Din fonoteca muzicalăRadio România Regional, pentru ediția lunii februarie 2019, am ales trei piese de referinţă din creația muzicală românească, aducând un omagiu artistic marii noastre interprete IOANA RADU dar și carierei componistice a creatorilor RADU ȘERBAN și DAN IAGNOV !
Cover CD Electrecord – Melodii-de-Radu-Serban.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
Pentru început vă invit să ascultăm din creația compozitorului RADU ȘERBAN (1 dec. 1927, Caracal – 6 februarie 1984, București), piesa
„Parfumul străzilor” (Radu Şerban/Constantin Cârjan), interpretată de Corina Chiriac. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
În continuare, din repertoriul multîndrăgitei artiste a poporului IOANA RADU (17 februarie 1917, București – 19 septembrie 1990, București), o mare interpretă căreia îi aducem astăzi un respectuos omagiu muzical!
Ioana-Radu.1100 (radioiasi.ro)
Să ascultăm piesa I-auzi valea cum sună! de pe albumul „IOANA RADU – vol.1”, editat în anul 1995 de Casa de discuri ELECTRECORD. Interpretează din folclorul românesc, Doamna IOANA RADU!
“I-auzi valea cum sună!” (folclor românesc) de pe albumul „IOANA RADU – vol.1” (C&P 1995 – ELECTRECORD) interpretată de IOANA RADU şi Orch. dirijate de Nicuşor Predescu şi Victor Predescu.
În încheierea ediției speciale a lunii februarie – „Fonoteca Melomanului”, vă propun piesa compozitorului DAN IAGNOV (6 februarie 1935, București – 19 februarie 2012 București), intitulată „Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei), interpretată de Sanda Ladoși!
Foto cover CD Dan Iagnov – C&P Ovo Music.1100 (reprod.foto Bogdan Dragomir)
„Când vine seara” (Dan Iagnov / Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” – Disc 3, (C&P 1995 Roton și Radio România, interpretată de Sanda Ladoși.
Muzica românească este mult mai săracă, astăzi, fără acești mari artiști…
Surse: Fonoteca Radio România Regional, electrecord.ro, wikipedia.org, ovomusic.ro, materiale din arhiva personală Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversare OANA SÎRBU! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 mai 2023, 10:17 / actualizat: 21 iunie 2023, 12:54
Bun găsit tuturor! Artistei aniversate astăzi – frumoasă, talentată și sensibilă interpretă dedicată muzicii ușoare românești – OANA SÎRBU, îi dorim sănătate, bucurii, toate gândurile noastre bune și tradiționalul LA MULȚI ANI !
(AUDIO) „Inimi hoinare” (muz. Virgil Popescu, vers. George Popovici) de pe albumul „Oana Sârbu – Un altfel de portret!” (C&P 2011 Radio România) interpretată de Oana Sârbu.
20190527_111620 foto by cover CD Un altfel de portret – Oana Sîrbu (prel. 1100 by Bogdan Dragomir)
„Un altfel de portret” (Virgil Popescu/George Popovici) de pe albumul „Oana Sîrbu – un altfel de portret” (C&P – 2011 Virgil Popescu/Distribuit de E-media), interpretată de Oana Sîrbu.
Sursa: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – Albume de colecție – ”Declarație de Dragoste” – GABRIEL DOROBANȚU 70! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
3 ianuarie 2023, 13:49 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:35
La mulți ani, GABRIEL DOROBANȚU!
Cum reuşeşte o melodie să rămână în memoria noastră şi să fie transmisă din generaţie în generaţie? Explicaţia poate ţine de o zodie norocoasă sau pur şi simplu de cât de uşor poate fi ea fredonată. Este şi cazul piesei „Hai vino iar în gara noastră mică”, una dintre cele mai frumoase 100 de melodii româneşti din toate timpurile.
Povestea cântecului “Hai vino iar în gara noastra mică” începe în 1986, când compozitorul Dumitru Lupu, pe atunci dirijor la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, a aşezat pe note versurile scrise de actorul Florin Pretorian, care ulterior avea să-i devină colaborator apropiat. Cântecul a ajuns apoi la tânărul interpret Gabriel Dorobanţu, care l-a înregistrat mai mult din obligaţie.
DSC_0737 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Dumitru Lupu, compozitor: “E o zodie, un cântec care s-a născut sub o zodie fericită. Nu e un cântec, din punct de vedere al profesioniştilor, să fie un cântec cu o formă complicată, este un cântec extrem de simplu, pe care poate să-l cânte oricine.
„Hai vino iar în gara noastra mică” poate fi considerată cartea de vizită a interpretului Gabriel Dorobanţu, dar puţini ştiu că lui nu i-a plăcut melodia de la bun început.
Melodia s-a auzit prima dată la Radio România, pe programul 1 (n.a. Radio România Actualități), la emisiunea “Orele Serii” şi a fost înregistrată în studioul Televiziunii Române, cu regizorul muzical Paul Enigărescu.
DSC_0743 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
„Hai vino iar în gara noastra mică” s-a cântat în numeroase limbi şi poate fi interpretată şi ca romanţă, ca muzică populară, dar şi ca operetă. Şi este poate cea mai bună dovada că un cântec simplu, care poate fi fredonat uşor, ajunge mai repede pe buzele tuturor, indiferent de vârstă. (Sursa: “Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,” un proiect al reţelei regionale Radio România.)
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
Astăzi îl aniversăm cu drag și cu prețuire pe unul dintre cei mai romantici și loiali trubaduri ai muzicii ușoare românești – GABRIEL DOROBANȚU – căruia îi dorim sănătate, bucurii și gânduri bune! LA MULȚI ANI, GABRIEL!
La rubrica Albume de colecție, vom difuza câteva piese reprezentative interpretate de Gabriel Dorobanțu, de pe albumul Declarație de Dragoste, lansat în anul 1997, la Casa de discuri Electrecord!
DSC_0702 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
GABRIEL DOROBANȚU s-a născut în București la data de 3 Ianuarie 1953.
Într-o epocă în care muzica house sparge pereții discotecilor și obosește creierii ascultătorilor, când manelele chinuie gustul melomanilor adevărați, unul dintre ultimii romantici ai momentului incită sufletele celor care mai au timp și pentru muzica bună, aceea care nu se demodează niciodată. Se poate mândri cu faptul că nu a acceptat nici un fel de compromis niciodată, ci a rămas fidel publicului care îl adoră pentru șlagărele sale care frâng inimile.
”Eu îmi văd de drumul meu” (Viorel Gavrilă / Roxana Popescu) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100.4
A absolvit Școala Populară de Artă, Secția Canto, clasa profesoarei Florica Orăscu, iar în 1980 participă la Concursul ”București 80” unde obține Premiul al III-lea la secțiunea muzică ușoară;
În 1981, participă la Festivalul de interpretare „Mărțișor”, la Dorohoi, unde obține Trofeul „Mărțișor”.
Debutează oficial la treizeci de ani în anul 1983, la Festivalul Concurs de la Mamaia, unde obține Mențiune la Secțiunea Interpretare, cu melodia „Ochii tăi” (compozitor Vasile Veselovschi, versuri Mihai Maximilian), melodie devenită ulterior șlagăr.
Înregistrează aproximativ 400 de piese, care se regăsesc pe cele patru discuri vinil și opt CD-uri.
În martie 2011 Gabriel Dorobanțu lansează albumul ”Povestea nu s-a terminat” împreună cu Casa de discuri ”Ovo Music”.
”Am jurat să ne-ntâlnim” (Marian Stârcea / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100
PREMII
* 1987 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1989 – Premiu la Secțiunea Șlagăre din cadrul Festivalului de la Mamaia.
* 1997 – Premiul Uniunii Compozitorilor pentru Discul de Autor „Santa Maria Maggiore”, cu melodii semnate de autorul moldovean Petre Teodorovici.
* 2007 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „O picătură de amor”, produs de Electrecord.
* 2008 – Discul de Aur pentru Record de Vânzări a CD-ului „Izvorul iubirii”, produs de Ovo Music.
TURNEE: Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Belgia, Anglia, Republica Moldova, Israel, Spania, Kuweit, etc.
SPECTACOLE: Cântă în spectacole de revistă la Teatrul „Constantin Tănase” din București și „Majestic” din Ploiești.
FILM: A făcut parte din distribuția filmelor pentru copii „Peștele verde” ; „Trupa de show”; ” Dramaticus „.
CARTE: „Șueta cu… Gabriel Dorobanțu”, autor Eugen Rotaru, Editura Curtea Veche, București, 2006.
”De ce nu vii?” (Eugen Mihăescu / Viorela Filip) de pe albumul ”Declarație de Dragoste” (C&P 1997 Electrecord), interpretată de Gabriel Dorobanțu.
Foto CD Declaratie de Dragoste – Gabriel Dorobantu by Bogdan Dragomir(original foto Irina Prosan C&P Electrecord/arh.pers.B.Dragomir).1100.1
„Sunt credincios meseriei mele. Am supraviețuit în veritabila pânză de păianjen, așa cum numesc eu moda în muzică, datorită sincerității mele.”
„Cântecele trebuie să fie mici momente de viață. Trăirile omenești, sentimentele răscolitoare, eterna iubire reprezintă temele predilecte ale șlagărelor, cu care mă prezint în fața marelui juriu – publicul. Eu pledez pentru reîntoarcerea la lirism, romantism, parametrii care vor dăinui cât lumea.” – Gabriel Dorobanțu.
DSC_0786 Gabriel Dorobantu.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Surse:https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Dorobantu, http://www.gabrieldorobantu.ro/, Fonoteca Radio România Regional, Casa de discuri Electrecord, arhiva pers. Bogdan Dragomir. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
22 iulie 2022, 10:01 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:58
Bun găsit tuturor, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit la o nouă ediţie a rubricii „Fonoteca melomanului”, o rubrică alcătuită numai din muzică românească, piese reprezentative din toate genurile, creaţii şi interpretări celebre!
Invitaţii aniversaţi şi omagiaţi în ediţia de astăzi sunt Mirabela Dauer, Mădălina Manole și Ileana Șipoteanu!
* * * * *
Pentru început vom aniversao mare artistă a scenei muzicale româneşti, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară din România dar şi un om cu un suflet și har deosebit – MIRABELA DAUER!La mulți ani, Mira, cu mulți, mulți ani sănătoși și cu multe bucurii împreună cu cei dragi!
Din Fonoteca Radio România Regional am ales două piese reprezentative intitulate – „Frunza mea albastră” (Marian Nistor – Radu Stanca), interpretată în duet cu Marian Nistor (Savoy) şi “Te aștept să vii!” (Ionel Tudor – Andreea Andrei)! Interpretează cu glasul său unic şi inconfundabil, MIRABELA DAUER!
