Ascultă Radio România Regional Live

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 13 februarie 2017, 15:55 / actualizat: 7 martie 2017, 10:15

 

Despre gastronomia tătărească la Radio Constanţa

După o muncă de trei ani a fost editat „Albumul literar gastronomic tătăresc” semnat de prof.Leila Kerim Wilson. Albumul cuprinde reţete de mâncăruri tradiţionale tătăreşti specifice Dobrogei. Gastronomia tătărească este prezentată în limba română, tradusă în limba engleză şi inserată cu expresii din literatura orală tătară. Aşa cum scrie autoarea în prefaţa cărţii, „… necesitatea editării albumului gastronomic este ca generaţiile viitoare să ducă mai departe tradiţiile, hărnicia şi măiestria la bucătărie a tătăroaicelor dobrogene, dar să şi consolideze prietenia străveche de pe aceste meleaguri cu poporul român.” Reţetele culinare prezentate în album sunt culese din familia autoarei (mama, bunica, mătuşi etc.). Fiecare reţetă are o poveste, poveştile sunt relatate întrun mod atractiv, menite să stârnească curiozitatea cititorului încă din primele rânduri.

tăt 3

Gastronomia, folosită în sens restrâns ca artă a gătitului, ocupă un loc important în cultura tătarilor crimeeni, ea fiind strâns legată de modul şi mediul de viaţă. Aruncând o privire asupra bucătăriei tătăreşti din cuprinsul volumului am putea face următoarea clasificare a mâncărurilor: ciorbe, mâncăruri scăzute, produse de patiserie şi dulciurile. Dintre mâncărurile scăzute trebuie să ne oprim asupra câtorva dintre ele, care sunt specifice bucătăriei tătăreşti, dar şi unor anumite evenimente. Fasolea cu carne, sarmalele din foi de viţă sau varză, musaca, pilaf etc. Fasolea boabe, scăzută se serveşte imediat după ciorbă la mesele de acasă de la nunţi şi la mesele de pomenire a morţilor. Ea este însoţită de friptură de oaie, vită sau pasăre, precum şi de o salată de crudităţi sau murături. Imediat după fasole vin sarmalele, de preferat din foi de viţă, dacă nu din foi de varză murată. În timpul verii sau toamna ele pot fi înlocuite cu ardei umpluţi. Pilaful, care nu trebuie să lipsească de la ospăţul de nuntă de acasă şi de la anumite mese de comemorare a morţilor, se serveşte întotdeauna cu ceva dulce de băut, de obicei compot de fructe. Partea cea mai consistentă a bucătăriei o constituie preparatele de patiserie: şuberek(plăcintă cu carne), dort kesken(plăcintă cu brânză), ulkum (gogoşi) scovergi, katlama, köbete, geantĭk, sarbırma etc.

Dintre acestea mă voi opri asupra celor care se pregătesc cu prilejul unor anumite evenimente. Köbete-ul  este o plăcintă foarte des preparată, având diferite feluri de preparare dar şi aspect variat, în funcţie de tehnica preparării şi de ingredientele folosite. Actualmente, din spirit practic, gospodinele pregătesc köbete-ul în formă de triunghi, format din straturi de foi, cu umplutură de carne tocată şi orez. Mamele şi bunicile noastre pregăteau katlanışıklı köbete(plăcintă cu multe foi), dar nu foarte frecvent, ci numai cu anumite ocazii: loksa cıyın (masa ieşirii din lehuzie), la misafir canı-ca invitat în compania unor musafiri de seamă. Katlamaua este un alt produs, care se face numai ocazional, cu prilejul nunţii. Partea băiatului, atunci când trimite cadourile de logodnă la familia fetei, trimite şi katlamaua-din care trebuie să guste toate domnişoarele candidate la măritiş. Katlamaua este de fapt un produs dulce, un desert format din mai multe foi foarte subţiri aşezate unle peste altele. Foile sunt îndoite astfel, încât să formeze un pătrat. Sunt prăjite în ulei foarte încins sau băgate la cuptor cu mult ulei. În mijlocul pătratului se pune zahăr şi katlamaua tăiată în două este oferită fetelor pentru a se putea mărita.

Este de menţionat faptul că gospodinele tătare au păstrat şi transmis reţetele de la bunici. Cei care au degustat preparate din bucătăria tătară s-au declarat încântaţi de combinaţiile interesante de alimente, de gustul bogat, precum şi de ospitalitate. Tătarii îşi servesc musafirii cu ce au mai bun. De pe masă nu lipsesc: apetisantele şuberec-uri, delicioasele baclavale şi băutura preparată din iaurt „ayran”, delicioasă şi foarte bună în zilele toride de vară.

