Ascultă Radio România Regional Live

Fregata „Regina Maria”

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 25 iunie 2024, 11:35

Teodora Mazere (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria” a ajuns vineri în Portul Militar Constanța, după 40 de zile petrecute în Marea Mediterană, în cadrul misiunii EUNAVFOR MED IRINI, desfășurată sub egida Uniunii Europene. Contribuind la asigurarea respectării embargoului ONU asupra armelor impus Libiei, nava românească a desfășurat misiuni de monitorizare a traficului maritim și inspecții la bordul navelor comerciale aflate în tranzit în Bazinul Mediteranean, pentru a îmbunătăți situația de securitate din zonă și pentru a sprijini efortul comun de încetare a conflictului din Libia, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană.

Teodora Mazere (realizator rubrică):: Poposim acum pe uscat, mai precis în Kosovo, unde o echipă formată din militari aparținând Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” acționează în cadrul comandamentului Batalionului Multinațional. Grecia este națiunea-cadru a acestei misiuni, iar comanda și controlul sunt asigurate de militari din cele patru țări contributoare, și anume, Albania, Bulgaria, Grecia și România. Această structură multinațională are ca principală misiune asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare pentru toți cetățenii și a comunităților din această regiune. Cu amănunte vine căpitanul Andrei Vicol, ofițer de Stat Major.

 Andrei Vicol: Această misiune reprezintă practic o continuare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut, atunci când Batalionul Multinațional a fost activat pentru prima dată și a acționat timp de aproape patru luni în această regiune. Între timp, însă, cerințele operaționale au crescut aici. De aceea suntem la datorie zi și noapte și muncim umăr la umăr alături de partenerii noștri pentru a îndeplini cu succes misiunea încredințată.
*
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Kosovo facem un salt în Polonia, mai precis în Baza Bemowo Piskie, unde detașamentul românesc de apărare antiaeriană Sky Guardians continuă antrenamentele alături de partenerii din cadrul Grupului de Luptă, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței. Zilele trecute au fost dedicate tragerilor cu armamentul ușor de infanterie pe timp de zi și noapte. Detalii ne oferă locotenentul Alexandru Valentin, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 15-a lea detașament românesc dislocat în Polonia.
Alexandru Valentin: La tragerile pe timp de noapte am avut și un schimb de experiență cu partenerii americani. Activitatea a constat în prezentare armamentului ușor de infanterie din înzestarea detașamentului, iar după familiarizarea cu echipamentele militarii americani au executat trageri cu arma de asalt și cu pistolul.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Ajungem pe calea apelor în zona Bazei Navale Varna și a apelor teritoriale din Marea Neagră ale Bulgariei, unde timp de 6 zile s-a desfășurat pentru al 4-lea an consecutiv exercițiul „Triton 24”. La sesiunile de antrenament au participat militari din Bulgaria, Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, țara noastră fiind reprezentată de o echipă formată din 14 scafandri. Pe timpul acțiunilor pe mare au fost elaborate și testate proceduri pentru detectarea, clasificarea și eliminarea munițiilor neexplodate și a minelor de fund.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 10 iunie 2024, 16:45

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima staționare din această săptămână o facem în Polonia, unde, pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” își continuă misiunea și se instruiește în comun alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi.

Zilele trecute, aceștia au participat la mai multe exerciții și ședințe de tragere, atât cu armamentul individual, cât și cu complexul de tragere antiaerian Gepard. Detalii avem de la locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: De asemenea, am participat la un eveniment special organizat de școala din Bemowo Piskie, denumit „Familia și apa, sursa vieții”. La acest eveniment am participat cu un stand de prezentare de tehnică și echipament de protecție balistică, unde copiii au avut ocazia să îmbrace vesta tactică și să pornească sirena mașinii de poliție militară.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia, coborâm în Balcani, unde un detașament de militari din Brigada 15 Mecanizată de la Iași participă de câteva zile la misiunea KFOR din teatrul de operații Kosovo.

Militarii români sunt integrați în comandamentul unui batalion multinațional, alături de parteneri din Albania, Bulgaria și Grecia. Batalionul nu este la prima sa participare în această regiune, aceeași structură fiind activată și anul trecut pentru aproximativ patru luni de zile.

Aflăm mai multe de la căpitanul Andrei Vicol, ofițerul de informare și relații publice al Batalionului Multinațional dislocat în Kosovo: Batalionul Multinațional va executa în lunile următoare o gamă largă de misiuni în aria de responsabilitate, principala misiune fiind asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil, precum și libertatea de mișcare pentru toți cetățenii și a comunităților de aici.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Kosovo, mergem în Bosnia și Herțegovina, unde țara noastră contribuie cu cei mai mulți militari în cadrul misiunii de menținere a păcii EUFOR ALTHEA, atât cu cei dislocați în teatrul de operații, cât și cu cei din cadrul rezervelor misiunii.

Principalul obiectiv al trupelor românești prezente acolo este menținerea unui climat de securitate cât mai stabil pentru toți locuitorii din zonă. Care sunt misiunile principale ale militarilor români ne spune locotenentul Maria Bibire, ofițer în cadrul Companiei de Stat Major: Asigurarea serviciului de protecție a forței și a perimentului bazei Butmir, concomitent cu sprijinul real acordat Batalionului Multinațional.

Militarii din cadrul companiei au participat la exercițiu multinațional Combine Response 24. Comanda companiei a primit mulțumiri din partea Comandamentului Eufor și cel al Batalionului Multinațional pentru modul exemplar în care militarii din subordine au executat misiunile primite.

Edi Nicola (realizator rubrică): De pe uscat ne mutăm pe mare, unde Fregata „Regina Maria”, cu un elicopter IAR-330 Puma Naval și o grupă de operatori pentru forțe speciale la bord, participă la operația navală sub egida Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI” în Marea Mediterană, până în cea de-a doua jumătate a lunii iulie.

După o escală în portul Souda, Grecia, de refacere a capacității de luptă, fregata a plecat într-o nouă misiune de patrulare. Detalii ne oferă comandorul Alexandru Mitel, comandantul Fregatei „Regina Maria”: Fregata „Regina Maria”, alături de nava comandant ITS Paolo Thaon di Revel, a Forțelor Navale ale Italiei și nava HS Kanaris, a Forțelor Navale ale Greciei, execută supravegherea și monitorizarea liniilor de comunicații, participă la crearea unei imagini maritime recunoscute reale, contribuind astfel la îndeplinirea sarcinii esențiale a operațiilor EUNAVFOR MED „IRINI”, și anume combaterea traficului ilegal de armament spre și dinspre Libia.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 28 mai 2024, 10:24

