Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2023, 15:23
Teodora Mazere (realizator rubrică): Spiritul sărbătorilor de iarnă își face simțită prezența și în bazele militare internaționale în care acționează militarii români.
Așa se face că artileriști antiaerieni dislocați în Polonia au devenit ajutoarele lui Moș Crăciun, participând la refacerea bibliotecii școlii primare din Bemowo Piskie, reușind astfel să aducă zâmbete pe chipurile copiilor.
Cu vești din Polonia vine comandantul Detașamentului de apărare antiaeriană Gheparzii transilvani, maiorul Radu Iancu:Finalul săptămânii a venit cu o nouă provocare pentru militarii detașamentului.
Aceștia au participat la competiția Sania lui Moș Crăciun, organizat la nivelul grupului de luptă, competiție care a îmbinat spiritul sărbătorilor cu instrucția și sportul.
Continuăm pe aceeași temă a sărbătorilor de iarnă. Țin să transmit familiilor militarilor din cadrul Detașamentului, mulțumiri pentru sprijinul necondiționat și să le urez sărbători minunate.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Coborâm în Balcani și ajungem în Kosovo, unde acționează Elementul național de sprijin generat de Brigada 122 logistică Muntenia, structură ce are un rol deosebit de important în cadrul operației KFOR.
Specialiștii români care încadrează acest modul asigură sprijinul logistic pentru toate structurile românești dislocate în regiunea Kosovo. În prag de sărbători, îl ascultați pe plutonierul major George Turtoi, subofițer în cadrul elementului național de sprijin: Sărbătoarea Crăciunului ne găsește departe de casă în teatrul de operații Kosovo.
Cu această ocazie vreau să transmit urări de bine și sănătate familiei mele, prietenilor, colegilor atât din teatrele de operații cât şi din ţară. Vă doresc un Crăciun binecuvântat!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultimul popas de astăzi îl facem în Republica Centrafricană acolo unde Uniunea Europeană desfășoară misiunea European Union Training Mission de instruire militară pentru susținerea reformei apărării.
Începând cu luna octombrie, comanda misiunii este asigurată de către generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.
Reprezentanții Armatei României la această misiune, în cooperare cu reprezentanți ai instituțiilor internaționale, participă la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, cât și la planificarea, organizarea, respectiv conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate.
Locotenent-colonelul Valentin Văileanu, ofițer în cadrul misiunii Uniunii Europene în Republica Centrafricană: În această perioadă specială, simt cu atât mai mult importanța familiei și a prietenilor și, chiar dacă distanța ne desparte geografic, spiritul Crăciunului ne aduce împreună în gândurile noastre. Vă doresc din inimă să aveți parte de sărbători pline de bucurie, fericire și momente de neuitat!
Pentru că este Sfânta Sărbătoare a românilor de pretutindeni, Naşterea Domnului IISUS HRISTOS, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
20231212_165455 Tg. de Craciun Brasov 2023.1100.1 (foto B.Dragomir)
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de COLINDE ROMÂNEȘTI, daruri muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (Astăzi s-a născut Hristos! / Iată, vin colindători! / Moș Crăciun cu plete dalbe și Bună Dimineața la Moș Ajun!),
Ştefan Hruşcă (Zoriori de ziuă / Urare!),
Anca Parghel(Colind pentru România),
Adrian Daminescu(Cântec de Crăciun!),
Corina Chiriac & Nicolae Caragia (Am să-l rog frumos pe Moș Crăciun!),
20231209_163902 Casa lui Mos Craciun 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Florin Apostol (Atunci când iarna vine!),
Andra (Vis de iarnă),
Laurenţiu Cazan (Angel),
Dida Drăgan(N-am ce-ți da, Măicuță!),
Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea (E ajun de Crăciun!),
20231212_165427 Tg. de Craciun Brasov 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Ducu Bertzi (Florile dalbe / Pe podele de nuiele / Primenește gazdă, casa!),
Distinto(Luna),
Jonathan Alexandru (Seara Sfântă de Crăciun!),
George Miron & Acapella(Colindăm!),
Marcel Pavel & Sunetul Muzicii(Iarna spune povești!),
20231209_163822 Tg. de Craciun Bucuresti 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Bogdan Dragomir(E Seara de Ajun!),
Noni Răzvan Ene (Prayer),
Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean (Cheamă un Înger!),
dar şi de un invitat surpriză – Roberto Alagna (O, ce veste minunată!)!
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2019 Radio România Regional.
* * * * *
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou mai bun! LA MULŢI ANI!
20231212_170007 Craciun la Biserica Neagra Brasov 2023.1100 (foto B.Dragomir)
Surse info:Materiale audio muzicale din Fonoteca Radio România şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Florian Bichir: Când sunt slabi își aduc aminte de Hristos, care, bineînțeles, în mintea lor e rus și când nu vor, nu e nici Paşte, nici nimic. Imperialismul sovietic are aceleaşi componente de-a lungul istoriei
Subiectul Săptămânii a fost realizat cu profesorul Florian Bichir, jurnalist și profesor la Universitatea Național de Apărare. Alături de el s-a discutat despre comunicatul de presă al Kremlinului, citat de presa rusă. Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării să oprească toate ostilitățile, începând de vineri de la prânz, până duminică seara.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Sunt multe lucruri de vorbit aici, dar m-am gândit că cel mai potrivit dintre interlocutori este chiar domnul Florian Bichir, fiind și teolog și profesor la Universitatea Națională de Apărare.
Domnule Bichir, bună dimineața și ‘La mulți ani’!
Florian Bichir:Bună dimineața și ‘La mulți ani’! Dați-mi voie să spun și ‘La mulți ani’ celor două milioane de români care sărbătoresc azi Sfântul Ioan, Ion, Ioana.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Așa. Dumneavoastră, ca teolog, cum ați privit știrea asta, să îi spunem, de la Kremlin?
Florian Bichir:Domnule Dumitraşcu, într-o primă citire a știrii, cu gânduri de pace, de bucurie, irenice, cum le numim noi, teologii. Din păcate, e o altă marotă rusească. Dați-mi voie să vă corectez, armistiţiul propus de președintele Vladimir Putin și asumat de Gherasimov, șeful Statului Major, și de Șoigu, e până diseară la 24:00.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Până diseară la 24:00, da, corect.
Florian Bichir: 24:00, pentru că astăzi conform Calendarului iulian, lumea slavă și ale calendare ortodoxe serbează Crăciunul. Noi avem Sfântul Ioan, ei au Crăciunul…
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Crăcinul, da.
Florian Bichir:…urmând să aibă Anul Nou pe 13 ianuarie, diferenţă de 13 zile între Calendarul gregorian și cel iulian. De ce spun că e o mică marotă? Dați-mi voie să vă amintesc că suntem în a 318 zi de război, nu operațiune specială, cum spun rușii, și de cea mai mare sărbătoare a creștinătății, care rămâne totuși Învierea da?, nu nașterea, Învierea de Paște, acordul cerut de către ucraineni a fost respins de către Rusia. Adică o dată…
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): O dată așa, o dată așa.
Florian Bichir: … nu suntem creştini? Vă spun exact: pe 23 aprilie, deci cu o zi dinaintea Paştelui, Kievul, autoritățile ucrainene au cerut un armistiţiu pe motiv de Paște, e și normal, Învie Iisus Hristos, nu? – cea mai mare sărbătoare creştină. Cererea a fost respinsă cu cinism de către Rusia, care a spus că va da timp luptătorilor să se înarmeze. Vedeți, de data asta Rusia cere, tocmai că va câștiga timp şi face un gest așa de mare complezență, de PR, dacă doriți, când de fapt e o propagandă, de a cere acest armistiţiu.
De data asta a fost rândul Kievului să respingă aceste gânduri de pace, pentru că într-adevăr armata s-a împotmolit acolo și datele pe care le am eu, nu știu dacă le aveţi și dumneavoastră, este că în februarie, martie urmează un ultim asalt rusesc.
Deci la prima vedere, ca un creştin ce zic eu că sunt, m-am bucurat, iată, totuși, că de sfintele sărbători, dar fiind și istoric și având o memorie, zic eu, destul de bună, mi-am adus aminte că Paştele a fost refuzat, iar Kievul și poporul ucrainean, care este agresat, a făcut Paștele, cea mai frumoasă, repet, sărbătoare a creştinismului, Învierea, sub bombe, sub atac.
Cred că cererea și armistiţiul ăsta de 38 de ore, 36, nu le-am socotit, făcut de președintele Putin, în frunte cu armata, este o ipocrizie și de un cinism crunt.
