Concert caritabil cu muzică corală din Ucraina, în Brașov!
Publicat de Andra Radu,
3 februarie 2023, 12:58 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel (aflată pe strada Mureșenilor din Brașov) va găzdui, sâmbătă, pe 4 februarie, de la ora 19:30, concertul cu tema: „Muzică corală din Ucraina”, cu lucrări din Berezovsky, Leontovich, Bortniansky, Diletsky, Verbytsky, Stetsenko, Stravinsky.
Concertul caritabil are ca scop strângerea de fonduri pentru oamenii aflați în centrul de primire CATTIA.
Organizatorii concertului vor să aducă în atenția publică, cultura unei țări vecine care se află în cea mai dificilă și dramatică situație din istoria recentă.
Confruntați cu un război nedorit, multe familii din Ucraina au ales să se refugieze pe teritorii lipsite de conflict, însă în inimile acestora rămân traumele evenimentelor și un puternic dor de casă.
Concertul, o coproducție a Corului Bach al Bisericii Negre și a ansamblului vocal Korinnya, format din membri ai Operei din Odesa, aduce la Brașov lucrări ale repertoriului coral ucrainean. Concertul va fi dirijat de Steffen Schlandt, iar la orgă va cânta Ursula Philippi, în timp ce un videograf din orașul Odesa va proiecta imagini din Ucraina.
Filarmonica de Stat Oradea va prezenta de două ori Concertul de Anul Nou!
Publicat de Andra Radu,
27 decembrie 2022, 11:34 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Filarmonica de Stat Oradea va prezenta de două ori Concertul de Anul Nou, datorită cererii mari, în 6 şi 7 ianuarie 2023, de la ora 19:00.
Sub bagheta dirijorului Adrian Morar, orchestra orădeană va interpreta exclusiv compoziţii ale lui Johann Strauss II, cunoscut şi ca Johann Strauss junior sau fiul (1825-1899), cel mai celebru din renumita familie, supranumit „regele valsului”.
În programul ales de gazde au fost incluse 16 lucrări, valsuri şi polci, din cele peste 500 de creaţii de acest gen ale compozitorului.
Astfel, publicul va audia, printre altele, „Valsul Imperial”, „Champagner Polka”, „Tritsch-Tratsch Polka”, „Dunărea albastră” şi tradiţionalul „Radetzky Marsch”.
Violonistul francez David Grimal, invitat special la Sala Radio!
Publicat de Andra Radu,
12 decembrie 2022, 15:20 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Ultimul concert din acest an prezentat de Orchestra de Cameră Radio este un eveniment de înaltă ținută, conceput în jurul invitatului special al serii. Miercuri, 14 decembrie (ora 19:00), celebrul violonist francez David Grimal va evolua pe scena Sălii Radio, în dublă ipostază, de solist și dirijor.
Născut în 1973, David a absolvit Conservatorul din Paris și cariera sa a însemnat în ultimii 20 de ani concerte susținute ca solist alături de cele mai apreciate orchestre ale lumii: Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Berliner Symphoniker, Russian National Orchestra, New Japan Philharmonic, English Chamber Orchestra, Mozarteum Orchester Salzburg ș.a.
A fost invitat să concerteze în importante săli din lume: Suntory Hall – Tokyo, Philharmonie de Paris, Musikverein – Viena, Concertgebouw – Amsterdam, Berlin Konzerthaus, Wigmore Hall – Londra, Lincoln Center – New York, Conservatorul Ceaikovski – Moscova, Théâtre des Champs Élysées – Paris etc.
Mulți compozitori contemporani i-au dedicat creațiile lor. Unul dintre proiectele de suflet ale lui David Grimal este ansamblul Les Dissonances – al cărui fondator și director artistic este. Les Dissonances este considerată singura orchestră simfonică din lume care interpretează repertoriul standard fără dirijor.
David Grimal este și un apreciat pedagog – predă astăzi la Hochschule für Musik – Saarbrücken (Germania) – și este invitat frecvent să facă parte din jurii de concursuri internaționale. Interpretează pe o vioară Stradivarius din 1710, denumită Ex-Roederer.
Concertul va fi dedicat în exclusivitate muzicii unuia dintre mari compozitori germani: Felix Mendelssohn, considerat un geniu al muzicii sec. XIX, așa cum fusese Mozart un secol mai devreme. În prima parte a serii veți asculta Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră și în cea de-a doua parte vă veți bucura de Simfonia nr. 4 – Italiana.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
„Moștenitorii României muzicale” – concert extraordinar la Bruxelles cu ocazia Zilei Naționale a României!
Publicat de Andra Radu,
24 noiembrie 2022, 15:15 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor – trei dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români ai momentului, la nivel internațional – susțin un concert cameral extraordinar, la Bruxelles, prilejuit de sărbătorirea Zilei Naționale a României.
Evenimentul va avea loc miercuri, 30 noiembrie, la ora 14.00, în sala de concerte a emblematicului Muzeu al Instrumentelor Muzicale de la Bruxelles (MIM), în inima orașului ce găzduiește instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene. Concertul se desfășoară sub emblema proiectului „Moștenitorii României muzicale”, unul dintre cele mai vizibile programe de promovare a tinerilor muzicieni români.
Repertoriul propus pentru această după-amiază camerală specială aduce în atenție opera compozitorului-simbol pentru România, George Enescu, în program figurând Sonata nr. 2 op. 6 pentru vioară și pian, alături de Sonata op. 26 nr. 2 pentru violoncel și pian. Cei trei muzicieni se reunesc apoi pentru a interpreta Trio op. 70 nr. 1 de Ludwig van Beethoven, lucrare ce figurează pe un album pe care artiștii îl lansează cu această ocazie, apărut la Editura Casa Radio, parte a corporației Radio România.
Concertul este organizat de ICR Bruxelles, la inițiativa Radio România Muzical, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE, Delegația Permanentă a României la NATO și Rotary Club Pipera din București.
Publicul bruxellez are acces gratuit la concert, în limita locurilor disponibile; concertul poate fi urmărit în direct pe contul Facebook Radio România Muzical.
„Anul 2022 este Anul european al tineretului și se concentrează pe rolul central pe care îl au tinerii în construirea unui viitor mai bun, mai incluziv. Suntem onorați și bucuroși să putem organiza la Bruxelles, în inima Europei, alături de toți partenerii noștri instituționali, un concert extraordinar, având ca protagoniști trei tineri muzicieni români de primă mărime: Andrei Ioniță, invitat în 2019 la Bruxelles în cadrul EUROPALIA România, Ioana Cristina Goicea, laureată a concursului Reine Elisabeth de la Bruxelles, în 2019, și Daria Ioana Tudor, semifinalistă a Concursului Internațional ‘George Enescu 2022’ – secțiunea pian, prezentă, între altele, alături de Andrei Ioniță, la Sala Radio, în iunie 2021. Moștenitorii României muzicale” este unul dintre cele mai importante programe de promovare a tinerilor muzicieni români și ne vom bucura alături de public, de Ziua Națională a României, să putem realiza acest proiect, într-una dintre cele mai frumoase săli din inima capitalei Europei, la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.”, a subliniat Dr. Liliana Țuroiu, directorul Institutului Cultural Român de la Bruxelles.
Pentru violonista Ioana Cristina Goicea, acest concert este o ocazie de a reveni la Bruxelles, după ce, în 2019, ea devenea laureată a Concursului Reine Elisabeth, unul dintre cele mai importante la nivel mondial, pentru muzica cultă. Ioana Cristina Goicea (29 ani) este absolventă a Universității de muzică din Hanovra. Presa internațională o numește „o nouă stea în ascensiune pe firmamentul violonisticii mondiale”, iar Vadim Repin a descris-o drept “o adevărată artistă care are potențialul de a deveni un star”.
Premii foarte importante jalonează cariera deja impresionantă a violonistei române: pe lângă premiul de la concursul Reine Elisabeth, muziciana a obținut premiul I în 2017 la concursul Michael Hill din Noua Zeelandă, premiul I la concursul de la Bonn, premiul al V-lea la reputatul concurs de la Indianapolis.
Ioana Cristina Goicea a concertat în calitate de solistă pe importante scene internaționale din Europa, America, Australia, alături de orchestre reputate. Discografia ei internațională numără deja trei titluri – cel mai recent, cu opusuri de André Parfenov, lansat în noiembrie 2021, alături de Orchestra Simfonică din Aachen, dirijor Christopher Ward. Din octombrie 2020, Ioana Cristina Goicea este și profesor la reputata Universitate de Muzică și Arte din Viena.
Violoncelistul Andrei Ioniță (28 ani) este singurul român care a cucerit Medalia de aur a concursului Ceaikovski de la Moscova, în istoria de 64 de ani a acestei competiții. Un talent ieșit din comun, cu o tehnică și muzicalitate strălucitoare, aspecte elogiate de presa internațională, în egală măsură interesat de repertoriul concertant și cel cameral, Andrei Ioniță desfășoară o intensă carieră solistică pe marile scene ale lumii.
Andrei Ioniță a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, iar de la 8 ani, a luat primele lecții de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmând cursurile Colegiului Național Sf. Sava din București, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include și alte premii importante, la concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.
Andrei Ioniță a cântat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din München, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, BBC Philharmonic, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Simfonică din San Diego, Orchestra Simfonică Națională Daneză. Între anii 2016-2018, Andrei Ioniță a făcut parte din proiectul “BBC New Generation Artists”; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc lansat în martie 2019 la Casa Orchid Classics.
În stagiunea 2019-2020, Andrei Ioniță a fost artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Hamburg; în această calitate, a susținut în 2020 un emoționant recital fără public în compania legendarei pianiste Martha Argerich. Andrei Ioniță a fost invitatul unor prestigioase festivaluri, printre ele EUROPALIA România, Schleswig Holstein, Mecklenburg-Vorpommern și Verbier; pe 28 noiembrie 2022, Andrei Ioniță cântă la Wigmore Hall din Londra, recital transmis în direct de BBC Radio 3, preluat în rețeaua EBU.
Una dintre partenerele frecvente de recital ale lui Andrei Ioniță este pianista Daria Tudor (25 ani). Daria Tudor a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din București; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon și Rikako Murata.
În prezent, își continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră și acompaniament de lied la aceeași universitate, sub îndrumarea prof. Björn Lehmann, Artemis Quartet, prof. Frank-Immo Zichner și prof. Eric Schneider. Începând din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni și Eric Schneider, precum și ca pianistă a clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania.
În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist – Enlight Prize – în cadrul Festivalului Art of the Piano – Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania și Austria: Alpenarte – Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer – Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest – Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo – Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internațional “George Enescu” de la București.
Finnegan Downie Dear, câștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, invitat la Sala Radio!
Publicat de Andra Radu,
15 noiembrie 2022, 15:44 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Câștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania – 2020, Finnegan Downie Dear, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin (Opera de Stat din Berlin), este invitat la Sala Radio să dirijeze un concert Beethoven/Schubert.
Născut la Londra, absolvent al Universității din Cambridge și al Academiei Regale de Muzică, Finnegan Downie Dear a dirijat orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna și se va afla vineri, 18 noiembrie 2022, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.
Îl veți aplauda pe scena Sălii Radio și pe cunoscutul pianist Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și protagonist al turneului național anual „Pianul Călător”, care va interpreta Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră, semnat de Beethoven. După o primă audiție privată, premiera absolută a lucrării a avut loc pe 22 decembrie 1808 la Viena, cu Beethoven însuși ca solist, aceasta fiind de altfel ultima sa apariție în această ipostază.
În partea a doua a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 9 în Do major semnată de compozitorul austriac Franz Schubert, care a marcat arta muzicală prin genialitatea sa, exprimată într-un număr mare de lucrări create în doar 31 de ani de viață. Deși până la trecerea sa în neființă foarte puține partituri i-au fost cântate sau publicate, Schubert este astăzi recunoscut ca primul mare „poet” romantic în istoria muzicii.
Destinul lucrării pe care o veți asculta la Sala Radio este unul inedit și implică alți doi mari compozitori. La 10 ani ani după moartea lui Schubert, în 1838, în timpul unei vizite la Viena, Robert Schumann a primit o copie a partiturii din partea fratelui celui trecut în neființă, a apreciat foarte mult lucrarea și a adus creația la Leipzig. Aici simfonia a fost interpretată pentru prima oară pe 21 martie 1839, sub bagheta lui Felix Mendelssohn.
În stagiunea 22/23, Finnegan Downie Dear va debuta la Staatsoper Berlin și va dirija la pupitrul ansamblului Staatskapelle Berlin. De asemenea, va debuta cu orchestre precum Camerata Salzburg, Deutsches Symphony-Orchester Berlin, Filarmonica din Baltimore, Orchestra Radioului Național Polonez, Tokyo Metropolitan Symphony și va reveni la Orchestra Simfonică din Göteborg.
Printre angajamentele importante recente se numără London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra – Manchester, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna, Borusan Philharmonic Istanbul și Orchestra Simfonică Națională Coreeană. În stagiunile viitoare, va dirija noi producții de operă la Royal Opera House – Covent Garden și la Theater an der Wien. Experiența anterioară în operă include producții dirijate la Opera Națională Poloneză, Deutsche Oper am Rhein, Opera Națională Coreeană, Opera Regală Suedeză ș.a.
După 14 ani de studii în România, pianistul Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.
Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro.
Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Concert dedicat centenarului scriitorului José Saramago, la Sala Radio!
Publicat de Andra Radu,
11 noiembrie 2022, 18:40 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Miercuri, 16 noiembrie (de la ora 19:00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru literatură.
Pe scenă va urca apreciatul violonist Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, care a fost aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio.
Artistul român a fost protagonistul unor evenimente-pilot în România: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, a interpretat într-o pădure pentru a se afirma împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier și în faţa unei case în ruine, pentru a opri distrugerea clădirilor incluse în patrimoniul naţional.
La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferite de violonistul Alexandru Tomescu, pe două dintre albumele apărute la Editura Casa Radio: Alexandru Tomescu –Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák și Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák.
Derulat sub bagheta tânărului dirijor portughez Martim Sousa Tavares, concertul de la Sala Radio cuprinde lucrări semnate de compozitori celebri ca Beethoven sau Saint-Säens, dar și partituri ale unor apreciați creatori portughezi. Programul serii reia câteva dintre temele principale ale operei literare semnate de José Saramago.
Evenimentul debutează cu Uvertura lui Carlos Seixas, cel mai important compozitor portughez al perioadei baroce şi însoţitor al lui Domenico Scarlatti la curtea regelui D. João V al Portugaliei, mediu ce caracterizează cea mai importantă lucrare a lui Saramago: O Memorial do Convento (Memorialul mânăstirii).
Urmează Uvertura Penelope, o altă lucrare din secolul al XVIII-lea, din vremea regelui D. José I, compusă de João de Sousa Carvalho, compozitor originar din Alentejo, una dintre regiunile Portugaliei cele mai documentate de Saramago. Veți asculta apoi o creație contemporană: Arrayollo, semnată de João Nascimento, compusă și interpretată în premieră în 2022, inspirată din peisajele întinse ale acestei regiuni portugheze.
În partea a doua a concertului de la Sala Radio veți călători în Lisabona, grație compozitorului francez Camille Saint-Saëns și lucrării sale Une nuit à Lisbonne, o barcarolă inspirată de capitala portugheză.
Prin cele două Romanțe pentru vioară şi orchestră de Beethoven se explorează tema revoluţionară a compozitorului, a cărui viaţă a fost călăuzită de valorile libertăţii şi egalităţii, valori ce se regăsesc şi în scrierile lui José Saramago.
Seara se va încheia cu Dansurile Portuguese de Tiago Derriça, lucrare contemporană care a avut premiera tot anul acesta şi care este inspirată din tradiţiile şi peisajele Portugaliei, reflectate și în lucrarea Viagem a Portugal (Călătorie prin Portugalia), în care Saramago călătoreşte prin istoria şi cultura ţării sale.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Albumele Alexandru Tomescu – Concerto. Mozart, Saint-Saëns, Dvořák și Romanian Chamber Orchestra, dirijor Cristian Măcelaru, Schubert și Dvořák sunt disponibile la librăria Editurii Casa Radio și prin comandă pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, pot fi achiziționate de la partenerii de distribuție.
Pianista Alexandra Silocea, aplaudată pe scene importante ale lumii, la Sala Radio!
Publicat de Andra Radu,
4 noiembrie 2022, 14:03 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Pentru prima oară invitată să cânte alături de Orchestra de Cameră Radio, pianista Alexandra Silocea, a debutat pe mari scene ale lumii, precum Konzerthaus sau Musikverein din Viena, Carnegie Hall – New York, Bridgewater Hall din Manchester, Royal Festival Hall și Wigmore Hall din Londra, unde a avut onoarea de a interpreta la patru mâini alături de celebra Elisabeth Leonskaja, în cadrul concertului aniversar al acesteia, la împlinirea a 70 de ani.
Miercuri, 9 noiembrie (de la ora 19:00), Alexandra Silocea va interpreta Mozart – Concertul nr. 17 în Sol major pentru pian şi orchestră.
Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta lui Leo McFall, câștigător al prestigiosului premiu Deutscher Dirigentenpreis (Premiul Dirijorilor Germani) în 2015, dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Vorarlberg – Austria. Concertul va debuta cu Mozart – muzica de balet din opera Idomeneo și se va încheia cu Simfonia a 4-a compusă de Beethoven.
Născut în Marea Britanie, Leo McFall a studiat arta dirijorală la Academia Sibelius din Helsinki și a urmat studii de perfecționare la Universitatea de Arte din Zürich. Leo McFall s-a bucurat de o frumoasă colaborare cu dirijorul Bernard Haitink, asistându-l în pregătirea concertelor cu Orchestra de Cameră a Europei, Orchestra Simfonică din Chicago, Royal Concertgebouw – Amsterdam, Orchestra Tonhalle – Zürich și Filarmonica din Viena. Printre colaborările recente ale dirijorului Leo McFall se numără proiecte cu BBC Philharmonic, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Orchestre National de Lyon etc.
Debutul Alexandra Silocea, din decembrie 2012, în Marea Britanie, alături de London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski a fost lăudat de presa de specialitate și a atras atenția lumii muzicale din Europa și SUA. În decembrie 2020, tot la invitația lui Vladimir Jurowski, Alexandra a interpretat Concertul nr. 3 Lebewohl pentru pian și orchestră de Elena Kats-Chernin, în premieră europeană.
Alexandra a fost invitată la festivaluri precum Ravinia din Chicago, Brighton și Ryedale Festival din Marea Britanie sau Festivalul Enescu, unde a debutat în 2019 alături de Orchestra Simfonică Academică a Rusiei Evgeny Svetlanov și Vladimir Jurowski, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Șostakovici.
În 2021 a revenit la Festivalul Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin și Vladimir Jurowski, prilej pentru care firma Bösendorfer a adus la București cele patru piane de concert necesare pentru lucrarea Les Noces (Nunta) de Stravinski. Alexandra este artistă Bösendorfer de douăzeci de ani.
Pianista franceză de origine română, Alexandra Silocea a fost admisă la vârsta de 16 ani la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, și apoi la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris. Alexandra Silocea este docent la Conservatorul Friedrich Gulda din Viena și creatoarea noului format de concert, Klimt meets Bösendorfer – The Tree of Life, ce reunește muzică, poezie și un pian Bösendorfer dintr-o serie limitată. Primul concert al acestui proiect a avut loc la Kunsthistorisches Museum din Viena în septembrie 2022, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la nașterea lui Gustav Klimt.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvențele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Publicat de Andra Radu,
6 octombrie 2022, 11:34 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Filarmonica Iași marchează cei 80 de ani de la prima stagiune cu un concert vocal simfonic care va avea loc vineri, de la ora 19:00.
Directorul instituției, Bujor Prelipcean, a punctat, într-o conferință de presă, că singură sală de concerte din țară care îndeplinește toate condițiile se află în București.
Sala de concerte de la Iași este indisponibilă de peste zece ani, fiind situată într-o clădire cu risc seismic ridicat.
Dirijorul Cristian Mandeal a declarat, la rândul său, că în România, după 30 de ani de la Revoluție, au reușit să supraviețuiască 14 filarmonici, iar cea de la Iași este cel mai bine cotată, dar fără a avea un sediu în care artiștii să concerteze.
Sursa foto: Filarmonica de Stat Iasi / Iasi Philharmonic, Romania/facebook
Publicat de Andra Radu,
20 septembrie 2022, 13:43 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Ziua Cinematografelor va fi marcată, marţi seara, în sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, printr-un concert de „Muzică de film” susţinut de cvartetul Incanto Quartetto şi Asociaţia Culturală Art Time, în deschiderea noii stagiuni moderate de managerul Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT), baritonul Cristian Rudic.
Publicul va putea asculta acorduri din coloane sonore ale unor firme celebre precum „Over the rainbow”, „Moon river”, „Lista lui Schindler”, „Ladies in lavender”, „You raise me up”, care alcătuiesc programul pe care violoniştii Ovidiu Rusu şi Nada Petrov, violistul Veaceslav Mînzat şi violoncelistul Marius Bernecker îl vor interpreta alături de invitaţii lor la acest eveniment: Corina Murgu (vioară), baritonul Dan Patacă, Cristian Tuns (oboi), Zsolt Szamtarto (contrabas), Grigore Teodorescu (percuţie) şi Traian Moldovan (pian).
Înainte de 1990, în România existau 450 de cinematografe, iar în prezent mai există 90 de săli de cinema.
AuGUSTeria – evenimente caritabile pentru elevii aflați în situații grele
Publicat de Camelia Teodosiu,
8 septembrie 2022, 14:25 / actualizat: 30 iunie 2023, 14:22
Prima săptămână de școală a trecut cât ai clipi și după atâtea pregătiri și emoții ne tragem puțin sufletul ca să așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o serie de evenimente caritabile organizate pentu susținerea a sute de copii din familii defavorizate.
Invitata emisiunii este Ana-Maria Burchi reprezentantă a Asociaţiei Umanitare Tadeu care ne va vorbi despre inițiativele gândite pentru copiii dornici de învățătură, dar care au o situație materială dificilă.
Să începem cu o scurtă prezentare a Asociaţiei Umanitare Tadeu.
”Dacă ar fi să vorbim despre istoricul nostru, ar trebui ne amintim de multele momente de până acum când ne-am propus să facem bine și n-am reușit, când am vrut să oferim mai mult și nu am avut resurse, când am vrut să găsim un adăpost pentru cineva și nu am obținut nici un răspuns favorabil.
Existența noastră a început atunci când am realizat că împreună putem face gesturi salvatoare pentru cei din jur. Doar împreună.
Ne-au unit valori precum: curajul, generozitatea și grija față de cei aflați în situații grele. Și credem că stropul de dragoste pe care îl putem oferi poate salva setea ucigătoare a celor care sunt bolnavi, săraci, singuri, părăsiți.
Acțiunile noastre filantropice au dobândit o formă instituțională abia în 2017. Și chiar dacă suntem proaspăt-înscriși în actele juridice, sutele de oameni care ne-au dat șansa de a-i bucura conferă stabilitate și coeziune asociației noastre.” – sursa: https://asociatiatadeu.ro
Aceste proiecte umanitare s-au născut din curajul, generozitatea și grija față de cei aflați în situații grele.
Asociaţia Umanitară Tadeu şi Biserica „Sfântul Dumitru-Poştă”, Paraclis Universitar, au reușit să strângă fondurile necesare pentru a ajuta aproximativ 200 de copii, din familii nevoiașe, care nu aveau cele necesare pentru școală – ghiozdane, rechizite, haine… Cum? Prin organizarea unor evenimente, în zilele de 19, 20 şi 21 august a.c., pe strada Franceză nr.1, în Centrul Vechi al Capitalei, care s-au bucurat de mare participare și implicare.
„AuGUSTeria – Târg de bucate tradiţionale, ediţia a VI-a”, a avut drept scop strângerea de fonduri necesare pregătirii pentru începutul anului școlar a circa 200 de elevi din județele Prahova, Tulcea, Teleorman, Vaslui și municipiul București, care provin din familii cu posibilități financiare reduse.
Să intrăm în atmosfera plină de entuziasm și bucurie a acestor evenimente desfășurate în perioada 19 – 21 august 2022. Un concert extraordinar, Festivalul Limonadei, Târg de bucate tradiționale – Augusteria, aflat la cea de-a VI-a ediție… Succesul a fost măsurat prin participarea numeroasă a publicului și prin fondurile strânse.
Concertul caritabil „Omagiu lui George Enescu la 141 de ani de la nașterea sa”, a avut loc pe data de 19 august, fiind primul eveniment din cadrul #AuGUSTeria.
”La concert ne-am bucurat de prezența caldă a aproximativ 50 de persoane vârstnice de la Centrul pentru Seniori al Municipiului București, dar și de binecuvântarea preoților din localitățile unde am reușit să ajungem cu donațiile strânse, care au venit însoțiți de câțiva dintre copiii cărora le-au fost dăruite ghiozdane și rechizite școlare. Copiii au fost invitați să urce pe scenă, alături de preoți. Au fost momente emoționante, unii dintre ei pășind pentru prima dată pe o scenă, în lumina reflectoarelor.
Acest concert a fost organizat cu sprijinul Teatrului de Comedie, care ne-a pus la dispoziție sala de spectacole, și al Muzeului Național George Enescu care a organizat o expoziție dedicată compozitorului George Enescu, în foaierul Teatrului, pe care am vernisat-o, alături de participanți, chiar după terminarea concertului” ne spune Ana-Maria Burchi.
În data de 20 august, a avut loc „Festivalul limonadei”, o sărbătoare plină de culoare, unde publicul a avut ocazia să guste limonada preferată preparată de voluntari adulţi şi copii.
În ziua de 21 august la Târgul de bucate tradiţionale „AuGUSTeria” au fost pregătite produse handmade, lucrate de voluntari, dar și bucate ”ca la mama acasă” gătite cu ingrediente naturale şi multă dragoste de gospodinele implicate, tot voluntar, în proiect.
Vizitatorii au putut participa la sesiuni culinare și ateliere de poveşti, de pictură şi împletituri, au putut învăţa tehnica împâslirii cu acul şi au asistat la momente artistice de muzică folk şi muzică tradiţională.
Participanţii au putut alege produsele favorite și au oferit donaţii benevole, care au constituit fondul necesar pentru cumpărarea ghiozdanelor şi a rechizitelor şcolare care au fost oferite copiilor.
Aflat la cea de-a şasea ediție, Târgul caritabil „AuGUSTeria” este un proiect inițiat de Asociația Umanitară Tadeu, în colaborare cu Biserica ”Sfântul Dumitru-Poștă”, Paraclis Universitar. În cei cinci ani de când proiectul se află în derulare, târgul cu gust de vară a reușit să pregătească pentru începutul anului școlar aproximativ 1000 de copii, cărora le-au fost oferite ghiozdane și rechizite necesare pentru şcoală.
”În timp ce scriem acest text, el devine istorie și alte cuvinte stau să apară. Așa cum, după ce am săvârșit o faptă bună, ne gândim la nenumărații suferinzi care ne așteaptă. Te rugăm să scrii o istorie minunată alături de noi! Pune sufletul tău lângă sufletele noastre!” https://asociatiatadeu.ro
Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii puse la disopoziție de Asociaţia Umanitară Tadeu
Concertul Bohemian Symphony Orchestral Queen Tribute a fost amânat!
Publicat de Andra Radu,
5 septembrie 2022, 17:35 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Concertul Bohemian Symphony Orchestral Queen Tribute, de la Cluj-Napoca, se amână pentru luna martie a anului viitor. Data exactă va fi anunțată de organizatori în perioada imediat următoare.
Schimbarea de program survine din cauza infectării cu COVID-19 a unora dintre artiștii care trebuiau să concerteze în România. Biletele achiziționate pentru acest concert rămân valabile.
Organizatorul le pune la dispoziția spectatorilor care și-au achiziționat bilete pentru reprezentația de la Cluj-Napoca mai multe opțiuni în ceea ce privește biletele. Astfel, fanii pot:
păstra biletele pentru concertul de anul viitor;
opta pentru restituirea banilor;
solicita preschimbarea biletelor în vouchere de acces la oricare dintre concertele organizate de Mira Show.
Opțiunea în ceea ce privește biletele poate fi formulată până pe 15 septembrie 2022. După această dată, solicitările formulate de fani nu vor mai putea fi onorate.
Organizatorii anunță și o surpriză pentru fanii care își vor păstra biletele pentru pentru concertul din primăvara anului viitor. În timpul show-ului va fi organizată o tombolă care va avea 30 de câștigători. Toți vor avea ocazia de a-i cunoaște personal pe artiști, la cocktail-ul care va avea loc după încheierea spectacolului.
Concertul „Muzică din desene animate” va avea loc la Filarmonica de Stat Oradea!
Publicat de Andra Radu,
24 mai 2022, 13:07 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Filarmonica de Stat Oradea prezintă, miercuri, 1 iunie, un concert special pentru copii, părinți şi bunici, ce cuprinde muzică din desene animate.
Cele 11 piese din concert sunt astfel alese încât să fie pe placul copiilor şi vor fi interpretate de Ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat Oradea, dirijat de Lorenzo Moroni.
„În fiecare zi copiii sunt în centrul atenţiei. Însă, pe 1 iunie avem un motiv în plus să îi sărbătorim, să ne bucurăm de zâmbetul şi inocenţa lor şi să le dedicăm diferite activităţi”, a transmis, marţi, Filarmonica, într-un comunicat.
Sursa foto: https://filarmonicaoradea.ro/
În program:
Ballard McDonald: Parade of Wooden Soldiers
Pharrel Williams: Happy from Despicable Me 2
John Moss: Cars
Paul Murtha: Let it Go from Frozen
Hans Curtin: The Flinstones
John Cale: Shrek
Michael Giacchino: Up
Leroy Anderson: The Typewriter
Paul Jennings: Aladdin
Randy Newman: Toy Story
Klaus Badelt: Pirates of Caribbean
Concertul „Muzică din desene animate” al Filarmonicii de Stat Oradea va avea loc în sala Enescu-Bartok, începând cu ora 17:00.
Pianistul Andrei Irimia susține un concert caritabil la Constanța!
Publicat de Andra Radu,
5 mai 2022, 15:55 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Pianistul Andrei Irimia o să susțină duminică, 8 mai, de la ora 19:00, la Teatrul pentru copii și tineret Constanța, un concert inedit. Acesta va cânta alături de violonistul Răzvan Păun și violoncelistul Thibault Solorzano.
#Concert caritabil oferit de pianistul #AndreiIrimia, la #Constanta!
Artistul a lansat, în toamna anului 2019, primul său album solo, „Nuit Minimaliste”, un omagiu adus melancoliei muzicii franceze minimaliste, iar în noiembrie 2021, piesa „Pasărea fericirii”, în colaborare cu actorul Marius Manole.
Toate fondurile strânse din vânzarea biletelor de la concertul de duminică vor ajunge la asociația SufletEȘTI, care contribuie nemijlocit la aprovizionarea cu hrană și articole de uz personal destinate refugiaților din Ucraina.
Concert simfonic cu Horia Mihail și Ioan-Dragoș Dimitriu, la Filarmonica Brașov!
Publicat de Andra Radu,
27 aprilie 2022, 12:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Pianiștii Ioan-Dragoș Dimitriu și Horia Mihail, sub bagheta maestrului Mihai Cojocaru, vor susține un concert simfonic joi, 28 aprilie, începând cu ora 19:00, la Filarmonica Brașov.
„Chiar în ziua de Paște am aflat că va trebui să îl înlocuim pe pianistul care a anulat concertul din această săptămână, așa că, pentru prima oară, Horia Mihail și cu mine, Ioan Dragoș Dimitriu, vom urca alături de Filarmonica Brașov pe scena de la Sala Patria. O să interpretăm Concertul nr. 1 de Mendelssohn, iar Horia Mihail va interpreta Concertul în Re major de Joseph Haydn. Vă așteptăm cu mare drag alături de dirijorul Mihai Cojocaru să ascultați un concert cu totul și cu totul deosebit”, a explicat managerul Filarmonicii, Ioan Dragoș Dimitriu.
După concertul de joi, Filarmonica Brașov invită publicul din oraș, vineri, la un recital Senza Tempo Piano Trio. În program sunt piese de Smetana și Dvořák.
Biletele pentru concerte se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online, pe bilet.ro.
Publicat de Andra Radu,
18 aprilie 2022, 18:47 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Joi, la Filarmonica Brașov, va avea loc opera „Cavalleria Rusticana”, de Pietro Mascagni. Este un concert-eveniment, dedicat atât Sărbătorilor Pascale catolice, cât și celor ortodoxe.
Sursa foto: Filarmonica Brasov/facebook
„Este o poveste care se întâmplă într-un mic sat din Sicilia, o poveste de dragoste. Este o operă într-un act, durează doar o oră și ne bucurăm mult să o prezentăm la Filarmonică pentru prima oară, cu soliști ai Operei Naționale din București, ai Operei Naționale din Iași și chiar și de la Constanța.
La pupitrul dirijoral o să fie maestrul Cristian Sandu, cu care colaborăm pentru prima oară la Filarmonica Brașov. În deschiderea concertului, protagonist va fi Florin Ionescu-Galaţi, dragul nostru violonist brașovean, care va deschide cu două concerte de Bach”, a declarat managerul instituției, Ioan Dragoș Dimitriu.
Biletele pentru concert se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.
Concert vocal-simfonic aniversar al Filarmonicii Banatul din Timişoara!
Publicat de Andra Radu,
12 aprilie 2022, 16:15 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Filarmonica Banatul din Timişoara aniversează, vineri, cei 75 de ani de la înfiinţare printr-un concert vocal-simfonic susţinut de Orchestra simfonică şi Corul „Ion Românu” ale instituţiei muzicale, la Sala Capitol din Timișoara.
Bagheta dirijorală îi aparţine invitatei Delyana Lazarova (Bulgaria), iar soliştii concertului vor fi soprana Irina Iordăchescu şi baritonul Ionuţ Pascu, în timp ce pregătirea Corului „Ion Românu” este asigurată de Iosif Todea.
Programul propune Recviemul german pentru solişti, cor şi orchestră op.45, de Johannes Brahms, concertul fiind şi un dar care se adresează celor care se află în preajma sărbătorii Paştelui Catolic, anunţă Filarmonica Banatul.
Recviemul german este creaţia la care Brahms a lucrat între anii 1865 şi 1868, fiind cea mai lungă compoziţie a sa.
Prețul biletelor și programul casieriei pot fi consultate aici.
Concert vocal-simfonic „Requiem” la Ateneul Național din Iași!
Publicat de Andra Radu,
8 aprilie 2022, 14:01 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Joi, 14 aprilie 2022, la Ateneul Național din Iași va avea loc concertul vocal-simfonic „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart. Evenimentul va avea loc de la ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.
Concertul aduce în fața publicului o distribuție inedită: Iryna Poshtariuk, soprană a Operei Naționale Ucrainene din Kiev, refugiată în România, mezzosoprana Sorana Nastasiu, Opera Națională Română Iași, tenorul Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei ieșene și basul Ivan Dikusar, solist al aceleiași instituții.
„În aceste vremuri triste, dedicăm concertul tuturor civililor ce au căzut victime ale războiului din Ucraina, martiri ai patriei lor. Considerăm, totuși, un motiv de bucurie, în apropierea Sfintelor Sărbători de Paști, prezența în cadrul concertului a sopranei Iryna Poshtariuk, unul din artiștii ucraineni refugiați în România. Încă de la începutul acestei crize, Ateneul ieșean s-a arătat solidar cu artiștii din Ucraina, dar acesta este cel mai bun exemplu de sprijin pe care noi îl putem oferi acestora.” a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.
La pupitrul dirijoral va evolua Virgil Popa, care va conduce un ansamblu format din Orchestra Tineret a Iașului, Corul Marii Uniri, și Corul de Copii al Municipiului Iași.
Pregătirea muzicală a fost asigurată de Virgil Popa, dirijorul Orchestrei de Tineret a Iașului, de Andrei Fermeșanu, dirijorul Corului Marii Uniri și de Raluca Zaharia, dirijoarea Corului de Copii al Municipiului Iași.
Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul ateneuiasi.ro sau de la casieria Ateneului.
„Jazz în dar de Dragobete”: Nadia Trohin în concert cu Big Band-ul Radio!
Publicat de Andra Radu,
17 februarie 2022, 10:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Joi, 24 februarie,de la ora 19:00, are loc concertul „Jazz în dar de Dragobete”. Nadia Trohin, una dintre tinerele voci apreciate pe scenele de jazz din România, concertează la Sala Radio alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.
Născută la Chişinău, Nadia Trohin a studiat la Universitatea de Muzică Bucureşti şi a fost solista trupei Millenium şi membră a grupului vocal Jazzapella. Este cunoscută de public şi sub numele de ‘fata sihastră’, după succesul melodiei cu acelaşi nume, pe care a interpretat-o ca solistă a formaţiei Millenium.
Nadia Trohin este o tânără artistă cu o personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton. Între 2000-2004 a fost solista grupului Millenium, alături de care a lansat două albume: Fata sihastră şi Creştini, Crăciunul a sosit.
Şi-a definitivat studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 2010, a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Târgu Mureş şi, în acelaşi an, a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian, alături de care a înregistrat CD-ul La margine de Bucureşti, apărut în 2011, la casa de discuri Soft Records.
De atunci, a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Maurice de Martin, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu ş.a.
Sursa foto: Nadia Trohin/facebook
În paralel cu activitatea concertistică, Nadia Trohin se implică activ şi în domeniul educaţional, fiind asistent universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi trainer vocal la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – şi LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.
Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.
Vivaldi – Concert pentru două violoncele, la Sala Radio!
Publicat de Andra Radu,
7 februarie 2022, 13:35 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Ați ascultat vreodată un concert pentru două violoncele? Și mai ales o astfel de lucrare compusă chiar de Vivaldi, celebrul creator al Anotimpurilor?
Miercuri, 9 februarie, de la ora 19:00, la Sala Radio, doi apreciați tineri violonceliști români – Ştefan Cazacu și Mircea Marian, se vor întrece în măiestrie artistică în Concertul în sol minor pentru două violoncele, semnat de Vivaldi. Evenimentul prezentat de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta cunoscutului dirijor Tiberiu Soare.
Concertul va continua cu lucrarea Concertino pentru două violoncele și orchestră de Bernhard Romberg (1767 – 1841), violoncelist și compozitor german, artist ce a câștigat admirația lui Beethoven însuși. Născut într-o familie de muzicieni, Romberg a avut o importanță foarte mare în istoria muzicii și mai ales a instrumentului său, violoncelul. A adus câteva inovații în construcția instrumentului, a sugerat necesitatea construirii de violoncele mai mici pentru copii și a simplificat notația pentru partiturile de violoncel.
Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 94 – Surpriza, creație a lui Haydn, considerat părintele simfoniei și autor al unui număr de 106 simfonii!
Lucrarea a fost compusă în 1791 la Londra și avut premiera absolută un an mai târziu, în capitala londoneză. Numele partiturii este datorat faptului că autorul lucrării a urmărit, ca și în alte lucrări, să își surprindă publicul prin efecte sonore inedite la vremea respectivă.
Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor-şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul turneelor internaţionale.
A ocupat si poziția de director artistic al Operei Naționale București și este invitat constant să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, Bedrich Smetana Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia) ș.a.
Finalist, în 2021, al Concursului Internațional George Enescu (secțiunea de violoncel) tânărul muzician Ștefan Cazacu (28 de ani) interpretează pe un violoncel de colecție, creat în urmă cu 103 ani, la Torino.
Ștefan Cazacu se bucură de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educația complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ș.a. Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu.
Violoncelistul Mircea Marian este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, membru al formațiilor Duo Cello Jaya, PlaCello, al Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil. A susținut concerte în calitate de solist alături de Filarmonia din Gera – Germania, Orchestra Națională Radio – București, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universității din Graz – Austria, Filarmonica Oltenia din Craiova etc.
De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist, cât și alături de Duo Cello Jaya.
A participat la masterclass-uri și festivaluri precum Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Festivalul Enescu și muzica lumii.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Mozart, în interpretarea lui Alexandru Tomescu, la Sala Radio!
Publicat de Andra Radu,
29 ianuarie 2022, 10:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Miercuri, 2 februarie (de la ora 19:00), Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, va interpreta pe celebra vioară de patrimoniu Stradivarius Elder-Voicu una dintre creațiile ce poartă semnătura lui Mozart: Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră.
Creată în 1775, lucrarea a avut premiera chiar în acel an, la Salzburg, în perioada sărbătorilor de iarnă. Evenimentul prezentat de Orchestra de Cameră Radio la Sala Radio se va desfășura sub bagheta lui Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii Banatul – Timișoara.
Seara de la Sala Radio va debuta cu Sinfonia pentru suflători în sol minor, creație a cunoscutului compozitor italian de operă Gaetano Donizetti și se va încheia cu Dvořák – Serenada în Mi major pentru orchestră de coarde.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, Radu Popa și-a continuat studiile la Hochschule für Musik, Viena. S-a format sub îndrumarea renumitului dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan.
Cariera dirijorului Radu Popa se desfășoară între scenele de concert importante ale României (Ateneul Român, Sala Radio) și turnee în străinătate. Radu Popa a fost aplaudat pe podiumul Sălii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naționale Radio – 2009) sau la pupitrul orchestrelor filarmonice Janacek – Ostrava (Cehia), Transilvania (Cluj-Napoca), Banatul (Timișoara) etc. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim, Göteborg, Lvov se înscriu printre destinațiile în care artistul susține concerte.
În urma decernării Premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, renumita casă de discuri Deutsche Grammophon – Sonyclassics.com a editat pe suport CD coloana sonoră a filmului Youth Without Youth (Tinerețe fără tinerețe) – regia: Francis Ford Copolla. Coloana sonoră a fost interpretată de Bucharest Metropolitan Orchestra, sub bagheta lui Radu Popa.
Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio România din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, 1999) şi Concursul George Enescu (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
În urma concursului național, Alexandru Tomescu a câștigat pentru a treia oară, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii 5 ani. Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay.
Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Concert Mozart, Mendelssohn și Wagner, la Sala Radio!
Publicat de Andra Radu,
26 ianuarie 2022, 19:45 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Vineri, 28 ianuarie (de la ora 19:00), Sala Radio va fi gazda unui concert simfonic ce reunește lucrări semnate de Mozart, Mendelssohn și Wagner, interpretate de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu.
Cu doar 2 luni înainte de moartea sa prematură (la 35 de ani), pe 30 septembrie 1791, Mozart dirija într-un teatru din Viena premiera uneia dintre creațiile sale, ce avea să devină un reper în repertoriul de operă: Flautul fermecat. Până în noiembrie 1792 se dăduseră deja 100 de reprezentații, dar Mozart nu se mai putea bucura de succesul creației sale, care continuă să fie astăzi una dintre cele mai des interpretate opere din toate timpurile.
În programul serii de la Sala Radio veți asculta uvertura operei Flautul fermecat, urmată de o altă lucrare ce poartă semnătura genialului Amadeus: Concertul în La major pentru clarinet și orchestră, prilej de a-l aplauda ca solist pe clarinetistul Adrian Duminică, membru al Orchestrei Naționale Radio.
În continuarea serii, veți asculta uvertura Frumoasa Melusina, creată de Felix Mendelssohn în 1834, ca un dar pentru ziua de naștere a surorii sale, lucrare inspirată de o cunoscută legendă germană a timpului, despre o iubire fantastică între un conte și o ființă supranaturală.
Seara se va încheia cu o altă lucrare ce a constituit inițial un cadou al creatorului său! Wagner a compus Idila Siegfried ca un dar pentru cea de-a doua sa soție (Cosima), de ziua de naștere a acesteia, după aducerea pe lume a fiului lor Siegfried. Ca o surpriză pentru Cosima, un mic ansamblu a interpretat lucrarea în ziua de Crăciun (pe 25 decembrie 1870), chiar pe treptele vilei din Elveția unde cei doi locuiau! Ulterior, creația a fost inclusă în opera Siegfried, parte a celebrei tetralogii wagneriene Inelul Nibelungilor.
Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.
Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” va susţine un concert dedicat Zilei Unirii Principatelor Române!
Publicat de Andra Radu,
23 ianuarie 2022, 19:12 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor” va susţine, luni, un concert dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Concertul este intitulat „Unire pe vecie!” şi va avea loc, de la ora 17:30, în sala de spectacole a Cinema Unirea din municipiul Botoşani.
Concert dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române în Botoșani
În spectacol vor evolua soliştii vocali şi instrumentiştii Orchestrei Populare „Rapsozii Botoşanilor”, avându-l ca dirijor pe Ion Oloieru.
În deschiderea spectacolului, istoricul Gheorghe Median va vorbi despre importanţa Unirii Principatelor Române.
Intrarea la spectacol va fi liberă în limita locurilor disponibile. Pentru cei care nu vor putea participa la spectacol din cauza restricţiilor şi a numărului limitat de locuri, va exista posibilitatea de a urmări live spectacolul pe pagina de Facebook a orchestrei. Fiecare persoană va prezenta la intrare certificatul verde sau testul PCR negativ, respectând măsurile de prevenire şi control al răspândirii coronavirusului.
Concert aniversar Berti Barbera, alături de Big Band-ul Radio!
Publicat de Andra Radu,
21 ianuarie 2022, 09:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Joi, 27 ianuarie 2022, de la 19:00, Sala Radio va deveni scena unui frumos concert aniversar de jazz: apreciatul solist vocal Berti Barbera sărbătoreşte 50 de ani printr-un eveniment prezentat alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.
Despre concertul său sugestiv intitulat „50 and swingin”, Berti Barbera declară: „50, o cifră plină, care poate defini tot felul de repere, ne punctează cicluri existenţiale şi ne oferă prilejul celebrării. O cifră rotundă, cum se spune, care printre altele ne dă iluzia jumătăţii vieţii, deşi am cam trecut binişor de acel moment. Oricum, e un eveniment care merită marcat prin bucurie, împărţită generos cu ceilalţi.
Nu cred că există o ocazie mai bună de a sărbători vârsta de 50 de ani: cu un concert la Sala Radio, alături de Big Band. Un moment unic, marcat de un vârf al activităţii muzicale. Prieteni în sală, prieteni pe scenă şi un concert aniversar. Sărbătoresc cântând, aşa cum dintotdeauna mi-a plăcut.
50 de ani de viaţă, dintre care pe 30 i-am petrecut studiind fenomenul muzical din interior, trăind imensa bucurie de a fi pe scenă sau în studio. Mai mult, acest concert îmi oferă posibilitatea de a-mi extinde repertoriul şi de a-mi declara intenţia de a aborda un repertoriu mai apropiat de jazz, de swing, de pulsaţia care reflectă cel mai clar comunicarea profundă şi fluentă, fluxul comun din interiorul unui grup muzical. 50 and swingin’! E clar că nu se putea mai bine!”
Pe afişul serii de regăsesc piese ca Let The Good Times Roll, The Dirty Boogie, When It Rains It Pours, Early In The Morning, This Cat Is On The Hot Tin Roof, That’s Life, Late In The Evening, Fever ş.a.
Cu un spectru vocal flexibil şi cu un instinct ritmic care îi oferă posibilitatea de a folosi mai multe instrumente de percuţie, Berti Barbera reuşeşte, cu multă pasiune, dezinvoltură şi umor, să dea o formă originală, spectaculoasă şi accesibilă oricărei piese muzicale pe care o abordează. Din discografia sa fac parte titluri ca: RADIO BIG BAND BLUES – LET THE GOOD TIMES ROLL – 2002, Confident Stories – Live In Timişoara – 2005 (alături de Nicu Patoi), Flick Flack – Live at the Philharmonic – 2006 (alături de 4Given), BIG BAND BOOGIE – 2007 ş.a.
Berti Barbera este şi un apreciat realizator şi prezentator de emisiuni radio şi tv şi a prezentat, de asemenea, numeroase festivaluri de jazz şi de blues. A fost coprezentator, alături de Iulian Vrabete (Holograf) al emisiunii muzicale „Taverna”, difuzată săptămânal pe TVR 1 şi gazda „Nopţilor Albe de lângă Biserica Neagră”, emisiune muzicală în direct, din cadrul festivalului „Cerbul de Aur”.
S-a bucurat, de asemenea, de ipostaza de realizator şi prezentator al emisiunilor „Berti Barbera vă recomandă”, „CD Man Berti Barbera” şi „Jazzy Hour” la Radio România Muzical şi, în aceeaşi ipostază, a fost apreciat în cadrul emisiunii „Blues Drop” de la Rock FM. A semnat articole de specialitate în publicaţii ca Stage Pass, Musical Report, Art&Roll, Revista Radio, Sunete, Time Out, Dilema Veche etc.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.
Ziua Culturii Naționale aniversată la Sala Radio, printr-un concert integral românesc!
Publicat de Andra Radu,
11 ianuarie 2022, 13:54 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Primul concert al Noului An prezentat de Orchestra Națională Radio aduce pe scena Sălii Radio un repertoriu românesc 100%, într-un concert conceput special cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Vineri, 14 ianuarie 2022 (de la 19:00), îi veți aplauda pe doi muzicieni români care au purtat numele artei românești peste hotare: dirijorul Cristian Oroșanu – aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin și violoncelistul Răzvan Suma – care a prezentat peste 1000 de concerte și recitaluri pe toate continentele și a înregistrat 12 albume până în prezent.
Programul serii cuprinde integral lucrări semnate de compozitori români: Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, Constantin Dimitrescu – Dans ţărănesc, Serenada română, Paul Constantinescu – Cântec vechi – lucrări ce îl au ca solist pe Răzvan Suma – și Marțian Negrea – Suita Prin Munţii Apuseni.
Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester (DSO) Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.
Drumurile sale au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor „George Enescu” din București, „Moldova” din Iași sau „Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau la DSO Berlin.
Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară.
Solist al Orchestrelor Radio și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul Răzvan Suma dezvoltă o bogată carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele.
Cu o carieră concretizată în cele 12 albume ale sale, Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, artistul a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach, CD realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.
Răzvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg grație turneelor naționale și internaționale pe care le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german și apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul român în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017). Turneul „Vă plaCello?” – 2018 – a adus o nouă abordare artistică în activitatea violoncelistului Răzvan Suma.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.
Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Publicat de Andra Radu,
30 decembrie 2021, 10:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Inna, Alina Eremia, Casual Band şi Bryana Holingher vor concerta în centrul Craiovei în noaptea de Revelion, în cadrul unui spectacol organizat de municipalitate.
Scena va fi amplasată pe strada A.I. Cuza, între Universitate şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, iar spectacolul de Revelion va începe vineri la ora 21:30, iar trecerea dintre ani va fi marcată printr-un foc de artificii.
Artiştii care vor deschide seara de Revelion sunt membrii trupei Casual Band, iar spectacolul va continua cu recitalul Bryanei Holingher, urmată Alina Eremia, iar trecerea dintre ani va fi marcată de Inna.
Accesul la eveniment este liber, cu respectarea măsurilor de protecţie din perioada de pandemie. Pentru o mai bună vizibilitate, va fi amplasat şi un ecran în dreptul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.
Primăria Municipiului Craiova a anunţat închiderea circulaţiei rutiere pe mai multe sectoare de drum, în vederea organizării şi desfăşurării spectacolului de Revelion 2022.
Publicat de Andra Radu,
20 decembrie 2021, 10:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Filarmonica din Sibiu va prezenta colinde şi hituri internaţionale, în programul Concertului de Crăciun care va avea loc marţi, pe scena Sălii Thalia.
Vocea Concertului de Crăciun va fi tânăra soprană Virineia Pîrnău, câştigătoarea Galei-Concurs din cadrul Sibiu Opera Festival, ediţia a XX-a. Pe scena Sălii Thalia vor mai concerta soliştii Alexandru Pal (nai) şi Marcel Oloieru (acordeon).
Biletele sunt puse în vânzare la preţul de 100 de lei (50% reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) la casa de bilete a Filarmonicii, precum şi pe site-ul www.iabilet.ro.
Concertul de Crăciun ajunge şi la Blaj, pe 26 decembrie, când Filarmonica din Sibiu va susţine două reprezentaţii în aceeaşi formulă artistică şi cu acelaşi program muzical, la Palatul Cultural.
Concert de Crăciun: de la Stille Nacht, la Bună dimineața, la Moș Ajun!
Publicat de Andra Radu,
17 decembrie 2021, 13:23 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19:00, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită la Sala Radio, la un concert special de Crăciun derulat sub bagheta dirijorului József Horváth. Repertoriul serii festive cuprinde de la partituri compuse de Händel sau Wagner, la îndrăgitele colinde românești, ca Am plecat să colindăm sau Bună dimineața, la Moș Ajun! (în orchestrația semnată de S. Pautza), dar și cântece de Crăciun din repertoriul internațional ca Joy to the World, Ave Maria sau Stille Nacht (în orchestrația realizată de J. Horváth).
Îi veți aplauda pe scena Sălii Radio pe soliștii vocali Mediana Vlad – soprană, Liviu Indricău – tenor, Olga Murariu Caia – soprană, Grazziela Frangulea – mezzosoprană, Nicolae Simonov – tenor și Cristian Ruja – bas, alături de Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.
Cariera artistică a dirijorului József Horváth este legată în primul rând de Opera Națională Română Cluj-Napoca și de Opera Maghiară din același oraș. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Operele Naţionale Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Budapesta și Opera Brașov.
A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.
Dirijor al Corului Academic Radio din 2016, Ciprian Țuțu a propus o diversificare și o modernizare a repertoriului ansamblului. Născut la Braşov, a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală).
Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este și dirijor al Corului Gheorghe Dima din Braşov. Activitatea sa dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară şi străinătate.
Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii Dmitri Șostakovici din Sankt-Petersburg, iar în 2007 a prezentat o lucrare contemporană, alături de Filarmonica din Roma.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare.
Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
„Fetiţa cu chibrituri”, concert excepţional dedicat copiilor!
Publicat de Andra Radu,
13 decembrie 2021, 18:41 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Pe 15 decembrie, la Filarmonica de stat Oradea, are loc un concert excepţional dedicat copiilor, inspirat de povestea dramatică „Fetiţa cu chibrituri” a lui Hans Christian Andersen.
În paralel, pentru ca povestea să prindă viaţă, în perioada 6 – 15 decembrie, la sediul filarmonicii, este organizată o campanie de strângere de donaţii – jucării, hăinuţe, rechizite etc – pentru copiii aflaţi în nevoie, împreună cu Asociaţia Caritas Eparhial.
Potrivit managerului Filarmonicii, Carmen Rus, varianta adaptată pentru cor şi orchestră a acestei poveşti fascinante include arta dramatică şi cea coregrafică, oferind copiilor mici şi mari şansa de a înţelege cât mai aproape de adevăr simbolistica acestei poveşti, inclusiv prin analogii la zilele noastre, în care ignoranţa şi bullying-ul sunt constante sociale.
În cadrul campaniei de strângere de donaţii pentru copiii aflaţi în nevoie, cei interesaţi sunt rugaţi să împacheteze produsele în cutii sau plase, pe care să fie notată vârsta şi menţiunea fată sau băiat.
Pachetele pot fi duse până în 15 decembrie, între orele 8:00 şi 16:00, la sediul Filarmonicii de Stat Oradea, str. Moscovei nr. 5, şi cu o oră înaintea concertului „Fetiţa cu chibrituri”.
La concert va fi prezent şi un reprezentant al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, oferind posibilitatea celor dornici de a da o mână de ajutor, să facă donaţii băneşti, în sumă fixă de 15 lei prin POS sau orice sumă, prin donaţie directă în cutia special amenajată în acest sens.
David Kovács şi Rafaela Fernandez Samodaiev, soliștii următorului Concert de Crăciun al Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends!
Publicat de Andra Radu,
8 decembrie 2021, 16:27 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
David Kovács şi Rafaela Fernandez Samodaiev, în vârstă de de 11, respectiv 13 ani, sunt cei doi violonişti care vor concerta vineri în Sala Oglinzilor din sediul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), alături de părinţii lor, tot muzicieni, şi de Orchestra de Cameră din Miercurea Ciuc.
„Copiii, prin spiritul tânăr, inocenţa şi talentul lor sunt cei care dau farmec Crăciunului, de aceea, în apropierea sărbătorilor de iarnă, nu ne putem închipui un alt fel de a ne bucura decât ascultându-i pe cei mici şi oferindu-le un prilej prin care ei să strălucească. Este motivul pentru care în fiecare an, de când suntem la Sibiu, organizăm câte un astfel de concert.
Ca artişti, încă de când suntem mici, căutăm sensul drumului pe care l-am ales, satisfacţia şi bucuria pe care le simţim după ce cântăm în public. Dorim să transmitem ceea ce şi noi am primit celor mici, iar noi, părinţii lor, vom cânta alături de ei, pe scenă”, a declarat Makcim Fernandez Samodaiev, unul din co-fondatorii Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends.
Accesul la acest eveniment programat vineri, de la ora 18:00, este gratuit.
Piese celebre din filme premiate vor putea fi ascultate la Filarmonica Braşov!
Publicat de Andra Radu,
2 noiembrie 2021, 17:58 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Piese celebre din filme premiate vor putea fi ascultate joi, la Filarmonica Braşov, într-un concert al cărui solistă va fi Paula Seling.
„După ce, recent, a adus în Braşov un concert în care orchestra simfonică a cântat alături de personalităţi din lumea rock-ului românesc, pentru joia aceasta, Filarmonica Braşov propune un concert simfonic extraordinar cu muzică de film. Solista serii va fi Paula Seling, iar orchestra Filarmonicii Braşov va fi dirijată de maestrul Andrei Tudor, care este cunoscut atât ca dirijor, cât şi în calitate de compozitor şi care a colaborat cu nume mari precum Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Goran Bregovici, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Cristi Minculescu, Smiley, Ally Brooke, Berti Barbera şi mulţi alţii”, se arată într-un comunicat al Filarmonicii Braşov.
În program figurează piese precum „Love story”, „Moon river”, „I won’t light a candle”, „Princess Leia’s theme”, „Throne room & end title”, „I will always love you”, „My heart will go on”.
Orchestra va interpreta şi piesa „On Golden Pond”, din filmul cu acelaşi nume, iar solistul la pian pentru această piesă va fi Ioan-Dragoş Dimitriu.
Concertul se va desfăşura cu maximum 30% din locurile din sală ocupate, accesul fiind permis numai persoanele vaccinate sau trecute recent prin boală. Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii Braşov sau online, pe www.bilet.ro.
Publicat de Andra Radu,
17 octombrie 2021, 14:32 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Lucia lansează al treilea material de studio, un EP cu 5 piese, intitulat IMMERSIA. Albumul va fi disponibil din 22 octombrie pentru streaming și download pe toate platformele digitale (Apple Music, Spotify etc.).
Prefigurat de single-urile „Who”, „Rogue” și „Simple”, EP-ul IMMERSIA explorează un sound indie/ art pop modern. Fiind un material muzical născut în perioada pandemiei și luând în considerare incertitudinile cu privire la posibilitatea organizării unui concert de lansare cu public, EP-ul va beneficia de o lansare neconvențională.
Pe 24 octombrie, pe canalul de YouTube al Luciei si pe platforma Overground Showroom va avea loc premiera concertului IMMERSIA Live, filmat în luna septembrie în mijlocul pădurii din Parcul Natural Comana. Concertul va fi disponibil gratuit.
„Proiectul IMMERSIA a pornit ca un copil de pandemie, născut din nevoia de a ne apropia din nou de public printr-un material care să facă oamenii să se simtă de parcă ar fi din nou acolo cu noi.
EP-ul de 5 piese și filmarea ‘IMMERSIA live’, varianta lui live electroacustică filmată în mijlocul pădurii Comana, au fost co-finanțate de către AFCN, reușind cu sprijinul lor să ducem la capăt ideea pe care o coceam de ani întregi: un material captivant, de ascultat în tihnă, un microcosmos în care oamenii să se poată pierde sau, după cum spune și titlul, imersa complet.
Din motivul ăsta, varianta live a fost gândită, înregistrată, mixată și masterizată pentru a fi ascultată în căști, în așa fel încât spațialitatea sunetului să teleporteze pentru 20 de minute ascultătorul acolo, alături de noi.” – Lucia
EP-ul IMMERSIA conține piesele: Simple (THE CALCULATION), Who (THE ANIMAL), Rogue (THE FLIGHT), Backseat (THE NOISE) și All of the Worlds (THE END). Fiecare dintre ele este însoțită de un artwork dedicat cu reprezentări vizuale randate 3D de către artistul vizual Matei Băcanu.
”În semn de solidaritate cu pădurea, care mi s-a părut locul perfect în care să invităm oamenii să ni se alăture în perioada asta în care am fost mai mult închiși între patru pereți, EP-ul nu va fi lansat sub formă fizică ca CD, ci ca art print. Less plastic is fantastic. Așa, cine vrea să ne susțină ‘cumpărând albumul’ poate să cumpere un poster cu un artwork minunat”, spune Lucia.
Muzicieni ai Filarmonicii braşovene vor cânta pe scena Sălii Sporturilor din Braşov!
Publicat de Andra Radu,
6 octombrie 2021, 12:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18
Muzicieni ai Filarmonicii braşovene vor cânta, joi, pe scena Sălii Sporturilor din Braşov, alături de nume emblematice ale muzicii rock din mai multe generaţii – Cristi Minculescu (Iris), Adrian Despot (Viţa de Vie), Călin Goia (Voltaj), Flavius Buzilă (Hara), EMMA şi Roxen – într-un eveniment în premieră, organizat în cadrul proiectului „România Rocks!”.
Orchestra va fi condusă de Remus Grama, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai momentului, datorită producţiilor sale alternative precum „Rock the Symphony” sau „Viţa de Vie în corzi”, iar prezentator va fi George Zafiu.
Evenimentul se va desfăşura joi, 7 octombrie, începând cu ora 19:00, iar intrarea va fi liberă, accesul urmând a se face în conformitate cu normele de siguranţă în vigoare.