Publicat de Andra Radu,
19 ianuarie 2023, 18:03 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Astra Film Festival dă startul la înscrieri pentru cea de a 30-a ediţie, care va avea loc la Sibiu, în perioada 15-22 octombrie 2023.
„Sunt aşteptate producţii româneşti şi străine finalizate după 1 ianuarie 2022. Filmele selectate în programul oficial AFF2023 vor concura în patru secţiuni competiţionale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool). Pe lângă secţiunile competiţionale, programul oficial mai cuprinde secţiuni non-competitive, selecţii curatoriale, secţiuni tematice şi programe speciale”, precizează organizatorii festivalului.
Educație cinematografică în școlile din Timișoara și vestul țării!
Publicat de Andra Radu,
13 octombrie 2022, 15:36 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Asociația Culturală Contrasens a pregătit pentru anii 2022-2024 un program amplu de proiecții de film, ateliere pentru elevi și formări pentru profesori.
CinEd 2.1 este un program strategic și structurat de educație cinematografică destinat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani.
Programul începe în luna octombrie cu 6 proiecții de film organizate la Cinema Victoria, cu un program de retrospectivă dedicat regizorului Fassbinder în luna noiembrie, organizat împreună cu Centrul Cultural German Timișoara, cu o serie de ateliere de educație cinematografică în școli și cu sesiuni de formare pentru cadre didactice.
„Ne-am propus ca până la finalul acestui an și în anul ce urmează să aducem cât mai mulți tineri la cinema! Scopul nostru este să încurajăm tinerii din Timișoara și județ să descopere bogăția și diversitatea filmului european, dezvoltând în același timp capacitatea pentru gândirea critică și cunoașterea conceptelor de limbaj cinematografic. Proiecțiile de film vor fi urmate de ateliere de educație cinematografică organizate în școlile înscrise în program”, a spus Andrea Reisz, director program CinEd Romania, Asociația Culturală Contrasens.
Participarea la toate activităţile din cadrul programului este gratuită. Profesorii care doresc să se înscrie în programul CinEd pentru a participa cu clasa la proiecţiile de film sau la ateliere, în anul şcolar 2022 – 2023, sunt invitaţi să completeze formularul aici.
Profesorii care vor să fie implicaţi în proiect se pot înscrie la sesiunile de formare organizate de Asociaţia Culturală Contrasens în datele de 28 octombrie şi 29 octombrie.
Publicat de Andra Radu,
20 septembrie 2022, 13:43 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Ziua Cinematografelor va fi marcată, marţi seara, în sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, printr-un concert de „Muzică de film” susţinut de cvartetul Incanto Quartetto şi Asociaţia Culturală Art Time, în deschiderea noii stagiuni moderate de managerul Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT), baritonul Cristian Rudic.
Publicul va putea asculta acorduri din coloane sonore ale unor firme celebre precum „Over the rainbow”, „Moon river”, „Lista lui Schindler”, „Ladies in lavender”, „You raise me up”, care alcătuiesc programul pe care violoniştii Ovidiu Rusu şi Nada Petrov, violistul Veaceslav Mînzat şi violoncelistul Marius Bernecker îl vor interpreta alături de invitaţii lor la acest eveniment: Corina Murgu (vioară), baritonul Dan Patacă, Cristian Tuns (oboi), Zsolt Szamtarto (contrabas), Grigore Teodorescu (percuţie) şi Traian Moldovan (pian).
Înainte de 1990, în România existau 450 de cinematografe, iar în prezent mai există 90 de săli de cinema.
„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale” în Piața Civică din Tulcea!
Publicat de Andra Radu,
18 iulie 2022, 11:41 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale” a revenit în Piața Civică din Municipiul Tulcea.
Serile de luni și marți le sunt dedicate copiilor, aceștia fiind aşteptaţi, împreună cu părinţii şi bunicii, pentru a viziona filmul muzical „Mama” (regia: Elisabeta Bostan), o ecranizare după „Capra cu trei iezi” a lui Ion Creangă (programat luni) şi filmul de animaţie „Strada speranţei (Mercy Street)”, programat marţi.
Miercuri, 20 iulie, publicul este invitat să vizioneze filmul „Maria, Regina României” (regia: Alexis Sweet Cahill), o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria.
Joi, 21 iulie, are loc vizionarea filmului de acţiune regizat de Sergiu Nicolaescu – „Supravieţuitorul”.
Vineri, de la ora 20:30, invitatul special al „Caravanei filmului românesc” este Dorel Vişan, care va susţine un recital de poezie ca preambul al proiecţiei filmului „Un bulgăre de humă” (regia Nicolae Mărgineanu).
Programul se încheie sâmbătă, 23 iulie, cu proiecția filmului „Filantropica”, regia Nae Caranfil, al cărui protagonist, Mircea Diaconu, se va afla în faţa publicului pentru o sesiune de întrebări şi răpunsuri.
Festivalul „FilmeDar” are loc la Cetatea Feldioara!
Publicat de Andra Radu,
14 iulie 2022, 12:42 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
A doua ediție a festivalului FilmeDar se va desfășura în perioada 22-24 iulie, în Cetatea Feldioara. O ediție desfășurată în prezența unor nume mari din cinematografia românească precum Irina-Margareta Nistor sau Vlad Ivanov.
De această dată, în program, sunt și filme care conțin scene turnate la Feldioara – „Rȃul care urcă muntele” – 1977, în regia Cristianei Nicolae, precum și o producție mai recentă în care scenele se desfășoară în cetatea aflată încă în ruină, în anul 2005 – „Regii blestemați III”, ȋn regia lui Josee Dayan.
Irina-Margareta Nistor sau Vlad Ivanov vor prefața toate filmele ce vor fi proiectate în cele 3 zile de festival.
Publicat de Andra Radu,
6 iulie 2022, 18:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Cele mai așteptate filme românești din acest an vor rula, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), eveniment care se va desfăşura la Iaşi în perioada 3-7 august, anunţă organizatorii.
În perioada 3 – 7 august, în locaţiile SFR 13 vor rula:
„Regele Mihai: Drumul către casă”, în regia lui Trevor Poots;
„Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, în regia lui Sebastian Mihăilescu;
„Nimic despre dragoste” – regia Florin Piersic Jr.;
„Balaur” – regia Octav Chelaru;
„Love Sorry” – regia Iura Luncaşu;
„Om câine” – regia Ştefan Constantinescu;
„Copii pierduţi pe plajă” – regia Alina Manolache;
„Anul pierdut 1986/Clouds of Chernobyl” – regia Ligia Ciornei;
Festivalul Filmului Francez ajunge la Târgu Mureș!
Publicat de Andra Radu,
30 mai 2022, 16:22 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Festivalul Filmului Francez, cel mai longeviv festival din România, vine și la Târgu Mureș.
Peste 100 de proiecții de film se vor desfășura anul acesta în cinematografe, în spații culturale alternative, dar și în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
Între 9 și 12 iunie, Asociația K.Arte, partenerul evenimentului, aduce la Târgu Mureș patru filme noi (producții 2021-2022).
Proiecțiile vor avea loc la Teatrul de Vară, de la ora 21:30
Publicat de Andra Radu,
27 mai 2022, 08:18 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, îşi dezvăluie noua identitate digitală: www.festivalff.ro Pe site-ul web proaspăt lansat, cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet al festivalului.
Peste 100 de proiecţii de film se vor desfăşura anul acesta în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
În Cluj-Napoca, proiecțiile vor avea loc între 2 și 5 iunie la cinematograful Victoria și în aer liber, în curtea Institutului Francez (str. IIC Brătianu 22).
Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România
împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „ochii noștri larg deschiși”.
Festivalul propune spectatorilor din Cluj şi o întâlnire deosebită cu regizorul Cristian Mungiu și echipa filmului său R.M.N., prezentat anul acesta în competiție la Cannes.
Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film are loc la Iași!
Publicat de Andra Radu,
7 aprilie 2022, 12:14 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Ediția cu numărului trei a Festivalului de Psihanaliză și Film va avea loc în perioada 8 – 10 aprilie la Ateneul Național din Iași, de data aceasta sub genericul „O călătorie în viitorul din trecut/Future in the past”.
Biletele pentru toate evenimentele pot fi achiziționate online, de pe cinemaiasi.ro/psy-iasi/ sau direct de la casieria Ateneului Național din Iași.
Program
??????, ? ??????? ????
??? ??:?? | Deschiderea oficială a festivalului – Moment surpriză de câteva minute în avanpremieră cu ultimul rol în film al lui Ion Caramitru, profesorul prin excelență, pentru marele ecran.
??? ??:?? | An affair to remember – El și Ea ( 1957) – (regia Leo McCarey ), 119 min – AG; Psihanalizat de Ilinca Bălaș (live) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
?â??ă?ă, ? ??????? ????
