Se împlinesc 80 ani de la eliberarea orașului Sfântul Gheorghe
Publicat de prosavioleta,
10 septembrie 2024, 07:58
Adrian Gîtman (realizator rubrică): O ceremonie militară va avea loc duminică la Sfântul Gheorghe, în județul Covasna, pentru a marca 80 de ani de la eliberarea orașului de către Armata Română, în anul 1944. Tot acolo va fi comemorat și generalul erou Grigore Bălan, rănit grav în luptele pentru eliberarea municipiului Sfântul Gheorghe și care se stingea apoi din viață într-un spital de campanie din Sinaia. Festivitățile vor începe la ora 12:00 la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, unde se află o statuie a generalului Bălan și vor continua de la ora 13:30 cu o ceremonie organizată de militarii Batalionului 22 Vânători de Munte în piața centrală a orașului.
O delegaţie formată din 8 membri ai Parlamentului European se află în România în perioada 15 – 18 mai pentru întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului, autorități locale, ONG-uri și experți și pentru a discuta aspecte legate de mediu: fenomenul despăduririlor, exploatările forestiere ilegale şi situaţia ursului brun.
Vizita, ce se va desfășura la București, Sfântu Gheorghe (Covasna) și Suceava, are loc în contextul depunerii la Parlamentul European a mai multor petiții cu privire la exploatările forestiere ilegale și la gestionarea și protejarea populației de urși bruni.
Vizita se va încheia cu o conferință de presă, susţinută de membrii delegaţiei Comisiei PETI, ce va avea loc joi, 18 mai 2023, între orele 09:30 – 10:30,transmisă LIVE prin YouTube de la Suceava.
Instituția Prefectului Județului Covasna a centralizat miercuri locurile de cazare oferite către refugiați, la nivelul județului. Datele privesc numai locurile de cazare gratuite disponibile până la ora actuală în mediul urban.
Sunt peste 300 de astfel de locuri oferite atât de autorități cât și de cetățeni, dar există alte locuri de cazare și în mediul rural.
În prezent, la nivelul județului Covasna nu există persoane cu statut de refugiat, iar autoritățile nu se așteaptă să apară refugiați în viitorul apropiat, însă fac pregătiri pentru a-i primi în cele mai bune condiții.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România a lansat la sfârșitul săptămânii trecute proiectul umanitar „Caravana de Bine” dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină generală, interne, pediatrie, oftalmologie, cardiologie, diabetologie.
Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).
În contextul pandemiei pe care o trăim, sănătatea este mai importantă ca oricând, însă oamenii din mediul rural nu dispun de informațiile și de resrsele necesare pentru a preveni boli grave ori pentru a merge la medic atunci când apar primele simptome alarmante. Astfel, multe vieți se pierd inutil. Prin parteneriate cu oameni de bine, medici și personal medical, Crucea Roșie Română aduce medicii acolo unde este mai mare nevoie de ei.
Prima locație unde a ajuns Caravana de Bine a Crucii Roșii Române a fost Gura Teghii, o comună din județul Buzău formată din 7 sate: Furtunești, Gura Teghii (reședința), Nemertea, Păltiniș, Secuiu, Vadu Oii și Varlaam. Comuna are aproximativ 3374 de locuitori – 20% dintre persoane au peste 60 de ani și numai 7,35% dintre locuitori sunt copii sub 14 ani.
Comunitatea nu are medic de mai bine de un an de zile, iar chestionarele aplicate de voluntari înainte de venirea Caravanei arată că 60% dintre locuitori nu au fost niciodată la medicul de familie în ultimul an, nici copiii minori ai acestora și nici persoanele vârstnice din familie.
Echipa Caravanei de sănătate care s-a deplasat la Gura Teghii a fost formată din 36 de vpersoane – voluntari, medici de specialitate din Brașov, Galați, București și Buzău, asistenți medicali și personal angajat al Crucii Roșii Române.
Timp de două zile, în cabinete medicale constituite în Căminul Cultural au fost efectuate 750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane pe următoarele specializări:
43 consultații pediatrie
100 consultații cardiologie în cadrul cărora s-au efectat 100 de EKG-uri
145 consultații medicină generală în cadrul cărora s-au efectuat tot atâtea ecografii abdominale
103 consultații diabetologie și boli de nutriție
133 de consultații oftalmologie
226 manevre măsurare parametri
În urma acestor consultații s-au eliberat scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru persoanele nedeplasabile din comuna Gura Teghii, echipa Crucii Roșii Române s-a deplasat la domiciliu acestora.
„Prima Caravana de Bine a fost un maraton al umanității. Cadrele medicale au muncit efectiv fără pauze de la ora 10.00 diminineața și până seara la ora 20.00. Nu ne-am putut opri, nici noi organizatorii și nici specialiștii. Mă înclin în fata medicilor, asistenților medicali, voluntarilor și oamenilor din comunitate pentru modul exemplar în care a decurs prima noastră Caravană de sănătate. Singurul regret este că plecăm și că în urma noastră rămân oameni care au nevoie în continuare de sprijin medical. Insă Caravana trebuie să-ți continue drumul spre următoarea destinație unde alte sute de persoane se confruntă cu acceleași nevoi urgente de sănătate.”, a declarat Raluca Buzea, manager programe educație pentru sănătate, Crucea Roșie Română.
