Ascultă Radio România Regional Live

inedit

Rock-ul, flacăra ce menține sufletul viu!

Rock-ul, flacăra ce menține sufletul viu!

Publicat de gabrielasaksa, 8 august 2023, 15:02

Plutonierul adjutant Lucian Popa activează în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Țara Bârsei” din județul Brașov, în prezent fiind încadrat la Centrul Operațional, iar în timpul liber este muzician în două trupe rock din același județ.

Viața de artist nu este una ușoară ținând cont de orele petrecute pentru a înregistra o piesă, lunile petrecute pentru a finaliza un album, dar și concertele în care oferi tot publicului pentru a le simții entuziasmul pe toată durata spectacolului.

Cu toate acestea, Lucian nu renunță la pasiunea sa, pe care o face cu multă dragoste și răbdare, împărțind timpul rămas între jobul zilnic și muzică.

Despre cum îmbină muzica rock cu meseria pe care o are, dar și despre sacrificiile pe care le face pentru duce pasiunea mai departe, veți afla în cele ce urmează din interviul realizat de Gabriel Stan, de la redacția Jurnal Militar Radio România Actualități.

Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Mă numesc Popa Lucian, sunt din Brașov, sunt plutonier adjutant la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov și sunt încadrat la Centrul operațional.
Gabriel Stan (realizator):
Cum împarți viața de artist cu cea de angajat al ISU Brașov?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Păi, aici e nevoie de un pic de abilitate de jonglor cu timpul, dar din fericire mă bucur de susținere atât din partea celor apropiați, cât și din partea celor de la muncă și, bineînțele, și din partea colegilor din partea artistică, pentru că atunci când intervin chestii legate de muncă bineînțeles că au prioritate, dar am reușit să o fac chiar bine și cu succes din punctul meu de vedere.
Gabriel Stan (realizator): Ce spun colegii? Cum este să aibă între ei un star rock?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Păi, sunt mulţi care nu știu asta probabil şi oricum nu mă consider star rock. Nu sunt unic oricum în sistem şi mă bucur că am parte de susținere. Chiar au fost colegi care au venit la concerte, mă mai întreabă dacă mai facem piese, mai lansăm videoclipuri, mai avem concerte… Da, până la urmă suntem colegi în primul rând, nu e o departajare cine e star sau nu.
Gabriel Stan (realizator):  De ce muzică și de ce rock în toată această dezvoltare a ta?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Păi, muzica a fost oricum de când eram mic o parte importantă a vieții mele. Ascultam cu foarte mult nesaț, inclusiv muzică populară, când eram mic. Am început cu ai mei care au început să mă introducă în tot felul de stiluri și genuri, nu rock foarte agresiv de la ei, dar pe cont propriu, până la tinerețe, am ajuns bineînțeles și în zona asta și m-a prins, m-a prins foarte mult, iar pe partea de muzician a venit din liceu, că în generală făcusem sport și nu am mai reușit să mai continuim făcusem badminton, și mi-am canalizat energia spre muzică, la Clubul elevilor din Brașov am început să când, şi m-a prins microbul – e un virus, clar e un virus, cine face asta poate cu siguranță să îmi susțină punctul de vedere; e un virus, e ceva de care nu mai scapi, nu mă văd trecând prin viață fără să cânt, indiferent sub ce formă sau să particip la creerea de muzică, dacă nu mai pot fizic să cânt și norocul m-a atras. De când eram deja tânăr am început să descopăr sonalitățile mult mai întunecate și agresive ale rock-ului, care mi-au plăcut foarte mult și cu care am reușit să mă identific și încet-încet să cânt rock. Dar am avut câteva șocuri muzicale, să zic. Primul a fost Queen, Freddie Mercury rămâne unul dintre artiștii mei preferați din toate timpurile. Apoi a fost Therion, unde am auzit pentru prima dată rock simfonic, gândit conceptual să se îmbine muzica rock cu simfonicul, nu să fie doar o completare partea simfonică peste rock; și albumul lor, Vovin, de la Therion este și acum unul din albumurile mele preferate și Dream Theater, care sunt niște legende ale progressive rock-ului și sunt niște muziceni fantastici. Astea ar fi primele șocuri, să zic așa.

 

Gabriel Stan (realizator):  Ai terminat vreo școală de muzică?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Nu. Pur și simplu, la Clubul Elevilor, Palatul Copiilor Brașov. Acolo am avut un domn profesor, Pancea Ioan, cătuia îi mulțumesc foarte mult pentru introducerea în muzică. Dumnealui are Conservatorul și, bineînțeles, cine a fost interesat a putut să învețe multe de la dumnealui și m-a învățat o grămadă de lucruri, de la teorie muzicală și teoria armoniei și, pur și simplu, am învățat să cânt de la dumnealui.
Gabriel Stan (realizator):  Cânți și cu vocea sau doar cu instrumentul?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian:  Uneori și cu vocea, dar mai mult chitara vorbește. Tot la Clubul Elevilor am învățat diverse lucruri, inclusiv pe partea de clape, bas, tobe, ne-am mai tot jucat pe acolo și am avut la un moment dat și postura de clăpar, am cântat un pic și la clape câțiva ani, într-o trupă, în care acum sunt chitarist, dar a fost o perioadă destul de scurtă și, totuși, chitara rămâne iubirea mea cea mare. Să zic două albume, în 2002 și am reușit să mai scoatem un album întreg, un EP, în 2016 – „End of Eternity”. Și, bineînțeles, am avut o grămadă de probleme, de componență, de timp, de lipsa unei săli de repetiții de multe ori. Am avut și 8 ani de pauză, dar noi suntem încă pe baricade, încă mai compunem și nu am reușit momentan niciun videoclip adevărat cu False Reality, dar noi sperăm să reușim și acest lucru. Iar cu cealaltă trupă – Hteththemeth – în care cânt din 2013, am reușit să scoatem împreună un album – „Best Worst Case Scenario”-  și videoclipuri propriu-zise – trei, dar mai avem și alte clipuri de genul lyric video, doar versurile și animații și dintre acestea două știu că au fost difuzate pe Hit Music Channel. Nu știu și al treilea.
Gabriel Stan (realizator):   Ăsta e un pas înainte. Felicitări!
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Da, da. Mulțumim frumos!
Gabriel Stan (realizator): Ai participat la diferite competiții internaționale de muzică. Spune-ne tu mai multe, ai câștigat un premiu acolo sau ai fost al doilea, dacă nu mă înșel.
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Da, cu trupa Hteththemeth. Am avut așa, o chestie „hai, mă, să mă duc la niște concursuri” la un moment dat. În 2015 ne-am hotărât chestia asta și am câștig finala națională la două competiții: Global Battle of the Bands – Bătălia Mondială a Trupelor – care s-a ținut în decembrie 2015, din câte mai țin minte, și atunci ne-am asigurat participarea la finala mondială a acestei competiții, la GBOB – Global Battle of the Bands – care a fost în Berlin, în mai parcă, 2016. Și da, într-adevăr, acolo am ieșit pe locul 2 mondial. Bine, era un cours destul de interesant, pentru că fiecare tupă avea doar 8 minute. Nu conta genul, era pe orice gen muzical, nu era strict bazat pe rock. Și aveai 8 minute, pur și simplu ăla era timpul de scenă. Tu urcai, cântai live 8 minute și era un juriu, era publicul care vota. Și am ieșit pe locul 2.
Gabriel Stan (realizator):  După ce țară?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Ucraina. Era o trupă, Sinoptik, cu care ne-am și împrietenit, încă ne mai vedem și, din fericire, am văzut că încă trupa există, chiar și în ciuda războiului și am mai vorbit cu ei. E trist ce se întâmplă acolo, dar continuă și ne bucură chestia asta, pentru că viața trebuie să continue indiferent de circumstanță.
Gabriel Stan (realizator): Cum v-au văzut cei din exterior?
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Destul de bine. Culmea e că la aceea finală era și un vot al trupelor participante și noi am fost cei mai votaţi. Dintre trupele participante, noi am primit cel mai multe voturi, de către ceilalți concurenți, dar diferența a făcut-o votul publicului, votul juriului, și am luat locul doi, ceea ce oricum pentru noi este o onoare și ne bucurăm foarte mult că am reuşit să obținem locul doi la acest acest concurs; şi am mai participat la Wacken, e un mare festival de rock și metal, care se ţine în Germania, e o tradiție deja; cred că au, nu știu, aproape 25-30 de ani de când fac festivalul, și, la fel, e și acolo, o secţiune de concurs. Am câștigat finala din România şi am mers la Wacken, am cântat acolo, și nu am simțit niciun fel de reticență în ceea ce privește faptul că suntem români sau nu mai contează. Cel puțin în lumea rockului, din ce am observat, toți sunt mult mai deschiși, mai liberi să accepte persoana așa cum e, nu contează de unde e, cine ce face, important este să fie autentic.
Gabriel Stan (realizator): E un mediu comun și din câte am mai observat și eu din exterior, trupele mici care merg la astfel de concursuri sau participă la fel de fel de spectacole în diferite oraşe cred că majoritatea mai au și alte ocupaţii în afară de cea de cântăreț.
Plutorierul adjutant  Popa Lucian: Cel puţin în zona locului. Bine, nu mă refer la trupele gen Iris, Cargo care au deja un nume de foarte mult timp și își permit, probabil, să-și întrețină viața doar cântând, dar sunt trupe Bucovina, Truper care au ajuns și ei la un nivel mare și, la fel, din câte știu, toți au slujbe, nu trăiesc din muzică.

 

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Inedit - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Inedit - AM marți, 8 octombrie 2024, 17:37

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.

Sunt sergent major în rezervă Czifrak Gabriel am vârsta de 26 de ani și sunt activ în armată de la vârsta de 19 ani, în Batalionul 812...

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Inedit - AM luni, 22 iulie 2024, 16:54

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”

Paul Palencsar: E prima mea călătorie la Athos, a fost în martie, anul ăsta, în 2024. Nu fusesem la Athos niciodată. Mulți dintre prietenii...

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24

Balcani, pământul sângelui și al mierii

Balcani, pământul sângelui și al mierii

Publicat de Gabriel Stan, 6 martie 2023, 22:12

La rubrica Inedit a acestei săptămâni avem un interviu cu un rezident ce a ales țara noastră ca refugiu și dezvoltare personală. Este vorba despre Aida Šošić, actualmente medic stomatolog dar și artist, ce a părăsit Bosnia și Herțegovina după destrămarea acesteia din fosta Iugoslavie.

Veți afla informații despre cum au supraviețuit oamenii și cum s-au descurcat în acea perioadă de la intervievata noastră, Aida Šošić, cetățean bosniac ce a trăit ororile războiului în acea perioadă.

Aida Šošić se află în România de aproape 10 ani, iar ca profesie este medic stomatolog. În timpul liber este artist, are o formație alături de care cântă, dar mai creează și coloane sonore pentru anumite piese de teatru.

A venit în țara noastră cu o bursă de studiu, s-a îndrăgostit de plaiurile mioritice și ales să rămână. Povestește cu durere în suflet despre țara ei, care nu a trecut deloc prin momente frumoase de-a lungul istoriei, amintirile fiind adânc răscolite odată cu începerea războiului în Ucraina.

Vă invit să ascultați povestirile ei despre acea perioadă, despre ororile războiului văzut prin ochii unui copil, într-un interviu realizat de Gabriel Stan, de la Radio România Actualități.

Aida nu și-a uitat meseria de bază, iar în începutul interviului ne vorbește despre stomatologie și prevenție dentară, într-un cuvânt, cum să ne păstrăm zâmbetul sănătos.

În partea secundă a interviului, Aida ne introduce în poveștile copilăriei zdruncinate crunt de războiul declanșat în Bosnia și Herțegovina chiar de la începutul clasei primare, apoi venim către prezent și aflăm motivul pentru care a ales să devină medic stomatolog în dauna muzicii și a artei.

Bosnia și Herțegovina se învecinează cu Croația la vest, cu Serbia la est și cu Muntenegru la sud-sud-est. Are ieșire la mare sub forma unei mici fâșii de pământ de circa 20 km la Marea Adriatică, în jurul orașului Neum.

Interiorul țării este predominant muntos cu diferite râuri, cele mai multe nenavigabile. Capitala este la Sarajevo, care este de asemenea și cel mai mare oraș.

Continuăm discuția despre cariera aleasă de ea în timpul adolescenței, în partea a 3-a a interviului unde mai aflăm și motivul pentru care a ales România ca țară de refugiu și vedem care sunt diferențele culturale între cele două țări.

Bosnia și Herțegovina a fost una din cele 6 republici ale Iugoslaviei. Și-a câștigat independența în cursul războaielor din anii 1990 și, în conformitate cu Acordul Dayton, este administrată de un reprezentant numit de Consiliul de Securitate al ONU. Este descentralizată și împărțită din punct de vedere administrativ în două entități, Federația Bosniei și Herțegovinei și Republika Srpska.

În final, Aida încheie discuția cu ceva dorințe pe care ni le împărtășește cu modestia de care a dat dovadă în tot acest timp.

Nu are pretenții prea mari, se bucură în fiecare zi de fiecare lucru mărunt peste care dă și speră la o lume mai bună, fără violență și fără răutăți.

Bosnia este principala regiune geografică a statului modern, și formează coloana sa vertebrală istorică. Herțegovina este cel mai important dintre celelalte teritorii unite politic cu Bosnia, și a fost inclusă în numele oficial al țării începând cu mijlocul secolului al XIX-lea.

Denumirea „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” a fost în trecut un ducat austriac („Herzog” însemnând „duce” în limba germană). Teritoriile au fost unite administrativ după ce Bosnia a fost ocupată de Imperiul Otoman în 1463, iar Herțegovina 20 de ani mai târziu.

 

 

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Inedit - AM luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Inedit - AM marți, 8 octombrie 2024, 17:37

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.

Sunt sergent major în rezervă Czifrak Gabriel am vârsta de 26 de ani și sunt activ în armată de la vârsta de 19 ani, în Batalionul 812...

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Inedit - AM luni, 22 iulie 2024, 16:54

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”

Paul Palencsar: E prima mea călătorie la Athos, a fost în martie, anul ăsta, în 2024. Nu fusesem la Athos niciodată. Mulți dintre prietenii...

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24

Ceremonie dedicată militarilor echipei Invictus România

Ceremonie dedicată militarilor echipei Invictus România

Publicat de Gabriel Stan, 6 mai 2022, 16:03

În această săptămână la Inedit am abordat un subiect de interes al acestei perioade, revenirea militarilor români, de la Jocul Invictus, defășurat la Haga.

Aceștia din urmă au fost premiați cu ocazia ceremoniei organizată la sediul Ministerului Apărării Naționale chiar de către ministrului apărării, Vasile Dîncu.

Lotul României la Invictus Games Haga a fost alcătuit din 20 de militari răniți, clasați cu gradul II și III de invaliditate sau apt limitat, care au evoluat la probele tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism, înot și volei din poziţia şezând.

Cristian Dumitrașcu, de la Radio România Actualități, a fost prezent la ceremonie și a discutat cu unul dintre participanții la Invictus Games, care ne-a împărtășit emoțiile trăite.

Plutonierul Eduard-Vlad Romilă: Am participat la tir cu arcul și mă mândresc că am luat medalia de aur la echipe și la individual locul 4 pentru că m-au copleșit emoțiile.

M-am gândit cum am ieșit din Mrap, nu puteam să merg și tremura carnea pe mine, însă atunci adrenalina funcționa la maxim.

De asemenea, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis un mesaj de apreciere pentru militari români paricipanți la Jocurile Invictus.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Spun mereu, cel mai important capital pe care îl are o armată și o societate în general sunt oamenii, mintea umană.

