Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, la București, cu omologul din Portugalia, Nuno Melo, care a vizitat mai multe structuri militare din țara noastră. Cei doi miniștri au discutat despre cooperarea în planul securității și despre exerciţiile și inițiativele comune. Armata portugheză are în România un detașament de nivel companie în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, dar și militari în structurile aliate găzduite de țara noastră. Ministrul Tîlvăr a arătat că România și Portugalia se sprijină reciproc în gestionarea provocărilor de securitate cu care se confruntă în regiunile în care sunt poziționate.
Cristian Dumitrașcu: S-au împlinit 193 de ani de la înființarea muncilor militare din România. „Interviul săptămânii” pe care l-am realizat la Inspectoratul General al Muzicilor Militare de aici din București, cu inspectorul general de armă, colonelul Aurel Gheorghiță.
Cristian Dumitrașcu: Domnule Inspector General Aurel Gheorghiță, vă mulțumim că ne-ați primit cu „Interviul săptămânii” la dumneavoastră acasă și „La mulți ani pentru cei 193 de ani de muzici militare în România!”.
Col. Aurel Gheorghiță: Cu drag! La 1831, 1 iulie este semnat primul document oficial în cadrul „Strajei pământești” de înființare a muzicilor militare moderne. Este foarte important de spus că existau și înainte muzici militare, dar acest act de la 01 iulie 1831 este actul de naștere a muzicilor militare moderne românești.
Cristian Dumitrașcu: Este un drum foarte lung de atunci, de la înființare și până acum. Este un drum sinuos. Nu este acum un moment de dezvoltare atât cât ar fi putut să fie muzica militară în România, pentru că în anii de reformă muzicile militare s-au redus foarte mult.
Aurel Gheorghiță: Actualmente în România sunt 17 muzici militare, trei în garnizoana București și 14 în marile centre culturale din România, mai precis la Craiova, la Constanța, Cluj, Iași și pot enumera până la 14 muzici în țară. Aceste muzici sunt coordonate din punct de vedere profesional de către Inspectoratul General al Muzicilor Militare și este o onoare și o plăcere pentru noi de a dezvolta aceste muzici prin Centrul de Instruire pentru Muzici Militare care livrează resursă umană către aceste garnizoane, către muzicile militare din România.
Cristian Dumitrașcu: A fost Școala Militară de Muzică, apoi a fost Liceul Militar de Muzică „Iacob Mureșeanu” care din păcate a fost la un moment dat desființat. Centrul de Instruire pentru Muzici Militare asigură, precum spuneați, resursa umană din liceele de muzică, din facultățile de muzică. Este pentru armată aceasta o variantă care înlocuiește cu succes fosta variantă de filieră directă, unde aici, vreme de cinci ani, de șapte ani, se formau subofițeri și ofițeri de muzică.
Aurel Gheorghiță: Este important de spus că această școală militară, cum toată lumea o cunoaște…
Cristian Dumitrașcu: Școala Militară de Muzică.
Aurel Gheorghiță: Școala Militară de Muzică a avut la un moment dat și 500-600 de elevi, ciclul de învățământ de la 14 ani până la 19 ani era un timp suficient de formare a acestor tineri viitori subofițeri. Am ajuns în situația în care să avem și 25-35 de elevi. Pentru noi este un pas înainte, pentru că astfel reușim să trimitem în teritoriu subofițeri care să deservească și să slujească muzica militară. Urmează să facem demersurile necesare să dublăm această cifră de școlarizare pentru că, din păcate, nu reușim să facem față misiunilor care ne sunt încredințate.
Cristian Dumitrașcu: Până să ajungem la performanțele muzicii reprezentative despre care vreau să vorbim la finalul interviului, aș insista pe această particularitate a muzicienilor militari sau a muzicanților, cum li se spune îndeobște în armată. Este o situație unică, în care sunt două laturi foarte importante, aceea muzicală, unde trebuie să fie la un standard, la o valoare pe care o au, de pildă, filarmonicile, dar este și această latură militară, foarte importantă, partea de ceremonii, de primiri de demnitari, este imaginea armatei în joc și acolo, până acum câțiva ani, muzicienii militari erau instruiți, precum spuneam, pe filieră directă. Sunt voci care spun că nu mai este aceeași performanță din punct de vedere militar, ca reprezentare, pentru că nu au decât o perioadă destul de scurtă, din punctul ăsta de vedere, pe partea de instruire militară.
Aurel Gheorghiţă: Din păcate, este adevărat. Trebuie menționat faptul că și în viața civilă este un deficit mare de instrumentiști. Noi toată resursa umană o recrutăm din viața civilă. Aici, în cadrul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare, reușim, cu greu, într-adevăr, să-i aducem la performanța de a face față misiunilor încredințate pentru muzici militare. Cu siguranță nu se pot echivala nouă luni de zile cu cinci ani sau cinci ani de zile cu nouă luni, dar cu toate acestea, avem copii care vin de la liceele de muzică, de la facultate, de la Conservator – și copii foarte bine instruiți. Aici noi reușim să-i canalizăm, să le deschidem acea dragoste pentru muzica militară și la sfârșitul acestui curs să își ia gradul de sergent.
Cristian Dumitrașcu: Aveți o misiune foarte grea, pentru că probele la intrare sunt aceleași ca pentru orice militar și nu de puține ori am înțeles că oameni foarte buni, cu o foarte bună pregătire muzicală, nu au trecut proba sportivă, de exemplu.
