Furnizarea apei este restricționată în zone rurale din Mureș din cauza secetei. Motivul este consumul excesiv de apă potabilă, mai ales seara, când oamenii își udă grădinile, în condițiile în care sistemele de distribuție sunt proiectate strict pentru consum casnic.
De aproximativ o lună localități situate în zona de câmpie a județului Mureș au consumul de apă restricționat și e posibil să urmeze și zona de nord, a arătat purtătorul de cuvânt al Companiei Aquasert, Nicolae Tomulețiu.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române populaţia sete sfătuită să folosească rațional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toţi beneficiarii. Asta, în contextul în care 214 de localităţi din țară au serviciul de alimentare cu apă restricţionat, din cauza secetei şi a consumului ridicat.
Statisticile arată că în prima jumătate din acest an, au fost depistate în total, aproape 570 de cazuri noi de cancere în Mureș, dintre care 5 de piele, din cele peste 300 active.
Județul Mureș are, la această dată, aproape 20.000 de cazuri oncologice, în creștere față de anii anteriori.
Riscul pentru a dezvolta un cancer de piele sau un melanom, crește de la an la an. De cancerul de piele poate fi oricine afectat, atât tineri cât și vârstnici iar principala cauză este expunerea necontrolată la soare, spun specialiștii care califică bronzul drept o traumă a pielii. În plus, expunerea prelungită la soare îmbătrânește prematur pielea.
Există mai multe modalități de protecție, în primul rând evitarea orelor din miezul zile (11:00-15:00) când concentrația de ultraviolete este maximă, utilizarea din două în două ore a cremelor de protecție cu factor 30+, cel puțin, dar și acoperirea integrală a corpului cu haine din țesături ușoare.
România nu deține, în prezent, un Registru Național de Cancer, fapt care îngreunează analizele ce pot duce la optimizarea serviciilor oncologice.
Datele arată că jumătate dintre cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. În 2020, erau înregistrați 100.000 de pacienți cu cancer și peste 50.000 de morți.
Asociația Suryam a lansat programul Mureș Hub prin care își dorește să contribuie mai eficient la integrarea refugiaților ucraineni.
În momentul de față, în județul Mureș se află aproximativ 550 de refugiați ucraineni, iar principala problemă, spune președintele asociației, Marius Dumitrescu, este comunicarea rapidă.
Prin Mureș Hub se va întocmi și un ghid al refugiaților din Mureș, dar vor avea loc și activități de sprijin psihologic.
Programul include și concerte, excursii sau tabere de vară, la Lăpușna.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele pentru operații speciale ale Armatei participă până pe 13 mai la două exerciții multinaționale de instruire.
„Trojan Footprint 22” este planificat și coordonat de Comandamentul Statelor Unite pentru operații speciale în Europa și are ca scop testarea procedurilor de tip multidomeniu, specifice militarilor din forțele speciale, ne-a declarat ofițerul de relații publice al Comandamentului forțelor pentru operații speciale, maiorul Alexandru Ivanof.
Alexandru Ivanof:Exercițiul este unul de tradiție al Forțelor pentru Operații Speciale. Are deja câțiva ani de când se desfășoară în Europa.
Anul acesta va avea loc simultan în 15 țări europene, printre care și pe teritoriul României.
Timp de două săptămâni, peste 800 de militari români și aparținând țărilor aliate sau partenere se vor antrena, pe baza unui scenariu fictiv, dar în același timp adaptat posibilelor amenințări operaționale.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cel de-al doilea exercițiu, Junction Strike 22, este organizat anual de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României și urmărește evaluarea nivelului de pregătire atins de participanți.
Activitățile de instruire au loc în poligoane militare din județele Mureș, Harghita, Bacău, Constanța și Brașov.
Peste 1.300 de doze de vaccin HPV au fost administrate anul trecut în județul Mureș la fete de peste 11 ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare împotriva virusului papiloma uman, virusul responsabil de declanșarea cancerului de col uterin.
Vaccinul se administrează în trei doze la interval de două luni.
Medicii de familie au trimis și anul acesta lista cu persoanele care au solicitat vaccinul, iar dozele sunt suficiente, precizează șeful DSP Mureș, Iuliu Moldovan.
De asemenea, medicii de familie spun că nu au sincope în aprovizionarea cu vaccin anti HPV și tot mai multe persoane îl solicită. Medicul de familie din Târgu Mureș, Monica Pușcaș, crede că și băieții ar trebui vaccinați.
Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea asociată cancerului de col uterin, prin urmare cazurile sunt de două ori și jumătate mai multe, iar mortalitatea de patru ori mai mare.
Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID) a anunţat lansarea proiectului „Acces spre succes”, în cadrul căruia pentru 980 de copii cu risc de abandon şcolar din judeţele Sibiu şi Mureş vor beneficia de activităţi educaţionale, în baza unei finanţări norvegiene de 1.448.247 euro.
„Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului vizează creşterea participării şcolare cu cel puţin 10% a unui număr de 400 de copii din grupul ţintă primar şi creşterea ratei de tranziţie în învăţământul şcolar superior (clasa a-IX-a) cu 1,5% pe perioada implementării proiectului.
Prin proiectul ”Acces spre succes”, 980 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, în situaţii de risc de abandon şcolar, din 12 şcoli din judeţele Sibiu şi Mureş, în majoritate din mediul rural, vor beneficia de activităţi educaţionale, non-formale şi de integrare socială în vederea prevenirii abandonului şcolar şi/sau părăsirii timpurii a şcolii.
Un parcurs şcolar cât mai complet şi dezvoltarea unor abilităţi psiho-emoţionale sănătoase şi creşterea încrederii în sine, le vor asigura acestor copii, în viitor, premisele pentru a contribui la dezvoltarea unei societăţi mai incluzive şi coezive”, a arătat Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare, într-un comunicat de presă.
