Ascultă Radio România Regional Live

Murfatlar

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de prosavioleta, 3 decembrie 2024, 09:03

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană Iron Cheetahs, structură generată de Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, din Murfatlar, se instruiesc alături de aliații din cadrul Grupului de Luptă NATO, cu misiunea de a proteja flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Pe lângă misiunea de bază, militarii au participat zilele trecute la o competiție sportivă ce a cuprins trei probe. Locotenentul Cosmin Marinescu din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană Iron Cheetahs, rotația a XVI-a:

Cosmin Marinescu: Începutul săptămânii a debutat cu antrenamente pentru executarea ceremoniei militare dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a culminat cu o competiție sportivă desfășurată în Baza de instrucție Bemowo Piskie, din Polonia.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, transmitem tuturor românilor un sincer la mulți ani și multă sănătate!
Eduard Nicola (realizator rubrică): De pe continent ne mutăm pe mare, unde Fregata Regele Ferdinand își continuă misiunea în cadrul grupării navale a operației NATO Sea Guardian, alături de nava-comandant Fregata 592 Margottini a Forțelor Navale ale Italiei și nava purtătoare de rachete 42 „Dubrovnik” a Forțelor Navale ale Croației, elicopterul organic IAR 330 Puma Naval a îmbarcat la bordul fregatei, a desfășurat în această perioadă misiuni de interogare a navelor din raioanele de responsabilitate, trageri cu mitraliera din dotare și antrenamente în comun cu militari în detașamentul forțelor pentru operații speciale. Despre un obiectiv important al marinarilor ne vorbește căpitan comandor la Lavinia Măxineanu, comandantul secund al navei.
Lavinia Măxineanu: Cel mai important este acela de menținere a siguranței atât a navei, cât și a echipajului, iar acest lucru l-am atins prin efectuarea unor exerciții de vitalitate zilnice, conștientizarea întregului echipaj a faptului că această platformă este cea care ne duce și în siguranță acasă, vitalitatea navei constând în lupta cu focul, lupta pentru menținerea stabilității și controlul avariiilor.
Eduard Nicola (realizator rubrică): De pe mare, revenim pe uscat, mai precis pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire în Republica Centrafricană, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale, este angajată în reforma sectorului apărării. Departe de România, în baza militară Moana din Bangui, militarii români își continuă misiunea de consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate locale. Plutonierul Constantin Obârșianu se află la cea de-a doua participare în Republica Centrafricană.
Constantin Obârșianu: Cea mai interesantă experiență a fost în anul 2017, când eram tot în această misiune. Atunci am avut de făcut foarte multe exerciții în câmp, stând printre forțele armatei centrafricane. A fost ceva foarte nou pentru mine, pentru că trebuia să mă obișnuiesc cu doctrina după care îi antrenam. Eu cred că suntem destul de bine văzuți, pentru că suntem naturali, suntem oameni care întotdeauna am știut să oferim de la noi.

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de prosavioleta, 8 octombrie 2024, 17:24

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială în cadrul căreia generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan a predat comanda misiunii de instruire a Uniunii Europene în Republica Centrafricană generalului de brigadă Nicolae-Gabriel Oros. Evenimentul a reunit înalți oficiali și reprezentanți ai Republicii Centrafricane, Uniunii Europene și României. EUTM RCA a oferit consultanță strategică și a contribuit la dezvoltarea leadershipului, având un impact semnificativ asupra reformei sectorului de apărare al țării. Generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan, despre cele 12 luni petrecute în Republica Centrafricană:
Cornel Tonea-Bălan: Un an plin de noutate, de provocări, de partea de familie, un an în care am descoperit o nouă familie, familia EUTM. Am avut onoarea să comand o misiune internațională unde, alături de militari români, au fost militari din alte șapte țări. A fost o provocare, dar provocările fac parte din viața noastră de militari și mi-a părut bine că am avut șansa și onoarea să comand această misiune.
Eduard Nicola (realizator rubrică):  De asemenea, noul comandant al forței, generalul de brigadă Nicolae-Gabriel Oros, a subliniat că are convingerea că aceste progrese vor continua și vor consolida activitățile misiunii, asigurând că EUTM RCA va rămâne un model de angajament și cooperare internațională.
Nicolae-Gabriel Oros: Vom continua proiectele începute și, bineînțeles, vom continua să dezvoltăm prin alte proiecte, astfel încât să putem aduce un plus de valoare aceste misiuni și, respectiv, să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a putea ajuta la dezvoltarea, instruirea armatei centrafricane.
Eduard Nicola (realizator rubrică):  Din Republica Centrafricană ne mutăm pe mare, unde, după participarea la Exercițiul „Dynamic Move 24” în La Spezia, Italia, gruparea navală a cărei comandă este asigurată de Forțele Navale Române până la sfârșitul anului a traversat Canalul Corint și a ajuns în Marea Egee. Gruparea formată din Puitorul de mine 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” și vânătoarele de mine „Evropi” (Grecia), „Alghero” (Italia), „Tajo” (Spania) și „Akçakoca” (Turcia) a efectuat o escală în portul Izmir înainte de începerea exercițiului, unde personalul și membrii echipajelor navelor din grupare au participat la mai multe ateliere de lucru, pregătindu-se pentru participarea la Exercițiul „Nusret”, organizat de Forțele Navale ale Turciei simultan în Marea Neagră și Marea Egee. Cu amănunte vine locotenent-comandorul Mihaela Zaharia, ofițerul de informare și relații publice al grupării navale.
Mihaela Zaharia: Exerciţiul „Nusret” este organizat anual de Forțele Navale ale Turciei și oferă oportunitatea antrenării aliaților NATO și partenerilor în condiții de mediu reale și complexe, oferind o provocare autentică și exigentă pentru marinari, care au demonstrat pregătire și adaptabilitate în fața unor situații similare celor din operațiunile reale de luptă contra minelor.
Eduard Nicola (realizator rubrică):  De pe mare revenim pe uscat, unde Detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” din cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia se pregătește pentru predarea misiunii colegilor de la Murfatlar. Începând cu mijlocul lunii octombrie, militarii dobrogeni vor participa, în cadrul Grupului de luptă din Polonia, alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi, la asigurarea prezenței înaintate consolidate în flancul nord-estic al Alianței Nord-Atlantice, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summitului de la Varșovia.
Locotenentul Valentin Alexandru, din cadrul Detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians”, despre activitățile derulate săptămâna aceasta:
Valentin Alexandru: Am desfășurat un proces riguros de pregătire a tehnicii de luptă și a echipamentelor în vederea asigurării unei predări eficiente a misiunii către colegii de la Murfatlar. Am efectuat și o serie de verificări tehnice și teste funcționale, pentru a ne asigura că toate sistemele operează la parametrii optimi, am planificat sesiuni practice de instruire, în cadrul cărora echipele mixte vor avea ocazia să lucreze împreună și să-și împărtășească experiența.

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de prosavioleta, 1 octombrie 2024, 11:00

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din cadrul misiunii de instruire a Uniunii Europene în Republica Centrafricană a întreprins recent o acțiune umanitară caritabilă. Au fost donate alimente, medicamente și rechizite pentru un cămin care se ocupă de tinerele abandonate. Într-un context internațional dificil, misiunea militarilor români în Republica Centrafricană demonstrează dedicarea pentru sprijinirea celor mai vulnerabili și pentru promovarea păcii și securității. Despre relațiile interumane și interacțiunea băștinașilor cu militarii ne vorbește locotenentul Iulian Eavaz, comandantul Detașamentului de protecție a forței în cadrul misiunii Uniunii Europene în Republica Centrafricană.
Iulian Eavaz: Populaţia e destul de prietenoasă cu noi, ne tratează de la egal la egal. Distanța lor socială este un pic mai redusă. Atunci când doresc să vorbească cu noi, se apropie mult mai mult de noi decât suntem noi obișnuiți în Europa. Distanța de la care două persoane poartă o convorbire este undeva la doi metri, pentru persoane care nu sunt neapărat prietene. Ei bine, aici această distanță scade la un metru, poate sub un metru uneori.
Teodora Mazere (realizator rubrică):  Mai este o lună de zile până când militarii Detașamentului de apărare antiaeriană rotația 16 vor prelua comanda de la colegii lor focșăneni, dislocați în Polonia. Zilele trecute au finalizat etapa de pregătire pentru misiune, fiind evaluați în poligonul Murfatlar. În tot acest timp, militarii detașamentului ‘Sky Guardians’ au participat la ultima ședință de tragere cu armamentul de infanterie. Începând cu anul 2017, Armata României participă în cadrul grupului de luptă NATO din Polonia, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate în sistem rotațional în nord-estul Alianței, pentru descurajarea oricărei potențiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summitului NATO de la Varșovia din 2016.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima staționare de astăzi este la bordul Dragorului maritim 30 ‘Sublocotenent Alexandru Axente’, care participă timp de nouă zile la a doua activare a Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră. În perioada 25-27 septembrie, Forțele Navale ale Turciei au organizat exercițiul multinațional NUSRET ’24, la care au participat navele din cadrul grupării și cărora li s-a alăturat Puitorul de mine și plase 274 ‘Viceamiral Constantin Bălescu’, navă care din luna iunie a preluat comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor. Căpitan comandorul Ionuț Diaconu, șeful de Stat Major al Divizionului 146 Nave Minare-Deminare.

Ionuț Diaconu: Această grupare, înființată în luna iulie a acestui an, a fost desemnată și formată din nave aparținând forțelor navale române, bulgare și turce. Este o misiune grea, o misiune cu un pericol real de mine în Marea Neagră. Ca diferențe este modul de luptă, modul de descoperire și modul de distrugere a acestor mine.

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Evaluarea Detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a X-a, „Gheparzii de Fier”

Evaluarea Detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a X-a, „Gheparzii de Fier”

Publicat de prosavioleta, 21 septembrie 2021, 17:50 / actualizat: 22 septembrie 2021, 10:32

Cristian Dumitrașcu (realizator): Un moment important, un moment forte al emisiunii, un reportaj realizat în poligonul Murfatlar ieri şi alaltăieri. Pentru că am ascultat şi rubrica din teatrele de operaţii, misiuni internaţionale, probabil că ştiţi că oamenii, militarii noştri nu se duc acolo neinstruiţi, ei au parte de o instruire foarte intensă aici, în România, şi de o evaluare, aşa cum s-a întâmplat acum în poligonul de la Murfatlar. Detaşamentul de Artilerie Antiaeriană Rotaţia a X-a a fost evaluat timp de două zile de o echipă de la Comandamentul Forţelor Întrunite şi să vedem dacă şi-au dat girul evaluatorii pentru ca militarii să meargă în teatrul de operaţii din Polonia.

Maior Adam Moronescu: Maiorul Moronescu Adam, comandantul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a X-a, „Gheparzii de Fier”. Rolul meu este de a mă asigura că o să fim o echipă unită şi că misiunea are succes. Am fost până în prezent în patru misiuni în teatrele de operaţii, două în Afganistan, două în Polonia. Sunt mai multe calităţi pe care un militar trebuie să le îndeplinească în acelaşi timp – curajul, loialitatea, responsabilitatea şi iubirea faţă de patrie.

Locotenent Cătălin Stareţ: Sunt comandantul Bateriei Artilerie Antiaeriană „Gepard”, locotenent Stareţ Cătălin. A fost o pregătire destul de intensă, militarul din cadrul Bateriei îşi dau practic ultimul examen înainte de a fi dizlocaţi în Polonia. Sunt în Armată de aproximativ 6 de ani de zile. Nu sunt la prima misiune, mai am o misiune în Afganistan şi una în Polonia. Misiunea anterioară în Polonia a fost pe funcţia de locţiitor şi acum sunt comandant de baterie. Bateria Antiaeriană „Gepard” s-a ridicat întotdeauna la nivelul aşteptărilor partenerilor din cadrul Battle Group-ului din Polonia, tehnica este interoperabilă cu ceilalţi aliaţi din cadrul Battle Group-ului Putem desfăşura acţiuni de luptă în orice moment, fără probleme.