Ciprian Panga (realizator rubrică)Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe mare, mai exact pe Fregata Regina Maria, care participă pentru a treia oară la operația EUNAVFOR MED „IRINI” în Marea Mediterană. În cadrul misiunii, nava va contribui la asigurarea respectării embargoului Organizației Națiunilor Unite asupra armelor impus Libiei prin monitorizarea traficului maritim și executarea de inspecții la bordul navelor comerciale aflate în tranzit în Marea Mediterană. Comandorul Alexandru Mitel, comandantul Fregatei Regina Maria.
Alexadru Mitel: După finalizarea instruirii teoretice și practice a militarilor din echipa de inspecție și echipa de comandă, Fregata Regina Maria a plecat în prima misiune de patrulare, în aria de operații din bazinul estic al Mării Mediterane pentru aplicarea procedurilor specifice operației EUNAVFOR MED „IRINI”. În această perioadă de patrulare au fost executate și ședințele specifice de tragere pentru pregătirea militarilor din echipa de boarding și echipa de operații speciale. De asemenea, am executat operațiuni cu elicopterul din organică, IAR 330 Puma Naval, pentru executarea unei margini maritime recunoscute cât mai apropiată de realitate.
Ciprian Panga (realizator rubrică)De la misiunea forțelor navale trecem la cea a forțelor terestre din Bosnia și Herțegovina, unde România contribuie cu cei mai mulți militari în cadrul misiunii de menținere a păcii EUFOR Althea, atât cu cei dislocați în teatrul de operații, cât și cu cei din cadrul rezervelor misiunii. Această zonă a Balcanilor este măcinată de tensiuni interetnice, iar principalul obiectiv al trupelor românești prezente acolo este menținerea unui climat de securitate cât mai stabil pentru toți locuitorii din zonă. Locotenentul Maria Bibire, ofițer în cadrul Companiei de Stat Major.
Maria Bibire: Adaptarea militarilor români din cadrul companiei la misiunile încredințate s-a realizat treptat. Întreg personalul s-a integrat rapid în ritmul operațional specific acestui teatru de operații. În această perioadă, militarii din cadrul companiei asigură sprijinul real în cadrul exercițiului multinațional Combine Response 24 concomitent cu desfășurarea permanentă a misiunii de protecție a forței a bazei Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina.
Ciprian Panga (realizator rubrică)Rămânem tot la militarii din forțele terestre și ajungem în Polonia, pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, unde Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” își continuă misiunea și se instruiește în comun alături de aliații din cadrul Grupului de Luptă NATO. O structură importantă a detașamentului românesc este plutonul de poliție militară, care, pentru menținerea nivelului operațional, execută pregătirea de specialitate alături de partenerii de misiune. Locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Valentin Alexandru: În această săptămână, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” au executat activități de instruire în comun cu colegii britanici și polonezi pe linie de poliție militară. În cadrul acestei activități, fiecare echipă a demonstrat procedura de reținere a unei persoane și cum acționează în cazul în care aceasta nu cooperează. De asemenea, a fost prezentat și modul de percheziție a unei persoane și al unui autovehicul, extragerea unei persoane din autovehicul și imobilizarea acesteia.

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 20 mai 2024, 16:23

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima staționare a acestei săptămâni o facem în Polonia, unde Detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” din cadrul Grupului de Luptă NATO asigură prezența înaintată consolidată pe flancul nord-estic al Alianței alături de aliații americani, croați, britanici și polonezi.

Despre ultimele activități derulate vine cu amănunte locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Militarii Detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians” au executat trageri cu armamentul ușor de infanterie în vederea menținerii deprinderilor tactice pentru descoperirea țintelor în teren, determinarea distanțelor până la ele și lovirea acestora.

La activitate au participat și militari polonezi, care au avut ocazia să mânuiască armamentul de infanterie folosit de către militarii români în cadrul detașamentului.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Europa mergem pe continentul american, unde, în contextul parteneriatului strategic româno-american, o delegație formată din militari ai Batalionului 49 CBRN Argeș, Batalionului 72 Apărare CBRN „Negru Vodă” și Batalionului 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman”, din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, precum și ai Companiei 585 Apărare CBRN din cadrul Statului Major al Forțelor Navale, a participat în Alabama, SUA, la o nouă etapă anuală de instruire în format bilateral, sub denumirea de „Carpathian Dragon 24”.

Una dintre secvențele de instruire a constat în integrarea specialiștilor de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară ai contingentului românesc în cadrul structurilor Brigăzii 31 CBRN a Gărzii Naționale Alabama, acționând astfel întrunit în vederea asigurării răspunsului la un eveniment chimic major.

Activitățile de instruire desfășurate în cooperare cu partenerul american au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale și la identificarea unor noi oportunități de colaborare și extindere a acestui format pe timpul unor activități ulterioare de instruire.

Edi Nicola (realizator rubrică): De pe continent ne mutăm pe mare, unde fregata „Regina Maria”, cu un elicopter IAR 330 Puma naval și o grupă de operatori pentru forțe speciale la bord, a acostat zilele trecute în baza navală din Souda, insula Creta, Grecia.

Militarii români participă la operația navală sub egida Uniunii Europene EUNAVFOR MED IRINI, în Marea Mediterană, până în cea de-a doua jumătate a lunii iulie.

Pe timpul escalei fregatei „Regina Maria” în Portul Souda au fost derulate o serie de activități specifice integrării în cadrul grupării navale a operației IRINI.

Militarii din echipa de comandă și din echipa de inspecție a navelor, precum și piloții navali, au participat la instruirea teoretică și practică specifică operației, la sediul Centrului de Pregătire NATO din Souda.

Detalii despre obiectivele acestei misiuni aflăm de la comandorul Alexandru Mitel, comandantul fregatei „Regina Maria”: Obiectivul acestei participări al fregatei „Regina Maria” îl reprezintă îndeplinirea misiunii în volum complet și în condiții de siguranță, având ca scop creșterea interoperabilității cu navele altor state membre UE, dar și creșterea performanțelor profesionale ale membrilor echipajului și din prisma militarilor nou numiţi pe funcție, aflați la prima participare la o misiune în teatrul de operații.

 

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Fregata “Regina Maria” a verificat aproximativ 200 de nave comerciale în timpul participării la Operația NATO „Sea Guardian”, desfășurată în Marea Mediterană

Fregata “Regina Maria” a verificat aproximativ 200 de nave comerciale în timpul participării la Operația NATO „Sea Guardian”, desfășurată în Marea Mediterană

Publicat de gabrielasaksa, 16 octombrie 2023, 11:33

Adrian Gâtman (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria” a încheiat participarea la Operația „Sea Guardian”, desfășurată în Marea Mediterană. Nava a revenit miercuri în Portul Militar Constanța, după o lună de misiune, timp în care a desfășurat acțiuni de monitorizare a spațiului maritim în cadrul Grupării Navale NATO și a verificat circa 200 de nave comerciale care au tranzitat aria sa de responsabilitate. Cei 240 de militari ai echipajului au fost sprijiniți de un elicoptere IAR-330 Puma Naval și de un detașament de forțe speciale. Îl ascultăm pe comandantul fregatei, comandorul Mitel Alexandru.
Mitel Alexandru: Misiunea de bază a acestei operații a fost consolidarea securității maritime în bazinul estic al Mării Mediterane și de a contribui la efortul comun al Alianței Nord-Atlantice în ceea ce privește securitatea maritimă în bazinul estic al Mării Meterane. Pentru Fregata „Regina Maria” a fost un moment foarte important în istoria navei. Am trecut de borna de 100.000 de mii de mile marine, în primul rând, și a fost prima intrare a Fregatei „Regina Maria” în Portul Alexandria din Egipt.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 9 octombrie 2023, 15:34

Ciprian Panga (realizator rubrică): Consiliul Nord-Atlantic a autorizat suplimentarea forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest.

România va disloca în perioada următoare o subunitate de nivel companie în cadrul operației NATO-KFOR din Kosovo. Până atunci, un modul de militari români din Brigada 15 Mecanizată a ajuns în baza militară Bondsteel din Kosovo în aceeași misiune a Alianței Nord-Atlantice.

Militarii noștri își desfășoară misiunile în cadrul comandamentului Batalionului 2 Multinațional, care face parte din forțele rezervei operaționale NATO și mai are în componență parteneri din Grecia, Bulgaria și Albania.

KFOR este o operație de menținere a păcii în Kosovo, condusă de NATO din anul 1999, în baza Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Detalii ne aduce din Kosovo căpitanul Andrei Vicol: Militarii români s-au integrat cu succes în cadrul comandamentului multinațional și lucrează foarte bine alături de partenerii din această structură.

Faptul că ne desfășurăm activitatea în acest comandament format din mai multe națiuni reprezintă pentru noi o mare provocare, dar, în același timp, și un real succes în ceea ce privește capacitatea de a acționa în mod eficient și de a lua decizii împreună.

Rolul forței militare este acela de a asigura un mediu de securitate sigur și stabil, precum și libertatea de mișcare pentru toți cetățenii și a comunităților de aici.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria”, având la bord un elicopter IAR 330 Puma NAVAL și un detașament de operatori pentru forțe speciale, participă în Marea Mediterană la operația NATO „Sea Guardian”, care este o operație de securitate maritimă lansată la Summitul de la Varșovia din iulie 2016 și care are ca scop consolidarea capacității de securitate, sprijinul pentru conștientizarea situației și a imaginii maritime din zona de sud a NATO și combaterea terorismului în Marea Mediterană.

Detalii despre misiunile pe care nava le-a executat aflăm de la comandorul Alexandru Mitel, comandantul fregatei „Regina Maria”: În acea săptămână, nava a parcurs peste 4.000 de mile marine, aproximativ 7.500 de kilometri, a interogat peste 150 de nave comerciale posibil suspecte și a executat vizite de promovare a Alianței NATO și a operației „Sea Guardian” la trei nave comerciale.

În același timp, s-au executat activități de instrucție pentru menținerea nivelului ridicat de pregătire al echipajului, al elicopterului IAR 330 Puma NAVAL, dar și a grupei de forțe pentru operații speciale. Am executat și trageri specifice pentru apărarea apropiată a navei.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, militarii detașamentului de apărare antiaeriană „Gheparzii de Fier”, împreună cu ceilalți aliați din cadrul grupului de luptă NATO, au participat la sediul Brigăzii 15 Mecanizată la ceremonia de predare-primire a comenzii și drapelului de luptă al unității.

La acest eveniment au fost prezenți, pe lângă numeroși reprezentanți ai sistemului național de apărare și ai autorităților publice locale poloneze, și reprezentanții NATO din cadrul marilor unități de pe teritoriul națiunii-gazdă.

Ceremonialul a fost organizat în prezența comandantului Diviziei 16 Mecanizată, generalul de brigadă Wojciech Ziolkowski, care, pe parcursul desfășurării festivității, a oferit numeroase distincții și embleme de onoare militarilor din cadrul brigăzii, pentru modul ireproșabil de îndeplinire a misiunilor încredințate, în special a celor desfășurate la nivelul întrunit cu militari din cadrul grupului de luptă NATO din Polonia.

Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea tuturor aliaților și cu desfășurarea unui static display pentru invitații prezenți la eveniment.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 2 octombrie 2023, 14:07

Edi Nicola (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii celui de-al 13-lea detașament românesc dislocat în cadrul grupului de luptă continuă pregătirea în vederea asigurării securității pe flancul nord-estic al Alianței. Zilele trecute, aceștia au participat la un eveniment caritabil organizat de către partenerii britanici, acesta constând în desfășurarea unor competiții sportive. Detalii ne oferă căpitanul Alin Șerban, ofițerul de legătură al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Gheparzii de Fier.
Alin Șerban: Aceasta a implicat executarea unui marş tactic, cu orientare după puncte cardinale, cu ajutorul caracteristicilor terenului și acordarea primului ajutor, conform unor scenarii fictive create pe parcursul traseului. Scopul turneului caritabil a fost sprijinirea, cu ajutorul organizației BillyChip Charity, a unor persoane nevoiașe și a veteranilor militari ai aliaților englezi.

 

Edi Nicola (realizator rubrică): Părăsim continentul european și ajungem în Africa, unde, sub cupola Organizației Națiunilor Unite, în Sudanul de Sud se derulează misiunea UNMISS, ce vizează asigurarea sprijinului pentru consolidarea păcii, cât și a dezvoltării economice. O dată cu declararea independenței, în iulie 2011, Sudanul de Sud se constituie din 10 state și trei zone administrative. Țara noastră participă cu șase militari la această misiune de monitorizare și observare. Colonelul Eduard Vitalis, ofițerul de legătură senior în Yambio, statul Ecuatoria de Vest, vine cu detalii despre regiunea în care acționează.
Eduard Vitalis: În zona mea de responsabilitate am Azande, Balanda. Când zic că mă plimb pe străzile cartierului, vă rog să vă gândiți la niște poteci mai largi, pline de gropi, cu niște case pierdute în vegetație, greu de văzut câteodată din drum. Ajungând în zona urbană, este o glomerație continuă în căutare de hrană.

Edi Nicola (realizator rubrică): Ultima oprire o facem în largul Mării Mediterane, acolo unde Fregata Regina Maria execută deja de aproape trei săptămâni misiuni de patrulare în cadrul Operației Cyguardian, cu accent pe verificarea căilor de comunicație maritimă și de asigurare a prezenței navale aliate în zona de responsabilitate. În cadrul primei misiuni de patrulare pe mare, desfășurată între 16 și 25 septembrie, nava a interogat peste 50 de nave comerciale, posibil suspecte. Săptămâna aceasta, Fregata Regina Maria, împreună cu restul grupării navale în care acționează, a efectuat o escală de două zile în portul Alexandria din Egipt, pentru refacerea capacității de luptă, dar și activității de promovare a imaginii Forțelor Navale Române și a României, inclusiv întâlniri cu comunitatea românească din Egipt. De asemenea, au fost derulate exerciții navale în comun cu o fregată a Forțelor Navale Egiptene. Vremea a continuat să fie prielnică în Marea Mediterană, astfel încât nava a putut să execute toate misiunile încredințate de Comandamentul Maritim Aliat – MARCOM, inclusiv cu elicopterul Puma Naval care se află la bordul Fregatei „Regina Maria” urmează să revină în Portul Militar Constanța pe data de 11 octombrie. Chiar de pe mare îl ascultăm acum pe comandorul Mitel Alexandru, comandantul navei.
Mitel Alexandru: Fregata „Regina Maria” a plecat pe data de 27 septembrie din Portul Alexandria, în a doua patrulare în cadrul operației „Sea Guardian” pentru încă nouă zile, astfel încât pe data de 6 octombrie să intre în Portul Souda Bay Creta, pentru refacerea capacității de luptă.

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 25 septembrie 2023, 12:17

Teodora Mazere (realizator rubrică): La cinci luni de zile de la începerea misiunii, militarii celui de-al 13-lea detașament românesc dislocat în cadrul grupului de luptă din Polonia, continuă pregătirea în vederea asigurării securității pe flancul nord-estic al Alianței. Gheparzi de Fier, alături de ceilalți parteneri, și-au adus contribuția la desfășurare a programului „Cadet training”, destinat viitoriilor cadeți ai națiunii gazdă. Rolul artileriștilor anti-aerieni dobrogeni a fost de a prezenta tehnica și armamentul din dotare în vederea familiarizării viitorilor alia polonezi cu concede ce presupun interoperabilitate la nivel NATO. Aceasta nu a fost singura provocare a săptămânii. Cu detalii despre celelalte evenimente la care au participat Gheparzii de Fier vine căpitanul Alin Șerban, ofițerul de legătură al tașamentului românesc dislocat în Polonia.
Cpt. Alin Șerban: Am asistat la schimbarea comenzilor partenerilor americani. Astfel, ceremonia de predare-primire a comenzii și a drapelului de luptă la nivelul gattlegroup-ului a fost executată în prezent și invitați din cadrul a peste cinci țări membre NATO. Finalul săptămânii ne-a găsit la sediul Diviziei Multinaționalei Nord-Est, în localitatea Elblag. Cu o parte dintre ofițerii specialiști din cadrul elementului de comandă al detașamentului nostru.

