Ascultă Radio România Regional Live

Olaf Scholz

Iulian Chifu: Putin îşi amanetează viitorul propriului său stat

Iulian Chifu: Putin îşi amanetează viitorul propriului său stat

Publicat de prosavioleta, 26 noiembrie 2024, 09:17

Radu Dobrițoiu: Domnule Iulian Chifu se împlinesc 1.000 de zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, un război în proximitatea României. Ucraina pierde teritorii, Rusia aruncă în luptă mii de militari într-o adevărată mașină de măcinat vieți umane. Cât va mai reuși Moscova să susțină această ofensivă militară?
Iulian Chifu: În primul rând, e vorba de resursa financiară, e vorba de resursă de personal, e vorba de ritm. În ceea ce privește războiul de uzură în care s-a transformat actuala mișcare, în măsura în care nu există forcinguri, ca cele din ultima perioadă, e un război pe termen lung și trebuie să ne așteptăm, chiar și în condițiile unei încetări a focului pe o anumită perioadă de timp, că suntem în fața unei formule stop and go, că avem în față un război pe termen lung, cel puțin până la dispariția naturală a lui Putin sau și a grupării de putiniști în jurul său. Deci, este un război pe termen lung. Obiectivele Rusiei nu s-au schimbat. Ne-o spune şi Olaf Scholz, ne-o spune și Emmanuel Macron, recent. Şi lucrurile acestea le și știm, pentru că ni le afirmă în fiecare moment chiar Federația Rusă, chiar Vladmir Putin, iată, la ultima sa intervenție de la Clubul Valdai. Deci obiectivele nu s-au schimbat. Rusia își dorește să îngenuncheze Ucraina, să pună un guvern marionetă la Kiev și să aibă o Ucraină fără ieșire la mare. Evident, să ajungă la frontierele NATO, inclusiv aici la Marea Neagră, lucru care ne interesează cel mai mult pe noi. Pe de altă parte, dacă discutăm de aspecte financiare, desigur că lucrurile sunt foarte costisitoare, iar Putin îşi amanetează viitorul propriului său stat. Sunt probleme majore pe linia aceasta economico-financiară. Vedem, Banca Centrală deja a ridicat la 21% dobânda fără precedent în ultimii 20 și ceva de ani. Sunt probleme majore cu inflația, sunt probleme majore cu producția. Lucrurile astea îi afectează și frontul. Dacă luăm consumul, adică distrugerile de tancuri, de exemplu, și vehicule blindate și comparăm cu nivelul producției, vedem că, în cursul anului viitor, Federația Rusă nu va mai avea ţevi de tun, de exemplu, pentru nimic, nici pentru tancuri, nici pentru alte categorii, pentru artilerie. Va avea un deficit major de mașini blindate ale infanteriei ș.a.m.d. Însă, pe de altă parte, acest lucru este calculat la ritmul actual.

Radu Dobrițoiu: Domnule Iulian Chifu, astăzi, Parlamentul European a organizat o sesiune plenară extraordinară cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, marcând 1.000 de zile de la invazia pe scară largă a Rusiei. Zelenski a declarat, în alocuțiunea sa: „trebuie să punem capăt acestui război în mod corect și just”. Ce ar însemna asta?
Iulian Chifu: Lucrul acesta înseamnă nimic altceva decât aceea ca Ucraina să-și poată atinge obiectivele de țară, respectiv ca dreptul internațional să nu fie atins de această agresiune și respectiv agresorul să plătească. Sunt lucruri care definesc victoria din punctul de vedere al Ucrainei. O avem definită și în planul de pace, și în „planul victoriei”, recent anunțat, platforma de pace susținută de 90 și vreo patru de state. Deci lucrurile acestea sunt cumva stabilite și convenite. Punctul în care, însă, vizează cum se va atinge acest element, sigur că e discutabil. Iată, accesul la utilizarea armamentelor cu rază mare era unul din punctele de pe scara aceea a victoriei, dar există multe altele care sunt implicate și ele presupun, sigur, și o reziliență a Occidentului, capabil să furnizeze ajutor financiar, ajutor material și sigur militar către Ucraina, la cantitățile necesare. Înseamnă însă și reziliența Ucrainei, care să aibă la rândul său și forța internă, reziliența societală și susținerea efortului de război. Sigur și resursele care vin în Occident pentru ca să poată continua, inclusiv punând mai departe resursa umană pentru a-și recupera teritoriul. Aici există, după cum bine știm, rezerve majore în multiple evaluări, că un asemenea pas este posibil și de fiecare dată când există schimbări, când se manifestă falii, când, iată, la Casa Albă vine un alt lider politic, cu totul și cu totul alte opinii, de fiecare dată există un semn de întrebare și o incertitudine în perspectiva acestei ecuații care ar duce la victoria reală și deplină a Ucrainei, care să fie și una justă și durabilă, pentru că lucrul acesta presupune nu aceea numai de a impune prin forță o pace, ci ca acea pace să fie interiorizată și acceptabilă de către părțile implicate.
Radu Dobrițoiu: Administrația Biden a autorizat Ucraina să folosească arme și muniții americane cu rază lungă în Rusia. Deocamdată, armele sunt destinate să fie folosite în principal în Kursk, a declarat un oficial american, citat de CNN. Domnule Chifu, va influența această decizie desfășurarea războiului, cum s-a întâmplat de exemplu cu intrarea în lupte a sistemelor Himars?
Iulian Chifu: Sigur că va exista un anumit impact, dar să nu uităm asta nu este armă supremă, nu este un game changer, nu este arma nucleară la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, deci nu asigură în mod automat victoria, nu. Asigură însă o sancțiune, e o retorsiune față de angajarea ca și cobeligerant a Coreei de Nord de către Federația Rusă și o retorsiune față de atacurile recente în urmă cu trei-patru zile, atacuri masive la structura de producție a energiei electrică din Ucraina, după un acord tacit, undeva în aprilie anul trecut, după precedenta distrugere a circa 30% din producția de energie electrică și energie a Ucrainei, când, sigur, Ucraina a retaliat cu propriile sale drone la adresa acestei producții de energie în Rusia și acordul a vizat încetarea acestor atacuri, care sunt și prime de război, pentru că ele vizează civili, nimic din zona militară. Ei bine, reluarea acestor atacuri din nou, a fost o escaladare din partea Federației Ruse. Cele două elemente de escaladare aveau nevoie, pentru reechilibrare și descurajare credibilă, de un element, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când a existat o formă de retorsiune. Și iată, de data aceasta Occidentul a găsit o cale, în primul rând SUA, să ridice această interdicție. Sigur că ea se aplică și pe rachetele Storm Shadow și SCALP britanice, respectiv franceze, care au componente americane și aceasta era singurul blocaj în a le utiliza pe teren de către Ucraina. Știți foarte bine că ambii lideri politici au anunțat această deschidere deja în faza anterioară a dezbaterii pe această temă.
Radu Dobrițoiu: Azi-noapte, încă șapte civili au fost uciși în Ucraina. Rusia a continuat atacarea Ucrainei pentru a distruge ținte civile și mai ales infrastructura, pentru a diminua posibilitățile de aprovizionare pe perioada iernii. Va reuși Rusia să descurajeze populația civilă din Ucraina cu aceste bombardamente permanente?
Iulian Chifu: În mod direct nu. Nivelul de reziliență societală este important, dar, pe de altă parte, oboseala războiului se manifestă. Au trecut 1.000 de zile deja de la începutul războiului. E un meci în care fiecare dintre părți încearcă să vadă cine clipește primul. Pe de o parte, Vladimir Putin își sleiește toată economia și-și amanetează viitorul propriului său popor, făcând aceste presiuni și aruncând cu trupe, nu uitați, cinci divizii distruse. E vorba de echipamente și oameni pentru 40km² e adevărat, în ultimele săptămâni, cu viteză, într-o formă mult mai accelerată. Dar, pe de altă parte, de partea cealaltă, este și reziliența Ucrainei, capacitatea de a ține linia frontului, de a nu ne situa într-o spargere de front și o degringoladă de tip domino care să aducă linia de contact undeva pe Nipru și, respectiv, cu presiune pe schimbare de putere la Kiev. Deci, lucrurile acestea se joacă, se joacă la risc maxim, în mod neașteptat, din partea lui Putin, care, e adevărat, căuta surpriza, dar în egală măsură era mult mai prudent în calculele sale. Este și septuagenar, ca și cei din jurul său, și atunci opțiunile sale sunt mai conservatoare. Ei bine, iată, de data aceasta înseamnă că e o chestiune existențială pentru Putin și putiniștii din jurul său, motiv pentru care a recurs la a accepta acest risc major de a trimite oameni în diferite forme de pregătire, în mașina aceasta de tocat a liniei întâi, cu atac în valuri, cu distrugeri masive și pierderi de vieți omenești și, în egală măsură, cu, cum spuneam, amanetarea situației economice a Rusiei însăși. Deci e dificil, ca să spunem în mod direct, care din cele două principii va fi primul, cine va clipi primul.
Radu Dobrițoiu: Domnule Iulian Chifu, vă mulțumesc foarte mult pentru aceste analize.
Iulian Chifu: Mulțumesc și eu.

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”
Subiectul saptamanii - AM luni, 15 iulie 2024, 10:25

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”

Constantin Herțanu (reporter): Domnule profesor, desigur, summitul NATO de la Washington este subiectul cel mai important al acestei săptămâni....

Ștefan Ciochinaru: “Nato e ca vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun”
Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Subiectul saptamanii - AM luni, 20 mai 2024, 18:26

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Subiectul saptamanii - AM miercuri, 27 martie 2024, 15:02

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”

Cristian Dumitrașcu: Suntem într-o serie de interviuri care vorbesc de ceva vreme încoace despre cei 20 de ani pe care România îi împlinește...

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 19 februarie 2024, 16:27

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”

Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM marți, 7 noiembrie 2023, 12:36

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”

Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 30 octombrie 2023, 13:07

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări

Operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est găzduit de țara noastră este, fără doar și poate, unul dintre cele mai...

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări
Subiectul saptamanii - AM luni, 23 octombrie 2023, 18:49

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”

Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Subiectul saptamanii - AM luni, 16 octombrie 2023, 11:50

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina în Ramstein

Reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina în Ramstein

Publicat de prosavioleta, 27 martie 2024, 14:37

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina a avut loc marți în Baza Aeriană Ramstein din Germania. Reprezentanții celor 50 de state care fac parte din acest format au analizat progresele în ceea ce privește sprijinul pentru țara vecină și posibilele evoluții ale războiului. Constantin Herțanu a urmărit subiectul și are detalii.
Constantin Herțanu (reporter): Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, cel care prezidează în mod obișnuit acest format, a avertizat că supraviețuirea Ucrainei este în pericol și a încercat să convingă aliații că Statele Unite ale Americii rămân angajate față de Kiev, chiar dacă la Washington există un blocaj pentru acordarea unui nou pachet de asistență pentru Ucraina. Proiectul de lege, care ar oferi alte 60 de miliarde de dolari ucrainenilor, încă nu a fost supus votului Congresului american. Între timp, Administrația Biden a anunțat că va trimite totuși Ucrainei 300 de milioane de dolari, ca o măsură extraordinară, după ce Pentagonul a făcut economii în urma unor contracte militare. Și cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk au reafirmat sprijinul țărilor lor pentru Ucraina. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți în acest sens un pachet de ajutor în valoare de 500 de milioane de euro.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): La reuniunea de la Ramstein, România a fost reprezentată de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale Simona Cojocaru și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Simona Cojocaru a arătat în intervenția sa sprijinul țării noastre pentru Ucraina, inclusiv prin participarea la misiunea Uniunii Europene, EUMAM, pentru instruirea militarilor ucraineni și la misiunea Interflex, condusă de Marea Britanie.

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:10

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din Produsul Intern Brut, cel mai mare procent...

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB
MApN intenționează să crească efectivele armatei
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:00

MApN intenționează să crească efectivele armatei

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale intenționează să crească efectivele armatei până la 100.000 de persoane,...

MApN intenționează să crească efectivele armatei
Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles
Stiri - AM sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:28

Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O nouă reuniune a Comitetului Militar al NATO va avea loc la Bruxelles, la mijlocul acestei luni, când șefii...

Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles
Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române
Stiri - AM sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:25

Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România a semnat în anul 2024 contracte pentru achiziția de echipamente militare în valoare de aproape 10...

Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române
Stiri - AM sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:18

Obiectivele Apărării în programul noului guvern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale are șapte obiective majore în programul de guvernare al noii coaliții....

Obiectivele Apărării în programul noului guvern
Stiri - AM miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:12

Războiul din Ucraina menține starea de alertă la nivelul sistemului de monitorizare a spațiului aerian național

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cu privire la informațiile din spațiul public referitoare la o rachetă rusească ce ar fi trecut în...

Războiul din Ucraina menține starea de alertă la nivelul sistemului de monitorizare a spațiului aerian național
Stiri - AM miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:04

18 aeronave F-16 la Centrul European de Instruire de la Borcea

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești are numărul necesar de aparate de zbor pentru antrenamentul...

18 aeronave F-16 la Centrul European de Instruire de la Borcea
Stiri - AM miercuri, 1 ianuarie 2025, 13:53

Angel Tîlvăr continuă mandatul la Ministerul Apărării Naționale

  Adrian Gîtman (realizator rubrică): Angel Tîlvăr își continuă mandatul la Ministerul Apărării Naționale și în noul Guvern....

Angel Tîlvăr continuă mandatul la Ministerul Apărării Naționale

Noua strategie de securitate a Germaniei

Noua strategie de securitate a Germaniei

Publicat de prosavioleta, 26 iunie 2023, 20:51

Adrian Gîtman (realizator rubrică):  Germania a prezentat noua sa strategie de securitate națională, care definește prioritățile și ambițiile Berlinului într-o Europă despre care cancelarul Olaf Scholz spune că a fost transformată de invazia Rusiei în Ucraina. Ideea de bază a conceptului arată că sunt luate în considerare toate amenințările interne și externe la adresa siguranței țării. Strategia de securitate națională nu se limitează doar la apărarea ţării, ci implică mai multe domenii. Pentru a combate dezinformarea și alte forme de influență străină, guvernul federal are în vedere modificări la nivelul serviciilor secrete germane. Strategia prevede beneficii pentru întreprinderile care stochează materii prime esențiale și dezvoltă rezerve strategice. Documentul vorbește și despre o consolidare substanțială a Bundeswehrului – armata federală. Guvernul german dorește să atingă, încă de anul viitor, obiectivul de două procente din produsul intern brut pentru apărare, agreat de NATO.

Sistemele Patriot vor ajunge în România în intervalul 2027-2029
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:40

Sistemele Patriot vor ajunge în România în intervalul 2027-2029

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Pentagonul a atribuit companiei Raytheon Technologies un contract în valoare de aproape un miliard de dolari...

Sistemele Patriot vor ajunge în România în intervalul 2027-2029
Exercițiul Steadfast Dart 25
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:20

Exercițiul Steadfast Dart 25

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Bulgaria găzduiesc până la finalul lunii februarie unul dintre exercițiile importante...

Exercițiul Steadfast Dart 25
Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:10

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din Produsul Intern Brut, cel mai mare procent...

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB
MApN intenționează să crească efectivele armatei
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:00

MApN intenționează să crească efectivele armatei

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale intenționează să crească efectivele armatei până la 100.000 de persoane,...

MApN intenționează să crească efectivele armatei
Actualitatea militara sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 17:02

Sarmiza Andronic: Dezinformarea este la ordinea zilei. Avem un război informațional în plină desfășurare

Larisa Vasile (realizator rubrică): Bine ați venit! Sarmiza Andronic: Bine v-am găsit! Larisa Vasile (realizator rubrică): Vorbim astăzi despre...

Sarmiza Andronic: Dezinformarea este la ordinea zilei. Avem un război informațional în plină desfășurare
Actualitatea militara sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:47

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din anul acesta o facem în Polonia, mai exact în baza Bemowo Piskie, unde militarii...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:28

Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O nouă reuniune a Comitetului Militar al NATO va avea loc la Bruxelles, la mijlocul acestei luni, când șefii...

Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles
Actualitatea militara sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:25

Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România a semnat în anul 2024 contracte pentru achiziția de echipamente militare în valoare de aproape 10...

Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române

Parlamentul german a aprobat creşterea ajutorului militar pentru Ucraina

Parlamentul german a aprobat creşterea ajutorului militar pentru Ucraina

Publicat de Gabriel Stan, 3 aprilie 2023, 14:54

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Comisia de buget a Parlamentului german a aprobat alocarea a încă 12 miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina.

Fondurile vor fi alocate în următorii 10 ani atât pentru aprovizionarea directă cu armament, cât și pentru înlocuirea echipamentelor folosite de forțele armate ale Germaniei. Pentru anul în curs, comisia a aprobat 3,2 miliarde euro.

De la începutul războiului ruso-ucrainean, Germania s-a angajat într-o politică ambițioasă de reînarmare. Cancelarul german, Olaf Scholz, a promis alocarea a circa 100 de miliarde de euro pentru acoperirea numeroaselor lacune ale armatei, după ce Germania a neglijat ani la rând capitolul apărării.

Guvernul de la Berlin estimează că abia în anul 2025 va putea atinge ținta NATO privind alocarea a minim 2% din PIB pentru bugetul apărării. Germania este unul din principalii contributori ai ajutorului militar occidental oferit Ucrainei și a confirmat luni livrarea a 18 tancuri Leopard 2, varianta „A6”.

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:10

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din Produsul Intern Brut, cel mai mare procent...

Ministerul Apărării Naționale a cheltuit în anul 2024 2,26% din PIB
MApN intenționează să crească efectivele armatei
Stiri - AM marți, 14 ianuarie 2025, 08:00

MApN intenționează să crească efectivele armatei

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale intenționează să crească efectivele armatei până la 100.000 de persoane,...

MApN intenționează să crească efectivele armatei
Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles
Stiri - AM sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:28

Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles

Adrian Gîtman (realizator rubrică): O nouă reuniune a Comitetului Militar al NATO va avea loc la Bruxelles, la mijlocul acestei luni, când șefii...

Comitetul Militar al NATO se pregătește de o nouă reuniune la Bruxelles
Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române
Stiri - AM sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:25

Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România a semnat în anul 2024 contracte pentru achiziția de echipamente militare în valoare de aproape 10...

Noi echipamente militare vor intra în dotarea armatei române
Stiri - AM sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:18

Obiectivele Apărării în programul noului guvern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale are șapte obiective majore în programul de guvernare al noii coaliții....

Obiectivele Apărării în programul noului guvern
Stiri - AM miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:12

Războiul din Ucraina menține starea de alertă la nivelul sistemului de monitorizare a spațiului aerian național

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cu privire la informațiile din spațiul public referitoare la o rachetă rusească ce ar fi trecut în...

Războiul din Ucraina menține starea de alertă la nivelul sistemului de monitorizare a spațiului aerian național
Stiri - AM miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:04

18 aeronave F-16 la Centrul European de Instruire de la Borcea

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești are numărul necesar de aparate de zbor pentru antrenamentul...

18 aeronave F-16 la Centrul European de Instruire de la Borcea
Stiri - AM miercuri, 1 ianuarie 2025, 13:53

Angel Tîlvăr continuă mandatul la Ministerul Apărării Naționale

  Adrian Gîtman (realizator rubrică): Angel Tîlvăr își continuă mandatul la Ministerul Apărării Naționale și în noul Guvern....

Angel Tîlvăr continuă mandatul la Ministerul Apărării Naționale

Prețul gazelor în Europa continuă să crească!

Prețul gazelor în Europa continuă să crească!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 4 aprilie 2022, 10:41 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

Prețurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut cu până la 7% din cauza unor noi sancțiuni impuse Rusiei.

Unele ţări din UE au cerut blocului comunitar să adopte rapid noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că, în zilele următoare, ţara sa şi aliaţii săi vor cădea de acord asupra unor „noi măsuri” împotriva Moscovei, fără a oferi alte detalii.

De asemenea, ministrul german al Apărării a spus că UE ar trebui să discute despre încetarea achiziţiilor de gaze din Rusia.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!