Aurel Gheorghiţă: Da, este adevărat, probele sportive sunt date la centrele zonale. Ele trebuiesc trecute, pentru că fără aceste probe nu pot să se prezinte la examenul de la Centrul de Instruire pentru Muzici Militare. O dată ce au trecut aceste probe, noi îi luăm în calcul și bineînțeles, trebuie să facă dovada științei unui instrument muzical, că știe să citească, știe armonie, știe contrapunct și să-și poată desfășura activitatea muzicală în acest cadru. În urma acelor nouă luni de zile de instruire, ei sunt repartizați la instituțiile din teritoriu.
Cristian Dumitrașcu: Ce vă faceți cu acele situații în care aveți nevoie de instrumentiști pe instrumente specifice, cum ar fi basfligornul, eufoniul, uneori și tuba? Sunt instrumente care nu se regăsesc decât în formații militare muzicale.
Aurel Gheorghiţă: Aşa este. În cadrul programului nostru, în aceste nouă luni de zile reușim să-i canalizăm. Trebuie să nu uităm că această continuă profesionalizare durează toată viața.
Cristian Dumitrașcu: Muzica reprezentativă reprezintă un obiectiv, până la urmă, pentru orice instrumentist militar din această țară să ajungă, dacă se poate, e un fel de echipă națională și este un nivel foarte înalt, este un palmares, precum am aflat și mai devreme, absolut impresionant, cu turnee în toată lumea, în festivaluri militare, unde această orchestră militară de suflători a reprezentat cu cinste România.
Aurel Gheorghiţă: Ne bucurăm că din anul 2022, prima invitație a fost în Polonia, unde au participat România, formația Lituaniei și formația Sloveniei. Ne-am bucurat de o primire călduroasă din partea formațiilor poloneze. Ne-am bucurat de faptul că avem aceste contacte minunate cu formațiile din mai multe țări. De asemenea, tot în același an am avut un turneu internațional la Madrid, unde am avut concerte de sală, sală Radio, cu Guardia Civil din Madrid. Toate aceste turnee, toate aceste manifestări culturale sunt o încercare și în același timp, o foarte mare responsabilitate pentru muzica militară, în special pentru muzica reprezentativă. De ce vă spun acest lucru? Pentru că îmi este dragă. Am pornit în carieră cu acest dar, muzica reprezentativă și este la momentul actual cea mai bună formație din țară.
Cristian Dumitrașcu: Câți ani ați fost dirijorul Muzicii Reprezentative?
Aurel Gheorghiţă: 20 de ani.
Cristian Dumitrașcu: 20 de ani. După ce ați fost înainte și instrumentist acolo.
Aurel Gheorghiţă: Am fost și instrumentist, ’86-’89, am fost instrumentist la Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. Sunt oameni admirabili, da, dedicați meseriei. Am reușit să trecem peste foarte multe lucruri și să facem concerte de sală Radio cu doar două piese, Concertul de Pian în La Minor de Grieg și Simfonia a 9-a de Dvořák. Ceea ce este un palmares, este un vârf de realizare profesională.
Cristian Dumitrașcu: Este un vârf de realizare și aș întări ceea ce aţi spus. Aceste concerte, care au fost scrise pentru orchestre de coarde, pentru pian și orchestră, este o provocare în sine să fie orchestrate pentru instrumentele specifice fanfarei, instrumente de suflat – este un alt acordaj, este o altă particularitate a instrumentului.
Aurel Gheorghiţă: Este foarte important de spus că în cadrul acestui Inspectorat al Muzicilor Militare, avem și un birou de creație, un birou de repertoriu în care oameni, care sunt dedicați meseriei, orchestratori vin cu aceste noi propuneri către muzica reprezentativă. Foarte multe piese care sunt scrise pentru orchestra simfonică sunt adaptate pentru Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dar, în același timp, pentru formațiile din țară, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că dăm posibilitatea acestor oameni să abordeze un repertoriu diferit.
Cristian Dumitrașcu: Și iată, nu mai departe de acum câteva zile, un exemplu concludent: la Ambasada Statelor Unite ale Americii ați acompaniat o solistă, pentru care ați fost nevoiți să reorchestrați și să transpuneți într-o tonalitate potrivită vocii sale.
Aurel Gheorghiță: Vocii sale. Este important ca aceste adaptări pe care noi le facem aici trebuie să fie cât se poate de bine adresate și orchestrate pentru solistul cu care lucrăm.
Cristian Dumitrașcu: Domnule colonel Gheorghiță, o ultimă întrebare: dintre toate festivalurile internaționale, unde ați reprezentat România cu cinste, am și fost la câteva astfel de festivaluri, unul la Oslo, altul la Berlin, care v-a rămas cel mai aproape de inimă? Și care credeți că este, să zicem, cel mai reprezentativ? Un fel de Champions League al muzicilor militare? Mi s-a părut cel de la Oslo, Tattoo, de exemplu.
Aurel Gheorghiță: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale a participat cred că în toate țările din Europa. Și n-aș vrea să le enumer, bineînțeles, să ne aducem aminte și de festivalul din China. Cert este că fiecare festival este unic, iar tu, ca formație, trebuie să te prezinți la cel mai înalt nivel. Într-adevăr, Festivalul de la Oslo a fost una din reprezentările în care a fost foarte important să participăm. De ce? Pentru că acolo au venit cele mai bune muzici, cele mai titrate muzici militare. Și este foarte important de spus că acest festival, Festivalul de la Oslo, este patronat de Casa Regală. Noi ne-am dorit, am ajuns acolo și, în același timp, ne-am dat seama că nu suntem departe de performanțele pe care ei le-au atins, ceea ce îmi doresc foarte mult. Îmi doresc foarte mult aceste întâlniri, da, în așa fel încât să putem să arătăm și noi performanța noastră și nivelul la care am ajuns.