 

Teodora Mazere (realizator rubrică): Ajungem la Marea Mediterană, unde fregata Regina Maria, împreună cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și un detașament de operatori pentru forțe speciale reprezintă România la operația NATO SEA Guardian. Misiunea are rolul de a combate terorismul pe mare și de a contribui la consolidarea capacității de securitate maritimă.  Este cea de-a șasea participare a Fregatei la această misiune de la lansarea în 2016, în urma summitului de la Varșovia. În 2021, Fregata Regina Maria a asigurat comanda grupării navale care a acționat în cadrul Operației Sea Guardian și a coordonat misiunile de patrulare din Marea Mediterană.
Mitel Alexandru, comandantul Fregatei Regina Maria: Misiunea Fregata Regina Maria se bazează pe asumarea obligațiilor României față de Alianță, prin prezența navală, privind descurajarea unor eventuale amenințări la adresa Alianței și, nu în ultimul rând, furnizarea unui răspuns militar rapid în situații de criză.

Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe Mediterană ne întoarcem pe uscat, mai precis, în Balcani, unde militari din 22 de țări participă la exercițiul Rapid Response 2023 din Bosnia și Herțegovina. Această desfășurare de forțe are rolul de a confirma sprijinul Eufor în menținerea unui mediu sigur și stabil în Bosnia și Herțegovina. În prezent, România participă cu 213 militari la misiunea EUFOR Althea

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Mihai Panait: Avem în vedere modernizarea Marinei Române cu rachete de coastă, două vânătoare de mine, două submarine Scorpène și modernizare a celor trei nave purtătoare de rachete

Mihai Panait: Avem în vedere modernizarea Marinei Române cu rachete de coastă, două vânătoare de mine, două submarine Scorpène și modernizare a celor trei nave purtătoare de rachete

Publicat de Gabriel Stan, 21 august 2023, 12:44

Din Interviul săptămânii aflăm care sunt activitățile pe mare și la gurile Dunării ale marinarilor militari, chiar de la șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, realizat de Cătălina Țăruș, de la redacția Pro Patria.

Cătălina Țăruș (realizator rubrică): Suntem în preajma Zilei Marinei, tocmai am sărbătorit-o. Cum arată Forțele Navale Române în anul 2023?

viceamiral Mihai Panait: Forțele Navale Române arată ca o structură flexibilă, o structură NATO și o structură a Uniunii Europene dislocabilă.

Este important să menținem acest ritm de pregătire și să demonstrăm că Forțele Navale Române sunt o forță care este mică, dar complexă și aduce plusvaloare în fiecare zi prin ceea ce face.

Cătălina Țăruș (realizator rubrică): Avem un război la granițele României. În ce măsură furnizează securitate Forțele Navale Române în regiunea Mării Negre și nu numai?

viceamiral Mihai Panait: Încă din 2022, după declanșarea războiului neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, Forțele Navale Române s-au integrat în Planul de apărare întrunit al Armatei României și am desfășurat acțiuni sistematice pentru monitorizarea zonei de responsabilitate.

Am ridicat nivelul de pregătire al tuturor forțelor și, când aduc în discuție aceste forțe, în primul rând, mă refer la serviciul de luptă permanent și, în al doilea rând, la task grupurile maritime și fluviale pregătite în orice moment să acționeze, să execute misiunile pentru care sunt constituite.

Un al doilea element important, din punctul meu de vedere, este acela al pericolului minelor derivante. Încă de la apariția acestui pericol, Forțele Navale Române au constituit un cadru deosebit de important pentru reducerea riscurilor.

Nu putem elimina complet acest risc. Am stabilit un număr important de nave, 11 nave din cadrul Forțelor Navale Române, două elicoptere, mijloacele și forțele, personalul din organica Forțelor Navale Române, cu capabilități și cu mijloace destinate să poată duce această luptă împotriva minelor derivante, de la procedeele de căutare și de descoperire a acestor mine derivante până la procedeele de distrugere a acestor mine.

Am avut suportul Marinei Militare a Statelor Unite, prin avioanele maritime de patrulare pe care le au în dotarea Flotei a 6-a, am avut suportul avioanelor de patrulare franceze din cadrul Flotei franceze din Mediterana și, de asemenea, partenerilor din cadrul Forțelor Navale ale Turciei.

Am avut o colaborare și avem o colaborare continuă cu forțele și cu mijloacele din cadrul Gărzii de Coastă. Pot afirma că suntem pregătiți, în orice moment, pentru descoperirea acestor mine, pentru reducerea riscurilor și pentru distrugerea lor, astfel încât să contribuim semnificativ la menținerea libertății de navigație în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Cătălina Țăruș (realizator rubrică): Cum arată viitorul Forțelor Navale Române? Și mă refer aici la viitoarele achiziții.

viceamiral Mihai Panait: Forțele Navale Române au un plan de înzestrare pe termen scurt, mediu și lung. Este esențial pentru viitorul Forțelor Navale Române să investim în echipamente, în nave și în aeronave moderne.

Este adevărat că a fost închisă procedura de achiziție a celor patru corvete multifuncționale. Putem să dezvoltăm programe de modernizare pentru cele două fregate, pentru „Regele Ferdinand” și pentru „Regina Maria”.

Sunt capabilitățile Forțelor Navale Române, pe care le-am pus la dispoziția NATO și a Uniunii Europene în ultimii ani, începând cu 2004, mai precis, odată cu integrarea României în Alianța Nord-Atlantică.

Avem un contract semnat pentru dotarea Forțelor Navale cu rachete de coastă, sistemul Naval Strike Missile, sistemul de instalații mobile de lansare rachete de coastă, care va intra în dotarea Forțelor Navale Române până în anul 2026.

Aducem în felul acesta, în marina militară, în Forțele Navale Române, pe litoralul Mării Negre, cea mai bună rachetă la nivel mondial în momentul de față. Un alt program important pentru înzestrarea Forțelor Navale Române, în așteptare pentru semnarea contractului, este cel de dotare cu două vânătoare de mine, o cerință reieșită din pericolul din proximitatea noastră, acest pericol al minelor derivante.

Un alt program important, pentru care avem aprobarea Parlamentului României, este dotarea cu două submarine Scorpène. Un al patrulea program important este de modernizare a celor trei nave purtătoare de rachete. Este, de asemenea, important să reușim ca, în timp scurt, să primim ‘letter of acceptance’ din partea partenerului strategic american și să dotăm regimentul de infanterie marină cu 21 de vehicule amfibii de asalt, necesare pentru executarea în siguranță a misiunilor de apărare a Deltei Dunării și a zonei lagunare cu regimentul de infanterie marină, aflat în dotarea Forțelor Navale Române.

Avem fondurile necesare în bugetul actual al Forțelor Navale Române pentru a construi două nave noi, două vedete de intervenție pentru scafandri și, de asemenea, trei remorchere maritime pentru misiunile curente.

Avem în lucru un program pentru construcția sau pentru achiziția a două nave de patrulare, nave noi care să poată fi construite în timp scurt și să poată fi aduse astfel încât capabilitățile noastre de protecție a infrastructurii critice din zona de responsabilitate, din zona economică exclusivă, și mă refer aici la recent descoperitele resurse gaze, pe care urmează să le exploateze România din zona liberă, din zona economică exclusivă a României, și înțelegem că este misiunea noastră, este important să fim în măsură să protejăm aceste infrastructuri critice și aceste resurse.

Sunt doar o parte din viziunea de modernizare, din acest plan de acțiune pentru modernizarea Forțelor Navale Române.