A doua oprire a Carvanei de Bine este în județul Dâmbovița, la Căminul Cultural Poiana, în perioada 25-26 februarie. Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge și în județele Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava.
În fiecare comunitate rurală din cele 16 județe, voluntarii Crucii Roșii Române desfășoară demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC.
De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate.
În urma analizei de nevoi și prin consultare cu autoritățile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.
Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din Covasna nu vor ţine cursuri joi!
Publicat de Andra Radu,
22 decembrie 2021, 18:00 / actualizat: 22 decembrie 2021, 19:14
Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din judeţul Covasna nu vor ţine cursuri în ziua de 23 decembrie, cadrele didactice optând pentru organizarea de activităţi non-formale în contextul pregătirilor pentru Crăciun.
Doar patru unităţi de învăţământ au anunţat că vor respecta orarul, respectiv Liceul Teoretic „Mikes Kelemen„ din Sfântu Gheorghe şi şcolile din Dalnic, Valea Mare şi Boroşneu Mare.
Cele mai multe unităţi de învăţământ au decis ca, joi, elevii să realizeze în familie activităţi specifice sărbătorilor de iarnă.
Ministerul Educaţiei a decis să lase la latitudinea unităţilor de învăţământ modul de organizare a activităţii didactice pe 23 decembrie, în contextul pregătirilor pentru Crăciun.
„Am luat această decizie atât pentru a veni în întâmpinarea dorinţei copiilor şi părinţilor de a dedica această zi pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului, cât şi în spiritul descentralizării promovate în acest an de Ministerul Educaţiei, astfel încât unităţile de învăţământ să poată adapta mai eficient activităţile lor aşteptărilor şi nevoilor societăţii”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
ANM a emis, astăzi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.
Potrivit meteorologilor, în perioada 30 noiembrie, ora 23:00 – 01 decembrie, ora 11:00, în nordul Carpaţilor Orientali, local în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 m, rafalele vor depăşi 75-85 km/h şi va fi viscol.
Judeţele vizate de această atenţionare Cod portocaliu sunt: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba şi Caraş Severin.
Separat, ANM a emis şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe. Potrivit meteorologilor, în perioada 30 noiembrie, ora 20:00 – 01 decembrie, ora 16:00, în zona montană şi submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 şi 65 km/h.
La altitudini de peste 1.700 m, rafalele vor depăşi 85-95 km/h, viscolind ninsoarea. Până în dimineaţa zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala şi în regiunile nord-vestice.
Judeţele vizate de această atenţionare Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.
ANM a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă de marţi noaptea şi până miercuri după-amiaza în zonele de munte din 20 de judeţe.
În intervalul 6 aprilie, ora 23:00 – 7 aprilie, ora 18:00, în sudul Banatului, sudul şi estul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, va ninge, local însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h.
La altitudini de peste 1.500 de metri, vor fi rafale de peste 80 – 90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă sub 100 de metri.
Judeţele marcate cu Cod galben sunt Alba, Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Sibiu, Argeş, Buzău, Gorj, Mureş, Suceava, Bacău, Caraş-Severin, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Prahova şi Vrancea.
Pentru intervalul 6 aprilie, ora 21:00 – 8 aprilie, ora 10:00, a fost emisă o informare de precipitaţii moderate cantitativ şi vreme deosebit de rece în toată ţara.
Potrivit meteorologilor, începând din noaptea de marţi spre miercuri (6/7 aprilie), în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele montane şi deluroase, vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, pe alocuri moderate cantitativ (15 – 20 litri/mp). Se va depune strat de zăpadă, local consistent îndeosebi la munte.
Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, iar la munte peste 70 km/h, spulberând zăpada.
Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toată ţara, cu temperaturi minime preponderent negative.
Precipitaţii mixte, dar slabe cantitativ, se vor semnala pe parcursul zilei de marţi (6 aprilie) şi în regiunile nord-vestice. Până sâmbătă (10 aprilie) vremea se va menţine deosebit de rece, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor local se va produce brumă.
Începând de luni, Casa Judeţeană de Pensii Olt pune în vânzare o nouă serie de bilete de tratament (seria a XVI-a), prezentarea pensionarilor în staţiuni fiind în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2017. Pentru această serie, pensionarilor din Olt le-au fost repartizate nu mai puţin de 197 de bilete în staţiunile balneo-climaterice din ţară. Cele mai multe locuri în staţiuni sunt disponibile la Olăneşti (46 de locuri), Căciulata (35 de locuri), Govora (30 de bilete), 22 de locuri la Herculane şi 16 în staţiunea Călimăneşti. Alte staţiuni solicitate de pensionarii olteni sunt: Covasna (11 locuri), Felix (10 bilete), Mangalia (7 bilete), Pucioasa (5 bilete), Amara sunt rezervate (4 bilete).
