Ascultă Radio România Regional Live

Baia Mare

Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare!

Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare!

Publicat de Andra Radu, 28 septembrie 2022, 15:12 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

Programat pe 1 și 2 octombrie în Parcul Dacia, Street Delivery Baia Mare este o pledoarie pentru recuperarea spațiului public în beneficiul oamenilor și un apel pentru dezvoltare comunitară prin politici incluzive, educație și cultură.

Baia Mare Street Delivery solicită amenajarea unor spații speciale în care tinerii artiști să poată cânta pe străzi, în piețe și în alte locuri locuri publice din oraș (pitches for buskers).

Abandonate, deteriorate și uitate, Parcul și Cinematograful Dacia își revendică vechile roluri de centre de întâlniri comunitare.

Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch.

Care sunt șansele orașelor medii, care nu au centre universitare și nici organizații puternice în zona societății civile? Ce rol are participarea și care este impactul său real asupra dezvoltării urbane? Există șabloane de dezvoltare, cu practici de succes deja testate? Cum influențează strategiile centrale peisajul urban local și care sunt politicile naționale care vizează dezvoltarea regională în România?

Regenerarea cartierelor vechi, atragerea investițiilor în orașele medii sau consensul social, păstrat dincolo de ciclurile electorale, se numără printre temele care vor puse în discuție, direct în stradă, la cea de-a patra ediție a festivalului Street Delivery Baia Mare. Evenimentul este un eco-manifest educativ, gândit pentru pentru a le oferi oamenilor experiența orașelor efervescente și prietenoase, deschise tuturor locuitorilor lor.

În anul 2016, în contextul candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orașului Baia Mare, misiune pe care și-o asumă prin programe anuale de asistență sau dezvoltare socială, dar și prin abordarea temelor critice în agora, în cadrul celor două zile de festival. Parcul și Cinematograful Dacia își revendică anul acesta vechile roluri de zone frumoase ale orașului, ideale pentru plimbări, educație și relaxare.

Abandonate în ultimele decade, Parcul și Cinematograful Dacia din Baia Mare vor fi revitalizate pentru două zile prin proiecte artistice, educaționale și civice. Reprezentanți ai scenei culturale, autorități locale, alături de activiști și de jurnaliști specializați pe subiecte de urbanism și mediu, vin în parc pentru două seri de teatru, film documentar sau muzică alternativă, pentru zarva unui târg urban, dar mai ales pentru a pune întrebări sau pentru a formula răspunsuri cu privire la viitorul unui oraș în plin proces de transformare.

Politicile verzi sunt o prioritate în Baia Mare, un loc pe care industrializarea forțată din perioada comunistă l-a transformat pentru o vreme în cel de-al doilea cel mai poluat oraș al Europei. Alternativa a fost dezvoltarea prin antreprenoriat și cultură, posibilă doar în tandem cu apariția unor programe sau politici coerente adresate tinerilor.

Vocea tinerilor s-ar putea face mai bine auzită prin consultări și mecanisme participative, dar și prin măsuri care să le facă orașul mai prietenos și mai accesibil. Din această ultimă perspectivă, fostul vis utopic al cartierelor, parcurilor sau piețelor animate de muzicieni și performeri ar putea să prindă contur în realitate.

În parteneriat cu autoritatea locală, Street Delivery caută soluții pentru a pune la dispoziția tinerilor artiști spații special amenajate, astfel încât aceștia să poată cânta în diverse locuri publice, în intervale orare convenabile. Fenomen internațional pentru o categorie boemă, busking-ul este pentru unii chiar un mod de viață, cu adevărate turnee pe care mulți artiști le organizează, selectând în circuit orașe care au locuri legale pentru spectacol stradal (pitches).

Reunind cele mai noi generații din industriile creative și artiști ai noului val, DJ-i, comercianți, manufacturieri sau chibiți, Street Delivery Baia Mare este un laborator de idei care amestecă proiecte antreprenoriale cu arta urbană, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia unui paradis citadin posibil.

Muzicieni, trupe emergente sau peformeri, alături de poeți sau de grupul ucrainienilor refugiați în Baia Mare sunt invitați în agora pentru a dezbate problemele curente ale orașelor, în căutarea unor soluții adaptate noilor viziuni comunitare.

Sâmbătă, 1 octombrie:

  • Ora 18:00: Stația Nouă. New wave, synth-pop și cold wave cu Teofan Gavriliu, un designer grafic pasionat de experimente acustice, care sună uneori ca post-punkerii bieloruși Molchat Doma, alteori ca londonezii The Sound.
  • Ora 19:00: Golden Live Duo, o trupă din Harkov, aplaudată până nu demult în turnee în toată Ucraina, aduce la Street Delivery cel mai interesant world music estic. „Aveam sute de concerte și festivaluri, dar, din păcate, războiul ne-a obligat să ne părăsim casa, să lăsăm totul în urmă. O magie ne-a adus în Baia Mare, unde oameni sunt simpatici și amabili și ne oferă o mână de ajutor. Nu ne-au abandonat în vremuri de mare necaz. Ne bucurăm că am ajuns în România și, de-acum, în iubita noastră Baia Mare. Vă mulțumim pentru dragostea cu care ne însoțiți pe acest drum greu și pentru întregul vostru sprijin”, spun artiștii ucrainieni.

Duminică, 2 octombrie:

  • Ora 14:00: poetry slam și Experijam. Muzică și poezie cu Lena Chilari, o poetă născută în Republica Moldova, acum stabilită în Cluj. O acompaniază Cristian-Emanuel Opriș – un performer în elementul lui atunci când poezia e adusă la viață cu ajutorul muzicii live, și Bogdan Octav Racolța (809 dao) – omul potrivit la locul potrivit atunci când vorbim de călătorii sonore, muzică electronică, muzică live și improvizație.
  • Ora 18:00: Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch. Un proiect început cu niște petreceri ad-hoc și cu o serie de podcasturi, s-a transformat în muzică bună, cu instrumente live, voci remarcabile și un micro groove cosmic.

„Avem și anul acesta un program bogat, cu teatru contemporan și experimental sau cu proiecții de film despre povestea plasticului – un documentar produs de Zero Waste România. Avem și o mulțime de artiști și performeri din zona emergentă, care vin la Baia Mare invitați de Most Music – o strategie Europeană complexă pentru muzica balcanică, susținută de Europa Creativă.

Printre alte oferte ingenioase, amintesc proiectul SoundBeatsTime, o inițiativă adresată tinerilor, care îmbină promovarea domeniului muzical și educația antreprenorială. Organizăm în parc o serie de ateliere practice, unde vizitatorii au șansa să testeze diverse instrumente muzicale sau să le construiască din materiale banale, de la bețe, la hârtie și elastice. SoundBeatsTime este o inițiativă a Asociației Yellow Shirts, în parteneriat cu Associazion Giosef – Giovani senza Frontiere Palerom (Italia) și Institutul Român de Educație a Adulților (Timișoara, România).

Este un program cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Biblioteca vie, un proiect al Asociațiilor Young Roma Maramureș și Grupul de Acțiune Locală, este un alt hotspot al ediției, cu atât mai mult cu cât promite și o expoziție de pictură, alături de programe de dansuri rrome. Comunitatea rromă este reprezentată, de altfel, și de EduBike Street Workshop – un atelier mobil de reparat biciclete. Meșterii sunt patru adolescenți din comunitatea Pirita, care au absolvit un curs de șase săptămâni cu un instructor profesionist. Atelierul promovează un stil de viață sănătos și o imagine nouă a tinerilor romi proveniți din mediile vulnerabile ale orașului”, a spus Izabella KisKasza, fondator Street Delivery Baia Mare.