Cătălina Țăruș (realizator rubrică): Cât de importantă e resursa în Forţele Navale Române, oamenii, militarii, marinarii?

viceamiral Mihai Panait: Este cea mai importantă și am constatat acest lucru chiar pe timpul exercițiului Forțele Navale Române 2023, pentru că ziua Marinei Române nu este doar o zi festivă a Marinei Române, este un exercițiu întrunit.

Este cel mai complex exercițiu întrunit, pe care îl desfășurăm în șase garnizoane. Aducem în fața spectatorilor, populației civile, turiștilor, instituțiilor statului ceea ce facem în mare sau ceea ce facem în misiunile de pe Dunăre sau din zona de responsabilitate lagunară și cred că am reușit să facem acest lucru și în acest an, în condiții meteo dificile, şi demonstrează că resursa umană este esențială.

Cătălina Țăruș (realizator rubrică): Cât de important este să colaborați, să lucrați, să vă antrenați pe mare cu militarii parteneri?

viceamiral Mihai Panait: Avem o experiență bogată în acest domeniu. Anul acesta am reluat participarea în cadrul grupărilor NATO și în cadrul misiunilor Uniunii Europene în Marea Mediterană și prima operație desfășurată deja de către fregata „Regele Ferdinand” în Marea

Mediterană, în cadrul operației IRINI, operația Uniunii Europene, cu rezultate foarte bune. În următoarea perioadă vom participa cu fregata „Regina Maria” de această dată în operația NATO, operația Sea Guardian, pentru o lună de zile, în Marea Mediterană.

Ne-am păstrat nivelul de participare și de instruire cu nava-școală „Mircea” anul trecut cu două marșuri de instrucție în Marea Mediterană pe parcursul a patru luni, cu un marș de instrucție pe parcursul a două luni în acest an de instrucție, cu nava maritimă hidrografică Cătuneanu.

Anul trecut am participat pentru prima dată în Oceanul Atlantic la cel mai important exercițiu de experimentare al NATO, la REPMUS și DYNAMIC MESSENGER.

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Finalul exercițiului multinațional Poseidon 23

Finalul exercițiului multinațional Poseidon 23

Publicat de Gabriel Stan, 24 iulie 2023, 12:15

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Navale Române au încheiat exercițiul multinațional Poseidon 23, desfășurat în portul militar Constanţa și în Marea Neagră. La antrenamente au participat 750 de militari din nouă țări membre NATO.

În cadrul exercițiului au fost evaluate și certificate capabilitățile forțelor navale pentru misiunile NATO și Uniunii Europene și pentru cele de apărare națională. Una dintre navele verificate a fost fregata Regina Maria, care este pusă la dispoziție de țara noastră pentru Forța NATO de reacție rapidă.

Exercițiul a pus accent pe exersarea procedurilor și tacticilor de luptă NATO în context multinațional întrunit.

Manevrele din Marea Neagră au reprezentat o bună ocazie de instruire pentru misiunile specifice luptei contra minelor, luptei la suprafață și a celei antiaeriene, am aflat de la contra-amiralul de flotilă Cornel Cojocaru, comandantul Comandamentului Flotei, structura organizatoare a exercițiului: Cu o activitate importantă din planul cu principalele activități ale Statului Major al Forțelor Navale și ale Comandamentul Flotei. Este un must pentru noi să ne pregătim și de asta i-am dat importanța cuvenită.

Fără antrenarea oamenilor, a ofițerilor de stat major, a planificatorilor, dar și a echipajelor navelor și a detașamentelor nu vom putea să acționăm împreună.

De asta orice exercițiu, orice operație pe care o planificăm la nivelul flotei și a Statului Major al Forțelor Navale o facem cu o deosebită responsabilitate, pentru că este foarte important să ne antrenăm oamenii.

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Exercițiul Poseidon este organizat anual alternativ de către România și Bulgaria.

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Exercițul multinațional „Poseidon 2023”

Exercițul multinațional „Poseidon 2023”

Publicat de Gabriel Stan, 17 iulie 2023, 11:35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Navale Române, împreună cu alte structuri ale sistemului național de apărare și cu participanții din Bulgaria, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Turcia, desfășoară până pe 21 iulie exercițul multinațional „Poseidon 2023”.

În total, peste 750 de militari se instruiesc în comun în Portul Militar Constanța și în apele Mării Negre. Pe timpul exercițiului va fi evaluată Fregata „Regina Maria”, care este pusă la dispoziție de țara noastră pentru Forța NATO de Reacție Rapidă.

Exercițiul cuprinde și o secvență de cooperare interinstituțională în caz de accidente colective și calamități cu victime multiple.

„Poisedon 2023” este condus de comandamentul flotei, iar pe timpul antrenamentelor se va pune accent pe acțiunile contra minelor, pe lupta la suprafață și a celei antiaeriene.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 8 decembrie 2021, 15:29

Teodora Mazere (realizator rubrică): Marți, 30 noiembrie, conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat o videoconferință, la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor care acționează în mai multe zone de pe glob în misiuni externe. Recent învestit în funcție, ministrul Vasile Dâncu i-a asigurat pe militarii români aflați departe de casă că una dintre prioritățile mandatului său este îmbunătățirea calității vieții personalului Armatei Române.

Vasile Dâncu: Sunteţi cei mai buni ambasadori ai noștri și pentru asta vă mulțumim. Raportați întotdeauna orice nevoi aveți, pentru că noi vom fi alături și vom reacționa prompt. Vă transmit la mulți ani de Ziua Națională, să fiți sănătoși și să vă întoarceți cu bine acasă. Vă așteptăm cu drag!

Teodora Mazere (realizator rubrică): Primii la raportul de dimineață au fost marinarii de pe Fregata Regina Maria. Din luna octombrie una dintre navele fanion ale forțelor navale române este integrată în gruparea navală permanentă a Nato și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană pentru consolidarea securității aliantei pe flancul sudic. A raportat comandantul navei, comandorul Adrian Gobjilă.

Comandor Adrian Gobjilă: Nava se află în prezent la finalul exerciţiului NIIRIS 2021. Starea moralului şi starea de sănătate sunt foarte bune. Tot echipajul navei este vaccinat. Până în prezent nu am avut simptome, nu am avut cazuri de infectare.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Forțele Navale Române participă cu Puitorul de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu și un detașament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat la operația Irini de respectarea embargoului ONU asupra armelor impus Libiei si de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane. Comandantul puitorului de mine și plase, căpitan comandorul Daniel Gheorma

Căpitan Comandor Daniel Gheorma: Puitorul se află în portul Souda, Grecia, în scopul refacerii capacităţii operaţionale alături de alte 12 nave integrate atât în grupări de luptă permanentă ale NATO, cât şi UE. Tot echipajul navei este vaccinat şi carantinat înainte de dislocarea în teatrul de  operaţii în Marea Mediterană. Echipajul navei nu părăseşte bordul navei pe perioada de refacere a capacităţii operaţionale şi nu interacţionează cu alte persoane fără a respecta măsurile de protecţie.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situația de securitate din zonele de dislocare. Iată ce le-a transmis  șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu:

General Daniel Petrescu: Știți, ca de fiecare dată, că suntem preocupați de ceea ce faceți acolo și știți că urmărim foarte îndeaproape atât situația de securitate, misiunile pe care le executați, ci  și modul în care putem să vă sprijinim din țară. Vă rog să vă păstrați în continuare concentrarea în operație și orice nevoie de sprijin aveți, să le raportați la timp.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Aproximativ 600 de militari români se află în prezent în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat în NATO, UE, ONU şi OSCE, iar contingentul dislocat în Kosovo, cu un efectiv de 50 de militari, a transmis echipei de comandă de la București, reprezentată de comandantul Comandamentului forțelor întrunite, generalul maior Dorin Ioniță, situația din ariile de responsabilitate. Îl ascultăm pe locotenent colonelul Alexandru Barbu.