Cristian Dumitrașcu: Domnule colonel Gheorghiță, vă mulțumesc tare mult. La mulți ani, încă o dată, și să ne revedem cu bine la, poate, nu știu, cel mai important concert care va avea loc anul acesta pentru publicul din România.
Aurel Gheorghiță: Și eu vă mulțumesc pentru amabilitate și am deosebita onoare și plăcere să vă invităm la Festivalul Muzicilor Militare de la Brăila, în perioada 9-12 august. De asemenea, vreau să urez muzicienilor militari, în primul rând, multă sănătate, să performeze pe cele mai înalte scene ale cetăților unde sunt în garnizoanele respective și le doresc să atingă performanțele muzicii reprezentative și, de ce nu, să le depășească.
Dan Grecu: Armata este singura structură la care nu s-au făcut actualizări din 2016 la nivelul pensiilor. Pensiile sunt mai mari decât în sistemul public, pentru că salariile au fost mai mari
În această săptămână vă propunem a doua parte a interviului cu generalul-maior în rezervă Dan Grecu, vicepreședinte al Asociației...
Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat
Interviul săptămânii a fost realizat în preajma Zilei Marinei și a Forțelor Navale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul...
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În poligul Cincu din județul Brașov continuă până pe 25 iunie exercițiul Scorpions Legacy, organizat de Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova. La execiţiu iau parte aproximativ 1600 de militari român și străini, iar obiectivul lui este creșterea coeziunii structurilor multinaționale prin antrenamente tactice în teren cu trageri de luptă. Exerciţiul Ramstein Legacy şi Scorpions Legacy sunt integrate în seria națională de instruire multi-domeniu de nivel operativ-tactic Dacia 24, organizată de Armata Română.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministerul Apărării Naționale a publicat planul de școlarizare în instituțiile militare de învățământ pentru anul 2024-2025. 816 locuri sunt disponibile pentru învățământul liceal în colegiile militare de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Craiova și Constanța. Alte circa 1.500 de locuri sunt destinate formării maiștrilor militari și subofițerilor în școlile de profil ale forțelor terestre, aeriene și de marină, în cea pentru comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică și în cea de logistică. 1.200 de ofițeri vor fi pregătiți în Universitatea Națională de Apărare, Academiile Categoriilor de Forțe și Academia Tehnică Militară. Înscrierile vor începe în curând și se fac la birourile informare-reccrutare din cadrul centrelor militare existente la nivelul fiecărui județ și în municipiul București.
În colegiile naționale militare au fost organizate joi festivități de încheiere a anului școlar 2022-2023. La Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova, 582 de elevi au absolvit studiile liceale militare.
Promoția de absolvenți din acest an ai instituțiilor militare de învățământ a primit denumirea onorifică “General Constantin Cristescu 100”.
Prezent la ceremonia de la colegiul militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Cristian Dan, a evidențiat rolul învățământului militar liceal, în formarea viitoarelor cadre ale armatei:
Sunt mândru de performanța atât a dascălilor cât și a copiilor și sunt ferm convins că această tradiție care deja persistă de foarte mulți ani va merge înainte.
Cei patru ani de colegiu vrei nu vrei te formează. Aici legi cele mai trainice prietenii. E ceva ce te marchează pentru tot restul vieții.
Înveți să devii om, militar în primul rând, aici se formează cei șapte ani de acasă, cum îi numesc eu în ceea ce înseamnă meseria armelor, e fundamentul. Și dacă fundamentul e bine clădit după aia poți să construiești cât dorești.
În perioada 1 februarie – 15 martie 2023, publicul Teatrului Național din Craiova este invitat la întâlnirea cu celebrele personaje shakespeariene, în cadrul expoziției „Romeo și Julieta de la Cluj”.
În anul 2013, pe parcursul lucrărilor de restaurare-reabilitare a Mănăstirii Franciscane din Piața Muzeului, arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au adus la lumină un mormânt, în care cei găsiți acolo încă se țineau de mână.
Ineditul descoperirii a atras atenția specialiștilor și a presei, fiind semnalat și de prestigioasa publicație britanică The Daily Mail, iar expoziția a primit numele „Romeo și Julieta”, personaje a căror iubire a inspirat scriitori și artiști, de-a lungul vremii.
Publicul care participă la spectacolele și evenimentele organizate sau găzduite de Teatrul Național „Marin Sorescu”, în perioada 1 februarie-15 martie 2023, are șansa de a vizita, în foaierul teatrului, expoziția ce cuprinde imagini și panouri informative, puse la dispoziție de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Planul de școlarizare 2023-2024 în instituțiile militare de învățământ
Publicat de Gabriel Stan,
30 ianuarie 2023, 14:15 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 15:30
Adrian Gîtman (realizator rubricā): Ministerul Apărării Naționale a făcut public planul de școlarizare 2023-2024 în instituțiile militare de învățământ liceal, postliceal și universitar.
Astfel, în cele cinci colegii militare de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova vor fi scoase la concurs 816 locuri.
Pentru școlile de master, militari și subofițeri vor fi disponibile 1.653 de locuri, în timp ce în instituțiile militare de învățământ superior vor fi școlarizați 955 de studenți.
Persoanele interesate pot obține informații suplimentare la birourile informare-recrutare, care funcționează la nivelul fiecărui județ.
Școlile din Craiova au solicitat suplimentarea numărului de burse de merit, de studiu, dar în special a burselor sociale.
Se dorește o suplimentare de 365 de burse. Printre unitățile școlare care au depus recent solicitări se numără Școala Gimnazială „Decebal”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Liceul Tehnologic Auto.