Câteva date despre autoare:

Leila Kerim Wilson este născută în Constanţa, a urmat Liceul „M.Eminescu” şi este licenţiată a Facultăţii de Geografie – Engleză a Universităţii Bucureşti. Este profesoară de limba engleză la o şcoală gimnazială din Constanţa. Împreună cu tatăl său, renumitul scriitor, gazetar şi realizator de programe în limba turcă la Radio România Bucureşti, Altay Kerim, au scris „Dicţionarul Tătar-Turc-Român”, apărut la Editura Kriterion în anul 1996.

tat 1

Lansarea „Albumului literar gastronomic tătăresc” este programată pentru 10 martie 2017, la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, constituind în acelaşi timp un dar pentru toate doamnele indiferent de etnie.

„Albumului literar gastronomic tătăresc”a fost prezentat la Radio Constanţa.

tătari 2

Ghiulşen Ismail-Iusuf,

Radio România Constanţa

 

 

 

 

 

 

Rromii din satul Fâstâci, comuna Cozmești, Vaslui în prezentarea dascălului Dumitru Trufia
Convietuiri luni, 24 noiembrie 2025, 21:13

Rromii din satul Fâstâci, comuna Cozmești, Vaslui în prezentarea dascălului Dumitru Trufia

Emisiunea de astăzi o ilustrăm prin câteva melodii specifice zonei în care facem popas, momente muzicale pe care ni le interpretează Fanfara...

Rromii din satul Fâstâci, comuna Cozmești, Vaslui în prezentarea dascălului Dumitru Trufia
A fost reînnoită baza de date care conține descrieri ale castelelor, conacelor și curiilor din Transilvania
Convietuiri luni, 24 noiembrie 2025, 13:13

A fost reînnoită baza de date care conține descrieri ale castelelor, conacelor și curiilor din Transilvania

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Kastély Erdélyben, noua bază de date online se află într-o dezvoltare continuă, iar în platforma...

A fost reînnoită baza de date care conține descrieri ale castelelor, conacelor și curiilor din Transilvania
Gala Premiului Tajsa pentru Patrimoniul Cultural al Romilor 2025 | 29 noiembrie 2025
Convietuiri luni, 24 noiembrie 2025, 13:13

Gala Premiului Tajsa pentru Patrimoniul Cultural al Romilor 2025 | 29 noiembrie 2025

Premiul Tajsa onorează o personalitate romă care, prin activitatea sa artistică și culturală, contribuie la îmbogățirea patrimoniului...

Gala Premiului Tajsa pentru Patrimoniul Cultural al Romilor 2025 | 29 noiembrie 2025
La Iași a fost inaugurat primul Centru Cultural Japonez din nord-estul României
Convietuiri vineri, 21 noiembrie 2025, 21:13

La Iași a fost inaugurat primul Centru Cultural Japonez din nord-estul României

La inaugurare au participat Excelența Sa domnul Takashi Katae, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România, prof. univ.,...

La Iași a fost inaugurat primul Centru Cultural Japonez din nord-estul României
Convietuiri vineri, 21 noiembrie 2025, 13:13

Bariș revine: o nouă aventură a fost lansată la Cărturești Modul

Noul volum continuă universul primei cărți dedicate lui Bariș, purtându-i pe cei mici într-o călătorie fermecătoare prin bogăția culturii...

Bariș revine: o nouă aventură a fost lansată la Cărturești Modul
Convietuiri vineri, 21 noiembrie 2025, 12:13

Gustul Dobrogei, patrimoniul gastronomic al conviețuirii etnice

La Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea a fost lansat ieri, 20 noiembrie, volumul „Gustul Dobrogei”, care cuprinde rețete,...

Gustul Dobrogei, patrimoniul gastronomic al conviețuirii etnice
Convietuiri vineri, 21 noiembrie 2025, 12:13

Zilele Culturii Albaneze continuă la București cu o lansare de carte dedicată lui Luan Starova

Evenimentul a avut în prim-plan volumul „Cărțile tatălui meu”, una dintre cele mai apreciate opere ale autorului – prozator de renume,...

Zilele Culturii Albaneze continuă la București cu o lansare de carte dedicată lui Luan Starova
Convietuiri joi, 20 noiembrie 2025, 15:13

Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume | Sicilia, celebrată la București

Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT., alături de Comitetul București al Societății „Dante Alighieri”, au reunit comunitatea...

Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume | Sicilia, celebrată la București
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.