Locotenent Colonel Alexandru Barbu: Activitatea personalului din cadrul Comandamentului KFOR, cât şi a structurilor de informație, se desfășoară normal. În prezent, mai există un singur militar român aflat în izolare în baza militară Villaggio Italia, confirmat pozitiv cu testul PCR.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Atât reprezentantul național din Kosovo, locotenent colonelul Alexandru Barbu, pe care l-am ascultat mai devreme, cât și maiorul Adam Moronescu, comandantul „Gheparzilor de fier”, care acționează în Polonia, i-au informat pe reprezentanții Ministerului Apărării Naționale despre situația cazurilor de COVID apărute în rândul militarilor din subordine. Secretarul de stat Simona Cojocaru i-a felicitat, la rândul său, pe militarii români pentru modul în care își execută misiunile, mulțumindu-le tuturor pentru curajul și dedicarea cu care își fac datoria departe de țară și de cei dragi.

Simona Cojocaru: Este un prilej extraordinar să ne vedem acum cu toții, în preajma Zilei Naționale. Trupele noastre, dumneavoastră, cei din Kosovo, din Bosnia, din Irini, din Gruparea Permanentă Navală, din Polonia, materializați, practic, deciziile politico-militare pe care noi le luăm aici, la nivel național și o faceți excepțional. Nu evaluăm doar noi acest lucru, ci aliații și partenerii noștri. Eu, cel puțin, în toate formatele în care am participat și la NATO și la UE, am auzit numai cuvinte de laudă. Și pentru acest lucru vă mulțumim!

Teodora Mazere (realizator rubrică): Chiar dacă observatorii ONU aflați în numeroase țări din Africa, dar și în India și Pakistan nu au participat la videoconferința cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, am reușit să luăm legătura cu locotenent colonelul Adrian Cîrstea. Ofițerul român ne-a împărtășit o parte din secretele specifice care îi ajută pe observatorii ONU să își ducă misiunile la final, în siguranță.

Locotenent Colonel Adrian Cîrstea: Misiunile ONU sunt misiuni individuale. Asta înseamnă că nu prea îți  poartă nimeni de grijă. Totul ține, în primul rând, de tine, în al doilea rând, de echipă și, mai departe, inclusiv situația asta de securitate, ține de cât de bine este pregătită echipa, cât de bine planifici, cât de bine te informezi înainte de a pleca într-o patrulă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 17 noiembrie 2021, 11:59

Teodora Mazere (realizator rubrică): Gheparzii de Fier au început în forță misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate în Polonia, astfel că, timp de 11 zile, militarii români au participat împreună cu aliații americani, britanici și croați din cadrul Grupului de Luptă la exercițiul multinațional “Rifle Forge”. Misiunea artileriștilor antiaerieni dobrogeni a fost de asigurare a securității spațiului aerian și de facilitare a protecției forțelor din cadrul Grupului de Luptă.

Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Rotația a Zecea: Exerciţiul „Rifle Forge” a fost o adevărată provocare. Bombele de iluminare lansate de plutonul de aruncătoare al aliaților americani au fost inamici vizibili, pe care am reușit să-i facem să dispară cu ajutorul instalațiilor Ghepard din dotare.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Marinarii şi scafandrii militari de la bordul puitorului de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” au ajuns la jumătatea perioadei de participare la misiunea din cadrul operației „IRINI”, desfășurată în Marea Mediterană în scopul asigurării respectării embargoului armelor impus Libiei, urmând să se întoarcă acasă, în Portul militar Constanța, la începutul lunii ianuarie 2022.

Căpitan comandor Daniel Gheorma, comandantul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”: Joacă rolul unei nave suspecte din lista navelor suspecte a operației „IRINI”, iar nava bonă va juca rolul unei nave militare din grupare care urmează să inspecteze și să verifice încărcătura acestei nave suspecte.

Face parte din ceea ce noi desfășurăm zilnic în teatrul de operații, adică inspectarea, interogarea, monitorizarea și controlul încărcăturilor navelor suspecte.

Teodora Mazere (realizator rubrică): După încheierea exercițiului „Dogu Akdeniz 21”, desfășurat în estul Mării Mediterane, Fregata Regina Maria a făcut o escală în portul Aksaz din Turcia pentru refacerea capacității de luptă a navei și a echipajului.

Nava militară românească este integrată până la sfârșitul lunii noiembrie în Gruparea Navală Permanentă a NATO şi desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim în Marea Mediterană pentru consolidarea securității Alianței pe flancul sudic.

Comandor Adrian Gobjilă, comandantul Fregatei „Regina Maria”: Exerciţiul „Dogu Akdeniz 2021”, unul dintre cele mai mari exerciții de luptă antisubmarin organizat de un stat riveran al Mării Mediterane, a avut un element adăugat de realism prin participarea a trei submarine, peste 40 de aeronave şi două tipuri de drone.

A fost îndeplinit obiectivul fregatei, acela de a consolida deprinderile de a executa un spectru cât mai larg de misiuni în cadrul operațiunilor multinaționale.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Comandantul KFOR, generalul maior Ferenc Kajári, a prezidat prima întâlnire a seniorilor naționali în Camp Film City.

La această activitate au participat subofițeri de comandă din peste 20 de țări. Acest tip de eveniment va fi organizat lunar pentru a menține canalul de comunicare internă şi pentru a îmbunătăți lanțul de comandă pentru subofițeri.

Plutonierul adjutant Alexandru Ursu, subofițerul de comandă al contingentului românesc din Kosovo: Un element inedit a fost prezentarea viziunii și intenției comandantului KFOR cu privire la următorul an de comandă care, în premieră pentru NATO, a fost contrasemnat şi de către subofiţerul de comandă al KFOR.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Şapte nave militare ale Forțelor Navale din România, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina, dintre care amintim distrugătorul USS Porter, navă amfibie de comandament USS mount, şi fregata Mărășești, au participat vineri, 12 noiembrie, la un exerciţiu naval care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre.

Acest exerciţiu a urmărit consolidarea capacităţii de reacţie a NATO în Marea Neagră prin aplicarea procedurilor standard de operare ale Alianţei pentru diferite situaţii de criză şi pentru dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forţele navale participante.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 2 noiembrie 2021, 12:19

Teodora Mazere (realizator rubrică): Timp de o lună de zile, Fregata „Regina Maria” desfăşoară misiuni de supraveghere a traficului naval și de descurajare a unor potențiale amenințări asupra statelor Alianţei din bazinul mediteranean.

Cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, un elicopter IAR Puma Naval și un detașament de scafandri de luptă de incursiune la bord, Fregata „Regina Maria” a intrat miercuri, în subordinea Grupării Navale Permanente numărul 2.

Comandorul Adrian Gobjilă, comandantul Fregatei Regina Maria: După cinci zile de la plecarea din portul Constanța, nava a traversat patru mări în condiții meteo deloc prietenoase, care au provocat îndeosebi serviciile de carting, comanda de navigație.

Cu toate acestea a fost un bun prilej pentru echipajul navei de a-și antrena nivelul de reacție și de pregătire pentru condiții grele. În continuare, ne pregătim pentru primul exercițiu din cadrul misiunii Dogu Akdeniz 21, unul dintre cele mai mari exerciții militare multinaționale de luptă antisubmarin organizat de forțele navale ale Turciei în Marea Mediterană.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Misiunea în Polonia pentru artileriștii antiaeriani vrânceni din cadrul rotației a noua a ajuns la final. Ieri sarcinile au fost predate, miercuri, 27 octombrie, în baza din Bemowo Piskie detaşamentului de apărare antiaeriană rotația a zecea Gheparzii de Fier.