??? ??:?? | Laika și Văzduhul – Spectacol-lectură cu muzică originală live și proiecții video; Vlad Ivanov, actor – lectură. Alin Zăbrăuțeanu – compoziție, electronice. Radu Rădescu – scenariu original, light-design, visuals. Durata: 90 min. Psihanalizat de Matei Georgescu (on-line) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
??? ??:?? | În căutarea inginerului Dragomirescu (2022) – (regia Dragoș Zămosteanu), 80 min – PREMIERĂ – AG. Psihanalizat de Ilinca Bălaș (live)și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
??? ??:?? | Fragii sălbatici (1957) – (regia Ingmar Bergman), 91 min – AG – Psihanalizat de Andrea Sabbadini (on-line de la Londra) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
???????ă, ?? ??????? ????
??? ??:?? | The Queen’s Corgi – Corgi, Cățeii Reginei (2019) – (regia Ben Staseen) – Proiecție de film pentru copii – 3D/Dublat – dublat, 85 min – AG. Psihanalizat (live) de Oana Paveliuc (Master Coach NLP, Time Line Therapy™& Hipnoterapie ) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
??? ??:?? | Ashes in the Snow – Cenușa înzăpezită (2018) – (regia Marius A. Markevicius) – PREMIERĂ ABSOLUTĂ ÎN ROMÂNIA, 98 min – AP 12. Psihanalizat de dr. Andreea Chițu (on-line) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
??? ??:?? | Casablanca (1942) – (regia: Michael Curtiz) – PROIECȚIE SPECIALĂ 80 DE ANI DE LA LANSARE, 102 min – AG. Psihanalizat de Laura Manu (on-line din Italia) și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, între 14 şi 18 decembrie la Cinemateca Eforie!
Publicat de Andra Radu,
15 decembrie 2021, 09:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, ajuns la cea de-a XXV-a ediţie, a început marţi cu proiecţia, la Cinemateca Eforie, a primului calup de scurtmetraje din competiţie.
Directorul festivalului, Doru Niţescu, a afirmat că ediţia din acest an poate fi considerată una a revenirii cât se poate de mult la normalitate, la sala de cinema. El a precizat că pentru ediţia din acest an au fost primite filme din surprinzător de multe ţări, având în vedere perioada complicată pe care lumea o traversează.
Sursa foto: Festivalul Cinemaiubit/facebook
El a subliniat că, pentru a fi selecţionat în festival, un film trebuie să stârnească emoţii, să aibă idei surprinzătoare, tematice şi stilistice. Pentru ediţia din acest an au fost luate în considerare şi foarte multe filme româneşti.
Una dintre noutăţile festivalului este denumirea premiului pentru fotografie Sorin Botoşeneanu, la propunerea producătoarei Velvet Moraru, care s-a oferit să sponsorizeze acest premiu. Premiul va fi acordat de un juriu de studenţi. Fostul decan al UNATC Sorin Botoşeneanu a murit în luna octombrie.
Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit se desfăşoară până pe 18 decembrie la Cinemateca Eforie şi pe platformă cinepub.ro.
Juriul festivalului este compus din personalităţi recunoscute din ţară şi străinătate – regizoarea, producătoarea şi iniţiatoarea de festivaluri Suzy Gillett – preşedinte juriu (UK); regizoarea şi actriţa Alina Grigore; regizorul Gabriel de Achim; directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile; criticul de film Călin Boto.
Vizionarea tuturor proiecţiilor din cadrul CineMAiubit este liberă în format fizic la Cinemateca Eforie şi online pe platforma cinepub.ro.
Publicat de Andra Radu,
3 decembrie 2021, 19:06 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Cele mai bune experimente cinematografice internaţionale, premiate în cadrul ediţiilor precedente, dar şi cele mai recente scurtmetraje realizate de Radu Jude vor putea fi urmărite, în perioada 10-12 decembrie, la Casa Tineretului din Timişoara, eveniment care va încheia ediţia 2021 a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF).
Filmele premiate de juriul competiţiei BIEFF în 2020 şi 2021 vor fi difuzate la Casa Tineretului, în cadrul a două proiecţii speciale.
Printre titlurile pe care spectatorii sunt invitaţi să le descopere se numără „When Night Meets Dawn”, producţia autohtonă regizată de Andreea Cristina Borţun, care a cucerit Marele Premiu BIEFF 2021, „Eram somnambul când am văzut toate acele culori” (regia Bogdan Balla), desemnat Cel mai bun film românesc la cea de-a XI-a ediţie a festivalului, dar şi „Bab Sebta” (regia Randa Maroufi), premiat în 2020 pentru Cea mai bună regie, sau „A demonstration” (regia Sasha Litvintseva, Beny Wagner), distins în acelaşi an cu Premiul pentru Cel mai bun concept vizual.
Ediţia locală a celui mai amplu eveniment cinematografic dedicat experimentului şi inovaţiei va aduce în premieră o selecţie de scurtmetraje internaţionale prezentate în ultimii ani, organizate discursiv în două programe dedicate.
La Timişoara, publicul va putea urmări o selecţie a celor mai recente scurtmetraje pe care acesta le semnează, din care nu vor lipsi titluri precum „Plastic Semiotic”, prezentat în premieră internaţională la Veneţia, „Caricaturana”, proiectat în secţiunea Corti d’autore a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, scurtmetrajul „A pedepsi, a supraveghea” şi documentarul „Cele două execuţii ale mareşalului”.
Piese celebre din filme premiate vor putea fi ascultate la Filarmonica Braşov!
Publicat de Andra Radu,
2 noiembrie 2021, 17:58 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Piese celebre din filme premiate vor putea fi ascultate joi, la Filarmonica Braşov, într-un concert al cărui solistă va fi Paula Seling.
„După ce, recent, a adus în Braşov un concert în care orchestra simfonică a cântat alături de personalităţi din lumea rock-ului românesc, pentru joia aceasta, Filarmonica Braşov propune un concert simfonic extraordinar cu muzică de film. Solista serii va fi Paula Seling, iar orchestra Filarmonicii Braşov va fi dirijată de maestrul Andrei Tudor, care este cunoscut atât ca dirijor, cât şi în calitate de compozitor şi care a colaborat cu nume mari precum Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Goran Bregovici, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Cristi Minculescu, Smiley, Ally Brooke, Berti Barbera şi mulţi alţii”, se arată într-un comunicat al Filarmonicii Braşov.
În program figurează piese precum „Love story”, „Moon river”, „I won’t light a candle”, „Princess Leia’s theme”, „Throne room & end title”, „I will always love you”, „My heart will go on”.
Orchestra va interpreta şi piesa „On Golden Pond”, din filmul cu acelaşi nume, iar solistul la pian pentru această piesă va fi Ioan-Dragoş Dimitriu.
Concertul se va desfăşura cu maximum 30% din locurile din sală ocupate, accesul fiind permis numai persoanele vaccinate sau trecute recent prin boală. Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii Braşov sau online, pe www.bilet.ro.
„Noaptea Albă a Filmului Românesc” la Bucureşti şi Cluj-Napoca!
Publicat de Andra Radu,
24 septembrie 2021, 08:46 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Peste 40 de filme româneşti vor rula vineri în cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Filmului Românesc”, care celebrează, pentru al 12-lea an, cinema-ul autohton, poveşti de dragoste, de familie, drame, comedii, thrillere şi documentare urmând a fi proiectate în 15 locuri din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
În Capitală, filmele vor putea fi văzute la Cinema sub clar de lună (Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române), Cinema Elvire Popesco (interior şi în aer liber), Cinema Muzeul Ţăranului, Amfiteatru TNB – Open Air, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex – Bucureşti Mall, Happy Cinema – Liberty Mall, UNATC – Sala de cinema, Grădina cu filme CREART, Unteatru – Open Air, J’ai Bistrot, Grădina Alhambra, Mercato Kultur, Deschis Gastrobar, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
La Cluj-Napoca, cinefilii se vor bucura de filme româneşti la Cinema Victoria.
Pentru majoritatea locaţiilor, biletele pot fi cumpărate pe Eventbook.ro şi la casierii. În cele cu intrare liberă, accesul se va face în limita locurilor disponibile sau, după caz, rezervând un bilet cu valoare zero pe Eventbook.ro. Excepţie fac Happy Cinema (bilete pe happycinema.ro şi la casierie), Hollywood Multiplex (pe Cinemagia.ro şi la casierie) şi J’ai Bistrot (rezervări prin telefon).
La Cinema Victoria din Cluj, biletele se găsesc pe cinemavictoria.ro şi la casierie.
Evenimentul va avea loc cu respectarea măsurilor de siguranţă necesare în această perioadă.
Începe Festivalul de Film Central European la Timișoara!