Îmi pare rău că o spun, ca și creştin, şi mai ales, vezi Doamne, că de data asta președintele Putin a ascultat de sfatul patriarhului Chiril, același Chiril care spunea că e un lucru foarte bun, o să ajungi în Rai dacă îi ucizi pe ucraineni. Una e propaganda, alta-i creștinismul. Deci pun față în față cele două gesturi: când au cerut și ucrainenii cam același timp de răgaz – repet, 23 aprilie, de Sfintele Paști – lucrul a fost refuzat de către ruși. Atunci nu era Paște! E, de data asta și-au adus aminte că e Crăciun! Dați-mi voie să-l privesc cu cirscumspecţie.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): În concluzie, confirmă și marile agenții de presă internaționale nu a fost nicio încetare a focului și nici nu avea cum să fie, pentru că, exact cum spuneați dumneavoastră, atunci când au vrut cei din cealaltă parte, nu s-a putut.
Florian Bichir:Da, când sunt slabi își aduc aminte de Hristos, care, bineînțeles, în mintea lor e rus și când nu vor, nu e nici Paşte, nici nimic. Imperialismul sovietic, ţarist, rusesc, spuneţi-i cum doriţi, are aceleaşi componente de-a lungul istoriei.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule Bichir, sunteți un om care cunoașteţi mai bine decât mulți din România spațiul ex-sovietic. Ați urmat aşa și un traseu istoric al multor cimitire ale eroilor din spațiul acela, de la Staringrad până la toată…
Florian Bichir:Până în Caucaz.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): … până în Caucaz. Și aș fi venit cu o întrebare la care nu avem deocamdată răspuns – ce spuneți despre această paradă scandaloasă din Bacău? Sigur că e o chestiune care e încă sub ancheta poliției. Oamenii s-au costumat în ruși și au defilat în maşini cu litera „Z”.
Florian Bichir:Da. Stimate domnule Dumnitraşcu, la fel le-am luat, le-am studiat cu capacitatea mea de profesor. La prima vedere, dacă vreți să o spunem așa, noi avem colinde, obiceiuri de iarnă, cu „Steaua”, cu „Capra”, cu „Pluguşorul”, printre care e și unul extraordinar de frumos, „Irozii”, adică cum ar fi cei care l-au trădat pe Hristos, urmându-l să-l omoare. „Irozii” la plural e o formă de teatru popular, dacă doriţi, practicată în Moldova, unde chiar aşa se numesc, „Irozi”, „Vicleim în Transilvania, prin Muntenia.
De-a lungul timpului, în obiceurile noastre, în tradiția noastră, irozii trebuiau înrtruchipaţi ca cel mai vizibil inamic.
Şi au fost de-a lungul vremurilor otomani, turci, tătari. Din punctul ăsta de vedere, am putea zice: domne, cel mai mare inamic acum ar fi ăștia cu războiul, ar fi, hai să-i spunem, rușii cu Putin în frunte, deci se adaptează.
Vă reamintesc că, de exemplu, avem în Capela Militară de la Timișoara, printre draci, pictat şi bin Laden. Deci, l-am asimilat la un moment dat pe drac… a fost otoman, după aia a fost bin Laden.
E, de fapt, asta… chipul dracului în mentalitatea populară, să spunem, aparține, cu scuzele de rigoare, preşedintelui Putin, președintelui Federaţiei Ruse. Deci, la o primă vedere pare – ce să spun? – un obicei normal, tradițional, updatat, să spunem, da? Pe mine m-au îngrozit imaginile, pentru că am văzut acolo o logistică care nu știu cât de populară e.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Păi asta spuneam, că nu e populară.
Florian Bichir:În momentul în care vii cu aproape tehnică militară și o organizare care nu aparține chiar așa comunităților săteşti, îmi ridică semne de întrebare.
Bineînțeles că nu e datoria mea, ci a autorităților statului, să vadă ce s-a întâmplat acolo. Au mai fost evenimente în Bacău de genul ăsta, e o zonă predilectă de, ce să spun, de spionaj de-a dreptul rusesc.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Elemente de război hibrid.
Florian Bichir:Un război hibrid la primă vedere. Numai în Bacău sunt filmate gările, numai pe acolo trec americanii. E o zonă care, bănuiesc…. le place foarte mult..
Deci, încă o dată, îmbrăcat inteligent sub cultura românească, apar băieții ăştia, plus discursurile pe care le au, numai a irozi nu aduc, dimpotrivă, e incitare destul de agresivă. Dar nu e datoria mea, datoria noastră e doar să analizăm, ci a autorităţilor statului.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Da. Vă mulţumesc foarte mult, domnule Florian Bichir! Vă urez un An Nou cu sănătate, să aveți împliniri!
Florian Bichir:La fel şi dumneavoastră şi ascultătorilor.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Şi ne mai auzim aici, la „Jurnal militar”. Numai bine!
Florian Bichir:Întotdeauna!
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): A fost cu noi profesorul și jurnalistul Florian Bichir.
Publicat de Gabriel Stan,
27 decembrie 2022, 14:33 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 16:59
Teodora Mazere (realizator rubrică): Spiritul sărbătorilor de iarnă se simte în toate bazele militare internaționale în care acționează militarii români.
La sfârșitul lunii octombrie, înainte de a pleca din țară, artileriștii antiaerieni focșăneni și-au pus fiecare în raniță un element din portul tradițional, astfel încât să poată sărbători Crăciunul într-un mod cât mai apropiat de cel de acasă.
Despre atmosfera sărbătorilor de iarnă din Baza Bemowo Piskie din Polonia ne vorbește locotenent Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului românesc Sky Guardians.
Cornelia Dumitru:Încercăm să ne păstrăm tradițiile, care, pe alocuri, sunt adaptate la condițiile mediului în care ne aflăm. Am împodobit deja brazii și avem chiar și un grup de colindători.
Ne sunăm mai des membrii familiei în această perioadă în care ne-am dori să fim lângă ei, dar activitățile zilnice ne țin ocupați și ne străduim să ne îndeplinim și sarcinile curente având în vedere că misiunea noastră aici nu se află în pauză. Le transmitem tuturor cele mai calde gânduri și sărbători liniștite!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european și ajungem în Bosnia și Herțegovina, unde 134 de militari acționează în cadrul Batalionului multinațional al misiunii Eufor Althea.
Militarii români dislocați în Camp Butnir din Sarajevo desfășoară misiuni în sprijinul autorităților locale, având drept obiectiv menținerea unui climat de securitate și stabilitate.
Cu detalii despre atitudinea populației civile în ceea ce privește prezența militară în zonă, vine căpitanul Aurelian Ghivici, comandantul companiei de infanterie din cadrul Rezervei Intermediare pentru Operația Eufor Althea.
Aurelian Ghivici:Era și o sarcină în misiunile pe care le executăm să interacționăm cu populația civilă, să le cerem părerea despre întreaga operație Eufor. Feedback-ul populației civile este foarte bun la vederea armatelor străine pe teritoriul lor.
Majoritatea tineretului din Bosnia vorbește engleză. Deci, n-am avut o barieră din punctul ăsta de vedere.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Traversăm Atlanticul și ajungem la Comandamentul Central al Statelor Unite, structură care totalizează în prezent 47 de națiuni.
Cu sediul la Tampa, Florida, acest comandament conduce activități și operații militare în vederea sporirii securității și stabilității regionale din zona de responsabilitate.
Cu o tradiție de 18 ani, în perioada sărbătorilor de iarnă este organizată de către Coaliție o activitate anuală la care participă aproximativ 3.000 de persoane, atât din rândul comunității locale, cât și din cel al militarilor.
Colonel Alexandru Cosac, șef al echipei de legătură și reprezentant național la Comandamentul Central al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii:
Alexandru Cosac:Eu nu am știut că există o comunitate destul de numeroasă a românilor.
Prezența militarilor români la USCENTCOM reprezintă chiar un catalizator al comunității de aici, din Florida și spun acest lucru având în vedere participarea numeroasă și implicarea acestora în desfășurarea acestei activități.
Fiecare țară organizează un stand cu mâncare sau produse tradiționale, prezintă ținute tradiționale, locuri, inclusiv mașini au adus unele țări.
Românii sunt mai fericiți în acest an în perioada sărbătorilor de iarnă comparativ cu anul trecut. Întrebați cum se simt în legătură cu sărbătorile de anul acesta, 65% dintre români au menționat sentimente pozitive, comparativ cu doar 53% în 2021. Cele mai populare sentimente pozitive sunt cele de bine (18%), entuziasm (17%) sau fericire/ bucurie (15%).
La polul opus, 34% dintre români au, și în acest an, gânduri negative despre perioada sărbătorilor. Deși procentul este în scădere comparativ cu anul trecut (40%), sentimentele de stres/ neliniște (8%), indiferență (7%) sau dezamăgire (6%) sunt încă prezente în viața anumitor români.
Fiind primul Crăciun fără restricții în ceea ce privește pandemia de Covid-19, sentimentul pentru care s-a observat cea mai mare creștere de anul trecut este entuziasmul. Dacă în 2021 doar 7% dintre români se declarau entuziasmați pentru sărbătorile de iarnă, anul acesta 17% dintre respondenți resimt acest sentiment.
Ce cadouri vor românii să primească și unde își vor petrece sărbătorile
40% dintre români declară că nu contează ce primesc anul acesta de Crăciun. Acest procent este în scădere față de anul trecut, când jumătate dintre români declarau că nu au preferințe în ceea ce privește cadourile.
