Screening pentru cancerul de col uterin în județul Harghita!
Publicat de Andra Radu,
8 septembrie 2022, 13:30 / actualizat: 14 octombrie 2022, 14:05
Pe 9 septembrie, de la ora 10:00, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin o să fie prezentă la Praid, județul Harghita, iar luni, de la ora 14:00, în localitatea Frumoasa, la cabinetul medicului de familie.
Sunt așteptate să participe pentru testare gratuită la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolau dar și HPV, femeile din grupul țintă, cu vârste cuprinse între 24-64 de ani.
„De la 24 la 29 de ani continuăm testarea Babeş-Papanicolau iar de la 30 de ani la 64 de ani vom face și recoltarea probelor de HPV. Testarea HPV am început-o undeva în luna august în Covasna, Harghita și în Mureș. Acum, așteptăm o programare pentru octombrie pentru Alba și după-aceea vrem să ne îndreptăm atenția asupra județelor Sibiu și Brașov. Bineînțeles că cele mai multe doritoare au fost cele cu HPV pentru că femeile peste 30 de ani sunt mai atente la sănătatea lor și au mai multe informații.”, a spus managerul de proiect, dr. Cosmina Cristina Uzun.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate, iar înscrierile pentru testare se pot face, în general, la medicii de familie.
Publicat de Andra Radu,
2 septembrie 2022, 16:00 / actualizat: 2 septembrie 2022, 18:04
Cercetătorii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din SUA au descoperit că o încercarea de a distruge celulele canceroase le transformă pe acestea și le face mult mai rezistente la medicamente, creând o formă mult mai agresivă de cancer ulterior.
Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude, fondat în 1962, este un centru de cercetare și tratament pediatric situat în Memphis, Tennessee, axat pe bolile devastatoare ale copiilor, în special leucemia și alte tipuri de cancer.
Multe medicamente pentru cancer provoacă apoptoza, moartea celulară programată. Acest lucru necesită ca mitocondriile celulelor să elibereze o proteină specială, citocromul c. Anterior, cercetătorii credeau că odată ce citocromul c este eliberat în celulă, apoptoza nu poate fi oprită. S-a dovedit că unele celule canceroase sunt capabile să supraviețuiască prin declanșarea unui proces metabolic special care activează genele şi opresc apoptoza.
Descoperirea oamenilor de știință ar putea explica, de asemenea, de ce celulele canceroase devin rezistente la alte tratamente, nu doar la medicamentul care a fost utilizat inițial: în timp ce medicamentele pot avea mecanisme diferite, multe se bazează pe apoptoză.
Chiar și o apoptoză nereușită face celulele rezistente la moartea celulară programată. Ele încep să se dividă, tumora crește, dar medicamentele nu funcționează.
Activitatea oamenilor de știință poate servi drept bază pentru crearea de medicamente potrivite pentru a preveni reapariția cancerului. În celulele rezistente, răspunsul la apoptoza eșuată are ca rezultat o creștere a activității factorului de transcripție 4 (ATF4), care reglează major răspunsul la stres, provocând descompunerea proteinelor care declanşează moartea celulară și reglarea genelor care promovează supraviețuirea.
Dacă gena ATF4 sau proteina ATF4, pe care o codifică, este blocată, celulele canceroase nu pot deveni rezistente la tratament. Același efect se observă atunci când o proteină care este activată de ATF4, un inhibitor responsabil de reglarea coordonată a sintezei porțiunilor hemului (HRI), este blocată.
Opera Națională Română Cluj-Napoca susține un concert caritabil în aer liber. Evenimentul va avea loc marți, 9 august de la ora 20:00, în grădinile de la SunGarden Resort, din localitatea Baciu.
Concertul caritabil are ca scop strângerea de fonduri pentru un băiețel de 4 ani, diagnosticat cu o formă agresivă de cancer. Acesta este internat într-un spital din Cluj-Napoca, unde urmează un tratament. Șansa lui la viață este în străinătate, într-un spital din Franța.
Tenorul Eusebiu Huțan și baritonul Florin Estefan, acompaniați de Emy Drăgoi la acordeon, Alessia Drăgoi la vioară, alături de un ansamblu de instrumentiști, vor interpreta unele dintre cele mai apreciate cântece italiene.
Pentru a participa la eveniment trebuie completat un formular de înregistrare, până mâine, 5 august. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Consumul regulat și abundent al înghețatei dăunează inimii, imunității și memoriei. Înghețata de proastă calitate provoacă o altă serie de boli precum diabetul și cancerul.
Specialiștii în nutriție avertizează că atunci când alegeți acest desert, trebuie să puneți accentul nu numai pe gust, ci și pe compoziție – unele produse sunt deosebit de periculoase.
Înghețata poate conține numeroși carbohidrați simpli, care sunt absorbiți foarte repede de organism, ceea ce duce la o creștere a zahărului în sânge. Există ulei de palmier sau alte grăsimi vegetale în înghețată, un astfel de produs, fără exagerare, poate fi atribuit alimentelor care scurtează viața, care cresc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, excesul de zahăr afectează negativ memoria.
Acest desert este, de asemenea, destul de bogat în calorii. Ascunde riscul acumulării de kilograme în plus, mai ales în jurul taliei. Zahărul și grăsimile din el modifică microflora organismului uman, iar acest lucru duce la o scădere a puterilor sale de protecție – imunitatea scade. Acest lucru crește riscul de a dezvolta boli infecțioase.
În fiecare an, în România sunt diagnosticate aproape 100.000 persoane cu cancer, în timp ce la nivel european numărul pacienților aflați în evidența medicilor oncologici a crescut cu 25% în ultimii zece ani.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuțã” Cluj-Napoca lansează inițiativa „Cancerul e un cuvânt. Tu ești întreaga poveste”, derulată prin intermediul platformei Onco-plan.ro.
Demersul își propune să atragă atenția asupra provocărilor de ordin emoțional, social și cultural cu care se confruntă persoanele cu cancer și nevoii de a îmbunătăți sprijinul acordat acestora.
Persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor putea cere de mâine concediu medical de 45 de zile, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Documentul răspunde cerințelor planului european menit să asigure o viaţă mai bună celor care suferă de boli oncologice.
Până acum, legislaţia prevedea indemnizaţii şi concedii medicale doar pentru îngrijirea unui minor bolnav de cancer.
Noile măsuri asigură condiţii similare şi pentru aparţinătorii bolnavilor de peste 18 ani care au afecţiuni oncologice. Aceste drepturi vor fi acordate pentru cel mult 45 de zile pe an, iar indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului este de 85% din salariul brut.
Potrivit legii, din 2023 vor fi asigurate şi şedinţe gratuite de evaluare şi consiliere psihologică, atât bolnavilor, cât şi celor care îi însoţesc la tratament sau intervenţii chirurgicale.
Cei cu afecţiuni de auz şi de vorbire la prezentarea la spital vor avea dreptul şi la un interpret autorizat în limbajul mimico-gestual.
Concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va fi acordat doar dacă salariaţii au lucrat cel puţin jumătate de an în ultimele 12 luni.
Studiu: Riscul de cancer, în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor!
Publicat de Andra Radu,
23 decembrie 2021, 16:30 / actualizat: 23 decembrie 2021, 19:10
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorul dr. Orsolya Vincze, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, riscul de cancer este, în mare măsură, independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor.
„Cercetător al UBB, autor principal al unui studiu major care arată că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor. Dr. Orsolya Vincze, cercetător colaborator în cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca (UBB), este autorul principal al unui articol apărut recent în unul dintre cele mai prestigioase jurnale academice la nivel mondial, Nature.