Prin transferul de autoritate, artileriștii antiaerieni își vor desfășura întreaga activitate sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, reprezentând Armata României în cadrul grupului de luptă din Polonia.

Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de apărare antiaeriană rotaţia a zecea: Pe tot parcursul procesului de predare-primire a tehnicii, colegii noștri aparținând Detașamentului de apărare antiaeriană rotația a noua ne-au sprijinit constant, împărtășindu-ne din experienţa dobândită pe parcursul celor șase luni de minsiune, au fost receptivi la informațiile transmise și, de asemenea, am fost foarte bine primiți de către partenerii nostri din cadrul grupului de luptă cu care le dorim să avem o foarte bună colaborare. Deja am început să ne integrăm și suntem nerăbdători să punem în practică tot ceea ce am exersat pe timpul perioadei de pregătire.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Tipărită pentru prima dată în 2003 revista Forum Magazine este distribuită lunar de către KFOR în școlile din comunitățile sârbeşti, cât și în cadrul organizațiilor nonguvernamentale rome. Această publicație conține articole care promovează toleranța interetnică și, de asemenea, teme culturale și sportive.

Plutonierul Claudiu Bărăgău, subofițer specialist în comandamentul KFOR: Revista a fost publicată pentru prima dată în cinci limbi diferite, la cele existente adăugându-se versiuni în limba romă, bosniacă şi turcă. Astfel, avem oportunitatea de a interacționa cu adolescenții din diferite comunități, promovând imaginea KAFOR.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Un detaşament de scafandri specializați în distrugerea dispozitivelor explozive și ofițeri de stat major români au participat în perioada 17-29 octombrie în Golful Saros la exercițiul multinațional Nusret 21 organizat și coordonat de Forțele Navale ale Turciei. Exercițiul a urmărit consolidarea interoperabilității dintre forțele militare participante specializate în lupta împotriva minelor marine şi a amenințărilor subacvatice.

 

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Informații din teatrele de operaţii

Informații din teatrele de operaţii

Publicat de Gabriel Stan, 28 octombrie 2021, 12:32 / actualizat: 10 noiembrie 2021, 23:53

Edi Nicola (realizator rubrică): Puitorul de mine şi plase 274 Viceamiral Constantin Bălescu a încheiat primele de zile de misiune ca parte a operației „Irini”.

Marinarii militari români au executat, în această perioadă, în zona de sud-vest a bazinului mediteranean, peste 60 de interogări prin radiotelefon, pe frecvenţele internaţionale de telecomunicaţii ale navelor civile de transport, care tranzitau raionul de responsabilitate.

O echipă formată din scafandri de luptă de incursiune a efectuat și două misiuni de promovare a obiectivelor operației IRINI la bordul unor nave civile ce tranzitau zona.

Căpitan Bogdan Oancea, comandantul grupei de boarding: Am avut șansa ca la prima noastră operațiune de acest gen să dăm peste o navă cu echipaj românesc la bord, 18 români, ceea ce ne-a ușurat îndeplinirea obiectivului misiunii de a ne prezenta scopul în apele internaționale ale Mării Mediterane. Sperăm să nu fie probleme până la sfârșit.

Edi Nicola (realizator rubrică): Pandemia a fost o provocare, care a afectat multe aspecte ale operațiunii în ultimul an, atât în ceea ce privește siguranța pentru personalul KFOR, cât și în ceea ce privește oferirea de sprijin instituțiilor locale implicate în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

În această perioadă, contingentul românesc care sprijină aceste eforturi pe teritoriul Kosovo își rotește efectivele. Detalii ne oferă căpitan Karina Avădanei.

Căpitan Karina Avădanei: Sunt la cea de-a doua misiune în Kosovo, iar experienţa m-a ajutat să trec mai ușor peste perioada de luare în primire a funcției. Începerea activității noastre a coincis şi cu schimbarea comenzii.

În premieră, comanda aparține țării vecine Ungaria, general maior Ferenc Kajári fiind comandantul misiunii.

Edi Nicola (realizator rubrică): Misiunea Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a IX-a, se apropie de final. În această săptămână, în baza militară Bemowo Piskie au ajuns primii militari aparținând Batalionului 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a X-a.

Fregata „Regina Maria” va părăsi portul Constanța pentru a treia participare în acest an la o misiune a unei grupări NATO în vederea integrării în Gruparea de Luptă Permanentă Navală 2.

Fregata face parte din pachetul de forțe, puse la dispoziția NATO de către Armata României și cele două misiuni executate până acum în cadrul grupărilor navale NATO, precum și deținerea comenzii grupării navale a operației „Sea Guardian” sunt principalele repere ale contribuției Forțelor Navale Române la susținerea unei abordări aliate de tip 360 de grade la apărarea colectivă și gestionarea crizelor prin cooperare.

Comandor Adrian Gobjilă, comandantul fregatei 222 „Regina Maria”: Nava are la bord 240 de militari, un elicopter Puma Naval și un detașament de scafandri de luptă de incursiune.

Va continua să facă misiuni de supraveghere a traficului naval de descurajare a unor potențiale amenințări asupra statelor Alianței din bazinul mediteranean.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de prosavioleta, 9 septembrie 2021, 19:28

Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a 9-a din Polonia au participat la un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice de nivel baterie. Au fost simulate o serie de incidente apropiate mediului de acțiune specific artileriștilor antiaerieni. Unul dintre ele a fost extragerea tehnicii de luptă avariate dintr-un teren accidentat, la care au participat și specialiștii în mentenanță, iar alt incident a simulat atacarea punctului de comandă al bateriei. Exercițiile desfășurate pe timpul misiunii de asigurare a prezenței înaintate consolidate au rolul de a îmbunătăți și de a menține nivelul de pregătire al militarilor români, pentru ca aceștia să își poată îndeplini cu succes sarcinile ce le revin în cadrul grupului de luptă din Polonia. Cu detalii vine locotenent Mădălina Boboc, ofițerul de informare și relații publice al contingentului românesc.

Locotenent Mădălina Boboc: Scopul exercițiului a fost de a le testa artileriștilor antiaerieni cunoștințele de specialitate și capacitatea de reacție. S-au pus în practică procedurile de operare, militarii au acționat prompt, au demonstrat că sunt o adevărată echipă și continuăm să ne pregătim pentru exercițiile pe care urmează să le desfășurăm în comun cu partenerii din cadrul grupului de luptă și să ne menținem capacitatea de reacție imediată, pentru ca la final să putem raporta ‘misiune îndeplinită’.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din anul 2000, Centrul de operații psihologice ‘Samoilă Mârza’ participă în Kosovo cu specialiști PSYOPS, asigurând totodată, prin rotație cu Germania și Italia, conducerea elementului de sprijin operații psihologice. Evoluția naturii conflictului a transformat operațiile psihologice într-o specialitate militară indispensabilă. Pe timpul unui conflict armat, întrebuințarea eficientă a acestora are potențialul de a slăbi voința de luptă a adversarului, iar în perioada post-conflict operațiile psihologice pot avea o contribuție semnificativă la reconcilierea părților. Despre natura activităților desfășurate în Kosovo ne vorbește plutonierul adjutant Iulian Mocanu.

Plutonier adjutant Iulian Mocanu: PSYOPS este acronimul de la operații psihologice, o structură vitală non-kinetică a oricărei armatei moderne. Ne putem numi presa din zonele de conflict, rolul nostru fiind de a influența adversarii, fie militari, fie civili și de a transmite mesaje pacifiste prin intermediul diverselor canale media. Pregătirea unei misiuni, de fapt, este o activitate continuă, care se desfășoară acasă; succesul oricărei misiuni este dat de munca în echipă și de efortul fiecăruia.