Publicat de Andra Radu,
31 august 2021, 17:27 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Festivalul de Film Central European, care se va desfăşura în perioada 1 – 5 septembrie în mai multe spaţii din Timişoara (Piaţa Unirii, Aula Magna a Universităţii de Vest, Grădina de Vară Capitol, Casa Artelor şi Ambasada/Faber), revine la formula originală cu şase module.
Modulelor consacrate – Competiţie (filme din ultimii doi ani, central-europene, sud-est europene sau coproducţii, premiate la diverse festivaluri, reprezentative pentru ţările din care provin), Panorama, Filme studenţeşti, Filme documentare, Filme pentru copii, plus Focus Norvegia – li se adaugă lansarea de carte „Cinema în RSR. Conformism şi disidenţă în industria ceauşistă de film”.
Categoria evenimente conexe mai conţine atelierele de educaţie cinematografică ale celor de la Asociaţia Culturală Contrasens, dedicate tinerilor între 14 şi 26 de ani.
Festivalul debutează miercuri, la Aula Magna a UVT cu Focus Norvegia („Alegerea regelui/The King’s Choice/ Kongens nei”, un film biografic, de război). În Piaţa Unirii, de la ora 21:00 are loc Gala de deschidere a festivalului cu filmul „Manasse” (România, 1925, acompaniat live de Mădălina Pavăl & Band).
Joi, în Aula Magna a UVT rulează pelicula „Mere”/ „Apples”/ „Mila” (avanpremieră, Grecia-Polonia-Slovenia, 2020), urmată de proiecţia „Din câte ştiu”/ „As Far As I Know”/ „Legjobb tudomasom szerint” (avanpremieră, Ungaria).
În Grădina de Vară Capitol se prezintă „Succes de public”/„The Big Hit”/ „Un triomphe” (avanpremieră, Franţa, 2020), iar la Casa Artelor este programat un workshop Asociaţia Contrasens 90′ şi un atelier – ecranizări după benzi desenate (Bogdan Movileanu).
De la ora 21:00 rulează scurtmetraje studenţeşti UNATC („Scurtă lecţie de ornitologie”, „Random chocolate facts about us”, „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, „Something Blue”, „Întâlniri apropiate de gradul I”, „Vânătoarea de cerbi”).
Vineri, la Aula Magna se proiectează „Priveşte spre cer” / „What Do We See When We Look at the Sky?”/ „Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?” (avanpremieră, Germania-Georgia, 2021), urmată de „Rondul de noapte” (avanpremieră, România), iar în Grădina de Vară Capitol „Lebensdorf + Q&A” (avanpremieră, România, 2021).
La Casa Artelor sunt programate workshop-ul Asociaţiei Contrasens ’90 şi atelierul despre casting, urmat de documentarul „Swamp City” (România, 2021).
Sâmbătă, în Aula Magna se proiectează „Lecţii de persană”/ „Persian Lessons” (avanpremieră, Rusia-Germania-Belarus, 2020), „Gipsy Queen + Q&A” (avanpremieră, Germania-Austria/ Germany-Austria, 2019), La Grădina Capitol, „Un loc ca oricare altul”/ „Nowhere Special” (avanpremieră, Anglia-Italia-România, 2020), iar la Casa Artelor vor fi programate un workshop cu Asociaţia Contrasens 90′, Secvenţe memorabile din filme româneşti şi documentarul „România sălbatică”.
Duminică, la FABER/AMBASADA are loc o lansare de carte, „Bogdan Jitea – Cinema în RSR. Conformism şi disidenţă în industria ceauşistă de film”, urmată de „Focus Norvegia”, în Aula Magna a UVT – „În pădurea lui Huckybucky”/ „In the Forest of Huckybucky”/ „Dyrene i Hakkebakkeskogen” (Norvegia-Olanda), la Casa Artelor, „All My Other Bags AreChanel” – atelier de făcut genţi eco-friendly din bannere reciclate, iar în Grădina Capitol, de la ora 21:00, Gala de premiere + proiecţie Complet necunoscuţi + Q&A cu Octavian Strunilă, Anca Dumitra (avanpremieră, România, 2021).
Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native începe în septembrie!
Publicat de Andra Radu,
24 august 2021, 08:44 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Juriul de preselecţie al celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native a stabilit lista celor 40 de producţii care vor intra în programul de concurs, ce se va desfăşura în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, la Târgu Mureş.
„Anul acesta au fost înscrise în concurs 838 de filme, iar juriul de preselecţie a selectat în şedinţă on-line cele care vor intra în programul de concurs.
Din juriu au făcut parte: Otília Ármeán (lector universitar la Universitatea Sapientia), György Durst (producător), Jenő Hartyándi (cineast independent, directorul şi coordonatorul artistic al Festivalului de Film şi Muzică Mediawave), Radu Vasile Igazság (artist vizual şi regizor de film, profesor universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti), Előd Németh (jurnalist, critic de film, totodată directorul artistic al festivalului Alter-Native), Tibor Schneider (regizor, operator de imagine la Televiziunea Română).
Cele 40 de creaţii selectate pentru programul de concurs cu o durată totală de 9 ore, reprezintă 21 de ţări, cele mai multe – nouă – fiind înscrise din Ungaria, şase din Franţa, cinci din Rusia, patru din România”, au anunţat organizatorii Alter-Native, într-un comunicat de presă.
Dacă situaţia epidemiologică o va permite, juriul mare va delibera la faţa locului. Membrii juriului vor fi Milos Itic, regizor de film şi critic de film sârb, fondator al filmovipreporuke.com, Tudor Cristian Jurgiu, regizor de film şi scenarist, Ágnes Kocsis, regizor de film şi scenarist, distins cu premiul ‘Balázs Béla’, Titus Muntean, regizor de film şi scenarist şi Ábel Visky, regizor.
„După cum am anunţat anterior, anul acesta Festivalul Alter-Native se întoarce la locaţia obişnuită, Palatul Culturii din Târgu Mureş însă, în cazul în care situaţia epidemiologică nu va permite acest lucru, evenimentul se va organiza la Teatrul de Vară, la fel ca anul trecut”, precizează comunicatul de presă al Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native.
Cea de-a opta ediţie a Festivalului de film documentar fARAD începe în septembrie!
Publicat de Andra Radu,
11 august 2021, 10:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Cea de-a opta ediţie a Festivalului de film documentar fARAD se va desfăşura în perioada 2-5 septembrie. Va prezenta şapte producţii reunite sub tema „Libertate”.
„Într-o perioadă de redefinire a normalităţii, arta deţine un rol fundamental şi eliberator. Vizionarea filmelor şi a spectacolelor online de-acasă a fost refugiul nostru ideal în pandemie. În contextul redeschiderii cinematografelor, continuitatea Festivalului de film documentar fARAD are o dublă semnificaţie: explorarea prezentului sub diferite limbaje cinematografice şi readucerea publicului în săli”, au transmis, marţi, organizatorii.
„Anul acesta, fARAD îşi recâştigă profilul internaţional, cu o selecţie eclectică de filme arondate unei teme cum nu se poate mai fierbinte: Libertatea. Cum alegem să fim liberi, ce (mai) înţelegem prin asta, cum ne definim libertatea într-o lume din ce în ce mai plină de constrângeri de tot felul. Şi, nu în ultimul rând, cât de liberi în gândire şi exprimare mai suntem într-o perioadă în care bombardamentul de ştiri, propaganda şi social media ne învaţă ce şi cum să gândim”, a adăugat Mihai Chirilov, consultant artistic fARAD.
Cele şapte filme din selecţie, printre care două titluri româneşti recente, vor putea fi vizionate în aer liber şi în sala mică de la Cinema Arta. Programul va fi completat de evenimente speciale, o parte dintre ele urmând să se desfăşoare online, cum ar fi ediţia a VI-a a Laboratorului fARAD, în care vor fi prezentate şi analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare.
Publicat de Andra Radu,
1 iulie 2021, 11:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Festivalul Filmului Francez din România îi invită pe ieşeni, între 1 şi 5 iulie, la întâlnirea cu cele mai noi şi remarcabile filme franceze, într-o ediţie aniversară, de vară. Proiecţiile vor avea loc în sala „Benjamin Fondane” şi în Grădina din spatele Institutului Francez din România la Iaşi.
„5 x 5 = 25. Aceasta este ecuaţia propusă spectatorilor: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale. Fidel lungii sale istorii şi secţiunilor devenite clasice, festivalul aduce totodată o mulţime de noutăţi în această ediţie.
Competiţia Tinerilor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut remarcabile care vor concura pentru Premiul Publicului.
Competiţiei de lungmetraj i se adaugă în acest an o secţiune nouă, Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj, care propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov – va desemna câştigătorul acestei secţiuni”, se menţionează în comunicatul de presă.
Secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, vor predomina comediile.