Cei care au optat pentru staţiunile Vatra Dornei, Techirghiol, Slănic Prahova, Buziaş, Bala au la dispoziţie câte două bilete pentru fiecare staţiune, respectiv un bilet pentru staţiunea Slănic Moldova.
Persoanele care se regăsesc pe listă pot ridica biletele de tratament de la sediul Casei Judeţene de Pensii Olt în zilele de luni şi miercuri, până în data de 23 octombrie 2017, inclusiv. Biletele de tratament din seria 16 – 2017 rămase disponibile se vor afişa în data de 24 octombrie 2017 şi se vor vinde în data de 25 octombrie 2017.
Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Covasna au amendat cu 3000 de lei conducerea Şcolii Gimnaziale „Gaal Mozes” din Racoşul de Sus, pentru mai multe deficienţe constatate în urma unui control.
Controlul a vizat modul de distribuţie a produselor alimentare, în cadrul programului guvernamental „Cornul şi laptele”, iar inspectorii au constatat că produsele de panificaţie ce urmau a fi distribuite elevilor erau depozitate direct pe podea.
De asemenea, au constatat că grupul sanitar al şcolii este în stare deplorabilă, uşile fiind rupte, găurite, fără clanţe, toaletele şi pardoseala neigienizate, iar tencuiala parţial căzută de pe tavan.
De asemenea, au constatat că grădiniţa din Racoşul de Sus nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare.
Cele două seisme au avut magnitudini de 2,7 și 3,3 grade pe scara Richter.
Primul Cutremur s-a produs la ora 21 și 23 de minute, la o adâncime de 126 km în județul Buzău, cele mai apropiate localități de epicentru fiind Nehoiu, Mizil, Urlați, Vălenii de Munte, și Întorsura Buzăului. Iar ce de-al doilea a avut loc în același județ, la ora 23 și 31 de minute, localitățile cele mai apropiate fiind Nehoiu, Întorsura Buzăului, Vălenii de Munte, Covasna și Slănic.
Doar în luna aprilie, în România s-au înregistrat opt cutremure. Cel mai puternic seism din acest an a fost cel din 8 februarie care a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter și a fost simțit și în București.
O bătrână a fost găsită decedată în locuinţa ei din municipiul Sfântu Gheorghe, iar poliţiştii nu exclud posibilitatea ca femeia să fi fost ucisă.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Nicoleta Marin a declarat că femeia avea 81 de ani şi că poliţiştii au demarat o anchetă pentru a elucida acest caz.
Potrivit acesteia, existând suspiciuni de crimă, cercetările se desfăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna.
Comisia Europeană a aprobat, la începutul acestei luni, finanţarea unui proiectului care va îmbunătăți legăturile rutiere între județele Mureș și Bistrița-Năsăud.
Proiectul vizează reabilitarea a aproape 25 de km din DN15, între Târgu Mureş şi Reghin, precum şi a aproximativ 47 de km din DN 15A, între municipiul Reghin și localitatea bistrițeană Sărăţel.
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 37 de milioane de euro, iar cofinanţarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de peste 31 de milioane de euro.
Prin reabilitarea şoselelor care leagă localităţi importante din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, se asigură o mai bună conectivitate rutieră în centrul ţării, creându-se totodată premisele unui transport mai sigur şi mai rapid, a declarat, cu acest prilej, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.
De altfel, în cursul vizitei pe care a efectuat-o în România, în perioada 5-10 mai, Corina Crețu a menționat că la Bruxelles au fost asigurate toate condițiile pentru ca țara noastră să atragă cât mai mulți bani europeni și totul depinde acum de autoritățile de la București.
Oficialul European a ținut să sublinieze că România se află deja într-o mare întârziere, absorbția în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi și al operațiunilor aprobate este mult prea mic.
Ritmul dezvoltării de proiecte și al absorbției fondurilor trebuie accelerat”, a subliniat Corina Crețu, la cea de a III-a ediție a Forumului Fonduri Europene, organizată la București.
Comisarul european a remarcat că România are 3 probleme pe care trebuie să le rezolve rapid: legislația achiziților publice, Master Planul de Transport și gestionarea deșeurilor.
În chiar ziua în care oficialul european făcea aceste afirmații pachetul de legi privind achizițiile publice era aprobat în Parlament.
În ceea ce privește Master Planul de Transport, Corina Crețu a subliniat: „Master Planul de Transport a fost agreat între Comisia Europeană și Guvern, dar nu a fost încă aprobat de Parlamentul României, de aceea apelul meu este ca toți actorii care sunt angrenați în acest process să realizeze că au un cuvânt de spus și trebuie să-și facă treaba acolo unde sunt, în Parlament, autorități locale.
De asemenea, pentru că e campanie electorală, apelul meu este de a separa politca de administrație pentru că altfel riscăm ca anul 2016 să fie un an pierdut din punct de vedere al absorbției fondurilor europene.”
Corina Crețu a mai arătat că de la accesul României în UE în anul 2007, în țara noastră s-au realizat cu ajutorul fondurilor europene 124 de km de autostrăzi și peste 1000 de km de drumuri naționale.