Teodora Mazere (realizator rubrică): România va asigura pentru prima dată comanda grupării navale care acţionează în cadrul Operaţiei NATO Sea Guardian, cât şi coordonarea misiunilor de patrulare din Marea Mediterană prin intermediul Statului Major, ambarcat la bordul Fregatei Regina Maria. Cei cinci ani consecutivi de participare la operațiunea Sea Guardian au contribuit la consolidarea capacității Forțelor Navale Române de a răspunde rapid și eficient la întregul spectru de amenințări, inclusiv hibride, în vederea creșterii rezilienței, element central al apărării colective. România participă la această operațiune cu un echipaj alcătuit din 243 de militari, un elicopter IAR 330 Puma naval și un Detașament de forțe pentru operații speciale.

Comandor Bogdan Vochițu: Sunt comandor Bogdan Vochițu, comandantul Grupării navale destinate participării la operația Sea Guardian 2021. Forțele Navale participă cu Fregata Regina Maria la operația Sea Guardian, o operaţie de asigurare a securității stabilității în mediul maritim și de prevenire a oricăror activități ilegale în acest mediu, continuatoarea operațiunii Active Endeavour, prima dată când Regina Maria este navă comandat în această operație, având la bord un Stat Major care va asigura conducerea operațiunilor navale în această perioadă.

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 31 august 2021, 13:08

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Grupul de luptă din Polonia a fost vizitat zilele trecute de comandantul Corpului Multinațional de Nord-Est, generalul locotenent Sławomir Wojciechowski.

Cu această ocazie, militarii români împreună cu cei americani, britanici și croați au organizat o prezentare de tehnică militară. La această activitate, generalul locotenent Wojciechowski a apreciat activitatea militarilor și a oferit celor mai merituoși moneda structurii pe care o comandă.

Locotenent Mădălina Boboc: Am avut oportunitatea de a expune capabilitățile sistemului anti-aerian Gepard și am putut să evidențiem rolul apărării anti-aeriene în cadrul acestui grup de luptă multinațional.

Pe lângă prezentarea de tehnică, domnul general locotenent a putut vedea Geparzii în acțiune, în cadrul unui exercițiu pe care l-am desfășurat în comun cu Compania de Infanterie, aparținând partenerului american. Misiunea militarilor români a fost de a sprijini antiaerian forțele de manevră pe toatăp durata exercițiului.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Din 30 august și până pe 10 septembrie, în Kosovo se desfășoară un antrenament operațional de nivel doi. Acesta presupune participarea Forțelor de rezervă ale KFOR cu aproape 700 de militari din România, Anglia, Grecia, Italia, Turcia, Albania și Bulgaria.

Scopul antrenamentului este de a executa întreg spectrul de activități specifice dislocării, redislocării și integrării forțelor, cu sarcinile tactice specifice pentru creșterea nivelului de interoperabilitate și a gradului de arăspuns KFOR.

Maior Raluca Popescu: Aceste antrenamente operaționale sunt organizate pe trei niveluri. La nivelul unu se participă cu structura de comandă a batalionului respectiv, inclusiv elemente de logistică sau de comunicații, și reprezentanți din țările participante la aceste antrenamente; iar scopul este de fapt să se execute activități de recunoaștere și să pregătească antrenamentul de nivel doi.

La acest antrenament de nivel doi, la care vom participa și noi, participă cadrul de comandament, comandamentul batalionului și minim o companie de manevră. Iar nivelul trei presupune participarea întregului cadru de comandament și a tuturor companiilor subordonate, undeva la patru companii.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Fregata Regina Maria participă din data de 29 august la exercițiul multinațional Sea Guardian care se va desfășura în Marea Mediterană. Misiunea fregatei în cadrul acestui exercițiu este de a combate traficul ilegal de combustibil și armament și de a preveni fenomenul migraționist.

Comandor Adrian Gobjilă: Fregata Regina Maria se va disloca cu un echipaj de 243 de militari. În premieră, Forțele Navale Române vor avea comanda grupării pe toată durata operațiunii.

Va participa cu o grupă de forțe de operații speciale și un elicopter naval la aceste misiuni. Nava va intra în subordinea Comandamentului Maritim al NATO și va avea în subordine o navă a Forțelor Navale Croate și o serie de alte platforme, atât submarine, cât și aeriene, care ne vor asigura sprijin în îndeplinirea misiunilor pe car ele vom avea de executat.

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de Gabriel Stan, 27 iulie 2021, 13:04

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria” s-a întors joi, 22 – douăzecișidouă iulie, în Portul Militar Constanța, după încheierea misiunii internaționale pe care a executat-o, în perioada 1 – 21 iulie, ca parte a grupării navale permanente SNMG-2 – Standing NATO Maritime Group Two.

Pe durata celor trei săptămâni, nava militară românească a participat, în apele internaționale ale Mării Negre, la exercițiile multinaționale „Sea Breeze 21”, organizat de forțele navale ale Ucrainei și cele ale Statelor Unite ale Americii și „Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei.

Cum a decurs misiunea pentru cei 240 de marinari militari români ne spune comandorul Adrian Gobjilă, comandantul Fregatei „Regina Maria”.

Comandorul Adrian Gobjilă: Am desfășurat multiple exerciții de apărare antiaeriană cu participarea a numeroase platforme aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei și Bulgariei. Misiuni de luptă la suprafață împotriva unor nave de luptă de patrulare din Grecia, România, Bulgaria.

Am executat misiuni de interdicție maritimă cu forțele de scafandrii și un exercițiu de fastrow cu inserție la bordul Fregatei Regina Maria. Misiunea din Marea Neagră s-a terminat.

Ne pregătim pentru următoarea misiune în arealul Mării Mediterane cu alte noi provocări.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la înființarea Brigăzii 15 Mecanizată din Polonia, militarii Grupului Multinațional de Luptă au primit vizita unor elevi de liceu, prilej cu care au organizat o prezentare de tehnică, în vederea familiarizării tinerilor cu rolul și misiunile pe care Grupul Multinațional le are de îndeplinit.

Cu aceeași ocazie, pe unul din lacurile din apropierea localității Giżycko, a fost organizată și o competiție sportivă de caiac-canoe. Cum a fost pentru militarii detașamentului românesc de apărare antiaeriană, rotația a noua, ne spune locotenent Mădălina Boboc.

Locotenent Mădălina Boboc: Militarii au fost implicați să le arate tinerilor cât mai multe…și le-au prezentat principalale echipamente și categorii de armament pe care le întrebuințează în luptă. Pentru mulți dintre elevi a fost o experiență unică.

Militarii detașamentului au fost invitați la o competiție sportive de caiac-canoe și volei pe plajă. Vremea a fost excelentă, astfel că cei 7 kilometrii pe care participanții i-au avut de parcurs la proba de canoe au fost prea puțini. Toți coechipierii s-au bucurat pe deplini și au avut posibilitatea de a lega noi prietenii.

Camelia Stroiu (realizator rubrică): Cu un rol strategic în menținerea securității în Balcanii de Vest, misiunea NATO KFOR reprezintă una din principalele forțe de stabilitate din Kosovo, aducând contribuții remarcabile în ce privește facilitarea integrării euro-atlantice în regiune.

Cei aproximativ 3.500 de militari din 27 de țări ajută la menținerea unui mediu sigur prin sprijinirea efortului umanitar internațional și asigurarea siguranței și a ordinii publice. Dintre aceștia, 51 de militari sunt români,deținând funcții cheie de stat major în cadrul comandamentului NATO.

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale