Ascultă Radio România Regional Live

Camp Butmir

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de Gabriel Stan, 18 noiembrie 2024, 17:14

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă până pe 13 decembrie la Operația NATO „Sea Guardian”. 2016 reprezintă anul de lansare a acestei operații, având drept obiectiv consolidarea siguranței traficului maritim în zona de responsabilitate, România fiind la a şasea participare la această misiune.

Operația este condusă de Comandamentul Maritim Aliat al NATO și urmărește descurajarea activităților ilegale în zona flancului sudic al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene. Despre componența grupării navale și misiunile de îndeplinit ne vorbește căpitanul Marius Iscru, comandant serviciu de luptă operații la bordul fregatei „Regele Ferdinand”: Gruparea navală, formată din nava-comandant fregata „Margottini” aparținând Forțelor Navale ale Italiei, fregata „Regele Ferdinand”, corveta croată „Dubrovnik”, submarinul „Arpão” al Forțelor Navale ale Portugaliei și aeronave de patrulare maritimă, va executa în centrul Mării Mediterane acțiuni de monitorizare a traficului maritim, activități de interogare a navelor comerciale și vizite pentru prezentarea misiunilor operației „Sea Guardian” și promovarea valorilor NATO în rândul comunității maritime internaționale.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea oprire este pe uscat, mai precis în baza militară Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina, unde este dislocată cea mai mare parte a contingentului românesc participant la Operația de Stabilitate EUFOR ALTHEA.

Lansată în decembrie 2004 și desfășurată sub umbrela Uniunii Europene, misiunea ALTHEA contribuie la menținerea unui mediu sigur și stabil în Bosnia și Herțegovina.

Locotenent Bogdan Brăileanu, ofițer în cadrul companiei de manevră ALTHEA: În cadrul EUFOR, procesul de integrare a forțelor diverselor națiuni se realizează inclusiv prin antrenamente și exerciții specifice desfășurate în comun.

De la dislocarea structurii și până la momentul actual, efortul principal a constat în pregătirea și executare aexercițiului de integrare, în urma căruia structura a fost apreciată că a îndeplinit criteriile pentru atingerea capacității operaționale complete.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima staționare de astăzi este în Polonia, unde îi găsim pe militarii dobrogeni, membrii ai celui de-al 16-a lea contingent românesc dislocat în cadrul grupului de luptă.

La o lună de la preluarea misiunii, artileriști antiaerieni continuă acțiunile de instruire. Una dintre cele mai importante activități de pregătire ale acestei săptămâni este exercițiul de rezolvare a unei situații tactice, care a vizat punerea în aplicare a schemelor de manevră specifice în teren greu accesibil, cât și exersarea procedurilor standard de operare pentru ocuparea unui dispozitiv de luptă.

Cu detalii despre provocările acestei săptămâni vine locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului „Iron Cheetahs”: Această săptămână a debutat cu participarea la o competiție sportivă, organizată de către partenerul polonez cu ocazia Zilei Independenței Republicii Polone.

A urmat executarea unor ședințe de tragere cu armamentul ușor de infanterie din dotarea militarilor și săptămâna a culminat cu executarea unui exercițiu de rezolvare a unei situații tactice cu bateria de apărare antiaeriană în poligonul de instrucție Bemowo Piskie din Polonia.

 

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 11 noiembrie 2024, 14:51

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron Cheetahs” Rotația a XVI-a, din cadrul Grupului de luptă NATO au executat zilele trecute un marș tactic în teren variat și au derulat un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice cu bateria de apărare antiaeriană în poligonul de Instrucție  Bemowo Piskie. Locotenentul Cosmin Marinescu din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron Cheetahs” Rotația a XVI-a.
Cosmin Marinescu: Scopul acestui exercițiu a fost de a perfecţiona deprinderile de a descoperi obiectivele din câmpul tactic și de a simula reacția asupra acestora. Militarii au fost evaluați de către comandanții microstructurilor, astfel încât la următoarele exerciții militarii să obțină calificative foarte bune. Moralul militarilor rămâne la un nivel ridicat, manifestând interes, disciplină și devotament la toate activitățile desfășurate în cadrul Grupului de Luptă din Bemowo Piskie.
Eduard Nicola (realizator rubrică): Din Polonia ajungem în baza militară Camp Butmir Sarajevo din Bosnia și Herțegovina, unde militari din cadrul  Batalionului 30 Vânători de Munte Câmpulung Muscel participă la Misiunea Eufor Althea, operațiune militară instituită din anul 2004 sub comanda Uniunii Europene, cu scopul de a crea un mediu de securitate sigur și stabil în zonă. Detalii ne oferă locotenentul Bogdan Brăileanu, comandant pluton sprijin în cadrul companiei.
Bogdan Brăileanu: Integrarea efectivă a militarilor români are la bază o intensă pregătire specifică pentru misiune, dovadă fiind rezultatele obținute în cadrul evaluării statice și a exercițiului de repetare a misiunii. Nu doar pregătirea intensă a stat la baza facilitării procesului de adaptare a militarilor români, ci și aspectul că mulți dintre aceștia sunt veterani ai teatrului de operații Afganistan, iar experiența dobândită contribuie semnificativ la eficiența îndeplinirii misiunilor specifice din teatrul de operații Bosnia și Herțegovina.
Eduard Nicola (realizator rubrică): De pe uscat ne mutăm pe mare, unde Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor nr. II se află în portul Pireu Grecia, pentru refacerea capacității de luptă și reaprovizionare pe durata staționării în port, la bordul puitorului de mine și plase 274, Viceamiral Constantin Bălescu, nava comandant a grupării, s-au desfășurat lucrări de întreținere și mentenanță la echipamentele, instalațiile și mecanismele de la bord. Cu amănunte vine căpitanul Bogdan Moisei, comandant serviciu de luptă la bordul puitorului de mine și plase 274.
Bogdan Moisei: S-au derulat activități specifice pregătirii de sezon, incluzând astfel măsuri de protecție a tehnicii și a navei pentru a face față condițiilor sezonului rece. În paralel, echipajele navelor din grupare au efectuat antrenamente de vitalitate la bord, pregătind personalul pentru intervenții rapide în cazul unor avarii sau incidente.
Eduard Nicola (realizator rubrică): Rămânem tot pe mare și pe final de rubrică vă mai spun că Dragorul maritim 29 locotenent Dimitrie Nicolescu participă pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni alături de nave militare din Bulgaria și Turcia, la a treia activarea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră. Dragorul maritim are la bord un echipaj format din 75 de militari și este comandat de locotenent-comandor Remus Daniel Pintili.

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 28 mai 2024, 10:24

Ciprian Panga (realizator rubrică)Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe mare, mai exact pe Fregata Regina Maria, care participă pentru a treia oară la operația EUNAVFOR MED „IRINI” în Marea Mediterană. În cadrul misiunii, nava va contribui la asigurarea respectării embargoului Organizației Națiunilor Unite asupra armelor impus Libiei prin monitorizarea traficului maritim și executarea de inspecții la bordul navelor comerciale aflate în tranzit în Marea Mediterană. Comandorul Alexandru Mitel, comandantul Fregatei Regina Maria.
Alexadru Mitel: După finalizarea instruirii teoretice și practice a militarilor din echipa de inspecție și echipa de comandă, Fregata Regina Maria a plecat în prima misiune de patrulare, în aria de operații din bazinul estic al Mării Mediterane pentru aplicarea procedurilor specifice operației EUNAVFOR MED „IRINI”. În această perioadă de patrulare au fost executate și ședințele specifice de tragere pentru pregătirea militarilor din echipa de boarding și echipa de operații speciale. De asemenea, am executat operațiuni cu elicopterul din organică, IAR 330 Puma Naval, pentru executarea unei margini maritime recunoscute cât mai apropiată de realitate.
Ciprian Panga (realizator rubrică)De la misiunea forțelor navale trecem la cea a forțelor terestre din Bosnia și Herțegovina, unde România contribuie cu cei mai mulți militari în cadrul misiunii de menținere a păcii EUFOR Althea, atât cu cei dislocați în teatrul de operații, cât și cu cei din cadrul rezervelor misiunii. Această zonă a Balcanilor este măcinată de tensiuni interetnice, iar principalul obiectiv al trupelor românești prezente acolo este menținerea unui climat de securitate cât mai stabil pentru toți locuitorii din zonă. Locotenentul Maria Bibire, ofițer în cadrul Companiei de Stat Major.
Maria Bibire: Adaptarea militarilor români din cadrul companiei la misiunile încredințate s-a realizat treptat. Întreg personalul s-a integrat rapid în ritmul operațional specific acestui teatru de operații. În această perioadă, militarii din cadrul companiei asigură sprijinul real în cadrul exercițiului multinațional Combine Response 24 concomitent cu desfășurarea permanentă a misiunii de protecție a forței a bazei Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina.
Ciprian Panga (realizator rubrică)Rămânem tot la militarii din forțele terestre și ajungem în Polonia, pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, unde Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” își continuă misiunea și se instruiește în comun alături de aliații din cadrul Grupului de Luptă NATO. O structură importantă a detașamentului românesc este plutonul de poliție militară, care, pentru menținerea nivelului operațional, execută pregătirea de specialitate alături de partenerii de misiune. Locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Valentin Alexandru: În această săptămână, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” au executat activități de instruire în comun cu colegii britanici și polonezi pe linie de poliție militară. În cadrul acestei activități, fiecare echipă a demonstrat procedura de reținere a unei persoane și cum acționează în cazul în care aceasta nu cooperează. De asemenea, a fost prezentat și modul de percheziție a unei persoane și al unui autovehicul, extragerea unei persoane din autovehicul și imobilizarea acesteia.

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale

Ceremonia de predare-primire a funcției de Șef al Statului Major al Operației EUFOR Althea

Ceremonia de predare-primire a funcției de Șef al Statului Major al Operației EUFOR Althea

Publicat de Gabriel Stan, 20 mai 2024, 14:22

Adrian Gîtman (realizator rubrică): După un an de mandat în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina, generalul de brigadă Ovidiu Lungu a predat funcția de șef de Stat Major reprezentantului Austriei, generalului de brigadă Herbert Sailer.

La cermonia desfășurată în Camp Butmir a participat și Simona Cojacaru, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale din Ministerul Apărării Naționale.

Oficialul român a evidențiat cu această ocazie importanţa strategică a Balcanilor de Vest pentru securitatea eurorantică și angajamentul României în cadrul EUFOR ALTHEA, operaţie care are un rol cheie în sprijinirea autorităților locale pentru mențirea unui mediu stabil în regiune.

Țara noastră are dizlocați în misiunea din Bonia și Herțegovina peste 300 de militari.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 29 aprilie 2024, 14:07

Edi Nicola (realizator rubrică): Pentru început, ne oprim în Polonia, unde detașamentul de apărare antiaeriană ”Sky Gardens” generat de către Batalionul 288 apărare antiaeriană ”Milcov” din cadrul Grupului de Luptă NATO a derulat zilele trecute un exercițiu cu trageri de luptă reale, de nivel baterie. Maiorul Felician Miron, comandantul detașamentului de apărare antiareiană ”Sky Gardens”, rotația a XV-a: La doar câteva zile după preluarea misiunii de la camarazii noștri de la Turda, ”Gheparzii Transilvania”, am participat la exercițiul ”Saber Strike 24”, unde am executat trageri de luptă reale, de nivel baterie cu complexele aeriene ghepard.

