Ascultă Radio România Regional Live

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 13 februarie 2017, 15:55 / actualizat: 7 martie 2017, 10:15

 

Despre gastronomia tătărească la Radio Constanţa

După o muncă de trei ani a fost editat „Albumul literar gastronomic tătăresc” semnat de prof.Leila Kerim Wilson. Albumul cuprinde reţete de mâncăruri tradiţionale tătăreşti specifice Dobrogei. Gastronomia tătărească este prezentată în limba română, tradusă în limba engleză şi inserată cu expresii din literatura orală tătară. Aşa cum scrie autoarea în prefaţa cărţii, „… necesitatea editării albumului gastronomic este ca generaţiile viitoare să ducă mai departe tradiţiile, hărnicia şi măiestria la bucătărie a tătăroaicelor dobrogene, dar să şi consolideze prietenia străveche de pe aceste meleaguri cu poporul român.” Reţetele culinare prezentate în album sunt culese din familia autoarei (mama, bunica, mătuşi etc.). Fiecare reţetă are o poveste, poveştile sunt relatate întrun mod atractiv, menite să stârnească curiozitatea cititorului încă din primele rânduri.

tăt 3

Gastronomia, folosită în sens restrâns ca artă a gătitului, ocupă un loc important în cultura tătarilor crimeeni, ea fiind strâns legată de modul şi mediul de viaţă. Aruncând o privire asupra bucătăriei tătăreşti din cuprinsul volumului am putea face următoarea clasificare a mâncărurilor: ciorbe, mâncăruri scăzute, produse de patiserie şi dulciurile. Dintre mâncărurile scăzute trebuie să ne oprim asupra câtorva dintre ele, care sunt specifice bucătăriei tătăreşti, dar şi unor anumite evenimente. Fasolea cu carne, sarmalele din foi de viţă sau varză, musaca, pilaf etc. Fasolea boabe, scăzută se serveşte imediat după ciorbă la mesele de acasă de la nunţi şi la mesele de pomenire a morţilor. Ea este însoţită de friptură de oaie, vită sau pasăre, precum şi de o salată de crudităţi sau murături. Imediat după fasole vin sarmalele, de preferat din foi de viţă, dacă nu din foi de varză murată. În timpul verii sau toamna ele pot fi înlocuite cu ardei umpluţi. Pilaful, care nu trebuie să lipsească de la ospăţul de nuntă de acasă şi de la anumite mese de comemorare a morţilor, se serveşte întotdeauna cu ceva dulce de băut, de obicei compot de fructe. Partea cea mai consistentă a bucătăriei o constituie preparatele de patiserie: şuberek(plăcintă cu carne), dort kesken(plăcintă cu brânză), ulkum (gogoşi) scovergi, katlama, köbete, geantĭk, sarbırma etc.

Dintre acestea mă voi opri asupra celor care se pregătesc cu prilejul unor anumite evenimente. Köbete-ul  este o plăcintă foarte des preparată, având diferite feluri de preparare dar şi aspect variat, în funcţie de tehnica preparării şi de ingredientele folosite. Actualmente, din spirit practic, gospodinele pregătesc köbete-ul în formă de triunghi, format din straturi de foi, cu umplutură de carne tocată şi orez. Mamele şi bunicile noastre pregăteau katlanışıklı köbete(plăcintă cu multe foi), dar nu foarte frecvent, ci numai cu anumite ocazii: loksa cıyın (masa ieşirii din lehuzie), la misafir canı-ca invitat în compania unor musafiri de seamă. Katlamaua este un alt produs, care se face numai ocazional, cu prilejul nunţii. Partea băiatului, atunci când trimite cadourile de logodnă la familia fetei, trimite şi katlamaua-din care trebuie să guste toate domnişoarele candidate la măritiş. Katlamaua este de fapt un produs dulce, un desert format din mai multe foi foarte subţiri aşezate unle peste altele. Foile sunt îndoite astfel, încât să formeze un pătrat. Sunt prăjite în ulei foarte încins sau băgate la cuptor cu mult ulei. În mijlocul pătratului se pune zahăr şi katlamaua tăiată în două este oferită fetelor pentru a se putea mărita.

Este de menţionat faptul că gospodinele tătare au păstrat şi transmis reţetele de la bunici. Cei care au degustat preparate din bucătăria tătară s-au declarat încântaţi de combinaţiile interesante de alimente, de gustul bogat, precum şi de ospitalitate. Tătarii îşi servesc musafirii cu ce au mai bun. De pe masă nu lipsesc: apetisantele şuberec-uri, delicioasele baclavale şi băutura preparată din iaurt „ayran”, delicioasă şi foarte bună în zilele toride de vară.

Câteva date despre autoare:

Leila Kerim Wilson este născută în Constanţa, a urmat Liceul „M.Eminescu” şi este licenţiată a Facultăţii de Geografie – Engleză a Universităţii Bucureşti. Este profesoară de limba engleză la o şcoală gimnazială din Constanţa. Împreună cu tatăl său, renumitul scriitor, gazetar şi realizator de programe în limba turcă la Radio România Bucureşti, Altay Kerim, au scris „Dicţionarul Tătar-Turc-Român”, apărut la Editura Kriterion în anul 1996.

tat 1

Lansarea „Albumului literar gastronomic tătăresc” este programată pentru 10 martie 2017, la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, constituind în acelaşi timp un dar pentru toate doamnele indiferent de etnie.

„Albumului literar gastronomic tătăresc”a fost prezentat la Radio Constanţa.

tătari 2

Ghiulşen Ismail-Iusuf,

Radio România Constanţa

 

 

 

 

 

 

Armenian Winter Pop-Up Market revine weekendul acesta pe Strada Armenească
Convietuiri joi, 11 decembrie 2025, 11:13

Armenian Winter Pop-Up Market revine weekendul acesta pe Strada Armenească

Târgul va transforma spațiul cultural într-un mic refugiu de sezon, unde tradiția armenească se va întâlni cu energia orașului pregătit de...

Armenian Winter Pop-Up Market revine weekendul acesta pe Strada Armenească
Slavistul ieșean Emil Iordache, „aduceri aminte” prin vocea scriitorului Liviu Apetroaie
Convietuiri miercuri, 10 decembrie 2025, 22:13

Slavistul ieșean Emil Iordache, „aduceri aminte” prin vocea scriitorului Liviu Apetroaie

Facem precizarea că  la 11 octombrie 2005 dascălul Emil Iordache a plecat din „lumea cu dor în cea fără de dor”. Până a începe dialogul...

Slavistul ieșean Emil Iordache, „aduceri aminte” prin vocea scriitorului Liviu Apetroaie
Bucureștiul a fost cuprins de aroma cafelei turcești datorită Institutului Yunus Emre
Convietuiri miercuri, 10 decembrie 2025, 17:13

Bucureștiul a fost cuprins de aroma cafelei turcești datorită Institutului Yunus Emre

Cafeaua turcească, faimoasă în întreaga lume, nu se remarcă doar prin gustul ei unic care rămâne pe papilele gustative, ci și prin tehnica de...

Bucureștiul a fost cuprins de aroma cafelei turcești datorită Institutului Yunus Emre
Cursuri gratuite de calificare pentru șomeri în București și Ilfov, prin proiectul „Cucerește piața locurilor de muncă”
Convietuiri miercuri, 10 decembrie 2025, 14:13

Cursuri gratuite de calificare pentru șomeri în București și Ilfov, prin proiectul „Cucerește piața locurilor de muncă”

Programul pune la dispoziția participanților formare profesională în următoarele meserii: ifronist asfaltator cofetar brutar lucrător comercial...

Cursuri gratuite de calificare pentru șomeri în București și Ilfov, prin proiectul „Cucerește piața locurilor de muncă”
Convietuiri miercuri, 10 decembrie 2025, 14:13

Constanța găzduiește, sâmbătă, Ziua Etniei Tătare

Manifestarea va avea loc începând cu ora 17:00, la Centrul Multifuncțional Educațional pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța și va...

Constanța găzduiește, sâmbătă, Ziua Etniei Tătare
Convietuiri miercuri, 10 decembrie 2025, 14:13

Ziua Internațională a Drepturilor Omului | 10 decembrie 2025

Documentul reprezintă fundamentul protecției demnității și libertății fiecărei persoane, indiferent de origine, etnie sau religie. În...

Ziua Internațională a Drepturilor Omului | 10 decembrie 2025
Convietuiri marți, 9 decembrie 2025, 14:13

50 de ani cântări/versuri creștine evanghelice

Expoziția a fost realizată de Brita Falch Leutert și Daniela Boltres cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a noii cărți de cântări a Bisericii...

50 de ani cântări/versuri creștine evanghelice
Convietuiri marți, 9 decembrie 2025, 14:13

Mariana Mangiulea Jatop | O viață de pasiune și dăruire pe tărâmul bulgaristicii românești

A studiat limba și literatura bulgară, precum și limba și literatura engleză la Universitatea din București. Doctor în filologie și...

Mariana Mangiulea Jatop | O viață de pasiune și dăruire pe tărâmul bulgaristicii românești
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.