În Craiova, bursa socială este în cuantum de 200 de lei pe lună și sunt 2.411 elevi pe lista beneficiarilor. Cereri au fost depuse și pentru suplimentarea numărului de burse de merit.
Astfel de cereri au fost depuse de Liceul Teoretic „Henri Coandă” dar și de Liceul Energetic.
Bursa de merit este în cuantum de 200 de lei pe lună. De asemenea, Liceul „Henri Coandă” din Craiova a cerut încă o bursă de studiu care este în cuantum de 150 de lei pe lună.
Evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă continuă la Craiova. În această seară, locul de desfășurare este Casa Băniei, unde va avea loc, de la ora 19:30 un concert susținut de Mădălina Amon și trupa Generația Folk, urmat, de la ora 20:30, de un spectacol de video mapping.
Tot astăzi, în Piața Mihai Viteazul din Craiova sosește Atelierul lui Moș Crăciun. Este vorba despre un autocar, ce va putea fi vizitat de copii și părinți până vineri, 23 decembrie, începând cu orele 14:00 și până seara, târziu.
În Atelier, alături de Moș și elfii săi ocupați să confecționeze cadouri, vor putea fi văzute păpuși animatronice și o dioramă.
Un parc de aventură a fost inaugurat weekend-ul trecut în Parcul Tineretului din Craiova. Făcut după planurile date de Baza NATO de la Deveselu, parcul are multe trasee cu un anumit nivel de dificultate, care este simbolizat de o culoare specifică.
Pe o suprafață de aproximativ trei hectare sunt cinci trasee, unele de cățărat, altele cu tiroliene și cu paintball. Base Camp este un parc de distracții destinat copiilor și adulților.
Ideea proiectului implementat de Primăria Craiova a pornit de la un grup de studenți ai Universității din municipiu și a fost dezvoltată cu sprijinul specialiștilor americani de la Deveselu.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a reînnoit în unanimitate mandatul misiunii militare europene Eufor Althea în Bosnia și Herțegovina.
Rezoluția a primit votul celor 15 membri ai Consiliului, inclusiv pe cel al Rusiei, unul dintre cei cinci membri permanenți cu drept de veto.
Hotărârea permite Uniunii Europene să prelungească cu 12 luni misiunea, care are rolul să asigure respectarea Acordului de Pace de la Dayton, prin care s-a încheiat războiul desfășurat între 1992 și 1995 în această țară, soldat cu 100.000 de morți.
În prezent, România contribuie la misiunea Eufor Althea cu personal de stat major și cu un detașament de militari din Batalionul 26 Infanterie de la Craiova.
Joi, a avut loc la Caracal ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 22 Infanterie, care au încheiat de curând turul de misiune în Bosnia și Herțegovina.
Festivalul Internațional Adrian Păunescu are loc pe 1 decembrie, la Craiova. Este cea de-a VIII-a ediție, cu 3 zile de evenimente.
Prima zi va aduce, în Piața Frații Buzești, nume de excepție ale folk-ului românesc, printre care Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Mădălina Amon, Magda Puskas, Andrei Păunescu și trupa TOTUȘI.
În a doua zi, pe 2 decembrie, se va desfășura o nouă ediție a concursului de muzică folk, iar de la ora 19:00, la Teatrul Național Marin Sorescu, un spectacol de excepție, cu Horațiu Mălăele, care-l va avea invitat pe Nicu Alifantis.
Pe 3 decembrie, după o vizită la casa părintească din Bârca, de la ora 19:00, în sala mare a Filarmonicii Oltenia Craiova, craiovenii se vor întâlni cu Dorel Vișan, care va susține un recital în care îl are ca invitat pe folkistul Marius Bațu.
Festivalul studenţesc „UniFEST” va avea loc în perioada 4-14 noiembrie în Arad, Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Suceava şi Bucureşti.
În cadrul festivalului vor fi organizate activităţi educative (traininguri, workshopuri, conferinţe etc.), activităţi socio-culturale (seara tradiţională, seara multiculturală, mega concert, parada asociaţiilor) şi activităţi pentru dezvoltarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos (competiţii sportive, campanii de ecologizare), potrivit unui comunicat al Uniunii Studenţilor din România.
Conferinţa de deschidere a festivalului va avea loc pe 4 noiembrie, în Aula Magna a Universităţii Titu Maiorescu, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice şi a universităţilor.
Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunţă desfăşurarea turneului naţional „Pe drumul Crăciunului”. Acesta va avea loc în perioada 4 – 19 decembrie și va cuprinde nouă spectacole extraordinare în şapte oraşe: Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara, Craiova, Suceava, Iaşi şi Bucureşti.
Biletele pentru spectacolele extraordinare „Pe drumul Crăciunului” sunt disponibile online pe platforma bilete.ro, anunţă Corul Naţional de Cameră „Madrigal.
Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi Cezar Verlan, dirijorul secund, au pregătit pentru cele nouă spectacole din turneu un program menit să creeze o legătură între dramatism şi speranţă, între clasic şi modern, între tradiţia colindelor româneşti şi a celor internaţionale.
Regia şi scenariul spectacolelor sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturică. Selecţia textelor dramatice a fost realizată de Mădălin Guruianu şi va purta spectatorii printr-o succesiune emoţională dinamică, pornind de „Cântarea Cântărilor”, până la poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga şi Costache Ioanid şi texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Avila şi Paulo Coelho.
Calendarul turneului naţional „Pe drumul Crăciunului”:
Cluj-Napoca, Opera Naţională Română – 4 şi 5 decembrie;
La Muzeul Olteniei Craiova continuă tradiția de promovare a restaurării patrimoniului cultural național mobil. Astfel, miercuri, 5 octombrie, la ora 12:15, va fi deschisă expoziția temporară de restaurare „Din secretele pieselor de patrimoniu”.