Anunțat inițial pentru începutul lunii septembrie, festivalul Street Delivery Baia Mare a fost reprogramat în perioada 1-2 octombrie 2022. Modificările au fost condiționate de seria avertizărilor meteorologice de vreme severă emise, la nivel regional, în prima lună de toamnă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Tratamente inovatoare la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”!

Tratamente inovatoare la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 19 iulie 2022, 14:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

Medicii din cadrul secției Recuperare Medicală a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au început o serie de tratamente inovatoare destinate pacienților care prezintă spasticitate în urma unor accidente vasculare cerebrale, traumatisme, tumori cerebrale, scleroza multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării, boli neurodegenerative.

„Tratamentul cu toxina botulinică reprezintă una din cele mai moderne abordări ale spasticității apărute în urma leziunilor la nivelul neuronilor motori centrali (accidente vasculare cerebrale, traumatisme, tumori cerebrale, scleroză multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării, boli neurodegenerative).

Se vor folosi reperele anatomice și ghidajul ecografic. Post injectare, pacienții vor continua tratamentul spasticității cu celelalte mijloace disponibile la nivelul secției( kinetoterapie, electroterapie). Evaluarea ulterioară, în punctul doi al tratamentului, se va face obligatoriu la trei luni”, a declarat șeful secției, medicul primar Sorina Sabo.

Procedura medicală inovatoare este decontată de CAS Maramureș, pentru injectarea la nivelul membrului superior, iar pacienții vor fi evaluați periodic deoarece efectul nu este imediat, ci se instalează în timp.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Locomotiva unui tren a luat foc în mers!

Locomotiva unui tren a luat foc în mers!
Foto: Sursa foto: ISU Constanta/facebook

Publicat de Andra Radu, 12 ianuarie 2022, 17:35 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Locomotiva unui tren Regio care urma să ajungă în gara din municipiul Baia Mare a luat foc la intrarea în comuna Mireşul Mare, iar călătorii s-au autoevacuat, fără a fi înregistrate victime, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Cornel Băbuş.

„Din primele informaţii, arde sub podeaua locomotivei. Nu sunt victime. Intervin Detaşamentul de pompieri Baia Mare, cu două autospeciale de stingere şi Punctul de lucru din Şomcuta Mare, cu un echipaj de stingere şi unul EPA SMURD”, a precizat reprezentantul ISU Maramureş.

Potrivit acestuia, toţi călătorii din trenul Regio s-au autoevacuat la scurt timp după oprirea acestuia.

Zona în care a avut loc incidentul este situată la o distanţă de peste 20 de kilometri de municipiul Baia Mare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Ceremonie de comemorare a eroilor Revoluției în Baia Mare!

Ceremonie de comemorare a eroilor Revoluției în Baia Mare!
Foto: Sursa foto: Consiliul Judeţean Maramureş/facebook

Publicat de Andra Radu, 22 decembrie 2021, 15:50 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Câteva zeci de persoane au participat, miercuri, la ceremonialul militar şi religios dedicat Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii care a avut loc în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare.

La troiţa ridicată în cinstea martirilor Revoluţiei din 1989 din piaţă au fost depuse coroane şi jerbe de flori din partea autorităţilor şi a unor asociaţii civice.

Ceremonialul militar şi religios s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare.

De asemenea, în cursul zilei s-au desfăşurat slujbe religioase şi au fost depuse jerbe de flori la mormintele eroilor martiri ai Revoluţiei Române din Decembrie 1989 de pe raza municipiului Baia Mare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Târgul brazilor de Crăciun din Baia Mare se deschide în decembrie!

Târgul brazilor de Crăciun din Baia Mare se deschide în decembrie!
Foto: arhiva

Publicat de Andra Radu, 23 noiembrie 2021, 18:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Târgul brazilor de Crăciun din acest an se va deschide în decembrie, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare.

„Târgul de Crăciun va fi deschis publicului din 10 decembrie, fiind găzduit de Piaţa Revoluţiei, adică piaţa centrală a oraşului. Târgul va rămâne deschis până în Ajunul de Crăciun, până în dimineaţa zilei de 24 decembrie. Ne dorim ca băimărenii să viziteze acest târg şi să şi împodobească locuinţa cu cel mai frumos brad”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

Acesta a mai precizat că un alt târg de Crăciun, dedicat copiilor, tinerilor şi adulţilor va avea loc în Piaţa Millenium (centrul vechi al oraşului), loc unde a fost deja instalat un brad înalt de 20 de metri.

Tot aici, va fi instalat un patinoar artificial, căsuţe pentru mici comercianţi şi meşterii populari, iar un alt târg dedicat creatorilor de decoraţiuni pentru pomul din Crăciun va fi în Grădina de Vară din Centrul Vechi al oraşului.

De asemenea, Direcţia Silvică Maramureş şi Ocolul Silvic Baia Mare vor scoate la vânzare peste 1.000 de brazi de Crăciun, aceştia fiind comercializaţi în Piaţa Izvoare din municipiul Baia Mare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Spectacolele de teatru pentru copii şi dans contemporan la Teatrul de Păpuşi din Baia Mare!

Spectacolele de teatru pentru copii şi dans contemporan la Teatrul de Păpuşi din Baia Mare!
Foto: Sursa foto: Teatrul Municipal Baia Mare - Secția Păpuși/facebook

Publicat de Andra Radu, 17 noiembrie 2021, 13:03 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Spectacolele de teatru pentru copii şi dans contemporan revin în atenţia micilor spectatori cu două noi piese, a anunţat Teatrul de Păpuşi din municipiul Baia Mare.

Pe 20 noiembrie, de la ora 11:00, la sala Teatrului de Păpuşi este programat spectacolul pentru copii „Cei trei purceluşi”, în regia şi scenografia lui Alexandru Bilinski. Spectacolul durează 40 de minute, iar preţul unui bilet este 7 lei. Dau viaţă personajelor actorii Vlad Crişan, Ruxandra Lăzărescu, Liliana Voş, Irina Oţoiu şi Camelia Blidar Strat.

Tot sâmbătă, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Municipal din Baia Mare este programat spectacolul de dans contemporan şi artă digitală „Burqa şi basma”, după o idee a lui Radu Dinulescu. Spectacolul, în regia artistică a lui Raul Hotcaş şi Wajdi Gagui (Tunis), durează 60 minute, iar preţul unui bilet este 20 de lei.

În distribuţie: Carmen Bulancea, Denisa Blag, Camelia Blidar Strat, Raul Hotcaş, Iulian Bulancea.

De asemenea, „Burqa şi basma” va participa în data de 27 noiembrie, la Festivalul Internaţional de Artă Video de la Casablanca, fiind spectacolul de gală al festivalului.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Începe Bienala de Arhitectură Transilvania 2021!

Începe Bienala de Arhitectură Transilvania 2021!
Foto: Sursa foto: Bienala de Arhitectura Transilvania/facebook

Publicat de Andra Radu, 15 octombrie 2021, 08:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Bienala de Arhitectură Transilvania 2021 debutează astăzi, simultan în Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Baia Mare şi Alba Iulia, manifestările încheindu-se pe 30 octombrie, atunci când va avea loc decernarea premiilor BATRA.

Tema ediţiei 2021 este „(.com)unitate” şi este inspirată de nevoia profesioniştilor de a se implica în comunitate, după această perioadă în care cu toţii ne-am redescoperit şi ne-am redefinit, precizează organizatorii.

„Am ajuns la a cincea ediţie de BATRA şi, ca la fiecare ediţie de până acum, ne dorim să fie un eveniment cu valoare educativă, prin care să prezentăm activitatea membrilor filialelor Ordinului Arhitecţilor din România participante, dar şi să monitorizăm şi să definim viziunea şi direcţia arhitecturii recente. Fiecare ediţie are un concept bine definit, structurat ca un program cultural şi educativ, cu vernisaje, expoziţii, conferinţe, ateliere, prezentări interactive, mese rotunde, tururi ghidate şi gale”, spune Daniela Maier, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania.

Evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an sunt adaptate particularităţilor locale din cele cinci oraşe participante, fiecare filială implicată având un program propriu.

„Printre acestea amintim prezentări de carte ale unor arhitecţi şi urbanişti de renume, cum ar fi Vasile Mitrea şi Marian Lazăr în dialog cu Şerban Ţigănaş, Alexandru Răuţă sau Silviu Medeşan, workshopuri de vizualizare arhitecturală sau de tehnici de comunicare şi oratorie pentru arhitecţi, sesiuni de consultanţă gratuită cu un arhitect pentru publicul larg, tururi ghidate sau conferinţe şi prezentări pe teme de interes, cum ar fi economia circulară”, menţionează sursa citată.

BATRA va fi gazda evenimentului Gala Bienalelor şi Anualelor de Arhitectură, în cadrul căreia sunt expuse lucrările celor mai mari anuale sau bienale de arhitectură organizate în România, în ultimii doi ani.

Juriul principal şi juriile speciale vor acorda premii pentru cele mai bune proiecte înscrise în concurs la cele 17 secţiuni din acest an.

Două concursuri de soluţii au fost lansate în cadrul BATRA 2021:

  • unul pentru un parc incluziv, care urmează să fie construit în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, la iniţiativa Serviciului de Ajutor Maltez,
  • unul de design de obiect, care are rolul de a găsi cea mai bună soluţie pentru un recipient de colectare a capacelor de plastic, desfăşurat în parteneriat cu „Capace cu suflet”.

O bună parte dintre manifestări vor fi transmise şi online, pe pagina de Facebook a Bienalei de Arhitectura Transilvania. Acces fizic la evenimente vor avea doar persoanele care pot face dovada vaccinării cu schema completă sau a trecerii prin boala COVID în ultimele 180 de zile, în limita locurilor disponibile în spaţiile închise.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Târgul „Bun de Maramureş” va avea loc la Muzeul Satului din Baia Mare!

Târgul „Bun de Maramureş” va avea loc la Muzeul Satului din Baia Mare!
Foto: Sursa foto: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş/facebook

Publicat de Andra Radu, 13 august 2021, 08:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Târgul „Bun de Maramureş” va avea loc anul acesta într-o ediţie specială dedicată sărbătorii religioase de Sfânta Maria, la Muzeul Satului din municipiul Baia Mare.

La târg vor fi prezenţi aproape 50 de meşteri şi mici meşteşugari recunoscuţi din judeţul Maramureş, prezentând publicului şi turiştilor trăistuţe cămeşi, zadii, brâie, sticle tradiţionale, zgărdane, obiecte de ceramică, dar şi multe obiecte care şi-ar putea găsi loc în bucătăria unei gospodine.

Târgul va debuta astăzi şi se va închide pe 15 august.

De asemenea, publicul şi turiştii vor putea participa la slujba religioasă în ziua de Sfânta Maria la bisericuţa de lemn din incinta Muzeului Satului.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Începe prima ediţie a evenimentului AUTO SHOW Maramureş!

Începe prima ediţie a evenimentului AUTO SHOW Maramureş!
Foto: Sursa foto: https://www.ccimm.ro/

Publicat de Andra Radu, 22 iunie 2021, 08:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş în colaborare cu un centru comercial din Baia Mare organizează în perioada 25 – 27 iunie, prima ediţie a evenimentului AUTO SHOW Maramureş.

Branduri din industria auto sunt invitate să expună cele mai noi modele de autoturisme, dar şi elemente de tunning auto, securitate auto, entertainment multimedia sau alte inovaţii tehnologice.

Acestea vor putea fi cunoscute în detaliu, pe parcursul a trei zile, de către maramureşenii pasionaţi de maşini, de cei care sunt interesaţi să achiziţioneze un autoturism nou, dar şi de publicul larg atras şi interesat de expoziţia AUTO SHOW Maramureş.

Cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemia de COVID-19, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş îşi propune organizarea unui eveniment auto care să încurajeze promovarea industriei auto, una dintre cele mai afectate de criza coronavirusului.

Agenţii economici din industria auto interesaţi să participe la eveniment pot afla mai multe detalii de pe site-ul ccimm.ro

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Târgul „Bun de Maramureş” s-a bucurat de atenţia publicului!

Târgul „Bun de Maramureş” s-a bucurat de atenţia publicului!
Foto: Sursa foto: Consiliul Judeţean Maramureş/Facebook

Publicat de Andra Radu, 24 mai 2021, 15:06 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19

Prima ediţie a târgului „Bun de Maramureş”, organizat la sfârşitul săptămânii trecute în aer liber la Muzeul Satului din municipiul Baia Mare, s-a bucurat de atenţia publicului.

Meşterii populari au avut mesele pline de zadii, gătii, mânecări, opinci, straiţe, zgărdane, brăţări, toate autentice. Nu au lipsit nici obiectele de decor, măşti, căsuţele tradiţionale miniaturale, vasele dantelate, calendarele, adevărate bijuterii realizate din lemn, lut, argint şi ceramică, precum şi obiecte de uz casnic, toate purtând simboluri străvechi cum ar fi sita vieţii, soarele, funia, dinţii de lup sau crucea.

Publicul s-a bucurat şi de oferta producătorilor tradiţionali. Aceştia au scos din cămări zacuscă, murături, dulceţuri şi siropuri. Tot ei au oferit vizitatorilor prăjituri cu cele mai fine creme, toate făcute după reţete de pe vremea bunicilor.

Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a încântat publicul cu două spectacole referitoare la obiceiurile de primăvară specifice Maramureşului, respectiv „Tânjaua” şi „Udătoriu”.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Pensiunile rurale din Maramureș, ocupate în proporţie de 70% de Paște!

Pensiunile rurale din Maramureș, ocupate în proporţie de 70% de Paște!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 29 aprilie 2021, 16:38 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19

Pensiunile din Maramureș, care fac parte din reţeaua de turism rural, sunt ocupate în proporţie de 70% pentru perioada sărbătorilor pascale.

Turiştii care urmează să petreacă sărbătorile pascale în Maramureş au optat pentru a participa la slujbele religioase în aer liber, plimbări în natură şi vizitarea unor muzee.

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, a fost redeschis publicului Muzeul Satului din municipiul Baia Mare.

În judeţul Maramureş sunt peste 500 de pensiuni rurale, moteluri şi hoteluri. Până la instalarea pandemiei, judeţul era vizitat în perioada verii de peste 30.000 de turişti români.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Doua spitale din Baia Mare, pregătite pentru copiii posibil infectați cu SARS-CoV-2!

Doua spitale din Baia Mare, pregătite pentru copiii posibil infectați cu SARS-CoV-2!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 26 august 2020, 16:44 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19

Spitalul suport (TBC) şi Spitalul de Psihiatrie şi Boli Infecţioase, ambele din municipiul Baia Mare, sunt pregătite pentru a prelua potenţiali pacienţi copii sau tineri în cazul unei infecţii COVID- 19, a informat, miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, Rareş Pop.

„Avem, deocamdată, deja pregătite zece paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, cinci paturi la spitalul suport şi respectiv încă două pe secţia de ATI, tot la spitalul suport din Baia Mare. Legea prevede următorul lucru, copiii de până la 3 ani pot avea însoţitor”, a spus Rareş Pop.

Potrivit acestuia, urmează a fi amenajată o secţie de pediatrie în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, ca şi zonă tampon în eventualitatea unui transfer către una din cele două spitale din Baia Mare.

Directorul DSP Maramureş a menţionat că în situaţia unui copil care prezintă potenţiale simptome, părintele trebuie să îl prezinte la UPU sau medicul de familie.

„Dacă un copil are simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios – febră, tuse, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie coroborate cu tulburări gastro-intestinale, diaree, părintele poate apela la medicul de familie sau la UPU”, a precizat Rareş Pop.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Un nou transplant de cord, realizat la Târgu Mureș!

Un nou transplant de cord, realizat la Târgu Mureș!
Foto: Sursa foto: Andra Radu

Publicat de Andra Radu, 22 octombrie 2019, 11:50 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20

O echipă de specialişti condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a efectuat, luni, al şaselea transplant de cord din acest an din România, o intervenţie care a durat mai bine de 10 ore.

„Am încheiat o intervenţie chirurgicală de transplant cardiac la un bărbat de 42 de ani din Bucureşti, aflat într-o stare extrem de gravă de insuficienţă cardiacă. Practic, cu spitalizări repetate la intervale de sub o lună, pacientul avea nevoie de internări pentru a fi compensat, fiind într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă. Acest cord a venit ca o şansă pentru a-şi putea să-şi continue viaţa. Cordul a venit de la Baia Mare, a fost prelevat de o echipă din centrul nostru şi a fost transportat cu un avion SMURD. Evoluţia este încurajatoare, sperăm în continuare să fie bună.

A fost o intervenţie care a durat destul de mult, mai mult decât de obicei, a durat mai mult de 10 ore. Dar suntem optimişti într-un rezultat bun. Nu trebuie să uităm că în aceste situaţii sunt pacienţi aflaţi la limita supravieţuirii şi care trebuie să suporte astfel de intervenţii pentru a avea o şansă la viaţă.

Este al şaselea transplant din acest an, este o cifră care ne menţine în continuare în acea zonă între 6 şi 10 transplanturi pe an. Nu cred că mai are rost să spunem că este foarte puţin pentru o ţară, pentru un centru este acceptabil, dar e mult sub posibilităţile noastre, ne-am dori să facem mai multe, pentru că pe listele noastre sunt mulţi pacienţi, foarte mulţi tineri cu astfel de patologii ameninţătoare de viaţă, care trebuie soluţionate prin aceste intervenţii”, a declarat dr. Suciu, la finalul intervenţiei.

Bărbatul de 42 de ani transplantat luni a fost întâlnit în urmă cu câteva zile de către dr. Horaţiu Suciu într-un spital din Bucureşti, unde era internat în stare gravă, cu puţine şanse de transplant, având o grupă foarte rară de sânge, însă doar după câteva zile a fost prelevat un cord compatibil cu grupa sangvină a acestuia.

Cordul a fost prelevat la spitalul din Baia Mare, care, după părerea doctorului Suciu, a dovedit că a înţeles importanţa donării de organe şi a făcut mari progrese, atât în ceea ce priveşte identificarea donatorilor, cât şi în privinţa îngrijirii lor.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Un tablou al băimăreanului Adrian Ghenie, vândut pentru trei milioane de euro la Londra

Un tablou al băimăreanului Adrian Ghenie, vândut pentru trei milioane de euro la Londra

Publicat de Dan Boanţă, 12 martie 2019, 07:51 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20

„Desenând împreună narațiunile istorice politice și de artă, aceste lucrări sunt eseuri virtuoase pe teme de putere, corupție și mânie”, scriu într-o descriere a lucrării organizatorii licitaţiei de seară post-război şi artă contemporană Christie din Londra.

„The Collector 4”, o pictură a băimăreanului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 2,65 milioane de lire sterline, aproximativ 3 milioane de euro, la licitaţia Christie din Londra.

Pictată în 2009, lucrarea face parte dintr-o serie de patru pe tema „colector”.

Protagonistul este cunoscutul lider al armatei naziste Hermann Göring, care a adunat o colecție de peste 2.000 de lucrări de artă furate. „The Collector 4” îl ilustrează pe Göring pe patul de deces. Lucrările au fost vândute la un preț estimat de 2,2 milioane GBP – 2,8 milioane GBP.

Cu o seară înainte, la o licitație a lui Sotheby, de asemenea, care a avut loc la Londra, lucrarea lui Ghenie, „Funchal Duchamp”, a fost vândută pentru 4,3 milioane de euro (aproximativ 5 milioane de euro), a raportat Profit.ro.

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, s-a născut în 1977, la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001. În 2005 a fondat Galeria Plan B în Cluj, împreună cu Mihai Pop, un spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană.

În 2008, Planul B a deschis un spațiu expozițional permanent în Berlin unde lucrările sale sunt prezentate în mod regulat la licitațiile internaționale de artă și sunt incluse în multe colecții muzeale și publice, Centrul Georges Pompidou sau Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Radio Reșița – Mereu la înălțime, cărășeanul Flaviu Cernescu, explorează limitele umane

Radio Reșița – Mereu la înălțime, cărășeanul Flaviu Cernescu, explorează limitele umane

Publicat de Camelia Teodosiu, 14 decembrie 2017, 12:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

Flaviu Cernescu este bănățeanul ale cărui aventuri au trecut de granițele României și au ajuns cap de afiș pe primele pagini ale publicațiilor din lume.

Flaviu Cernescu este originar din Bocșa, Caraș-Severin, are 35 de ani și de mic a fost pasionat de ”explorare”; a început cu escaladarea cireșului din curtea casei și a ajuns până la …356 de metri. Un an de metri!

Următoarea sa pasiune a fost bicicleta, dar a mai făcut un pas în explorarea acestui ”domeniu” în jurul vârstei de 20 de ani.  Astfel, a reununțat la o roată și la șa începând să se plimbe cu monociclul prin oraș. După o anumită perioadă,cea mai mare cucerire, în acest mod, a fost plimbarea cu monociclul pe marginea barajului Vidraru, la 166 de metri înălțime.

Nu s-a oprit aici: a sărit de pe diferite clădiri, le-a escaladat, apoi s-a lăsat ”cucerit” de disciplina Parkour; a făcut acrobații cu bicicleta, s-a cățărat pe cele mai înalte turnuri, coșuri de fum scoase din uz, a jonglat, le-a traversat, a sfidat limitele.

