cărți care ne ajută să ne simțim bine exact acolo unde se află fiecare din noi, acum.
Realizând că ”Omul este singurul responsabil pentru Universul și Timpul său” oferă inspirația lucrului cu propria persoană.
Cărțile lansate beneficiază de o grafică realizată special de elevi de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti care s-au inspirat din textele lui Seneca și le-au însuflețit prin imagini care să le reprezinte și să reflecte, în același timp, propria lor personalitate
Pentru abordarea editorială, Editura Seneca a ieșit finalistă a Concursului național ”Cele mai frumoase cărți din România”. În afară de cărți, aici găsim o colecție de audiobookuri în lectura lui Victor Rebengiuc.
Așa cum am menționat. este este prima editură verde din Româniam deoarece se folosește exclusiv hârtie reciclată, iar surplusul de hârtie este transformat în semne de carte, cărți poștale sau carnețele. De asemenea, ai ales o tipografie care folosește doar cerneală și adezivi pe bază de apă, nepoluanți pentru producția cărților.
Așadar, proiectul Seneca Ecologos – centru de educație ecologică a apărut ca un firesc al celor implicați. Iar în cei 4 ani de activitate aici s-au derulat peste 100 de proiecte în domeniul protecției mediului și al educației ecologice, de la proiecte CSR pentru companii până la programe pentru unități școlare. Aici, se ”învață atitudini și comportamente
prin care construiești lumea de mâine”.
Proiectul umanitar – Bunicii noștri este inițiativa prin care Asociația SNK ajută prin donații, alimente și produse de igienă persoanele în vârstă, vulnerabile și persoanele din mediile defavorizate.
Foto: Asociația SNK
Foto: Asociația SNK
Foto: Asociația SNK
Foto: Asociația SNK
Foto: Asociația SNK
Foto: Asociația SNK
Foto: Asociația SNK
Foto: Asociația SNK
Și acum, vă invit să pășim în centrul cultural Seneca Anticafe, ”locul unde timpul este cea mai prețioasă resursă”. În acest spațiu au fost organizate peste 600 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, lansări de carte, conferințe, ateliere, proiecții de film…
De asemenea, este un spațiu unde te poți relaxa citind sau poți lucra în liniște singur sau în echipă.
Aici, ne întâmpină Anastasia Staicu – Vicepreședinte al Asociația SNK, fondator Seneca Anticafe și Director al Editurii Seneca.
Anastasia este o persoană distinsă, luminoasă, cu un zâmbet discret, încrezător, preocupată doar de prezent.
Din curiozitate firească întreb cum s-a născut acest concept inedit – Seneca Anticafe.
„Un scop nu există fără celălalt.” Spunea marele filozof Seneca cel care a inspirat și fondatorii Asociației cu același nume.
Scopul Asociației SNK este de a ajuta oamenii să devină responsabili față de ei înșiși și față de semenii lor, să-și conștientizeze natura umană și să protejeze mediul înconjurător, folosindu-se de învățămintele stoice.
La Seneca Anticafe, locul de inspirație pentru această ediție a emisiunii, ne sunt dezvăluite proiecte și evenimente menite să facă BINE.
Acel BINE, ”mereu în putința noastră de îndeplinit, atunci când înțelegi ce este necesar și ce este fără rost.” după cum spune Anastasia Staicu – fondator Seneca Anticafe, Vicepreședinte al Asociația SNK și Director al Editurii Seneca.
Și pline de rost sunt toate proiectele Asociației SNK.
Finalul acestui dialog este inspirat tot de marele filozof Seneca: ”Binele nu constă într-un obiect, ci în tipul de alegere.” Și…să alegem BINELE, completează Anastasia Staicu – Vicepreședinte al Asociația SNK, fondator Seneca Anticafe și Director al Editurii Seneca
“Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii actori”. Aceste cuvinte memorabile ale lui William Shakespeare sunt integrate în firescul celor care s-au identificat cu personajele intepretate și au devenit emblematici pentru lumea teatrului și a filmului.
Vă propun să fiți alături de mine într-o scurtă vizită la Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică București – UNATC, unde ne întâlnim cu rectorul acestei instutuții – Liviu Lucaci. Ne întâmpină cu bucurie, ca un vechi prieten și ne face să ne simțim în largul nostru.
Are o personalitate puternică prin discreția care nu intimidează, nu agresează și nu impune relații de forță. De aceea, câștigă cu ușurință încrederea celor din jur, dând de înțeles că ”este loc sub soare pentru toată lumea”.
Invitat în emisiunea nostră, Liviu Lucaci ne vorbește atât în calitate de actor la Teatrul Național din București, cât și ca expert în comunicare cu competențe în dezvoltarea personală, leadership și inițiativă antreprenorială. Din decembrie 2019 este Rectorul UNATC, iar în 2021 devine Președintele Consorțiului universitar Arte, proaspăt înființat.
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
În această ediție a emisiunii aflăm despre realizările care au poziționat UNATC-ul ca o instituţie modernă, recunoscută pe plan internațional, despre proiectele sociale care aduc un plus de motivație pentru studenții și chiar pentru profesorii de aici și despre misiunea pe care absolvenții o au pentru a face lumea mai frumoasă.
Scriitor, regizor și profesor de arta actorului la UNATC, Liviu Lucaci ne destăinuie că a vrut să facă multe lucruri în viață și a experimentat diferite alte domenii care l-au ajutat să se bucure de ceea ce este și face acum.
Iată o scurtă descriere a misiunii UNATC cu principalele direcții strategice, activități și proiecte:
Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) este o instituţie publică de învăţământ superior finanţată de stat, recunoscută pe plan internațional. Prin programele sale, care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, Universitatea le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și în cel al filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, master și doctorat.
Strategii generale UNATC
Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București constituie atât un centru național modern de educație artistică și vocațională, cât și o comunitate culturală, ce se implică activ în problemele sociale ale cetății din care face parte.
Proiectele de mai jos arată clar în agendele sale cele trei arii esențiale pentru orice strategie sau inițiativă UNATC: Educația, de tip Modern, raportată permanent la problematica Socială. Pentru că UNATC este adeptul dialogului viu, proiectele și strategiile de mai jos se fundamentează, se derulează și se dezvoltă în varii parteneriate academice și instituționale.
Propunere și succes – Program de studii universitare de licenţă ACTORIE, REGIE, COREGRAFIE, PĂPUȘI MARIONETE cu durată de 4 ani
Consorțiul ARTE
Teatrul în școli
Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni
UNATC combate traficul de persoane și sclavia modernă
Insula UNATC
UNATC pe Bicicletă!
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
UNATC București
Propunere și succes – Program de studii universitare de licenţă ACTORIE, REGIE, COREGRAFIE, PĂPUȘI MARIONETE cu durată de 4 ani
Agenda: UNATC Educațional
Succesul din aprilie 2022Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” salută cu bucurie decizia Ministrului Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, conform căreia, prin Ordonanță de urgență, facultățile din domeniul artelor spectacolului își vor mări perioada de studii de la 3 la 4 ani.
Decizia cheie, prin care educația universitară în domeniul artelor spectacolului se racordează just la un cadru temporal realist pentru o formare academică de calitate, reprezintă rezultatul inițiativei și efortului colectiv al Consorțiului Universitar Arte, al cărui Președinte este prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul UNATC.
„E o bucurie să anunț trecerea de la 3 la 4 ani a studiilor din domeniul artelor spectacolului. E un pas mare pentru noi, un vis care se împlinește azi, o decizie a Ministerului Educației care, printr-o ordonanță de urgență în curs de apariție, sprijină demersul nostru, al Consorțiului Universitar Arte pe care îl conduc ca președinte în exercițiu de mărire a perioadei de formare a profesioniștilor pentru teatru. Mulțumesc colegilor mei Rectori care au votat în unanimitate inițiativa Consorțiului, înțelegând nevoia continuării unei tradiții teatrale care a dat de-a lungul timpul minunați oameni de scenă, și îi aștept la scoală pe toți cei care vor să devină studenți în teatru și artele spectacolului. Cu siguranță vom întări calitatea învățământului artistic teatral prin această schimbare mult așteptată. Viață lungă pe scândură! – cum se zice în teatru” declară Rectorul UNATC, prof. univ. dr. Liviu Lucaci.
Încă de la finalul anului 2019, UNATC a reclamat şi menţionat necesitatea introducerii unor cursuri care să asigure studenților pregătirea transdisciplinară, formarea lor profesională şi culturală sincronă cu dinamica actuală: este nevoie de cursuri de antreprenoriat artistic, de impresariat artistic, de pedagogie teatrală, de elaborare şi management al proiectelor de finanţare, de îndrumare pentru obţinerea de fonduri nerambursabile pentru proiectele artistice sau cum se pot accesa fonduri europene, aşa cum se justifică un curs pentru dezvoltarea abilităţii de a redacta documente oficiale necesare în parcursul profesional.
Într-un program de studii extins la 4 ani, putem dezvolta abilităţile de comunicare şi cognitive esenţiale, precum: gândirea critică, aptitudinile analitice, creativitatea, soluţionarea optimă a problemelor şi rezidenţa, care facilitează tranziţia absolvenţilor noştri către piaţa muncii.
Consorțiul ARTE
Agenda: UNATC Educațional
Constituirea Consorțiului Universitar Arte
Învățământul superior artistic din România a făcut un pas esențial pe 12 iunie 2021: constituirea, la Iași, în prezența Ministrului Educației, a Consorțiului Universitar Arte. Președinte al Consiliului de administrație a fost ales prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.â
Inițiativa fondării acestui consorțiu universitar aparține a șapte instituții de prestigiu din învățământul superior cu profil artistic din România: Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Acestora li se adaugă, cu titlu de invitate permanente, alte unsprezece instituții ce au în componență programe de învățământ universitar artistic: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea „Valahia” din Târgoviște.
Consorțiul universitar Arte își propune promovarea intereselor învățământului universitar cu profil artistic, crearea de strategii comune, colaborarea cu entități academice și artistice similare, eficientizarea și reducerea semnificativă a costurilor academice prin folosirea în comun a infrastructurii didactice și de cercetare, promovarea de programe academice comune, oferirea studenților posibilitatea de a urma specializări și cursuri pe baza acumulării și transferului de credite, facilitarea mobilității cadrelor didactice.