Proiectul îşi propune să aducă o contribuţie activă la creşterea gradului de coeziune economică şi socială la nivel local şi naţional prin îmbunătăţirea competenţelor formale şi non-formale ale copiilor din ciclul gimnazial, creşterea gradului de promovabilitate a acestora în licee şi prin dezvoltarea abilităţilor, cunoştinţelor şi competenţelor necesare profesionale pentru locuri de muncă cu un grad de calificare mai ridicat.
„Măsurile adresate direct grupului primar de beneficiari sunt corelate cu măsuri auxiliare adresate colegiilor acestora de şcoală, cadrelor didactice şi psihologilor, dar şi grupelor de părinţi. Proiectul se derulează pe o perioadă de 30 de luni, între 01.09.2021 şi 28.02.2024 în localităţile Agnita, Alma, Axente Sever, Marpod, Cârţişoara, Cristian, Răşinari (judeţul Sibiu) şi Albesti, Saschiz, Târnăveni, Sîncraiu de Mureş (judeţul Mureş)”, se mai precizează în comunicat.
ANM a emis, astăzi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.
Potrivit meteorologilor, în perioada 30 noiembrie, ora 23:00 – 01 decembrie, ora 11:00, în nordul Carpaţilor Orientali, local în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 m, rafalele vor depăşi 75-85 km/h şi va fi viscol.
Judeţele vizate de această atenţionare Cod portocaliu sunt: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba şi Caraş Severin.
Separat, ANM a emis şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe. Potrivit meteorologilor, în perioada 30 noiembrie, ora 20:00 – 01 decembrie, ora 16:00, în zona montană şi submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 şi 65 km/h.
La altitudini de peste 1.700 m, rafalele vor depăşi 85-95 km/h, viscolind ninsoarea. Până în dimineaţa zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala şi în regiunile nord-vestice.
Judeţele vizate de această atenţionare Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.
Meteorologii au emis o nouă avertizare nowcasting Cod galben de ceaţă, valabilă în orele următoare în localităţi din patru judeţe situate în partea de centru şi de centru-nord a ţării.
Conform ANM, până la ora 11:00, va persista ceaţa, iar vizibilitatea va fi redusă sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri, în judeţele
Alba (îndeosebi în: Vinţu de Jos, Şibot, Săliştea şi Blandiana), Covasna (la: Sfântu Gheorghe, Baraolt, Ozun, Vâlcele, Bodoc, Belin, Dobârlău, Hăghig, Micfalău, Bixad, Ilieni, Aita Mare, Chichiş, Malnaş),
ANM a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă de marţi noaptea şi până miercuri după-amiaza în zonele de munte din 20 de judeţe.
În intervalul 6 aprilie, ora 23:00 – 7 aprilie, ora 18:00, în sudul Banatului, sudul şi estul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, va ninge, local însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h.
La altitudini de peste 1.500 de metri, vor fi rafale de peste 80 – 90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă sub 100 de metri.
Judeţele marcate cu Cod galben sunt Alba, Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Sibiu, Argeş, Buzău, Gorj, Mureş, Suceava, Bacău, Caraş-Severin, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Prahova şi Vrancea.
Pentru intervalul 6 aprilie, ora 21:00 – 8 aprilie, ora 10:00, a fost emisă o informare de precipitaţii moderate cantitativ şi vreme deosebit de rece în toată ţara.
Potrivit meteorologilor, începând din noaptea de marţi spre miercuri (6/7 aprilie), în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele montane şi deluroase, vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, pe alocuri moderate cantitativ (15 – 20 litri/mp). Se va depune strat de zăpadă, local consistent îndeosebi la munte.
Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar la munte peste 70 km/h, spulberând zăpada.
Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toată ţara, cu temperaturi minime preponderent negative.
Precipitaţii mixte, dar slabe cantitativ, se vor semnala pe parcursul zilei de marţi (6 aprilie) şi în regiunile nord-vestice. Până sâmbătă (10 aprilie) vremea se va menţine deosebit de rece, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor local se va produce brumă.
CJSU Mureş a hotărât că purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie pe perioada stării de alertă pentru toate persoanele prezente în unele spaţii publice deschise de pe raza judeţului, excepţie făcând copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi o hotărâre care instituie obligativitatea purtării măştii în anumite locaţii exterioare de pe raza judeţului Mureş. Sunt măsuri gândite pentru siguranţa noastră, a tuturor. Îi îndemn pe mureşeni să facă echipă cu autorităţile, să acţionăm unitar şi să respectăm cu toţii legea. Sunt convinsă să aceste măsuri vor contribui la ţinerea sub control a situaţiei epidemiologice din judeţ”, a declarat prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, conform unui comunicat de presă.
CJSU Mureş a stabilit ca masca de protecţie să fie purtată, începând de sâmbătă, în pieţele agroalimentare, pieţe auto, spaţii de tip bazar, permanente sau temporare, precum şi în spaţiile de tipul târgurilor de produse.
De asemenea, masca va fi purtată în zonele de aşteptare exterioare ale unităţilor spitaliceşti publice şi private, ambulatorilor de specialitate, ale farmaciilor, precum şi în spaţiile de aşteptare situate în exteriorul unor entităţi publice şi private care asigură servicii pentru populaţie, în staţiile de autobuz, autogări şi peroane sau în spaţiile publice deschise aferente obiectivelor turistice.
Masca devine obligatorie şi la evenimentele publice, în toate zonele de promenadă, precum şi pe arterele pietonale intens frecventate de pe raza judeţului Mureş.
Autorităţile publice locale din fiecare UAT de pe raza judeţului Mureş vor semnaliza corespunzător spaţiile/zonele unde va fi instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie şi vor lua măsuri pentru a informa populaţia, inclusiv prin mijloace online şi offline.