Acest exercițiu a fost doar o parte a unui exercițiu major, și anume”Defender 24”. Deși știam din țară, încă din timpul pregătirii pentru misiune că am în subordine militar pregătiți și cu experiență, în urma acestui exercițiu mi-am confirmat încă o dată că mă pot baza pe ei, să îndeplinim misiunea cu succes.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Balcani, mai precis în baza Camp Butmir din Sarajevo, unde s-a desfășurat ceremonia militară de predare-primire a misiunii și responsabilităților contingentului militarilor români dislocați în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina.

În cadrul evenimentului, comandantul operației EUFOR ALTHEA, generalul-maior László Sticz, a preluat simbolic de la reprezentantul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite controlul operațional al contingentului românesc aflat în Camp Butmir.

Generalul de brigadă Ovidiu Lungu, șeful de stat major al EUFOR, a mulțumit militarilor pentru încheierea cu succes a misiunii și a urat noului contingent menținerea aceluiași nivel de profesionalism și tenacitate în viitoarele misiunii la care vor lua parte.

Din Europa mergem în Republica Centralafricană, unde militarii români desfășoară activități de consiliere strategică și de educație pentru forțele de securitate locale. Aceștia sigură în prezent cursurile necesare pregătirii în cadrul consolidării capacității forțelor de Securitate în misiunea de instruire a Uniunii Europene în această țară.

Reprezentanții Armatei României participă în Bangui la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, prin conducerea cursurilor de carieră pentru ofițeri, subofițeri și personalul de specialitate.

Despre cum relaționează militarii români cu partenerii de misiune, aflăm detalii de la plutonierul Dana Stoleru, specialist comunicații în cadrul Detașamentului Protecția Forței: Am avut posibilitatea să interacționăm cu diferiți militari din diferite armate și desfășurăm activități împreună.

Până în acest moment, personal, am simțit că spiritul de camaraderie capăt o altă dimensiune, că relațiile interumane, indiferent de naționalitatea militarilor, reprezintă cumva punctul cheie.

Edi Nicola (realizator rubrică): Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, cu majoritate de voturi, participarea militarilor români la Grupul Operativ pentru Combaterea Minelor Marine în Marea Neagră. Inițiativa aparține Turciei, României și Bulgariei, dar se pot alătura și alte state aliate sau riverane Mării Negre.

Potrivit aprobării legislativului, țara noastră poate contribui cu personal de până la șase militari și cu o navă de luptă cu capacități de contracarare a minelor și o echipă de geniști la bord, cu un echipaj de maxim 85 de militari.

În aceeași ședință a fost aprobată și participarea a opt militarii români la operațiile ”Prosperity Guardian” și ”EUNAVFOR Aspides”, coordonate de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană împotriva rebelilor houthi în Orientul Mijlociu. Fondurile financiare necesare participării la misiune sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale din anul 2024.

 

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 19 decembrie 2023, 11:57

Teodora Mazere ( realizator rubrică ):- Primele vești le primim din Alabama, Statele Unite ale Americii, unde pe durata a cinci zile s-a desfășurat competiția „Cel mai bun luptător”, iar câștigătorul celui mai înalt loc pe podium la categoria Soldați este fruntașul Andrei Chiuaru, din Batalionul 191 Infanterie din Arad. Probele au fost dintre cele mai diverse. Pornind de la un marș tactic pe distanța de 19 km, continuând cu deplasarea în teren cu ajutorul busolei și a hărții și ajungând de la proba de foc în care au tras asupra țintelor cu armamentul american. În semn de recunoaștere a calităților dovedite, colegul nostru a fost decorat de către generalul-maior Sheryl Gordon, comandantul Gărzii Naționale a statului Alabama.
Traversăm Atlanticul și ajungem în Polonia, unde instrucția cu armamentul de infanterie a dominat seria activităților de instruire desfășurate de către militarii turdeni aparținând Detașamentului de Apărare Antiaeriană GHeparzii Transilvani. Amănunte ne oferă locotenentul Maria Tuhotar, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 14-lea contingent românesc dislocat în Polonia.
Maria Tuhotar: Menținerea înaltului nivel al pregătirii se numără printre principalele obiective ale militarilor detașamentului. După ședințele de tragere executate pe timp de zi cu armamentul individual, în această săptămână colegii noștri au trecut la desfășurarea instrucției pe timp de noapte. Astfel, aceștia au executat în poligonul de infanterie ședințe de tragere cu armamentul individual.
Teodora Mazere ( realizator rubrică ): Facem un scurt popas în baza Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina, unde a fost arborat steagul Suediei, țară ale cărei forțe vor face parte în viitor din operația EUFOR Althea, ceremonia fiind prezidată de comandantul misiunii, generalul-maior Helmut Habermayer. Drapelul suedez indică prezența celui de-al 23-lea stat care sprijină autoritățile și cetățenii Bosniei și Herțegovinei prin menținerea unui mediu sigur și stabil. Suedia a contribuit cu echipe de legătură, observare și instruire încă de la înființarea misiunii din decembrie 2004 până în 2016, urmând apoi o pauză de șapte ani.
Ajungem în Kosovo, unde detașamentul românesc care a făcut parte din comandamentul Batalionului II Multinațional al Forței NATO și-a încheiat misiunea. Colegii noștri sunt din Brigada 15 Mecanizată de la Iași, iar în teatrul de operații au acționat timp de trei luni de zile alături de militari din Grecia, Bulgaria și Albania. Despre ce a însemnat această experiență pentru militarii români, aflăm detalii de la șeful modulului românesc, maiorul Narcis Grigoraș.
Narcis Grigoraș: A fost o experiență deosebită, ne-a oferit oportunitatea de a ne verifica capacitatea de a lucra cu parteneri, de a depăși barierele lingvistice și de a ne focusa pe îndeplinirea misiunii și a obiectivelor acesteia.
Teodora Mazere ( realizator rubrică ): Încheiem rubrica de astăzi cu vești de pe puntea Vânătorului de mine M270, care se află în ultima etapă de marș din lungul drum către portul Constanța. Chiar dacă sunt nerăbdători să ajungă acasă, marinarii militari de la bord desfășoară acțiuni de asigurare a vitalității navei, de comunicații, de lansare ambarcațiuni, de realimentare pe mare și de remorcaj. Până în prezent, vânătorul de mine a parcurs peste 3.000 de mile marine.
Locotenent comandorul Denis Giubernea, comandantul Vânătorului de mine M270: Suntem în largul Mării Egee, în drum spre Constanța. Pe 14 decembrie am plecat din portul Souda, Grecia, după câteva ore în care s-a efectuat refacerea capacității de luptă a navei și a echipajului. Mai sunt doar câteva zile până la sosirea în Portul Militar Constanța și se va încheia o etapă a pregătirii noastre. Suntem convinși că ne așteaptă multe provocări și suntem gata de acțiune.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de prosavioleta, 11 decembrie 2023, 13:05

Ciprian Panga (realizator rubrică): În perioada 28 noiembrie – 6 decembrie, militarii români din cadrul Divizionului 175 nave scafandri de luptă au participat la exercițiul multinațional NUSRET 23, organizat de Forțele Navale ale Turciei. Obiectivul principal al exercițiului a vizat dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forțele specializate în lupta împotriva amenințărilor subacvatice din Malta, Arabia Saudită, Statele Unite ale Americii, România și Turcia. Cu detalii despre exercițiu vine căpitan-comandorul Mihai Iordache, șeful secției scafandrii de luptă EOD.
Căpitan-Comandorul Mihai Iordache: Din partea română au participat 14 scafandrii de luptă EOD pentru secțiunea de ape de foarte mică adâncime, „very shallow water”, unde s-au executat diferite proceduri de neutralizare și distrugere a minelor, atât cele aflate pe fundul mării, ancorate sau de fund, cât și cele în derivă. S-au folosit ambarcațiuni rapide și o intervenție cu un elicopter.
Ciprian Panga (realizator rubrică): În Polonia, Detașamentul de Apărare Antiaeriană Gheparzii Transilvani își continuă misiunea de asigurare a prezenței înaintată consolidată în Flancul estic al Alianţei, conform măsurilor adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia din anul 2016 și se instruiește în comun alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi din cadrul Grupului de Luptă NATO, desfășurând diverse exerciții de antrenament și instruire. Mai multe aflăm de la locotenentul Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului:
Locotenentul Maria Dohotar: Poligonul Vireby a fost locul în care aceștia au desfășurat exerciții tactice de rezolvare a unor situații care s-au dovedit a fi o modalitate de dezvoltare și îmbunătăţire a modului de reacție în situații specifice câmpului de luptă modern, atât pentru comandanții de secţie, tinerii ofițeri, cât și pentru membrii echipajelor.

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Mergem mai departe și ne oprim în Balcanii de Vest, mai exact, în Kosovo, acolo unde compania din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte, destinată ca rezervă strategică de forțe, și-a încheiat misiunea în cadrul grupului de luptă, alături de militarii britanici. Misiunea Vânătorilor de Munte din Predeal va continua însă pentru încă o perioadă, de această dată, în cadrul unui batalion multinațional, a cărui comandă și control aparțin partenerilor americani. Despre cum a fost misiunea în cele două luni în care au acționat acolo aflăm de la căpitanul Paul Neculoiu, comandantul companiei românești.

Căpitanul Paul Neculoiu: Am finalizat misiunea în cadrul batalionului multinațional format din militarii români și britanici. A fost foarte interesantă. În cadrul misiunii am reușit să punem în practică tot ce am învățat, tot ce am exersat în partea de pregătire înainte de dislocare. A fost o provocare, atât partea de dislocare, cât și partea de executare a misiunilor în aria de operații, dar prin faptul că suntem pregătiți, nu au fost probleme.
Ciprian Panga (realizator rubrică):  Ultima oprire de săptămâna aceasta o facem în Bosnia și Herțegovina, unde militarii români participă la misiunea EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene. Chiar dacă misiunile zilnice le ocupă aproape tot timpul, aceștia au participat și la o acțiune caritabilă organizată în baza militară Camp Butmir din Sarajevo. Mai multe informații avem de la locotenentul Daniel Rezeanu, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului:
Locotenentul Daniel Rezeanu: Personal din cadrul Companiei de Stat Major și Deservire, Companiei IRF și Plutonului de Infanterie pentru operația EUFOR ALTHEA, a participat la campania de donare de sânge organizată de Centrul de Transfuzie Sanguină al Federației Bosnia și Herțegovina, cu sprijinul Comandamentului EUFOR. Militarii donatori au răspuns ‘prezent’ pentru acordarea ajutorului semenilor aflați la nevoie. Prin participarea la această activitate, militarii doresc să încurajeze alți posibili donatori, indiferent de locul unde se află, să le urmeze exemplul.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 16 octombrie 2023, 11:45

Teodora Mazere (realizator rubrică): Primele vești le primim din Republica Centrafricană, unde generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan a preluat comanda misiunii de instruire a Uniunii Europene de la omologul său, generalul de brigadă Lino Goncalves. Instituită în aprilie 2016, această misiune este angajată în reforma sectorului apărării din Republica Centrafricană.Colegii noștri din cadrul echipei românești participă la procesul de pregătire al militarilor din țara gazdă prin activități de consiliere la nivel strategic, cât și prin organizarea și conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate. Detalii despre pașii premergători unei misiuni internaționale, ne oferă generalul de flotilă aeriană, Cătălin Băhneanu, locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite.
Cătălin Băhneanu: Toate procesele pleacă de la selecție. Chiar aș putea spune că întâi este asumarea misiunii, după care selecția personalului. Urmează apoi o evaluare a celor selectați pentru misiunile respective, iar aici începe detalierea misiunile sub ONU, UE, OSCE, coaliție au un anumit tipic, misiunile sub NATO, au un alt tipic. De regulă, misiunile NATO sunt colective, cu subunități organice, celelalte sunt individuale.

 



Teodora Mazere (realizator rubrică): Ne îndreptăm spre continentul european și poposim în Bosnia și Herțegovina, mai precis că în Camp Butmir din Sarajevo, acolo unde compania românească de manevră Althea a predat responsabilitatea și misiunea partenerilor din Țările de Jos. La începutul anului 2022, România suplimenta contribuția la operația EUFOR Althea, cu 164 de militari, în vederea îmbunătățirii nivelului de protecție a forței pe timpul executării misiunilor în acest teatru de operații.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Trecem granița spre sud-est și ajungem în Kosovo, acolo unde țara noastră și-a asumat angajamentul de a contribui cu forțe și mijloace tehnice la efortul comun de menținere a păcii în această regiune. În cadrul misiunii NATO KFOR, 65 de militari formează detașamentul românesc care acționează în cadrul Batalionului 2 multinațional. Alături de celelalte structuri militare dislocate în Kosovo, Batalionul multinațional are ca principală misiune asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil, precum și a libertății de mișcare pentru toți cetățenii. Cu detalii vine maiorul Narcis Grigoraș, ofițer în cadrul modulului românesc din Batalionul 2 multinațional, dislocat în Kosovo.
Narcis Grigoraș: Ne desfășurăm activitatea întrunit, pe celule, în schimburi, astfel încât să fim capabili de a acționa 24 h în mod continuu, în eventualitatea prevenirii oricăror incidente care ar putea apărea. Partenerul ne apreciază, colegii cu care ne desfășurăm activitatea se pot baza pe noi. Suntem aici să executăm o misiune și asta vom face.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Balcani, ajungem pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, mai precis în Polonia, unde militarii dobrogeni se apropie cu pași repezi de sfârșitul misiunii, locul lor fiind luat, la începutul lunii noiembrie, de militarii turdeni din Batalionul 3 Potaissa. Până la momentul bilanțului, Gheparzii de Fier au participat zilele acestea la un exercițiu în care au fost angrenate forțe din cadrul grupului de luptă, cât și din unități ale națiunii gazdă. Cu detalii vine Edi Nicolae.
Edi Nicola ( reporter ): Exercițiul a avut ca obiectiv principal augmentarea unei structuri poloneze cu personal din cadrul grupului de luptă. Pe durata întregii acțiuni, militarii din cadrul elementelor de comandă i-au înlocuit pe omologii națiunii-gazdă, conform unor jocuri de război bazate pe scenarii fictive, create pentru a dezvolta interoperabilitatea la nivel NATO.

 

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 6 martie 2023, 13:42

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): A început numărătoarea inversă pentru militarii detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, care acționează în cadrul grupului de luptă din Polonia, aceştia mai având o lună de pregătire până la întoarcerea în țară.

Această perioadă este una intensă din punct de vedere al instruirii comune, militarii focșăneni fiind angrenați într-o serie de exerciții complexe, cu trageri de luptă.

Obiectivul acestor acțiuni constă în antrenarea militarilor în vederea aplicării procedurilor standard de operare, cât și pentru creșterea nivelului de coeziune între parteneri Alianței.

Locotenent Cornelia Dumitru, ofiţerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians: Am avut un exercițiu tactic cu trageri de luptă ale Complexului Antiaerian Ghepard, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Pe lângă trageri, exercițiul a cuprins deplasarea tactică a militarilor din raionul de concentrare, ocuparea unui dispozitiv de luptă, descoperirea și nimicirea inamicului aerian.

Perioada următoare va fi foarte încărcată pentru noi. Avem multe activități planificate înainte de întoarcerea în țară.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): La 1.300 de km distanță de baza Bemowo Piskie din Polonia, în Camp Butmir din Sarajevo acționează două structuri românești în cadrul misiunii EUFOR Althea.

Zilele trecute a avut loc rotația efectivelor plutonului românesc de manevră a cărui misiune în teatrul de operații Bosnia și Herţegovina a început în ianuarie 2022.

O companie de infanterie generată de Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” reprezintă cea de-a doua structură românească participantă la operația EUFOR Althea, misiunea militarilor români în acest teatru de operații având drept scop menținerea unui climat stabil de securitate.

Căpitan Aurelian Ghivici, comandant companiei românești din Camp Butmir Sarajevo: Am executat misiunii pe parcursul a cinci zile din șapte, după care am revenit în bază. Am executat activități de mentenanță și refacerea capacității de luptă, după care am executat din nou aceleași tipuri de misiuni în alte locații.

În aproape tot teritoriul Bosniei, misiunile de patrulare au avut distanțe de la 30 de km până la 400 de km.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): O altă misiune la care participă militarii români este și cea desfășurată de Organizația Națiunilor Unite în India și Pakistan în vederea monitorizării acordului de încetare a focului dintre cele două țări.

Pe parcursul mandatului de un an de zile, militarii români desfășoară misiuni de recunoaștere și observare a zonelor situate de-a lungul liniei de control.

Căpitan Adrian Stoian, observator ONU în India și Pakistan: Oamenii sunt foarte prietenoși.

Într-adevăr, este o problemă de cultură faptul că de obicei, bărbații sunt foarte deschiși să vorbească cu noi, iar femeile, când ne văd, se presupune că se închid un pic, dar din acest motiv, avem și doamne în staff-ul nostru, pentru a putea discuta cu orice persoană care este deschisă să ne povestească și să împărtășească experiențele trăite pe această graniță dintre India și Pakistan.

 

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 6 iunie 2022, 15:21 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 17:04

Teodora Mazere (realizator rubrică): Potrivit Cartei Organizației Națiunilor Unite, ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

Misiunea Organizației Națiunilor Unite în Sudanul de Sud a început în iulie 2011 când republica a devenit oficial cea mai nouă țară din Africa, după ce s-a separat de Sudan.

Şapte militari români participă la misiunea „UNMISS” din Sudanul de Sud, într-un context în care situația de securitate se degradează de la o zi la alta, semnalându-se frecvent jafuri armate, tâlhării și răpiri.

Colonelul Dan Ruja, observator ONU în Sudanul de Sud: Nu sunt prea optimist. Se pare că și agresiunea împotriva Organizației Națiunilor Unite a început să crească, au fost raportate din ce în ce mai frecvente incidente în care tinerii atacă cu pietre diverse convoaie ONU.

Chiar aici la mine s-a întâmplat primul incident de acest fel, un soldat din batalionul de protecție a fost lovit. Un altul a păţit ceva similar. Folosesc pietre, dar loviturile pot fi destul de periculoase. Problema este că devin din ce în ce mai agresivi.

Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe continentul african facem prima escală în Polonia, unde Gheparzii transilvani acționează în cadrul grupului de luptă NATO, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al alianței.

La o lună și jumătate de la dislocarea în Polonia, militarii turdeni își perfecționează deprinderile atât în cadrul ședințelor de tragere cu armamentul individual, cât și în cadrul exercițiilor multinaționale.

În altă ordine de idei, pe 1 iunie, alături de ceilalți militari din bază, au marcat „Ziua globală a alergării”, cum altfel decât printr-o alergare de 5 km pentru a încuraja pe toată lumea să facă mișcare.

Capitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului românesc dislocat în Polonia: Scopul ședințelor de tragere a fost de a perfecționa deprinderile militarilor în identificarea și executarea focului în cel mai scurt timp asupra obiectivelor fixe care apar prin surprindere sau se demască pe timp de noapte prin lumină difuză.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Bosnia și Herţegovina, unde 134 de militari români acționează de trei luni de zile în cadrul Batalionului Multinațional al misiunii EUFOR Althea. Militarii români, dislocaţi în Camp Butmir, din Sarajevo, desfășoară misiuni în sprijinul autorităților locale, având drept obiectiv menținerea unui climat de securitate și stabilitate.

Într-un momentul de răgaz dintre două misiuni i-au omagiat pe eronii neamului și au avut ocazia de a sărbători, într-un mod tradițional, Înălțarea Domnului.

Locotenent Andrei Murariu, comandantul companiei de infanterie din cadrul rezervei intermediare pentru operația EUFOR Althea: Sunt trei mari etnii şi fiecare are o religie separată. Cei de etnie bosniacă religia islamică, cei de etnie croată religia catolică, iar sârbii sunt ortodocși.

Cu ocazia sărbătorilor s-a încercat și limitarea misiunilor pentru a nu incomoda sau crea tensiuni în rândul populației civile, iar militarilor li s-a acordat timp suficient pentru a ține legătura cu familia și cu cei dragi și a reface capacitatea de luptă. Tradiționalele ouă roșii au fost nelipsite aici, ne-a bucurat foarte mult.

 

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 4 aprilie 2022, 15:29

Teodora Mazere (realizator rubrică): Nava-şcoală Mircea a încheiat prima etapă a marșului de instrucție și se află în escală în portul Souda, din Insula Creta, Grecia. Velierul a străbătut în Marea Neagră, Marea Marmara, Strâmtorile Bosfor și Dardanele și apoi toată Marea Egee, de la nord la sud, pe o vreme frumoasă și valuri propice.

Cei 92 de elevi au continuat procesul de amarinizare la bord, de familiarizare cu urcatul în arboradă şi au participat activ la lucrările de mentenanță.

Comandorul Mircea Târhoacă, comandantul Navei-şcoală Mircea: Am făcut aproximativ 800 de mile, am navigat prin două strâmtori. Vremea a ținut cu noi. Aici, în Souda, nu suntem pe continent, suntem la o distanță destul de mare de locul în care se află Consulatul sau Ambasada României.

Lucrurile au decurs cum ne-am dorit noi, rezultatele se văd de la o zi la alta. Într-adevăr, efortul și munca celor din echipaj a fost destul de mare, dar cu migală și cu dăruire, și pot spune că cei din Forțele Navale în situații de criză, într-o situație în care avem un termen limită la care trebuie să punem lucrurile la punct, militarii noştri fac față la aşa ceva.

Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe mare, poposim pe bătrânul continent şi ne oprim în Polonia, unde zilele trecute militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier” s-au instruit în Poligonul din apropierea bazei, alături de aliații din cadrul grupului de luptă.

Militarii români au avut ocazia să cunoască atât tehnica de apărare antiaeriană, tehnica de infanterie, cât și tehnica de artilerie terestră a partenerilor; de asemenea „Gheparzii de Fier” le-au prezentat militarilor americani și polonezi, prezenți în poligon, tehnica de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României, activitatea încheindu-se cu un exercițiu tactic comun, obiectivul principal fiind menținerea unui nivel ridicat de cooperare și interoperabilitate al aliaților NATO.

Sublocotenent Ionel Lucian, comandant Secție Tragere, în cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană din Polonia: Am avut un exercițiu tactic de nivel ‘pluton’. Ne-am instruit împreună cu aliații și partenerii în cadrul battle grupului. Noi am văzut cum pun ei tactica în teren, din punctul de vedere al doctrinei țării respective și cum punem noi problema astfel încât să realizăm procesul de interoperabilitate dintre aliații NATO.

Teodora Mazere: Din Polonia mergem în Balcani, unde infanteriștii olteni își continuă misiunea în Camp Butmir, Sarajevo.

Detașamentul românesc se află sub comanda operațională a comandamentului forțelor întrunite din Statul Major al Apărării, integrat în Batalionul multinațional al misiunii EUFOR ALTHEA.

Militarii români execută activității în sprijinul autorităților locale, având ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate, concomitent cu dezvoltarea și înscrierea forțelor armate din Bosnia și Herțegovina.

Părăsim continentul european și mergem în Asia, mai precis în Irak, acolo unde se desfășoară operația NATO Mission Irak. Lansată în urma summimtului de la Bruxelles din 2018, sub egida NATO, ca urmare a unei solicitări din partea Guvernului irakian, această misiune are ca principal obiectiv consolidarea instituțiilor și forțelor aparținând sistemului de securitate al Irakului. Colonel Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă, în cadrul NATO Mission Irak.

Vasile Bătinaș: Rolul nostru aici este acela de a consilia partenerii irakieni, astfel încât să avem o structură robustă, în al doilea rând să avem un sistem de raportare coerent, care să scoată în evidență deficiențele și măsurile care se pot lua și în al treilea rând să încercăm standardizarea evaluării capacității de luptă, astfel încât imaginea să fie una corectă, completă și pe cât se poate obiectivă.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 28 martie 2022, 15:54

Edi Nicola (realiazator rubrică): Nava Şcoală “Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii a plecat joi, 24 martie, din portul militar Constanţa pentru a desfăşura în Marea Mediterană marşul internaţional de instrucţie în vederea pregătirii unei noi generaţii de maiştri militari.

Bijuteria Forţelor Navale Române va efectua escale de reprezentare în porturi din Franţa, Grecia, Italia, Spania şi Turcia, urmând să se întoarcă acasă la jumătatea lunii mai, după mai bine de 50 de zile de marş şi promovare a valorilor ţării noastre. Colegul nostru, Bogdan Dinu, de la “Jurnal militar” Constanţa se află la bordul navei în acest itinerariu.

Bogdan Dinu: Totul este în regulă la bord. Am intrat în rutina carturilor şi a serviciilor, atât echipajul cât şi cei 92 de cadeţi, care au avut ce vedea, spectacolul Bosforului, cum îl numesc eu.

După tranzitarea acesteia, timp de câteva ore, am ajuns în Marea Marmara, în care vom naviga, iar după ce o să trecem pe sub uluitorul pod suspendat Canakkale 1915 o să ieşim din strâmtoarea Dardanele şi vom naviga până în portul Souda Bay, din insula Creta. Este prima escală, una tehnică, port în care vom intra miercuri, 30 martie şi îl vom părăsi duminică, 3 aprilie.

Edi Nicola (realiazator rubrică): De pe mare revenim pe uscat şi mergem în Polonia, unde zilele trecute militarii Detaşamentului de Apărare Antiaeriană “Gheparzii de fier” au executat un exerciţiu de rezolvare a unei situaţii tactice de nivel baterie.

Scenariul tactic a cuprins o serie de incidente apropiate condiţiilor de luptă reale, pe care artileriştii antiaerieni dobrogeni le-au soluţionat, folosind tehnicile, tacticile şi procedurile existente la nivelul subunităţilor. Tot procesul de instruire a început cu o prezentare de tehnică atât a militarilor dobrogeni, cât şi a aliaţilor.

Locotenent Andreeea Dănilă, locţiitor comandant Baterie artilerie antiaeriană: Exerciţiul desfăşurat a fost de nivel secţie pluton în care am simulat apărarea. Pe lângă situaţia tactică, am avut şi o serie de incidente, cum ar fi: cele medicale, în care sanitarii au fost nevoiţi să extragă răniţii, exerciţii de evacuare a tehnicii, verificarea reacţiei la un atac aerian şi reacţia la un atac terestru.

 

Edi Nicola (realiazator rubrică): Din Polonia, coborâm în Balcani, unde infanteriştii olteni îşi continuă misiunea în Camp Butmir, Sarajevo. Plutonul de manevră din cadrul detaşamentului românesc este dotat cu mijloace tehnice blindate Piranha IIIC şi se află sub comanda operaţională a Comandamentului Forţelor Întrunite din Statul Major al Apărării integrat în Batalionul multinaţional al misiunii EUFOR Althea.

Militarii români execută misiuni în sprijinul autorităţilor locale, având ca scop menţinerea unui climat de securitate şi stabilitate, concomitent cu dezvoltarea şi instruirea Forţelor armate din Bosnia şi Herţegovina.

Locotenent Florin Epure, comandantul plutonului de manevră: Cei care erau deja aici ne-au întâmpinat foarte bine; ne-au explicat regulile misiunii, ale bazei, operaţia EUFOR Althea şi ne-au îndrumat spre ce ar trebui să facem.

Au fost ca nişte mentori pentru noi. Comportamentul dumnealor faţă de noi a fost ireproşabil din toate punctele de vedere şi ne-a făcut să ne fie destul de uşor să ne integrăm în misiune, în structura căreia ne subordonăm.

 

Edi Nicola (realiazator rubrică): De pe bătrânul continent facem un salt în zona Ecuatorului, unde ţara noastră participă, din anul 2015, activ, în cadrul unei misiuni de instruire şi consiliere a Uniunii Europene la implementarea eforturilor de reconstrucţie a Forţelor Armate Centrafricane.

Misiunea are drept scop oferirea de asistenţă autorităţilor Republicii Centrafricane pentru reconstituirea sectorului naţional de apărare, grav afectat în ultimul deceniu de instabilitate şi de acţiunile grupurilor armate. Derularea misiunii se face pe trei axe: la nivel strategic, operativ şi tactic.

Locotenent colonelul Olimpiu Golea, Republica Centrafricană: Să ştiţi că aici, în Republica Centrafricană, oamenii tot timpul m-au întrebat ce se întâmplă şi sunt foarte interesaţi vizavi de situaţia de securitate din Europa, din Ucraina.

Sunt parteneri care au prieteni, au rude, au conexiuni cu militarii, care au făcut studii în România. Sunt interesaţi să vină şi să studieze, să se dezvolte în România şi să facă ceva pentru ţara lor.

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:34

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Banii din fondurile de coeziune pentru apărare și securitate ale Uniunii Europene ar putea fi folosiți de...

Utilizarea fondurilor de coeziune ale UE pentru apărare și securitate va fi flexibilizată
100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:31

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, cu sprijinul Statului Major al Forțelor...

100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ modern aeronautic în România Mare
Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:27

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Forţele Aeriene Române au efectuat miercuri o nouă misiune umanitară în baza Mecanismului de Protecție...

Misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române
Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:23

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat în perioada 3-4 decembrie la reuniunea...

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:18

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania

Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit săptămâna aceasta cu...

Șeful Statului Major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale din Albania
Actualitatea militara miercuri, 11 decembrie 2024, 08:12

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale

Constantin Spînu: În mediul online s-au intensificat în ultima perioadă dezinformările referitoare la așa-zise pregătiri făcute în mod...

Constantin Spînu: Adresăm rugămintea cetățenilor României să verifice informațiile primite din surse oficiale
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:21

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta

Costel Stanciu: România pentru mine este acasă. Este patria pe care am jurat să o apăr chiar cu prețul vieții și pe care am servit-o în...

Costel Stanciu: Și noi avem militari răniți și noi am plătit prețul suprem pentru a fi liniște pe globul acesta
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 09:03

Misiuni Internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare...

Misiuni Internaționale

Informații din teatrele de operații

Informații din teatrele de operații

Publicat de prosavioleta, 28 septembrie 2021, 23:27

Teodora Mazere (realizator rubrică): Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, cu un detașament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat, a plecat joi, 23 septembrie, din Portul Militar Constanța, pentru a participa la operațiunea IRINI, desfășurată sub egida Uniunii Europene. Pe durata celor 100 de zile de dislocare în Marea Neagră și Marea Mediterană, puitorul de mine și plase va efectua escale de pregătire și de refacere a capacității de luptă în porturi din zonele de sud ale Italiei și Greciei.
Căpitan-comandor Daniel Gheorma, comandantul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”: Plecăm sub comanda Uniunii Europene, de această dată, în cadrul operației IRINI, cu misiunea principală de embargou impus armelor pentru Libia. Urmează primul port-visit, în Taranto, Italia. În prima săptămână vom avea marșul de dislocare în vederea intrării în teatrul de operații și instalarea comunicațiilor și parte de instruire a echipajului pentru executarea misiunilor specifice operației IRINI.
Teodora Mazere (realizator rubrică): În Baza Militară din Bemowo Piskie, militarii vrânceni au desfăşurat un exerciţiu comun cu partenerii americani, fiind ultimele trageri cu complexul antiaerian Gepard din cadrul misiunii rotației a IX-a.
Locotenent Mădălina Boboc: A existat o cooperare cu militarii americani din cadrul Plutonului de aruncătoare de 120mm. Aceștia au simulat ţintele aeriene prin lansarea unor bombe luminoase asupra cărora militarii români au executat foc. Întreaga activitate a fost un real succes și acest lucru se datorează antrenamentelor și eforturilor comune pe care le-am depus pe întreaga perioadă a acestei misiuni.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii Companiei 1 Rezervă Intermediară generată de Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” participă alături de parteneri din Ungaria, Turcia, Austria, Bulgaria și Slovacia la antrenamentul operațional „EUFOR Quick Response 2021”, desfăşurat în Bosnia şi Herţegovina. Exercițiul respectă termenii angajamentului statelor contributoare la EUFOR privind menținerea climatului de stabilitate și pace din Bosnia şi Herţegovina.
Locotenent Sergiu Iosub, ofiţer de informare și relații publice în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”: În prima săptămână am fost Camp Butmir din Sarajevo și am trecut prin etapa de integrare și instruire. După ceremonia de începere a exerciţiului de tip LIVEX, ne-am dislocat într-o altă bază din Bosnia, pentru a îndeplini misiuni stabilite de organizatori. Rolul nostru în Teatrul de Operaţii Bosnia şi Herţegovina este să ne instruim întrunit sub comanda Batalionului Multinaţional, pentru a fi în măsură să sprijinim autoritățile şi populația locală, dar și personalul EUFOR în situații de criză.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din anul 2012, KFOR desfășoară anual exercițiul „Silver Saber”, scopul fiind evaluarea procesului de planificare și conducere de către instituțiile din Kosovo în cazul urgenţelor civile.
Maiorul Adrian Peter, ofițer în comandamentul KFOR: Experienţa a fost una deosebită pentru mine, având ocazia unică de a  observa în timp real modul de acțiune al acestui centru pentru rezolvarea unor situații de urgență complexe, care au presupus intervenția în comun a unor structuri din cadrul poliției, forțelor de securitate, Agenției pentru Managementul Situațiilor de Urgență, dar și unor elemente din cadrul KFOR.
Teodora Mazere (realizator rubrică): La Centrul Internațional de Securitate și Menținerea Păcii din Ucraina se desfășoară până pe 1 octombrie exercițiul „Rapid Trident”, organizat de către forțele armate ale Statelor Unite în Europa în parteneriat cu forţele armate ale ţării gazdă. În acest an, „Rapid Trident” reunește militari din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Polonia, România, Bulgaria, Germania, Danemarca și Lituania. Forțele terestre române sunt reprezentate în acest an de un detaşament format din militari ai Batalionului 151 Infanterie „Războieni”.

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 18 noiembrie 2024, 17:14

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale