Ascultă Radio România Regional Live

Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat

Mihai Panait: Am făcut pași importanți în ultimii doi ani pentru viitorul Forțelor Navale Române. Viitorul Aviației Navale, cu noile capabilități, este asigurat

Publicat de Gabriel Stan, 19 august 2024, 13:51

Interviul săptămânii a fost realizat în preajma Zilei Marinei și a Forțelor Navale. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, răspunde întrebărilor colegei noastre Iuliana Niță despre starea actuală a Marinei Militare, despre proiecte, dar și despre viitoarele achiziții.

Iuliana Niță (realizator rubrică): Ne aflăm la bordul vânătorului de mine, cea mai recentă achiziție a Forțelor Navale. Cât de importantă a fost această achiziție pentru Forțele Navale, în actualul context de securitate?

Mihai Panait: Este foarte important faptul că suntem la bordul navei Vânători de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu”. Este prima capabilitate achiziționată de către Forțele Navale Române în ultimii 20 de ani și, din acest punct de vedere, este un pas important în contextul în care minele derivante sunt un pericol real în bazinul Mării Negre, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Faptul că am achiziționat aceste două vânătoare de mine reprezintă unul dintre argumentele foarte serioase și sunt capabilități care aduc un plus de siguranță în tot ceea ce trebuie să facă Forțele Navale Române în zona de responsabilitate, în asigurarea libertății de navigație în zona de responsabilitate, în menținerea libertății de navigație în această zonă, în lupta împotriva minelor derivante în principal.

Iuliana Niță (realizator rubrică):  Aș vrea să ne vorbiți despre prima misiune și când urmează să plece în misiune vânătorul de mine.

Mihai Panait: În cadrul operației tip coaliție MCM Black Sea, într-adevăr, s-a semnat memorandumul trilateral între Bulgaria, România și Turcia, la nivelul miniștrilor apărării naționale din cele trei țări; și, de asemenea, la Istanbul, în urmă cu mai puțin de o lună, am semnat la nivelul șefilor de marine înțelegerile și documentele necesare pentru funcționarea acestei operații de tip coaliție.

Am desfășurat deja prima activare, prima activare însemnând că toate cele patru nave componente ale grupării navale de luptă împotriva minelor derivante au fost implicate, au participat în prima patrulare în zona de responsabilitate din Marea Neagră, cu o acțiune deosebit de importantă, elocventă nu numai pe linia StratComului de asemenea, pe linia acțiunilor militare specifice pe care trebuie să le desfășoare această grupare.

În anul 2024 urmează să mai avem două activări, în același format, și să putem să dezvoltăm și să asigurăm această libertate de navigație în bazinul Mării Negre, în conformitate cu angajamentele asumate.

Aminteam în începutul intervenției mele faptul că asigurăm libertatea de navigație în zona de responsabilitate a Forțelor Novale Române, ceea ce înseamnă că asigurăm această libertate de navigație pe mare și pe fluviu, în toată zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. A doua misiune foarte importantă este de executare a acțiunilor militare în cadrul național, în conformitate cu documentele naționale, a tuturor misiunilor pe care ni le-am asumat sau pe care le-am primit ca ordin în cadrul structurii de forță.

Cea de-a treia misiune deosebit de importantă este respectare a angajamentelor euroatlantice; și când spun acest lucru mă refer la apticiparea în cadrul operațiilor în cadrul NATO și al Uniunii Europene, în cadrul participării noastre la exercițiile multinaționale, în Marea Neagră sau în cadrul internațional în Marea Mediterană sau în Oceanul Atlantic. Acestea sunt cele mai importante misiuni ale Forțelor Navale Române pentru pace, criză și război.

Iuliana Niță (realizator rubrică): În ce stadiu se află Forțele Navale la capitolul investiții?

Mihai Panait: Suntem în situația în care putem gândi pozitiv. Putem spune că am făcut pași importanți, în ultimii doi ani de zile am semnat patru contracte importante pentru Forțele Navale Române, pentru viitorul Forțelor Navale Române, și am amintit la începutul intervenției de cele două vânătoare de mine. Suntem pe un parcurs foarte bun cu echipajul de-al doilea vânător de mine – „Căpitan Constantin Dumitrescu”.

O parte din echipajul acestei nave este deja în Marea Britanie și desfășoară activități de pregătire în vederea preluării navei și executării marșului după preluare și după certificare către țară. Cel mai probabil la începutul lunii septembrie, întregul echipaj al Vânătorului de Mine 271 va fi prezent în Marea Britanie și până la finalul acestui an de instrucție suntem în măsură să aducem nava în țară și să raportăm misiune îndeplinită.

Cel de-al doilea program major de înzestrare este de dotare a Forțelor Navale Române cu un sistem de instalații mobile de lansare rachete de coastă împotriva navelor de suprafață, astfel încât până la finalul anului 2026 această capabilitate să fie verificată și integrată în sistemul de apărare național, în sistemul Forțelor Navale Române.

Am semnat, de asemenea, anul trecut un contract important pentru dotarea Forțelor Navale Române cu două elicoptere cu capabilități de luptă împotriva navelor de suprafață, ceea ce înseamnă că, la nivelul Forțelor Navale Române, unde în momentul de față funcționăm cu Aviația Maritimă cu cele trei elicoptere Puma Naval, cu capabilități de luptă împotriva submarinelor și navelor de suprafață.

De asemenea, putem spune că viitorul Aviației Navale pentru Forțele Navale Române, cu noile capabilități, este asigurat.

Iuliana Niță (realizator rubrică): Când ar urma să sosească în dotare propriu-zis aceste două elicoptere?

Mihai Panait: 2027, contractul este pentru trei ani de zile și suntem în cadrul procesului de pregătire de intrare a acestor capabilități în cadrul Forțelor Navale Române, în conformitate cu documentele întocmite…

Iuliana Niță (realizator rubrică): Am înţeles.

Mihai Panait: …semnate în conformitate cu acordul semnat cu partenerii care execută acest contract. Este foarte important de subliniat că IAR Brașov este compania care asigură mentenanța, reparațiile capitale pentru cele trei elicoptere Puma Naval pe care le avem în dotarea Forțelor Navale Române.

Cel de-al patrulea program este cel de dotare cu mașini de luptă amfibii pentru Infanteria Marină. Este o armă deosebit de importantă, o capabilitate deosebit de importantă a Forțelor Navale Române, și ne dorim să dotăm această structură de infanterie marină cu echipamente noi.

Sunt Amphibious Assault Vehicles 7, un număr de 21 de astfel de autovehicule sunt pe contractul deja semnat, cu perspective de îmbunătățire a numărului acestor echipamente deosebit de performante; dar nu sunt singurele programe.

Dacă ne referim la programele de înzestrare, sunt în plan pentru acest an de instrucție, documentele sunt finalizate, astfel încât să putem începe construcția a două nave-vedete de intervenție pentru scafandri, pentru a îmbunătăți condițiile de executare a misiunilor pentru militarii din cadrul Centrului 39 Scafandri, din cele două divizioane de scafandrii de luptă pe care îi avem în dotarea Forțelor Navale Române, de construire a trei remorchere maritime pentru Forțele Navale Române, pentru că sunt capabilități importante pentru asigurarea realizării unei manevre în siguranță a navelor militare, dar și a misiunilor din radele interioare și din apele teritoriale ale Forțelor Navale Române ale României și alte programe care sunt în stadiu de finalizare cu procesul de întocmire și de elaborare a documentelor necesare pentru obținerea aprobărilor necesare din partea Ministerului Apărării Naționale, din partea Parlamentului României, și aș dori să subliniez programul de înzestrare cu două nave de patrulare, o capabilitate importantă, pentru că sunt nave pe care trebuie să le utilizăm în protecția infrastructurii critice în zona economică exclusivă, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Iuliana Niță (realizator rubrică): Care este rolul Forțelor Navale Române, având în vedere că sunteți comandantul lor, atât în cadrul Armatei Române, dar și pentru România, în condițiile în care noi avem un război la graniță?

Mihai Panait: Şi faptul că desfășurăm simultan două misiuni deosebit de importante, și pe mare, și în zona de responsabilitate fluvială, și mă refer la misiunea de luptă împotriva minelor derivante și misiunea de supraveghere și de asigurare a libertății de navigație în zona de responsabilitate fluvială, reprezintă argumentul principal.

Rolul Forțelor Navale Române este acela de a lupta, de a ne pregăti pentru a lupta împreună cu celelalte categorii de forțe armate, în sistem integrat, în sistem interinstituțional cu celelalte instituții din sistemul național de apărare; și principala misiune este de apărarea fruntarilor de apă la mare și la fluviu.

Este cea mai importantă misiune a noastră, pentru care ne pregătim zi și noapte pe rutina zilnică sau în cadrul exercițiilor pe care le desfășurăm în cadrul național sau multinațional, în cadrul internațional, prin participările la operații în teatrele de operații sub pavilionul NATO sau sub pavilionul Uniunii Europene.

Iuliana Niță (realizator rubrică): Ce ne puteți spune despre resursă umană? Vă confruntați cu deficit de personal comparativ cu anii anteriori?

Mihai Panait: Cu sprijinul Statului Major al Apărării și al Ministerului Apărării Naționale, în acest an de instrucție am reușit să ne păstrăm resursa umană. În același timp, facem pași importanți pentru menținerea atractivității profesiei de marină.

Este important să dezvoltăm această atractivitate în rândul tinerilor, în rândul cetățenilor României, și, din această perspectivă, dotarea Forțelor Navale Române cu nave noi, cu echipamente noi, cu aeronave noi este esențială, pentru că doar așa putem să dezvoltăm această conștiință maritimă și această conștiință fluvială, să dezvoltăm această conștiință în cadrul culturii de securitate, pentru că România are o deschidere către oceanul planetar, are o Dunăre și o mare pe care trebuie să le respecte pentru a fi respectați.

Ne aducem cu mândrie acum aminte de faptul că, în urmă cu 164 de ani, Marina însemna un număr de 221 de militari și doar cinci nave mici pe fluviul Dunărea.

Faptul că astăzi ne prezentăm în fața românilor cu o flotă cu peste 100 de nave, cu militarii marinarii bărbați și femei pregătiți în fiecare zi să execute toate misiunile pe care ni le-am asumat sau pe care le-am primit ca ordin în cadrul național sau în cadrul Alianței Euroatlantice, este un fapt deosebit de important.

Iuliana Niță (realizator rubrică): La final, un mesaj la ceas aniversar pentru colegii și subordonații dumneavoastră, pentru Forțele Navale Române, de ziua lor?

Mihai Panait: Aș dori să mulțumesc întregului echipaj al Forțelor Navale Române pentru ceea ce am realizat împreună în ultimul an, de la ultima zi a Marinei Române, din 2023 până astăzi, și, de asemenea, alături de aceste mulțumiri, să le adaug și pe cele către familiile noastre, pentru că fără suportul familiilor nu puteam să realizăm ceea ce am realizat până acum, și să le urez un „La mulți ani”, un sincer „La mulți ani” şi bun cart înainte!

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:33

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah a intrat în vigoare miercuri, după mai...

Acord de încetare a focului între Israel și gruparea Hezbollah
Exercițiul „Dynamic Front”
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:28

Exercițiul „Dynamic Front”

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO din România au exersat în cadrul unui exercițiu...

Exercițiul „Dynamic Front”
Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:22

Conferința destinată consilierilor juridici din armată

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat la Sinaia conferința destinată consilierilor juridici din armată....

Conferința destinată consilierilor juridici din armată
Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:16

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la București cu șeful...

Șeful statului major al apărării s-a întâlnit cu șeful Forțelor Navale al Republicii Elene
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:08

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a aprobat Strategia națională pentru industria de apărare – un document ce stabilește...

Strategia națională pentru industria de apărare a fost aprobată de executiv
Actualitatea militara marți, 3 decembrie 2024, 08:00

Parada de 1 Decembrie

Adrian Gîtman (realizator rubrică): 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne,...

Parada de 1 Decembrie
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:30

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic

Ionuţ Brumă: Sunt emoționat să văd atât de multă lume care vine la diverse activități pentru noi, militarii răniți, pentru cei care am...

Ionuţ Brumă: În urma exploziei nu-mi amintesc nimic
Actualitatea militara marți, 26 noiembrie 2024, 09:20

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea EUTM din Republica...

Misiuni internaționale