Ascultă Radio România Regional Live

Trei din zece persoane nu dispun acasă de dotări minime pentru spălarea mâinilor!

Trei din zece persoane nu dispun acasă de dotări minime pentru spălarea mâinilor!
Foto: Abdul Mohammed, 8, washes his hands and face at a borehole constructed by UNICEF at Dongonkuka Primary Healthcare Centre. The borehole serves the Primary Health Centre, Dongonkuka Primary School and the entire community.

Publicat de Andra Radu, 15 octombrie 2021, 13:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:18

Cu toate că spălarea mâinilor cu săpun este esențială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, la nivel global, aproximativ trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dispun acasă de dotări care să le permită să se spele pe mâini cu apă și săpun.

Situația este mai gravă în țările cel mai puțin dezvoltate, în care peste șase din zece persoane nu au acces la o igienă de bază a mâinilor, a avertizat UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

„Eforturile globale de a răspunde la pandemie au creat o ocazie unică pentru asigurarea igienei mâinilor. Însă progresele înregistrate sunt în continuare prea lente în cazul persoanelor celor mai vulnerabile și al comunităților insuficient deservite”, a declarat directorul WASH al UNICEF, Kelly Ann Naylor.

„Igiena mâinilor nu ar trebui considerată o măsură temporară pentru gestionarea COVID-19. Prin investiții continue pe termen lung în domeniul apei, salubrității și igienei, se poate preveni următoarea criză sanitară.

De asemenea, acestea pot însemna un număr mai mic de persoane care contractează infecții respiratorii, mai puțini copii care mor din cauza bolilor diareice și un număr mai mare de femei însărcinate și de nou-născuți care sunt protejați împotriva unor boli ce pot fi prevenite, precum septicemia”.

Cele mai recente date arată că s-au înregistrat anumite progrese din 2015. De exemplu, la nivel global, populația care are acces acasă la o igienă elementară a mâinilor a crescut de la 5 miliarde la 5,5 miliarde, cu alte cuvinte de la 67% la 71%.

Cu toate acestea, în cazul în care persistă tendința actuală, 1,9 miliarde de persoane vor continua să nu aibă acces la o igienă elementară a mâinilor până la finalul deceniului.

Potrivit ultimelor estimări:

• La nivel mondial, trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dețin acasă dotări minime care să le permită să se spele pe mâini cu apă și săpun, această cifră incluzând și cele 670 de milioane de persoane care nu au deloc astfel de dotări. În țările cel mai puțin dezvoltate, peste șase din zece persoane nu dețin dotări minime care să le permită să se spele pe mâini acasă.

• Două din cinci școli de la nivel mondial nu oferă servicii esențiale de igienă pentru spălarea cu apă și săpun, situație ce afectează 818 milioane de elevi, din care 462 de milioane frecventează școli în care nu există nicio astfel de dotare. În țările cel mai puțin dezvoltate, șapte din zece școli nu au un loc dedicat spălării pe mâini a copiilor.

• Una din trei unități medicale din lume nu deține instalații pentru igiena mâinilor la punctul de acordare a îngrijirilor, în situația în care tratamentul presupune contactul cadrului medical cu pacientul.

• Costul asigurării igienei mâinilor în toate gospodăriile din 46 dintre țările cel mai puțin dezvoltate ale lumii până în 2030 este estimat la 11 miliarde de dolari. Costul anual aferent promovării igienei pe care ar trebui să îl plătească guvernele este estimat la 25 de cenți pe cap de locuitor.

Există inegalități profunde între țări și în interiorul țărilor în ceea ce privește accesul și progresele, copiii și familiile cele mai vulnerabile fiind cele mai afectate de această situație.

Mai mult, în contextele fragile, în zonele afectate de conflict și în care există refugiați, progresele sunt cu totul lente:

• În contextele fragile, una din cinci persoane nu dispune de nicio dotare pentru spălarea mâinilor acasă.

• În opt din cele 20 de țări pentru care Agenția ONU pentru Refugiați deține date, peste 30% dintre familiile refugiate nu au acces la săpun.

• La nivel global, rata actuală a progreselor trebuie să se cvadrupleze pentru a asigura o igienă universală până în 2030. În țările cel mai puțin dezvoltate, rata progreselor ar trebui să crească de zece ori, iar în contextele fragile, ar trebui să se accelereze de 23 de ori.

UNICEF îndeamnă guvernele să se angajeze să asigure igiena mâinilor, nu ca un răspuns temporar la pandemie, ci ca o investiție în sănătate publică și reziliență economică.

Ultimul raport comun al UNICEF și OMS identifică cinci acceleratori ce pot permite guvernelor să extindă rapid accesul la igiena mâinilor, inclusiv o bună guvernanță, finanțe publice inteligente, dezvoltarea capacității, date substanțiale și inovare.

Proiectul de lege “anti-dronă” adoptat de Guvern
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:39

Proiectul de lege “anti-dronă” adoptat de Guvern

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Guvernul a adoptat un proiect de lege care reglementează intervenția pe timp de pace în cazul dronelor...

Proiectul de lege “anti-dronă” adoptat de Guvern
În 2025 crește numărul militarilor din Grupul de Luptă NATO găzduit de România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:37

În 2025 crește numărul militarilor din Grupul de Luptă NATO găzduit de România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit joi, în Centrul Național de...

În 2025 crește numărul militarilor din Grupul de Luptă NATO găzduit de România
Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Actualitate marți, 17 decembrie 2024, 16:35

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen...

Ministrul Apărării Naționale, vizită alături de ambasadorul SUA în bazele militare din România
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.