Ascultă Radio România Regional Live

Cristian Cizmaru

Slow Food – o aventură a simțurilor

Slow Food – o aventură a simțurilor
Foto: Foto Mihaela Ionita / Bucuresti FM

Publicat de Cristina Ion, 28 martie 2019, 11:44

Asociația My Transilvania a introdus în România conceptul slow food, iar pentru a promova acest concept organizează întâlniri culinare în satele din județ, în scop turistic. Produse locale făcute din ingrediente cât mai naturale, aceasta este oferta micilor producători din cele 13 comunități slow food care există acum în România. Mișcarea Slow Food a fost inițiată în anii 80 în Italia, de câțiva activiști, ca o reacție împotriva globalizării și a exploziei fast food, iar în ultimii ani s-a extins în peste 160 de țări.

Susținătorii slow food militează pentru o hrană sănătoasă provenită de la micii producători din zona în care trăim, explică Cristian Cizmaru, președintele Asociației My Transilvania, care de 12 ani organizează brunch-uri în satele din sudul Transilvaniei. “Slow Food înseamnă mâncare good, clean and fair for all – bun, curat, echitabil pentru pentru toată lumea – și se referă întotdeauna la produse sezoniere proaspete şi cu gust, parte a culturii locale, care să nu afecteze mediul, binele animalelor şi sănătatea oamenilor, la preţuri accesibile pentru tine şi condiţii echitabile de plată pentru producător”

Slow Food combină plăcerea de a mânca bine şi sănătos cu interesul pentru comunitate şi mediu.

De fapt, partea culinară e un pretext pentru a face cunoștință cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, de petrecere a timpului liber, produse. Astfel s-a născut un nou tip de turism, Slow Travel, cu mare priză la cei care doresc să descopere în tihnă locuri mai puțin bătătorite de turiști.

“Se promovează ideea călătoriei și a mâncării locale. Dacă noi identificăm într-o regiune trei, patru producători locali poți veni acolo și să te plimbi printre ei și să mănânci întotdeauna produse locale. De exemplu, poți să faci un traseu Sibiu-Sighișoara-Brașov, iar în zona rurală te duci și vizitezi mici producători locali cu scopul de a mânca la ei și a susține astfel mișcarea slow food. Asta însemnă slow travel. Și mai înseamnă ceva – să îți aloci foarte mult timp pentru fiecare sat în parte, să vizitezi una, maximumum două destinații pe zi,” a mai precizat Cristian Cizmaru, președintele Asociației My Transilvania.

foto Mihaela Ionita / Bucuresti FM

Din luna aprilie, Asociația My Transilvania reia organizarea brunch-urilor la sfârșit de săptămână în câte un sat din județele Sibiu, Brașov și Mureș, dar și la sud de Carpați la Oltenia și Muntenia Brunch (în județele Ilfov, Dolj, Gorj, Argeș, Dâmbovița, Călărași, Prahova și Vâlcea).

Un brunch este o combinație dintre mic dejun și prânz. Asta înseamnă că începe în jurul orei 11.00, pe masă sunt feluri calde de mâncare, de tipul celor care se servesc la prânz (ciorbă, tocaniță, mâncare, fripturi etc) și feluri reci (brânză, salată de vinete, fasole bătuta), dar și deserturi (plăcinte, orez cu lapte) și fructe.

În concepția asociației, “Brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic (sau necunoscut de-a binelea) în care avem parte de gastronomie locala – rețetele satului preparate de câțiva bucătari/câteva bucătărese din comunitate, cu ingrediente locale, adesea luate din gradini – dar și de demonstrații de meștesuguri, dansuri, concerte susținute de artiști locali.

EFORIE NORD: Amenajarea Lacului Belona va dura aproximativ 3 ani
Turism miercuri, 9 august 2017, 11:30

EFORIE NORD: Amenajarea Lacului Belona va dura aproximativ 3 ani

Lacul Belona din Eforie Nord va fi amenajat cu 4,5 milioane de euro, majoritatea de la Fondul European de Dezvoltare Regională. Primaria a semnat...

EFORIE NORD: Amenajarea Lacului Belona va dura aproximativ 3 ani
Tot mai mulți turiști urcă în Retezat pentru a scăpa de temperaturile extreme
Turism sâmbătă, 5 august 2017, 18:00

Tot mai mulți turiști urcă în Retezat pentru a scăpa de temperaturile extreme

Salvamontiștii din județul Hunedoara se așteaptă la o creștere masivă a numărului de turiști care vor urca, în weekend, în Masivul Retezat...

Tot mai mulți turiști urcă în Retezat pentru a scăpa de temperaturile extreme
Vezi AICI ce nu trebuie să faci în Honolulu
Turism luni, 31 iulie 2017, 08:00

Vezi AICI ce nu trebuie să faci în Honolulu

Honolulu a devenit primul important oraș american care interzice pietonilor să se uite la telefoanele lor mobile, să scrie mesaje sau să...

Vezi AICI ce nu trebuie să faci în Honolulu
Zeci de elevi învață să devină rangeri și ghizi în tabără la Poiana Mărului
Turism luni, 10 iulie 2017, 09:30

Zeci de elevi învață să devină rangeri și ghizi în tabără la Poiana Mărului

Mai mulți de elevi de gimnaziu învaţă, zilele acestea, ce înseamnă meseria de ranger și ghid turistic. Este vorba despre 28 de elevi care...

Zeci de elevi învață să devină rangeri și ghizi în tabără la Poiana Mărului
Turism joi, 6 iulie 2017, 09:30

Bani europeni pentru restaurantele cu specific pescăresc

Antreprenorii cu afaceri în domeniul pescuitului pot cere, începând din această săptămână, fonduri europene de până la 75.000 de euro...

Bani europeni pentru restaurantele cu specific pescăresc
Turism miercuri, 5 iulie 2017, 20:30

Cetatea Râșnov va fi reabilitată

Patrimoniul cultural istoric al zonei de sud-est a Regiunii Centru va fi mai bine pus în valoare, cu sprijinul fondurilor Regio 2014-2020, după...

Cetatea Râșnov va fi reabilitată
Turism luni, 3 iulie 2017, 08:00

O televiziune din China realizează un documentar despre atracțiile turistice din Hunedoara

Oportunităţile turistice ale judeţului Hunedoara vor fi prezentate de televiziunea naţională din China. O echipă a postului de televiziune va...

O televiziune din China realizează un documentar despre atracțiile turistice din Hunedoara
Turism duminică, 25 iunie 2017, 11:00

Clădirea Primăriei Oradea se va deschide turiștilor

Clădirea Primăriei Oradea va fi reabilitată și deschisă turiștilor. Primarul Ilie Bolojan spune că faţada va fi reabilitată, sala mare va fi...

Clădirea Primăriei Oradea se va deschide turiștilor