Ascultă Radio România Regional Live

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 13 februarie 2017, 15:55 / actualizat: 7 martie 2017, 10:15

 

Despre gastronomia tătărească la Radio Constanţa

După o muncă de trei ani a fost editat „Albumul literar gastronomic tătăresc” semnat de prof.Leila Kerim Wilson. Albumul cuprinde reţete de mâncăruri tradiţionale tătăreşti specifice Dobrogei. Gastronomia tătărească este prezentată în limba română, tradusă în limba engleză şi inserată cu expresii din literatura orală tătară. Aşa cum scrie autoarea în prefaţa cărţii, „… necesitatea editării albumului gastronomic este ca generaţiile viitoare să ducă mai departe tradiţiile, hărnicia şi măiestria la bucătărie a tătăroaicelor dobrogene, dar să şi consolideze prietenia străveche de pe aceste meleaguri cu poporul român.” Reţetele culinare prezentate în album sunt culese din familia autoarei (mama, bunica, mătuşi etc.). Fiecare reţetă are o poveste, poveştile sunt relatate întrun mod atractiv, menite să stârnească curiozitatea cititorului încă din primele rânduri.

tăt 3

Gastronomia, folosită în sens restrâns ca artă a gătitului, ocupă un loc important în cultura tătarilor crimeeni, ea fiind strâns legată de modul şi mediul de viaţă. Aruncând o privire asupra bucătăriei tătăreşti din cuprinsul volumului am putea face următoarea clasificare a mâncărurilor: ciorbe, mâncăruri scăzute, produse de patiserie şi dulciurile. Dintre mâncărurile scăzute trebuie să ne oprim asupra câtorva dintre ele, care sunt specifice bucătăriei tătăreşti, dar şi unor anumite evenimente. Fasolea cu carne, sarmalele din foi de viţă sau varză, musaca, pilaf etc. Fasolea boabe, scăzută se serveşte imediat după ciorbă la mesele de acasă de la nunţi şi la mesele de pomenire a morţilor. Ea este însoţită de friptură de oaie, vită sau pasăre, precum şi de o salată de crudităţi sau murături. Imediat după fasole vin sarmalele, de preferat din foi de viţă, dacă nu din foi de varză murată. În timpul verii sau toamna ele pot fi înlocuite cu ardei umpluţi. Pilaful, care nu trebuie să lipsească de la ospăţul de nuntă de acasă şi de la anumite mese de comemorare a morţilor, se serveşte întotdeauna cu ceva dulce de băut, de obicei compot de fructe. Partea cea mai consistentă a bucătăriei o constituie preparatele de patiserie: şuberek(plăcintă cu carne), dort kesken(plăcintă cu brânză), ulkum (gogoşi) scovergi, katlama, köbete, geantĭk, sarbırma etc.

Dintre acestea mă voi opri asupra celor care se pregătesc cu prilejul unor anumite evenimente. Köbete-ul  este o plăcintă foarte des preparată, având diferite feluri de preparare dar şi aspect variat, în funcţie de tehnica preparării şi de ingredientele folosite. Actualmente, din spirit practic, gospodinele pregătesc köbete-ul în formă de triunghi, format din straturi de foi, cu umplutură de carne tocată şi orez. Mamele şi bunicile noastre pregăteau katlanışıklı köbete(plăcintă cu multe foi), dar nu foarte frecvent, ci numai cu anumite ocazii: loksa cıyın (masa ieşirii din lehuzie), la misafir canı-ca invitat în compania unor musafiri de seamă. Katlamaua este un alt produs, care se face numai ocazional, cu prilejul nunţii. Partea băiatului, atunci când trimite cadourile de logodnă la familia fetei, trimite şi katlamaua-din care trebuie să guste toate domnişoarele candidate la măritiş. Katlamaua este de fapt un produs dulce, un desert format din mai multe foi foarte subţiri aşezate unle peste altele. Foile sunt îndoite astfel, încât să formeze un pătrat. Sunt prăjite în ulei foarte încins sau băgate la cuptor cu mult ulei. În mijlocul pătratului se pune zahăr şi katlamaua tăiată în două este oferită fetelor pentru a se putea mărita.

Este de menţionat faptul că gospodinele tătare au păstrat şi transmis reţetele de la bunici. Cei care au degustat preparate din bucătăria tătară s-au declarat încântaţi de combinaţiile interesante de alimente, de gustul bogat, precum şi de ospitalitate. Tătarii îşi servesc musafirii cu ce au mai bun. De pe masă nu lipsesc: apetisantele şuberec-uri, delicioasele baclavale şi băutura preparată din iaurt „ayran”, delicioasă şi foarte bună în zilele toride de vară.