Teatrul în școli
Agenda UNATC Educațional, UNATC Modern
UNATC s-a implicat activ în promovarea beneficiilor pe care educația teatrală le poate avea în formarea individualității umane. Integrat în procesul educațional încă din copilărie, teatrul poate dezvolta tânărului competențe și abilități care îl ajută să se integreze cu mai mare ușurință în comunitate, să chestioneze fenomele din mediul înconjurător și să acționeze într-un mod creativ.
A apărut, astfel, UNATC Junior, proiect de dezvoltare instituțională finanțat de Ministerul Educației, inițiat în 2016, continuat până în ziua de astăzi. Proiectul și-a propus să evidențieze beneficiile aplicării metodelor specifice artei teatrului în educația copilului și a adolescentului. În același timp, activitățile propuse în cadrul proiectului constituie o posibilitate concretă de practică universitară. S-au organizat module de ateliere cu jocuri teatrale destinate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, susținute de studenții Master Pedagogie Teatrală, sub coordonarea profesorilor lor. Proiectul a fost gândit să permită părinților copiilor și profesorilor din învățământul preuniversitar să asiste la ateliere, cu posibilitatea de participare activă, astfel încât copilul să descopere bucuria jocului alături de adult, generând o formă nouă de comunicare.
Eforturile depuse în ultimii ani și-au găsit împlinirea în momentul în care propunerile de programe cu specific teatral au primit aprobare de la Ministerul Educației pentru a fi integrate în Curriculum la Decizia Școlii (CDS), în 2020:
„Eu și scena” (clasele a III-a/a IV-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5530/08.09.2020
„Teatru și noi” (clasele a VI-a/a VII-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5662/30.09.2020
„Laboratorul de teatru” (clasele a X-a/a XI-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5663/30.09.2020
Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni
Agenda: UNATC Social, UNATC Educațional
Partener: Administrația Prezidențială, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Caravana teatrului pentru diasporă reprezintă un proiect esențial inițiat de către UNATC în anul 2021, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Caravana teatrului pentru diasporă, concept de intervenție culturală, își are originea în Caravana UNATC Junior. Proiect început în 2018, Caravana UNATC se încadrează în domeniul echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior, mai ales a persoanelor din medii dezavantajate, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv la cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră).
UNATC se implică la modul concret în proiectele educaționale, culturale și de incluziune socială destinate românilor și copiilor din străinătate.
În cadrul acestei cooperări, studenții și profesorii Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică„I. L. Caragiale” din București doresc să le ofere copiilor din diaspora românească reîntâlnirea cu limba și cultura țării din care provin.
Caravana teatrului pentru diasporă are în program pentru anul 2022 trei deplasări în comunitățile românețti din străinătate.
Caravana UNATC pentru diasporă este un proiect care va avea activități de bază, adaptate la fiecare grup de lucru:
Ateliere de jocuri teatrale;
Spectacole de teatru pentru copii;
Distribuire de material didactic: cărțile publicate la editura UNATC Press, cum ar fi: Gramatica prin jocuri teatrale, Mitologia românească prin jocuri teatrale, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele 0-IV, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele V-VIII, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele IX-XII.
Caravana UNATC pentru diasporă este pe deplin susținută și de către CINETic – Centrul internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. Experiența impresionantă a acestui Centru de cercetare se alătură Caravanei UNATC pentru diasporă, prin propuneri efective precum:
publicului din diaspora i se va facilita cunoașterea culturii românești prin intermediul tehnologiilor creativ moderne
utilizarea Realității virtuale și Realității augmentate
Folosirea tehnicilor digitale din cinematografie, interacțiunii digitale sunet-lumină, animației digitale, scenografiei virtuale, designului de jocuri digitale
Dezvoltarea de aplicații digitale specifice acestui proiect
Proiectarea de tururi virtuale, în cadrul cărora, atât românii din diaspora, cât și publicul local, vor putea călători digital în locuri emblematice din România și se vor putea întâlni cu personalități culturale și istorice
Asigurarea, prin aceste multiple tehnologii creative, folosite în scop educațional și artistic, a unei adevărate experiențe imersive în cultura națională. Această experiență multisenzorială și pe deplin imersivă urmărește și creșterea gradului de conștientizare a sentimentului și identității naționale și refacerea legăturilor culturale cu spațiul cultural românesc.
UNATC combate traficul de persoane și sclavia modernă
Agenda: UNATC Social, Artă Educațională
Partener: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați – Conf. Univ. Dr. Aurora Martin
Credem că este de datoria noastră să contribuim la procesul de conștientizare a unui subiect care ne privește la nivel profund pe noi toți. UNATC sprijină și contribuie activ la acest proces, atât prin includerea tematică în proiectele de teatru și film, cât și prin dialogul permanent cu partenerii implicați în această arie de responsabilitate socială.
Indicele Global al Sclaviei (the Global Slavery Index) estimează că în România exista în 2018 un risc de vulnerabilitate la forme de sclavie modernă de 33,88%. Conform estimărilor, aproximativ 86.000 de români sunt sclavi, reprezentând o proporție de 4,32/1000 de oameni, comparativ cu media de 3,9/1000 de oameni, la nivelul Europei. Traficul de persoane se realizează în România, conform datelor oficiale (ANITP), în proporție de 68,8% în scopul exploatării sexuale, urmată de exploatare prin muncă, furt, cerșetorie dar și alte forme de exploatare.
Pe 24 februarie 2021, UNATC „I.L. Caragiale” București a găzduit dezbaterea online de aproape trei ore „De Dragobete, despre Loverboy”.
Cu toții am vorbit despre un subiect grav al societății românești și nu numai: traficul de persoane și sclavia modernă. Societatea contemporană, conform statisticilor, conține forme și practici de sclavie modernă, trafic de persoane și exploatare umană în număr mai mare ca oricând. România reprezintă una din sursele principale ale exploatării prin muncă și ale traficului sexual.
8 mai 2021 – Testimoniale video ale studenților UNATC în contextul „Săptămânii egalității de șanse între femei și bărbați”
Proiectele teatrale UNATC de artă educațională, coordonate de conf.univ.dr. Radu Apostol și lect.univ.dr. Mihaela Michailov, tratează tematica egalității de șanse și traficul de persoane.
Filmul emoționează, educă și uneori poate salva vieți! Da, este adevărat!
Regizorul Helmis Napoleon, Profesor Dr. Universitar la UNATC „I.L. Caragiale” București, este autorul filmului Italiencele, ce tratează tematica gravă a traficului de ființe vii. Acest film a schimbat radical, în bine, destinul unei adolescente, aici în România.
La exact un an distanță, pe 24 februarie 2022, UNATC „I.L. Caragiale” București a găzduit dezbaterea online „De Dragobete, despre Loverboy”, alături de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat și American Council for International Education din România (Programul Professional Fellows).
Insula UNATC
Agenda: UNATC Educațional, UNATC Modern
Scop: reamenajarea curții UNATC pentru a crea un tot unitar din punct de vedere arhitectural și al designului cu clădirea UNATC, servind scopurile didactice, misiunea și valorile UNATC
Principii – Linii directoare:
Să constituie un environment perfect pentru performarea actului didactic și artistic UNATC
Mediu fizic academic amenajat astfel încât să constituie al treilea mare profesor UNATC
Să devină o Insulă a excelenței în educația artistică
Să ofere studenților o reală și memorabilă experiență în relația cu mediul fizic academic/universitar de studiu
Să fie un un spațiu cu adevărat imersiv, o lume cu identitate clară
Să faciliteze desfășurarea conform rigorilor academice a actului didactic UNATC, dar să permită și să încurajeze și experimentul artistic
Un spațiu inspirațional & de happening educațional și artistic
Să poată potența o mai bună relație student-profesor, dar și student-spațiul academic ales – pentru student să devină un ACasă UNATC
Prin toate elementele de design, de la nivel macro la nivel micro, să fie un organism viu
Proiect demarat în toamna anului 2021
Martie 2022 – 90% din proiect este gata.
UNATC pe Bicicletă!
Agenda: UNATC Social¸UNATC Verde, UNATC Modern
Micro campanie de:
o Conștientizare a unei probleme a comunității orașului București – poluarea
o responsabilizare socială a publicului intern prin încurajarea folosirii transportului alternativ – folosirea bicicletei
o realizarea efectivă pentru și cu publicul intern-comunitatea UNATC a două obiective interne
▪ parcare pentru biciclete
▪ Achiziționarea de biciclete – prin parteneriate publice și private -, care vor putea fi folosite gratuit de către membrii comunității UNATC
o Întărire a sentimentului de comunitate și grup unitar UNATC – ”A face ceva împreună”
o Implicarea UNATC în problemele comunității
Debut campanie: 12 februarie 2021
Hashtag-ul principal al campaniei: #unatcpebicicleta
Tipuri de materiale realizate:
filmulețe scurte, cu membrii comunității UNATC, studenți și profesori, folosind bicicleta, cu mesajul explicit ”Susțin UNATC pe Bicicletă”
fotografii cu membrii comunității UNATC, studenți și profesori, publicate în Social Media personală sau a UNATC, cu hashtagul #unatcpebicicletă
publicare săptămânală a materialelor campaniei în Social media UNATC: Facebook, YouTube, Instagram, TikTok.
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii: UNATC București
Bucuria artei culinare împărtășită de Crăciun cu Lady Chef Cornelia Ghișoi
Publicat de Camelia Teodosiu,
24 decembrie 2021, 21:30 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 12:20
În această seară, petrecută în bucurie și armonie alături de cei dragi, vă propun printre colinde să vorbim despre arta culinară care ne poate aduce inspirație pentru mesele festive, inclusiv cele ale sărbătorilor de iarnă.
Invitata emisiunii este doamna Cornelia Ghișoi – maestru în arta culinară, Executive Chef, la Aro Palace Brașov. Este singura Lady Chef din România și din Sud Estul Europei, profesor asociat la Universitatea Transilvania din Brașov, secretar General al Asociației Naționale a Bucătarilor și cofetarilor, membru Euro-Toques Romania, membru fondator la ESCOFFIER România și, ca urmare a unor specializări și a susținerii unui examen , la Luxemburg , a obținut diploma care îi permite să jurizeze la nivel internațional.
Lady Chef Cornelia Ghișoi ne va oferi câteva idei pentru a ne bucura și culinar de aceste sărbători…
Cinci tineri cineaști care au participat în programul FILM+ își prezintă filmele la Festivalul Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august), în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc. Două dintre proiecte au beneficiat de sprijin direct în cadrul programului.