Obiectivul general este punerea în valoare a patrimoniului cultural al Muzeului Olteniei, vitalizarea acestuia precum și conștientizarea, cunoașterea și marcarea specificității domeniului restaurării și conservării.
În cadrul expoziției, se vor expune piese de patrimoniu reprezentative pentru restaurarea și conservarea patrimoniului mobil, din colecția Muzeului Olteniei, restaurate în laboratoarele proprii, împreună cu imaginile aferente obiectului patrimonial înainte, în timpul și după restaurare.
Start în noul an şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar militar
Publicat de Gabriel Stan,
12 septembrie 2022, 15:47
Adrian Gîtman (realizator rubrică): S-a dat startul în noul an şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar militar. Aproximativ 2.600 de elevi au început cursurile în cele cinci colegii naţionale militare, de la Alba Iulia, Breaza, Constanţa, Craiova şi Câmpulung Moldovenesc. În clasele a IX-a învaţă circa 800 de liceeni militari.
În şcolile de maiştri militari şi subofiţeri ale Ministerului Apărării Naţionale de la Piteşti, Boboc, Constanţa, Sibiu şi Chitila sunt înscrişi 1.300 de elevi, dintre care 800 în primul an de studii.
În instituţiile militare de învăţământ au avut loc, luni, ceremonii militare la care au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii armatei.
Generealul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării:Deschidem anul de învăţământ în colegiile naționale militare și am ținut să fiu alături de elevi. Am ales Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, pentru că aici finalizăm o investiție importantă.
În cazarma colegiului, aproape totul este nou: de la pavilionul de cazare la pavilionul pentru săli de clasă, sala de sport, sala de mese. Este o investiție care s-a derulat pe parcursul ultimilor trei ani, o perioadă în care elevii au învățat în două cazărmi separate și sunt bucuros că de anul ăsta pot să înceapă pregătirea în aceeași cazarmă.
Apreciem ceea ce s-a făcut aici. În același timp, avem mare încredere că toţi elevii de colegii militare care încep anul școlar sunt hotărâţi, sunt pregătiți, ştiu ce au de făcut. Cadrele didactice îi așteaptă şi le doresc mult succes în noul an şcolar.
Între 25 august și 1 septembrie, va avea loc o nouă ediție a Festivalului „Puppets Occupy Street”.
Timp de opt zile, Craiova va deveni scena internațională a teatrului de animație, ce va reuni 200 de companii de teatru private și artiști independenți din 20 de țări, în peste 400 de evenimente.
Tema acestei ediții este „Carnivale”, ce se va regăsi în paradele cu păpuși supradimensionale.
Acesta este primul festival de arta animației din România, care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale.
În Craiova se înființează șase puncte fixe de recenzare. Acestea au fost stabilite în următoarele locații:
Primăria Municipiului Craiova – Str. Târgului, nr. 26;
Târgul Municipal Craiova – str. Dr. Dimitrie Gerota, nr. 34;
Direcţia Generală de Asistenţă Socială Craiova – str. Eustaţiu Stoenescu, bl.T8, parter;
Şcoala Gimnazială nr. 26 Mofleni – Str. Banu Stepan, nr. 20;
Şcoala nr. 25 Făcăi – Str. Prelungirea Bechetului, nr. 3A;
Grădiniţa (fost cămin Şimnicu de Jos) – Șoseaua Bălceşti nr. 53.
Cetățenii se pot recenza la oricare dintre aceste centre, indiferent de zona în care locuiesc, fără să fie nevoie de programare și având asupra lor cartea de identitate.
Programul de funcționare a celor șase puncte fixe de recenzare este de luni până duminică, între orele 09:00 – 19:00.
Bogdan Răducan (realizator): În școlile militare, de maiștri militari și subofițeri din întreaga țară, au avut loc ieri festivități de absolvire a promoțiilor ce poartă denumirea ,,Încoronarea de la Alba-Iulia 100”. Peste 400 de absolvenți, dintre care cei mai mulți proveniți din rândul soldaților și gradaților profesioniști, au fost avansați la Școala de subofițeri și maiștri militari „Basarab I”, din Pitești, urmând să-și înceapă activitatea în unitățile militare din teritoriu. Aceleași neobosit, Cristian Dumitrașcu, a fost prezent la ceremonie.
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Sg. Cicherea Alexandru Marian
Cristian Dumitrașcu: Şef de promoție în arma?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Intendenţă.
Cristian Dumitrașcu: Cea mai mare medie pe școală?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da.
Cristian Dumitrașcu: Cât a fost?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: 9,61. Am avut colegi deosebiți care ne-au ajutat și ne-au ajutat la fiecare pas și totul ne-a făcut să fie mult mai ușor. Dar într-adevăr a fost foarte foarte greu.
Cristian Dumitrașcu: Ați venit din viaţa civilă sau aţi fost militar angajat înainte?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Militar angajat.
Cristian Dumitrașcu: Unde și pe ce?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Am fost în Craiova pe arma auto.
Cristian Dumitrașcu: Ați schimbat arma de la auto la intendență?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da, doar am avut… a fost un pic diferit pentru că am avut opțiuni limitate, ținând cont de facultate.
Cristian Dumitrașcu: Repartiția?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Timișoara.
Cristian Dumitrașcu: Așa ați vrut?
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Da, prietena mea este acolo și am ales să merg să fim amândoi.
Cristian Dumitrașcu: Felicitări, succes în carieră și ne vedem la Timișoara!
Sg. Cicherea Alexandru Marian: Mulțumesc frumos!
