Ascultă Radio România Regional Live

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

„Albumul literar gastronomic tătăresc”

Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 13 februarie 2017, 15:55 / actualizat: 7 martie 2017, 10:15

 

Despre gastronomia tătărească la Radio Constanţa

După o muncă de trei ani a fost editat „Albumul literar gastronomic tătăresc” semnat de prof.Leila Kerim Wilson. Albumul cuprinde reţete de mâncăruri tradiţionale tătăreşti specifice Dobrogei. Gastronomia tătărească este prezentată în limba română, tradusă în limba engleză şi inserată cu expresii din literatura orală tătară. Aşa cum scrie autoarea în prefaţa cărţii, „… necesitatea editării albumului gastronomic este ca generaţiile viitoare să ducă mai departe tradiţiile, hărnicia şi măiestria la bucătărie a tătăroaicelor dobrogene, dar să şi consolideze prietenia străveche de pe aceste meleaguri cu poporul român.” Reţetele culinare prezentate în album sunt culese din familia autoarei (mama, bunica, mătuşi etc.). Fiecare reţetă are o poveste, poveştile sunt relatate întrun mod atractiv, menite să stârnească curiozitatea cititorului încă din primele rânduri.

tăt 3

Gastronomia, folosită în sens restrâns ca artă a gătitului, ocupă un loc important în cultura tătarilor crimeeni, ea fiind strâns legată de modul şi mediul de viaţă. Aruncând o privire asupra bucătăriei tătăreşti din cuprinsul volumului am putea face următoarea clasificare a mâncărurilor: ciorbe, mâncăruri scăzute, produse de patiserie şi dulciurile. Dintre mâncărurile scăzute trebuie să ne oprim asupra câtorva dintre ele, care sunt specifice bucătăriei tătăreşti, dar şi unor anumite evenimente. Fasolea cu carne, sarmalele din foi de viţă sau varză, musaca, pilaf etc. Fasolea boabe, scăzută se serveşte imediat după ciorbă la mesele de acasă de la nunţi şi la mesele de pomenire a morţilor. Ea este însoţită de friptură de oaie, vită sau pasăre, precum şi de o salată de crudităţi sau murături. Imediat după fasole vin sarmalele, de preferat din foi de viţă, dacă nu din foi de varză murată. În timpul verii sau toamna ele pot fi înlocuite cu ardei umpluţi. Pilaful, care nu trebuie să lipsească de la ospăţul de nuntă de acasă şi de la anumite mese de comemorare a morţilor, se serveşte întotdeauna cu ceva dulce de băut, de obicei compot de fructe. Partea cea mai consistentă a bucătăriei o constituie preparatele de patiserie: şuberek(plăcintă cu carne), dort kesken(plăcintă cu brânză), ulkum (gogoşi) scovergi, katlama, köbete, geantĭk, sarbırma etc.

Dintre acestea mă voi opri asupra celor care se pregătesc cu prilejul unor anumite evenimente. Köbete-ul  este o plăcintă foarte des preparată, având diferite feluri de preparare dar şi aspect variat, în funcţie de tehnica preparării şi de ingredientele folosite. Actualmente, din spirit practic, gospodinele pregătesc köbete-ul în formă de triunghi, format din straturi de foi, cu umplutură de carne tocată şi orez. Mamele şi bunicile noastre pregăteau katlanışıklı köbete(plăcintă cu multe foi), dar nu foarte frecvent, ci numai cu anumite ocazii: loksa cıyın (masa ieşirii din lehuzie), la misafir canı-ca invitat în compania unor musafiri de seamă. Katlamaua este un alt produs, care se face numai ocazional, cu prilejul nunţii. Partea băiatului, atunci când trimite cadourile de logodnă la familia fetei, trimite şi katlamaua-din care trebuie să guste toate domnişoarele candidate la măritiş. Katlamaua este de fapt un produs dulce, un desert format din mai multe foi foarte subţiri aşezate unle peste altele. Foile sunt îndoite astfel, încât să formeze un pătrat. Sunt prăjite în ulei foarte încins sau băgate la cuptor cu mult ulei. În mijlocul pătratului se pune zahăr şi katlamaua tăiată în două este oferită fetelor pentru a se putea mărita.

Este de menţionat faptul că gospodinele tătare au păstrat şi transmis reţetele de la bunici. Cei care au degustat preparate din bucătăria tătară s-au declarat încântaţi de combinaţiile interesante de alimente, de gustul bogat, precum şi de ospitalitate. Tătarii îşi servesc musafirii cu ce au mai bun. De pe masă nu lipsesc: apetisantele şuberec-uri, delicioasele baclavale şi băutura preparată din iaurt „ayran”, delicioasă şi foarte bună în zilele toride de vară.

Câteva date despre autoare:

Leila Kerim Wilson este născută în Constanţa, a urmat Liceul „M.Eminescu” şi este licenţiată a Facultăţii de Geografie – Engleză a Universităţii Bucureşti. Este profesoară de limba engleză la o şcoală gimnazială din Constanţa. Împreună cu tatăl său, renumitul scriitor, gazetar şi realizator de programe în limba turcă la Radio România Bucureşti, Altay Kerim, au scris „Dicţionarul Tătar-Turc-Român”, apărut la Editura Kriterion în anul 1996.

tat 1

Lansarea „Albumului literar gastronomic tătăresc” este programată pentru 10 martie 2017, la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, constituind în acelaşi timp un dar pentru toate doamnele indiferent de etnie.

„Albumului literar gastronomic tătăresc”a fost prezentat la Radio Constanţa.

tătari 2

Ghiulşen Ismail-Iusuf,

Radio România Constanţa

 

 

 

 

 

 

Evenimentul Regional al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană
Convietuiri vineri, 24 octombrie 2025, 12:12

Evenimentul Regional al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană

La întălniri au participat numeroase companii germane și românești. În centrul discuțiilor  s-au aflat teme precum infrastructura,...

Evenimentul Regional al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană
Zilele Culturii Albaneze revin la București cu o nouă ediție dedicată artei și dialogului cultural
Convietuiri joi, 23 octombrie 2025, 11:13

Zilele Culturii Albaneze revin la București cu o nouă ediție dedicată artei și dialogului cultural

Evenimentul, aflat la a șaptea ediție, va reuni timp de mai multe zile personalități din România și Albania, membri ai comunității albaneze,...

Zilele Culturii Albaneze revin la București cu o nouă ediție dedicată artei și dialogului cultural
Rușii lipoveni din Bucovina prin vocea istoricului Daniel Hrenciuc
Convietuiri miercuri, 22 octombrie 2025, 22:12

Rușii lipoveni din Bucovina prin vocea istoricului Daniel Hrenciuc

Astfel, pe teritoriul României, rușii staroveri (de veche credință), locuiesc de mai bine de 300 de ani; conviețuiesc în Bucovina, Moldova,...

Rușii lipoveni din Bucovina prin vocea istoricului Daniel Hrenciuc
KINOdiseea la Centrul Cultural Armean | Două weekenduri pline de film și ateliere pentru copii și părinți
Convietuiri miercuri, 22 octombrie 2025, 11:13

KINOdiseea la Centrul Cultural Armean | Două weekenduri pline de film și ateliere pentru copii și părinți

Evenimentul, organizat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România și Centrul Cultural Armean, continuă...

KINOdiseea la Centrul Cultural Armean | Două weekenduri pline de film și ateliere pentru copii și părinți
Convietuiri marți, 21 octombrie 2025, 18:12

Framing the Other – Migrație și alteritate în cinematografia germană, franceză și română

Proiectul este o invitație de a explora, prin cinema și dialog, una dintre cele mai relevante teme ale prezentului: migrația și alteritatea....

Framing the Other – Migrație și alteritate în cinematografia germană, franceză și română
Convietuiri marți, 21 octombrie 2025, 13:12

Weekendul trecut, sinagogile din România și-au deschis porțile pentru public

Manifestarea a reunit publicul larg într-o seară specială, marcată de deschidere, dialog intercultural și redescoperirea patrimoniului spiritual...

Weekendul trecut, sinagogile din România și-au deschis porțile pentru public
Convietuiri marți, 21 octombrie 2025, 11:12

Hramul Bisericii Armene „Sfânta Maria” din Constanța

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din...

Hramul Bisericii Armene „Sfânta Maria” din Constanța
Convietuiri luni, 20 octombrie 2025, 22:12

Actul educațional în comunitatea rromă din Ivești, Galați | Scriitori și actori rromi prin vocea universitarului Gh. Sarău

Domnul profesor Gheorghe Sarău ne vorbește despre scriitorii și actorii de etnie rromă suprinși în cercetarea Personalități ale rromilor din...

Actul educațional în comunitatea rromă din Ivești, Galați | Scriitori și actori rromi prin vocea universitarului Gh. Sarău
Radio România Regional
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.