Hainele sunt cele mai dorite cadouri, 31% dintre respondenți declarând că doresc să primească de Crăciun articole vestimentare, în timp ce 27% menționează parfumurile, în creștere față de anul trecut, când procentele erau de 24% pentru ambele categorii.
De asemenea, bijuteriile înregistrează o creștere semnificativă anul acesta. Dacă în 2021 13% dintre respondenți declarau că doresc să primească bijuterii de Crăciun, anul acesta 21% dintre ei au această așteptare. Diferența semnificativă vine dacă analizăm genul, în timp ce bărbații declară în aceeași măsură că vor să primească bijuterii (9%), în cazul femeilor procentul a crescut de la 18% în 2021 la 30% în 2022. Așadar, o treime dintre femei, se așteaptă să primească bijuterii cu ocazia Crăciunului în acest an.
Majoritatea românilor își vor petrece, și în acest an, sărbătorile de iarnă acasă, însă într-o măsură mai mică decât în anii anteriori, când pandemia a influențat această alegere. Dacă în 2020 un procent de 85% dintre români au rămas acasă de Crăciun, iar în 2021 acest procent era de 57%, în 2022 51% dintre respondenți au declarat că își vor petrece sărbătorile acasă. Pentru persoanele peste 55 de ani acest procent ajunge la 73%, în timp ce doar o treime dintre tinerii până în 24 de ani vor rămâne acasă.
Crăciunul rămâne, totuși, o sărbătoare petrecută în familie, 85% dintre respondenți declarând că vor petrece alături de familie, fie acasă, fie cu rudele din localitate (19%) sau cu rude din afara localității (14%). Tinerii între 18 și 24 de ani vor petrece într-o măsură semnificativ mai mică sărbătorile cu familia (70%). Procentul celor care vor alege un sejur, fie în țară, fie în afara țării este de 9%, cu 3 procente mai mare decât anul trecut.
Ce buget au alocat românii pentru sărbătorile de Crăciun
Românii vor aloca cea mai mare parte a bugetului de Crăciun pentru mâncare. Procentual, 49% din bugetul alocat zilelor de sărbătoare va merge către mâncare, 34% către cadouri și 17% către decorațiuni.
Suma medie pe care românii o vor cheltui anul acesta este de 1350 RON, marginal mai mare decât anul trecut, când aceștia au alocat 1315 pentru Crăciun. Dacă ne gândim la valoarea inflației, care a depășit 15 procente în acest an, românii vor face, practic, economii de acest Crăciun, având în vedere creșterea mare a costurilor cu traiul zilnic.
În ceea ce privește diferențele pe vârstă, bugetul alocat mâncării este direct proporțional cu vârsta, iar cel pentru cadouri invers proporțional. Persoanele în vârstă de peste 55 ani vor aloca într-o măsură mult mai mare (56%) decât tinerii între 18 și 24 de ani (44%) bugetul sărbătorilor pentru mâncare, în timp ce aceiași tineri vor aloca 40% din buget pentru cadouri, comparativ cu doar 31% pentru persoanele peste 55 de ani.
Românii preferă, în continuare, să își facă achizițiile pentru Crăciun în magazinele fizice, în detrimentul celor online. De la începutul pandemiei, în 2022 ponderea celor care vor face cumpărăturile online este cea mai mică, românii fiind entuziasmați, pentru prima dată în 3 ani, să iasă din casă pentru achiziționarea cadourilor. 75% dintre respondenți declară că vor face cumpărăturile în magazinele fizice, comparativ cu 64% anul trecut și 69% în 2020.
Mare atenție de unde cumpărați produse alimentare în această perioadă. ANSVSA are câteva recomandări pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Cumpărați produse alimentare numai din unități sau spații autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Astfel, aveți avea certitudinea că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Dacă doriți să cumpărați produse de la târgurile de Crăciun, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte:
existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele
integritatea ambalajelor
etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, și termenul de valabilitate.
Târgul de Crăciun se va deschide pe 11 noiembrie, în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, unde a început deja montarea becurilor economice, informează un comunicat de presă.
„Aşteptăm de prea mult timp momentul în care putem organiza Târgul de Crăciun din Sibiu fără niciun fel de restricţii şi ne-am pregătit intens pentru a depăşi ediţiile anterioare pandemiei ca dimensiuni, ca număr de expozanţi, ca puncte de atracţie pentru vizitatori şi, cel mai important, ca atmosferă. Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare pentru români, iar la Sibiu vrem să o sărbătorim cu tot fastul. Vă aşteptăm pe toţi la Târg!”, spune organizatorul evenimentului, Andrei Drăgan Răduleţ.
Ajuns la cea de-a 15-a ediţie, Târgul de Crăciun de la Sibiu va reuni 110 participanţi din 20 de judeţe.
Miercuri au început şi înscrierile la Atelierul lui Moş Crăciun, iar în primele 24 de ore s-au ocupat peste 80% dintre locurile disponibile destinate grupelor organizate de către şcoli şi grădiniţe.
Pentru cei care doresc să se înscrie la activităţile din atelier, locurile rămase disponibile pot fi verificate aici.
Aproximativ 350 de sibieni au fost amendaţi pentru că nu au completat formularul digital de intrare în ţară, în perioada cuprinsă între Crăciun şi Revelion.
„Urmarea prevederilor OUG 129/2021 am constatat, urmarea datelor furnizate din platforma Alerte MS, ca un număr de 503 persoane din judeţul Sibiu, în perioada 25-31 decembrie 2021, nu au completat formularul digital de intrare în ţară Ca urmare, la solicitarea MS de a se dispune şi raporta măsurile aplicate, s-au încheiat 343 procese verbale de contravenţie in valoare de 686.000 lei”, a explicat Lucian Blăguţiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
Începând cu 20 decembrie, toate persoanele care sosesc în ţară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană şi reglementat de Guvernul României.
Legendele naşterii Domnului zugrăvesc peisajul etnografic al unui sat pastoral unde trăia Moş Crăciun şi avea case mari, grajduri, coşare şi târle pentru vite. Pe neaşteptate, în acest sat liniştit soseşte o femeie necunoscută, care, simţind că i-a venit vremea să nască, bate la poarta casei lui Moş Ajun şi îi cere găzduire. Motivând că este om sărac, acesta o trimite la fratele său bogat, Moş Crăciun. Acesta, fără să ştie că femeia este Maica Domnului, nu o primeşte sau o trimite să nască în grajdul vitelor.
Crăciuneasa ajută străina să nască, faptă pedepsită de Crăciun cu tăierea mâinilor din coate. Când Moş Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi cere iertare lui Dumnezeu, devenind primul creștin şi sfântul cel mai bătrân.
Crăciunul mai este numit şi sărbătoarea familiei; este ocazia când toţi se reunesc, părinţi, copii, nepoţi îşi fac daruri, se bucură de clipele petrecute împreună în jurul mesei, cu credinţa că prin cinstirea cum se cuvine a sărbătorilor vor avea un an mai bogat.
Obiceiuri şi superstiţii de Crăciun
În dimineaţa de Crăciun, femeile pun un ban de metal şi o nucă în apa în care se spală pentru a fi frumoase şi bogate. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul. Aduce ghinion să porţi pantofi noi de Crăciun.
Dacă este cer senin de Crăciun, va fi un an roditor, iar dacă bate vântul, acesta va aduce ghinion.
De Crăciun, pâinea se aşează sub masă, ca să atragă norocul, iar sub faţa de masă se pune pleava de grâu, pentru belşug.
Bucuria artei culinare împărtășită de Crăciun cu Lady Chef Cornelia Ghișoi
Publicat de Camelia Teodosiu,
24 decembrie 2021, 21:30 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 12:20
În această seară, petrecută în bucurie și armonie alături de cei dragi, vă propun printre colinde să vorbim despre arta culinară care ne poate aduce inspirație pentru mesele festive, inclusiv cele ale sărbătorilor de iarnă.
Invitata emisiunii este doamna Cornelia Ghișoi – maestru în arta culinară, Executive Chef, la Aro Palace Brașov. Este singura Lady Chef din România și din Sud Estul Europei, profesor asociat la Universitatea Transilvania din Brașov, secretar General al Asociației Naționale a Bucătarilor și cofetarilor, membru Euro-Toques Romania, membru fondator la ESCOFFIER România și, ca urmare a unor specializări și a susținerii unui examen , la Luxemburg , a obținut diploma care îi permite să jurizeze la nivel internațional.
Lady Chef Cornelia Ghișoi ne va oferi câteva idei pentru a ne bucura și culinar de aceste sărbători…
Mai puţin de jumătate dintre copiii rămaşi singuri în ţară (41%) se vor bucura de sărbători petrecute împreună cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, care vor veni acasă de Crăciun.
Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate, alături de părinţi, este redus (doar 7%), foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvaţi Copiii România, în rândul persoanelor în grija cărora au rămas copiii, beneficiari ai programelor organizaţiei.
Printre motivele care i-ar face să revină acasă se numără locurile de muncă, îmbunătăţirea sistemului medical şi climatul socio-politic stabil.
Pentru 40% dintre copiii rămaşi în ţară, există certitudinea că părintele sau părinţii plecaţi vor rămâne departe de casă de Crăciun, în vreme ce 41% dintre ei ştiu că îşi vor vedea părinţii de Sărbători. Diferenţa este reprezentată de cazuri în care părinţii nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.
Datele anchetei realizate de Salvaţi Copiii România vizează aspecte complexe, printre care:
– Pe ce se cheltuiesc banii primiţi de la părintele/părinţii plecaţi. Dintre destinaţiile asociate cu nevoile copilului, cel mai frecvent indicată este reprezentată de alimente – 71% din cazuri, urmată de educaţie (rechizite, meditaţii, transport etc) – 60% din eşantion – şi cheltuieli locative (chirie, utilităţi, rate pentru achiziţia sau construcţia locuinţei) – 51%.
Nevoile legate de sănătate (medicamente, controale medicale, tratament sau terapii) au fost indicate de 39% dintre respondenţi, în timp ce cheltuielile care ţin de accesul copiilor la recreere şi activităţi de timp liber (jucării, tabere/excursii, hobby-uri, activităţi sportive, culturale sau artistice) apar în cazul a mai puţin de un sfert dintre copii (22%).
De asemenea, 26% dintre răspunsuri indică faptul că banii primiţi sunt cheltuiţi pentru alte destinaţii asociate nevoilor copilului, în timp ce, în 1 din 10 cazuri, sumele primite de la părinţii plecaţi merg şi spre alte destinaţii, neasociate nevoilor copiilor.
– Intenţia de a lua copilul în străinătate (emigrare definitivă). Perspectiva unei mutări definitive în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens.
– Deşi procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinţi este redus (doar 7%), observăm că foarte mulţi dintre părinţii plecaţi nu intenţionează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenţie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
– Ce i-ar aduce pe părinţi înapoi în ţară, alături de copiii lor: Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).
Eventualele îmbunătăţiri ale infrastructurii sau ale sistemului de educaţie par a avea o greutate mai redusă în influenţarea deciziei părinţilor de a se întoarce definitiv în România (cu 17, respectiv 13 procente).
Fişă tehnică: Datele au fost culese în luna decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Harta copiilor rămaşi singuri în ţară
Peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă sunt în judeţele:
Organizaţia Salvaţi Copiii a creat servicii sociale specializate adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă.
Peste 124.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.
Filarmonica din Sibiu va prezenta colinde şi hituri internaţionale, în programul Concertului de Crăciun care va avea loc marţi, pe scena Sălii Thalia.
Vocea Concertului de Crăciun va fi tânăra soprană Virineia Pîrnău, câştigătoarea Galei-Concurs din cadrul Sibiu Opera Festival, ediţia a XX-a. Pe scena Sălii Thalia vor mai concerta soliştii Alexandru Pal (nai) şi Marcel Oloieru (acordeon).
Biletele sunt puse în vânzare la preţul de 100 de lei (50% reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) la casa de bilete a Filarmonicii, precum şi pe site-ul www.iabilet.ro.
Concertul de Crăciun ajunge şi la Blaj, pe 26 decembrie, când Filarmonica din Sibiu va susţine două reprezentaţii în aceeaşi formulă artistică şi cu acelaşi program muzical, la Palatul Cultural.
Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită la Sala Radio, la un concert special de Crăciun derulat sub bagheta dirijorului József Horváth. Repertoriul serii festive cuprinde de la partituri compuse de Händel sau Wagner, la îndrăgitele colinde românești, ca Am plecat să colindăm sau Bună dimineața, la Moș Ajun! (în orchestrația semnată de S. Pautza), dar și cântece de Crăciun din repertoriul internațional ca Joy to the World, Ave Maria sau Stille Nacht (în orchestrația realizată de J. Horváth).
Îi veți aplauda pe scena Sălii Radio pe soliștii vocali Mediana Vlad – soprană, Liviu Indricău – tenor, Olga Murariu Caia – soprană, Grazziela Frangulea – mezzosoprană, Nicolae Simonov – tenor și Cristian Ruja – bas, alături de Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.
Cariera artistică a dirijorului József Horváth este legată în primul rând de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Operele Naţionale Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Budapesta și Opera Brașov.
A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.
Dirijor al Corului Academic Radio din 2016, Ciprian Țuțu a propus o diversificare și o modernizare a repertoriului ansamblului. Născut la Braşov, a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală).
Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este și dirijor al Corului Gheorghe Dima din Braşov. Activitatea sa dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară şi străinătate.
Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii Dmitri Șostakovici din Sankt-Petersburg, iar în 2007 a prezentat o lucrare contemporană, alături de Filarmonica din Roma.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Publicat de Camelia Teodosiu,
17 decembrie 2021, 10:05 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 12:13
Luna decembrie vine în spiritul Crăciunului care înseamnă dăruire în toate sensurile. Sufletul tihnit în curățenia postului, casa îmbodobită, bucate alese, cadouri pentru cei dragi, vise în culorile speranței și planuri pentru un an mai bun.
Pasiunea pentru plante și flori transformată în artă, realizarea cu succes a unor proiecte de anvergură privind aranjamentele florale, abordarea personalizată a amenajărilor, implementarea unor concepte inovatoare în domeniu sunt ceea ce o caracterizează personal și profesional pe invitata noastră Andreea Florișteanu.
Subiectul ales pentru această ediție întâmpină magia sărbătorilor de iarnă pentru că vine cu multe idei creative despre îmbodobitul casei, al mesei, al bradului de Crăciun.
Publicat de Camelia Teodosiu,
8 decembrie 2021, 13:00 / actualizat: 14 ianuarie 2022, 12:05
Biblioteca noastră de Bucurii își extinde spațiul la Muzeul Satului, unde în această perioadă au loc o serie de activități menite să te introducă în atmosfera de vis a Crăciunului.
De data aceasta, vă întâmpin printre brazi împodobiți, colinde, ateliere de creație cu „Ucenicii lui Moș Crăciun”, expoziții, evenimente, obiceiuri și tradiții specifice sărbătorilor de iarnă…toate aici, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Târgul brazilor de Crăciun din Baia Mare se deschide în decembrie!
Publicat de Andra Radu,
23 noiembrie 2021, 18:00 / actualizat: 23 noiembrie 2021, 19:17
Târgul brazilor de Crăciun din acest an se va deschide în decembrie, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare.
„Târgul de Crăciun va fi deschis publicului din 10 decembrie, fiind găzduit de Piaţa Revoluţiei, adică piaţa centrală a oraşului. Târgul va rămâne deschis până în Ajunul de Crăciun, până în dimineaţa zilei de 24 decembrie. Ne dorim ca băimărenii să viziteze acest târg şi să şi împodobească locuinţa cu cel mai frumos brad”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.
Acesta a mai precizat că un alt târg de Crăciun, dedicat copiilor, tinerilor şi adulţilor va avea loc în Piaţa Millenium (centrul vechi al oraşului), loc unde a fost deja instalat un brad înalt de 20 de metri.
Tot aici, va fi instalat un patinoar artificial, căsuţe pentru mici comercianţi şi meşterii populari, iar un alt târg dedicat creatorilor de decoraţiuni pentru pomul din Crăciun va fi în Grădina de Vară din Centrul Vechi al oraşului.
De asemenea, Direcţia Silvică Maramureş şi Ocolul Silvic Baia Mare vor scoate la vânzare peste 1.000 de brazi de Crăciun, aceştia fiind comercializaţi în Piaţa Izvoare din municipiul Baia Mare.
Preţurile pachetelor de Crăciun în staţiunile Sinaia şi Buşteni de pe Valea Prahovei variază între 800 de lei şi peste 5.000 de lei în funcţie de unitatea de cazare şi numărul nopţilor, arată datele transmise, luni, de Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Turismului Prahova.
Potrivit sursei citate, un hotel de trei stele situat în Cartierul Furnica din Sinaia, în apropierea Castelului Peleş, oferă turiştilor un pachet 3 nopţi/ 4 zile la 1.960 lei cameră dublă standard sau 2.450 lei cameră dublă standard + pat suplimentar; pachet 4 nopţi/ 5 zile la 2.360 lei cameră dublă standard sau 2.860 lei cameră dublă standard + pat suplimentar.
Pachetul include servicii cazare cu mic dejun tip bufet, Moş Crăciun şi spectacol colinde în seara de 25 decembrie, cină festivă tradiţională cu DJ şi open bar în seara de 25 decembrie.
Un cunoscut hotel de patru stele din aceeaşi staţiune are în ofertă pachet 3 nopţi/ 4 zile cameră single 2.580 lei, cameră dublă 3.510 lei, cameră dublă deluxe 3.810 lei, cameră junior suite 4.260 lei, cameră one bedroom suite 5.310 lei.
Pachetul include 3 nopţi cazare cu mic dejun bufet suedez, Târg Vienez (24.12), Brunch Tradiţional şi Cină Festivă de Crăciun şi spectacol cu muzică jazz (25.12). Hotelul dispune de piscină, sală de fitness, jacuzzi, saună umedă şi saună uscată, accesul fiind gratuit în limita spaţiului disponibil.
APDT arată că un alt hotel cunoscut din Sinaia oferă turiştilor pachet 3 nopţi/ 4 zile camera single 1.200 lei , cameră standard 1.590 lei, cameră duplex 1.680 lei, cameră deluxe 1.950 lei, cameră junior suite 2.010 lei, cameră senior suite 2.190 lei, iar pachetul include 3 nopţi de cazare cu mic dejun inclus, masă festivă de Crăciun începând cu ora 14:00 şi acces gratuit la SPA.
La un hotel de 4 stele din aceeaşi staţiune, tarifele sunt pentru două persoane, pentru 3 nopţi cameră dublă 2.970 lei, apartament 3.900 lei sau pentru 4 nopţi cameră dublă 3.600 lei, apartament 4.800 lei.
Pachetul include: în data de 24 Decembrie – Pomana Porcului cu foc de tabără, vin fiert, ţuică fiartă, obiceiuri de Crăciun mic dejun şi prânz, în ziua de Crăciun prânz tradiţional cu muzica live şi acces gratuit la piscină, saună, salină, jacuzzi.
Totodată, o pensiune din Buşteni oferă un pachet la 800 de lei/ persoană sejur de 3 nopţi demipensiune şi cină festivă, iar o vilă din Sinaia are în ofertă un pachet la 1.060 de lei/ persoană sejur de 4 nopţi de cazare în cameră dublă, cu mic dejun, cină festivă pe 25 decembrie şi brunch pe 26 decembrie.
În jur de 700.000 de români îşi serbează onomastica de Crăciun, conform informaţiilor publicate pe site-ul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
Situaţia statistică referitoare la numărul românilor care îşi sărbătoresc onomastica în data de 25 decembrie, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, se prezintă astfel:
Vă dăruim din suflet… colinde românești! Sărbători fericite și La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
20 decembrie 2020, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:47
Pentru că se apropie Sfântele Sărbători – CRĂCIUNUL și ANUL NOU – ale românilor de pretutindeni, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de darurile noastre muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români şi străini!
Corul National de Cameră MADRIGAL, dirijor Maestrul Marin Constantin (foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
„Astăzi s-a născut Hristos!” – Corul Naţional de Cameră MARIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (audio)
„Zoriori de ziuă” – Ștefan Hrușcă (audio)
„Colind pentru România” – Anca Parghel (audio)
„Cântec de Crăciun” – Adrian Daminescu (audio)
„Am să-l rog frumos pe Moş Crăciun!” – Corina Chiriac şi Nicolae Caragia (audio)
„Atunci cand iarna vine” – Florin Apostol (audio)
„Vis de iarnă” – Andra (audio)
„Angel”- Laurenţiu Cazan (audio)
„Unde să mă duc eu, Doamne?” – Dida Drăgan (audio)
„E ajun de Crăciun” – Grupul Coral SONG dirijat de Ioan Luchian Mihalea (audio)
„Florile dalbe” – Ducu Bertzi (audio)
„LUNA” – DISTINTO (audio)
„Ave Maria” – Gabriel Cotabiţă (audio)
„Iată, vin colindători! „ – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL dirijat de Maestrul Marin Constantin (audio)
„Seara Sfântă de Crăciun!”– Jonathan Alexandru (audio)
„Iarna spune poveşti” – Marcel Pavel feat. Corul de copii „Sunetul Muzicii” (audio)
„Pe podele de nuiele” – Ducu Bertzi (audio)
Nicolae Caragia si Bogdan Dragomir – E seara de Ajun (foto arh. Bogdan Dragomir)
„E seara de Ajun!” – Bogdan Dragomir (audio)
„O, ce veste minunată!” – Roberto Alagna (audio)
„Când din cerul înstelat” – Cvintetul LUCHIAN (audio)
„Cheamă un înger” – Trupa PACT – by Adi Ordean & Leo Iorga (audio)
„Moş Crăciun cu plete dalbe” şi „Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL dirijat de Maestrul Marin Constantin (audio)
„Primeneşte gazdă casa!” – Ducu Bertzi (audio)
„Urare” – Ştefan Hruşcă (audio)
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, aceste frumoase cadouri muzicale dăruite cu dragoste de artiştii din imaginile de mai sus şi oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou mai bun! LA MULŢI ANI!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Cu trecerea anilor, culorile tradiționale de Crăciun nu își pierd valoarea, însă alte nuanțe își fac apariția în peisajul sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, în ceea ce privește decorațiunile de Crăciun, culorile actuale sunt roz, ecru, zmeură, vişiniu.
„Din ce în ce mai multe jucării atipice şi artistice, pomi de Crăciun şi diverse ornamente intră pe piaţă şi decorează casele. Spiriduşii de Crăciun sunt foarte căutaţi şi moderni, iar ghirlandele au devenit desuete”, a declarat Vania Gheorghieva, proprietarul unui magazin de decoraţiuni din Bulgaria.
„Oamenii încep să fie atraşi de lucrurile netradiţionale şi cel puţin un colţ al locuinţelor lor va fi decorat în culoarea roz. Culorile tradiţionale pentru Crăciun rămân roşu, verde, auriu. Anul acesta, podoabele de Crăciun nu sunt prea strălucitoare, tendinţa fiind mai mult spre lucruri naturale, mult lemn, ţesături, materiale naturale.
Din ce în ce mai multe familii împodobesc brazi artificiali, iar ghirlandele sunt din ce în ce mai puţin utilizate la decorarea lor, pentru nu mai sunt moderne, fiind înlocuite cu luminiţe şi panglici. Oamenii folosesc de obicei vechile decoraţiuni şi adaugă puţine podoabe noi, în fiecare an.
Au fost ani în care se înlocuiau toate decoraţiunile, în funcţie de culoarea sezonului. Acum, se cumpără mai ales cadouri şi mai puţin ornamente pentru împodobitul brazilor şi caselor”, a precizat Gheorghieva.
„Cutia cu Bucurie”, ce conține alimente de bază greu perisabile, va ajunge la 1,300 de familii în dificultate, înainte de Crăciun. În total, peste 18,200 de alimente vor fi distribuite în 26 de județe ale țării.
În fiecare dintre cele 26 de județe implicate în proiect vor fi atent pregătite 50 de pachete cu alimente care vor fi distribuite de către voluntarii Crucii Roșii Române direct la ușa beneficiarilor.
Fiecare „Cutie cu Bucurie” conține alimente ce asigură necesarul de bază pentru o familie formată din trei membri, pentru două săptămâni. Lista de alimente include: făină, mălai, ulei, orez, bulion, griș, paste făinoase, conserve de carne, supă la plic, lapte UHT, biscuiți, conserve de fructe etc.
„Familiile din comunitățile vulnerabile, și așa greu încercate de lipsuri materiale, trec în această perioadă de pandemie prin cele mai dificile momente. Aceste familii se luptă tot mai mult cu sărăcia, iar asigurarea hranei zilnice a devenit cea mai mare provocare pentru ei. Am primit cu bucurie inițiativa partenerului nostru tradițional, Carrefour România, de a le veni în ajutor cu pachete generoase cu alimente de bază. Suntem onorați să avem alături de noi parteneri generoși și implicați în problemele comunității.” – Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.
„În calitatea noastră de furnizori de bunuri esențiale, ne dorim să facem accesibile alimentele cât mai multor oameni. A putea oferi hrană pentru a ajuta aceste familii aflate în dificultate, înseamnă a-i ajuta să se simtă mai puțin vulnerabili și a le satisface o nevoie de bază, ambele, aspecte atât de importante pentru o viață normală. De mulți ani deja, ne alăturăm eforturilor Crucii Roșii și continuăm să fim ghidați de puterea solidarității în fața greutăților. De această dată, punem umărul împreună, pentru ca cele 1300 de familii beneficiare ale Cutiei cu Bucurie să depășească situația dificilă în care se află și să le dăm încredere să meargă înainte.” – Anca Damour, Membru în Comitetul Executiv al Carrefour România.
„Cutia cu Bucurie” va ajunge în perioada 27 noiembrie – 15 decembrie la familii nevoiașe din județele: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.
În Poiana Braşov şi Bran-Moieciu au fost ocupate, pentru minivacanţa de 1 Decembrie, peste jumătate din locurile de cazare disponibile.
Anul acesta, în Poiana Brașov, diferenţele de preţ sunt date de restricţiile privind utilizarea facilităţilor care, în anii trecuţi, puteau fi achiziţionate în pachetele de servicii pentru astfel de sejururi.
În ce priveşte zona Bran-Moieciu, preşedintele ANTREC, Maria Stoian, a declarat că, în prezent, locurile de cazare sunt ocupate în proporţie de aproximativ 50% în pensiunile din zonă.
