ANM a emis, astăzi, atenţionări de Cod galben de ninsori şi viscol valabile până marţi în zonele de munte dar şi în cea mai mare parte a Moldovei şi estul Transilvaniei.
Pe parcursul zilei de luni, în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Temporar vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi 6070 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.
De asemenea, de luni, de la ora 13:00, până marţi la ora 8:00, în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Transilvaniei şi în zona Carpaţilor Orientali va ninge însemnat cantitativ, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent.
Pe de altă parte, meteorologii au emis şi o atenţionare Cod galben de polei, valabilă până marţi dimineaţa, local, în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi şi în cea mai mare parte a judeţului Tulcea. În aceste zone, temporar vor fi precipitaţii slabe sub formă de ploaie şi lapoviţă, care vor determina depuneri de polei.
Totodată, a fost emisă şi o informare vizând precipitaţii moderate cantitativ şi polei pentru intervalul 27 decembrie, ora 10:00 – 28 decembrie, ora 8:00.
Potrivit meteorologilor, se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, local moderate cantitativ. În zona montană înaltă şi în cea mai mare parte a Moldovei va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor predomina ploile. Se va depune polei, local în sud-est şi izolat în restul teritoriului, atenţionează ANM.
ANM a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă de marţi noaptea şi până miercuri după-amiaza în zonele de munte din 20 de judeţe.
În intervalul 6 aprilie, ora 23:00 – 7 aprilie, ora 18:00, în sudul Banatului, sudul şi estul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, va ninge, local însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h.
La altitudini de peste 1.500 de metri, vor fi rafale de peste 80 – 90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă sub 100 de metri.
Judeţele marcate cu Cod galben sunt Alba, Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Sibiu, Argeş, Buzău, Gorj, Mureş, Suceava, Bacău, Caraş-Severin, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Prahova şi Vrancea.
Pentru intervalul 6 aprilie, ora 21:00 – 8 aprilie, ora 10:00, a fost emisă o informare de precipitaţii moderate cantitativ şi vreme deosebit de rece în toată ţara.
Potrivit meteorologilor, începând din noaptea de marţi spre miercuri (6/7 aprilie), în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele montane şi deluroase, vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, pe alocuri moderate cantitativ (15 – 20 litri/mp). Se va depune strat de zăpadă, local consistent îndeosebi la munte.
Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar la munte peste 70 km/h, spulberând zăpada.
Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toată ţara, cu temperaturi minime preponderent negative.
Precipitaţii mixte, dar slabe cantitativ, se vor semnala pe parcursul zilei de marţi (6 aprilie) şi în regiunile nord-vestice. Până sâmbătă (10 aprilie) vremea se va menţine deosebit de rece, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor local se va produce brumă.
Conform ANM, în intervalul 10 martie, ora 11:00 – 11 martie, ora 6:00, în cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei, precum şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi mai ales ninsori însemnate cantitativ (15 – 20 litri/mp) şi se va depune strat de zăpadă, local consistent.
Judeţele care se vor afla sub Cod galben sunt: Argeş, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea. De asemenea, sub atenţionare de află şi Bucureşti.
Totodată, în intervalul 10 martie, ora 11:00 – 11 martie, ora 6:00, va fi în vigoare o informare de precipitaţii moderate cantitativ predominant sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului în sudul şi sud-estul ţării. Ninsori în general slabe cantitativ se vor semnala local în centru şi nord-est. Izolat se va forma polei sau gheţuş.
Potrivit ANM, vântul va prezenta intensificări în regiunile sudice şi sud-estice, precum şi la munte, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, temporar viscolind ninsoarea şi amplificând senzaţia de frig.
Meteorologii avertizează că vremea va fi deosebit de rece pe parcursul zilelor de miercuri şi joi cu precădere în regiunile sudice, unde valorile termice vor fi cu 8-10 grade mai scăzute decât mediile multianuale, iar în nopţile de miercuri spre joi (10/11 martie) şi joi spre vineri (11/12 martie) în majoritatea regiunilor.
ANM a emis, astăzi, o informare de ninsori moderate cantitativ, precipitaţii mixte şi polei, valabilă până sâmbătă seara la nivelul întregii ţări.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 februarie, ora 20:00 – 20 februarie, ora 18:00, în nordul, nord-estul şi local în centrul teritoriului, iar din dimineaţa zilei de sâmbătă (20 februarie) şi în regiunile sud-vestice, respectiv pe arii restrânse în cele sudice, vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii sub formă de ninsoare şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, care vor favoriza formarea poleiului.
La munte temporar va ninge.
Ninsorile vor fi, în general, moderate cantitative, iar cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 10 – 15 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent.
Vremea va fi frumoasă şi de Revelion, după ce Crăciunul a venit cu temperaturi de până la 20 de grade în sudul ţării.
Astfel, în perioada următoare, valorile termice vor fi mai mari decât cele normale pentru decembrie, atât în timpul ziua, cât şi noaptea.
Meteorologul Mirela Polifronie ne oferă mai multe informaţii:
„Vom avea în continuare o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit la acest sfârşit de decembrie. Vor fi temperaturi maxime cuprinse între 5 şi 15 grade, iar minimile, de asemenea, şi ele ridicate, puţin mai coborâte însă în estul Transilvaniei, până spre minus 5 grade, dar destul de ridicate în sudul Banatului până la 9-10 grade. Joi, ploile îşi vor face apariţia în regiunile vestice şi de sud-vest. Situaţia se schimbă vineri şi sâmbătă. Vremea se mai răceşte, însă rămâne în continuare caldă pentru această dată. Pentru acest sfârşit de lună decembrie, aşadar, vom avea mai ales ploi în mare parte din ţară, trecător şi lapoviţă şi ninsoare în interiorul arcului carptic, doar în zona montană nu este exclus să apară şi ninsorile. Din ziua de 31 vremea se va încălzi, va fi mai cald decât ar trebui să fie în această perioadă, iar din punct de vedere al precipitaţiilor acestea vor fi aproape inexistente, cu totul izolat în partea de nord a teritoriului ploi şi nordul carpaţilor Orientali trecător şi lapoviţă“.
Vremea va intra într-un proces de răcire începând de sâmbătă, dinspre regiunile vestice, de unde vor începe şi precipitaţiile în noaptea de duminică spre luni, a anunţat vineri directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.
‘Precipitaţiile vor fi mai consistente şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării în noaptea de luni spre marţi şi în cursul zilei de marţi. Vor fi posibile cantităţi de peste 40-50 de litri/mp, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali, Moldova, Oltenia, Banat şi în acest sens vom emite avertizări meteo mâine la prânz sau cel mai probabil duminică dimineaţă, pentru că intensitatea mai mare a fenomenelor va fi începând de duminică noaptea’, a precizat Florinela Georgescu la o videoconferinţă cu prefecţii, la sediul MAI.
Perioada de răcire va continua până spre sfârşitul lunii, când temperaturile vor fi şi cu 10-15 grade mai coborâte, faţă de cele din aceste zile. În aceste condiţii, în zona montană cea mai înaltă vor fi posibile şi precipitaţii mixte. Mai există semnalul unui episod cu precipitaţii mai importante la sfârşitul lunii octombrie şi primele zile ale lunii noiembrie, a spus directorul general adjunct al ANM.
Potrivit acesteia, semnalul general pentru luna noiembrie este acela că temperaturile medii vor putea fi mai ridicate faţă de normal pe partea de sud, sud-vest şi local în vestul teritoriului, apropiate de norma climatologică în rest, iar în rest precipitaţiile să fie în general excedentare, exceptând zone mai reduse din partea de sud şi de vest a teritoriului.
‘În zona montană putem avea şi cantităţi totale acumulate în luna noiembrie între 70 şi 100 de litri/mp. Este luna în care pot apărea primele manifestări de viscol în zona mai înaltă. Însă sezonul specific viscolelor începe în luna decembrie. Astfel, estimarea pentru luna decembrie, din punct de vedere al precipitaţiilor, arată un posibil excedent în partea de centru, sud, sud-est a ţării, temperaturi normale în general. Aceste semnale combinate ar putea indica o probabilitate de apariţie a viscolelor, episoade cu ger, temperaturi negative care să favorizeze apariţia ninsorilor şi în zonele mai joase’, a estimat Georgescu.
Potrivit directorului general adjunct al ANM, în luna decembrie, în mod normal, apar episoade cu ger pe zone mai extinse, cu temperaturi sub minus 20 de grade, iar pentru luna ianuarie ‘semnalul dat de centrul european şi de alte centre climatologice din lume este că temperaturile ar putea fi sub media climatologică pe partea de nord şi de centru a teritoriului, apropiate de normă în rest, iar precipitaţiile să fie mai multe în partea de centru şi de vest a ţării’.
‘Acest semnal poate fi îngrijorător, ştiut faptul că luna ianuarie este statistic cea mai rece lună din calendar, în care în nopţile cele mai reci putem avea temperaturi sub minus 30 de grade şi acest semnal al unor temperaturi mai scăzute decât norma este un semnal al unor episoade de ger’, a arătat Florinela Georgescu.
Ea a mai precizat că centrele climatologice din lume vorbesc despre posibilitatea ca fenomenele cele mai severe să fie în a doua parte a iernii.
‘Deci trebuie să fim foarte atenţi ce urmează dincolo de jumătatea lunii ianuarie şi mai ales în luna februarie, ştiut fiind că în ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost în această perioadă a iernii’, a spus Georgescu la o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirilor pentru întâmpinarea sezonului de iarnă.
Vremea este călduroasă, în acest sfârşit de săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade pe litoral şi 35 de grade, izolat în Banat, Crişana şi sud-vestul Olteniei.
De luni, vremea va deveni în general instabilă, iar valorile tehnice vor scădea în majoritatea regiunilor, mai accentuat în cele din jumătatea nordică a ţării. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 22 de grade în nordul Moldovei şi în jurul a 35 de grade, în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, iar cele minime, în general, între 9 şi 19 grade. Se vor semnala averse şi descărcări electrice; pe arii restrânse, se vor acumula cantităţi mai însemnate de apă şi vor fi condiţii de grindină.
Marţi, vremea va continua să se răcească, temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 28 de grade. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 6 şi 16 grade. Pentru miercuri, vremea se ameliorează şi va deveni frumoasă. Se va încălzi în toată ţara. Maximele se vor încadra între 21 şi 31 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral, iar minimele vor fi cuprinse între 5-6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 19 grade, în Dealurile de Vest.
Pentru joi, vineri şi sâmbătă, veşti bune: vremea va fi predominant frumoasă, va continua să se încălzească, deci nu vom mai avea precipitaţii.
Astăzi, vemea se va răci ușor și va deveni instabilă. Cerul se va înnora treptat. Începând din cursul după-amiezii și al serii, pe arii relativ extinse vor fi averse, însoțite de descărcări electrice și de intensificări ale vântului ce pot lua și aspect de vijelie. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat va fi grindină. Vântul va sufla slab și moderat din sector vestic. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 și 34 de grade, iar cele minime între 14 și 18 grade.
Mâine, vremea va fi răcoroasă și în general instabilă. Cerul va fi mai mult noros în cursul zilei, când pe arii relativ extinse vor fi averse, însoțite izolat de descărcări electrice. Pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și munte, cantitățile cumulate de apă mai pot fi însemnate. În cursul nopții aria precipitațiilor se restrânge. Vântul va sufla slab la moderat din sector nordic, cu intensificări temporare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 25 de grade, iar cele minime între 9 și 14 grade, informează Serviciul Regional de Prognoză Banat-Crișana.
Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre, alocarea sumei de 10,222 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, pentru mai multe localităţi din judeţul Botoşani afectate de secetă în anul 2016.
Potrivit unui comunicat de presă, fondurile sunt necesare pentru plata unor lucrări şi achiziţii efectuate pentru reducerea efectelor secetei severe înregistrate în anul 2016 la nivelul mai multor localităţi din judeţul Botoşani.
‘Nivelul foarte scăzut al precipitaţiilor a determinat uscarea stratului solului, mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni şi sistemele de captare a apei din pânza freatică nu au făcut faţă cerinţelor. Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Botoşani care vor beneficia de aceste fonduri sunt: Adăşeni, Avrămeni, Blândeşti, Conceşti, Coţuşca, Dimăcheni, Drăguşeni, George Enescu, Havârna, Hăneşti, Hilişeu-Horia, Lozna, Mihălăşeni, Păltiniş, Ştiubieni, Văculeşti, Viişoara, Vlăsineşti’, precizează sursa citată.
Vor fi temperaturi mai mari decât cele normale în lunile august, septembrie şi octombrie, mai ales în sudul, sud-estul şi vestul ţării.
Specialiştii spun şi ca va ploua foarte puţin. Potrivit prognozei publicate de ANM, în august, cele mai scăzute cantităţi de precipitaţii vor fi tot în sud, est şi vest.
Pentru luna septembrie sunt estimate maxime termice mai ridicate în cea mai mare parte a ţării. În aceeaşi lună, în nord şi centru, precipitaţiile vor fi apropiate de normal.
Mai cald va fi şi în octombrie, în Dobrogea vor fi maxime de pana la 14 grade, în condiţiile în care norma climatologică este de 9 grade.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
În judeţul Caraş-Severin, mai multe străzi, curţi şi terenuri agricole din Sicheviţa, Liubcova, Gornea, Padina Matei şi Berzasca au fost inundate din cauza scurgerilor de pe versanţi.
Clisura Dunării s-a aflat ieri sub cod portocaliu de ploi. Atenţionarea hidrologică de cod galben, emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor rămâne valabilă până astăzi, la prânz şi vizează cursurile mici de apă din Caraş-Severin.
Tot din cauza ploilor, în judeţul Mehedinţi, un pod a fost luat de ape, traficul rutier pe DN57, între Orşova şi Moldova Nouă fiind deviat pe DN6. Este vorba de podul Ilişova, de la ieşire din Şviniţa, care face legătura între judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin. Un pârău s-a umflat, iar viitura a provocat surparea unui picior al viaductului.
Potrivit unui raport întocmit de Instituţia prefectului și prezentat, ieri, inundaţiile au distrus peste 67 de kilometri de drum judeţean, trei poduri judeţene, şi 28 de podeţe. Fenomenele meteo au afectat şi 65 de imobile, majoritatea din localitatea Hăneşti, care a fost lovită de o tornadă.
Totodată, au fost distruse, total sau parţial, peste 700 de hectare de culturi agricole.
Sute de locuinţe din judeţul Iaşi sunt în pericol de a fi inundate!
Publicat de Stefania Grigore,
31 iulie 2014, 10:05 / actualizat: 31 iulie 2014, 14:29
Primarul comunei Alexandru Ioan Cuza, Vasile Baciu spune că problemele s-ar putea rezolva dacă ar începe lucrările de consolidare dar acestea sunt amânate din cauza unei suprafeţe de teren care este deţinută de Direcţia Silvică Iaşi şi care trebuie retrocedată.
Pe de altă parte, subprefectul judeţului Iaşi, Bogdan Abălaşei consideră că, în acest caz s-a încălcat Codul silvic şi situaţia este foarte gravă.
Deocamdată acestea nu pot fi puse în valoare pentru că proiectul de reabilitare a centrului istoric, ce beneficiază de finanţare europeană, nu prevede acest lucru.
Primarul Nicolae Robu spune că, cel mai probabil, se va face o anexă la contract, însă şi pentru acest lucru procedura este greoaie.
O altă variantă ar fi scoaterea la licitaţie a lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor.
Arheologii au făcut descoperiri importante în centrul istoric – în Piaţa Sfântul Gheorghe, de exemplu, o moschee iar în Piaţa Libertăţii – Băile turceşti.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.