(AUDIO) ”Frunza mea albastră” (Marian Nistor / Radu Stanca), de pe albumul Muzică de colecție – Mirabela Dauer (C&P Electrecord/Intercont Music – O prod. 2007 Jurnalul Național), interpretată de Mirabela Dauer & Marian Nistor.
mirabela-mare(andreipartos.ro / Radio România Actualități).1100
(AUDIO) „Te aștept să vii” (Ionel Tudor / Andreea Andrei) de pe albumul ”80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Mirabela Dauer.
În cadrul ediției de astăzi a rubricii Fonoteca melomanului, o aniversăm ”in memoriam” – 55 ani – pe interpreta MĂDĂLINA MANOLE – considerată de mulți critici muzicali ai genului – artista cu cea mai frumoasă voce pop rock din România! Vă invit să ascultăm în continuare două şlagăre din repertoriul său, mare parte alcătuit din șlagărele create de compozitorul Șerban Georgescu! Piesele se intitulează: “Da, te iubesc!” (muz. Șerban Georgescu, text Roxana Popescu) şi “Fată dragă!” (muz. Șerban Georgescu, text Aurel Felea).
(AUDIO) „Da, te iubesc!” (Șerban Georgescu / Roxana Popescu) de pe albumul ”Tu n-ai avut curaj” (METROPOL MUSIC BUCURESTI) interpretată de Madalina Manole.
(AUDIO) „Fată dragă” (Șerban Georgescu / Aurel Felea) de pe albumul ”80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Mădălina Manole.
Aproape de finalul acestei ediții a rubricii FONOTECA MELOMANULUI am ales să difuzăm din fonoteca muzicală Radio România Regional, două piese – „Ce mult te-am iubit” (muz. Dumitru Lupu, text Mala Bărbulescu) și „Rendez-vous!” (muz. Dumitru Lupu, text Viorel Popescu) de pe albumul „Refrenele iubirii” (C&P SC SPIROS SRL Galați) – piese muzicale de referinţă din repertoriul îndrăgitei şi apreciatei interprete ILEANA ȘIPOTEANU, artistă căreia îi dorim La mulţi ani, cu multă sănătate, împliniri şi bucurii!
(AUDIO) „Ce mult te-am iubit” (Dumitru Lupu / Mala Bărbulescu) de pe albumul ”Refrene de iubire” (C&P 2004 S.C.SPIROS SRL Galați), interpretată de Ileana Sipoteanu.
(AUDIO) „Rendez-vous!” (Dumitru Lupu / Viorel Popescu) de pe albumul ”Refrene de iubire” (C&P 2004 S.C.SPIROS SRL Galați), interpretată de Ileana Sipoteanu.
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
*****
Surse info:Agenția de Presă RADOR, agerpres.ro, andreipartos.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – DUMITRU LUPU 70 – Aniversare in memoriam!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 mai 2022, 09:21 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:10
„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.
„Am avut prilejul de a lucra cu mari somităţi de la care am învăţat foarte multe. Aici aş menţiona colaborarea mea cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştri Sile Dinicu şi Cornel Popescu, în preajma cărora am stat ani de zile. Eram printre puţinii tineri orchestratori care puteau mânui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se învaţă la şcoală…”, a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu pentru site-ul Ovomusic.ro.
Astăzi aducem un omagiu – in memoriam 70 – compozitorului și prietenului DUMITRU LUPU!
* * * * *
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional – invitatul aniversat ”IN MEMORIAM” este compozitorul DUMITRU LUPU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, C&P Radio România Regional).
* * * * *
Compozitorul DUMITRU LUPU s-a născut la 25 mai 1952, de loc din Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzică şi Arte plastice din Piteşti până în anul 1972 şi a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto în anul 1982. Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) din 1989 și din anul 2005 membru al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Din acelaşi an, 2005, prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța. A fost dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. De asemenea, Dumitru Lupu a fost inițiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”.
„Iubire din Ardeal” (Dumitru Lupu; Cornel Udrea) de pe „Albumul cu melodii „(C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
„Sunt demodat!” (muz. si vers. Dumitru Lupu) de pe „Albumul cu melodii ” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.
Creaţia sa muzicală cuprinde peste 500 de piese de muzică uşoară aflate în fonoteca Radio România, a participat şi a realizat sute de emisiuni TV, a fost autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii. A avut de mic copil, după cum mărturiseşte, înclinaţii muzicale. A urmat cursuri de vioară, violă, axându-se apoi pe interpretare vocală.
A fost autor de cărti pentru copii. S-a considerat împlinit, numărându-se printre cei „care au ajuns în viaţă exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobby-ul, nesimţindu-se încorsetat de nimic“ (gds.ro). Pentru Dumitru Lupu, destinul a însemnat muzica de teatru de revistă şi film.
„Ce mult îmi place pizza!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. personală) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Samba florilor” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.
„Mi-am obţinut dreptul de a mă adresa actorilor, de a-i pregăti muzical prin cunoştinţe, spectacole şi organizarea producţiei artistice. (…) Mă simt responsabil să arăt studenţilor lucruri care nu sunt scrise în cărţi, dar de care eu m-am lovit. Vor intra într-o practică în care au nevoie de experienţele altora. Le arăt că nu trebuie să înveţe tot ce ştie un muzician, pentru că n-ar avea timp, ci să cunoască fenomenul. În prezent, avem de-a face cu actorul total care cântă, dansează, rosteşte profesional pentru a putea face faţă cerinţelor actuale. Ca profesor, încerc să fiu cât mai deschis, să învăţ şi eu de la ei…”, declara compozitorul Dumitru Lupu, pentru Ovomusic.ro, în calitatea sa de profesor universitar, extrem de fericit pentru posibilitatea de a împărtăşi studenţilor săi din experienţa sa artistică.
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisievă doresc sănătate și gânduri bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului DUMITRU LUPU, aniversat ”in memoriam 70” astăzi la Radio România Regional – piesele „VINO SĂ DANSEZI CU MINE!”, interpretă ILEANA ŞIPOTEANU şi “M-AI PĂRĂSIT!”, interpret FUEGO, ambele piese scrise pe versurile lui Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva personală a compozitorului Dumitru Lupu, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional!
„Vino să dansezi cu mine! ” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Ileana Sipoteanu.
„M-ai părăsit!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de FUEGO.
Sursa info şi foto:Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org., ovomusic.ro, gds.ro, andreipartos.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Aurelian Andreescu 80 (aniv. in memoriam)!
Publicat de Bogdan Dragomir,
12 mai 2022, 08:55 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:11
*****
Aici puteţi asculta var. audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE la Radio România Regional – un omagiu adus carierei artistice a interpretului de muzică uşoară AURELIAN ANDREESCU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regia de emisie – Florin Bordeiaşu)
*****
Aurelian Andreescu s-a născut în data de 12 mai 1942 la București şi a trecut în nefiinţă la vârsta de 44 de ani, în data de 22 iulie 1986, la Constanța. Aurelian Andreescu a fost cel mai valoros interpret român de muzică ușoară din timpul său şi nu numai.
„Tu eşti primăvara mea (Florin Bogardo / Ioana Diaconescu)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Cariera sa muzicală a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman. Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, dar și în Israel, Cuba, Turcia. În anul 1968 a obținut locul al III-lea la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, secţiunea „Ziua discului”. A făcut parte din echipa României, alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, echipă care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. În anul 1973 Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele” a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.
De-a lungul carierei, a oferit istoriei muzicii ușoare românești peste 600 de piese. Multe sunt evergreen-uri. Acest repertoriu uriaș s-a încadrat între două momente importante ale carierei sale, interpretarea a două creaţii muzicale de referinţă. Prima fiind oferită lui Aurelian Andreescu de neuitatul Florin Bogardo – Tu ești primăvara mea… iar cea de a doua creaţie semnificativă şi totodată emblematică pentru repertoriul său, o constituie marele șlagăr al muzicii uşoare româneşti din toate timpurile – Oameni – muzica Marius Țeicu – versuri Ovidiu Dumitru. Aurelian Andreescu a murit în 1986, suferind de ciroză.
Din anul 1993, la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti are loc anual – in memoriam Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu”.
„Merit eu” (Vasile Veselovski / Mihai Maximilian) de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Despre Aurelian Andreescu
„Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.” — compozitorul Temistocle Popa.
„Cântecul a fost cel care ne-a unit, punând temelia unei prietenii trainice. M-a impresionat de prima dată datorită caracterului său excepțional. A fost unul dintre puținii care și-au respectat cu adevărat cariera.” — interpreta Aura Urziceanu.
„Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit.” — interpretul Mihai Constantinescu.
„Era o prezență tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viață, admirabil prieten.” — actorul Alexandru Arșinel.
„Aurelian Andreescu era un om frumos din toate punctele de vedere și un mare caracter.” — poetul Corneliu Vadim Tudor.
„Copacul (Jolt Kerestely / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirij. Sile Dinicu.
Discografie:
Succese internaționale (1973, Electrecord)
Cele mai frumoase melodii (1986, Electrecord)
Aurelian Andreescu (2001, Electrecord)
Aurelian Andreescu – Muzică de colecție (2007, Jurnalul Național)
Despre interpreţii săi preferaţi, Titus Andrei – Realizator de emisiuni muzicale la Radio România – spune: „Aurelian Andreescu este cea mai mare voce dintre soliştii din România, mă refer la partea bărbătească. Au încercat foarte mulţi de când s-a prăpădit Aurică, să-i abordeze melodiile în festivaluri, în spectacole, la sala Radio în spectacolele noastre, dar el rămâne inegalabil. Nimeni nu poate cânta ca el. Nu pot să-mi dau seama ce ar fi însemnat dacă trăia azi. Probabil că la fel, cea mai mare voce. Aurelian Andreescu a fost cel mai haios om pe care l-am cunoscut vreodată. Am fost la multe ediţii ale festivalului “Mamaia” împreună, eu fiind solist al sextetului Cantabile. Aurică era un om atât de vesel, atât de surprinzător prin comportamentul lui, plin de vervă în faţa tuturor. Totdeauna venea cu o poantă, cu un banc, cu o poveste întâmplată ieri, azi. Era un om atât de plăcut, era imposibil să aibă pe cineva care să-l invidieze, poate pentru marea lui meserie, marele lui talent şi atunci e o invidie sinceră şi profesională. Dar ca să-l invidiezi pe Aurică pentru ceva era imposibil. Cred că asemenea caractere azi sunt atât de rare… Nu tot ce a cântat, dar cel puţin 20 de melodii din repertoriul lui merită să fie şi azi în orice clasament din România…”
„… În țară, prezența lui în studiourile de înregistrări era urmată de o … ploaie de șlagăre! Mandy, Vasile V. Vasilache, Laurențiu Profeta, George Grigoriu, Ramon Tavernier, Petre Firulescu, Petre Mihăescu, Delmar, Vasile Veselovschi și-au concretizat talentul prin vocea lui. Cânta orice – piese mari, de linie, dansante, lirice, glumețe. Toate deveneau șlagăre. …..Compozitorii români îl asaltau cu oferte. Vocea lui iubea microfonul – spunea Jolt Kerestely, experimentatul maestru de sunet al televiziunii. Da, Aurelian Andreescu a fost și râmâne unul dintre acei oameni minunați glorificați prin splendida melodie.” – muzicolog Daniela Caraman-Fotea.
„Oameni (Marius Teicu / Ovidiu Dumitru)” de pe albumul „Aurelian Andreescu” – C&P 2001 Electrecord interpretată de Aurelian Andreescu acomp. de Orch. Electrecord, dirij. Alexandru Imre.
*****
Surse info: Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.org.ro, www.discogs.com, topromanesc.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Aniversare 60 – DAN BITTMAN – La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
29 martie 2022, 11:07 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:15
O voce caldă, un zâmbet pe măsură, o interpretare fără egal şi un nume asociat istoriei muzicale a celei mai bune trupe pop-rock din România! Astăzi este ziua de naştere a lui DAN BITTMAN! Sunt Bogdan Dragomir şi împreună cu colegii de la Radio România Regional îi dorim cu drag… La mulţi ani!
Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional, realizator – Bogdan Dragomir, regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, invitat aniversat – interpretul DAN BITTMAN – solistul formaţiei HOLOGRAF! Audiţie plăcută!
Dan Bittman (n. 29 martie1962, București) este solist – interpret vocal, compozitor, actor și prezentator de televiziune, iar din 1985 – solist al trupei Holograf.
Personalitate artistică complexă – interpret vocal, compozitor şi solist al trupei Holograf din 1985, actor, prezentator TV, moderator și realizator de emisiuni TV – s-a născut pe 29 martie 1962 în Bucureşti. După terminarea Facultăţii de Hidrotehnică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti în 1989, Dan Bittman a ales o cu totul altă carieră iar destinul său s-a schimbat radical. Cântăreţ şi compozitor îndrăgit, după ce a cântat în trupa „Iris”, în 1985 devine solistul trupei „ Holograf”, o trupă ce a lansat multe şlagăre şi în 1994 a reprezentat România la Eurovision, unde, cu piesa „Dincolo de nori” a acumulat 14 puncte, ocupând locul 21 în clasamentul final.
Holograf – „Dincolo de nori” de pe albumul „Best Of Radio Compilation” (C&P 2003 MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Dan Bittman & Holograf.
Între 2001 și 2003, a moderat emisiunea-concurs Bravo Bravissimo, difuzată de TVR 1, iar din noiembrie 2004 a devenit prezentatorul emisiunii Dănutz SRL, difuzată tot de TVR 1.
Holograf – „Ţi-am dat un inel” de pe albumul „HOLOGRAF-Best Of Radio Compilation” (Înreg. 1999-2003, Magic Sound, C-Holograf Prod., P-Media Pro Music) interpretată de Holograf.
După rolurile actoriceşti din filmele „ Proprietarii de stele” / 2001 şi „Lori, Dan şi Tanti Mili„ / 2002, rolul în „Orient Expres” l-a căpătat datorită asemănării fizice cu Sergiu Nicolaescu (în tinereţe) şi personajul interpretat a stârnit admiraţia publicului şi i-a oferit acestuia posibilitatea să joace alături de nume celebre ale filmului românesc: Gheorghe Dinică, Florin Zamfirescu, Maia Morgenstern, Daniela Nane, Ioana Moldovan etc. La imboldul celor doi apreciaţi realizatori de radio şi de televiziune, Dumitru Moroşanu şi Titus Andrei – care-l cunoşteau de mic, a intrat dintr-o joacă în televiziune şi datorită carismei, spontaneitaţii şi talentului, prezintă o emisiune la TVR 1: „Dănuţ SRL” cu mare succes la publicul telespectator.
„Vreau o minune” de pe albumul „HOLOGRAF-SUPERSONIC” (C&P – MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Holograf.
Holograf la Premiile Radio Romania 2016 (foto Razvan „Ciumpy” Dolea)
Cu 44 de ani de carieră și 18 albume în portofoliu, Holograf rămâne trupa care a marcat rock-ul românesc. La gala Media Music Awards 2013, ce s-a desfășurat la Sibiu, cei cinci ”holografi” — Dan Bittman, Iulian Vrabete, Edi Petroșel, Tino Furtună și Romeo Dediu — au primit ”Premiul de excelență”.
Holograf – „Ochii tăi” (2002) de pe albumul „Best Of Radio Compilation” interpretată de Holograf.
“Cel mai frumos lucru pe care mi l-a oferit viaţa şi muzica este că mi-a permis să dăruiesc şi altora ce am de oferit”. (Dan Bittman)
20190305_213458 Dan Bittman – Holograf.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
“Muzica a fost o carieră pentru mine, un mod de a-mi exprima gândurile, dragostea, nemulţumirile, a fost aşa un fel de medium, când voiam să comunic ceva nu ştiam să o fac altfel decât prin muzică, prin cuvinte, dar întotdeauna versurile puse pe muzică. A fost un ajutor, un prieten apropiat, în permanenţă. Dragostea e totul şi asta nu doar pentru Dan Bittman, cred că dragostea ne caracterizează pe noi, oamenii, trebuie s-o învăţăm, s-o înţelegem pentru că e pe vârste, pe categorii.” (Dan Bittman)
Holograf – „Să nu-mi iei niciodată dragostea” de pe albumul „Best Of Radio Compilation” (C&P 2003 MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Holograf.
Dan Bittman la Premiile Radio Romania 2016 (foto Razvan „Ciumpy” Dolea)
“Niciodată nu am visat la vreun premiu. Am primit zilele trecute două premii de la Radio România şi chiar am spus în speech-ul ţinut în faţa publicului că sunt două premii nemeritate, am simţit că erau alte formaţii care meritau cu prisosinţă acele premii. Sigur că am mulţumit celor de la Radio România pentru că se mai gândesc la noi, pentru că ne difuzează pentru că şi asta e o problemă în România, difuzarea. Deja sunt bisericuţe, găşculiţe, unii te plac, alţii nu şi atunci e posibil ca munca ta să rămână în umbră”.
Holograf – „N-am iubit pe nimeni aşa cum te-am iubit pe tine” de pe albumul „Best Of Radio Compilation” (C&P 2003 MEDIAPRO MUSIC) interpretată de Holograf.
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, Holograf.ro, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Agenția de presă RADOR. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – Compozitorul HORIA MOCULESCU 85! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
18 martie 2022, 10:37 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:17
Aici puteti asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generatii Perene – Horia Moculescu 85 ani – Radio Romania Regional/Bogdan Dragomir.
* * * * *
„Mai dă-mi o speranţă” (Horia Moculescu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) de pe albumul Best Of – C&P 2008 OVO MUSIC interpretată de Adrian Daminescu.
O zi specială pentru muzica uşoară românească şi pentru un mare artist al României – La mulţi ani, HORIA MOCULESCU – 85 ANI!
Din partea mamei (Nidia Copetti), Moculescu este de origine italiană, iar din partea tatălui (Nicolae Moculescu, fost ofițer în armata română interbelică) este de origine română. Talent muzical precoce, învață autodidact acordeonul la vârsta de șase ani. Rămâne orfan de mamă în anul 1948. Urmează cursurile medii la Liceul de Băieți (azi Colegiul Național Mihai Viteazul) din Turda, pe care le absolvă în anul 1954. Aici se remarcă prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică ușoară la pian și la acordeon. Din cauza așa-zisei „origini sociale nesănătoase” din timpul regimului comunist, nu a fost admis la Conservatorul din București. Se înscrie la Facultatea de Mine din Petroșani, unde își pune în evidență talentul de interpret muzical în cadrul orchestrei facultății. În continuare, se dedică exclusiv muzicii, activând ca pianist în localuri de bun renume din București și de pe litoralulMării Negre. În această perioadă începe să compună melodii de muzică ușoară. Piesa lui de debut a fost De-ai fi tu salcie la mal.
„Salcia” (Horia Moculescu/Mihai Maximilian) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” – C&P 1995 Radio România, interpretată de Mihaela Mihai.
Horia Moculescu la RRActualitati
Membru al Uniunii Compozitorilor din România, a compus cca. 500 melodii și a luat peste 200 premii. A fost, între altele, realizatorul emisiunii de televiziune „Atenție, se cântă!” (TVR2 2009 – 2013, 29 iunie).
Ca solist vocal și compozitor, a înregistrat doar două discuri vinil 7 și un singur LP : 1962 – ● Norma Mia ● Cosi Pallida ● Madame ● Ciao, EDC 541, Vinil, Electrecord; 1965 – Al III-lea Festival De Muzică Ușoară Romanească Mamaia – August 1965, EDC 613, Vinil, Electrecord (Fața A Horia Moculescu – Sînt Tînăr, Vara La Mamaia, Iarna La Sinaia/Fața B Constantin Drăghici – Dorule, Să Cîntăm); 1976 – Salcia – Melodii De Horia Moculescu, STM-EDE 01227, Vinil, Electrecord; Compilații : 2005 – The Best Romanian Music, CD 4 din 10 CD Box Set, NC 005, CDS Music.
„Şi dacă” (Vasile Veselovski/Mihai Maximilian) de pe albumul „Vasile Veselovski – Strada Speranţei” – C&P 2001 Electrecord, interpretată de Horia Moculescu.
Horia-Moculescu (eurovision.tvr.ro)
Muzică de film: Mireasma ploilor târzii (1984); Vară sentimentală (1986); Primăvara bobocilor (1987); Maria și marea (1988); Secretul armei… secrete (1988); Miss Litoral (1991); Pistruiatul (1973).
A compus peste 400 melodii, colaborând cu Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Corina Dogaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiță și alții. Dintre melodiile cele mai cunoscute amintim:
„Pentru tot ce-a fost îți mulțumesc”, „Fir de busuioc”, „Inima ta”, „Păi de ce?”, „Primăverii n-ai ce-i face”, „Prima iubire și ultima”, „Până ieri”, „La mulți ani”, „Cere-mi”, „Azi nu voi putea dormi”, „Ce bine e să știi să citești”, „Balanța inimii”, „Anul 2000”, „Fântânile albastre”.
„Eu şi tu (Horia Moculescu/Eugen Rotaru)” de pe albumul „Duete celebre Vol. 2” (C – Electrecord / P – 2010 Roton), interpretată de Corina Chiriac şi Horia Moculescu.
Dintre cele 200 de premii primite de-a lungul timpului, cele mai recente sunt: Premiul Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru anul 2008, Premiul „Compozitorul anului 2012”, acordat de Revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și alături de actrița Alexandra Velniciuc, Premiul APTR 2013 pentru susținerea și promovarea interpretărilor live la Televiziunea Română.
„Concurs de dans” (Horia Moculescu/Corina Brăneanu)” din Fonoteca Radio România) interpretată de Cvintetul LUCHIAN (Ioan Luchian Mihalea, Bogdan Dragomir, Cristian Caragea, Mircea Cotigă, Mihai Ţiulete). Lansat: 1981.
CompozitorulHoria Moculescua primit Premiul Specialpentru întreaga carieră, laGala Premiilor Muzicale Radio România 2014.
“Eu nu am vârstă … Dacă te gândeşti că am intrat prima dată pe poarta Radioului în ’62, sunt de atunci 53 de ani, sute de înregistrări aici, cred că am şi peste 200 de piese în Cardex, cel puţin o sută de apariţii pe scena Radio, este aşa o mângâiere sufletească să te primească publicul atât de frumos cum m-a primit pe mine… M-a emoţionat!”, a mărturisit Maestrul Moculescu. (Radio România Actualităţi – 23 martie 2015).
„Eu sunt fata ta” (Horia Moculescu/Eugen Rotaru) de pe albumul „THE GOLDEN STAR” (C&P 2001 Fundaţia Culturală PHOENIX), interpretată de Nidia Moculescu, 11 ani în anul 2001.
„‘Salcia’ nu este cea mai bună piesă a mea. Am piese pe care le consider mai elaborate, mai reușite, mai întregi. La ‘Salcia’ a fost impactul foarte mare. Este foarte greu de cântat, dar asta nu înseamnă că este foarte elaborată. Cred că mai bună este melodia pe care o cântă Corina: ‘Inima ta’. Este mai elaborată, este de inspirație folclorică”.
„Inima ta” (Horia Moculescu/Mihai Maximilian) de pe albumul Corina Chiriac (C&P – Radio România/Electrecord) interpretată de Corina Chiriac.
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, wikipedia.org.ro, bucurestifm.ro, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Agenția de presă RADOR. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca melomanului – ”Muzica lui Bogdan” – Microrecital aniv. MARINA FLOREA! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 ianuarie 2022, 11:31 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:21
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit la – Muzica lui Bogdan – o rubrică muzicală cu interpreți și compozitori renumiți din întreaga lume, dar în mod special din România!
Astăzi, aniversăm o artistă cu totul specială (n.25.01.1962), o fire veselă și optimistă, o prietenă adevărată a tuturor artiștilor din România! Îi dorim sănătate, bucurii și fericire Doamnei MARINA FLOREA! La mulți ani!
”Marina Florea s-a lansat în muzică pe scena Festivalului de la Mamaia, în 1983, când a cucerit trofeul festivalului cu melodia „Marea mea iubire, marea”, semnată de George Grigoriu. De atunci a participat la aproape toate ediţiile Festivalului Mamaia, de fiecare dată cucerind premii la secţiunea creaţie sau susţinând recitaluri… Cariera artistei s-a dezvoltat frumos, rămânând până în prezent una dintre solistele apreciate din muzica uşoară românească.” (Sursa: Marina Bădulescu/Agerpres)
Am ales din repertoriul său extrem de bogat și variat,două piese de succes ale compozitorilor Ionel Tudor și Mihai Alexandru, intitulate
„Stele perechi”(m. Ionel Tudor, text Andreea Andrei) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio România” (1995 C & P Roton & Radio România), interpretată de Marina Florea.
și
”Vreau”(muzică, text și prod. 2009 Mihai Alexandru) interpretată de Marina Florea.
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro, Agenția de presă AGERPRES. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – SONG – Aniversare „in memoriam” 70 – Ioan Luchian Mihalea!
Publicat de Bogdan Dragomir,
15 decembrie 2021, 12:17 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:40
„Iac-Aşa” (Simeon Niculescu) de pe albumul Grupul Coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
ioan-luchian-mihalea-600/arh.pers.B.Dragomir
În fiecare an, mai ales în perioada 1980 şi până în 1993, perioadă în care am activat ca membru și solist al formațiilor conduse de Ioan Luchian Mihalea, în data de 15 Decembrie, membrii Grupului Coral SONG susţineau un concert extraordinar anual şi apoi se întâlneau la Sala de repetiţii a Casei de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti unde sărbătoreau împlinirea unui nou an de activitate artistică a formaţiei, dar şi mai important, era ziua de naştere a fondatorului şi dirijorului acestui grup de excepţie din lumea noastră muzicală, a lui Ioan Luchian Mihalea (n.15 dec.1951-d.29 noi.1993)
Am scris în fiecare an despre SONG, Minisong, Cvintetul vocal LUCHIAN și despre celelalte minuni artistice create de Ioan Luchian Mihalea, așa că în această ediție aniversară a SONG-ului – intitulată ALBUME DE COLECȚIE – vom asculta mai multă muzică!
Tuturor celor care îşi amintesc acele frumoase vremuri artistice dar şi ascultătorilor fideli de astăzi care iubesc muzica bună şi de calitate, vă doresc audiţie plăcută în continuare!
20181025_161829 Cover 1100 Booklet CD Grupul Coral SONG (foto arh. personală Bogdan Dragomir)
Albumul de Colecție de astăzi se numește chiar așa: „Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea”, editat pe CD în anul 1998 de Casa de discuri ELECTRECORD!
20181025_161854 Cover Booklet 1100 CD Grupul Coral SONG (foto arh. personală Bogdan Dragomir)
Ce se întâmpla de fapt la aceste întâlniri anuale: se întâlneau membrii Song-ului din toate generaţiile, ca într-o mare familie, se cântau piesele celebre ale grupului, dar în special erau interpretate colinde româneşti şi internaţionale!
„Kalinka” – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor și solist Ioan Luchian Mihalea.
Despre activitatea artistică a muzicianului Ioan Luchian Mihalea – solist interpret, actor, compozitor, dirijor şi profesor – şi a grupurilor artistice pe care le-a fondat – SONG, Minisong şi 5 LUCHIAN – am povestit pe larg în Agenda cultural-muzicală a zilei de 30 Noiembrie 2015, atunci când comemoram trecerea în nefiinţă a marelui artist. (https://www.romaniaregional.ro/2015/11/30/agenda-cultural-muzicala-a-zilei-30-noiembrie-2015/ ).
„Cine Iubeste Si Lasă” – de pe albumul „Grupul coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretată de Grupul coral „Song”, solist si dirijor Ioan Luchian Mihalea.
„Vis de dragoste” (prel. cântec american, vers. Ioan Luchian Mihalea) de pe albumul „Grupul Coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretat de Ioan Luchian Mihalea şi Cvintetul LUCHIAN.
„Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Grupul MINISONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
20181025_162327 Cover Layout 1100 CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
„Colindă de pricină” (Adrian Pop) – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – ne-am reamintit de un mare muzician – Ioan Luchian Mihalea şi am aniversat 70 de ani de la naşterea sa și 48 de ani de la crearea Grupului Coral SONG!
confesiune-oanta_23936700-640-tvr3-tvr-ro
„Să nu uităm niciodată că am fost fericiți împreună în lumina acestui mare suflet…”
„La mulţi ani cu sănătate!” – Grupul SONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
Ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare, până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele noastre şi toate gândurile bune!
P.S.: Mulțumesc Marinei Bădulescu și agerpres.ro pentru
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 decembrie 2021, 14:19 / actualizat: 20 iunie 2023, 15:56
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit la inaugurarea unei rubrici noi, intitulată chiar așa – Muzica lui Bogdan – o rubrică muzicală cu interpreți și compozitori renumiți din întreaga lume, dar în mod special din România!
Glasul special prin care vom face o dedicație tuturor melomanilor este al unei Doamne a României, al unei artiste cu totul excepțională – Doamna DIDA DRĂGAN!
Am ales, din repertoriul extrem de vast și valoros al interpretei cu voce de aur, reprezentativă pentru muzica pop-rock și rock din România – marea artistă, Doamna DIDA DRĂGAN,dar și din repertoriul componistic al unuia dintre cei mai talentați și reprezentativi compozitori ai României – NICOLAE CARAGIA, cea mai recentă piesă realizată într-o colaborare extrem de reușită, intitulată
VIAȚA MEA ESTI NUMAI TU – compozitor și aranjamente muzicale Nicolae Caragia, versuri – Viorela Filip, interpretare și producător 2021 – Dida Drăgan!
Recital DIDA DRAGAN la Chisinau 2014 (foto Radio Chisinau by Aurel Obreja)
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Surse: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional, Radio Chișinău şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Remember ANDA CĂLUGĂREANU 75!
Publicat de Bogdan Dragomir,
24 octombrie 2021, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:44
Bun gasit la o nouă întâlnire cu muzica uşoară românească! Astăzi, la rubrica MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE aniversăm 75 ani de la naşterea îndrăgitei ANDA CĂLUGĂREANU – actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk !
Anda Călugareanu – „Portocala” (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) de pe albumul „80 de ani de muzică” Disc 4 – Prod. C – Radio Romania & P – 2008 Roton.
Anda Călugăreanu pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu (n. 24 octombrie 1946, Bucureşti – d. 15 august 1992) a fost o actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk, a fost un om de televiziune, a fost un om ce… „Nu obosea niciodată, nu se dădea bătută nici atunci când lacrimi grele îi ardeau obrajii şi sufletul” (Ioana Bogdan – realizator TVR). A avut șansa de a se face cunoscută prin prezentarea la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă. Aici a fost remarcată de Mircea Crișan care a insistat până tânăra pe jumătate armeancă a primit postul de solistă. Tot Crişan este cel care i-a propus numele de scenă Anda, pentru a evita cacofonia Anca Călugăreanu. „Să fi avut vreo 16-17 ani când s-a prezentat la un concurs organizat de unul din ansamblurile artististice ale Armatei, pentru ocuparea unui post de solistă”, îşi aminteşte comicul Mircea Crişan. Concursul fusese organizat de formă: comandantul ansamblului, colonelul Costoli, nu putea să-şi angajeze altfel fata, aspirantă la statutul de vedetă a muzicii. Când în comisie s-au discutat prestaţiile concurentelor şi a fost propus numele „pilei”, Crişan a protestat, amintindu-le colegilor de „una, Călugăreanu, o cântăreaţă care s-a prezentat precum cele profesioniste”. Deși în aparență, micuță și fragedă, era extrem de ambițioasă, tenace și încăpăţânată şi nu a renunţat la visul de a deveni actriţă cu patalama, în ciuda celor nouă eşecuri la examenul de admitere la Institutul De Arta Teatrală și Cinematografie. În anii ’60 Cornel Fugaru o alege ca solistă în formația Sincron și începe să aibă o carieră uimitoare în muzică. Prima apariţie mai importantă a fost cu formaţia Sincron, la Sala Palatului din Bucureşti, în anul 1965. A colaborat ani de-a rândul la evenimentele Cenaclului Flacăra.
Anda Călugăreanu – „Revino” (Cornel Fugaru/Liviu Tudor Samuilă) de pe albumul SYNCRON – CD 4 (1965-1966) – Copyright 1966 Cornel Fugaru.
O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a şi fost căsătorită, şi Florian Pittiş, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a fost unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii Române. „Leopoldina Bălănuţă a invitat-o să recite alături de ea la Teatrul Mic”, povesteşte Florian Pittis. Anda iubea foarte mult teatrul, dar era prea scundă pentru Institut. A dat de nenumarate ori la institut şi de fiecare dată, era respinsă din cauza înălţimii. Dar nu s-a lăsat până n-a intrat, în 1984. “Orice i se întâmpla în viaţă, nu voia să se ştie că suferă. N-am văzut-o niciodată plângând. Extraordinar om, prieten, coleg, artist, soţie, mamă… Blestemul vieţii ei: întotdeauna a luat lucrurile de la capăt”, a consemnat pentru nemurire Florian Pittiş. De asemenea, rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu… din arhiva TVR.
A luat parte la numeroase festivaluri şi turnee în ţară şi peste hotare. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune. A participat la Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia – ediţia a VII-a (1972), unde a câştigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambaşu. (Wikipedia.org)
Anda Călugăreanu – „În rândul patru banca de la geam!” (Temistocle Popa/Mircea Block) de pe albumul „…frumoasele mele lalele” Melodii de Temistocle Popa – C&P 2001 Electrecord.
După 1990, recăsătorită cu Alexandru Medeleanu din 1986, părea că în sfârșit și-a găsit liniștea, şi-a împrumutat vocea personajului Oache din Filmul Maria Mirabela (regia: Ion Popescu-Gopo, 1981), iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii „Club Anda”, alături de păpuşa Omidée, dar …viaţa nu o iartă – avea cancer la plămâni și trecea prin chinuri groaznice. Ultima dorinţă a ei a fost „să facem în aşa fel încât lumea să n-o uite” (Alexandru Medeleanu). În ultimii ani de viaţă a fost chiar şi profesoară de actorie. Voia să imprime discuri speciale cu muzică pentru copii. Începuse deja să strângă materiale. Şi-ar mai fi dorit un disc cu muzică uşoară. Avea proiecte de emisiuni TV… Însă, aşa cum spunea I.L. Caragiale, „Norocul e prea puţin şi lumea prea multă”. Iar Anda Călugăreanu nu a avut norocul să mai trăiască. (Sursa: Jurnalul Naţional-Ediţie de colecţie/Anda Călugăreanu)
Anda Călugăreanu – „N-am noroc (Ion Cristinoiu/Mihai Dumbravă)” de pe albumul Ion Cristinoiu – „Te aşteaptă un om” (C&P 2000 Electrecord).
*****
Surse: wikipedia.org, Agenţia de Presă RADOR, arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Aniversare ADRIAN DAMINESCU 65! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
2 octombrie 2021, 14:55 / actualizat: 21 iunie 2023, 14:54
„Pasiunea pentru cântec a apărut înainte de mă fi născut. Mama a fost solistă de operă, iar tatăl meu, dirijor de operă, deci nu putea să iasă altceva decât tot un muzician. Eu nu mi-am dat seama de calităţile mele muzicale şi nici acum nu-mi dau… Compun, cânt, iar cel care trebuie să mă aprecieze este publicul. Primul meu cântec s-a numit «Mama». Aveam doar 9 ani, iar atunci s-a declanşat dorinţa de a cânta. După spectacol au sărit toţi să mă pupe, pentru că eram cel mai mic cântăreţ din familie, chiar dacă mama voia să fiu doctor”, se destăinuie artistul (adriandaminescu.com).
„Eu te voi iubi” (Marius Ţeicu-Dan V.Dumitriu) de pe albumul „Adrian Daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.
Adrian Daminescu s-a născut la 2 octombrie 1956, la Timișoara, într-o familie de muzicieni. Tatăl, Constantin Daminescu, era un cunoscut compozitor și dirijor, iar mama, Aznif Elisabeta Daminescu, era soprană – solistă a scenei lirice la acea vreme.
La numai patru ani, tatal său îi cumpără o vioară, dar ulterior micul Adrian și-a îndreptat atenția către pian, pe care l-a studiat până la 12 ani, următorul instrument abordat fiind violoncelul, timp de 16 ani. Termină gimnaziul la Liceul de muzică din Constanța. Vacanțele le petrecea la Timișoara, la bunicii din partea tatălui (bunicul de origine germană și bunica de origine cehă) și la București, la bunicii materni de origine armeană.
„Mai dă-mi o speranţă” (Horia Moculescu-Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) de pe albumul „Adrian Daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.
În 1970, s-a înscris la Liceul de muzică din Timișoara, iar în 1972 debuta în grupul Promusica, alături de Ilie Stepan, Perin Boyan, Erly Krauser și alții. În 1974, pleacă din Promusica și înființează, alături de Octavian Peagu, un grup de folk progresiv, Helicoidal. Un an mai târziu, în vara anului 1975, la festivalul ”Primăvara baladelor”, grupul câștiga voturile publicului și ale juriului condus de Adrian Păunescu, precum și Premiul de Popularitate, conform site-ului biografii.famouswhy.ro.
Între 1975-1977, ultimii doi ani de liceu, studiază canto cu Doamna prof. Georgeta Stoleriu, în Bucureşti, la Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti”. Este admis la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, student la secția canto, avându-i profesori pe Ion Stoian, Georgeta Stoleriu și, mai târziu, pe Ion Pop. În același an, după Bacalaureat, și-a făcut debutul scenic la Opera din Constanța, sub bagheta tatălui său, în spectacolele estivale interpretând rolul Eisenstein din ”Liliacul” și Papacoda din ”O noapte în Veneția”, ambele în limba germană.
„Şi m-am îndrăgostit de tine” (Vasile Veselovski – Mihai Maximilian) de pe albumul „Adrian daminescu – Best Of” (C&P 2008 Ovo Music) interpretat de Adrian Daminescu.
În Conservator a pus bazele grupului Basorelief, împreună cu frații Adrian și Mircea Romcescu, iar în 1980 a înființat grupul rock Blitz. În 1983, grupul se destramă și Adrian Daminescu devine solistul trupei Columna până în 1990, alături de Adrian Albulescu (Chițu) — chitară, Constantin Răducu (Costel) — tobe, Tolea — clape, Idu Barbu — clape, Anton Hasiasi — bas, în acea perioadă, Columna fiind trupă de vârf în hard-rock-ul autohton.
În 14 februarie 1990, pleacă în Anglia şi participă la emisiuni ce priveau evenimentele petrecute în țară și, sensibilizat de ce se întâmpla, compune piesa ”România”, care devine cel mai apreciat hit românesc al diasporei din toată lumea. Începe să compună și finalizează primul său album (1995), intitulat ”Bucăți din mine”, care cuprinde starea de spirit generală a poporului român. Doi ani mai târziu revine în România şi compune mai mult muzică de film, conform site-ului biografii famouswhy.ro.
ROMÂNIA (muz. şi text Adrian Daminescu) interpretată de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
„Am mai multe melodii dragi, dar «România» rămâne de bază, deoarece textul a fost scris imediat după Revoluţie. La cum sunt vremurile de astăzi, cred că versurile cântecului se vor potrivi şi în contextul actual.
Adrian Daminescu (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro)
…Sunt mai multe piese, însă ele nu mai fac obiectul succesului în zilele noastre, deoarece gustul publicului s-a mutilat, fiind atât de multe apariţii noi în domeniul muzical. Cred totuşi că această situaţie nu va mai ţine mult. Pe vremea lui Ceauşescu am fost nevoiţi să cântăm melodii patriotice, iar la festivaluri era greu să ai în repertoriu melodii de dragoste. Cu toate acestea, eu am cântat întotdeauna dragostea, având versuri cu esenţă, un mesaj frumos pentru reprezentantele sexului frumos. Am fost însă şi calic. Am vorbit doar atunci când am avut ceva de spus. Oricum, sunt făcut pentru a cânta, nu pentru a vorbi!”
„Într-o zi” – (Dinu Giurgiu-GeorgeŢărnea, aranj. orch. Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
Între piesele lansate de artist se numără ”Într-o zi”, ”Și m-am îndrăgostit de tine”, ”Portret de fată”, ”Ochii tăi”, ”Nu te voi uita niciodată”, ”Mai dă-mi o speranță”, ”Mai știu”, ”Nu poți uita”, ”Așteptând să vii”, ”Îmi spui vorbe-n vânt”, ”Eu te voi iubi”, ”Alături de tine”, ”Plouă cu flori” și multe altele.
Anul 2005 a reprezentat anul de cotitură, când a cunoscut-o pe actuala sa soție, Dana. Adrian Daminescu s-a întors la viața artistică, la scenă, emisiuni televizate, spectacole, evenimente care pentru el au reprezentat o a doua naștere. Ultimii ani au fost creativi, scoțând în evidență un talent didactic nativ — pregătirea unui grup de copii talentați, pe care i-a promovat în media.
De aceea te iubesc.Reggae.Remix (muz. şi text Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
Poza-Adrian-Daminescu-foto-by-Bogdan-Dragomir-
„…E greu pentru mine să înţeleg ce se întâmplă în ţara noastră cu muzicienii buni. Poate o să fiu considerat învechit, dar nu pot înţelege haosul. Nu sunt pregătit pentru lumea care s-a creat. Nu mă mai regăsesc în nimic, nu mai înţeleg limbajul de astăzi. Mă regăsesc doar în ochii iubitei mele, în studio, în bucătărie şi în prietenii pe care îi am. Se împuţinează pe zi ce trece, unii dintre ei plecând pe lumea cealaltă. Cred că şi tânăra generaţie m-ar iubi, dar numai să ajungă să mă asculte…”, spune, cu amărăciune, muzicianul.
VREAU!!! (muz. şi vers. Adrian Daminescu) interpretat de Adrian Daminescu (C&P Adrian Daminescu)
În ultima perioadă, este o prezență constantă în spectacole și turnee în țară și în străinătate, dar și în emisiuni de televiziune.
„Talentul, cultura, patriotismul si daruirea pot transforma omul simplu intr-un mare artist national… Patriotismul, informarea, tenacitatea si cultura, pot transforma omul intr-un politician national… Conditia fizica, tenacitatea si patriotismul pot transforma omul intr-un sportiv national… Dar lipsa de cultura, de patriotism si nerecunoasterea valorilor nationale, pot transforma o natie intr-o natie de nimic…” – ADRIAN DAMINESCU (adriandaminescu.com)
La mulţi ani, cu sănătate şi cu multe bucurii, ADRIAN DAMINESCU!
Surse info: adriandaminescu.com, biografii famouswhy.com, arhiva pers. Bogdan Dragomir, wikipedia.org.ro . Mulţumiri speciale tuturor pentru sprijinul acordat!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Fonoteca Melomanului – Aniversări: Doamna DIDA DRĂGAN și Compozitorul NICOLAE CARAGIA! La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
14 septembrie 2021, 18:50 / actualizat: 20 iunie 2023, 16:01
Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi vă invit astăzi, într-o ediție specială, aniversară pentru doi mari artiști ai României, să facem o dedicație tuturor melomanilor!
Aniversații lunii septembrie, cărora le dorim LA MULȚI ANI, cu sănătate, bucurii și fericire sunt DoamnaDida Drăgan și Compozitorul Nicolae Caragia!
Glasul special prin care vom face această dedicație este al unei Doamne a României, al unei artiste cu totul excepțională – Doamna DIDA DRĂGAN!
Recital DIDA DRAGAN la Chișinău (foto www.radiochisinau.md.A. Obreja)
Am ales, din repertoriul extrem de vast și valoros al interpretei cu voce de aur, reprezentativă pentru muzica pop-rock și rock din România – marea artistă, Doamna DIDA DRĂGAN,dar și din repertoriul componistic al unuia dintre cei mai talentați și reprezentativi compozitori ai României – NICOLAE CARAGIA, cea mai recentă piesă realizată într-o colaborare extrem de reușită, intitulată VIAȚA MEA ESTI NUMAI TU – compozitor și aranjamente muzicale Nicolae Caragia, versuri – Viorela Filip, interpretare și producător 2021 – Dida Drăgan!
Bogdan Dragomir – vă mulţumeşte pentru atenţie şi până la următoarea ediţie vă doreşte toate cele bune!
Sursa: Materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio Romania Regional şi bogdandragomir.ro . Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei rubrici!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – „de-alaltăieri… și până ieri!” – Remember Doru Stănculescu!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 august 2021, 14:59 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:23
Bun găsit cu drag, tuturor melomanilor și ascultătorilor Radio România Regional, astăzi – la Muzica Unei Generații Perene, rubrica Albume de Colecție – ne reîntâlnim cu un gen muzical, din păcate din ce în ce mai rar ascultat la radio, un gen creat la începutul anului 1970, interpretat într-un stil autentic și personal de unul dintre fondatorii muzicii folk din România, căruia îi aducem astăzi un pios omagiu – arhitect, compozitor, textier, interpret, pe scurt… cantautorul DORU STĂNCULESCU (n. 25 Iunie 1950, d. 23 August 2021, București)!
Drum lin în lumină, Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
„Circul” (m. și text Doru Stănculescu) de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
În calitate de martor și de producător artistic și muzical, la momentul editării acestui material muzical (1998) – pe CD și casetă audio, al casei de discuri INTERCONT MUSIC, voi insera câteva piese de pe albumul prezentat mai jos, împreună cu câteva selecțiuni din fișa artistică din cartea CD-ului, semnată de colegul și prietenul meu de la Radio România Actualități – „psihologul muzical” ANDREI PARTOȘ!
Foto coperta ext. CD Doru Stănculescu – De alaltaieri…si până ieri.1100 (C&P 1998 Intercont Music/arh.pers.B.Dragomir)
„Apariţia acestui album este într-adevăr o minune!… Despre Doru Stănculescu s-ar putea scrie un roman, în timp ce spaţiul pentru discografie s-ar rezuma la un rând…”
…”S-a născut la Bucureşti într-o duminică dimineaţa (25 iunie 1950). La vârsta de 7 ani a fost respins de la şcoala de muzică. Ambii părinţi erau iubitori de artă, aşa că Doru a început prin a lua lecţii de vioară şi a trecut brusc (la 12 ani) la chitară. Iniţial a urât instrumentul, dar la 14 ani cânta de zor prin casă. În anul 1968 s-a dus la casa studenţilor unde a cântat piesa intitulată “Ion Crâşmaru”; apoi a ajuns prin intermediul lui Titi Acs la Televiziune, cu aceeaşi compoziţie. Sora lui, Mihaela Mihai (mai mare cu 3 ani şi 8 luni) a făcut figuraţie la înregistrări. Lumea nu ştia că sunt rude. În 1969 a primit de la Picky Iglesias (Olimpic ’64) o chitară care a fost botezată cu numele de “Grasa” şi care a rezistat până în 1990 când prin “amabilitatea” unui prieten a plecat în Italia şi n-a mai venit.”
„Ion Crâșmaru” (muz. și text Doru Stănculescu de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
„O serie de melodii de elev apar pe acest album: “Romanţă nordică”(1966), a fost cântată iniţial cu formaţia Liceului 33; “La groapa lui Lae Chioru”(1966) urma să ajungă la Cornel Chiriac (dar n-a fost să fie); “Mandolinate”(1967) despre care colegii i-au spus că miroase a Leonard Cohen. În anul 1973 Doru obţinea Marele Premiu la “Primăvara Baladelor”, festival-concurs la care au participat şi Marcela Saftiuc, Vali Sterian & Carmen Marin, Mircea Vintilă şi Pro Musica.
„Mandolinate” (muz. și text Doru Stănculescu de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
A fost prezent şi la primele “şedinţe” ale Cenaclului Flacăra. Muzicuţa la care ţine enorm, a primit-o în 1970 de la Steve Katz (de la Blood Sweat & Tears, grup care ne-a vizitat ţara atunci) Doru şi Dan Chebac au pătruns în culise. De bucurie a compus piesa “Ai hai” pe versuri populare. Melodia a ajuns pe faţa A a unicului său disc single editat de “Electrecord” în 1979. Pe faţa B se afla “Cântec între apele ţării” (născut în bufetul Radiodifuziunii în 1969).”
„Ai, hai” (muz. Doru Stănculescu / vers. populare de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
„Doru nu a renunţat niciodată la “Cenaclul Flacăra”, cum n-a renunţat nici la Arhitectură; a început-o în 1972 şi a terminat-o în 1984 (făcând o pauză de 6 ani)…Nimeni nu ştie precis cum s-a lipit Doru de porecla “ El Presidente”. După plecarea Mihaelei Mihai în Franţa (1975), Doru s-a rezumat la apariţiile scenice în sute de concerte. Abia în 1990 a plecat în Franţa (înaintea mineriadei), de unde a revenit în 1996. Și bine a făcut! De dragul istoriei trebuie să ştiţi că Doru Stănculescu este singurul artist român care n-a lipsit nici o vară de la Costineşti din 1956 până în 1987. A fost şi rămâne unul dintre cei mai speciali oameni ai muzicii folk, deşi el susţine cu umoru-i cunoscut că “Stilul meu este acela de a nu avea stil”. Veţi găsi pe acest L.P. şi “Ecou de romanţă” lansată de Mihaela Mihai în 1969, când a fost prezentată în Gala Revistei Săptămâna ca “Melodia anului”. Atunci Doru a acompaniat-o pe sora sa la chitară. Cu aceeaşi piesă “El Presidente” a ajuns şi la “Mamaia 1970” (tot alături de Mihaela). A fost singura lui prezenţă pe acea scenă”.
„Ecou de romanță” (muz. și text Doru Stănculescu de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
…Acesta este Doru Stănculescu “De-alaltăieri … şi până ieri !” – o producţie 1998 a Casei de Discuri INTERCONT MUSIC.”
(Sursa: ANDREI PARTOȘ – O minune – prezentare din booklet-ul CD-ului „de-alaltăieri… și până ieri” – interpret Doru Stănculescu!)
Foto copertă CD Doru Stănculescu – De alaltăieri…și până ieri.1100 (C&P 1998 Intercont Music/arh.pers.B.Dragomir)
Surse: Agenția de presă RADOR, Casa de discuri INTERCONT MUSIC, info și muzică din arhiva personală. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Comemorare 15 – GICĂ PETRESCU – un cântăreț de legendă!
Publicat de Bogdan Dragomir,
18 iunie 2021, 12:16 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:30
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Aici puteti asculta varianta audio a emisiunii (Bogdan Dragomir – Realizator/Doina Iacoban – Regizor de emisie)
Vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale unui cântăreţ de legendă, poate cel mai cunoscut interpret de muzică uşoară din România, pe care îl comemorăm în această săptămână, la 15 ani de la trecerea în nefiinţă! Un pios omagiu şi respectul nostru deosebit pentru marele artist GICĂ PETRESCU!
20190606_125958.1100 Foto by cover CD Gica Petrescu – Cu paharelul dupa mine (C&P Intercont Music – arh.pers. și prel. B. Dragomir)
Diploma de excelenţă „Muzica e viaţa mea” – TVR – 1999
Radio România i-a decernat în anul 2001 premiul „Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III” şi în 2006 – Premiul special “Cântecul e viaţa mea”!
Life Time Award – MTV Romanian Music Awards – 2004
Zeci de alte premii la diferite Festivaluri şi evenimente culturale româneşti!
GicaPetrescu (www.romaniacultural.ro)
În data de 5 mai 2003, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Palatul Cotroceni, Ion Iliescu – Preşedintele României la acea vreme, i-a acordat Maestrului Gică Petrescu – Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu ocazia împlinirii vârstei de 88 de ani, pentru îndelungata şi prodigioasa carieră artistică pusă în slujba cântecului românesc, prin care a încântat sufletele a numeroase generaţii.
Mărturii ale unor artişti celebri şi colegi de scenă ai Maestrului:
„De când mă ştiu pe lume, Gică a fost «Maestrul». Era o celebritate, de la 20 de ani! Marele cântăreţ, a fost şi un excelent artist de revistă… Am jucat alături de el pe scenă în numeroase spectacole şi turnee. Din scenă nu ieşea cu paşi normali, călca sacadat; publicul prindea mişcarea şi aplauda în ritmul paşilor săi. Cânta multe cântece de pahar, dar în viaţă era foarte cumpătat. Nu a agreat niciodată viaţa dezordonată a boemei interbelice…Din clipa în care i se încredinţa o piesă, Gică nu mai avea linişte! Ne suna în fiecare dimineaţă, pentru ca totul să iasă perfect”— Stela Popescu – actriţă.
„…A fost cel mai cunoscut artist român, cântăreţ şi un strălucit actor de revistă. Marca Gică Petrescu înseamnă succesul asigurat. Singurul care a ajuns «Artist Emerit». Emeriţi au fost mai mulţi: mari cântăreţi şi actori din teatre, dar ca artist de revistă, Gică a fost singurul… emerit!” — Alexandru Arşinel – actor.
„Cea mai mare calitate a lui era aceea că «nu semăna cu nimeni». Era Gică şi atât! Cel mai «cântăreţ» din câţi a avut România vreodată. Din tinereţe a intuit, ca nimeni altul, că un cântec nu se cântă numai cu vocea ci şi cu mintea şi cu inima… Ne-a lăsat un tezaur muzical, al nostru, în vecii vecilor”— Horia Şerbănescu – actor.
„A fost un mare om şi un mare Român. Dumnezeu i-a pus pe chip un zâmbet atrăgător şi har în glas…Nu putea să cânte fără o melodie, fără ceva care să pătrundă în suflet. M-a făcut fericit cântând cântecele mele… A reuşit să le dea o savoare aparte, trăinicie şi viaţă lungă. Mitul Gică Petrescu se confundă cu bucuria muzicii…”— Temistocle Popa– compozitor.
„Gică Petrescu este cântăreţul care a îndulcit sufletul şi mintea şi viaţa a zeci de milioane de români. Socotesc c-a fost un privilegiu că am apărut împreună pe acelaşi afiş, pe aceeaşi scenă…Am avut o mare dragoste, un cult pentru «Nea Gică», acest Chevalier şi acest Sinatra al nostru al românilor.” — Florin Piersic – actor.
Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Sursa info: Emisiunea este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “GICĂ PETRESCU – Greatest Hits”, (C – 1994 Intercont Music & P – 1994 Intercont Trading Ltd.), “Gică Petrescu – Cu păhărelul după mine”(C&P – 1996 Intercont Music), “Cântece din Bucureştii de altădată – Vol.6” (C-UCMR-ADA, P-2006 Star Media Music), „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”(C&P 2008 ROTON).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Aniversare 80 – Maestrul GHEORGHE ZAMFIR!
Publicat de Bogdan Dragomir,
6 aprilie 2021, 14:40 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:36
Bun găsit, cu drag, tuturor melomanilor și ascultătorilor Radio România Regional, aici pe www.www.radioromaniaregional.ro!
Astăzi – la Muzica Unei Generații Perene, rubrica Albume de Colecție – am ales din patrimoniul de aur al folclorului românesc autentic, dar și din pagini muzicale internaționale, piese de mare popularitate din repertoriul unicului și inegalabilului zeu al naiului – Maestrul GHEORGHE ZAMFIR (n. 6 Aprilie 1941, Găești, județul Dâmbovița)! La mulţi ani, cu sănătate şi cu toate gândurile bune!
Gheorghe Zamfir invitat de regretatul nostru coleg Daniel Prodan la Radio Iași.1100 (radioiasi.ro)
Vă invităm să ascultați AICI varianta audio a emisiunii! Realizator – Bogdan Dragomir! O producție 2021 – Radio România Regional! Materialul audio muzical a fost selectat de pe albumele: „Cele mai frumoase doine” (C&P 2001 – Electrecord), „Clasique – Serenade D`Amour” (C&P 2002 – Electrecord), „The Feeling of Romance” (P&C 1999 CMC Records A/S) si „Gheorghe Zamfir – Legenda Românească” (C&P 2001 Rapsodia)!
Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.
Foto by cover CA Gh. Zamfir – Serenade D’Amour. (electrecord.ro – prel.1100 B.Dragomir)
De-a lungul întregii cariere, Gheorghe Zamfir primește numeroase premii, distincții și medalii, printre care: Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universității Don Bosco din Roma (de două ori), Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței(de două ori), Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Țitera de aur în Franța, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” (ediția 2009), Ordinul Republicii(Republica Moldova), 2014.
20190401_131102 foto by cover CD Zamfir – Legenda romaneasca (C&P Rapsodia – prel.1100 B.Dragomir)
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulţumește pentru atenţie şi audiție și vă așteaptă cu drag la o nouă întâlnire muzicală, numai aici la Radio România Regional, pe www.www.radioromaniaregional.ro!
GHEORGHE-ZAMFIR-LA-RADIO-IASI (foto radioiasi.ro)
Alte detalii despre cariera Maestrului GHEORGHE ZAMFIR puteți afla din pagina de internet eualegromania.ro :
Surse: Agenţia de Presă RADOR, AGERPRESS, electrecord.ro, radioiasi.ro, eualegromania.ro, materiale jurnalistice din arh. personală Bogdan Dragomir, fonoteca Radio România Regional. Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Portrete muzicale – Aniversare „in memoriam” 75 – Mihai Constantinescu!
Publicat de Bogdan Dragomir,
4 ianuarie 2021, 11:20 / actualizat: 21 iunie 2023, 16:43
Bun găsit tuturor!
Astăzi, la Portrete muzicale dedicăm o ediție specială aniversării in memoriam a unui artist special, unui interpret și compozitor important al muzicii ușoare românești, unui bun prieten și coleg de scenă – 75 de ani de la nașterea artistului MIHAI CONSTANTINESCU!
mihai constantinescu mare(1).1100 (romania-actualitati.ro-psihologul muzical)
Mihai Constantinescu a fost un artist de referință al muzicii ușoare românești! S-a născut pe 4 ianuarie 1946 la București și a decedat pe 29 octombrie 2019. După prezența în Mondial și-o activitate intensă la Casa Studenților “Grigore Preoteasa” din București, Mihai Constantinescu devine noul idol după un spectacol de varietăți la Sala Radio în 1971, în care a cântat “Porumbița” și “Un vapor” (ambele din repertoriul lui Serge Prisset). Cu “Un zâmbet, o floare” (lansată tot la Sala Radio în 1973) va începe seria șlagărelor lui Mihai Constantinescu, compozitor și interpret.”
În 1972 a absolvit cu succes cursurile Școlii Populare de Artă, la clasa prof. Florica Orăscu, iar în 1973 devine licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport din București.
În 1975 a obținut Premiul al III-lea la Festivalul Șlagărelor de la Dresda cu piesa „Am visat”, interpretată de Corina Chiriac. În 1981 a obținut Premiul I la emisiunea concurs “Șlagăre în devenire” cu piesa “I.E.F.S, ura!”. A făcut parte din Corul de copii al Radiodifuziunii Române, iar în 1964 a intrat in Grupul Mondial. Tot în această perioadă au apărut și primele piese, printre care și piesa „Păpușa”.
A cântat cu trupa „Modern Group” a lui Petre Magdin, din repertoriul căruia, la solicitarea lui Titus Munteanu, are și primele sale înregistrări. Mihai a fost remarcat de Titus la una din audițiile organizate la clasa prof. Florica Orascu, unde împreună cu Olimpia Panciu și Marius Țeicu s-a format un trio celebru. În 1999 a scos single-ul „Iubim și câinii vagabonzi”, iar pe unul din albumele de pe dublul CD al Anastasiei Lazariuc, lansat în 2003, se regăsesc și piese compuse de Mihai Constantinescu.
„Un zâmbet, o floare!” (Mihai Constantinescu, Mihai Constantinescu) de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio” (C&P Radio România & Roton) interpretată de Mihai Constantinescu.
A participat la turnee în toate țările ex-socialiste, în Germania, SUA și în câteva state din Vestul Europei. În mai 2002 a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare “O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii și Cultelor. Tot în 2002, Editura muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România i-au editat un „Caiet de cântece” selectate din șlagărele lansate în trei decenii.
1987 – «Sînt un om obișnuit» (Album – Electrecord)
1989 – «Cîntă iubire» (Album – Electrecord)
1991 – «La est și vest de Prut», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord)
1993 – «Adio tristețe», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album – Electrecord)
1994 – «Maria» (Album – Electrecord)
1994 – «Cine știe» (Album – Electrecord)
1996 – «Anotimpurile» (Album)
1999 – «O lume minunată» (Album)
2000 – «Samba, samba» (Album)
2010 – «Parte din viața mea» 4 CD Box (Compilație)
Mihai ne-a părăsit prea devreme, dar sufletul său bun și copilăros ne va însoți mereu în căutarea unei lumi mai bune, „…o lumeminunată!„ Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Constantinescu, eualegromania.ro, youtube.com, facebook.com/Mihai Constantinescu, romania-actualitati.ro-psihologul muzical, materiale jurnalistice din arh. personală B. Dragomir.
Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic.
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist la Radio România Regional.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – Nicolas Simion – TRANSYLVANIAN JAZZ!
Publicat de Bogdan Dragomir,
16 iulie 2020, 11:27 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:05
Bun regăsit tuturor! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul emisiunii Muzica Unei Generații Perene la Radio România Regional și astăzi, la rubrica „Albume de colecție”, vă invit să ascultați câteva piese de pe albumul TRANSYLVANIAN JAZZ, unul dintre cele peste 50 de albume ale celui mai cunoscut solist instrumentist de jazz din România!
Pentru cei care-l cunosc mai puţin, consemnăm că saxofonistul, compozitorul, şeful de formaţie Nicolas Simion (născut la 15 iunie 1959 în localitatea Dumbrăviţa din zona Braşovului) şi-a început studiile muzicale la Liceul de Artă din Braşov, apoi a continuat la Conservatorul bucureştean unde s-a pregătit temeinic în domeniul marii muzici.
„Transylvanian Wood” (comp.&arr. by Nicolas Simion) de pe albumul „Transylvanian Jazz” (C&P 2013 Estefan Prodcom) interpretată de Nicolas Simion Group.
După terminarea studenţiei la Conservator (absolvit în 1983), a luat timp de trei-patru ani lecţii particulare de dirijat cu maestrul baghetei Constantin Bugeanu şi de compoziţie cu profesorul Nicolae Coman. A devenit poli-instrumentist autodidact (saxofoane, bass-clarinet, taragot, flaut), debutând în jazz în anii ’80 și continuă să performeze cu succes și în actualitate după patru decenii de carieră neîntreruptă!
Între anii 1981-1988, Nicolas Simion a activat în România, mai precis în Bucureşti, apoi perioada de la Viena derulată între 1989 şi 1998, etapa de la Köln, din 1998 până în prezent, dar și concertele și turneele remarcabile din punct de vedere artistic realizate începând cu 1991, în Austria, Germania (unde s-a stabilit ulterior, la Köln, în 1998), în Polonia, Bulgaria, Ungaria, Elveţia, Franţa, Comunitatea Statelor Independente, Japonia, Grecia, SUA etc.
„Wedding Songs from Banat” (comp.&arr. by Nicolas Simion) de pe albumul „Transylvanian Jazz” (C&P 2013 Estefan Prodcom) interpretată de Nicolas Simion Group.
Artistul Nicolas Simion, cu peste 50 de discuri realizate – a devenit muzicianul român de gen cu cea mai bogată discografie și s-a impus în ultimii ani drept cel mai notoriu reprezentant peste hotare al jazz-ului românesc, lui conferindu-i-se de altfel, în primii ani ai mileniului, Premiul pentru cel mai valoros muzician român din diaspora.
Neîndoielnic, Nicolas Simion este şi rămâne unul dintre puţinii, dacă nu unicul muzician al nostru care continuă în contemporaneitate, pe linia de filiaţie deschisă de un Jancy Körössy, un Richard Oschanitzky, un Johnny Răducanu, tradiţia configurării unui crez stilistic şi conceptual care să particularizeze jazz-ul românesc ca o voce distinctă în concert internaţional. (Sursa: “Omul cu două note în nume” de Florian Lungu – selecțiuni)
„Hora Funk” (comp&arr. by Nicolas Simion) de pe albumul „Transylvanian Jazz” (C&P 2013 Estefan Prodcom) interpretată de Nicolas Simion Group.
Realizatorul emisiunii – Bogdan Dragomir, vă mulțumește pentru atenție și audiție și până la o nouă reîntâlnire muzicală vă dorește toate cele bune!
Surse: Casa de producție Estefan Prodcom, “Omul cu două note în nume” de Florian Lungu – selecțiuni, info și muzică din arhiva personală. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Albume de colecție – „de-alaltăieri… și până ieri!” – Doru Stănculescu 70 – La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
25 iunie 2020, 13:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:06
Bun găsit cu drag, tuturor melomanilor și ascultătorilor Radio România Regional, astăzi – la Muzica Unei Generații Perene, rubrica Albume de Colecție – ne reîntâlnim cu un gen muzical, din păcate din ce în ce mai rar ascultat la radio, un gen creat la începutul anului 1970, interpretat într-un stil autentic și personal de unul dintre fondatorii muzicii folk din România, aflat astăzi la ceas aniversar – arhitect, compozitor, textier, interpret, pe scurt… cantautorul DORU STĂNCULESCU (n. 25 Iunie 1950, București)! La mulţi ani, cu sănătate şi cu toate gândurile bune!
„Circul” (m. și text Doru Stănculescu) de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
În calitate de martor și de producător artistic și muzical, la momentul editării acestui material muzical (1998) – pe CD și casetă audio, al casei de discuri INTERCONT MUSIC, voi insera câteva piese de pe albumul prezentat mai jos, împreună cu câteva selecțiuni din fișa artistică din cartea CD-ului, semnată de colegul și prietenul meu de la Radio România Actualități – „psihologul muzical” ANDREI PARTOȘ!
Foto coperta ext. CD Doru Stănculescu – De alaltaieri…si până ieri.1100 (C&P 1998 Intercont Music/arh.pers.B.Dragomir)
„Apariţia acestui album este într-adevăr o minune!… Despre Doru Stănculescu s-ar putea scrie un roman, în timp ce spaţiul pentru discografie s-ar rezuma la un rând…”
…”S-a născut la Bucureşti într-o duminică dimineaţa (25 iunie 1950). La vârsta de 7 ani a fost respins de la şcoala de muzică. Ambii părinţi erau iubitori de artă, aşa că Doru a început prin a lua lecţii de vioară şi a trecut brusc (la 12 ani) la chitară. Iniţial a urât instrumentul, dar la 14 ani cânta de zor prin casă. În anul 1968 s-a dus la casa studenţilor unde a cântat piesa intitulată “Ion Crâşmaru”; apoi a ajuns prin intermediul lui Titi Acs la Televiziune, cu aceeaşi compoziţie. Sora lui, Mihaela Mihai (mai mare cu 3 ani şi 8 luni) a făcut figuraţie la înregistrări. Lumea nu ştia că sunt rude. În 1969 a primit de la Picky Iglesias (Olimpic ’64) o chitară care a fost botezată cu numele de “Grasa” şi care a rezistat până în 1990 când prin “amabilitatea” unui prieten a plecat în Italia şi n-a mai venit.”
„Ion Crâșmaru” (muz. și text Doru Stănculescu de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
„O serie de melodii de elev apar pe acest album: “Romanţă nordică”(1966), a fost cântată iniţial cu formaţia Liceului 33; “La groapa lui Lae Chioru”(1966) urma să ajungă la Cornel Chiriac (dar n-a fost să fie); “Mandolinate”(1967) despre care colegii i-au spus că miroase a Leonard Cohen. În anul 1973 Doru obţinea Marele Premiu la “Primăvara Baladelor”, festival-concurs la care au participat şi Marcela Saftiuc, Vali Sterian & Carmen Marin, Mircea Vintilă şi Pro Musica.
„Mandolinate” (muz. și text Doru Stănculescu de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
A fost prezent şi la primele “şedinţe” ale Cenaclului Flacăra. Muzicuţa la care ţine enorm, a primit-o în 1970 de la Steve Katz (de la Blood Sweat & Tears, grup care ne-a vizitat ţara atunci) Doru şi Dan Chebac au pătruns în culise. De bucurie a compus piesa “Ai hai” pe versuri populare. Melodia a ajuns pe faţa A a unicului său disc single editat de “Electrecord” în 1979. Pe faţa B se afla “Cântec între apele ţării” (născut în bufetul Radiodifuziunii în 1969).”
„Ai, hai” (muz. Doru Stănculescu / vers. populare de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
„Doru nu a renunţat niciodată la “Cenaclul Flacăra”, cum n-a renunţat nici la Arhitectură; a început-o în 1972 şi a terminat-o în 1984 (făcând o pauză de 6 ani)…Nimeni nu ştie precis cum s-a lipit Doru de porecla “ El Presidente”. După plecarea Mihaelei Mihai în Franţa (1975), Doru s-a rezumat la apariţiile scenice în sute de concerte. Abia în 1990 a plecat în Franţa (înaintea mineriadei), de unde a revenit în 1996. Și bine a făcut! De dragul istoriei trebuie să ştiţi că Doru Stănculescu este singurul artist român care n-a lipsit nici o vară de la Costineşti din 1956 până în 1987. A fost şi rămâne unul dintre cei mai speciali oameni ai muzicii folk, deşi el susţine cu umoru-i cunoscut că “Stilul meu este acela de a nu avea stil”. Veţi găsi pe acest L.P. şi “Ecou de romanţă” lansată de Mihaela Mihai în 1969, când a fost prezentată în Gala Revistei Săptămâna ca “Melodia anului”. Atunci Doru a acompaniat-o pe sora sa la chitară. Cu aceeaşi piesă “El Presidente” a ajuns şi la “Mamaia 1970” (tot alături de Mihaela). A fost singuta lui prezenţă pe acea scenă”.
„Ecou de romanță” (muz. și text Doru Stănculescu de pe albumul „de-alaltăieri … și până ieri” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Doru Stanculescu.
…Acesta este Doru Stănculescu “De-alaltăieri … şi până ieri !” – o producţie 1998 a Casei de Discuri INTERCONT MUSIC.”
(Sursa: ANDREI PARTOȘ – O minune – prezentare din booklet-ul CD-ului „de-alaltăieri… și până ieri” – interpret Doru Stănculescu!)
Foto copertă CD Doru Stănculescu – De alaltăieri…și până ieri.1100 (C&P 1998 Intercont Music/arh.pers.B.Dragomir)
Surse: Agenția de presă RADOR, Casa de discuri INTERCONT MUSIC, info și muzică din arhiva personală. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete Muzicale – Aniversare MARIUS ŢEICU 75!
Publicat de Bogdan Dragomir,
9 mai 2020, 10:15 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:09
Bun găsit tuturor, ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o ediţie specială (din arhiva emisiunii), de această dată îi spunem cu drag LA MULŢI ANI 75!, compozitorului şi bunului nostru prieten, MARIUS ŢEICU!
Aici puteţi asculta varianta audio (din arhivă) a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene din data de 09.05.2017, invitat aniversat – Compozitorul MARIUS ŢEICU! O producţie Radio România Regional, realizată de Bogdan Dragomir! Regia de emisie – Florin Bordeiaşu.
*****
Aici Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi am avut privilegiul de a-l aniversa pe calea undelor pe compozitorul Marius Ţeicu, un creator de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti dar şi un maestru în şlefuirea artistică a vedetelor de ieri, de azi, dar şi de mâine!
La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.www.radioromaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!
Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și toate gândurile bune oriunde vă aflați!
Surse info: Agenţia de Presă RADOR, wikipedia.org.com, mariusteicu.ro, facebook.com/mariusteicu şi alte materiale jurnalistice din arhiva personală.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Albume de Colecție – „Oana Sîrbu – Un altfel de portret”! – Aniversare 65 – VIRGIL POPESCU!
Publicat de Bogdan Dragomir,
26 februarie 2020, 09:11 / actualizat: 21 iunie 2023, 17:15
Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul emisiunii Muzica Unei Generații Perene și vă spun „Bun găsit!”! Pentru că astăzi este o zi specială pentru unul dintre cei mai importanți compozitori români contemporani, îi dorim sănătate, multe bucurii şi tradiţionalul „La mulţi ani!”, celebrului muzician – VIRGIL POPESCU – compozitor, orchestrator, instrumentist dar şi pedagog pentru tânăra generaţie! În această ediție, vom difuza câteva piese din repertoriul său componistic, editate pe albumul intitulat “Oana Sârbu – Un altfel de portret”, pe vers. poetului George Popovici, editat în anul 2011 – C&P Virgil Popescu)!
Foto Virgil Popescu.1100 (Agentia de Presa RADOR)
* * * * *
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene, ALBUME DE COLECȚIE – „Oana Sîrbu – Un altfel de portret!” – VIRGIL POPESCU 65! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2020 Radio România Regional. Audiţie plăcută!