Pe perioada stării de alertă, toate magazinele de pe raza judeţului Mureş care comercializează produse de panificaţie vor lua măsuri pentru preambalarea acestora, iar acolo unde nu este posibil se va suplimenta personalul care serveşte la raft, astfel încât manipularea produselor şi încasarea banilor să se realizeze de persoane diferite, echipate corespunzător.
Un copil de 6 ani a fost adus, în această dimineaţă, la Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf. Ioan Galaţi” cu afecţiune respiratorie, fiind testat pentru coronavirus. Se pare că acesta ar fi intrat în contact cu o rudă a sa venită din Italia.
Copilul se află internat la Secţia de ATI a spitalului, fiind oxigeno-dependent. Deocamdată nu s-a primit rezultatul testului la coronavirus, precizează autorităţile locale.
Tot astăzi, Direcţia de Sănătate Publică Mureş a anunţat că testele pentru patru persoane suspecte de infectare cu coronavirus au rezultate negative. Alte şapte probe sunt în lucru, până în acest moment la nivelul judeţului Mureş fiind depistat un caz pozitiv.
De asemenea, un bărbat de 29 de ani din Braşov, care s-a întors de la Milano miercuri seara, este suspect de infectare cu COVID-19. Acestuia i s-au recoltat probe care vor fi analizate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, a informat astăzi Direcţia de Sănătate Publică.
La preluarea de către medicii braşoveni, bărbatul prezenta febră şi tuse.
În judeţul Braşov, 35 de persoane sunt în carantină şi alte 234 de persoane autoizolate şi monitorizate la domiciliu.
„În cursul nopţii de 11/12 martie, în judeţul Braşov au fost carantinate 34 de persoane, sosite din străinătate. Încă de la intrarea în România, au fost escortate de Jandarmerie şi aduse în judeţul Braşov, unde au fost aşteptate de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Braşov şi ai Instituţiei Prefectului. Persoanele carantinate sunt asimptomatice (nu prezintă simptome de infectare) şi urmează a le fi recoltate probe”, se arată într-o informare transmisă de DSP Braşov.
La nivelul judeţului Prahova sunt 36 de persoane venite din Italia care se află în carantină în spaţii special amenajate de autorităţi, iar 306 în izolate la domiciliu, informează, Prefectura Prahova.
„În Prahova avem 309 persoane în autoizolare şi 36 de persoane carantinate. De asemenea, sunt 19 teste cu rezultat negativ prelevate de la 11 persoane”, precizează Prefectura Prahova.
Cele mai importante obiective turistice, din județul Mureș, vor putea fi consultate pe o singură platformă online, ”Visit Mureș”, dar și pe o aplicație cu același nume, pe care o puteți descărca pe telefoane.
Scopul proiectului este de a facilita accesul turiștilor la atracțiile naturale și culturale din județul Mureș.
Se găsesc informații despre obiective de patrimoniu, biserici (catedrale, mănăstiri); trasee și o hartă interactivă care povestește despre istorie, artă și religie; ținuturi legendare dar și evenimente outdoor (ciclism, drumeții, călărie, rafting, alpinism, târguri și festivaluri).
Pe lângă calendarul evenimentelor, care este permanent actualizat, fiecare obiectiv turistic are și date de contact și indicații de orientare.
”Vrem să fie o platformă activă care tot timpul să aibă noutăți, care tot timpul să aibă activitate, pentru a fi interesantă pentru cei care o descarcă și să fie utilizată. Asta este menirea noastră, să adunăm la un loc valorile județului și să le promovăm împreună. Deci, nu este un site comercial. De exemplu, este trecut Muzeul: acolo sunt datele de contact și cum se poate ajunge acolo, la fel, Grădina Zoologică, la fel hotelurile care au centre SPA, și așa mai departe. Deci, sunt trecute datele de contact. Asta am văzut ca fiind o lipsă în județ, să avem o platformă unitară care prezintă obiectivele și atracțiile turistice și în formă de web și în formă de aplicație. Astăzi, deja 80% din călătorii și deciziile de călătorii se iau în mediul online, inclusiv rezervări și așa mai departe. Sunt peste 200 de obiective turistice inventariate de noi deocamdată și vorbim și despre trasee”, a declarat inițiatorul proiectului și președintele Asociației Visit Mureș, Szocs Levente.
La graniţa unde se întâlnesc judeţele Mureş, Cluj şi Alba, în apropierea Mănăstirii Oaşa, pe o pantă abruptă şi greu accesibilă, la câteva sute de metri de locul în care râul Arieş se varsă în Mureş, se află Fântâna Zmeului, despre care se spune că de mii de ani adapă animalele sălbatice şi asigură apa necesară localnicilor pe timp de secetă.
Apa din Fântâna Zmeului, unii îi spun Fântâna Uriaşului, ar fi apărut în mod salvator în timpul unei secete cumplite, după cum spune legenda, şi a astâmpărat inclusiv setea trupelor romane şi a negustorilor care au folosit drumul roman din apropiere, ale cărui urme încă sunt vizibile.
Purtătoare de legendă, această fântână – din care a mai rămas doar un izvor – începe cu o poveste fascinantă. De-a lungul secolelor, seceta a făcut ravagii, iar aici era singura aşezare care avea apă. Se povesteşte că inclusiv râul Mureş a secat, dar această fântână, nu.
“Se spune, într-una dintre legende, că, supărat pe oameni, unul dintre Urieşi a luat fântâna cu totul şi a adus-o aici, a ascuns-o. Uriaşul le dădea oamenilor, cu porţia, câte un căuş de apă. Un căuş însemnând un pumn al zmeului, care reprezenta o saca, adică un butoi, adică aproape 100 de litri. Toată zona poartă poveştile acestui zmeu. Chiar povestea bătrânul Barşon din Cheţani că ‘stătea zmeul pe deal şi îşi spăla picioarele în Mureş. E fascinantă povestea!”, a declarat scriitorul şi sculptorul Ioan Astăluş, citat de Agerpres.
Scriitorul, care a abordat într-unul din romanele sale şi peripeţiile uriaşilor din zona Gheja, susţine că orice legendă are în spate şi un sâmbure de adevăr şi că în locul în care acum se află izvorul încă sunt vizibile urmele fântânii, care avea marginile din bazalt, o rocă imposibil de găsit în zonă.
“Sunteţi aici şi vă puteţi bucura de un adevăr intrinsec. E greu de crezut ca în această zonă, aflată la confluenţa Podişului Transilvaniei cu Podişul Târnavei, să găsim bazalt. Este o rocă vulcanică adusă de prin Munţii Călimani sau de prin alţi munţi”, susţine Ioan Astăluş.
Potrivit artistului, există o serie de cărţi despre comorile zmeilor, însă cea mai mare comoară a acestor zmei sau uriaşi era apa şi mai ales apa acestui izvor, care nu îngheaţă niciodată şi îşi păstrează constant temperatura indiferent de anotimp.
“Muşchiul şi lichenii identifică zona cea mai curată, iar aici suntem într-o zonă foarte curată. Apa nu îngheaţă, are o temperatură constantă tot timpul anului. Vara veneau oamenii de la kilometri întregi să aducă apă pentru cei care munceau pământul. Este o apă mineralizată”, a declarat pentru agerpres, Ioan Astăluş.
Un localnic din satul Gheja, Daniel Sabău, a spus că a aflat de la bunicii săi despre Fântâna Zmeului, de pe deal, şi că i se spunea că de acolo ieşeau nişte gheare de foc, însă copiii nu au fost niciodată înspăimântaţi, ba din contră.
“Au mers acolo bătrânii şi spun că din piatră a început să iasă un izvor cu o apă foarte bună. E foarte neobişnuit, e cam la mijlocul dealului. Nu cred legenda, dar oricum ceva s-a întâmplat dacă există poveşti. Am aflat de existenţa fântânii de pe la 6 ani, am crescut la bunici şi îmi povesteau ei”, a afirmat Daniel Sabău.
Indiferent de legenda care s-a ţesut la baza ei, Fântâna Zmeului se află la mijlocul unui versant extrem de abrupt, de pe malul drept al Mureşului, un deal de pe care, în zilele senine, se dezvăluie o privelişte de-a dreptul impresionantă. De jur împrejur se pot vedea Munţii Făgăraş, Munţii Apuseni, Cheile Turzii şi Munţii Călimani.
Lansarea albumului “100 de ani de tradiții românești” a fost cadoul Municipiului Reghin pentru luna martie 2019.
O echipă formată din oameni iubitori de frumos, în mod deosebit, tineri din cadrul Primăriei Reghin s-au gândit să marcheze acest eveniment, albumul “100 de ani de tradiții românești la Casa de Cultură ”Dr.Eugen Nicoară” din Reghin.
Reghinenii și numai au avut atunci ocazia să admire 100 de costume populare din mai multe zone etnografice ale țării.
În prezența unor invitați de seamă ai județului Mureș, reghinenii și numai au avut atunci ocazia să admire 100 de costume populare din mai multe zone etnografice ale țării.
”Avem o echipă minunată în cadrul instituției. Au depus eforturi pentru a crea municipiului Reghin un eveniment inedit. Deschiderea și realizarea acestui proiect e o mare realizare. Frumoasele piese vestimentare care compun portul nostru au adus României și două recorduri mondiale, costumul popular tradiţional este cel mai bun ambasador al României. Iar munca acestei echipe tinere m-a impresionat, iar albumul spune povestea identității noastre ca popor și va rămâne, în arhiva municipiului nostru, mărturie atât a portului popular românesc cât și a aniversării Anului Centenar!” a afirmat în deschiderea evenimentului ec.Maria Precup, primarul Municipiului Reghin, citat de punctual.ro.
Nicolae Băciuț, directorul Direcției județene pentru Cultură Mureș și-a arătat aprecierea faţă de evenimentul creeat de organizatori:
”În spațiul românesc se întâmplă un fenomen extraordinar, renașterea costumului tradițional. Probabil un factor important a fost includerea iei în patrimoniul UNESCO. Faptul că ideea de anul trecut se găsește acum între coperțile unei cărți îi dă durată clipei. Acel moment va rămâne veșnic prin această lucrare”
Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor. Grija omului pentru înfăţişare şi atenţia acordată aparenţelor a constituit dintotdeauna un element definitoriu pentru umanitate. Cu toate că moda se schimbă de la an la an şi omul cade pradă adesea tentaţiei de a i se plia, vestimentaţia este transformată pentru a transmite mesaje de natură socială, morală, estetică și de ierarhizare socială.
”Acest album dorește să imortalizeze acel eveniment, pentru a fi păstrat și dus mai departe generațiilor următoare. Albumul este format din două părți, prima parte fiind compusă din acele 100 de costume prezentate anul trecut, iar în a doua parte putem găsi imagini din arhiva fotografică a Muzeului ”Anton Badea” din Reghin. Am ales să cuprindem și aceste imagini din arhivă pentru a vedea evoluția costumului popular în timp”a afirmat Simona Bogdan, citată de punctual.ro.
Invitații de seamă din peisajul cultural mureșean prezenți la lansarea albumului ”100 de ani de tradiții românești”, au vorbit despre importanța păstrării tradițiilor populare iar cuvintele lor de apreciere și recunoștință pentru munca echipei tinere, dedicate și neobosite care a lucrat la acest album au fost la superlativ.
”2019 este Anul Cărții. Este adevărat că acest album este important pentru cei care au participat la evenimentele de anul trecut, pot asocia mai ușor aceste imagini. În timp din memoria lor se vor șterge acele amintiri, dar prin ceea ce văd în acest album vor retrăi acele momente”, a spus Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș.
La finalul evenimentului, Crina Slev, consilierul primarului Reghin a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă această iniţiativă de păstrare a culturii şi identităţii naţionale:
”Toată munca depusă pentru realizarea acestui album i se datorează unui grup de tineri: Simona Bogdan, Alexandra Bujor, Andreea Csorvasi, Cătălina Orban, Camelia Marian, Sorin Man, Krisztina Simon. Mulțumim deasemenea Roxanei Man, managerul Muzeului Etnografic ”Anton Badea” Reghin.”
Natura este cel mai bun loc pentru a te revigora, însă dacă dai peste tot de gunoaie, te vei întoarce acasă prost dispus. Ecologiștii sunt cei care nu se întorc acasă, ci rămân să curețe. Așa a făcut un grup mare de iubitori de natură, de Ziua Pământului, pe o porțiune a râului Mureș. Au trecut aproape două luni de atunci și ne-am întors să verificăm.
Din cei 102 copii din sistemul de protecție socială din județul Mureș, care au fost declarați eligibili pentru adopție, cinci au avut șansa să-și găsească părinți, în prima parte a acestui an.
Alți cinci copii se află în proces de potrivire practică cu familia adoptivă.
Este și cazul celor patru surori care au ajuns la o familie chiar înainte de Paști, caz relatat în exclusivitate de Radio Tîrgu-Mureș.
Purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului Mureș, Doru Constantin:
„Anul acesta am avut 5 încuviințări pentru adopție: 4 s-au făcut în alt județ și unul în județul nostru dar vorbim de primul trimestru. Ulterior, luna următoare o să colectăm datele pentru trimestrul doi. Ceea ce este important de spus este faptul că noi avem în evidență, în acest moment, un număr de 102 copii eligibili pentru adopție. Anul trecut am înregistrat un număr de 19 cazuri de sentințe civile de încuviințare a adopției. Este un lucru îmbucurător.”
Din cei 102 copii adoptabili în județul Mureș, 12 au până la doi ani iar cei mai mulți, 57, au între 7 și 13 ani.
De asemenea, anul acesta au fost atestate pentru adopție 17 familii și 3 persoane din județul Mureș.
13.000 de elevi de gimnaziu din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Maramureș și Sălaj au plantat sâmbătă, 1 aprilie, peste 40.000 de arbori pe o suprafață de 10 ha, alături de voluntarii Asociației Tășuleasa Social.
Elevii au plantat copaci în curtea școlilor, în parcuri sau pe terenurile degradate din peste 70 de localităţi.
”Ambasadorul” zilei de 1 aprilie a fost Ada Milea care a plantat alături de micii voluntari.
Comisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, finanţarea unui proiectului care va îmbunătăți legăturile rutiere între județele Mureș și Bistrița-Năsăud.
Proiectul vizează reabilitarea a aproape 25 de km din DN15, între Târgu Mureş şi Reghin, precum şi a aproximativ 47 de km din DN 15A, între municipiul Reghin și localitatea bistrițeană Sărăţel.
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 37 de milioane de euro, iar cofinanţarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de peste 31 de milioane de euro.
Prin reabilitarea şoselelor care leagă localităţi importante din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, se asigură o mai bună conectivitate rutieră în centrul ţării, creându-se totodată premisele unui transport mai sigur şi mai rapid, a declarat, cu acest prilej, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.
De altfel, în cursul vizitei pe care a efectuat-o în România, în perioada 5-10 mai, Corina Crețu a menționat că la Bruxelles au fost asigurate toate condițiile pentru ca țara noastră să atragă cât mai mulți bani europeni și totul depinde acum de autoritățile de la București.
Oficialul European a ținut să sublinieze că România se află deja într-o mare întârziere, absorbția în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi și al operațiunilor aprobate este mult prea mic.
Ritmul dezvoltării de proiecte și al absorbției fondurilor trebuie accelerat”, a subliniat Corina Crețu, la cea de a III-a ediție a Forumului Fonduri Europene, organizată la București.
Comisarul european a remarcat că România are 3 probleme pe care trebuie să le rezolve rapid: legislația achiziților publice, Master Planul de Transport și gestionarea deșeurilor.
În chiar ziua în care oficialul european făcea aceste afirmații pachetul de legi privind achizițiile publice era aprobat în Parlament.
În ceea ce privește Master Planul de Transport, Corina Crețu a subliniat: „Master Planul de Transport a fost agreat între Comisia Europeană și Guvern, dar nu a fost încă aprobat de Parlamentul României, de aceea apelul meu este ca toți actorii care sunt angrenați în acest process să realizeze că au un cuvânt de spus și trebuie să-și facă treaba acolo unde sunt, în Parlament, autorități locale.
De asemenea, pentru că e campanie electorală, apelul meu este de a separa politca de administrație pentru că altfel riscăm ca anul 2016 să fie un an pierdut din punct de vedere al absorbției fondurilor europene.”
Corina Crețu a mai arătat că de la accesul României în UE în anul 2007, în țara noastră s-au realizat cu ajutorul fondurilor europene 124 de km de autostrăzi și peste 1000 de km de drumuri naționale.
Merită reținut că UE sprijină și reabilitarea drumurilor județene.
Spre exemplu Regiunea Centru (cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) are la dispoziție un buget de aproape 110 milioane euro pentru finanțarea a circa 500 de kilometri de drumuri județene.
Fondurile sunt alocate prin axa 6, prioritatea 6.1, și se vor finanța investițiile ce vizează modernizarea sau reabilitarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu rețeaua trans-europeană de transport TEN-T.
Depunerea proiectelor a început în data de 16 mai și va fi deschisã pe o perioadã de 6 luni, respectiv pânã în data de 16 noiembrie.
La începutul acestei săptămâni, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat un anunț conform căruia se recunoaște denumirea de „denumire de origine protejată” (DOP). pentru telemeaua de Ibănești.