Lungmetrajul documentar „Omul cu umbra”, regizat de Dragoș Hanciu, participant cu acest proiect la modulul Work in Progress ediția 5 (2020) va avea premiera la TIFF 2021 pe 29 iulie, de la ora 22:00, la UBB Open Air, a doua proiecție fiind programată pe 31 iulie, de la 10:30 la Cinema Victoria.
În centrul poveștii se află Gheorghe Blondă, tehnicianul laboratorului foto analog de la departamentul de film al UNATC București, care, sub semnul modernizării, urmează să fie înlocuit de noua conducere, punând capăt carierei sale de-o viață.
În procesul filmării acestui documentar hibrid observațional și participativ, Jorj pornește o prietenie neașteptată cu regizorul. În paralel cu protestele anticorupție din 2017 din România, filmul propune o privire umanistă asupra unei instituții care funcționează ca o oglindă a autorităților care conduc țara.
Lupta lui Jorj de a-și păstra slujba devine o chestiune de viață și de moarte, mai mult decât o tranziție tehnologică așa cum o motivează conducerea universității.
Scurtmetrajul musical „Trecut de ora 8”, scris, regizat și montat de Alex Pintică – participant cu acest proiect la modulul Producție al primei ediții FILM+ (2016) – are, de asemenea, premiera în Zilele Filmului Românesc (29 iulie de la 21:45 la Iulius Parc Open Air, 30 iulie la Cinema Dacia Mănăștur de la ora 18:00 și 31 iulie de la ora 13:00 la Cinema Florin Piersic).
Când inimile lor nu mai bat la unison, Andrei și Roxana speră la altceva cu altcineva, aşa că organizează o cină între prieteni, într-o seară, trecut de ora opt.
Echipa FILM+ felicită trei alți cineaști, foști participanți ai programului, pentru noile lor realizări.
Andra Hera (participantă la modulul Producție, FILM+ ediția 3, 2018, cu scurtmetrajul „Fructe”) debutează în lungmetraj cu documentarul „În mijlocul meu, vocea.”, Denisse Conn Tubacu (participantă la modulul Work in Progress în cadrul primei ediții FILM+, 2016) este autoarea scurtmetrajului „Carmen de bezea”.
„În numele tatălui”, cel mai nou scurtmetraj scris și regizat de Vladimir Dembinski (participat la modulul Producție FILM+ ediția , 2019, cu proiectul „Duckadam”) va avea premiera națională în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania.
FILM+, programul de susținere a producțiilor cinematografice independente cu buget redus, invită cineaștii la început de carieră din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova să își înscrie proiectele la cea de-a VI-a ediție (2021-2022).
Înscrierile se pot face online, prin completarea formularelor online de pe site-ul FILM+, până pe 25 iulie! https://film-plus.ro/how-to-apply/.
Prima grădină comunitară de legume şi fructe din Oradea a fost amenajată. Aici vor avea loc ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil, fiind unul din cele zece proiecte implementate prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”.
Grădina comunitară este unul din cele zece proiecte – iniţiative comunitare din Oradea finanţate prin programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi”, mobilizate de Fundaţia Comunitară Oradea, coordonate de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România finanţate de un lanț de magazine de tip discount cu granturi nerambursabile în valoare de 237.500 lei.
Cei şase membri ai asociaţiei, împreună cu voluntari, familii cu copii, vor mai organiza evenimente comunitare legate de recoltă, Ziua Castanului (în Parcul Libertăţii), dar şi activităţi de învăţare a procedeelor de conservare a legumelor.
Cele zece proiecte pregătite şi derulate în perioada februarie 2020 – mai 2021 au inclus 246 de activităţi inovatoare din domeniile educaţie şi mediu, în care au fost implicaţi 2.632 de orădeni, care au însumat 1.624 de ore de voluntariat.
Aceste proiecte sunt: „Crişul Repede protejat”, „Bune maniere în oraşul de hârtie”, „Garden in school”, „Atelierul de reciclare”, „Paşi spre cunoaştere”, „Vacanţa în aer liber”, „R.I.V.E.R.”, „Educaţia pentru siguranţă”, „Grădina comunitară Péter Bácsi” şi „Un parc pentru cOMunitate”.
Programul naţional „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” s-a desfăşurat simultan în Oradea şi alte cinci oraşe din ţară în cadrul ediţiei-pilot lansată în vara anului trecut.
Cel mai citit târg de carte, Gaudeamus Radio România, organizat de cel mai ascultat radio din ţara noastră, se deschide peste câteva zile pe www.gaudeamus.ro , într-un format integral online, care asigură continuitatea acestui proiect cultural cu o tradiţie de peste un sfert de secol.
Radio România, împreună cu Elefant.ro, partenerul nostru la această ediţie specială, rămâne şi în acest an alături de pasionaţii de carte: ediţia cu numărul 27 a Târgului Gaudeamus Radio România se va derula între 16 şi 22 noiembrie, într-o formulă aparte, care conţine însă toate „ingredientele” unui târg de carte clasic.
Participanţi
Peste 100 de companii, printre care se numără cele mai prestigioase edituri din România, distribuitori de carte românească şi străină, muzică şi jocuri educative, se vor regăsi pe noul website www.gaudeamus.ro în secţiunea Catalog, cu pagini de prezentare individuale dedicate acestei ediţii.
Standurile virtuale ale participanţilor, semnalate ca atare în paginile lor de prezentare, vor putea fi accesate prin butonul aferent şi cititorii vor putea achiziţiona titlurile preferate astfel:
– fie prin Elefant.ro, având astfel avantajul de a plasa toate cărţile în acelaşi coş şi de a face o singură comandă, de la toate standurile din cadrul Târgului de carte Gaudeamus găzduite aici;
– fie prin plasarea de comenzi pe website-urile companiilor participante care au optat pentru vânzarea prin intermediul propriilor magazine online, cu menţiunea că numeroşi participanţi vor oferi vizitatorilor beneficii suplimentare (discount-uri, transport gratuit), prin intermediul codurilor publicate pe paginile din catalogul Gaudeamus.
Evenimente
Toate cele circa 200 de evenimente organizate de către Radio România şi de participanţii la această ediţie vor fi disponibile, live sau înregistrate, în secţiunea dedicată programului de pe website-ul www.gaudeamus.ro . Evenimentele înregistrate vor fi disponibile pentru vizionare începând de la momentul la care figurează în programul târgului.
Proiecte speciale Radio România Gaudeamus
Vreau o Şcoală Ideală. Într-unul dintre cele mai dificile momente din cariera lor şcolară, elevi din întreaga ţară au acum ocazia să spună lumii întregi cum şi-ar dori să fie şcoala în care să se simtă în siguranţă, motivaţi şi apreciaţi. Concursul Vreau o şcoală ideală aduce în atenţia publicului, prin mesajele elevilor şi ale dascălilor şi prin efortul jurnaliştilor de la posturile Radio România, care vor reuni aceste mărturii în scurte reportaje, condiţiile în care multe dintre şcolile din ţara noastră sunt nevoite să îşi îndeplinească menirea, în plină criză medicală şi socială.
Cele mai reuşite reportaje, prin conţinut şi ilustrare jurnalistică, vor fi premiate de Radio România, care va aloca pentru Marele Premiu o parte din sumele încasate ca taxă de participare şi de expozanţii la târg, care vor dona cărţi şi materiale educaţionale, pentru a alcătui o bibliotecă. Beneficiarii acestor premii vor fi şcolile înscrise în concurs pe această cale.
Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu, organizat de Radio România Cultural în colaborare cu posturile regionale Radio România, se derulează integral online, în perioada 5 – 20 noiembrie, pe baza lucrărilor trimise de către participanţii din întreaga ţară, jurizate de către realizatori de la posturile Radio România. Tema anului 2020 a fost Importanţa educaţiei în lumea de azi.
Festivitatea de premiere va avea locvineri, 20 noiembrie, începând cu ora 17:00 şi va fi urmată de dezbaterea Lectura pe suport digital şi învăţământul online; ambele evenimente vor fi transmise în direct pe website-ul www.gaudeamus.ro.
Votul Publicului se va derula integral online, pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus: pe baza propunerilor din partea participanţilor, urmăritorii paginii noastre vor putea vota Cea mai râvnită carte a Târgului.
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Aniversarea compozitorului şi chitaristului ADRIAN ORDEAN – La Mulți Ani 65!
Publicat de Bogdan Dragomir,
10 martie 2020, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:13
Astăzi, la Radio România Regional – MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, îi dorim cu mare drag LA MULŢI ANI, cu sănătate şi cu toate gândurile bune artistului şi prietenului ADRIAN ORDEAN!
Adrian Ordean la Radio Romania
Adrian Ordean(n. 10 martie1955, Sibiu) este un chitarist și compozitor român. Este unul dintre compozitorii de marcă ai muzicii ușoare românești și unul dintre cei mai prolifici compozitori români. Ordean este cel ce a inventat trupa A.S.I.A. și a făcut din Compact un brand pe scena pop-rock-ului. De asemenea, Adrian Ordean a cântat în lunga sa carieră în formațiile Riff, Roșu și Negru, Vocal Jazz Quartet Stereo,Schimbul III și Grup 74.
„Pseudofabula” (Adrian Ordean/Traian Furnea) de pe albumul „The Best of CLUB A” (C şi P – Electrecord EDC 311) interpretată de Roşu şi Negru.
La finele anului 1981, Adrian Ordean este recrutat în formația Roșu și Negru condusă de Liviu Tudan. Aici va cânta de-a lungul timpului, până-n anul 1988, alături de muzicieni de marcă precum chitariștii Dan Bădulescu, Florin Ochescu și Gabriel Nacu, basiștii Liviu Tudan, Mircea Marcovici, Dan Creimerman și Marty Popescu, bateriștii Liviu Hrișcu, Dorel Vintilă-Zaharia și Titi Herescu, claviaturiștii Cornel Cristei și Valentin Stoian. În 1988, va părăsi formația pentru a deveni membru al trupei Compact.
AO1_medium (radioromaniacultural.ro)
În perioada 1988 – 1996, Adrian Ordean face parte din grupul Compact, alături de Teo Peter, Emil Laghia, Aurel Vasilescu, Vlady Cnejevici și Leo Iorga.
Între 1996 – 2000, cântă la Schimbul 3, împreună cu Leo Iorga, George Pătrănoiu, Cătălin Dalvarea, Mario Țiclea, Andy Savastre. În 1997 apare primul album care se numește „Schimbul 3”, produs de casa de discuri Tempo Music, a lui Ioan Gyuri Pascu. Sub egida Roton, apare in 1998 „Schimbul 3 unplugged”.
„Inima mea (Adrian Ordean/Dinu Olăraşu)” de pe albumul „Cântaţi cu noi – Muzică Uşoară Românească” – CD4 (UCMR-ADA 2006) interpretată de Grupul vocal A.S.I.A.
Formația de muzică ușoară A.S.I.A a apărut în martie 1999 atunci când Adrian Ordean a avut ideea de a concepe un proiect muzical ce implica o formație de fete. Ordean a fost compozitorul tuturor pieselor formației dance care a făcut carieră în perioada de după 2000.
„Vreau să zbor” (A. Ordean/A. Ordean) de pe albumul „Vreau să zbor” (C si P – Magdalena Tara 2012) interpretat de Magdalena Tara.
În mai 2012, Adrian Ordean a înființat formația „Ordean”, împreună cu Codruț Croitoru (voce, ex The Crown), Andrei Bărbulescu (tobe, ex Timpuri Noi, Taxi), Adrian Borțun (chitară bass, ex Timpuri Noi, Taxi), Marius Vintilă (keyboards) și Alexandru Albiter (chitară, ex- Grup ’74).
Adrian Ordean 1 RRA
Din toamna anului 2012, Adrian Ordean a cântat cu trupa „Leo Iorga & Ordean”, alături de Leo Iorga, Cristi Iorga, Dan Ștețco „Polymoog”, Alex Ardelean, Marian „Lacke” Mihăilescu. În decembrie 2012 a avut loc „botezul” trupei, care de atunci se numește PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.
„Cheamă un înger” de pe albumul „PACT by Leo Iorga & Adi Ordean – Demo CD” interpretat de PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.
În februarie 2013, Dan Ștețco „Polymoog” s-a retras din trupă, însă formația a continuat să susțină numeroase concerte în țară pe parcursul anului 2013.
„Pentru dragostea ta” (m./t. Adrian Ordean, interpr. Dida Drăgan) de pe albumul „Adrian Ordean – Compoziţii”.
În 2014, Cătalin „Bibanu” Dalvarea (ex-Neutron, Schimbul 3, Spitalul de Urgență) l-a înlocuit la tobe pe Cristi Iorga, care a plecat din țară. În aprilie 2014, trupa PACT a lansat albumul „Numărul Unu”. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Răzvan Gorcinscki (ex-Antract).
La începutul anului 2017, Adrian Ordean decide să se întoarcă la un proiect muzical anterior foarte drag sufletului său şi …iată ce declară în data de 6 februarie pe pagina de facebook: „Februarie 2017…M-am hotărât să iau în seamă îndemnul mai multor prieteni, de a pune în practică o idee mai veche: ”un compozitor care își cântă cântecele”…”un compozitor și cântecele sale”…așa că urmând acest concept m-am hotărât să repun pe picioare o trupă a mea, născută în 1996 și botezată de Florian Pitiș…”Schimbul 3”.
”Derivat din Compactul de Bucuresti, adună 3 dintre cei mai buni chitaristi români. Album de referintă in 1996. Music By Adrian Ordean, Mixed By Adrian Ordean… Lyrics By – Adrian Ordean, Ioan Gyuri Pascu, Mircea Rusu. Recorded at Migas Real Compact studio (1996, autumn)”
Asta scrie ”john silver” pe o pagină de internet despre trupa ”Schimbul 3”, cu primul album care s-a numit tot “Schimbul 3”, produs de casa de discuri Tempo Music, a lui Gyuri Pascu. Venim acum în 2017 cu o formulă proaspătă, cu piese noi dar nu le uităm nici pe cele vechi. Am alăturat numelui ”Schimbul 3” un indice de identificare mai rapidă a formației, așa că acum trupa o găsim sub denumirea de ”Schimbul 3” by Adrian Ordean. Vom folosi în repertoriul nostru numai piese compuse de mine de-a lungul timpului.”
„Am avut noroc. Am fost mai norocos decât alţii doar şi pentru simplul motiv că mi-am văzut ţara de la un capăt la altul. Am văzut şi o treime din globul pământesc. Lumea trebuie să vadă artistul pe scenă. Cel mai important factor din tot mecanismul care angrenează viaţa unui artist este spectatorul!”, concluziona Adrian Ordean după o lungă experienţă artistică petrecută pe scenele de concert din România şi din străinătate.
Semnătura muzicală a lui Adrian Ordean – compozitor, chitarist, textier, orchestrator – se regăseşte de-a lungul a peste trei decenii în componenţa unor trupe de referinţă ale pop-rockului românesc: Roşu şi Negru, Compact, Schimbul 3 şi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
A nouăsprezecea ediție craioveană a Caravanei Gaudeamus Radio România debutează astăzi, 26 februarie, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”.
Evenimentul, organizat anual de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Oltenia Craiova este de aproape două decenii un reper major al vieții culturale din această zonă a țării.
Deschiderea oficială a ediţiei 2020 va avea loc de la ora 12:00, iar programul de vizitare este următorul: miercuri – sâmbătă, între orele 10:00 şi 18:00 şi duminică, între orele 10:00 şi 14:00.
Intrarea publicului este liberă.
Președintele de onoare al ediției va fi scriitorul și cadrul didactic universitar Ioan Lascu, președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Craiova.
Oferta acestei ediții va aduce în fața craiovenilor tot ce poate fi mai atractiv la un târg de carte și educație:
mii de titluri – noutăți editoriale sau volume deja consacrate – jocuri educative și muzică pentru toate gusturile, prezentate de cei peste 50 de participanți, printre care figurează cele mai importante edituri din România;
importante reduceri de preţuri, oferte şi pachete promoţionale, pe placul tuturor celor care doresc să ofere celor dragi o carte – mărțișor;
peste 50 de evenimente culturale (lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri);
Tombola GAUDEAMUS, cu premii atractive, în spiritul unui târg de carte organizat de Radio România: câte un sistem audio, oferit de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova și de Lions Club Craiova, și pachete de cărți. Tombola se derulează pe baza buletinelor de Vot al Publicului, iar tragerea la sorţi a câştigătorilor va avea loc sâmbătă, 29 februarie, la ora 17:30.
Ediţia cu numărul 19 a Târgului GAUDEAMUS Radio România organizată în Craiova va oferi şi prilejul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiţionale, iniţiate şi derulate de Radio România:
Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere.
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 29 februarie, la ora 14:00, sunteţi aşteptaţi să le cunoaşteţi pe invitatele de nota 10 ale acestei ediţii: Mădălina Sorina Ștefan (elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova) și Ioana Delia Dumitrescu (elevă a Colegiului Naţional de Informatică „Ion Minulescu” din Craiova). Premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova.
Faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, care va avea loc joi, 27 februarie, începând cu ora 11:00. Concursul, adresat liceenilor, are ca principal obiectiv promovarea literaturii şi a lecturii în rândul tinerilor. Premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova.
Premiile Caravanei GAUDEAMUS Radio România, ediția Craiova 2020, vor fi decernate duminică, 1 martie, începând cu ora 12:00, astfel:
Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului
Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului
Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la GAUDEAMUS Craiova
Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare;
România beneficiază de două proiecte lansate, pe 8 august, de Comisia Europeană, în cooperare cu Guvernul României și Banca Mondială
În cadrul primului proiect, experţii vor ajuta capitalele judeţelor româneşti să-şi consolideze legăturile cu periferiile şi să utilizeze fonduri UE pentru proiecte de care să beneficieze întreaga arie urbană.
În cadrul celui de al doilea proiect, un grup de experţi va ajuta opt regiuni româneşti să-şi mărească capacitatea de inovare şi să consolideze cooperarea dintre centrele de cercetare şi companii.
Proiectul este parte a iniţiativei „Catching up Regions”, care ajută regiunile cu venituri mici să prindă din urmă restul UE.
Proiectele sunt finanțate cu 2.5 milioane de euro, bani UE din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole Comune și a celei de Coeziune trebuie să se numere printre prioritățile Grupului Partidului Popular European (PPE) în noul mandat al Parlamentului European (PE), susține deputatul european al UDMR Iuliu Winkler. Conform europarlamentarului, în acest fel Grupul PPE ar putea împlini așteptările cetățenilor din Europa Centrală și de Est care își doresc continuarea dezvoltării și progresului.
Iuliu Winkler a participat, miercuri, la dezbaterile pe marginea priorităților Grupului PPE la începutul celei de a 9-a legislaturi a PE organizate în cadrul Study Days care se desfășoară la San Sebastian, Spania.
”În timpul campaniei electorale, cu toții am avut ocazia să auzim problemele și așteptările oamenilor. Întrebarea este dacă într-adevăr am şi ascultat, dacă le-am înțeles mesajul. Este important ca PPE să-și stabilească prioritățile având în vedere noile realități. Aici mă gândesc la agenda digitală, la inteligența artificială, la schimbările climatice, la inovație. Dar, este la fel de important să ascultăm toate comunitățile europene. PPE trebuie să asculte vocea tuturor cetățenilor, a tuturor statelor membre, a regiunilor europene”, a afirmat Winkler. El a precizat că pe lângă soluțiile care să facă față noilor provocări, UE trebuie să continue să răspundă și cerințelor fundamentale.
”În Europa de Est, cetățenii și comunitățile vor continuarea progresului, a dezvoltării și modernizării. Avem nevoie de predictibilitate, vrem să continuăm proiectele începute cu finanțări europene. Tocmai de aceea, este esențial ca PPE să fie în fruntea luptei pentru finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole Comune (PAC) și a Politicii de Coeziune, cele mai importante politici publice ale UE. Pentru noi, acestea sunt vitale. Pentru majoritatea cetățenilor noștri esența UE se regăsește în aceste două politici. Agricultorii așteaptă ca noul cadru bugetar multianual al UE să asigure fonduri pentru dezvoltarea rurală și să majoreze subvențiile agricole. Autoritățile locale, dar și întreprinzătorii așteaptă să fie majorată valoarea fondurilor pentru dezvoltare regională. Trebuie să tratăm în continuare PAC și Politica de Coeziune în mod prioritar. În acest fel dăm răspuns expectanțelor cetățenilor noștri, dar menținem și un cadru predictibil și clar pe baza căruia noua Comisie Europeană poate să-și planifice activitatea”, a subliniat deputatul european în cadrul dezbaterilor privind prioritățile Grupului PPE.
Electrica Furnizare, parte a Grupului Electrica, a devenit partener strategic al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru susținerea Echipei Olimpice a României pe durata pregătirii, calificării și participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.
Mihai Covaliu, președintele COSR, Corina Popescu, directorul general Electrica SA, și Mircea Pătrășcoiu, directorul general Electrica Furnizare, au semnat contractul de parteneriat.
Mihai Covaliu este încrezător că sportivii români au șanse de reușită la olimpiada de anul viitor.
„Sprijinul Electrica Furnizare oferit Familiei Olimpice, COSR-ului, ne duce cu un pas mai aproape de podium. Deschiderea noului nostru partener aduce o motivație în plus atât pentru sportivii, cât și pentru antrenorii care muncesc pentru succesul olimpic! Călătoria aceasta pe care Team România o face spre Jocurile Olimpice de la Tokyo este alimentată cu „energia” care vine și de la Electrica Furnizare, care, de acum, face parte din echipa, din Team România. Vă mulțumesc, în numele întregii echipe, pentru ajutorul oferit în drumul spre marea performanță!”, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Printre cele mai importante proiecte care vor fi sprijinite prin parteneriatul încheiat cu Electrica Furnizare, se numără: derularea programului „Samurai 2020”, prin care COSR își propune să ofere asistență specială pentru 38 de sportivi cu potențial de a obține medalii la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, promovarea sportivilor și a Mișcării Olimpice din România, dezvoltarea bazei de selecție pentru disciplinele olimpice, dar și achiziționarea echipamentelor tehnice și sportive.
La eveniment, au fost prezenți și sportivi de performanță ai României, printre care Elisabeta Lipă, Viorica Susanu, Alina Dumitru, Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Robert Glinţă, Horia Tecău, Ionela Târlea şi Doina Melinte.
Peste jumătate dintre proiectele din Programul Start-Up Nation au fost analizate.
”În cel mult două săptămâni se vor semna primele contracte”, a declarat, minitrul pentru Mediul de Afaceri, Ștefan Radu Oprea.
Zece mii de proiecte de antreprenoriat vor primi finanțare prin Start-Up Nation. Programul este destinat românilor care vor să-și deschidă o afacere.
„Vor fi alese 13.000 de proiecte. Primii 10.000 vor fi finanțați, dar din experiența anului trecut, când nu toate cele 10.000 s-au concretizat, am decis că vom veni cu alții din cei 3.000 rezervă”, a menționat Radu Oprea.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Ștefan Oprea, a precizat că anul acesta programul a vrut să stimuleze zonele mai puțin dezvoltate din România. El a amintit că viitorii antreprenori trebuie să îndeplinească anumite cerințe în privința modului în care cheltuiesc banii.
La prima editie, din 2017, s-au inscris 19.000 de companii, 8.444 au reușit să se califice, dar în final au mai rămas 7.176 de firme care își vor primi banii pentru că au implementat planurile de afaceri și au depus la timp cererile de decont.
Programul Start-Up Nation 2017 a subvenționat proiectele a 67 antreprenori aflați la început de drum: 45 în producție, 16 în servicii și 6 în IT. Acestea au creat în total 163 locuri de muncă, datorită cărora 124 persoane defavorizate, șomeri sau tineri absolvenți și-au găsit de lucru.
La ultima ediție Start-Up Nation, au aplicat 343 de companii din întreg județul, 148 derulând activități în producție, 6 în IT și 189 în servicii sau industrii creative.
Programul Start Up Nation este menit să stimuleze înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii.
O nouă reușită pentru Universitatea Politehnica Timișoara, după ce săptămâna trecută era semnat un contract cu ADR Vest în valoare de aproape 6 milioane de euro, pentru modernizarea şi extinderea facultăţii de Chimie.
Universitatea Politehnică Timişoare atrage bani europeni prin câștigarea a patru proiecte transfrontaliere România-Serbia. Valoarea totală a celor patru proiecte se ridică la aproape 565.000 de euro.
Trei dintre proiecte se vor ocupa de aspecte care țintesc mediul înconjurător, cum ar fi posibilitatea de eliminare a arsenului din apele de adâncime din zona transfrontalieră România-Serbia, protejarea patrimoniului natural remarcabil al Banatului, reducerea poluării agro-industriale sau asigurarea biodiversității. Un al patrulea proiect va avea ca obiectiv prioritar ocuparea forței de muncă în sectorul dedicat tinerilor.
Două dintre problemele majore atunci când vine vorba despre angajarea absolvenților instituțiilor de învățământ superior sau mediu sunt lipsa cunoștințelor practice și a competențelor soft.
„Un nou eveniment prin care noi demonstrăm capacitatea Universității Politehnica Timișoara de a reuși să asigure dotarea cu echipamente necesare prin participarea la proiecte cu finanțare europeană. În cadrul programului inter-frontalier între România și Serbia noi am reușit să câștigăm patru proiecte. În general aceste proiecte sunt dedicate aspectelor legate de mediu între România și Serbia. Trei dintre ele se ocupă direct de acest lucru. Unul dintre ele se ocupă de reducerea poluării cu arsen în Dunăre, alte două proiecte se ocupă de zonele de protejare și de rezervație naturală care există atât în România, cât și în Serbia, precum și de protejarea biodiversității existente în această zonă. Un al patrulea proiect se referă la aspecte ce țin de inserția pe piața muncii a tinerilor, de asigurare a competențelor adecvate noilor provocări din zona economică în cele două regiuni din cele două țări”, a declarat prof. univ. dr. ing Viorel-Aurel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara pentru debanat.ro.
Vestea și mai bună este că în urma proiectelor studenții UPT vor avea de câștigat.
„Este important să menționăm că aproape 60% din valoarea proiectelor este destinată dotării cu echipamente a laboratoarelor noastre și a laboratoarelor colaboratorilor noștri, astfel încât să servească în pasul următor studenților și doctoranzilor noștri, pentru a asigura astfel o pregătire superioară celor care vor deveni absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara”, a mai adăugat rectorul UPT, Viorel-Aurel Șerban, citat de debanat.ro.
Proiectele urmează să fie derulate la începutul lunii martie, iar perioada de derulare este între 10 și 24 de luni. În anii precedenți, Universitatea Politehnica Timișoara a mai avut astfel de proiecte câștigate, valoarea totală ridicându-se la aproape 670.000 de euro.
După ani și ani de promisiuni, reprezentanții Primăriei Timișoara au început în sfârșit să caute o firmă care să întocmească documentația pentru renovarea Turnului de Apă din zona Iosefin. Se face concurs de soluții, primul din istoria Timișoarei, spun oficialii PMT, iar proiectantul care va avea cea mai bună ofertă va câștiga peste 28.000 de euro. Pe site-ul instituției a fost postat un anunț prin care cei interesați pot să vină cu idei de modernizare și de refuncționalizare a turnului.
De mai bine de cinci ani se discută despre renovarea Turnului de Apă din Iosefin, însă nimic demn de menționat nu s-a întâmplat până în decembrie 2016, când oficialii PMT anunțau că sunt tot mai aproape să îl transforme într-o cafenea culturală, cu spații de expoziție. Prin 2016 a fost dezvăluit și un prim proiect de reabilitare, estimările fiind că lucrările vor costa în jur de 200.000 de euro, însă primarul Nicolae Robu a decis că mai bine organizează un concurs de soluții.
Câștigătorul concursului de soluții va trebui să pună la punct Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv avize/studii de specialitate/acorduri conform certificat de urbanism, precum și proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire, inclusiv obținerea autorizației de construire, proiectul de organizare a execuției lucrărilor și Proiectul tehnic de execuție, inclusiv Detalii de execuție și caiet de sarcini, dar și altă documentație necesară reabilitării turnului.
Totodată, proiectantul va trebui să ofere asistență tehnică de specialitate pe perioada desfășurării lucrărilor.Proiectanții trebuie să asigure asistența tehnică pe toată durata șantierului. Ideile vor fi analizate de un juriu de specialiști, iar la final cele mai bune proiecte vor fi premiate.
Cel care se va clasa pe locul I va primi 112.000 de lei, premiul II este în valoare de 23.350 de lei, iar persoana clasată pe locul III va lua 14.010 lei.
Autoritățile vorbesc de ani buni despre restaurarea turnului de apă, dar până acum nu au făcut niciun pas. Reabilitarea și deschiderea turnului apare și în dosarul cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Cuturală Europeană. Estimările arată că este nevoie de 200.000 de euro pentru modernizarea turnului.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 21 martie 2019.
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete muzicale – ADRIAN ENESCU 70!
Publicat de Bogdan Dragomir,
30 martie 2018, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:34
“Bună seara, iubite!” (muz. Adrian Enescu; vers. Lucian Avramescu; interpretare Loredana Groza feat. Ion Caramitru), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat în anul 1995 de Radio România & ROTON.
„Bună seara, iubite!“ – a fost ales „Cel mai iubit cîntec“ la aniversarea a 80 de ani de Radio în România.
Bună ziua şi bun găsit la Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi ascultaţi o nouă ediţie a rubricii „Portrete muzicale”, o rubrică alcătuită din informaţii şi muzică despre şi cu artişti aniversaţi sau comemoraţi, creaţii şi interpretări celebre, aici la Radio România Regional!
Astăzi avem o aniversare specială In memoriam ADRIAN ENESCU, un compozitor vizionar, un pionier al muzicii electronice şi electro-acustice din România, sau mai pe scurt…cum au spus specialiştii…un compozitor de geniu!
„Am descoperit muzica de unul singur sau muzica m-a ales pe mine. Tot ce era ritm şi sunet mă fascina. Îmi aduc aminte, stăteam pe Podul Basarab şi ascultam polifonia – cântatul pe mai multe voci – care se compunea din ritmul roţilor de tren, din aburii scoşi de locomotive combinat cu şuieratul grav sau ţiuit, cu murmurul oamenilor, cu zgomotul maşinilor. În scurt timp am devenit dirijorul, solistul şi compozitorul acestui ansamblu. Pentru mine asta înseamnă bucuria sunetelor”. (Adrian Enescu)
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii PORTRETE MUZICALE din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
Adrian Enescu s-a născut în Bucureşti la 31 martie 1948 şi a trecut în nefiinţă la 19 august 2016. În acest an, ar fi împlinit 70 de ani, dar Dumnezeu a avut un alt proiect special cu el, drept pentru care îi aducem un omagiu pentru creaţia sa muzicală extrem de valoroasă! Ca muzician, a fost printre primii artiști de muzică electronică din România, începând cu anii ’70. A urmat cursurile Liceului de Muzică, nr.2 din Bucureşti, apoi pe cele ale Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Compoziţie, pe care l-a absolvit în 1974, având profesori maeştrii compozitori precum Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Ştefan Niculescu, Anatol Vieru, Myriam Marbe. A fost audient al facultăţii de muzică electronică a Universității Stanford- California (1985/1986), dar şi membru din 1977 al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. A compus muzică foarte diversă stilistic, de la muzica Electro Acoustica la Muzică simfonică şi Muzică de Jazz. Adrian Enescu a fost un muzician total atipic. A participat foarte rar la festivalurile şi concursurile de muzică pop/uşoară din acei ani (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Festivalul Melodiile Anului, Concursul TV “Şlagăre în devenire”). Cu toate acestea, a compus nişte piese care au revoluţionat muzica pop/uşoară românească.
Pentru început, vă invit să ascultăm din creaţia compozitorului Adrian Enescu, piesele Ninsorile de flori (text Dan V. Dumitriu), interpretă Angela Simileaşi Cip-cirip! (Prel. folcl. Adrian Enescu), interpretă Monica Anghel!
(AUDIO) „Ninsorile de flori” (muz. Adrian Enescu, text Dan V. Dumitriu) de pe albumul „Îţi aminteşti de mine!” (C&P 1994, Radio România ROR CD 001) interpretată de Angela Similea.
(AUDIO) „Cip-cirip! (Prel. folcl. Adrian Enescu) din colecţia personlă a compoz. Adrian Enescu (C&P – Adrian Enescu) interpretată de Monica Anghel.
Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Portrete muzicale îl aniversăm In Memoriam 70 pe compozitorul ADRIAN ENESCU!
Încă din anii ’70, Adrian Enescu începuse să scrie şi să orchestreze piese pentru interpreţi precum Aurelian Andreescu, Angela Similea, Aurora Andronache, Ruxandra Ghiaţă, Grupul 5T, Ileana Popovici, Adrian Romcescu, Cezar Tătaru, Corina Chiriac, Nicu Alifantis, Dida Drăgan. După 1980, a mai încredinţat piese interpreţilor Jeanina Matei, Gabriel Cotabiţă, Monica Anghel, Ioan Luchian Mihalea, precum şi Cvintetului vocal “Luchian”.
În anul 1982 începe o colaborare deosebită cu grupul “Stereo”, alcătuit la acea vreme din Crina Mardare şi Elena Perianu dar şi cu marea artistă Aura Urziceanu.
Trebuie să precizăm că toate înregistrările speciale dar şi albumele muzicale produse cu Grupul Stereo, Loredana Groza, Silvia Dumitrescu şi alţi artişti, au fost realizate în apartamentul compozitorului, ce se afla la etajul 9 al unui bloc din Piaţa Romană din Bucureşti, unde acesta îşi făcuse un studio, recunoscut ca fiind, la acel moment, cel mai profesional studio de înregistrări din România! Vă mărturisesc că sunt onorat că am făcut parte dintre puţinii artişti care au trecut pragul acestui studio, în calitate de membru al Cvintetului vocal Luchian, şi recunoscător că am beneficiat de experienţa profesională a unui asemenea muzician.
În continuare, vom difuza încă două piese din creaţia compozitorului Adrian Enescu, intitulate „Fetele de la Căpâlna”(Prelucrare folcl. Adrian Enescu), interpretată de Grupul 5T şi „Ce e dragostea?” (muz. Adrian Enescu, text Eugen Rotaru), interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN.
(AUDIO) „Fetele de la Căpâlna” (prel. folcl. Adrian Enescu) din colecţia pers. a compoz. Adrian Enescu (C&P Adrian Enescu), interpretată de Grupul 5T.
Adrian Enescu la Premiile Radio Romania Cultural.640 (foto Alexandru Cyumpi Dolea)
(AUDIO) „Ce e dragostea?” (muz. Adrian Enescu, text Eugen Rotaru) din colecţia pers. a compoz. Adrian Enescu (C&P Adrian Enescu), interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN.
Astăzi aniversăm 70 de ani de la naşterea compozitorului Adrian Enescuşi omagiem o carieră artistică muzicală de peste 45 de ani! Creaţia sa deosebit de variată stilistic cuprinde compoziţii de muzică clasică electro-acustică, a semnat muzica de scenă la 8 piese de teatru, a scris muzică de balet, muzică ambientală dar si coloana muzicală la peste 65 de filme cinematografice, a compus şi orchestrat peste 20 de albume discografice personale şi a fost distins cu numeroase premii deosebit de importante de-alungul carierei sale artistice, dintre care amintim: 20 de premii oferite de Uniunea Cineaştilor din România, 15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Medalia MERITUL CULTURAL clasa I – oferită de Preşedinţia României, Premiul pentru întreaga activitate oferit la Festivalul de Film TIFF în 2013, Premiul GEORGE ENESCU oferit de Academia Română în 2014 dar şi Premiul Secţiunii Muzicale pentru complexitatea artistică a Proiectului „BachFiles” (în regia lui Alexandru Darie), un spectacol de succes al Teatrului Bulandra, premiu oferit în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural din aprilie 2016. (foto Alexandru Ciumpy Dolea)
Apreciata realizatoare de emisiuni culturale Marina Constantinescu spunea în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, că „Adrian Enescu a fost un univers de sunete, de trări, de sensibilităţi, un spirit liber, european şi un temperament vulcanic, un muzician de rasă rară, un artist neliniştit… un artist inteligent, erudit, cu un pas înaintea timpului său sonor. A fost socotit o întâlnire fundamentală pentru destine şi cariere ale unor mari regizori, actori, compozitori, solişti, interpreţi, prieteni… Complexitatea muzicii lui este o temă de cercetare pentru generaţii de acum încolo… S-a stins pe 19 august 2016 lăsând în urmă bogăţia personajului care a fost.”
La finalul acestei ediţii, vă invit să ascultăm din creaţia compozitorului Adrian Enescu, piesele „Cred în tine!” (muz. Adrian Enescu, text Angel Grigoriu), de pe albumul “Silvia Dumitrescu – Miracol infinit”, editat în anul 2005 de Radio România – Edit. Casa Radio, interpretată de Silvia Dumitrescu şi „Salut lumina vieţii!” (muz. Adrian Enescu, vers. Lucian Avramescu), de pe albumul “Grupul Stereo”, editat în anul 1985 de Casa de discuri ELECTRECORD, interpretată de Grupul STEREO.
Sunt Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii şi împreună cu colegul meu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi audiţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, vă dorim toate cele bune!
(AUDIO) „Cred în tine!” (muz. Adrian Enescu, text Angel Grigoriu), de pe albumul “Silvia Dumitrescu – Miracol infinit” (C&P 2005, Radio România – Edit. Casa Radio ADD-149), interpretată de Silvia Dumitrescu.
(AUDIO) „Salut lumina vieţii!” (muz. Adrian Enescu, text Lucian Avramescu), de pe albumul “Grupul Stereo” (C&P 1985 ELECTRECORD, ST-EDE 02643, STC 00292), interpretată de Grupul STEREO.
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Youtube.com, facebook.com. fotografiiadrianenescu.arh.personala, romania-actualitati.ro, andreipartos.ro, radioromaniacultural.ro, arhiva personala Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului nr.6 – Aniversaţi: Mircea Vintilă, Cristi Enache şi Dan Bittman! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 martie 2018, 10:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:35
Bună ziua tuturor ascultătorilor emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! Sunt Bogdan Dragomir şi vom parcurge împreună, pe calea undelor, o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită din muzică 100% românească, artiştii invitaţi sunt 3 interpreţi celebri în peisajul scenic muzical din România, aniversaţi în luna Martie – La mulţi ani, Mircea Vintilă, Cristi Enache şi Dan Bittman!
* * * * *
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
mircea-vintila.640 (andreipartos.ro)
Am ales din fonoteca muzicalăRadio România Regional, dar şi din repertoriul artistic al primului invitat aniversat – cantautorul Mircea Vintilă, două piese celebre şi fredonate cu mare plăcere de melomanii dar şi de toţi fanii artistului, căruia îi dorim multă sănătate, bucurii şi fericire! Pentru început să ascultăm piesele Bade Ioane (muz. Mircea Vintilă, vers. Tudor Arghezi), de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi Proverbe (muz. Mircea Vintilă, vers. Adrian Romcescu) înregistrare din Fonoteca Radio România. Interpretează cu dar şi har, Mircea Vintilă!
(AUDIO) „Bade Ioane” (muz. Mircea Vintilă, vers. Tudor Arghezi) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Mircea Vintilă.
(AUDIO) „Proverbe” (muz. Mircea Vintilă, text Adrian Romcescu), înregistrare din Fonoteca Radio România, interpretată de Mircea Vintilă.
Aici Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi la rubrica Fonoteca Melomanului promovăm muzica românească de calitate cu interpretări şi creaţii celebre!
În continuare, aniversăm muzical un alt artist de seamă al scenei pop-rock româneşti, solist şi membru al Formaţiei Direcţia 5, căruia îi dorim cu drag sănătate, multe bucurii şi împliniri! Din repertoriul solistului Cristi Enache, dar şi al formaţiei Direcţia 5, vom difuza două melodii intitulate „Dac-ai şti”, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, editat de Radio România & Roton în anul 1995 şi „Îţi mulţumesc!”, de pe albumul „CLASIC (de lux)”, editat în anul 2011 de casa de discuri CAT MUSIC, ambele piese sunt compuse de Marian Ionescu pe textul lui Florin Dumitrescu. Solistul interpret aniversat astăzi este Cristi Enache!
(AUDIO) „Dac-ai şti” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Roton & Radio România),interpretată de Direcţia 5 – solist Cristi Enache.
(AUDIO) „Îţi mulţumesc!” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul „CLASIC (de lux)” (C&P 2011 CAT MUSIC), interpretată de formaţia Direcţia 5 – solist Cristi Enache.
Ascultaţi rubrica Fonoteca Melomanului din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi aproape de finalul acestei ediţii, vă invit să rămânem în acelaşi registru al muzicii pop-rock româneşti şi să ascultăm din repertoriul unui alt îndrăgit solist aniversat, membru al unei alte formaţii de succes, piesele „Ţi-am dat un inel”, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” , editat în anul 1995 de Roton & Radio România) şi „Ochii tăi 2002”, de pe albumul “HOLOGRAF – Best Of Radio Compilation” editat în anul 2003 de Holograf Production şi Media Pro Music.
Dan Bittman & Holograf la Premiile Radio Romania 2016.640 (foto Alexandru Ciumpy Dolea)
Ambele piese, muzică şi text aparţin Casei de prod. Holograf Production. La mulţi ani, cu sănătate, bucurii şi gânduri bune – Dan Bittman!
(AUDIO) „Ţi-am dat un inel” (muz. şi text Holograf) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C – Radio România, P 2008 Roton), interpretată de Dan Bittman şi HOLOGRAF.
(AUDIO) „Ochii tăi 2002” (muz. şi text Holograf),de pe albumul “HOLOGRAF – Best Of Radio Compilation” (C – Holograf Production &P 2003 Media Pro Music), interpretată de Dan Bittman şi HOLOGRAF.
Fonoteca Melomanului de astăzi a ajuns la final, realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir împreună cu Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă mulţumim pentru atenţie şi vă aşteptăm la o nouă reîntâlnire muzicală! Până atunci, vom încheia cu o piesă “dedicaţie” pentru cei trei artişti speciali, vedete aniversate ale acestei ediţii, vă dorim tuturor sănătate şi gânduri bune! Piesa se intitulează chiar aşa – La mulţi ani! (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu), de pe albumul “Aniversare” al formaţiei Direcţia 5, editat în anul 2008 de casa de prod. CAT MUSIC! Interpretează formaţia Direcţia 5 – solist Cristi Enache!
(AUDIO) „La mulţi ani!” (muz. Marian Ionescu, text Florin Dumitrescu) de pe albumul „ANIVERSARE” (C&P 2008 CAT MUSIC) , interpretată de formaţia DIRECŢIA 5 – solist Cristi Enache
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Pixabay.com, cristienache.facebook.com., romania-actualitati.ro, andreipartos.ro, arhiva personala Bogdan Dragomir. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete Muzicale – GEORGE NATSIS 60, La Mulţi Ani! O emisiune Radio România Regional realizată de Bogdan Dragomir!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 martie 2018, 12:37 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:37
Astăzi avem o aniversare specială, îi dorim La mulţi ani, cu sănătate, multe bucurii şi fericire muzicianului GEORGE NATSIS – pianist, orchestrator, dirijor şi compozitor…la împlinirea frumoasei vârste de 60 de ani!
george-natsis_foto-3 (ceascadecultura.ro)
* * * * *
Aici puteţí asculta varianta AUDIO a emisiunii! (Realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu. O emisiune 2018 – Radio România Regional).
* * * * *
Născut în 6 martie 1958, George Natsis – pianist, compozitor, orchestrator și dirijor prodigios – a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția pian, în 1981. Ca pianist și orchestrator, a întreprins turnee în țară și în străinătate (Kuweit, Germania, Slovenia, Canada, Austria) și a colaborat cu nume mari ale muzicii pop românești. Din 1993, este pianist al Big-Bandului Radiodifuziunii Române.
„Ca o minune e un copil” (George Natsis/Mirela Fugaru) interpretată de copilul Alexandra Ruge (C&P George Natsis) – Arhiva personală.
A semnat orchestrații, aranjamente și direcția muzicală pentru emisiuni de televiziune. A fost aranjorul multor albume ale unor artiști consacrați, precum Ștefan Hrușcă, Ovidiu Lipan „Ţăndărică” și Gheorghe Zamfir.
„Mai stai” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis, interpretată de Alina Eremia (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Creaţia muzicală a lui George Natsis a fost răsplătită, începând cu anul 1985, cu numeroase premii obţinute în festivaluri dedicate muzicii pop și jazz. Printre ele se numără distincția „Melodia anului” la Radio România (piesa „Viața de artist”, 1991), Premiul U.C.M.R. („Aș vrea să știu” interpretată de Monica Anghel, 1997), Premiul pentru „Cel mai bun album etno-pop” („Noaptea Sânzienelor” – album de autor, 1997), Premiul pentru „Cea mai bună piesă” și „Cea mai bună orchestrație” la Festivalul „Discovery” – Varna (Bulgaria), cu melodia „Clopote albe” (2000),
„Eu şi chitara mea” (George Natsis/Mirela Fugaru) din colecţia comp. George Natsis interpretată de copilul Noni Razvan Ene (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Premiul special al Societății Române de Radiodifuziune la Festivalul „The Golden Star” – București cu piesa „Endless World” (Micul meu Univers, 2003),
„Micul meu Univers” (George Natsis) de pe albumul „Antologia Muzicii Uşoare Româneşti – CD2” (UCMR) interpretată de Carmen Trandafir (C&P 2003 Editura Muzicală UCMR).
Premiul U.C.M.R. pentru Muzică Ușoară („E Prima iubire”; „Azi sau mâine”, 2005), Premiul 1 pentru Creație la Festivalul Cântecelor de Iarnă – Radio România (2008), Premiul U.C.M.R. pentru Muzică de Jazz („Play 4 Me”; „Dorian Blues”, 2008), Premiul 1 pentru Creație la Festivalul „Fulg de nea”- Brașov (2010).
„Azi sau mâine” (George Natsis/Dana Dorian) din colecţia comp. George Natsis interpretată de Andreea Ioncea (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Nu în ultimul rând, George Natsis este cunoscut ca dirijor, debutând la Teatrul „Constantin Tănase” (1979-1981), pentru a se afla apoi la pupitrul unor concerte precum cele de jazz cu Big-Bandul Radio. A dirijat, de asemenea, concertul etno-rock simfonic „Visul Toboșarului”- Ovidiu Lipan „Ţăndărică” & Camerata Valahia, concertul aniversar Aura Urziceanu & Radio Big-Band (1987), concertul cameral Opus Avantra Strings Ensemble (2010), concertul rock simfonic Steve Vai & Evolution Tempo Orchestra (București și Rimini, Italia, 2010), dar și turneul european cu Steve Vai si Evolution Tempo Orchestra (iunie 2013).
„Vei fi a mea” (George Natsis) din colecţia comp. George Natsis interpretată de Aurelian Temişan (C&P George Natsis – Arhiva personală).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Comemorare 20 – VASILE VESELOVSKI!
Publicat de Bogdan Dragomir,
4 ianuarie 2018, 13:07 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:44
Am ales pentru astăzi, la 20 de ani de la trecerea în nefiinţă, să aducem omagiul nostru unui renumit compozitor de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti–VASILE VESELOVSKI ! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!
VASILE VESELOVSKI
Vasile Veselovski (n. 18 decembrie, 1925, Pitești (Găvana) – d. 4 ianuarie1998) , compozitor de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”.
(Audio) – Corina Chiriac – „Strada speranţei” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei (C&P Electrecord 2001).
Dragostea pentru muzică a apărut din copilărie, pentru că tatăl l-a învățat să cânte la balalaică, mandolină și chitară și apoi la acordeon. În timpul școlii și facultății a făcut parte din mai multe coruri: Liceul Teoretic de băieți Pitești (dirijor Alfons Popescu), Corala „Crai Nou” (dirijor Liviu Kavassi), biserica „Delea Nouă”, biserica „Sfinții Impărați Constantin și Elena – Bariera Vergului” (dirijor Gheorghe Bazavan).
(Audio) – Aurelian Andreescu – „Merit eu?” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Sperantei. (C&P Electrecord 2001).
ACTIVITATE
După absolvirea Conservatorului, Vasile Veselovski a fost inspector muzical în Ministerul Culturii (1952-1956), Secretar muzical la Teatrul de revistă Constantin Tănase din București (1956-1957), inspector pentru muzică în Comitetul pentru Cultură și Artă din București (1957-1963). După această perioadă, s-a dedicat în întregime activității componistice.
(Audio) – Horia Moculescu – „Şi dacă” de pe Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
(Audio) Angela Similea – „Tangoul” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
DISTINCŢII (SELECŢIE)
Marele premiu (1964) și Premii (1965, 1966, 1970. 1971, 1973, 1974, 1983, 1984, 1987, 1988, 1992, 1993) la „Festivalurile de muzicǎ ușoarǎ de la Mamaia”. Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România (1969, 1974, 1975, 1983, 1994).
Premii la „Melodii” (1981, 1982, 1983, 1984, 1986, 1987).
Premiu la „Crizantema de aur” (Târgoviște, 1995).
Premiul Asociației Umoriștilor Români-AUR, 1993. Diploma de onoare la Festivalul de muzicǎ ușoarǎ de la Sopot (Polonia- 1966).
Membru in „Centrul Național Român ASSITEJ” (1970).
Ordinul „Meritul Cultural clasa a III-a”
(Audio) Adrian Daminescu – „Şi m-am îndrăgostit de tine” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
“Sunt de partea celor ce-şi caută inspiraţia în folclor, convins fiind că numai cu astfel de piese putem fi interesanţi şi pentru străini. Cântecele în stil american, spaniol, grecesc sau italian, le fac ei mult mai bine ca noi. Şi apoi ritmurile, ca şi melosurile populare româneşti sunt foarte frumoase şi nu văd de ce am face abstracţie de ele”. (Vasile Veselovski: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).
„Vasile Veselovski avea cântecul simplu, atrăgător, molipsitor. Ştia să așeze muzica lângă cuvânt în chip firesc.(…) Spunea odată: „Am fost norocos. În cariera mea am avut parte de prieteni buni- cântăreți valoroși- care m-au ajutat să scot la lumină cântece minunate”.” (Temistocle Popa: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).
(Audio) Doina Badea – „Cânta un matelot” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).
„În această lume de piață în care talentul nu mai are preț, Vasile Veselovski a fost un compozitor din categoria celor hărăziți cu talent. El compunea fără efort, cași cumși-ar fi murmurat sieși o melodie…Lipsită de întortocheriși de bucle stilistice, tunsă scurt, fără vanitatea de a atrage ostentativ atenția, darși fără teama de a fi prea simplă, muzica lui Veselovskiși-a câștigat încet, încet, o personalitate care o împiedică pentru totdeauna să fie atribuită oricui. Ar mai fi de adăugatși prestația sa absolut remarcabilă în groapa cu lei a teatrului de revistă, unde el a repus în onoare muzica de spectacol, învățătură grea, dar vecheși bună, de la Ion Vasilescu, Gherase Dendrinoși H. Mălineanu. Ascultând-o, (muzica lui Vasile Veselovski) parcã îți vine uneori să exclami: Ce simplu se compunșlagărele!, fără să te gândești că, dacă te-ar auzi, acolo, în Raiul Compozitorilor, Veselovski, ar râde ușor, în mustață…” (Aurel Storin: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442). (http://www.festivalul-vasile-veselovski.ro/despre-vasile-veselovski/)
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Firma Geotech Systems din Târgu-Jiu face parte dintre cele 193 de IMM-uri selectate pentru a primi finanțare în cadrul Instrumentului pentru IMM-uri – Faza 1, în runda încheiată la începutul lunii noiembrie. Proiectul său ARIN(link is external) (Navigație Interioară prin Realitate Augmentată / Augumented Reality Indoor Navigation) oferă soluții de navigare facilă în interiorul unor clădiri de mari dimensiuni, aglomerate sau complicate din punct de vedere structural.