Merită reținut că UE sprijină și reabilitarea drumurilor județene.
Spre exemplu Regiunea Centru (cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) are la dispoziție un buget de aproape 110 milioane euro pentru finanțarea a circa 500 de kilometri de drumuri județene.
Fondurile sunt alocate prin axa 6, prioritatea 6.1, și se vor finanța investițiile ce vizează modernizarea sau reabilitarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu rețeaua trans-europeană de transport TEN-T.
Depunerea proiectelor a început în data de 16 mai și va fi deschisã pe o perioadã de 6 luni, respectiv pânã în data de 16 noiembrie.
România a reușit să obțină protecția și recunoașterea Uniunii Europene pentru salamul de Sibiu. Cererea a fost înaintată către Comisia Europeană în noiembrie 2014, iar la aproape un an şi jumătate distanţă, salamul de Sibiu a fost inclus în registrul produselor ce poartă denumirea de indicație geografică protejată. Ce reprezintă acest lucru pentru ţara noastră ne spune Mihai Roşioru din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Înseamnă recunoaşterea calităţii acestui produs şi înseamnă în plus faţă de acest lucru că acest tip de salam este produs în anumite regiuni din România, cu anumite ingrediente, fapt ce îi conferă o calitate, un gust şi o serie de caracteristici specifice. Este vorba de salamul produs în Bucureşti, Braşov, Bacău, Covasna, Călăraşi, Ilfov, Prahova şi nu în cele din urmă în judeţul Sibiu. Acest tip de salam este un preparat din carne crudă, acoperit cu un strat subţire de mucegai, recunoscut de Comisia Europeană ca fiind un produs purtător de indicaţie geografică protejată începând in data de 19 februarie. Alături de salamul de Sibiu şi de magiunul de prune de Topoloveni, deja recunoscute de Comisia Europeană, mai există solicitări din partea autorităţilor române pentru încă alte două produse. Este vorba de telemeaua de Ibăneşti şi novacul afumat din Ţara Bârsei.
România are o tradiţie de peste 100 de ani în producerea salamului de Sibiu. Primele referiri datează din 1910, fiind denumit inițial salam de iarnă. Atunci un italian pe nume Filippo Dozzi a cumpărat în Sinaia o clădire care adăpostea un restaurant, un depozit de vinuri și un hotel, şi s-a apucat de treabă. În schimb, primul produs românesc care a obţinut recunoaşterea Uniunii Europene în 2011, magiunul de prune de Topoloveni este fabricat după o reţetă atestată din 1914 şi are un singur ingredient – prunele.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu a declarat că şi telemeaua de Ibăneşti va primi recunoaştere europeană în cel mult o lună. Acesta ar fi putut fi protejată mai repede pentru că din punct de vedere cronologic s-a depus documentaţia înaintea salamului de Sibiu, dar a fost o contestaţie a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Situaţia a fost însă clarificată, a afirmat Irimescu.
La nivel european există peste 1.400 de astfel de produse, cele mai multe în Italia, după care Franța, Spania, Portugalia, Grecia și Germania.
Dezvoltarea Regiunii Centru s-a aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, în atenția reprezentanților Comisiei Europene.
Mai multe detalii ne oferă Sorin Şchiopu, de la Studioul regional Radio România Târgu Mureş, în rubrica “Local, regional, european – EuranetPlus”
La sfârșitul săptămânii trecute conducerea ADR Centru a avut o întrevedere informală cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene din România, Angela Filote.
Tema principală a discuțiilor a constituit-o analiza stadiului implementării Programelor Operaționale 2007-2013, pe care le gestionează Agenția în calitate de Organism Intermediar.
Cu acest prilej, directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a prezentat progresul activităților de evaluare și selecție a proiectelor, a sistemului de implementare și monitorizare a proiectelor contractate:
„Una din principalele probleme a fost absorbția fondurilor europene pentru perioada 2007-2013, proiecte a căror perioadă de implementare se va încheia la 31 decembrie 2015. Pe Programul Operațional Regional am avut o absorbție de peste 65%, cu fondurile angajate 120%, dar acuma să vedem cum reușim să le finalizăm. Pe POS CCE, pe întreprinderi mici și mijlocii, fondurile sunt consummate în proporție de peste 73%. Sperăm să urcăm cât mai mult spre 85-90%, dacă putem.”
O altă problemă discutată de cele două părți a constituit-o stadiul pregătirii noului sistem de accesare a fondurilor europene, pentru perioada 2014-2020, a ghidurilor destinate solicitanților, a procedurilor de lucru și a resurselor necesare.
În cursul întrevederii, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, a ținut să treacă în revistă principalele priorităţi ale executivului european privind România.
„Vrem să ajutăm România să reducă decalajele față de alte state membre mai dezvoltate, vrem să ne asigurăm că ieșirea din criza economică cu care s-a confruntat întreaga Europă se face în beneficiul tuturo, în beneficiul cetățeanului și nu numai al elitelor, așa că vom continua cu prioritate atât în domeniul investițiilor realizate prin fonduri nerambursabile, cât și prin lansarea unui plan de investiții care să acorde credite cu o mai mare facilitate pentru proiecte mari, pe perioade lungi, proiecte pe care nu și le-ar permite un investitor fără sprijin din partea Europei.”
Conducerea ADR Centru a prezentat oficialului european și posibilitatea ca Regiunea Centru să se înscrie în cursa pentru înființarea, în anul 2016, a unui Birou de reprezentare al Platformei pentru Turism durabil din cadrul Convenției Carpatice, ținând cont că toate județele din Regiunea Centru, respectiv Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu și Alba sunt situate geografic în arealul Munților Carpați și că turismul montan și agroturismul sunt priorități de dezvoltare identificate la nivel regional.
Ea a fost salvată de angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care au fost alertaţi prin numărul de urgenţă 112. Bătrâna, care plecase la cules de ciuperci, a ajuns într-o zonă mlăştinoasă unde s-a afundat în noroi până aproape de bust. Localnicii i-au auzit strigătele şi au anunţat Poliţia, care a cerut ajutor prin numărul de urgenţă 112.
La faţa locului s-au deplasat pompierii covăsneni cu o autospecială de descarcerare, o autospecială echipată cu troliu şi o ambulanţă. Unul angajaţii ISU Covasna a reuşit să ajungă până la bătrâna care se afla la aproximativ 40 de metri de mal şi a reuşit să o aşeze pe o targă plutitoare, care a fost trasă la mal cu ajutorul unui troliu. Intervenţia încheiată cu succes a durat aproximativ 30 de minute.
Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” din judeţul Covasna va demara un proiect inovator de educaţie ecologică, intitulat „Incursiune în lumea apelor”.
Prin intermediul acestuia va oferi posibilitatea tinerilor să facă scufundări şi să exploreze lumea subacvatică.
Coordonatorul proiectului, Cătălin Lazăr a declarat că proiectul se va desfăşura pe parcursul verii, în mai multe etape şi va fi realizat în parteneriat cu Centrul de scufundări de la Sfântu Gheorghe, condus de Szabo Jeno, un scafandru profesionist, care a lucrat în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.
Activităţile vor avea loc atât în lacul artificial amenajat de Szabo Jeno în localitatea Dalnic, cât şi pe malul Râului Negru, aflat într-o arie protejată aflată în custodia Asociaţiei “Alutus” din anul 2011.
În cadrul proiectului va fi amenajată o potecă tematică pe cursul Râului Negru, va avea loc o campanie de educaţie ecologică a tinerilor prin intermediul caravanei “Regatul sălbatic” care va poposi pe 22 mai a.c în oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Covasna, precum şi o tabără de tip Junior Ranger în luna august la Centrul de agrement de la Pădureni, la care vor participa 30 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani.
Dintre cele aproape 30 de firme străine care au făcut investiţii importante în zonă în ultimii 14 ani, 10 sunt germane.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras a declarat că germanii au dezvoltat un adevărat “imperiu” al pantalonilor în judeţul Covasna, construind mai multe fabrici de confecţii în care lucrează la ora actuală câteva mii de oameni.
Preşedintele CCI a amintit că, în încercarea de a atrage noi investitori, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au demarat construirea unui parc industrial la Câmpu Frumos.
Autorităţile covăsnene şi-au propus, de asemenea, să promoveze oportunităţile de investiţii din judeţ şi în cadrul proiectului “City Invest 2014”, iniţiat de Institutul pentru Politici Publice, care va avea loc luna aceasta la Bucureşti şi la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai ambasadelor si ai mediului de afaceri din ţară şi străinătate.
Acesta este cel de-al doilea caz înregistrat anul acesta în judeţul Covasna.
Bărbatul în vârstă de 31 de ani din Sânmartin, județul Harghita a suferit leziuni la nivelul coapsei, brațului stâng şi capului, în zona occipitală, necesitând mai multe zile de tratament.
Luna trecută un bărbat în vârstă de 37 de ani din localitatea Ghelința a ajuns la Spitalul din Sfântu Gheorghe după ce a fost muşcat de un urs, dar rănile nu au fost foarte grave, prin urmare el a părăsit Secția de boli infecțioase după 12 ore de spitalizare.
Anul trecut, pe teritoriul judeţului Covasna patru persoane au fost atacate de urşi, dar au scăpat cu viaţă.
Locuitorii mai multor comune din judeţ au reclamat în nenumărate rânduri că nu mai au curajul să iasă din case din cauza urşilor care, în căutare de hrană, dau târcoale culturilor agricole şi gospodăriilor.
În acest sens, Consiliul Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Salvamont, reprezentat de Asociaţia Alpin Sport, au semnat un acord de cooperare pe o durată de minimum 2 ani.
Protocolul reglementează modul de colaborare în situaţii de urgenţă, respectiv transportul echipajelor şi echipamentelor de intervenţie, precum şi al persoanelor aflate în dificultate în zonele greu accesibile sau inaccesibile autospecialelor ISU.
Comandantul ISU Covasna, Gyorgy Alfons a declarat că în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile în care persoane aflate în dificultate, accidentate sau dispărute în munţi solicită ajutorul echipelor de salvare.
Prin protocol, Consiliul Judeţean Covasna se angajează să asigure fondurile necesare serviciului Salvamont, iar acesta va avea misiunea de a patrula preventiv în munţi, de a asigura permanenţa la punctele şi refugiile Salvamont, de a participa la căutarea persoanelor dispărute, de a acorda prim ajutor medical în caz de accidentare şi de a transporta accidentatul sau bolnavul stabilizat la prima unitate sanitară, la echipajul SMURD ori ambulanţe.
Ne oprim astăzi la poalele Munților Brețcu, la 35 km de Sf. Gheorghe, la 20 de km de Târgu Secuiesc, 60 de km de Braşov și 250 de km de Bucureşti.
Pînă la Comandău sunt 20 de km. Vom ajunge și acolo, pentru câteva momente de relaxare.
Dacă v-am făcut curioşi, ascultaţi, mai jos, povestea staţiunii celor 1000 de izvoare de sănătate.
Stațiunea Covasna, atestată documentar în 1548, se află la o altitudine de 550-600 m, iar Spitalul de Cardiologie, singurul spital din România profilat pe recuperarea bolnavilor cu afecțiuni cardiovasculare, se află la 638 m deasupra nivelului mării, într-o pădure deasă de pini.
Spitalul se bucură de aprecieri și în afara granițelor țării, în Europa ca și în lume. Aici se ajunge doar cu recomandarea expresă a medicilor specialiști.
Aflat în subordinea Ministerului Sănătății, spitalul are o capacitate de cazare de peste 770 de locuri în zece secții, dintre care două secții sunt pentru copii. Anual, în medie, vin 12 mii de pacienți , dar au fost și 16 mii, pacienți cărora li se aplică metoda Covasna, apreciată de către mari savanți ai lumii. Esenţa metodei: combinarea tratamentului obişnuit cu ceea ce oferă doar Covasna, ne explică directorul medical al Spitalului de Cardiologie Covasna, dr. Mihaela Suceveanu.
Această prezentare necesită JavaScript.
Covasna a fost binecuvântată de Dumnezeu cu factori naturali terapeutici fără de care ar fi rămas, probabil, o simplă așezare pe harta României: e apa minerală carbogazoasă, sunt mofetele naturale, adică emanații naturale de bioxid de carbon, dar și climatul bogat in aeroioni negativi, grație pădurilor de brazi.
Mofeta este una dintre cele mai mari din lume, are o suprafață de 100 mp și poate deservi 100 de persoane în același timp. Zilnic, sunt efectuate aici 400-500 de proceduri de tratament.
Programul de reabilitare cardiovasculară este individualizat, în funcție de diagnostic, este atent monitorizat de specialiști și durează 16 pînă la 21 de zile, fiind indicată repetarea curei balneare la 6 luni. Medicii spun că apa minerală, aerul şi mofetele de la Covasna fac adevărate minuni pentru sănătate.
Nu-i de mirare că mii de oameni iau drumul către inima pădurii, în stațiunea Covasna.
În anul 1773, apele minerale de la Covasna sunt analizate chimic, iar într-un manual de geografie, apărut la Viena în 1818, Covasna este deja menționată ca stațiune balneară. În anul 1882, apa minerală provenită de la izvorul Horgasz este medaliată la Trieste.
Această prezentare necesită JavaScript.
Covasna – Stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate
A fost denumită așa tocmai datorită climatului blând, specific depresiunii intramontane: veri răcoroase, ierni reci, fără vânturi puternice, aer puternic ionizat negativ, cadrul natural deosebit de pitoresc. Resursele naturale curative sunt valorificate în bazele de tratament, indiferent de anotimp.
Dar apele minerale şi mofetele din Covasna sunt foarte potrivite şi pentru alte boli: dermatologice, ale aparatului digestiv şi ale glandelor endocrine, boli ginecologice, ale sistemului locomotor, boli renale si ale căilor urinare, boli neurologice, unele boli profesionale.
Pe lângă turismul balnear, în ultimii ani s-a dezvoltat turismul montan , dar și cel de weekend, ceea ce a dus și la creșterea capacității de cazare a stațiunii Covasna, în hoteluri și pensiuni: mult peste 2000 de locuri de cazare.
Această prezentare necesită JavaScript.
Și dacă nu vă ține locul și vreți să explorați zona, aflați că în staţiunea Covasna poate fi vizitată o cetate dacică ridicată în urmă cu aproape 2000 de ani!
Arheologii spun că este una dintre cele mai mari din afara Munţilor Orăştiei, fiind înconjurată de mai multe terase fortificate cu ziduri de piatră. Potrivit legendelor, cetatea ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal, unde ar fi murit după înfrângerea suferită în luptele cu romanii. Deocamdată e doar legendă.
Părți dintre zidurile cetăţii au ieşit la iveală întâmplător în anul 1995, în urma unei furtuni, iar locul nu le-a rămas indiferent căutătorilor de comori.
Ce mai puteți vedea în zonă?
Muzeul Etnografic Haszmann Pal din Cernat prezintă cele mai frumoase piese ale artei populare: mobila secuiască, țesături, cahle.Tot aici puteți admira minunate porți secuiești și mori restaurate.
Biserica romano-catolică Ghelința cu frescele legendei Sf. Ladislau.
În interiorul cladirii au fost păstrate frescele executate la începutul secolului al XIV-lea. Biserica a fost declarată de către UNESCO parte a moștenirii culturale globale.
Valea Zânelor este locul unde, potrivit legendelor, a locuit frumoasa Ileana Cosânzeana. Și tot în Valea Zânelor, în preajma zilei de Sf.Ilie, se organizează Nedeia Mocănească, un minunat prilej de a prezenta la scenă deschisă tradițiile oierilor din zona Covasna Voinești, dar și frumusețea portului popular românesc specific.
Vila lui Ceaușescu este situată intr-o zonă izolată a Văii Zânelor, iar clădirea este destinată și astăzi protocolului de stat.Se spune că Nicolae Ceaușescu a petrecut aici o singură noapte, în luna august a anului 1986, după accidentul nuclear de la Cernobâl. Balta Dracului a devenit un simbol al orașului: o erupție de noroi si gaze aflată în Parcul Central al stațiunii, folosită în trecut pentru tratament. Printre gratiile suprapuse, curioșii pot observa “vulcanul cel blând”, o rezervație naturală rară și interesantă.Casa Memorială Kőrösi Csoma Sándor
Cel care a fondat tibetologia s-a născut la Chiuruș, un sat care aparține de orașul Covasna. Omul de știință a străbătut pe jos două continente, a elaborat primul dicționar tibetan – englez, și a murit la poalele Munților Himalaya, fiind înmormântat în India, orașul Darjeeling.
Și de porniți prin pădurea sănătoasă de brazi în căutarea Mocăniței, veți ajunge la Comandău, la vreo 20 de km de stațiunea Covasna. Cu siguranță ați auzit și de Planul înclinat, monument unic al istoriei industriale din Europa, proiectat și realizat în anul 1892 de inginerul Emil Lux, pentru a înlesni transportul buștenilor din pădure. Ultima cursă pe acest plan înclinat a avut loc în 1999. Visul localnicilor este ca acest ansamblu pe ecartament îngust să fie redat circuitului touristic, și ca liniștea pădurilor sănătoase să fie spartă doar de șuieratul Mocăniței.
Această prezentare necesită JavaScript.
Anul acesta, la 125 de ani de atestare documentară, a fost inaugurată statuia tăietorului de lemne, care se dorește un simbol al micii așezări, amintind de principala preocupare a oamenilor de aici: exploatarea lemnului.
Acces către stațiunea Covasna: pe șosea, DN 11 Brașov – Bacău, puteți opri la Reci pentru a vizita Mestecănișul, o rezervație florisitcă de vreo 34 de ha, sau pe DN 10 Sf. Gheorghe –Tg.Secuiesc.
Dacă alegeți drumul de fier, alegeți “rapidul de Brețcu”, cum numesc localnicii, în glumă, trenul de la Sf. Gheorghe pe linia Brețcu – Gara Covasna, la 3 km de centrul orașului stațiune Covasna.
Pentru cei dotați cu aparate GPS, iată și coordonatele pentru stațiunea Covasna: 45.851941, 26.182809
Călătorului îi stă bine pe cărările Transilvaniei! Călătoria noastră continuă!
Mulţumiri Spitalului de Cardiologie Covasna şi Centrului De Informare Turistică Covasna!
Potrivit bilanţului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, în prima jumătate a anului s-au înregistrat 6 infracţiuni de mare violenţă, respectiv 4 infracţiuni de omor şi 2 tentative de omor, toate comise pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice şi a unor conflicte spontane.
Furturile se menţin în continuare la un nivel ridicat. Statisticile arată că au scăzut furturile din societăţile comerciale, dar şi din autovehicule, a furturilor de cablu şi materiale feroase şi neferoase, în schimb a crescut numărul furturilor din locuinţe.
Şi infracţiunile de tâlhărie au înregistrat un trend descendent faţă de primul semestru al anului precedent.
Anul acesta, pentru abaterile comise în trafic, structurile de poliţie rutieră au aplicat peste 10.700 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.200 pietonilor, 400 bicicliştilor si aproape 500 căruţaşilor.
Pe raza judeţului s-au produs 37 de accidente rutiere grave, cu unul mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, soldate cu 4 morţi, 38 de răniţi grav şi 9 răniţi uşor.
Principalele cauze generatoare de accidente sunt viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a străzilor, conducere fără permis şi neacordarea de prioritate vehiculelor.
În ce priveşte evaziunea fiscală, s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor legate de tranzacţionarea produselor de tutun şi alcool. Au fost constatate 86 de infracţiuni, în creştere cu 20 faţă de primele 6 luni din 2013.