Sublocotenent Maria Chirca: Sunt sublocotenent Chirca Maria, comandantul Plutonului de Sprijin din cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană. „Geparzii” la început au fost într-o stare nu foarte bună, au avut probleme atât pe parte de şasiu, cât şi pe parte de ELO, respectiv electric, dar şi pe parte de armament. Asta înseamnă că echipa formată din grupa de artilerie rachete antiaeriene, maiştrii militari, pe fiecare specialitate au avut misiunea de a repara „Geparzii”, de a asigura comunicaţiile între „Geparzi”, dar şi de la „Gepard” către punctul de comandă al bateriei, de punere în stare de operativitate a armelor, pentru a putea executa foc în cadrul şedinţelor de tragere şi nu în ultimul rând, ceea ce este cel mai important, partea de şasiu, şi anume, să poată merge ghepardul efectiv pe câmpul de luptă. Din luna iunie şi până în momentul de faţă am reuşit să repunem în stare de operativitate şapte „Geparzi”, un tractor de evacuare, trei camioane şi o autostaţie de Radio Panther.

Maistru Militar Ciprian Dragomir: Sunt maistru militar Dragomir Ciprian, comandant Grup Întreţinere Artilerie şi Rachete. Avem misiunea de a face mentenanţă la Complexul „Gepard” pe armamente, partea electrică şi pe şasiu. Lucrez în armată de 25 de ani şi fac mentenanţă la „Gepard” de aproximativ 7 ani. Am încercat să fac tot posibilul ca tehnica să funcţioneze la parametrii normali. Am făcut curs de specialitate la Turda, curs de specialitate în Germania şi am acumulat experienţă în cadrul Batalionului 348, cât am activat pe această funcţie.

Plutonier major Adrian Leş: Plutonier major Leş Adrian, sunt mecanic conductor. Misiunea mea este de a evacua din câmpul de luptă tehnica dezafectată. Este o acţiune periculoasă, pe care noi, datorită antrenamentelor pe care l-am făcut, reuşim să o ducem la capăt. Pe această funcţie sunt de 10 ani. Într-o situaţie reală riscul este destul de mare, dacă noi nu ajungem în timp oportun la faţa locului, cei de acolo nu reuşesc să-şi desfăşoare activitatea aşa cum trebuie. La exerienţa noastră, undeva la maxim un sfert de oră am reuşi să executăm ce avem de executat acolo şi să începem să ne deplasăm înapoi către zona de mentenanţă.

Locotenent-colonel Sebastian Vişan: Sunt comandantul Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, locotentent-colonel Vişan Sebastian. Consider că la ora actuală, deşi sunt foarte mulţi tineri, trei sferturi sunt tineri, veniţi de un an-doi în sistem, au reacţionat foarte bine la toate problemele, au încercat să închege, iar comandantul detaşamentului şi comandanţii direcţi au reuşit să formeze o echipă şi am încredere deplină că îşi vor desfăşura misiunea cu rezultate foarte bune.

Locotenent-colonel Petrişor Vladimirescu: Sunt locotenent-colonel Vladimirescu Petrişor, şeful Echipei de Evaluare. Militarii sunt pregătiţi, mai au de lucrat pentru validarea tuturor procedurilor operaţionale pe care le au la nivelul detaşamentului şi bateriei cu acest tip de tehnică, este doar a treia rotaţie, provocările cu Gepard-ul sunt altele decât au fost cele cu Oerlikon-ul, se observă de la o rotaţie la alta un plus valoare, dar asta nu înseamnă că suntem la potenţialul maxim pe care-l putem atinge. Personalul are posibilitatea să se instruiească cele şase luni de zile, job-ul lor zi de zi va fi trainingul.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Acesta a fost reportajul din poligonul „Murfatlar”, succes militarilor din Artileria Antiaeriană care vor pleca în Polonia în misiune. Arată bine armata, de la firul ierbii din poligon.

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Inedit - AM marți, 8 octombrie 2024, 17:37

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.

Sunt sergent major în rezervă Czifrak Gabriel am vârsta de 26 de ani și sunt activ în armată de la vârsta de 19 ani, în Batalionul 812...

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Inedit - AM luni, 22 iulie 2024, 16:54

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”

Paul Palencsar: E prima mea călătorie la Athos, a fost în martie, anul ăsta, în 2024. Nu fusesem la Athos niciodată. Mulți dintre prietenii...

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24
Inedit - AM luni, 8 aprilie 2024, 20:30

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul,...

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Tepreş – Sărbătoare câmpenească tătărească

Tepreş – Sărbătoare câmpenească tătărească

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 27 iunie 2016, 09:41

Sărbătoarea câmpenească, “Tepreş” la tătarii dobrogeni este un prilej de bună voie şi de recreere şi se regăseşte ca tradiţie în multe zone ale Dobrogei, precum Murfatlar, Cobadin, Valu Traian, etc. La Tepreş se adună tătari, turci şi români din toate localităţile dobrogene, ei petrec laolaltă şi servesc bucate alese din gastronomia tătărească.

În această zi, se organizează în inima pădurii un picnic, spectacol de dansuri tradiţionale şi deja celebrele lupte tătăreşti (küreş) deschise tuturor tinerilor, demonstraţii de tras cu arcul,şi un concurs de cai, etc. Marele premiu, batalul sau „steagul” (format dintr-un set de nouă obiecte: cămaşă, prosop, ciorapi, batiste, basma etc), revine ca trofeu unui luptător care este dotat fizic, şi-a însuşit tainele acestui sport, şi, în plus, are voinţa de a învinge. În sunete de davulă şi zurna, veselia, voia bună şi distracţia, continuă până la lăsarea întunericului.

Pentru cineva, străin de meleagurile dobrogene, aceste obiceiuri şi tradiţii, perpetuate de memoria colectivă pot nedumeri. Dar ele sunt o realitate istorică şi prind viaţă şi astăzi, fiind mărturia bunei convieţuiri dintre românii majoritari şi oamenii de altă etnii şi confesiuni ce s-au aşezat aici, de secole, prin voia destinului.

După cum se arată ün  comunicatul de presă, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează sâmbătă, 9 iulie, de la ora. 15,00, la Pădurea Fântânița – Murfatlar, tradiționalul tepreș. Pentru al treilea an consecutiv, organizatorii au pregătit curse de cai, întreceri de tras cu arcul, lupte tătărești – kureș. Pe scena special amenajată vor evolua ansablurile uniunii, în timp ce la corturi gospodinele vor pregăti bucate tradiționale tătărești.

După mai bine de 50 de ani, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a reluat tradiția organizării tepreșurilor în anul 2014.

Ca și în anii trecuți, și anul acesta sunt așteptați să participe la tepreș alături de membrii comunității tătare toți cei care vor să cunoască tradițiile tătarilor dobrogeni. Având în vedere interesul manifestat la edițiile din 2014 și 2015, organizatorii estimează pentru acest an un număr de aproximativ 3.000 de participanți

Ghiulşen İsmail-İusuf

Realizator emisiuni minoritatea tătară la Studioul Teritorial de Radio Constanţa

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Cinci gropi vechi de gunoi din judeţul Constanţa, închise cu bani europeni

Cinci gropi vechi de gunoi din judeţul Constanţa, închise cu bani europeni

Publicat de Andrei Cretoiu, 2 septembrie 2015, 08:00

Proiectul privind gestionarea deşeurilor este realizat de Consiliul Judeţean Constanţa, în colaborare cu primăriile oraşelor Hârşova, Cernavodă, Medgidia şi Murfatlar. Gropile de gunoi de la marginea oraşelor au fost închise şi neutralizate, iar pe spaţiul lor vor fi construite alte depozite, staţii de tratare sau, pur şi simplu, vor fi amenajate locuri verzi. Proiectul este foarte complex şi bine fundamentat, dovadă fondurile de peste 55 de milioane de euro ce vin prin finanţare europeană.