Despre toate acestea Flaviu spune că: ”toate aceste nebunii sunt nebunii doar pentru anumite categorii de oameni, pentru că dacă mergi mai departe ele devin normalitate”.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre bănăţeanul care a traversat desculț, pe o coardă, distanța de 50 de metri între două turnuri din Reșița, vă invităm să ascultaţi emisiunea România de nota 10 realizată de Cristina Corocan.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Floare de colţ – Ducu Bertzi

Floare de colţ – Ducu Bertzi

Publicat de Cristina Ion, 8 octombrie 2017, 08:03

Originar dintr-o regiune aproape mitică a României, Ducu Bertzi a păstrat mereu moştenirea Maramureşului în tot ceea ce a făcut în viaţă. Atras de muzică încă din şcoala generală, Ducu Bertzi descopera curând poezia, frecventând un cenaclu literar din Sighetul Marmaţiei.

Avea 21 de ani când la Baia Mare, în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacara, debutează şi impresionează un public ce urma sa îi scandeze numele din acel moment până în zilele noastre. Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979 cu piesa “Când s-o-mpărţit norocul”, loc în care revine periodic pentru alte şi alte imprimări. Unul dintre cele mai populare cântece s-a dovedit a fi, de-a lungul vremii, „Floare de colţ”, compusă în anul 1986.

Cântec solar de iubire, „Floare de colţ” are norocul unui refren extrem de cantabil, fredonat de audienţă aproape instantaneu. Tocmai de aceea, acesta este unul dintre cântecele preferate de Ducu Bertzi atunci când publicul îi solicită un bis. Popularitatea acestui cântec este atât de mare încât un important festival de folk, organizat anual la Sight se numeşte „Floare de colţ”.

Frumoasa mea – Marcel Pavel
100 sportivi marți, 19 decembrie 2017, 07:04

Frumoasa mea – Marcel Pavel

„Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornyik, reprezintă una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite melodii...

Frumoasa mea – Marcel Pavel
Say Something – Laurenţiu Cazan
100 sportivi luni, 18 decembrie 2017, 07:45

Say Something – Laurenţiu Cazan

Debuta, în 1982, la TVR, cu piesa „Uită tristeţea” în cadrul unei emisiuni produse de regretatul Titus Munteanu....

Say Something – Laurenţiu Cazan
Timişoara – Pro Musica
100 sportivi duminică, 17 decembrie 2017, 09:39

Timişoara – Pro Musica

Grupul Pro Musica a fost înfiinţat la Timişoara de Ilie Stepan, în 1973. Primul concert al formaţiei, la Liceul Pedagogic...

Timişoara – Pro Musica
Timişoara – Pro Musica
100 sportivi duminică, 17 decembrie 2017, 09:39

Timişoara – Pro Musica

Grupul Pro Musica a fost înfiinţat la Timişoara de Ilie Stepan, în 1973. Primul concert al formaţiei, la Liceul Pedagogic...

Timişoara – Pro Musica
100 sportivi miercuri, 13 decembrie 2017, 07:19

Rămâi cu mine – Andra

Andra este fără îndoială una dintre cele mai bune voci ale generaţiei actuale de soliste. Înzestrată cu un...

Rămâi cu mine – Andra
100 sportivi marți, 12 decembrie 2017, 07:38

Pe aripi de vânt – Delia feat. Kaira

„Pe aripi de vânt”, compoziţie de Alex Pelin şi Ovidiu Baciu, lansată în toamna anului 2014, a ocupat luni de...

Pe aripi de vânt – Delia feat. Kaira
100 sportivi luni, 11 decembrie 2017, 07:58

Acasă – Smiley

Unul dintre cei mai de success artisti de la noi este Smiley. Cu un repertoriu diversificat de piese, o atitudine grozavă şi o...

Acasă – Smiley
100 sportivi duminică, 10 decembrie 2017, 08:54

Gugulan cu car cu mere – Traian Jurchela

Traian Jurchela s-a născut la 5 august 1949 în satul Ilidia, comuna Ciclova Română, Caraş-Severin. Domeniul artei populare...

Gugulan cu car cu mere – Traian Jurchela

Muzica Unei Generaţii Perene – Aniversarea chitaristului şi cantautorului de muzică folk DUCU BERTZI

Publicat de Bogdan Dragomir, 21 septembrie 2017, 09:11 / actualizat: 21 iunie 2023, 19:08

DUCU BERTZI (numele său real Alexandru Bertzi) s-a născut la Sighetu-Marmaţiei, Maramureş la 21.09.1955. Părinţii săi au fost cadre didactice: Alexandru Bertzi – profesor de matematică-fizică – şi Florica Bertzi – educatoare.

În paralel cu școala generală, a studiat opt ani chitara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică (lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate).

„Pe cine şi câte cărări” (muz. Ducu Bertzi, vers. Radu Stanca) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.

Existența unui cenaclu literar din localitate l-a atras, Bertzi descoperind aici muzica poeziei. La primul festival de poezie și muzică de la Sighet (1973), Bertzi a câștigat marele premiu… o valiză. Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare, în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.

„Dragu-mii veselia” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.

ducu-si-song_26211600 (tvr3.tvr.ro)

ducu-si-song_26211600 (tvr3.tvr.ro/arh.pers.B.Dragomir)

Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.

song-cu-doina-matei--ducu-bertzi---co_25152700 (tvr3.tvr.ro)

song-cu-doina-matei–ducu-bertzi–co_25152700 (tvr3.tvr.ro/arh.pers.B.Dragomir)

„Când s-o-mpărţit norocu'” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.

Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul Când s-o-mpărțit norocu’. Au urmat alte imprimări și aproximativ 1200 de spectacole. După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în şlagăre: Și de-ar fiFloare de colțM-am îndrăgostit numai de eaSuflet fără cheiOmul pădurii. A fost invitat în studiourile Televiziunii Române pentru filmarea acestora.

Ducu_Bertzi-e1432738959516 (radiocluj.ro)

Ducu_Bertzi-e1432738959516 (radiocluj.ro)

„În Maramureş am copilărit, acolo am crescut şi m-am format! Este un mare noroc pentru mine şi cred că pentru orice maramureşean, fiindcă este foarte important să te naşti într-o zonă bogată spiritual. Şi, faptul că provin din Maramureş, chiar mi-a purtat noroc în viaţă!”, a mărturisit Ducu Bertzi într-un interviu realizat de Radio Cluj.

„Omul pădurii” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.

Din 1995 decide să se ocupe numai de muzică şi de realizarea de emisiuni radiofonice. În palmaresul său figurează emisiunile de muzică folk: „Pe cine şi câte cărări”, „Spiritul Libertăţii” (Radio Bucureşti). Din 1997 până în prezent, alături de Mihai Cosmin Popescu, realizează la Radio România Actualităţi emisiunea „Omul cu chitara”, una dintre cele mai audiate emisiuni. Iar din 2005, la Radio Bucureşti FM, realizează „Clubul de joi seara”, împreună cu Maria Gheorghiu.

04.-Ducu-Bertzi-la-Bucuresti-FM-Foto.-Alexandru-Dolea-300x200

04.-Ducu-Bertzi-la-Bucuresti-FM-Foto.-Alexandru-Dolea-300×200

Din martie 2014 realizează pe TVR2 emisiunea de profil „Omul cu chitara”.

În anul 2005 începe un proiect intitulat „Folk prin licee” continuat de colegii din Radio România (realizator Manuela Popescu) sub titulatura „Folk fără vârstă”.

 

În 2013 iniţiază proiectul „Gala Floare de colţ” la Sighetu Marmaţiei, în cadrul căreia premiază tinerii talentaţi şi omagiază poeţii care au contribuit prin versurile lor la marile creaţii folk. Tot în 2013, la iniţiativa sa, în Bucureşti se lansează seria de concerte „Flori pentru suflet: Remember Florian Pittiş” desfăşurate în preajma Floriilor.

„Floare de colţ” (muz. Ducu Bertzi, vers. Viorel Popescu) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.

În cei aproape 40 de ani de activitate artistică a susţinut peste 4000 de spectacole şi recitaluri muzicale – numai cu Cenaclul Flacăra a participat la peste 1300 de spectacole.

După ce a cântat în aproape fiecare colţ al României, din 1998 încep turneele şi în străinătate: Franţa, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Tunisia, Maroc, Israel, SUA, Canada, Irlanda, Moldova, Ucraina, Grecia, Cipru, Australia, Noua Zeelanda, Cehia, Finlanda.

Primele înregistrări discografice apar la Electrecord în 1987 pe disc de vinil. După 1990, artistul este prezent pe diferite casete audio-compilaţii de Crăciun.

Coperta CD Dor de Ducă (foto Irina Prosan)

Coperta CD Dor de Ducă (foto Irina Prosan/arh.pers.B.Dragomir)

Primul album de autor intitulat „Dor de ducă”, în format casetă audio şi CD, s-a născut la propunerea colegului său din Grupul SONG – Bogdan Dragomir – la acea vreme Director artistic al casei de discuri Intercont Music, a fost înregistrat în perioada februarie-martie 1997, post procesat şi masterizat la Studioul Migas Real Compact din Bucureşti (Adrian Ordean – maestru de sunet şi solo chitară electrică, Marius Baţu – backing vocals şi chitară acustică, Sorin Minghiat – flaut).

„Suflet fără chei” (muz. Ducu Bertzi, vers. Daniela Crăsnaru, aranj. orch. Adrian Ordean) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.

Albumul a fost lansat în 1997 –  (C&P Intercont Music) şi, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală îl desemneaza drept „Cel mai popular şi bine vândut album”. În anul 2000 lansează două materiale discografice: „Sufletul meu” (Intercont Music) şi albumul de colinde şi cântece de iarnă „Poveste de iarnă” (Intercont Music) . „Cântece din Maramureş” (Cat Music) este lansat în 2004. Urmează „Seara de Crăciun” (Intercont Music) – în 2005 şi „Best of `06” (Intercont Music) – în 2006.

Din noiembrie 2003 realizează proiectul „Ducu Bertzi şi invitaţii săi”. În cadrul acestuia, alături de Florian Pittiş, Marius Baţu, Mihai Neniţă realizeaza o serie de spectacole la Teatrul Nottara, ulterior urmând susţinerea a peste 50 de spectacole în ţară şi în străinătate.

În aprilie 2006 proiectul este prezentat la TNB-Sala Atelier într-un spectacol jucat cu casa închisă. O parte din concert se regăseşte pe CD-ul lansat de Roton, ”Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert” în aprilie 2009. Concertul integral ”Ducu Bertzi si Florian Pittis în concert” s-a lansat în 2010, în format DVD. În 2009 lansează un nou album de colinde – ”Colinde,colinde”.

„Cântec bătrânesc” (Prel. şi vers. populare, aranj. muz. Ducu Bertzi) de pe albumul „Dor de ducă” (C&P 1997 Intercont Music) interpretat de Ducu Bertzi.

În decembrie 2007 a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – „Crucea Moldavă” şi este cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei.

„Din tot ce am făcut, din ce s-a risipit, aici e doar o mărturisire a crezului meu. Celor care au crezut în mine…le mulţumesc.” – Ducu Bertzi, 1997, Intercont Music, Bucureşti.

03.-Ducu-Bertzi-la-Bucuresti-FM-Foto.-Alexandru-Dolea-300x200

03.-Ducu-Bertzi-la-Bucuresti-FM-Foto.-Alexandru-Dolea-300×200

În prezent, Ducu Bertzi este Realizator de emisiuni la Reţeaua Publică a Studiourilor Regionale RADIO ROMÂNIA REGIONAL  a Societăţii Române de Radiodifuziune!

La mulţi ani, sănătate şi toate gândurile noastre bune, DUCU BERTZI!

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

 

 

 

 

 

 

 

Surse info: ducubertzi.ro, arh. pers. Bogdan Dragomir; surse audio: albumul „Dor de ducă” – C&P 1997 Intercont Music; sursa video : Youtube.com (Ducu Bertzi – Şi de-ar fi). Mulţumim pentru sprijinul acordat! 

Colinde românești – La mulți ani!
Emisiuni/Rubrici vineri, 20 decembrie 2024, 11:12

Colinde românești – La mulți ani!

  @colinderomanesti azi la @muzicauneigeneratiiperene @fonotecamelomanului @informatii @muzica @colinde @carols Hai cu noi pe #radio...

Colinde românești – La mulți ani!
Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Emisiuni/Rubrici joi, 5 decembrie 2024, 11:19

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!

    @premiultineretalente-radioromaniaregional azi la @muzicauneigeneratii @tineretalente @informatii @muzicapentrucopii...

Premiul Tinere Talente – Radio România Regional la Art Music Festival – ed. aIII-a, București 2024!
Foto Corina Chiriac.1100(www.agentiadepresarador.ro)
Emisiuni/Rubrici vineri, 15 noiembrie 2024, 11:39

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!

  @corinachiriac aniversare azi la @muzicauneigeneratiiperene @portretemuzicale @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi pe #radio...

Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – CORINA CHIRIAC – La mulți ani!
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici luni, 4 noiembrie 2024, 10:31

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!

    @mihaelarunceanu remember35 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica @muzicausoararomaneasca Hai cu noi...

Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Remember 35 MIHAELA RUNCEANU!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 2 octombrie 2024, 10:42

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!

  @danspataru 85 comemorare 20 azi la @muzicauneigeneratiiperene @albumedecolectie @informatii @muzica Hai cu noi pe #radio...

Albume de colecție – DAN SPĂTARU 85 și comemorare 20!
Emisiuni/Rubrici miercuri, 28 august 2024, 14:26

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!

  Bun regăsit tuturor! Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară VIS DE STEA – Moinești 2024!
Emisiuni/Rubrici luni, 5 august 2024, 12:18

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!

    „Tu, Doar tu” – muz., vers., producător și interpret Dragoș Alexandru – de pe albumul Dragoș Alexandru (C&P...

Muzica lui Bogdan – Lansare album nou ”DRAGOȘ ALEXANDRU”!
Emisiuni/Rubrici marți, 9 iulie 2024, 11:46

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

  Bun regăsit tuturor!     În fiecare an, spre sfârșitul lunii iunie, în orașul unic – prin cultură, civilizație,...

Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Internațional HERMANNSTADTFEST – Sibiu 2024!

Aarhus şi Pafos sunt în 2017, noile capitale culturale europene

Aarhus şi Pafos sunt în 2017, noile capitale culturale europene

Publicat de Andrei Cretoiu, 11 ianuarie 2017, 11:30

Aarhus din Danemarca şi Pafos din Cipru sunt în 2017, noile capitale culturale europene. Dacă oraşul danez va ilustra modul în care artele, cultura şi sectorul creativ ne pot ajuta să ne modelăm comportamentele sociale, urbane, culturale şi economice de bază, pentru a găsi soluţii noi la problemele comune, Pafos  îşi va pune în evidenţă experienţele multiculturale şi proximitatea geografică atât cu Orientul Mijlociu, cât şi cu nordul Africii, pentru a consolida relaţiile dintre ţări şi culturi.

Comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics este de părere că titlul de capitală culturală europeană este o ocazie unică de a aduce împreună comunităţile prin cultură şi de a stimula crearea unor parteneriate locale, europene şi internaţionale solide pentru viitor.

Titlul de capitală europeană a culturii aduce cu sine multe schimbări pentru oraşul care îl câştigă, atât din punct de vedere cultural, cât şi socio-economic. În fiecare zi se întâmplă mereu câte ceva, ceea ce creşte numărul de turişti, dar şi respectul de sine şi mândria faţă de oraş în rândul cetăţenilor. Cultura poate schimba vieţi şi asta nu trebuie să uităm niciodată. Dacă nu ne cunoaştem trecutul, cum putem construi viitorul?

Oraşele sunt alese pe baza unor programe culturale care trebuie să aibă o dimensiune puternic europeană, să stimuleze participarea şi implicarea activă a locuitorilor şi să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a oraşului. Acest titlu este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru oraşe de a-şi schimba imaginea, de a-şi marca poziţia pe harta lumii, de a atrage mai mulţi turişti şi de a-şi regândi propria dezvoltare prin cultură.

După Aarhus şi Pafos în 2017, vor urma urma ţări precum Malta, Olanda, Bulgaria, Italia, Croaţia şi Irlanda. Abia în 2021 va veni rândul României să deţină titlul de capitală culturală europeană. Timişoara a fost desemnată în toamna anului trecut după o competiţie acerbă cu Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

În 2021, alături de Timişoara vor mai fi două capitale europene ale culturii, una din Serbia  şi alta din Grecia, Novi Sad, respectiv Elefsina.  România a mai deţinut acest titlu pentru prima dată, în 2007 prin intermediul Sibiului.

50 de milioane de euro au fost investite în spectacole de dans, muzică, arte sau literatură, lucrări de reabilitare a clădirilor istorice şi a lăcaşurilor de cult, ceea ce au făcut ca Sibiul să fie mai vizibil în întreaga lume. Se estimează că un milion de turişti au vizitat oraşul într-un singur an.

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
EuranetPlus vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
EuranetPlus vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Generația Z
EuranetPlus joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
EuranetPlus vineri, 27 ianuarie 2017, 10:30

Prețul de producție al laptelui îl depășește pe cel de vânzare

Prețul de producție al laptelui îl depășește pe cel de vânzare chiar dacă acesta din urmă a cunoscut o tendință de creștere în ultimele...

Prețul de producție al laptelui îl depășește pe cel de vânzare
EuranetPlus joi, 26 ianuarie 2017, 10:30

Comisia Europeană a publicat cel de al treilea raport al său privind cetăţenia UE

Comisia Europeană a publicat cel de al treilea raport al său privind cetăţenia UE, care face bilanţul progreselor înregistrate începând din...

Comisia Europeană a publicat cel de al treilea raport al său privind cetăţenia UE
EuranetPlus miercuri, 25 ianuarie 2017, 10:30

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va implementa un proiect cunoscut sub denumirea de Planul Juncker

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin Centrul Europe Direct Transilvania de Nord va implementa în prima jumătate a acestui an un...

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va implementa un proiect cunoscut sub denumirea de Planul Juncker
EuranetPlus luni, 23 ianuarie 2017, 10:30

Parlamentul European susţine că lucrătorii trebuie să aibă drepturile de bază garantate

Parlamentul European susţine că indiferent de forma de muncă şi durata contractului, lucrătorii trebuie să aibă drepturile de bază garantate,...

Parlamentul European susţine că lucrătorii trebuie să aibă drepturile de bază garantate

Festivalul filmului European poposeşte în acest weekend la Cluj

Festivalul filmului European poposeşte în acest weekend la Cluj

Publicat de Andrei Cretoiu, 20 mai 2016, 10:30

După Bucureşti şi Baia-Mare, Festivalul filmului European poposeşte în acest weekend la Cluj. Ediţia este una aniversară: se-mplinesc două decenii de la debutul acestei manifestări anuale, născut ca proiect al Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi preluat din 2007 de Institutul Cultural Român.

Cinematografia europeană aniversează şi ea. Un sfert de secol de existenţă a programului MEDIA

Festivalului Filmului European va demara la Cluj cu o proiecţie din cadrul secţiunii speciale Shakespeare 400, şi anume Maxine Peak as Hamlet, în regia lui Margaret Williams.

Cinefilii clujeni vor mai putea viziona în această secţiune dedicată aniversării a 400 de ani de la moartea marelui dramaturg englez, filmul lui Derek Jarman, intitulat Conversaţia angelică.

Laureata premiului LUX pe 2015, Mustang, drama regizorului Deniz Gamze Ergüven va figura în programul celei de-a treia zile a festivalului.

Fiul lui Saul, actualmente probabil cea mai cunoscută şi populară peliculă europeană pe plan local, distinsă cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, avându-l printre protagonişti pe actorul Teatrului Maghiar de Stat Molnár Levente, nu figurează în oferta clujeană a festivalului, probabil pentru că rulează aproape constant de la premiera sa din martie.

Filmul regizorului Nemes Jeles László este una din marile realizări ale cinematografiei europene, finanţată prin MEDIA, program care împlinește în acest an un sfert de secol de existenţă. Din 1991, anul demarării, acest program a investit aproape 2,5 miliarde de euro în creativitatea europeană şi cultivarea diversităţii culturale.

Andrus Ansip, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu piaţa unică digitală:

“În acest sfert de secol MEDIA a contribuit la formarea a mai mult de 20.000 de producători, regizori şi scenarişti. Finanţarea este vitală pentru crearea unor filme sau opere audio-vizuale de calitate. Programul MEDIA a oferit în toţi aceşti ani suportul financiar pentru realizarea a mai bine de 2000 de filme şi seriale de televiziune europene, precum şi a altor proiecte. MEDIA se mândreşte cu faptul că reuşeşte să popularizeze industrii cinematografice din ţări mai mici pe propriile pieţe şi peste hotare. Să nu uităm de recentul exemplu al peliculei Fiul lui Saul, câştigătoare a Oscarului pentru cel mai bun film străin!”

Din 1991 şi până acum un total de 40 de filme artistice cofinanţate prin programul MEDIA au fost distinse cu Palme d’Or, sau premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Cannes.

Succesul nu se limitează la Europa. Ultimele patru Oscaruri pentru cele mai bune filme străine au fost câştigate de pelicule europene realizate cu sprijinul MEDIA: Amour, La Grande Bellezza, Ida şi Fiul lui Saul.

În acest an 11 filme cofinanţate prin acest program au primit în total 18 nominalizări la diverse categorii ale premiilor Oscar.

În exerciţiul financiar 2014-2020 mai mult de jumătate din resursele alocate programului Europa Creativă, adică în jur de 818 milioane de euro revin subprogramului MEDIA.

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 14:30

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor

24 februarie 2022. Încă din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de locuitori din ţara vecină au trecut graniţele României prin Vama...

Generaţia Z. Războiul din Ucraina: Voluntari în sprijinul refugiaţilor
Poluarea digitală
Actualitate Europeană vineri, 20 mai 2022, 12:00

Poluarea digitală

În lumea digitală, la fel ca în natură, există o cantitate imensă de deșeuri, de la e-mailuri inutile, fișiere și aplicații neutilizate,...

Poluarea digitală
Fast Fashion
Actualitate Europeană vineri, 13 mai 2022, 12:00

Fast Fashion

Înainte de pandemie, Comisia Europeană a identificat textilele drept „categoria de produse prioritare pentru economia ciculară”. Dacă în...

Fast Fashion
Generația Z
Actualitate Europeană joi, 12 mai 2022, 12:00

Generația Z

Pentru unii, Generația Z înseamnă copiii care s-au născut cu tableta în mână, pentru alții, ea este aerul nou din politică, iar pentru o...

Generația Z
Actualitate Europeană duminică, 12 noiembrie 2017, 10:54

24 CHASA – Liberalii: Este îngrijorător că naţionaliştii sunt la putere

„În aproape toate statele din Balcani, liberalii iau parte la actul de guvernare. Ceea ce se întâmplă în Bulgaria este foarte...

24 CHASA – Liberalii: Este îngrijorător că naţionaliştii sunt la putere
Actualitate Europeană luni, 9 octombrie 2017, 15:30

Agenda Parlamentului European, 9-15 octombrie

Principalele teme din agenda Parlamentului European, pentru săptămâna 9-15 octombrie Sistemul de azil din UE / reinstalarea refugiaților....

Agenda Parlamentului European, 9-15 octombrie
Actualitate Europeană vineri, 25 august 2017, 08:09

Ultima săptămână a lunii august, în Parlamentul European

Deputații europeni vor fi la Bruxelles pentru o săptămână de reuniuni în comisiile de specialitate. Printre temele de discuție se vor regăsi...

Ultima săptămână a lunii august, în Parlamentul European
Actualitate Europeană miercuri, 9 august 2017, 10:00

România se numără printre statele cu cele mai tinere mame din Uniunea Europeană

România, Bulgaria şi Ungaria sunt statele din Uniunea Europeană cu cele mai tinere mame, arată datele centralizate de Oficiul European de...

România se numără printre statele cu cele mai tinere mame din Uniunea Europeană

Rezultate de succes după screeningul Asociaţiei Autism Maramureş!

Rezultate de succes după screeningul Asociaţiei Autism Maramureş!

Publicat de Mihaela Costache, 14 octombrie 2015, 09:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:35

Numărul copiilor cu autism care beneficiază de tratament adecvat a crescut în Maramureş, susţine Asociaţia Autism Maramureş.

Dacă anul trecut doar 60 de micuți beneficiau de terapie gratuită, acum numărul lor a crescut la 90, mulțumită unor granturi europene, obținute de Asociația Autism Maramureș.

Copiii care beneficiază de terapie gratuită provin din localități precum Baia Mare, Baia-Sprie, Sighetu Marmației, Buciumi, Rogoz, Copalnic Mănăştur sau Valea Chioarului.

Din fericire, în ultima perioadă, micuţii sunt depistaţi cu tulburări de dezvoltare de la vârste foarte mici, chiar sub doi ani, fapt ce uşurează procesul de recuperare.

Un rol esenţial îl joacă părinţii, care trebuie să se adreseze specialiștilor de la primele semne. Cu cât se sesisează mai repede părintele, cu cât îşi face curaj mai repede să consulte un specialist, cu atât mai repede se vor vedea rezultatele pozitive în evoluţia copilului, şansele de recuperare crescând foarte mult –susţin specialiştii Asociaţiei Autism Maramureş.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Campania spectaculoasă de transferuri din vara trecută îşi arată roadele la HCM Baia Mare

Campania spectaculoasă de transferuri din vara trecută îşi arată roadele la HCM Baia Mare

Publicat de Andrei Cretoiu, 26 mai 2014, 10:00 / actualizat: 28 mai 2014, 2:08

Campania spectaculoasă de transferuri din vara trecută îşi arată roadele la HCM Baia Mare. După ce echipa băimăreană a câştigat Cupa României în martie, învingând-o în finală cu 23-21 pe HCM Roman, elevele lui Costică Buceschi au devenit, în premieră, campioane ale României.

Totul după ce ieri, HCM s-a impus cu 38-33 în faţa Coronei Braşov, asigurându-şi matematic titlul de campioană, având în vedere că are 6 puncte în faţa echipei braşovene, cu un singur meci rămas de disputat din turneul Final 3 la care ia parte şi HC Dunărea Brăila.

Tradiţionala horă a bucuriei, sticlele de şampanie deschise şi sloganul ”campionii, campionii” au încheiat un sezon obositor, în care Baia Mare a bifat primul event, dar şi prezenţa în premieră în grupele Ligii Campionilor

Ieșeanul Dragomir Iordache, vicecampion mondial la tir!
Sport duminică, 25 iunie 2017, 09:30

Ieșeanul Dragomir Iordache, vicecampion mondial la tir!

Juniorul ieșean Dragomir Iordache, de la Clubul Sportiv Universitar Politehnica, a devenit astăzi vicecampion mondial de tir în Germania, în...

Ieșeanul Dragomir Iordache, vicecampion mondial la tir!
Ciclistul reșițean Daniel Crista se întrece cu cei mai buni rutieri ai lumii
Sport sâmbătă, 24 iunie 2017, 17:30

Ciclistul reșițean Daniel Crista se întrece cu cei mai buni rutieri ai lumii

Reșițeanul Daniel Crista este unul dintre cei mai buni cicliști români la ora actuală. Legitimat la Clubul Steaua București și la o echipă...

Ciclistul reșițean Daniel Crista se întrece cu cei mai buni rutieri ai lumii
Halep începe sezonul pe iarbă la Eastbourne
Sport joi, 22 iunie 2017, 10:30

Halep începe sezonul pe iarbă la Eastbourne

Simona Halep va începe sezonul pe iarbă la turneul WTA de la Eastbourne. Numărul 2 mondial a primit un wild card din partea organizatorilor....

Halep începe sezonul pe iarbă la Eastbourne
Propunere controversată în lumea sportului!
Sport luni, 19 iunie 2017, 10:30

Propunere controversată în lumea sportului!

FIFA analizează posibilitatea de a reduce durata reprizelor dintr-un meci de fotbal la 30 de minute. Organizația va dezbate această sugestie...

Propunere controversată în lumea sportului!
Sport vineri, 16 iunie 2017, 20:30

Simona Halep este jucătoarea lunii mai

Conform site-ului WTA eleva lui Darren Cahill actualmente locul 2 mondial şi care a fost nominalizată la titlul de jucătoarea lunii mai, a...

Simona Halep este jucătoarea lunii mai
Sport joi, 15 iunie 2017, 09:00

Provocare maximă pentru Avram Iancu: înoată 2800 km prin 10 țări și 4 capitale

Bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru că a traversat înot Canalul Mânecii, a început miercuri, 14 iunie, ultimul antrenament oficial în...

Provocare maximă pentru Avram Iancu: înoată 2800 km prin 10 țări și 4 capitale
Sport luni, 8 mai 2017, 13:00

Simona Halep a coborât patru locuri în clasamentul WTA

Simona Halep a coborât patru locuri în clasamentul WTA, până pe poziția a 8-a. Ea a pierdut punctele obținute în 2016 la competiția de la...

Simona Halep a coborât patru locuri în clasamentul WTA
Sport joi, 4 mai 2017, 11:30

Ajax Amsterdam, la un pas de finala Europa League

Olandezii au învins Olympique Lyon cu 4-1, seara trecută, în prima manșă a semifinalelor competiției. Meciul a fost unul foarte spectaculos....

Ajax Amsterdam, la un pas de finala Europa League