Ceea ce-mi spun miniștrii din NATO, militarii noștri care au participat alături de ei în teatrele de operații sunt foarte buni, se confirmă și aici. Este cel mai bun răspuns pe care cei de la Invictus îl dau oamenilor atunci când sunt neîncrezători în forța armatei române. 

Reușita proiectului Invictus România se datorează în primul rând voluntarilor Invictus din toate colțurile țării, care au promovat spiritul de neînvins al luptătorilor noștri răniți, purtând tricoul #Invictus, ori de câte ori au avut ocazia, la evenimente culturale și sportive.

Acest gest simbolic a contribuit la creşterea gradului de informare, în rândul publicului român, cu privire la problematica militarilor răniţi, la sensibilizarea societății civile asupra recunoştinţei care se cuvine acestora şi la nevoia de integrare a lor, pe cât posibil, în toate sferele vieţii sociale.

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Final de misiune pentru militarii Detașamentului de Protecția Forței din Republica Centrafricană
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 17:10

Final de misiune pentru militarii Detașamentului de Protecția Forței din Republica Centrafricană

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Au revenit acasă militarii din detașamentul de protecție a forței pe care armata română îl asigură în...

Final de misiune pentru militarii Detașamentului de Protecția Forței din Republica Centrafricană
O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 17:03

O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române au executat miercuri o nouă misiune umanitară pentru transportul a 12 pacienți...

O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române
Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:57

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale va lansa în 2025 12 programe majore de înzestrare pentru care va plăti, în...

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:44

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și-a extins prezența, cu efective și tehnică militară, la încă două grupuri de luptă ale NATO...

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:25

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării Angel Tîlvăr s-a întâlnit marți, la București, cu James O’Brien, asistentul pentru...

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 09:11

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta

Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 09:00

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire o facem în Polonia, unde noul an i-a regăsit pe militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:50

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În baza aeriană de la Ramstein a avut loc joi o nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina....

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina

Maria Suciu – din jurnalul unui viitor medic militar

Maria Suciu – din jurnalul unui viitor medic militar

Publicat de Gabriel Stan, 1 februarie 2022, 17:20

Maria Suciu este o tănără talentată, studentă în anul 2 la Institutul Medico-Militar din București. Aceasta ne-a povestit despre alegerea carierei de medic militar, despre pasiuni și ne-a împărtășit câteva povești frumoase trăite în drumul ei spre o carieră de viitor.

Ascultați un interviu realizat de Gabriel Stan, de la Jurnal Militar, Radio România Actualități.

Maria ne-a împărtășit motivul pentru care a ales să devină medic militar:

Maria Suciu: „Tata are un mod foarte interesant de a îmi da sfaturi, de mică m-am obișnuit cu acest stil, atunci când îmi spunea povești și mă lasa să trag singură concluziile. 

M-a sfătuit să am mereu ochii larg deschiși și să profit de orice ocazie, care mă ajută să cresc, să mă dezvolt.”

Maria Suciu: „Regina Maria mi s-a părut o persoană frumoasă din interior către exterior. A văzut lucrurile cu atâta dragoste și a fost capabilă să iubească țara și oamenii de parcă s-ar fi născut aici…”

Despre tradițiile românești și pasiunile pe care le are, Maria ne-a dezvăluit și ce-și dorește pe viitor:

Maria Suciu: „Părinții mei au colecționat costume populare…Genetic vorbind suntem învățați să transmitem valorile din generație în generație.”

Maria Suciu a lasat și un mesaj tinerilor care vor să urmeze o carieră militară, dar și celor ce vor opta pentru alte meserii.

Maria Suciu: „Să fie curioși, să-și dea timp, să nu se plafoneze pe o carieră clasică…să se descopere și să-și dea timp să încerce fiecare domeniu…”

Sursa foto: Maria Suciu – galerie personală

Final de misiune pentru militarii Detașamentului de Protecția Forței din Republica Centrafricană
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 17:10

Final de misiune pentru militarii Detașamentului de Protecția Forței din Republica Centrafricană

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Au revenit acasă militarii din detașamentul de protecție a forței pe care armata română îl asigură în...

Final de misiune pentru militarii Detașamentului de Protecția Forței din Republica Centrafricană
O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 17:03

O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române au executat miercuri o nouă misiune umanitară pentru transportul a 12 pacienți...

O nouă misiune umanitară a Forțelelor Aeriene Române
Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:57

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale va lansa în 2025 12 programe majore de înzestrare pentru care va plăti, în...

Ministerul Apărării Naționale vrea să continue achiziția de armament modern
Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:44

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și-a extins prezența, cu efective și tehnică militară, la încă două grupuri de luptă ale NATO...

Armata României participă la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
Actualitatea militara luni, 20 ianuarie 2025, 16:25

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării Angel Tîlvăr s-a întâlnit marți, la București, cu James O’Brien, asistentul pentru...

Întrevederea ministrului apărarii naționale cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 09:11

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta

Andrei Medvedi: Am plecat în prima zi dimineață, când a început războiul, în 24 februarie. La ora 9:00 deja eram la Comisariatul militar cu o...

Andrei Medvedi: Pentru asta luptă ucrainenii, pentru democrație, pentru dreptul de a alege. Dacă nu ai dreptul de a alege, atunci nu mai ai pentru ce lupta
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 09:00

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire o facem în Polonia, unde noul an i-a regăsit pe militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara marți, 14 ianuarie 2025, 08:50

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În baza aeriană de la Ramstein a avut loc joi o nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina....

O nouă întâlnire a Grupului de contact pentru Ucraina

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Aniversarea compozitorului şi chitaristului ADRIAN ORDEAN – La Mulți Ani 65!

Publicat de Bogdan Dragomir, 10 martie 2020, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:13

Astăzi, la Radio România Regional – MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, îi dorim cu mare drag LA MULŢI ANI, cu sănătate şi cu toate gândurile bune artistului şi prietenului  ADRIAN ORDEAN!

Adrian Ordean la Radio Romania

Adrian Ordean la Radio Romania

Adrian Ordean (n. 10 martie  1955Sibiu)  este un chitarist și compozitor român. Este unul dintre compozitorii de marcă ai muzicii ușoare românești și unul dintre cei mai prolifici compozitori  români. Ordean este cel ce a inventat trupa  A.S.I.A. și a făcut din Compact  un brand pe scena pop-rock-ului. De asemenea, Adrian Ordean a cântat în lunga sa carieră în formațiile Riff, Roșu și Negru, Vocal Jazz Quartet Stereo, Schimbul III și Grup 74.

„Pseudofabula” (Adrian Ordean/Traian Furnea) de pe albumul „The Best of CLUB A” (C şi P – Electrecord EDC 311) interpretată de Roşu şi Negru.

 

La finele anului 1981, Adrian Ordean este recrutat în formația Roșu și Negru condusă de Liviu Tudan. Aici va cânta de-a lungul timpului, până-n anul 1988, alături de muzicieni de marcă precum chitariștii Dan Bădulescu, Florin Ochescu și Gabriel Nacu, basiștii Liviu Tudan, Mircea Marcovici, Dan Creimerman și Marty Popescu, bateriștii Liviu Hrișcu, Dorel Vintilă-Zaharia și Titi Herescu, claviaturiștii Cornel Cristei și Valentin Stoian. În 1988, va părăsi formația pentru a deveni membru al trupei Compact.

AO1_medium (radioromaniacultural.ro)

AO1_medium (radioromaniacultural.ro)

În perioada 1988 – 1996, Adrian Ordean face parte din grupul Compact, alături de Teo Peter, Emil Laghia, Aurel Vasilescu, Vlady Cnejevici și Leo Iorga.

Între 1996 – 2000, cântă la Schimbul 3, împreună cu Leo Iorga, George Pătrănoiu, Cătălin Dalvarea, Mario Țiclea, Andy Savastre. În 1997 apare primul album care se numește „Schimbul 3”, produs de casa de discuri Tempo Music, a lui Ioan Gyuri Pascu. Sub egida Roton, apare in 1998 „Schimbul 3 unplugged”.

 

 

„Inima mea (Adrian Ordean/Dinu Olăraşu)” de pe albumul „Cântaţi cu noi – Muzică Uşoară Românească” – CD4 (UCMR-ADA 2006) interpretată de Grupul vocal A.S.I.A.

Formația de muzică ușoară A.S.I.A a apărut în martie 1999 atunci când Adrian Ordean a avut ideea de a concepe un proiect muzical ce implica o formație de fete. Ordean a fost compozitorul tuturor pieselor formației dance care a făcut carieră în perioada de după 2000.

„Vreau să zbor” (A. Ordean/A. Ordean) de pe albumul „Vreau să zbor” (C si P – Magdalena Tara 2012) interpretat de Magdalena Tara.

 

În mai 2012, Adrian Ordean a înființat formația „Ordean”, împreună cu Codruț Croitoru (voce, ex The Crown), Andrei Bărbulescu (tobe, ex Timpuri Noi, Taxi), Adrian Borțun (chitară bass, ex Timpuri Noi, Taxi), Marius Vintilă (keyboards) și Alexandru Albiter (chitară, ex- Grup ’74).

Adrian Ordean 1 RRA

Adrian Ordean 1 RRA

Din toamna anului 2012, Adrian Ordean a cântat cu trupa „Leo Iorga & Ordean”, alături de Leo Iorga, Cristi Iorga, Dan Ștețco „Polymoog”, Alex Ardelean, Marian „Lacke” Mihăilescu. În decembrie 2012 a avut loc „botezul” trupei, care de atunci se numește PACT by Leo Iorga & Adi Ordean

 

„Cheamă un înger” de pe albumul „PACT by Leo Iorga & Adi Ordean – Demo CD” interpretat de PACT by Leo Iorga & Adi Ordean.

 

În februarie 2013, Dan Ștețco „Polymoog” s-a retras din trupă, însă formația a continuat să susțină numeroase concerte în țară pe parcursul anului 2013.

„Pentru dragostea ta” (m./t. Adrian Ordean, interpr. Dida Drăgan) de pe albumul „Adrian Ordean – Compoziţii”.

 

În 2014, Cătalin „Bibanu” Dalvarea (ex-Neutron, Schimbul 3, Spitalul de Urgență) l-a înlocuit la tobe pe Cristi Iorga, care a plecat din țară. În aprilie 2014, trupa PACT a lansat albumul „Numărul Unu”. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Răzvan Gorcinscki (ex-Antract).

La începutul anului 2017, Adrian Ordean decide să se întoarcă la un proiect muzical anterior foarte drag sufletului său şi …iată ce declară în data de 6 februarie pe pagina de facebook: „Februarie 2017…M-am hotărât să iau în seamă îndemnul mai multor prieteni, de a pune în practică o idee mai veche: ”un compozitor care își cântă cântecele”…”un compozitor și cântecele sale”…așa că urmând acest concept m-am hotărât să repun pe picioare o trupă a mea, născută în 1996 și botezată de Florian Pitiș…”Schimbul 3”.

”Derivat din Compactul de Bucuresti, adună 3 dintre cei mai buni chitaristi români. Album de referintă in 1996. Music By Adrian Ordean, Mixed By Adrian Ordean… Lyrics By – Adrian Ordean, Ioan Gyuri Pascu, Mircea Rusu. Recorded at Migas Real Compact studio (1996, autumn)”
Asta scrie ”john silver” pe o pagină de internet despre trupa ”Schimbul 3”, cu primul album care s-a numit tot “Schimbul 3”, produs de casa de discuri Tempo Music, a lui Gyuri Pascu. Venim acum în 2017 cu o formulă proaspătă, cu piese noi dar nu le uităm nici pe cele vechi. Am alăturat numelui ”Schimbul 3” un indice de identificare mai rapidă a formației, așa că acum trupa o găsim sub denumirea de ”Schimbul 3” by Adrian Ordean. Vom folosi în repertoriul nostru numai piese compuse de mine de-a lungul timpului.”

„Am avut noroc. Am fost mai norocos decât alţii doar şi pentru simplul motiv că mi-am văzut ţara de la un capăt la altul. Am văzut şi o treime din globul pământesc. Lumea trebuie să vadă artistul pe scenă. Cel mai important factor din tot mecanismul care angrenează viaţa unui artist este spectatorul!”, concluziona Adrian Ordean după o lungă experienţă artistică petrecută pe scenele de concert din România şi din străinătate.

 

Semnătura muzicală a lui Adrian Ordean – compozitor, chitarist, textier, orchestrator – se regăseşte de-a lungul a peste trei decenii în componenţa unor trupe de referinţă ale pop-rockului românesc: Roşu şi Negru, Compact, Schimbul 3 şi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. 

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Ordean, https://www.facebook.com/adiordean/?pnref=story

http://www.radioromaniacultural.ro/povestiri_din_studioul_artelor_invitat_special_muzicianul_adrian_ordean-12688

 

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – Comemorare 20 – VASILE VESELOVSKI!

Publicat de Bogdan Dragomir, 4 ianuarie 2018, 13:07 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:44

Am ales pentru astăzi, la 20 de ani de la trecerea în nefiinţă, să aducem omagiul nostru unui renumit compozitor de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti–VASILE VESELOVSKI ! Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

VASILE VESELOVSKI

Vasile Veselovski (n. 18 decembrie1925Pitești (Găvana) – d. 4 ianuarie 1998) , compozitor de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”.

A absolvit Conservatorul din București (1947-1952) având profesori pe Ion Dumitrescu (teorie și solfegiu), Paul Constantinescu (armonie), Nicolae Buicliu (contrapunct), Tudor Ciortea (forme muzicale),  Theodor Rogalski (orchestrație), Zeno Vancea (istoria muzicii), Tiberiu Alexandru  și  Emilia Comișel (folclor), după ce studiase Facultatea de Fizico-Chimice (1944-1947).

(Audio) – Corina Chiriac – „Strada speranţei” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei (C&P Electrecord 2001).

Dragostea pentru muzică a apărut din copilărie, pentru că tatăl l-a învățat să cânte la balalaică, mandolină și chitară și apoi la acordeon. În timpul școlii și facultății a făcut parte din mai multe coruri: Liceul Teoretic de băieți Pitești (dirijor Alfons Popescu), Corala „Crai Nou” (dirijor Liviu Kavassi), biserica „Delea Nouă”, biserica „Sfinții Impărați Constantin și Elena – Bariera Vergului” (dirijor Gheorghe Bazavan).

(Audio) – Aurelian Andreescu – „Merit eu?” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Sperantei. (C&P Electrecord 2001).

ACTIVITATE

După absolvirea Conservatorului, Vasile Veselovski a fost inspector muzical în Ministerul Culturii (1952-1956), Secretar muzical la Teatrul de revistă Constantin Tănase din București (1956-1957), inspector pentru muzică în Comitetul pentru Cultură și Artă din București (1957-1963). După această perioadă, s-a dedicat în întregime activității componistice.

(Audio) – Horia Moculescu – „Şi dacă” de pe Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).

COLABORATORI

Dintre cei peste 30 de textieri, cea mai strânsă colaborare a avut-o cu Mihai Maximilian, de care l-a legat și o deosebită prietenie. Împreună au realizat peste 200 de cântece și peste 50 de spectacole de revistă și alte spectacole muzicale. De asemenea multe texte i-au fost scrise de Constantin Cârjan și Aurel Storin. A colaborat cu peste 130 de soliști vocali români și străini, printre care: Doina Badea(21 de cântece), Aurelian Andreescu(9), Corina Chiriac(25), Gică Petrescu(16), Margareta Pâslaru(17), Horia Moculescu(7), Constantin Drăghici(4),Roxana Matei(9),Alexandru Jula (13), Aida Moga(4), Marina Voica(5), Dan Spătaru(10).

(Audio) Angela Similea – „Tangoul” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).