Poliţiştii au aplicat amenzi în valoare de peste 300.000 lei şi au confiscat peste 27.000 de fire de ţigarete, 4.370 litri de băuturi alcoolice, 2 autoturisme şi alte bunuri.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au constatat, în urma unui control, că locurile de joacă din municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc pun în pericol copiii.
Amenzile aplicate celor două primării sunt de 10.000 de lei şi respectiv 5.200 de lei. Inspectorii au interzis totodată utilizarea spaţiilor de joacă până la remedierea deficienţelor.
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a contestat amenda pe considerentul că neregulile ţin mai mult de birocraţie şi transmite că nu va interzice accesul în spaţiile de joacă, considerând că acestea sunt sigure.
Managerul public al municipiului, Czimbalmos Csaba, a declarat că Primăria a apelat doar de la firme autorizate ISCIR când a achiziţionat echipamentele, iar parcurile sunt supravegheate în permanenţă de doi angajaţi de la Grădinăria comunală care zilnic repară lucrurile stricate.
Potrivit lui Czimbalmos, pentru a împrejmui aceste spaţii de joacă, aşa cum prevede legea, Primăria Sfântu Gheorghe ar avea nevoie de 6 kilometri de gard, dar va lua această măsură acolo unde va fi necesar.
O asociaţie de dezvoltare intercomunitară, care administrează mai multe centre de recreere şi tratament aflate în diverse localităţi din judeţul Covasna, a fost amendată cu 1000 de lei de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului pentru neinformarea corectă a cetăţenilor.
Comisarul şef-adjunct Mircea Diacon a declarat că în urma controalelor tematice efectuate la centrele din localităţile Malnaş Băi şi Olteni s-a constatat că asociaţia utilizează în mod abuziv termenul “balnear” în titulatura acestora.
Potrivit acestuia, utilizarea termenului “balnear” implică o serie de aprobări din partea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, care în funcţie de compoziţia chimică şi de concentraţia de substanţe minerale elaborează indicaţiile şi contraindicaţiile apelor minerale.
Asociatiei i s-a pus în vedere că folosirea termenului balnear în acest caz reprezintă reclamă mincinoasă.
Mircea Diacon a sugerat conducerii asociaţiei să schimbe titulatura acestor centre balneare în baze de recreere şi tratament.
Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş solicită premierul să numească în fruntea Ministerului Culturii un profesionist recunoscut, indiferent de naţionalitate
Acesta trebuie să schimbe radical modul în care a fost condus Ministerul sub mandatul UDMR.
Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă că doamna Biro Rozalia, propusă de UDMR pentru această funcţie „nu are nici un merit sau vreo performanţă culturală” care să o recomande pentru această funcţie importantă.
Consiliul director al Forumului solicită, totodată, premierului Victor Ponta să dispună un control minuţios asupra modului în care au fost gestionate fondurile publice ale Ministerului Culturii în mandatele lui Kelemen Hunor.
Forumul Civic al Românilor reuneşte aproape 30 de ONG-uri româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar preşedintele de onoare al acestuia este IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.
Aceasta va avea loc în luna septembrie la Sfântu Gheorghe şi îşi propune să colecteze cel puţin 20.000 de lei pentru finanţarea unor proiecte comunitare.
Până pe 4 august, Fundaţia Comunitară aşteaptă ca organizaţiile civile să se înscrie cu proiecte. Dintre acestea vor fi selectate patru care vor fi finanţate din banii strânşi în urma campaniei, spune directorul executiv al fundaţiei, Bereczki Kinga.
La prima ediţie banii au fost folosiţi pentru sprijinirea a patru sportivi tineri din municipiul Sfântu Gheorghe, iar la a doua au fost finanţate patru proiecte ce au avut ca scop protejarea pădurilor, iniţierea copiilor în arte marţiale, sprijinirea serviciului de îngrijire a bolnavilor şi vârstnicilor la domiciliu şi amenajarea unui parc de antrenament.
Anul acesta peste o sută de ciclişti au pedalat la Târgu Secuiesc, la cea de-a treia ediţie, adunând bani pentru amenajarea unui parc fitness. La acţiunea din luna septembrie sunt aşteptaţi să participe circa 200 de ciclişti.
Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din Caraş-Severin şi Mureş, a demarat implementarea proiectului „Profesionişti pe piaţa muncii prin calificare”.
Proiectul este elaborat astfel încât să asigure îndeplinirea scopului principal pe termen lung, şi anume accesul şi participarea la programe de formare profesională continuă. Obiectivele specifice vizate sunt: acordarea de sprijin, în vederea creşterii angajării durabile şi adaptabilităţii la evoluţiile pieţei muncii pentru 700 de persoane din judeţele Vâlcea, Mureş, Caraş Severin, Gorj, Timiş şi Covasna; promovarea beneficiilor formării profesionale continue în rândul angajaţilor şi întreprinderilor, prin organizarea unei serii de vizite la firme din sectoarele comerţ, servicii, construcţii şi prelucrări industriale
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.