Câteva date despre autoare:

Leila Kerim Wilson este născută în Constanţa, a urmat Liceul „M.Eminescu” şi este licenţiată a Facultăţii de Geografie – Engleză a Universităţii Bucureşti. Este profesoară de limba engleză la o şcoală gimnazială din Constanţa. Împreună cu tatăl său, renumitul scriitor, gazetar şi realizator de programe în limba turcă la Radio România Bucureşti, Altay Kerim, au scris „Dicţionarul Tătar-Turc-Român”, apărut la Editura Kriterion în anul 1996.

tat 1

Lansarea „Albumului literar gastronomic tătăresc” este programată pentru 10 martie 2017, la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, constituind în acelaşi timp un dar pentru toate doamnele indiferent de etnie.

„Albumului literar gastronomic tătăresc”a fost prezentat la Radio Constanţa.

tătari 2

Ghiulşen Ismail-Iusuf,

Radio România Constanţa

 

 

 

 

 

 

Imaginea rromilor în literatura română prin narațiunea Faronii, de Ion Agârbiceanu
Convietuiri joi, 6 februarie 2025, 15:06

Imaginea rromilor în literatura română prin narațiunea Faronii, de Ion Agârbiceanu

Dacă în una din edițiile trecute a emisiunii noastre, am vorbit despre romanul Şatra, roman al lui Zaharia Stancu, unde am prezentat viaţa...

Imaginea rromilor în literatura română prin narațiunea Faronii, de Ion Agârbiceanu
Prefecți maghiari pentru județele Mureș și Satu Mare
Convietuiri joi, 6 februarie 2025, 12:06

Prefecți maghiari pentru județele Mureș și Satu Mare

Potrivit algoritmului coaliției, UDMR va avea șase prefecți, dar va avea doar un președinte de consiliu în patru județe, în timp ce în...

Prefecți maghiari pentru județele Mureș și Satu Mare
Deliciosul ȘUBEREK, plăcinta în formă de semilună a tătarilor de pretutindeni
Convietuiri miercuri, 5 februarie 2025, 13:06

Deliciosul ȘUBEREK, plăcinta în formă de semilună a tătarilor de pretutindeni

În ținutul dintre Dunăre și mare, mâncarea a fost mereu pusă cu generozitate pe mesele gospodarilor. Astăzi aflăm rețeta deliciosului...

Deliciosul ȘUBEREK, plăcinta în formă de semilună a tătarilor de pretutindeni
Ceremonia de decernare a distincțiilor pentru personalități marcante din Slovacia
Convietuiri miercuri, 5 februarie 2025, 11:06

Ceremonia de decernare a distincțiilor pentru personalități marcante din Slovacia

Una dintre cele 18 persoane cărora li s-au înmânat anul acesta distincțiile, actori, diverși academicieni, dar și câțiva luptători...

Ceremonia de decernare a distincțiilor pentru personalități marcante din Slovacia
Convietuiri marți, 4 februarie 2025, 17:06

Anul Nou Chinezesc sărbătorit la EuroEd și UMF Iași (I)

Concret, prin intermediul acestor acțiuni culturale s-a celebrat Anul Nou Chinezesc, sărbătoare care a continuat, atât miercuri, 29 ianuarie 2025...

Anul Nou Chinezesc sărbătorit la EuroEd și UMF Iași (I)
Convietuiri marți, 4 februarie 2025, 14:06

Proiect transfrontalier pentru un Centru de Situații de Urgență

Proiectul „TraFixNetwork_RO-UA: rețea de cooperare pentru adaptarea la schimbările climatice și prevenirea riscurilor de dezastre”, depus în...

Proiect transfrontalier pentru un Centru de Situații de Urgență
Convietuiri marți, 4 februarie 2025, 11:06

Lumea lui Alexander Tietz, răstălmăcită în creaţii literare şi lucrări de artă plastică de elevii celei mai vechi şcoli din Reşiţa

La peste 100 de elevi de la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa le-au fost înmânate diplomele „Alexander Tietz”, decernate...

Lumea lui Alexander Tietz, răstălmăcită în creaţii literare şi lucrări de artă plastică de elevii celei mai vechi şcoli din Reşiţa
Convietuiri luni, 3 februarie 2025, 16:06

Discursul urii nu a început cu Holocaustul și nu s-a încheiat cu el

Adunarea Generală a ONU a declarat, prin rezoluția sa din 1 noiembrie 2005, ziua de 27 ianuarie ca zi de comemorare. Auschwitz a fost cel mai mare...

Discursul urii nu a început cu Holocaustul și nu s-a încheiat cu el