Informația a fost făcută publică de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării rurale. Ministrul a precizat că telemeaua de Ibănești ar fi putut fi protejată mai repede, însă oficialii europeni au avut de rezolvat o contestație a Greciei, referitoare la produsul „telemes”.
În cele din urmă, lucrurile au fost clarificate și s-a căzut de acord asupra unui text final, agreat de părți.
Astfel, „Telemeaua de Ibănești” a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu „denumire de origine protejată” (DOP).
Aceasta arată că alimentul se produce pe un teritoriu delimitat și cu anumite condiții care sunt chiar mai stricte decât indicațiile geografice.
„Telemeaua de Ibănești” este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenite de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orșova.
Ea poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș.
La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404.
Cele mai multe produse protejate le deține Italia (cu circa 300), Franța (cu aproape 250), Spania (200), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).
Premierul Dacian Cioloş i-a invitat pe miniştrii prezenţi la şedinţa de ieri a Executivului să deguste telemeaua de Ibăneşti, sărbătorind astfel includerea acesteia pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european.
Șeful Executivului a ținut să-i felicite pe producătorii mureşeni pentru iniţiativă: „Doresc să-i felicit pentru că au avut această inițiativă, să își protejeze produsul. Cu siguranță sunt și alte produse, inclusiv brânzeturi, care sunt cel puțin la fel de bune ca și telemeaua de Ibănești, însă cei de acolo au luat inițiativa, au pregătit procedura și iată că, zilele acestea, Comisia Europeană a inclus telemeaua de Ibănești pe lista produselor cu denumire de origine protejată la nivel european”.
Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să prezinte în Guvern, în maximum două săptămâni, o notă cu lista tuturor produselor pentru care urmează ca să fie depuse dosare la CE pentru protecţia denumirii de origine sau cu indicaţii geografice.
Ministerul Agriculturii a mai identificat alte șase produse românești care au potențial de a primi recunoaștere europeană, următorul pentru care se fac demersuri în acest sens fiind „novacul afumat”.
De asemenea, se urmărește și omologarea denumirii de „produs montan”, pentru care există deja legislație, a mai precizat ministrul.
Primul produs românesc înregistrat la nivel european a fost magiunul de prune Topoloveni, în 2011, iar în urmă cu 11 zile și salamul de Sibiu a primit și el certificarea de produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP).
Ministrul a explicat că aceste produse vor purta o etichetă care să le certifice valoarea deosebită și nu vor putea fi copiate de alți producători decât în arealul delimitat și cu acceptul asociației care a solicitat recunoașterea lor.
Polițiștii de la Serviciul Antidrog şi procurorii D.I.I.C.O.T. Tîrgu-Mureş au efectuat, în această săptămână, 3 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Tîrgu- Mureş, dar și în localitatea Sîntu, la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de droguri de risc.
La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.
Ce au descoperit anchetatorii aflăm de la purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Andreea Pop:
„În urma percheziţiilor, la Sîntu a fost descoperită o cultură de canabis pe o suprafață de 46 mp. Au fost ridicate, în vederea analizării şi confiscării, peste 300 de kg. de masă verde, precum şi instrumente folosite pentru culturi “indoor”. De asemenea, polițiștii au confiscat 5 kg de muguri de cannabis, valoarea pe piață a acestora fiind de 250.000 de lei.”
Suspecții, 2 bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 38 şi 45 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 ore pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.
Ei urmează a fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
Dezvoltarea Regiunii Centru s-a aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, în atenția reprezentanților Comisiei Europene.
Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”
La sfârșitul săptămânii trecute conducerea ADR Centru a avut o întrevedere informală cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene din România, Angela Filote.
Tema principală a discuțiilor a constituit-o analiza stadiului implementării Programelor Operaționale 2007-2013, pe care le gestionează Agenția în calitate de Organism Intermediar.
Cu acest prilej, directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a prezentat progresul activităților de evaluare și selecție a proiectelor, a sistemului de implementare și monitorizare a proiectelor contractate:
„Una din principalele probleme a fost absorbția fondurilor europene pentru perioada 2007-2013, proiecte a căror perioadă de implementare se va încheia la 31 decembrie 2015. Pe Programul Operațional Regional am avut o absorbție de peste 65%, cu fondurile angajate 120%, dar acuma să vedem cum reușim să le finalizăm. Pe POS CCE, pe întreprinderi mici și mijlocii, fondurile sunt consummate în proporție de peste 73%. Sperăm să urcăm cât mai mult spre 85-90%, dacă putem.”
O altă problemă discutată de cele două părți a constituit-o stadiul pregătirii noului sistem de accesare a fondurilor europene, pentru perioada 2014-2020, a ghidurilor destinate solicitanților, a procedurilor de lucru și a resurselor necesare.
În cursul întrevederii, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, a ținut să treacă în revistă principalele priorităţi ale executivului european privind România.
„Vrem să ajutăm România să reducă decalajele față de alte state membre mai dezvoltate, vrem să ne asigurăm că ieșirea din criza economică cu care s-a confruntat întreaga Europă se face în beneficiul tuturo, în beneficiul cetățeanului și nu numai al elitelor, așa că vom continua cu prioritate atât în domeniul investițiilor realizate prin fonduri nerambursabile, cât și prin lansarea unui plan de investiții care să acorde credite cu o mai mare facilitate pentru proiecte mari, pe perioade lungi, proiecte pe care nu și le-ar permite un investitor fără sprijin din partea Europei.”
Conducerea ADR Centru a prezentat oficialului european și posibilitatea ca Regiunea Centru să se înscrie în cursa pentru înființarea, în anul 2016, a unui Birou de reprezentare al Platformei pentru Turism durabil din cadrul Convenției Carpatice, ținând cont că toate județele din Regiunea Centru, respectiv Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu și Alba sunt situate geografic în arealul Munților Carpați și că turismul montan și agroturismul sunt priorități de dezvoltare identificate la nivel regional.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș nu a fost contactată pana acum de structurile de anchetă în cazul dosarului de corupție cu medicamente oncologice.
Reprezentantii au constatat, însă, că în fiecare lună a crescut consumul de medicamente pentru bolile de cancer, fiind utilizate medicamente foarte scumpe.
Pe de altă parte, a crescut și numărul cazurilor de bolnavi cu cancer iar decesele s-au imputinat.
Directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
”Ceea ce putem să spunem noi este că, într-adevăr, consumul de medicamente oncologice crește. Dar trebuie să spune că, în ultima perioadă, s-au utilizat medicamente foarte, foarte scumpe însă, efectul, faptul că decesele au scăzut se datorează eficienței acestor tratamente care există la ora aceasta pe piață.”
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, prin care se finanțează toate programele de sănătate, spun că există protocoale foarte stricte prin care se aloca banii.
Doar în județul Mureș se acordă circa 3 milioane de lei pentru aceste tratamente.
Consumul depășește cu mult fondurile alocate.
Revine directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
În data de 29.07.2015, ora 18:15, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe DN 13 A, în afara localităţii Fîntânele, din judeţul Mureş, un tânăr de 27 ani, din Miercurea Nirajului, judeţul Mureş, pe fondul altor preocupări în timpul mersului, a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un copac de pe partea dreaptă a sensului de mers.
În urma accidentului conducătorul autoturismului a decedat, iar o tânără de 22 ani, din Ghindari, jud. Mureş, pasageră pe locul faţă dreapta al autoturismului, a fost rănită grav.
În data de 29.07.2015, ora 16:20, pe DJ 151 D, în localitatea Foi, un tânăr, de 34 ani, din Gheorghieni, judeţul Harghita, cu autoturismul, pe fondul altor preocupări în timpul mersului, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrând în şanţul din partea dreaptă, unde a lovit un cap de pod.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a unei femei de 40 ani, din Gheorgheni, judeţul Harghita, pasager pe locul dreapta faţă al autoturismului.
Ce-a de a II-a ediție a Festivalului Hameiului se desfăşoară sâmbătă şi duminică la Seleuș, comuna Daneș.
Vor fi prezenți meșteșugari populari, producători bio si agricoli din judet, producători hand-made și vor fi organizate expoziții și conferințe legate de cultura hameiului.
Partea muzicală va fi asigurată de Taxi, Paula Seling, Sarmalele Reci, Fără Zahăr, Emeric Imre, Viu Grai, Gențiana, Liana Șuteu și Trupa Puzzle, iar iubitorii de folclor vor avea parte de spectacole de dans și muzică populară ale Ansamblurilor ”Ardealul” – Luduș,” Iernuțeana” – Iernut,”Plaiuri Ardelene” – Sighişoara, Patka – Vânători si “Arinii” – Boiu, Călușerii din Albești.
Deschiderea oficială a Festivalului are loc sâmbătă la ora 18, la Ferma de Hamei din Seleuș.
De praznicul Adormirii Maicii Domnului, ÎPS Irineu se va afla în județul Mureș, unde va săvârși Sf Liturghie la Mănăstirea din Sânmărtinul de Câmpie ce poartă hramul sărbătorii.
Cei mai mulți pelerini vor sosi încă din ajunul praznicului.
De astăzi, de la ora 17, și până în dimineața zilei de Sfânta Maria vor avea loc mai multe oficii religioase, precum Vecernia, Utrenia, Paraclisul Maicii Domnjului, și Sfântul Maslu.
După liturghia arhierească, pelerinii vor fi invitați de starețul mănăstirii la o agapă frățească.
În ziua de Sfânta Maria se așteaptă ca numărul pelerinilor să fie mare și la Mănăstirea Recea judeţul Mureș, care va serba hramul în data de 8 septembrie, de Nașterea Sfintei Fecioare Maria.
Numeroși pelerini sunt așteptați în 15 august și la Mănăstirea de la Chiheru de Jos, unde au loc pelerinaje încă din perioada interbelică.
Campania de recoltare a păioaselor este în plină desfăşurare. În total trebuie culese culturi de pe 50.000 de hectare. 28.000 sunt de grâu.
Ploile căzute în ultima perioadă nu au afectat culturile din Mureş, dar au întârziat puţin recoltările.
Şi calitatea grâului ar putea avea de suferit, dar, aparent, producţia va fi una record, spune şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar.
Meteorologii anunţă că vara îşi va intra în sfârşit în drepturi.
Săptămâna aceasta, temperaturile vor depăşi 30 de grade în Mureş, a precizat şeful Centrului Local de Meteorologie din Târgu-Mureş, Makkai Gergely.
Chiar dacă meteorologii au preconizat pentru lun acaeasta secetă pedologică, specialiştii în agricultură spun că judeţul Mureş nu va fi grav afectat.
În sol există suficientă umiditate, iar plantele sunt deja dezvoltate.
Echipe mixte ale DSP, CJPC şi DSV au efectuat, luna trecută, sute de controale în târgurile de animale, pieţe şi magazine alimentare, dar şi în taberele de elevi sau în ştranduri.
În total au fost aplicate 47 de amenzi, a precizat prefectul judeţului Mureş. Controale vor continua şi luna aceasta.
37 de candidaţi au obţinut note mai mari, dar 23 au primit o notă mai mică.
Comisia de examinare a mai constatat că 70 de contestații nu au fost justificate. Aspiranţii la o catedră de titular au rămas astfel cu nota iniţială.
După contestaţii, promovabilitatea la examen a crescut cu 1,7% în județul Mureș, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar, Camelia Irimie-Matei.
Rezultatele finale din Mureş arată că 161 de cadre didactice au luat note sub 5, alte 311 având medii cuprinse între 5 și 7.
414 cadre didactice au obţinut note între 7 și 9, iar 4 candidaţi au luat nota maximă.