O altă secţiune nouă este Carte Blanche pentru 5 cineaşti români, în cadrul căreia Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu propun fiecare câte un film francez, de patrimoniu sau mai recent, care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.
Publicat de Andra Radu,
28 iunie 2021, 16:14 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Marți, 29 iunie, Gala Premiilor Gopo sărbătorește cele mai importante realizări ale cinematografiei românești ale anului 2020, desfășurat sub semnul pandemiei de coronavirus. În ciuda dificultăților cu care s-au confruntat, câteva din filmele lansate în cursul anului trecut au avut parte de întâlniri cu spectatorii români, participări la festivaluri de top, nominalizări și premii importante.
Cea de-a XV-a ediție a Galei Premiilor Gopo, al cărei amfitrion este anul acesta actorul Adrian Nicolae, e un prilej de întâlnire și respiro pentru profesioniștii din industrie, care se vor revedea la acest eveniment, desfășurat în aer liber, cu multe emoții pentru toți cei nominalizați.
De la 19:30, pe VOYO, TIFF Unlimited și premiilegopo.ro, îi veți putea vedea pe nominalizații Premiilor Gopo pășind pe covorul roșu alături de profesioniști din industrie, invitați și omagiați în cadrul acestui eveniment, într-un moment special prezentat de Amalia Enache. Înregistrarea va fi difuzată pe 1 iulie, de la ora 20:30 pe PRO Cinema.
Adrian Nicolae, actor de teatru și film, dramaturg, scenarist, MC și talent coach, va fi amfitrionul ceremoniei de decernare a premiilor, care va începe la 20:30. O serie de actori și tineri cineaști au pregătit două parodii regizate de Gabriel Achim și Andrei Huțuleac, la realizarea cărora au contribuit 10 actori, printre care Alex Bogdan și Adrian Nicolae, Gheorghe Ifrim, Cezar Grumăzescu, Diana Cavallioti, Ana Covalciuc și Carmen Florescu.
În cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Gopo vor putea fi urmărite trei momente muzicale speciale pregătite de trupa OM LA LUNĂ, muzicianul și culegătorul de folclor Bogdan M. Simion și violoncelistul Andrei Cavassi.
Printre cei care vor urca pe scenă pentru a acorda premiile celor 21 de categorii de nominalizări la Premiile Gopo 2021 se află actrițele Andreea Grămoșteanu, Cecilia Bârbora, Carmen Ungureanu, Crina Matei, Ioana Pavelescu, Ilinca Hărnuț, Maria Dinulescu, Manuela Hărăbor, Meda Victor, Rodica Lazăr și Roxana Lupu, actorii Alin Panc, Alexandru Pop (Văru Săndel), Bogdan Farcaș, Cosmin Seleși, Eduard Trifa, Lari Giorgescu, Iulian Postelnicu și muzicianul Damian Drăghici.
Cunoscutul actor Costel Constantin va fi distins, în cadrul celei de-a 15-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, iar apreciata scenografă și realizatoare de costume Doina Levintza va fi omagiată cu Premiul pentru Întreaga Activitate. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepționale și îndelungate vor fi acordate criticului de film Magda Mihăilescu și sculptorului machetist Enache Hărăbor.
16 producții românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2020 au fost nominalizate a 21 de categorii, filmele cu cele mai multe nominalizări fiind: „Urma” (12 nominalizări), „Ivana cea groaznică” (12 nominalizări), „Tipografic majuscul” (10 nominalizări), „Acasă” (7 nominalizări) și „5 minute” (7 nominalizări).
Două lungmetraje de ficțiune – „Ivana cea groaznică” (producători: Ada Solomon, Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (producător: Ada Solomon) – și două documentare – „Acasă” (producători: Monica Lăzurean-Gorgan, Ümit Uludağ, Hanka Kastelicova, Ari Matikainen) și „colectiv” (producători: Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux, Hanka Kastelicova) pentru trofeul acordat celui mai bun film de lungmetraj.
Alexander Nanau („colectiv”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”), Radu Ciorniciuc („Acasă”) și Radu Jude („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cea mai bună regie.
La categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal, nominalizatele sunt: Diana Cavallioti („5 minute”), Ivana Mladenovic („Ivana cea groaznică”) și Irina Rădulescu („Urma”). Igor Babiac („Dragoste 2. America”), Mihai Călin („5 minute”), Șerban Lazarovici („Tipografic majuscul”) și Teodor Corban („Urma”) concurează la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal.
Sursa foto: https://premiilegopo.ro/
Dorian Boguță și Loredana Novak („Urma”), Ivana Mladenovic și Adrian Șchiop („Ivana cea groaznică”), Radu Jude și Gianina Cărbunariu („Tipografic majuscul”) sunt nominalizații categoriei Cel mai bun scenariu.
„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger), „Superhombre” (r. Lucian Mircu, Mircea Gherase) și „Totul nu va fi bine” (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) concurează pentru Cel mai bun film documentar.
La Premiul Gopo pentru Cele mai bune costume sunt nominalizați Adina Bucur („5 Minute”), Dorin Negrău („Tipografic Majuscul”), Iulia Popescu („Ivana cea Groaznică”) și Mălina Ionescu („Urma”).
Procesul de votare, care implică peste 600 de profesioniști din industria cinematografică, se desfășoară până pe 29 iunie.
Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office va merge anul acesta către „Miami Bici”, regizat de Jesus del Cerro (553.941 spectatori și încasări de 11.610.679 lei).
Filme, concerte, expoziţii și ateliere au loc în grădina de vară din Eforie Sud!
Publicat de Andra Radu,
16 iunie 2021, 08:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Filme, expoziţii, ateliere creative şi educative, dar şi concerte au loc în perioada 14 iunie – 12 septembrie în cadrul proiectului Eforie Colorat, organizat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale în grădina de vară din Eforie Sud.
În fiecare săptămână vor fi prezentate filme de scurt şi lungmetraj, proiectate în colaborare cu institute culturale europene şi festivaluri de film internaţionale. Serile de miercuri vor fi dedicate filmelor româneşti, oferite de „Caravana Filmului Românesc”.
În luna iunie, „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” va oferi spectatorilor filme de toate genurile pentru toate vârstele.
Cei care vor alege să îşi petreacă serile de miercuri la Grădina de Vară Cinemascop vor avea posibilitatea reîntâlnirii cu Amza Pellea şi Mircea Albulescu în filmul „Dacii” (regia Sergiu Nicolaescu) – pe 16 iunie.
Copiii, părinţii şi bunicii se vor amuza de aventurile lui Nică din „Amintiri din copilărie” (regia: Elisabeta Bostan) pe 23 iunie, sau îi vor putea urmări pe Horaţiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Meda Victor şi Alexandru Potocean în „Nunta mută” (regia: Horaţiu Mălăele) pe 30 iunie.
Pe lângă filme, vizitatorii se vor bucura de expoziţii de fotografie şi de artă, de ateliere creative, de o bibliotecă pop-up, o zonă de realitate virtuală, concerte şi momente artistice. Vor fi organizate şi tururi ghidate prin Eforie Sud, menite să ofere participanţilor o imagine de ansamblu asupra arhitecturii şi istoriei locale.
Grădina de vară va fi deschisă zilnic, între 14 iunie – 12 septembrie, începând cu ora 18:00, iar programul va fi publicat săptămânal, pe Facebook, Instagram şi pe site-ul Eforie Colorat.
La toate proiecţiile din cadrul „Caravanei filmului românesc”, accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Cinematograful Arta Arad va relua proiecţiile de filme în grădina de vară!
Publicat de Andra Radu,
28 mai 2021, 08:45 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
Cinematograful Arta Arad va relua proiecţiile de filme în grădina de vară la începutul lunii iunie, după o pauză de nouă luni impusă de pandemie, şi va oferi invitaţii gratuite celor care se vaccinează chiar la centrul amenajat în interiorul clădirii.
Primele proiecţii vor avea loc în cadrul unei noi campanii iniţiate împreună cu Primăria Arad pentru încurajarea vaccinării împotriva COVID-19.
Persoanele care se vor vaccina la centrul amenajat în interiorul Cinema Arta, de-a lungul sezonului estival, vor primi invitaţii pentru intrare gratuită la proiecţiile organizate în grădina de vară.
Primele proiecţii de film vor avea loc în perioada 4-5 iunie, de la ora 21:30, în cadrul Festivalului Internaţional „Très Court”, organizat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” Arad şi al Institutul Francez din România.
În seara zilei de 12 iunie, de la ora 21:30, va fi organizată şi o proiecţie specială în grădina de vară de la Cinema Arta, pentru personalul de la centrele de vaccinare amenajate în municipiul Arad.
„Începând din luna februarie a acestui an, zeci de cadre medicale lucrează la foc continuu, unele chiar la Cinema Arta, dar până acum nu au avut ocazia să urmărească un film pe ecranul de aici. Dorim ca această proiecţie să fie un gest de recunoştinţă şi un moment de relaxare pentru cei care în ultimele luni şi-au dedicat timpul activităţii de vaccinare”, a transmis Centrul Municipal de Cultură.
Cadrele medicale vor putea urmări comedia romantică românească „Poate mai trăiesc şi azi”, regizor Tudor Cristian Jurgiu.
Publicat de Andra Radu,
26 mai 2021, 13:29 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
Spectatorii din Sibiu au ocazia să vadă producţii ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” la cinematograful din centrul comercial din municipiu, începând din 8 iunie, când va rula filmul „Cea mai frumoasă zi”.
„După succesul Scenei Digitale, care a atras abonaţi din întreaga lume şi vizualizări record, filmul „Cea mai frumoasă zi”, regizat de Ofelia Popii, va inaugura marţi, 8 iunie, cel mai nou proiect al Naţionalului sibian, realizat în colaborare cu Asociaţia EXPLOSGC şi cu Multiplexul CineGOLD.
Începând cu luna iunie, iubitorii teatrului şi filmului se pot bucura de producţiile Scenei Digitale în confortul sălilor CineGOLD din Promenada Mall Sibiu. La proiecţia de deschidere, spectatorii vor avea parte de o sesiune de autografe cu îndrăgita actriţă Ofelia Popii, dar şi cu actorii din distribuţia filmului, Ciprian Scurtea şi Adrian Matioc.
Costul unui bilet este în valoare de 28 de lei şi poate fi achiziţionat prin casieriile de la intrarea în sălile de cinema şi online folosind aplicaţia CineGOLD.ro. Acesta este doar un prim pas către a ajunge la un public cât mai divers prin intermediul marilor ecrane”, se precizează în comunicatul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.
În luna iunie, spectatorii pot vedea şi alte spectacole de teatru filmate în perioada pandemiei şi difuzate până acum doar online, pe platforma Scena Digitală.
Festivalul de filme pentru copii Kinosaga, la Drobeta-Turnu Severin!
Publicat de Andra Radu,
21 mai 2021, 08:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
Prima ediţie a Festivalului de filme pentru copii Kinosaga va avea loc între 28 mai şi 1 iunie la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin.
Timp de cinci zile vor fi proiectate peste 25 de filme de scurt şi lungmetraj, animaţie sau ficţiune din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda şi România.
Printre acestea se numără:
„Opinci” – Cel mai bun scurtmetraj de animaţie la TIFF 2019, Cea mai bună animaţie românească la Anim’est 2019, Cel mai bun film la Tbilisi IAF;
„Cei mai duri din curtea şcolii” – Premiul Publicului la Kristiansand IFF;
„Cele mai bune” – Lorens Award la Goteborg Film Festival 2014, Cel mai bun film într-o limbă străină 2015 – Central Ohio Film Critics Association;
„În pădurea Hakke” – Cel mai bun film pentru copii în 2017 la Amanda Awards, Norvegia,
„Sune vs. Sune” – nominalizat în 2019 la Berlinale,
„Heliu” – premiat în 2013 cu Oscar pentru Cel mai bun film de scurtmetraj.
Sursa foto: Kinosaga/Facebook
„Kinosaga s-a născut din dorinţele celor peste 30.000 de copii care au participat la caravanele ENKIDU şi care nu mai voiau să părăsească sălile de proiecţie, cerând încă un film şi încă unul. Pentru cinci zile vom fi într-un maraton de poveşti scrise şi filmate, într-un carusel de emoţii, suspans, lecţii despre bucuria de a fi şi de a rămâne copii” declară Ciprian Nedelcu, unul dintre organizatorii evenimentului.
Programul evenimentului este completat de ateliere şi cluburi de lectură, unde copiii vor începe să citească şi să discute câteva dintre cărţile pe care le vor primi apoi cadou.
16 filme vor concura în secțiunea competitivă din cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov!
Publicat de Andra Radu,
12 iunie 2020, 14:16 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
16 filme din 11 ţări au ajuns în selecția finală a secțiunii competitive din cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov. Acestea vor concura pentru premiile Publicului, Juriului Profesionist şi Juriului de Liceeni.
În competiţie au intrat filme din Franţa, Rusia, Polonia, Finlanda, Coreea de Sud, Mexic, Republica Moldova, Croaţia, Brazilia, Irak şi România.
Tema principală a acestei ediţii a festivalului va fi „Război şi Pace”. Evenimentul este programat în două etape distincte: 17 – 26 iulie şi 21 – 30 august, secţiunea competitivă.
Filmele care vor putea fi văzute în secţiunea competitivă sunt:
„Acasă, My Home” (Radu Ciorniciuc, România 2020);
„Colombia In My Arms” (Jenni Kivistö, Jussi Rastas, Finlanda 2020);
KIM IL SUNG’s Children” (Deog-Young Kim, Coreea de Sud 2019);
„Lady Time” (Elina Talvensaar, Finlanda 2019);
„La mort en face, le pogrom de Iaşi” (Nellu Cohn, William Karel, Franţa 2019)
„Never Going Back” (Janette A. López, Mexic 2019);
„Nostalgia Dictaturii” (Marius Barna, România 2019);
„Paşi pe graniţă” (Alecu Deleu, Republica Moldova 2019);
„Retour a Kigali, une histoire française (Jean-Christophe Klotz, Franţa 2019);
„Serenade to the Wind” (Sanela Bajric, Croaţia 2019);
„Servitude” (Renato Barbieri, Brazilia 2019);
„Sleeping in Ruins” (Horén Ghareeb, Hardi Qadir Ibrahim, Irak 2019);
„The Borovsk Effect” (Julia Grebennikova, Polina Zavadskaya, Rusia 2019);
„The Case of Johanna Langefeld” (Wladek Jurkow, Gerburg Rohde-Dahl, Polonia 2019);
„Vie et Destin du Livre Noir” (Guillaume Ribot, Franţa 2019).
Sursa foto: Festivalul de Film şi Istorii Râşnov/Facebook
Preşedintele juriului profesionist este cineastul francez Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival) ce va fi prezent la Râşnov. Alături de el vor mai fi criticul de film Irina Margareta Nistor şi Şerban Georgescu (regizor, producător, editor), câştigător a două premii la ediţia din 2019, cu filmul „Jurnalul familiei -escu”.
Din juriul liceenilor vor face parte nouă elevi din Timişoara, Braşov şi Bucureşti, care vor participa la ateliere tematice cu profesionişti din industria cinematografică şi la alte activităţi educative, precizează organizatorii.
Premiile Oscar 2020: Filmul „Parasite”, marele câștigător!
Publicat de Andra Radu,
10 februarie 2020, 09:51 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
Filmul sud-coreean „Parasite” a făcut istorie la cea de-a 92-a gală de decernare a premiilor Oscar.
Acesta a câştigat patru trofee şi a devenit prima producţie realizată într-o limbă străină, care s-a impus la categoria „cel mai bun film”.
„1917″ a câştigat trei premii Oscar, impunându-se în categorii tehnice: cea mai bună imagine, cel mai bun mixaj de sunet şi cele mai bune efecte vizuale.
Joaquin Phoenix, protagonistul filmului „Joker”, a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal, iar Renee Zellweger a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal din filmul „Judy”.
Brad Pitt a câştigat la categoria „ Cel mai bun actor în rol secundar” cu rolul din „Once Upon a Time… in Hollywood”, iar Laura Dern a obţinut şi ea primul său Oscar, ce i-a fost atribuit pentru rolul secundar din drama „Marriage Story”.
Lista câștigătorilor din cadrul Premiilor Oscar 2020:
Cel mai bun regizor: Bong Joon Ho („Parasite”)
Cea mai bună melodie originală: „I’m Gonna Love Me Again” („Rocketman”) – Elton John și Bernie Taupin
Cea mai bună coloană sonoră: Hildur Gudnadottir („Joker”)
Cel mai bun film străin: „Parasite” (Bong Joon Ho)
Cel mai bun machiaj și cele mai bune coafuri: Kazu Hiro, Anne Morgan și Vivian Baker („Bombshell”)
Cele mai bune efecte speciale: „1917″
Cel mai bun montaj: „Ford v Ferrari” (Michael McCusker, Andrew Buckland)
Cea mai bună imagine: Roger Deakins („1917”)
Cel mai bun montaj de sunet: Donald Sylvester („Ford v Ferrari”)
Cel mai bun mixaj de sunet: „1917″
Cel mai bun documentar scurtmetraj: „Learning to Skateboard in a Warzone” (Carol Dysinger și Elena Andreicheva)
Cel mai bun documentar lungmetraj: „American Factory” (Julia Rieichert, Steven Bognar)
Cele mai bune costume: „Little Women” (Jacqueline Durran)
Cel mai bun design de producţie: „Once Upon a Time in Hollywood”
Cel mai bun scurtmetraj: „The Neighbors’ Window” (Marshall Curry)
Cel mai bun scenariu adaptare: „Jojo Rabbit” (Taika Waititi)
Cel mai bun scenariu original: „Parasite” (Bong Joon-ho, Jin Won Han)
Cel mai bun scurtmetraj de animație: „Hair Love”
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Toy Story 4″
Gala Oscar 2020 a fost marcată de mai multe momente muzicale. Show-ul a început cu Janelle Monae şi Billy Porter, care au cântat piesele „A Beautiful Day in the Neighborhood” şi „Come Alive”, ale căror versuri au fost adaptate pentru a-i omagia pe artiştii nominalizaţi în această gală.
Steve Martin şi Chris Rock au susţinut în faţa spectatorilor o versiune aproximativă a clasicului monolog din debutul acestui show, în care au glumit pe seama controverselor electorale din Iowa şi a divorţului lui Jeff Bezos, CEO-ul companiei Amazon.
Publicat de Andra Radu,
27 august 2019, 13:10 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20
A 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia (Mostra) va avea loc în perioada 28 august – 7 septembrie.
Documentarul „Colectiv”, al lui Alexander Nanău, figurează pe lista filmelor ce vor fi proiectate în afara competiţiei, conform site-ului festivalului.
În competiţia oficială, pentru câştigarea celui mai râvnit trofeu al festivalului, Leul de Aur, se vor afla 21 de filme, printre care extrem de anticipatul „Joker”, cu Joaquin Phoenix în rolul rivalului lui Batman, odiseea spaţială „Ad Astra”, semnată de James Gray, cu Brad Pitt în rolul astronautului Roy McBride, sau thrillerul financiar ‘The Laundromat’, de Steven Soderbergh, despre scandalul Panama Papers, cu o distribuţie în care îi regăsim pe Meryl Streep, Gary Oldman şi Antonio Banderas.
Printre alte filme prezente în competiţia oficială se remarcă „The Truth”, de Hirokazu Koreeda, în premieră şi în deschiderea festivalului, ultimul film semnat de Roman Polanski, despre afacerea Dreyfus ( „J’accuse”), sau comedia „Marriage Story”, de Noah Baumbach, cu Scarlett Johansson şi Adam Driver în rolurile principale.
Cineasta argentiniană Lucrecia Martel va fi preşedinta juriului internaţional la cea de-a 76-a ediţie a Mostra.
În afara competiţiei, sunt aşteptate cu interes filme precum „Adults in the Room” sau drama shakesperiană „The King”.
În aceeaşi categorie regăsim şi două seriale: „Zero Zero Zero” şi „The New Pope”.
Robert De Niro, Brad Pitt, Kristen Stewart, Scarlett Johansson şi Catherine Deneuve se vor afla printre vedetele invitate la festival.
Radio Reşiţa: Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi – Discipol și Maestru
Publicat de Camelia Teodosiu,
7 februarie 2018, 17:03 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22
Protagoniștii emisiunii România de nota 10 sunt, în acestă ediţie, Răzvan Schinteie și Sabin Dorohoi.
Celebritatea tânărului nostru invitat, Răzvan Schinteie începea odată cu scurtmetrajul “Calea Dunării”, regizat de Sabin Dorohoi şi lansat în anul 2013, cu mult înainte ca Voltaj să ştie că va reprezenta România la Eurovision în anul 2015.
Născut la Reşiţa, Răzvan a fost actorul principal în interpretarea rolului unui băieţel, Ionuţ, abandonat de părinţi în grija bunicului, pentru ca ei să plece la muncă în străinătate. De altfel, imagini emoţionante din acest scurtmetraj, filmat în zona Cazanele Dunării, au fost folosite de Voltaj în videoclipul piesei “De la capăt”, care a reprezentat România la concursul Eurovision 2015, unde a fost vizionat de peste 200.000.000 de oameni.
La început de an 2018, Centenarul Marii Uniri, artistul nostru ne reunește prin lansarea a două filme scurte, realizate în fosta Cetate de Foc, devenită acum Cetatea Filmului, Reșița.
Alături de Răzvan Schinteie se află regizorul reșițean, Sabin Dorohoi, cel care a realizat atât scurtmetrajul ”Sărbătoritul” o continuare a filmului ”Calea Dunării” și cunoscut publicului prin videoclipul piesei Voltaj – ”De la capăt”. În realizarea noului proiect, ”Sărbătoritul”, Sabin a colaborat pentru a doua oară cu băieții de la Voltaj, care semnează soundtrack-ul filmului, cu o versiune specială a piesei ”Nu doar de ziua mea”. Tema noului scurtmetraj o reprezintă dramele cu care familiile românești se confruntă în urma despărțirii pentru o mai lungă perioadă de timp. Proiectul a fost filmat integral la Reșița, în februarie 2017 și toți copiii din film sunt din oraș.
În emisiunea România de nota 10, realizată de Anca Bica Bălălău, cei doi invitați fac mărturisiri de suflet despre frumoasa lor aventură împreună, punctând, la Premiera filmelor făcute împreună, momentele de neuitat, atât de la Viena cât și de la București.
Identitate și prejudecată: descoperiți cele trei filme care sunt în competiție pentru Premiul de Film LUX
Publicat de adinaiftime,
28 octombrie 2017, 13:49 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:24
„Sámi Blood”, „Western” și „120 de bătăi pe minut“: filme ce ne provoacă prejudecățile și pun întrebări despre identitatea europeană. Parlamentul le aduce într-un cinematograf de lângă dvs.
Personajele puternice care trebuie să lupte pentru identitatea lor sunt ceea ce au în comun cele trei filme care concurează pentru Premiul de Film LUX 2017. Totuși, cele trei povestiri: „Sámi Blood” de Amanda Kernell, „Western” de Valeska Grisebach și „120 de bătăi pe minut” de Robin Campillo sunt foarte diferite. Descoperiți-i în timpul Zilelor Filmului LUX din octombrie până în decembrie 2017 și votați pentru preferatul dvs.
„120 de bătăi pe minut“, „Sami Blood“ și „Western“ sunt cele trei filme care au rămas în competiție pentru Premiul LUX de cinematografie în 2017.
„120 de bătăi pe minut“, de Robin Campillo (Franța)
Acest film descrie solidaritatea, simțul umorului și determinarea unui grup de activiști care luptă împotriva SIDA, la începutul anilor 1990 la Paris.
„Sámi Blood”, de Amanda Kernell (Suedia / Danemarca /Norvegia)
O fată Sami, un popor indigen care trăiește în nordul Suediei, Norvegiei și Finlandei, și-a părăsit comunitatea pentru a-și realiza visele. Curând, ea se confruntă cu rasismul.
„Western”, de Valeska Grisebach (Germania/Bulgaria/Austria)
Folosind caracteristicile unui occidental, filmul urmărește un grup de muncitori germani trimiși pe un șantier de construcții din Bulgaria.
Publicat de adinaiftime,
23 octombrie 2017, 09:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:24
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2017, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale ediției cu numărul 24. 57 de filme au fost incluse în cele cinci secțiuni competiționale: International, Europa Centrală și de Est, România, Scurt-metraj și DocSchool.
Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 13 specialiști din industria cinematografică internațională: Peter Biella, Vassilis Economou, Leonard Kamerling, Artchil Khetagouri, Réka Lemhényi, Ionuţ Mareş, Bill Nichols, Kumjana Novakova, Christophe Postic, Alina Predescu, Ada Solomon, Michael Stewart și Corina Șuteu.
Premiul pentru cel mai bun documentar internațional a fost acordat filmului Și ne mântuiește de cel rău/Libera Nos (regia Federica Di Giacomo), un film complex, care ocolește senzaționalul și relevă straturi succesive ale sistemului complicat de relații dintre Biserica Catolică, posedare diavolească, credință și exorcism. Prima Împărtășanie/Communion, un film de Anna Zamecka, o operă de artă care ne duce în interiorul acestui cadru emoțional intens printr-un limbaj audiovizual artistic captivant, antrenând publicul într-o călătorie empatică intensă, a fost alegerea juriului AFF pentru Premiul AFF pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est.
Premiul pentru cel mai bun documentar românesc a fost primit de Țara moartă/The dead nation, de Radu Jude, pentru un film a cărui structură inovatoare forțează limitele cinema-ului documentar. Istoria devine dureros de personală, evenimente publice sunt relatate de vocea victimei care nu are puterea să le influențeze, iar publicul e pus în situația de a extrage semnificația fiecărei secvențe de imagine statică și sunet montate în contratimp.
Premiul pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar din secțiunea România a fost primit de filmul Muzică de petrecere/Shindy music, de Andrei-Nicolae Teodorescu, pentru un film care sărbătorește cultura populară printr-o portretizare fascinantă a transmiterii tradiției muzicale și oferă o viziune optimistă asupra vieții în trei comunități de romi. Al doilea premiu pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar din secțiunea România, la Astra Film Festival 2017 a fost acordat filmului Phoenixxx (regia Mihail Gavril Dragolea), pentru că lasă personajelor spațiu de exprimare și le prezintă dincolo de stereotipii, surprinzând efortul lor de a deveni ființe umane complete.
Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award a fost câștigat de filmul Educație/Education (regia Emi Buchwald), un cadru care se lărgește de la micro-cosmosul fețelor de copii către perspectiva mai largă ale căminelor și părinților, ajungând să cuprindă o lume întreagă. Pentru filmul care oferă o imersiune vizuală și crează o lume ce combină elemente de poezie cinematografică și realism social, juriul a oferit Premiul pentru cea mai bună regie într-un documentar studențesc filmului Cowboy de oraș/Urban Cowboys, în regia lui Pawel Ziemilski. Cel mai bun documentar scurtmetraj premiat de juriul AFF este Întoarcerea acasă/Homecoming, de Noam Sobovi, pentru filmul care a părut cel mai relevant și cel mai puternic ancorat în complexitatea realității lumii în care trăim.
Pentru operatorul care a filmat Apa ca un bivol negru (documentar realizat în 1970) și Nunta de piatră (din 1973), pentru filmul O lacrimă de fată, realizat în 1980, care a rămas în istoria cinematografiei ca filmul care a propus o formulă narativă nemaivăzută până atunci, pentru Baloane de curcubeu, pe care l-a terminat tot în 1982 și care n-a trecut de cenzură, pentru munca sa de operator de elită și înnoirile aduse limbajului cinematografic ce a rezistat testului timpului și pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit în cinematografia românească și dincolo de granițele ei, Astra Film a acordat Premiul de excelență cineastului Iosif Demian.
Juriul a acordat o mențiune specială unui film condus cu fermitate, care ne introduce prin intermediul unei structuri formale îndrăznețe în viața de zi cu zi a unei familii de muncitori chinezi: Another Year de Shengze Zhu.
Cristian Mungiu a fost numit Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare
Publicat de adinaiftime,
20 octombrie 2017, 10:10 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:24
Regizorul Cristian Mungiu a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Republicii Franceze.
Decoraţia i-a fost înmânată de ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.
Diplomatul francez a amintit, în cadrul ceremoniei, parcursul regizorului român şi momentele esenţiale ale carierei acestuia.
Mungiu a primit premiul Palme d’Or la Cannes, în 2007, pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, și a creat festivalul Les Films de Cannes a Bucarest.
De altfel, ambasadoarea a mărturisit că pelicula lui Mungiu a făcut-o să cunoască cinematografia română.
Ea a vorbit despre hotărârea lui Cristian Mungiu de a nu alege să facă filme la Hollywood, dar şi despre estetica producţiilor pe care le semnează.
Cristian Mungiu a fost decorat în trecut cu însemnele de Cavaler şi Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, recunoaşterea Ministerului francez al Culturii, pentru munca şi acţiunile în favoarea creaţiei cinematografice franceze.
Publicat de adinaiftime,
17 octombrie 2017, 08:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:24
Peste 2.000 de filme au fost înscrise în acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 100 de documentare produse recent în România și în lume și vor avea ocazia să interacționeze cu regizorii filmelor, majoritatea anunțându-și prezența la festival.
Filmele din programul AFF 2017 de la Sibiu se anunță a fi un regal de cinema documentar, producții din 30 țări aduc realități din 50 de țări.
Titlurile sunt grupate pe mai multe arii tematice: Călătorii identitare, Contra curentului, România pe scurt, Focus Norvegia, În țara altuia, Europa din profil, Peisaje urbane sau Vestigii ale marilor iluzii.
Un juriu format din 13 profesioniști ai breslei vor juriza filmele din cele 5 secțiuni competiționale ale festivalului: Internațional, România, Europa Centrală și de Est, Student și Scurt-metraje. Într-un context în care concizia și durata devin foarte importante și există o cerere tot mai mare pentru documentarele scurte, dar și datorită creșterii exponentiale a producției de calitate în acest segment, am introdus o nouă secțiune competițională de Scurt-metraje.
VIITORUL E ACUM (FUTURE IS NOW) – Noile forme de cinema, Full Dome și VR, vor fi pentru al doilea an o prezență proeminentă în centrul Sibiului, și vor oferi publicului festivalier experiența tehnologiilor acestor noi forme de cinema și posibilitatea de a descoperi cel mai variat și bogat program de cinema virtual, ambele fiind o experiență unică în România.
ASTRA FILM JUNIOR Cel mai amplu proiect de educație cinematografică continuă, în al noulea an, cu un program divers și bogat, care include filme documentare și full-dome, ateliere speciale, concursuri, gândite și programate specific pentru elevii din clasele 1-12, dar și un program dedicat profesorilor.
VOCILE DOCUMENTARULUI- o pastilă din producțiile recente ale unor autori consacrati, care reprezintă voci unice ale abordării cinemaului documentar, și ale realității care ne înconjoară precum: West of the Jordan River al regizorului israelian Amos Gitai, Mrs. Fang în regia lui Wang Bing ce a câștigat Leopardul de Aur la Locarno și Homo Sapiens o viziune extraordinară a unei lumi post-umane în regia lui Nikolaus Geyrhalter.
DOC TALK – profesorul Bill Nichols, unul dintre fondatorii și cei mai importanți teoreticieni ai studiului de cinema documentar, profesor emerit în departamentul de cinema al Universității de Stat din San Francisco (San Francisco State University) și președinte al consiliului consultativ al Institutului de Film Documentar (Documentary Film Institute), va analiza în fața publicului festivalier filmul Grizzly Man al celebrului regizor Werner Herzog.
La Brașov se va organiza prima ediţie a festivalului ZazuComediFest
Publicat de adinaiftime,
4 septembrie 2017, 20:58 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:25
Aceasta va fi dedicată filmului de comedie românesc și va avea loc în Piaţa Sfântul Ioan din Braşov. Organizatorii – Casa de Producţie Zazu Film, Primăria Braşov şi Agenţia Metropolitană Braşov – intenționează să transforme zilele de 8, 9 şi 10 septembrie într-un veritabil cinematograf în aer liber.
Peste 400 de scaune şi un ecran de 9/12 metri vor fi pregătite pentru iubitorii filmului de comedie ‘pentru a fi siguri că explozia de umor care se anunţă va fi urmărită aşa cum se cuvine’, a ţinut să precizeze Daniel Iacob, producător Zazu Film.
Publicat de adinaiftime,
29 august 2017, 17:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:26
38 de filme, 46 de invitați speciali și peste 3300 de spectatori la cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, singurul eveniment din România dedicat filmului, muzicii și bucătăriei balcanice.
Cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, care a avut loc în perioada 18 – 26 august, în Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema) și Port Cultural Cetate, a atras peste 3300 de spectatori. Timp de nouă zile, aceștia au participat la proiecții de film, concerte și demonstrații culinare. Conceput inițial ca un divan al degustătorilor de film și artă culinară, evenimentul a atins anul acesta un număr record de spectatori comparativ cu edițiile trecute.
Reunite sub tema Balkan Love, în programul festivalului, s-au regăsit 18 filme de lungmetraj, dintre care 17 au rulat pentru prima dată pe un ecran din România, și 20 de scurtmetraje. Selecția filmelor a fost realizată de către Cătălin Olaru, director artistic Divan FF, și de către Massimiliano Nardulli. Proiecția aniversară a ediției 2017, Gadjo Dilo (r. Tony Gatlif), filmul de la a cărui lansare s-au împlinit 20 de ani, a rulat miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate, în prezența actriței Rona Hartner.
Un alt invitat special și, în același timp, una dintre surprizele festivalului a fost și înotătorul Avram Iancu. Acesta a ajuns în Port Cultural Cetate vineri, 25 august, la finalul unei zile în care a parcurs 40 de kilometri pe Dunăre în cadrul cursei de înot de la izvoarele fluviului până la Marea Neagră.
Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demostrațiile culinare susținute anual de către amfitrionul Mircea Dinescu și invitații săi. Anul acesta, surprize culinare de excepție au oferit Alejandro Barrachina Domenech – care a gătit burtă de vită a la Madrid și o paella valenciană adaptată specificului balcanic-, precum și Nicu Dumitru, un reprezentant de seamă al bucătăriei țigănești, care a cucerit publicul cu sax aj mas, un fel de mâncare compus din varză cu carne și folosit pentru a puncta sărbătorile.
Mahala Rai Banda, celebra trupă de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, vineri, 18 august, în timp ce în Port Cultural Cetate coloana sonoră a Divan Film Festival a fost asigurată de Trio Solaar, un ansamblu format din trei tineri muzicieni absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București, formația IMPEX, recunoscută penru originalitatea cu care abordează stilurile rock, house, muzică etnică, muzică clasică contemporană și manele, precum și trupa de muzică lăutărească Mambo Siria.
Parteneriatul dintre Divan Film Festival și Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis a adus anul acesta într-o sală arhiplină a Teatrului “Marin Sorescu” din Craiova spectacolul
“Home” interpretat de trupa Playhood, formată din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă” din Ferentari.
În cadrul Balkanistan Workshop, concept apărut în cadrul ediției trecute, a fost realizat scurtmetrajul Life After, co-regizat de Lidja Mojsoska și Ivan Bakrac. Balkanistan are ca scop principal stimularea colaborării dintre realizatorii de film din regiunea Balcanilor, la acest scurtmetraj lucrând o echipă mixtă, formată din cineaști din Muntenegru, Macedonia, Serbia, Albania și România.
Prezentatorii acestei ediții au fost actrița Aida Economu și scriitorul Adrian Teleșpan.
Festivalul de Film Central European ajunge în curând la Timișoara
Publicat de adinaiftime,
23 august 2017, 10:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:26
Cele mai bune filme din țările din regiunea centrală și sud-est europeană din ultimul an vor fi prezentate la Timişoara.
În programul evenimentului Central European Film Festival vor mai fi ateliere de filme, expoziții, dezbateri, lansări de carte, concerte, proiecții de filme studențești și scurt-metraje.
Pe lângă filmele care intră în competiție, anul acesta la Timișoara vor fi prezentate documentare despre orașele care vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2021 – Timișoara, Novi-Sad (Serbia) sau Eleusina (Grecia) dar și filme de ficțiune și documentare care promovează toleranța.
Proiecțiile și evenimentele conexe, la care accesul este liber, vor avea loc, din 3 până în 9 septembrie, în Piața Libertății, la Cinema Timiș, Sala 2 a Teatrului Național, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Casa Artelor și Cărturești.
Curse suplimentare pe relația Tulcea – Sfântu Gheorghe
Publicat de adinaiftime,
8 august 2017, 09:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:26
Se suplimentează cursele de pasageri pe relaţia Tulcea – Sfântu Gheorghe, pe durata Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care începe la Sfântu Gheorghe.
Are amănunte directorul Navrom Delta Tulcea, Nicolae Chichi:
„Datorită fluxului mare de călători pe relația Sfântu Gheorghe, am introdus suplimentară marți, cu plecare la 13.30 din Tulcea, 14.30 din Mahmudia și sosire în Sfântu Gheorghe. În consecință, miercuri avem cursă, dimineață, la ora 07.00, din Sfântu Gheorghe spre Tulcea. Dacă fluxul de călători va fi mare, vom circula și săptămâna viitoare, marțea, spre Sfântu Gheorghe. În concluzie, avem curse zilnice, pe relația Tulcea – Sfântu Gheorghe și retur, în următoarea două săptămâni“.
Până pe 13 august, evenimentul propune publicului proiecţii speciale şi concerte de calitate.
6 filme concurează pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent, iar competiţia de scurtmetraj propune 14 producţii româneşti.
Publicul va avea acces gratuit la toate evenimentele şi proiecţiile Festivalului ANONIMUL.
CONSTANȚA: Leonardo DiCaprio aduce un film de Oscar pe faleza de la Cazino
Publicat de adinaiftime,
30 iulie 2017, 17:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:26
Caravana Filmelor de Oscar continuă și astăzi, la Constanța.
Proiecţiile au loc în aer liber, în Piaţa Ovidiu şi pe faleza Cazinoului, în fiecare seară, de la 21:30, iar intrarea este liberă.
În această seară, cinefilii sunt aşteptaţi pe faleza Cazinoului, pentru a viziona filmul AVIATORUL, avându-l protagonist pe Leonardo DiCaprio. Pelicula care a ajuns în cinematografe în 2005, a fost distinsă cu cinci premii Oscar și tot atâtea nominalizări.
Mâine, proiecţiile se mută în Piaţa Ovidiu, unde cinefilii vor putea vedea pelicula Gladiatorul.
Radio Constanţa este partener media al evenimentului.
Publicat de Mihaela Costache,
5 octombrie 2015, 09:10 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:35
Celebra replică “Numele meu e Bond. James Bond” se auzea pentru prima oară, acum 53 de ani, într-o sală de cinema, la premiera primului film din seria “James Bond” – “James Bond Dr. No. Premiera a avut loc în Anglia, din distribuţie făcând parte Sean Connery şi Ursula Andress, în regia lui Terence Young. James Bond, sau agentul 007, cum mai este cunoscut, este un personaj din romanele lui Ian Fleming (12 romane şi 2 colecţii de scurte povestiri) şi seria filmelor James Bond.
Rolul său a fost jucat de-a lungul timpului de mai mulţi actori, cum ar fi Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan sau Daniel Craig.
Agent Secret al Serviciilor Secrete Britanice, James Bond a fost personajul principal în nu mai puţin de 22 de pelicule, iar franciza care îi poartă numele este cea mai longevivă din istoria cinematografiei.
Scurtmetraje, filme romanesti si concert astazi la Cetate!
Publicat de Mihaela Costache,
25 august 2015, 10:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:35
Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care se desfășoară sub sloganul “Drumuri și răspântii” continua astazi, 25 august, in Portul Cultural Cetate cu numeroase manifestari.
Iata programul zilei de MARȚI, 25 AUGUST 2015:
Ora 10:00 – Portul Cultural Cetate – Gara fluvială
Program de desene animate pentru copii (51 min.)
Cele mai bune arme din lume/ Samîie lucișee v mire orujia (1986, R. Moldova, r. L. Apraksina, i. O. Mater, adaptare a basmului “Vânzătorul priceput” de Aurel Ciocanu, 9 min.)
Bunul vrăjitor/ Dobrîi volșebnik (1983, r. Iuri Casap și Leonid Gorohov, i. O.Mater, 8 min.)
Oala cea pizmașă/Zavistlivîi gorșok (r. A.Tomband, i. M.Șevelkin, V. Panfilov, 8 min.)
Toate culorile/Vse țveta (1981, R. Moldova, r. Valeriu Curtu, i. Oleg Mater, adaptare după povestirea “Despre Verzișor și Albăstrel” de Leo Leoni, 7 min.)
Și era bine (1990, R. Moldova, sc. Sergiu Plămădeală și Vlad Drug, r. Sergiu Plămădeală, animație: Valeriu Donțu, Leonid Gorohov și Iuri Casap, 10 min.)
Vrem mâncare (1984, R. Moldova, r. V. Curtu, animație: Leonid Gorohov, Leonid Cobzac, V. Donțu, Iuri Casap, T. Finkel, N. Sidorenko, 2 min.)
Poveste de la etajul 10 (1986, R. Moldova, sc. Albert Ivanov, r. Constantin Bălan, animație Galina Robu, 9 min.)
Ora 11:00 – Portul Cultural Cetate – Mansardă
Simpozionul internațional de film “Drumuri și răspântii în Balcani” (I)
Moderatori: Lydia Papadimitriou (M. Britanie) și Marian Țuțui. Participă: Ghergana Donceva (Bulgaria), Magda Mihăilescu, Mihai Fulger și Angelo Mitchievici (România)
Ora 12:00 – Portul Cultural Cetate – Gara fluvială
Scurtmetraje din Grecia și Bulgaria
Bulgarul e galant/ Bălgaran e galant (1998, Bulgaria, sc. Deyan Statulov și Iulian Minkov, r. Iulian Minkov, i. Stefan Kuțarov, comedie, 5 min.)
Parking (2014, Bulgaria – Marea Britanie sc. și r. Ivailo Minov, i. Orlin Ruevski, acțiune, dramă, 19 min.)
Femeia de la far/ Jenata ot fara (2014, Bulgaria, sc. Iasen Vasilev, r. Ana Kitanova, i. Veselin Apostolov, thriller, 22 min.)
Revelația bestiei/ The Revelation of the Beast (2015, Grecia, sc. și r. Athanasios Bourliaskos, i. Stathis Galazoulas, dramă, 17 min.)
Ora 18:00 – Portul Cultural Cetate – Gara fluvială
2 filme românești din 2015
Toto și surorile lui (2015, România, sc. și r. Alexandru Nanău, i. Alexandru Nanău, documentar, 93 min.)
Nu există-n lumea asta (2015, România, r. Andreea Vălean, comedie, 11 min.)
Ora 21:30 – Portul Cultural Cetate – Valea Cinematografică
Proiecție în aer liber Mica Anglie/ Mikra Anglia (2013, Grecia, sc. Ioanna Karystiani, r. PantelisVoulgaris, i. Simos Sarketzis, dramă, 132 min.)