În ce priveşte preţurile, Snu s-a pus problema unor majorări. Marea majoritate a patronilor de pensiuni au negociat cu clienţii ca, în cazul în care aceştia sunt nevoiţi să renunţe la rezervare, din motive proprii – ca, de exemplu, unele medicale – sau din cauza unor situaţii neprevăzute care intervin la aceste unităţi de cazare, vacanţa lor să fie reprogramată pentru o dată ulterioară, fără ca sumele plătite să fie returnate.
De asemenea, anul acesta s-a renunţat, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, la evenimentele organizate, în mod tradiţional, de sărbători, însă unele pensiunile din zonă îşi menţin oferta de meniuri tradiţionale pentru turişti, atât pentru minivacanţa de 1 Decembrie, cât şi pentru Sărbătorile de iarnă.
În ce priveşte rezervările de Crăciun, există deja un număr de rezervări considerabile.
Hotelierii din Poiana Brașov aşteaptă luna decembrie să vadă dacă nu vor fi impuse restricţii suplimentare de Crăciun şi Anul Nou. În Bran, deja sunt ocupate aproximativ 60% din locurile de cazare pentru sărbătorile de iarnă.
În cultura românească, Crăciunul este un personaj cu trăsături bivalente: are puteri miraculoase, specifice zeilor și eroilor din basme, dar şi calităţi și defecte specifice oamenilor.
Legendele naşterii Domnului zugrăvesc peisajul etnografic al unui sat pastoral unde trăia Moş Crăciun şi avea case mari, grajduri, coşare şi târle pentru vite. Pe neaşteptate, în acest sat liniştit soseşte o femeie necunoscută, care, simţind că i-a venit vremea să nască, bate la poarta casei lui Moş Ajun şi îi cere găzduire. Motivând că este om sărac, acesta o trimite la fratele său bogat, Moş Crăciun. Acesta, fără să ştie că femeia este Maica Domnului, nu o primeşte sau o trimite să nască în grajdul vitelor.
Crăciuneasa ajută străina să nască, faptă pedepsită de Crăciun cu tăierea mâinilor din coate. Când Moş Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi cere iertare lui Dumnezeu, devenind primul creștin şi sfântul cel mai bătrân.
Crăciunul mai este numit şi sărbătoarea familiei; este ocazia când toţi se reunesc, părinţi, copii, nepoţi îşi fac daruri, se bucură de clipele petrecute împreună în jurul mesei, cu credinţa că prin cinstirea cum se cuvine a sărbătorilor vor avea un an mai bogat.
Obiceiuri şi superstiţii de Crăciun
În dimineaţa de Crăciun, femeile pun un ban de metal şi o nucă în apa în care se spală pentru a fi frumoase şi bogate. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul. Aduce ghinion să porţi pantofi noi de Crăciun.
Dacă este cer senin de Crăciun, va fi un an roditor, iar dacă bate vântul, acesta va aduce ghinion.
De Crăciun, pâinea se aşează sub masă, ca să atragă norocul, iar sub faţa de masă se pune pleava de grâu, pentru belşug.
O superstiţie spune că pentru a fi protejat de deochi şi de farmece, se pun în cele patru colţuri ale mesei usturoi şi seminţe de mac.
Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.
Muzica Unei Generaţii Perene – Fonoteca Melomanului – Colinde Româneşti! La mulţi ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
23 decembrie 2019, 18:25 / actualizat: 20 iunie 2023, 15:16
Pentru că este Sfânta Sărbătoare a românilor de pretutindeni, Naşterea Domnului IISUS HRISTOS, împreună cu colegii mei de la Radio România Regional, vă dorim sănătate, fericire, bucurie şi pace în suflet, dar şi tradiţionalul LA MULŢI ANI!
Vă invităm să ascultaţi şi să vă bucuraţi de COLINDE ROMÂNEȘTI, daruri muzicale interpretate cu mult har de mari artişti muzicieni români – Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin (Astăzi s-a născut Hristos! / Iată, vin colindători! / Moș Crăciun cu plete dalbe și Bună Dimineața la Moș Ajun!),
Ştefan Hruşcă (Zoriori de ziuă / Urare!),
Anca Parghel(Colind pentru România),
Adrian Daminescu(Cântec de Crăciun!),
Corina Chiriac & Nicolae Caragia (Am să-l rog frumos pe Moș Crăciun!),
Florin Apostol (Atunci când iarna vine!),
Andra (Vis de iarnă),
Laurenţiu Cazan (Angel),
Dida Drăgan(N-am ce-ți da, Măicuță!),
Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea (E ajun de Crăciun!),
Ducu Bertzi (Florile dalbe / Pe podele de nuiele / Primenește gazdă, casa!),
Distinto(Luna),
Jonathan Alexandru (Seara Sfântă de Crăciun!),
George Miron & Acapella(Colindăm!),
Marcel Pavel & Sunetul Muzicii(Iarna spune povești!),
Bogdan Dragomir(E Seara de Ajun!),
Noni Răzvan Ene (Prayer),
Pact by Leo Iorga & Adrian Ordean (Cheamă un Înger!),
dar şi de un invitat surpriză – Roberto Alagna (O, ce veste minunată!)!
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Fonoteca Melomanului – COLINDE ROMÂNEŞTI! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2019 Radio România Regional.
* * * * *
Dacă citiţi aceste rânduri înseamnă că v-aţi bucurat sufletul cu aceste frumoase colinde, oferite împreună cu cele mai bune gânduri de semnatarul acestei rubrici!
CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou mai bun! LA MULŢI ANI!
Surse info:Materiale audio muzicale din Fonoteca Radio România şi Radio România Regional, materiale jurnalistice din arhiva personală Bogdan Dragomir.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Pentru sezonul de iarnă 2019 tendințele dictează naturalul, culorile inedite și mult rafinament. Magazinele de profil i-au făcut deja stocul de produse pentru doritori. La fel ca și până acum, decorul de iarnă poate fi la fel de bine unul simplu, minimalist.
Recomandările se îndreaptă spre tonurile neutre. De asemenea, nu sunt deloc excluse culorile precum roșul intens, în contrast cu albul sau verdele, auriul, argintiul.
Maro, vișiniu, roz regal și alb sunt de asemenea opțiuni, mai ales dacă în decorul bradului veți opta pentru contraste.
O altă tendință interesantă se referă la decorațiunile inspirate din natură, cu texturi precum blana, puful sau ceva mai aspru precum coaja de copac.
Printuri precum bulinele, picăturile, fulgii, penele, stelele sau conurile de brad aduc note elegante sau o alură rustică, în funcție de materiale și design.
Decorul festiv trebuie să ne ducă cu gândul la confortul căminului, la căldura acestuia și la natura însuflețită de lumini și culoare. Nu trebuie să lipsească un amestec de flori naturale și plante, muguri sau mușchi vegetali, coronițele de brad și ghirlandele.
Cum trebuie să arate bradul în tendințe în 2019
Se pune mare accent pe aspectul natural al bradului și pe detalii de tip ninsoare, decorații albe și ornamente de asemenea albe.
Anul acesta se poate spune că sunt două extreme notabile. Pe de-o parte vorbim despre bradul simplist, minimalist, decorat cu alb sau cu auriu. Pe de altă parte avem notele intense, stilul opulent. Schema cromatică în acest sens este una vibrantă, pentru ca bradul în sine să iasă în evidență cu mult fast.
Nu sunt uitate nici notele vintage, mai ales pentru cei care preferă să scoată din cutiile cu amintiri decorațiuni ceva mai vechi, dar dragi și de suflet.
Păstrând sau nu tendințele, cert este că prin decorul ales alegem să ne exprimăm pur și simplu și să decoram interiorul prin prisma culorilor care ne încântă.
Sărbătorile de iarnă sunt încărcate de magie, iar părinții caută să îi învețe pe copii bucuria de a dărui și de a primi un cadou de la cei dragi. De multe ori, părinții nu pun atât de mare accent și pe utilitatea cadoului, ci doar vor să bifeze acțiunea și să îi satisfacă fiului sau fiicei micul … “moft”.
În opinia psihologului Lenke Iuhoș, așa-zisul cadou perfect nu există, ci valoarea acestuia este dat de bucuria cu care părintele i-l dăruiește și de zâmbetul pe care-l oferă înapoi copilul. Mai mult decât atât, specialistul afirmă că, de multe ori, părinții au tendința de a trece cu vederea și peste utilitatea cadoului și nu corelează natura cadoului cu vârsta pe care o are copilul.
Ce să urmărim atunci când alegem un cadou?
1. Bebelușul
„În cazul unui bebeluș foarte mic, jucăria perfectă pentru el poate avea formă umanoidă, personaj de desene animate sau un animăluț și trebuie să fie construită dintr-un material delicat la atingere. Valoarea jucăriei în dezvoltarea bebeluşului creşte prin muzica plăcută emanate de aceasta și contribuie major la adormirea sau liniștirea copilului”, afirmă psihologul Lenke Iuhoș.