DISTINCŢII (SELECŢIE)

Marele premiu (1964) și Premii (1965, 1966, 1970. 1971, 1973, 1974, 1983, 1984, 1987, 1988, 1992, 1993) la „Festivalurile de muzicǎ ușoarǎ de la Mamaia”.
Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România (1969, 1974, 1975, 1983, 1994).
Premii la „Melodii” (1981, 1982, 1983, 1984, 1986, 1987).
Premiu la „Crizantema de aur” (Târgoviște, 1995).
Premiul Asociației Umoriștilor Români-AUR, 1993.
Diploma de onoare la Festivalul de muzicǎ ușoarǎ de la Sopot (Polonia- 1966).
Membru in „Centrul Național Român ASSITEJ” (1970).
Ordinul „Meritul Cultural clasa a III-a

(Audio) Adrian Daminescu – „Şi m-am îndrăgostit de tine” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).

“Sunt de partea celor ce-şi caută inspiraţia în folclor, convins fiind că numai cu astfel de piese putem fi interesanţi şi pentru străini. Cântecele în stil american, spaniol, grecesc sau italian, le fac ei mult mai bine ca noi. Şi apoi ritmurile, ca şi melosurile populare româneşti sunt foarte frumoase şi nu văd de ce am face abstracţie de ele”. (Vasile Veselovski: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).

„Vasile Veselovski avea cântecul simplu, atrăgător, molipsitor. Ştia să așeze muzica lângă cuvânt în chip firesc.(…) Spunea odată: „Am fost norocos. În cariera mea am avut parte de prieteni buni- cântăreți valoroși- care m-au ajutat să scot la lumină cântece minunate”. (Temistocle Popa: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442).

(Audio) Doina Badea – „Cânta un matelot” de pe CD-ul Vasile Veselovski – Strada Speranţei. (C&P Electrecord 2001).

„În această lume de piață în care talentul nu mai are preț, Vasile Veselovski a fost un compozitor din categoria celor hărăziți cu talent. El compunea fără efort, ca și cum și-ar fi murmurat sieși o melodie…Lipsită de întortocheri și de bucle stilistice, tunsă scurt, fără vanitatea de a atrage ostentativ atenția, dar și fără teama de a fi prea simplă, muzica lui Veselovski și-a câștigat încet, încet, o personalitate care o împiedică pentru totdeauna să fie atribuită oricui. Ar mai fi de adăugat și prestația sa absolut remarcabilă în groapa cu lei a teatrului de revistă, unde el a repus în onoare muzica de spectacol, învățătură grea, dar veche și bună, de la Ion Vasilescu, Gherase Dendrino și H. Mălineanu. Ascultând-o, (muzica lui Vasile Veselovski) parcã îți vine uneori să exclami: Ce simplu se compun șlagărele!, fără să te gândești că, dacă te-ar auzi, acolo, în Raiul Compozitorilor, Veselovski, ar râde ușor, în mustață…” (Aurel Storin: Cuvânt înainte la CD-ul „Strada Speranței”, EDC 442). (http://www.festivalul-vasile-veselovski.ro/despre-vasile-veselovski/)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare 60 – LAURENŢIU CAZAN – instrumentist, interpret şi compozitor! La Mulţi Ani!

Publicat de Bogdan Dragomir, 28 decembrie 2017, 11:35 / actualizat: 20 iunie 2023, 14:16

Astăzi, la Radio România Regional îl aniversăm pe interpretul vocal, instrumentist de geniu dar şi compozitor de muzică pop românească – LAURENŢIU CAZAN. LA MULŢI ANI!

laurentiu-cazan-andreipartos-ro

laurentiu-cazan-andreipartos-ro

Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – aniversarea artistului LAURENŢIU CAZAN (Realizator Bogdan Dragomir, regizor de emisie Florin Bordeiaşu – C&P 2017 Radio România Regional)

* * * * *

S-a născut la Bacău în data de 28.12.1957 şi locuieşte în Buzău. Este un multiinstrumentist (vioară, pian, chitară, muzicuță, percuție), compozitor, textier, solist vocal şi orchestrator. A studiat vioara și pianul încă din copilărie. Fiind autodidact, mai târziu învață să cânte la chitară (acustică, electrică, bas) și își însușește tehnica percuției. Pentru el, muzica se împarte în bună şi proastă. Abordează cu dezinvoltură genuri muzicale foarte diferite: simfonică, populară, ţigănească, spaniolă, italiană, country, grecească, pop, rock, jazz, etc. Astfel, cu toată varietatea genurilor pe care le abordează, creaţia sa este foarte unitară stilistic. Pe parcursul carierei a interpretat melodii atât în limba română cât și în alte 8 limbi străine.

„Say Something” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).

Ca instrumentist, (vioară, pian, chitară, percuţie şi muzicuţă) cântăreţ, compozitor şi orchestrator, Laurenţiu Cazan este considerat a fi unul dintre cei mai populari artişti din România. Se poate spune despre el că este un cantautor prin excelenţă, dar se mai spune că excepţiile întăresc regula. Astfel, vizita generoasă în România a unui grup de compozitori de elită (din Nashville – S.U.A.) ce viza un schimb de experienţă dintre aceştia şi compozitorii români, (din care a făcut parte şi Laurenţiu) având ca fond încurajarea drepturilor de autori din ţara noastră, a dus la crearea unor compoziţii remarcabile. Aşa a luat naştere piesa “Without me”, lucrare scrisă la Sinaia în martie 1994 (muzică şi text: Laurenţiu Cazan-România & Gary Burr-S.U.A.).

„Without Me” (Laurenţiu Cazan / Garry Burr) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).

poze-din-oct-1996-lansare-cd-say-something-laurentiu-cazan-prod-intercont-music-foto-arhiva-personala-b-d-ref-600

poze-din-oct-1996-lansare-cd-say-something-laurentiu-cazan-prod-intercont-music-foto-arhiva-personala-b-d-ref-600

Primul LP al lui Laurenţiu Cazan, editat de Casa de Discuri INTERCONT MUSIC şi intitulat “Say Something “, este o superbă culegere de hit-uri, pentru că de aici nu lipsesc “Angel”, ”Pescăruşul”, ”Noaptea în vis”, cântece binecunoscute deja dar şi piese vechi de peste 30 de ani, cum ar fi ”Copil orfan” sau piesa instrumentală “Întoarcere în timp”, sau binecunoscuta compoziţie “Without me”- considerată de către casa producătoare ca fiind hitul discului.

„Angel” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).

Începuturile carierei sale sunt legate de Orchestra Liceului de Muzică din Bacău, unde cântă într-un taraf, la vioară. În perioada următoare cântă în mai multe formații: Omicron (1973-1978),  Nona (1978-1979) alături de Mihaela Runceanu, Apollo a Teatrului „Toma Caragiu”, Ploiești (1980-1981), Litoral (1981-1982), Cromatic (1985-1986), Sfinx (1986-1990).

„Întoarcere în timp” (L. Cazan/instrumentala) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).

Primii paşi în afirmarea artistică îi face pe scena Teatrului din Ploieşti (1981), împreună cu  formaţia LITORAL, al cărei chitarist era. Un an mai târziu, în 1982 are prima apariţie TV într-o emisiune realizată la TVR de renumitul Producător şi Realizator Titus Munteanu, în care îşi interpretează compoziţia „Uită tristeţea” . În 1983 urmează alt succes, ” Sunetul ploii „, piesă care-i pune în valoare deosebita personalitate artistică.

„Pescăruşul” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).

Din activitatea sa muzicală reamintim următoarele repere:

  • 1982 – debutează la televiziune cu piesa „Uită tristețea”, muzică și versuri proprii, în cadrul unei emisiuni produse de Titus Munteanu
  • 1982 – 1985, face turnee în țară
  • 1983 – lansează primul disc – “Uită tristețea”
  • 1985 – 1990, desfășoară turnee cu formațiile Cromatic și Sfinx în Danemarca, Kuwait, Norvegia, Finlanda, Olanda, Austria, Germania, Belgia.
  • 1990 – 2001, urmează o serie de turnee în Europa ca one man show. Are o serie de apariții la televiziune în Olanda – RTL4, SBS, TV Drenthe
  • 1991 – înainte de a se stabili în Olanda, editează discul-single „Numai muzica”
  • 1996 – revine în România şi își lansează albumul “Say something”
  • 2001 – 2003 desfășoară o activitatea concertistică, radio, TV în România
  • Formația de concert îi alătură pe Vali Vătuiu, Adi Manolovici, Cătălin Răsvan, Florentin Milcoff.

„Al cincilea anotimp” (L. Cazan/instrumentala) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).

Albume muzicale realizateUită tristețea (1983), Say something (1996), Și iarăși voi zbura (2003).

„Without Me” (Laurenţiu Cazan / Garry Burr) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan (audio).

Distincţii primite:

  • 1993, obține locul al II-lea la finala pentru Eurovision – cu piesa “Say something”. Tot în același an participă la Festivalul „Cerbul de Aur” cu piesele “Angel” și “Say something”.
  • 1994, participă la Concursul „Song Festival” de la Cavan, Irlanda cu piesa “Say something” și obține locul al II-lea.
  • 1995, obține locul al II-lea la Festivalul „Cerbul de aur” – cu albumul “Say something”
  • 1998, participă la Eurovision cu piesa “Sinceritate”
  • 2000, participă la Eurovision – cu piesa “Survive”
  • 2001, piesa sa „Sunetul ploii” interpretată de Aida Elena Borovină primește Premiul Special al Juriului de copii la „Steaua de aur”
  • 2002, piesa sa „Pescărușul” interpretată de Patricia Costache primește premiul pentru cel mai bun aranjament muzical la „Steaua de aur”.

„Noaptea în vis” (L. Cazan/L. Cazan) de pe albumul „Say Something” (C&P 1996 Intercont Music) interpretat de Laurenţiu Cazan & Form. Sfinx (audio-1989).

În 1993, la Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur”, primeşte Premiul Presei, acordat de ziarişti, premiu în valoare de 200.000 de lei, acordat de publicaţia   „Evenimentul zilei”.

**********

Acesta a fost ultimul artist aniversat sau comemorat în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE în anul 2017, dar ne vom reîntâni la începutul lui 2018!

Până atunci vă dorim, tuturor ascultătorilor RADIO ROMÂNIA REGIONAL cu drag multă sănătate, toate gândurile bune şi un An Nou Fericit! LA MULŢI ANI!

 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

 

 

 

 

 

 

 

Surse info: Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.com, laurentiucazan.ro, andreipartos.ro, tvr.ro, youtube.com si materiale jurnalistice din arhiva personală.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare ŞTEFAN HRUŞCĂ 60 – La Mulţi Ani!

Publicat de Bogdan Dragomir, 8 decembrie 2017, 09:44 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:48

Astăzi, Radio România Regional, în cadrul emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, îl sărbătoreşte pe unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti-colindători ai României! La mulţi ani, ŞTEFAN HRUŞCĂ!

Celebrul cântăreţ român Ştefan Hruşcă s-a născut în Maramureş pe data de 8 decembrie 1957. Până în anul 1981 a fost învăţător la Şcoala nr. 1 din Borşa, Judeţul Maramureş, când este descoperit şi invitat să participe la turneele Cenaclului Flacăra.

Ştefan Hruşcă – „Rugă pentru părinți” (Ştefan Hruşcă/ Adrian Păunescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C – Radio România, P 2006 Roton).

Între anii 1981 şi 1984 participă la peste 1000 de concerte în toată ţara, talentul său fiind recunoscut şi recompensat cu Marele Premiu al Muzicii Folk şi Premiul pentru Creaţie. După ce părăseşte Cenaclul în 1984, îşi continuă cu succes cariera solo sau colaborând cu Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu. Mare succes au avut albumele “Rugă pentru părinţi” (1984), “Urare pentru îndrăgostiţi” (1986), precum şi cel scos în colaborare cu Vasile Şeicaru, intitulat “Călători visători” (1988).

Ştefan Hruşcă – „Linu-i lin”, de pe albumul „Romanian Christmas Carols” (C&P 1994 Electrecord).

Din anul 1990 Ştefan Hruşcă ne va ajuta să redescoperim frumuseţea colindelor româneşti – arhicunoscut fiind “Linu-i lin” – pe care reuşeşte să le interpreteze într-o manieră aparte. Discurile sale ajung să fie printre cele mai vândute pe piaţa românească, succese răsunătoare având producţiile “Colinde” (1990), “La săvârşitul lumii” (1993), “Zăurel de zăurel” (1995), “Crăciunul cu Hruşcă” (2000), “Sfântă-i sara de Crăciun” (2001).

Ştefan Hruşcă – „Zoriori de ziuă” de pe albumul „Romanian Christmas Carols (C&P 1994 Electrecord).

Stabilit din 1991 în Canada, lângă Toronto, Ştefan Hruşcă susţine concerte în toate colţurile lumii, acolo unde bate o inimă de român. Revine în fiecare an în ţară, unde îşi păstrează popularitatea, mărturie stând şi acordarea Discului de Aur de către casa de discuri Electrecord, precum şi a Premiului Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe albume vândute. Nu abandonează complet stilul folk.

Ştefan Hruşcă – „Fostele iubiri” (Ştefan Hruşcă / George Ţărnea) de pe albumul „20 de ani” (C&P 2001 Intercont Music).

În anul 1996 produce albumul “Fostele iubiri”, pe versurile poetului George Ţărnea, iar în 1996 se implică ca director artistic în organizarea primei ediţii a Festivalului de muzică folk “Meşterul Manole”.

Ştefan Hruşcă – „Un copac cu flori” (Ştefan Hruşcă / Dan Verona) de pe albumul „20 de ani” (C&P 2001 Intercont Music).

În anul 2001 apare discul “20 de ani”, în care se regăsesc succese ale carierei sale, precum “Frunze”, “Rugă pentru părinţi”, “Un copac cu flori”, “Ochii tăi”.

Ştefan Hruşcă – „Ochii tăi” (Ştefan Hruşcă / Dan Verona)” de pe albumul „20 de ani” (C&P 2001 Intercont Music).

Aducând în casele noastre parfumul de neuitat al sărbătorilor tradiţionale româneşti, muzica interpretată de Ştefan Hruşcă rămâne apropiată de sufletul românesc indiferent pe ce continent se află acesta.

Ştefan Hruşcă – „Deschide uşa, creştine” de pe albumul „Romanian Christmas Carols” (C&P 1994 Electrecord).

Ştefan Hruşcă – „Urare”, de pe albumul „Romanian Christmas Carols” (C&P 1994 Electrecord).

(sursa:http://www.tousauxbalkans.net/Cat%C3%A9gorie:%C5%9Etefan_Hru%C5%9Fc%C4%83) 

Foto:http://radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2014/12/stefan-hrusca-134202l-820×300.jpg

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Premiul TINERE TALENTE la Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017

Publicat de Bogdan Dragomir, 5 decembrie 2017, 13:29 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:52

Foto încep. Festival Neghiniţă - Bacău 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Foto încep. Festival Neghiniţă – Bacău 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

În perioada 27-29 octombrie 2017, la Teatrul Bacovia din Bacău s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ! La ediţia a VIII a a Festivalului Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineri “Neghiniţă”, ediţie cofinanţată de Consiliul Judeţean Bacău, au participat pe scenele Teatrului Bacovia şi Teatrului de Vară peste 1000 de copii şi tineri din 22 de oraşe ale ţării dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Armenia, Tatarstan si Uzbekistan. Toţi ne-au bucurat şi încântat cu evoluţiile lor la cele patru secţiuni: teatru, muzică uşoară, muzică instrumentală şi dans. 

Interviu cu prof. Mariana Tanasă – Dir. general al Festiv. NEGHINIŢĂ, dar şi cu concurenţii Anastasia Budişteanu (Galaţi) şi Luchian Nicola (Iaşi) realizat de Mona Vîlceanu – Redactor Radio România Iaşi (28 oct. 2017)

Gala de Premiere Neghinita 2017 - Prof. Mariana Tanasă - Dir. Festival (foto by Bogdan Dragomir)

Gala de Premiere Neghinita 2017 – Prof. Mariana Tanasă – Dir. Festival (foto by Bogdan Dragomir)

La Secţiunea Muzică Uşoară s-au calificat în finala festivalului 120 de copii din toate zonele ţării iar premiile au fost obţinute pe merit în funcţie de calitatea interpretării dovedită în cele două zile de concurs!

Juriul festiv. Neghinita 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Juriul secţiunii muz. uşoară a festiv. Neghinita 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Pentru obiectivitate şi transparenţă totală, şi la această ediţie, s-au acordat note „la vedere”, copiii au fost foarte bine pregătiţi de profesorii coordonatori iar juriul acestei secţiuni a fost alcătuit din personalităţi artistice şi mass media de specialitate: MIHAI ALEXANDRU – compozitor şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Preşedintele Juriului; NICO (NICOLETA MATEI) – interpretă muzică pop, solistă a Teatrului TOMA CARAGIU din Ploieşti, ALEX FLOREA – interpret muzică uşoară, reprezentant al României la EUROVISION 2017; BOGDAN DRAGOMIR – realizator, coordonator programe Radio România Regional; CLAUDIU BULETE – compozitor, CB Media Vaslui; EUGENIA URSU – producător muzical, reprezentant UNESCO – Chişinău; MĂDĂLINA CÂRCOTĂ – artist liric Filarmonica „George Enescu”, prof. canto Şcoala ART MUSIC, Bucureşti, RUMIANA NACHEVA – jurnalist, director al Festivalului Internaţional de Muzică Pop SILVER YANTRA, Bulgaria, SEMEON LIMANOV – interpret muzică uşoară, prof. canto la Colegiul de Artă din Moscova, Rusia şi DARIA T – interpretă muzică uşoară, reprezentantă a Fundaţiei Teatrale Neghiniţă din Bacău.

Interviu cu compozitorul Mihai Alexandru – Preşedintele juriului secţiunii Muzică Uşoară a festiv. NEGHINIŢĂ 2017 realizat de Bogdan Dragomir – Radio România Regional (28 oct. 2017).

Sâmbătă – 29 octombrie a avut loc Gala de premiere a Festivalului-Concurs NEGHINIŢĂ 2017.

În deschidere, au susţinut recitaluri extraordinare interpreţii NICO, ALEX FLOREA, Daria T (Daria Anastasia Tanasă), SEMEON LIMANOV, LORINA LASLĂU, MIRUNA HAUCA, ANDREEA DIACONU şi ALESSIA POPA, iar pe podiumul de premiere au urcat aproape jumătate din participanţi, obţinând trofee, diplome, premii în bani şi cadouri din partea organizatorilor şi sponsorilor. 

NICO în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

NICO în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Alex Florea în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Alex Florea în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Semeon Limanov în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Semeon Limanov în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Duo Neghi Voice în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Duo Neghi Voice în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

NICO feat. Andreea Diaconu & Miruna Hauca în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

NICO feat. Andreea Diaconu & Miruna Hauca în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

NICO feat. Daria T la festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

NICO feat. Daria T în recital la festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Alessia Popa în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Alessia Popa în recital la Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Ionel Tanasă - actor, regizor şi Preşedinte al Fundaţiei NEGHINIŢĂ, organizator al Festival. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Ionel Tanasă – actor, regizor şi Preşedinte al Fundaţiei NEGHINIŢĂ, organizator al Festival. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Îi vom menţiona aici doar pe câştigătorii trofeelor acestei secţiuni în ordinea clasamentului (palmaresul complet al festivalului poate fi consultat pe adresa www.neghi.ro ): 

SECŢIUNEA MUZICĂ UŞOARĂ

TROFEUL PENTRU SECŢIUNEA MUZICĂ UȘOARĂ

Grădinaru Marina Georgiana – Onești (clasa prof. Irina Pashalov)

Marina Grădinaru - Trofeul festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Marina Grădinaru – Trofeul Secţiunii Muzică Uşoară a Festiv. Neghiniţă 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

*CATEGORIA 5 – 6 ANI

TROFEUL categoriei – Lungu Maria Daria  – Târgoviște

*CATEGORIA 7 ANI

TROFEUL categoriei – Dancă Giulia  – Roman

*CATEGORIA 8 – 9 ANI

TROFEUL categoriei – Onica Sofia Ioana – Iași

*CATEGORIA 9 ANI

TROFEUL categoriei – Bostan Adina Lavinia – Galați

*CATEGORIA 10 – 11 ANI

TROFEUL categoriei – Răducanu Georgiana Maria – București

*CATEGORIA 12 – 13 ANI

TROFEUL categoriei – Codreanu Amalia Veronica  – Galați

*CATEGORIA 14 – 16 ANI

TROFEUL categoriei – Oprea Daria Yasmine – București

*CATEGORIA 16 – 18 + ANI

TROFEUL categoriei – Tăbultoc Oana Ștefana – Botoșani

Foto Sofia Onica - Premiul Tinere Talente - Radio România Regional şi Trofeul Grupei la Festiv. Neghinita 2017 (foto arh. Sofia Onica.facebook.com)

Foto Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional şi Trofeul Grupei la Festiv. Neghinita 2017 (foto arh. Sofia Onica.facebook.com/arh.pers.B.Dragomir)

Radio România Regional împreună cu colegii de la Studioul Regional RADIO ROMÂNIA IAŞI – parteneri media ai acestui eveniment, au acordat Premiul TINERE TALENTE şi Premiul Radio Iaşi pentru calităţi artistice deosebite interpretei Sofia Onica din Iaşi (clasa Prof. Anca Apetroaiei).

Interviu cu Sofia Ioana Onica – Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional, realizator Mona Vîlceanu, Radio România Iaşi)

Sofia Onica - Premiul Tinere Talente - Radio România Regional (foto by Bogdan Dragomir)

Sofia Onica – Premiul Tinere Talente – Radio România Regional (foto by Bogdan Dragomir)

Sofia are 8 ani şi este eleva D-nei Prof. Anca Apetroaiei -Palatul Copiilor Iaşi de la vârsta de 3 ani. A participat la numeroase concursuri încă de la vârsta de 5 ani obţinând numeroase premii, amintim mai jos pe cele obţinute în ultimii doi ani:

  • Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU, MUZICA SI DANS “NEGHINITA”-BACAU 2017;
  • Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL BLED GOLDEN MICROPHONE –BLED SLOVENIA 2017;
  • Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “VIS DE STEA” MOINESTI 2017;
  • Trofeul festivalului FESTIVALUL NATIONAL “RITMURILE COPILARIEI” IASI 2017;
  • Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL “CONSTELATIA NECUNOSCUTA” VASLUI 2016;
  • Trofeul Categoriei FESTIVALUL INTERNATIONAL “NOVALATINITAS” CHISINAU, MOLDOVA;
  • Premiul I FESTIVALUL NATIONAL “RITMURI PE PORTATIV” VASLUI 2016;
  • Premiul I FESTIVALUL NATIONAL”MAMAIA COPIILOR “2016;
  • Premiul I FESTIVALUL INTERNATIONAL RUMF BRASOV 2016
  • Trofeul Categoriei FESTIVALUL NATIONAL “FLORILE COPILARIEI” BARLAD 2016

poza Sofia Onica la festiv. Neghinita 2017 (foto arh. pers. Sofia Onica)

poza Sofia Onica la festiv. Neghinita 2017 (foto arh. pers. Sofia Onica)

Sofia a obţinut de asemenea premii şi la „dans modern”, pe care îl practică de la vârsta de 4 ani. A participat la emisiuni TV şi Radio pe plan local. În perioada 2015-2016  a fost coprezentator al emisiunii pt. copii ”Tirigong” – Tele M Iaşi!

Felicitări, Sofia şi mult succes în continuare!

Sofi Radio viva (foto arh. pers. Sofia Onica)

Sofi Radio viva (foto arh. pers. Sofia Onica)

Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii NEGHINIŢĂ – Bacău 2017 a fost organizat de Fundaţia Teatrală „Neghiniţă” din Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău. Partener media: Radio România Regional şi Radio România Iaşi.

Juriul festiv. Neghinita 2017 (foto by Ionel Tanasa)

Juriul festiv. Neghinita 2017 (foto by Ionel Tanasa/arh.pers.B.Dragomir)

Felicitări organizatorilor, câştigătorilor, profesorilor-coordonatori şi tuturor participanţilor la acest frumos eveniment!

foto Festival Neghinita Bacau 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

foto Festival Neghinita Bacau 2017 (foto by Bogdan Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

(Sursa: Materiale din arhiva personală şi din arh. festivalului. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!).

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare 70 – LIVIU TUDAN

Publicat de Bogdan Dragomir, 29 noiembrie 2017, 12:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:53

Astăzi, Liviu Tudan ar fi împlinit 70 de ani! Îi aducem, aşadar, omagiul şi recunoştinţa noastră pentru aportul său creativ-muzical-artistic la dezvoltarea muzicii rock româneşti!

Astăzi la Muzica Unei Generaţii Perene, aici la Radio România Regional, vom avea o ediţie de colecţie dedicată aniversării lui LIVIU TUDAN (nume original: Dumitru Tunsoiu, n. 29 noiembrie 1947, București – d. 26 mai 2005, București) – basist, vocalist și compozitor român de muzică rock, membru şi apoi, din anii ’70, conducător al formației Roșu și Negru.

Liviu Tudan (Roşu şi Negru) – „Alfabetul” (muz. Liviu Tudan, vers. Corina Brăneanu) – Înregistrări din Fonoteca Radio România.

Născut în București, unde studiază în cadrul Școlii de Muzică nr. 1, absolvă la Iași cursurile Conservatorului de Muzică GEORGE ENESCU, clasa Compoziție. Se îndreaptă rapid spre curentul rock, devenind de-a lungul timpului membru (chitară bas) al mai multor grupuri cunoscute, cum ar fi Sideral sau Metronom, dar trupa care l-a consacrat și de numele căreia rămâne legat este Roșu și Negru.

Roşu şi Negru – „Pseudofabulă” (muz. Adrian Ordean, vers. Traian Furnea) – Înregistrări din Fonoteca Radio România.

Are colaborări cu multe personalități din muzica românească, cum ar fi Nuțu Olteanu, Gabi Nacu, Florin Ochescu, Adrian Ordean, Nelu Dumitrescu, Marti Popescu, Ovidiu Lipan Țăndărică, fiind și unul dintre compozitorii preferați ai interpretei Dida Drăgan.

Dida Drăgan – „Lacrimă de stea” (muz. Liviu Tudan, vers. Eugen Dumitru) de pe albumul „Muzică de Colecţie, Vol. 34 – Dida Drăgan (C-Electrecord & P-2007 Intercont Music /Jurnalul Naţional).

Numele Liviu Tudan este adoptat din 1965, cu ocazia interpretării personajului principal cu același nume din filmul „Ultima noapte a copilăriei”, regizat de Savel StiopulMoare după o lungă suferință, ca urmare a unui cancer hepatic metastazat, fiind diagnosticat cu hepatită C încă din 1976 și suferind în 2004 un transplant hepatic de la soția sa. (Wikipedia.org)

(ROSU si NEGRU – La poarta vietii (1982)

 ACTIVITATE MUZICALĂ:

             – în anul 1965 este absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” din București;
             – în anul 1965 începe studiile la Conservatorul din București, însă este exmatriculat în anul 1969;
         – în anul 1972 este absolventul  Conservatorului de Muzică „George Enescu” din Iași – secția compoziție;
             – cîntă în formația Sideral, formație care a susținut trei stagiuni estivale la barul Miorița din Mamaia;
             – este coptat de Nancy Brandes în formația Roșu și Negru.
             – în anul 1970 se alătură si formației Metronom;
       – în anul 1974, la plecarea în străinătate a lui Nancy Brandes, preia conducerea formației Roșu și Negru;
           – după fuga din țară a lui Ovidiu Lipan „Țăndărică” grupul se desființează, însă după o perioadă de timp reapare;
          – din anul 1994, Tudan este redactor muzical la Televiziunea Română unde semnează unele emisiuni precum: „Camera Veselă de televiziune”; „Top 7 TVR”; „Pop show nocturn”; și Top TVR 2;
             – scrie pentru Dida Drăgan 2 melodii de excepție: O LACRIMĂ DE STEA și POVESTE FĂRĂ FINAL;
             – În anul 2002 intră în finala Concursului Eurovision cu melodia SPUNE-MI, interpretată de Gaz pe foc și Candy;

Dida Drăgan – „Poveste fără final” (muz. Liviu Tudan, vers. Dida Drăgan) de pe albumul Muzică de Colecţie, Vol. 34 – Dida Drăgan (C-Electrecord & P-2007 Intercont Music & Jurnalul Naţional).

– în anul 2008  pe data de 2 noiembrie la  finalul  proiectului „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”, proiect  desfăşurat pe parcursul a 4 luni de zile pe postul Radio România Actualităţi, compoziţia sa – O LACRIMĂ DE STEA pe versurile lui Eugen Dumitru,  interpretă fiind  DIDA DRĂGAN  – s-a clasat pe locul 50.

PREMII OBȚINUTE:

– în anul 1996 participă la:
              ♦ Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia  – secțiunea Șlagăre, unde pentru melodia O LACRIMĂ DE STEA interpretată de Dida Drăgan obține Premiul II  

– în anul 2002 pe data de 6 mai:
             ♦ în cadrul Galei muzicale „O zi printre stele” i se decernează Premiul de Onoare al Ministerului Culturii și Cultelor;
 
DISCOGRAFIE:

– OMUL DE ZĂPADĂ /PASTORALA – ELECTRECORD – 1974
– PĂDUREA L-A GONIT/ COPIII STRĂZII  – ELECTRECORD – 1975
– FLORI DE TIMP/ VREI  – ELECTRECORD – 1977
– ALFABETUL/HAI ACASĂ  – ELECTRECORD – 1980
– … PSEUDOFABULA  – ELECTRECORD – 1984
– FORMAȚIA ROȘU ȘI NEGRU  – ELECTRECORD – 1986
– ROȘU ȘI NEGRU  – ELECTRECORD – 1986
– ROȘU ȘI NEGRU  – EDIȚIA DE COLECȚIE  – JURNALUL NAȚIONAL – 2008

(SURSA: ROCK POP FOLK … – DANIELA CARAMAN FOTEA și CRISTIAN NICOLAU  – EDITURA HUMANITAS EDUCAȚIONAL  – BUCUREȘTI, 2003) 

(ROŞU şi NEGRU – Ultimul concert – 1993)

 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea artistei CORINA CHIRIAC!

Publicat de Bogdan Dragomir, 26 octombrie 2017, 08:59 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:59

Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, bun găsit tuturor! 

Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii (Bogdan Dragomir – realizator, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie) Audiţie plăcută!

muzica-unei-generatii-perene-corina-chiriac-26-10-2016-bogdan-dragomir_01 (P 2016 Radio Romania Regional)

*****

Astăzi, la Radio România Regional în cadrul emisiunii „Muzica Unei Generaţii Perene” sărbătorim o mare artistă a scenei muzicale româneşti dar şi cu realizări internaţionale deosebite – Doamna CORINA CHIRIAC! Îi spunem şi noi cu drag LA MULŢI ANI şi îi dorim sănătate şi multe bucurii!

„Parfumul străzilor (Radu Şerban/C. Cârjan)” – Înregistrări din Fonoteca Radio România, solistă Corina Chiriac.

Este foarte dificil şi nepotrivit să prezinţi în doar câteva fraze activitatea artistică excepţională, de peste 50 de ani de succese şi realizări, în România şi în străinătate a interpretei de muzică uşoară CORINA CHIRIAC – actriţă, compozitoare, autoare de versuri, moderator şi realizator de emisiuni de radio şi de televiziune. 

foto-corina-chiriac-600www-agentiadepresarador-ro

foto-corina-chiriac-600www-agentiadepresarador-ro

Deşi spaţiul acordat acestei rubrici este limitat, cu ajutorul colegilor mei de la Agenţia de Presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune, cărora le mulţumesc cu acest prilej pentru profesionalismul cu care ne informează constant şi complet despre activitatea marilor personalităţi cultural-artistice ale României, am încercat să vă ofer, foarte pe scurt câteva repere ale activităţii artistice ce poartă semnătura Corinei Chiriac, toate acestea ilustrate cu piese muzicale compuse special pentru domnia sa şi interpretate în stilul său inegalabil, binecunoscut publicului meloman!

„Un amic (Corina Chiriac/Corina Chiriac)” – Înregistrări din Fonoteca Radio România interpretată de Corina Chiriac.

Corina Angela Chiriac s-a născut pe 26 octombrie 1949, la Bucureşti. Tatăl său, apreciatul compozitor Mircea Chiriac (1919-1994), a fost profesor de armonie şi contrapunct la Catedra de Compoziţie şi Dirijat a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, iar mama sa, Elisabeta Chiriac (1920-2002), profesoară de pian la acelaşi Conservator. În anul 1955 se înscrie la Şcoala de muzică nr.1 din Bucureşti, unde studiază vioara, ca instrument principal şi pianul ca instrument secundar, avându-l ca profesor la vioară pe Maestrul George Manoliu. A urmat apoi cursurile liceale la Liceul Special de Muzică nr.1 din Bucureşti, clasa de vioară, sub îndrumarea unor prestigioase nume ale muzicii româneşti, iar clasa a XII-a la Liceul Sf. Sava, absolvită cu diplomă de bacalaureat, în anul 1967.

În anul 1965, interpreta de muzică uşoară Corina Chiriac debutează radiofonic la Casa de cultură a studenţilor „Grigore Preoteasa” din Bucureşti, în cadrul concursului „Debuturi”, unde obţine premiul de popularitate pentru cel mai tânăr concurent, cu două compoziţii proprii – “Plouă” şi “Iubeşte viaţa” şi cu melodia “Pe valea Prahovei” de George Grigoriu.

Strada Speranţei (Vasile Veselovschi/Mihai Maximilian) de pe albumul „80 de ani de muzică” (C – Radio România, P 2006 Roton) interpretată de Corina Chiriac.

Între anii 1967 şi 1972 parcurge studiile superioare ale Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, la clasa de actorie, avându-i printre profesori pe Constantin Moruzan, Mihai Mereuţă, Mony Gellelter şi Adriana Piteşteanu, iar Diploma de Stat este obţinută cu rolul „Baba Rada-Zâna Lacului” din feeria poetului şi dramaturgului V. Alecsandri – “Sînziana şi Pepelea“, în regia lui Alexandru Tocilescu. Corina Chiriac a făcut parte din generaţie cu alţi mari actori de succes precum George Mihăiţă, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag, Tamara Creţulescu sau Mircea Diaconu.

„Ea rămâne o artistă (Corina Chiriac/Mihai Maximilian)” – Înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Corina Chiriac .

În 1967, în calitate de actriţă, debutează la Teatrul de Comedie din Bucureşti, cu un rol secundar în piesa “Sfântul”, de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu. Pe perioada studenţiei joacă la Teatrele Cassandra, Comedia şi Giuleşti, în piese de teatru precum „Sfântul”, “Căsătoria” sau “Platonov”. 

În perioada 1968-1970 apare în interpretări muzical-literare în cadrul clubului de presă al Casei de cultură a studenţilor Grigore Preoteasa care îi aduc primele cronici favorabile în presa vremii.

În anul 1970 debutează la concursul TV „Steaua fără nume”, cu melodiile “Valurile Dunării”, o arie din opereta “My Fair Lady” şi piesa din repertoriul francez “Il est mort le soleil”.

„Valurile Dunării” (Ivanovici/Aurel Felea) de pe albumul „80 de ani de muzică” (C-Radio România, P 2006 – Roton) interpretată de Corina Chiriac.

În mai 1970 obţine Premiul I al Juriului şi Premiul I al Publicului, la cea de-a IV-a ediţie a “Concertului Speranţelor” din Bucureşti. Debutul său internaţional se produce în perioada 16-25 august 1970 la “Zilele culturii române” în Polonia, unde a participat alături de artişti precum Constanţa Cîmpeanu, Irina Loghin şi Dorin Anastasiu.

În perioada 2–6 martie 1971 reprezintă România la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional “Cerbul de aur” de la Braşov, unde obţine din partea juriului internaţional Trofeul “Cerbul de bronz” (Locul III), intrepretând melodiile “Inimă nu fi de piatră”, de Edmond Deda şi “Va veni o clipă”, de Paul Urmuzescu.

„Inimă, nu fii de piatră! (Edmond Deda/Harry Negrin)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 Intercont Music / Înreg. live Festiv. Internaţ. Cerbul de Aur 1971) interpretată de Corina Chiriac.

„Va veni o clipă (P.Urmuzescu/M. Dumbravă)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 Intercont Music – înreg. live din Festiv. Internaţ. Cerbul de Aur 1971) interpretată de Corina Chiriac.

În anul 1972 primeşte un rol secundar în primul serial de televiziune produs în România, “Muşatinii”, realizat de Sorana Coroamă Stanca dupa trilogia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Participă pentru prima oară la Festivalul naţional de muzică uşoară “Mamaia” la ediţia 1972 (25 – 27 iulie) cu melodiile “Cine spune că-i uşor ?” (Paul Mihăescu/Fred Firea) cu care obţine Menţiune, „A-ntinerit romanţa” (Aurel Giroveanu /Felea)  – care obţine Premiul III, “Pasăre de apă” (Radu Şerban/Gh. Vâlcu), “Chemare” (Liviu Marcovici/Daniella Caurea), “Dulcele târg al ieşilor” (Richard Stein/M. Djentenirov)  – Menţiune. Dealtfel, între anii 1972 şi 1988, Corina Chiriac participă la toate ediţiile Festivalului de la Mamaia. Tot în anul 1972 începe şi colaborarea cu Studioul Estival Radio Vacanţa al Societăţii Române de Radiodifuziune.

„Opriţi timpul (Mario Panas/Mihai Dumbravă)” – înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Corina Chiriac.

În august 1972 are loc, la cinematograful “Patria” din Bucureşti, premiera filmului “Aventuri la Marea Neagră” în regia lui Savel Stiopul, în care Corina interpretează rolul principal feminin, jucând alături de Florin Piersic. În anul 1974 este admisă prin concurs la Teatrul Giuleşti, ca actriţă, iar în anul 1975 participă ca tânăr solist vocal la trei Festivaluri Internaţionale: în iunie – “Orfeul de Aur” Bulgaria – unde obţine Diploma de onoare, în august – Festivalul de la Sopot – Polonia – unde obţine Premiul 1, iar în septembrie – Festivalul de la Dresda – unde obţine Premiul III.

În anul 1976 participă la Festivalul Internaţional Lira Bratislavei, la care obţine diploma de onoare. Un an mai târziu reprezintă România la Friedrich Stadt Palast, una dintre cele mai reprezentative săli de concert din Berlin în cadrul spectacolului „Heiss und Kalt”.

„C’est si bon (H. Betti/A. Hornez)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 Intercont Music) interpretată de Corina Chiriac (înreg. live de la Friedrichstadpalast – 1986).

corina-chiriac-www-rador-ro

corina-chiriac-www-rador-ro

În 1979 reprezintă România la Festivalul Internaţional de filme de televiziune cu primul recital color al TVR “Eu sunt Corina “ în regia Sandei Balaban, producător fiind regretatul realizator de televiziune Tudor Vornicu. Între anii 1989-1994 artista se stabileşte temporar în SUA unde concertează dar frecventează şi diferite şcoli pentru reorientarea sa profesională, iar în anul 1991, Federaţia internaţională de organizare a festivalurilor, prin preşedintele său profesorul Armando Moreno, îi conferă artistei Diploma şi Medalia de Onoare pentru 20 de ani de activitate artistică internaţională.

„Pentru tot ce-a fost, îţi mulţumesc! (Horia Moculescu/Eugen Rotaru)” de pe albumul „The best romanian pop music” / vol.3 (Licenta UCMR-ADA/ P 2006 Star Media Music) interpretată de Corina Chiriac.

Solista revine în ţară în anul 1994 când hotărăşte să rămână definitiv în România, iar din anul 1995 îşi reia activitatea de solist vocal la posturi de televiziune româneşti, activând şi ca producător de talk-show-uri, sau emisiuni matinale la TVR, Tele 7 abc, ProTV şi posturi de radio – Radio Total şi Radio România Cultural. În anul 1998 este aleasă expert asociat al Comisiei Naţionale UNESCO România precum şi membră a clubului UNESCO alături de alte personalităţi artistice, medicale, literare. 

102616001156180203-revista-muzicala-radio-radio-romania-cultural-ro

102616001156180203-revista-muzicala-radio-radio-romania-cultural-ro

În anul 2003, Casa de discuri Electrecord produce vol. 1 din cele mai frumoase melodii româneşti de muzică uşoară ale solistei Corina Chiriac , precum şi un dublu album CD intitulat “Bucureştii de altădată”, cuprinzând parte dintre cele mai frumoase lucrări simfonice româneşti ale regretatului compozitor şi profesor de armonie şi contrapunct care a fost Mircea Chiriac.

„Unde erai ? (Marius Ţeicu/Saşa Georgescu)” de pe albumul produs de Jurnalul National, vol. 28 (C-Electrecord, P 2007 – Intercont Music, înregistrare din anul 1981) interpretată de Corina Chiriac & Marius Ţeicu.

„Vacanţa Mare (Ion Cristinoiu/Eugen Rotaru)” – înregistrări din Fonoteca Radio România, interpretată de Corina Chiriac.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Corina Chiriac, la 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”. În anul 2005 Corina Chiriac face o călătorie de peste 7 luni în Brazilia şi Argentina, unde definitivează nuvelele şi povestirile care fac parte din primul volum de literatură originală a artistei, intitulat “Buscando el Amor“, apărut în octombrie 2006.

Din anul 2008 este moderator al unei emisiuni duminicale de divertisment la postul Naţional TV – „Să v-amintiţi duminica”, iar din septembrie 2014 realizează emisiunea „Opriți timpul!” pe acelaşi post TV. Pe plan discografic, în anul 2010 lansează la casa de producţie CAT MUSIC albumul O ROCHIE DE MIREASĂ, pe muzica unui artist de excepţie – compozitorul Nicolae Caragia, interpretare vocală şi versuri – Corina Chiriac! Acest album muzical a obţinut „Premiul pentru Cel mai bun album de muzică uşoară” la Ediţia a IX-a a Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi!

„Rossignol De Moscou (Nicolae Caragia/Corina Chiriac)” de pe albumul „O rochie de mireasă” (P&C 2010 – CAT MUSIC) interpretată de Corina Chiriac şi Nicolae Caragia.

Emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE a fost realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, tvr.ro, corinachiriac.ro, Wikipedia.org şi cu materiale jurnalistice muzicale din arhiva personală. Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci, realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir de la microfon şi Florin Bordeiaşu din regia de emisie vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!

În finalul emisiunii, de pe cel mai recent dublu album realizat la Casa de discuri EUROSTAR în anul 2015, intitulat „Hai, hai lângă mine stai!”, tot pe muzica lui Nicolae Caragia, vă propun să ascultăm în premieră la Radio România Regional – piesa intitulată chiar aşa „Hai, hai lângă mine stai!” – muz. N.Caragia, text Corina Chiriac /Marian Stere interpretată de Corina Chiriac!

„Hai, hai lângă mine stai! (Nicolae Caragia/Corina Chiriac, Marian Stere)” de pe albumul „Hai, hai lângă mine stai!”(C&P 2015 – Eurostar) interpretată de Corina Chiriac.

 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea artistei ANDA CĂLUGĂREANU!

Publicat de Bogdan Dragomir, 24 octombrie 2017, 11:20 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:59

Bun gasit la o nouă întâlnire cu muzica uşoară românească! Astăzi, la rubrica MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE aniversăm 71 ani de la naşterea îndrăgitei ANDA CĂLUGĂREANU – actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk ! 

Anda Călugareanu – „Portocala” (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) de pe albumul „80 de ani de muzică” Disc 4 – Prod. C – Radio Romania & P – 2008 Roton.

 Anda Călugăreanu pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu (n. 24 octombrie 1946, Bucureşti – d. 15 august 1992) a fost o actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk, a fost un om de televiziune, a fost un om ce… „Nu obosea niciodată, nu se dădea bătută nici atunci când lacrimi grele îi ardeau obrajii şi sufletul” (Ioana Bogdan – realizator TVR). A avut șansa de a se face cunoscută prin prezentarea la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă. Aici a fost remarcată de Mircea Crișan care a insistat până tânăra pe jumătate armeancă a primit postul de solistă. Tot Crişan este cel care i-a propus numele de scenă Anda, pentru a evita cacofonia Anca Călugăreanu. „Să fi avut vreo 16-17 ani când s-a prezentat la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă”, îşi aminteşte comicul Mircea Crişan. Concursul fusese organizat de formă: comandantul ansamblului, colonelul Costoli, nu putea să-şi angajeze altfel fata, aspirantă la statutul de vedetă a muzicii. Când în comisie s-au discutat prestaţiile concurentelor şi a fost propus numele „pilei”, Crişan a protestat, amintindu-le colegilor de „una, Călugăreanu, o cântăreaţă care s-a prezentat precum cele profesioniste”. Deși în aparență, micuță și fragedă, era extrem de ambițioasă, tenace și încăpăţânată şi nu a renunţat la visul de a deveni actriţă cu patalama, în ciuda celor nouă eşecuri la examenul de admitere la Institutul De Arta Teatrală și Cinematografie. În anii ’60 Cornel Fugaru o alege ca solistă în formația Sincron și începe să aiba o carieră uimitoare în muzică. Prima apariţie mai importantă a fost cu formaţia Sincron, la Sala Palatului din Bucureşti, în anul 1965. A colaborat ani de-a rândul la Cenaclul Flacăra.

Anda Călugăreanu – „Revino” (Cornel Fugaru/Liviu Tudor Samuilă) de pe albumul SYNCRON – CD 4 (1965-1966) – Copyright 1966 Cornel Fugaru.

O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a şi fost căsătorită, şi Florian Pittiş, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a fost unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii Române. „Leopoldina Bălănuţă a invitat-o să recite alături de ea la Teatrul Mic”, povesteşte Florian Pittis. Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scundă pentru Institut. A dat de nenumarate ori la institut şi de fiecare dată, era respinsă din cauza înălţimii. Dar nu s-a lăsat până n-a intrat, în 1984. “Orice i se întâmpla în viaţă, nu voia să se ştie că suferă. N-am văzut-o niciodată plângând. Extraordinar om, prieten, coleg, artist, soţie, mamă… Blestemul vieţii ei: întotdeauna a luat lucrurile de la capăt”, a consemnat pentru nemurire Florian Pittiş.

Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu… din arhiva TVR.

A luat parte la numeroase festivaluri şi turnee în ţară şi peste hotare. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune. A participat la Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia – ediţia a VII-a (1972), unde a câştigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambaşu. (Wikipedia.org)

Anda Călugăreanu – „În rândul patru banca de la geam!” (Temistocle Popa/Mircea Block) de pe albumul „…frumoasele mele lalele” Melodii de Temistocle Popa – C&P 2001 Electrecord.