Fiecare proiect din această rundă va beneficia de o finanțare de 50.000 de euro pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate, iar compania va beneficia, timp de trei zile, de servicii gratuite de consiliere de afaceri și de accelerare a dezvoltării activității propuse.
Volumul total de finanțare se ridică la 9,65 milioane de euro. Cele mai multe proiecte au fost depuse de Spania (27), Italia (26) și Elveția (22). Domeniile principale în care se înscriu aceste proiecte sunt: tehnologia informațiilor & telecomunicații / TIC (37), energie (35) și transport (28).
Numărul total de propuneri de proiecte depuse spre finanțare a fost 2.596.
Context
Instrumentul pentru IMM-uri face parte din acțiunea-pilot a Consiliului European de Inovare (CEI), ce oferă inovatorilor de înaltă clasă oportunități de finanțare și servicii de accelerare a dezvoltării afacerii. Accentul principal este pus pe inovații radicale și care crează noi piețe, în scopul îmbunătățirii productivității și competitivității internaționale, precum și al creării de noi locuri de muncă și creșterii nivelului de trai.
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare 60 – LAURENŢIU CAZAN – instrumentist, interpret şi compozitor! La Mulţi Ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
28 decembrie 2017, 11:35 / actualizat: 20 iunie 2023, 14:16
Astăzi, la Radio România Regional îl aniversăm pe interpretul vocal, instrumentist de geniu dar şi compozitor de muzică pop românească –LAURENŢIU CAZAN. LA MULŢI ANI!
laurentiu-cazan-andreipartos-ro
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – aniversarea artistului LAURENŢIU CAZAN (Realizator Bogdan Dragomir, regizor de emisie Florin Bordeiaşu – C&P 2017 Radio România Regional)
* * * * *
S-a născut la Bacău în data de 28.12.1957 şi locuieşte în Buzău. Este un multiinstrumentist (vioară, pian, chitară, muzicuță, percuție), compozitor, textier, solist vocal şi orchestrator. A studiat vioara și pianul încă din copilărie. Fiind autodidact, mai târziu învață să cânte la chitară (acustică, electrică, bas) și își însușește tehnica percuției. Pentru el, muzica se împarte în bună şi proastă. Abordează cu dezinvoltură genuri muzicale foarte diferite: simfonică, populară, ţigănească, spaniolă, italiană, country, grecească, pop, rock, jazz, etc. Astfel, cu toată varietatea genurilor pe care le abordează, creaţia sa este foarte unitară stilistic. Pe parcursul carierei a interpretat melodii atât în limba română cât și în alte 8 limbi străine.
„Say Something” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Ca instrumentist, (vioară, pian, chitară, percuţie şi muzicuţă) cântăreţ, compozitor şi orchestrator, Laurenţiu Cazan este considerat a fi unul dintre cei mai populari artişti din România. Se poate spune despre el că este un cantautor prin excelenţă, dar se mai spune că excepţiile întăresc regula. Astfel, vizita generoasă în România a unui grup de compozitori de elită (din Nashville – S.U.A.) ce viza un schimb de experienţă dintre aceştia şi compozitorii români, (din care a făcut parte şi Laurenţiu) având ca fond încurajarea drepturilor de autori din ţara noastră, a dus la crearea unor compoziţii remarcabile. Aşa a luat naştere piesa “Without me”, lucrare scrisă la Sinaia în martie 1994 (muzică şi text: Laurenţiu Cazan-România & Gary Burr-S.U.A.).
„Without Me” (Laurenţiu Cazan / Garry Burr) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Primul LP al lui Laurenţiu Cazan, editat de Casa de Discuri INTERCONT MUSIC şi intitulat “Say Something “, este o superbă culegere de hit-uri, pentru că de aici nu lipsesc “Angel”, ”Pescăruşul”, ”Noaptea în vis”, cântece binecunoscute deja dar şi piese vechi de peste 30 de ani, cum ar fi ”Copil orfan” sau piesa instrumentală “Întoarcere în timp”, sau binecunoscuta compoziţie “Without me”- considerată de către casa producătoare ca fiind hitul discului.
„Angel” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Începuturile carierei sale sunt legate de Orchestra Liceului de Muzică dinBacău, unde cântă într-un taraf, la vioară. În perioada următoare cântă în mai multe formații:Omicron (1973-1978), Nona (1978-1979) alături de Mihaela Runceanu, Apollo a Teatrului „Toma Caragiu”, Ploiești (1980-1981), Litoral (1981-1982), Cromatic (1985-1986), Sfinx (1986-1990).
„Întoarcere în timp” (L. Cazan/instrumentala) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Primii paşi în afirmarea artistică îi face pe scena Teatrului din Ploieşti (1981), împreună cu formaţia LITORAL, al cărei chitarist era. Un an mai târziu, în 1982 are prima apariţie TV într-o emisiune realizată la TVR de renumitul Producător şi Realizator Titus Munteanu, în care îşi interpretează compoziţia „Uită tristeţea” . În 1983 urmează alt succes, ” Sunetul ploii „, piesă care-i pune în valoare deosebita personalitate artistică.
„Pescăruşul” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Din activitatea sa muzicală reamintim următoarele repere:
1982 – debutează la televiziune cu piesa „Uită tristețea”, muzică și versuri proprii, în cadrul unei emisiuni produse de Titus Munteanu
1982 – 1985, face turnee în țară
1983 – lansează primul disc – “Uită tristețea”
1985 – 1990, desfășoară turnee cu formațiile Cromatic și Sfinx în Danemarca, Kuwait, Norvegia, Finlanda, Olanda, Austria, Germania, Belgia.
1990 – 2001, urmează o serie de turnee în Europa ca one man show. Are o serie de apariții la televiziune în Olanda – RTL4, SBS, TV Drenthe
1991 – înainte de a se stabili în Olanda, editează discul-single „Numai muzica”
1996 – revine în România şi își lansează albumul “Say something”
2001 – 2003 desfășoară o activitatea concertistică, radio, TV în România
Formația de concert îi alătură pe Vali Vătuiu, Adi Manolovici, Cătălin Răsvan, Florentin Milcoff.
„Al cincilea anotimp” (L. Cazan/instrumentala) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Albume muzicale realizate: Uită tristețea (1983), Say something (1996), Și iarăși voi zbura (2003).
„Without Me” (Laurenţiu Cazan / Garry Burr) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).
Distincţii primite:
1993, obține locul al II-lea la finala pentru Eurovision – cu piesa “Say something”. Tot în același an participă la Festivalul „Cerbul de Aur” cu piesele “Angel” și “Say something”.
1994, participă la Concursul „Song Festival” de la Cavan, Irlanda cu piesa “Say something” și obține locul al II-lea.
1995, obține locul al II-lea la Festivalul „Cerbul de aur” – cu albumul “Say something”
1998, participă la Eurovision cu piesa “Sinceritate”
2000, participă la Eurovision – cu piesa “Survive”
2001, piesa sa „Sunetul ploii” interpretată de Aida Elena Borovină primește Premiul Special al Juriului de copii la „Steaua de aur”
2002, piesa sa „Pescărușul” interpretată de Patricia Costache primește premiul pentru cel mai bun aranjament muzical la „Steaua de aur”.
„Noaptea în vis” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan & Form. Sfinx (audio-1989).
În 1993, la Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur”, primeşte Premiul Presei, acordat de ziarişti, premiu în valoare de 200.000 de lei, acordat de publicaţia „Evenimentul zilei”.
**********
Acesta a fost ultimul artist aniversat sau comemorat în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE în anul 2017, dar ne vom reîntâni la începutul lui 2018!
Până atunci vă dorim, tuturor ascultătorilor RADIO ROMÂNIA REGIONAL cu drag multă sănătate, toate gândurile bune şi un An Nou Fericit! LA MULŢI ANI!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
Surse info:Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.com, laurentiucazan.ro, andreipartos.ro, tvr.ro, youtube.com si materiale jurnalistice din arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare ŞTEFAN HRUŞCĂ 60 – La Mulţi Ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
8 decembrie 2017, 09:44 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:48
Astăzi, Radio România Regional, în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, îl sărbătoreşte pe unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti-colindători ai României! La mulţi ani, ŞTEFAN HRUŞCĂ!
Celebrul cântăreţ român Ştefan Hruşcă s-a născut în Maramureş pe data de 8 decembrie 1957. Până în anul 1981 a fost învăţător la Şcoala nr. 1 din Borşa, Judeţul Maramureş, când este descoperit şi invitat să participe la turneele Cenaclului Flacăra.
Ştefan Hruşcă – „Rugă pentru părinți” (Ştefan Hruşcă/ Adrian Păunescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C – Radio România, P 2006 Roton).
Între anii 1981 şi 1984 participă la peste 1000 de concerte în toată ţara, talentul său fiind recunoscut şi recompensat cu Marele Premiu al Muzicii Folk şi Premiul pentru Creaţie. După ce părăseşte Cenaclul în 1984, îşi continuă cu succes cariera solo sau colaborând cu Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu. Mare succes au avut albumele “Rugă pentru părinţi” (1984), “Urare pentru îndrăgostiţi” (1986), precum şi cel scos în colaborare cu Vasile Şeicaru, intitulat “Călători visători” (1988).
Ştefan Hruşcă – „Linu-i lin”, de pe albumul „Romanian Christmas Carols” (C&P 1994 Electrecord).
Din anul 1990 Ştefan Hruşcă ne va ajuta să redescoperim frumuseţea colindelor româneşti – arhicunoscut fiind “Linu-i lin” – pe care reuşeşte să le interpreteze într-o manieră aparte. Discurile sale ajung să fie printre cele mai vândute pe piaţa românească, succese răsunătoare având producţiile “Colinde” (1990), “La săvârşitul lumii” (1993), “Zăurel de zăurel” (1995), “Crăciunul cu Hruşcă” (2000), “Sfântă-i sara de Crăciun” (2001).
Ştefan Hruşcă – „Zoriori de ziuă” de pe albumul „Romanian Christmas Carols (C&P 1994 Electrecord).