Lucrarea prezintă un studiu inovator care oferă dovada că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor. Mai mult, rezultatele obţinute oferă o mai bună înţelegere a riscului şi rezistenţei cancerului la diferite specii de animale. Astfel, contribuie la progrese majore în explorarea apărării naturale împotriva cancerului şi ar putea revoluţiona medicina împotriva cancerului”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.
Potrivit comunicatului, folosind date despre 191 de specii şi 110.148 de mamifere, „această cercetare demonstrează că cancerul este o boală omniprezentă a mamiferelor” şi că riscul de cancer nu este distribuit uniform de-a lungul filogeniei mamiferelor.
„Tindem să vorbim despre cancer ca despre o problemă strict umană. Deşi este adevărat că diverse tipuri de cancer afectează grav specia umană, nu putem ignora faptul că şi alte animale se confruntă cu această boală, la fel ca noi. Nu doar animalele de companie, ci şi animalele sălbatice.
Cu toate acestea, în ce măsură sunt animalele expuse la cancer şi cât de des este afectată sănătatea lor de această boală a fost un subiect mai puţin studiat până acum. Aceasta nu este o surpriză, deoarece la animalele sălbatice orice boală gravă duce probabil la moartea nerepertoriată a animalului din cauza înfometării sau a prădătorilor. Mai mult, cancerul este o boală asociată cu vârsta, în care indivizii în vârstă sunt mai predispuşi să dezvolte boala.
În consecinţă, riscul de cancer la animalele sălbatice, unde vârsta este rar cunoscută, este dificil de estimat. Prin urmare, pentru a explora cât de des se confruntă animalele cu cancer, această cercetare s-a concentrat pe animalele din grădina zoologică, unde indivizii sunt urmăriţi de-a lungul vieţii.
Studiul abordează, de asemenea, o întrebare evoluţionistă fascinantă. Tumorile sunt boli de origine mutaţională, iar mutaţiile apar de obicei în timpul diviziunii celulare. În consecinţă, animalele cu corpuri mai mari şi durate de viaţă mai lungi care au suferit mai multă diviziune celulară sunt susceptibile de a avea un risc mai mare de a dezvolta tumori.
Această teorie a fost susţinută de mai multe studii la oameni, de exemplu, în cazul în care dimensiunea corporală (înălţimea) mai mare este asociată cu un risc mai mare de cancer. Cu toate acestea, aceste corelaţii nu par să fie valabile între specii, deoarece un elefant şi un şoarece au o probabilitate similară de a dezvolta cancer, chiar dacă durata lor de viaţă şi dimensiunile corpului diferă în ordine de mărime.
Discrepanţa dintre efectul mărimii corpului şi speranţa de viaţă asociată riscului de cancer este cunoscută sub numele de paradoxul lui Peto. Această cercetare oferă acum dovada că riscul de cancer este în mare măsură independent de masa corporală şi de speranţa de viaţă a mamiferelor, oferind astfel dovezi fără echivoc pentru validitatea paradoxului lui Peto. Acest rezultat oferă sprijin pentru afirmaţia că evoluţia a modelat mecanisme de supresie tumorale din ce în ce mai eficiente de-a lungul evoluţiei, pentru cazurile de longevitate extinsă şi/sau a dimensiunilor corporale mai mari”, se menţionează în comunicat.
Oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit că o anumită mutaţie genetică în combinaţie cu alcoolul creşte riscul de cancer la stomac.
La studiu au participat 513 pacienţi cu cancer de stomac, inclusiv asiatici şi persoane cu diferite origini. În afară de aceasta, specialiştii au colectat 243 de probe de ţesut ale unor voluntari din Japonia pentru secvenţierea întregului genom şi date genetice suplimentare provenite de la 288 de persoane, din baze de date medicale.
S-a demonstrat că mutaţia genei ALDH2, care codifică aldehida dehidrogenază, enzimă responsabilă în principal de metabolizarea alcoolului, este legată de cancerul de stomac.
Pacienţii cu această mutaţie nu au băut alcool atât de activ, după cum indică riscul ridicat de a dezvolta această boală, chiar şi în cazul unui consum moderat de băuturi alcoolice.
În principiu, această legătură a fost remarcată în rândul asiaticilor. Unele tipuri de cancer de stomac, legat de mutaţia genei CDH1 (responsabilă de contactele inercelulare), au fost, de asemenea, mai frecvente la pacienţii din Asia.
Diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40% anul trecut, ceea ce „va copleşi”sistemul de sănătate atunci când cazurile vor fi depistate în „faze tardive şi cu costuri ridicate”.
„În anul 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%, ceea ce va copleşi sistemul de sănătate atunci când procentele amintite vor fi diagnosticate în faze tardive şi cu costuri ridicate.
În ceea ce priveşte cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit că au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai puţine decât în 2019 şi aceste lucruri au fost cauzate atât de situaţia pandemică din ţara noastră, cât mai ales de lipsa unui plan naţional de cancer”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Un număr de 1.134 de persoane au venit la testările medicale gratuite din cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, ajunsă la a şaptea ediţie, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Caravana s-a desfăşurat în 8 weekend-uri, în 14 sate din 5 judeţe – Prahova, Vâlcea, Gorj, Ialomiţa, Olt. Testările au început în octombrie 2020, au fost întrerupte din cauza restricţiilor COVID şi s-au încheiat în aprilie 2021.
Oamenii prezenţi la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemograme şi PSA pentru prostată), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, măsurători de tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală.
Pe lângă testări, caravana a avut şi o componentă educativă – beneficiarii au primit informaţii despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar şi melanom, dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge.
Riscurile asociate amânării tratamentului pacientului oncologic sunt mult mai mari decât riscurile contractării COVID-19, deoarece o întârziere de una sau două săptămâni a unui tratament oncologic poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică, a declarat medicul oncolog Petra Curescu, de la Spitalul Judeţean Timişoara.
„Toţi cei care intră pe poarta spitalului nostru pentru internare sunt testaţi negativ, chiar şi vaccinaţi, deci riscul de contagiune este mai mic decât la supermarket. Pe de altă parte, întârzierea unui tratament oncologic poate duce la efecte catastrofale; dacă este o boală avansată, scurtează supravieţuirea, iar dacă vorbim despre tratament în context adjuvant, într-un stadiu curabil, o întârziere de o săptămână-două, oricât de banală pare, poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică”, a afirmat dr. Petra Curescu, în cadrul unei conferinţe de presă online, care a avut loc pe tema pacientului oncologic în timpul pandemiei.
Oncologul spune că toţi pacienţii care vin pentru internare sunt testaţi, iar dintre aceştia, între 5-10% sunt pozitivi, majoritatea fiind şi asimptomatici.
„Dintre pacienţii testaţi, pentru că toţi pacienţii care se prezintă pentru internare sunt testaţi, zilnic, între 5-10% sunt pozitivi. Deci o prevalenţă mult mai mare a bolii decât ne-am aştepta. În mod îmbucurător, majoritatea pacienţilor, chiar dacă vorbim despre oameni vârstnici, cu multe comorbidităţi în afară de cancer, majoritatea sunt complet asimptomatici”, spune Petra Curescu.
Ea le-a recomandat şi pacienţilor oncologici să se vaccineze, deşi foarte mulţi sunt speriaţi, pentru că pe multe site-uri găsesc informaţii conform cărora vaccinul nu este testat, nu se ştie cât este de sigur pentru pacienţii oncologici.
„Niciun vaccin, cu excepţia celor special destinate acestei maladii (cancer, n.r.) nu este testat pe pacienţi cu cancer, dar asta nu înseamnă că nu este sigur. Cel puţin cele două vaccinuri pe care le avem acum nu au cum să ne infecteze.
Dacă pacienţilor le este frică de vaccin, ar trebui să le fie mult mai frică de boală şi, din păcate, pandemia aceasta, cu sau fără vaccin, va continua şi nu ne vom putea feri la nesfârşit. Neapărat, ei trebuie să continue tratamentul oncologic.
Problemă avem cu potenţialii viitori pacienţi care sunt speriaţi, poate nu au fost diagnosticaţi la timp. Pentru orice simptom care-i îngrijorează, să se adreseze medicului de familie şi celui specialist”, a explicat medicul Petra Curescu.
De asemenea, aceasta le-a recomandat pacienţilor care, totuşi, se tem să meargă direct la cabinet, să apeleze la sistemul de telemedicină, întrucât multe lucruri se pot rezolva şi electronic.
„Telemedicina, prescripţiile care se pot trimite electronic pacienţilor au fost de un real ajutor pacienţilor în ultimul timp, iar acest lucru ar trebui să continue, pentru că ne face şi nouă medicilor viaţa mai uşoară, şi pacienţilor. Telemedicina nu va înlocui niciodată consultaţiile faţă în faţă, dar sincer cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm şi o părticică de telemedicină”, a încheiat Petra Curescu.
Conform unor studii recente, consumul de cafea poate diminua riscul de cancer al ficatului şi endometrului, precum şi al gurii, faringelui, laringelui şi pielii. De asemenea, se crede că băutura scade probabilitatea apariţiei unor boli maligne ale sistemului digestiv.
„Efectele consumului de cafea asupra diferitelor forme de cancer este subiectul unor cercetări active. Unele studii sugerează că un consum moderat de cafea reduce riscul de cancer al ficatului şi endometrului. Există dovezi că această băutură scade riscul de malignităţi ale gurii, faringelui şi laringelui, de carcinom bazocelular (un tip de cancer de piele) la bărbaţi şi femei şi melanom la femei”, a declarat dr. Cheryl Rock, şeful echipei care a efectuat studiile.
Cercetătorii remarcă faptul că motivul efectului protector al cafelei încă nu este înţeles pe deplin.
„Sute de compuşi biologic activi cum ar fi cofeina, flavonoidele, lignanii şi alţi polifenoli se găsesc în cafeaua prăjită. Aceştia, ca şi alţi compuşi din băutură, cresc consumul de energie, suprimă deteriorarea celulelor, reglează genele cu rol în repararea ADN-ului, au proprietăţi antiinflamatorii şi / sau previn metastazele”, explică specialiştii.
Pacienţii oncologici din Alba şi cei cu alte afecţiuni grave care necesită intervenţii medicale de specialitate urgente în spitale din alte judeţe, pot fi testaţi gratuit pentru COVID-19 de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, potrivit unui comunicat.
„DSP Alba vine în întâmpinarea cetăţenilor judeţului şi decide să sprijine pacienţii oncologici, dar şi pe cei cu alte afecţiuni grave care necesită intervenţii medicale de specialitate urgente, fie că este vorba de tratament oncologic de specialitate sau intervenţii chirurgicale ce trebuie realizate în spitale din alte judeţe.
Pe lângă testarea pacienţilor spitalelor din judeţul Alba, în laboratorul DSP vor fi testaţi pentru COVID-19 şi pacienţii din Alba care necesită asistenţă medicală în spitale din alte judeţe unde testarea ar presupune un timp prea mare de aşteptare, dar şi cheltuieli de cazare până la obţinerea rezultatului”, arată sursa citată.
Persoanele în cauză trebuie să se deplaseze la spitalul din raza domiciliului, fără programare prealabilă, unde le va fi recoltat testul. Aici, vor trebui să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie sau scrisoare medicală.
Recoltarea se va face în baza acestor documente, rezultatul şi buletinul de analiză urmând să fie comunicate de către spitalul unde s-a făcut recoltarea.
„Considerăm că este de datoria noastră, a DSP Alba, să venim în sprijinul acestor persoane care oricum se află într-o situaţie delicată şi cărora trebuie să le asigurăm acces la servicii medicale în timp util. În acest mod protejăm nu doar sănătatea cetăţenilor, dar şi unităţile medicale„, a declarat, potrivit comunicatului, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.
Asociația „Little People” anunță funcționalitatea platformei „Sunt OK!”. Este prima platformă de teleterapie destinată tinerilor afectați de cancer din România.
Prin intermediul acesteia, pacienții pot beneficia de la distanță de sesiuni de consultație psihologică și psihoterapie, ori de câte ori au nevoie și oriunde se află în România, discutând online cu terapeuți licențiați.
În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului cu Cancer, Asociaţia „Little People” România întreprinde o serie de acțiuni și demersuri care să aducă în atenţia opiniei publice provocările complexe ale pacienţilor oncologici.
Începând din 2002, la 15 februarie este marcată, anual, Ziua Internaţională a Copilului bolnav de cancer, la iniţiativa Childhood Cancer International, pentru a promova campanii de colaborare și de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu această boală, dar şi faţă de familiile acestora.
Mai multe detalii despre cum poate fi accesat acest serviciu gratuit pot fi găsite „thelittlepeople.ro„, sectiunea „Sunt OK!”.
Mass media abundă de o serie de clişee atunci când vine vorba despre descrierea cancerului, iar acest lucru este cât se poate de dăunator pentru bolnavi.
Elena Semino, profesor de lingvistică şi arta vorbirii la Universitatea din Lancaster, a realizat un studiu în care a analizat 1,5 milioane de cuvinte din discuţiile pe care le-a purtat cu aproape 200 de persoane care se ocupă de bolnavii de cancer.
Cercetătorul a ajuns la concluzia că atât de des folosita metaforă a „luptei împotriva cancerului” nu ajută cu nimic bolnavii, nu îi menajează, ba, mai mult, le afectează respectul de sine şi moralul, ajungând să se perceapă pe sine ca pe nişte perdanţi, care nu depun destul efort pentru a învinge boala.
Folosirea acestui gen de metafore de către organizaţiile caritabile în campaniile lor poate motiva oamenii să doneze bani, dar în nici un caz nu face bine pacienţilor, la nivel individual.
O altă metaforă des folosită compară cancerul cu un „drum greu”, dar se pare că ea este totuşi mai puţin nocivă atunci când vine vorba de a induce sentimente de vină sau de eşec personal.
Prof. Semino lucrează acum cu autorităţile medicale din Marea Britanie pentru elaborarea unui ghid cu astfel de expresii.
Personalul din sistemul de sănătate este destul de conştient de aceste lucruri, dar se lasă atras fără să vrea pe această pantă a clişeelor. Dacă, însă, un pacient foloseşte chiar el aceste metafore şi afirmă, de exemplu că „se simte un ratat pentru că nu poate câştiga lupta cu cancerul”, atunci doctorii ar trebui să ştie cum să întoarcă aceste cuvinte în favoarea lui: „Nu e o luptă şi nu eşti tu cel care pierde, ştim doar că nu există medicaţia care să te poată ajuta”.
În presă, a devenit deja ceva obişnuit să se spună că cineva „a pierdut lupta cu cancerul”, deşi există atâtea exemple de bolnavi care şi-au trăit viaţa demn şi frumos, fără să merite această catalogare după moarte.
Este important aşadar să schimbăm felul în care vorbim sau scriem despre această boală.
Peste 30% din populația adultă a Europei suferă de boli reumatice, care sunt cele mai frecvente boli cronice întâlnite pe continent, conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății.
Nici în România statisticiile nu sunt mai îmbucurătoare deoarece aproape 20% din totalul consultațiilor din medicina primară sunt generate de bolile reumatice.
Ozonoterapia este un tratament revoluționar, cunoscut pentru minunatele efecte de vindecare a numeroase boli, dar și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, fiind folosită cu succes de peste 40 de ani, în țări precum SUA, Canada, Germania, Rusia, Ucraina, Suedia, Italia, Spania, Brazilia, Cuba, Mexic.
În România există peste 400 de medici care practică ozonoterapia, cu ajutorul căreia se tratează inclusiv pacienții care au cancer, boli cardiovasculare, de ficat, alergii ori diabet.
Dezvoltată în țara noastră doar în ultimii 15 ani, terapia cu ozon funcționează împotriva stresului, oboselii fizice și psihice.
Odată cu activarea celulelor albe și roșii oamenii se simt întineriți, spun medicii din domeniu, care au participat marţi la Brașov la o conferință despre aplicațiile ozonoterapiei în medicină.
Evenimentul este organizat sub patronajul Societății Știintifice Române de Oxigen-OzonoTerapie.
Emilia Comsa, medic primar de familie și medic rezident medicina fizică şi recuperare: „Ozonul reduce insomniile, ajută memoria, mărește masa musculară, menține nivelul colesterolului la limite normale, întărește oasele și sistemul imunitar, ajută la curățarea pielii și mărește elesticitatea ei”.
Ozonul se administrează intravenos, în muşchi sau sub piele, prin inflitrații. O ședință de ozonoterapie poate costă între 100 şi 200 de lei.
Marți, 23 iulie, de la 19:00, la Sala Radio, are loc concertul caritabil organizat în favoarea marelui antropolog Vintilă Mihăilescu, om de cultură care are nevoie de ajutorul nostru.
„Satele noastre sunt locuite de oameni care costoresc cazane, de rudari care fac linguri de lemn și fuse, de lăieți care fac căldări și de tismănari. Aceștia din urmă sunt muzicanții satului, cei care însoțesc drumul oamenilor de la naștere până la moarte. Ce știu acești oameni cel mai bine să facă? Să cânte. Și cântă de dimineața până seara. Din asta trăiesc. Dar cu toate că ar fi meritat să trăiască boierește din cântat, trăiesc modest iar viața de multe ori le este împovărată. Lăutarii se potrivesc cu muzica lor, cu timbrul vocal, trăsăturile de arcuș, ritmurile melodiilor, mișcările discrete ale trupului fac din ei adevărați profesioniști. Și arătarea lor se potrivește cu muzica. Cântatul este viața lor. Cântă orice pentru oricine. Nu au uitat rânduiala de la trecerea pragurilor, cântă la botezuri, nunți, înmormântări. Cântă doine, cântece strofice, balade, hore, sârbe, cântece de lume. Lăutarii vehiculează un repertoriu cu origini din cele mai variate. Cântă balade, muzică sătească și orășenească, provenind din cântecul de lume greco-turco-perso-arab, romanța rusească, ungurească și națională, dansurile de salon.” – Grigore Leșe.
Toate donațiile vor fi direcționate către MagiCamp care gestionează fondurile necesare tratamentului domnului profesor Vintilă Mihăilescu.
În septembrie 2018 Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat cu Leucemie Acută Mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. Transplantul este singura șansă de supraviețuire și se poate face în Franța. Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul sunt de minimum 250.000 Euro.
Prețul unui bilet este de 30 de lei. Biletele pot fi cumpărate pe iaBilet.ro.
Parteneri în organizarea evenimentului sunt Societatea Română de Radiodifuziune, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România București FM și Fundația Calea Victoriei.
Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va funcționa din această vară. Aceasta este promisiunea făcută de către directorul Spitalului, dr. Cătălin Grasa.
Cătălin Grasa spune că se lucrează intens, astfel încât echipamentele de radioterapie să fie montate și date în funcțiune până la finele lunii iulie.
”Radioterapia face pași concreți către un nou echipament, ce va fi pus în funcțiune undeva la finalul lunii iulie. Ne încadrăm în termen. La ora actuală, este pregătit, cu un beton special, buncărul în care va fi montat acceleratorul liniar. Echipamentul de CT este deja în buncăr, tot într-o cameră special amenajată. Sperăm că echipamentul să fie montat și să fie funcțional la sfârșitul lunii iulie”, a declarat dr. Cătălin Grasa.
Secția de Radioterapie din Spitalul Județean va fi deservită de către un medic și două asistente, care s-au instruit la cursuri desfășurate la Spitalul Militar din Capitală și într-un centru privat.
Radioterapia este o modalitate terapeutică de bază pentru tratamentul cancerului. Aceasta implică țintirea țesutului tumoral cu fotoni de energii înalte, în scopul distrugerii acestuia.
În domeniul radioterapiei s-au înregistrat numeroase progrese și s-a produs o tranziție de la iradierea volumelor mari (care includeau și țesuturi normale) la o iradiere țintită pe volumul tumoral (care în prezent poate fi identificat foarte bine folosind metodele imagistice moderne – tomografie computerizată, tomografie cu emisie de pozitroni, imagistică prin rezonanță magnetică).
Investiții mai mari în programe de sănătate și colaborare cu statele membre ale UE pentru combaterea bolilor cronice
Publicat de Camelia Teodosiu,
18 mai 2018, 08:19 / actualizat: 25 mai 2018, 13:28
Daciana Sârbu cere Comisiei Europene investiții mai mari în programe de sănătate și colaborare cu statele membre pentru combaterea bolilor cronice
Bolile cronice – precum diabetul, cancerul, afecțiunile cardiovasculare sau respiratorii – reprezintă principala cauză a mortalității în Europa, fiind responsabile pentru 86% dintre decese. Strategiile Comisiei Europene trebuie să pună un accent mult mai mare pe prioritățile în domeniul sănătății și să includă obiective concrete în privința combaterii bolilor cronice, a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu astăzi la Bruxelles, în calitate de gazdă a conferinței pe tema bolilor cronice organizată de ECDA (European Chronic Disease Alliance).
Prevenția ar trebui să se bucure de un rol principal în cadrul acestor strategii, în condițiile în care printre factorii de risc ai bolilor cronice se numără fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul excesiv de alcool, lipsa de activitate fizică, a subliniat eurodeputata, care este vicepreședintă a Comisiei de Sănătate publică din Parlamentul European.
“Ne confruntăm cu o adevărată criză generată de impactul bolilor cronice în Uniunea Europeană. Foarte mulți oameni sunt afectați, și numărul lor va continua să crească, din moment ce se acționează prea puțin la nivelul prevenției, prin măsuri care să vizeze factorii de risc ce țin de stilul de viață nesănătos. E nevoie de investiții serioase în prevenție, precum și în tratament și îngrijire, în cercetare și inovare. Reducerea inegalităților în materie de sănătate, atât între statele UE, dar și în interiorul acestora, trebuie să reprezinte de asemenea o prioritate. Este important ca instituțiile europene să colaboreze cu cele naționale, cu organizațiile pacienților, cu experții din domeniul medical pentru a găsi soluții”, a subliniat Daciana Sârbu.
Eurodeputata a lansat, cu acest prilej, Manifestul organizațiilor europene ce activează în domeniul bolilor cronice – un apel adresat Comisiei Europene pentru tratarea sănătății ca prioritate și obiectiv central în anii următori, cu accent special pe lupta împotriva bolilor cronice.
Manifestul cere elaborarea unui cadru structurat al Uniunii Europene în domeniul gestionării bolilor cronice, dezvoltat în parteneriat cu statele membre și cu organizațiile societății civile, dar și cu reprezentanții altor sectoare precum agricultura și mediul. Se mai solicită Comisiei și finanțare sporită, cu ținte clare, care să vizeze acțiuni pentru combaterea bolilor cronice, precum și stabilirea unei Zile europene de conștientizare a bolilor cronice, pentru creșterea informării publice și a educației în privința acestora.
Consumul de alcool produce o substanţă chimică nocivă în organism, care poate determina daune permanente în ADN-ul celulelor stem, mărind riscul de apariţie a cancerului, potrivit unui studiu publicat miercuri. În testele pe şoareci, în laborator, cercetătorii britanici au utilizat analiza cromozomilor şi secvenţele ADN-ului, pentru a stabili afectarea genetică provocată de acetaldehidă, o substanţă chimică nocivă, care se produce când organismul procesează alcoolul. Rezultatele lor oferă mai multe detalii cu privire la modul în care alcoolul sporeşte riscul de apariţie a şapte tipuri de cancer, inclusiv forme comune precum cel de sân şi de colon şi arată, totodată, cum încearcă organismul să se apere împotriva daunelor produse de alcool. „Unele tipuri de cancer se dezvoltă din cauza afectării ADN-ului din celulele stem. În timp ce unele daune apar întâmplător, cercetările noastre relevă că ingestia de alcool poate creşte riscul acestor daune”, a declarat Ketan Patel, profesor la Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology, unul din coordonatorii studiului. Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, listează alcoolul drept un cancerigen de Clasa I, invocând „dovezi convingătoare” că acesta cauzează cancer la oameni. În studiul publicat miercuri în revista Nature, echipa lui Patel a oferit alcool diluat şoarecilor şi apoi a analizat efectul asupra ADN-ului animalelor. Astfel, au descoperit că acetaldehida poate sparge şi vătăma ADN-ul din interiorul celulelor sanguine stem, modificând ireversibil secvenţele ADN din aceste celule. Acest fapt este important, a spus Patel, pentru că, atunci când celulele stem sunt afectate, lasă loc dezvoltării celulelor canceroase.
Primul Spital de Oncologie şi Radioterapie pentru copiii diagnosticaţi cu cancer va fi construit în Bucureşti. Noua clinică, amplasată în curtea spitalului „Marie Curie”, va avea 52 de paturi – inclusiv pentru părinţii care îi însoţesc pe copii – săli pentru activităţi educaţionale, bibliotecă şi cinema. Investiţia este estimată la 8 milioane de euro din care Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” a adunat aproape jumătate.
Cladirea va avea 8,000 mp, desfășurați pe subsol, parter și trei etaje pentru oncologie și radioterapie, care vor fi complet utilate li mobilate. Vor fi 52 de paturi în secția de oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secția de chirurgie oncologică, 25 paturi în departamentul ambulator, 10 camere sterile şi un compartiment pentru radioterapie.
De asemenea, spitalul va avea și săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema, iar părinții vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital.
Cei care vor să contribuie pentru ridicarea şi dotarea noii unităţi sanitare pot dona 2 euro pe lună printr-un SMS cu textul SPITAL la numărul de telefon 8844.
Un program naţional de screening pentru cancerul la sân ar creşte cu aproape 50 la sută numărul cazurilor descoperite în stadiu incipient, ceea ce va mări semnificativ şansele de supravieţuire, potrivit unui studiu recent.
De exemplu, peste 10 procente dintre femeile din mediul rural ar putea avea cancer de sân fara să ştie. În prezent sunt identificate aproximativ 7.000 de noi cazuri pe an, un număr mult mai mic decât cel real, spune doctorul Adrian Pană, expert în politici de sănătate.
Ministerul Sanataţii a anunţat, luna trecută că va începe, cu finanţare europeana nerambursabilă, 5 programe naţionale de screening, printre care şi cel pentru cancerul de sân. Acesta va avea o finanţare de 21 de milioane de euro pentru programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân.
Peste 1.000 de femei din Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău şi Suceava vor beneficia în octombrie şi noiembrie de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân prin campania ‘Nu am făcut destul’, ediţia a patra, derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
în weekendul 14-15 octombrie se vor face testări în localităţile Tomeşti şi Ciurea – judeţul Iaşi;
în 21-22 octombrie, caravana va poposi în comunele Vânători Neamţ şi Răuceşti – judeţul Neamţ;
în zilele de 28 şi 29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu şi Stănileşti – judeţul Vaslui,
în 4-5 noiembrie, caravana va ajunge în localităţile Balcani – Schitu Frumoasa şi Berceşti Taslău, din Bacău.
Totodată, pe 11 şi 12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite şi femeile din comunele Udeşti şi Mănăstirea Humorului din judeţul Suceava.
Voluntarii de la Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI) vor efectua măsurători de glicemie, tensiune şi pulsoximetrie, consultaţii oftalmologice, dar şi o electrocardiogramă.
Toate aceste testări pot fi făcute şi de bărbaţi.
Pe lângă consultul la sân, femeile vor beneficia şi de o ecografie mamară, precizează FABC într-un comunicat de presă.
Anul trecut, în cadrul campaniei desfăşurate în şapte judeţe din sudul şi centrul ţării, 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite la sâni.
Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un astfel de control, 14% prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer.
97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani, se menţionează în comunicat.
‘Foarte multe femei se tem să meargă la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât să agraveze situaţia. Cancerul de sân este o boală care se tratează cu succes în ziua de astăzi, însă este extrem de important să fie depistat în fază incipientă. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de sân. Iar această cifră ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândurile autorităţilor competente. Ţara noastră are nevoie urgentă de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de sân’, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat în comunicat.
Primarul Nicolae Robu a anunţat că va comanda un studiu prin care să se găsească explicaţii la numărul foarte mare al cazurilor de cancer din zona Timişoarei.
Nicolae Robu a subliniat că în vestul ţării este foarte ridicată frecvenţa bolilor cardiovasculare şi a cancerelor. Primăria trebuie să afle cauzele care atentează la starea de sănătate a populaţiei pentru a acţiona preventiv, a precizat Nicolae Robu.
“Nu putem spune că sărăcia conduce la aşa ceva, pentru că trăim în zona cu cea mai ridicată bunăstare din ţară. Vreau focalizare pe aceste boli, care se ştie că sunt foarte grave şi care sunt cauza unei mortalităţi crescute”, a punctat primarul, citat de Agerpres.
Studiul se va focusa pe trei boli grave, cardiovasculare, cancere şi încă una pe care o vor numi specialiştii, cel mai probabil, aceasta fiind diabetul.
Potrivit oncologilor timişoreni, incidenţa cancerului a crescut, dar a crescut şi numărul de supravieţuitori.
“Vestea bună este că, deşi incidenţa cancerului a crescut, a crescut şi numărul de supravieţuitori. Dacă în anii ’90 aveam aproximativ 1.300-1.400 de noi cazuri de cancer anual în judeţul Timiş, iar numărul de supravieţuitori era de 5.000-6.000, acum se înregistrează circa 2.700 de cazuri anual, în timp ce numărul supravieţuitorilor ajunge la aproximativ 20.000. Pe lângă accesul pacienţilor la terapii moderne, avem nevoie şi de ceea ce înseamnă servicii de recuperare a pacienţilor odată ce cancerul a fost stopat. Lupta cu boala nu se încheie atunci când cancerul este în remisie completă, ci pacientul are nevoie de recuperare”, spune dr. Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara.
La radioterapia timişoreană ajung anual circa 1.500-2.000 de pacienţi.
Cancerele, boli mai rare la copii decât la adulţi reprezintă totuşi o cauză importantă de deces şi în Caraş-Severin.
Cele mai frecvente tipuri de cancer la tinerii din Caraş-Severin, în proporţie de 60% sunt leucemiile acute limfoblastice şi limfoamele maligne. În prezent tratamentele citostatice moderne permit vindecarea în procente mari, cu o singură condiţie, ca boala să fie depistată la timp, atrag atenţia medicii oncologi.
O altă condiţie pentru creşterea şanselor de vindecare a cancerului este terapia potrivită primită în spitale cu experiență în oncologia pediatrică și care dispun de tehnologie cât mai avansată.
Numărul copiilor bolnavi de cancer a crescut alarmant în ultimii ani în România, iar medicii avertizează că această maladie este tot mai agresivă şi loveşte la vârste din ce în ce mai fragede. Oncologii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebeluși de doar o lună sau două de viață, iar una dintre principalele cauze este producția industrializată şi hormonii din alimente.
Există, de asemenea, şi anumite există anumite virusuri cu care copilul intră în contact și care îl pot predispune la cancer: virusul hepatitei B poate declanșa cancer la ficat, iar Hepatita C poate duce la apariția limfoamelor.
Chimioterapia ar putea permite cancerului să se răspândească în corp şi de asemenea ar putea declanşa tumori mult mai agresive, sugerează un nou studiu citat joi de The Telegraph.
O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a studiat impactul medicamentelor asupra pacientelor diagnosticate cu cancer de sân şi a descoperit că acestea sporesc posibilitatea ca celulele tumorale să migreze în alte zone ale corpului unde sunt aproape întotdeauna letale.
Circa 55.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân în Marea Britanie în fiecare an, iar 11.000 urmează să îşi piardă viaţa din această cauză, notează sursa citată.
Multor paciente le este administrată chimioterapia înainte de intervenţia chirurgicală, însă noua cercetare sugerează că, deşi aceasta reduce tumorile pe termen scurt, ea ar putea totodată declanşa răspândirea celulelor canceroase în corp.
Se crede că medicaţia toxică declanşează un mecanism de reparare al corpului care în cele din urmă stimulează tumorile să devină din nou mai puternice. În plus, acesta sporeşte numărul de ‘puncte de acces’ pe vasele de sânge, fapt ce permite cancerului să se răspândească în organism.
Doctor George Karagiannis de la Colegiul de Medicină ‘Albert Einstein’ din cadrul Universităţii Yeshiva din New York a descoperit că numărul de ”puncte de acces” a crescut la 20 de paciente cărora le-au fost administrate două medicamente obişnuite în cadrul chimioterapiei.
De asemenea, Karagiannis a observat că în cazul şoarecilor chimioterapia contra tumorilor mamare a înmulţit numărul de celule canceroase care circulau în corp şi în plămâni.
Cercetătorul recomandă ca pacientele să fie monitorizate în timpul chimioterapiei pentru a se verifica dacă celulele tumorale au început să circule în corp şi dacă au apărut ”puncte de acces”. ”O abordare ar fi aceea de se preleva o cantitate mică de ţesut tumoral după câteva doze de chimioterapie preoperatorie”, a precizat el.
‘În cazul în care se observă că numărul markerilor a crescut, am recomanda întreruperea chimioterapiei şi efectuarea mai întâi a intervenţiei chirurgicale, urmată de chimioterapie postoperatorie”, a subliniat cercetătorul care a precizat că echipa sa efectuează în prezent studii clinice extinse.
”În cadrul acestui studiu nu am investigat decât diseminarea indusă de chimioterapie a celulelor tumorale în cancerul de sân. În prezent lucrăm şi la alte tipuri de cancer pentru a afla dacă se generează efecte similare’, a spus Karagiannis.
Studiul a fost publicat în jurnalul ”Science Translational Medicine”.
Fumatul ucide peste 7 milioane de oameni în fiecare an la nivel mondial, a avertizat marți OMS, cerând interzicerea promovării tutunului și creșterea taxelor pentru aceste produse. Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, OMS a publicat un raport asupra sănătății și a costurilor economice ale tutunului și, pentru prima dată, şi asupra impactului acestuia asupra mediului.
Tabagismul reprezintă şi o grea povară economică pentru planetă: costul său (în termeni de sănătate și pierderi de productivitate) este estimat la peste 1.400 de miliarde de dolari (1.250 miliarde euro), adică 1,8% din produsul intern brut (PIB). „Tutunul este o amenințare pentru noi toți”, a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS, într-un comunicat.
Organizația Mondială a Sănătății marchează pe 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun si încercă, astfel, să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor de sănătate.
Consumul de tutun este responsabil de pierderea a peste 40 de mii de vieți pe an în România și continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită.
Medicii atrag atenția și asupra fumatului pasiv.
Specialiștii susțin că fumul de țigară poate să persiste în aer aproximativ două ore și jumătate, chiar și cu fereastră deschisă.
Inspirarea acestuia poate avea urmări nefaste asupra sănătății.
Acesta conține peste 4 mii de substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice și iritante.
Fumatul crește riscul pentru 16 tipuri de cancer, printre acestea numărându-se cel de plămâni, de esofag, cancer oral, de faringe și laringe. De asemenea, fumatul poate cauza și alte tipuri de boli.
În primele 6 luni de la intrarea în vigoare a legii antifumat, au scăzut internările pentru infecții acute respiratorii și cardiace, dar și pentru afecțiuni ale copiilor spune profesor doctor Florin Mihălțan.
Renunțarea la fumat trebuie să pornească de la dorința reală a unei persoane de a nu mai avea acest viciu.
Oamenii fumează din două motive, spun doctorii.
Este vorba atât de dependența de nicotină, care se poate trata cu medicamente, cât și de o dependența pshihologica, unde e necesară o consiliere de specialitate.
Îngrășarea nu este cauzată de renunțarea la fumat, ci de înlocuirea țigărilor cu alimente hipercalorice și nesănătoase.
În București, anul trecut, au renunțat la acest viciu 60% din cei care au apelat la programul stop fumat, spune doctorul Magda Ciobanu.
Ea a precizat că nu are însă date privind persoanele care s-au reapucat de fumat.
Controlul asupra consumului de tutun ajută pe lângă efectele benefice asupra sănătății, și la reducerea sărăciei, a foametei, promovarea agriculturii sustenabile și combaterea schimbărilor climatice.
Pe de altă parte, taxele impuse pentru aceste produse pe bază de tutun pot fi folosite pentru programele de sănătate sau pentru alte programe de dezvoltare.
Cancerul de col uterin continuă să facă victime în judeţul Caraş-Severin. Din această cauză Radio România Reşiţa va derula până vineri o campanie de informare şi de susţinere a programului naţional de depistare a cancerului de col uterin.
Vaccinul anti HPV ţine cancerul de col uterin la distanţă. Medicii oncologi încurajează părinţii să-şi vaccineze fetiţele de la o vârstă fragedă, până în 11 ani chiar dacă acea campania naţională de imunizare din 2012 a fost un eşec toatal. Atunci mii de doze au ajuns la gunoi pentru că părinţii au refuzat imunizarea din cauza unor zvonuri care susţineau că acest vaccin ar avea şi efecte adverse, precum autismul.
Cand vine vorba despre acest vaccin părererile parinţiilor din municipiul Reşiţa sunt împărţite. Daca unii şi-au imunizat la timp fetiţele, altii preferă să se mai documenteze în legătură cu acest subiect.
UNDE GĂSIM VACCINUL?
Din păcate în România, la ora actuală nu există un program naţional pentru acest vaccin. Acesta se găseşte în farmaciile din Caraş-Severin însă costurile sunt ridicate. Pentru o bună eficienţă este nevoie de 3 fiole administrate pe o perioadă de 6 luni iar preţul poate ajunge şi la 2 mii de lei.
Consultul ginecologic la intervale regulate şi testul Papanicolaou reprezintă o parte esenţială a prevenirii cancerului la orice pacientă. În plus, trebuie reţinut că renuntatul la fumat este unul dintre cei mai importanţi paşi către un stil de viaţă cu adevărat sănătos. Este dovedit faptul ca fumatul dublează riscul de cancer de col şi nu numai.
CUM ACŢIONEAZĂ VACCINUL?
Vaccinul creează anticorpi care neutralizează intrarea virusului în colul uterin!
Ca orice alt vaccin, vaccinul anti-HPV creează imunitate împotriva virusului. Această imunitate este una temporară şi după cinci ani este nevoie de efectuarea unui rapel (revaccinare). De asemenea, este bine de ştiut că infecţia HPV declansează cancerul de col uterin la 15-30 de ani de la momentul infectării.
17 ţări din Uniunea Europeana (printre care Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania etc.) au introdus deja gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare. Însă, niciuna dintre ţările europene nu a început o campanie naţională de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.
În ultimii 20 de ani, ţara noastră a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Mai grav, această rată de mortalitate a fost în continuă creştere în ultimii 18 ani.
6 femei mor, în fiecare zi, în România, din cauza cancerului de col uterin şi în fiecare an, peste 3000 sunt nou diagnosticate. Cancerul de col uterin reprezinta, în România, prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.
Departamentul de dieto-terapie din cadrul Clinicii de Recuperare Oncologică de la Slatina Nera, singura din ţară, va fi dotat cu banii strânşi de Radio Reşiţa şi Crucea Roşie Caraş-Severin, în urma campaniei umanitare Muzică pentru Viaţă.
Vă reamintim că au fost adunate cu ajutorul oamenilor cu suflet peste două miliarde de lei vechi. Clinica de la Slatina Nera, va fi inaugurată în toamna acestui an, deoarece unitatea medicală a mai primit şi alte sume importante din diverse proiecte.
„Această sumă pe care am primit-o prin eforturile dumneavostră, o parte din ea este în aşteptare pentru a dota departamentul de dieto-terapie cu aparatura necesară şi o altă parte am folosit-o pentru întreţinerea RMN-ului care este montat acolo”, a precizat pentru Radio România Reşiţa, profesorul universitar, medicul Pavel Chirilă.
Lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată. Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 42 de saloane. Pacienţii vor fi gazduiţi în saloane moderne, cu un pat şi grup sanitar propriu. De asemenea, de jur împrejurul clinicii va fi amenajată şi o gradină botanică.
Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon.
Fumătorii reprezintă 26% din populația UE, scurtându-și viața cu până la 14 ani, iar aproape 94% dintre ei se apucă de fumat înainte de 25 de ani. Pentru a combate acest lucru, UE a adoptat acum doi ani o nouă directivă privind tutunul care a intrat in vigoare saptamana trecută. Scopul acestei directive este de a face fumatul mai puțin atractiv, în special în rândul tinerilor. Unul din patru europeni cu vârste între 15-24 fumează.
Care sunt aceste norme aflăm de la domnul Daniel Băcanu, coordinator Europe Direct Craiova:
Consumul de tutun este responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an în UE. Fumătorii au, de asemenea, probleme de sănătate (cancer, boli cardiovasculare și respiratorii), iar aproximativ jumătate dintre ei mor prematur (14 ani în medie).
Pentru a preveni toate acestea Comisia Europenă introduce 10 schimbări cheie pentru produsele din tutun vândute în UE.
Astfel:
Avertismentele de sănătate grafice cu imagini, texte şi informaţii vor acoperi 65% din ambalajul pachetelor de ţigări. Avertismentele sunt grupate în trei seturi care vor fi schimbate în fiecare an, pentru a se asigura impactul emoţional cât mai mult posibil.
Țigările și tutunul pentru rulat țigări cu arome caracteristice vor fi interzise pentru a-i împiedica pe tineri să se apuce de fumat.
Înlocuirea etichetării GNMC ( gudron, nicotină şi monoxide de carbon) cu informaţii privind substanţele conţinute de fumul de ţigară din care 70 sunt cauzatoare de cancer.
Anumite pachete mai mici sau mai ieftine vor fi eliminate pentru a le face inaccesibile tinerilor, iar produsele cu mesaje promoționale sau înșelătoare vor fi interzise.
Pentru a aduna mai multe informaţii cu privire la ingredientele conţinute în produsele din tutun şi efectele lor asupra sănătăţii şi a dependenţei, producătorii şi importatorii de produse din tutun sunt obligaţi să raporteze cu privire acestea printr-un format electronic standardizat.
Țigările electronice vor fi reglementate, fie ca produse medicinale ce ajută la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, dar cu o concentrație de nicotină care nu trebuie să depășească 20 mg/ml.
Ambalajele trebuie să coţină o listă a tuturor ingredientelor conţinute de produs, informaţii cu privire la conţinutul de nicotină şi o broşură cu instrucţiuni de utilizare.
Producătorii de ţigări electronice trebuie să raporteze annual cu privire la volumul vânzărilor, tendinţele şi preferinţele cumpărătorilor iar Comisia Europeană va informa Parlamentul European despre acestea în raportul de punere în aplicare care urmeaza să fie elaborat după cinci ani.
Posibilitatea de interzicere a vânzărilor transfrontaliere la distanţă şi nu în ultimul rând
masuri pentru combaterea comerţului illicit.
Pe primul loc ca procent din populaţie care fumează se află Grecia cu 38 %, urmată de Bulgaria 35% şi Croaţia %. Romania ocupă locul 11 cu 27%
Comisia Europeană poate prelungi pentru 7 ani, în loc de 15, perioada ce fusese propusă, folosirea ierbicidului glifosat și doar pentru uz profesional!
Acestea sunt prevederile rezoluției votate ieri în Parlamentul European.
Glifosat-ul este cel mai răspândit ierbicid, utilizat intens în agricultură de mai bine de 40 ani, dar suspectat că ar avea proprietăți cancerigene și de perturbare a funcțiilor endocrine.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a emis, anul trecut, un aviz în care glifosatul este considerat ca fiind puțin probabil să provoace cancer. În schimb, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasificat aceeași substanță drept posibil cancerigenă pentru om.
De altfel, în jurul acestor opinii diferite s-au concentrat și discuțiile în Parlament.
Președintele Comisiei de mediu, Giovanni LA VIA a spus, după dezbatere, că glifosatul a fost plasat de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului pe o listă cu substanțe probabil cancerigene, pe care mai apar și cafeaua, carnea roșie sau sucul de aloe, de aceea mai e nevoie de studii:
Din acest motiv, Parlamentul a dorit scurtarea perioadei de autorizare de la 15 ani, propunerea Comisiei, la timpul necesar efectuării studiilor și, pe de altă parte, a cerut hotărât reducerea utilizării.
Rezoluția votată ieri mai cere o evaluare independentă și publicarea tuturor dovezilor știițifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.
De asemenea, se cere interzicerea folosirii lui în parcuri, locuri de joacă și grădini publice, iar în agricultură, renunțarea la arderea prematură (procedeu prin care planta este eliminată înainte de recoltare pentru a accelera coacerea, o practică ce crește expunerea oamenilor).
Prevederile votate de deputați nu sunt obligatorii, dar ar putea constitui un semnal pentru statele membre încă indecise în privința utilizării glifosfatului.
Românii merg la medic doar daca îi doare ceva. Asta pare să sugereze atitudinea populaţiei faţă de campaniile de prevenţie iniţiate de autorităţile sanitare. Doar 2.300 din 13 milioane de pacienţi s-au dus să-şi facă investigaţii gratuite, în ultimele doua luni şi jumătate. Situaţia este la fel şi în Caraş-Severin. Deşi sunt o mulţime de campanii care vin în sprijinul cetăţeanului pentru a depista bolile la timp, cetăţenii nu sunt interesaţi. De exemplu cancerul de col uterin continua să faca victime . Doar 4 femei şi-au făcut testul în ultima lună la Reşiţa. Medicii trag un semnal de alarmă şi cheamă femeile să vină să se testeze, pentru că investigaţiile sunt gratuite. Chiar şi aşa persoanele de sex feminin ignoră prevenţia. Oamenii se pot testa gratuit şi pentru depistarea virusurilor: HIV, Hepatita B şi C. Persoanele interesate sunt aşteptate la Clinica Probios Medica din municipiul Reşiţa între orele 8-14. Deşi campania a debutat în urmă cu o săptămână nicio persoană nu a fost interesată să beneficieze de un set de investigaţii gratuite. Aceeaşi situaţie este şi în cazul vaccinului antigripal. Foarte puţine persoane s-au imunizat în condiţiile în care şi acest vaccin este gratuit şi este benefic pentru organism în acestă perioadă.
Când v-ati înscris ultima dată într-o campanie de prevenţie iniţiată de autorităţile sanitare?
Pe 22 august, de la ora 19:30, bicicliştii sunt aşteptai în Parcul Izvor la primul eveniment Hai cu Bicla & Adevăraţii Veloprieteni România – un marș al bicicliștor care, la adăpostul serii, vorbește despre soare și efectele lui, uneori nocive.
„Bicicliștii pedalează împotriva melanomului” este o inițiativă prin care prin care se urmăreşte atenţionarea şi educarea oamenilor cu privire la cea mai gravă
formă de cancer de piele.
Lucruri esențiale despre melanom:
• este responsabil de numai 4% din cancerele de piele, dar provoacă 80%
dintre decesele provocate de cancerul cutanat
• apare mai des la bărbați decât la femei
• depistat din timp, melanomul se vindecă în 98% din cazuri
Programul evenimentului:
19:30 – întâlnire în Parcul Izvor, la alveolă – participanţii sunt aşteptaţi cu protecții de
șa, brățări UV și 100 de tricouri reflectorizante On Wear, prima linie de tricouri
autohtone dedicate bicicliștilor
21:00 – plecare pe traseul Parc Izvor – Bd. Națiunile Unite – Str. B.P. Hașdeu –
Berzei – Calea Buzești – Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle
– Blvd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – intrarea în Parcul Herăstrău
22:00 – 22:30 – final de marș și, opțional, festivalul Green Sounds din Herăstrău
De-a lungul traseului, se va ocupa prima bandă de circulaţie. Acţiunea se bucură de sprijinul motocicliștilor de la Poliția Rutieră. Consumul băuturilor alcoolice (inclusiv bere)
este interzis.
Cei care vor să-și rezerve tricoul din timp, sunt rugați să dea un e-mail de
participare la tudor@haicubicla.ro și să indice măsura pe care o poartă.
”Bicicliști pedalează împotriva melanomului” face parte din campania ”Un viitor fără pată”, aflată în cel de-al treilea an consecutiv. Campania este organizată de
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Caravana „Donează o şansă la viaţă” se află săptămâna aceasta în patru parcuri din capitală între orele 14:00 şi 22:00.
Cum îi ajută celulele stem pe bolnavii de cancer pentru care nu există un donator de organe compatibil, cum funcţionează registrul unic şi ce înseamnă un donator onorific a explicat directoroarea generală a Registrului Naţional al donatorilor de celule stem, medicul Aurora Dragomirişteanu:
„Registrul donatorilor voluntari de celule stem este în acelaşi timp un registru al pacienţilor care au indicaţie de transplant şi care nu au donator în familie. Au fost anul acesta înregistraţi 69 de pacienţi, sunt 15 transplantaţi, 24 vor fi transplantaţi până la sfârşitul anului şi avem 16 la care încercăm să identificăm un donator, dar 10 dintre ei au şanse foarte mici chiar şi în registrele internaţionale. Majoritatea bolilor hematologice grave care sunt tratate şi vindecate prin transplant, sunt cancere ale sângelui şi există şansa aceasta. Dacă la timp i se face pacientului un transplant cu celule stem de la o persoană compatibilă cu el, boala este învinsă, devine un om sănătos”.
Cercetătorii japonezi lucrează la un test de sânge care ar putea permite, în următorii cinci ani, diagnosticarea rapidă a 13 tipuri de cancer, în stadiu incipient
Proiectul, în valoare de 57 de milioane de euro, îşi propune să dezvolte o metodă eficientă de depistare a cancerului în stadiu precoce la organe precum plâmânii, stomacul, ficatul, colonul sau sânul.
Testul ar putea fi util şi în depistarea din timp a maladiilor degenerative, cum este boala Alzheimer. Medicii japonezi speră să realizeze cât mai curând un test accesibil din punct de vedere comercial, transmite agenţia niponă Kyodo.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este una din cauzele principale de deces la nivel mondial. Numai în 2012 – 8,2 milioane de oameni au murit din cauza acestei maladii.
Este concluzia la care au ajuns cercetătorii britanici, în urma unui studiu care a implicat cinci milioane de oameni. Potrivit specialiştilor, excesul de greutate creşte riscul apariţiei mai multor tipuri de cancer, printre care cel de uter, vezică biliară, rinichi, ficat şi de colon. Conform unui studiu american, peste două miliarde de oameni din lume sunt supraponderali.
Cercetătorii au arătat, într-un studiu iniţial publicat în 2011, că sucul de lămâie este folosit în prevenirea cancerului. Gustul este plăcut şi nu produce efectele oribile ale chimioterapiei.
Sursa iniţială a acestei informații este fascinantă: unul din cei mai mari producători de medicamente din lume, după testele de laborator efectuate timp de 20 de ani, începând din 1970, a relevat faptul că extractul de lămâie distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de sân , de prostată, pulmonar și pancreas.
Potrivit studiului, compușii chimici sunt de 10.000 de ori mai eficienți în tratarea cancerului decât produsul Adriamycin, un medicament utilizat în mod normal în chimioterapie, pentru încetinirea creșterii celulelor canceroase. Și ceea ce este și mai uimitor: acest tip de terapie cu extract de lămâie distruge numai celulele maligne canceroase și nu afectează celulele sănătoase.
Acesta este considerat, de asemenea, un leac împotriva infecțiilor bacteriene, dar și cauzate de ciuperci.
De asemenea, lămâile pot fi eficiente împotriva paraziților interni și a viermilor, ele reglează tensiunea arterială, iar în acelaşi timp combat stresul și tulburările nervoase.
După aproape o jumătate de an în care au fost nevoiţi să meargă la tratament în judeţele Cluj sau Mureş, bolnavii de cancer vor putea să reia de astăzi procedurile de radioterapie la spitalul judetean din Sibiu.
Aparatul este de ultimă generaţie, iar pacienţii vor putea beneficia gratuit de servicii de radioterapie, în baza contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.