Interviu cu Anda Călugăreanu înainte de participarea la Festivalul Muzical Internaţional de la Knokke (Belgia), realizat de Televiziunea Română (Copyright 1972 TVR) în anul 1972 la Aeroportul Otopeni! (SURSA: Youtube.com)

După 1990, recăsătorită cu Alexandru Medeleanu din 1986, părea că în sfârșit și-a găsit liniștea, şi-a împrumutat vocea personajului Oache din Filmul Maria Mirabela (regia: Ion Popescu-Gopo, 1981), iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda”, alături de păpuşa Omidée, dar …viaţa nu o iartă – avea cancer la plămâni și trecea prin chinuri groaznice. Ultima dorinţă a ei a fost „să facem în aşa fel încât lumea să n-o uite” (Alexandru Medeleanu). În ultimii ani de viaţă a fost chiar şi profesoară de actorie. Voia să imprime discuri speciale cu muzică pentru copii. Începuse deja să strângă materiale. Şi-ar mai fi dorit un disc cu muzică uşoară. Avea proiecte de emisiuni TV… Însă, aşa cum spunea I.L. Caragiale, „Norocul e prea puţin şi lumea prea multă”. Iar Anda Călugăreanu nu a avut norocul să mai trăiască. (Sursa: Jurnalul Naţional-Ediţie de colecţie/Anda Călugăreanu)

Anda Călugăreanu – „N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)” de pe albumul Ion Cristinoiu – „Te aşteaptă un om” (C&P 2000 Electrecord).

*****

Surse: wikipedia.org, Agenţia de Presă RADOR, arhiva personală.

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor

Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor

Publicat de Cristina Ion, 8 septembrie 2017, 14:46

La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la făurirea României Mari.

În fiecare an, Radio Romania Regional îţi prezintă cel putin 100 de motive să spui Eu aleg România.

În anul 2014, am vizitat 100 de locuri de vis ale României. 100 de locuri ce merită a fi cunoscute, vizitate şi promovate, locuri ce reprezintă puncte de reper pentru evoluţia noastră, destinaţii încărcate de frumuseţe, spiritualitate, cultură, inedit sau spectaculozitate

Frumoasa mea – Marcel Pavel
100 sportivi marți, 19 decembrie 2017, 07:04

Frumoasa mea – Marcel Pavel

„Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornyik, reprezintă una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite melodii...

Frumoasa mea – Marcel Pavel
Say Something – Laurenţiu Cazan
100 sportivi luni, 18 decembrie 2017, 07:45

Say Something – Laurenţiu Cazan

Debuta, în 1982, la TVR, cu piesa „Uită tristeţea” în cadrul unei emisiuni produse de regretatul Titus Munteanu....

Say Something – Laurenţiu Cazan
Timişoara – Pro Musica
100 sportivi duminică, 17 decembrie 2017, 09:39

Timişoara – Pro Musica

Grupul Pro Musica a fost înfiinţat la Timişoara de Ilie Stepan, în 1973. Primul concert al formaţiei, la Liceul Pedagogic...

Timişoara – Pro Musica
Timişoara – Pro Musica
100 sportivi duminică, 17 decembrie 2017, 09:39

Timişoara – Pro Musica

Grupul Pro Musica a fost înfiinţat la Timişoara de Ilie Stepan, în 1973. Primul concert al formaţiei, la Liceul Pedagogic...

Timişoara – Pro Musica
100 sportivi miercuri, 13 decembrie 2017, 07:19

Rămâi cu mine – Andra

Andra este fără îndoială una dintre cele mai bune voci ale generaţiei actuale de soliste. Înzestrată cu un...

Rămâi cu mine – Andra
100 sportivi marți, 12 decembrie 2017, 07:38

Pe aripi de vânt – Delia feat. Kaira

„Pe aripi de vânt”, compoziţie de Alex Pelin şi Ovidiu Baciu, lansată în toamna anului 2014, a ocupat luni de...

Pe aripi de vânt – Delia feat. Kaira
100 sportivi luni, 11 decembrie 2017, 07:58

Acasă – Smiley

Unul dintre cei mai de success artisti de la noi este Smiley. Cu un repertoriu diversificat de piese, o atitudine grozavă şi o...

Acasă – Smiley
100 sportivi duminică, 10 decembrie 2017, 08:54

Gugulan cu car cu mere – Traian Jurchela

Traian Jurchela s-a născut la 5 august 1949 în satul Ilidia, comuna Ciclova Română, Caraş-Severin. Domeniul artei populare...

Gugulan cu car cu mere – Traian Jurchela

Muzica Unei Generaţii Perene – AURELIAN ANDREESCU

Publicat de Bogdan Dragomir, 12 mai 2017, 08:28 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:20

*****

Aici puteţi asculta var. audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE la Radio România Regional din data de 12.05.2017 – un omagiu adus carierei artistice a interpretului de muzică uşoară AURELIAN ANDREESCU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regia de emisie – Florin Bordeiaşu)

*****

Aurelian Andreescu  s-a născut în data de 12 mai 1942 la București şi a trecut în nefiinţă la vârsta de 44 de ani, în data de 22 iulie 1986, la Constanța. Aurelian Andreescu a fost cel mai valoros interpret român de muzică ușoară din timpul său şi nu numai.

Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo / Ioana Diaconescu)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.

Cariera sa muzicală  a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman. Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, dar și în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, secţiunea „Ziua discului”. A făcut parte din echipa României, alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, echipă care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele” a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.

De-a lungul carierei, a oferit istoriei muzicii ușoare românești peste 600 de piese. Multe sunt evergreen-uri. Acest repertoriu uriaș s-a încadrat între două momente importante ale carierei sale, interpretarea  a două creaţii muzicale de referinţă. Prima fiind oferită lui Aurelian Andreescu de neuitatul Florin Bogardo – Tu ești primăvara mea… iar cea de a doua creaţie semnificativă şi totodată emblematică pentru repertoriul său, o constituie marele șlagăr al muzicii uşoare româneşti din toate timpurile – Oameni – muzica Marius Țeicu – versuri Ovidiu Dumitru. Aurelian Andreescu a murit în 1986, suferind de ciroză.

Din anul 1993, la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti are loc anual – in memoriam Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu”.

„Fluierând pe stradă” (Vasile Veselovski / Mihai Maximilian, B. Caus) de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord , interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. Electrecord, dirij. Alexandru Imre.

„Merit eu” (Vasile Veselovski / Mihai Maximilian) de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.

Despre Aurelian Andreescu

„Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.”— compozitorul Temistocle Popa.

„Cântecul a fost cel care ne-a unit, punând temelia unei prietenii trainice. M-a impresionat de prima dată datorită caracterului său excepțional. A fost unul dintre puținii care și-au respectat cu adevărat cariera.” — interpreta Aura Urziceanu.

„Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit.” — interpretul Mihai Constantinescu.

„Era o prezență tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viață, admirabil prieten.” — actorul Alexandru Arșinel.

„Aurelian Andreescu era un om frumos din toate punctele de vedere și un mare caracter.” — poetul Corneliu Vadim Tudor.

„Dorul (Vasile V. Vasilache / Gheorghe Vâlcu)” de pe albumul ” Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord , interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. Electrecord, dirij. Alexandru Imre.

„Copacul (Jolt Kerestely / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.

Discografie:

Succese internaționale (1973, Electrecord)

Cele mai frumoase melodii (1986, Electrecord)

Aurelian Andreescu (2001, Electrecord)

Aurelian Andreescu – Muzică de colecție (2007, Jurnalul Național)

Despre interpreţii săi preferaţi, Titus Andrei – Realizator de emisiuni muzicale la Radio România – spune: „Aurelian Andreescu este cea mai mare voce dintre soliştii din România, mă refer la partea bărbătească. Au încercat foarte mulţi de când s-a prăpădit Aurică, să-i abordeze melodiile în festivaluri, în spectacole, la sala Radio în spectacolele noastre, dar el rămâne inegalabil. Nimeni nu poate cânta ca el. Nu pot să-mi dau seama ce ar fi însemnat dacă trăia azi. Probabil că la fel, cea mai mare voce. Aurelian Andreescu a fost cel mai haios om pe care l-am cunoscut vreodată. Am fost la multe ediţii ale festivalului “Mamaia” împreună, eu fiind solist al sextetului Cantabile. Aurică era un om atât de vesel, atât de surprinzător prin comportamentul lui, plin de vervă în faţa tuturor. Totdeauna venea cu o poantă, cu un banc, cu o poveste întâmplată ieri, azi. Era un om atât de plăcut, era imposibil să aibă pe cineva care să-l invidieze, poate pentru marea lui meserie, marele lui talent şi atunci e o invidie sinceră şi profesională. Dar ca să-l invidiezi pe Aurică pentru ceva era imposibil. Cred că asemenea caractere azi sunt atât de rare… Nu tot ce a cântat, dar cel puţin 20 de melodii din repertoriul lui merită să fie şi azi în orice clasament din România…”

„… În țară, prezența lui în studiourile de înregistrări era urmată de o … ploaie de șlagăre! Mandy, Vasile V. Vasilache, Laurențiu Profeta, George Grigoriu, Ramon Tavernier, Petre Firulescu, Petre Mihăescu, Delmar, Vasile Veselovschi și-au concretizat talentul prin vocea lui. Cânta orice – piese mari, de linie, dansante, lirice, glumețe. Toate deveneau șlagăre. …..Compozitorii români îl asaltau cu oferte. Vocea lui iubea microfonul – spunea Jolt Kerestely, experimentatul maestru de sunet al televiziunii.  Da, Aurelian Andreescu a fost și râmâne unul dintre acei oameni minunați glorificați prin splendida melodie.” – muzicolog Daniela Caraman-Fotea.

„Oameni (Marius Teicu / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. Electrecord, dirij. Alexandru Imre.

*****

Surse info: Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.org.ro, www.discogs.com, topromanesc.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversare MARIUS ŢEICU

Publicat de Bogdan Dragomir, 9 mai 2017, 08:55 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:21

Oameni (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) – interpretată de Aurelian Andreescu, de pe albumul „Chemarea dragostei” – C&P 2003 Radio România-Edit. Casa Radio.

 

*****

Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene din data de 09.05.2017, invitat aniversat – Compozitorul MARIUS ŢEICU! O producţie 2017 – Radio România Regional, realizată de Bogdan Dragomir! Regia de emisie – Florin Bordeiaşu.

*****

Bun găsit tuturor, ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie specială a emisiunii, de această dată îi spunem cu drag LA MULŢI ANI compozitorului şi bunului nostru prieten, MARIUS ŢEICU! Ați ascultat la începutul acestei emisiuni piesa Oameni (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) de pe albumul „Chemarea dragostei” editat în anul 2003 de Societatea Română de Radiodifuziune – Editura Casa Radio,  în interpretarea inegalabilă a marelui solist Aurelian Andreescu.

Vom încerca foarte pe scurt să ne oprim la reperele importante ale activităţii sale artistice, deşi este extrem de greu să faci un rezumat al unei cariere impresionante precum cea a muzicianului Marius Ţeicu.

Marius Țeicu s-a născut la 9 mai 1945, pe meleaguri cărăşene (Reşiţa) şi provine dintr-o familie de muzicieni profesionişti, foşti membri ai corului academic al Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara. A absolvit “Liceul de muzică” din Timișoara în 1963, la secția oboi-pian și Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București în 1968 la secția dirijat. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1974.   

Marius Ţeicu este un compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor și profesor de renume naţional şi internaţional. S-a lansat rapid şi cu mult succes în showbizul românesc, fie ca solist vocal în diverse trupe cu care a efectuat deplasări în peste 20 de ţări, fie în formula de trio, celebră în anii ’70, împreună cu Olimpia Panciu şi Mihai Constantinescu cu care a devenit o reală vedetă de televiziune. A pregătit, în calitate de profesor, generaţii întregi de muzicieni, îndeosebi solişti de muzică uşoară şi îi amintim aici pe Angela Similea, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu, Ioan Luchian Mihalea, Zoe Câmpeanu ș.a., absolvenţi ai Şc. Pop. De Artă din Bucureşti, dar şi pe studenţii săi de la Universitatea “Spiru Haret” – Monica Anghel, Laura Stoica, Anca Țurcașiu, Narcisa Suciu, Daniela Gheorfy, Paul Surugiu (“Fuego”), Manuela Fedorca. Însă cea mai importantă ramură a activităţii sale artistice a constituit-o creaţia componistică. Este autorul unui imens repertoriu de şlagăre (din totalul a peste 500 de compoziţii) precum Oameni, Trăiesc, Frumoasele duminici, O portocală, Ziua, ora, clipa, Un albastru infinit, Proverbe, Unde erai?, Dormeau pe-o frunză două stele, Dau viaţa mea pentru o iubire, Nu-mi lua iubirea dacă pleci, Te-aş alege din nou etc., marea lor majoritate fiind înregistrate sub propria-i baghetă dirijorală.

Nu-mi lua iubirea (Marius Ţeicu-Th. Popa Mazilu) interpretată de Angela Similea, de pe albumul “Chemarea dragostei” editat în 2003 de Radio România – Editura Casa Radio.

Frumoasele duminici (Marius Ţeicu–Angel Grigoriu) interpretată de duetul Olimpia Panciu şi Marius Ţeicu, ambele piese de pe albumul “Chemarea dragostei” editat în 2003 de Radio România – Editura Casa Radio.

Creația sa muzicală cuprinde un număr de peste cinci sute de melodii de muzică ușoară, majoritatea făcând parte din programele de Radio și de Televiziune, fiind editate pe CD-uri, casete audio sau discuri vinyl. A semnat partituri muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, muzicaluri pentru copii și tineret, show-uri de televiziune, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă, etc.

Marius Ţeicu a fost pianist şi vocalist în formaţia de muzică uşoară MODERN-GRUP din Bucureşti (1965-1972), apoi pianist-corepetitor la clasa de canto – muzică uşoară de la Şc. Populară de Artă din Bucureşti (1968-1974), şi după 1991, Lector la catedra de canto a Universităţii Ecologice dar şi la Facultatea de Teatru a Universităţii SPIRU HARET din Bucureşti.

cover1-1024x440 (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro).600

cover1-1024×440 (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro).600

A realizat emisiuni de radio şi televiziune, dar şi concerte şi spectacole de muzică uşoară. A fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor (1973, 1976, 1979, 1981, 1992, 1995, 2002, 2005), Premiul III şi Premiul I (Marele Trofeu) la Concursul şi Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia, Premiul internaţional al Cântecului pentru copii UNICEF (1982) şi Premiul internaţional GOLDEN-STAR de la Bucureşti (2001). Premiul de Excelență UCMR-ADA(Uniunii Compozitorilor și Asociația drepturilor de autor) pentru întreaga activitate în 2009. PREMIUL DE EXCELENȚĂ al Festivalului Mamaia pentru întreaga activitate în 2010. Premiul pentru spectacol musical “acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România pentru Musicalul “O premieră furtunoasă” în 2011. Nu în ultimul rând, Compozitorul Marius Teicu a primit trofeul pentru intreaga activitate in cadrul celei de-a XIV-a editii a Galei Premiilor Muzicale Radio România în anul 2016.

Foto Marius Teicu - Premiile Radio Romania 2016 (foto by Alexandru Ciumpy Dolea)

Foto Marius Teicu – Premiile Radio Romania 2016 (foto by Alexandru Ciumpy Dolea)

Ca solist vocal a imprimat peste 40 de melodii, prezente la Radio, Televiziune sau pe CD-uri, casete si discuri. De asemenea, a susținut spectacole pe scenele din Germania, Polonia, SUA, Canada, Rusia, etc. În aceeași calitate de solist vocal, pianist și orchestrator a contribuit la realizarea show-urilor de Televiziune la care a scris muzica. În calitate de pianist a făcut parte din următoarele formații: “Dixi 67” , “Modern Group” , a cântat cu formaţia PERPETUUM MOBILE pe vaporul de croazieră EUROPE, vizitând 42 de ţări.