Lucrările în cele cinci oraşe au început anii trecuţi. La Murfatlar, spre exemplu, suprafaţa vechiului depozit se va micşora spune managerul de proiect al firmei care execută lucrarea, Radu Mosor:

“ Suprafaţa depozitului înainte de închidere era de 3,6 ha, după închidere vor rămâne 2,4 ha, suprafaţa ocupată de depozit. Deşeurile au fost luate de pe contur pentru a crea această formă geometrică. A fost vorba despre sistematizarea deşeurilor, aducerea lor la o formă care să permită stabilizarea versanţilor, să nu mai existe pericole de alunecare, tasări accidentale, compactare. Sistemul de închidere: avem 50 de cm de pământ peste deşeuri, un geocompozit de drenaj care să preia gazul emanat din deşeuri şi să-l conducă la nişte viitoare puţuri, pe care tot noi le vom executa, iar acest gaz să fie ars şi să fie eliberat în atmosferă ca un gaz sigur, nu ca un gaz toxic.”
În paralel cu închiderea şi neutralizarea gropilor de la marginea oraşelor, sunt construite staţii pentru transferul deşeurilor, în localităţile Deleni şi Hârşova , precum şi staţii de sortare în Ovidiu şi Tortoman. Proiectul mai prevede înfiinţarea unor staţii de tratare mecano-biologică şi construirea unui depozit ecologic.
Din Medgidia, primarul oraşului, Marian Iordache:
„În anul 2012, s-a sistat activitatea de depozitare şi deşeurile din Medgidia au fost transmise către depozitul cel mai apropiat, respectiv Costineşti, iar din 2014 au început lucrările de închidere a actualului depozit, lucrări pe care eu le declar excelente.”
Iată şi beneficiile pentru Cernavodă. Primarul oraşului, Gheorghe Hânsă:
”Cunoaştem foarte bine pericolul ca, mai ales, căderile importante de apă din ploi să mişte acest dispozitiv, ceea ce ar fi de nedorit. Oricum, cred că în viitor va fi parcul zonei rezidenţiale din nordul oraşului.”
Se ştie că astfel de sisteme sunt eficiente atunci când serviciile de colectare a deşeurilor acoperă bine nevoile comunităţii, în timp ce tot mai multe deşeuri sunt reciclate şi valorificate. În final, asta înseamnă că la nivel local şi regional cresc standardele de viaţă şi de mediu, ceea ce aduce un plus în viaţa oamenilor.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Destinaţia zilei: Murfatlar, locul care vorbeşte despre sufletul dobrogenilor

Destinaţia zilei: Murfatlar, locul care vorbeşte despre sufletul dobrogenilor

Publicat de Stefania Grigore, 2 septembrie 2014, 20:30

1Ce a fost mai întâi, vinul sau localitatea

Când auzi de Murfatlar, primul lucru care îţi vine în minte este vinul ghirghiuliu, adesea pomenit în cântecele nemuritoare ale Mariei Tănase. Dar, odată stabilit că avem de-a face cu cel mai important producător de vin din România, dăm la o parte vălul care ne tulbură vederea cu gândul la gustul bun al vinului dobrogean şi ne îndreptăm atenţia spre prima atestare documentară a localității cu nume de vin.

Murfatlar este numele dat localităţii din anul 1855, nume care s-a păstrat până în 1924, când s-a schimbat în Basarabi. Denumirea de Murfatlar vine de la cuvântul tătăresc “Murvet”, care se traduce prin ”om generos”. Aşezarea dobrogeană a fost mai întâi populată de o garnizoană turcească şi apoi de către tătarii aduşi din Crimeea. Gura lumii spune că, prin 1975, însuşi dictatorul Nicolae Ceauşescu ar fi ordonat schimbarea denumirii în Barasabi, pentru că pronunţarea numelui vechi îi prilejuia dificultăţi.

5Prin podgoriile încărcate de culoare şi gust

Oraşul Murfatlar este renumit în ţară şi peste hotare pentru apreciatele sale soiuri de vin. Un alt punct de atracţie al oraşului îl reprezintă crama şi complexul de vinificaţie SC Murfatlar România SA.

Povestea renumitei podgorii începe pe locul actualelor plantaţii ale Staţiunii de Cercetari Viticole de mai bine de un veac. Istoricii scriau că prin 1887 s-a înfiinţat pe aceste locuri o pepinieră a statului, pe o suprafaţă de aproape 5 hectare, plantată cu arbuşti şi viţă-de-vie, plante care aveau rolul de a înlătura efectele secetei. Abia după 1907 cultura viţei de vie a fost mai bine organizată prin înfiinţarea primelor loturi experimentale.

Specialiştii vremii au plantat la Murfatlar 10 hectare cu soiurile franţuzeşti Chardonnay, Clairette, Pinot gris, Pinot noir, Folle blanche si Malvoisie. În zilele noastre, aproape că nu există turist care să nu fi trecut pragul cramei de la Murfatlar şi să nu fi degustat măcar unul din soiurile parfumate de vin.

19Sub dealul de cretă
Bisericuţele misterioase

Nu departe de oraş se află complexul rupestru Basarabi-Murfatlar, alcătuit din camere şi galerii, toate săpate într-un deal de cretă. Complexul este situat în apropierea carierei de extragere a cretei de la Basarabi. A fost descoperit în 1957 în urma unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei.

Unii istorici spun că acest complex ar fi adăpostit prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul României.
Monumentele rupestre de la Basarabi-Murfatlar s-au dovedit a fi o excepţie în peisajul arheologic al zonei, care poartă o incontestabilă încărcatură mistică.

Această prezentare necesită JavaScript.


Rezervaţia naturală Fântâniţa

Printre obiectivele turistice ale oraşului Murfatlar se numără şi rezervaţia naturală “Fântăniţa”, în cadrul căreia există şi popasul cu acelaşi nume. Totul se află la doar un kilometru de podgoria Murfatlar, pe partea stângă a şoselei Constanţa – Ostrov. Începând din anul 1962, locul este ocrotit de lege şi adăposteşte specii rare precum inul dobrogean, zambila, colilia sau spinul de murfatlar, dar şi specii exclusiv dobrogene, ca cimbrul, migdalul pitic şi bujorul de stepă. Cine face o primbare prin aceste locuri ar putea da nas în nas şi cu broasca ţestoasă dobrogeană, a cărei arie de răspândire se limitează la câteva puncte din stepa Dobrogei. O plimbare până la Murfatlar nu ar face decât bine ochiului, dar şi gustului, ca să nu mai vorbim despre bogaţia spirituală şi istorică a bisericuţelor din cretă, al căror mister nu s-a lăsat niciodată pe de-a întregul descifrat.

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
EU aleg ROmania miercuri, 19 decembrie 2018, 11:50

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța

Radio Constanța în colaborare cu City Park Mall, a sărbătorit Centenarul Marii Uniri prin expoziția „România 100 – Eu aleg România“...

Zi de sărbătoare la City Park Mall Constanța
Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
EU aleg ROmania marți, 11 decembrie 2018, 09:52

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”

Radio România Regional organizează marți 11 decembrie 2018, ora 18.00, la București Mall – Vitan, lansarea expoziției virtuale „România...

Lansare expoziție virtuală „România 100 – Eu aleg România”
Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:59

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României

România 100 – Eu aleg România – este proiectul Radio România care în septembrie a debutat pe platoul Primăriei din Arad. Spectacole,...

Istorie și cultură în 100 de momente esențiale ale României
Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:48

Reconstituiri istorice la Centenarul României

“Timişoara va avea soarta tuturor celor care au avut curajul să determine istoria înaintea altora” Octavian Paler La Timișoara, un spectacol...

Reconstituiri istorice la Centenarul României
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:44

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș

1 decembrie 2018… 100 de ani de la făurirea României Mari. La aniversarea Marii Uniri, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România prezintă...

România 100 – Eu aleg România, o lecție inedită de istorie la Tg. Mureș
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:40

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet

Inaugurarea expoziţiei “România 100 – Eu aleg România” a avut loc în Parcul Central din Sighetu Marmaţiei, iar evenimentul a fost gândit...

Expoziția ”Eu Aleg România”, în centrul orașului Sighet
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:37

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!

În fiecare oraş unde se află studiouri teritoriale şi staţii locale, începând cu luna septembrie, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio...

Sibiul marchează Centenarul prin spectacole eveniment!
EU aleg ROmania miercuri, 5 decembrie 2018, 13:33

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.

O lecție de istorie în aer liber și un concert susținut de trupe din Reșița, Timișoara și Serbia au fost evenimentele care i-au făcut pe...

Milioane de români au spus şi în 2018 Eu aleg România!, împreună cu Radio Reșița.