Sg. Ghiță Gelu: Bună ziua! Numele meu este Ghiță Gelu.
Cristian Dumitrașcu: Sergent Ghiță Gelu și dumneavoastră sunteți soția?
Ghiţă Ana-Maria: Da, Ghiță Ana-Maria!
Sg. Ghiță Gelu: El este băiat. Copilul nostru, Luca Valentin.
Cristian Dumitrașcu: Ghiță Luca Valentin. Cum vi s-a părut așa?
Ghiţă Ana-Maria: Da, foarte emoționant când i-am văzut pe toți!
Cristian Dumitrașcu: V-a trecut de toată greutatea și de toată lipsa de acasă și perioada?
Ghiţă Ana-Maria: Da, da.
Cristian Dumitrașcu: Care a fost cel mai greu moment așa, până astăzi?
Ghiţă Ana-Maria: Toate momentele au fost grele, mai ales acum, că este foarte mic și este în creștere. Acum, în perioada aceasta când trebuie să știe de tată, el a fost plecat, dar acum suntem împreună toți.
Cristian Dumitrașcu: După avansare, unde aveți post?
Sg. Ghiță Gelu: Postul meu este la Batalionul II Călugăreni, comandant /piese aruncător/ 82. Planul meu este să mă pregătesc cât mai bine și să îndeplinesc toate sarcinile pe care o să le am pe viitor.
Bogdan Răducan (realizator): Așa cum se obișnuiește și cum ați auzit mai devreme, la festivitatea de absolvire de la Pitești au fost prezenți și membrii familiilor noilor subofițeri ai Armatei României. Lor li s-a adresat locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Cristian Dan.
Gen. mr. Cristian Dan: Dragi membrii de familie, fie că vorbesc de părinți, frați, surori, soții, copii, pentru cea mai mare parte dintre colegii mei, i-aţi predat familiei armatei acum ceva timp, dar îi predaţi din nou, într-o nouă postură, aceea de subofiţer al Armatei României, şi vă spun cu mâna pe inimă că sunt extrem de onorat să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră. Familia Armatei României va avea grijă de ei.
Bogdan Răducan (realizator): Reporter Cristian Dumitraşcu. Încă o dată, mulţumesc. Tinerilor noştri colegi le dorim şi noi mult succes în carieră.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit la sediul Ministerului Apărării Naționale cu locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Terestre al NATO, general locotenent Nicola Zanelli.
Cei doi oficiali au discutat despre sprijinul pe care structura aliată îl oferă elementelor de comandă control NATO dislocate pe teritoriul României, în special Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est în demersul acestei structuri de creștere a capacității operaționale.
Generalul Petrescu a apreciat contribuția LANDCOM în demersul de reconfigurare a prezenței înaintate în NATO pe întregul flanc estic.
În acest context, Armata României menține coordonarea pentru operaționalizarea noului grup de luptă NATO în țara noastră. Programul generalului Zanelli a mai inclus și vizite la structuri multinaționale aliate dislocate în București și la Comandamentul Brigăzii Multinaționale de Sud-Est din Craiova.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza a împlinit 110 ani de existență. Instituția duce mai departe tradiția Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, înființat la 4 iunie 1912.
Până în prezent, în colegiul s-au pregătit peste 13.500 de absolvenți în cadrul a 98 de promoții. Colegiul militar de la Breaza este una dintre cele cinci instituții de învățământ militar liceal ale armatei, alături de colegiile militare de la Câmpulung Moldovenesc, Alba Iulia, Craiova și Constanța.
Cele 11 decenii de funcționare a instituției au fost marcate vineri la Breaza printr-o ceremonie militară.
Locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului statului Major al Apărării, generalul locotenent Gheorghiță Vlad:Liceul militar prin definiție este școală și rigoare. A fost și este format din oameni dedicați, profesori și instructori care se pun în slujba formării caracterelor tari.
Este format din miile de absolvenți care aici, la Breaza, au descoperit o nouă casă, o mare familie unde au depus legământul de credință și s-au legat să slujească cu destoinicie patria.
Pe 1 Iunie va avea loc Ziua Porților Deschise la Serele RAADPFL și la Grădina Zoologică din Parcul Nicolae Romanescu din Craiova.
Astfel, între orele 09:00 și 13:00, copiii se vor putea bucura de flori, animale și dulciuri. Vor putea să descopere etapele plantării unei flori, de la stadiul de sămânță și până la înflorire, iar la Grădina Zoologică vor avea posibilitatea să hrănească maimuțele și să afle de la reprezentanții grădinii povestea animalelor.
Alături de copii vor fi și actorii Teatrului pentru Copii și Tineret Colibri care vor prezenta, de la ora 11:00, un spectacol interactiv, la Zoofetărie (lângă țarcul maimuțelor).
Pe parcursul evenimentului, cei prezenți pot participa la o serie de concursuri.
Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.
Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, mult așteptata producție „The Tiger Lillies perform Hamlet” dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.
Peste 100 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri vor avea loc în 13 locații din Craiova, într-un eveniment de mare ținută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional cât și publicului larg.
Marți, 19 aprilie, de la ora 14:00, în sala Carol I a Bibliotecii Centrale Universitare din București, are loc lansarea proiectului Ambasadorii Științei, realizat de Societatea Română de Radiodifuziune în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință din România prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu”.
Personalități ale științei românești, dar și realizări științifice de excepție, vor fi prezentate în cadrul unor conferințe și serii de emisiuni on-air și online sub genericul Ambasadorii Științei, difuzate de Radio România Regional (rețeaua publică a studiourilor regionale din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Reșița, Tg.Mureș și Timișoara)
Protocolul de colaborare va fi semnat de președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Răzvan Ioan Dincă și de președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, Alexandru Adrian Badea.