Unde erai?  (Marius Ţeicu/Saşa Georgescu) interpretată de duetul Corina Chiriac şi Marius Ţeicu de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio.

O portocală  (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) în interpretarea deosebită a regretatei soliste Anda Călugăreanu de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio!

Aici Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi am avut privilegiul de a-l aniversa pe calea undelor pe compozitorul Marius Ţeicu, un creator de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti dar şi un maestru în şlefuirea artistică a vedetelor de ieri, de azi, dar şi de mâine!

La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!

Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și toate gândurile bune oriunde vă aflați și vom încheia această ediție a emisiunii ascultând din creaţia compozitorului MARIUS ŢEICU – piesele „Dau viata mea (Marius Teicu/Eugen Rotaru) – interpreta Monica Anghel” de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio

şi Să ne reamintim (un potpuriu creat şi interpretat de Marius Ţeicu, de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio!

*****

Surse info: Ageţia de Presă RADOR, wikipedia.org.com, mariusteicu.ro, facebook.com/mariusteicu şi alte materiale jurnalistice din arhiva personală.

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Muzica Unei Generaţii Perene – MIHAELA RUNCEANU

Publicat de Bogdan Dragomir, 4 mai 2017, 08:40 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:22

„Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun şi mai frumos în noi…” – acesta a fost moto-ul vieţii Mihaelei Runceanu, o stea a muzicii uşoare româneşti, răpită prematur şi nedrept din vieţile noastre în urmă cu 28 de ani.

*****

Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene din 4.05.2017, dedicată interpretei MIHAELA RUNCEANU (o emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2017 Radio România Regional).

*****

„Viața începe cu tine” (Virgil Popescu/Angel Grigoriu – Romeo Iorgulescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

Bun găsit tuturor prietenilor emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă salutăm cu drag din Cabina 41 a Societăţii Române de Radiodifuziune! Astăzi, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară dar şi un pedagog cu un har deosebit ar fi împlinit 62 ani, dacă viaţa nu i s-ar fi curmat brutal şi nedrept într-o noapte de noiembrie a anului 1989. Vom omagia şi noi, aici la Radio România Regional, scurta dar frumoasa carieră artistică a interpretei MIHAELA RUNCEANU!

Mihaela Valentina Runceanu s-a născut pe 4 mai 1955 la Buzău. În 1970 a absolvit cursurile şcolii elementare de pe lângă Liceul de Muzică şi Arte plastice din Buzău, liceu pe care îl absolvă ca şef de promoţie, în anul 1974! În acelaşi an, este admisă prin concurs, cu media 9,95 la Facultatea de pedagogie, muzicologie, compoziţie a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Până în anul 1978, an în care finalizează cu brio cursurile conservatorului, participă în perioada 1974-1977 la cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti la clasa de canto a prof. Nina Bercaru. În perioada de debut a activităţii sale pedagogice, 1978-1980, Mihaela Runceanu a activat ca prof. de vioară la Şcoala generală de muzică din Brăila şi apoi la Liceul de Muzică şi Arte plastice din Buzău, liceu pe care-l absolvise cu numai 6 ani în urmă!

În continuare vom asculta în interpretarea Mihaelei Runceanu, piesele Un bilet ptr. o călătorie (repert. Intern.–Flavia Buref) și E-adevărat, iubirea mea (repert.intern.–Roxana Popescu) de pe albumul “Vom fi mereu” editat post mortem pe CD în 1999 de Casa de discuri Electrecord. Acompaniază orchestra Electrecord – dirij. Alexandru Imre şi Orch. de estradă Radio – dirij. Sile Dinicu.

„Un bilet pentru o călătorie” (repert. Intern.–Flavia Buref) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

„E adevărat, iubirea mea” (repert.intern.–Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

Ascultați Radio România Regional, emis. Muzica Unei Generații Perene, astăzi o aniversăm și omagiem în același timp pe cunoscuta și apreciata interpretă a muzicii ușoare românești MIHAELA RUNCEANU!

În 1980, după numai doi ani de la absolvirea Conservatorului, Mihaela Runceanu revine, de această dată în calitate de profesor la Clasa de Canto a Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, unde activează în tandem cu pianistul corepetitor – tânărul compozitor şi profesor – Ionel Tudor! Se pare că acest tandem profesoral a fost de bun augur pentru carierele şi activitatea artistică a unor foşti şi actuali interpreţi ai muzicii uşoare româneşti pe care îi enumerăm aici: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Paula Mitrache, Miki de la K-pital şi mulţi alţii.

Dintre premiile cele mai importante obţinute în cariera artistică a Mihaelei Runceanu, amintim:

– Premiul I la Festivalul “Mamaia ’76” cu piesa “De-ar fi fost să fiu” (George Grigoriu/Mircea Block)

– Premiul I la Festivalul “Mamaia ‘84” cu piesa “Să crezi în dragostea mea” (Ion Cristinoiu/Roxana Popescu)

– Premiul I la Festivalul “Mamaia ‘85” cu piesa “De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany/Roxana Popescu) și Premiul Juriului la același festival cu piesa “Să crezi în dragostea mea” (Ion Cristinoiu/Roxana Popescu).

Din acest moment, Mihaela Runceanu devine una dintre cele mai apreciate și de succes soliste ale României. Din anul 1985, participă la multe spectacole, concerte și festivaluri organizate în București (în special la Sala Radio sau la Sala Polivalentă) dar și în întrega țară, este solicitată tot mai des pentru înregistrări la Radio, Televiziunea Română și Electrecord. A efctuat turnee în Cehoslovacia și Ungaria (1973), Bulgaria și URSS (1984), Cuba (1985) și RDG (1987).

Vă invităm să ascultați în minutele următoare încă două piese de pe albumul “Vom fi mereu” editat în anul 1999 de Casa de discuri Electrecord, Zborul vântului  (Viorel Gavrilă/Roxana  Popescu) și De-ar fi să vii  (Alexandru Wilmany/Roxana Popescu) în interpretarea deosebită a solistei Mihaela Runceanu!

„Zborul vântului” (Viorel Gavrilă/Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

„De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany/Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generații Perene, am ascultat astăzi o voce specială, plină de har, o voce și un pedagog deosebit, o mare artistă ce ne-a părăsit prematur și nedrept în data de 1 noiembrie 1989! Ar fi împlinit astăzi 62 de ani! Ne aducem aminte cu drag de Mihaela și o vom reasculta cu plăcere de fiecare dată aici la Radio România!

La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!

Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și toate gândurile bune <<<oriunde>>> v-ați afla și vom încheia această ediție a emisiunii ascultând două șlagăre ale muzicii ușoare românești –   Iartă! (Ion Cristinoiu – Roxana Popescu)  și Haide, spune (Viorel Gavrilă/Roxana Popescu) – Interpretă Mihaela Runceanu!

„Iartă” (Ion Cristinoiu – Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

„Haide, spune” (Viorel Gavrilă/Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

*****

Surse info: Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com,materiale jurnalistice din arhiva personală, (http://runceanumark.blogspot.ro/2009/02/biografie-mihaela-runceanu.html), http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/

 

 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

4.05.2017.

 

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE – Liturghia bizantin-ortodoxă de Sfintele Paști! – Corul MADRIGAL la Veneția!

Publicat de Bogdan Dragomir, 13 aprilie 2017, 10:15 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:25

Bun găsit tuturor! Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ne fiţi alături şi astăzi la o ediţie specială realizată cu ocazia Sfintelor sărbători de Paşti!

Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene din 13 aprilie 2017 – o ediție specială de Paști realizată de Bogdan Dragomir cu sprijinul colegului Florin Bordeiașu – regizor de emisie! Invitat: Corul Național de Cameră MADRIGAL, fondat și dirijat de Maestrul Marin Constantin (document muzical-artistic, înreg. live)

 

Foto Corul National de Camera MADRIGAL, Dirijor Marin Constantin cu dl. Coriolan Babeti - Director adj. al ICR de la Venetia in Basilica San Marco, Italia, 1994 ( arh. Muz. Marin Constantin)

Foto Corul National de Camera MADRIGAL, Dirijor Marin Constantin cu dl. Coriolan Babeti – Director adj. al ICR de la Venetia in Basilica San Marco, Italia, 1994 (arh. Muz. Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)

Pentru această ediţie specială avem două surprize, sperăm să fie plăcute şi inedite! Prima surpriză este cea video, pentru că pe pagina www.www.radioromaniaregional.ro , în cadrul emisiunii Muzica Unei Generații Perene veţi putea viziona un fragment din filmul documentar-artistic intitulat Corul MADRIGAL în Italia! În cadrul acestui film există un document video muzical pe care vi-l prezentăm astăzi în premieră şi anume Liturghia non-canonică bizantin-ortodoxă de Paşti interpretată în prima parte a Concertului extraordinar susţinut în anul 1994 de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, fondat şi dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN, în cadrul Festivalului ANUL MARCIAN de la Veneţia ocazionat de aniversarea a 900 de ani de la consacrarea celebrei Basilici San Marco. 

(Video by Giani Oprina și Bogdan Dragomir/arh.pers.B.Dragomir)

Am avut șansa, onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN, căruia îi aduc în acest moment un omagiu și o respectuoasă reverență!

Corul National de Camera MADRIGAL dirijat de Marin Constantin la Festivalul International GEORGE ENESCU - in Sala Parlamentului Romaniei (arh. Muzeului Marin Constantin)

Corul National de Camera MADRIGAL dirijat de Marin Constantin la Festivalul International GEORGE ENESCU – in Sala Parlamentului Romaniei (foto din arh. Muzeului Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)

Cea de a doua surpriză a emisiunii noastre este cea audio şi de aceea vă propunem, ca după vizionarea materialului documentar-artistic prezentat mai sus în var. video, să vă aşezaţi comod şi relaxat şi să ascultaţi în varianta audio – de concert – acelaşi Ritual non-canonic bizantin orthodox structurat pe monodii de la Muntele Athos şi muzică originală de Filothei Sân Agăi Jipei, Filothei Monahul, Ioan Hrisafi, Gavriil Musicescu, Dumitru Georgescu Kiriac, Ioan D. Chirescu, Paul Constantinescu, Nicolae Lungu, într-un aranjament muzical semnat de Maestrul Marin Constantin. Solişti: Lucian Bonifaciu, Constantin Petrescu, Virgil Gătăianţu, Daniela Sluşanschi, Nicolae Stoenescu, lectura Psalmului 50 – Valeriu David! O înregistrare live, realizată în 17 august 1997 în Sinagoga din Novi Sad – Yugoslavia în interpretarea inegalabilă a Corului Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin. Acest material muzical a fost postprocesat şi masterizat de Adrian Ordean la studioul Migas Real Compact şi editat în anul 1997 pe CD la Casa de discuri INTERCONT MUSIC!

Cu speranţa că măcar în această perioadă sfântă şi specială pentru sufletul tuturor românilor vom încerca să fim mai buni, mai iertători şi mai înţelegători unii cu ceilalţi, noi, realizatorii emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Bogdan Dragomir – de la microfon şi Marian Bordeiaşu din regia de emisie împreună cu toţi colegii noştri de la Radio România Regional, vă dorim din suflet şi cu drag – ori(((unde))) vă veţi afla – Un PAȘTE FERICIT şi HRISTOS A ÎNVIAT! 

Ritual liturgic noncanonic bizantin-ortodox de Paști, structurat pe monodii de la Muntele Athos, pe melodii originale de Filothei Sân Agăi Jipei, Filothei Monahul, Ioan Hrisafi, Ioan Duma Brașoveanu, Dumitru Georgescu Kiriac, Ioan D.Chirescu si Nicolae Lungu. Aranj. muzical – Marin Constantin. Înreg. live din concertul susținut la Sinagoga din Novi Sad – Yugoslavia în anul 1997. Interpretează Corul Național de Cameră MADRIGAL, fondat și dirijat de Maestrul Marin Constantin. O prod. INTERCONT MUSIC – C&P 1997.

Surse: Materiale jurnalistice audio si video muzicale din arhiva personală, Casa de discuri INTERCONT MUSIC – C&P 1997, Fragment video din filmul CORUL MADRIGAL în Italia – P 1994 ANTENA 1 Bucureşti.

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Compozitorul ŞERBAN GEORGESCU

Publicat de Bogdan Dragomir, 6 aprilie 2017, 09:18 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:26

Bun găsit tuturor ascultătorilor Radio România Regional, sunt Bogdan Dragomir şi astăzi, la Muzica Unei Generaţii Perene, voi aduce un omagiu in memoriam prietenului şi colegului meu, compozitorul şi realizatorul de emisiuni muzicale ŞERBAN GEORGESCU!

Aici puteţi asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional, din data de 05.04.2017 – In memoriam – Compozitorul ŞERBAN GEORGESCU (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu – O prod. 2017 Radio România Regional).

*  *  *  *  *

„Fată dragă” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” Disc 3 interpretată de Mădălina Manole.

Șerban Georgescu (n. 5 aprilie 1952 – d. 4 martie 2007) a fost un compozitor român și realizator de emisiuni muzicale la Radio România.

Compozitorul Şerban Georgescu, realizator la Redacţia muzicală a Societaţii Române de Radiodifuziune şi fost soţ al interpretei de muzică uşoară Mădălina Manole s-a născut în urmă cu 65 de ani într-o familie de medici, la data de 5 aprilie 1952. S-a afirmat pe scena muzicală românească prin zeci de șlagăre, în anii ‘80, interpretate de Carmen Rădulescu și apoi de Mădălina Manole, care i-a devenit soție în anul 1994. Melodii ca ‘’ Întoarce-te’’, ‘’Fată dragă’’, ‘’Te-am văzut, mi-ai plăcut’’, ‘’ Nu ești chiar un înger’’, ‘’ Stai lângă mine, mamă!’’ au câștigat numeroase premii la festivalurile de la Mamaia sau la alte concursuri. 

„Te-am văzut, mi-ai plăcut (Şerban Georgescu)” de pe albumul „Jurnalul Naţional – Muzică de Colecţie vol. 54” (C-Electrecord) interpretată de Mădălina Manole.

Muzicianul s-a născut la Bucureşti, a absolvit Liceul de Muzică şi apoi Conservatorul, secţia Compoziţie – Muzicologie – Dirijat. A absolvit, de asemenea, un curs post-universitar de jurnalistică, debutând la radio cu emisiunea „8 şlagăre în studio”, la Redacţia Schimburi Muzicale cu Străinătatea. În 1977 devine Redactor muzical la Radio, la secţia Muzică Uşoară. În 1990 ajunge Realizator, iar în 1996 devine coordonatorul muzical al postului Radio România Actualităţi, poziţie pe care o va ocupa timp de 6 ani. 

„Ei şi ce” (Şerban Georgescu) de pe albumul „Jurnalul Naţional – Muzică de Colecţie vol. 54” (C-Electrecord) interpretată de Mădălina Manole.

În 1987 muzicianul a cunoscut-o pe „fata cu părul de foc” şi 7 ani mai târziu a oficializat această relaţie. În vara anului 2002 cei doi au divorţat. Patru ani mai târziu, Şerban Georgescu se recăsătoreşte în secret cu un fotomodel din Caracal, Eniko -Marinela. Aceasta i-a dăruit o fetiţă (Alessia Ana Maria), un copil pe care compozitorul a declarat că-l aştepta de 25 de ani. Compozitorul a murit subit, acum 10 ani, în seara zilei de 4 martie 2007, în jurul orei 20.00, în urma unui infarct suferit în locuința sa din București.

Șerban Georgescu era și realizatorul emisiunii Romanticii, difuzată de Radio România Actualități. Radio România a rămas mai sărac fără compozitorul Şerban Georgescu, cel care, de-a lungul a 30 de ani, a realizat mii de emisiuni muzicale la Radio România Cultural, România Muzical şi Radio România Actualităţi. 

„Da, te iubesc!” (Şerban Georgescu)” de pe albumul „Tu n-ai avut curaj” (METROPOL MUSIC BUCURESTI) interpretată de Mădălina Manole.

A fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a semnat muzica mai multor albume. Compoziţiile lui au devenit şlagăre distinse cu premii (“Discul de aur” pentru 3 dintre albume, “O melodie dintr-o sută”, pentru melodia “Te-am văzut, mi-ai plăcut”). Mădălina Manole a cucerit cu şlagărele semnate de el publicul din Canada, SUA, Franţa, Belgia, Germania. A scris şi pentru alţi artişti cunoscuţi ca Nico, Marcel Pavel, Andra, Simona Nae, Fuego. Ultima emisiune realizată a fost transmisă duminică, 4 martie 2007, între orele 10,00 – 12,00, din ciclul “Deschis Duminica”. “Într-un studio al radioului exista un pian despre care ni se spunea să nu-l atingem, deoarece la el lucrează, în orele libere, Şerban Georgescu. Pianul există, şlagărele există, încântă deopotrivă pe tineri şi bătrâni. Deci, Şerban Georgescu există!”, se arată în comunicatul Radio România. 

„Tu n-ai avut curaj” (Şerban Georgescu) de pe albumul „Tu n-ai avut curaj” (METROPOL MUSIC BUCURESTI) interpretată de Mădălina Manole.

Pe pagina de internet www.www.radioromaniaregional.ro puteţi găsi muzica dvs. preferată dar şi informaţii detaliate despre viaţa şi cariera artistică a unor mari artişti muzicieni din România. Emisiunea MUGP se apopie de final şi a fost realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, biografii.famouswhy.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală. La finalul acestui portret muzical-artistic In Memoriam Şerban Georgescu, vom asculta piesa „E vina ta” (Şerban Georgescu/Cl. Deleanu) de pe albumul „Duete celebre”(album produs în 2009 de Roton în colaborare cu Electrecord), interpretată de Mădălina Manole şi Adrian Daminescu.

Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni, împreună cu Florin Bordeiaşu, din regia de emisie, vă dorim tuturor, oriunde v-aţi afla, multă sănătate, toate gândurile bune şi audiţie plăcută în continuare pe frecvenţele Radio România Regional!

„E vina ta” (Şerban Georgescu/Cl. Deleanu) de pe albumul „Duete celebre”(C – Electrecord & P – 2009 Roton), interpretată de Mădălina Manole şi Adrian Daminescu.

Sursa info: Agenţia de Presă RADOR, Wikipedia.org, biografii.famouswhy.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.

 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Aniversare DAN BITTMAN

Publicat de Bogdan Dragomir, 29 martie 2017, 10:59 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:27

O voce caldă, un zâmbet pe măsură, o interpretare fără egal şi un nume asociat istoriei muzicale a celei mai bune trupe pop-rock din România! Astăzi este ziua de naştere a lui DAN BITTMAN! Sunt Bogdan Dragomir şi împreună cu colegii de la Radio România Regional îi dorim cu drag… La mulţi ani!

Aici puteţi asculta ediţia din 29.03.2017 a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional, realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, invitat aniversat interpretul DAN BITTMAN – solistul formaţiei HOLOGRAF! Audiţie plăcută!

Dan-Bittman-la-Radio-Romania-300x224 (andreipartos.ro)

Dan-Bittman-la-Radio-Romania-300×224 (andreipartos.ro)

Dan Bittman (n. 29 martie  1962București) este un cântăreț, compozitor, actor și prezentator român de televiziune, iar din 1985 – solist al trupei  Holograf.

Personalitate artistică complexă – cântăreţ, compozitor, şi solist al trupei Holograf din 1985, actor, prezentator TV, moderator, realizator de emisiuni TV şi consilier la Ministerul de Finanţe (ian.2010) – s-a născut pe 29 martie 1962 în Bucureşti. După terminarea Facultăţii de Hidrotehnică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti în 1989, Dan Bittman a ales o cu totul altă carieră iar destinul său s-a schimbat radical. Cântăreţ şi compozitor îndrăgit, după ce a cântat în trupa „Iris”, în 1985 devine solistul trupei „ Holograf”, o trupă ce a lansat multe şlagăre şi în 1994 a reprezentat România la Eurovision, unde, cu piesa „Dincolo de nori” a acumulat 14 puncte, ocupând locul 21 în clasamentul final.

„Holograf – Dincolo de nori” de pe albumul „Best Of Radio Compilation” (C&P 2003 MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Dan Bittman & Holograf.

Între 2001 și 2003, a moderat emisiunea-concurs Bravo Bravissimo, difuzată de TVR 1, iar din noiembrie 2004 a devenit prezentatorul emisiunii Dănutz SRL, difuzată tot de TVR 1

„Holograf – Ţi-am dat un inel” de pe albumul „HOLOGRAF-Best Of Radio Compilation” (Înreg. 1999-2003, Magic Sound, C-Holograf Prod., P-Media Pro Music) interpretată de Holograf.

După rolurile actoriceşti din filmele „ Proprietarii de stele” / 2001 şi „Lori, Dan şi Tanti Mili„ / 2002, rolul în „Orient Expres” l-a căpătat datorită asemănării fizice cu Sergiu Nicolaescu (în tinereţe) şi personajul interpretat a stârnit admiraţia publicului şi i-a oferit acestuia posibilitatea să joace alături de nume celebre ale filmului românesc: Gheorghe Dinică, Florin Zamfirescu, Maia Morgenstern, Daniela Nane, Ioana Moldovan etc. La imboldul celor doi apreciaţi realizatori de radio şi de televiziune, Dumitru Moroşanu şi Titus Andrei – care-l cunoşteau de mic, a intrat dintr-o joacă în televiziune şi datorită carismei, spontaneitaţii şi talentului, prezintă o emisiune la TVR 1: „Dănuţ SRL” cu mare succes la publicul telespectator.

„Vreau o minune” de pe albumul „HOLOGRAF-SUPERSONIC” (C&P – MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Holograf.

Holograf la Premiile Radio Romania 2016 (foto Razvan "Ciumpy" Dolea)

Holograf la Premiile Radio Romania 2016 (foto Razvan „Ciumpy” Dolea)

Cu 39 de ani de carieră și 17 albume în portofoliu, Holograf rămâne trupa care a marcat rock-ul românesc. La gala Media Music Awards 2013, ce s-a desfășurat la Sibiu, cei cinci ”holografi” — Dan Bittman, Iulian Vrabete, Edi Petroșel, Tino Furtună și Romeo Dediu — au primit ”Premiul de excelență”. 

„Holograf – Ochii tai 2002” de pe albumul „Best Of Radio Compilation” interpretată de Holograf.

“Cel mai frumos lucru pe care mi l-a oferit viaţa şi muzica este că mi-a permis să dăruiesc şi altora ce am de oferit”. (Dan Bittman)

“Muzica a fost o carieră pentru mine, un mod de a-mi exprima gândurile, dragostea, nemulţumirile, a fost aşa un fel de medium, când voiam să comunic ceva nu ştiam să o fac altfel decât prin muzică, prin cuvinte, dar întotdeauna versurile puse pe muzică. A fost un ajutor, un prieten apropiat, în permanenţă. Dragostea e totul şi asta nu doar pentru Dan Bittman, cred că dragostea ne caracterizează pe noi, oamenii, trebuie s-o învăţăm, s-o înţelegem pentru că e pe vârste, pe categorii.” (D. Bittman).

„Holograf – Să nu-mi iei niciodată dragostea” de pe albumul „Best Of Radio Compilation” (C&P 2003 MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Holograf.

Dan Bittman la Premiile Radio Romania 2016 (foto Razvan "Ciumpy" Dolea)

Dan Bittman la Premiile Radio Romania 2016 (foto Razvan „Ciumpy” Dolea)

“Niciodată nu am visat la vreun premiu. Am primit zilele trecute două premii de la Radio România şi chiar am spus în speech-ul ţinut în faţa publicului că sunt două premii nemeritate, am simţit că erau alte formaţii care meritau cu prisosinţă acele premii. Sigur că am mulţumit celor de la Radio România pentru că se mai gândesc la noi, pentru că ne difuzează pentru că şi asta e o problemă în România, difuzarea. Deja sunt bisericuţe, găşculiţe, unii te plac, alţii nu şi atunci e posibil ca munca ta să rămână în umbră”.

„Holograf – N-am iubit pe nimeni aşa cum te-am iubit pe tine” de pe albumul „Best Of Radio Compilation” (C&P 2003 MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Holograf.

Prima zi a primăverii 2016, duminică, 20 martie, a găzduit seara muzicii româneşti la Sala Radio – a XIV-a ediţie a Galei Premiilor Muzicale Radio România. Premiul pentru Cea mai bună piesă pop-rock: De câte ori să te iubesc Holograf / Muzică şi text: Dan Bittman / MediaPro Music Entertainment; 

Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni, împreună cu Florin Bordeiaşu, din regia de emisie, vă dorim tuturor, oriunde v-aţi afla, multă sănătate, toate gândurile bune şi audiţie plăcută în continuare pe frecvenţele Radio România Regional!

Surse info: Agenţia de Presă RADOR, HOLOGRAF.RO şi materiale jurnalistice din arhiva personală.

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Aniversarea cantautorului MIRCEA VINTILĂ

Publicat de Bogdan Dragomir, 23 martie 2017, 11:41 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:28

Bun găsit tuturor ascultătorilor emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE de la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să aflaţi amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale cantautorului MIRCEA VINTILĂ, căruia îi dorim astăzi sănătate, toate gândurile bune şi La mulţi ani!

Aici puteţi asculta ediţia din 23.03.2017 a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional, realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, invitat aniversat cantautorul MIRCEA VINTILĂ! Audiţie plăcută!

Mircea Vintilă, cunoscut în lumea muzical-artistică și sub pseudonimul  Ciocu’, este un muzician, cântăreț  și compozitor român (cantautor) de muzică  folk.

Mircea Vintilă face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor ’70. El este cunoscut atât pentru activitatea sa solo sau cu formația de acompaniament Brambura, dar și ca membru fondator al supergrupului  Pasărea Colibri. A compus cântece pe versuri de Adrian PăunescuGeorge CoșbucTudor ArgheziFlorian Pittiș, Gheorghe Azap și alții. Este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul  Bucureștiului de odinioară.

„Bade Ioane” (Mircea Vintilă/Tudor Arghezi) – Înregistrare din Fonoteca SRR – Radio România interpretată de Mircea Vintilă.

Mircea Vintila la Radio Iasi in 2011 (vechi.radioiasi.ro)

Mircea Vintila la Radio Iasi in 2011 (vechi.radioiasi.ro)

S-a născut pe 23 martie 1949 la  Bucureşti şi a fost interesat de muzică din copilărie. A urmat Şcoala de Muzică (clasa de violă). A terminat „Liceul Lazăr” şi apoi a absolvit Institutul de Construcţii în anul 1974. A cântat alături de alţi prestigioşi artişti (Mircea Florian, Marcela Saftiuc,  Doru Stănculescu) la primul festival studenţesc de folk din anul 1971, la clubul „303” al Politehnicii bucureştene, apoi la clubul „Universitas”, la „Casa de Cultură a Studenţilor” şi în Cenaclul Flacăra.

„Proverbe” (Mircea Vintilă/Adrian Romcescu) – Înregistrare din Fonoteca SRR – Radio România, interpretată de Mircea Vintilă.

Mircea Vintila la RRActualitati 2 (andreipartos.ro)

Mircea Vintila la RRActualitati 2 (andreipartos.ro)

În 1982 este editat LP-ul Peripeţii noi şi apoi, în 1986, un alt album, intitulat Mircea Vintilă. (Titlul original era Se retrage la Vatra Luminoasă, dar nu a fost acceptat). În perioada  1978-1984 au fost editate două compilaţii folk pe care apare în total cu patru piese. În 1990  primeşte Marele Premiu pentru întreaga Activitate în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Folk „Om bun”. Urmează o serie de turnee în Austria, Franţa, Rusia, Germania şi Slovacia.

„Peste răbdări” (Mircea Vintilă/Gheorghe Azap)” de pe albumul „Ciripituri” (C – 1996 – Pasarea Colibri & P – 1996 – Intercont Music),  interpretată de „Pasărea Colibri”.

Cantautorul Mircea Vintilă susţine spectacolul „Faţă în faţă cu lumea” la Teatrul „Bulandra”, alături de Florian Pittiş, cu care în anul 1992 editează albumul Nu trântiţi uşa. La acest album colaborează pentru prima dată cu prietenii şi colegii săi Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, care s-au implicat ca orchestratori în realizarea materialului.

Pasarea Colibri (intercontmusic.ro)

Pasarea Colibri (intercontmusic.ro/arh.pers.B.Dragomir)

În 1992 fondează împreună cu  Mircea Baniciu, Florian Pittiş şi  Vlady Cnejevici grupul Pasărea Colibri, desfăşurînd o intensă şi prestigioasă activitate discografică (În căutarea cuibului pierdut – CD/MC, 1995 Blue Ridge International Computers & Roton, Ciripituri – CD/MC, 1996 Intercont Music & Pasărea Colibri, Cântece de bivuac  – CD/MC, 1999 Roton) dar şi numeroase turnee artistice în ţară şi în străinătate (SUA, Canada, Germania).

„Miruna” (muz. şi vers. Mircea Vintilă) de pe albumul „Ciripituri”, interpretată de „Pasărea Colibri” (C – 1996 Pasărea Colibri & P – 1996 Intercont Music).

În octombrie 2000, Mircea Vintilă lansează sub marca Roton albumul “Madama de pică”, primul proiect solo după o perioadă în care a activat mai mult împreună cu Pasărea Colibri. Albumul include doar piese noi, cu un sound remarcabil, la care şi-au adus contribuţia artişti de marcă: Mugurel Vrabete, în calitate de producător executiv, Horia Stoicanu – co-autor, Gheorghe Emanuel – programare şi claviaturi, Relu Biţulescu – percuţie,  Eugen Caminschi – la chitară, Marius Baţu – chitară acustică şi backing vocal, Mugurel Vrabete – chitară bass. Primul single extras, „Noros Cecer„, beneficiază de un superb videoclip. „Madama de pică” a fost declarat „cel mai bun album folk al anului 2000”, iar videoclipul piesei „Noros Cecer” a luat premiul pentru „Cel mai bun videoclip al anului”, decernat de Uniunea Artiştilor Profesionişti din Televiziune.

„Lăptaria lui Enache” (muz. şi vers. Mircea Vintilă) de pe albumul „Ciripituri”, interpretată de Pasărea Colibri. (C – 1996 Pasărea Colibri & P – 1996 Intercont Music).

mircea-vintila (andreipartos.ro)

mircea-vintila (andreipartos.ro)

Trei ani de pauză discografică au însemnat destule schimbări. În primul rând – despărţirea, în vara anului 2003 – de „Pasărea Colibri”, alături de care a mai lansat în acest interval două LP-uri – „Încă 2000 De Ani” (2001)  şi „10 Ani” (2003), ambele la  Roton. În plus, Vintilă a semnat un nou contract cu altă casă de discuri, părăsind Roton-ul pentru Intercont Music. O altă noutate o reprezintă Trupa “Brambura”, care îl acompaniază pe muzician in concerte, dar şi pe noul material. Grupul este compus din instrumentişti de valoare: Eugen Caminschi (la chitară), Gelu Ionescu (claviaturi),  Vadim Tichişan (tobe), Cătălin Creţeanu (chitară bas), Elena Pavel şi  Andrada Popa (backing vocal).

„Tinere domn” (muz. şi text: Mircea Vintilă &Horia Stoicanu) de pe albumul „Toţi Într-o Barcă (C&P 2003 – Intercont Music), interpretată de Mircea Vintilă şi Trupa „Brambura”.