În urma votului dat de consilierii judeţeni, care au aprobat şi schema de personal, Centrul de primire în regim de urgenţă a fost înfiinţat în cadrul Serviciului intervenţie în regim de urgenţă, abuz, neglijare, trafic şi migrare, din cadrul Direcţiei de Protecţia Copilului Mureş.
Directorul instituţiei, Schmidt Lorand, a precizat că urmează ca Romtelecom să acorde un număr gratuit pentru Telefonul copilului.
În prezent, Serviciul intervenţie în regim de urgenţă, abuz, neglijare, trafic, migrare, telefonul copilului funcţionează pe str. Revoluţiei nr.45, dar îşi va schimba sediul pe str. Strâmbă nr.30, din Tg. Mureş.
Până atunci rămâne în vigoare taxa de 2 lei care a fost stabilită în şedinţa de Consiliu Local, în luna aprilie.
Gratuitatea se aplică doar de la începutul anului viitor deoarece în şedinţa de Consiliu de ieri, când s-a încercat abrogarea taxei de la 1 august, secretarul municipiului, Maria Cioban, a refuzat să dea viza de legalitate pe proiect.
Acţiunea Serviciul Rutier Mureș s-a desfăşurat în perioada 21-27 iulie. S-a verificat legalitatea transportului rutier de mărfuri mai mare de 7,5 tone şi transport persoane mai mare de 8+1 locuri, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Andreea Pop.
Poliţiştii au aplicat peste 200 de sancţiuni contravenţionale, din care 12 pentru depăşirea limitei legale de viteză şi 70 de amenzi pentru neportul centurii de siguranţă. Au fost imobilizate 3 autovehicule pentru lipsa licenţei de transport, 14 conducători auto au fost sancţionaţi pentru lipsa documentelor legale, şi o sancţiune a fost aplicată pentru nerespectarea dimensiunilor de masă.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură verifică suprafeţele agricole declarate de fermieri pentru cererile unice de plată pentru anul 2014.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureş, Constantin Citirigă, a precizat că agricultorii vor primi subvenţii doar dacă respectă legislaţia.
În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie al reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea de subvenţie devine neeligibilă.
Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş solicită premierul să numească în fruntea Ministerului Culturii un profesionist recunoscut, indiferent de naţionalitate
Acesta trebuie să schimbe radical modul în care a fost condus Ministerul sub mandatul UDMR.
Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă că doamna Biro Rozalia, propusă de UDMR pentru această funcţie „nu are nici un merit sau vreo performanţă culturală” care să o recomande pentru această funcţie importantă.
Consiliul director al Forumului solicită, totodată, premierului Victor Ponta să dispună un control minuţios asupra modului în care au fost gestionate fondurile publice ale Ministerului Culturii în mandatele lui Kelemen Hunor.
Forumul Civic al Românilor reuneşte aproape 30 de ONG-uri româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar preşedintele de onoare al acestuia este IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.
Primele două sunt destinate elevilor din comunele Batoș și Tăureni şi au o capacitate de 16+1.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Ștefan Someșan, spune că ele sunt deosebit de utile, mai ales în cazurile în care satele mici sunt foarte departe de centrul comunei.
La nivel național, 600 de microbuze vor fi distribuite în anul școlar 2014-2015 .
La examen s-au înscris peste 1.050 de candidați.
100 dintre ei nu s-au mai prezentat de dimineață, iar aproape 50 s-au retras pe parcursul desfășurării examenului, depășiți de gradul de dificultate.
Examenul a durat 4 ore, timp în care candidații au susţinut o probă scrisă și una practică, adică inspecția specială la clasă.
Inspectorul școlar general adjunct al județului Mureș, Iles Ildiko, a declarat, pentru RTM, că examenul a decurs în condiții normale și că s-a înregistrat un singur incident.
Candidații au ieșit din examen obosiți, după 4 ore de concentrare. Ei spun că cei care au predat la clasă au avut mai multe șanse pentru o notă mai bună.
Rezultatele vor fi afișate vineri, iar în 30 iulie apar cele finale, după rezolvarea contestațiilor.
La 1 august va începe şi repartizarea pe posturi.
În județul Mureș, există 174 posturi titularizabile, iar celelalte disponibile sunt parțiale sau pentru suplinitori calificați pe o perioadă de un an.
Numărul de suplinitori se va afla abia după 1 septembrie, atunci când se vor forma clasele și vor fi făcute numirile de directori, inspectori, și după ce se va vedea care cadre didactice rămân în țară.
Până acum, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş a organizat o tabără în Austria, unde au plecat 30 de copii fără familii naturale, cu rezultate bune la şcoală sau cu performanţe în domeniul artistic sau sportiv.
Direcţia a mai organizat o tabără la Lunca Bradului, iar ieri, 35 de copii din centrele de plasament au plecat o săptămână la munte, la Vlăhiţa.
În paralel, DGASPC organizează tabere de o zi, la Complexul Weekend şi la Grădina Zoologică.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a lansat o campanie de promovare a meseriei de asistenţi maternali, intitulată “Şi tu poţi fi părinte de profesie.”
Campania a pornit ca o necesitate pentru că în judeţ nu există suficienţi asistenţi care să preia copiii cu vârstă mai mică de 3 ani.
Persoanele care se încadrează în acest profil trebuie să aibă deja o familie, o locuinţă proprietate personală, să fie sănătoase şi să nu aibă cazier judiciar.
Candidaţii vor beneficia de evaluare profesională şi socială şi vor participa la un curs de formare, după care, dacă se vor încadra în cerinţe, vor deveni angajaţi cu carte de muncă ai DGASPC Mureş, spune directorul adjunct al instituţiei, Elida Deak.
În prezent, DGASPC Mureş are angajaţi 252 de asistenţi maternali, care au în grijă 2 sau 3 copii, în total fiind îngrijiţi 470 de copii .