2. Copilul mic
La vârsta de 1-2 ani, copilul descoperă bucuria mişcării, orice îl interesează, mai ales ce este în mişcare. De asemenea, sunt extrem de fascinați de orice se deschide sau se închide sau de obiecte care pot fi împinse sau rostogolite.
3. Preșcolarul
La vârsta preşcolară, cea de grădiniţă, copiii sunt fericiți să-și petreacă timpul construind turnuri și castele uriașe. Blocurile realizate din materii prime naturale și elementele colorate, mici, conectabile, fac parte din design-ul camerei de copii.
4. Școlarul
„Pentru şcolarul mic, este o bucurie să aibă cât mai multe și mai diverse jocuri de masă, care trebuie jucate în asociere cu cineva. Ideale sunt jocurile care implică aruncarea unui zar şi pornirea și respectarea unor reguli de către persoane chiar de diferite vârste. Este extrem de benefic jocul în familie, în care adulţii pot să și piardă fără a duce copilul în eroare. Cu ajutorul jocurilor sociale, putem crește sentimentul de realizare, să formăm automatizarea ideii că el nu poate întotdeauna să câștige. În caz că nu este primul care a terminat, nu este o problemă, deoarece el acum are o bogată experiență. În timpul jocului, poate depăși frustrarea provocată de concentrarea pe concurenţă și să înveţe să îndure eșecul prin exemplele comportamentale date de către părinţi”, consideră psihologul Lenke Iuhoș.
5. Adolescentul
„Puteţi alege obiecte care au legătură cu hobby-ul lor declarat sau pe care încearcă să îl țină ascuns de toată lumea. Un cadou bine ales îi transmite adolescentului sentimentul de apartenenţa (va fi încurajat să vorbească despre ideile lui) și sentimentul de acceptare (îi înţelegem identitatea, deciziile). În caz că aţi aflat de dorinţele sau interesul lui legat de carieră, puteţi să-l surprindeţi cu obiecte, cărţi, workshop-uri din domeniul respectiv. Vă recomand să eviţaţi întrebările deschise, precum: Tu ce doreşti de Crăciun? Prin faptul că doriţi să vă uşuraţi munca, vă lipsiţi de două efecte spectaculoase ale Crăciunului: momentul de a vă cunoaşte mai bine adolescentul, farmecul dat de cadoul neştiut (surpriza)”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.
Divorţurile părinţilor atrag după sine adevărate drame pentru copii, care de cele mai multe ori intră în depresie sau dezvoltă diverse tipuri de comportamente disfuncţionale sau chiar deviante.
În opinia psihologului Lenke Iuhoş, starea de frustrare a copiilor care au părinţi divorţaţi se accentuează în perioada Crăciunului, deoarece atunci simte cel mai mult lipsa de integritate a familiei.
„Copilul a fost învăţat de mic că Sărbătorile, în special Crăciunul, înseamnă familie, iubire, linişte, muzică, dans şi veselie. Toată frustrarea strânsă în decursul unui an, când nu înţelege de ce mami şi tati nu mai sunt împreună sau când nu ştie de ce trebuie să stea o perioadă de timp la mami, după care la tati, va refula în perioada Crăciunului. Odată cu apropierea sărbătorilor, părinţii trebuie să uite divergenţele dintre ei şi să construiască un plan comun, în centrul căruia să fie copilul. Chiar dacă nu vor sărbători împreună, au datoria să-l facă pe copil să se simtă în siguranţă, iubit, apreciat şi ascultat”, consideră psihologul Lenke Iuhoş.
Recomandările psihologului Lenke Iuhoş pentru părinţii divortaţi
Specialistul este de părere că, dacă vor respecta un set de recomandări, părinţii îşi vor da seama că poate există fericire şi colaborare şi pentru cuplurile despărţite, aspecte pozitive care se vor răsfrânge şi asupra fericirii copilului lor.
1. Planifică la timp! Să vă înţelegeţi de comun acord cu copilul şi fostul partener de viaţă unde va sărbători copilul Crăciunul!
2. Colaboraţi! Dacă nu puteți fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Crăciunul, stabiliți-vă o schimbare anuală la câte un părinte.
3. Dă-i timp copilului tău! Copilul este apăsat de separarea părinţilor, această despărţirea este dureroasă în adâncul unui suflet pur de copil. Timpul va vindeca puţin câte puţin durerea din suflet!
4. Nu-l folosiţi! Copilul nu e o sursă de informaţii despre viaţa celuilalt părinte. Nu-l obosi cu întrebări, nu-l provoca să gândească de rău despre celălalt părinte!
5. Ascultaţi-vă copilul! Nu rataţi să întrebaţi copilul ce doreşte să facă de Crăciun, puneţi mare accent pe emoţiile transmise prin cuvinte şi gesturi. Ascultând, evitaţi frustrările copilului, astfel dacă el nu doreşte să meargă în vizită la cineva, puteţi afla acest lucru prevenind un conflict pe moment, explică psihologul Lenke Iuhoş.
6. Fii prezent atunci când eşti cu copilul tău! Există foarte multe teme de abordat cu copilul, de exemplu, când desfăşuraţi împreună un program: fără prea multe întrebări, abordaţi o temă specifică vârstei copilului şi în câteva clipe veţi vedea un copil care se alătură discuţiei, relatând viaţa şi trăirile lui. Este un ingredient simplu prin care îi acordaţi copilului clipe de valoare alături de voi.
7. Nu-i obosiţi pe copii! Din păcate, din dorinţa de a-i oferi totul, se poate întâmpla ca părinţii să aibă în vedere doar propriile dorinţe şi nevoi, astfel că e posibil ca unele momente şi obiceiuri să fie forţate de către părinţi. Nu este necesar ca el să participe la toate reuniile de familie, iar rudele pot fi vizitate şi în vacanţa de iarnă. Evitaţi să suprasolicitaţi copiii cu multe programe, cadouri şi mâncăruri fără rost!
8. Atenţie la apariţia noilor parteneri! Cu o atenție focusată pe copil și o conversație individuală, putem facilita foarte mult integrarea copiilor într-o nouă situație familială.
9. Înţelegeţi-vă copiii!
„Mersul la mama, la tata, în medii separate, provoacă schimbări în starea copilului. Când îl luaţi acasă de la fostul partener, e posibil să nu fie foarte entuziasmat, acest lucru nu se datorează faptului că celălalt părinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi foarte uşor de înţeles că el simte despărţirea şi astfel îşi arată suferinţa. Dacă includeţi acest aspect, puteţi evita atacurile faţă de celălalt părinte”, spune specialistul.
10. Arătați un bun exemplu! S-ar putea să fiți dezamăgiţi de mici probleme zilnice, însă atunci când apare copilul în faţa voastră, ascundeţi-le şi adoptaţi o atitudine pozitivă. Lăsaţi problemele deoparte de Crăciun, orice problemă se poate rezolva, este nevoie de cumpătare şi răbdare.
11. Nu vorbiţi urât despre celălalt părinte!
„Nu este cinstit, nici constructiv, ca mama sau tata să facă declarații negative despre celălat părinte în faţa copiilor, deoarece majoritatea copiilor sunt loiali ambilor părinți. Într-o astfel de situaţie, puteţi provoca o suferinţă teribilă. Cu toate acestea, nu hrăniţi speranţe, nu cumpăraţi cadouri comune dacă sunteţi separaţi. Putem transmite copilului semnale greşite şi să-l alimentăm cu vise greu fezabile”, explică psihologul Lenke Iuhoş.
12. Formaţi buna dispoziţie!
„Acest sfat se îndreaptă spre părintele la care trăieşte copilul. Dă-i sentimentul că tu ai încredere în el, că e un copil cuminte şi fără tine, că îi va fi bine şi la celălalt părinte, înşiră aspecte pozitive: îţi va citi tata poveşti, mama îţi va face părul, astfel îi dai liniştea interioară cu care va pleca şi, dacă va face şi celălalt părinte acelaşi lucru, copilul va simţi un întreg familial. Astfel, el cu siguranţă nu se va simţi vinovat pentru despărţirea părinţilor”, declară specialistul.
13. Să nu concuraţi pentru sufletul copilului!
„Cel mai important aspect de Crăciun este acela de a nu concura părinţii între părinți sau familiile acestora. Este constructiv ca, în seara de Crăciun, copilul să stea cu părintele cu care locuiește, unde poate fi împreună în pace și în dragoste. Dacă soţia sau soţul divorțat are o nouă familie, copilul nu se va simți ca acasă în noua familie. Nu de Crăciun trebuie recuperate întâlnirile care nu au avut loc. Crăciunul este numai în mediul familial, familiar și intim. Crăciunul este mai mult decât zile libere pentru vizită, este timpul să privim în interiorul nostru şi să dăruim prezenţa, atenţia noastră celor dragi în mediul nostru restrâns”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.