Cel mai ascultat post de radio din România, indiferent de vremuri, deschide și în acest an, conform tradiției, sezonul național al târgurilor de carte: primul eveniment de anvergură organizat în 2022 în format clasic este Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Craiova.
Evenimentul, ajuns în acest an la ediția cu numărul 20, este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Oltenia – Craiova și se va desfășura în intervalul 23 – 27 martie în spațiul care îl găzduiește anual, de peste două decenii: foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”.
37 de participanți, peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte, care vor reuni mai mult de 60 de titluri, mii de volume, multe dintre ele recent publicate și prezentate în premieră la un târg de carte, sunt, fiecare în sine, un excelent motiv de a ajunge la prima ediție din acest an a celui mai îndrăgit târg de carte din țară. Programul de vizitare este între orele 10:00 și 18:00, de miercuri până sâmbătă, și între orele 10:00 și 15:00, duminică.
Îmbinând tradiția cu experiența dobândită în cei doi ani în care evenimentele s-au derulat preponderent online, ediția craioveană a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România derulată în formatul clasic va fi în premieră dublată de o ediție online, găzduită de website-ul www.gaudeamus.ro. Astfel, informațiile despre noile apariții editoriale și campaniile promoționale ale participanților la târg, din această perioadă, vor deveni accesibile și cititorilor care nu pot ajunge săptămâna viitoare la Craiova.
Tradiția și noutatea se întâlnesc și în programul evenimentelor pe care le propunem celor care ne vor urmări, la fața locului sau online. Etapa zonală a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu” – unul dintre cele mai longevive proiecte marca Gaudeamus Radio România – va testa cunoștințele de literatură română ale liceenilor, în timp ce concursul de grafică și ilustrație „Cartea prin … mâini de copil” va pune la încercare creativitatea celor mai tineri dintre cititori. Ambele competiții sunt organizate de Radio România, iar premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova, sponsorul tradițional al târgului.
Publicat de Gabriel Stan,
14 februarie 2022, 12:30
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Preşedintele Klaus Iohannis și conducerea Ministerului Apărării Naționale au vizitat joi, la Craiova, și Brigada Multinațională Sud-Est unde le-au fost prezentate proiectele de modernizare și tehnica de luptă, inclusiv transportoarele blindate Piranha 5.
În discursul adresat militarilor, președintele Iohannis a reamintit că înființarea Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est este rezultatul deciziei comune, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, de consolidare a apărării pe Flancul estic al NATO.
Klaus Iohannis:Această structură reflectă hotărârea României, a aliaților și a NATO, ca întreg, de a lucra împreună, în solidaritate și deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul estic, în regiunea Mării Negre și în spațiul euroatlantic în ansamblu.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Brigada Multinațională Sud-Est este cea de a patra structură a Alianței Nord-Atlantice găzduită de România, alături de Unitatea de Integrare a Forțelor NATO și Comandamentele Diviziei Multinaționale și respectiv Corpului Multinațional Sud Est.
Inna, Alina Eremia, Casual Band şi Bryana Holingher vor concerta în centrul Craiovei în noaptea de Revelion, în cadrul unui spectacol organizat de municipalitate.
Scena va fi amplasată pe strada A.I. Cuza, între Universitate şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, iar spectacolul de Revelion va începe vineri la ora 21:30, iar trecerea dintre ani va fi marcată printr-un foc de artificii.
Artiştii care vor deschide seara de Revelion sunt membrii trupei Casual Band, iar spectacolul va continua cu recitalul Bryanei Holingher, urmată Alina Eremia, iar trecerea dintre ani va fi marcată de Inna.
Accesul la eveniment este liber, cu respectarea măsurilor de protecţie din perioada de pandemie. Pentru o mai bună vizibilitate, va fi amplasat şi un ecran în dreptul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.
Primăria Municipiului Craiova a anunţat închiderea circulaţiei rutiere pe mai multe sectoare de drum, în vederea organizării şi desfăşurării spectacolului de Revelion 2022.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un nou maraton de vaccinare a fost organizat de Ministerul Apărării în sprijinul Campaniei naționale de combatere a pandemiei de COVID-19. Centrele de vaccinare din șase spitale militare – Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Constanța și Timișoara – au fost deschise începând cu ora 8:00 a zilei de miercuri, 1 decembrie până joi, ora 16:00. Procesul de vaccinare pentru persoanele planificate prin intermediul platformei electronice s-a desfășurat în regim normal, conform programărilor existente. Timp de o lună, programul de funcționare al centrelor de vaccinare ale Armatei va fi între 8:00 și 16:00 în zilele lucrătoare, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale vor fi vaccinate doar persoanele înscrise în Platforma Națională de Programare pentru Vaccinarea împotriva COVID-19.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata a dat onorul poporului român în toată țara, de Ziua Națională. În capitală, 1500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, militari din alte armate și 130 de mijloace tehnice au defilat la parada militară națională. Mii de persoane au urmărit trecerea detașamentelor pe sub Arcul de Triumf.
Dragoș: Dragoş. Mi s-a părut foarte frumos, mi-a plăcut foarte mult. Am văzut multe mașini și mulți soldați pe care nu i-am mai văzut până acum. Mi-a plăcut mult.
Aida: Aida. Armata mi-a plăcut foarte mult, marşul. Abia acum, la 25 de ani, am devenit patrioată. Am stat un an în Anglia și după aceea am apreciat România.
Toma Ion: Toma Ion. A fost bine organizată, cam scurtă, dar e bine că a fost și ne-a primit. Am participat cu drag. Ne bucurăm, am fost în fiecare an. Mă mândresc că sunt român. La mulți ani, România!
Spectatori: La mulţi ani, România, La mulţi ani, români!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Tot în București, cu ocazia zilei Naționale a României, s-au depus coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol. La Alba Iulia, o ceremonie militară cu 550 de militari și personal din Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, mijloace tehnice terestre și aeronave militare, a avut loc pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Festivități similare s-au desfășurat la Buzău, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, dar și în alte localități unde Armata Română are unități militare.
Un număr de 348.000 de doze de vaccin Janssen vor ajunge astăzi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
Conform CNCAV, dozele de vaccin vor fi distribuite după cum urmează:
Centrul Naţional de Stocare Bucureşti – 156.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Braşov – 43.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj – 36.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanţa – 31.200 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova – 40.800 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iaşi – 40.800 doze.
Până la acest moment, România a recepţionat 2.815.500 doze de vaccin produse de compania farmaceutică Johnson & Johnson, iar 1.634.572 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul naţional şi Centrele regionale de depozitare, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
E linişte acum în poligonul de la Capu Midia. Glasul tunurilor Oerlikon 2×35 mm ale Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” a amuţit, cel puţin pentru acest an de instrucţie iar militarii aşteaptă rezultatul evaluării specialiştilor Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”.
Foarte curând vor pleca acasă, dacă nu au pecat deja, la Craiova, la Brigada Multinaţională Sud-Est. Ce rămâne după două săptămâni? Amintirea unor profesionişti desăvârşiţi şi a unor oameni dedicaţi.
Unul dintre ei este caporalul clasa a II-a Laurenţiu Glăvan, servant unu pe unul dintre complexele de artilerie Oerlikon 2×35 mm la Bateria 1 artilerie antiaeriană. Cu siguranţă nu îl cunoaşteţi, deşi ar trebui, pentru că întâlniri cu astfel de oameni, fie şi în mediul online, sunt tot mai rare şi ne fac bine.
Este în unitate de nu mai puţin de 18 ani, nu a ratat nicio misiune sau tragere, a fost de două ori în misiuni externe în Polonia cu detaşamentul de apărare antiaeriană din cadrul Grupului de Luptă iar la Capu Midia se simte întotdeauna ca acasă.
Despre batalion nu vorbeşte ca despre o unitate militară, foloseşte des cuvântul familie, una unită, cu membri mai tineri sau mai bătrâni. Spune că sângele artileriştilor antiaerieni e ca cerul şi că trăiesc tot anul de instrucţie pentru aceste câteva zile de trageri, pentru că aici e tot rostul lor, când văd ţintele pe cer, aici simt starea de bine.
Şi mai spune că şi după trecerea în rezervă – atunci când va fi – familia lui o să rămână tot Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, nu o să-l dea niciodată pe „pălăria de pensionar”. Am onoarea să vă salut domnule caporal!
Semper Altius!
Interviul a fost realizat de Bogdan Dinu, de la Jurnal Militar Constanța.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Armata continuă să sprijine efortul național de combatere a pandemiei de Covid-19. Astfel Ministerul Apărării Naționale a organizat pe 25 și 26 octombrie un maraton de vaccinare în șase spitale militare din țară: Brașov, Iași, Cluj Napoca, Craiova, Constanța și Timișoara.
Au fost vaccinate 5700 de persoane. În același timp, programul centrelor de vaccinare care funcționează în cele 11 spitale militare ale Ministerului Apărării Naționale a fost extins de la ora 8:00 până la 20:00, de luni până duminică, iar 23 de centre de vaccinare care vor funcționa în incinta unor unități militare din 17 județe și din municipiul București sunt în procedură de reactivare.
Ministerul Apărării a operaționalizat și două centre medicale de diagnostic Covid-19 amplasate la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București și la Spitalul Militar de Urgență Pitești.
Continuă misiunile aeronavelor forțelor aeriene române pentru transportul pacienților aflați în stare gravă în țară și în străinătate, iar 35 de studenți și ofițeri studenți ai Institutului de Medicină Militară au participat pe bază de voluntariat între 22 și 25 octombrie la Maratonul Vaccinării pentru Viață din capitală.
Ministerul Apărării Naționale oferă sprijin spitalelor în lupta împotriva Covid-19
Publicat de Gabriel Stan,
20 octombrie 2021, 12:27
Cornelia Gabriela-Mihăilă (realizator rubrică): În urma creşterii ratei de infectare cu virusul SARs-CoV-2, Ministerul Apărării Naţionale a crescut capacitatea de acţiune a spitalelor militare pentru combaterea COVID-19 şi a diversificat fluxurile de vaccinare a populaţiei.
Astfel, începând de vineri, 15 octombrie, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova a devenit spital de suport COVID, prin punerea la dispoziţie a unui număr de zece paturi pentru cazurile uşoare şi medii, şi două paturi ATI.
În plus, Spitalul modular de la Leţcani, deservit de o echipă de 35 de persoane detaşate de la MApN, şi personal medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, care tratează deja bolnavi COVID, îşi extinde gradual secţia de terapie intensivă până la un număr de 48 de paturi.
În această luptă contra cronometru cu pandemia au intrat şi Forţele Aeriene Române, care au desfăşurat cu aeronave militare mai multe misiuni, prin care au fost transportaţi din Bucureşti către alte spitale din Timişoara, Oradea şi alte oraşe din ţară mai mulţi pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă.
O altă aeronavă militară de transport a adus din Milano, Italia, aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19.
Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român. Anticorpii monoclonai sunt proteine produse în laborator, care blochează capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.