Celebrarea zilei Naşterii Maicii Domnului este întâmpinată şi urmată de zile de post. Pentru a ţine o sărbătoare trupul şi sufletul trebuie „primenite”, iar postul are rostul de a curăţi de frupt şi de înfruntare chiar şi într-ale vorbei.
(varianta radiofonică a rubricii)
Aceste zile de post asigură sfinţirea zilei de naştere a Maicii Domnului şi sunt cunoscute drept „cercurile Sfintei Marii celei Mici”.
Întâmplător sau nu, prima zi din acest post impus, dar nu consemnat şi în calendarul religios coincide cu prima zi dintr-o săptămână de post înainte de sărbătoarea „Înălţarea Sfintei Cruci”, consemnată şi ca zi de post.
Este un post, se spune „nelegat la carte”, pe care unele femei îl ţin, în credinţa că astfel vor feri casa şi copiii de lovituri, arsuri şi de pagubă.
Şi tot credinţa populară spune că peste an sunt douăsprezece vineri, când se cuvine a nu se mânca nimic sau, pentru cine nu poate, doar după apusul soarelui o bucată de pâine. Cele douăsprezece vineri sunt înainte de Sf. Andrei, Crăciun, Stretenie, Patruzeci de Sfinţi, Blagoveştenie, Duminica Mare, Sânziene, Sf. Petru, Schimbarea la Faţă, Sf. Maria, Tăierea Capului Sf. Ioan şi Ziua Crucii. Ţinând „cercurile Sfintei Marii celei mici”, ca şi săptămâna până-n Înălţatrea Sfintei Cruci, implicit se respectă una din marile vineri de peste an.
Şi când sunt trei porunci, rostite sau nelegate la carte, atunci postul se respectă ca pe Sfânta Treime.
Cercurile Sfintei Marii Mici, înainte şi după celebrarea zilei numelui, zi de naştere a Născătoarei de Dumnezeu se ţin şi pentru a nu avea dureri în jurul capului, ca nişte cercuri dureroase. Poate de aceea brăcinarele bătrânelor erau bune, ca nişte cercuri care susţineau greul faptei şi verticalitatea trupului. Brâul-cerc este astfel simbol pentru ţinuta firii şi a trupului.
Text și lectură: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în structura centrală a Departamentului Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune
Zeci de pomi de Crăciun din speciile brad şi molid au rămas nevânduţi în Caraş-Severin la Ocolul Silvic Reşiţa, singura locaţie din judeţ în care Direcţia silvică a desfăcut pomi de iarnă către populaţie. Din totalul acestora de peste 300, aduşi etapizat, vânduţi au fost mai puţin de 250. Reprezentanţii Direcţiei silvice judeţene au spus că mai există o şansă pentru Crăciunul pe rit vechi care va fi sărbătorit în acest sfârşit de săptămână.
În peste 2.200 de situaţii de urgenţă au intervenit echipajele ISU în prima zi de Crăciun şi în ajun.
Aproape două mii de intervenţii au fost făcute de SMURD, în special pentru acordarea primului ajutor. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că numărul intervenţiilor a scăzut cu aproximativ 5% faţă de perioada Crăciunului din anul 2016.
Şi salvamontiştii au avut de Crăciun o zi plină. În ultimele 24 de ore au efectuat peste 40 de intervenţii, în special în Gorj, Braşov, Predeal şi Buşteni. Peste 500 de salvamonişti sunt la datorie în peste 80 de baze, posturi şi cabinete medicale, precum şi în zonele de practicare a sporturilor de iarnă.
De Crăciun şi de Revelion, românii vor avea încă două minivacanţe, a câte patru zile.
Astfel, vor fi două zilele libere legale de Crăciun şi de Revelion, luni şi marţi, 25 şi 26 decembrie 2017, respectiv 1 şi 2 ianuarie 2018. Românii se vor bucura de patru zile libere consecutive, atât de Crăciun, cât şi de Revelion.
Salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, un spor la salariul de bază.
În acest an, perioada sărbătorilor de iarnă se caracterizează printr-o încălzire accentuată a vremii, a spus, la Radio România Actualităţi, meteorologul Alina Şerban.
„Până la Crăciun şi chiar şi în ziua de Crăciun, vorbim de vânt, pentru că se va intensifica în zonele montane, rafale de 70-80 de kilometri pe oră. În următoarele zile, vom avea precipitaţii în vestul, nordul, centrul, nord-estul teritoriului. Ajungem la ziua de Crăciun, când vremea va fi chiar mai caldă decât în mod obişnuit, pentru această perioadă, chiar în zona Capitalei, cu o maximă la amiază de 10-11 grade”, susține meteorologul.
Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră, spectacolul muzical O poveste de Crăciun de Charles Dickens. Scenariul şi regia artistică: Mihnea Chelaru. Traducerea: Sanda Socoliuc. În distribuţie: Ion Haiduc, Alexandru Georgescu, Mircea Constantinescu, Virginia Rogin, Cristian Simion, Ioana Popovici Chelaru, Daniela Ioniţă, Mihai Niculescu, Ioana Calotă, Ion Gheorghe Arcudeanu, Rudy Rosenfeld şi copilul Silviu Stănescu. Muzica originală şi versurile cântecelor: George Marcu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia muzicală: George Marcu. Regia de montaj: Mirela Anton. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.
Spectacolul se va difuza duminică, 24 decembrie, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.
Mă gândesc la Crăciun ca la o vreme a lucrurilor bune: o vreme a bunătăţii, a iertării, a milosteniei… singurul moment, după ştiinţa mea, din lungul calendar de peste an, în care oamenii par să se-nţeleagă dintr-o privire… spunea celebrul scriitor Charles Dickens în nemuritoarea sa Poveste de Crăciun, legându-şi astfel numele, pentru totdeauna, de această sărbătoare.
Poate nici o altă poveste din lume nu se leagă atât de puternic de sărbătoarea Crăciunului ca cea a lui Charles Dickens. Scrisă în numai şase săptămâni şi publicată în decembrie 1843, celebra Colindă victoriană în proză a cunoscut, încă de la început, un succes fulminant: s-a vândut, în prima săptămână, în peste 6000 de exemplare şi a ajuns, în doar jumătate de an, la a şaptea ediţie, nu mai puţin de opt producţii teatrale au fost realizate în primele două luni după apariţia acestei povestiri.
În cei 174 de ani care au trecut, de atunci, cartea a fost tradusă în numeroase limbi, a cunoscut adaptări pentru teatru, radio, spectacole de operă, şi a devenit cea mai ecranizată poveste de Crăciun, de la prima versiune cinematografică, din anul 1910, filmul mut Scrooge, or Marley’s Ghost, continunând cu varianta realizată patru decenii mai târziu de regizorul Brian Desmond Hurst, muzicalul Scrooge din 1971, cu Albert Finney în rolul principal, adaptarea pentru televiziune ce îl are în fruntea distribuţiei pe Patrick Stewart, celebra variantă cu Michael Caine şi minunatele păpuşi Muppets ori animaţia 3D din 2009, care îl are drept cap de afis pe Jim Carrey dar şi nemuritoarea animaţie Mickey’s Christmas Carol, realizată de Studiourile Disney.
Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii a realizat şi va difuza, în Ajunul Crăciunului, un spectacol muzical inspirat din celebra poveste a lui Charles Dickens. Scenariul radiofonic, regia tehnică şi regia artistică sunt semnate de Mihnea Chelaru, talentat regizor ale cărui montări au fost răsplătite cu numeroase premii la festivalurile de gen din întreaga lume.
Distribuţia spectacolului este alcătuită din nume sonore ale teatrului românesc contemporan, actori cu har care dau viaţă personajelor, joacă şi interpretează partiturile muzicale scrise de cunoscutul compozitor George Marcu, a cărui semnătură se regăseşte pe zeci şi zeci de spectacole din fonoteca Teatrului Naţional Radiofonic dar şi de pe scenele din întreaga ţară.
Vă invităm, aşadar, ca în dimineaţa de Ajun, să vă adunaţi, cu mic, cu mare, în jurul aparatului de radio sau să ascultaţi on-line, pe radioromaniacultural.ro, acest minunat spectacol şi ne dorim ca el să vă aducă în suflete bucuria marii sărbători ce bate la uşă.
Pârtiile Clăbucet şi Clăbucet Sosire Predeal sunt deschise din acest weekend.
Stratul de zăpadă atinge 30 de centimetri, iar pe una dintre pârtii sunt pregătite şi tunurile de zăpadă.
Meteorologii au anuntat ca va fi un Crăciun cu ninsoare la cote înalte.
Acestea nu sunt singurele pârtii care îşi aşteaptă turiştii.
Sunt funcţionale şi cele de la Valea Dorului, Scândurari şi Valea Soarelui.
Zeci de mii de turişti au decis să îşi petreacă sărbătorile de iarnă la munte, gradul de ocupare al hotelurilor şi pensiunilor fiind de peste 90%.
Potrivit meteorologilor, până duminică noaptea, în zona montană, mai ales la altitudini mari, vor fi intervale de timp în care va ninge, se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări.